Viattoman näköinen lause

Hallitusneuvottelijoiden eilen julkaisema maahanmuuttolinjaus pisti ensi näkemältä hymyilemään. Siellä sanotaan, että maahanmuuttajat vahvistavat Suomen innovaatiokykyä ja osaamista tuomalla oman kulttuurinsa vahvuuksia osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja että edistämme suvaitsevaista ja ihmisarvoa kunnioittavaa keskustelulttuuria.

Vuosikausia tässä on itse kukin saanut kuulla olevansa mokuttaja, suvakki ja kulttuurin rikastajien suosija, mutta nyt niiden puheiden pitäisi loppua tai ainakin laajentua koskemaan myös Perussuomalaisia.

Ohjelma sinänsä on maltillinen. Sinne on kuitenkin kätketty yksi viattoman näköinen lause, joka saattaa merkitä perheiden yhdistämisen huomattavaa vaikeuttamista. Siellä lukee näin:

Perheenyhdistämisen kriteereitä tarkennetaan EU:n perheenyhdistämisdirektiivin mukaisesti.

Luetaanpa vähän tätä direktiiviä, joka ei koske varsinaisen pakolaisstatuksen saaneita eikä Suomen tai muun EU-maan kansalaisia, mutta koskee kaikkia muita ns. kolmansista maista tulleita ja vaikkapa humanitaarisin perustein oleskeluluvan saaneita.

Direktiivi määrittelee vähimmäistason, mutta jokainen valtio voi noudattaa halutessaan myös lievempää käytäntöä. Direktiivin IV luvun 7 artiklan mukaan jäsenvaltio voi vaatia perheenyhdistämistä hakevalta asunnon ja sairausvakuutuksen lisäksi myös vakaita ja säännöllisiä tuloja ja varoja, jotka riittävät perheenkokoajan ja hänen perheenjäsentensä ylläpitoon. Lisäksi saman luvun 8 artiklan mukaan perheen kokoajalta voidaan vaatia kahden vuoden asumista maassa.

Direktiivin II luvun 4 artiklan 5-kohdan mukaan jäsenvaltiot voivat vaatia, että perheenkokoaja ja hänen aviopuolisonsa ovat täyttäneet tietyn vähimmäisiän, joka voi olla enintään 21 vuotta, ennen kuin aviopuoliso voi tulla perheenkokoajan luokse.

Työryhämän puheenjohtajana toimineen Juho Eerolan (PS) mukaan näin saadaan laadukkaampaa maahanmuuttoa:

eerola maahanmuuton laatu

Voihan asia tietysti niinkin olla, mutta valtiovallan tehtäviin ei yleensä kuulu perheiden laaduntarkkailu. Jos kuuluu, niin sillä saralla olisi tehtävää ilman maahanmuuttajiakin.

Varsinkin Jussi Halla-aho on puhunut perheehyhdistämisen porsaanreiästä, jonka kautta maahamme virtaa väkeä vyörymällä. Mikä on totuus? Se selviää tilastoista:

migri perhyhd 2014

(Lähde: Maahanmuuttovirasto)

Vuonna 2014 kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäseniä pääsi maahan 1094 henkilöä ja kielteisiä päätöksiä oli lähes saman verran eli 1035. Tämä johtuu siitä, että perheenyhdistämien lainsäädäntöä tiukennettiin muutama vuosi sitten.

Tuhat ihmistä on joillekin paljon ja joillekin vähän. Numerot ovat numeroita, mutta tässä tapauksessa jokaisen numeron takana on ihmisiä. Viattoman näköiseen lauseeseen voi siis kätkeytyä yllättävän paljon asioita ja ihmiskohtaloita.

Sinänsä on kyllä vähän hassua, että kaikista puolueista juuri EU-kriittisyydestään tunnettu PS pitää EU-direktiivin saamista mukaan hallitusohjelmaan suurena torjuntavoittona.

