Työtä sosiaaliturvalla

Työ on parasta sosiaaliturvaa. Parempi työttömän on tehdä työtä kuin lojua kotisohvalla kaljaa kittaamassa ja syrjäytymässä. Työttömät eivät halua mennä työhön, koska ovat oppineet saamaan yhteiskunnalta rahaa. Jos työnteko ei nappaa, niin se on oma valinta.

Näinhän meille hoetaan jatkuvasti ja jotkut teistäkin uskovat tämän. Kaikille hokijoille on yhteistä se, että he eivät puhu koskaan mitään työstä maksettavasta palkasta. Se tuntuu olevan heille sivuseikka ja tärkeintä on saada työttömät tekemään töitä.

He haluavat yhteiskunnan ylläpitämiä orjia. Minun muistini ajan työvoima- eli nykyisin TE-toimistoja on sanottu orjakauppiaiksi. Ennen puhe oli puoliksi leikkiä, mutta nykyisin täyttä totta. TE-toimistot auttavat auliisti yrityksiä saamaan palkatonta työvoimaa. Työttömyysturva rinnastetaan jo ihan yleisesti palkkaan ja röyhkeimmän ilmoittavat sen suoraaan. Näin:

pesusetä Autopesula siis tarjoaa TE-toimiston sivulla 1-3 kuukautta kestävää työtä ja tarjoaa palkaksi työttömyysetuutta. Siis sitä samaa etuutta, joka on tarkoitettu pitämään ihminen hengissä sen aikaa, että hän onnistuu hankkimaan palkkatyötä, jolla elättää itsensä.

Työnantaja katsoo oikeudekseen esittää vielä kelpoisuusvaatimuksia näille orjilleen. Täkynä on mahdollisuus työllistyä oikeasti.

Ei ole. Yrittäjällä ei todennäköisesti ole aikomustakaan palkata töihin ketään ja maksaa palkkaa omasta pussistaan. TE-toimisto tulee lähettämään tämän työtarjouksen monelle sopivaksi katsomalleen työttömälle ja työnantaja voi vailta mieleisensä. Kesäsesongin ajan hän säästää palkkakustannukset ja voi syksyn tullen pistää vaikka pillit pussiin. Kaikki tuotto jää hänelle itselleen.

Koska TE-toimisto lähettää tarjouksen monelle, niin moni  tulee myös saamaan karenssin. Joku kieltäytyy suorin sanoin tällaisesta orjasopimuksesta, joku toinen ei viitsi ottaa työnantajaan edes yhteyttä. Jotkut asiallisesti yhteyttä ottaneet eivät muuten vain mahdu yhteen ja samaan työpaikkaan. He tulevat saamaan karenssin työstä kieltäytymisen takia ja menettävät työttömyysetuutensa. Se koskee pelkällä TE-toimiston lausunnolla myös asiallisesti yhteyttä ottaneita, mutta rannalle jääneitä.

Se on tarkoituskin. Työttömyyslukuja halutaan pienentää ja uusi hallituksemme on päättänyt leikata työttömyysetuuksia. Koska ansiosidonnaisten etuuksien leikkaaminen lykkääntyy vuodella, niin nyt leikataan peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta. Valtion menot pienenevät, mutta kuntien menot kasvavat karenssin saaneiden siirtyessä kunnallisen toimeentulotuen asiakkaiksi.

Meille on kasvanut sellaisten ihmisten sukupolvi, joka ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaankaan palkkatöissä. Heidät opetetaan pitämään täysin normaalina sitä, että työttömyysetuutta sanotaan palkaksi ja sen eteen on tehtävä täyttä työtä.Minkään työehtosopimuksen palkkataulukko ei tunne peruspäivärahan tai työmarkkinatuen suuruista alinta palkkaa, mutta se on sivuseikka. On tarkoitus hämärtää ja häivyttää koko palkkatyön käsite.

Olemme kovaa vauhtia menossa kohti workfare-yhteiskuntaa, jossa yhteiskunnan maksamalla etuudella pidetään työvoima hengissä ja kutakuinkin työkykyisenä. Heidät annetaan yritysten käyttöön palkattomiksi ja kasvottomiksi työmuurahaisiksi. Yritykset saavat hyödyn ja jakavat voitot osinkoina omistajilleen. Palkatonta työvoimaa käyttävien kanssa ei kukaan pysty kilpailemaan, joten rehelliset yritykset kuolevat.

Ja koko ajan jatkuu paasaaminen siitä, miten työ on parasta sosiaaliturvaa. Palkasta puhuvat vain jotkut kommunistit ja muut menneisyydessä elävät hörhöt. Laitan vielä kerran tämän Lapinlahden Lintujen videoklipin muistukseksi ajattelun muuttumisesta. 90-luvun laman aikana tämän ymmärsivät satiiriksi ihan kaikki, mutta nykyisin yhä harvempi.

Kommentit
 1. 1

  Jamina sanoo

  Karenssia ei kyl tuu jos ei hakemisesta huolimatta töitä saa.
  jos ei ees hae, ni voi tulla..

  • 1.1

   Tuula Mäkinen sanoo

   Karenssia ei tule, jos toimii ohjeiden mukaan.. siis käy ilmottautumassa ensin työttömäksi työnhakijaksi ja sen jälkeen joko soittaa tai käy sovitusti. Rahat taas saa kun muistaa täyttää korvaushakemukset.
   Muutamia karensseja tiedän ja ne ovat johtuneet , ettei olla menty sinne minne on kehoitetttu menemään kurssit jne.
   Mistaakseni kolmen jälkeen tulee karenssi.

