Työttömien aatelia

Kokoomuksen Raija Vahasalo toimi kansanedustajana yhtäjaksoisesti 16 vuotta, mutta ei saanut äänestäjiltä enää uutta mandaattia huhtikuun vaaleissa. Hän haki välittömästi kansanedustajan sopeutumiseläkettä ja sai heti myönteisen päätöksen. Ensimmäiset eläkerahat Vahasalo sai tililleen tällä viikolla.

Vahasalon kohdalla työpaikan saaminen olisi ollut ilmoitusluonteinen asia. Hänellä on ollut 16 vuoden ajan pakkasessa rehtorinvirka Kirkkonummen Gästerbyn koulusta. Vahasalo kuitenkin haki lisää virkavapaata, mikä myös 31.5.2016 saakka myönnettiin.

Näin kertoi Ilta-Sanomat eräästä työstä kieltäytyjästä, jolla on turvanaan kansanedustajia varten laaditut erityssäännöt.

Tavallisen kansalaisen olisi heti katsottu kieltäytyneen työstä, hän olisi menettänyt työttömyysetuutensa ja joutunut turvautumaan toimeentulotukeen, jota olisi rangaistukseksi kieltäytymisestä alennettu 20 %. Ensi keväänä hänen katsottaisiin olevan syrjäytymisuhan alla tai peräti syrjäytyneen työelämästä ja hänelle laadittaisiin aktivointisuunnitelma. Koska työtön itsekin arvelee työhön paluun olevan vaikeaa, niin aktivointisuunnitelmaan otettaisiin työllistämistoimenpiteeksi kuntouttava työtoiminta.

Koska tässä tapauksessa on vuoden kuluttua olemassa sopiva työtehtävä rehtorina, niin työtön voitaisiin sijoittaa siihen kuntouttavana työtoimintana. Hän saisi työstään työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Kansanedustajien sopeutumiseläke on tehnyt entisistä kansanedustajista työttömien aatelia. Sopeutumiseläke koskee ennen vuoden 2011 vaaleja kansanedustajiksi valittuja, mutta ei enää keväällä 2011 ensimmäistä kertaa eduskuntaan päässeitä. Siis jos joku on valittu eduskuntaan vuonna 2007 tai sitä ennen, niin hän on oikeutettu tähän eläkkeeseen. Samoin oikeus säilyy, jos joku ennen vuotta 2011 edustajaksi valittu on pudonnut eduskunnasta, mutta valitaan sinne myöhemmin uudelleen.

Sopeutumiseläkeläisiä on tällä hetkellä kuutisenkymmentä henkilöä, joista toistakymmentä on syntynyt 1970-luvulla.

Eläkkeiden määrät eivät ole julkista tietoa, mutta määräytymisen perusteet ovat. Yhdestä kaudesta kertyy eläkettä noin 900 euroa kuukaudessa, kahdesta kaudesta noin 1 900 euroa ja kolmesta kaudesta noin 2 800 euroa. Täyden eläkkeen eli noin 3 600 euroa saa neljästä kaudesta. Luvut ovat neljän vuoden takaa, joten summat lienevät nykyisin suurempia.

Seitsemän vuotta eli vajaat kaksi kautta kansanedustajana oikeuttaa sopeutumiseläkkeeseen ja tätä eläkettä maksetaan koko lopppuikä. Kaksi kautta eduskunnassa istunut saa siis semmoiset pari tuhatta euroa joka kuukausi. Kukaan ei koskaan vaadi häntä tekemään mitään rahan vastineeksi.

Kun tavallinen kansalainen jää työttömäksi, niin hän saa ensin ansiosidonnaista päivärahaa määräajan, mikäli kuuluu ammattiliittoon tai työttömyyskassaan. Sen jälkeen hän putoaa peruspäivärahalle ja myöhemmin työmarkkinatuelle. Niiden molempien suuruus on 32,80 euroa arkipäivältä. Tästä maksetaan veroa 20 %. Lisäksi työtön saa jatkuvasti kuulla ihan eduskunnasta asti vaatimuksia mennä palkatta vaikkapa lumitöihin saamiensa rahojen vastineeksi.

