Palkkaa vai ei?

Edellisessä jutussani kerroin taulukoiden avulla, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen ehdottama ihan oikea työllistäminen ihan oikealla palkalla on mahdollista eikä edes tule hirmuisen kalliiksi. Suurin osa käytettävästä rahasta liikkuisi julkisen sektorin sisällä ja kaikkein eniten siitä hyötyisi se palkkaa saava työllistettävä.

Taulokoita pidettiin vähän vaikeaselkoisina ja laatija itsekin huomasi sinne pujahtaneen pieniä virheitä. Virheet eivät kuitenkaan muuta loppupäätelmää eli palkan maksaminen kannattaa. Fb-kaverini Päivi Uljas pyysi Kelan johtavaa tutkijaa Pertti Honkasta tutkimaan blogissani esitettyja lukuja. Honkanen kiinnostui aiheesta ja laati uuden taulukon.

Tämän taulukon ymmärtäminen onnistuu kiireisimmältäkin netin selaajalta vaivatta:

työll pertti honkanen

Taulukon ”aktivoitu työtön” on se, joka nyt tekee kunnissa, yhdistyksissä tai säätiöissä palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Hän saattaa sorvata mölkkypelin palikoita tai pussittaa ruuveja alihankintatyönä. Hän saattaa olla maatilan palkaton renki tai sitten häntä vain nöyryytetään laittamalla hänet täyttämään sanaristikoita.

Yhteistä näille kaikille on, että he ovat aktivoinniksi kutsutussa työvoimapoliittisessa toimenpiteessä. He saavat työmarkkinatuen korotusosineen sekä yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Heillä ei ole työsuhdetta eikä heille kerry kovastakaan työstä palkkaa, eläkettä tai vuosilomaa.

Seuraavassa sarakkeessa samalle henkilölle ruvetaan maksamaan palkkaa 1 600 euroa. Hänelle jäisi käteen 187 euroa nykyistä enemmän rahaa ja hänellä olisi ihan oikea työsuhde. Hän voisi mennä aamulla ylpeänä oikealla palkalla oikeisiin töihin. Vaikka asumistuki ja mahdollinen toimeentulotuki pienenisivät, niin silti hänelle jäisi 187 euroa nykyistä enemmän käteen.Ei siis kannata hokea mantraa tukien pienenemisen pelossa töistä kieltäytyvistä työttömistä. Myös kunnan saama verotulo kasvaisi jonkin verran.

Rinteen ehdotusta vastustetaan jo nyt kiivaasti. Ei ole rahaa, sanotaan.

On sitä rahaa. Kuten taulukosta näkyy, niin suunnilleen sama raha siellä kiertäisi julkisen sektorin sisällä kuin nytkin. Erona olisi se, että työllistetyn talous kohenisi eniten. Tietenkin palkattomia työntekijöitä käyttävät orjatyöpajat menettäisivät kilpailuetunsa, mutta se etu on jo nyt vastoin lakia.

Ei työttömistä ole töihin ilman kuntoutusta, sanotaan. Minä sanon, että kyllä on. Uskallan lyödä vetoa, että nyt sanaristikoita täyttelevä Teppo Palmroos tekisi tyytyväisenä myhäilleen vaikkapa sitä itselleen sopivaa luovaa työtä, jonka hedelmistä me hänen Fb-kaverinsa olemme nauttineet.

Ehkä kuitenkin sillä erolla, että hän jättäisi piruilun vähemmälle: työtön karkasi Valinta on poliittinen. Työstä joko maksetaan palkkaa tai sitten ei makseta. On aika ihmeellistä, että tällaista asiaa pitää yleensä edes miettiä.

Kommentit
 1. 1

  Pera sanoo

  Kai tiesit, että kunta ei maksa työmarkkinatukea kokonaan? Riippuen työttömyysajan pituudesta kunta maksaa 0%-70% ja loput valtio. Palkan maksaisi kunta kokonaan – rahaa siis tähän ei ehkä oikeasti ole nykysysteemillä. Halvempi laittaa valtio maksamaan kaiken tai edes osan. Tarvii paljon remonttia tämä maa, mutta kukaan ei ole suostunut muuttamaan mitään. Hukka meidät perii.

  • 1.1

   Saku Timonen sanoo

   Kunta tosiaan maksaa yli 300 työttömyyspäivän jälkeen valtiolle osuutta työmarkkinatuesta 50 % ja myöhemmin jopa 70 %. Tämäkin raha voitaisiin käyttää suoraan palkkamenoihin.

  • 1.2

   pOHtIJA sanoo

   Minun mielestä aivan sama mistä se raha orjatyössä olevan tilille maksetaan. Joka tapauksessa kun sen rahan reittiä seurataan loppuun asti, niin se tulee verovaroista.

   Ja kuten laskelmat osoittaa, niin saman rahan voisi maksaa palkkana ja tiputtaa välistä hirvittävän määrän byrokratiaa pois välistä joka on yhtä kuin säästöä. Koska myös byrokratia nielee niitä verovaroja. Ja tuottaa minusta täysin nollan arvoista työtä. Kun vahtii sitä, että onko työtön hoitanut orjatyövelvollisuutensa niin kuin pitää ja täytelleet laput ja blanketit byrokraattien mieleiseksi. Tätäkään ei enää tarvita, koska työttömistä on tullut palkansaajia ja mitään lappuja ei tarvitse täytellä…

 2. 2

  töytön sanoo

  Hyvä kirjoitus. Monikaan päättäjä ei ajattele mitä oikea palkka/työsuhde merkitsee ihmisen itsetunnolle verrattuna näihin masentaviin 9€ puuhasteluihin.

