Palkatonta työtä, osallistavaa sosiaaliturvaa ja ruoskaa

Jos joku kuvitteli uuden porvarihallituksen parantavan köyhien työttömien asemaa, niin hän varmasti pettyi jo eilen. Silmät aukeavat lopullisesti viimeistään sitten, kun uusi hallitus toteuttaa työllistämisohjelmaansa. Lisää töitä on luvassa, mutta niistä töistä ei makseta palkkaa. Palkaton työ lisääntyy monella eri tavalla.

Katsotaanpa otteita hallitusohjelmasta:hall ohj 1

Työvoimahallintoa hämmennetään edelleen ja sen toiminta keskittyy aktivointitoimenpiteisiin. Suomeksi tämä tarkoittaa palkatta tehtävää työtä, jonka vastaanottaminen varmistetaan sanktioiden tehokkaammalla käytöllä.

Hallitusneuvottelijoiden joukossa ei ilmeisesti ollut ketään työllistämislainsäädäntöä tuntevaa, koska hallitus luulee sanktioissa olevan tehostamisen varaa. Sinnikkäästi tuntuu elävän käsitys, että työtön oikeasti voi kieltäytyä töistä ilman rangaistusta.

Ei voi. Jo nyt kieltäytyjä menettää työttömyysetuutensa määräajaksi ja joutuu kunnan toimeentulotuelle, jota alennetaan lisärangaistuksena 20 %. Ehkä tarkoituksena on aloittaa samanlainen sanktiotehtailu, jolla ikuisia karensseja jaettiin vuoden 2012 heinäkuuhun asti. Yksi ainoa kieltäytymiseksi katsottu menettely aiheutti työttömyysturvan käytännössä lopullisen menettämisen.

Hallitus aikoo siirtää vastuun vaikeimmin työllistyvistä kokonaan kunnille. Tämä ei voi tarkoittaa mitään muuta kuin kuntouttavan työtoiminnan nimellä teetettävän palkattoman työn lisääntymistä. Helpoimmin työllistyvistä pääsevät sitten hyötymään yksityiset työnvälitystoimistot. Näin vastuu köyhistä ulkoistetaan kunnille ja työvoimahallinnon rahat helposti työllistyvien osalta ohjataan yksityisille palveluntuottajille. Myös osallistava sosiaaliturva tekee näyttävän paluun:hall ohj 2 Taas kummittelee tuo työn vastaanottovelvoillisuuden tiukentaminen lisättynä aktivointitoimenpiteiden velvoittavuudella. Aktivointitoimenpiteillä tarkoitetaan tunnetusti kuntouttavaa työtoimintaa eli työtä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella.

Lisäruoskana on jo haudatuksi luultu osallistava sosiaaliturva. Se on noussut uudessa muodossa sisältäen nyt palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sosiaalietuutta ruvetaan sanomaan palkaksi ja sen eteen on tehtävä töitä. Tämähän on tuttua jo ns. Paltamon mallista, jossa työttömien saamat etuudet laskettiin yhteen, sanottiin sitä palkaksi ja ohjattiin työttömät tekemään töitä. Kokeilusta ei poikinut yhtään pysyvää työpaikkaa, mutta se tuli kalliiksi mm. työnohjaajien palkkaamisen takia.

Sosiaaliturvan eteen on siis tehtävä töitä ja palkattoman työn vastaanottovelvollisuutta tehostetaan sanktioilla. Työttömän tulot ja ostovoima eivät kasva yhtään, mutta ainakin tilastot kaunistuvat.

Kuntouttavasta työtoiminnasta syntyneen keskustelun seurauksena lakia muutettiin viime syksynä siten, että työtoimintapäivien enimmäismäärä viikossa vähennettiin viidestä neljään. Lain oli tarkoitus tulla voimaan tänä kesänä. Uusi hallitus aikoo kuitenkin poistaa tämän lakimuutoksen jo ennen kuin se on edes tullut voimaan:

hall ohj 3 kunnat

Näin varmistetaan, että palkatta voidaan jatkossakin teettää töitä viitenä päivänä viikossa jopa kahdeksan tuntia päivässä.

Nyt kuntien vakituisten työntekijöiden olisi syytä huolestua tosissaan oman työpaikkansa puolesta. Miksi ihmeessä kunta maksaisi kenellekään palkkaa, kun saatavilla on kokonainen työttömien armeija eri alojen ammattilaisia tekemään työt palkatta? Kuntien menot pienenevät täsmälleen samassa suhteessa kuin työttömyystilastot kaunistuvat.

Sitä saa mitä tilaa. Nyt tilattiin ruoskalla tehostettua palkatonta työtä.

Kommentit
 1. 1

  Haikki sanoo

  Tuplaamalla aktivoinnissa olevien määrä saadaan ne luvatut ”työpaikat” kasaan.

  Siinäpähän ihmettelevät pienyrittäjät kun kauppa käy entistä huonommin, vaikka työttömyys vähentynyt.

  Ilmeisen varmoja työpaikoistaan ja/tai masokisteja tätä kolmikkoa äänestäneet, sen verta ylimielistä tekstiä näkee kommenttipalstoilla työttömien työhaluttomuudesta ja leveästä elämästä.

  Poliisin lisäresurssit tulevat tarpeeseen, koska orjiksi alennetuilla ei oikein muuta mahdollisuutta enää vaikuttaa ennen seuraavia vaaleja.

  Vasta katsoin Marinin ja Benkun yhteishaastattelua Hesarista. Benkun mielestä veronkorotusten tie käyty loppuun. Henkilöverotuksen puolella ehkä näin, mutta miten verot voivat tapissaan, jos esim Suomea matalampaa yhteisöveroa ei löydy Länsi-Euroopasta mistään? Eihän vain Kela-maksun poistokin lisännyt työpaikkojen sijaan osinkoja (joitten kokonaisverotus Euroopan toiseksi matalinta).

  Vituttaa itseäni vähempiosaisten puolesta.

  • 1.1

   LL sanoo

   ”Ilmeisen varmoja työpaikoistaan ja/tai masokisteja tätä kolmikkoa äänestäneet, sen verta ylimielistä tekstiä näkee kommenttipalstoilla työttömien työhaluttomuudesta ja leveästä elämästä.”

   Se on se myytti työttömästä, joka saa ihmiset uskomaan leveää elämää elävään työttömään. On kyse Workfare yhteiskunnan luomisesta, joka esim. Yhdistyneissä kansakunnissa (brittilässä) toteutuu niin, että mm kaupan alalla on töissä joissain kauppaketjuissa etupäässä palkattomia työntekijöitä (jotka tekevät sitä sosiaaliturvansa vastineeksi).

 2. 2

  sanoo

  Kehoitan sabotoimaan ja aiheuttamaan KAIKENLAISTA IKÄVÄÄ PALKATTOMAN TYÖN TEETTÄJILLE JA HEIDÄN APULAISILLEEN KAIKILLA TASOILLA

  • 2.1

   Haikki sanoo

   Millähän keinoilla saisi puuhattua palkattomien lakon?

   • 2.1.1

    Salla W sanoo

    Millainenkohan se tosiaan voisi olla? Pitäisi järjestää niin, että siitä ei tule sanktioita osallistujille. Voisiko llakko olla esimerkiksi sellainen, että palkattomaan työhön määrätyt menevät määrättyihin ”työpisteisiinsä” osoitettuun aikaan, mutta eivät tee mitään? Lakkoileva palkatonta työtä tekevä etsisi vain lähimmän tyhjän tuolin ja istuisi siinä määrätyn ”työ”ajan. Sitten katsottaisiin, mitkä työtehtävät ja -suoritteet jäävät kussakin organisaatiossa tekemättä, kun palkaton ei tee niitä.
    Lisäksi pitäisi saada mahdollisemman paljon mediahuomiota asialle.
    Voisi olla hyväkin idea, mikäli osallistuminen olisi laajamittaista.

    • 2.1.1.1

     keke sanoo

     Työttömän lakkohan on perinteisesti ollut mellakka

    • 2.1.1.2

     Ilona sanoo

     Sanktioita siitäkin tulisi. Työnantaja vaan antaisi lausunnon, että kieltäytyy työstä. Se tehoaa aina.

     • 2.1.1.2.1

      Haikki sanoo

      Ruokatunnin tai työajan jälkeen voisi pitää hiljaista hetkeä muitten orjuutettujen kunniaksi, mielellään mahdollisimman näkyvällä paikalla te-toimiston edessä tai itse työpajalla?

