Kun rikos ei ole rikos

Olen monesti sanonut, että jokainen kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla työttömillä palkatonta työtä teettävä kunta pitäisi haastaa oikeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Niin käy yrittäjille, jotka teettävät alipalkattua työtä.

Kuntien rikos on astetta törkeämpi, sillä kunnat eivät maksa palkkaa ollenkaan. Samalla kunnat syyllistyvät myös toiseen rikokseen. Lukekaapa ensin tämä rikosuutinen yrityselämän puolelta. Teini-ikäinen kiinteistö- ja siivousalan yrittäjä keksi pestata palvelukseensa kapungilta kesätyösetelin saaneita nuoria. Nämä antoivat setelin yrittäjälle. Työsopimus solmittiin, mutta töitä ei tehty. Yrittäjä muutti silti palvelusetelin rahaksi, antoi osan rahoista työntekijälle ja piti valtaosan itse.

Kunnat tekevät ihan samaa sillä erolla, että ne eivät anna erehdyttämällä saamistaan rahoista senttiäkään olematonta työtä tekeville työttömille. Se käy näin: Jos kunta ei järjestä kuntouttavaa työtoimintaa, niin se joutuu maksamaan puolet pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuesta. Kun työtoimintaa järjestetään, niin kunta vapautuu tästä maksuvelvollisuudesta ja saa sen lisäksi valtiolta 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta jokaista kuntoutettavaa kohti.

Valtio antaa kunnille eräänlaisen työsetelin ja edellyttää työn järjestämistä. Tämä houkuttelee kunnat tekemään saman kuin kesätyöseteli houkutteli nuoren yrittäjän tekemään. Kuntien kannattaa ottaa mahdollisimman paljon väkeä kuntouttavaan työtoimintaan löytyipä järkevää tekemistä tai ei.

Järkevän ja lainmukaisen tekemisen löytyminen on vaikeaa, koska kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ei lain mukaan saa käyttää korvaamaan palkkatyötä. Myöskään kilpailua ei saa vääristää. Tästä kunnat eivät paljon piittaa, mutta kaikille ei kerta kaikkiaan löydy mitään tekemistä. He siis käyvät päivittäin kuntouttavassa työtoiminnassa olemassa jouten.

Tämä työtöntä aktivoiva ja jämäköittävä joutenolo voi olla sanaristikoiden täyttämistä, levyraatileikkiä, kortinpeluuta tahi muuten vain aktivoivaa ja työmarkkinoille pääsyä edistävää tupakointia. Silti kunta muuttaa valtiolta saamaansa työsetelin rahaksi eli vapautuu työmarkkinatuen maksuosuudesta ja saa kassaansa 10,09 euroa jokaisesta tyhjän pantiksi aktivoidusta työttömästä.

Nuori yrittäjä antoi osan rahoista niille olematonta työtä tekeville kavereilleen, mutta monet kunnat antavat osan valtiolta huijatuista rahoista palkkasuhteessa olevan henkilöstönsä virkistystoimintaan.

Rikoslain 36 luvun 1 §:n mukaan petokseen syyllistyy se, joka hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle. Nuoren yrittäjän tapauksessa lakia luettiin ihan oikein ja hänet tuomittiin. Samoin tekeviä kuntia kiitellään onnistuneesti hoidetusta työllistämisestä ja hyvästä taloudenpidosta. Yrittäjä syyllistyi rikokseen, mutta kunnan ollessa tekijänä menettely on laillista.

Muistutetaanpa mieliin Olaus Petrin 1500-luvun tuomarinohjeiden yksi kohta:

Paha tapa älköön ketään auttako, se on: ei kukaan voi asiaansa sillä auttaa, että sanoo monta olevan, jotka tekevät samoin kuin hän on tehnyt, koska se, mitä hän tehnyt on, havaitaan olevan vastoin lakia.

