Yhdeksän euron näiveröt

Tänään sain Facebookissa kaksi kuntouttavaan työtoimintaan liittyvää viestiä, joista toinen oli ilahduttava. Siinä viime syksynä kuntouttavalle työtoiminnalle rohkeasti kasvot antanut Teppo Palmroos toivotti vapun kunniaksi hyvää kuntouttavan työtoiminnan päivää.

Toisessa viestissä  minua käskettiin korjaamaan 27.4. julkaisemaani juttua Outokummun kuntouttavasta työtoiminnasta:

sanna kontkanen 1 sanna kontkanen 2

 

Tämä viesti kertoo hyvin omasta työstään palkkaa saavien asenteesta kuntouttavassa työtoiminnassa oleviin. He ovat yhdeksän euron näiveröitä, jotka eivät halua tehdä työtä eivätkä sitä kestäkään samalla tavalla kuin palkkaa saavat.

Viestin lähettäjä ei ymmärrä mitä kuntouttava työtoiminta on. Hän tietää, että siitä ei saa palkkaa, mutta ei pidä sitä mitenkään kummallisena. Hänellä tuntuu olevan selkeä käsitys siitä, että kuntouttavassa työtoiminnassa olevat ovat kyvyttömiä ja haluttomia oikeisiin töihin. Kuitenkin hän edellyttää heiltä täyttä työpanosta. Miltähän hänestä itsestään mahtaisi tuntua tehdä työtään palkatta siinä asenneilmapiirissä, jota hän itse näyttää edustavan?

Sama ajatusvirhe vaivaa yleensäkin koko kuntouttavaa työtoimintaa. Työn sanotaan olevan parasta sosiaaliturvaa, mutta palkasta ei puhuta mitään. Työttömiä sijoitetaan mitä kummallisimpiin tehtäviin tekemään palkatonta työtä palkkaa saavien rinnalla ja nauttimaan ”oikeiden” työntekijöiden halveksunnasta ja ylenkatseesta.

Kyseessä on pelkkä lainvastainen kuntatalouden paikkaaminen, vaikka sen pitäisi olla sosiaalipalvelua. Kunnissa tuijotetaan vain kunnan maksuosuutta työmarkkinatukeen ja sen pienentäminen on ainoa syy lisätä kuntouttavaa työtoimintaa. Homma siis menee täysin pieleen.

Oleellista on, että kuntouttavassa työtoiminnassa olevat henkilöt ovat kuntoutuksen tarpeessa, eivätkä esimerkiksi vähentämässä kunnan työmarkkinatuen maksuosuutta. Koska kyseessä on kuntouttava työ, tulee se aina räätälöidä asiakkaan työ- ja toimintakyvyn mukaiseksi ja varmistaa, että asiakas saa tarvitsemansa tuen sosiaalihuollon tai kuntoutuksen ammattilaisilta palvelun aikana, sanoo STM:n Eveliina Pöyhönen.

Muistutetaan vielä mitä 31.12.2014 kuntiin lähetetty ja mappeihin haudattu STM:n paimenkirje sanoo:

Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista.  

Kunnissa pitäisi tehdä nyt kaksi asiaa. Ihan ensimmäiseksi olisi opiskeltava mitä kuntouttava työtoiminta lain ja ministeriön ohjeiden mukaan on ja mitä se ei ole eikä saa olla. Toiseksi se oppi on annettava myös niille työntekijöille, jotka vastoin lakia saavat työkaverikseen kuntouttavassa työtoiminnassa olevan ja jota he joutuvat niinikään vastoin lakia opastamaan työtehtävissä.

Kumpaakaan ei tulla toteuttamaan. Ensimmäinen unohdetaan siksi, että kuntien tavoitteena on työmarkkinatuen maksuosuuden pudottaminen minimiin ja jopa nollille. Toista ei toteuteta siksi, että jouduttaisiin avoimesti myöntämään kunnan rikkovan lakia.

Lisäksi pienipalkkaiset työntekijät pysyvät tyytyväisinä, kun heillä on haukuttavanaan paarialuokka, yhdeksän euron näiveröt.

Kommentit
 1. 1

  Anna-Liisa Karpov sanoo

  Saku, olin kuntotuttavassa työtoiminnassa puoli vuotta. Tein töitä niin paljon, että, jos olisin saanut / voinut pitää kaikki minulle kuuluvat vapaapäivät, olisi niitä kertynyt yli 40 työpäivää! Lepäsin vasta kun se puoli vuotta oli kulunut.

 2. 2

  Pera (alkuperäinen) sanoo

  Sosiaalialan ihmisten mielestä työttömien joukossa on selaisia henkiöitä jotka eivät tunnista omaa tilannettaan, eivätkä hakeudu kuntouttavaan työtoimintaan. Että tuolla sitten yritetään tehdä työttömästä ”ongelmajätettä”, että vain kuntouttava työtoiminta voi pelastaa työttömän pahoilta tavoilta.

