Nettiraivo ja itsetunto

– Massat kritiikittömästi uskovat, mitä jossakin yksittäisessä somepostauksessa sanotaan milloin mistäkin asiasta, ja säntäävät kiihkomielisesti jakamaan postausta ja vaatimaan päitä vadille.

Näin sanoi äidinkielenopettaja ”Irma Taavitsainen” tehtyään sosiaalisessa mediassa ihmiskokeen. Hän kuvasi tavaratalon herkkuosastolta ostamansa valmisruokapakkauksen ja väitti sen olevan kotipalvelun hänen iäkkäälle äidilleen toimittama yli seitsemän euron ruoka-annos.

ruoka-annos

Nettikansa pillastui ja kuva sai hetkessä yli 10 000 raivoisien kommenttien saattelemaa jakoa. Kansa oli valmis pakkosyöttämään tätä sotkua kansanedustajille ja virkamiehille sekä tietysti kauhisteltiin kaikkien rahojen syytämistä maahanmuuttajille, jolloin vanhukset joutuvat kärsimään.

Tämä oli hyvä ihmiskoe siinäkin mielessä, että ”Irman” Fb-profiili kuulemma kaadettiin tänään. Näiden soihduin ja talikoin varustautuneiden raivoajien itsetunto on niin heikko, että he ovat valmiit lynkkaamaan ensimmäisen, joka sanoo ”aprillia”.

Heidän kanttinsa ei kestä tunnustaa, että tulipas mentyä halpaan ja sattuuhan sitä. Ei, he sulkevat silmänsä, puolustelevat valheellista uutista ja vaientavat todenpuhujan. Näin toimivat erityisesti netin roskajulkaisu MV:n (entinen Mitä Vittua?) fanit.

MV on onnistunut saamaan lukijoikseen netin kritiikittömimmät käyttäjät, jotka ovat valmiit puolustamaan vaikka väkivalloin MV:n ”uutisia”. Julkaisun ei tarvitse itse korjata virheitään eikä selitellä, koska netin mölisijät pitävät huolen puolustamisesta.

Korkeintaan MV kertoo ivallisen tarinan julkaisun arvostelijasta ja antaa näin ymmärtää, että tuon kimppuun voi sitten käydä. Näin teki MV tuon oman juttuni jälkeen. Julkaisu nimesi turkulaisen kunnallispoliitikon ja minut MV:n halpamaisiksi arvostelijoiksi ihan kuvien kanssa:

mv mikko ja mä 1mv miko ja mä 2

Luottamushenkilöt eivät ole virkamiehiä, mutta se on sivuseikka. Julkaisun idea on pelkkä kostonhimo ja arvostelijoiden suun tukkiminen.

Se kertoo paljon näiden sananvapaussankareiden sananvapauskäsityksestä: Me sanomme mitä haluamme, mutta te pidätte turpanne kiinni. En tiedä onko MV saanut lukijoiltaan niitä likaisia yksityiskohtia. Ei niitä tarvitakaan, koska postia on tullut jo muutenkin. Palautteessa näyttelee pesäpallomailan luova käyttö merkittävää osaa.

Nämä fanit toimivat ainakin Fb:ssä usealla eri vihasivulla ylläpitäjinä. Avoimen fasistinen sivu Poliittisen korrektiuden parhaat julkaisi tavanomaisten univormupukuisten miesten ja vähäpukeisten naisten kuvien lisäksi myös MV:n ”uutisen” erään toimittajan maanpaosta. Tämä toimittaja kuvasi itsenäisyyspäivänä järjestettyä äärioikeiston soihtukulkuetta ja maanpakouutisen mukaan lähti karkuun useita mm. laittomasta henkilörekisteristä tehtyjä rikosilmoituksia. Kun kävin kertomassa, että Helsingin poliisin mukaan toimittaja ei ole tutkittavana mistään rikoksesta, niin kommenttini poistettiin ja minut estettiin sivulta ivallisella saatteella. Itse ”uutinen” on siellä vieläkin.

Oikea totuus ei kelpaa ja sen puhuja poistetaan. Siteeraan vielä ”Irma Taavitsaista”:

– On pelottavaa, miten helposti ihmiset saa somessa vannomaan juuri sitä mitä pyydetään. Yhtä helposti tuon joukon saisi sopivasti sanansa asettelemalla ja tarkoitushakuisella kuvalla vastustamaan jotain kansanryhmää.

Niin saa, Irma hyvä. Se on jo saatu vastustamaan kansanryhmiä ja jopa tavallisia yksittäisiä kansalaisia. Väkivallan puhkeaminen on vain ajan kysymys.