Tämä unohdettiin aktiivisesti siinä vaiheessa, kun kunnille annettiin ihan lainsäädännössä erioikeus toimia vastoin rikoslakia. Se tapahtui silloin, kun laki kuntouttavasta työtoiminnasta säädettiin.

Kommentit
 1. 2

  Merja Nurmi sanoo

  Ei ole annettu lainsäädännössä lupaa toimia vastoin rikoslakia. Lupa on annettu vain käytännössä. Rikoslakia se yhä edelleen rikkonee.

 2. 3

  työtönn sanoo

  Lakihan koski alunperin silloin säätämisvuonna 2001 vain nuoria alle 25v. Mutta sittemmin lakia on muutettu 2010 alusta jolloin kieltäytymisestä seurasi sanktiota myös yli 25v olevalle, aiemminhan 2009 ja aikaisemmin on yli 25v voinut kieltäytyä huoletta menettämättä työttömyystukea.
  Ite olen myös sitä mieltä että laki ei enää vastaa sitä tarkoitustaan mitä varten se säädettiin, joten sitä härskisti käytetään vaan hyväksi. Kokonaisvaltaista uudistamista kyseinen laki on vailla.

  • 3.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Näillä näkymin hallitus uudistaa se siten, että uusi laki määrää yli 300 päivää työttömänä olleet kunnan määräysvallan alle työvelvoitteella. Kaikki harkinta ja arviointi poistetaan.

   • 3.1.1

    työtönn sanoo

    No sitä ei vielä tiedä, nykyisinhän se on muutettu myös vuoden alusta että pitää olla työ -ja toimintakyvyssä ”vikaa” että sinne voi määrätä laillisesti. STM:n sivulla tuo sanotaan myös: http://stm.fi/kuntouttava-tyotoiminta
    Mutta varmaan tulee kokemaan jonkinlaisen mullistuksen koska hallitusohjelmassa on kirjaus että toimeenpannaan kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus. Tarkoittaa myös kuntouttavaa… liekkö ne muutokset sitten hyviä vai huonoja jää nähtäväksi.

    • 3.1.1.1

     töytön sanoo

     Näistä tulee ne Sipilän 200 000 uutta ”työpaikkaa”. Todennäkösesti puuhastelevat parhaillaan yrityksiin myös ilta-ja yövuoroihin palkattomia työntekijöitä 5pv/viikko. Siinä se uudistus. Mielikuvitus on enää rajana ja vaahto lentää meuhkaajien suusta..köh Vartiai…

     • 3.1.1.1.1

      AMK sanoo

      Luulenpa myös että näin käy (toivattavasti olen väärässä),sipilätsin kommeinteista päätellen:ei turhaa näpertelyä työttömille (mistähän sen luin).Ja vielä kun puhutaan sunnuntaikorvausten aikaan jääneisyydestä,niin sunnuntaina vain työttömät ovat töissä työttömyyskorvauksen tai toimeentulotuen turvin,näin palkkaa nauttivat (en tarkoita kaikkia) voivat nauttia sunnuntai vapaistaan puhtaalla ”omallatunnolla” työttömille on saatu töitä millä he kuntoutuvat työkykyisiksi.

     • 3.1.1.1.2

      AMK sanoo

      SIIS kuntoutuvat työttömyydestä mikä jatkuujatkuujatkuu tuomiopäivään asti.
      Orjistahan ei kannata luopua,sillä tällähän he auttavat firmoja kaiken muun lisäksi.
      Ärrrääää

     • 3.1.1.1.3

      töytön sanoo

      Vieläpä siellä voi toimitusjohtajakin osallistua talkoisiin :). Kai se nyt…

 3. 4

  J-P sanoo

  En muista tiedä, mutta jos olisi pakko valita, niin kyllä itse ainakin mielummin täyttäisin sanaristikoita tukieni eteen, kuin vääristäisin kilpailua & lisäisin työttömyyttä tekemällä ns. ”oikeaa” (palkatonta) työtä jollekin firmalle.

