Paluu työllistämisen perussanastoon

Työllistämisestä käytävä keskustelu on aika ajoin melkoisen rasittavaa. Se olisi sitä jo muutenkin, mutta erityisen rasittavaksi sen tekee liian monien hatara tietämys alan terminologiasta. Keskustelussa menevät sekaisin kunnan työllistämisvelvoite, työharjoittelu, työelämävalmennus, työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta. Lisäksi jokaiseen keskusteluun putkahtaa joku, joka luulee puhuttavan Kelan kuntoutustuesta silloin, kun puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta. Työkokeilu sekoitetaan koululaisten TET-jaksoon ja työharjoittelu opiskelijoiden tutkintovaatimuksiin kuuluvaan harjoitteluun.

Sitten tulee joku yleensä palkattoman työn teettämisestä oman palkkansa saava työvalmentaja tai työnsuunnittelija, jonka mielestä on ihan samantekevää mistä puhutaan, kunhan kaikesta puhutaan työnä. Pitäaikaistyöttömän itsetunnolle kuulemma on tärkeää, että hän saa tuntea olevansa töissä ja voi näin myös sanoa.

En tietenkään kiistä kenenkään omakohtaisia kokemuksia, mutta en tiedä miten pitkälle itselleen valehtelemiselle perustuva itsetunto kannattelee. Palkattomassa työkokeilussa tai kuntouttavassa työtoiminassa oleva tekee kyllä töitä, mutta ei ole työsuhteessa. Hän ei saa palkkaa eikä hänelle ei kerry vuosilomia eikä eläkettä eikä hänelle kuulu mitkään muutkaan työsuhteen edut. Hän on virallisesti sosiaalipalvelun asiakas, jolla on velvollisuus osallistua tähän sosiaalipalveluun taloudellisen sanktion uhalla.

Oma lajinsa keskustelijoita ovat sitten ne vakituisessa palkkatyössä vielä toistaiseksi olevat, jotka luulevat itseään korvaamattomiksi ja kokevat siksi olonsa turvatuksi. He pitävät omassa työssään tapaamiaan palkattoman työn tekijöitä laiskureina, joille työ ei maistu. Työttömät yleensäkin ovat heille vain kotona makaavia kaljankittaajia.

Kertauksen vuoksi selitän muutamia keskusteluissa käytettyjä tavallisimpia termejä:

Työ voidaan määritellä työsopimuslain 1 §:n perusteella. Sen mukaan työ on sellaista toimintaa, jota tehdään työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan. Ratkaisevan tärkeää on palkka tai muu vastike. Jos sitä ei ole, niin kyse ei ole työstä.

Kunnan työllistämisvelvoite ei tarkoita velvoitetta tarjota palkkatyötä tai edes palkkatuettua työtä. Se tarkoittaa palkatonta työtä työkokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana. Vuoden 2015 alusta voimaan tullut muutos kunnan osuudesta työmarkkintukeen tulee lisäämään tätä palkatonta työtä. Esimerkiksi Juuka joutuu maksamaan tänä vuonna osuutta työmarkkinatuesta 46 660 euroa kuukaudessa viimevuotisen 31 320 euron sijaan.

Sakkomaksu on juuri tämä kunnan osuus työmarkkinatuesta. Se ei ole virallinen termi, mutta sitä käytetään yleisesti sen dramaattisuuden takia. Kunta saadaan kuulostamaan rikolliselta, jos se ei täytä työllistämisvelvoitettaan eli ei käytä palkatonta työvoimaa. Kun kunta täyttää työllistämisvelvoitteensa, niin se vapautuu tästä maksusta.

Työharjoittelua ja työelämävalmennusta ei ole ollut olemassakaan 1.1.2013 lähtien. Ne yhdistyivät silloin työkokeiluksi, joka on samalla tavalla velvoittavaa sosiaalipalvelua kuin kuntouttava työtoimintakin. Palkkaa ei makseta.

Kuntouttava työtoiminta on palkatonta työtä, johon määrätään pelkästään työttömyyden keston perusteella. Nimestään huolimatta sillä ei ole mitään tekemistä varsinaisen kuntouttamisen kanssa, koska laista puuttuvat kaikki kuntoutukseen liittyvät määräykset. Palkattoman työn teettämisen katsotaan riittävän syrjäytymisen ehkäisemiseen ja parantamiseen. Näin siitä huolimatta, että kyseessä on sosiaalipalvelu. Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen palvelu eikä siihen koskaan saisi ohjata työhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kykenevää.

Palkkatuettu työ on ihan oikeaa työtä. Siinä tehdään työsopimus ja maksetaan TES:n mukaista palkkaa. Se on työnantajalle edullista, koska valtio maksaa osan palkkauskustannuksista.

Kuntoutustuki ei liity työllistämiskeskusteluun millään tavalla. Se on Kelan maksama määräaikainen työkyvyttömyyseläke, jonka aikana henkilö saa terveydenhoidollista kuntoutusta.

