Kuntouttavan työtoiminnan automaatti

– Voiko kuntouttavaa työtoimintaa jatkaa yksipuolisella sopimuksella, vaikka kuntoutettava ei enää haluaisi? Kuntoutusjakso on sovittu ajalle 22.01.2015- 22.04.2015 eikä muuta sopimusta ole vielä tehty. Ilmassa on nyt vain sellainen tunnelma, että ne aikovat jatkaa sitä sopimusta tuon määräajan jälkeen halusinpa tai en.

Tätä minulta kysytään usein eikä siihen vastaaminen ole helppoa, koska kunnat ja TE-toimistot eivät noudata lakia. Jos ne noudattaisivat, niin vastaus kuuluisi näin: Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 5 §:n 1 momentin mukaan työ- ja elinkeinotoimisto ja kunta ovat velvolliset laatimaan aktivointisuunnitelman yhteistyössä 3 §:ssä tarkoitetun henkilön kanssa. Tämä 3 §:ssä tarkoitettu henkilö on tietenkin työnhakija.

Saman lain 8 §:n 2 momentin mukaan aktivointisuunnitelmaa laadittaessa on ensiksi selvitettävä mahdollisuus tarjota työtä tai julkisia työvoimapalveluja. Suunnitelma voi näiden toimenpiteiden ohella sisältää myös työllistymismahdollisuuksia parantavia sosiaali-, terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluja.

Lain 8 §:n 3 momentin mukaan jos työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö yhdessä arvioivat, että henkilö ei työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön, aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä kuntouttava työtoiminta.

Kuntouttava työtoiminta on siis viimesijainen vaihtoehto ja siitä on sovittava yhdessä. Sama pätee myös suunnitelman uudistamiseen kuntoutusjakson päättyessä. Lain 13 §:n 4 momentin mukaan jakson päättyessä aktivointisuunnitelma on uudistettava noudattaen täsmälleen samaa menettelyä.

Vastaus siis olisi, että yksipuolinen sopimus ei ole mikään sopimus, vaan se on vastoin lakia olevaa sanelua. Kenenkään ei tarvitse alistua tällaiseen saneluun.

Käytännössä siihen on kuitenkin pakko alistua, koska TE-toimisto katsoo lainvastaisen sopimuksen allekirjoittamisesta kieltäytyneen samalla kieltäytyneen myös aktivointisuunnitelman laatimisesta ja kuntouttavasta työtoiminnasta.

Lain 10 §:n 2 momentin mukaan aktivointisuunnitelman laatimistilaisuuteen saapumatta jäämiseen sekä kieltäytymiseen osallistumasta aktivointisuunnitelman laatimiseen ja aktivointisuunnitelmaan tai monialaiseen työllistymissuunnitelmaan merkittyyn kuntouttavaan työtoimintaan sovelletaan, mitä työttömyysturvalain 2 a luvun 9–14 §:ssä ja toimeentulotuesta annetun lain 10 §:n 1, 3 ja 4 momentissa säädetään.

Noissa lainkohdissa säädetään työttömyysetuuden menettämisestä määräajaksi ja toimeentulotuen alentamisesta. Vastauksen antaminen menee siis vaikeaksi, koska TE-toimistoilla on käytössään suunnilleen tällainen Teppo Palmroosin parodioima automaatti.

suunnitelma-automaatti

Olen pahoillani, mutta en osaa antaa parempaa vastusta. Se johtuu ihan vain siitä, että viranomiset eivät noudata lakia. Usein on käynyt ilmi, että he eivät edes tunne sitä lakia, jota väittävät noudattavansa. Laissa säädetty sanktion mahdollisuus antaa heille sellaisen vallan, että sitä lakia ei tarvitse yhtään sen enempää tunteakaan.

Paras neuvoni on, että lähetätte näitä automaatin suoltamia suunnitelmia aluehallintovirastoon vapaamuotoisen kantelun liitteenä.

Kommentit (35)
  1. Hieno kirjoitus! Ja hieno neuvo!

    “Paras neuvoni on, että lähetätte näitä automaatin suoltamia suunnitelmia aluehallintovirastoon vapaamuotoisen kantelun liitteenä.”

    Työttömällä ei ole mitään menetettävää toimiessaan näin. Päinvastoin, tämä kasvattaa tietoisuutta TE-viranomaisten välinpitämättömyydestä lakia ja työttömiä kohtaan. On totuttu vetämään mutkat suoriksi kun halutaan paimentaa työtöntä: tämän maan tavan pitää nyt kertakaikkiaan loppua.

    1. pitkäaikaistyötön
      27.3.2015, 23:45

      Kantelulla ei voi saada muutosta omaan asiaansa, sillä voi korkeintaan vaikuttaa siihen, miten viranomainen toimii jatkossa uusissa tapauksissa.