  Toki mielestäni väärin molemmat.

  • 4.1

   AMK sanoo

   Ei pidä tehdä tuottavaa työtä kenellekkään,joiltakin se on aina pois.
   Mutta miksi pitäisi vaivautua mennä jonnekin täyttämään ristikoita,siis tarkoitan matkat sinne ristikkojen täyttöpaikoille-minä itse täytän ristikoita kotona ja pääasiassa netissä.Ei ole varaa ostaa ristikkolehtiä ja ilmaisjakelulehdissä ei ole ristikoita.Eikös tämäkin homma hoituisi etätyönä????

   • 4.1.1

    SeniorPotamo sanoo

    Näin. Miksi kunnat ei tee sitten diiliä työttömien kanssa? Sovittaisiin parin ristikon täytöstä kotona, jotka sitten voi toimittaa skannattuna työvoimatoimistoon sähköpostilla tai vaihtoehtoisesti suoraan postilaatikkoonsa. Näin työttömät olisi etätyöllistetty/aktivoitu/kuntoutettu ja kaikki voittaisivat. Kunta saisi välttää ”sakkonsa” ja vielä bonusta päälle.

    Samaan aikaan työtön voi keskittyä hakemaan oikeita palkkatöitä tai vaikka etäopiskella, kun ei tarvitse käyttää päiviänsä turhaan jouten oloon. Yhdellä ”työllisyyttä edistävällä” pajalla siirreltiin kiviä. Siis: siirreltiin kiviä. Kuinkahan moni pääsi palkkatöihin?

    • 4.1.1.1

     töytön sanoo

     Vmäisimmät hommat eri vuodenaikoina on mukava teettää ilmaistyönä ja tienata siinä samalla. Nämä työnohjaajat saa moni ihan nautintoa siitä ja olalle taputteluita kunnan virkamiehiltä.

    • 4.1.1.2

     AMK sanoo

     Joo hoksasin sen sittenkin ministeriö haluaa että kaikki työttömät menevät tuottavaan työhön,että näin yritykset saavat kannattavuutta (mitä väliä ettei työtön siitä mitään hyödy) kunhan suomi nousee (heidän mielestään suomi=eliitti).Ei se heidän elintasoaan laske vaan pikemminkin nostaa,suomi nousee orjatöillä ja eliitti makaa sovalla torkkupeiitojen alla (vanhuksilta vietiin saalit,”nokkamukitkin” ) ja juo skumppaa huom. ei halpis kaljaa.
     Heillehän voisi nostaa taas kerran palkkaa ja osinkoja,kun ovat näin hyvän idean keksineet.Kiitos vain risukon ja kaikille muillekin jotka vain omaa napaansa katsovat.Ei tässä ole kysekkään työläisistä vaan toimistusjohtajista joilla menee hyvin.Sipilä toki entinen toimistojohtaja vai onko?nykyään suomen toimitusjohtaja.Miksi ei annan turhille työntekijöille kenkää???

 4. 5

  Kai Leppänen sanoo

  Terveisiä Riäkkylästä. Kenelles valitat kun päät on niin syvällä toisten perseessä..

 5. 6

  Samppa sanoo

  Minusta se olisi kuntouttavaa, että kaikki saatu raha on vastikkeellista. Työhän ei toki ole palkatonta, jos saa erilaisia tukia ja korvauksia. Erona nykyiseen siis, että tuohon joutuvat kaikki. Lopetaan munan venyttely ja laitetaan haravoimaan, siivoamaan koirien ulosteet ja muuta hyödyllistä joka ei vääristä työmarkkinoita. Työtä voisi olla 6 h ja 4 päivää niin jää aikaa hoitaa työnhaku ja nuu. Suomessa on aikoinaan alle 10 v jouduttu tukkisavottaan ja sillä tämä maa on rakennettu ja opittu tekemään työtä. Nyt tilanne on parempi, kun tarvitsee tehdä vasta myöhemmällä iällä ja siivota tai tehdä jotain muuta hyödyllistä.

