Sertifioitua orjatyötä

Kierrätys on kaikkialla organisoitu köyhien työksi. Olette nähneet dokumentteja savuisilla kaatopaikoilla romuja tonkivista kehitysmaiden köyhistä ja käymälöitä paljain käsin tyhjentävistä Intian kastittomista. Sivistysvaltio hoitaa tämänkin asian ”vahvasti eettisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen”, kuten Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston Uusix-verstaat kertoo esittelysivullaan.

Sen tehtävänä on järjestää kuntouttavaa työtoimintaa Helsingin työttömille ja siellä on koko ajan noin 200 kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa. Lisäksi mukana on tuntematon määrä työkokeilijoita.

Yksikään heistä ei saa työstään palkkaa, mutta saavathan he sentään osaamistodistuksen. Sen he voivat kehystää ja ripustaa seinälle, koska kuntouttavassa työtoiminnassa mukana oleminen on palkkatyön markkinoilla paha likatahra ansioluettelossa ja toimii lähinnä varoitusmerkkinä.

Uusix-verstaat koostuu yhdeksästä käsityöpajasta, jotka ovat keramiikkapaja, korupaja, metalliverstas, ompelimo, Painotex, polkupyöräverstas, puuverstas, tekstiilipaja ja verhoomo. Lisäksi verstaisiin kuuluu rakennusosasto, rakennusosien kierrätys sekä Uusix-tietotekniikka. Siellä siis tehdään ihan täyttä työtä.

Katselkaa itse tuosta työpajojen linkistä mitä missäkin tehdään. Kaikki näyttää olevan söpöä ja ihanaa puuhastelua yhdessä toisten kanssa sosiaalisia taitoja oppien. Itse asiassa siellä tehdään erittäin hyödyllistä ja tarpeellista työtä, joka vähentää jätettä ja säästää luonnonvaroja.

Kierrätysmateriaalista tehtyjä tuotteita myydään, mutta tästä yhteiskunnalle hyödyllisestä työstä ei makseta palkkaa muille kuin työnohjaajille. Köyhät siis tonkivat jätteitä meilläkin, mutta ilman palkkaa.

Uusix-verstaat avattiin 9. joulukuuta vuonna 1997 saneerauksen jälkeen entisen polttolaitoksen tiloissa. Jo vuonna 2001 lakkautusuhka varjosti Uusix-verstaita mutta samana vuonna astui voimaan laki kuntouttavasta työtoiminnasta, jonka seurauksen Uusix-verstaille asetettiin tehtäväksi kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen.

Koko tämä toiminta on siis rakennettu kuntouttavan työtoiminnan varaan ja on epäilemättä toiminut palkattoman työn esikuvana kaikille maamme työpajoille. Sitä voisi luonnehtia vaikkapa kaikkien työpajojen isoäidiksi.

Vuonna 2012 Uusix-verstaat vastaanotti kaupunginjohtajan laatupalkinnon ja saavutti Laatukeskuksen valtakunnallisessa laatupalkintokilpailussa 3. sijan ja laatuluokituksen Recognised for Excellence 4 Star.

En tiedä mitä tuo sertifikaatti tarkoittaa. Ehkä se on tae siitä, että sivistysavaltiossa köyhätkin ovat onnellisia ja jämäköityneitä.10995798_847297911982456_1407276237142378299_n (Kuva: Teppo Palmroos)

Kommentit
 1. 1

  Haikki sanoo

  ”Sosiaalinen tilinpäätös” … Mistähän näitten kaikenmaailman Honkalampien ym työkykyisten orjuuttamista harrastavien säätiöiden rahallisia tilinpäätöksiä löytää?

  • 1.1

   LL sanoo

   Ainakin sosiaalisen tilinpäätöksen mukaan:
   Uusix-kaupan ja verstaiden laskutettava toiminnan tuotto Helsingin kaupungille (ALV 0%) vuonna 2012 117 520 €

   Ihan hyvä vuosituotto.

   • 1.1.1

    keke sanoo

    No ei ole jos lafkassa on 300 työntekijää joille ei edes palkkaa tarvitse maksaa. Sikäli mikäli jos noille 300 sadalle maksetaan se valtio tuki reilu kymppi per päivä olisi tuottavampaa sanoa vaan kuntouttavalle että jää kotiin ja me kerätään vain avustukset. Tälleen työttömän matikalla kun lasken että kuukautta kohti yksi työtön ”tuottaa” 10 * 5 * 4 = 200€/kk joten vuotta kohti siitä tulisi 200 * 12 = 2400€/v eli 300 työllistettävän kohdalla tuotot olisivat 2400€ * 300 = 720 000€ eli voitolle jäätäisiin pyöreästi 6 kertaiset ilman minkäänlaista toimintaa.