Työelämään tutustuminen eli TET on peruskoulun oppimäärään sisältyvä lyhyt työharjoittelu ja monien alojen koulutukseen sisältyy pakollisena työharjoittelua. Nämä oppimisjaksot eivät liity työllistämiskeskusteluun.

Ei näiden peruskäsitteiden opetteleminen nyt niin hirveän vaikeaa luulisi olevan. Minusta olisi mukavampi keskustella, jos edes puolet keskusteluun osallistujista olisivat selvillä keskustelun aiheesta.

Todennäköisesti tämäkin teksti menee ihan hukkaan. Varmaan tänäänkin joudun suunnilleen tällaiseen, jo yli 20 vuotta käytyyn keskusteluun. Tosin silloin 90-luvun alussa tämä vielä ymmärrettiin vitsiksi:

Kommentit
 1. 1

  Haikki sanoo

  Miten käytännössä työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta eroavat toisistaan? Tässä blogissa lähinnä kuntouttavaa moitittu, mutta eikö tuo työkokeilu ole samaa paskaa eri nimellä?

  • 1.1

   keke sanoo

   Vissiin kuntouttavassa työtoiminnassa saa bussikortin sossusta ja on lyhyempi työpäivä. Käytännössä kai niilä ei muuta eroa ole

  • 1.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Työkokeilu voidaan järjestää ja yleensä järjestetäänkin yrityksessä. Työkokeilupaikan joutuu pääsääntöisesti hankkimaan itse. Eli, teet palkatonta työtä yrittäjän tai yrityksen hyväksi. Sinulle uskotellaan, että on mahdollista saada jatkossa palkattua työtä yrityksestä. Todellisuudessa sinun jälkeesi tulee uusi työkeilija jatkamaan työtä.

   Mikään laki ei velvoita sisällyttämään työkokeilua työllistymissuunnitelmaan tai aktivointisuunnitelmaan.

   Työkokeilulla on teoriassa kaksi vaihtoehtoista tarkoitusta, joka merkitään sopimukseen:
   1. Selvittää työttömän työkykyä tai
   2. Selvittää työttömän soveltuvuutta uudelle ammattialalle

   • 1.2.1

    Haikki sanoo

    Kuntouttava taas tapahtuu julkisella puolella ja siihen ”pääsevät” vain työkykynsä menettäneet (=kunnalle työttömyysmaksurasitetta aiheuttavat), eikä siihen sisälly mitään työkykyarviointia tai toivon rippeitä työpaikasta (jonka ehkä joka 100:s työharjoittelija saa) vaan se itse orjatyö on sitä kuntoutusta?

 2. 2

  Jaan sanoo

  Eivätkös ne työttömät jotka eivät SDPtä äänestä ja/taikka maahanmuuttoa niiden vähien enää työssäkäyvien kustannuksella lisäisi,olekaan niitä keskiolutta kittavia natsistiperssuja?

  • 2.1

   Saku Timonen sanoo

   Minä kirjoitan kaikkien työttömien asiasta puoluekantaan katsomatta.

   • 2.1.1

    Tuula Haapiainen sanoo

    Aivan oikein.
    Jaan tämän sanaston FB-sivullani.

 3. 3

  Nolo sanoo

  Itsehän käyn ”töissä”. Kerron muillekin käyväni ”töissä”. Teen ”töissä” täsmälleen samoja asioita kuin muutkin töissä olevat.

  Mutta sitten keskustelen muiden kanssa jostain reissusta sanotaanko nyt vaikka kalastusreissusta. Niin on se vaan noloa, että vaikka on ”töissä” niin joutuu näille muille töissä oleville sanomaan, että nyt just ei ole varaa lähtee mukaan.

  Samoin joutuu vaan katselemaan ja haaveilemaan monista muistakin asioista koska käyn ”töissä”. Ja ei ole varaa samoihin asioihin kuin töissä käyvillä vaikka teen samoja hommia samaan tahtiin. Hauskinta on kun muut töissä olevat jää lomille heille tulee lomaraha tilille. Itse kun jään ”lomille” niin minulta otetaan 9e/pvä pois ”palkasta”.

  Eli on se kumma kun ei ole varaa mihinkään vaikka kuinka kävisi ”töissä”. Luulisi olevan kun elää tiukalla budjetilla ja ei ole edes velkaa. Mutta ei sitä vaan ”töissä” ollessa jää mitään ylimäärästä rahaa käteen niin kuin töissä olevilla jää millä elää ja harrastaa.

  Kumma homma onko muillakin samoja ongelmia?

  Sitten lopuksi tämän arvoituksen ratkaisu. Eli sanan ”töissä” voit korvata uusilla innovatiivisilla sanoilla kuten: työkokeilu, kuntouttava työ . Ja ”palkka” työttömyyskorvaus + 9e/pvä.

