Suoraan röytämällä

– Todettiin yhdessä, että Suomi on jäänyt menestyksensä ja edellisille vuosikymmenille jyvitetyn hyvinvointiyhteiskunnan vangiksi. Toimintatapojen viilaaminen ei riitä. Tarvitaan yhteiseen visioon perustuvaa muutosta.

Näin sanoi hallituksen muodostaja Juha Sipilä eilen Alexander Stubbin ja Timo Soinin hehkuessa onnesta vieressä. Tuleva porvarihallitus näkee hyvinvointiyhteiskunnan vankilana, jonka muurit on murrettava. Rikkaalla on oltava oikeus rikastua ja köyhällä köyhtyä ilman että valtio sotkeentuu asioihin. Asioista vallitsee niin liikuttava yksimielisyys, että Stubbin mukaan jopa puoluekannat ovat unohtuneet.

Perussuomalaisten ottaminen hallitukseen oli Sipilälle alusta lähtien selviö. Poliittisen teatterin vuoksi hän esitti hetken yllättynyttä PS:n vastauksista kysymyksiinsä, mutta se vaihe meni nopeasti ohi ihan käsikirjoituksen mukaisesti. Tosiasiassa Sipilä ja Soini neuvottelivat kahdestaan tulevan hallituksen perusrungon valmiiksi, ja siihen pöytään sai istua joko Kokoomus tai SDP.

Pienpuolueet eivät edes halunneet mukaan yhdellä tai kahdella ministerillä ilman vaa’ankieliasemaa, koska se olisi tarkoitttanut panttivangiksi jäämistä. Kolme suurta tietävät, että valta on heillä eikä oppositio pysty uhkaamaan. Siksi henki on kuin elokuvan Kivenpyörittäjän kylä humalassa riehuvalla Mujusella:

– Perkele, työ että maha mulle mittään! Minä paan nyt suoraan röytämällä!

Neuvottelut aloitettiin tärkeimmiksi katsotuista asioista, ja jostain syystä maahanmuutto katsottiin yhdeksi tärkeimmistä. Tämä työryhmä aloitti virheelliseltä pohjalta. PS:n vastauksessa Sipilälle sanottiin, että maahanmuuttajien sosiaalituet on saatava samansuuruisiksi kantaväestön kanssa. Lähtöolettamana siis on, että maahanmuuttajat saavat nyt enemmän tukia ja tätä samaa harhaluuloa on ylläpitänyt myös työryhmän kokoomusjäsen Arto Satonen omassa maahanmuuttoraportissaan. Siinä hän väitti hyvän toimeentulotuen houkuttelevan turvapaikanhakijoita.

Tosiasiassa turvapaikanhakijat eivät edes saa toimeentulotukea, vaan heille maksetaan huomattavasti alinta toimeentulotukea pienempää vastaanottorahaa. Sen määriä voi vilkaista täältä.

Jos tietämys muissakin asioissa on yhtä huonolla tolalla, niin tulevan hallituksen saavutukset hirvittävät jo etukäteen. Yleisesti tiedossa on, että kaikki kolme puoluetta kannattavat palkattoman työn eli kuntouttavan työtoiminnan lisäämistä. Soini on omaan tapaansa puhunut työttömien letkuruokinnan lopettamisesta ja muutkin pitävät työtä parhaana sosiaaliturvana. Palkasta ei kukaan enää aikoihin ole puhunut mitään.

Edellisen hallituksen budjetoimat palkkatukirahat ovat monen TE-toimiston alueella loppuneet jo nyt, joten palkattoman työn lisääminen on hyvin pedattu. Odotettavissa on siis työttömien syyllistämistä  ihan vanhan kaavan mukaan.

Kaikki tulevat hallituspuolueet tulevat saamaan mitä haluavat. Kokoomus saa haluamansa leikkaavan talouspolitiikan, jonka tarkoituksena on haudata hyvinvointiyhteiskunta lopullisesti. Keskusta saa läpi haluamansa maakuntahallinnon ja PS oman mallinsa mukaisen maahanmuutto- ja kielipolitiikan.

Eipä ihme, että hallitusneuvotteut sujuvat kuin valssi kesällä. Köyhät tulevat sitten saamaan tätä:

 

Kommentit
 1. 1

  perpanssi sanoo

  takuuvarmasti maahanmuuto ei muutu mihinkään. siinä ei persujen näkemys paina mitään kun etelärannan herrat haluavat lisätä maahanmuuttoa. syykin on yksinkertainen. kun on riittävä reservi niin palkat eivät nouse koska samasta duunipaikasta kilpailee useampikin työntekijä. tässä kohtaa perpansseilla ei ole sananvaltaa vaan elinkeinoelämällä

  • 1.1

   LL sanoo

   Osa maahanmuuttajista ei myöskään osaa tai kykene pitämään oikeuksistaan huolta. Heidät voi huijata mihin tahansa työhön pelkiksi orjiksi, koska sekin on parempaa elämää kuin sodan keskellä eläminen.