Kommentit
 1. 1

  Kylläpä kyllä sanoo

  Arvelen kuitenkin, että Irman kaatoi Stockmann, jonka strategiaan ei kuulu tämmöinen markkinointi. Hullut päivät on tarkasti suunniteltu ja huolellisesti myyty.

  Surullista odotettavissa olevassa kapinoinnissa on se, että köyhä vie leivänpalan toisen köyhän suusta samalla, kun vauras vaihtaa teeveessä kanavaa ja lautasella juustolajiketta.

  • 1.1

   justjoo sanoo

   Älä nyt naurata. Stockmann ei liity asiaan millään tavalla ja vaikka liittyisikin niin eivät he ikinä rupeaisi tuollaisiin vastatoimiin.

   • 1.1.1

    Kylläpä kyllä sanoo

    Et vissiin huomannut, että yli kymmenentuhatta arvostelukyvytöntä fb-lammasta riehui palveluntarjoajalle tärkeän mainostajan tuotteen kimpussa. Ja maalitaulu oli helppo kun oli tunnustautunut feikki.

    Ei tainnut ”Sakari von Timonen” pudota muutamassa tunnissa. Tunnettu tamperelainen kirpparikauppias ”Leon Degrellekin” istuu Facebookissa kuin tatti.

 2. 2

  sanoo

  Tämä tapaus näin…

  Mielestäni kuitenkin todella väärä kohta tehdä tämä ”Ihmiskoe” koska asia on vakava ja saattaa oikeat postaukset ja kuvat nyttemmin kyseenalaisiksi monien kohdalla jota pidän todella todella ikävänä!

  Mutta oletko sinä Sakari tutustunut ihan oikeasti vanhuksille kotiin jaettaviin annoksiin? Saati oloihin yleensä?
  Eli jalkautunut tutkimaan asiaa?

  Varsinkin kunnissa ja kaupungeissa joissa on ankarat säästökuurit surkean taloustilanteen takia. vaikkakin rahaa on yllinkyllin levitettäväksi mitä tarpeettomimpiin hankkeisiin. On vähäosaisten olot ja kohtelu todella hirvittävää!

  Jakaisin sinulle tähän kuvia ihan oikeista ”annoksista”, mutta valitettavasti nämä ovat kuvattu yksityishenkilöiden kodeissa ja tiloissa, ja siinä tulee tietyt pykälät vastaan.

  Siksi tyydynkin vain kysymään, oletko tutustunut millaista moskaa erinäisissä kunnissa ja kaupungeissa vanhuksille jaetaan, ja miten ravinne ja kaloriköyhiä ne ovat. Puhumattakaan annoksen koon kertakaikkisesta riittämättömyydestä vaikka moskaa onkin. Sama koskee kotinsa vankeina sairastavia ihmisiä.

  Tiedoksi nyt niille jotka yrittävät lähteä (ja varmasti myös lähtevät, voisin useita nimetä suoralta kädeltä) tästä retostelemaan kun tänne omin nimineni kommentoin ja kyselen.
  Etten puhu nyt Salosta näissä esimerkeissäni, joskin täällä on äärettömästi parannettavaa vanhusten oloille, ja joiden puolesta jopa ”raivoisasti” taistelen monilla sektoreilla sekä osallistun monenlaisiin vapaaehtoistoiminnan muotoihin, vanhusten. vammaisten. sekä lapsiperheiden ja muiden tässä yhteiskunnassa heikoille jäävien ja pitkälle alle köyhyysrajojen alle pudonneiden avuksi ja puolesta.

  En näistä asioista joita teen metelöi koska en keräile pisteitä (ja sellaiseksihan se otettaisiin). Ja tietyt henkilöt tulevat ottamaankin, siitä vaan!

  Toimisin ja olen toiminut jo ennen näissä vapaaehtois yms. asioissa ennenkuin edes kunnallispolitiikkaan pääsin mukaan vaikuttamaan. Mm. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja useammassa lautakunnan alaisessa jaostossa sekä valtuustossa aina kun olen valtuutetun asemassa paikalla (koska olen ”vain” ensimmäinen varavaltuutettu eli en siis kokoaikainen).

  Tulen jatkamaan toimintaa vaikken edes asettuisi seuraavissa kuntavaaleissa ehdolle ja näin en enää toimisi luottamushenkilö toimissa enää ensi kaudella.