  Joo ei voi kuin ihmetellä että mistä tuollainen ajattelu ponnistaan. Kenties entinen irtolaislaki selittänee asiaa.

  • 2.1

   Pera (alkuperäinen) sanoo

   ”Irtolaislaki (17.1.1936/57) oli Suomessa vuonna 1936 säädetty ja vuosina 1937–1986 voimassa ollut laki, joka koski irtolaisten hoitoa ja valvontaa yhteiskunnassa. Irtolaisen määritelmä sisältyi lakiin. Irtolaisella tarkoitettiin esimerkiksi yhteiskunnan ulkopuolelle jättäytyneitä, prostituoituja tai kerjäläisiä.

   Irtolaislain nojalla henkilö voitiin saattaa ns. irtolaisvalvonnan alaiseksi. Tämä tarkoitti, että henkilölle voitiin antaa määräyksiä mm. hänen asuinpaikastaan. Irtolaiset merkittiin erityiseen irtolaisrekisteriin. Mikäli valvonta ei tehonnut, irtolaisia saatettiin lähettää määräajaksi työlaitokseen. Erityistä irtolaislain soveltamisessa oli, että täytäntöönpanoon ei tarvittu tuomioistuimen päätöstä, vaan työlaitokseen voitiin lähettää hallinto-oikeudellisella päätöksellä.

   Kalle Päätalo kertoo kirjassaan Täysi tuntiraha mielisairaan isänsä Hermannin lähettämisestä Pelsonsuon varavankilaan n. 1935. Tämä johtui siitä, että häntä pidettiin työtä vieroksuvana, ei mielisairaana. ”

   Lähde:
   http://fi.wikipedia.org/wiki/Irtolaislains%C3%A4%C3%A4d%C3%A4nt%C3%B6

   Eli työtävieroksuvia lähetettiin tuolloin vankilaan. No ei tuosta ole pitkäkään loikka siihen, että työttömien tulisi itse hakeutua kuntouttavaan työtoimintaan tekemään palkatonta työtä kunnan hyväksi.

   • 2.1.1

    Anssi Lähde sanoo

    Ansiokas kommentti sinulta. Elämme historiatonta aikaa ja siksi meiltä puuttuu merkityshorisontti. Ei ymmärretä asioiden historiallisia yhteyksiä. Päätalon lukeminen kannattaa aina!

 3. 3

  Eija sanoo

  Ihan vihjeenä linkki:

  http://www.kansanuutiset.fi/kulttuuri/kirjat/3367152/finanssikapitalismi-perustuu-arjen-vakivaltaan

  Lainaus:

  ”Finanssivetoistuminen tarkoittaa Marazzille uutta pääoman kasautumisen muotoa, jossa yritykset kaappaavat yhä enemmän perinteisten tuotantoprosessien ulkopuolella luotua arvoa, siis ihmisten ”ilmaiseksi” tekemää työtä.

  Samalla poljetaan palkkoja, jolloin kulutuksen kasvu on mahdollista vain yksityisen velkaantumisen avulla. Voittoja ja työntekijöiden säästöjä investoidaan työpaikkojen luomisen sijaan osakemarkkinoille.”

 4. 4

  AMK sanoo

  Olin joskus työharjoittelussa (TE-tston järjestämä huuhaa kurssi) toimistossa,yksi ihminen toi pari kirjekuorta ja pyysi että aukaisisin ne ,sinä aikana kun hän tuli käytävän päästä ne minulle tuomaan hän olisi ne itse jo aukaissut,aukaisin parit kirjekuoret ja palautin ne avatut kirjekuoret käytävän toiseen päähän .Työharjoittelua kerrassaan,mitenkähän tuntui siltä että pilkkaanaan pitivät.Nöyryyttävää toimintaa.Oli muuten nainen joka ei saanut itse kirjekuoriaan auki.Pätemistä ehkäpä?

 5. 5

  VSi sanoo

  Aivan.

  Itseäni ollaan nyt tyrkkäämässä kuntouttavaan työtoimintaan, koska elämänhallinnastani ollaan kuulemma huolissaan. Jotenkaan en jaksa uskoa tähän jaloon motiiviin, mutta mitäpä siitä.

  Mitä elämänhallintaan tulee, olen aivan terve sekä fyysisesti, että psyykkisesti, ellei oteta huomioon sitä, että työttömyys rassaa minua henkisesti päivittäin. En käytä päihteitä, harrastan liikuntaa, yritän aktivoida itseäni eri tavoin mm. avointa yliopistoa käymällä sekä osallistumalla paikallisen kansalaisopiston kursseilla. Kun mainitsin opiskeluni, oli TE-keskuksen täti kärkkäänä huomauttamassa, ettei opiskelu missään nimessä saa olla päätoimista – saman tien alkoi kuulustelu koulunkäynnistäni. Mitä, missä, milloin ja kuinka paljon. Kuulemma oli tullut myös opiskeltua turhia aineita.