 4. 4

  Oiva Varjos sanoo

  Kissat ja Kittilä unohtuivat jutusta… 😀

 5. 5

  työtön sanoo

  Itse kun olin työkokeilussa, sanoin olevani työkokeilussa ja kun olin palkkatukitöissä, sanoin olevani palkkatukitöissä (tämä oli siis ns. kolmannen sektorin paikka jota en nyt ihan oikeaksi työksi mieltänyt työn sisällön ja määrän vuoksi). Olin ennen tuota palkkatukipaikkaa pitkäaikaistyötön ja nyt olen sitä taas enkä todellakaan tunne tarvetta valehdella olevani töissä jos joudun taas työkokeiluun. Sanon niin kuin asia on.

  Monet tuolla kolmannen sektorin paikassa kyllä puhuivat olevansa töissä vaikka olivat kuntouttavassa, kysymällä ja päättelemällä selvisi sitten ketkä ovat milläkin ”statuksella”. Voi myös olla että ikänsä oikeissa töissä olleen kysyessä pääsee helpommalla sanomalla olevansa töissä. Ei tarvitse alkaa selitellä eri käsitteiden eroa.

 6. 6

  sanoo

  100 tuntia vuodessa lisää työaikaa. Tämä eräiden mukaan lisää työttömyyttä 120 000 hengellä? Tiedä häntä, mutta eikös ne lupaukset ollut 200 000 palkallista työpaikkaa?

  Tais käydä niin, että kepu petti jälleen?

  • 6.1

   LL sanoo

   Työpaikoista ne on puhuneet, palkoista ei ole hiiskuttu sanan sanaa. Katainen lupasi painaa työttömyyden alle 5% ja Stubb lupasi 200.000 uutta työpaikkaa, kuten nyt myös Sipilä.

   Työttömyys huitelee siinä 10% hujakoilla ja on kasvusuuntainen, mikään muuhan ei ole meillä vuosiin niin hyvin kasvanutkaan. Käytössä on työvoimareservi, jota voi käyttää lomautusten/irtisanomisten ja työnseisausten tai mahdollisten lakkojen aikana. Työnantajille hyvin edullista työväkeä.

  • 6.2

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Hetkinen. Puhuiko Sipilä palkallisista työpaikoista? Ehkä saadaan 200 000 uutta orjaa ilmaistöihin? Biotaloudessa kuulemma lymyilevät nämä uudet työpaikat. Uskoo ken haluaa. Minäkin uskoin aikanani, että ympäristöala on tulevaisuuden ala, niin kovasti sitä rummutettiin. Ja nyt voisin pyyhkiä luonnontieellisellä tutkinnollani takapuolta, muuhun se ei kelpaa. Katkerako? No todellakin.

  • 6.3

   kepa sanoo

   Ette kai te nyt ihan oikeasti usko tuollaisiin ”lupauksiin”?

   • 6.3.1

    sanoo

    Ei kait noihin lupauksiin ole uskottu sitten, kun demarit lupasi puolittaa työttömyyden?

    Mutta tosissaan ne niitä kuule esittää, niin ollaan me uskovinaan. 🙂

    • 6.3.1.1

     LL sanoo

     Kerropa Sampsa mikä valtapuolue ei olisi luvannut puolittaa työttömyyttä tai luoda työpaikkoja? Ja minkälainen on suomalaisten yleinen asenne työttömiin?

     Valtaosa äänestäjistä näytti vihreätä valoa sellaista työllistämispolitiikkaa kohtaan, josta on todella merkittäviä ja ehkä myös täysin peruuttamattomia seurauksia myös heidän elämään joilla vielä on joku änäs vakituinen työpaikka. Tätähän suomalaiset eivät tunnu nyt lainkaan käsittävän.

   • 6.3.2

    Päivin Pylkkerö sanoo

    No en todellakaan usko. Enkä ikinä äänestä tuollaisia hatusta lupauksia heitteleviä pellejä. Ikävä kyllä iso osa kansalaisista uskoi ja kepu tavoilleen uskollisena pettää taas kerran.

    Ensi töikseen Sipilä haluaa lisätä töissä olevien työtaakkaa vuosityöajan korotuksella, joka tarkoittaa käsittääkseni palkanalennuksia ja lisää työttömyyttä. Just niin. Jospa ennemminkin jaettaisiin sitä työtä, että muutkin pääsisivät töihin?

  • 6.4

   LL sanoo

   Korvaukseksi työajan pidennyksestä työntekijät voisivat saada vahvistusta työsuhdeturvaansa, sanoo Sipilä Ylen uutisen mukaan.

   Palkatonta työtä tekeville, määräaikaisilla ja nollasopimuksilla työskenteleville tai irtisanomisuhan/lomautusuhan alla eläville tarjotaan suomeksi sanottuna: Tee pitempiä työpäiviä, niin voi olla, että joku päivä sinulle: a. maksetaan palkkaa b. saat vakiduunin c. et ole ehkä lomautettujen joukossa d.sinua ei ehkä irtisanotaan, vaikka työkaverisi irtisanottaisiin.

   Yritysjohtajan taktiikkaa. Kahdenkeskisyys.Yleissitovista työsopimuksista luopuminen. Palkkojen ja työehtojen polkeminen.