    Pakko kyllä ihmetellä että miten ihmeessä näitä puljuja oikein pyöritetään?

    • 1.1.1.1

     Samuli sanoo

     Hei laske tohon summaan mukaan myös se sakkoraha jonka kunnat joutuisivat muuten maksamaan valtiolle. Se on 50% työttömän päivärahasta, sitä en muista onko se brutto vai nettotuloista. Eli kunnat saavat tällä tavalla rahaa ja rajusti. Sekä näitä orjatyöpaikkoja pyörittävät tyypit todella kovatliksat. Että sillai.

 2. 2

  töytön sanoo

  Pääsee tutustumaan työelämän pelisääntöihin tosiaan. 😀

  Kiva ois tietää minkälaista palkkaa nämä työttömien hyväksikäyttäjät nostaa.

  • 2.1

   keke sanoo

   ”Pääsee tutustumaan työelämän pelisääntöihin tosiaan”

   Joo tätähän ne sanoo. Paremmin ne pelisäännöt oppii varmasti näin siis jos meitä on enemmänkin kuin minä jotka suunnittelee seuraavaa. Itsehän tässä innolla odotan että vasemmisto klikki jää oppositioon ja SAK pellet lakkoon. Voitte nimittäin olla varma että itse menen sillä samalla sekunnilla tehtaanportille hattu kourassa työtä kysymään. Voidaan vaikka paikallisesti sopia että jos sopparit kirjoitellaan sille 500 päivälle mitä se ammattiyhdistys jäärä saa sitä ansiosidonnaistaan niin puolet normi palkasta käy enkä liity sinä aikana liittoon. En meinaa liittyä liittoon nimitäin niin kauan kuin tälle nykysakille maksellaan kassasta rahaa ihan vain sen takia kun kyllä minä muistan miten nämä paskiaiset ovat ajaneet pakkotyötä. Sitten vaan kun ne 500 päivää tulee täyteen eikun liittoon ja ekana vaihdetaan luottamusmiehet ja edustajat sopivimpiin ja prioriteetti ykköseksi pakkotyönlakkautus sekä liittymisoikeus liittoon myös harjoittelijoille. Jos vassari ja demari jengi saadaan kokonaan liitosta vaihdettua ex-työttömiin niin tässähän olisi jo silloin yleislakon paikka ajamaan sitä köyhän asiaa.

   Jos meitä nyt enemmänkin olisi jotka tekis näin niin olisi se varmasti parempi opetus meille siitä mitkä ne työpaikan pelisäännöt ovat. Näitä nykyisiä pelisääntöjä ei edes huvita oppia.

 3. 3

  0ravainen sanoo

  Tuli vaan mieleen, että koska tuo ns. ”sakko” koskee vain yli 500päivää työttömänä olleita, miksi ei kunta voisi palkata näitä henkilöitä vaikka vaan hetkeksi oikeasti töihin niin, että työttömyyspäivien laskentaketju katkeaa?

  • 3.1

   Ihmettelijä sanoo

   Eiköhän kaikissa kunnissa ole tällä hetkellä rekry-kielto päällä, eli uusia ei ainakaan palkata. Ja totta puhuen ei tämä maa nouse sillä, että olemme kaikki kunnalla töissä.

   • 3.1.1

    Makkonen sanoo

    Tämän vuoksi kannatankin julkisen sektorin, etenkin sosiaali- ja työvoimapoliittisen hallinnon, minimointia kunnollisen perustulon mahdollistamiseksi.

 4. 4

  Papi sanoo

  Pelisäännöt eivät ole millään tavalla oikeudenmukaiset, vaikka toista sanotaan.
  Tämäkin on sellainen asia, jota kaikki eivät ymmärrä. Asiasta tietämättömille
  vaan ”hieno juttu” , näyttää hyvältä.

 5. 5

  Pera (se alkuperäinen) sanoo

  ”Mistähän näitten kaikenmaailman Honkalampien ym työkykyisten orjuuttamista harrastavien säätiöiden rahallisia tilinpäätöksiä löytää?”

  Ainakin rahalla saa tilattua säätiöiden tilinpäätöksiä esim. seuraavalta sivulta :
  https://virre.prh.fi

  Sitten kohdasta ”Osta yrityksen tilinpäätös ” klikkaa linkkiä : ”Tilinpäätöshakuun”
  Sitten ”Rekisteri” comboboksiin valitse : Säätiörekisteri
  ja
  Y-tunnus kohtaan esim. Honkalampisäätiön Y-tunnus : 0847843-9

  Sitten kertaostoksena maksat tilauksesi kuten netistä pankkitunnuksilla ostetaan.