  Piti käydä TE-toimistossa palaverissa. Ensin sain postittaa sinne varsin kiivaan kirjeen, kun kotiini tuli ilmoitus siitä, että ”viikkorahani” on lakkautettu, koska en ole uusinut työnhakua. Muuten meni hyvin, mutta itselleni ei missään vaiheessa ilmoitettu, että se pitäisi uusia, että se oli mennyt vanhaksi tai mitään muutakaan olennaista. Kirjoitin siis tulenpalavan kirjeen. Vastaus tuli hyvinkin äkkiä: ”Anteeksi, sattui näppäilyvirhe!”

  Samalle tätöselle on ennenkin sattunut näitä virheitä. Pari vuotta sitten minulle annettiin käyntiaika TE-toimistoon. Varmistin oikean ajan moneen kertaan. Menin paikalle silloin, kun piti. Ja kuinka ollakaan, olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan – kaikkien muiden paitsi virkailijan mielestä. Paukahti karenssia, koska minun oli kuulemma pitänyt olla paikalla viikkoa aiemmin. Koska asiassa oli sana sanaa vastaan, virkailijan kanta oli tietenkin vahvempi kuin epäluotettavan työttömän hampuusin.

  Sama virkailija on toistuvasti jättänyt kirjoittamatta suorittamiani tutkintoja TE-keskuksen tietokantaan, mm. ”työkkärin” itsensä maksaman vartijakurssin. Mutta mitäpä pienistä! Samoin jäi yo-tutkinto kirjaamatta.

  Siellä siis istuimme, TE-keskuksen huoneessa (jotka meillä nyt on sentään saatu siihen malliin, että ovi on kiinni, kun asiakas on paikalla – aiemmin ovea pidettiin stopparin kanssa auki koko ajan, ja osa väestä joutui asioimaan avotiskillä odotusaulassa selvittämässä asioitaan), ja minulle kerrottiin silmät säihkyen, mikä onni minua nyt on kohdannut. Pääsen kuntouttavaan työtoimintaan, jippii!

  Mitä tämä kuntouttava toiminta täällä meillä päin sitten on? No, esimerkkinä mainittiin esimerkiksi se, että joku oli käynyt soittamassa kitaraa mammoille vanhainkodissa (mikä on sinänsä ihan kiva juttu, mutta ei se TYÖTÄ ole). Samoin joku oli lykätty rantavalvojaksi.

  Minä puolestani haluaisin TÖITÄ. Ihan oikeita sellaisia. Sellaisia, joista saisi jopa rahaa, eikä tarvitsisi olla jonkun elämäänsä kyllästyneen henkisenä nyrkkeilysäkkinä!

  • 5.1

   Eija sanoo

   ”Pari vuotta sitten minulle annettiin käyntiaika TE-toimistoon. Varmistin oikean ajan moneen kertaan.”

   KAIKKI pitää saada mustaa valkoiselle; ei mitään suullisia sopimuksia, ei puhelimessa, ei missään. Samoin päiväys sekä nimi/nimet alle.

  • 5.2

   Juu sanoo

   Ihan vain sivuhuomautuksena tästä:


   Minä puolestani haluaisin TÖITÄ. Ihan oikeita sellaisia. Sellaisia, joista saisi jopa rahaa, eikä tarvitsisi olla jonkun elämäänsä kyllästyneen henkisenä nyrkkeilysäkkinä!

   Ei kannata minun mielestä missään nimessä enää puhua työstä. Koska sitähän kyllä järjestyy aina kaikille, mutta ilman palkkaa.

   Joten aina kannattaa puhua PALKKAtyöstä. Eli siis yhdyssana palkkatyö. Ehkä se menee näin kaiken maailman orjatyön kannattajienkin jakeluun näin paremmin kun sanaan työ liitetään kiinteästi sana palkka. Nythän menossa tai on ollut menossa jo 90 luvulta alkaen kampanjointi eduskunnan, työnantajien jne suunnalta. Että palkka ja työ pitää saada kokonaan eri käsitteiksi eikä niitä pidä oikeastaan yhdistää millään muotoa.

   • 5.2.1

    mitä?kuinka?miten? sanoo

    Niinpä SAK:pitkäaikaistyöttömien työllistämistä vahvistetaan parantamalla TE-toimistojen palveluja.Ei sanaakaa palkasta.
    SAK toivoo yhteiskuntasopimukselta työllisyyttä, ei taaskaan sanaakaan palkasta.SDP on leimallisesti palkansaajapuolue?

    • 5.2.1.1

     LL sanoo

     ”Joten aina kannattaa puhua PALKKAtyöstä.”
     Erinomainen huomio!