Jos työmarkkinatuella oleva työtön sanoo, että työnsaanti on nykyisin niin vaikeaa ja ammattitaitokin on kadonnut tässä syrjäytyessä, joten enpä nyt pysty ottamaan työtä vastaan, niin se rahan tuleminen loppuu heti. Hän joutuu kunnan toimeentulotuelle, jota rangaistukseksi alennetaan 20 %. Jos ammattitaito on toistuvasti kateissa, niin tukea alennetaan 40 %.

Työttömät ovat tasa-arvoisia, mutta aatelistoilla on omat säännöt. Aiemmin esimerkiksi Vahasalo on ollut kovasti sitä mieltä, että sosiaaliturvan pitää olla työhön kannustavaa.

Itse hän katsoo voivansa jäädä lekottelemaan sopeutumiseläkkeelle.

 

Kommentit
 1. 1

  Raiko Karvonen sanoo

  Tavallisen kansalaisen oikeusturva ei kiinnosta ketään. Eliitti saa aina eliitin edut.

  Niin tässäkin tapauksessa. Eihän tämä oikein ole, mutta säännöt on luotu tällaiseksi. Se on väärin, mutta tuskin tähänkään ongelmaan ollaan puuttumassa millään tavoin, vaikka tavallista pulliaista kohdellaan paljon tylymmällä tavalla, jos työt yhtäkkiä loppuu vaikka irtisanomiseen.
  On heti ilmoituttavat työnhakijaksi ja aluksi saat työttömyyskassalta oliko se nyt ainakin viikon karenssin, ennen kuin saat rahaa mistään. Jotain tällaisille eduille pitäisi vain voida tehdä, mutta lainsäädäntömuutokset ovat eduskunnan enemmistön käsissä.

  • 1.1

   JTL sanoo

   ”Eliitti” on hieman väärä termi,
   elitistinen paskasakki on parempi nimitys.

  • 1.2

   Marko Kivelä sanoo

   Itse asiassa tuo on jo muuttunut. Moiset edut ja ehdot koskevat vain kansanedustajia jotka ovat olleet pidempään eduskunnassa – taannehtavasti kun etuja on aika hankala poistaa. Viime kaudella ja nyt eduskuntaan päässeet eivät tuota nimenomaista etua saa.

   Tämä ei kylläkään poista kyseisen edustajan valinnan ongelmallisuutta.

   • 1.2.1

    Saakyllä sanoo

    Kyllä sen yhä saa, mutta vain kolmeksi vuodeksi. Ei sekään huono.

  • 1.3

   Pirkko sanoo

   No toisaalta, kyllä sinne eduskuntaan ihan kuka tahansa voi pyrkiä, notta jos kiinnostaa liittyä ”eliittiin”.

   • 1.3.1

    AMK sanoo

    Tuloton,varaton ja jo katuojaan sullottu ihminen jota juopoksi haukutaan jopa ministerien johdolla ja jolle kukaan ei anna sponsorirahaa eikä ole niitä hyviä veljiä jotka sen hakuprosenssin kustantaisivat?

   • 1.3.2

    tönkkösuolattu sanoo

    Se, että mä kritisoin eliittiä, ei suinkaan tarkoita että haluaisin itse samanlaiseksi.

 2. 2

  Manna sanoo

  Kaiken lisäksi jos näitä tukitoimia itse haluaisi, on asia tehty mahdottoman vaikeaksi. Tällä hetkellä säännösten taas muututtua, ei korkeammalla palkkatuella voi enää työllistyä samalla tavalla kuin ennen. Mihin katosi tämä aikaisin työelämään tavoite? Nyt palkkatukea saa jos on 28kk ajalta ollut työttömänä 24kk. Ei siis niin kuin ennen, eli kun on työmarkkinatuella.
  Tietyillä aloilla tämä palkkatuettu homma on ihan validi tapa työllistyä ajoittain. Samalla pyöritetään kolmannen sektorin toimijoita joille ei apurahoja riitä oikeaan palkkaamiseen.
  Huokaus. En sitten menekään kehittämään kurssitarjontaa ja näin edistämään omaa työllistymistäni. Odotan että mahdollisuus taas tulee minullekin, noin vuoden päästä. Siihen mennessä on laki ja käytännöt ehtineet muuttua jo moneen kertaan.