  • 6.1

   AMK sanoo

   Mitäs itse saat palkkaa 6h 4 päivänä?9euroa per päivä vai?Sekö on palkkasi millä tulee toimeen.Siitä vain kuntoutumaan kun olet niin innokas.Ei taida asia sinua koskea???

  • 6.2

   töytön sanoo

   Samppa voisi näyttää mallia ja vaihtaa palkkansa työmarkkinatukeen +9e kulukorvaukseen. Laitetaan Suomi nousuun oikein urakalla!

   • 6.2.1

    Saku Timonen sanoo

    Tällaiset sampat kannattavat palkatonta työtä tasan niin kauan, kun he itse luulevat olevansa turvatussa työpaikassa. Kun yt-neuvottelut purevat, niin mieli muuttuu. Olen nähnyt monta tällaista kaveria haravoimassa lehtiä räntäsateessa yhdeksän euron päiväkorvauksella.

    • 6.2.1.1

     stunned sanoo

     Sipilän hallituksen hirveällä kiireellä ajaman perustuslain vastaisen paikallisen sopimisen pelisääntöjen tultua voimaan ei tarvita edes YT-teatteria. Potkut voi antaa vastedes hetken oikusta selittelemättä potkujen perusteita tyhmälle. Riittää, että talutetaan ruokatunnilta portille. Sadistisimmat pomot toivottavat perään tervemenoa haravoimaan sontaa.

     Sampan maailma sortuu ja mies masentuu tajutessaan lopulta, että ei ollutkaan valtiovallan erityissuojelussa, eikä työnantajienkaan mielestä parasta A-ryhmää.

     AY-liikettä on turha huutaa apuun, sillä se on tällöin jo menettänyt valtansa vaikuttaa. On siinä se pieni mahdollisuus, että Samppa saa jäädä tekemään siistiä sisätyötään — jos tyytyy kiltisti uuteen asemaansa palkattomana kuntoutujana. Mitäpä ei vastuullinen kansalainen tekisi nostaakseen Suomen suosta ja turvatakseen osinkotulot osakkeenomistajille!

     Meinaan pienempikin vahingonilo riittäisi, jos ei itse kuulu joutilaaseen omistavaan luokkaan.

     • 6.2.1.1.1

      Sortumaton sanoo


      Sampan maailma sortuu ja mies masentuu tajutessaan lopulta, että ei ollutkaan valtiovallan erityissuojelussa, eikä työnantajienkaan mielestä parasta A-ryhmää.

      Juu näitä Samppa Sortujia tulee ja paljon. Ja mistäkö sen tiedän? No joku aika sitten kaikille asevelvolliselle lähetetty reserviläiskirje jos sen kertoi. Kun jotkut itseään ”korvaamattomina” pitävät joutuikin toteumaan, että ei sodan ajan tehtävää määritelty heille olivat vain reservissä. Ja siitäkö itku ja poru monella.

      Niin että tämä tulee toistumaan vielä näillä Sampoillakin oikeassa työelämässäkin…

 6. 7

  Pera sanoo

  Sampoille :
  Aikoinaan näin kun Vaasan Strömbergiltä kanneettiin ilkeämielin työnjohtaja tehtaalta aidan ulkopuolelle. Työntekijät kertoivat työnjohtajalle, että jos täällä vielä naamasi näytät, meidän työt loppuu siihen paikkaan.

 7. 8

  Petri sanoo

  ”Olen monesti sanonut, että jokainen kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla työttömillä palkatonta työtä teettävä kunta pitäisi haastaa oikeuteen kiskonnantapaisesta ”

  Miski sitten kannatat puoluetta, joka on vastuussa näistä 9 euron orjatöistä? Sillä oletko tietoinen, että ne keksi SDP vuonna 206 työministeri Filatovin esityksellä. Ja sen jälkeen demarit ovat niitä kannattaneet.