     Moni palkkatyössä oleva ei ole vielä sitä hoksannut, että tuon yhdyssanan purkaminen kahdeksi eri sanaksi, muuttaa palkkatyön käsitettä perusteellisesti. Ja se koskee kaikkia palkkatyössä käyviä, ei ainoastaan työttömiä.

 6. 6

  Juu sanoo

  Tuo on kyllä mielenkiintoinen juttu, että voidaan aivan vapaasti keksiä kaikenlaisia nimityksiä työttömille kuten nyt vaikka tämä näiverö nimitys. Mutta teepä sama vaikka jostain muusta ihmisryhmästä. Niin voi olla, että poliisi tulee hakemaan keskustelemaan asiasta kovaa kyytiä. Ja todennäköisesti pois pääsee vähintään sakkolapun kanssa. Ja voi olla että perästä kuuluu kutsua käräjillekin kiihottamisesta ihmisryhmää vastaan yms. Mutta kun kyse työttömistä niin ongelmaa ei ole?

  Mutta mitä tulee näihin 9e orjiin tuolla Outokummun ateriapalvelussa. Niin mitä ne siellä edes sitten tekee jos kerran homma kuuluu toimivan palkallisillakin vallan hienosti?

  Ottaisivat suoraan porukkaa palkkatöihin niin ei tarvitsisi katsella näiveröitä, joita ei kiinnosta painaa samaan tahtiin orjana duunia palkkatyöntekijöiden kanssa.

  Vai otettiinko tämä ”9e euron blondi” ihan vain kokeeksi sitä varten, että palkkaa saavat voisi halveksua tätä näiveröä ja tuntea itsensä paremmiksi ihmisiksi. Kun tämä Outokummun ruokakeskukselle otettu näiverö blondi joutui toteamaan, että tästä työstä pitää saada palkkaa. Ja 9e ei riitä korvaukseksi tehdystä työstä.

  Mutta eipä tuo Outokummun ruokakeskuksen näiverö ja blondi nimittely halventamiset ole ainoaa laatua suomessa. Mitä tulee työttömien nimittelyyn. Se on erittäin yleistä ja yleistymään päin siinä missä orjatyön teettäminenkin.

 7. 7

  ........... sanoo

  Kyllä on väki tyhmää tässä maassa.
  Pienipalkkaista orjaa ei tarvitse usuttaa potkimaan toista täysin palkatonta, sillä hän tekee niin automaattisesti, mitään ajattelematta, silkkaa pahuuttaan.
  Kuluu tovi ja potkijakin päätyy potkittavaksi …

  • 7.1

   Juuri näin sanoo

   Tämä on kyllä totta. Joku/jotkut luulee olevansa sillä tasolla, että ei ole pelkoa joutua samaan asemaan kuin se 9e/pvä orja. Vaikka heidät erottaa kaikesta siitä vain se, että saavat pientä palkkaa. Joka voidaan luonnollisesti ottaa pois koska vaan yhdellä pienellä YT-neuvottelulla.

 8. 8

  ALind sanoo

  Maaliskuussa tällä blogilla ihmeteltiin Yle Satakunnan toimittajan Antti Laakson johtopäätöksiä ja kritiikittömyyttä Porin asioiden hoidossa. Nyt tälle voidaan kirjoittaa jo eräänlaista jatko-osaa. Porin teknisen toimen ontuva toiminta ja kaupungin päättäjien laskelmoiva asenne on kostautumassa kapunkilaisille heikkenevänä palveluna.

  Valtion säästöjen outo seuraus – Porin puistot roskaantuvat kesällä
  http://yle.fi/uutiset/valtion_saastojen_outo_seuraus__porin_puistot_roskaantuvat_kesalla/7965938

  • 8.1

   167-176 sanoo

   Tuohon roskisten tyhjentämiseen ei pitäisi antaa työllistämisrahaa ollenkaan koska se on kaupungin normaalia toimintaa joka pitää teettää normaalina palkkatyönä eikä noita roskiksia saisi tyhejnnyttää orjillakaan. Tuo siis lain mukaan, mutta ….

   Koko homma on revennyt käsistä ja laittomuudet avoimia. Tarkoituksena saattaa olla ns. persaus edellä puuhun meneminen. Eli kun ei saada laitonta toimintaa kuriin niin muutetaan lakia vallitsevan käytännön mukaiseksi.

   PS Saakohan jotenkin syntymäpaikkansa muutettua jälkikäteen (aikaa vähän alle 60 vuotta). Sen verrran närästää tuo synnyinkaupunkini Outokummun toiminta että tuon tekisin jos voisin. Vaikka ei se kyllä vältämättä mitään hyödyttäisi koska uusi syntymäkunta saattaisi jo seuraavalla viikolla syyllistyä vieläkin törkeämpiin lain rikkomisiin.

