Niskalenkki laillisuudesta

Kun kunta on saanut 86 % pitäaikaistyöttömistä mukaan kuntouttavaan työtoimintaan, niin sekä kunta itse että sanomalehti Karjalainen pitävät sitä erinomaisena asiana.

Peräti 86 % Outokummun pitäaikaistyöttömistä on siis sellaisia, jotka lain mukaan eivät kykene työhön tai osallistumaan työvoimapoliittisiin palveluihin, vaan heidän katsotaan tarvitsevan sosiaalipalvelua nimeltään kuntouttava työtoiminta. Tästä kerrotaan sivun mittaisessa jutussa lehden paperiversiossa ja se on asiaa tuntevalle tyypillisen kammottavaa luettavaa.

Positiivisesti kirjoitetusta jutusta käy selvästi ilmi, että Outokumpu rikkoo sekä korvaavan työn että kilpailun vääristämisen kieltoa paikatakseen kuntatalouttaan. Paperilehden juttu on otsikoitu rehvakkaasti Niskalenkki pitäaikaistyöttömyydestä.

Ensimmäiseksi kerrotaan, että Outokummun maksamat osuudet työmarkkinatuesta ovat vain kolmasosan siitä, mitä ne olisivat, jos Outokumpu olisi keskiverto suomalaiskaupunki. Ensimmäiseksi siis kehutaan, että kaupunki on onnistuneesti rikkonut lakia käyttämällä kuntouttavaa työtoimintaa kuntatalouden paikkaamiseen.

Maksuosuuksista vapautuminen ei saa koskaan olla peruste kuntouttavan työtoiminnan käyttämiselle. Tämä toiminta keskityy Kyykerin koululle, josta on muodostettu Kyykerin Innovaatiokylätalo. Siellä toimiii keittiö, ompelimo ja puutyöpaja ja sieltä työttömät lähtevät myös työkohteisiin eri puolille kaupunkia. Asiakkaista 55 % on työpajalla ja 45 % työskentelee muualla. Näitä muita kohteita ovat kaupungin toimistotyöt, päivähoito, ateriapalvelut ja kiinteistönhoito. Lisäksi tehdään maksusitoumuksella siivouksia. Myös kaupungin puutarhatoimen tarvitsemien kasvien idätys ja kasvatus tapahtuu tässä innovaatiokeskuksessa.

Kaikkia näitä töitä siis tekevät sellaiset ihmiset, jotka STM:n 31.12.2014 kunnille lähettämän paimenkirjeen mukaan eivät kykene osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Kirjeessä sanotaan selkeästi näin:

Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista.  

Nämä työhön kykenemättämät ihmiset siis työskentelevät toimistoissa, päivähoidossa, ateriapalveluissa ja kiinteistönhoitotehtävissä ja käyvät myös ihmisten kotona siivoamassa. Miten tämä on selitettävissä? Selitys on hyvin yksinkertainen. Outokumpu rikkoo lakia ja käyttää kuntouttavaa työtoimintaa säästökeinona. Se myös rikkoo korvaavan työn kieltoa teettämällä työttömillä sellaisa töitä, joista jotkut muut saavat palkkaa. Tosin tällä menolla kukaaan ei saa sitä palkkaa kovin kauan, koska on vain ajan kysymys milloin valtaosa kaupungin suorittavan työn tekijöistä korvataan palkattomilla pitäaikaistyöttömillä.

Lehden mukaan lainsäätäjä on katsonut, että yhdeksän euron kulukorvaus ja viiden euron aktivointilisä ovat riittävä korvaus ”osallistumisesta aktivointitoimiin”. Tämä on totta, mutta riittävä korvaus ilmiselvästä työstä se ei ole.

Sen tulevat huomaamaan ne nyt töissä olevat, joita koko ajan korvataan palkattomilla työntekijöillä ja jotka eräänä päivänä huomaavat tekevänsä nykyistä työtään palkatta.

karjalainen 27.4.15 karjalainen 27.4.15 a

Kommentit
 1. 1

  Orja sanoo

  Miten on mahdollista, ettei päättäjät tähän ollenkaan herää? Entä eikö kukaan voi viedä tätä asiaa eteenpäin, YK kai sentään on orjuuttamisen kieltänyt? Minulla ei tietotaito riitä sellaisten papereiden tekemiseen, muuten olisin tehnyt jo.

  • 1.1

   keke sanoo

   Ei niitä sinun asioitasi kukaan vie eteenpäin jollet sinä itse. Meidän työttömien pitäisi itse ajaa omaa asiaamme ja järjestäytyä siellä työpaikalla mutta suomalaisen ihmisluonteen tuntien niin eipä taida tämä juttu onnistua ihan helposti.

   • 1.1.1

    Orja sanoo

    Jai tässä työttömien joukossa sentään sellasiakin on, jotka hallitsevat edes kielen ja muuten tuonlaisten valitusten, tms., tekemisen? Jos nyt joku sellasen laatii ja laittaa allekirjotettavaks, että tälläsestä asiasta halutaan jotain ihmisoikeuslaitosta infota, niin laitan nimeni alle, mutta minen osaa sellasta laatia.