Kommentit
 1. 1

  Karo sanoo

  Voisiko tuo 21-vuoden ikäraja olla jotenkin ristiriidassa Suomen lain kanssa, niin että sitä ei voisi toteuttaa? Direktiivithän eivät kai saa olla yksittäistän EU-maiden lakien vastaisia?

 2. 2

  LL sanoo

  Ei tuossa ehdotuksessa juurikaan mikä muutu, rikoksiin syyllistyneet on tähänkin asti karkotettu ja perheen yhdistämisiä jo aiemmin tiukennettu. Suomessa harjoitetaan erittäin tiukkaa maahamuuttopolitiikkaa.

  Kiintiöpakolaisten määrä ei kasva vaan pysyy samalla tasolla, iloitsee Eerola. Vaikka pakolaisten määrä on kasvanut mm sotien vuoksi. Ei siinä ole mitään ilon aihetta. Esimerkiksi nyt syyrialaisten tilanne on todella kauhea.

  Toisen maailmansodan aikaan juutalaisia olisi voitu pelastaa hitlerinsaksan hirmutöiltä, mikäli muut Euroopan maat olisivat ottaneet heitä vastaan. Mutta heidät oli luokiteltu saastaksi ja valtion vihollisiksi. Ihmiskuva, joka Eerolan puheista kuultaa läpi on aivan yhtä vastenmielinen. Pakolaisuudesta ei saa tehdä valtioiden harjoittamaa ”bisnestä”, jossa inhimillinen hätä ja kärsimys unohtuu.

  • 2.1

   Saara Tolvanen sanoo

   Erittäin hyvin sanottu. Kiitos!

   Terveisin eräs (tällä hetkellä) ulkosuomalainen

 3. 3

  CL sanoo

  Bongasin Ylilaudalta:

  ”Pirkanmaan työkkäristä pakotetaan viikoksi ”Hihat Heilumaan-valmennukseen”.

  Sisältö:
  >oman työllistämissuunnitelman toteuttaminen
  >kokonaisvaltainen tilanteeni ja tavoitteeni
  >oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen
  >työelämän mahdollisuudet ja koulutus vaihtoehtona
  >työnhakutaidot ja työnhaun kanavat
  >työnhaun kohdistaminen oikein ja työpaikat esille
  >työllistymistä edistävät palvelut

  <"Valmennus koostuu yhteisistä ryhmpäivistä, joiden aikana saat henkilökohtaista ja ryhmäkohtaista ohjausta. Sinulla on käytettävissäsi valmennuksen aikana työnhakuun nettiyhteydellä varustettu tietokone, tulostin ja puhelin. Valmennus kestää viisi päivää (päivisin klo 9-15), jonka jälkeen jatkamme yksilöohjauksella tarpeen mukaan (max. 5h)."

  Tämä palvelu ostettiin veronmaksajien rahoilla yritykseltä nimeltä Pro Manager Oy."

  Siis mitä vittua, eikö näitäkin rahoja voisi käyttää järkevämmin, esim. PALKKAAMALLA TYÖTTÖMIÄ?

  • 3.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Juuri tuonlaisella yritystoiminnalla jokainen työtön voisi työllistyä. Kaikilla työttömillä ei vaan ole sosiaali-psykologia-koulutus-blaa-blaa-blaa-alan kokemusta, joka vakuuttaisi TE-virkailijan. Pitää olla tietyn alan koulutus ja työkokemus ennen kuin pääsee tienaamaan työttömillä.

   • 3.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Työvoimahallinnossa työskentelevät ihmiset ovat pääasiassa sosiaalialan tutkinnon suorittaneita, joten jos haluat perustaa työttömien hyväksi käytöön perustuvan yhdistyksen/säätiön/yrityksen, niin mukana on oltava yksi sellainen.

