Pilkkeitä orjatyönä

Kaksi kuukautta sitten kerroin Ylivieskan kaupungin uudesta ns. työllistämisprojektista. Kaupunki palkkasi projektipäällikön ja kaksi ohjaajaa teettämään palkattomalla työvoimalla polttopuita myyntiin. Työ oli tarkoitus teettää kuntouttavana työtoimintana ja työkokeiluna.

Nyt kaupunki ilmoittaa myyvänsä polttopuita valmiiksi kotiin kuljetettuna, kuten luvattu oli. puita

Hinta näkyy olevan poikkeuksellisen edullinen, kun sitä vertaa vaikkapa halkoliiteri.comista löytyviin saman alueen yksityisiin puukauppiaisiin. Tässä vielä vertailukuva

puita 2

Kaupunki siis myy palkattomalla työvoimalla teettämiään kuivia koivupilkkeitä 36 eurolla heittokuutiolta, kun saman alueen yrittäjillä hinta on noin 20 euroa enemmän. Näin kannattaa tehdä, koska kaikki saatu raha on puhdasta voittoa. Se olisi voittoa sittenkin, vaikka kaupunki antaisi puut ilmaiseksi. Jokainen pilkkeiden tekijä säästää kaupungin maksuosuuden työmarkkinatuestaan ja tuo lisäksi kaupungin kassaan 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta. Itse hän saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Palautetaanpa mieleen mitä sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirje 31.12. 2014 sanoo asiasta:

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Tällä pyritään siihen, että kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanosta ei käytetä taloudellisen voiton tuottamiseen. Myös yhdistys tai säätiö voidaan katsoa yritykseksi, jos se harjoittaa elinkeinotoimintaa. Sama pätee avoimilla markkinoilla toimiviin liikelaitoksiin.

Nyt kaupunki käyttää selvästi näiden sosiaalipalvelun asiakkaiden työpanosta voiton tuottamiseen ja rikkoo samalla julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohtaa:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Tämä lainkohta tarkoittaa työkokeiluun osallistuvia, mutta yleislakiin sisältyvänä se pätee myös erityislakina säädettyyn lakiin kuntouttavasta työtoiminnasta. Paikalliset polttopuunmyyjät voisivat nostaa kaupunkia vastaan kanteen kilpailun vääristämisestä markkinaoikeudessa.

Myydessään polttopuita kaupunki toimii selkeästi markkinoilla kilpailutilanteessa eikä kukaan voi kilpailla palkattomia työntekijöitä käyttävän kanssa. Lisäksi asiasta voisi kuka tahansa tehdä kantelun aluehallintovirastoon.

Lienette joskus tehneet polttopuita ja tiedätte, että kyllä se työstä käy klapikoneellakin. Ylivieskassa sitä tekevät sellaiset henkilöt, jotka STM:n mukaan eivät kykene osallistumaan työhön tai edes julkisiin työvoimapalveluihin:

Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena tulee olla asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn parantaminen siten, että he voisivat osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

Nämä polttopuut pitäisi varustaa varoitusmerkinnällä: Pilkottu orjatyövoimalla.

Kommentit
 1. 1

  osa-aika työläinen sanoo

  Orjatyö on suhteellinen käsite, koska nuo Suomenkin ratifioimat Orjatyö kiellon lauselmat, jättää työttömälle mahdollisuuden jättäytyä pois orjakontrahdeista, tosin omalla kustannuksellaan, poikkeuksia on mm, puhellessani romaanivähemmistömme kanssa, olen (en niinkään yllätyksekseni) saanut kuulla heistä suurimman osan olevan työkyvyttömyys eläkkeellä, (no eipä heitä koskaan näy jonottamassa työvoimatoimistossakaan), millä ihmeen konstilla me valtaväestön edustajat voitaisiin saada samanlainen status, että suoraan peruskoulun jälkeen voisimme omasta halustamme päästä yhteiskunnan veronmaksajien elätiksi ihan noin vaan? Suomessa valtaväestö on omalle vähemmistökulttuurillemme suonut hiljaisesti hyväksyen tuon etuoikeuden (vai pitäisikö sanoa ”häpeän”), olemmeko rasisteja menetellessämme näin?
  Emmekö voisi ostaa vaikka polttopuita näiltä yhteiskunnasta syrjäytyneiltä/syrjäyteyiltä jos he alkaisivan halkokauppiaiksi?
  Onhan heitä nähty monien huvipaikkojen esiintyjinä ja suosittuja ovatkin.