 3. 3

  keke sanoo

  Jaa että käytettävät varat olisi orjatyössä 758€ vuokran jälkeen ja vieläpä sillä kombolla että toimeentulotukea on saatu? Maallikko työttömänä laittaisin Honkasen Peten uudelleen tutkimaan aihetta.

  • 3.1

   keke sanoo

   Jaa se käteen jäävä summa vuokran jälkeen olikin 756€. No näitä virheitä sattuu tekevällle. Onneksi en ole missään johtavassa asemassa ja minun laskelmillani ei ole niinkään merkitystä jos pilkut muuttuu pisteiksi tai siirtävät paikkaa.

 4. 4

  Pentti Toivanen sanoo

  Tuossapa ”Pera” taisikin tuoda esille sen ongelman tärkeimmän asian?
  Rahaahan tosiaankin on vaikka kuinka paljon? Kukapa meistä on sitä mieltä, että eihän yhteiskunnalla ole varaa kun verotus on laskettu noin alas?? 🙂
  Kysymys onkin siitä, että miten ne verotulot jaetaan. Käsittääkseni juuri tuo valtionosuuden pieneneminen verotuloista kunnille on se asian ydin? Velvoitteet kunnille palvelujen hoidosta on toki edelleen olemassa, tuskin niitä on kevennetty?
  Kansan valitsemat edustajat ovat kuitenkin sitä mieltä, että rahat kannattaa käyttää johonkin muuhun kuin jonkin pienen kunnan kansalaisten hyvinvointiin.
  Politiikkaahan tämä on….
  Itse jätän jokaisen puolueen tarjoamat hernekeitot, makkarat tai kahvit etc. tasapuolisuuden nimissä nauttimatta:)

 5. 5

  Kari Järvinen sanoo

  Hyvä kommentti.
  Ja sarjakuva tiivistää tyhmemmillekin!

 6. 6

  enska sanoo

  Mistä Helsingistä löytää 500 eurolla vuokra-asunnon. 1600 euroa kuussa on liian pieni palkka jolla pärjää. Pitää syödä ja maksaa työmatkat. Työpaikkojen ruokaloissa näin pieni tuloinen ei voi käydä. Liian kallista.

  • 6.1

   Suvelan Sulo sanoo

   Espoon kaupungilta saa, Espoon Asunnoista Suvelasta Kirstinharjulta. Yksiö, ikkunat vetää, talvella on jääpuikkoja oikeasti sisäpuolella. Kesällä lämpötila+34 astetta, parveketta ei ole 32 neliötä. Home haisee rapuissa niin että saisi viidakkoveitsellä vetää. Talot piti purkaa mutta uusiin tulisi vain lähinnä pieniä asuntoja ja kun taloissa asuu mamuja joilla on 8 lasta eivät suostu purkuun. Mamuja taloissa 80%. Lähikoulu 50% mamuja, osissa ryhmiä ylikin. Valkoiset paenneet alueelta. Mutta vuokra on n.400 € ja laskikin 2 senttiä.

   • 6.1.1

    Suvelan Sulo sanoo

    Eli tänne Espoon slummiin vain, kaupungin halvimmat yksityisasunnotkin! Halvemmalla pääsee mutta hinta on mikä on. 400 € asua kuussa. Lääkemenot saattaa homeen myötä tietty kasvaa mutta ei kai nuo mamutkaan valita. Vessa alkuperäinen vuodelta 1973 ja sen huomaa.

 7. 7

  työttömät ja niiden työlistäminen sanoo

  Se on ongelma kun työttömät ja niiden työlistäminen siiretiin
  kolmanen sektorin toimioille
  joilla muutenkin raha asiat perseelään
  tämä laki kuntoutavasta työtoiminasta tuli yhdistyksille kuin pelastus rengas aku ankalle ja huomatiin että nythän on mahdolisuus laajentua tekemään ties mitä aliurakointia
  ihmis materiaalistakaan ei pulaa
  jos nää yhdistysten puuhapajat olisivat vapaa ehtoisia niin kuinka moni ihminen menisi kyselemään että saanko tulla sorvaamaan mölkkyjä ilman palkaa kun se on niin kivaa ois edes jotain tekemistä päivisin

  tästä toiminasta johtuen ja sen helpoudesta saada esim yhteiskunalta tukiaisia yhdistyksien perustamiseen jolla kataa yhdistyksen palkka siis pomoille ja muut kustanukset +++++++
  Yhdistyksien- säätiöiden-sosiaalisien yhdistyksien-kouluttajien määrää on lisääntynyt räjähdysmäisesti

  miksi no sitä voi miettiä illalla peiton alla tai lukekemalla sakun blokia

  • 7.1

   Partion Halinallet sanoo

   Oletteko kuntoutujat huomaneet meistä on tullut yhdistys aktiiveja
   halusit tai et
   mua henkilökohtasesti ei ole ikinä kiinostanut näiden helvetin seurakuntanuorien ym muiden kukkahattutätien toiminta paskaakaan
   lappu luukulle paras lappu jää töihinpotkioille enemmän aikaa hankkia vaikka ruokaa metsänantimista marjoja ja
   kalaa saa pilkkimällä
   oon vaan huomannut näistä tyypeistä yhdistyksissä että aika moni
   on käynyt partion ja käy edeleen

   • 7.1.1

    Partion Halinallet sanoo

    ensi kerralla kun tarjotaan kuntoutusta kieltäydyn
    eetisistä syistä vähän kuin pasifistit armejjasta
    Eli
    sotii periaateita vastaan että ihmiskaupan uhria käytetään ilmaistyön tekemiseen moraalitoman lakia kunniotamatoman yhdistyksen toimesta

    • 7.1.1.1

     SeniorPotamo sanoo

     Itsekin ja olen jo kieltäytynyt. Ei ole oikein tukea järjestelmää, joka on tehnyt orjuudesta laillista. Tiedän, ettei kaikilla ole vaihtoehtoja ja juuri heidän tilanteensa huolettaa eniten.