 7. 7

  kepa sanoo

  Eräs tuttuni ilmaisi kyllä asian aivan selvästi. Hän kertoi häpeilemättä aina työasioiden puheeksi tullessa olevansa ”hevonv#tun orjatöissä”

  Sentään insinöörismies.

  • 8.1

   J-P sanoo

   ”Kuvassa orjatyöhön kyllästynyt katkaisemassa sormiaan päästäkseen pois.”

 8. 9

  sanoo

  Huonosti ovat asiat, jos yksi puhuu naama vakavana vitsiä merkittävää yleistä etua koskevasta asiasta. Ilmeistähän on, että työtä, tuotantoa ja bisnestä on syytä olla mikäli kansakanta mielii ylipäätään jäädä henkiin, saati sitten menestyä. Ei näet vältä leikki työstä eikä patistelu itsestään johda mihinkään, se on kuin itseään raskaampaa taakkaa eteenpäin narulla koettaisi työntää. Leikkisämpi voisi kysyä, että miten muka säkillä tupaan valon kantaminen miksikään siitä tulee jos old-skool vihulaissäkin vaihtaa työhallinnollisesti hyväksyttyyn isoon mustaan jätesäkkiin?

  Kyynikko huomauttaa, että yksi osapuoli on irtisanoutunut työllistämisestä…hahahaaa…yhteiskuntasopimuksena jo yli 20 vuotta sitten, eikä mitään sellaista ole tapahtunut, että olisi aihetta olettaa asioiden olevan vast’edes toisin kuin miksi ne lähimenneessä muuttuivat. Johan tuon kirjoitti suoraan jo kymmenen vuotta sitten sellainenkin täysi has been kuin Kekkosen ajan ulkopoliitikko Keijo Korhonen: maahan on määrätietoisesti luotu täysin ulkopuolella olevien turhien ihmisten joukko vrt. entinen aika jossa kaikki olivat mukana/kaikkia tarvittiin. Ja vähän sitä varhemmin nyttemmin vainaa Kalevi Sorsa naureksi kirjassaan kuinka ns. pälkäneläiset eli vasemmistososialidemokraateista vasemmistolaisimmat olivat juuri ne ketkä ilmestymishetkellä purkivat innokkaimmin aiemmin hyvinvointivaltiona tunnettua kokonaisuutta.

  Yksittäisen hallintopakon kynsissä olevan työttömän työnhakijan asennetta on tuskin moittiminen, jos hän teeskentelyn lomassa puhuisi vähän ei-totta. Töitä ei ole eikä niitä tulekaan olemaan. Ja maassamme asianlaita on yksinkertaisesti niin, että työsuhteessa oleminen katsotaan työkykyä, -taitoa ja käyttäytymistäkin merkittävämmäksi tekijäksi, vaikka rumasana, eikö ole ilmeistä sekä selvää että toinen noista on pelkkää päivämäärää, joka ei sinänsä takaa yhtään mitään. Kunhan kuvitellaan, että työmaalla olisi jatkuvasti useita henkilöitä yhtä aikaa paikalla, eikä joku voisi siksi olla vaikkapa nyt sitten kädetön, seinähullu ja päihdeongelmainen, muka. Silkkaa ennakkoluuloa!

  Kuka sitä ehdointahdoin ottaisi vielä hävityksen häväistyksen päälle, kun ei saata sanoa työnantajaansa nimeltä, ei ole tuloja, entinenkin maksukyvyn kuvitelma rapisee ja kokee nahoissaan sen kaiken muunkin kokonaisvaltaisen osattomuuden, joka pitkittyvästä työttömyydestä suoraan sekä välillisesti seuraa? Vaikka kieltämättä elo työssäkäyntiä teeskennellen ei ole kovin terveellistä, se myönnettäköön. Koomisena kevennyksenä sanottakoon siis, että työkokeilussa olija tai kuntouttavan työtoiminnan asiakas on yhtälailla töissä kuin keskimääräinen Walmartin associate on tuon kyseisen yhtiön osakas. Moinen kumppanuus mahtanee olla pahemman kerran pinnallista ja yksipuolista.

  Sitä ei ilmeisesti maassamme oikein käsitetä, että yksien uho, nimittely ja kurista melskaaminen on kelvollista sosiaalista valuuttaa vain niin kauan, kun yleinen teeskentely työllistymisestä ja toisten teeskentely töissä olemisesta säilyvät. Niiden romahtaessa nimittäin yhteiskunnan huolenpitovelvoite lakkaa, ja kun toiset oppivat mitä tarkoittaa epätoivo sekä nälkäkuolema niin yhdet oppivat pelkäämään. Edellisestä kerrasta kun näin kävi tulee 100 vuotta täyteen kolmen vuoden päästä. Kiitos siis Sakarille käsitteiden kertaamisen muodossa tehdystä todellisuustarkistuksesta, joka antaa osaltaan uskoa ja toivoa sellaisesta yhteiskunnallisesta reformista, että epäkohdat olisi yhä mahdollista korjata rauhanomaisesti ja rakentavissa merkeissä.