 2. 2

  Mimosa sanoo

  Mietityttää, että minne nuo rahat jotka kaupunki saa työstä jota ei sais teettää lain mukaan tuolleen, menee?
  Miten ne kirjataan?

  • 2.1

   Jari Stenberg sanoo

   En olisi yllättynyt JOS ne menisi kaupungin työntekijöiden palkkoihin ja henkilöstökuluihin…ja kun sitten tuo ”orjatyö” kielletään ja ilmainen raha loppuu niin se samassa suhteessa leikataan vain pois Kaupunkilaisten palkoista ja henkilöstökuluista suoraan

   • 2.1.1

    AMK sanoo

    Unta näet että ”herrojen” palkat laskisivat.Se on niin että verot nousisivat.Jos on kirstus rahavajetta veronkorotuksilla saadaan ”herroille” lisää hussattavaa.

    • 2.1.1.1

     Jari Stenberg sanoo

     Lähinnä tarkoitin että orjatyön sivutuloilla ja säästöillä voidaan pitää se yksi puutarhuri työssä…mutta jos sivutulot loppuvat niin puutarhuri saa lähteä tai koko viherosasto lomautetaan… niinhän se menee yritysmaailmassakin

 3. 3

  Kattoonsylkijä sanoo

  Tulee Karl Marxin ajatus siitä, että työläiset itse kontrolloisivat tuotannon välineitä, mieleen. Mitäs, jos nämä orjat vaan nousisivat sorron yöstä, ottaisivat työkalut, ottaisivat tehdyt halot, ja myisivät ne itse. Saisivat edes sen ~30 euroa per motti keskenään jaettavaksi. Millainenkohan paskamyrsky siitäkin syntyisi? 🙂

  • 3.1

   AMK sanoo

   ORJATHAN olisivat rosvoja,ryöväreitä,jotka veisivät toisen(valtion,kunnan) omaisuutta itselleen elikkä he rikkoisivat lakia.(jo paukkuis sakot,vangeustuomiot yms.)Työttömillähän ei tälläistä lakia ole olemassakaan että heidän työpanoksensa varastetaan,vaan risukon mielestä he kuntoutuvat työttömyydestä.Nyky käytännön mukaan työttömiä voidaan käyttää hyväkseen,vaikka lain mukaan sen ei pitäisi olla mahdollista.Nähtävästi on,koska ketään ei ole vielä nimitetty työttömen hyväksi käyttäjien erikoistarkkailijaksi.Ehkä siihenkin virkaan jonkun keksivät hyvä velijärjestelmällä (joka ei päässyt eduskuntaan) joka ei p..kan vertaa piittaa mitään.Hyvä kun oma palkka tulee.

   • 3.1.1

    osa-aika työläinen sanoo

    Sehän on jo, nimittäin Lea Karjalainen, Suomen työttömien edun ajaja 😉

    • 3.1.1.1

     AMK sanoo

     Karjalainen on jäänyt eläkkeelle,tiedä kuka samankaltainen ääliö siellä on MUKA edustamas työttömiä?Karjalaisen mielestä työttömät ovat loisia.

