Melkoista sosiaalipalvelua

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu, johon sovelletaan sosiaalihuoltolain lisäksi mm. lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Sen mukaan sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus saada sosiaalihuollon toteuttajalta laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa. Laadultaan hyvä sosiaalihuolto tarkoittaa mm. sitä, että palvelun tarjoama tuki ja ohjaus tapahtuu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön toimesta. Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön koulutuksesta ja perehtyneisyydestä sosiaalihuollon tehtäviin säädetään laissa sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista.

Näin sanotaan STM:n ilmeisen hyödyttömäksi jääneessä ohjekirjeessä 31.12.2014. Ministeriö on osansa tehnyt lähettämällä kirjeen ja kunnissa se lienee mapitettu lukematta. Ainakaan sitä ei noudateta.

Kuntouttava työtoiminta on ainoa sosiaalipalvelu, johon ihminen määrätään osallistumaan pelkästään työttömyyden keston perusteella. Se on myös ainoa sosiaalipalvelu, johon osallistuminen on pakollista taloudellisen sanktion uhalla. Ja se on ihan varmasti ainoa sosiaalipalvelu, jota avoimesti käytetään kuntatalouden tasapainottamiseen.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain mukaan 500 päivää työttömänä olleelle on laadittava aktivointisuunnitelma. Tähän suunnitelmaan otetaan mukaan kuntouttava työtoiminta, jos työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö yhdessä arvioivat, että henkilö ei työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

Kieltäytyjää rangaistaan työttömyysturvan menettämisellä määräajaksi ja hän joutuu toimeentulotuelle. Sitä alennetaan lisärangaistuksena 20 % ja toistuvasta kieltäytymisestä 40 %.

Jos kunta ei järjestä kuntouttavaa työtoimintaa, niin se joutuu maksamaan puolet pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuesta jo silloin, kun 300 työttömyyspäivää on tullut täyteen. Kun kunta sijoittaa työttömän kuntouttavaan työtoimintaan, niin se vapautuu tästä virheellisesti sakkomaksuksi sanotusta maksusta ja saa lisäksi valtiolta työllistämiskorvausta 10,09 euroa/työtön/päivä.

Kun lakia päivien osalta muutettiin, niin kuntouttavan työtoiminnan päiväraja jäi ilmeisen epähuomiossa muuttamatta. Se ei kuitenkaan haittaa, koska asiakkaalle voidaan järjestää kuntouttavaa työtoimintaa jo ennen 500:n päivän täyttymistä. Ehtona on, että asiakas itse sitä haluaa. Ja haluaahan asiakas, kun häntä sopivasti kiristetään ja uhkaillaan.

.
Kunnat myöntävät ihan avoimesti, että kuntouttavalla työtoiminnalla on tarkoitus tasapainottaa kuntataloutta. Kuntien sakkomaksuihin käyttämille rahoille keksitään mitä kummallisimpia vertailukohteita.

Melkoista sosiaalipalvelua.

Keitä sitten ovat ne ihmiset, jotka pääsevät tästä sosiaalipalvelusta osallisiksi?

STM:n ohjekirjeen mukaan kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Lain mukaan kuitenkin sosiaali- tai terveyspalveluja tarvitsevat on ohjattava saamaan niitä siihen saakka, kunnes he kykenevät osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan.

Tästä sosiaalipalvelusta osalliseksi pääsevien pitäisi siis olla sellaisia, jotka ovat kykenemättömiä työhön tai työvoimapalvelun asiakkaaksi, mutta kykenevät kuitenkin tekemään työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Heidän pitää siis olla samanaikaisesti sekä työhön kykenemättömiä että siihen kykeneviä.

Minä en tiedä millainen ihminen täyttää tämän määritelmän eikä sitä tiedä kukaan muukaan. Silti nämä ihmiset tekevät tänäänkin pilkkeitä, ulkoiluttavat vanhuksia, entisöivät huonekaluja, korjaavat pienkoneita, työskentelevät kierrätyskeskuksissa, ovat risusavotassa, pussittvat ruuveja tai sorvaavat mölkkypeljejä tehtaalla. Heitä myös vuokrataan yksityishenkilöille työvoimaksi kymmenen euron tuntikorvauksella, vaikka he itse saavat vain yhdeksän euroa päivässä. Vain mielikuvitus on rajana sille, mihin kaikkeen nämä työhön kykenemättömät kykenevät, kunhan työ vain naamioidaan sosiaalipalveluksi ja sitä kutsutaan kuntouttavaksi työtoiminnaksi.