 9. 10

  0ravainen sanoo

  Kommentit aloittavaan puhenvuoroon lisäisin työkoklun ja kuntouttavan työtoiminnan eroista.
  Juuri se seikka, että työkokeilu tapahtuu yrityksissä jonka saa vielä itse valita jos fiksusti ehtii ennen Kelan pakkotoimia, on mikä tekee siitä armeliaamman. Ei vain työnhakijalle, vain myös sen antajalle. Olen itse ollut työkokeilussa aloittavasa pienyrityksessä pienellä pikkakunnalla. Vaikka en saanutkaan työstä palkkaa, tunsin olevani hyödyksi ja osa yrittäjän päivittäisiä rimpuiluja, sillä helppoahan pienyrittäjällä ei ole, ja kaikki apu on varmasti tarpeen! En soimaisi pomoani työkokeiluun ottamisesta, sillä hän myönsi minulle rehellisesti ettei hänellä ole varaa palkata ketään, vaikka hän apua tarvitsikin. Kuitenkin tiedän, että pienten yritysten olemassaolo vaikuttaa merkittävästi pienten paikkakuntien elinvoimaisuuteen. Tästä syystä koin työni merkittäväksi ja yleishyödylliseksi paikallistasolla, ja eipähän Kela hetkeen hengittänyt niskaan.

  En ole koskaan ollut kuntouttavassa työtoiminnassa, mutta käsittääkseni eron tekee meksittäväksi juuri tämä ns. orjakauppa -käytäntö. Eli työtön tekee hommia suurten, työvoimapalveluja järjestävien yhdistysten hyväksi, ja kunnan taakan helpottamiseksi. Kunnan taakkaa en toki tahdo aliarvioida ja järkevästi ajateltuna sitä sopisikin vähentää, mutta en ikimaailmassa hyväksy enkä ymmärrä työttömistä hyötyvien yhdistysten tukemista. Heidän etunsahan on juuri se, ettei työpaikkoja synny, ja jokainen työtön kasvattaa heidän tilipussiaan.
  Käytännössä työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta ovat niihin joutuneelle työttömälle sama asia. Niillä on kuitenkin moraalinen ero, tapauksista riippuen.

   • 10.1.1

    0ravainen sanoo

    Työpaikan osoittaminen, työkokeilupaikan osoittaminen, kuntouttava työtoiminta & työpajatoiminta tulee ensimmäisenä mieleen.

    • 10.1.1.1

     AMK sanoo

     Onko Kela ruvenut tekemään myös TE-toimiston töitä?

     • 10.1.1.1.1

      pitkäaikaistyötön sanoo

      Epäselvää ei siis ole ainoastaan alan sanasto vaan myös eri viranomaisten vastuut ja velvollisuudet.

      Surullista. Osa työttömistä lienee täysin vedätettävissä. Aivan sama kuka kutsuu ”töihin” ja missä tarkoituksessa.

     • 10.1.1.1.2

      LL sanoo

      Mitenkäs sinä Oravainen maksoit asumisesi ja elämisesi, kun olit auttamassa kärsivää pienyrittäjää ilman palkkaa? Saitko vuokrasikin maksettua pelkästä auttamisen ilosta vai oliko vuokranantajasi yhtä auttavainen ja antoi sinun asua ilman, että maksoit vuokraasi?

     • 10.1.1.1.3

      0ravainen sanoo

      En jaksa inttää. =P Kaikki tiedätte mitä tarkoitan. Kinatkaa keskenänne jos on pakko takertua yksityiskohtiin.

      Ja toki, palkka olisi ollut kiva. Kuitenkin kun tiedän saletisti että pomolla ei ole varaa minua palkata, mutta hänellä kuitenkin on akuuttia helpin tarvetta ja minulla ei mitään tekemistä, en näe tästä koituneen haittaa kenellekkään. Firma meni kiinni melkein heti kun lähdin, minkä osasin jo aavistaa. Surullista, sillä jokainen yritys ja yrittäjä on arvokas pienelle paikkakunnalle. Ei vain elävöittäjänä palveluntarjoana ja olemassaolollaan, mutta myös lisäyksenä muiden kylän palvelujen kysyntään. Jos on mahdollisuus auttaa sellaista yritystä selviämään edes aloitusvaiheesta, teen niin ihan mielelläni, lyhytaikaisesti. Katson sillä olleen vaikutusta lähialueen hyvinvoitiin, eikä vain omaani. Itsekkäästi ajatellen ei tosiaan mitään järkeä (paitsi että saa olla hetken rauhassa viranomaisten ahdistelulta) Pitää muistaa ettei yrittäjällä ole helppoa, eikä työväkeä palkata noin vain (tämän Asian helpottamiseksi toivoisinm uutosta uuden hallituksen taholta). Tilanne olisi täysin toinen, jos kyseessä olisi ollut vakavarainen ja tulosta jo tekevä laitos, kuten nämä kuntouttavaa työtoimintaa tarjoavat yhdistykset. Sellaisen palvelukseen en alistuisi.
      En myöskään suosi käytäntöä jossa ilmainen työvoima on jo otettu laskelmiin yrityksen suunnitteluvaiheessa tai tällätavalla pyörinyt jo jonkin aikaa. Palatakseni varsinaiseen pointtiini, tärkeä ero työkokeilun ja kuntouttavan työtoiminnan välilä on se, että työkokeilupaikan saa valita itse ja kokeilu tapahtuu yrityksessä. Näin voi siis itse vaikuttaa siihen mitä tekee sillä 9:llä eurolla. Kuntouttavassa työtoiminnassa ei koskaan tiedä millaisiin hommiin joutuu.