  Vanhuksien asema kuten vammaistenkin asiat ovat siinä mielessä kurjimmassa tilassa, koska hyvin usein he eivät ole kykeneväisiä vaatimaan heille kuuluvia palveluita sekä tukia (joko ei ole omaisia tai he eivät yksinkertaisesti välitä).
  Lapsiperheissä taas ei useasti enää yksinkertaisesti jakseta taistella omien oikeuksien, tukien ja saatavilla olevan laindäädöllisen apujen suhteen, valtavan byrokratian ja jopa vastustuksen yms. takia kun arjessa riittää painetta ja eloonjäämis taistelua jo muutoinkin paljon yli sietokyvyn!

  Emmekä saa missään nimessä unohtaa työttömien. pitkäaikaistyöttömien ja orjatyöhön pakotettujen ”kuntouttavaan” työtoimintaan pakotettujen oloja ja asemaa. joihin Sakari onkin viime ajat panostanut ihailtavalla intohimolla, siitä useita hatunnostoja Salosta käsin 🙂

  Puhumattakaan omaishoitajien arvokkaampaakin arvokkaammastakin työstä joka säästää yli 2mrd euroa per vuosi valtiolta, ja jota valtiovalta ei arvosta mitenkään, teoreettisesti tuossa säästössä olisi varaa parantaa omaishoitajien asemaa ihan vaikka tuo 1,99mrd euroa ja silti valtiolle jäisi ”voittoa”.

  Sen takia yhteiskunnan eli meidän yksilöiden Suomen kansalaisten ON aktivoiduttuva ja kaikki kenellä halua on ja viitsivät aktivoitua alkaisivat toimimaan meidän kansamme heikko osaisten puolesta, kukaan muu sitä ei tee kuin me. Suomen kansalaiset itse.

  Valtiovalta sitä ei ainakaan tee. päinvastoin vievät vähäosaisilta viimeisetkin koska he ovat ”helppo” kohde viedä kaikki jotta voidaan lapata rahaa idioottimasuuksiin, valtiovaltahan hirvittävillä asetuksillaan ja leikkausmääräyksillä sitovat virkamiehet tottelemaan, muuten on avit yms kimpussa uhkasakkoineen, jolleivät virkamiehet olisikaan valmiita kuristamaan kuoliaaksi vähäosaisia!

  Jollemme me ”tavan” kansalaiset aktivoidu niin konkreettisella avulla kuin äänestämällä nämä ”roistot” pois arkadian mäeltä. jatkuu aivan sama meno kaupungeissa ja kunnissa joissa tilanne on surkea (kiitos valtion jatkuvien leikkauksien joita kuristamiseksikin kutsun) monin paikoin ja vähäosaiset vain lakaistaan maton alle piiloon kuten roskat ja käsitellään ”kustannuksia aiheuttavina epätoivottuina tapauksina”.

  En edes karrigoi kommentissani. vaan olen tätä kurjuutta ja yksinjättämistä niin paljon tässä maassa nähnyt!

  -Jani-

  Ps. kirjoitusvirheitä ja yhdyssana virheitä kommenttini vilisee. se on sivuseikka tosin näihinkin tulevat eräät ”yksilöt” puuttumaan kiinnittämättä sisältöön tai pointteihin mitään huomiota!
  En ole kirjoittaja miehiä vaan käytän sen ajan konkreettisiin toimiin.

  • 2.1

   Saku Timonen sanoo

   Kiitos asiallisesta kommentista, jossa toit esille todella tärkeitä asioita. Itse olen jonkin verran tutustunut kotipalveluihin ihan vain omassa kunnassa kunnanhallituksen edustajana sosiaali- ja terveyslautakunnassa sekä myös ihan käytännön tasolla muutaman lähisukulaisen elämäntilanteen takia. Korjattavaa löytyy kaikkialta ja siksi nostan hattua aktiiviselle toiminnallesi. Oikeastaan jokaisen luottamushenkilön pitäisi sinun tavallasi keskittyä yleispolitiikan lisäksi johonkin tärkeäksi kokemaansa osa-alueeseen. Itse olen profiloitunut työttömien ja toimeentulotukiasiakkaiden aseman parantamiseen ja erityisesi palkattoman työn vastustamiseen. Tiedon lisääminen on yksi tärkeimpiä vaikuttamiskeinoja ja sitä olen jo viisi vuotta tässä blogissani ja nyt yli kaksi vuotta myös luottamushenkilönä tehnyt.

   Tuo sosiaalisessa mediassa tehty ”ihmiskoe” kertoo hyvin sosiaalisen median vaaroista, mutta sen aihe nostaa esille myös vanhustenhoidon ongelmia, joista kommentissasi hyvin kerrot.