 4. 4

  iltaa sanoo

  Puhelinnumero näkyy olevan sama kuin ”myötätuuli-hanke” sivuillaan mainittu:’
  Arto Vähäkangas, projektiohjaaja 044 4294 444 arto.vahakangas@ylivieska.fi

  Uskomatonta puppua:
  ”Myötätuuli-hankkeeseen osallistujat tulevat pääasiassa Te-toimiston tai sosiaalitoimen ohjaamina, mutta hankkeen kohderyhmään kuuluva työtön voi myös itse ottaa yhteyttä sen työntekijöihin. Osallistujien asioissa tehdään verkostotyötä lähettävän tahon ja tarvittavien muiden tahojen kanssa. Hanke ei ole työnantaja, vaan toimii linkkinä työnhakijan ja työnantajan välillä.

  Projektin asiakkaat saavat kokonaisvaltaista ja yksilöllistä ohjausta työllistymisen polulla. Asiakkaalle tehdään alkukartoitus, missä kartoitetaan asiakkaan tilanne, osaaminen, vahvuudet ja mahdolliset työllistymisen esteet. Yhdessä asiakkaan kanssa laaditaan hänelle henkilökohtainen työllistymissuunnitelma, jossa mietitään soveltuva polku avoimille työmarkkinoille. Häntä avustetaan mm. hakemusten teossa, sähköisten palveluiden käytössä ja tarvittaviin palveluihin pääsemisessä. Asiakkaille etsitään sopivia
  palkkatukityöpaikkoja
  tietoa palkkatuesta
  työkokeilupaikkoja
  tietoa työkokeilusta
  koulutuspaikkoja

  Hankeen osallistujat työskentelevät yhdistyksissä, kaupungilla tai yrityksissä. Projekti etsii yhteistyökumppaneiksi alueen yrityksiä. Projekti auttaa yrityksiä löytämään sopivaa työvoimaa ja on tarvittaessa apuna työkokeilu- ja palkkatukihakemusten tekemisessä. Projekti jakaa yrityksille tietoa palkkatuki-, työkokeilu- ja oppisopimusmahdollisuuksista. Jos yrityksessäsi on työtä tarjolla, ota yhteys projektin työntekijöihin.”

 5. 5

  Orjaa sanoo

  En kyllä enää tiedä mitä sanoa. Kiinnostaisi vain tietää mitä mieltä nuo halkoyrittäjät on tuosta orjatyövoimalla tuotetusta puusta. Että meneekö oikealla hinnalla? Ja onko reilu peli sitten, että myös halkoyrittäjät voisi järkätä työkkäristä ilmaisia orjia tekemään puita? Sittenhän ei tietenkään olisi mitään ongelmia enää ja kaikki hyvin…

 6. 6

  sanoo

  ”Olette kunnan/kaupungin vastaisia!” kuuluu jyrähdyksen tuiskautus ja kaikki suoraselkäiset sekä oikeudentuntoiset kunnon kansalaiset häpeässä vaikenevat, kukin siten suojautuen kuin omasta selkärangasta lähtee fight or flight -tilanteessa. Sitten on tietämättömän leikkiminen ja syvästi orwellilainen newspeak minkä keskiössä tässä Ylivieskan tapauksessakin on se ns. työllistäminen. Jotenkin näin olettaisin yksittäistapaukseen perehtymättä oikeudelle ja totuudelle käyvän tämänkin tuppukylän ns. yhteisön sisällä. Mitähän minullakin mahtoi olla ikää, kun ensimmäisen kerran sain kuulla ”kunnallisesta rosvosta” muuan yksityisyrittäjältä täysin toisessa asiayhteydessä silloin joskus vuosikymmeniä sitten? Sama mekaniikka se on tässäkin työssä, sano. En silti tahdo kyynisesti lannistaa ketään, sillä sittenhän se viimeinenkin toivo menee mikäli kukaan ei enää puhu pelottomia totuuden sanoja vallalle.