Tämä olkoon vastaukseni niille, jotka kysyvät syytä näihin minun teksteihini. Kerrotaan vielä lopuksi vielä se tärkein syy, jonka sanominen tuntuu nykyisin olevan synti tai ainakin osoitus 80-luvulle jämähtäneestä maailmankuvasta:

Jos jokin työ on tekemisen arvoista, niin siitä pitää maksaa alan TES:n mukainen vähimmäispalkka. Jos ei makseta, niin se työ joutaa jäädä tekemättä siinäkin tapauksessa, että se naamioidaan sosiaalipalveluksi.

Kommentit
 1. 1

  Herra Huu sanoo

  Loistavasti kiteytetty. Tämä pitäisi lähettää jokaiselle ihmiselle, joka on tekemisessä jollain tavalla työttömyyden kanssa.

 2. 2

  Matelot sanoo

  Niinhän se on, jos ei kannata maksaa palkkaa ei pidä vaatia työtäkään.
  Yksinkertaista, mutta työttömien tyrmääjille mahdoton tajuta. Kun ei tilanne parane sillä, että valtion varoja käytetään tempputyöllistämiseen ja yhdentekeviin kursseihin, joista taas hyötyvät ainoastaan kurssien vetäjät.

 3. 3

  Nimi sanoo

  Tietääkö Saku (tai joku muu) kuka maksaa työttömän asumistuen?
  Valtio vai kunta? Ja löytyisikö sille tiedolle vielä linkkiä.

  • 3.1

   LL sanoo

   Kansaneläkelaitos maksaa (valtio): http://www.kela.fi/

   Asumistukea voi anoa kuka hyvänsä. Tulot vaikuttavat eniten asumistuen myöntämisperusteissa.

  • 3.2

   Työtön sanoo

   Kuka tahansa voi tosiaan hakea asumistukea, työtön tai työssäkäyvä, ja sekä vuokra- että omistusasuntoon.

 4. 4

  Eija sanoo

  Mutta vaikka kuinka sitä puhuu ja kirjoittaa, ei mikään auta. Ja miksiköhän? Kyllä nämä asianomaiset ihmiset sen tietävät, mutta niinkauan kun se on sallittua eikä kukaan puutu asiaan todella, jatkavat.
  Miksi tämä on sallittua vaikka laki sanoo eri tavalla? Sitä en ymmärrä.

  Kävin pitkän sähköpostikeskustelun kuntamme työvoimapolitiikasta vastaavan kanssa. Ihan yhtä tyhjän kanssa; ympäripyöreitä vastauksia tuli takaisin joka kirjeessä. Kuitenkin järkyttävää on myös se että asianomaiset työttömät ovat hiljaa; ovatko he niin peloissaan vai mikä tämän homman nimi on? Samoin ihmettelen poliittisten puolueiden hiljaisuutta ja varsinkin vasemmiston, oikeistopuolueilta nyt ei voi muuta odottaakaan. Meidän kunnan vasemmistopuolueen puh.johtaja jopa sanoi, että kaikki sujuu ihan lain mukaan.

  Eli mitä pitää tehdä, että tämä loppuu tai että toimittaisi ainakin lain mukaan?!

  • 4.1

   LL sanoo

   ”Kuitenkin järkyttävää on myös se että asianomaiset työttömät ovat hiljaa; ovatko he niin peloissaan vai mikä tämän homman nimi on?”

   Minun on helppo ymmärtää kuinka ihmisestä tulee hiljainen ja hän vaikenee. Eikä jaksa pitää oikeuksistaan huolta, tyytyy osaansa ja alistuu.

   Olen seurannut somekeskustelua työttömyydestä, ja ensimmäisenä otetaan aina taskulaskin käteen. Lasketaan kuinka paljon se työtön saa tekemättä yhtään mitään. Kerrotaan satuja tarinoita sossunrahoilla eläjistä. Se kumpuaa pelosta.

   Kuntouttavaa työtoimintaa perustellaan kuntataloudella, mutta samalla myös siitä, että kaikkien suomalaisten palkat saadaan painettua tällä tavoin mahdollisimman alas. Muistakaahan sitten, että palkkojen tai eläkkeiden tulevat leikkaukset/alennukset eivät ole työttömien syytä, kuten ei ole moni muukaan asia joka yhteiskunnassamme on parhaillaan menossa.