   • 2.2.1

    Epo sanoo

    ”saattaa oikeat postaukset ja kuvat nyttemmin kyseenalaisiksi monien kohdalla jota pidän todella todella ikävänä!” sanot tän niinkun kriittisyys netistä löytyneisiin täysin lähteettömiin väitteisiin olisi huono asia. En osaa nähdä miksi kellekkään olisi haittaa mediakriittisyyden kasvusta. Paitsi tietty MV:lle

    • 2.2.1.1

     Mirko sanoo

     Kannattaa olla kriittinen myös Sakarin blogikirjoituksille.
     Hän puhuu monesti kuulopuheista joiden faktapohjaisuus jää lukijan arvattavaksi.

 3. 3

  Merja sanoo

  Tässä jutussa on ikävää, että se saattaa viedä terän asialliselta ja tosiasioihin pohjautuvalta vanhusten hoidon kritiikiltä. Sillä saralla on monessa kunnassa paljon korjattavaa, eivätkä tuollaiset ”aprillipilat” ainakaan paranna asiaa.

  • 3.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Enpä usko. Toisaalta, jos edes eliitin tavaratalostakaan ei saa sen paremmalta _näyttävää_ ruokaa, niin mistä kuntien sitä sitten pitäisi taikoa?

   Kotipalvelun tuomassa ruuassa on kolme huomioitavaa seikkaa: laatu, ulkonäkö ja hinta. Helsingissä ainakin hinta on täysin käsittämätön kun samalla hinnalla saa kebab-pitseriasta yksittäin valmistetun annoksen kotiinkuljetettuna. Miten Helsingin kaupunkin ei saa massaruokaa valmistettua ja kuljetettua halvemmalla?

   Ruuan ulkonäkö taas ei kerro sen ravintoarvosta juuri mitään. Jos tuoreet kasvikset ja vihannekset puuttuu, niin sitten voi ainakin päätellä, ettei annos ole virallisten terveyssuositusten mukainen.

   ”Ihmiskokeessa” olisi ruoka-annoksen sijaan voinut olla tiliote tai kuitti ja aihe toinen, niin jakomäärät olisivat olleet moninkertaiset. Toisaalta, ruoka-annoksen ”väärentämisestä” ei ainakaan joudu syytteeseen.

   • 3.1.1

    ruoka sanoo

    Valitettavan monen ruokapalvelun lähtökohtana on, että asiakas ostaa juoman, leivän ja kasvikset itse. Jos et pääse itse pois kodista, eikä ole sukulaisia, jotka voisivta auttaa, voit toki ostaa palvelun, jolla joku kaupasta toimittaa ne. Kokonaishinta on siis vielä kovempi.

    • 3.1.1.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Nettiruokakaupasta taitaa saada samaan hintaan paremman ateriakokonaisuuden kuin kunnalta, jos paikkakunnalla on sellainen on.

     • 3.1.1.1.1

      Epo sanoo

      Sehän tässä onkin hauskaa, että toi annos näyttää ihan kelvollisen kokoiselta, paljon paremmalta kuin todellinen (tai sellaiseksi väitety) kuva vanhuksen saamasta kotilounaasta. Ilmeisesti kuva siis oli alusta asti melko pienessä roolissa tässä vauhkaamisessa.

 4. 4

  Harri sanoo

  Hyvä koe, ja hienoa että se kirvottaa kannanottoja puoleen jos toiseenkin. Se osoittaa että tästä asiasta vielä jaksetaan välittää. Yksi asia vanhustenhoidossa pitäisi kuitenkin pitää mielessä; jos me kritisoimme vanhustenhoidon laatua, kritiikki osuu pahasti omaan nilkkaan. Mieliimme on iskostettu, että vanhainkoti tms.on ihimiselämän ’aktiivivaiheen’ jonkinlainen luonnollinen jatkumo. Laitosmalli on luotu demokraattisilla päätöksillä varastoimaan nämä hyödyttömään elämänvaiheeseen päässeet ihmiset.

  Kun kritisoimme vanhustenhuoltoa, se onkin ehkä enemmän jonkinlaista huonon omantunnon keventämistä siitä, ettemme itse pysty huolehtimaan omista vanhemmistamme. Toisaalta, koska voisi ajatella että yhteiskunta ei anna meille siihen mahdollisuutta, on ehkä oikeutettua vaatia sitä pitämään kunnolla huolta itse luomistaan rakenteista. Näin taantuma-aikana nämä hiljaiset ryhmät tuppaavat vaan jäämään vähemmälle huomiole, kun aktiiviväestö pitää hampaat irvessä kiinni omista eduistaan.