 7. 7

  Merja sanoo

  Hämeen Sanomien mielipideosaston tekstareissa oli eilen nimimerkin (?) Ville Hänninen kirjoitus ”Onko Luotsi-säätiön pajalla ammattiajolupa? Jos ei, niin muuttofirmat kiittävät.”

  Kävin äsken vilkaisemassa Luotsin sivuja. En löytänyt mainintaa ammattiajoluvasta, mutta tällaista siellä luvattiin:
  Luotsi-säätiön eri yksiköissä tehdään tilaus ja alihankintatöitä. Tarjoamme palvelujamme ja työvoimaa yritysten, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden käyttöön.

  http://www.luotsisaatio.fi/

  • 7.1

   Merja sanoo

   ”Muutot, kuljetukset, muuttolaatikoiden vuokrauspalvelu, viheralueiden, tonttien ja pihojen kunnostukset, pienet remontit, siivoukset, lumimityöt ja hiekoitukset.”

 8. 8

  Työtön pätkätyöläinen sanoo

  Olen tätä vaihtoehtoa ennenkin ehdottanut: Pitäisi perustaa näiden kunnan orjatyöpajojen sijaan työttömien osuuskuntia, joiden voitto menisi lyhentämättömänä työn tekijöille suhteessa työpanokseen. Harmaasta taloudesta ollaan kyllä huolissaan mutta osa-aikayrittäjyyttä ei työttömille sallita. Pitäisikö kunnan ja valtion päättäjät laittaa pakolliselle yrittäjä-kurssille? Työtä olisi, mutta sitä ei voi tehdä työttömiä rankaisevan byrokratian vuoksi.

  • 8.1

   Näin sanoo

   Niin tuo olisi varmaan toimivin ratkaisu. Vai onko jollain ehdottaa vielä parempaa?

   Jos tuokin työ tehtäisi sitten vaikka osuuskunta työnä, niin tottakai siinä työtönkin voittaisi. Saisi oikeaa palkkaa työajat olisi päivittäin sitten tosin 0-8h välillä. Riippuen siitä meneekö puita. Mutta eipä tarvitse sitten roikkua työmaalla jos ei ole hommia vaan voi mennä vaikka kalastaan uusimmalla virvelillään. Joka oli varaa viimein ostaa kun saa oikeaa palkkaakin tekemästään työstä.

   Ja mitä itse olen seurannut kunnilla ja kaupungeilla on todellakin läjittäin töitä, joista normaalisti pitäisi maksaa palkkaa jos ei olisi noita 9e orjia tekemässä niitä töitä. Jos ne tekisi ne työt asianmukaisella palkalla vaikka sitten osuuskuntatyönä. Niin kertyisihän siitä jo kiva palkkasumma.

   Mutta kuten tiedetään tämä ei käy niin se ei käy koska 9e orja on se halvempi ratkaisu ja työllistää kunnon palkalla kivasti byrokratiaa, joka saa vahtia ja kyykyttää oikein viran puolesta työttömiä.

   • 8.1.1

    AMK sanoo

    Filatovin mielestä työttömät ovat suomen rikkaus.Mitä sitten tarkoittaakaan

    • 8.1.1.1

     LL sanoo

     Se tarkoittaa juuri tätä. Työttömät passaamaan vanhusten ja lasten hoidossa ilman palkkaa ja työsuhdetta.

     Tätyyhän paremmilla ihmisillä olla palvelusväki. Pian myydään varmaankin ihan henkilökohtaisia orjia ja orjattaria varakkaille. Saunapuutkin pilkotaan valmiiksi.

 9. 9

  timo kekkonen sanoo

  halkojen hinnat ovat kilpailu kykyisiä,vertailu hinnat näyttää yli hinnoiteltuja.33 euroa -40 euroa on klapien hinta alueella.halkoliiteri.com.Kunta muuten maksaa pitkä aikais työttömän päivärahaa suurimman osan.11euron tunti jääkö käteen 1400e silää tultavatoimeen.Mutta kun oot työtön on etuuksia,ja se 9e vielä lisänä alta 200 kuussa.Hipoo matala palkkasen tuloja.Minusta ei voi puhua orja työstä.