 8. 8

  PeelsePuupi sanoo

  Erinomainen artikkeli ja laskelma. Kuitenkin pari asiaa jäi askarruttamaan: ensinnäkin luin juuri Yle-uutisista jutun työttömien vaikeudesta ottaa työtä vastaan ulosotossa olevien rästien takia. Tällaisella ihmisellä on yksinkertaisesti kannattavampaa jäädä kotiin/kiertää tekemässä ylläpitokorvattuja ”töitä”. Toiseksi, ero laskelmissa on VAIN 200 euroa. Tämän 200 euronko pitäisi olla se houkute, joka saa työttömän hylkäämään sosiaalisen turvaverkon eli tässä tapauksessa toimeentulotuen + asumistuen + ylläpitokorvauksen? En vain usko tuohon. Sen sijaan, jos esimerkin 1600 euroa muutettaisiinkin 2000 euroksi, voisi jotain tapahtuakin.

  • 8.1

   Elina Raunio sanoo

   Pitkäaikaistyöttömänä pätkätyöllisenä olen kanssasi samaa mieltä, että 200 euroa kuussa enemmän on aika vähän. On se kuitenkin 50 euroa viikossa eli yksineläjälle (tavoista riippuen) ruokarahan verran. Itse lasken siihen päälle monta rahanarvoista etua kuten eläkkeen ja työkokemuksen karttumisen sekä työyhteisön. Ainakin itselleni tuo viimemainittu on tärkeä asia; porukkaan kuuluminen, työkavereilta oppiminen jne.

 9. 9

  Pera (se alkuperäinen) sanoo

  Uskokaa nyt ihmeessä, että kun esimerkin pa-työtön menee pakkotyöhön, hän saa sen 9€ per vrk lisää tuloa, mikä lisätään 1 hengen toimeentulotukinormin päälle. Numeroina :
  485,50 + (21,5 * 9)=679 €/kk

  Siis 679€ jää käytettäväksi kuukaudeksi kun sähkö, vuokra vesi ja esim. piehenköt terveydenhuoltomenot on maksettu toimeentulotuella, asumistuella ja jopa itsekin esimerkkihenkilö maksaa vuokraansa (minkä määrä on työmarkkinatuki netto – toimeentulotuen normi).

  • 9.1

   LL sanoo

   Suosittelen: älä pelaa Pera tämmöisiä pelejä ja askartele laskutehtävien kanssa, joilla ei juurikaan kosketuskohtia tosielämään. Reaaliteetitaju voi alkaa heittelehtiä, ja se on aina vaarallista.

   • 9.1.1

    keke sanoo

    Jaa mikä tuossa Peralla meni väärin? Ihan oikeinhan tuo oli laskettu. Eli kun jos toimeentulotukea saadaan iin silloinhan ne menot ja tulot ovat menneet sen 485,50€ alapuolelle jolloin sillä toimeentulotuella saatetaan se tilin balanssi siihen 485€ ja siihen päälle saadaan se 9€ päivä eli 485.5€ + 9€ * 21.5 = 679€ rahaa käteen menojen jälkeen.

    Noin se ainakin itselläni on mennyt ja aivan samalla logiikalla se tuli jo markka aikaan tosin tuo kulukorvaus on hieman noussut aikojen saatossa. Tosin vähän hämäävähän tuo toki on kun tuosta 679€ pitää sitten maksella matkat ja syödä työpaikalla joten ei se varsinaisesti taloudellisesti kannata. Joissakin tapauksissa tuota 9€ ei ole maksettu koska luonas on tarjottu työpaikan puolesta joten penniäkään ylimmääräistä ei harjoittelusta saanut vaan kulut ovat nousseet matkalippujen verran per päivä.

    Olen kuullut että joillekkin on toimeentulotuesta maksettu matkaliput työharjoitteluun itse olen myös sitä aina hakenut toimeentulotukihakemuksissani mutta sitä ei ainakaan itselleni ole koskaan myönnetty.

    • 9.1.1.1

     Pera (se alkuperäinen) sanoo

     Joo kyllä jurppi kun sain 5000 euroa perintöä (pahan päivän varalle tarkoitettua rahaa), niin ”oli mukava” käydä kuntouttavassa kuluttamassa perintörahoja ilman mitään tukia. Toki työttömyyskorvauksen sain. Mutta piti olla kieli keskellä suuta, että en menettäisi työttömyysturvaa (=välttyä karenssilta), koska tuolloin olisin jäänyt täysin 5-tonnin varaan. Eli kuinkahan kauan minun olisi tullut elää 5-tonnilla, kunnes olisin päässyt toimeentulotuen piiriin.

     • 9.1.1.1.1

      keke sanoo

      No rahathan olisi kannattanut heti nostaa tililltä ja sukanvarteen tai vaikkapa hopeaksi. Sitten vaan sossuun että dokasin kaiken. Tämä yhteiskutarauha perustuu siihen että mahdollisesta rettelöitsijästä tehdään rassuka ressukka joka ei osaa omia asioitaan hoitaa ja siitä palkitaan tai siihen pakotetaan. Pitää oppia yhteiskunnan säännöt ja logiikka niin sitten sitä alkaa pärjäämään vähän paremmin

 10. 10

  Yksi juttu unohtui sanoo

  Laskelmasta puuttuvat nähdäkseni työnantajan sivukulut eli palkan kokonaiskustannukset ovat ainakin 1,3- kertaiset ja jos työympäristö, työkalut ym. lasketaan niin kulut voivat olla reilustikin suuremmat alasta riippuen.