   • 1.1.1

    LL sanoo

    Ohjeet? Sen verran tässä nyt tiedän, ihan oikeasti, ettei te-tmostossakaan tiedetä ihan varmasti mikä on milloinkin se ”ohje”. Mutta hyvät sulle, jos olet noin varma asiasta, että jokin sama ohje on olemassa ja sitä noudatetaan ympäri maan ihan samallalailla. Tuolta alempaa tätä keskustelua voi lukea, että katkoja tulee ja karenssin määrää te-toimisto oman tulkintansa perusteella.

    Palkaton työ, johon työttömät nyt sidotaan ”tiukentamalla työllisyyspolitiikkaa” kuten hallitusohjelmassa lukee, tulee olemaan monien tulevaisuutta. Ehkä ainoa tulevaisuus. Ay-liike yrittää vielä puolustaa työsuhdeturvaa ja yleissitovia työsopimuksia, mutta on alkanut vaikuttaa vahvasti siltä että osa suomalaisista ajattelee että on vain tärkeätä tehdä työtä sosiaaliturvan vastikkeena, täysin palkatta.

    Se on aivan ilmeistä, että palkaton työ on okei niin kauan kun se ei koske omaa tai läheisten elämää.

 2. 2

  Haikki sanoo

  Eihän tämä karenssisysteemi voi olla oikeasti olemassa?
  ”Se koskee pelkällä TE-toimiston lausunnolla myös asiallisesti yhteyttä ottaneita, mutta rannalle jääneitä.”

  Kunhan saadaan ay-liikkeet pois pelistä ja työlupien tarveharkinta pois, niin saadaan orjatyövoiman kanssa kilpailemaan euron tuntipalkkaa ”nauttivat” ulkomaalaiset.

  • 2.1

   keke sanoo

   ”Kunhan saadaan ay-liikkeet pois pelistä”

   No toivottavasti saadaan mitä nopeammin sitä parempi. Ainakin silloin voidaan lähteä sitä edunvalvontaa uusiksi järjestämään. Tosin pahoin pelkään että se on herrojen etu että olevinaan on joku taho joka edes nimellisesti tekee jotain kermaperseduunareiden eteen niin orjatkin joutuu olemaan lestissään kun AY-kapot käärii palkkaa muiden nostellessa sossusta massinsa. Ja jos jotain yrittää työpaikalle järjestää niin saadaan SAK haukat hajottamaan hommaa

   • 2.1.1

    Tuula Mäkinen sanoo

    No Ay liikkeet ajoivat ihan itse itsensä alas. Itse olin aktiivi noin 30 vuotta.
    Nuoret siirtyivät 1990 luvulla Loimaan kasssaan ja nyt ptää muistaa, että noin 85 % ansiosidonnaisista maksaa valtio, eivätkä liitot.

    • 2.1.1.1

     LL sanoo

     Valtio maksaa ainoastaan ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan perusosan. Ansiosidonnaisen osan rahoittavat työnantajat ja työntekijät työttömyysvakuutusrahastoihin maksettavien pakollisten työttömyysvakuutusmaksujen kautta. Työttömyyskassat rahoittavat lisäksi 5,5 % ansiopäivärahoista.

    • 2.1.1.2

     keke sanoo

     Miten niin siirtyivät Loimaan kassaan? Eiköhän tässä käynyt niin että -90 luvulla porukka meni tukitöihin joita ne liitotkin hehkuttivat ja hehkuttavat vieläkin ja sieltä ei liittoihin voi liittyä saatikka mihinkään Loimaan kassoihin kun palkkaa ei makseta

 3. 3

  Teemu Vainio sanoo

  ”Jotkut asiallisesti yhteyttä ottaneet eivät muuten vain mahdu yhteen ja samaan työpaikkaan. He tulevat saamaan karenssin työstä kieltäytymisen takia ja menettävät työttömyysetuutensa. Se koskee pelkällä TE-toimiston lausunnolla myös asiallisesti yhteyttä ottaneita, mutta rannalle jääneitä.”

  Voitko avata tätä?

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   Riittää, että TE-toimisto katsoo kieltäytymisen tapahtuneen. TE-toimiston ei tarvitse näyttää katsomustaan toteen, mutta muuta väittävän on. Asian tutkimisen ajaksi työttömyysetuuden maksaminen katkaistaan ja tutkiminen kestää kauemmin kuin kieltäytymistä seuraava karenssi.

   • 3.1.1

    miisa sanoo

    Miksi TE-toimistot tai muut sellaiset katsoisivat ko. tapauksissa työstä kieltäytymistä tapahtueen ? Avaatko todellakin tätä keissiä enempi, Saku T.

    • 3.1.1.1

     keke sanoo

     Aika usein sieltä kortisto pitää kaveri saada tasaisin väliajoin että saadaan säästöjä aikaan. Olkoonkin että siitä tulee sitten kunnalle menoja nousevan sosiaaliturvan suhteen joten kaiken kaikkiaan se veronmaksaja ei säästä juuri yhtään. Mitään järkeähän tässä touhussa ei ole mutta eipä täällä tunnu juuri muussakaan touhussa olevan kuten esmes siinä että palkatta paukutetaan pesusedän tallissa Suomi nousuun. Katsotaanpas syksymmällä onko bonus-pisteitä keräytynyt enemmänkin tähän Koposten ja Heleniuksen puljuun http://www.nuorilletoita.fi/yritykset/638-pesuseta-oy

     • 3.1.1.1.1

      PeelsePuupi sanoo

      Yritys rekisteröityi 2.6.2015 ja ilmoitti avoimesta työkokeilupaikasta 4.6. ??? Onkohan ”yrityksellä” tarkoituskaan palkata koskaan oikeaa, palkallista työvoimaa, vai perustuukohan sen liikeidea kokonaan palkattoman poppoon pyörittämiseen? Melkein oksu lentää, kun tietää tuollaisia ”yrityksiä” olevan oikeasti olemassa.