   • 5.1.1

    Sherlok John holmes sanoo

    jep muuta onkohan oikeasti näillä puolueilla jotain kytköksiä näihin yhdistyksiin tai säätiöihin joista voisi syntyä jonkin sortin skandaali toivottavasti
    kuka rupee penkoon onhan puolueillakin tähän vaalirahasotkuun silloin liitetty nää säätiöt

    olihan tossa toi bentson säätiökin jonka toiminta ei kestänyt päivän valoa
    eri asia
    mutta toivottavasti sama asia kuntoutavan työtoimminan
    koijjareista tulis julki ja kuka häärii tausta joukoissa

    • 5.1.1.1

     kek sanoo

     ”jep muuta onkohan oikeasti näillä puolueilla jotain kytköksiä näihin yhdistyksiin tai säätiöihin”

     No voi pyhä jysäys. Onko tämä nyt jotenkin uutinen että puolueet puljaavat yhdistysten ja säätiöden kautta toimintaansa? Jos nyt oikeasti kiinnostaa voi vaikka alkaa googlettamaan vaikka termillä ”sivistysliitto” ja kysellä itseltään miksi ihmeessä puolueilla on jokaisella omat sivistysliittonsa ja mitä ihmeen käytännön hyötyä näistä on ja millä tavalla tämä rahaliikenne toimii sekä mistä raha tulee toimintaan.

     Ja joo eipä taida ketään kiinnostaa kun jokaisella on käsi jumissa siinä keksipurkilla.

 5. 6

  LL sanoo

  Olipa hyvä kirjoitus, Saku.

  Sosiaalinen media tuottaa yhtä lailla oikeata informaatiota kuin täysin väärää ja virheellistä. Virheellisen ja väärän tiedon levittäminen ei ole vain mielipideasia. Vihanlietsonta ihmisryhmiä kohtaan ei ole sanan- tai ilmaisuvapauteen liittyvä oikeus. Ihmisoikeudet eivät ole mielipideasioita.

  On aivan selviä merkkejä siitä, että osa meistä ihmisistä joutuu eräänlaisen massapsykoosin valtaan. Syntyy miltei paranoidisia viite- ja viharyhmiä, joissa ryhmän ulkopuolinen maailma jaetaan pelkästään ystäviin ja vihollisiin, enkeleihin ja demoneihin. Ja voi käynnistää lapsenuskoisen hyvisten sodan pahoja vastaan.
  Otan esille kaksi esimerkkiä valtamedian toimintatavoista.

  Huono esimerkki:
  Maikkarin vaaliohjelmiin liittyvä ”taisteluparit”. En ole maikkarin ohjelmia juurikaan seurannut, mutta tämän katsoin. Koska paikalla oli Pertti Arajärvi, sosiaalioikeuden professori. Hänen vastaväittäjänään oli Elina Lepomäki, diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri.

  Maikkarin väittelyn päätteeksi, jos sitä sellaiseksi voi kutsua, toimittaja julisti voittajan. Hänen mielestään se oli Lepomäki. Kotikatsomo ei hurrannut vaan ymmärsi, että toimittaja toi esille vain oman poliittisen kantansa. Lepomäki syyllistyi kansanedustajana solvaamiseen ja työttömien vääränlaiseen leimaamiseen. Työttömät ovat mamujen ja homojen kanssa kaikkein leimatuimpia, vihatuimpia ja halveksittuja ihmisiä. Jopa kansanedustajat solvaavat jo julkisesti erilaisia kansalaisryhmiä. Se vain ruokkii viharyhmien syntyä.

  Hyvä esimerkki:
  Katsoin parin tunnin keskustelun, jossa kaksi taloustieteilijää väittelivät rakentavasti. HSTV:n parin tunnin ohjelmassa oli Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen ja Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti. Vaikka nämä kaksi herraa olivat joistain asioista miltei täysin erimieltä, he kykenivät keskustelemaan rauhallisesti ja toisiaan kunnioittaen. Keskustelu avasi myös tavalliselle ihmiselle talousajattelun eri puolia ja painotuksia.

  Kotikatsomon mielestä Jäntti oli vakuuttavampi nostaessaan esille myös talouskysymysten eettistä perustaa, arvopohjaa. Toimittajat eivät olleet keskiössä vaan huolehtivat ainoastaan keskustelun etenemisestä.

  Oikeassa väittelykeskustelussa ei ole voittajia ja häviäjiä vaan kumpikin keskustelija tuo esille oman tietonsa ja ymmärryksensä. Politiikka ei ole Idols-kisa. Valtamedian pitäisi avata asiasisältöjä kansalaisille paremmin ja enemmän. Keskustelua voi jatkaa kansalaismediassa, somessa.