  On kokonaan eri asia, kuinka suuri osa näistä kuittaantuu sillä, ettei kenekään mm. tarvitse käsitellä entisen työttömän papereita enää missään. Aiheesta tarvittaisiin kattava kustannus-hyöty-analyysi. Tai hyödythän ovat kiistattomat, mutta mitä se maksaa vai maksaako mitään? Ei KELAn ja sosiaalitoimistojen paperisotakaan ilmaista ole.

  • 10.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Työnantajan sivukulut on jotain ihan muuta kuin mitä sinä esität.
   Sitten ihan toinen aihe on se, että kuka omistaa tuotantovälineet.

   • 10.1.1

    Yksi juttu unohtui sanoo

    Työnantajan sivukulut löytyvät esim. Yrittäjien nettisivuilta otsikolla Tärkeitä lukuja. Ne ovat toki usein paljon isommat kuin esittämäni jos puitteetkin lasketaan niihin. Vai mitä tarkoitit?

 11. 11

  Kattoonsylkijä sanoo

  Olin marraskuusta töissä palkkatuella, mutta koska olen ollut viimeksi töissä 2001, en ole ollut riittävän kauan työttömänä, että olisin oikeutettu palkkatuen jatkoon. Ei, ei hajuakaan, miten tuo logiikka toimii. Kuulemma Etelä-Savon TE-toimiston omia tulkintoja vuodenvaihteessa muuttuneista säännöistä. Palkkatuki loppui, työsopimus loppui, työttömyys palasi.
  Sain abouttiarallaa alani minimipalkkaa, bruttona 1500 euroa kuussa. Tästä palkkatukea tuli puolet, 750 euroa (palkkatuki ei maksa työnantajan maksettavaksi lankeavia muita kuluja). Nyt olen työttömänä, joten saan työttömyyskorvausta sen 650 euroa kuussa. Säästöä siis syntyy 100 euroa kuussa! Suomi nousuun!
  Paitsi, että töissä ollessani maksaisin niin paljon enemmän veroa, että kunta ja valtio saisi enemmän, kuin tuon satasen kassaansa.. Tästäkin huolimatta Suomi nousuun ja kaikki mukaan säästötalkoisiin!

 12. 12

  Työtön pätkätyöläinen sanoo

  Onko laskelmassa otettu huomioon, että työtulosta ja siihen liittyvistä maksuista saa huomattavia verohelpotuksia, joita ei työttömyyspäivärahasta saa?

 13. 13

  show must go on... sanoo

  Warren Buffet oli v. 2012 maailman toiseksi rikkaimmaksi rankattu ihmisolio. Hän tunnusti:
  Luokkasota on käynnissä, myönnän. Mutta se on oma luokkani, rikkaiden luokka, joka sitä käy, ja me olemme voittamassa.” –

  Englannin sana employer (työnantaja) on kuvaava; verbi employ tarkoittaa: pitää työssään, käyttää hyväkseen.
  Työnantajan ja työntekijä käyttävät kumpikin toisiaan hyväkseen saavuttaakseen taloudelliset päämääränsä.

  Työntekijä ja työnantaja tekevät normaalisti sopimuksen, mutta kuntouttavassa työtoiminnassa työntekijältä on riistetty sopimusoikeus.

  Välityömarkkinoilta, (vastikkeelinen sos.turva) työnantaja saa työntekijän halvemmalla kuin vapailta markkinoilta. Työttömästä työntekijästä on tullut lainsuojaton , jonka valtiovalta pakkotyöhön.

  Malli tähän menettelyyn on saatu Saksan mini-job systeemistä. Se ei tietystikään ole mikään uusi asia, historia toistaa itseään: Suomen herra on aina kopioinut menettelytapansa sakemannilta.

  ILO:n yleissopimus nro. 29 pakollisen työn laittomasta käytöstä (1930)

  Pakollisen työn laiton käyttö kiellettiin jo vuonna 1930 ILO:n yleissopimuksessa numero 29. Sopimuksessa pakollinen työ nähtiin tarkoittavan: ”kaikenlaista työtä tai palvelusta, joka jonkin rangaistuksen uhalla vaaditaan joltakin henkilöltä ja johon mainittu henkilö ei ole vapaaehtoisesti tarjoutunut” (Art 2).

  Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1935 (SopS 44/1935).

  ILO:n yleissopimus nro. 105 pakkotyön poistamiseksi (1957)

  Vuonna 1957 hyväksytty ILO:n yleissopimus numero 105 pakkotyön poistamisesta velvoittaa sopimuksen osapuolia lakkauttamaan pakkotyön ja olemaan käyttämättä sitä esimerkiksi syrjinnän muotona tai poliittisena pakkokeinona.

  Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1960 (SopS 17/1960).