     • 2.1.1.2.2

      keke sanoo

      Ei siellä työkokeilussa mitään ruokatunteja ole joten ylitöiksi menis lakkoilut

     • 2.1.1.2.3

      JTL sanoo

      Täytyy äänittää/kuvata kaikki keskustelut ”työnantajan” kanssa.

   • 2.1.2

    PeelsePuupi sanoo

    Palkattoman pakkotyöntekijän paras tapa osoittaa mieltään haisevaa systeemiä vastaan on mennä vetämään näyttävät itsarit TE-/sosiaalitoimiston portaille. Itse ajattelin mennä sinne portaille joku päivä istuskelemaan muovipussi päässä. Paljon tehokkaampaa ja kivuttomampaa kuin hidas nälkäkuolema, johon työtöntä Suomessa ajetaan.

   • 2.1.3

    Ei tehdä mitään sanoo

    Jos on kuntouttavassa työtoiminnassa, niin on todistetusti työhön kykenemätön. Työpäivän voi kuluttaa räpälämällä kännykkää ja facebookissa. Ei pidä tehdä mitään, kun ei ole työsuhteessakaan.

    Turha edes toivoa että ahkeruutensa ja osaamisensa osoittava palkattaisiin.

    • 2.1.3.1

     Toukokuu sanoo

     Varsinkin jos työkokeiluun/kuntoutukseen saa jotenkin ujutettua sanan ”harjoittelu”. Harjoittelijaltahan ei voi olettaa työntekijän työpanosta ja hänen pitää saada jatkuvaa ohjausta. Julma se on sellainen työnantaja joka harjoittelijaa haukkuu, sehän ei vielä osaa. Siinä voi ottaa iisisti.

     Voi jumaliste minä en oikeasti ymmärrä mikä arvo on väkisellä tehdyillä ilmaisilla työpaikoilla. Tilastotko ne todellakin on tärkeimmät siivota?

   • 2.1.4

    Toukokuu sanoo

    Kaikki palkattomat pakkotyöläiset saikulle. Ei liene vaikeaa vakuuttaa lääkäriä siitä että on masentunut, todennäköisesti oikeasti onkin, kyllähän tämä systeemi murentaa kenen tahansa itsetunnon ja -arvostuksen. Eihän se sairauspäiväraha kovin iso ole mutta sossu ei ainakaan voi rankaista silloin siitä, että ei mene töihin ja joutuu auttamaan toimeentulossa. Välillä voi mennä kuntoutusrahalle, jos Kela tai työkkäri alkaa patistella.

    Siinäpä sitten voivat miettiä miksi nämä toimenpiteet eivät auta ja rahaa palaa sote-puolella kun orjat kipuilee.

   • 2.1.5

    Hannu Siivonen sanoo

    Yleensä kerran palkkatoiveeni. Jos vastatarjousta ei tule vaan ilmaistyötä edelleen ehdotetaan, huomautan lain kieltävän työsopimuksella tehtävän työn korvaamisen kuntouttavalla taivharjoittelulla, sekä lain työttömuuskorvauksesta kieltävän minua osallistumassa työhön joka muutoin voitaisi tehdä työsopimuksella.

    Se on kuntouttavassa toiminut niin hyvin ettei seuraavaa askelta – työmarkkinatuesta kieltäytymistä päiviltä joilloin moiseen osallistun – ole tarvinnut toteuttaa. Karenssillavon uhkailtu ja vihjailtu. Ei ole toteutettu

  • 2.2

   Jussi3 sanoo

   JUURI NÄIN!
   Ensimmäiseksi sattumoisin särkyy paikan kallein kone,
   sitten toiseksi kallein ym.

 3. 3

  CL sanoo

  Elättelen toiveita siitä, että tuo palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen tarkottaisi sitä, että jatkossa voisi tehdä työkeikkoja/osa-aikaista työtä ilman, että tulee selvityspyyntöjä, tukia katkaistaan/peritään takaisin jne. ja siitä jäisi vielä taskun pohjallekin jotain. Eli eräänlainen esiaste perustulolle.

  En silti pidättele hengitystäni.

  • 3.1

   LL sanoo

   Osa-aikatyöläiselle ja keikkatöissä oleville perustulomalli olisi oikein hyvä, ei tarvitsisi maksaa kuin työtulosta veronsa. Nythän on niin, että työtön maksaa ensin työttöymyystuistaan veron ja sitten vielä palkastaan veron. Kokonaisveroaste nousee aika korkeaksi.

  • 3.2

   34532623452 sanoo

   Palkan ja sosiaaliturvan yhdistäminen tarkoittaa tietenkin sitä, että työtä tehdään sosiaaliturvaa vastaan. Tadaa! Työttömästä tuli työllinen.

   Jos ihan tarkkoja ollaan, niin jotakin saksan mallia varmaan haetaan. Eli 500e saat sossusta ja loput 500 saat tienata itse. Jos et tee mitään, saat kuolla nälkään.

   • 3.2.1

    LL sanoo

    Sosiaaliturva tulkitaan jatkossa palkaksi, ja siitähän on lyhyt askel siihen että kaikki muutkin sosiaaliturvaan liittyvät etuudet muutetaan ”vastikkeelliseksi” tai ”osallistavaksi”. Lapsilisät, eläkkeet jne jne…

    Palkan ja sosiaaliturvan yhdistäminen toteutuu jo palkkatukityössä. Usein tes:n mukainen palkka on -25% kaikkein pienimmästä tes-palkasta. Joten pakkatukityössä käyvän on haettava mm. asumistukea, koska käteen jäävä nettotulo ei riitä.

 4. 4

  W sanoo

  Eihän tämä nyt niin simppeliä ole että kunnan työntekijöiden pitäisi huolehtia vain kunnassa olevista työttömistä. Pahimmassa tapauksessa kunnan työntekijät saavat kenkää ja löytävät _itsensä_ sieltä työttömistä jotka on velvoitettu tekemään näitä kunnan töitä, ts. samaa työtä samassa paikassa ilman oikeaa palkkaa.

  Hyvin kehitetään proleyhteiskuntaa jossa alin palkkaluokka on ’roskaväki – rahvas – orjat’. Saisikohan nämä vielä estettyä liikkumasta kuntien välillä (varmaan jollain ’tukishoppailun’ nimellä) jotta voitaisiin kutsua niitä suoraan ’maaorjiksi’?

  • 4.1

   J sanoo

   ”Saisikohan nämä vielä estettyä liikkumasta kuntien välillä (varmaan jollain ’tukishoppailun’ nimellä) jotta voitaisiin kutsua niitä suoraan ’maaorjiksi’?”

   Se on jo tehty. Itse työttömänä ns. sossun asiakkaana pääsin muuttamaan kuntaa vasta suunnattoman byrokratian ja kummankin kunnan sossun suostumuksesta. Ilman sitä et saa kämppää, ilman kämppää et ole kuntalainen.

 5. 5

  Stinde sanoo

  ”Työttömän tehtävä on hakea töitä.” ”Työnhaku on kokopäivähommaa.” Se lienee siis mahdotonta, vaikeaa tai sitten on tehtävä 16-tuntista päivää, jos ensin on käytävä kokopäiväorjatyössä. Tai siis, sekä lapsi polvella kotitoimistossa että myös massahin pellolla ja ruuvinpussituspisteessä voi ehkä ottaa oman koneen esille ja ruveta rustaamaan niitä hakemuksia – ajatuksen kanssa, huolellisesti ja kullekin työnantajalle yksilöidysti, tietenkin. Koska keskittymiskyky sekä moniajotaito. http://www.hs.fi/politiikka/a1432776019010

 6. 6

  Kirsti Era sanoo

  Kiitos valaisevasta selvityksestä taas kerran!
  Jo illalla alkoi pätkätöitä tekevien nuorten vanhempien kauhistelu siitä, miten muka työkeikkoja pystyy ottamaan vastaan, jos työttömän lapsi saa vain puolipäivähoidon.
  Kun rikkaat ja iäkkäät patut tekee suunnitelmia ihmisten elämän suhteen, niin tulleepa tosi hyvä.