  Rauhatahtoisuus ja dialogisuus, rakentavalla tavalla kriittinen asennoituminen sosiaalisiin ongelmiin lisää aitoa avoimmuutta ja hyvää keskustelua. Se ei sisällä rasistisia eikä syrjiviä, yksityiselämään tai henkilökohtaisuuksiin menevää solvausta, pelottelua tai uhkailua.

  Äidinkielen opettajat ovathyvin tärkeässä roolissa opettaessaan nuoria. Media- ja informaatiolukutaito on yhtä tärkeä kuin perinteinen kirjoitus- ja lukutaito. Monet aiikuisetkin tarvitsisivat näitä oppeja. Taavitsaisen ”somekoe” kertookin yhtälailla sosiaalisen median käyttäjistä kuin myös itse asiasta.

  • 6.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Väärän tiedon levittäminen on systemaattista. Nykyään se on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Pahimillaan se voi olla vieraan valtion organisoimaa. Tyytymättömyyden kylväminen kansan keskuuteen ei ole mikään internet-ajan keksintö.

   • 6.1.1

    LL sanoo

    Juu, ei olekaan, ihmiskunta on ennen internet-aikakauttakin osannut taidon kiihottaa toinen toisiaan ja samoja matkasaarnajia on netti pullollaan. Internet eroaa puhekulttuurin sosiaalisesta toiminnasta siinä, että tässä kanssakäymisen muodossa pitää osata lukea ja kirjoittaa, vaikka sekään ei aina riitä.

 6. 7

  sanoo

  Kovasti on sosiaalisella medialla ja juoruämmäilyllä yhteistä, sekä kovin vähän tekemistä sellaisen uutisoinnin ja näkemyksellisyyden kanssa, mikä ei aiemmin aikain päässyt epäoikeudenmukaisten sisältövalintojen tähden julki. Olemme maana hieman kehityksestä jäljessä, meillä ei yhtäältä ole läheskään maailmallista tasoa olevan kohunnostatuksen ja valehtelun perinteitä sosiaalisessa mediassa, mutta ei toisaalta myöskään mekanismejä paljastaa ja vastuuttaa sellaisesta. Tämä siis vertauskohtana, jossa ajatuksen sillan tässä päässä on Sakarin kirjoitus ruokakohusta ja tuossa päässä amerikkalaiset tappouhkaukset tai erilaiset asesekoilujutut, jotka ovat kokonaisuutena vaikeasti selvitettäviä jupakoita missä toden ja valheen raja ei ole aina ihan ilmeinen.

  Mahdatekohan esimerkiksi googlettamatta tunnistaa Andrew Breitbart -vainaan tai James O’Keefen nimet? Niinpä. Jos nyt jo tuntuu pahalta tai pelottaa, sopii itse kunkin pitää mielessä, että on sitä maailmallisesti pahempaakin päässyt sattumaan. Viisautta olisi kyky pohtia jo ennalta, että kuinka aikoo toimia kun tämä Suomessakin alkaa, mutta eipä paikkapaikoin näy kummoistakaan kykyä sellaiseen. Läheskään kaikki näistä jutuista ei kuulu suoraan tai selkeästi millekään tietylle instanssille ja niidenkin mahdollisuudet ovat sitäpaitsi rajalliset. Ihmiset ovat tietämättömiä, ennakkoluuloisia ja he puhuvat pahaa silti, ihan omasta aloitteestaan, jos yhteisössä ei ole ketään heitä vastuuseen vaatimassa.

  • 7.1

   LL sanoo

   ”Mahdatekohan esimerkiksi …”

   No en, eikä sen tunnustaminen edes pelota. Vaan mahdatko sinä tietää, että Google on miljoonavoittoja tuottava globaali pörssiyhtiö, joka ei ole kiinnostunut avoimesta ja vapaasta tiedonvälityksestä vaan ainoastaan Rahasta.

   Todellinen tieto ja ymmärrys on heikossa kurssissa suhteessa Isoon Rahaan, mutta yksi lohtu siinä pörssikursittomassa omaisuudessa on: se ei koskaan katoa.

   • 7.1.1

    sanoo

    No, ei olisi kentänpinnassa pahojaantekeviä provokaattoreita ilman heidän kolttosistaan hyötyvää koneistoa, mutta ei niitä pitäisi silti toistensa vastakohtina nähdä periaatteena että yhdellä on ja toisella ei ole väliä.