      Jos joku kunnan edustaja tarjoaa lain vastaista menettelyä, niin voi valittaa asiasta kirjallisesti ao. yksikön johtajalle ja vaatia muutosta. Vastaanottajalla on velvollisuus vastata. Jos ei muuta, niin syntyy ainakin todiste siitä, että on ilmoittanut tyytymättömyytensä ja johto hyväksyy lain vastaisen menettelyn.

    2. Ihmettelijä
      28.3.2015, 18:11

      Nuo käytännöt johtuvat varmaan siitä, että viranhaltijat pitävät asiakaskuntaansa tavallista tyhmempänä. Minut olisi laitettu kuntouttavaan työtoimintaan ilman edes aktivointisuunnitelmaa.
      Oletin näin viranhaltijan puheista, että olisin voinut aloittaa heti seuraavana päivänä kuntouttavassa työtoiminnassa, jos en olisi itse ottanut asiaa puheeksi, koska hän ei puhunut mulle mitään edes koko aktivointisuunnitelmasta. Todennäköisesti olisin saanut valmiiksi täytetyn aktivointisuunnitelman sitten joskus postissa allekirjoitettavaksi.

  2. Kaikkeen on ratkaisu
    27.3.2015, 21:16

    Jos kyseessä on allekirjoitettava paperi, niin olisikohan mahdollista itse kirjoittaa siihen oma näkemys kokonaisuudesta? Todeta esimerkiksi kirjallisesti siinä, ettei käytännössä voi hyväksyä sellaista kuntouttavaa työtoimintaa koskevaa sopimusta, jossa ei ole eritelty työaikoja, työtehtäviä, valvojaa ym. oleellisia tietoja, koska silloin ei voi etukäteen tietää, joutuuko tehtäviin, jotka rikkovat työturvallisuusmääräyksiä tai muita säädöksiä. Silloinhan vasta paperi on yhteistyössä laadittu, kun siihen on kirjattu kaikkien osapuolten näkemykset kokonaistilanteesta ennen allekirjoitusta…

    1. Saku Timonen
      27.3.2015, 21:41

      Kyllä on. Koska kyseessä on nimenomaan yhteistyössä laadittava suunnitelma, niin kaikkien osapuolten näkemykset on otettava huomioon ja vaadittaessa kirjattava. Nuo maitsemasi oleelliset tiedot edellyttää jo lakikin ihan selväsanaisesti, joten ne on ehdottomasti otettava siihen mukaan. Ne pitäisi ottaa mukaan ihan pyytämättä, mutta näin ei valitettavasti tapahdu.

      1. jatkuu jatkuu jatkuu
        28.3.2015, 02:40

        ongelman pahin asia
        kun olet kieltätynyt tosta jatkosta
        ja saanut sen karenssin 90 päivää
        mitä tapahtuu noin viikon päästä kun se karenssi on lusittu ja oikeus työttömyysturvaan
        sut pyydetään te-toimistoon tekeen uusi suunitelma ja kappas
        mihin sua ollan taas pakotamassa
        kuntoutavaan työtoimintaan
        ja olaan samassa pistessä mistä lähdetiin
        että se työttömän oikeuksista
        jos ne haluaa
        ne vois pitää tällä tyylillä kuntoutumassa eläke ikään
        jos itse
        kykenemätön saamaan tai hakemaan työtä
        ne ei sitä sulle tuu tarjoamaan ikinä
        oot hyvä lypsylehmä joillekin tahoille
        kohtelu muistutaa kehitysvammaisten riistoa työmarkkinoilla

        1. Sosiaalitoimisto osalistuu talkoisiin
          28.3.2015, 09:29

          Itse asiassa jo sen karenssin aikana
          sosiaalitoimisto painostaa sinua
          sosiaalisen kuntoutukseen vaikka 1 päivä viikossa
          ja nekin ostaa sitä joltain yksityiseltä riisto yhdistykseltä
          joilla suunitelma sun pään menoksi
          eli ennemmän kuntoutusta
          esim määrälisesti vaikka 4 päivää viikossa
          tyypilinen ehdotus

          jos kieltäydyt niiden ehdotuksesta
          naps perustoimeentulosta miinustetaan ainakin
          20 prosenttia
          eli tota paskaa ei pääse pakoon missään tilantessa
          ei edes karensissa nykyään

          1. kuntoutusta karenssi aikana
            28.3.2015, 11:22

            eli olet karenssissa ja kuntoutuksessa
            yhtä aikaa

            1. kuntoutusta karenssi aikana
              28.3.2015, 11:40

              siis lopputulos sen helvetilisen byrokratian jälkeen
              mitä nämä karenssi päätökset aiheutavat
              siinä välissä ainakin 15 virka naista miestä työlistyy sun asioiden selvittelyn ansiosta kuukaudeksi
              sen takia te-toimisto palkaa lisää työvoimaa määräikaisiin työsuhteisiin että voidaan purkaa ruuhkia
              jos sen rumban kestät selväjärkisenä
              oot aika kova tyyppi

Kommentointi suljettu.