 3. 3

  sanoo

  En saanut linkkiä auki, mutta uskon väitteeseen, että sosiaaliturvan tule olla kannustavaa.

  On ihan oikein, että moinen tekopyhä edustaja tipahtaa eduskunnasta. Mutta en usko, että narsistiseen ja psykopaattiseen luonteeseen kuuluu itsetutkiskelu omien tekojen ja puheiden välillä.

  Kuten meillä muilla kuolevaisilla, jotka systeemissä kärsitään.

 4. 4

  Sakari2 sanoo

  Siis 31.5.2016 asti? Onko työnantaja siis velvollinen ottamaan työntekijän takaisin vuotta ennen sovitun virkavapaan loppua? Mitä jos paikkaan on palkattu määräaikainen sijainen 331.5.2016 asti?

  Muutoin olen kyllä sitä mieltä, että sopeutumiseläkkeissä olisi viilaamisen varaa…

  • 4.1

   S sanoo

   ”Vahasalo kuitenkin haki lisää virkavapaata.” Eli ei tähän paikkaan ole voitu tehdä sijaiselle sopimusta vuodeksi eteenpäin.

 5. 5

  Johanna Maula sanoo

  Samoin tekee ex-KE Pia Kauma, joka koetti nostattaa itseään eduskuntaan lietsomalla kansalaisia maahanmuuttajaäitejä vastaa täysin tuulesta temmatuilla väittellä € 200 lastenvaunuavustuksesta.. Nyt nostaa siis meiltä vastikkeetonta € 4000 kk avustusta….. Suvi Lindén taas ei lukemani mukaan voi mennä töihin kun tytär on vain 12 v…. milloin poliitikkojen puheet alkavat vastata tekoja? Kokoomus on nimenomaan vaatinut eläkeiän nostoa, vastikkeellista sos.turvaa, kiristyksiä työttömyysetuuksiin… todella vastenmieliestä joukkoa.

 6. 6

  0ravainen sanoo

  Ei mitään. Kyllä itsellenikin kelpaisi kunnon eläkerahat Kelan/sossun painostuskorvauksen sijaan. Vika on vain siinä ettei se ole kaikille avoin vaihtoehto. Jos se olisi, niin kaikkihan täällä makeista eläke-eduista nauttisivat, ja systeemi romahtaisi siihen. Sen on saletti että tilanne ei tule muuttumaan, sillä kansanedustajat eivät taatusti poista omia eläke-etujaan nyt eikä koskaan! En nyt osaa sanoa kumpi on parempi näkökanta, iloitako siitä että joku säästyy rääkiltä, vaiko olla katkera ja kateellinen kun itse en säästy.

  • 6.1

   LL sanoo

   Etuoikeudet ovat eriarvoisuutta. Sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta. Kateuskortin heiluttelu on useimmiten hyväosaisten tapa vähätellä ja torjua heihin kohdistuneita vaatimuksia kohtuudesta. Tästä on hyvä tositarina.

   Hgin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on niittänyt mainetta eräässä asiassa. Hän on useampaan kertaan ollut vaatimassa itselleen ja muille kaupunginjohtajille reiluja palkankorotuksia Hgissä. Ensimmäisen kerran hän oli itse hyväksymässä niitä kaupunginhallituksen jäsenenä joskus tuossa 1990-luvun loppupuolella, kun Hgissä korotettiin virastojen ylimpien päälliköiden palkkoja todella hulppeasti. Kaupungin pienipalkkaiset työntekijät lähettivät viestejä kaupunginhallituksen jäsenille ettei niin kohtuuttomia korotuksia pidä hyväksyä, koska kaupungin palveluissa tehtiin samanaikaisesti isoja leikkauksia. Pekka Saurin vastaus on jäänyt mieleen noilta ajoilta. Hän nimitteli kaupungin työntekijöitä kateellisiksi.