  • 9.1

   Saku Timonen sanoo

   Työmarkkinatuki on 32,80 euroa päivässä ja sitä menee 20 % veroa. Lisäksi tulee yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus. Nämä pilkkeentekijät eivät ole työsuhteessa, heille ei kerry eläkettä eikä vuosilomaa. Siksi minä puhun orjatyöstä.

   • 9.1.1

    Näin sanoo

    Tämähän se on se ongelma kun jotkut ei nyt vain näe kuvaannollisesti mutkaa/mutkia tiessä ja oikaisevat suoraan metsään. Näiltä otettaisi ajokortti pois jos ajaisivat autoa noin.

    Mutta kun nyt kyseessä mainitsemasi asian ymmärtämisen heikkous, niin silloin on ura auki varmasti vaikka kuinka pitkälle. Sama varmaan kuin sokean todettaisi olevan loistoainesta hävittäjälentäjäksi.

    Tosin täytyyhän noita säälittäviä reppanoita ymmärtää, jotka saa useimmat jonkun päivittäisen tyydytyksen huutelustaan ja siitä että eivät ymmärrä asiasta mitään.

   • 9.1.2

    AMK sanoo

    Ja pilkkeentekijät voivat tehdä tätä ”arvokasta työtä” vaikka 12 vuotta ilman lomaoikeuksia.Eihän työtön tarvitse lomaa!!?Työtönhän on lomalla koko ajan mitä nyt vähän pikkuista kuntouttavaa työtoimintaa siinä sivussa harrastaa???hah hah haa

   • 9.1.3

    Verotuksesta sanoo

    Eivät ole työsuhteessa. Mutta verotusta pitäisi kyllä muuttaa sen verran, että saisivat normaalit palkansaajan työtulovähennykset verotuksessa.

    • 9.1.3.1

     LL sanoo

     Ei ole mahdollista, koska kyse ei ole työsuhteesta vaan työtominnan nimissä tehdystä palkattomasta työstä. Vain palkansajille kuuluu työtulovähennys.

 10. 11

  Jari Stenberg sanoo

  Moni asia tuossa jutussa kuten koko yhteiskunnassa hiertää omaa ajatusmaailmaani ja suomalainen rehellisyys ja selkärankaisuus saa ihan uuden merkityksen… Mutta itseäni kyrpii eniten ajatus tai tieto siitä että MINÄ työttömänä fyysisesti hyväkuntoisena jaksaisin vaikka kirveellä pilkkoa enemmän klapeja kuin nuo Projektipäällikkö ja pari ohjaajaa yhteensä klapikoneella… Mutta eihän tässä maassa terveet ja hyväkuntoiset työtä saa tehdä vaikka kuinka tahtoisivat ja kykenisivät. Työtä kun ei Suomessa jaeta ahkeruuden, osaamisen ja koulutuksen mukaan vaan puhtaasti hyvällä onnella, sitä onnea joko on tai ei ole.

  Noh, ajatellaanpa että minä työttömänä tekemättömyyteen ja joutenolooni TODELLA turhautuneena haluan johonkin energiaani kuluttamaan ja menen talkoilla auttamaan vapaaehtoisesti tuota yrittäjää, jotta hän saa ilmaista työvoimaa ja näin hieman halvemmalla myytyä puitansa muille köyhille ja minä ”kuntoutusta”, niin sehän ei käy, koska siinä kohtaa valtio tulee väliin koska moista orjatyötä ei hyväksytä. Verottaja puuttuu siihen koska se voi ollakin pimeää työtä ja saatan hyötyä vähintäänkin henkisenä hyvinvointina ja siitä seuraa sakkoa.