 7. 7

  Heikki Sinsemilla sanoo

  Tämän kaiken voisi jotenkin ymmärtää sillä lailla riistäjäpuolen asemaan samaistumalla, siis jos olisi avoimia työpaikkoja ja pulaa työntekijöistä. Mutta kun ei ole eikä tule, taustalla painaa pakostakin tuntemattomat syyt. Onko se pelkkää psykologiaa, siis sitä että paha olo siirretään alaspäin, kuten armeijassa. Eli kyseessä ei välttämättä edes ole talous millään tapaa, vaikka sillä tässä yritetään ratsastaa.

 8. 8

  Tuplamaisteri sanoo

  Olin vuoden palkattomana töissä ministeriössä ja virastossa. Harmittaa toki, kun kukaan ei halua maksa palkkaa, enkä saanut kummastakaan paikasta ilmaistyön jälkeenkään palkallista työtä, vaikka kovasti arvelin, että nyt on jalka tukevasti oven välissä. Valtiolla pitäisikin olla vahvempi velvoite palkata etenkin pitkäaikaistyöttömiä tehtäviinsä. Silti: jos olisin maannut koko työttömyysaikani eli 400 päivää kotona, olisin varmaan hypännyt jostakin korkealta. Syrjäytymisen ehkäisemisessä palkaton työ on kotona oloa parempi. Tärkeää on myös se, että omaa ammattitaitoa saa ylläpidettyä. Sitä paitsi, usein näissä paikoissa voi neuvotella tekeekö täyttä päivää vai lyhennettyä työaikaa eli töitä ehtii hakea ja kotona maata jos haluaa.

  • 8.1

   LL sanoo

   Okei, jos sinä teet mielelläsi palkatonta työtä ja vain siksi ettet tunne olevasi syrjäytynyt uurastaessasi palkattomana orjana, niin sitähän ei ole kielletty. Jokainen joka itse haluaa tehdä palkatonta työtä saa sitä tehdä, jos työpaikka on. Ilmeisesti toimeentulosi on muulla tavoin turvattu, että voit elää tekemällä työtä ilman palkkaa.

   ”Silti: jos olisin maannut koko työttömyysaikani eli 400 päivää kotona, olisin varmaan hypännyt jostakin korkealta.”

   Okei yrität sanoa, että palkaton työ on itseasiassa itsemurhien ehkäisyä. Olen ollut statukseltani jo 5 vuotta työtön, nytkin tavallaan, vaikka olen palkkatuetussa työssä. Mutta. Saan palkkaa ja voin käyttää ammattitaitoani sekä koulutustani. Palkattomaan pakkotyöhön en aio mennä. Koska se on: laitonta, syrjivää ja rikkoo kaikkia kansainvälisiä sopimuksia työstä ja työn teettämisestä ja vielä: minulla ole taloudellisesti mahdollisuutta ryhtyä harrastamaan työntekoa. Tarvitsen palkan, jolla tulen toimeen.

   • 8.1.1

    LL sanoo

    po. ”minulla ei ole taloudellisesti mahdollisuutta ryhtyä harrastamaan työntekoa.”

  • 8.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   1550 työttömyysetuuspäivää takana, eikä ole kyllä kertaakaan tullut mieleen päättää elämää työttömyyden tai työelämästä paitsi jäämisen takia.

   • 8.2.1

    mk sanoo

    Ei ehkä työttömyyden, mutta näiden kyykytystoimenpiteiden vuoksi kyllä joku saattaa jopa päättää päivänsä, kun tuntee ne nöyryyttäviksi.

    • 8.2.1.1

     LL sanoo

     Tai menettää mielenterveytensä.

     Mutta ei hätää, sosiopsykopaattien johtoryhmä halusi yhdeksi hallituksen kärkihankeeksi Kansallisen mielenterveysohjelman. Siihen liittyy kiduttaminen ja rääkkäminen. Kokoomukseen hypännyt Juhana Vartianenhan sanoi jo ennen vaaleja, että pelko on työttömille ja pienituloisille palkansaajille vain hyväksi.

     • 8.2.1.1.1

      töytön sanoo

      Tuon pärstästä tulostelin ja liimasin hienon tikkataulun pihaleikkeihin. Oiskohan markkinoita näille ja vastaaville hienoille tuotteille, ajattelin vaan tuota kun yrittäjäksi patistavat.

  • 8.3

   Toukokuu sanoo

   Harva haluaa palkatonta työtä tehdä mutta ymmärrän pointtisi siitä, että toki sellainen saattaa auttaa jalan oven väliin saamisessa, sekä tietenkin myös siinä että ei jää kotiin vaan istumaan. Joillekin sopii kotona hengailu ja harrastelu työttömänä, itse koin että seinät kaatuvat päälle.

   Mutta ei se tarkoita että jaksaisin loppuelämääni palkattomia töitä. Olen ollut ehkä noin viidessä pitkässä palkattomassa harjoittelussa/työkokeilussa ja voin sanoa että tässä vaiheessa en jaksaisi yhtään enempää, vaikka sellaista taidetaan pääni menoksi taas jossain suunnitella. Joka kerta olen yrittänyt niin kovasti kuin suinkaan mahdollista ja työtäni on kehuttu kovasti – kuitenkaan ei koskaan tarpeeksi että minut palkattaisiin oikeasti. Vaikea sanoin kuvailla miten lannistavaa tälläinen on. Motivaatio katoaa siinä missä itsetuntokin, kun kelpaa vain ja ainoastaan palkattomaksi työntekijäksi kerta toisensa jälkeen ja samalla työkkäri ja Kela hönkivät niskaan ja syyllistävät.

   Entä saako palkattomasta työstä eläkettä? Miten kauan tälläisen pitäisi kantaa? Onko meillä kohta ihmisiä jotka ovat koko elämänsä olleet palkattomia orjia?

   • 8.3.1

    keke sanoo

    ”Mutta ei se tarkoita että jaksaisin loppuelämääni palkattomia töitä. Olen ollut ehkä noin viidessä pitkässä palkattomassa harjoittelussa/työkokeilussa ja voin sanoa että tässä vaiheessa en jaksaisi yhtään enempää, vaikka sellaista taidetaan pääni menoksi taas jossain suunnitella. Joka kerta olen yrittänyt niin kovasti kuin suinkaan mahdollista ja työtäni on kehuttu kovasti – kuitenkaan ei koskaan tarpeeksi että minut palkattaisiin oikeasti. Vaikea sanoin kuvailla miten lannistavaa tälläinen on. Motivaatio katoaa siinä missä itsetuntokin, kun kelpaa vain ja ainoastaan palkattomaksi työntekijäksi kerta toisensa jälkeen ja samalla työkkäri ja Kela hönkivät niskaan ja syyllistävät.”

    Aika hyvin tähän summasit omat tuntemukseni ja kokemukseni. Mitäs tässä oikein voi muuta sanoa kuin koita sinnitellä toveri et ole yksin tässä veneessä vaikka se tuntuisi siltä.

  • 8.4

   34532623452 sanoo

   Minä olen ensi kertaa elämässäni suunnitellut jostakin korkealta hyppäämistä – ja pahempina päivinä muiden mukana viemistä – sen jälkeen kun nämä palkattomat pakkotyöt tulivat kuvioihin mukaan.

 9. 9

  Viljo Tahvanainen sanoo

  Kuntouttavassa työtoiminnassa voi viitenä päivänä viikossa jopa kahdeksan tuntia päivässä sabotoida sitä hommaa kunnolla jäämättä kiinni. Kokemusta on.

  Tehkää se palkaton työ vain niin huonosti kuin ikinä pystytte. Sabotaasilla on vaikutettu jopa sotien kulkuun.

 10. 10

  JKOO sanoo

  Meitä on moneen junaan. Itse en ymmärrä miksi työtä pitäisi olla sen itse työn, tekemisen, osallistumisen, sosiaalisen vuorovaikuttamisen ja itsensä toteuttamisen vuoksi – minulla on kyllä kivoja pikkutöitä, mukavaa tekemistä ja osallistumista, sosiaalista vuorovaikuttamista ja itseni toteuttamismahdollisuuksia ilman töitäkin.

  Lähden töihin ja etsin töitä aina rahan vuoksi – haluan tienata työlläni rahaa, en mitään muuta kivaa. Haluan sanoa itselleni (en muille) että tienaan itse vähät rahani. Haluan elättää itse itseäni ja perhettäni enkä elää tuilla. Palkaton työ ei kiinnosta. Haluan aina palkallista työtä enkä mitään aktivointeja. Raha aktivoi työhön. Miksi tästä on tullut niin monimutkaista?