     • 10.1.1.1.4

      LL sanoo

      ”Näin voi siis itse vaikuttaa siihen mitä tekee sillä 9:llä eurolla.”

      Valita ja vaikuttaa mitä tekee 9 eurolla. Niinpä niin.

      Ne vapaan maailman valinnanmahdollisuudet moninkertaistuvat mikäli ihminen saa työstään normaalia palkkaa.

      Se 9 euroa/työpäivä ei ole mikään vapaalippu yhteiskunnan hallintokontrollin ikeestä vaan aivan päinvastoin. Orjat kytketään useiksi vuosiksi myös tämän vallankäytön kahleeseen kiinni.

   • 10.1.2

    Ihmettelijä sanoo

    Tässä taisi nyt nimimerkki Oravainen sekoittaa kuntoutusrahan tai kuntoutustuen kuntouttavaan työtoimintaan. Jos haet kuntoutustukea kun olet saanut sen 300 päivää sairaspäivärahaa, niin silloin Kela vaatii myös kuntoutussuunnitelman, mutta Kela ei todellakaan määrää mitään karensseja, se voi ainoastaan hylätä kuntoutustukipäätöksen.
    Jos olet nyt kuntoutusrahalla tai kuntoutustuella, niin sinua ei todellakaan voida määrätä taasen kuntouttavaan työtoimintaan.
    Summa summarum. Nimimerkki Oravainen on sekoittanut ihan kivasti käsitteet kuten Saku toteaa kirjoituksessaan. Kela tai vakuutusyhtiöt ovat kyllä mielestäni paljon inhimillisempiä kuin TE-toimistot mitä tulee kuntoutustoimenpiteisiin. Olennaista on juuri se, että mitään karensseja ei tule niin kauan kuin sinulla on voimassa oleva kuntoutustukipäätös= määräaikainen työkyvyttömyyseläke, jos olet sitten vaikka heidän kauttaan työkokeilussa tai ammatillisessa kuntoutuksessa.

 10. 11

  sanoo

  En ihmettele, että miksi jotkut suhtautuvat jyrkästi 0ravaisen käsitteitä sotkevaan esitykseen, missä laveasti puolustellaan toimintamallia jossa yksi leikkii yrittäjää ja toinen työntekijää julkisyhteisön eli meidän kaikkien yhteisillä varoilla. Vaikka sitten ilmassa olisikin kokolailla sama ohut huvittuneisuus, kun solzenitsynmäisellä gulagilla työmäärillä huijatessa(sama lastattu puutavararekka ajaa ympyrää petkuttaen punatähtipoikia hyvän tuotannon luuloon).

  Kysymys on sinänsä liian pieni suurempaa pohdintaa aiheuttaakseen, mutta siihen moraaliseen hasardiin haluan puuttua, että kiireiseltä näyttäminen tai kontrollin välttely olisi tyhjän toiminnan oikeutus. Näin ei ole edes silloin, että työvoimabyrokratian ainoa funktio kaikessa on paperin leimaus ja rankaisu mikäli henkilöasiakas lipsuu siihen kirjoitetusta. Että sitä taas ne eivät muka tiedä, mitä siellä työvalmennuspaikassa tapahtuu, millainen taivaanrannamaalari-propellihattu pyytäjänä on ja hänen yrityksensä elinkelpoisuudestakaan ole muutamia julkisten rekistereiden otteita enempää tietoa.

  Vakuutan kuitenkin, että maassa valtaa käyttävät sosiaaliset kerrostumat eivät näe asiaa läheskään yhtä joviaalisti kuin kertoja itse. Jonkin tälläisistä eväistä nostatetun julkiporun jälkeen on aina tullut meteli lumetyöstä tai sosiaalipummien hyysäämisestä ja sitten jompaakumpaa kahdesta: nälkäpalkkatyöteollisuus tai tiukemmin hallinnon käsissä olevaa aikuispäivähoitoa/lumetyötä. Sellaista se on valtasuhteilla ja tietoisesti vinoon muodostetuilla ihmiskäsityksillä pelattaessa. En tahdo väittää yksittäistapauksia dramaattisiksi vahingoiksi, jotka kääntävät yhteiskunnan paradigman, mutta hieman kyllä kannustaisin siihen suuntaan, että omat hauskat pidettäisiin vastakin itsellään.