 9. 9

  sanoo

  Jos Sakarin bloggauksen lähtökohtana oleva FB-viesti on sellaisenaan totta, on syytä julistaa tehdyn merkittävä työelämään liittyvä keksintö tai vaihtoehtoisesti mallinnettu ja jalkautettu Suomeen kansainvälisesti pitkän matkan taivaltanut tuotannon malli. Kutsutaan sitä nyt alustavasti Outokumpu Leaniksi, joka tulee kaupungin nimestä ja Lean -tuotantomalliksi kutsutusta jonninjoutavasta kitkotuksesta.

  Pohjoisamerikkalaisissa tehtaissa tuotantomalli kukoistaa henkilöstökokoonpanossa siten, että samalla tuotantolinjalla on rintarinnan niin omaa kuin vuokrattuakin työvoimaa. Ja kyllä, kokemus on osoittanut, että heitä räikeästi kilpailutetaan keskenään oletusarvolla, jossa ns. paidanvaihto eli työnantajalta toiselle siirtyminen on lähestulkoon todennäköistä palkintona. Niin, sitten kun kisan hävinnyt saa potkut. Keskeistä on jatkuvaan virheiden etsintään ja niistä moittimiseen keskittyvä stressaava ilmapiiri, jossa ihmisiä kirjaimellisesti käytetään loppuun sekä heitetään pois. Suomessa ei ole koskaan nähty mitään tälläistä, täällä omien ja alihankkijoiden välillä on tähän asti ollut selkeä nokkimisjärjestys, sekä urakoita on pyritty olemaan sotkematta keskenään. Telakkateollisuudessa on ollut lähes paikallista työvoimakartellia ja vain harvoista harva extra on ravintolassakaan päässyt siirtymään ”talon kirjoille”.

  Ei sinänsä vaadi kummoistakaan mielikuvitusta käsittääkseen, että kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat ja palkkatyötä tekevät ovat periaatteellisesti kilpailutilanteessa keskenään. Lean -mallista ei kuitenkaan ole syytä puhua niin kauan, kun kuntoutettavat ovat pääosin keskenään yhtäällä ja palkkatyöntekijät jossain aivan toisaalla. Raja on saattanut alkaa häilyä, kun ”työtä” on alettu tehdä verstaan ulkopuolella, eikä välttämättä ole riidattomasti selvitetty, että kuka ensimmäisenä alkoi korvata palkatyötä kuntoutettavien työpanoksella. Näin on kuitenkin tapahtumassa, jos ei uskokaan Outokumpu Leaniin, niin vähintään lähetetty viesti kertoo räikeästä korvaavan työn kiellon rikkomisesta.

  Miksi sitten Outokummun RUOKApalvelun työntekijöiden tulisi olla huolissaan? Tulisi olla, koska kuntouttavan työtoiminnan työttömyyspäivärajaa on tosiasiassa lyhennetty ja edelleen lyhentämisestä keskustellaan jatkuvasti. Työn ja korvikkeen rajaa on niinikään säännöllisesti sotkettu puheessa, lisämausteena erilaiset velvoittamiset. Se on vain sillä lailla, että ei ole olemassa mitään oletusta kaikkien kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden olevan loputtomasti ammattitaidottomia, sosiaalisesti ongelmallisia ja henkilökohtaisesti heikkoja, jotta nykyinen ilmeisen ihmisarvonäkökulmasta ongelmallinen kohtelu pysyisi. On siten vain ajan kysymys, että koska se muuttuu kilpailutilanteeksi samasta rajallisesta ja alati kapenevasta palkkatyön mahdollisuudesta.

  Outokummussa ollaan jo täysin vaikeuksissa, koska kuntoutettavat on päästetty samalle työpaikalle ja samaan riviin. Siihen ei tule ihan pieni ilveily riittämäänkään, että heidät siirretään sieltä pois. Tämä ei ole julkisyhteisön tapa tehdä asioita, se kun ei ole muka koskaan mistään väärässä eikä yksittäistä työntekijää halventava valtanäkökulmakaan muuta edellytä. Päinvastoin, nauranevat hyvällä halulla kun yhtenäisyys katoaa, yhtäällä on railakas keskinäinen tappelu ja toisaalla päästään sen kautta kerryttämään henkilöstä johtuvaa irtisanomisperustetta niille keiden pärstä ei miellytä. Ja sitten on tietysti ne katoavat vapaat, lomat mitä ei enää kerry ja ylipäätäänkin halpa työvoima.

  Rohkenen väittää, että vasta aikojen perästä katoavan oman työvoiman määrät kertyvät sellaisiksi, jotta köksässäkin herätään, mutta silloin on jo aivan liian myöhäistä. Sitten te olette siellä jo niin Outokumpu Leanin vallassa, että samaa tehdään jo täyttä kyytiä kaikkialla pitkin maakuntaa ellei maatakin. Mitenköhän kuntatyönantaja kiittää teitä loistavasta pilotointityöstä?