    Arvostella toki saa ja pitääkin, mutta ei se rahantekokoneisto siitä millään ole, enintään yhtä paljolla tai vähällä kuin jos pari provokaattoria on lähteä liittovaltion kaappiin salakatselun tai julkisrauhan rikkomisen sikäläisistä muodoista kolttosensa jälkeen. On kyettävä tekemään kaksi yhtä aikaa: blokkaamaan provokaattori ja arvostelemaan koneistoa. Se taas ei onnistu ilman oppimista eikä oppimista puolestaan tapahdu ilman tietoisuutta.

    Siksi on ihan paikallaan heittää peliin pari nimeäkin, jotka nyt ovat yleistietokulmastakin kohtalaisen tuttuja sellaiselle, joka on lähimenneessä lukenut amerikkalaisia verkkolehtiä. Josko tietoisuuskin alkaisi herätä, kun ymmärretään mitä saattaa sattua sitten kun se aluksen ohjailukyky on jo kerran mennyt. Sitten ollaan nimittäin aika pahassa paikassa: maailmassa jossa se miltä provokaattori saa koneiston avulla kaiken näyttämään heiluttelee sujuvasti jo niin parlamentaarista budjettivaltaa kuin virkasuhteitakin.

 7. 8

  A sanoo

  Tämä tempaus ohjaa huomion pois varsinaisesta ongelmasta. Jos jo ruoan pelkän ulkonäön päivittelyllä sosiaalisessa mediassa herätetään laajaa huomiota ja kriittistä keskustelua, on se askel kohti korjaavia tekoja. Kyseinen annos oli ulkonäöltään vastenmielinen, mutta vastasi varmasti ravintosisällöltään ja maultaan Stockmann Herkun hinta-laatua… Samaa ei voi sanoa vanhusten ruokapalvelun tarjoamista maku- ja ravintoköyhistä annoksista, vaikka hinta onkin sama.

  • 8.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Askel kohti mitä? Kohti ruuan ulkonäön korjaamista? Mausta en tiedä, kun en ole koskaan maistanut. Luulen, ettei ole kovin moni muukaan. Ruuan laatu varmasti vaihtelee paikkakunnittain. Näistä asioista pitäisi kuulla heitä, jotka noita aterioita oikeasti syövät. He taas eivät edes tiedä, mikä on facebook tai jakaminen.

 8. 9

  Papi sanoo

  Ongelma, epäkohta oli se mikä tahansa, tulee tuoda julki rehellisesti ja avoimesti. Tuo osoittaa sen miten vaarallista on kun kuka tahansa voi kirjoittaa
  mitä tahansa, valheita. Tarvitaan vastavoimia, jotka kirjoittavat miten asiat oikeasti ovat, se ei kait mikään ongelma, varsinkin kun nykyään on monia eri kanavia, jossa keskustelua voidaan jatkaa, jos yksi kanava ei halua julkaista
  kuin yksipuolista tietoa. Vuorovaikutus toimii. Aika äkkiä valheet tullaan nykyään paljastamaan. Tieto kun kulkee vähän eritavalla nykyään, kuin ennen muinoin 🙂

 9. 12

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Valitettavasti on vain kyynisesesti todettava, että entäs sitten?
  Asiat ei ratkea listoja laatimalla. Jokaisen on puututtava epäkohtiin omalta osaltaan. Kukaan ei tule pelastamaan ulkopuolelta. Jos halutaan muutosta, niin se lähtee meidän jokaisen muuttuneesta asenteesta tai käytöksestä.

 10. 13

  minä vaan sanoo

  Ite luen juttuja MV-fb sivulta, mutta ei se oo mun mielipiteitä muokannut vaan se, että mulla on OIKEASTI negatiivisia kokemuksia ulkomaalaisista ja ne on juuri sellaisia mitä MV-lehden jutuissa. Miks pitäis hyssytellä vaan siks ettei vaan lynkata rasistiks!? Ite oisin välttynyt monelta ongelmalta ja ei ois tarvinnu pelätä vainoajia ja uhkailuja, jos joku ois mulle sillon kertonut millasia nää ihmiset on. Mun mielestä on ihan oikein varottaa ihmisiä, jos kerran tietää asioista. Ite haluisin varottaa joka ikistä nuorta tyttöä, ettei ikinä sekaannu arabi/afrikkalaismiehiin ja siinä on syynä se, että en halua että muille käy samoin kuin mulle on nuorena käynyt. Pitäiskö mun pitää turpani kiinni ja kattella kuinka muille tytöille käy huonosti, ettei vaan kukaan leimaa mua ”rasistiksi” tai ”vihakiihkoilijaksi”??? En kannusta ketään väkivaltaan, mutta oon sitä mieltä että Suomi olis turvallisempi ja parempi maa, jos tänne ei koko ajan otettais uusia pakolaisia ja maahanmuuttajia. Heillä on täysin eri kulttuuri ja täysin eri arvot… heille nainen ei merkitse mitään!! Olis kiva, että voi liikkua kaupungilla pelkäämättä. Ehkä te miehet ette sitä ymmärrä, kun ei nää ulkomaalaiset miehet TEITÄ ahdistele!