    • 3.1.1.1

     AMK sanoo

     Jos te-toimisto puhut niin kyllä siellä on paljon sellaisia immeisiä töissä joilla on paha lukihäiriö,eivät voi olla soosiaalialan tutkinnon suorittaneita,te-tstossa on myös tai oli paljon palkkatuella olevia työntekijöitä jotka innolla joskus taannoin liukuhihnalta tehtailivat ikuisuuskarensseja,koska heidät palkkattiin siihen työhön työttömien taustatietoja näkemättä.No joka tapauksessa jos olisivat ne nähneetkin mitä väliä karenssia pukkaa,koska te-tsto on aina oikeassa.Tavalla tai toisella.Te-tsto on jumala,joka päättää työttömien asioista.

 4. 4

  huihui sanoo

  Vai oikein Proooo manakeri. Toimintaa oulussa ja tampereella.
  vastuuhenkilöistä päällimmäisin puuttuu? on vain Arja Tellervo Jääskeläinen, varajäsen. liikevaihto 129000 euroa tilikaudella 6/2014.

  Tampereella siellä on Nina Erholtz, jonka aiempia touhuja esimerkiksi
  Taitoprofiilit oy:ssä.
  ”Taitoprofiilit Oy on koulutus- ja valmennuspalveluita työhallinnolle ja yrityksille tuottava yritys, olemme osa StaffPoint -ryhmää.”
  ”SÄHÄKÄSTI TÖIHIN- sparrausta työnhakuun nuorille”

  Syyskuulta 2013:
  Työvoiman palvelukeskuksessa aloitti syksyllä työnsä kaksi uutta palveluohjaajaa: Pirkko Saloranta 2.9. Henna Lehtisen sijaisena ja Nina Erholtz Katri Heinisen sijaisena.

  Sekä ”Esitys aiheesta: ”TYÖHÖNVALMENNUS Nina Erholtz Tampereen kaupunki 22.6.2014.”
  http://slideplayer.fi/slide/1907745/

  Siinäkin on 38v IT-hessua hassutettu, oikein kehutaan ”Tavoite: työllistää Hessu niin pitkään kuin mahdollista Yhdistyksen IT-asiat ovat kunnossa palkkatukijakson ajan” mutta kun ei halua sitoutua olemaan ”niin pitkään kuin mahdollista” niin jokinhan meni pieleen – minusta ei hessun puolelta.

  38- ja 52-vuotiaista laitetaan slaikkariin ”sosiaalinen toimintakyky kehittyy”, siis mitä helvettiä? Aikuisia ihmisiä ja paapotaan kuin päiväkoululaista?!!

  ”Hihat Heilumaan”-hankinnasta,
  tarjouspyyntö:
  http://www.ely-keskus.fi/documents/10191/1599669/pirely_luettelo_ja_palvelukohtaiset_tarjouspyynnot.pdf/31c00b4c-1c35-4c81-90e6-e1a3b8c59252

  ”Hankittavan valmennuksen tavoitteena on tukea ja edesauttaa osallistujien työllistymissuunnitelmien toteutumista sellaisissa tilanteissa, joissa laadittu suunnitelma ei TE-toimiston tai työvoiman palvelukeskuksen käytettävissä olevin toimin ole käynnistynyt tai suunnitelman toteutuminen jostain syystä kangertelee”
  ”18 ryhmää,
  – joista arvion mukaan 4 ryhmää Tampereella, 4 ryhmää Ylöjärvellä, 4 ryhmää Nokialla, 3 ryhmää Sastamalassa, 2 ryhmää Hämeenkyrössä, 1 ryhmä Kangasalla
  Yhden valmennusryhmän kesto on 6 päivää, joka voi ajoittua enimmillään kolmen kalenteriviikon ajalle”
  ”Valmennuksen tulee sisällöltään tarjota osallistujille kannustamista vastuun ottamiseen omasta työnhausta ja työmarkkinoille suuntaavaa toiminnallisuutta, esimerkiksi työ-, koulutus- tai työkokeilupaikan etsimistä. Sisältöinä voi olla esimerkiksi …”

  ”Kiinteä ryhmäkohtainen hinta, toteutuneiden ryhmien mukaan (laskutus 2 kk välein).”