  ”I aint saying nutton. You just do what You gotta do”, sanoi bronxilainen yleisenä neuvona ja kaiketi se sujuvasti sopii tähänkin. Heikkoa olisi minun sitä arvostella, että ihminen löytää oman hommansa tai saa näytöt millä joku palkkaisi hänet tekemään sitä vapaiden markkinoiden ehdoilla, mutta tämäkin on jo sitten tarkoituksellisesti valittu myönteisin mahdollinen näkökulma asiaan. Asiaan, joka on lähinnä työhallinnollinen pelleily, jos ei ole käynyt niin, että alkuperäinen puheenvuoro oli sittenkin silkkaa propagandan kylvöä ja astroturffausta nyttemmin jo tyypilliseksi käyneeseen netin tapaan.

 11. 12

  lukija sanoo

  omituinen ilmoitus Aamulehdessä ihan muutama päivä sitten.
  mikä tämä etappi oikein on – tarjotut ”palvelut” kuulostavat enemmänkin ansalta tai siltä mitä jossain kohti aiemmin mainitussa sarviksen sosiaalipuolen jutussa oli?

  Työtön, kaipaatko tukea arjessa jaksamiseen?
  Olet tervetullut maksuttomalle keskustelukäynnille, terveyskartoitukseen tai voimavararyhmään.
  Rasti – Voimavarapiste työttömille
  Lisätiedot ja ajanvaraukset:
  katja koskensalo / etappi 050 3640050
  susanna oksanen / etappi 050 3640236

  • 12.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry
   http://etappi.info/
   ”Työpajoilla tehdään osaavien työvalmentajien ohjauksessa lähinnä asiakastöitä. Asiakkaina on yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityisiä tahoja.”

   http://trety.org/tyottomille/etapin-avoimet-tyopaikat
   ”1. Selvitä tukikelpoisuutesi työvoimatoimistosta. Etapissa voi työskennellä:
   työkokeilussa
   palkkatuettuna
   oppisopimuskoulutuksessa
   kuntouttavassa työtoiminnassa
   työelämään tutustuen.”

   Perinteistä yhdistysmuotoista monialaista liiketoimintaa, jossa kilpaillaan eri alojen yrittäjien kanssa ilmaisella työvoimalla. Ohjaajat saavat palkkaa, joten voidaan puhua työllistämisestä sortumatta suoranaiseen valehteluun.

 12. 13

  J-P sanoo

  Työttömänä kun on aikaa, niin kyllähän sitä mielellään auttaa kavereita kaikessa (riippumatta siitä, olisiko heillä varaa maksaa tästä vai ei), mutta itse toki pistäisin stopin siinä vaiheessa kun homma alkaa näyttää (palkkaa lukuunottamatta) ”työltä” sanan ainoassa merkityksessä.

  Kyllä näitä ”auttamisen arvoisia tahoja” aina löytyy, ongelma vaan on siinä, että työkkärihän ei tämän kaltaisesta oma-aloitteisuudesta tykkää lainkaan, vaan voi tämän ”työllistymisen” varjolla katkaista tuet kokonaan. Työn määrällä tai mahdollisesti tuottamalla palkallahan ei ole mitään merkitystä työkkärille, onhan tapaus, jossa työkkäri totesi 3h/kk työmäärän olevan niin kova, että se estää päätoimisen työn vastaanottamisen (eli oikeuttaa katkaisemaan tuet)!

  Miksi ei ole oikein auttaa kaveria pikkuasioissa ilmaiseksi, mutta homma muuttuu heti täysin hyväksyttäväksi, kunhan välissä vaan on joku yhdistys tekemässä voittoa, josta työntekijä ei hyödy mitenkään?

  Eli siinä mielessä tuo työkokeilu kuulostaisi vähemmän huonolta vaihtoehdolta; työtön voi itse vaikuttaa siihen, mihin menee (ja mihin ei), toki ”en mene” voi tarkoittaa pikaista osoitusta kuntouttavaan työtoimintaan.

  • 13.1

   töytön sanoo

   Tulee mieleen yksi ”auttamisen arvoinen” tietokoneliike joka pyöri kokonaan työkokeilijoilla (ent. työharjoittelija). Tais kymmenisen vuotta ralli jatkua työkkärin suosiollisella avustuksella, kunnes liikkeenharjoittaja muutti toiselle paikkakunnalle bisneksineen.

   Nykyään nämä tietokonekaupat ovat jo hävinneet miltei kokonaan. Tilalle ovat tulleet nämä ”ihanat” ATK-pajat (löytyy jokaisesta kyläpahasestakin) jotka pitää huolen ettei kilpailijoilla ole mitään asiaa markkinoille. Hommat hoidetaan kuntouttavalla työtoiminnalla :).

 13. 14

  167-176 sanoo

  Nyt alkaa tapahtumaan Huittisten osalta.