  Tilaus maksaa noin 6 €.

  • 6.1

   Haikki sanoo

   Kiitos. Tilinpäätöksen perusteella johtajan palkka 92 tuhatta vuodessa ja muiden työntekijöiden keskiliksa yli 2500 kuukaudessa (muualla ketjussa luki, että ”orjuuttajan palkka alle 2000 euroa”). Yli miljoonan olivat voittoakin saaneet aikaan… Joku enemmän noista tilinpäätöksistä tajuava kertokoon jotain muuta.

 6. 7

  Jermu sanoo

  ”…totuttautua työelämän pelisääntöihin ja jämäköittää omaa elämänhallintaa”

  näkökulmastani nuo tavoitteet ilmentävät jotenkin alentuvaa suhtautumista työttömiä kohtaan. Ihan kuin olisin joku kuriton kakara, joka ei osaa mennä töihin ajoissa ja tehdä mitä siellä minulta edellytetään vajaan reilun kymmenen vuoden työssäkäynnin jälkeen, vaikka työttömyyteni onkin jatkunut pitkään.

  Ei minulla muuta.

  Kiitos hyvästä plokista.

 7. 8

  aktivointi tulee kaliiksi kertoo Kela sanoo

  Työttömyyden perusturvan menot kaksinkertaistuneet kuudessa vuodessa

  Työttömyyskassat ja Kela maksoivat työttömyysturvaetuuksia vuonna 2014 yhteensä 4 760 milj. euroa, mikä on 15 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Työttömyyskassojen maksaman ansioturvan osuus menoista oli 2 867 milj. euroa ja Kelan maksaman perusturvan osuus 1 933 milj. euroa.

  Työttömyysturvan menot ovat kasvaneet huomattavasti viimeiset kaksi vuotta. Itse asiassa etuusmenojen kasvu alkoi jo vuonna 2009. Viime vuonna perusturvan työttömyysturvamenot olivat 113 % suuremmat kuin vuonna 2008 vuoden 2014 rahanarvolla mitattuna. Ansioturvan menot kasvoivat vuosina 2008–2014 vastaavasti 77 %.

  Työttömyysetuuksia maksettiin viime vuonna erilaisten aktiivitoimenpiteiden ajalta 952 milj. euroa. Aktivointitoimenpiteet kohdistuivat etenkin työmarkkinatukeen, jonka korvauspäivistä 26 % maksettiin aktiivitoimenpiteiden ajalta. Peruspäivärahassa vastaava osuus oli 13 % ja ansiopäivärahassa 10 %.

 8. 9

  Ketale sanoo

  Joku kyseli ”Orjuuttajien” palkkaa…työvalmentajan palkka on alle 2000 eur, alle siivoojan palkan…kuntatasolla kaikkein huonoin……

  • 9.1

   töytön sanoo

   Lähinnä näiden konsulttien palkat kiinnostas. Mutta joo, aika monihan elantonsa tienaa työttömillä tällä nykysysteemillä.

 9. 10

  Eija sanoo

  Kun luen näitä juttuja niin oikein alkaa ahdistaan vaikka olenkin nyt vakityössä ja kokoeläkkeeseen on enää pari vuotta (olen osittain jo eläkkeellä). Olen kuitenkin itse kokenut vain 3kk:n kuntoutuksen. Kirjoitin silloin päiväkirjaa siltä ajalta ja kuinka minua kohdeltiin (tein mm. kantelun kunnasta toisen ”kuntoutettavan” kanssa oikeusapumiehelle).
  Yritän informoida ihmisiä ympärilläni, mitä tällainen touhu oikein on. Mutta jos saan jopa vasemmistopuolueelta vastaukseksi että kaikki sujuu lain mukaan, en tiedä, mitä tehdä.

 10. 11

  Jukka sanoo

  Konsulttien palkat alkavat 5000 eurosta jopa 10 000 euroon kuukaudessa.

 11. 12

  Yhdyskunta palvelu sanoo

  kuntoutaavaa voidaan lähiten verrata Yhdyskunta palvelu sillä erotuksella että rikokseen syylistynyt tietää koska se loppuu
  ja hänelle annetaan paremmat ohjestukset sen suorittamisesta
  kuntoutujan tapauksessa sitä loppua ei näy kun uutta sopimusta pakotetaan allekirjoitamaan viikko siitä kun
  yks toimenpide loppunut
  en ymmärrä kovinkaan hyvin
  tossa edellämainitussa paikkassa olevat ihmiset suostuu tohon toimintaan
  onko ne niin nöyryytettyja alistettuja että ne tyytyy kohtaloonsa
  vai eikö ne tajua