  jälki-ilmoitus:
  http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2015-006278/
  Sopimuksen lopullinen arvo: 0 – 839000 EUR alv0

  • 4.1

   AMK sanoo

   Olin joskus Taitoprofiilin kursseilla,hyvä kun tuolille ensimmäisenä päivänä kerkesi istumaan tuli ilmoitus kurssinpitäjältä:Jos teillä on jo katsottuna työharjoittelu paikka niin voitte mennä sinne heti,ei teidän täällä tarvitse olla.Humpuukia koko kurssi ja suurin osa te-tston järjestämistä kursseista.Ja tälläisiä veronmaksajilla maksatetaan.

  • 4.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Miksi meille työttömille ei saman tien valtio/kunta ilmoita kilohintaa?

 5. 5

  huihui sanoo

  pirkanmaallahan on tapahtunut taas muutakin.
  tämän ensimmäisen linkin takaa löytyvä kolmisivuinen teksti on suorastaan hyytävän pelottava työttömiä kohtaan.

  http://www.tyollisyysportti.fi/?x18668=344867

  Työllisyydenhoidon palveluyksikön strategia valmistui
  6.5.2015
  Tampereen kaupungin työllisyydenhoidon palveluyksikkö on laatinut ensimmäisen strategiansa. Se kattaa vuodet 2015–2020 ja perustuu kaupunkistrategiaan, jossa korostetaan yhdessä tekemistä, näkemyksellisyyttä ja rohkeaa toimintaa.

  Visio 2020
  Tampereen kaupungin työllisyydenhoidon palveluyksikkö tuottaa tavoitteellisia, yksilöllisiä, työelämälähtöisiä sekä kumppanuuteen perustuvia työllisyyspalveluita työnhakija- ja työnantaja-asiakkaille. Palvelut ovat tunnettuja sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.
  Meille on tärkeätä yhteinen onnistuminen sekä laadukas ja vastuullinen työllisyydenhoito.

  Lisätietoja:
  Mika Itänen, palveluyksikön johtaja, p. 040 566 1245

  Liitteet
  Työllisyydenhoidon palveluyksikön strategia 2015-2020 (158 kB)
  http://www.tyollisyysportti.fi/@Bin/338368/Typan%20strategia%202015-2020.pdf

  *

  http://www.tampere.fi/tampereinfo/ajankohtaista/jTVQYpVBU.html

  Suuret kaupungit julkaisivat hallitusohjelmatavoitteensa 08.05.2015 kello 11:19

  Kuusi suurinta kaupunkia eli Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku ovat julkaisseet omat hallitusohjelmatavoitteensa, joissa korostetaan suurten kaupunkiseutujen merkitystä Suomen kasvun ja kansainvälistymisen moottoreina. Kaupunkien erityinen asema tulee ottaa huomioon uuden hallituksen ohjelmassa, kaupunginjohtajien allekirjoittamassa tavoiteasiakirjassa sanotaan.

  Kuntatalouden osalta kaupunkien keskeinen tavoite on kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsiminen ja selkeyttäminen. Kokeilujen mahdollistaminen olisi yksi keino aloittaa normien purkaminen.

  Tavoitteissa halutaan parantaa työllisyyden hoidon vaikuttavuutta rakenteellisin uudistuksin, edistää sosiaalista eheyttä ja tehostaa maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikkaa. Tavoitteena on myös ammatillisen ja muun toisen asteen koulutuksen sääntelyn lopettaminen, jotta nuorille saadaan riittävästi koulutuspaikkoja. Oppisopimuskoulutuksesta tulisi kehittää vaihtoehtoinen koulutuspolku ja mahdollistaa oppisopimuksen palkkajoustot.