  • 8.1

   stunned sanoo

   Kai se nyt on tietoinen, jos kerran on kirjoittanut Filatovista sivukaupalla juttua tänne.

   Mitä tekemistä sillä minkään kannattamisen kanssa on?

  • 8.2

   Saku Timonen sanoo

   Olen kirjoittanut asiallista kritiikkiä demareiden osuudesta kuntouttavaan työtoimintaan enemmän kuin olen nähnyt kenenkään toisen kirjoittavan. Lue ja ota opiksesi miten omia voi ja saa arvostella.

 8. 10

  kri sanoo

  Kuntouttavan työtoiminnan suurin ongelma on se, että sitä tarjotaan joksikin ihme patenttiratkaisuksi kaikkeen työttömyyteen ja unohdetaan se, mitä varten se on alunperin kehitetty; alunperin se on tarkoitettu niille työttömille, joiden elämänhallinnassa on ongelmia. Tällaisille se varmasti soveltuu, mutta ei muille.

  Muillekin voisi olla jotain, mutta sen pitäisi olla aidosti työllistymisen kannalta järkevää. Ainoa tällainen asia, mikä tulee itselleni mieleen, on ammatillinen täydennyskoulutus. Se on kallista, mutta hyöty on taatusti suurempi kuin nykyisestä järjestelmästä.

  • 10.1

   keke sanoo

   ”alunperin se on tarkoitettu niille työttömille, joiden elämänhallinnassa on ongelmia. Tällaisille se varmasti soveltuu, mutta ei muille.”

   Voisitko avata tätä hieman että miksi niillä joilla on elämänhallinnassa ongelmia pitäisi kohdella työpaikalla huonommin kuin niitä joilla ongelmia siinä elämänhallinnassa ei ole ja millä tavalla tämä auttaa yksilöä parantamaan sitä elämänhallintaansa?

   • 10.1.1

    stunned sanoo

    Työttömät on sittemmin karsinoitu uudelleen alemmalle tasolle yhdessä juoppojen ja rikollisten kanssa. Tämä taitaa närästää työtöntä. Enää ei voi lohduttautua sillä, että on vielä yksi alempi porras ennen pohjaa.

   • 10.1.2

    kri sanoo

    Tarkoitan sitä, että näitä, joilla on elämänhallinnan ongelma, voisi yleisestiottaen sijoittaa näihin pajoihin, joissa ei ole (minkäänlaisia) tuottovaatimuksia, vaan joissa voi puuhastella. Niissä voi harjoitella sitä oikeaan aikaan ja selvänä paikalle tulemista sekä kaikkea muuta sellaista. Sitten seuraavana portaana voi olla ne oikeat työpaikat.

    • 10.1.2.1

     stunned sanoo

     Palkattoman työn teettäminen on se varsinainen ongelma sen ohella.

     Kuntouttavaa työtä ja työkokeilua käytetään kuntien talouden paikkaamiseen ja työttömyystilastojen siivoamiseen.

     Toiminnalla ei ole enää mitään tekemistä kuntoutuksen kanssa. Kuntouttavassa on vain työkykyisiä. Riittää, että on tarpeeksi pitkään työttömänä.

     Oikeasti elämänhallintaongelmista kärsivät ohjataan toimeentulotuen asiakkaiksi.

    • 10.1.2.2

     keke sanoo

     Ensinnäkin ei sitä kuntoutettavaa työtoimintaa harrasteta pelkästään pajoissa vaan ihan voittoa tuottavissa yrityksissä kuten SPR-kontti. Toisekseen jäi edelleenkin vähän epäselväksi se että miten sillä että kohdellaan huonommin henkilöä siellä työpaikalla parannetaan hänen mahdollista alkoholiongelmaa tai univaikeuksiaan?