  Kun ei ole töitä kaikille ja firmoilla menee huonosti, halutaan ihmiset tekemään ilmaista työtä sen pienen tuenkin eteen tai sitten palkkatuetusti – firmat käyttävät rankasti hyväksi näitä mahdollisuuksia, töitä on mutta ei varaa eikä aikomusta palkata lisää tekijöitä – otetaan siis ilmainen etuuksilla elävä työtön tai palkkatuettu henkilö. Surkeaksi on mennyt tämä työmarkkinaelämä!

  T: te-toimistossa ropojaan tienaava määräaikainen mopo

  • 10.1

   kek sanoo

   ”Lähden töihin ja etsin töitä aina rahan vuoksi – haluan tienata työlläni rahaa, en mitään muuta kivaa. Haluan sanoa itselleni (en muille) että tienaan itse vähät rahani. Haluan elättää itse itseäni ja perhettäni enkä elää tuilla.”

   Ah minäpäs kerron sinulle ja säästän aikaasi yhden 6kk palkattoman kurssin verran minkä itse kävin nuorena vastavalmistuneena sinisilmäisenä kansalaisena tuossa vuosituhannen vaihteessa kun omasin täsmälleen nämä samat ajatukset mitä sinäkin kunnes tämä asia selvitettiin minulle.

   Kyseisellä kurssilla oli ohjaaja jonka kanssa kävimme keskustelun tulevaisuudestani ja se suurinpiirtein meni näin:
   Ohjaaja: No Keke mitkä on sinun tulevaisuuden suunnitelmat?
   Keke: Tahtoisin saada töitä
   O: Hienoa tässä olisi tällainen vuoden pituinen työharjoittelupaikka sinulle sitten kurssin jälkeen jatkeeksi katsottuna
   K: Hetkinen eihän tuosta makseta palkkaa ja näkyisi vielä ammattiani vastaava työtehtävä olevan. Mitä ihmettä tämä nyt on?
   O: Mutta sinähän tahdoit töitä
   K: No siis köh häh? Niin siis _palkka_työtä_ minä olin vailla.
   O: No miksi sinä palkkatyötä haluat?
   K: No varmaan tahtoisin oman elantoni itse kustantaa ja opintolainatkin pitäisi maksaa pois sitten jos jotain jää yli niin olisi kiva jotain tehdä sillä vapaa-ajallaan.
   O: No mitäs sinä tekisit sitten vapaa-ajallasi?
   K: No en tiedä. Voisin vaikka ostella pensseleitä sekä maaleja ja alkaa maalailemaan tauluja. Mitä ihmeen väliä sillä on?
   O: Niin että sinun mielestäsi työantajan pitäisi maksaa sinun taiteilusi?
   K: Häh?
   O: Niin että työnantajanko se pitäisi Keken maalausvehkeet ja muut harrastustoiminnat kustantaa?
   K: Mitä ihmettä? Minä menen töihin ja saan siitä palkan jonka käytän just niin kuin itseäni huvittaa. Ei tämä nyt niin vaikeaa voi olla.
   O: Työnantajahan sen rahan sinulle antaa. Ei sillä työnantajalla mitään velvollisuutta ole sitä Keken vapaa-ajan toimintaa ole rahoittaa.
   K: No voi Jeesus. No miksi ihmeessä sitä töihin pitäisi muka mennä jos sieltä ei rahaa saa
   O: No sitä työtä on kumminkin jokaisen on tehtävä. Sitten jokainen huolehtii itse siitä miten sen vapaa-ajan toimintansa rahoittaa.
   K: Mitä ihmettä eihän kukaan halua ilmaiseksi työtä tehdä
   O: No työtä on tehtävä
   K: Ei ole jos ei saa palkkaa
   O: Kyllä on. Taidatkin olla sellainen taiteilijaluonne joka odottaa että se työnantaja vaan antaa sulle rahaa että sä voi vapaa-aikanasi taiteilla. Ei sulla taida olla juuri lahjojakaan siihen joten miksi sä vaadit sitä työnantajaa toimimaan mesenaattinasi?
   K: mesenaatti?
   O: No semmonen tyyppi joka elättää toisen taiteilun.
   K: Siis onkohan tässä nyt joku väärinkäsitys mä nyt heitin tuon taiteilun lähinnä esimerkkinä. Kai sen ylimmääräsen rahan voisin käyttää vaikka elokuviin tai dokaamiseen.
   O: Niin että työnantajan pitäis kustantaa sun elokuvissa käynti ja kaljanjuonti.
   K: Voi pyhä jysäys. Teen työtä ja saan siitä palkkaa sitten käytän sen palkan just siihen mihin huvittaa. Mikä ihmeen ongelma tässä nyt oikein on?
   O: No tuo sun unelma on täysin epärealistinen.
   K: Miten niin kai muutkin ihmiset on tällä tavalla toiminut?
   O: Joo mutta kun palkkatyötä ei ole
   K: No sitten ei tehdä työtä
   O: Työtä on tehtävä
   K: Ei ilman palkkaa
   O: Juupas
   K: Eipäs
   O: Juupas
   K: Eipäs
   O: Juupas
   K: Eipäs
   ……..

   Myöhemmin Keke meni tuonne työharjoittelupaikkaan jossa luvattiin palkkatyötä harjoittelun jälkeen. Palkkatyö ei kuitenkaan onnistunut sillä kertaa vaan uusi kaveri tuli tilalle harjoittelemaan. Tätä on legendojen mukaan toistunut jo 7 kertaa eikä vieläkään sitä maagista palkkaa ole Keken tilillä näkynyt jonka voisi käyttää sitten vaikka vapaa-ajan taiteiluun. Toistaiseksi Keke asustelee perheensä kanssa ja opintolainat ovat edelleen maksamatta.

   • 10.1.1

    sanoo

    Tämä on niin herkullinen kommentti, että vaatisi ihan oman blogisivun, mihin sen postata.

   • 10.1.2

    LL sanoo

    Mainio teksti, Keke! Se on just eikä melkein juuri noin!

 11. 11

  0ravainen sanoo

  Pelottaa oikeasti se, mihin tässä tulevaisuudssa joutuu. Pitäisi kai harkita vakavissaan maastapakoa, kun se on vielä toistaiseksi EU alueella melko helppoa. Kuitenkin hyvällä pohjakoulutuksella ja jonkinasteisella englannin kielen taidolla voi saada hyvänkin pestin ulkomailta, jos tuuri sattuu kohdalle. Ei katsella ikää paperista; useimmissa maissa iän kysyminenkin työhönotossa on laitonta. Suomalaisia arvostetaan työntekiöinä ulkomailla, kokemusta on. Se juurien irti repiminen kirpaisisi. Onhan tämä ihana maa, metsineen ja järvineen ja omalaatuisen kulttuurin osalta, mutta on täältä ennenkin lähdetty työn perässä. Ptääkö nyt lähteä jo orjuuden pelossa? 🙁

  • 11.1

   0ravainen sanoo

   Ainiin, muuten. Hienoa Sakari, kun kirjoitit Karjalaiseen vaihtoehtoisen näkökannan kuntouttavat työtoiminnasta! Alkoi jo ottaa päähän se orjuuden auvoisuuden ihannointi mitä parista viime numerosta sain lukea.

  • 11.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Omaisuuden realisointi ja maanpakolaiseksi ryhtyminen alkaa näyttämään päivä päivältä varteenotettavammalta. Mitä täällä kalliissa maassa enää turhaan haaveilemaan työllistymisestä. Jos ei muuta, niin halvemmassa maassa ainakin elää pidempään nykyisellä omaisuudella.

   • 11.2.1

    keke sanoo

    Aika moni maa vaatii ennen maahantuloa sen että voit osoittaa että pystyt tulemaan omillasi toimeen. Esmes vuoden viisumiin saattaa olla vaatimuksena se että tililtä löytyy 30.000€ rahaa. Joten varmaan se maastamuutto ei ole ihan joka jampan mahdollisuus.