   • 6.1.1

    Elisa sanoo

    Mikäli nämä tiedot Saurista pitävät paikkansa, olen hyvin pöyristynyt. Luulisi psykologiaan ja psykiatriaan erikoistuneen henkilön, joka on vieläpä toiminut Mielenterveyden keskusliitossa, ajattelevan asioita hieman omaa napaansa pidemmälle.

     • 6.1.1.1.1

      LL sanoo

      Tässä asiassa annan tunnustusta Jussi Halla-aholle, koska perussuomalaiset vastustivat ja ehdottivat näiden aivan kohtuuttomien palkankorotuksen hylkäämistä Hgissä.

     • 6.1.1.1.2

      0ravainen sanoo

      Edelleenkin ottaisin kyllä kaikki nuo edut ja palkankorotukset, jos vain saisin. =P Helppo on hurskastella ja huutaa epäreilua, mutta jos omalle kohdalle sattuu niin saattaa ääni kellossa muttua. En missään nimessä syyttäisi yksityishenkilöitä näistä epäkohdista, ihan inhimillisyyden nimissä. Syy on systeemissä joka nämä edut sallii.

     • 6.1.1.1.3

      LL sanoo

      Huomasitko Oravainen sen, että pienipalkkaiset kunta-alan työntekijät puolustivat (tuossa ahneustarinassa) kaikille yhteisiä palveluja, ajattelivat yhteistä etua. Kun taas etuoikeuksia itselleen kahmivat ajattelivat vain itseään. Kyllä, eittämättä, raha kelpaa kelle hyvänsä, mutta varakkaalta, jolta ei yhtään mitään puutu, voi kyllä vaatia kohtuullisuutta.

    • 6.1.1.2

     LL sanoo

     Elisa, Pekka Sauri kirjoitti kirjan: ”Parempaa kuin seksi.” Se on hänen kohdallaan Raha.

 7. 7

  Mikko sanoo

  Tässähän on malliesimerkki yhteiskunnan KANNUSTINLOUKUSTA.

  Monia muita esimerkkejä näistä kannustinloukuista löytyy myös ihan tavallisen tallaajan kohdalla.

 8. 8

  töytön sanoo

  Vahasalo taitaa olla ns. ”moniongelmainen”, kun ei töihin kykene.

 9. 9

  sanoo

  Eduskunta vauhdissa: Omienkin joukkoon tuli väliinputoajaluokka. Näin ajattelen, kun muistan Sakarin bloggauksen lukemisen jälkeen vaalituloksen jälkipuinnista edustajia vaan nimiänsä en, jotka eivät raportoinnin mukaan saa sen paremmin sopeutumiseläkettä kuin ansiosidonnaista työttömyysturvaakaan. Yhdessä suunnassa ei ole vaalikaudet kohdallaan ja toisessa suunnassa ei täyty työssäoloehto vaikka kassan jäsenmaksut oli kyllä kunnossa. On se aika kova suoritus tuo. Siihen eivät ihan kaikki pystykään, sano.

  Totisesti inhimillisen ajattelukyvyttömyyden, herkkäuskoisuuden ja tapahtuneiden tosiasioiden kohtaamiskyvyttömyydestä seuraavien vastoinkäymisten luettelo on loputon. Siihen sopii, että ollaan samanaikaisesti kädettömiä suojaamaan parlamentaarisen tehtävän päättymisen epäsuotuisilta seurauksilta ja estämään olemassaolevankin suojan räikeä julkinen väärinkäyttö. Siksi siis eliitistä puhuttaessa yksi porsastelee ja toinen menee töihin viestintätoimistoon?