   Isot puolueet ovat aloittamassa uuden hallituksen työskentelyn isojen saksien kanssa. Jännä nähdä hyväksyvätkö suomalaiset leikkauspolitiikan vaiko ei. Vaalitulos sen kertoo.

 5. 5

  Ihmettelijä sanoo

  Kuntouttava työtoiminta on vasemmiston ja demarien keksintö. Samalla tavalla demarit ovat osoittautuneet työttömien kovimmiksi kurittajiksi muuallakin Euroopassa kuten esim. Saksassa. Siellähän pitää myydä nykyään koko omaisuus asuntoa myöten ja käyttää myynnistä saadut varat ennen kuin on oikeutettu työttömyysturvaan jos on yli vuoden työttömänä, joka muuttuu yli vuoden työttömyyden jälkeen automaattisesti tarveharkintaiseksi toimeentulotueksi. Näin halusi demarikansleri Schröder.

  • 5.1

   Eija sanoo

   Tämähän alkoi 1990-luvun alussa kun EU rynni voimalla. Blair, Schröder, Lipponen, Persson, Mitterrand…, olivat maissaan johtajina. Kaikki sos.demeja. Pikkusen eroja on miten työttömiä kohdellaan näissä maissa mutta pääpiirteittäin samoin erilaisten ohjelmien mukaan, esim. Saksassa on Harz4, Ruotsissa Fas3 jne. Ruotsissa ollaan poistamassa Fas3-ohjelmaa ja ensi kertaa 13 vuoteen nostetaan työttömyyskorvausta (jos ehdotus menee läpi).

   Mutta kuitenkin kysymykseni; mitä pitää tehdä?

   • 5.1.1

    LL sanoo

    Vai demareiden ja vasemmistolaisten vika?

    Kyllä nämä osallistavan l. kuntouttavan l. vastikkeellisen l. ilman ansiotarkoitusta tehdyn palkattoman työnteon mallit tulevat Euroopasta. Ja niitä kannattavat eniten konservatiiviset oikeistopuolueet.

    Perussuomalaisten ja Kokoomuksen (+KD ja Rkp) ihannemaa on Brittein saarivaltio jossa ei koskaan ole ollut oikein kunnollista sosiaaliturvaa. Nykyisin siellä on vastikkeellinen sosiaaliturva (on tehtävä palkatonta työtä sosiaaliturvan vastikkeeksi). Kokoomus ihailee ehkä vielä enemmän USA:n malleja.

    Keskusta ja siitä vasemmalle, vihreät mukaan lukien ja sdp:stä vasemmistoliittoon ja skp:n asti, puolustavat sentään perusturvaa, jokainen omalla laillaan. Toiset enemmän painokkaasti kuin toiset.

    • 5.1.1.1

     Eija sanoo

     EU:sta pitää tulla toinen USA, sillaihan se menee, ja minkä EU aloitti 1990-luvulla näiden s-kavereiden tuella, sitä oli/on oikeistopuolueitten hyvä ilomielin jatkaa. Toisaalta; maailmaa ei puoluepolitiikka ohjaa vaan kapitalistinen rahatalousjärjestelmä.

    • 5.1.1.2

     Ihmettelijä sanoo

     Tony Blair ja muut oikeistodemarit alkoivat puhumaan ”kolmannesta tiestä” 90-luvulla. Jos nyt hieman ymmärtää politiikasta jotakin, niin käytännössä Perussuomalaisten ja muiden protestipuolueiden nousu Euroopassa liittyy paljolti juuri oikeistodemarilaisuuteen
     kun pettyneet entiset ex-duunarit, jotka äänestivät perinteisesti demareita purkavat turhautumistaan näihin
     puolueisiin.

     • 5.1.1.2.1

      Ihmettelijä sanoo

      Jatkan vielä. Ruotsidemokraattien nousukin alkoi siitä kun he yhdistivät perinteiseen maahanmuuttovastaisuuteensa perinteisen sosialidemokraattisen ”kansankoti”-ajattelun.
      Äänestäjäkunta muodostuu siis ns. globalisaation häviäjistä. Tällä tarkoitan sitä, että kaiken tämän kurjuuden taustallahan on se, että länsimaista ovat hävinneet globalisaation myötä Kauko-Itään ne perinteiset teollisuustyöpaikat, joiden avulla ennen työväenluokka pystyi hankkimaan itselleen kohtuullisen toimeentulon.