    • 3.1.1.2

     Saku Timonen sanoo

     Ihan mistä syystä tahansa. Et taida tuntea TE-toimiston menettelytapoja. Vähän ihmettelen, että monia kommentoijia tuntuu hirveästi kiinnostavan tämä karenssin mahdollisuus, mutta ei itse asia eli palkattoman työvoiman käyttäminen.

     • 3.1.1.2.1

      AJO sanoo

      Olen seurannut kirjoituksiasi jo jonkin tovin ja erityisesti tämä ilmaisen työvoiman käyttö ja TE-toimiston menetelmät olen saanut kokea hieman toisesta perspektiivistä.

      Olen tässä vuoden verran yrittänyt ansiosidonnaisella haeskella töitä, ja nyt on useamman kerran käynyt niin että firmat ovat ottaneetkin sisään sellaisen kaverin jolla teetetään ilmaista työtä tuota työttömyyskorvausta vastaan. Viimeisin tapaus on ihan oman lähipiirin kaveri joten keskustelu omassakin piirissä on jo muuttunut vaikeaksi.

      On jo kyllin vaikea löytää ansiotyötä jolla maksaisi elämisen, mutta nyt täytyy joko miettiä (pakko)yrittämistä tai sitten töitä jostain kauempaa koska miten ihmeessä voin kilpailla ilmaisen kanssa? Eihän muutaman vuoden osaaminenkaan merkkaa mitään kun kyseinen kaverikin voi ”opetella” tekemään asioita vaikka kuinka pitkään. En siis voi kilpailla kokemuksellakaan enää kunnolla.

      Lopetan vielä möyhäämiseni siihen että mielestäni on törkeää että noita mol:in ilmoituksia ei filtteröidä ollenkaan. On suorastaan ruokotonta että ”Palkkaus”-kohtaan on merkitty mitä on merkitty.

     • 3.1.1.2.2

      Janne sanoo

      Jos olet hakenut paikkaa, ei TE- toimisto pidä sitä kieltäytymisenä.
      Itse olen lähettänyt monta kahden lauseen pituista työhakemusta, saamatta karenssia tai työpaikkaa. TE- toimisto voi tarkistaa työnantajalta oletko hakenut kyseistä paikkaa. Riittää että ilmotat hakeneesi ja sossutatuilu voi jatkua. Nimimerkillä kokemusta on.

     • 3.1.1.2.3

      sanoo

      Lumipalloefekti…
      Työpaikan löytyminen on vaikeutunut vuosi vuodelta, koska ilmaisia työntekijöitä on saanut työllisyyskurssien kautta. Nämä työllistymisen kannalta hyödyttömät kurssit ovat syöneet työpaikkoja ja työttömyys on lisääntynyt. Nyt työttömyystilastoja on alettu hoitamaan leimaamalla työttömät työkelvottomiksi ja laittamalla työttömät palkattomaan työhön.

      Itse työttömyyttä ei ole edes yritetty korjata. Suomessa työttömyyden ongelmaksi on nostettu työtön, joka mieluimmin tekee työtä sosiaalisia tukia nostaen kuin nostaisi työstään palkkaa.

      Rehellisellä pohjalla toimivia yrityksiä kaatuu, koska kilpailu palkattomia työntekijöitä käyttävien yritysten kanssa on mahdotonta. Köyhillä ei ole varaa käyttää palveluita, joten palvelualan yritysten kilpailu olemassa olevista asiakkaista kiristyy ja heikot yritykset kaatuu. Kun entiset veronmaksajat tekevät palkatonta työtä, niin verorasitus töissä olevien kohdalla kiristyy….

      Palkattomaan työhön pakottaminen on kääntynyt palkkaa saavien oman oksan sahaamiseksi.

     • 3.1.1.2.4

      Efka sanoo

      No kun muuten oli todella hyvä kirjoitus ja (valitettavan) totta, mutta tuo osa pilaa uskottavuutta. Hätä on työttömyyksissäni itselläni suuri, mutta karenssiin en ole päätynyt sen takia, etten ole saanut hakemaani työpaikkaa.

     • 3.1.1.2.5

      kari sanoo

      Minkä asian tai asiantilan elämässäsi koet hädäksi?

      (vilpittömästi kysyn).

 4. 4

  työtön2 sanoo

  Ilmoitus on nyt näköjään poistettu, mutta hyvä, että ehdit kaapata kuvan.

  • 4.1

   Lauri Aro sanoo

   Omituista! Kuinka joku haluaisi poistaa noin hyvän työpaikkailmoituksen! Ilmeisesti joku TE-toimiston kesäduunari on vielä siinä uskossa, että ilmoitus oli epäkelpo…

 5. 5

  LJT sanoo

  Vaikka ilmoitus on nyt poistettu,
  laitetaanpa firman nimi mieleen ja levitetään juttua tästä törkeydestä.

  Kiitos Sakari.