    • 1.1.1.1

     keke sanoo

     Noilla valituksilla voi oikeastaan pyyhkiä persettä ne kai kumminkin tehdään yksittäisistä päätöksistä ja siinä on sitten ihan sama onko sen allekirjoittanut valittaja vai valittaja sekä 1000 hänen kaveriaan.

     Mitä nyt ajoin takaa niin oli lähinnä se että mikäli näistä palkattomista hommista halutaan palkalliseen työhön niin se tapahtuu työtaistelun kautta joka on mahdollinen vasta sitten kun noille eri pajoille luodaan ne ammattiliitot edustajineen. Työttömät tuntien niin osa kusisi ensinnäkin kaikkien muroihin ilmiantamalla aktiivit pajoilla ja siihen kun lisätään eri puolueiden aktiivit sabotoimaan toimintaa johonkin perustulovaatimus tasoiseen julkilausumaan niin siinäpä sitä oltaisiin kun lakkoa kyhättäisiin pystyyn. Lisäksi ei mahda monikaan lähteä siihen tappeluun mukaan kun kytät tulis hakemaan rettelöitsijät pois ja pistämään hanttiin seisauksen ajaksi kun seurauksena sen karenssin lisäksi olisi sakot ja oikein paskalla tuurilla jonkinsortin vankilatuomio siis olettaen että järjestäytyminen edes saataisiin oikealle tasolle yksittäisellä pajalla.

     • 1.1.1.1.1

      Orja sanoo

      Jaa, minä olen lain velvoittaman vähimmäismäärän orjana ja muistan joka viikko kertoa mitä mieltä olen orjuuttajista, tehden omia hommia, joita voisin toki kotonakin tehdä.

 2. 3

  Orja sanoo

  Millon haastatellaan näihin juttuihin niitä sanktiopakolla laitettuja työttömiä näihin juttuihin, jälleen kerran jotain lässytystä jostain hyötymisestä, kyllä, hyötyy kunnat ja kaupungit, mutta ei orjat!

  • 3.1

   Juu sanoo

   No niinpä, koska? No voin vastata ei koskaan. Ja jos niin kumminkin tapahtuu.

   Niin haastateltaviksi katsotaan sellaiset työttömät, jotka voidaan tarvittaessa vaijentaa pelkällä katseella ja ohjata näin kertomaan vain toiminnasta etua saavia miellyttäviä juttuja. Ja näitä työttömiä piisaa ne on suorastaan elinehto tälle kyykytykselle.

 3. 4

  86 prosentisesti sanoo

  tosiaan yhdyskuntapalvelua sillä erotuksella että rikoksesta tuomitulla ei korvata
  oikeita työntekijöitä
  eikä joku kolmas osapuoli pysty-Laki- käytämään ihmisen heikkoa tilanetta oman taloudelisen hyödyn tavoitelmiseen esim
  kunnat järjestöt säätiöt koulutusbisnes
  yhdyskuntapalveluun tuomitut herätkää
  Outokummussa teihin ei voida enään soveltaa yhdyskuntapalvelua kun sen saa pakotetaan otamaan vastaan
  karenssin uhalla ilman rikostakin 86 prosentisesti
  eli kiinteetä pukaa

 4. 6

  sanoo

  Kenelleköhän ääneenpääsemättömälle ja nimeltäkään mainitsemattomalle arvostelijalle Karjalaisen jutun kohdissa ”porkkana riittää” ja ”ei sotke yritysten kilpailutilannetta” -repliikeillä oikein vastataan? Tämä on masentavin mahdollinen esimerkki maakuntalehden kielteisestä vaikutuksesta, jolla voittoa tavoitteleva kustantaja ja yhden kaupungin vallasväki yhdistävät voimansa toimintansa omasta näkökulmastaan varmasti hyödylliseen puhteeseen. Lehti näyttää relevantilta ja tarpeelliselta tuotteelta, kaupungin johtavien palkannauttijoiden syvästi epäilyttävä hommailu taas näyttää taloudellisesti järkevältä, inhimillisesti kannattavalta sekä kaikin puolin muutenkin hyväksyttävältä. Ja tässä kohtaa markkeeraan puheessa täysin palkein tehtävää EI VAINESKAAN -huutoa sarkastisella hymähdyksellä, sillä ollaanhan nyt sisätiloissa asutussa ympäristössä ja esityksen muotokin on kirjoitus. Vähän siis kaunistellaan ja puolet unohdettiin, tästäkö on maakuntalehden journalistinen sisältö tehty sekä siitä kuvitellaan jopa rahalla maksettavan?

 5. 7

  Marko sanoo

  Työttömät ovat vapaata riistaa, jota eivät perustuslain pykälät koske. Samalla laki ei koske kuntaa tai viranomaisia, mutta työttömiä rangaistaan raskaimman kautta, kun löydetään laista sopiva yksittäinen pykälä ja momentti – ja taas säästettiin. Valittaminen on turhaa. Työttömät ovat kansanryhmä (vrt. perustuslaki 2. luku §6) jota saa syrjiä. Ei siis ihonväri vaan työttömän status on oikeutus apartheidiin.