  Politiikkamme laatu ei tästä ainakaan parane, kun jälleen kerran maksukykyisten eturyhmien asialla juoksevien monien lauma laajenee, ja tehtävissään säilyneidenkin on syytä marssia ryhmäkurin tahtia ettei tule omaa tuntumaa yhteiskuntamme kovaosaisten elämään. Ja jostain kumman syystä kukaan ei ole millänsäkään, kun etujen piirissä olevat julkisesti porsastelevat, eivät vaikka samaan aikaan reagoivatkin sangen tylysti oikeiden työttömien kamppailuun ihmisarvonsa puolesta järjestelmän pyörityksessä.

  Monissa maissa on näitä hankalaan uravaiheeseen tulevien poliitikkojen apujärjestelmiä eivätkä hyvinkin räikeät väärinkäytökset sinänsä ole uusi asia. Sieltä on sikäläisessä uutisvirrassa kuultu aivan timokallimaisen vaalirahan törkeitä kommentteja, kun on kiinnijääneiltä kysytty asiasta. Ei ole hyvä asia, ei todellakaan, mutta kun se ei ole edes oikeasti uusi asia, jos siis on maailmaansa aktiivisesti seurannut. Välillä tunnottomuus ja ajattelukyvyttömyys eivät enää edes hätkäytä. Kun on aina puhunut kansan edustamisesta, mutta tosiasiassa vain ajanut omaa, lähipiirin, ryhmän tai vastaavan kuppikunnan etua niin miksi äkkiä kääntäisi kelkkansa ja laittaisikin tekonsa vastaamaan puheitaan?

 10. 10

  Raaka Arska sanoo

  Katsokaas mikä puoluetausta kyseisellä henkilöllä on. Se selittänee kaiken?

 11. 11

  Jaana sanoo

  Kokoomuslainen tapa kantaa vastuuta? Vahasalon puoluetoveri Lasse Männistö päivittelee, kun nyt oikeassa työpaikassa ei edes Facea ehdi päivittämään. Jossain mennään nyt metsään, onko siis eduskunta joillekin vain lorvailua Facen ääressä ja toisille vain ”kivan liksan ja ihan kivan ennenaikaisen (=aiheettoman) eläkkeen” hankkimista? Meillä on ihan liikaa kansanedustajia, määrän voisi pudottaa puoleen, niin luultavasti toimintakin tehostuisi. Näin pieni maa ei todellakaan tarvitse 200 kansanedustajaa. Ei ihme, jos luottamus politiikkaan on nolla, istuuhan nykyisessäkin eduskunnassa peräti valtakunnan oikeudessa tuomittuja! Häpeällinen tilanne Suomelle, että edes eduskunnasta ei löydy ryhtiä, joten turha tulla kansalle tuputtamaan, että teepäs poika nyt kiltisti työsi ja menepäs sinne 9 euron orjatyöhön, mistä et elantoasi saa ja mikä ei kerrytä edes eläkkeitä. Hallitus saa sitä mitä tilaa. Ennen ajattelin aina esim. pimeästä työstä, että hyihyi, sitten tutustuin sisältäpäin politiikkaan ja en sano enää hyihyi. Niin kauan kuin tässä maassa tarkoituksella viedään tavalliselta ihmiseltä tai yrittäjältä toimintaedellytykset, surkealla terveydenhuollolla tuhotaan työkunto, niin hei siitä vaan!

 12. 14

  Erkki Tuomiopäivä sanoo

  Aika vähästä sitä tosiaan pääsee eläkkeelle. Menee vain sinne A-mäelle silloin kun sattuu huvittamaan ja muutaman vuoden päästä ura on pulkassa. Ei luulisi olevan kovinkaan rankkaa työtä, verrattuna vaikka kaivosmieheen, joka joutuu painamaan 65 v asti. Ja jolta vähennetään palkasta jokainen alkava 5 minuuttia jonka myöhästyy kellokortin leimauksesta.