  • 5.1

   keke sanoo

   Noita firmoja on aika helppo nykyään löytää kun herrat on laittanut ”NUORILLETÖITÄ Palkkaa nuori – pelastetaan Suomi!” portaalin pystyyn, josta voi hakuehdoksi heittää suoraan työkokeilupaikat http://www.nuorilletoita.fi/all?f=2 . Kantsii nuoret nyt tsekata oman alueensa työkokeilupaikat jos vaikka palkkioksi luvataan harkintaa työhönottoon työpäivän päätteeksi. Menee kato kesäkin mukavammin työtä tehdessä eikä kaljaa juodessa sekä naisia katselemalla rannalla.

   • 5.1.1

    LJT sanoo

    Just nii 🙂

    Kun kaikki työtä vailla olevathan ovat myöskin sitä omasta halustaan ja kukaan heistä ei ole KOSKAAN maksanut centtiäkään veroja .

    • 5.1.1.1

     LL sanoo

     ”Kun kaikki työtä vailla olevathan ovat myöskin sitä omasta halustaan ja kukaan heistä ei ole KOSKAAN maksanut centtiäkään veroja .”

     Todennäköisesti olen maksanut elämäni aikana enemmän veroja kuin sinä olet vielä ehtinyt, sen verran lapsekas on kommenttisi.

     Jokainen työtön maksaa kovinta mahdollisinta tuloveroa ja sen lisäksi verotuksessaan korotettua sv-maksua, mahdollisesti myös yleveroa. Jos kuuluu kirkkoon, niin myös kirkollisveroa. Työtön ostaa kaupasta maitoa kuten muutkin ihmiset ja maksaa veroja ruuasta alvien muodossa, kuten kaikista muistakin palveluista joita hän käyttää.

     Kannattaa mennä takaisin peruskouluun. Oppimaan perusasioita.

     • 5.1.1.1.1

      LL sanoo

      Jos heittosi oli ironiaa, LJT, niin kannattaa lopettaa se. Koska se ainoastaan ruokkii niitä, jotka lopulta vain potkivat työttömiä.

 6. 6

  Max sanoo

  Minulle työkkäri määrännyt useammankin karenssin ”kieltäydyttyäni” vastaanottamasta heidän esittämäänsä työtä. Sairastan selän rappeumaa, ja nosto ja seisomatyöt on minulta kielletty jo toistakymmentä vuotta monen erikoislääkärin lausunnolla. Silti kaikki työkkärin minulle osoittamat työt sekä kuntouttavat työt ovat olleet teollisuuden keskiraskaita vaihetöitä, linjalla jossa itse ei voi työhön vaikuttaa. Osan karensseista olen saanut oikaistua muutoksenhakulautakunnan kautta, monen kuukauden paperisodan jälkeen.

 7. 7

  Teemu sanoo

  Kohta on tämänkin orjapiiskuriyrittäjän orjatyöilmoitus pois verkosta,kun yrittäjä pelkää firmansa maineen menetystä. Silloin voi taas jälleen todeta, että Saku Timonen teet erittäin arvokasta työtä.

 8. 8

  Nina sanoo

  On niillä oikeasti ottaa tehä tämmöstä!! Ei mitään häpyä!

 9. 9

  tauno lehtonen sanoo

  Tämän kaltaisia ”työpaikkoja” tulee tulevaisuudessa olemaan tarjolla runsain mitoin, kun hallitus aloittaa perustulokokeilun ja laittaa samaan pakettiin työsopimuslain muutokset joilla lakkautetaan kollektiiviset työehtosopimukset ja siirrytään niin sanottuun paikalliseen sopimiseen, eli työnantajan saneluun.

  Kun samaan aikaan Vartiaisen märkäuni eli nykyistäkin suurempi työvoimareservi toteutuu, alkaa todellinen taistelu työpaikoista ja huutokaupan pito tehtaiden porteilla.

  • 9.1

   sanoo

   -Tämän kaltaisia ”työpaikkoja” tulee tulevaisuudessa olemaan tarjolla runsain mitoin, kun hallitus aloittaa perustulokokeilun

   Tätä minäkin olen sanonut jo kauan. Mutta ei se perustuloutopisteja hämmennä. He sanovat, että tulee kapitalisti, joka maksaa euron vielä enemmän, kun haluavat just tän hyvän tyypin tähän toimeen.

   Ja paskat.

   • 9.1.1

    LL sanoo

    Perustulon idea on selkeyttää sosiaaliturvaa eikä olla murentamassa työsopimuslakeja ja työsuhdeturvaa. Elämme talousjärjestelmässä jossa on aina työttömyyttä, joko pidempikestoista tai lyhytaikaista. Työttömyys siis kuuluu tähän taloudelliseen systeemiin.

    Silloin kun ihmisellä ei ole ansiotyötä, niin on koko yhteiskunnan kannalta hyvä, että sosiaalitirva on sellainen että ihmisellä säilyy työttömänäkin siedettävät ja säädylliset elinolot. Siksi sosiaaliturva on kirjattu perustuslaissamme perusoikeudeksi. Perustulo liittyy sosiaaliturvan kehittämiseen, koska nykyinen rangaistus-sanktio perustainen sosiaaliturva on osoittautunut huonoksi.

   • 9.1.2

    Leo sanoo

    Minusta harvalla perustuloutopistilla on pahaa sanottavaa juuri tästä. Huonoissa työehdoissa ei ole sinänsä mitään pahaa. Parempi mahdollisuus huonoihin ehtoihin kuin tuomio pitkäaikaistyöttömyyteen. Allekirjoittanutkin pitää perustuloa mahtavana mekanismina juuri siksi, että sillä saadaan parhaimmillaan työttömyyden ja työelämän raja hämärrytettyä: kaikista suomalaisista tulee yrittäjiä, jotka voivat palkata kanssaihmisiään.