 6. 8

  lähetti sanoo

  Tänään 27.4.2015 Aamulehdessä lukijan palstalla oli tällainen.
  Kirjoitin sen 1:1 siinä asussa kuin oli.

  Tampereen TE-toimiston työstä

  Olen ollut pari vuotta työttömänä ja lähettänyt pari sataa työhakemusta. Tampereen TE-toimistosta olen saanut kaksi työtarjousta, molemmat lähetetty viime tipassa. Ensimmäisen sain samana päivänä, kun haku loppui, ja toisen kaksi päivää hakuajan päättymisestä.

  Jokainen TE-toimiston kanssa asioinut tietää, millainen sotku asiasta syntyi. Kun saatiin selvitettyä, että kyseessä oli heidän virheensä, sain kotiin ilmoituksen: työttömyysturva on keskeytetty ja selvityspyyntö missä käyn töissä.

  Olin ilmoittanut kahden vuoden aikana auttaneeni parissa muutossa, vanhempiani rikkaruohojen perkaamisessa ja kaveriani remonttihommissa. Kaikki nämä luonnollisesti ilman palkkaa. Selvityksen käsittely kestää 30 päivää. Olen ollut nyt ilman rahaa, vuokra-asunnosta tuli häätöuhkaus.

  TE-toimiston tehtävänä ei ole työllistäminen, vaan kurssittaminen ja syiden etsiminen työttömyysturvan eväämiseen. Virkailijoita ei pääse tapaamaan, se selvisi jätettyäni yhteydenottopyynnön, johon vastattiin myöhässä.

  Itselleni on tulossa todennäköisesti mielivaltainen kolmen kuukauden karenssi henkilöltä, jonka nimeä en tiedä, ja jolle ei ole puhelinnumeroa tai sähköpostia. Mihin tahoon voi ottaa yhteyttä tässä järjettömyydessä? Voiko haastaa oikeuteen, todistajia löytyy etten palkkatöissä ole ollut? En hyväksy, että työtöntä kohdellaan kuin roskaa, lainvastaisesti ja ilman mitään valitusoikeutta.

  Virkamiehillähän ei ole mitään vastuuta päätöksistään.

  Työtön ”poikkeuksellisesti nimimerkillä”

  • 8.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Pirkanmaan TE-toimisto on suoraan helvetistä.

  • 8.2

   Päivin Pylkkerö sanoo

   En kyllä kehottaisi ilmoittamaan te-toimistolle mistään muuttohommista, rikkaruohojen kitkemisistä ja pienistä remonttihommista. Mistä he muka muuten saisivat niistä tietää ja mitä ne ylipäätään heille kuuluu? Ei kannata tieten tahtoen pyytää heitä selvittelemään yhtään mitään, sillä selvittämäänhän he rupeavat, jos heille ilmoittaa, että on tehnyt töitä, vaikkakin palkatta. Ja työttömyyskorvaus jäädytetään selvittelyn ajaksi, se on selviö.

   • 8.2.1

    LL sanoo

    Oikein hyvä neuvo. Olen itse antanut hyvin niukasti tietoa omasta elämästäni ja harrastuksistani. Paitsi liikuntaharrastuksesta, koska sillä välttää epäpätevät terveystutkimukset. Nämähän mielellään arvioivat ihmistä jo pelkästään ulkonön perusteella. Nyt taannoin kun kävin asioimassa, niin virkailija tokaisi: ”Näytät kuitenkin sillai ihan terveeltä”. Pelkkä näköhavainto voi kai sitten riittää, että leimataan ”sairaaksi” tai ”terveeksi”. Ja siellä hallinnossa se te-toimiston tekemä havainto seuraa työtöntä.

  • 8.3

   töytön sanoo

   Ei todellakaan pidä mitään kaverin avittamishommia ilmoittaa. Huolella pitää sanansa valita puhelimessakin, muuten huomaakin pian olevansa taas jossain ympyräisen pöydän äärellä katselemassa jonkun työvalmentajan lomakuvia ja tutustuvansa mol.fi-sivustoon.

 7. 9

  sanoo

  Osa kuntouttavasta työtoiminnasta on myös suoranaista huijausta. Ystäväni oli ”töissä” tällaisessa pajassa Helsingissä. Hän istui netissä chattailemassa päivät pitkät, kun hänelle ei ollut muutakaan työtä. Erään toisen miehen työtehtävänä oli avata kerta-annossokeripusseja kulhoon. Se on jo ihmisten kiusaamista.

  • 9.1

   LL sanoo

   Lain mukaan:
   ”Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista. ”

   Tästä toiminnasta on kuitenkin tehty bisnestoimintaa, jossa työttömät laitetaan tekemään täysin palkatonta työtä yhdistyksissä, yrityksissä ja kunta-alan töissä.