     Toisekseen itseäni nyt kovasti kiinnostaisi että mihin muihin toimiin siellä pajoilla ryhdytään kuin potkua perseelle ja toimeentulotuelle mikäli yksilö kärsii univaikeuksista tai päihdeongelmasta? Lisäksi miten tällaiset toimet ovat yksilölle hyväksi?

     • 10.1.2.2.1

      stunned sanoo

      Minua huolestuttaa se, kuinka työttömyys yhä edelleen leimaa sen syliin putoavat elämänhallintansa menettäneiksi. Mielikuva kapakassa viihtyvistä työnvieroksujista on sitkeässä. Tämä siitä huolimatta, että työttömyys on ajat sitten juurtunut pysyväksi ilmiöksi ja arkipäiväistynyt.

      Leima on niin kätevä, että siitä ei haluta luopua.

      Taloudellinen itsenäisyys toki on ansiosidonnaisen loputtua mennyttä, mutta päihderiippuvaisia on puolesta miljoonasta vain murto-osa. Kannattaneeko edes mitata. Itse asiassa työssäkäyvät kuluttavat alkoholista leijonanosan. Tämä ei estä niputtamasta potkut saaneita yhteen mielivaltaiseen roskaluokkaan.

      Työtön on osaansa itse syypää, näin halutaan meidän uskovan. Valtavirtaväestö — työssä vielä sinnittelevät — ei tunne myötätuntoa työelämästä ja yhteiskunnan keskiöstä pois pudonneita kohtaan. He katselevat moralisoiden kuilun reunalla, mutta eivät usko putoavansa syvyyteen itse.

      Maassa on minusta vain kahdenlaisia ihmisiä: työttömiä ja vielä toistaiseksi työelämässä mukana roikkuvia.

      Kansainvälinen raha ja sen piirissä mukana olevat eivät kuulu maanihmisiin. Heillä isänmaata ei ole, eikä arvojakaan.

 9. 11

  Jamo sanoo

  Laittakaa nyt ihan selvät ohjeet kuinka on varauduttava jos/kun tulee haastattelu kuntouttavaan.
  Eli kohdat 1. 2. 3. 4. jne keitä on oltava paikalla, mitä papereita oltava, mitä vastalauseita voi esittää, kuinka voi valittaa ja/tai kantelu minne…

  Eli jotenkin näin:
  1. paikkalla on oltava henkilöt…
  2. Dokumentit oltava….
  3. Mitä perusteluja vaadittava…
  4. Mistä voi esittää kirjallisen vastalauseen..
  5. Papereihin kirjattava seuraavat asiat…
  6. Jos ei kirjata, mitä voi vaatia ennen allekirjoittamista…

  Onhan tällä foorumilla asiat hyvin selitetty, kiitos siitä, mutta yhteenveto kaikista tarvittavista olisi hyvä saada aikaan. Voisi itse tulostaa yhteenvedon lainkohtineen ja huomauttaa heti virkailijalle, jos jotain ei mainita, kerrota jne. ja tietäisi mihin lainkohtiin voisi oman asiansa perustella.

  • 11.1

   Saku Timonen sanoo

   Paikalla on oltava työnahkijan lisäksi TE-toimiston edustaja ja kunnan edustaja, jonka on oltava sosiaalialan ammattilainen. Välttämättä työnhakija ei tarvitse mitään dokumentteja, koska hänen työhistoriansa ja muut tiedot ovat TE-toimiston tiedossa. Aktivointisuunnitelmaa laadittaessa on ensin selvitettävä kaikki muut mahdollisuudet, kuten palkkatyö ja muut työllistymistä edistävät palvelut. Kuntouttava työtoiminta on se ihan viimeisin vaihtoehto. Aktivointisuunnitelmaan kirjattavat asiat löytyvät tästä jutusta http://satitemp.esy.es/2015/03/laitonta-aktivointia/

   Jos aktivointisuunnitelma ei täytä lain vaatimuksia, niin sitä ei tarvitse allekirjoittaa ennen kuinn se on oikein tehty. Jos silti vaaditaan allekirjoitusta lainvastaiseen suunnitelmaan, niin kannattaa tehdä suoraan kantelu Aluehallintovirastoon.