     • 5.1.1.2.2

      Makkonen sanoo

      Nyt osa teollisuudesta on palaamassa takaisin, mutta suurin syy sille on teknologisen kehityksen mahdollistama prosessien läpikotainen automatisointi (robotiikan ym. avulla), jonka myötä jopa halvimman mahdollisen ihmistyövoiman tarve vähenee. Eli kovin suurta nettovoittoa ihmistyöllisyydelle ei palaava teollisuus länsimaissa tule tuottamaan.

    • 5.1.1.3

     sanoo

     Tjaa-a. Keskeisin ongelma lienee, että ajassamme ei enää erota vasemmistoa oikeistosta sanan poliittisessa mielessä. Ei enää sen jälkeen, kun Vasemmistoliitto hoiti itsensä hörhöpettereiden marginaaliin, demarit ei toipunut koskaan Mooses Lipposen oikeistorevisiosta ja Kokoomuksen 2000-luvun nousu ”fantastiseksi keskiluokkapuolueeksi” tehtiin sosialismin markkinointiviestinnällisellä väärinkäytöllä. Ollaan tosiaan suomalaisen konsensuspolitiikan ytimessä, kun kaikki ovat niin yhteistyökykyisiä ja hallituskelpoisia että oikeastaan kaikki ovat kaikkien puolella. Ja sitten kun vaalit ovat ohi niin tulee samaa hirveän oikeistolaista työmarkkina- ja työvoimapolitiikkaa täysin siihen katsomatta, että kuka on vallassa. Teema on rakenteiden murtaminen tai hapertaminen ja kustannusten laskeminen. Pitkäaikaistyöttömät joutuvat seuraavassa vaiheessa siksi nälkäpalkkaköyhällistöksi, joka meiltä vielä kansainvälisessa mitassa puuttuu. Vuokratyö oli alku, kuntouttava työtoiminta yritys hyvä kymmenen ja seuraavaksi tätä tahtia edettäessä tulee ihan aitoamerikkalainen ”from wellfare to work”, suomenkielisin sloganein tietysti.

     • 5.1.1.3.1

      Ihmettelijä sanoo

      Sdp:n ”uuden työn manifesti” vuodelta 2010 voisi
      olla aivan hyvin kokoomuksen puolueohjelmasta.
      Kuulostaa yhtä pahalta kuin Saksan demarien ”Agenda 2010”, joka tarkoitti käytännössä maan
      suurinta sosiaaliturvan leikkausta toisen maailmansodan jälkeen.

     • 5.1.1.3.2

      Makkonen sanoo

      Näin on. SDP on ollut oikeistofasistinen ja uusliberalistinen puolue jo iät ja ajat. Kokoomuksen kanssa kuin paita ja perse.

    • 5.1.1.4

     keke sanoo

     ”Kyllä nämä osallistavan l. kuntouttavan l. vastikkeellisen l. ilman ansiotarkoitusta tehdyn palkattoman työnteon mallit tulevat Euroopasta. ”

     No ei tule vaan ihan kotosuomesta homma on lähtöisin. Näitä malleja yritetään tosin viedä nyt Eurooppaan olevinaan Suomalaisina menestystarinoina. Ongelmaksi on vain syntynyt se että tämä ei sovi sikäläiselle vasemmistolle ja ennenkaikkea ammattiyhdistysliikkeelle alkuunkaan.

     Nämä kokeilut ovat nimenomaan sitä työllisyydenhoitoa jota Vasemmistoliitto ja SDP ovat ajaneet -90 luvun puolivälistä asti ja ajavat edelleenkin. Mukana hommassa on ollut myös SAK mutta näiden kolmen pyhänkolminaisuuden tuntien tämän ei pitäisi olla mikään yllätys kellekkään.

     • 5.1.1.4.1

      Ihmettelijä sanoo

      Falskia populismia syyttää jotakin EU:ta kun sylttytehdas on ihan kotimaassa. Jos ongelmaan halutaan jokin ratkaisu, niin pitää löytää oikeat syylliset.

     • 5.1.1.4.2

      LL sanoo

      No mikähän on se ”nälkäpalkka”?

      Olen tehnyt töitä kunta-alalla ja siellä ei ole päätähuimaavat palkat ollut koskaan. Naisvaltainen ala näääs. Se tuppaa unohtumaan, kun mies avaa suunsa palkoista.

      Kyllä on kuulkaas vituttanut, ja monta kertaa, miesvaltaisten alojen äijät, joiden mielestä naisvaltaisilla matalapalkka aloilla työskeneteleville ei ole koskaan Tupo-neuvotteluissa jätetty kuin murut pöydälle.