 8. 10

  Pentti Toivanen sanoo

  Arvostan edelleenkin Sakun toimintaa tässä asiassa. Hän on kyllä henkilö jolla on faktatietoa asioista ja se on hyvä.
  Miksi Saku ei oikeusoppineena sitten halua, että nuo lakia rikkovat toimet ratkaisistaan oikeudessa?
  Minäkin voin olla erinäisistä asioista joita yhteiskunnassa tehdään eri mieltä, mutta ei minun ”knowhau” riitä siihen, että olisin juridisesti oikeassa:)

 9. 11

  TÄ? sanoo

  NO MIHIN TÄLLÄ KIRJOITUKSELLA PYRITÄÄN? SIIHENKÖ ETTÄ KAIKKI JÄISI KOTIIN MAKAAMAAN JA ENTISTÄ ENEMMÄN TURHAUTUMAAN?

  PITÄÄKÖ KAIKKI TYÖLLISTÄMISYRITYKSET TORPATA.

  TYÖTTÖMYYS ON NIIN PAHASSA JAMASSA ETTÄ TÄMÄN SIVUSTON YLLÄPITÄJÄLLÄ EI VAIKUTA OLEVAN KÄSITYSTÄ SIITÄ. EIKÄ RATKAISUA MITÄ PITÄISI ASIALLE TEHDÄ!

  • 11.1

   Saku Timonen sanoo

   Jos sinun käsityksesi työllistämisestä ja ratkaisusi työttömyyteen on työttömien laittaminen palkattomiin töihin, niin olet tullut ihan väärälle sivulle huutamaan capslock päällä.

  • 11.2

   PALKKATYÖ sanoo


   NO MIHIN TÄLLÄ KIRJOITUKSELLA PYRITÄÄN? SIIHENKÖ ETTÄ KAIKKI JÄISI KOTIIN MAKAAMAAN JA ENTISTÄ ENEMMÄN TURHAUTUMAAN?

   Itse en ole ollut kovinkaan turhautunut työttömän ollessa. Koska toisin kuin ehkä luullaan, niin työttömälläkin on aivot joilla keksi tekemistä. Sitä tietty rajoittaa se, että ei ole sitä PALKKATYÖTÄ, jolla rahoittaa tekemisiään. Mutta kyllähän sitä mieluummin itselleen työttömän tekee polttopuut omaan vajaan kuin orjatyönä hyväksikäyttäjille niin että itse ei saa tekemistään puista edes palkkaa: http://satitemp.esy.es/2015/04/pilkkeita-orjatyona/


   PITÄÄKÖ KAIKKI TYÖLLISTÄMISYRITYKSET TORPATA.

   En ole tästä blogista vielä kertaakaan lukenut, että olisi yritetty torpata oikeaa PALKKATYÖTÄ. Päin vastoin sitä oikein suositellaan kaikille työttömien hyväksikäyttäjille hyväksikäytön eri muodoissa joista yksi nyt on kuntouttava orjatyö 9e/pvä.


   TYÖTTÖMYYS ON NIIN PAHASSA JAMASSA ETTÄ TÄMÄN SIVUSTON YLLÄPITÄJÄLLÄ EI VAIKUTA OLEVAN KÄSITYSTÄ SIITÄ. EIKÄ RATKAISUA MITÄ PITÄISI ASIALLE TEHDÄ!

   Minusta tämän sivuston ylläpitäjällä on erittäin selvä käsitys asiasta. Ja se on PALKAN maksaminen tehdystä työstä.

   Mutta voin myös lisätä oman ehdotuksen myös. Sallitaan työttömän saada suorittaa orjatyötä itselleen ja valitsemilleen tahoilleen. Tyyliin työtön voi korjata/huoltaa vaikka oman polkupyöränsä. Ja samalla vaikka naapurinsa pientä vaivanpalkkaa vastaan. Tai auttaa naapurin mummoa kaupassakäynnissä ja jos mummo haluaa siitä jotain maksaa niin se sopii.

   Nythän noista samoista hommista joku hyväksikäyttäjä ottaa rahat välistä ja työtön saa tyytyä orjatyöstä tulleeseen 9e/pvä. Toisin sanoen työtön ei saa tehdä mitään jos ei joku nilkkiarmeija ole poimimassa hyödyt tehdystä työstä itselleen.

 10. 12

  Eija sanoo

  Eikö Suomessa ole ketään juristia, joka auttaisi ihmisiä näissä asioissa? Jos kerran tämä on laitonta, pitää ne laittomuuksia tehneet virkailijat saada oikeuden eteen ja tällainen peli loppumaan Suomessa.

  Missä on se asianajaja, joka ottaa tämän ihmisoikeustehtävän harteilleen?

  • 12.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Missä lie. Ei ainakaan täällä. Oikeudenkäymiseen tarvitaan myös asianomistaja ja häntä koskeva konkreettinen päätös, josta oikeutta käydään, sekä rutkasti rahaa.