  • 9.1

   Jep sanoo

   Aika synkän tulevaisuudenkuvan maalaat. Ja tuolle kuvalle tulee olemaan varmasti aika hyvät mahdollisuudet toteutua tai se on jo toteutumassa. Niin että ennen kuin nyt työttömiä käiväröiksi yms nimittelevät tajuavatkaan. Niin heidän lähtölaskentansa on jo alkanut.

   Toki silloinkin kelpaa aivan varmasti syyttää tästä tietty työttömiä. Kun eivät ole tajunneet vaatia palkkaa työstänsä ja kieltäytyä orjatyöstä jne.

   Joten tulevaisuus voi olla erittäin synkkä ja kylmä puolin ja toisin.
   Mutta aina joku voittaa ja se voittaja ei tule olemaan vielä työsuhteessa ja oikeaa palkkaa saavat eikä tulevat/nykyiset työttömät. Vaan aivan joku/jotkut muu tahot. Kuka/ketkä niin sitä sopii jokaisen itse miettiä.

   Tämä tai nämä tahot on varmasti käyneet keskenään läpi tämänkin vaihtoehdon ja todenneet sen itsensä kannalta vain positiiviseksi jutuksi jos tilanne siihen liukuu niin kuin nyt taitaa olla liukumassa väen väkisin…

 10. 10

  kamalaa sanoo

  Ei työttömiä hyväksikäytettyjä löydy vai ovatko he jo kaikki Yyterissä?

 11. 11

  AMK sanoo

  Päätäjien mielestä kaikki työttömät soveltuvat työhön kunhan siitä ei tarvitse maksaa palkkaa ,siivojaksi pääsee aina onko tosiaan näin siivoojlaltakin vaaditaan nykyisin lääkärintodistusta,et pääse vanhuksia avittamaan,ei taitais mennä lääkärintodistus läpi ainakaan minulta:krooninen keuhkoputkentuhdus.No jos ottavat omalle kontolleen vanhukset kuolevat keuhokuumeeseen.lääkärintodistukset te_toimiston tilaamina ovat luultavasti aina työkykyinen.Tästäkin on omakohtaisi kokemuksia

  • 11.1

   AMK sanoo

   Ei ole helppoa tätä kirjoittaa.Olin omaa äitiäni katsomassa hänellä ei ollut silloin mitään hätää yhdeksän päivää meni hän kuoli, ja minulla krooninen keuhoputkentulehdus oliko minun syytäni että äitini kuoli keuhkokuumeeseen.

 12. 12

  SeniotPotamo sanoo

  Kiitos paljon tästä tärkeästä blogista. Muita työttömien puolestapuhujia ei oikein tunnu olevan.

  Itse en suostunut palkattomaan työhön enkä pois rumentamasta tilastoja. Jos on oikeaa palkallista työtä tarjolla, menen kyllä, mutta haen sitä itse ilman TE-toimiston häirintää. On paljon enemmän aikaa keskittyä oikeasti töiden hakuun, kun ei tarvitse juosta turhissa aktivointisuunnitelmissa jatkuvasti tai päivystää postilaatikolla joka päivä (jota Te-tstossa pitävät oletuksena, työttömän täytyy aina pysyä nöyrästi kotona, tuttavia tai sukua ei saa käydä tapaamassa toisella paikkakunnalla ainakaan kovin monen päivän ajan putkeen, ettei mene aktivointisuunnitelmat ohi).

  Masennustani ei otettu vakavasti, vaikka lääkärintodistus asiasta oli ja melko pitkä sairauslomakin kirjoitettu ja vielä lisää luvattu kirjoittaa. Sairauspäiväraha evättiin, koska Kelan lääkärin mukaan olen työkykyinen, arvio tehtiin tietenkin minua näkemättä. Toisaalta olen myös kuntoutuksen tarpeessa diagnoosini takia, mutta silti työkykyinen. Kuntoutushan olisi esimerkiksi puutarhatyö, vihannesten pakkaaminen tai vanhusten auttaminen. Lääkäri puhui terapiasta, mutta eihän sellainen kuntouta tai tehoa pitkäaikaiseen masennukseen niin kuin palkaton työ.

  Paras päätös oli jättäytyä karenssille, ei kaduta yhtään. Saan edes vähän aikaa koota itseäni ja miettiä, mitä kautta yrittäisin edetä elämässäni. Ymmärrän, etteivät kaikki voi tehdä samoin ja heistä olenkin kovin huolissani.

  Enää ei tarvitse miettiä, saanko tiedon aktivointisuunnitelman ajankohdasta ajoissa, kun uusia aikoja lähetetään mielivaltaisesti hiukan ennen aiemmin sovittua tapaamista, vaikka tapaamisen muutaman päivän aikaistamiselle ei ole mitään perustetta (paitsi se, että saataisiiin karenssi, kun asiakas ”ei tulekaan paikalle”).