 14. 14

  sanoo

  Hölmöläistouhua kaikkinensa. 485,50 e + tuo 9e x 21.5 = 679e eli työpäivänä tulee 31,58e jos kertoimena on tuo 21,5. Tuosta 31,58e on maksettava myös työmatkakulut, työssäkäynti lisää myös muita yksilön menoja, kuten vaatteet, ruoka, kenkäkulutus, muut menot. Tuohon täytyy laskea myös mukaan se että pyykinpesu lisääntyy, sähkönkulutus ym. kulutus, sillä työssäkäynti lisää kaikkea yksilön kulutusta joka on aina yksilölle meno mutta yrityksille tulo. Yksilön ostovoima ei juurikaan siis kasva, vaan päinvastoin. Ostovoimaa ei ole, kulutusta kylläkin on, joten miinukselle menee tässä aina yksilö. Hölmöläisiä on yksilöt jotka tekee tuollaista työtä jatkuvasti miinuksella. Jos työpanoksen antaminen miellyttää yksilöä vaikkei rahaa tulekaan, niin se on tietysti eri juttu. Tison kukaan ei todellakaan suostu rehkimään, joten työnantajien odotuksetkaan eivät täyty. Onko se sitten kuinka kannattavaa toimintaa yrittäjille? Koko tällainen politiikka on ihan perseestä.

 15. 15

  Elina Raunio sanoo

  Taulukossa on heti alussa iso virhe. Helsingistä ei saa vuokrayksiötä hintaan 500 euroa. Ei saa edes Espoosta, Vantaalta tai Kauniaisista. Mainituilla seuduilla huone kimppakämpässä maksaa sen 500. Hyvällä tuurilla voi saada yksiönkin muutamaksi kuukaudeksi, esimerkiksi omistajan ulkomaantyömatkan ajaksi.

  • 15.1

   LL sanoo

   Asumistuki ei kata sataprosenttisesti asumiskuluja. Hgissä yksineläjän hyväksytty maksimi asumiskuluissa on 500 euron tuntumassa, olipa todellinen vuokra mitä hyvänsä.

 16. 16

  J-P sanoo

  Toisaalta ymmärrän pointin, että ”eihän tuo 200e/kk paljoa ole”, mutta omasta mielestäni pääpointti on tässä tapauksessa:

  -Mukana sama karenssilla uhkailu kuin kuntouttavassa työtoiminnassa, tässä tapauksessa diili vaan ei olisi ihan niin paska työn tekijälle.
  -Muut työsuhteen tuomat edut (eläke, loma, mahdollisuus toimia turvallisesti kunnallisen päätöksenteon luottamushenkilönä, terveydenhuolto…)
  -Voitaisiin unohtaa kaikki väittely siitä ”millainen toiminta on sallittua ja millainen ei” – oikeaa työtä saa teettää, koska tämä on oikeaa työtä.
  -Tällaisen kehtaisi ihan oikeasti pistää CV:hen – eihän siitä palkastakaan mitään tarvitse mainita, jos sen kokee liian pieneksi.

 17. 17

  LL sanoo

  Tämä Pertti Honkasen tekemä laskelma on kiinnostava, mutta pystyisikö kukaan laskemaan (ei ehkä lainkaan pysty) minkälaiset työllisyysvaikutukset työttömillä on ja miten paljon erilaiset yritykset tienaavat työttömillä.

  Hallintovirkamiesten työ ja työpaikka (kela, te-tmsto, työttömyyskassat, sosiaalitoimi) ovat täysin riippuvaisia työttömien määrästä. Heidän lisäkseen yritykset pyörittävät bisneksiään työttömien avulla. Tämä tulee mieleen, kun on ehdoteltu vaikka mimmosta kurssia/koulutusta, joiden sisältö on lähinnä vain työhakemusten tekoa, paperiaskartelua, uravalmennusta yms yms hörhöilyä.

  Näitä ansioluettelon koristelukursseja järjestävät yritykset, joilta te-toimistot ostavat koulutuksen ja joille myös lähettävät osallistujat. Yritykset saavat siis valtiolta tukea (ostopalvelusoppari) eikä osallistujiakaan tarvitse erikseen etsiskellä tai kilpailla asiakkaista kenenkään kanssa vaan ne tulevat ”kaupan päälle” te-toimistojen lähettäminä.

  Useimmiten työtön on kolmen-neljän-viiden viikon kurssituksen jälkeen yhä vailla työpaikkaa, eikä mene pitkään, kun te-toimisto taas tyrkyttää jotain kurssia. Työttömät ovat tavallaan varsinaisia työn-antajia ja työpaikkojen luojia, vaikka emme saa edes tästä tärkeästä työllistämistoimesta palkkaa. Jonkunlainen bonus olisi kyllä ihan kohtuullista.

  • 17.1

   töytön sanoo

   Tämä!. Aina miettiny samaa. Touhusta hyötyjien suustakin haukkua tulee työttömiä kohtaan (jopa enemmän), että voivat jatkaa touhujaan.

   • 17.1.1

    töytön sanoo

    Ja nämä pilipalikurssit ovat erittäin kalliita ostaa, näin totesi suoraan työkkäristä ihan äskettäin eräs elämäni tarkastaja/valvoja.

    • 17.1.1.1

     töytön sanoo

     Näihinkään ”bisneksiin” ei mikään puolue vissii tarttunu 🙂

   • 17.1.2

    LL sanoo

    Jokuhan tästä työttömyydestä hyötyy riittävän paljon, muutenhan sitä ei olisi.

    Täytyy käynnistää tutkimushanke, jonka tekijöinä olisivat työttömät. Tutkimusmenetelmänä osallistava toimintatutkimus (= kriittinen, emansipatorinen, valtauttava). Tutkimusaiheena työttömyyden sosiaaliset ja taloudelliset hyödyt/hyötyjät yhteiskunnassa.