  Kaiken tämän päätteeksi puolustusvoimat kuvittelee että kaltaiseni hyväkuntoinen sotilaallisen särmä ja taitava mies on vielä motivoitunut puolustamaan tätä maata hengellään, maata joka omiaan sortaa ja orjuutta kannattaa ja aiheuttaa VAIN pahoinvointia, imekääpä parsaa!

 11. 12

  AMK sanoo

  No kohtahan postilaatikosta tipahtaa tieto siitä mitä sinun varalle on suunniteltu jos sota syttyy,minne menet mitä teet jne.”Herrat” ajattelevat he kun ovat niin ”arvokkaita”menevät piiloon bunkkereihin (niinkuin hitler)ja antavat käskyjä,koska ei ole heidän elämästään kyse (hehän ovat turvassa bunkkerissa) sama asia on työttömien kohtelussa, ei millään tavalla kosketa heitä joten mikä tahansa laki tai asetus työttömien päänmenoksi on kannattavaa,kunhan heitä itseään ei alisteta,syrjäytetä,hyväksi käytetä(henkinen raiskaus).Kaikki on siis hyvin kun ”herralla” menee hyvin.Oikeus on tapahtunut.ONKO??????

  • 12.1

   töytön sanoo

   Eiköhän siellä ole jo työttömistä koottuja iskujoukkoja rakenneltu. Keihään kärjeksi käsky käy eturintamaan ja aseeksi annetaan työpajalla orjatöinä valmistettu puinen leikkipyssy.

   • 12.1.1

    AMK sanoo

    ja Työttömistä tehdään suuri armeija,jotka suojelevat vielä palkkaa nauttivien ihmisten etuoikeuksia,rikkauksia yms.

 12. 13

  0ravainen sanoo

  Taas on pakko ihmetellä että miksi ei tehdä jotain? Onko kukaan lähettänyt kanteluita mihinkään suuntaan, kun selvää näyttöä on näinkin hyvin tarjolla?

 13. 14

  jonna sanoo

  Kyseinen toiminta on todella hyvä. Kuntouttavatyötoiminta vähentää kunnalle koituvia työttömyyden sakkomaksuja merkittävällä tavalla. Vaihtoehtona tälle kuntouttavalle toiminnalle on monesti kotona juopottelu, mielestäni on oikein että nämä ihmiset tekevät jotain sen saamansa rahan eteen. Ja en näe mitään syytä puuttua asiaan.

  • 14.1

   iltaa sanoo

   hei jonna-kalervo, mitäpä jos menisit itse tekemään niitä hommia, palkatta, eläkkeettä ja ilman mitään muitakaan etuuksia?
   (eikä se ole sakko)

  • 14.2

   töytön sanoo

   Juu tottakai ne ”sakkomaksuthan” ne ovat se pääasia :). ”Jonnaa” ei haitanne, jos tulevaisuudessa sinunkin työsi tekee joku palkatta, pääset sitten sinäkin sinne sohvalle sitä kaljaa kittaamaan kaksin käsin.

  • 14.3

   Saku Timonen sanoo

   Jonna sanoi juuri sen, mitä asiasta mitään tietämättömät ja itsensä työssään korvaamattomiksi luulevat usein sanovat. Moni kaltaisesi on kokenut ikävän yllätyksen, kun yt-neuvotelut osuvat kohdalle, työttömyys iskee ja jonkun ajan kuluttua kutsutaan laatimaan aktivointisuunnitelmaa.

   • 14.3.1

    LL sanoo

    Sama ihminen, joka 1990-luvun lamavuosina puhui ihan samoin kuin jonnakalervo, ihmettelee nyt YT: n jälkeen suureen ääneen työmarkkinatuen pienuutta (se oli paljon pienempi ja sitä leikattiinkin 1990-luvulla) ja kertoo järkyttyneenä että työtön maksaa tuloveroakin. Vaan eipä tältäkään arjen sankarilta löytynyt minkäänlaista myötätuntoa työttömille tätä aiemmin. Oma kohtalo opettaa.