  Kerran aktivointisuunnitelma on lähetetty väärään osoitteeseen ja minulle väitettiin, että olin itse sen osoitteen työvoimatoimistolle antanut. Kirje tietenkin myöhästyi, koska posti joutui ohjaamaan kirjeen oikeaan osoitteeseen ja karenssia meinasivat laittaa. Lähetin todisteeksi kopiot aiemmista kirjeistään, joissa oli oikea osoite ja todistin, etten ole muuttanut mihinkään. Sanoivat sitten puhelimessa, etteivät pysty jäljittämään kuka sen osoitteen omiin tietoihini on muuttanut, mikä ei kyllä lisännyt luottamusta toimistoaan kohtaan.

 13. 13

  Marko Turunen sanoo

  Näin pitkäksi venähtäneen vapun kunniaksi teen poikkeuksen ja kommentoin hieman humalassa (jota en normaalisti tee Sakarin sivuilla). Nähdäkseni suurin ongelma kuntouttavassa työtoiminnassa on se tosiasia, että ihmiset oikeasti suostuvat siihen. Itse en missään tapauksessa. Hei, minä pyydän enemmän, kuin tuo yhdeksän euroa per tunti, joten turha kuvitella, että lähden sillä hintaa tekemään mitään. Mutta pointti on se, että tämä orjuuttamiskäytäntö jatkuu tasan niin kauan kun on herraa pelkäävää orjakansaa olemassa. Jos asiaa tarkastellaan objektiivisesti, niin miksi palkkaisin ketään töihin, jonka joku tekee ilmaiseksikin.

  Millä tämä sitten korjattaisiin? Se vaatisi selkeän laintulkinnallisen linjan, jossa tätä täysin laitonta keinoa ei missään tapauksessa hyväksyttäisi. Uusia lakeja ei siihen todellakaan tarvita – riittää, että _NOUDATETTAISIIN_ jo voimassa olevaa. Ainakin Helsingin kaupunki nimittäin teettää kaiken mahdollisen aidosti työksikin luokiteltavan kuntouttavana työtoimintana, ja pahoin pelkään että tilanne on vastaava muissakin kunnissa.

 14. 14

  töytön sanoo

  Iso peukku tälle ”9e blondille”! Voipi olla Outokummun työnsankarillakin pian toinen ääni kellossa. Nämä 9e euron hommat tuntuu nyt karkaavan ihan lapasesta. ”Näiveröillä” tehdään kylmää bisnestä tässä maassa ja siinä haluaa moni olla mukana kaapimassa voittoja taskuihin :).

 15. 15

  komentelian palkka sanoo

  oma itsetunto parani heti sen jälkeen kun kuntouttava työ loppui eli se siitä
  muka hyvää tekevästä touhusta
  itse tunsin enemänkin leimaantuneeksi ymm..
  luojan kiitos se loppu
  en suositele kyllä kenelekään
  esim ilmapiiri on aika syvältä tollasessa pajassa
  ei mitää normi duuniin verratavaa
  sielä töihin potkiat hoputaa kuntoutujaa työsuorituksiin-Aliurakointi- josta maksetaan komentelian palkka
  eli tee mitä käsketään ja minä kerään kolehdin joka menee mun palkan maksuun reilua öhöm

 16. 16

  PeelsePuupi sanoo

  Milloin, oi milloin, joku herraa pelkäämätön ja atk:ta taitava henkilö laittaa pystyyn wikileaks -tyyppisen Paljasta Laiton Kuntouttava Työtoiminta -sivuston? Veikkaan, että kyseisen tyyppinen sivusto saisi hetkessä tuhansia ilmiantoja, ja voisipa viranomainenkin kiinnostua. Nyt joku asialle!

 17. 17

  Pera (alkuperäinen) sanoo

  Jos työtön haluaa itse ryhtyä esim. kuntouttavaan työtoimintaan omasta vapaasta halustaan, niin kyllähän tuon luulisi olevan mahdollista. Mutta kunnan virkamiehet plus TEMin virkamiehet ketun häntä kainalossaan ovat ryhtyneet toimittamaan ”ehtaa osaamista” työttömän muodossa ja hänen soveltuvalla osaamisellaa esim. kunnan sosiaalisektorille työttömyysturvansa menetyksen uhalla, että miksi ja kuka tuollaista ohjeistusta kunnissa ja TEMissä tekee.

 18. 18

  Jukka sanoo

  Kävin tästä aiheesta kiivaan väittelyn muuten täyspäisinä pitämieni vanhempieni kanssa eilen – he ovat tätä täydellä eläkkeellä eläkkeelle juuri jäävää ikäpolvea jotka jaksoivat jankata opiskeluaikanani siitä kuinka eläköityvät virkamiehet luovat sellaisen työntekijäpulan että kaikille korkeakoulutetuille olisi töitä. Ei syntynyt töitä, vaan virastoja kutistettiin.