 18. 18

  Työttömien auttaja sanoo

  Nyt työttömille on hyviä uutisia Laihialta. Kuntouttavaa työtoimintaa nimittäin ollaan lisäämässä, jotta työttömien elämänhallintaa saataisin parannettua, luotua edellytyksiä työllistämiselle ja samalla leikattua kunnan työmarkkinatukimenoja. Jutussa haastateltu sosiaaliohjaaja Riikka Hautala kertoo, että henkilön saaminen mukaan kuntouttavaan työtoimintaan on tietysti eduksi hänelle itselleen. Sosiaaliohjaaja Riikka Hautala ja hänen työtänsä tukeva perusturvajohtaja Helena Lahtinen tekevät todella hienoa työtä, kun he ovat järjestämässä työttömille syrjäytymistä ehkäisevää aktivointia:

  ”Kyronmaa-lehti

  Sosiaaliohjaaja Riikka Hautala voi paneutua erityisesti kuntouttavan työtoiminnan järjestämiseen. Tukea työhön antaa vs. perusturvajohtaja Helena Lahtinen.
  Vaikeasti työllistettäville järjestetään kuntouttavaa työtoimintaa

  09.04. 07:45

  Yhä lisääntyvät kuntien menot on yksi vahva syy, jonka vuoksi Laihialla paneudutaan tosissaan pitkäaikaistyöttömien tilanteeseen. Vuoden alusta tuli voimaan laki, jonka mukaan kunnan on maksettava puolet sen jälkeisestä työmarkkinatuesta, jolloin henkilö on ollut työttömänä 300 päivää. Kunnan 50 prosentin osuus nousee 70 prosenttiin sen jälkeen, kun työtön on ollut työmarkkinatuella tuhat päivää eli vähän vajaa kolme vuotta.

  Esimerkiksi tammikuussa Laihian kunta on maksanut työmarkkinatukea 61 henkilöstä, kokonaissumman ollessa 26 632 euroa.

  Kunnassa puhutaankin niin sanotusta raipparahasta, kun tarkoitetaan kunnan maksuosuutta. Yksi keino vähentää näitä menoja, on vaikeasti työllistettävien kuntouttava työtoiminta, joka tosin sekin on valtion kunnille sälyttämä lakisääteinen velvoite.

  Kuntouttavan työtoiminnan tarkoituksena on parantaa henkilön elämänhallintaa sekä luoda edellytyksiä työllistymiselle.

  – Siihen kuuluu aktivointisuunnitelman teko, jossa sovitaan, millä toimenpiteillä lähdetään liikkeelle. Se voi olla kuntouttavan työtoimintapaikan etsimisen lisäksi koulutukseen tai kuntoutukseen ohjaamista. Samalla henkilö voidaan tarvittaessa ohjata työttömän terveystarkastukseen. Kartoitamme siis henkilön kokonaistilanteen ja motivoimme häntä eteenpäin, asiasta vastaava sosiaaliohjaaja Riikka Hautala sanoo.

  Aktivointisuunnitelman teossa ovat läsnä asiakkaan lisäksi Hautala kunnan edustajana sekä työvoimatoimiston edustaja.

  – Asiakas on tietysti tämän asian onnistumisessa avainasemassa eli hänellä on oltava halu muutokseen, Hautala korostaa.

  Henkilön mukaan saaminen kuntouttavaan työtoimintaan on tietysti eduksi hänelle itselleen, mutta se säästää myös kunnan varoja, koska hän poistuu silloin ”raipparaha-listalta”.
  http://www.kyronmaa-lehti.fi/etusivu/411714.html

  • 18.1

   LL sanoo

   ”Kuntouttavan työtoiminnan tarkoituksena on parantaa henkilön elämänhallintaa sekä luoda edellytyksiä työllistymiselle.”

   Rehellisyyden nimissä ehdotan, että lause muutetaan näin: ”Kuntouttavan työtoiminnan tarkoituksena on, että kunta välttyy sosiaaliturvan maksamisesta kuntalaisille ja luo mielekästä tekemistä kunnan sosiaaliohjaajille ja perusturvajohtajille sekä tukee paikallista yritystoimintaa halpatyövoimalla.”

  • 18.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Työtön otti viimein elämänsä hallintaan kuntouttavan työtoiminnan myötä. TE-toimiston aulassa polttoitsemurhan tehnyttä työtöntä jäivät kaipaamaan vaimo ja kaksi lasta sekä ulosottomies.

 19. 19

  ei vastauksia kansanedustajilta jotka eniten paasaa sanoo

  niin olen suoraa lähettänyt kysymyksiä kansan edustajille jotka ovat saaneet näkyvyyttä mediassa puhumalla kuntoutavan työtoiminan epäkohdista
  Maria Tolppanen
  Anna Kontula
  ovatko kyseiset henkilöt vastaneet omasta mielestäni
  asialisaesti laadituihin kysymyksiini
  ovatko nämä rouvat puhuneet asiasta kyselytunilla
  kun heille on puheen vuoro anettu EI
  Tulee väkisinkin mieleen että taas yksi vaalitemppu
  pää asia omaneduntavoittelu ja mediahuomio
  eli se taas oikeasta asioiden hoidosta
  ps tiedän että kaikiin meileihin ei vastata mutta epäilen että en todelakaan ole ainoa joka ei ole saanut vastauksia näihin kysymyksiin

  • 19.1

   LL sanoo

   Yksittäinen kansanedustaja tuskin voi paljon mitään tehdä, enkä nyt puolustele valta-asemassa olevia.

   Työllistämispuheeseen tarvittaisiin iso ajattelutavan muutos. Pelkkä talouspuhe (= säästäminen kustannuksissa, rankaisemisen kulttuuri, syyllistäminen, ala-arvoinen kohtelu, hyväksikäyttö) hallitsee sitä aivan liikaa.