      Nälkä ja vilu tulee vielä monelle tässä maassa. Kunhan julkiset palvelut on saatu kaikki yksityistettyä ja kaikki palkat poljettua vieläkin alemmas.

      Työttömät ovat olleet vaikka kuinka kauan jo se halpatyöreservi, ei se mikään uutinen ole.

      Mitä Sakun kirjoitukseen tulee, niin se on asian ytimessä. Kun käsitteitä riittävästi hämmenetään ja hämärretään voidaan orjatyötäkin jo pitää hyväntahdon eleenä.

     • 5.1.1.4.3

      AMK sanoo

      Sitten on vielä tämmöinen juttu,kun VIELÄ palkkaa saavat ihannoivat työttömien ”orjatöitä” hyvä kun tekevät rahansa eteen töitä,he eivät nähtävästi ymmärrä vero rahoilla ne aina vain maksetaan myös kuntouttavan työtoiminnan menot.Mitä kuntouttavaan työtoimintaa menee verovaroja? sillä maksaisi työttömälle jo ihan oikeaa palkkaa.

 6. 6

  Mira sanoo

  Asumistuki tulee aina Kelalta, riippumatta siitä onko työtön koska työttömyys ei ole siinä kriteerinä vaan tulot.

 7. 7

  sanoo

  Kansainvälisessä mielessä nälkäpalkkaköyhällistöllä tarkoitetaan työehtosopimuksettomia tai työnantajan yksinmääräysvallassa olevia työpaikkoja ja toimialoja, joilla työskentelevät eivät tule toimeen yhden kokoaikaisen tai kahden rinnakkainkaan tehdyn osa-aikatyön palkalla. Samassa mielessä minäkin sitä tarkoitin eikä pidä ymmärtää, että nykyään Suomessa palkat olisivat missään mielessä liian suuret, useimmiten päinvastoin. Tulopolitiikasta tavattiin sanoa sitä ja tätä, mutta kun kuitenkin aina kävi niin että teollisuus meni vuositasolla aivan ruman sanan verran karkuun niin tuottavuudessa kuin palkkaliukumissakin eivätkä toiset tosiaan saaneet kuin harvoin vähän tarkistettavan taulukon mukaista palkkaa mitä eivät erilliskorvauksetkaan juuri sen kummemmaksi nostaneet.

  Mikä sensijaan pitää ehdottomasti ymmärtää, on se että kuvaamassani tulevaisuudenvisiossa sekin vähä voidaan ottaa pois. No, jos huumorikevennys sallitaan niin tuossakin mallissa julkisen sektorin työpaikat ovat viimeiset, jotka murtuvat palkka- ja laatuasioiden puolesta, mutta jokasortin kimittäjälibertaari on toki kyllä sitten jatkuvasti lakkauttamassa kaikki mahdollisia virastoja sekä toimintoja, no, ainakin puheissaan siis. Yksityiset palvelualat sen sijaan ottavat kaikkein reippaiten osumaa ja työmarkkinapoliittisessa mielessä voi jopa sanoa, että silloin ne vuotavat rahaa, jäseniä ja yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

  Ja mitä taas siihen varsinaiseen keikaukseen tulee, se alkaa etuudensaajien julkisen häpäisemisen sekä mustamaalaamisen muodossa. Homma jatkuu niin, että julkisesti loisiksi ja roistoiksi haukutuilta lakkaa kylmästi maksatus poliittisella päätöksellä ellei mene sinne minne osoitetaan ja ota mitä ”annetaan”. Ei, tämä ei ole sama asia kuin jo nykyisin totta oleva sanktio, jos tarjotusta työstä kieltäytyy vaan tuolloin palkka+työehdot ovat täysin työnantajan yksin itselleen sopivalle tasolle määräämät. Itseasiassa koko ruman sanan työpaikkkaa ei olisi olemassakaan ellei olisi jo ennalta sovittu, että tällä tavalla siihen tarkoituksellisesti tehdään oikean hintainen ja sopivan joustava työvoima. Sillä ei ole mitään tekoa sen kanssa, että työttömiä käytetään työvoimareservinä tai työn hinnan säätelymekanisminä, joka tosiaan on jo aika vanha juttu.