  Allekirjoittajat ovat Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen, Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen ja Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

  Kaupunkien yhteiset hallitusohjelmatavoitteet (pdf)
  https://www.sttinfo.fi/data/attachments/00278/94dbc68a-49a1-4b69-9faa-a56b16fa07b4.pdf

  ”Työllisyyttä tulee edistää yhden toimijan mallilla. Siinä valtio siirtää kunnille kokonaisvaltaisen vastuun resursseineen työllisyydestä. Voimakkaasti kasvanut työttömyys edellyttää aktiivisen työllisyyspolitiikan toimia, uusia toimintamalleja ja työllisyyden vauhdittamista kokeiluin.”

  Aina vain kokeiluja.. voihan mengele.

  • 5.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Vanha virsi. Kunnille kernaasti kelpaa työllisten verotulot, mutta työttömien elättäminen ei. Työttömien työmarkkinatuesta maksama 20% vero menee kunnalle. Valtion maksamasta tuesta menee jo siis heti viideosa kunnalle tulonsiirtona. Kunnat silti poraavat ”sakkojaan”.

   Ja me työttömät olemme syyllisiä tähän kaikkeen. Amen.

  • 5.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   ”Työllisyyttä tulee edistää yhden toimijan mallilla. Siinä valtio siirtää kunnille kokonaisvaltaisen vastuun resursseineen työllisyydestä.”
   Toisin sanoen kunnille yksinoikeus määrätä työtön palkattomaan pakkotyötön. Siinä se kokonais”vastuu”.

   Viimeinen asia, joka meitä työttömiä vielä suojelee palkattomalta orjatyöltä onkin yllättäen _valtio_.

   Ei helvetti, mistä saa suojelua kunnallishallintoa vastaan?

   Sellainen on Kokoomus-vetoisten kuntien maailma.

   • 5.2.1

    SeniorPotamo sanoo

    Luulisi, että (pitkäaikais)työttömyyden koko ajan kasvaessa tällaisten kokeilujen toimimattomuuteen jo herättäisiin, mutta luulo ei ole tiedon väärti…

 6. 6

  AMK sanoo

  Kokeilulla saa tuloksia-tuloksien arvioinnissa ei ole yhtäkään työtöntä joka olisi ollut kokeilussa vaan tulokset katsoo kunta/kokeilun järjestäjä-kuinka paljon he ”voittivat” tälläkin systeemillä.Näissä kokeiluissahan ei ole kysymys työttömistä vaan kuinka ”herrat” saavat palkkansa (kunta säästää) ja kuinka valtion rahaa tuhlataan humpuukiin.Ja kunta säästää jne.Työttömien hyvinvoinnista ei ole kyse,koska se ei ketään kiinnosta,saavathan he itse palkkansa eikä koskaan? tule heihin itseään kohdistuvan.Heillähän on jo eläkepaperit myönnettynä jos työttömäksi joutuu.

  • 6.1

   SeniorPotamo sanoo

   Näin. Miten työtön voisi yksin tätä kaikkea vastaan taistella? Miksi työttömällä ei haluta olevan minkäänlaista oikeutta ihmisarvoiseen elämään? Miksi aina vain raha merkitsee yhtään mitään? Kun oikeuksia tarpeeksi viedään pois, voi työtön ottaa ne omin avuin takaisin.

   Kuten jossain nettikeskustelussa ”laiskojen työttömien” tukemisesta joku totesi, ”on rahaa kuitenkin valitettavasti näillekin annettava, jotta eivät alkaisi varastelemaan”.

 7. 7

  Pera sanoo

  Minullakin on Taitoprofiilin (ICSL Oy) printtaama lehdykkä, jossa minua arvioidaan, että olenko soveltuva alalle, jota aikoinani opiskelin 5 vuotta + 15 vuoden työkokemus samalta alalta – tuolloin. No hyvät arvosanat sain, mutta kuinka hyvät rahat sai aikoinaan tuo yritysrypäs, kun Uudellamaalla rahasti työttömien avulla työministeriötä näillä huuhaahan verrattavilla, osaamisen arviointilausunnoillaan.

 8. 8

  PeelsePuupi sanoo

  Ette varmaan huomanneet, mutta tää Sakun postaus käsittelee maahanmuuttoa, eikä työttömien kohtelua =D