    Eroja paikallisesti sovitun perustulomallin ja TE-keskusmallin välillä on useita. Ensinnäkään perustuloa nauttiva ihminen ei joudu karenssiin eikä häntä muutenkaan pakoteta ottamaan kiinni kohtuuttomasta työtarjouksesta. Toisaalta työnantajatkin ovat automaattisesti kaikki samassa pulkassa josta voi palkata ihmisiä osittain perustulolla täydennettyihin sopimuksiin: yritykset eivät jakaudu TE-keskuksen kavereihin ja muihin, vaan säännöt ovat kaikille samat. Kolmanneksi itsensä työllistäjät ja aloittelevat työnantajat voivat myös liukua helpommin yksinyrittäjyydestä palkollisia työllistäväksi yritykseksi, kun palkkaus on halpaa ja helppoa. Neljänneksi perustuloon nojautuvissa työsopimuksissa ei ole aikarajaa, joka pakottaisi työnantajaa kierrättämään työnhakijoita: hyvästä ja tehokkaasta työntekijästä päinvastoin kannattaa pitää kiinni.

 10. 10

  lollero sanoo

  Itse olen viimeiset 3-kuukautta asunut niin sanotusti ”sillan alla”, koska en ole periaatteen vuoksi TE-toimiston luukulle mennyt pompoteltavaksi.
  Siihen asti majailen täysin vailla tuloja, kunnes jostain työtä löydän.

  • 10.1

   Siltojen Jack Norris sanoo

   Olen majaillut siltojen alla jo viitisen vuotta täysin tulottomana, koska en halua olla TE-toimiston pompoteltavana tai sosiaalitoimiston syynäävään joka kuukausi kaikki tiliotteeni.

   Yritin tässä näin viiden vuoden jälkeen päästä takaisin työvoimatoimiston palveluiden piiriin, mutta eipä siitä mitään hyötyä ole laittoivat minut työvoiman ulkopuolisten kategoriaan, joten en saa työmarkkinatukea tai muutakaan työttömyys etuutta. Eipä täysin tuloton millään palveluilla mitään tee kun kaikki aika menee rahan etsimiseen. Onneksi toistaiseksi olen aina jostain repinyt sen verran, että ruokaa saa ja ehkä muutaman kerran vuodessa jotain extraa siihen päälle. Näittää olevan pyrkiminen takaisin työvoimapalveluiden piiriin kun on sieltä vuosia ollut pois täysin välinpitämätöntä organisaatioita vastaan tappelua, jota ei tilanteeni kiinnosta. Ei minulla kyllä ollut kovin suuret odotuksetkaan. Kaippa näkevät kaltaiseni menetetyiksi tapauksiksi Suomessa joille ei palveluita kohditella.

   Suurin ongelma tässä on kyllä se, että kun on jo niin tottunut täydellisen köyhän elämään jo vuosien ajan. Siitä on vaikea enää nousta mitenkään kun se on muuttunut normiksi, että ei ole varaa parturiin, vaateisiin, puhelimeen tai oikeastaan juuri mihinkään. Työnhakukin on oikeastaan mahdotonta kun rahat eivät aina riitä edes bussilippuun.

   Tietokone minulla on kun olin joskus elämässäni töissä tietotekniikka huollossa ja atk-tukihenkilönä niin osaan koota toimivia tietokoneita muiden pois heittämistä osista.

   Yhteiskunnalta ja Suomelta en ole viiteen vuoteen saanut senttiäkään. Ainoa palvelu, jota joskus käytän on ruokajonot, mutta nekin ovat yleensä järjestöjen ylläpitämiä ei valtion tai kunnan.

 11. 11

  sanoo

  Herra on herra helvetissäkin, sanoo se joka katsoo ristiriitaa useista törkeistä rikoksista tutkintavankeuteen määrätyn kohta entisen rikosylikomisarion virastapidättämisajan palkanmaksun ja työttömyyskassaan kuulumattoman työttömän työnhakijan ”harkinnanvaraisen” työttömyysetuuden maksatuksen keskeyttämisen välillä. Kommarille maksettiin niin kauan kunnes viraltapano pamahti pöytään ensimmäisestä instanssista ei-vielä-lainvoimaisen baakelssin kannussa tuotavana oheiskastikkeena, mutta työtön taas ei saanut KELA:sta enää mitään heti sen jälkeen kun bitti singahti sähköisesti toimistojen välillä.

  Maksatus katkeaa täysin mekaanisesti juuri siitä päivästä alkaen, jopa niin että edeltävää aikaa koskevan myönteisen päätöksen maksuerä menee kahtia. Osa maksetaan, osaa ei. Jos myöhemmin tulee uusi ”myönteinen” lausunto, ns. sisään jääneet päivät tulevat tilille ilman paraatikatselmusta ja torvisoittoa. Ja sitten eikun vaan tekemään takautuvasti työttömyysaikailmoituksia, sekä selvittämään sosiaalitoimiston kanssa sitä iloista takaisinperinnänsekaista sotkua, joka tästä kaikesta on tällä välillä ehtinyt syntyä. Mitä? Eikai joku vain kuvitellut, että ”etuuksia kasaamalla” suorastaan tienataan? Taas joku ikänsä työsuhteisissa palkkatöissä ollut täysi urpo luuli olemattomia asioita oman palkkansa lisien, haitta- sekä erilliskorvauksien mahtavalla kokemuksellaan.