    Ken silloin (1990-luku) älysi miten kauheita asioita silloin tapahtui, ymmärtää ettei monikaan asia ole muuttunut kuin huonommaksi. Sosiaaliturva on Suomessa heikko.

  • 14.4

   AMK sanoo

   Taidat olla kunnalla töissä,jottet peräti päättävässä elimessä, sinun toimeentulosi on turvattu.Ketähän johtavassa asemassa joskus yritettiin kokeilla tulla toimeen työttymyystuella,arvaa mikä oli vastaus:en pärjäisi sillä edes kuukautta.Ja aina sama virsi työttömät ovat juoppoja.MILLÄHÄN IHMEEN RAHALLA HE SITÄ VIINAA OSTAVAT? Kun raha ei edes ruokaan riitä.No sanontahan on mitä syöt sitä tienaat.Ja kun ei rahat riitä niin varastetaan joltakuilta muilta,tässä tapauksessa työttömiltä että eliitti saa ruisleipää pöytään jonka työttömät ovat orjatyöllä tehneet.

  • 14.5

   humhumhump sanoo

   Kyllä joutuu jonnakin kohta persettään myymään, älä huoli!

 14. 15

  töytön sanoo

  Jospa sieltä ”jonnallekin” vielä kirje tulis postissa, tai puhelu. Tekstareinakin noita tulee toki nykyää.

 15. 16

  Työllä "kuntoutettava" sanoo

  Tälläistä toimintaa on myös Oulussa, Kestävän Kehityksen Keskuksessa. Siellä työhön kuntoutettavat tekevät ilmaiseksi polttopuita myytäväksi, huonekalujen entisöintiä sekä pyörien ja autojen kunnostusta. Täysin yleinen ja sallittu menetelmä Suomessa vuonna 2015.

  • 16.1

   töytön sanoo

   No jopas. ”Kestävä Kehitys” tosiaan taitaa nämä hommelit olla nykyään ja vielä enemmän tulevaisuudessa. 🙂

 16. 17

  Juhani Saari sanoo

  Jäin työttömäksi YT-neuvotteluiden jälkeen. Näin työttömänä vuokran ja internetlaskun jälkeen jää käteen 200€. Puhelinta ei ole varaa pitää. Vaatteita ei ole ollut varaa ostaa uusia kahteen vuoteen, mutta olen saanut niitä käytettyinä lahjoituksina lähimmäisenrakkaudesta. 200€:lla ostan aina kaljaa, sillä saa melkein 200:a pulloa. Se tekee päivää kohden 6-pulloa olutta. Sunnuntaisin voin juoda 8-pulloa. En syö ollenkaan ruokaa, olut ajaa saman asian.

  No sarkasmi sikseen, mutta miettikää nyt itse tätä yhtälöä ja sitä työttömien kaljoittelua. Ei ole matemaattisesti mahdollista.

 17. 18

  Mika Etelämäki sanoo

  Mukava kierto. Kohta Ylivieskalla on ammatti-ihmisiä klapittamassa, koska tuo kaataa yksityisyrittäjät. Mutta projekti loppunee, kun kaupungin omat metsävarat on käytetty?

 18. 19

  Anna sanoo

  Aivan lähipiirissä on juuri näillä rahoilla työn aloittava henkilö. Paikan saaminen oli erittäin iloinen uutinen nuorelle ja kaikille läheisille, sillä hän on syrjäytynyt ja irti arjen rutiineista. Tällaisten askeleitten merkitystä on vaikea ymmärtää, jos ei ole seurannut vierestä tosi toivottamalta tuntuvaa tilannetta-. Eli on tässä tällainekin, joillekin todella merkittävä puoli.
  Ymmärrän kyllä toki tekstissä avatutu, toimintaa liittyvät ongelmat.