   Systeemi ei muutu sillä, että muutamalle yksittäiselle virkamiehelle mahdollisesti saadaan sakkorangaistus vuosien oikeudenkäynnin jälkeen. Valtaa pitäville ne edustavat vain yksittäistapauksia ja yksittäisten virkamiesten virheitä. Muutoksen voi saada aikaan joukkoliikkeellä poliittisen järjestelmän kautta. Ylimmät vallankäyttäjät on saatava käskyttämän virkamiehet noudattamaan lakia.

   • 12.1.1

    LL sanoo

    Just näin kuten sanot. Virkamiehiä on todella vaikeata saada vastaamaan virkavirheistään, ja työttömien tapaukset eivät mene sitä tavallista reittiä oikeusjärjestelmässämme. Virkamiehen vastustaminen on myös kansalaiselta kielletty.
    Suora yhteys ylimpään poliittiseen johtoon joka ohjeistaa virkamiehet, se toimii usein nopeammin ja varmemmin kuin monen vuoden valituskierrokset hallintomenetelystä.

    Toinen keino on tehdä julkiseksi jokin toimintatapa. Täällä Sakun blogissa tuotiin esille erään kuntouttavaan työtoimintaan pakotetun nauhoittama dokumentti, joka kertoi siitä hyvin yleisestäkin tavasta miten työttömiä puhutellaan ja kohdellaan. Se löytyy tuolta aiemmista postauksista.

    • 12.1.1.1

     0ravainen sanoo

     Älkää vain menkö tekemään julkiseksi tätä toimintatapaa niin että se olisi lakkautettava laittomana. Työttömien pakkotyöllistäminen hyödyttää rahallisesti niin monia kuntia ja työllistämispalvelija tarjoavia yrityksiä, että jos heidän toimintansa vaarantuu lain pykälien takia – arvatkaas mitä sitten? – muutetaan lakia! Toistaiseksi on ainakin olemassa selvät pelisäänöt, joiden mukaan valistunut työtön pystyy kieltäytymään pakkotyöstä lain pykäliin vedoten ja taitavasti keplotellen. Vaan jos näistä ”keplottelijoista” tulee ongelma siinä määrin että se haittaa yritysten ja kunnan toimintaa taloudellisen edun nimissä, lakimuutos saadaan nopeasti aikaan. Niinhän on nyt jo tekeillä työttömien pakottamiseksi yrityksiin. Jos laki on esteenä jollekkin toiminnalle, se muutetaan.

     • 12.1.1.1.1

      Kysynyt sanoo

      Itellä on suora vastaus kysymykseen vastuunalaisesta ministeriöstä asti, että jos vieläkin meinaa laittaa kuntouttavaa työtoimintaa suunnitelmaan pakolla tuo työkkärin virkailija niin homma lähtee hallinto-oikeuteen. Koska virkailija tällöin tekee tietoisen virkavirheen.
      Vastaus oli: ”kuntouttavaa työtoimintaa ei sisällytetä aktivointisuunnitelmaan mikäli henkilö on täysin työ -ja toimintakykyinen, sekä kykenisi osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin”
      Ja tuo ei siis riipu mielestäni siitä että työkkäri ei pysty semmoisia palveluita järjestämään.

     • 12.1.1.1.2

      valistunut tai ei sanoo

      Oletko ehkä näitä ”orjatöitä kannatava” kunnan työtekijä,silti puhut pakkotyöllistämisestä,mitäs se hyödyttää tätä työtöntä,työttömän selkänahastako kunnan talous nousee??? Taidat itse saada palkkaa millä tulee toimeen.Pelisäännöt ovat:jos et hyväksy kuntouttavaa ”orjatyötä” toimeentulosi laskee saat karenssia ja toimeentulotukeasi lasketaan joko 20% tai 40%.Ai jos he lakia muuttavat niin orjatyö tulee ihan nimekkäällekin Suomessa= orjatyö on sallittavaa.Missäs on ihmisoikeuslaki ja perustuslaki??
      Vai oliko tämä vain vitsi,nimittäin komenttisi?

 11. 13

  Hermanni sanoo

  http://yle.fi/uutiset/tyottomyyden_sakkomaksut_kunnille_kasvaneet/7959640?origin=rss
  ”Tukityöllistymisen muutokset vuoden alussa ovat vähentäneet esimerkiksi työpajojen mahdollisuuksia työllistää. Muutokset palkkatuen myöntämiseen pudottivat monet pois tukityöllistämisen piiristä.

  Kunnille lakimuutos merkitsee lisää työtä, vaikka esimerkiksi yrityksiin työllistäminen on heikentynyt.

  Työnohjaaja Sanna Hänninen kertoo, että Hankasalmella kunnan maksuosuus on vuoden alusta voimaan tulleen muutoksen jälkeen kasvanut lähes puolella, koska aikaisemmin työllistämistä on voitu käyttää voimakkaasti.

  Kunta on onnistunut siinä keskimäärin paremmin kuin muut Keski-Suomen kunnat, sillä pelkästään palkkatuen avulla töitä on löytynyt yrityksistä yli 30:lle ihmiselle vuosittain.