  Sakarin bloggauksen kärjessä ollut kuvakaappaus on siis törkeä ja rivo ajan merkki, jonka tulisi opastaa käsittämään kuinka karkea kapitalismi työvoiman hinnan manipulaatioineen lyö kättä sosiaali- ja hallinto-oikeudellisen pakon sekä oletusarvoisen oikeassaolon kanssa. Mikä yleisen edun kannalta merkityksellinen viranomaistehtävä pesulanpitoon työllistyminen on? Ei mikään. Se on korkeintaan ehkä täysin kiireetön julkisen vallan palvelutehtävä, jonka tähden ei todellakaan poliisiautolla pillit päällä raskas suojavarustus päällä tukiase sylissä ajeta. No, ei ainakaan pitäisi ajaa, jos oletus normaaliajan rauhantilaisessa Suomessa elävistä täysijärkisistä ihmisistä pitää paikkansa.

  Ainoa ongelma vain on, että kun se virka-aika on ihan hiton hidas, koska valtiolla sellaisella kenellä ei ole kuntotestiä ja kunnon ylläpitovelvoitetta ei juokse muu kuin virkamiehen palkka. Kuvakaapattu ilmoitus ilmentää, että ”työnantaja” kuvittelee helposti vaihdettavan ilmaisen työvoiman olevan hänen Saavutettu Etunsa, jonka käyttämiseksi häntä eivät enää sido mitkään häveliäisyyssäännöt. Todella paljastava ja ruma ajankuva, sano. Mekaniikka on ollut paikallaan jo vuosia, mutta jotain on ajassa muuttunut, jos se mikä oli aiemmin pienen henkilöryhmän osana virkahuoneen, puhelinlinjan tai suljetun kirjekuoren takana on nyt täysin avoimesti kenen tahansa nähtävissä netissä. Miettikääpä sitä.

 12. 12

  En mennyt sanoo

  Kysyin juuri vähän aikaa sitten työkkäristä, voiko työkokeilusta kieltäytymisestä tulla jotain sanktioita. Sain vastauksen, että työkokeilu on aina vapaaehtoista, eikä siitä rangaista, jos sellaiseen ei halua mennä.

  • 12.1

   Hurhur sanoo

   Kyllä tulee karenssia että korvissa soi. ÄLKÄÄ USKOKO VIRKAMIESTEN VALHETELUITA!!!

   • 12.1.1

    Hannu Siivonen sanoo

    Valita aina laittomasta kohtelusta. Ensin sinne mihin päätöksessä käsketään valittaa, ja jos ei auta, valvovalle viranomaiselle

  • 12.2

   Hannu Siivonen sanoo

   Tämähän on totta. Työkokeilua säätelee niin tarkka lainsäädäntäkin, ettei lain mukaista kokeilipaikkaa ihan helposti saakaan. Itse suostuisin 1x4t viikkoon, sillä ehdolla että työtehtävä vaihtuu UUTEEN joka toinen viikko. Siinö selviäisi kyvyt, soveltuvuus ja taidot aiheuttamatta kokeilun järjestäjälle epäreilua etua

 13. 13

  Valpuri sanoo

  Juuri näiden ongelmien vuoksi meidän pitäisi purkaa työoikeudellista sääntelyä rajulla kädellä ja ottaa perustulo käyttöön. Tällöin työmarkkinat kehittyisivät markkinatalouden ehdoilla ja taloudellinen toiminta olisi huomattavasti tehokkaampaa. Toisaalta perustulo takaisi sen, että kaikille on tarjolla riittävä turvaverkko, joka ei kuitenkaan häiritse markkinatalouden toimintaa.

  • 13.1

   tauno lehtonen sanoo

   Miten Sinä Valpuri aiot yhdistää markkinatalouden ja valtion tuet (sitähän perustulo on) Eikö juuri todellisen markkinatalouden pitäisi toimia ilman, että siinä olevia toimijoita tuetaan yhteiskunnan varoin.

   • 13.1.1

    Valpuri sanoo

    Täydellinen markkinatalous johtaisi välttämättä suuriin tuloeroihin ja tosiasialliseen epätasa-arvoon. Tämän vuoksi tarvitsemme markkinatalouden rinnalle myös mekanismin joka turvaa jokaiselle vähintäänkin sen perustoimeentulon. Kyllä valtiollakin on oma tärkeä rooli yhteiskunnassamme. Tehokas ja oikeudenmukainen markkinatalous ei voi toimia ilman valtiota.

    • 13.1.1.1

     LL sanoo

     On totta, että yritystoiminta ei näköjään pärjää lainkaan ilman valtion tukia. Tuottamattomien yritysten valtiontukia pitäisi leikata. Markkinatalous pumppaa veronmaksajien rahat bisnestoimintaansa eikä jaa tuottoja yhteiseksi hyväksi vaan osakkeenomistajille. Osinko- ja pääomatuloista maksetaan kyllä valtiolle veroa, mutta ei lainkaan kuntaveroa. Se on hyvin ongelmallista. Suuromistajat seisottavat rahojaan ja raha ei kierrä, ei synny riittävästi kulutusta joka pitäisi myös yritystoiminnan pystyssä.