  Homman nimi on tosipaikan tullen siis se, että pitkäaikaistyöttömiin ei tule enää silloin olemaan pakko soveltaa työehtosopimuksia joko osin tai kokonaan ja myös työlakien suoja rapisee. Kysynpähän vaan että mikä on sen jälkeen työnantajapuolen motivaatio noudattaa tessiä tai solmia niitä, jos ”halvemmallakin tulijoita on” eikä enää silloin mitään mahdeta. Pahaa pelkään, että tässä kuvaamieni Amerikassa täysin totta olevien rinnakkaisten työmarkkinoiden syntyä ei tulla täällä Suomessa ottamaan tosissaan, kun toistaiseksi asiat ovat hyvin. Ruotsissahan aina lähimenneeseen asti hallinnut porvariallianssi loi juuri tälläisten pelisääntöjen mukaiset ”nuorisotyömarkkinat” sinne. Tiedä sitten, että purkaako Löfvenin hallitus ne vai ei, mutta toistaiseksi tätä lähempänä moista ei ole ilmennyt käytännön toteutukseen asti vietynä.

 8. 8

  show must go on... sanoo

  Eija kysyy: Mitä pitää tehdä?

  Jospa yrittäisimme pohtia sitä mikä on järjestelmässämme vikana, kun nykyään yhä useampi putoaa köyhyysloukkuun. Eikä siinä kaikki, vaan mistä kumpuaa se voima ja valta , jolla vallanpitäjämme voivat yhteiskuntamme heikompiosaisia jopa laittomasti kyykyttää.

  Suomalainen vuorovaikutusmalli törmää jyrkkään hiearkkiseen järjestelmään. Vuoropuhelu suomalaisessa järjestelmässä suvaitaan tavallisesti vain ylhäältä alaspäin. Järjestelmän rikkomisesta seuraa rangaistus. Järjestelmä ulottuu aina perheestä eduskuntaan ja ylimpiin virkamiehiin saakka.

  Hierakkisiin järjestelmiin kuuluu kiusaaminen erottamattomasti. Se on sen edellytys ja liima. Siitä se saa voimansa ja oikeutensa.

  Kuinka totta onkaan sananlasku: Mitä isot edessä, sitä pienet perässä : Kyynärpää taktiikka opitaan jo lastentarhoissa ja kouluissa..
  Kuvaavaa on , ettei kukaan poliitikoistamme tai niistä henkilöistä, jotka toteuttavat näitä, Sakun ansiokkaasti kuvaavia, laittomia kuntouttamistoimenpiteitä ole vaivautunut vastaamaan.
  He ilmiselvästi luottavat järjestelmän suojaavaan kilpeen. He luottavat siihen, että internet- kapina ei johda mihinkään: Kunhan nälissään huutavat!

  Korkeintaan se saa tyytymättömät luopumaan demokratian mahdollisuudesta vaihtaa edustajiaan. Mikä heille sen parempi..?

  Totuuden nimissä on tunnustettava, että vaihtoehdot ovat EU- Suomessa vähissä. Kaikki eduskuntapuolueet ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on liian kallis ja yksilöä passivoiva.

  Suomalainen on perinteisesti ollut aina puolueuskollinen. Ei ole helppoa myöntää olleensa väärässä…
  Minä voin tunnustaa, että olen 40- vuotta äänestänyt samaa vasemmistopuoluetta, mutta näissä vaaleissa olen päätynyt äänestämään eduskuntapuolueen ulkopuolista puoluetta.
  Se on minun protestini Eurostoliitolle. Se on hiukan enemmän kuin, että tällä palstalla esiinnyt humanistina ja tunnen sympatiaa työttömiä ja muita heikko-osaisia kohtaan .
  PS.
  Kaikki työväenliikkeen suuret saavutukset on saatu aikaiseksi ulkoparlamenttaarisin keinoin.
  Usein on riittänyt jopa uhkaus ulkoparlamenttaarisiin keinoihin siirtymisestä. Porvaristo on ymmärtänyt silloin, että nyt mitta täyttyi.

  Mikäli me olisimme sopetuneet olevissaoleviin ”realiteetteihin”ja ainoastaan parlamettaarisiin keinoihin , niin koko hyvinvointivaltio olisi jäänyt rakentamatta.

  Suomalainen ei ihan helpolla ole nouse barrikaadeille. Alamaiskansa tarvitsee siihenkin johtajan.
  Väinö Linna kuvaa Täällä Pohjantähden alla romaanisarjassaan patoutunutta suomalaista vihaa: Se on kuin suolampi: Syvä, pohjaton ja musta.