  – Nyt yrityksiin työllistäminen näyttää aika huonolta lakimuutoksen valossa. Kuntouttavaa työtoimintaa on varmasti lisättävä ja on tehtävä muita toimia, että saadaan työttömyysluvut joissakin aisoissa pysymään.”

  Ei h***vetti!

  • 13.1

   LL sanoo

   Ylen vajaaälyisten toimittajien vuoksi jopa otsikointi on täysin virheellinen: ”Työttömyyden sakkomaksut kunnille kasvaneet”.

   Sosiaaliturva on lainmukainen perusoikeus, myös työttömälle. Työttömälle se on ihan samantekevää kuka sen minimi perusturvan maksaja on valtio vai kunta. On siitä maksajasta minulle vihjailtu vittumaisesti omia asioitani hoitaessani, mutta olkoon.

   Kuntien tehtävä on huolehtia kuntalaisistaan ja ohhhoh, tuleeko tämä muka yllätyksenä? Onko se todellakin niin, että kuntapäättäjät havahtuvat nyt vasta hereille ja kysyvät sormi suussa: – Aijjaa. Meidän pitää huolehtia myös työttömistä kuntalaisista.

   • 13.1.1

    keke sanoo

    ”On siitä maksajasta minulle vihjailtu vittumaisesti omia asioitani hoitaessani, mutta olkoon.”

    Nämä on kyllä parhaita tapauksia ”Voisitko muuttaa toiselle paikkakunnalle asumaan”. Kaikkea sitä kuuleekin virkailijan suusta lausuttavan.

    • 13.1.1.1

     AMK sanoo

     ”Miksi muutit tänne”
     ”miksi soitat tänne kun et halua työllistyä”

 12. 14

  Hans sanoo

  Olen mukana järjestämässä työllisyysasioita pienessä kunnassa. Toimimme yrityksenä ja ydin tavoitteemme on työllistää ihmisiä heille mielekkäisiin töihin oikealla palkalla. Ydin ongelma sen sijaan on, että näitä töitä on auttamatta liian vähän.

  Kaikille ei yksinkertaisesti palkkatyötä riitä. Työelämän tulevaisuus lisäksi näyttää siltä, että entistä useamman leipä tulee olemaan ”pieninä palasina maailmalla”
  Ja siinä työssä voi pekkaset ja pakkaset suosiolla unohtaa.

  Työllistämiskokeiluihin käytetään euroja paljon. Ei kuitenkaan niin paljon, että jos summa jaettaisiin kaikkien työttömien kesken, jäisi kullekkin kouraan muutama satanen.

  Itse en myöskään kannata näitä ”orjatyöpaikkoja” mistä blogisti kirjoittaa. Olen kuitenkin nähnyt, että on ihmisiä jotka kuntouttavasta työtoiminnasta oikeasti hyötyvät.

  Pidän niin ikään vääränä lähtökohtana järjestää näitä pätkätukiduuneja ja kuntouttavia kuntatalouden korjaamiseksi. Tällainen talouskikkailu on huonoa politiikkaa. Eivätkä nämä usein yksilön kohdalla edistä mitään.

  Elämme kuitenkin poikkeuksellista (ei ainutlaatuista kuitenkaan) kriisiä Suomen historiassa. Oletus on, että teollisuutemme ei palaa entiseen loistoonsa. Ellei uusia aloja synny, työttömyys tullee säilymään suhteellisen korkealla.

  Ottaen huomioon huoltosuhteemme, väestökehityksen, julkisentalouden paineet ym. työllisyys ei tule olemaan ainoa lupaus, mitä instituutiomme ei pysty pitämään.

  Kokeiluja on tehty ja niitä tehdään edelleen, koska paikalleen jääminen ei ole vaihtoehto.

  Vientituotteita ja vientiä tulisi saada lisää, vaikka maailma uhkaa jo nyt hukkua paskaan.

  Itse olen sitä mieltä, että oikeiden kysymysten etsimiseen tulisi käyttää enemmään aikaa, kuin nopeiden ratkaisujen löytämiseen.

  Olen kokenut, että työllisyysasioissa pääsee vaikuttamaan jos niin haluaa.
  Jos nämä haasteet olisi helppo ratkaista, se olisi tehty jo.

  Ja viimekädessä vastuu itsestä on yksilöllä itsellään. Sitä kun ei voi kukaan ottaa pois.

  • 14.1

   LL sanoo

   Kyllä ne työsuhdeasiat päätetään tuolla ylätasolla.

   Tässä SAK:n vastaus Juha Sipilälle.
   http://www.sak.fi/aineistot/julkaisut/muut-julkaisut-ja-liitteet/sak-vastaa-juha-sipilan-kysymyksiin-yhteiskuntasopimuksesta-2015-04-30

   Kannattaa lukea, koska ehdotuksessa kytketään työkokelu (=palkaton työ) palkkatukityöhön johon ei enää pääsisi ilman työkokeilujaksoa. Jos ymmärsin SAK:n ehdotuksen oikein. Tosin SAK ehdottaa myös, että työnantaja sitoutuu jatkamaan palkkatuetun työsuhdetta palkkatukijakson päätyttyä.