     Valtio eivätkä kunnatkaan ole yrityksiä vaan yritykset toimivat valtiossa ja kunnissa. Niillä on yhteiskuntavastuu kuten yksittäisillä kansalaisillakin. Nyt valtiota yritetään johtaa kuin Suuryritystä ja sehän ei tule toimimaan. Suomi on oikeusvaltio, ja onneksi on, toivon että niin on myös tulevaisuudessa. Työoikeudelliset säädökset takaavat perusturvan palkansaajille.

     Perustulon idea ei ole purkaa työoikeudellista turvaa vaan selkeyttää sosiaaliturvaa ja karsia tarpeetonta hallintotyötä. Perustulo voi toki johtaa myös työsuhdeturvan heikkenemiseen ja palkkojen leikkaamiseen, mutta ei välttämättä. Se on pidemmän jutun aihe.

 14. 14

  Petra sanoo

  Tuossahan on kyseessä työkokeilupaikka. Erikoista on vain se, miksi ilmoitus on tavallisten työpaikkojen joukossa. Työkokeiluhan tehdään aina työttömyysturvan hinnalla ja sen tarkoitus on selvittää, soveltuuko työntekijä alalle ja perimmäisenä ajatuksena tulisi aina olla työntekijän työllistyminen yrityksen palkkalistoille kokeilujakson jälkeen.

  • 14.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Lain mukaan työkokeilulla voi olla kaksi tarkoitusta, joko selvittää työntekijän soveltuvuutta uudelle alalle tai kykeekö hän ylipäätään työntekoon.

 15. 15

  Torski sanoo

  Ja vastaavaa toimintaa harrastaa iso firma NOVART OY
  Järjestää rekrykursseja jolla itsekin olin 2014.
  Kurssi alkoi huhtikuussa 2kk teorialla ja kesäkuu ja heinäkuu oli työssäoppimista. Firman työntekijät opettivat ja itse kun olin tehnyt paljon alan hommia pääsin heti ns urakoille työtahtini ja työnjälken perusteella. Kurssi loppu, mutta yhdellekkää ei soiteltu enää perään että täällä olisi töitä. Meitä oli neljä ketkä halusi töihin ja loput eivät kiinnostuneet hommista. Itse soitin pari kertaa perään ja aina ilmoitettiin että ilmoitetaan parin viikon päästä kävi miten kävi. Meni niinsanotusti kesä vituiks ja tulen tämän muistamaan kun satun kurssinjärjestäjään joskus törmäämään.

 16. 16

  työtönmies sanoo

  Voin otta tuon työn vastaan ja ajaa parit autot romuksi. Työtön ei ole vastuussa korvauksista.

 17. 17

  töytön sanoo

  Useampikin puliveivari tainnut jo kokeilla kepillä jäätä mol.fi:n kautta. Kohta vissiin arkipäivää ja kaikki työpaikat on näitä työttömyysturva palkaksi työtä vastaan. Ja voitot menee porhojen taskuihin kiihtyvällä tahdilla, joopastajoo.

 18. 18

  KL sanoo

  Sitä vaan olen itsekseni miettinyt, että jos simputus on armeijassa rikos, niin miksi se ei ole sitä TE-toimistoissa? Eikö asiakas olekaan aina oikeassa? (etenkin jos pääministeri Sipilä saisi onnistuneesti otettua yrityselämän myönteisiä puolia mukaan Suomen ”nostamiseksi” jaloilleen, silloin katsoisin, että myös TE-toimistojen tulisi olla talkoissa mukana ja kunnostautua kohtelemaan ihmisiä ihmisinä).

  Jos taas yhteiskuntasopimuksesta puhutaan, niin eiköhän hyvä lähtökohta olisi siihen yksilön kunnioittaminen tilanteessa kun tilanteessa ja kaikkien kesken?

  Jos Suomi halutaan kuntoon, saati nousuun, lähtökohtana tulisi olla ihmisen itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen läpi koko yhteiskunnan. Eikö? Jotain pahasti mätää on siinä, jos yhteiskunnassamme yksikään instituutio pohjaa toimintaansa yksilön itsemääräämisoikeuden mitätöimiseen. Tätä mieltä olen ainakin itse.

  Itsemääräämisoikeuden menettämisen jälkeen ihmisen omanarvontunto alkaa häilyä, ja sen myötä myös itsetunto. Kuinkas muuten se voisikaan olla, ihmisellä jolla itsemääräämisoikeutta ei ole?

  Joskus mietin olenkohan ainoa ihminen joka näkee yhteyden nykyisenlaisen työllisyyspolitiikan ja lisääntyvien mielenterveysongelmien ja syrjäytymisen välillä.

  Ei puhuta kevyistä asioista, kun puhutaan ihmisoikeuksista ja ihmisen arvosta yhteiskunnassa. Yhteiskunta syntyy ihmisistä. Ei siis ole mikään ihme, että olemme yhteiskuntana taantumassa. Kohtelemalla ihmisiä alkukantaisesti vain tilastoina, näin käy.

  Ihmisen tulee kunnioittaa ja arvostaa itseään niin paljon, ettei suostu kenenkään viranomaisen pompoteltavaksi tai kyykytettäväksi, simputtamisesta puhumattakaan.

  Taantuma on rakenteissa ja siinä, miten osaa ihmisistä kohdellaan. Julkisen sektorin järkeistämisen voisi aloittaa vaikkapa tästä.