   On kyse ihmisistä ja jokaisen ainutkertaisesta elämästä.

  • 19.2

   Ihmettelijä sanoo

   Kannattaisi varmaan ensin kiinnittää huomiota sähköpostien kirjoitusasuun ja oikeinkirjoitukseen kun lähestyy kansanedustajia, niin otetaan vakavammin.
   Minäkin teen paljon oikeinkirjoitusvirheitä, muttei tulisi mieleenikään lähettää tuollaista roiskittua tekstiä kansanedustajille.

   • 19.2.1

    kysymyksiä kansanedustajille sanoo

    puhut vähän mutta asiaa
    lukihäriö vaivaa ankaralla kädellä
    mutta silti pakko kommentoida vääryyksistä

  • 19.3

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Näyttää tuo Tolppanen puhuneen asiasta täysistunnoissa ja tehneen kirjallisen kysymyksenkin. Että ei hän ihan hiljaa ole ollut. Samaa on tehnyt Kontula. Mitä muuta he voivat tehdä? En nyt ihan kauheasti läpytä Tolppaselle käsiäni, sillä hän on myös kunnostautunut antamaan kyseenalaisia lausuntoja maahanmuuttajista.

   • 19.3.1

    kotkala hammas lärvänen sanoo

    mitä mitä koska ei ainakaan suorassa lähetyksessä
    tai misään muussa mediassa
    siis että kamera käy

 20. 20

  kysymyksiä kansanedustajille sanoo

  voisitko sanoa mielipiteesi kiitos
  esim kuntoutavan työtoiminan

  väärinkäytökset kansalaisen oikeus turvan kannalta

  sinne pakotaminen esim karenssin uhalla
  yhdistysten ja säätiöiden
  ilmaistyön hyväksikäyttö aliurakointi ilmaistyöllä
  laissa kieletty mutta ei noudateta

  paljon maksaa kun näitä palveluita ostetaan te-toimiston puolesta yhdistyksiltä
  koulutus yrityksiltä veronmaksajille
  onko se järkevää työlisyyden kannalta
  vääristääkö tämä toiminta kilpailua
  joka taas vaikeutaa pienyritysten toimintaa
  kun nämä kuntoutus yritykset ovat alkaneet toimimaan samoilla markkinoilla kuin yritykset
  sillä erotuksella että heillä ei ole palkkakustanuksia
  jonka takia hinassa on mahdotonta kilpailla esim jos siivous yrityksen tunti liksa 20 euroa
  kuntoutuja tekee samantyön 10 euroa tunti ilman palkaa ja sen työstä saadun hyödyn saa se niin sanottu orjatyötä teetävä yhdistys
  ja mielipide vastikkelisesta sosiaaliturvasta
  se nyt on facta vaikka olisit kuntoutuksessa työkoeilussa
  se tulo on kuitenkin työtömyysturva +sosiaalietuudet
  köyhyys ei työtä tehden kyllä parane eikä ostovoima
  politikkojen maneerit työ on parasta sosiaaliturvaa on puppua näissä tapauksissa kun tulo on työstä sosiaaliset tulon siirot
  josta vielä hyötyy joku muu kuin työntekiä

  kannataisi nyky politikkojen käydä intiassa katsomassa kun suomalainen vaate yritys on siirtänyt
  tuötantonsa sinne ja työn tekee periaatessa orjat 1euron päivä palkalla
  kuinka työ on itseisarvo ja työ on parasta sosiaaliturvaa toteutuu

  PS yksi esimerkki kuntoutavan työtoiminan lain vastaisuudesta ja kilpailun vääristämisestä esim pien yrityksille
  oma kokemus toiminasta
  ei hyötyä ihmiselle joka joutuu pakotetaa tähän toimintaan kyseesä omasta mielestä työperäinen ihmiskauppa jota harjoitaa te-toimistot köyhyys ei poistu mihinkään ja byrokratia kasvaa huomattavasti joka taas työlistää 15 te-virkailiaa++++++ei järkeä

 21. 21

  osa-aika työläinen sanoo

  Missä on ahmattiyhdistysten solidaarisuus? kuinka monta minuuttia jokaisen täyttä työpäivää tekevän tarvitsisi luovuttaa työajastaan ja palkastaan, että jokaiselle työtä ja työstä palkkaa haluavalle muodostuisi yhtä pitkä työpäivä kuin mitä kyseinen työajan lyhennys vaikuttaa?
  4 vuotta sitten laskin että silloisen työttömyyden luvuilla se olisi vain 45 minuuttia per päivä, siis jos työntekijä jonka työpäivän pituus on 7 tuntia ja 45 minuuttia, luopuisi 45 minuutistaan, niin kaikki työttömätkin sais 7 tunnin työpäivän.
  Haastelin aiheesta silloisissa blogien kommenttiosioissa joissa oli näitä ”Kaikki asiat järjestyksessä” tyyppejä, jotka syyllisti työttömiä työttömyydestään, silloin löytyi joku rehellinen joka sanoi ettei suostuisi yllämainittuun menettelyyn koska hänellä on perhe ja asuntovelat, olipa itsekästä puhetta, tuommoisia Per**läpiäkö, kaikki onnellisesti työssäkäyvät ahmatit ovat, jotka anastaa itselleen oikeuden viedä toisilta työt ja toimeentulot? Eikö työttömillä ole perhettä eikä asuntovelkaa?