  • 14.2

   0ravainen sanoo

   Kunta saa valtion tukea kuntalaisten työllistämiseen. Kunta saa myös itsepäättää miten nämä rahat käytetään. Tämän luulisi olevan hyvä kannuste nimenomaan kokeiluille ja erilaisten etodien ja vaihtoehtojen täytäntöönpanoon, sillä raha ei ole kunnalta pois vaikka pielen menisi. Kuitenkin ainoa todellinen työllistämismetodi josta itse olen koskaan kuullutkaan on nimenomaan kuntouttava työtoiminta tms. risusavotta, jossa työtön tekee duunia palkatta ja ilman tulevaisuutta. Ehkä olisi jo aika kehittää uusia keinoja, tai laittaa käytäntöön niitä jotka okeasti työllistävät, kuten pienyrittäjyyden tukeminen. Jos on päättäjällä pää tyhjä, niin kannattaa kysyä neuvoa Kansan syvistä riveistä. Sieltä saattaa löytyä ihan hyviäkin ideoita.

 13. 15

  Eija sanoo

  Peruspalkka ja kaikki tää p****njauhaminen on loppu ja työnantajien on vihdoinkin PAKKO maksaa palkka kaikesta työstä (ei sen tartte olla krääsän värkkäämistä), mitä me ihmiset tehdään.
  Esim. kunnat ei enää millään palkkaa työntekijöitä koska saavat sen tarvittavan työn tekijät ilman ja vielä saavat jopa siitä valtiolta korvauksen, joka on siis verorahoja.

  Hans:”Ja viimekädessä vastuu itsestä on yksilöllä itsellään.”

  Siis mikä vastuu itsestä?

 14. 16

  Lörppö sanoo

  Nyt vähän ihmetyttää tämä kielteisyys tätä asiaa kohtaan. Tottakai tuo voi tuntua pahalta niistä, jotka siellä ilman erillisiä palkkoja olevana joutuvat olemaan, mutta se silti edistää edes hiukan Outokummun huonoa tilannetta, vaikka tuntuu, ettei näin saisi asiasta ajatella.
  Ja sitten siinä tilanteessa, kun joku Petteri Outokummusta, täysin työkykyisenä juokin kaljaa koko viikon, vain hakeakseen tästä korvauksia. Se tulee maksamaan, eikä kyse ole mistään pikkusummista. Miksei tätä oteta niskalenkkinä siinä mielessä, että jos ei halua tehdä töitä, ei edes hakea niitä, Päätyy tänne. Pakko sitä on jotakin rahojensa eteen tehtävä, eikö niin jo vanhemmatkin ole opettaneet. Onhan sekin pieni lisä elämään, ja tekemistä viikolle, ettei se jatkuva kaljanjuonti ja aineiden käyttö olisi viikon päätekijä. Tämä myös pitkällä aikavälillä näkyy myönteisenä, ja ne jotka ovat tähän hommaan osallistuvat saavan CV:seen muutakin näkyviin, kuin vuosien tyhjä kotona istuttu läntti.

  • 16.1

   Saku Timonen sanoo

   Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa käyttää kunnan talouden parantamiseen, koska se on lainvastaista. Muutenkin on omituinen ajatus, että kaikkein heikoimmin pärjäävien pitäisi kantaa vastuu kunnan talouden parantamisesta tekemällä palkatonta työtä. Palkattomista töistä saa sellaisen merkinnän ansioluetteloon, että ei enää koskaan tule saamaan palkkatöitä.

  • 16.2

   valistunut tai ei sanoo

   ”voi tuntua pahalta” koitas ite mennä töihin ilman palkkaa,edistään toisten toimeentuloa.Miksi sitä Petteriä ei palkata sinne kunnon rahalla miksi orjana palkattomalla työtekijänä.Koska outokumpu tarvitsee apua että vielä palkkaa saavat apuja ennenkuin joutuvat työttömäksi hekin ja saavat sitten tulla työharjoittelemaan tai kuntouttavaan työtoimintaa työmarkkinatuella omaa entiseen työhönsä.HERÄTKÄÄ

  • 16.3

   AMK sanoo

   Ovatko työttömät hyvän tekijöitä että hyvä tuloisilla on hyvät oltavat.Tuskin hyvätuloiset leipä jonoissa notkuis.Taas nähtiin herrojen herkut 69 tonnii että uudet herrat voivat saat työrupeamisensa aloittaa .Suomi SÄÄSTÄÄ,minkä kunstannuksella,tietenkin työttömät palkattomalla ”työnteolla” maksavat ja tietenkin ne jotka vielä vielä ihan oikeeta palkkaa saavat.Koska ajankuluessa ….niinmitä tuleekekaan?

  • 16.4

   töytön sanoo

   Kyllä se kannattaa jotain muuta sinne WChen keksiä kuntouttavan sijaan. ”Kuntouttavassa oot ollu, ootkos sinä joku narkkari/juoppo?” ”Eiku paikkailin tuossa kuntataloutta hikipajalla ja työllistin samalla kaks työvalmentajaa” 🙂

   Ootko Benin faneja Lörppö?