 2. 2

  Eija sanoo

  Täh! Eihän Suomeen tule edes pakolaisia jos verrataan Ruotsiin, Saksaan jne. Maailmahan tuntee Suomen rasistimaana. Ne muutamat jotka eksyvät sinne haluavat varmasti pois.
  Toisaalta, porvarithan tarvitsevat ilmaisen työn tekijöitä, ovat ne sitten maahanmuuttajia/pakolaisia tai Suomen työttömiä. Eli pakolaisten ”virtaus” Suomeen ei tule loppumaan; sitä työtähän on vaikka kuinka paljon kaikille mutta kun on ilmaista tekijää, miksi silloin maksaa palkka. Kyllä ne perussuomalaiset on myyny takkinsa ministeripaikkojen saamiseksi; kohta eivät hiiskahdakkaan maahanmuuttajista tai alkavat jopa puolustamaan sitä kuten moderaatit (kokoomus) tekivät Ruotsissa ennen vaaleja.
  Ihmettelen kyllä ketkä näitä puolueita oikein äänestävät.

 3. 3

  Pentti Toivanen sanoo

  Jälleen kerran oikeata asiaa kirjoittaa Saku, mutta mitenkäpä paljon se tilanne olisi parempi jos demarit olisivat mukana hallituksessa? Eipä taitaisi olla meillä tavallisilla kansalaisilla yhtään helpompaa?

 4. 4

  sanoo

  No, nythän sitten näemme, että mitä se on kun perussuomalaiset on yksi kolmesta suuresta puolueesta, jotka konsensuksellaan hallitsevat maata pääministerivaltaisen enemmistöparlamentarismin tarjoamien mahdollisuuksien puitteissa. Eräiden perussuomalaiskellokkaiden mielestä tämä oli ennenaikaan huono asia, koska ennen vaaleja kaikki olivat kaikkien hyvien puolella kaikkea pahaa vastaan ja vaalien tekivät sataprosenttisen läpinäkymättömyyden vallitessa täydellisesti mitä niitä huvitti. Tai siis niinkuin ex-poliitikkoja täynnä olevat ja ties kenen lukuun toimivat…kauniisti sanottuna…viestintä- sekä suhdetoimintafirmat ovat jo hyvissä ajoin kaikkiin relevantteihin politiikkadokumentteihin kirjoittaneet. Kokonaisuudessa, jossa joka ainoa kabinettiin pääsevä veti jokaisessa vaiheessa niin paljon välistä tai kotiinpäin kuin vain pystyi. Miksei pystynyt, koska päätöksentekohan perustui läpinäkymättömyyteen, edeltävän sekä prosessin aikaisen julkisen keskustelun olemattomuuteen ja kun tärkeintä kaikessa oli päätökset tekevän porukan keskinäinen yhteisymmärrys? Niinhän tuo mahtanee olla, että tahtonsa toteutumishetki on syystäkin julma tilanne, koska käyköön niin tai ei, joutuu joka tapauksessa katsomaan silmästä silmään totuutta itsestään. Mitä tuli kirjoitetuksi, sanotuksi ja mitä on oikeasti. Suoraan röytäminen ja suomalainen enemmistöparlamentarismi eroavat toisistaan vain siinä kuinka pahaa jälkeä niillä pystyy tekemään.

 5. 5

  Tanja sanoo

  Ihmettelen suuresti tätä nykymenoa. Poliitikot tuntuvat tyystin unohtaneet, että yhteiskunta on kansalaisia varten, eikä kansalaiset yhteiskuntaa. Olemme menossa kovaa vauhtia täydelliseen totalitarismiin, jossa valtion valta ulottuu jokaisen ihmisen elämän pienempiinkin yksityiskohtiin. Pienten lasten äitinä olen huolestunut kehityksestä, millaisessa valvontajärjestelmässä he tulevat elämään. Isoveli valvoo eikä se rauhoita ainakaan minua.

 6. 6

  Sauhuttelija sanoo

  En maahanmuuttajista osaa sanoa ja tuskin kukaan muukaan koska yksittäiset tukipäätökset ovat salaisia. Mutta täälläpäin tttuki menee jokseenkin seuraavasti:
  Hakemus marraskuun lopussa – joulukuun 10. tulee tieto, että hakemus on hylätty veronpalautusten vuoksi. (heillä on siis yhteys verotustietoihin) Mutta ei ulosottomieheen jolta tulee tosite veronpalautusten ulosmittauksesta 15. päivä.
  Vain reilut kaksi viikkoa vailla pennin hyrrää ja vuokra myöhässä.