   • 11.1.1

    Jamo sanoo

    Lainaus: ”Aktivointisuunnitelmaa laadittaessa on ensin selvitettävä kaikki muut mahdollisuudet, kuten palkkatyö ja muut työllistymistä edistävät palvelut. Kuntouttava työtoiminta on se ihan viimeisin vaihtoehto.”

    Onko yllä oleva yleisluontoinen asia vai voiko kieltäytyä sillä perusteella, että ”mahdollisesti työllistyy, koska on työkykyinen?
    Riittääkö siis lausunto, että on työkykyinen ja voi tarvittaessa mennä heti oikeisiin töihin?
    Kuka siis päättää että muut keinot on käytetty ja ainoa mahdollisuus on kuntouttava, ja kuinkä tämä arvio määritellään jos itse on sitä vastaan?

    • 11.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Kuntouttavasta työtoiminnasta sovitaan aktivointisuunnitelmaa laadittaessa. Edellytyksenä on, että kaikki kolme osapuolta eli työnhakija, TE-toimisto ja kunnan sosiaalitoimi ovat yksimielisiä. Jos työnhakija vastustaa työtoimintaa, niin hänen pakottamisensa ei ole sopimista. Se on sanelua ja sellaisena lainvastaista.

     • 11.1.1.1.1

      Jamo sanoo

      Jos siis vastustan työtoimintaa, niin muu osapuoli toimisi laittomasti.
      Mutta silloinhan juuri monikaan ei ottaisi kuntouttavaa vastaan, jos asia olisi omasta vastustuksesta kiinni.

      Eli pelkkä vastustaminen riittää, ettei kuntouttavaan tarvitse osallistua.
      Tällöinhän mitään ongelmaa asiassa ei ole kun kieltäytyy.

 10. 12

  kavallus sanoo

  jos ihminen pakotetaan kuntoutavaan työtoimintaan siihen lopuu kokonaan hänen
  oikeusturvansa ja pelisäänöt työmarkinoilla
  esim jos olet saanut perinnön vaikka pieni summaa 5000 euroo
  ja sut pakotetaan tohon kuntoutavaan 5 päivää viikossa 5 tuntia päivä
  sen jälkeen sun tulot ovat 780 + asumis tuki 140 euroo
  mitä siitä työssä käynistä saat korvausta
  koska sossu ei anna penniäkään ton perinnön takia
  siitä pitää maksaa vuokra vaikka 500 jää 320 euroo ruokaan sähköön vaateisiin
  matkoihin
  misään muussa työsuhteessa sun perintöö ei katsota tuloksi
  eli noissa töissä josta ei makseta palkaa et myöskään voi omistaa mitää tai säästää mihinkään
  koska korvaus maksetaan työtömyys turvana kelasta -sossusta -vaje-
  miksi työssä käydään
  että sillä voi elätää itsensä ilman tulonsiirtoja yhteiskunnalta
  kuntoutavassa käy juuri päinvastoin
  tuolla sää menetät pikku hiljaa säästöt mitä kauvemmin toi palkaton kuntoutus kestää
  oikeassa työsuhteessa josta maksetaan edes se minimi palkka ei tarvi hakee sosiaali huollosta mitään vajeita
  niin kuin kuntouttavassa olevat joutuu suurin osa
  kun näin on pitää piilota kaikki säästöt ettei sossu saa tietää
  mitä seuraa jos jäät kiinni
  kavallaus syyte
  reilu peli joka suhtessa heh
  ps-luki häriö sori