  Uusliberalismi on talouspoliittinen suuntaus, jonka mukaan yksityinen omistusoikeus, vapaat markkinat ja vapaakauppa edistävät parhaiten ihmisten hyvinvointia. Uusliberaali talouspolitiikka pyrkii taloudellisen toiminnan normien vähentämiseen (talouden vapaus), verojen alentamiseen, omistusoikeuden loukkaamattomuuteen, kilpailuun, poliittisen toiminnan korvaamiseen markkinaohjauksella, tulonsiirroilla rahoitetun hyvinvointivaltion ja kansainvälisen kaupan esteiden purkamiseen

  • 8.1

   Ihmettelijä sanoo

   Hyvä kirjoitus. Lakko-oikeus ja työntekijöiden järjestäytymisoikeus on ollut aikoinaan kovan taistelun takana. Kuntouttavassa työtoiminnassa mukana oleva henkilö ei voi puolustaa oikeuksiaan.
   Tämä asia kiinnosti sen verran ja katsoin wikipedian englanninkielisiltä sivuilta, mikä on tilanne muissa maissa. Aiemmin mainitsemassani Saksassa järjestetään myöskin Suomen kuntouttavaa työtoimintaa muistuttavaa palvelua. Siellä tällaiseen toimintaan osallistuvalla henkilöllä on oikeus valittaa epäkohdista sosiaalioikeuteen, joihin on tullutkin viimeisen kymmenen vuoden aikana kymmeniätuhansia valituksia. Paikallisten viranomaisten on pakko noudattaa oikeuden antamia päätöksiä, koska ne ovat sitovia toisin kuin Suomessa tehtävät hallinnolliset valitukset johtavat lähinnä vain suosituksiin, joista ei tule sanktioita.
   Saksassa monet kirkolliset ja muutkin hyväntekeväisyysjärjestöt auttavat usein työttömiä kanteiden nostamisessa. Osa näistä on päätynyt jopa Saksan perustuslakituomioistuimen käsiteltäväksi, joka on maan korkein oikeusinstituutti.

 9. 9

  Kysynyt sanoo

  Kysyin tätä asiaa varsin selvästi vuoden alussa ministeriöstä ja sieltä vastattiin näin miten laki on muuttunut: ”Kuntouttavaa työtoimintaa ei sisällytetä aktivointisuunnitelmaan mikäli on täysin työ -ja toimintakykyinen ja kykenisi osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin”
  Varsin yksiselitteisesti siis muunlainen kuin työ -ja toimintakykyyn perustuva arvio on siis kielletty! Itse tulen varmaan pyytämään lakimiestä mukaani että homma tapahtuu niin kuin laissa sanotaan aktivointisuunnitelman teossa.
  Lisäksi muualla laissa sanotaan että tuon työ -ja toimintakyvyn arvioinnin voi tehdä vain terveyden huollon ammattihenkilöstö, eli käytännössä lääkäri.

 10. 12

  vastuun pakoilua sanoo

  itseltä loppui kuntoutus kotityöpajalla 13.4 2015
  siellä meitä aletiin kaupaamaan yksityisille vanhusten palvlu taloille avustajaksi
  soitin juuri sosiaali kuntoutuksen virkahenkilölle ja kerroin asian
  niin suurin pirtein lykätiin puhelin korvaan ja sanoi en voi nyt otaa kantaa asiaan heippa ja pitää lopetaa puhelu kun tuli ylläten joku kiire palaveriin aikamoista vastuun pakoilua
  miksi koska ne tietää itsekkin että lakia rikotaan surutta

 11. 13

  Ihmis(?)jäte sanoo

  Lipposen talouspolitiikkahan oli täysin oikeistolaista, kokoomuslaiset naureskelivat avoimesti, etteivät olisi itse uskaltaneet lähteä samanlaisia ”uudistuksia” porvarihallituksessa toteuttamaan. Alunperin tämä vastikkeellinen työttömyysturva lanseerattiin Nixonin hallinnon toimesta jenkeissä 1970-luvulla. Seltä tämä mainio idea lähti sitten leviämään ja sai uutta pontta Thatcherismin kulta-aikana saapuen Suomeen vasta parikymmentä vuotta myöhemmin.