  Noh, onneksi olkoon nyt kuitenkin. En voi moittia yksittäisen edustaja evp:n valintaa koska tekisin itse saman. Enkä jaksa vaivautua moittimaan järjestelmää, sehän on ihan turhaa. Eihän tässä nyt (onneksi) sentään missään demokratiassa eletä.

 13. 15

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Työttömyyskassan ansiopäivärahan jälkeen putoaa suoraan työmarkkinatuelle. Jos ei ole kassan jäsen, saa sen sijaan ensimmäiset 500 päivää KELAn peruspäivärahaa.

 14. 16

  Vääpeli Matala sanoo

  Tämä tulee nyt väärään ketjuun, mutta kun aiheeseen paremmin liittyvien ketjujen kommentointi on jo suljettu niin tulkoon nyt tänne sitten,
  Eli Kainuun Sanomat (Ja ilmeisesti sama juttu löytyy muistakin Lännen Median lehdistä) julkaisi 17.5:ttä jutun otsikolla ”Asuinpaikasta riippuu, paljonko pyykkikoneeseen saa toimeentulotukea”, löytyy tuo lainausmerkeissä oleva googlettamalla.
  Jos olet työtön ja verenpaineesi on vähänkään koholla, älä lue (KS:n, samansuuntaisia tosin taitaa olla muissakin aviiseissa) uutisen kommentteja. Olkoot sitten vaikka tahallista provosointia, tässä alkaa todella menettää uskonsa suomalaisen (Hyvinvointi) yhteiskunnan ja yhteiskuntarauhan säilymiseen, saati sitten ihmisiin.

  • 16.1

   keke sanoo

   Jos Suomen sosiaaliturva ei täytä edes EU:n määrittelemää minimimiä sosiaaliturvasta niin ei kyllä kannata mistään hyvinvointivaltiosta puhua saatikka sen säilyttämisestä. Se että jotkut uskovat ja toistelevat tuota mantraa kertoo vain loputtomasta tyhmyydestä mikä tätä kansaa vaivaa. Vaikka kuinka lyöt paperit käteen jotka todistaa seikan ja sanot että nyt ne valot päälle sosiaaliturva on täysin riittämätön siihen joku neropatti tulee kertomaan miten tämä nyt vaan ei voi pitää paikkaansa koska suomessa on maailmanparas sosiaaliturva ja hyvinvointivaltio.

   AIvan sama asia työttömyyden kanssa. Jos sitä työpäivää tiputettaisiin siihen 6 tuntiin niin silloin kaikilla olisi työtä ja säästyneillä sosiaaliturvalla voitaisiin tuloveroa laskea niin silloin se 2 tunnin tulomenetys korvaantuisi pienemmällä verolla mutta ei koska pakko painaa 8 tunnin päivää ja vittuilla työttömille.

   Sitten siihen päälle jotkut neropatit ihan tosissaan ehdottaa tämän kaiken korjaamista 500 euron perustulolla joka olevinaan korjaisi kaiken kun samaan aikaan EU on kertonut että sosiaaliturva on nostettava sinne 1200 euroon mikäli mielitään täyttää EU:n asettama alaraja.

   Anteeksi avautuminen mutta vituttaa tämä ihmisten pohjaton tyhmyys.

   Itse aiheeseen niin onnea Raija Vahasalolle hyvä että systeemi toimii joillekkin näinkin hyvin ja onnellisia eläkepäiviä ei kai kaikkien elämä kuulukkaan olla pelkkää tervanjuontia.

   • 16.1.1

    LL sanoo

    Niinpä niin. Perustulo on on ihan hyvä ajatus, mutta nyt sitä masinoidaan poliittisesti ihku-idiksenä (= köyhät olkoon köyhiä ja leipäonot on jees). Sitä ei pidä missään nimessä toteuttaa ennenkuin sosiaalitruva on korjattu.

    Suomi on Euroopan neuvoston tarkkailulistalla sosiaaliturvantasosta. Se korjattakoon ensin ja vasta sen jälkeen voi siirtyä perustulomalliin.