 12. 12

  kyr..ä o.t. ssa sanoo

  no ihminen joka noihin toimen piteisiin pakotetaan
  suosittelrn että haistakaa vittu asenne on aika pop
  ja se että ei vaan tee mitään noissa orja hommissa
  niilä ei ole periaatessa mitään oikeutta käskytää orjaa ilman palkaa
  se on mun mielipiteeni
  en tajua tän yhteiskunnan moraalia joilain tahoilla ei tulisi mieleenkään vaikka yritäjänä teetää työtä keneläkään ilmaiseksi joka lihotaisi ainostaan omaa kukkaroa
  eli käytää tätä järjestelmää hyväksi surutta s
  otii akateemista kotikasvatusta vastaan j
  a mitä porukat opetti työntekemisestä
  eli työllä voi elätää itsensä kun siitä maksetaan palkaa
  eikä sen takia tarvi olla sossujonossa
  tai yhteiskunnan tukien piirissä
  se ei enään päde nyky yhteiskunassa kun työstä ei haluta maksaa
  vaan palkka kustanukset siiretään yhteiskunnnan maksettavaksi
  kunta ja yksityiset tästä eniten hyötyy
  ei se joka noihin hommiin joutuu

 13. 13

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Työvoimapolitiikan määrärahoja leikataan Elinkeinoelämä-osiossa. ”Suunnataan työvoimapolitiikan rahoitusta vaikuttavimpiin toimenpiteisiin ja avataan työvoimapalveluita yksityisille toimijoille”

 14. 14

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Hallitus otti työttömät ja muut pienituloiset panttivangeikseen kiristääkseen ay-liikettä maksamaan EK:n vaatimat lunnaat. Sellaisia ”ehdollisia leikkauksia” siis. Hallitus tekee ay-liikkeestä syntipukin köyhälistön elämän kurjistamiseen, jos saavutetuista eduista ei tingitä.

  • 15.1

   LL sanoo

   ”Tuija Ohtonen toteaa, että jotta aktivointia voidaan lisätä, työvoimahallinnon määrärahoja on nostettava. Hän laskee, että Lapissa tarvittaisiin yhteensä 30 miljoonaa euroa, jotta edes nykyiset keinovalikoimat ja säädökset voitaisiin toteuttaa. Jos aktivoitavien määrää halutaan kasvattaa, rahaa tarvitaan vielä enemmän.Tänä vuonna Lapissa aktivointiin on myönnetty 23 miljoonaa euroa. Lapissa on työttömiä 14.000.”

   Ohtosen äly ei riita hoksaamaan, että jos tuo 23 miljoonaa laitettaisiin oikeisiin palkkoihin, niin noilla miljoonilla syntyisi aika monta IHAN OIKEATA työpaikkaa. Ei tule sellainen Turhake Ohtoselle edes mieleen, koska hänestä on niin kivaa aktivoida (askarella kuin lasten kanssa kivoja juttuja).

   • 15.1.1

    Haikki sanoo

    23 miljooonallla saisi lyhyellä matematiikalla jo vaikka tuhat työtöntä oikeisiin töihin… Tai sitten vaikka maksaisi ison osan työttömyysetujen ennakonpidätyksistä.
    Joka tapauksessa järkevämpää touhua kuin nykyinen orjuuttaminen.

    • 15.1.1.1

     LL sanoo

     Joo, mutta meillä on nyt ministereinä ihmisiä joilla ei ole edes lyhyen matematiikan taitoja.

 15. 16

  Kauko K. sanoo

  Jos meikäläinen laitetaan tekemään palkatonta työtä, se tulee olemaan tuhoisaa firman kalustolle. Hidas sabotaasi ja välinpitämättömyys hymyn kera – sitä saa mitä tilaa.

 16. 17

  jani räsänen sanoo

  Minä ainakin itse jos joutuisin tuohon alistavaan ja epäoikeudenmukaiseen ”kuntouttavaan” tai ”osallistuvaan” työtoimintaan (orjatyö) mukaan ,varmasti pitäisin huolta että osallistumiseni tulee kalliimmaksi kuin saavutettu hyöty.Tälläinen hyväksikäyttö pitää loppua.työssäni saattaisi sattua ”vahinkoja” aika tiuhaan tahtiin ja tappiot saattaisivat maksaa ”hiukan”.

 17. 18

  Hannele Korpela sanoo

  En kyllä opi ikinä ymmärtämään tota julkishallintoa, kun kuvittelevat olevansa niin hemmetin viisaita. On perustettuna kaikenmaailman työpajoja ja uusix-verstaita, joissa kuntoutuksen nimikkeellä tehdään täysiä työpäiviä maksutta ja vielä kirsikkana kakun päällä järjestellään myyjäisiä tai on oikeasti palkattua henkilökuntaa huolehtimassa tuotteiden myynnistä ja markkinoinnista. Näistä saatavat varat ilmeisesti hyödynnetään oikeata palkkaa saavan henkilökunnan kouluttamiseen ja virkistyskäyttöön. (tähän tulee ruma sana). Miksi ei kukaan organisoi erilaisiin pienyrityksiin (ihan oikeisiin sellaisiin) oikeasti kannustavia porkkanoita, joihin työttömät voisivat mennä ”kuntoutumaan”? Tekeminen olisi mielekästä, kun voisi edes ylläpitää ammattitaitoaan, vaikka sitten 9 euron päivärahakorotuksella, ennemmin, kuin räpläämässä jotain jonninjoutavia patalappuja ja kangaskasseja, tai opettelemassa vanhanajan filmikameralla valokuvaamista. Näissä (kirosana) verstaissa siis työttömät käytännössä järjestävät muutamalle ihmiselle oikean työpaikan ja vielä hankkivat varat heidän kouluttamiseen edelleen ja virkistäytymiseen. Onpa ihan (kirosana) kannustavaa. Saako näille ”verstas-valvojille” sitten sanoa suoraan että, ”puhalla pulisonkeihis, ilman mua, sulla ei ois duunipaikkaa”.

 18. 19

  sanoo

  Hurja on hallitusohjelma. Se on jopa totta, että ei TE-toimistosta mitään töitä saa ja ylipäätään tuon byroon kutsuminen työvälityksesi vaatii joko poikkeuksellisen hersyvän hyvää huumorintajua tai vuosikymmeniä vinossa olevaa maailmankuvaa. Mutta kuinka ihmeessä tähän asiaan liittyvät mitenkään minkäänlaiset sanktiot, saati sitten että niitä kyllä ihan olemassaolevia penaltteja olisi sen paremmin varaa kuin tarvettakaan jotenkin tehostaa? Ja sitten on nuo työhallinnon tulkinnat, jotka tietenkin vaihtelevat, koska koko homma ei täytä alkeellisiakaan oikeusturvavaatimuksia. Mutta mitään muutosta hyvään suuntaan tuskin tulee, kun jo seuraavaksi aletaan jollottaa aktivoinnista. On se melkoinen suoritus, kun ihan oikeasti olemassaolevat epäkohdatkin onnistutaan kääntämään tekosyiksi lisätä määräämistä, hallintopakkoa ja rangaistuksia. Politiikkaa!

  • 19.1

   LL sanoo

   Uusi hallitus on päättänyt leikata työllisyysmäärärahoista yhttensä 110 miljoonaa, palkkatukiin ei heru edes sen vertaa tukea kuin vielä tänä vuonna. On tässä moni kuntapäättäjä vielä ihmeissään.

   • 19.1.1

    töytön sanoo

    Kohta voi olla aitafirmoilla tilauksia. Joka kylään aidattuja alueita portteineen…

 19. 20

  Kysynyt sanoo

  Ymmärtääkseni sipilä sanoi ennen hallitusneuvotteluiden alkua että: aktivointi tarkoittaa minulle aivan jotain muuta kuin työttömän puuhastelemista jotain tyhjänpäiväistä tukensa eteen.

  Nähtäväksi kylläkin jää mitä tuo oikeasti tarkoittaa.

  Mainitsisin että tuo kuntouttavan työtoiminnan neljään päivään rajaus on jo presidentin allekirjoittamana ollut jo hyvän tovin joten sitä ei voida ilman toista lain muutoksen tekemistä muuttaa, se on asiassa hyvää.

  • 20.1

   LL sanoo

   Tuolla se Hösärin sivuilla näytti taas olevan, Sipilä. Kertoili toimittajille miten hallitus aikoo kurittaa työttömiä. Toivottavasti SAK laittaa kampoihin tälle umpilierolle paskiaiselle.