  • 13.1

   opiskelija sanoo

   Ikävää että olet joutunut ahdisteluista kärsimään, mutta älä käytä maahanmuuttaja-sanaa jos tarkoitat pelkästään arabeja ja afrikkalaisia. Turhaa leimaamista, kun maahanmuuttajiin kuitenkin kuuluu lukuisia eri kansalaisuuksia vietnamilaisista australialaisiin.

 11. 14

  AMK sanoo

  YLE teksiti tv:Syrjäsaarilta löytyi tuhansia orjia. jotka on pakotettu kalastajiksi orjuutta
  muistuttaviin oloihin. ……osa ihmisistä on ollut pakkotöissä jopa vuosien ajan…..palkkaa maksetaan vain vähän tai ei ollenkaan.Väkivalta on yleistä.(suomessa uhkailu toimeentulon menetyksellä)
  Suomessa tätä sanotaan kuntouttavaksi työtoiminnaksi!!!????

  • 15.1

   LL sanoo

   Rinteelle on varmaan luvattu jo työministerin paikka uudessa hallituksessa 😀

   On se kipeätä on, että meillä on työttömiä, ja lisää työttömiä vaan syntyy, joka päivä. Työttömyys pysyy, tämänkaltaisessa kansantaloudessa, jossa työpaikkoja ei ole riittävästi.

   Rinne puhuu pitkäaikaistyöttömistä leimaavasti. Millähän hänen(kin) päähänsä saisi taottua, että tämä yli 100.000 ihmisen joukko on enimmäkseen yli 50-vuotiaita. Monilla pitkä työura takanaan ja koulutusta, sekä paljon työelämätaitoja. Useimmat täysin terveitä ja työkykyisiä. He, jotka eivät ole työkykyisiä, heidät pitää päästää työkyvyttömyyseläkkeelle tai ohjata terveydenhoitopalvelujen piiriin. Heikossa asemassa olevan hyväksikäyttäminen, orjatyön teettäminen pakottamalla tai uhkailemalla on epäinhimillistä ja työlainsäädännön vastaista.

 12. 17

  Tarkka silmä sanoo

  Sakari kirjoittaa:
  ”Kun kävin kertomassa, että Helsingin poliisin mukaan toimittaja ei ole tutkittavana mistään rikoksesta, niin kommenttini poistettiin ja minut estettiin sivulta ivallisella saatteella. Itse ”uutinen” on siellä vieläkin. Oikea totuus ei kelpaa ja sen puhuja poistetaan.”

  Voi kyynel. Sait siis maistaa omaa lääkettäsi.
  Sinä sensuurin ja bannaamisen mestari kehtaat nyt kitistä blogissasi kun SINUA on väärinkohdeltu vaikka itse olet toiminut täysin samoin jo vuosia.
  Näköjään ainakin toistaiseksi MV on jättänyt FB sivuilleen vastineesi, toivottavasti poistavat ne, kuten sinullakin on täällä tapana toimia.
  Karma bitch.

  • 17.1

   Saku Timonen sanoo

   Poliittisen korrektiuden parhaat poisti täysin asiallisen kommenttini, joka oikaisi sivun väärän väitteen. Oikeastaan minun pitäisi poistaa sinun epäasiallinen kommenttisi, mutta olkoon nyt esimerkkinä kaltaistesi kommentoijien näkemyksistä asiallisesta nettikeskustelusta.

   • 17.1.1

    Tarkka silmä sanoo

    Täysin asiallisia kommentteja sinäkin olet poistellut ja tiedät sen itsekin varsin hyvin, joten lopeta naurettava teatterisi.
    Olet poistellut täysin asiallisia kommentteja jo vuosikaudet, ihan vaan koska joku on kanssasi erimieltä.
    Sinulle asiallisuus tarkoittaa sinun myötäilyäsi.
    Karma bitch.

    • 17.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Eri mieltä saa olla, jos kommentit ovat asiallisia. Sinä et osaa olla asiallinen, joten hyvästi. Mene vaikka MV:n sivulle tai Poliittisen korreektiuden parhaisiin hakemaan uskollesi vahvistusta. Siellähän oikaisut poistetaan, jotta kaltaistesi usko ei horjuisi.