  No, kyseinen orjatyöaihe meni heillä täysin ohi korvien, koska ”töissä käyminen on parasta aktivoimista”. Yritin tivata että mitä aktivoimista sellainen on että pakotetaan töihin 9 euron päivähinnalla, ja aihe kääntyi parhaiden kokkariperinteiden mukaisesti siihen että työttömät ovat velttoja ja laiskoja, ja siksi heidät pitää pakottaa töihin.

  Niin kauan kuin näiden keskustelijoiden välissä on tällainen toisen porukan käsittämätön asennevamman luoma este, ei tämä kysymys tule ratkeamaan. Koko kysymys tuntuu olevan kokoomuslaisten äänestäjien kosiskelua sillä, että näitä ”velttoja” työttömiä piiskataan täten töihin makoilemasta – huolimatta siitä että hyötyjiä ovat ainoastaan ne tahot, jotka ovat riittävän härskejä rahastaakseen orjatyöllä.

  • 18.1

   LL sanoo

   Hyvin kommentoitu!

   Meillä on iso ongelma asenteissa. Toinen iso ongelma on se, että työssäkäyvät kuvittelevat ettei orjatöillä ole vaikutusta myös heidän palkkoihinsa ja palkkakehitykseen.

   Työnantajille halpatyövoima on todellinen lottovoitto. Työvoima, jolle ei tarvitse maksaa tes:n mukaista palkkaa tai muutenkaan ei tarvitse huolehtia sovituista työnantajavelvoitteista. Kierrätyskamaa, jonka voi aina korvata uudella työttömällä, koska meistä ei ole pulaa.

   • 18.1.1

    ........... sanoo

    Haluaisin tietää, onko Henri Auteron tekemä kantelu ainoa lajiaan vai onko kanteluita tehty enemmänkin?
    Täällä kommenttiosiossa keskustelee mielestäni monia fiksuja ihmisiä, jotka kyllä osaisivat laatia kantelun.
    Olen itse päättänyt kannella heti, kun kuty osuu kohdalleni ja pääsen pitämään palkatta pystyssä jonkun yritystä.
    Tätä Sakarin blogia (suuri kiitos siitä!) ja fb-keskustelua on todella raskasta lukea, jos tuntee sen jäävän pelkäksi valittamiseksi, joka ei johda tekoihin.

    • 18.1.1.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Itse olen tehnyt eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan kaksi kantelua aktivointisuunnitelman sisällöstä ja yhden kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä yrityksessä.

     Mutta näinkö niille sitten käy?
     http://www.herranterttu.net/2015/05/huittista-valvotaan.html
     Oikeusasiamies ei ratkaisekaan asiaa ja ota kantaa laillisuuteen vaan siirtää asian aluehallintovirastoon, jossa asia unohdetaan. ”Valvotaan”, jos valvotaan.

 19. 19

  lukija sanoo

  Paljon sanoja, mitä oikeasti?

  27.4.2015
  Tampereen kaupunkiseudun työvoiman palvelukeskuksen vs. johtajan Lotta Lammin työvapaa jatkuu vuoden loppuun saakka. Lotta Lammin sijaisena, TYP:in vs. johtajana, toimii tällä välin TYP:in palveluesimies Mirva Rosholm.
  Palveluesimiehen paikkaa ei täytetä. Mirva Rosholm toimii TYP:in vs. johtajana oman työnsä ohessa.

  Lotta Lammi jatkaa 1.5.-31.12.2015 projektipäällikkönä Tampereen kaupungin työllistymistä edistävien palvelujen tehostamisen ja tarvittavien uudelleen organisointien valmistelun projektissa. Projekti alkoi 1.1.2015.

  Projekti on edennyt hyvin. Projektissa laaditaan selvitys Tampereen kaupungin työllisyyspalveluiden (työllisyydenhoidon palveluyksikkö TYPA, Tampereen kaupunkiseudun työvoiman palvelukeskus TYP, laitoshoidon työllistämistoiminta, työvalmennussäätiö SYKE, sosiaalinen yritys Sarka), aikuissosiaalityön ja sosiaalisen kuntoutuksen palvelujen kokonaisuudesta ja yhteistyökäytännöistä.

  Selvityksessä otetaan huomioon rajapinnat ja yhteistyö terveyspalvelujen kanssa. Selvitys tulee sisältämään nykytilan ja muutostarpeiden tunnistamisen pohjalta laaditun esityksen palvelujen toimintamallin uudistamisesta, osin organisoimisesta ja asiakasprosesseista. Selvityksessä otetaan huomioon meneillään olevat lainsäädäntöhankkeet, yhteistyökumppanit ja seutunäkökulma.

  Projektin tavoitteena on toteuttaa selvityksen pohjalta erikseen päätettävät tehostamistoimet ja toimintamalliuudistukset pääosin vuoden 2016 alusta lukien, soveltuvin osin jo vuoden 2015 aikana.

  http://www.tyollisyysportti.fi/?x18668=340761