  Hakemus tammikuun lopulla – puolen kuun tietämissä tulee postia, että hakemuksesta puuttuu edellisvuoden verotuspäätös – jota ei kukaan ole pyytänyt – ja vielä joulukuussa saivat tarvitsemansa tiedot suoraan verottajalta.
  Taas pari viikkoa rahatta ja vuokra myöhässä.

  Sitten muutama päivä ”kuntouttavaa” (jonka nimen voisi puolestani vaihtaa ”vituttavaksi”). Kyllä, muutama päivä pelleilyä riitti. Yksi päivä odottaessa maalia. Joka tuli seuraavana päivänä, mutta sen sijaan nyt sopikin käyttää hyllyllä puoli vuotta ollutta vajaata purkkia. Sitten 3,5 h vahtien maalin kuivumista. Ja ai niin, minulla on yli 30v kokemusta roudaamisesta, mutta ei ole ollut kokemusta tilanteesta, missä vaatekaapin kokoista tavaraa aletaan siirtämään, ennen kuin on mitattu, että se sopii aiotulle paikalleen. Nyt on.

  Kiitti riitti. Seurauksena karenssia ja välit poikki tätä loistohommaa tarjonneeseen te- toimistoon. Ja se, että tttukihakemus on vailla selvitystä kariutuneesta ”kuntouttavasta”, mutta selvityspyynnön laatiminen kestää taas kaksi viikkoa. Asiasta jonka tietävät, koska muuten eivät sitä osaisi kysyä, mutta onpahan taas ainakin kaksi rahatonta viikkoa ja vuokra myöhässä.

  Pikanttina yksityiskohtana mainittakoon, että netissä ilmoitettu aukioloaika on 8.15 – 16. Ovella voi sitten hauskasti huomata, että klo 15 jälkeen ovista pääsee vain ulos. Mutta työttömillä sosiaalitoimen asiakkailla on aikaa juosta tyhjän perässä. Pysyvätpähän liikkeessä ja siten fyysisessä kunnossa eivätkä makaa kotona juomassa kaljaa. Ja jos juovat, niin juokoot velaksi.

  • 6.1

   töytön sanoo

   Palkkatöihin pääsin. Oma-aloitteisesti hain tuonnekki ja syksyyn asti ois duunia. Verkossa ilmoittelin työkkäriinkin ja katselin omia tietoja, niin hupsistakeikkaa, pari viikkoa sitten olevinaan työkkäri lähettäny työpaikkaehdotuksen minulle kyseiseen työpaikkaan. Puhelimessa samoihin aikoihin oli puhetta että tuonne hain. Näin sai työvoimatoimiston virkailija taas sulan hattuun ”hommattuaan” mulle duunipaikan, voiha vattu tätä touhua :).

   • 6.1.1

    toope sanoo

    Itselläni on ollut aivan vastaavanlaisia kokemuksia. Kun oon omatoimisesti hankkinut itselleni työpaikan, työvoimatoimisto on merkinnyt tietokantaansa, että he ovat välittäneet mulle työpaikan, vaikka tosiasiassa työkkäri ei oo tehnyt asian eteen yhtään mitään. Vastaavanlaista valehtelua on ilmennyt myös muissa tiedoissani.

   • 6.1.2

    Kattoonsylkijä sanoo

    Jep. 10:een vuoteen ei työkkäristä kuulunut inahdustakaan, mut ans olla, kun ilmoitin sinne, että olin omatoimisesti hakeutunut yrittäjäkurssille, niin lätkäisivät välittömästi samoille päiville jonkun työelämään palautumiskurssin ja ilmoittivat, että tällä kurssilla on sitten paras olla paikalla, tai tulee karenssia. Sillä kurssilla sitten ihan aikuisten oikeati opetettiin mm., että kengännauhat pitää sitoa, kun menee työhaastatteluun. Ja taas oli TE-toimiston ansiota, että olin aktivoitumassa pitkän työttömyyden jälkeen työläiseksi, koska se tietysti oli heidän kurssinsa ansiota.

 7. 7

  Pera sanoo

  Keskusta on sama kuin persut. Persut perustettiin sen jälkeen kun P.Lipponen sillä kertaa eduskuntavaalissa (vuosiluku unohtumut) pesi Ahon silloisella työreformillaan. Mutta demarit jäivät tulen alle makaamaan, ja lopputulemana on keskustan ja persujen yhteenliittymä.