  • 21.1

   sanoo

   Työttömyys solidaarisuutta rikkovana tekijänä tullaan vielä uudelleenmittaamaan tavalla, joka lähinnä muistuttaa kautskylaisen revisionismin ja ensimmäisen maailmanrähinän sosialistisen patriotismin aikaansaamaa porua. Näin siksi, että vastaavaa vääjäämätöntä ja pitkäkestoista työttömyysongelmaa ei ole vähään aikaan nähty. Ei ole kauko- tai siirtomaita minne mennä jos emämaassa on ahdas, nousevia teollisuudenaloja kuolevia korvaamaan eikä kaupunkeja joihin muuttaa mikäli maatilasta ei ole jaettavaa kaikille jälkeläisille.

   Siksi kieltäminen, tukeutuminen luokkavihollisen voitontavoitteluaan edistääkseen jakamiin lahjuksiin ja menneen ajan omistavan luokan kaikki kotkotukset kukoistavat. Ei sellaisen retoriikkaan katsominen, kasvotusten olemisesta mitään puhumattakaan, ole häävi puhde ja epäilemättä kiivaammilla on itsehillinnässäänkin pitelemistä, mutta mielenmaltti on kallista ellei suorastaan korvaamatonta.

   Ei pidä työläisen kaltaisensa kimppuun karata, sillä sille omistavat luokat ilkkuen nauravat, kun ei edes tarvitse väkivaltakoneiston ”päävartion päivystävää konepistoolimiestä” asialle laittaa vaan tyhmät työläiset tekevät tämänkin työn puolestaan. Väkivallan kielen karkeudessa ei ole mitään ihailemisen arvoista.

   Tyhmyyden äärettömyyden edessä on tosiaan vaikea muistaa humanistisen ajattelun läksy ihmisarvosta, kun eivät järjen tai edistyksen sanat mene mitenkään perille. Jopa niin edistykselliset, että voitontavoittelusta ja tuotannollisten perusteiden suomasta jäljellejäänyttä työtä uudelleenjaettaisiin. Eräs malli monista tuli tuossa, mutta ajatus sinänsä alkanee olla jo kohta parikymppinen. Amerikkalaisissa kirjoittajissa oli työn lopusta varoittavia jo 1990-luvun lamassa, jahka oikein muistan.

   Rohkenen tosin epäillä, että eipä ole jakohalukkuutta, koska harjoituksen todellinen nimi on hyvinvointi- ja oikeusvaltion romuttaminen siten kuten ne parissa vuosikymmenessä opittiin tuntemaan. Kun hinta halpenee ja oikeudet ohenevat kylliksi, niin alkaa sitä vapaaksi tekevää työtäkin(sanoi saksalainen) taas löytymään.

 22. 22

  osa-aika työläinen sanoo

  Laskinpas juuri nyt uudestaan:
  Lasketaas tämänpäivän lähtötiedoilla http://findikaattori.fi/fi/34
  Työlliset 2392000 henkilöä joilla oletan että kokopäivä työ 7 tuntia 45 minuuttia
  Työttömät 268000 henkilöä, oletan että kokonaan työttömiä 0 tuntia.
  Nyt lasketaan kuinka monta tuntia ja minuuttia kaikkien näiden työajaksi muodostuu kun tehdyt työt jaetaan kaikkien kanssa tasan.
  7 tuntia on minuutteina 7 x 60 minuuttia = 420 minuuttia +( 45 minuuttia) on 465 minuuttia työtä jokaista työllistä kohden tällä hetkellä per päivä.
  Lasketaan yhteen työlliset ja työttömät, 2392000 + 268000 = 2660000
  Kerrotaan 465 minuuttia työllisten määrällä 2392000 tulee vastaukseksi 1112280000 henkilötyöminuuttia, joka nyt jaetaan luvulla joka on työlliset ja työttömät yhteensä, eli
  1112280000 jaetaan 2660000 = 418,15 minuuttia pyöristän 418 minuuttiin.
  Täystyöllisyys tilanteessa jokaisen työkykyisen työpäivän pituus olisi 418 minuuttia jaettuna 60 minuutilla, saamme 6 kokonaista tuntia ja 58 minuuttia.
  Jos työttömiä onkin Antti Rinteen mainitsemat 490000 niin laskelman lopputuloksena kaikkien työpäivän pituudeksi tulisikin 2882000 työlliselle (385.94 minuuttia) 6 tuntia 25 minuuttia.
  Olisiko tuommoinen solidaarisuuden osoitus kaikilta täystyöllisiltä, kokonaan työttömiä kohtaan mahdoton toteuttaa? Laskekaa verolaskurin avulla, kuinka paljon se verotuksellisesti kunkin kohdalla vaikuttaa veroprosentin alenemana, ja mikä parasta sehän entisestään vain laskee veroprosenttia koska sitten ei tarvita maksaa enää verotuloista työttömyyskorvauksia!

  Itselleni verolaskuri antoi tuloksia että täysityöllisenä käteenjäävä summa verojen jälkeen vuodessa 8 tunnin työpäivällä on 24178 eur, 7 tunnin työpäivällä 21889 eur ja 6 tunnin 25 minuutin työpäivällä 20471 euroa vuodessa.
  Veroprosentessa laskua tuli 4% yksikköä 8 tunnin työpäivän ja 6 tunnin 25 minuutin työpäivän välillä.

  Ja otetaanpa huomioon vielä se työllistävä vaikutus joka muodostuisi jos kaikki alat kieltäytyisivät tekemästä ylitöitä, pelkästään sen työllistävä vaikutus olisi arviolta 50000 henkilötyövuotta jo näillä nykyisillä työllisillä.