  Koska kommentointi edellisiin keskusteluihin on suljettu niin kirjoitan tähän.

  http://www.herranterttu.net/

  ”Huittisten kaupungin osalta sain viime viikolla tietää, että juttu on otettu käsittelyyn valvonta-asiana.

  Homma meni siis näin:
  1. Kantelin oikeusasiamiehelle
  2. Oikeusasiamies siirsi asian sosiaali – ja terveysministeriölle
  3. Ministeriö siirsi asian Lounais-Suomen aluehallintovirastolle
  4. Aluehallintovirasto (AVI) on ottanut asian käsittelyyn valvonta-asiana”

  Asiaa koskeva AVI:n kirje lötyyy tuolta:
  https://drive.google.com/file/d/0B-pBvvvhxaHLM1J0RVlSNU5vclU/edit?pli=1

  Ellei ”hullut miehet” ala olla ihmisiksi alkaa uhkasakkoja tulla. Kantelu siis kannattaa ja nyt sitten joka iikka tekemään niitä oman tai vaikka minkä tahansa kunnan touhuista jos ja kun ne ovat laittomia.

  • 14.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Ei hyvä. AVI valvoo, jos valvoo. Miten muka?

   Parempi olisi ollut, jos oikeusasiamies olisi käsitellyt asian loppuun ja todennut menettelyn lain vastaiseksi ja sen jälkeen esittänyt mitä toimenpiteitä vaatii viranomaisilta. Nyt muualla kuin Lounais-Suomen aluehallintoviraston alueella sama lain vastainen toiminta saa jatkua vapaasti. Oikeusasiamies jätti huomioimatta, miksi asiasta oli kanneltu valtakunnan tasolla, eikä aluehallinnon tasolla.

 14. 15

  Jussi sanoo

  Tapahtui mielenkiintoista kun työvoimatoimistosta soitettiin.
  Meitä jäi 4 kaveria työttömäksi viime vuonna. Ja nyt tuli kaikille puhelinsoitto työkkäristä. Olemme kaikki noin 60 v. Olikos tuo soitto joku puolivuositarkistus.

  Soittaja oli oikein lipevä. Kertoi että ”Työnhakeminen tuossa iässä on varmasti kovin vaikeaa ja hankalaa”
  Vastasin että iloisesti haen töitä joka päivä.
  Siihen sanoi ” Työkykykään ei varmaan ole paras mahdollinen”.
  Vastasin että minulla on loistava kunto.

  Samanlaista ”osaaottava” toteamusta oli koko puhelu täynnä.

  Kaksi näistä työttömistä kavereista meni ansaan ja voivotteli tilannettaan työkkärin kyselijälle. Molemmat joutuivat haastatteluun ja ovat nyt kuntouttavassa.
  Haastattelussa heille kerrottiin heidän sanoneen työkkärin soittajalle kuinka kuntonsa on hieman huono ja vaikea on etsiä töitä.

  Toteamukseni on, että työkkärin soittaja sai ovelasti sanat suuhun laittamalla nämä kaksi kaveriani pakkokuntouttavaan, eli kaverit avautuivat liian paljon soittajalleen.

  Kannattaa varoa mitä puhelimessa kertoo tilanteestaan tänä päivänä kenellekään!
  Kannattaa varoa mitä puhelimessa kertoo tilanteestaan tänä päivänä kenellekään!
  Kannattaa varoa mitä puhelimessa kertoo tilanteestaan tänä päivänä kenellekään!
  Kannattaa varoa mitä puhelimessa kertoo tilanteestaan tänä päivänä kenellekään!

  • 15.1

   keke sanoo

   Ihan vaan että kannattaa varoa yleisestiottaen yhtään mitään mitä sanoo näille virkailijoille oli puhelimessa tahi ei. Ei tässä maassa kannata yhteenkään virkamieheen taikka konsulttiin luottaa vaan pitää turpansa kiinni ja kertoa ainoastaan nimensä ja allekirjoittaa sellaiset paperit minkä sisältöä ei saa käänneltyä itseään vastaan vaikka kuinka uhkailtaisiin karenssilla.

  • 15.2

   167-176 sanoo

   Mulle yritti työkkärin virkailija samaa viime syksynä, en mennyt lankaan.
   Mulle eivät enää edes soita työkkäristä kun ei virkailijan korvat kestä kuulla niitä totuuksia joita hänelle aina kerron. Viimeksi laittoi sähköpostia jossa kysyi työnahun tilannetta, vastasin tilanteen olevan ennallaan. Seuraava yhteydeotto näytti työkkärin tiedoissa olevan lokakuussa.

 15. 16

  Pera (alkuperäinen) sanoo

  Onneksi olin aikoinani jo tietoinen työkkärin tätien hiukan omituisista käyttäytymisistään kun kerran eräällä käynnilläni työkkärissä työkkärin täti puolihuolimattomasti yht’äkkiä kysyi, että haetko vielä työtä? Kerroin, että toki haen työtä. Jos en hae työtä, en ole oikeutettu työttömyykorvaukseen.