 15. 17

  Pyk-pyrkyrit vauhdissa taas sanoo

  kiusaamisen lähtökohta on se, että joku on liian erilainen tai muista poikkeava. Sisäpiiri on se, jossa on turvallista olla mutta kukaan ei ole siinä onnellinen. oikeasti. Sitten kun vähitellen kypsytään aikuisiksi, ne ketkä on poikkeavia, joilla on potentiaalia, pääsevät esiin ja sellaisia arvostetaan. Kuitenkin edelleen siellä sisäpiirissä on turvallisempaa, tavisten joukossa ja sellaista ei kukaan kehtaa haukkua tai kiusata. Samalla kuitenkin halutaan ja tarvitaan niitä keillä on kykyjä ja tiettyä luonteen lujuutta. Niinpä usein päädytään tilanteeseen jossa etsitään osaajia joilla on sellaisia kykyjä jotka tekevät sen osaamisen käytännössä tyhjäksi. Eli ihmisellä pitää olla ominaisuuksia jotka mitätöivät oikean osaamisen, tai ainakin heikentävät sitä. Tiimin vetäjäksi päätyykin usein ihminen, jonka todellinen valinta siis on joko vahvistaa niitä joilla on vahvaa potentiaalia tiimin vetäjäksi, tai unohtaa oma asema ja asettua syrjittyjen puolelle, auttajaksi. Siis valita ”hyvät tyypit” ja muodostaa uusi, parempiosaisten sisäpiiri tai asettua heikompiosaisten rinnalle. Näin meillä on uusi oravanpyörä ja ollaan taas lähtöruudussa. Peruskouluefekti elää ja voi hyvin. Kaikki on ookoo hetken. Sitten taas iskee kiusaaja, koska taas joku pahus on ollut liian erilainen tai muista poikkeava. Liian suuri uhka. Liian potentiaalinen menestyjä. Ja taas kiusattu vetäytyy tai haistattaa pitkät paskat systeemille. Sitten taas ihmetellään, miten tämä yhteiskunta, tämä systeemi voisi muuttua oikeesti paremmaksi….

  (pyk = pelkurien yhteiskunta)

 16. 18

  Aleksi sanoo

  Vahasalon(ja monen muunkin vastaavan) toiminta on sinänsä ihan loogista, että he projisoivat oman moraalinsa ja käsityksensä kaikkiin muihin ja tekevät sen pohjalta johtopäätöksiä siitä, minkälainen systeemin pitäisi olla. Hänelle on luontevaa jäädä pyörittämään peukaloitaan muiden piikkiin ja siksi hän olettaa saman pätevän kaikkiin muihinkin, jolloin looginen johtopäätös on, että kaikki työttömät pyörittelevät peukaloitaan muiden piikkiin omasta vapaasta tahdostaan ja jopa aktiivisesti vieroksuvat töitä, kuten Vahasalo ajatteleisi itsekin tekevänsä samassa tilanteessa.

  Sama kävi ilmi joitakin vuosia sitten olleeseen tilastoon työpoissaoloista ja asenteista niitä kohtaan. Kokoomuslaisissa oli ylivoimaisesti suurin edustus sekä niissä, jotka jäivät halutessaan töistä pois matalalla kynnyksellä, että niissä, jotka vaativat tiukennuksia sairauspoissaolokäytäntöihin(taisi olla kyse ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomuudesta). Kyse voi tietysti olla tekopyhyydestä, mutta ehkä luultavammin kuitenkin siitä, että tiukennukset, heikennykset ja rajoitukset ovat _moraalisesti oikein_ niiden kohdalla, jotka hyväksikäyttävät järjestelmän lepsuutta, jolloin ihmisen, joka itse hyväksikäyttää järjestelmää ja uskoo kaikkien muidenkin tekevän samoin johtopäätös on, että tiukennukset, heikennykset ja rajoitukset järjestelmään ovat moraalisesti oikein.

  Yleensä näissä jutuissa kuitenkin unohtuu se, että rehellisiäkin ihmisiä on olemassa, vaikka itse ei sellainen olisikaan.