 12. 14

  kuntoutettava sanoo

  saavat 9 euroa enemmän päivässä kun himassa lorviessa. jotenki aina tän asian kriitikoilta jää huomaamatta että sieltä tärähtää työmarkkinatuen nimikkeellä tonnia lähentelevä summa joka kuukausi jos päivittäine tekee, ja ihan samoja euroseteleitä mitä björn wahlroosiltakin lompakosta löytyy.
  mun mielestä ei ole liikaa pyydetty joltain että yrittää parhaansa tonnin eteen, ja jos ei syystä tai toisesta onnistu niin varmasti irtoaa myös lääkäriltä tai vastaavalta lupalappua siihen ja sitte yritetään jotain muuta ehkäpä.
  ja kun noita 9 euron kanssatovereita oon tossa yli puol vuotta katellu, nii sanoisin että täälläpäin ehkä 2-3kpl kymmenestä on ”pakotettuja”. yhtäkin ketutti lähinnä se, että meni hyvää final fantasy -peliaikaa hukkaan se 4 tuntia päivässä, sano ettei tarttee rahaa mihinkään, seuraavassa lauseessa kiros kun sossusta ei irronnukaan ihan vielä tarpeeks uuteen ssd-kiintolevyyn, sossuraha ei ilmeisesti ole rahaa ja se kasvaa puussa ja kaikki verot pitäis lopettaa.

  • 14.1

   keke sanoo

   ” sieltä tärähtää työmarkkinatuen nimikkeellä tonnia lähentelevä summa”
   Ettet sä vaan nyt kuseta mua?

   ”täälläpäin ehkä 2-3kpl kymmenestä on ”pakotettuja””
   Meillä on vähän erilaiset kokemukset aiheesta.

   ”meni hyvää final fantasy -peliaikaa hukkaan se 4 tuntia päivässä”
   Mitä ihmettä kyllä mulla aina näissä hommissa mennyt se 8 tuntia final fantasy-peliaikaa hukkaan päivittäin. Joskus jopa viikonloppupäiviä joista ei edes sitä 9 euroa maksettu mutta piti mennä tai pomo olis karenssin pistäny niskaan uhkailemalla sanomalla työkkärille ettei yhteistyö onnistu

   ” sossusta ei irronnukaan ihan vielä tarpeeks uuteen ssd-kiintolevyyn”
   Ihan hyvä juttu ettei irronnut vielä. Vois kyllä sossusta tämä raha tulla kunhan nuo SSD-levyt vähän vikasietosuutta alkaa antamaan. Sillä välin vois kyllä hakee rahaa vaikka ihan mekaaniseen levyyn kuten normaalit ihmiset.

   ”sossuraha ei ilmeisesti ole rahaa ja se kasvaa puussa ja kaikki verot pitäis lopettaa.”
   Kyllä se sossuraha ihan rahaa on ja vissiin se tulee rahapajalta. Kumma kaveri tosin että jos valittaa veroja kun harvemmin niitä toimeentulotuen saaja makselee. Tai siis jos verojen ei tartteis maksaa niin vois hyvinkin olla että sitä toimeentulotukea ei tartteis sitten hakea. Tämä olisi mielestäni ihan järkevää ja voisi olla kansantaloudelle ihan hyödyllistä kun silloin se 300€ tienaamisetu ilman työttömyyskorvauksen alennusta voisi koskettaa useampaa työtöntä kuin nykyisin. Siis itsehhän esimerkiksi maksan suurinpiirtein samanverran ennakkopidätystä työttömyyskorvauksestani ja haen saman summan toimeentulotukena. Joka aiheuttaa itselleni tuloloukun eli estää taloudellisen hyötymisen palkkatyönteosta.

   Sen verran vielä että tämä laskelma sitten koski itseäni ja en usko että ihan kaikissa tapauksissa asianlaita on näin.

   • 14.1.1

    LL sanoo

    ”kuntoutettava” taitaa olla täysin lukutaidoton. Tonni työmarkkinatukea? Lukutaitoinen olisi tuonkin asian tarkistanut Kelan sivuilta, siellähän se näkyy. Myös työttömän tuloveroprosentti.

    Asiahan menee just kuten Keke kertoo: ”Siis itsehän esimerkiksi maksan suurinpiirtein samanverran ennakkopidätystä työttömyyskorvauksestani ja haen saman summan toimeentulotukena.”

    Toinen asia, jota ”kuntoutettava” ei käsitä. Työtön ei saa kuukausituloja vaan päivärahaa, joka maksetaan niistä arkipäivistä kun ihminen on vailla ansiotyötuloja. Se haetaan jälkikäteen Kelalta neljän viikon jaksoissa (20 päivää).