 15. 17

  herran löydyttävä herrallekin sanoo

  Kyllä nyt vähän täytyy ihmetellä keskushallinnon suhtautumista tähän touhuun. Käytännössä tätä katsotaan läpi sormien. Menettely on selkeästi laitonta ja yhteiskunnalle vahingollista. Jonkinmoisen ”paimenkirjeen” asiasta on ministeriö lähettänyt kunnille, mutta siihen se onkin sitten jäänyt.

  Jos valtiovalta haluaisi tehdä tälle jotain, niin ainoa toimiva menettelytapa lienee kuntien harjoittaman massiivisen laittomuuden katsominen kapinoinniksi, mitä se onkin. Jos ei järkipuhe auta, niin lähetetään vaikka laskuvarjojääkärit palauttamaan laki ja järjestys ja pidättämään kunnanpäättäjät.

  • 17.1

   herran löydyttävä herrallekin sanoo

   Tietysti se siinä on, että esimerkiksi Suomen luottoluokitus voi ”vähän” kärsiä siitä, jos julkisuuteen tulee, että osa kunnista kertakaikkiaan kieltäytyy noudattamasta valtakunnan lakeja. Luottoluokitus tosin taitaa mennä myös palkkadeflaatiosta, mikä seuraa siitä, jos palkkatyövoiman kylmäverinen korvaaminen ”kuntoutettavilla” leviää näistä muutamasta kunnasta yleiseksi käytännöksi. Eli jotain tarttis tehrä.

   Oma kuvionsa on tietysti tämä seuraava hallitus. Varsinkin joku kepu+kok+pers -kokoonpano voi tietää sitä, että tästä touhusta tehdään virallisesti hyväksytty toimintatapa.

 16. 18

  sanoo

  En kyllä ihmettele yhtään, että heikommalla ei ole kykyä puolustaa itseään, kun kuntatalouden paikkaus, työttömän työnhakijan velvollisuudet ja ”velvollisuudet” menevät näin huimasti keskenään sekaisin. Sekä etenkin olen huolestunut ajatuksesta, että *pythyi* kuntouttavaan työtoimintaan joutuneen tulisi muka sen kestäessä leikkiä olevansa työssä, ja toimenpiteestä vapauduttuaan valehtelunomaisesti esittää jonkinlainen legenda tekemisistään tai olemisistaan, jos nyt vielä joskus sattuisi kutsumaan työhaastattelu. Eli siis väittää olleensa sen tai tämän nimisellä kierrätysverstaalla tai missä nyt sitten olikaan, ja antaa toiminnastaan siellä oikealta työpaikalta kuulostava tehtävänkuvaus. Ajattelen näin, kun muistan sen pari postausta sitten olleen videon, jossa toiset asiakkaat olivat turvanneet kuntoutettavaan kuin henkilökuntaan konsanaan, ja kun asetan muistumani linjaan tämänkin postauksen kommenttikentässä kuullun ”tyhjää paremman” ja ”CV:n aukon” kanssa. Aika huimaa vallankäyttöä maailmankuvalla, sano. Siinä olisi jo kovanluokan ammattimiehelläkin tekemistä, kun pakottaisi tuollaiset satusedät ruotuun ja vastuuttaisi tekemisistään.

 17. 19

  STM virkanaisen Ohje sanoo

  Olen OLLUT hen kohtaisesti puhelin yhteydessä STM lainsäätäjän kanssa ja puhunut näistä vääryksistä ja tuonut ne esimerkeilä hänen tietoisuuteensa
  asia oli kuulemma tuttu ja nyt näitä tutkitaan ja kuulemma tarkastaja ryhmäkin on
  menossa kuntiin katsomaan tilanetta
  syy aluehallintovirastoon tehdyt kantelut
  eli ohje Stm virkanaiselta oli jos tuntee että tulee lain puiteissa syrjityksi tai
  kuntoutavantyön järjestäjä rikoo lakia
  Vlitus kannataa tehdä aluehallinto virastoon
  koska niiden valitusten perusteella niillä ainoastaa mahdolisuus puuttua asiaan
  -Näyttö – muuten ei voi kuulemma puuttua asiaan enempää
  virkailia ihmetteli aidosti minun mielestä sitä
  että niitä valituksia ei ole kovinkaan paljon tehty tai tiedossa
  suhteessa kuntoutavassa työtoiminassa olevien ihmisten määrään
  Vaikka hän itsekin tiesi esimerkejä näistä järjestöjen esim Aliurakoinista

  • 19.1

   AMK sanoo

   ”tarkastaja ryhmäkin on menossa…”He ovat varmaankin ennakolta noin kuukautta ennen ilmoittaneet ”ratsiasta” etteivät vain löytäisi mitään moitittavaa tai lain vastaista,joten mitään moitittavaa ei ole,kun ”orjatyöpaja” on saanut kulissit pystyyn.Näinhän se teatterissa menee.