   Ansiosidonnaista työttyömyysturvaa aiotaan saksia oikein kunnolla. Se kun on SSS-herrojen mielestä aivan liian hyvä Suomessa. Niin väittävät, mutta sehän ei pidä paikkansa. Keskimääräinen ansiosidonnainen päiväraha on noin 1200€/kk (brutto) miinus verot. Kyllä ne sen varmaan 300 päivään leikkaavat. No, menot siirtyvät sitten kunnille, kun useampien on haettava toimeentulotukea ja Kelalta asumistukea (ja sitäkin nämä hallitusnatsit aikovat muuttaa prkl !).

 20. 21

  Pässi sanoo

  Kuntouttava työtoiminta muuttuu heinäkuussa nelipäiväiseksi.Tämä on totuus, vähänpä te täällä asioista tiedätte, paljon melua tyhjästä!.

  • 21.1

   Saku Timonen sanoo

   Niin pitäisi muuttua, mutta uusi hallitus aikoo kumota lainkohdan jo ennen kuin se edes tulee voimaan. Tämän kerron jutussani.

   • 21.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Ei kai ne ennen eduskunnan kesätaukoa ehdi enää. Jostain luin, että presidenttikin on jo sen allekirjoituksella vahvistanut.

    • 21.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Totta. Kyllä tuo lakimuutos ehtii tulla voimaan, mutta yhdellä eduskunnan päätöksellä se kumotaan sitten syksyn aikana.

 21. 22

  34532623452 sanoo

  Tulevia muutoksia:

  -Toimeentulotuki KELA:n, jossa alennuspäätökset tehdään ilman harkintaa
  -TT-lakia aiotaan muuttaa – eli perusosan alentamiseen voi tulla uusia portaita(60%)?
  -Tuen saamiseksi Tanskan/Saksan mallinen läsnäolovelvoite, eli 8h päivässä tekemässä jotakin, joko puuhastelemassa jossakin ahtaassa kerhohuoneessa ristikkoja tai sitten tekemässä oikeaa rankkaa työtä?
  -Kuntoutuksen kesto todennäköisesti kumotaan ja palautetaan viisipäiväiseksi
  -Kuntoutusta voidaan järjestää tulevaisuudessa myös yrityksissä
  -Palkkatukien ym. resurssit leikataan pois ja siirretään aktivointiin
  -Asumistuen maksimi säädetään halvimman ARA-rahoitetun, saatavilla olevan asunnon tasolle

  Minun mielestäni tällainen yhteiskunta ei enää ole asumiskelpoinen, ja se tarkoittaa sitä, että sitten lähdetään joko ulkomaille tai vankilaan.

  • 22.1

   LL sanoo

   Huhheijjaa. Pienituloisilla ja köyhillä on onneksi solidaarisuutta vielä jonkunverran jäljellä toisiaan kohtaan, ja toivon että sitä on myös tulevina vuosina.

   Seurasin tuolla Fb:n puolella änäs kulttuuriälymystön keskustelua, siis sen kulttuuripoppoon jotka nimeävät vielä itsensä parempaan keskiluokkaan kuuluvaksi ja maailmankuvaan kuuluu mm jossain elätettävä ”rupusakki”…Ovat useimmat aivan pihalla tai kuutamolla.

   Täytyy olla tietoinen siitä, että suomalainen keskiluokka alkoi repeytyä kahtia noin 20 vuotta sitten. Viimeisen noin 10 vuoden aikana paremmin tienaava keskiluokka on rajusti supistunut, ja osa keskiluokasta on pudotettu sosiaalisesti ja taloudellisesti. Lisää putoajia on tulossa, vaikka tällä köyhien potkimispolitiikalla yritetään pitää illuusiota hyvinvointivaltiosta vielä yllä. Keskiluokan raivo on ohjattu taitavasti vielä luusereita kohti, mutta se ei pitkään elä, se ei voi elää, koska paremman keskiluokan edut eivät voi säilyä ellei duunareita tai työpaikkoja ole olemassa.

   Siihen paremmin tienaavaan keskiluokkaan kuuluu suomalaisista hyvin pieni osa. Se vähän vähemmän tienaava keskiluokka on ratkaisevassa asemassa. Heidän tulisi havahtua tajuamaan, että juuri heitä vedätetään ja kusetetaan todella paljon. Eikä vedättäjinä ole köyhät tai pienipalkkaiset tai työttömät vaan aivan muut voimat.

  • 22.2

   AMK sanoo

   -Kela tekee pärstäkertoimella tai miltä hänestä nyt tuntuu
   -60%, jokaisella pitää olla toimeentulo vaikka se olisi tuki
   -Työkyvöttömät ja sairaat tekemään 8 tuntisia päiviä halutaan eroon ns luusereista.Hyvää sosiaalipalvelua.Sopii Sipilätselle(taitaa syyttää meitä kun terve poika menehtyi. Inhottava sanonta,mutta mitä työttömät tykkäävät kun heitä aina haukutaan sohvalla makaajaksi ja kaljan littaaksi,on muuten sanonta lähtenyt ihan arkadianmäeltä) -mikä ihmeen kuntoitus orja töitähän on vain ainoastaan tarjottu (kiitos risukon)
   -mahtavaa työttömät pääsevät tutustumaan myös yrityksiin missä käytetään palkattomia hyväksi oman toimeentulon edistämiseksi. (sipiläksiä)
   -Palkkatukia ei enää olisi joten eliitti haluaa tosissaan orjia töihin,ja itselleen…niin mitä??Aktivointihan tarkoittaa sitä että työttömät tekevät ilmatteeksi töitä että herrat rikastuvat ja siirtävät tulonsa veroparatiiseihin ettei tarvi suomelle maksaa veroja.Näin he herrat rik(a)ostuvat:kyllä

 22. 23

  AO sanoo

  Ehkä olet lukenut tämän uutisen ja hankkeeseen liittyvät raportit perusteellisesti?
  http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1905008#fi

  Minulle jää niistä kyllä mielikuva, että niissä todella ollaan sen työttömän asialla ja pyritään löytämään heille töitä, ei vain parantamaan tilastoja. Ja tuloksia on saatu: yksityiselle sektorille työllistetyt menestyvät, julkiselle sektorille tuettuna menneet taas eivät hyötyneet kuin kokeilun ajan.

  Vaikka olen aika lailla samaa mieltä kirjoitustesi kanssa ja seuraan kauhuissani hallituskokoonpanoa ja hallituksen suunnitelmia, haluaisin kuitenkin uskoa, että tältä osalta käytettäisiin näitä pilottikokeita pohjana ja rakennetaan sosiaalisesti kestävää osallistavaa sosiaaliturvaa.

  • 23.1

   AMK sanoo

   Raportit on luettu.”Matalan kynnyksen toiminnalle on selkeä tarve=orjatyö ilman palkkaa.
   ”Mielekäs osallituva toiminta ehkäisee syrjäytymistä”Taas kerran palkattomat orjatyöt tapetilla.Onko palkaton työnteko mielekästä?
   Kyllä tulee tekemistä kun te-tsto on syrjäyttänyt monen monta työtöntä
   liukuhihnalla 5 kuukauden työssäoloehtoon joka siis päättyy vasta 2017.Kumma kyllä niitä työpaikkoja ei siltikään ole löytynyt vaikka tälle karenssille joutui.Lakihanhan voi taas muuttaa ihan kuinka suuret ja viisaat päättäjät viisauksissaan ajattelevat.Käyrä sinne ja tänne ,exellillä lisää kaavioita:hyvältä näyttää sanoo insinööri.

   • 23.1.1

    AMK sanoo

    lisään vielä loppua:…kehittää työikäisten osallistavaa sosiaaliturvaa. ….lisätä sosiaaliturvan yleistä hyväksyntää yhteiskunnassa. Millähän ilveellä kun ministeritkin haukkuvat ja mollaavat työttömiä ihan julkisesti loisiksi laiskoiksi ym. yhteiskunta on samaa mieltä: sanonta mitä isot edellä sitä pienet perässä.

  • 23.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   ”Osallistaminen – mukaan ottaminen – voi saada ihmisen tuntemaan itsensä tarpeelliseksi ja hyväksytyksi yhteiskunnan jäseneksi.”

   Justiinsa juu. Sehän se onkin työttömän suurin ongelma, kun ei saa osallistua 🙂 Kyllä suorastaan v#tuttaa se, mihin kaikkeen tässä maassa rahaa haudataan työllistämisen nimissä. Palkatkaa työttömiä. Lopettakaa hömppä.

   • 23.2.1

    töytön sanoo

    Eipä sitä hyviä bisneksiä saa lopettaa. Monikohan päättäjäkin näistä markkinoista vetämässä pientä sivutiliä..

 23. 24

  antti kuusinen sanoo

  Moi Saku ! Ne pienet porkkanat joita on tullut on suunnattu akateemisille työttömille Nuorisotakuu on irvikuva Suomen Työllisyyspolitiikasta. Tuon esimerkin Työkokeilusta (tiivistelmä) johon henkilö pääsi. Teille on maksettu 15.9 -12.10 2014 virheellisesti kulukorvausta yhteensä 180 euroa jonka työttömyyskassa on velvollinen perimään liikamaksun etuuden saajalta. Syyt : Olette alle 25.vuotias vailla ammatillista koulutusta ettekä ole saanut työmarkkinatukea vielä 500 päivää. Työttömyysturvalaki 10 luku 6&. Pahoittelemme virhettä todetaan kirjeessä. On 9.3 2015 jo kuultu asiassa ja nyt pyydetään joko asian hyväksymistä tai vastustamista työttömyyskassa ratkaisee asian. Maksua ei suostuta maksamaan ja selvitysrumbasta tulee pitkä. Työttömyysturvalautakunta-vakuutusoikeus-eu lopuksi asian käsittelyssä menee yli kolme vuotta. Lisäksi missä kohtaa tulee esiin työvoimavirkailijoiden osuus työkokeilujen mahdollistaminen, pakottaminen, väärin perustein saadut karenssit. Työkkäri ei ole ollut vuosiin palveleva virkailijat lukituissa huoneissa. Kuka on Suomen karenssikeisari työvoimavirkailijoista monenko ihmisen elämän nämä virkailijat on tehneet yhdeksi helvetiksi.

 24. 26

  rioshin sanoo

  Eipä onneksi minuun pääse vaikuttamaan, vaikka en ole töissäkään, enkä edes nosta työttömyyskorvausta. Ainoa tapa, millä voisi vaikuttaa, on verojen kiristys, joka vaikuttaisi minulle maksettavaan tapaturmaeläkkeeseen…

 25. 27

  HurpoTurpo sanoo

  Morjensta,

  itselläni tulee 500 päivää työmarkkinatuella aikalailla varmaankin huomenissa täyteen ja viime viikolla tuli kirje paikalliselta TE-toimistolta (Oulu), että 3.6.2015 pitää mennä juttelemaan heidän tarjoamistaan palveluista, joista voisi olla minulle apua. Olen siis 34-vuotias filosofian maisteri IT-alalta, mutta töitä Oulusta ei vain yksinkertaisesti ole löytynyt.

  Olen tässä kauhulla odottanut tuota keskiviikon tapaamista, koska pelkään, että sieltä määrätään juurikin työkokeiluun. Eli jos siitä kieltäytyy ja menettää työmarkkinatukioikeutensa, niin vähennetäänkö toimeentulotuesta ”vain” tuo 20%? Koska silti sillä vielä juuri eläisi. Jostain vaan luin, että se vähennys voi olla 40%, joka sitten tarkoittaisi, että laskuja on enemmän kuin tuloja. Pahoittelen, jos tätä on jossain jo käsitelty, mutta meni ohi silmieni. Äsken vasta tämän tietopankin löysin.

  Terveisin,

  Luottotiedoton IT-nörttityötön

  • 27.1

   Saku Timonen sanoo

   Jos sinun katsotaan kieltäytyneen työvoimapoliittisesta palvelusta, niin toimeentulotukeasi voidaan alentaa ensimmäisestä kieltäytymisestä 20 %. Vasta toistuvasta kieltäytymisestä alennus voi olla 40 %. Lain sanamuoto ”voidaan” antaa sosiaalitoimelle mahdollisuuden harkita kokonaistilannettasi ja jättää alennus tarpeen mukaan määräämättä. Alennus ei voi olla enempää kiun 40 % vaikka kieltäytymisiä olisi useampiakin.

   • 27.1.1

    HurpoTurpo sanoo

    Okei, kiitoksia nopeasta vastauksesta. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä työkkarintäti keskiviikkona tarjoaa.

    • 27.1.1.1

     Päivin Pylkkerö sanoo

     Hei HurpoTurpo,

     oletko ajatellut työvoimakoulutusta? Syksyllä näyttäisi Oulussa alkavan ainakin kolme koulutusta, jotka ovat ensisijaisesti tarkoitettu ICT-alalta työttömiksi jääneille. Löytyvät molin sivuilta. http://www.mol.fi/koulutushaku/kurssitiedotus/haku/
     Voisit sanoa, että haet niihin ja ehkä työkkärin täti jättää sinut siten rauhaan? Niissä on teoriajakso ja (yleensä palkaton) työssäoppimisjakso. Itse olen tällä hetkellä työvoimakoulutuksessa ja olen ollut tyytyväinen koulutuksen sisältöön. Teoriaosuus on ollut ihan oikeasti mielenkiintoinen ja kurssikaverit ovat mukavia. Minä en taida tällä kertaa työllistyä koulutuksen ansiosta, omalla alalla kun ei yksinkertaisesti ole työpaikkoja, niin ei siinä mitkään koulutukset auta. Jotkut muut ovat kuitenkin saaneet ihan palkallista työtä koulutuksen aikana. Mieluummin työvoimakoulutuksessa kuin pakosta työkokeilussa. Työkokeilu täytyy muuten suorittaa jollain toisella alalla, omaa alaa ei saa kokeilla (olen sitäkin kysynyt kerran). Palkkatukipaikkaa ei taida tälle vuodelle enää saada, sillä palkkatukirahat on Pohjois-Pohjanmaalla tälle vuodelle käytetty.

     Joka tapauksessa mene sinne tapaamiseen valmistautuneena. Älä surkuttele tilannettasi, sano että haet akiivisesti töitä. Elämä on hallinnassa ja opiskelet mielen virkistykseksi muinaiskreikkaa ja poliittista historiaa (työkkärin täti säikähtää tällaista sivistystä). Älä missään tapauksessa suostu kuntouttavaan työtoimintaan, se ei edistä työllistymistä millään tavoin. Työkkärin täti ei ole ystäväsi, ”omani” ainakin on pihalla kuin lumiukko. Se on vaarallinen yhdistelmä tuo typeryys ja valta pakottaa toinen väkisin jonnekin työkokeiluun tai karenssiin.

     Tsemppiä!

     • 27.1.1.1.1

      Päivin Mulkkero sanoo

      ”Minä en taida tällä kertaa työllistyä koulutuksen ansiosta”

      Sieltä ei työllisty KUKAAN. ICT-työvoimakoulutuksiin ”rekrytoivat” imevät tehot työharjoittelijasta joka painaa täysillä ja jolle luvataan työpaikka harjoittelun jälkeen.. ehei, kengänkuva perseeseen ja uusi harjoittelija tilalle.
      Tiedän monia IT-yrityksiä joissa henkilökunta on jo yli 50% näitä harjoittelijoita, siis varmasti joukossa on rautaisia ammattilaisia joita ei vain haluta palkata koska ilmaiseksikin saadaan.

      Muista aloista en tiedä mutta IT-alan työvoimakoulutukset ovat ihan täyttä kusetusta. En suosittele.
      1. et hyödy siitä itse mitään (paitsi huvin ja urheilun kannalta) 2. pönkität yrityksiä toimimaan tällä mallilla jatkossakin kun ”homma toimii” ja ”teet hyvin” eikä meininki tule enää muuttumaan oli taloudelliset suhdanteet nousussa tai laskussa… 3. näillä harjoitteluilla on jo nyt kansantaloudellista, eli suoraan sanottuna maamme lamaa pönkittävä vaikutus.

     • 27.1.1.1.2

      Päivin Pylkkerö sanoo

      No, ei ole mitään syytä lähteä tuommoiselle linjalle – viittaan nimimerkkiisi.

      Tiedoksi vaan, etteivät kaikki työvoimakoulutukset ole samanlaisia. Osa on täyttä huuhaata, mutta on koulutuksia, joiden kautta voi työllistyä. Itse valitsin koulutuksen erittäin tarkkaan. Olen luonnontieteilijä ja viime vuonna samasta koulutuksesta pääsi harjoittelun kautta ihan oikeisiin palkkatöihin 4 luonnontieteilijää. Yksi oli tuttavani ja hän on vieläkin töissä, nauttii yli kolmen tuhannen kuukausipalkkaa ja on ehtinyt saada jo ylennyksenkin. Se on ihan fakta. Olisin itsekin mielelläni mennyt tätä samaa väylää pitkin töihin, mutta tänä vuonna oli eri tilanne ja viime vuokka työllistäneet paikat eivät nyt ottaneet harjoittelijoita.Suoritan harjoittelun sellaiselle taholle, joka ei pysty minua työllistämään, mutta saan edes merkitä ansioluetteloon, että olen ollut töissä tänä herran vuonna 2015.

      Siis kyllä. Osa koulutuksista on aivan kusetusta ja osa harjoittelijoita ottavista yrityksistä käyttää tätä systeemiä häikäilemättömästi hyväkseen. Järjen käyttö on kuitenkin sallittua koulutusta ja harjoittelupaikkaa valitessa. Liian sinisilmäistä kustaan äkkiä silmään.

      Mutta jos tilanne on se, että työkkärin täti kutsuu hieman juttelemaan tilanteesta, niin kuin nyt HurpoTurpoa, niin mitä sitten ehdotat tehtäväksi? Jotain on pakko ruveta ”puuhastelemaan”, muuten karenssia pukkaa. Vaihtoehdot ovat työkokeilu, työvoimakoulutus tai kuntouttava työtoiminta. Mikä on vähiten huono? Ole hyvä – mulkkero – anna itse parempi neuvo.

     • 27.1.1.1.3

      Päivin Mulkkero sanoo

      Jos olisi joku autuaaksi tekevä neuvo antaa olisin sen antanut..
      Kuntouttavaan työtoimintaan eivät voi velvoittaa jos kysyjällä ei ole jotain rajoitetta/sairautta/ominaisuutta joka ”estää häntä olemasta normaalien työvoimapalveluitten käytössä..” tai kuinka lakiteksti sanookaan tästä.

      Jos olisin itse ko. tilanteessa pitäisi varmasti miettiä tarkkaan meinaako jatkossa toimia IT-alalla, jos meinaa niin ei voi muuta kuin odottaa aikaa parempaa (jos sitä koskaan enää tuleekaan), tai sitten mennä työkokeiluun tai koulutukseen sellaiselle alalle joka edes vähän kiinnostaisi ja jolla olisi edes vähän paremmat työllistymismahdollisuudet.

      En tosissaan tarkoittanut että kaikki työvoimapoliittinen koulutus olisi ajanhukkaa, ei varmasti olekaan, tarkoitin vain ja ainoastaan IT-alan ”uusiduuni” ja ”saranen Consulting” jne jne ”koulutuksia”.

      Siis summa summarum jos mol.fi koulutustarjottimista löytyy alkuperäiselle kysyjälle mieluinen ala ja siihen sopiva työvoimakoulutus ja/tai työkokeilu niin todellakin kannattaa rohkeasti mennä mukaan, yksityisillä markkinoilla kurssit ovat todella kalliita joten kannattaa hyödyntää ja ottaa kaikki mitä vaan irti on saatavissa.

     • 27.1.1.1.4

      Päivin Pylkkerö sanoo

      Koulutus, jossa itse olen on tarkoitettu ensisijaisesti ICT-alalta työttömäksi jääneille. Koulutuksen sisältö sopii kylläkin paremmin luonnontieteilijöille. mutta joka tapauksessa, en voi moittia koulutuksen sisältöä enkä kouluttajaa. Jos pääsisin töihin, opeista olisi todellakin hyötyä, tämä ei ole mikään hihhuli-naminami-cv:n vääntö-kurssi.

      On yleinen harhaluulo, ettei kuntouttavaan joudu, jos on täysin työkykyinen.Tämä blogi on täynnä esimerkkejä siitä. Laki sanoo mitä laki sanoo ja lakia sovelletaan sitten kunnan taloustilanteen mukaan. Jos on rahat lopussa, niin kuin nyt on, niin ratkaisu on laittaa työttömät ilmaiseksi töihin. Varsinkin nämä työmarkkinatuella olevat, joista koituu ”sakkomaksuja” kunnalle.

     • 27.1.1.1.5

      Päivin Mulkkero sanoo

      näin varmasti on, en epäilekään, mutta kurssit joissa on 14 lähiopetuspäivää ja min. 6kk harjoittelua laittaa miettimään niitten perimmäistä tarkoitusta, varsinkin kun jo ennen harjoittelun alkamista tiedetään ettei tarkoitus ole työllistää ketään ja kurssin järjestäjä markkinoi tyylillä ”kurssiemme työllistymisprosentti on niin ja niin paljon..” vaikka todellisuudessa se on häviävän pieni.

      Itseltäni on kysytty olenko työkykyinen ja rastittu ettei kuntoutukselle ole tarvetta.
      Jep, tätä rikotaan törkeästi mutta itselle tätä ei eteen ole sattunut mutta tämänhän alkuperäinen kysyjä saa selville vain kokeilemalla mikä on meininki Oulussa tällä hetkellä.

     • 27.1.1.1.6

      HurpoTurpo sanoo

      Katsoin joskus pari kuukautta sitten jotain työvoimakoulutusta, joka olisi voinut olla oikeastikin hyödyllinen, mutta koska en halunnut sitoa itseäni varmasti ainakin puoleksi vuodeksi johonkin epävarmaan, en lähtenyt mukaan. Uskoisin kuitenkin, että saan tässä vielä ainakin syksyyn asti ”armonaikaa”, ettei mitään kovin radikaaleja aleta ehdottamaan. Kuitenkin tuossa lapussani lukee, että on varattu aika ”tutustumaan” TE-keskuksen palveluihin. Olen kuulunut myös kevään ajan palkkatuen piiriin, vaan eipä siitä ole apua ollut, ja nyt tosiaan ei ilmeisesti enää ole edes kaupungilla varaa maksaa sitä.

 26. 28

  Töihin niin kuin ennenkin sanoo

  Olen täysin sitä mieltä, että Suomessa on niin yritys- kuin maan johdossa enemmistö imbesillejä exceljohtajia vaan sellaiset johtajat ansaitsee kuin on. Syystä tai toisesta haluamme johtamaan täysin kyvyttömiä ja kärsikäämme nyt siitä. He jakavat kurjuutta osaamatta myydä yhtä hyvin kuin ruotsalaiset ja saksalaiset ja kuvitellen tuottavuuden olevan irtisanomisissa uuden kehittämisen sijaan. Anttosen haastattelussa joitakin päiviä sitten oli paljon asiaa kritiikin muodossa suomalaisia yrityksiä kohtaan. Muistakaa kuitenkin ettei siinä valitus auta vaan laittaa itsensä peliin ja tehdä niin kuin itse opettaa.

  Kun halua näyttää olevan korottaa työnantajien maksuja niin kehotan kokeilemaan yrittämistä. Se on kannattavaa ja rahaa on niin ettei taivu vessaan istumaan. Suomessa ei ole kuin kourallinen yli 500 henkeä työllistäviä yrityksiä, jotka ajavat EK:n kautta omat asiansa kuntoon ja se suurin työlllistäjäjoukko eli pk-sektori on vasta tämän hallituksen ymmärryksessä mukana. Yrittäjillä ei ole kunnollista sosiaaliturvaa eikä yrityksillä mitään kuluttajaturvaan viittaavaakaan. Yritykset on ajettu toistensa poliiseiksi kaikenmaailman selvitysvelvollisuuksilla ja koko juttu ajaa pieniä yrityksiä kohti Viroa, ikävä kyllä.

  Syrjäytyminen ehkäistyy parhaiten vastikkeellisella korvauksella. Ja ennen kuin alatte itkemään sen olevan ilmaista työtä, se ei ole ilmaista vaan siitä saa palkkaa. Samalla, ennen kuin alatte itkemään ja vastustamaan, sen voi tehdä myös niin ettei se polje olemassa olevia työntekijöitä tai palkkoja. Tuolla on paljon koiran ulosteita kerättävänä ja siinä ei mene kenenkään muun työpaikka. Vastikkeellisuuden voi sitten sitoa olevan 4 päivää viikossa/6 tuntia päivässä niin ei tarvitse itkeä sitäkään ettei ole aikaa hakea niitä töitä. Suomi on ollut lapsityövoimaa käyttävä maa vielä hyvän aikaa 1900-luvulle ja nyt taistelemme samanlaisia maita vastaan. Siihen ei auta itku ja valitus vaan palava halu mennä eteenpäin.