 19. 19

  KL sanoo

  Törmäsin netissä tähän ansiokkaaseen taloustilanteen ruotimiseen: http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/

  Lainaus:
  ”Nuorten vaikeaa työllistymisongelmaa on meillä lähdetty poliittisten johtajiemme johdolla poistamaan iskulauseella ”kaikki työ on arvokasta”. Hyvänä tarkoituksena on nostaa matalapalkkaisen työn arvoa ja saattaa sen kysyntä kohtaamaan tarjonnan. Iskulausetta perustellaan kasvuideologialla. Kaikki työ on arvokasta siitä syystä, että kaikki työ kasvattaa taloutta ja lisää näin ollen yksilöiden hyvinvointia.
  Vaikeutena on se, että vähäarvoisesta työstä kannattaa vapailla työmarkkinoilla maksaa vain niin pientä palkkaa, ettei sillä tule toimeen.”

  ja

  ”Rahoitus- ja työmarkkinaongelmat kuuluvat ”kaikki työ on arvokasta” -ajatteluun, jonka ensisijaisena tarkoituksena on työn tuottaminen, ei hyödykkeiden tuottaminen. Työn laadun arvioinnin suorittavat työn ostajat ja verottajat, jälkimmäiset tosin sillä varauksella että vain verotettava työ on heille arvokasta. Tämä on kuitenkin aivan järjetön ideologia, koska se perustuu selvään valheeseen. Sen mukaan kaikki sellainen työ on arvokasta, josta työn teettäjän kannattaa maksaa riippumatta siitä, mikä on sen vaikutus yhteiskuntaan, tuottaako se hyödyllisiä asioita vai ei. Nollatutkimuksen tuottaminenkin on arvokasta, kun vain löytyy tilaaja, joka uskoo hyötyvänsä siitä. Mainostajan työ on arvokasta nollasummamarkkinoillakin, vaikka se aiheuttaa pelkkiä kuluja yhteiskunnalle.”

  Kannattaa lukea koko juttu ajatuksen kanssa. Saa nimittäin rutkasti uutta ajateltavaa, mitä vasten peilata tätä nykymenoa..

 20. 20

  Ani sanoo

  Eduskunnasta pudonnut ex-kansanedustaja voi turvautua sopeutumisrahaan ilman että hänen täytyy olla ”työmarkkinoiden käytettävissä” ja ilmoittautua työnhakijaksi. Miksi näin?
  Se kuuluu etuihin, tiedän. Mutta silti: miksi? Eikö perustuslaissa sanota, että kansalaisilla tulisi olla samat oikeudet? (alueellista perustulokokeiluakin yritetään nyt torpata perustuslain vastaisena, juuri siksi, että se saattaisi ihmiset eriarvoiseen asemaan.. Suomessa siis laki estää kokeilun, jolla maamme tilaa mahdollisesti parannettaisiin? Toivottavasti tähän saadaan muutos).

  Jos ja KUN kansanedustajan tehtävä on vaalikauden aikana tutustua ja tuntea arkisen yhteiskuntaelämän eri puolet ja käänteet niin hyvin kuin mahdollista, niin mihin tämän ex-kansanedustajan täytyy eduskuntakauden jälkeen sopeutua? Yhteiskuntaelämäänkö? Siis siihen, jossa hän on asiantuntija jo edellisen työnsä puolesta?

  Ei käy se, että ihmiset jaetaan kahteen eri leiriin, niihin, joilla on itsemääräämisoikeus ja vapaus valita mitä työtä tekee, ja niihin, jotka kuvitellaan voivan määrättävän tekemään tiettyä (joskus jopa tarkoituksetontakin) työtä.

  Olen samaa mieltä siitä, että mielenterveysongelmat saadaan laskuun ja kansakunnan itsetunto nousuun vain sillä, että ihmistä, yksilönvapautta ja kunkin ihmisen toiveita ja taipumuksia kunnioitetaan.

  Äänestäkää jaloillanne, jos tunnette että teitä ei TE-toimistossa kohdella oikein. Vain sillä tavoin maailma muuttuu.

  • 20.1

   töytön sanoo

   Aamu-TVn juontajat ihmettelivät kun suuri osa kansasta ei kyselyiden mukaan tunne olevansa tasa-arvoisia. Kahtiajakoa kuulemma. Mun mielestä alkaa olla jo kolmeen- ja neljäänkin osaan jako menossa.

   • 20.1.1

    xyz sanoo

    Sipilä sanoi ministerisalkkujen jakoa kommentoidessaan, että oli tärkeää saada valita se salkku, joka vastaa ministeriehdokkaan itsensä intohimoa. Iloitsin, koska näin mielestäni pitääkin olla. Nimenomaan näin.

    Mutta eikö sen pidä olla kaikkien kohdalla näin? Että jokainen _saa_ seurata omia intohimojaan ja kiinnostustaan työnteossa.

    Minusta lain tulee olla sama kaikille.

    Äänestäkäämme jaloillamme. Ei mielestäni tarvitse suostua mihinkään mikä sotii omaa arvomaailmaa ja etiikkaa vastaan.

 21. 21

  Arvoton sanoo

  Kumma, ettei kukaan vielä työpaikan omaava huolestu siitä, kuinka helppo heidät on vähitellen korvata tällä ilmaisella työväellä.

  • 21.1

   Saku Timonen sanoo

   Sitä minäkin olen monta kertaa ääneen ihmetellyt. Liian monet palkkatyössä olevat pitävät itseään korvaamattomina siihen asti, kunnes huomaavat yt-neuvottelujen jälkeen olevansa työttömiä ja joku palkaton tekee sitä entistä työtä. Reilun vuoden kuluttua hän on sitten itsekin palkaton orja. Silloin on myöhäistä herätä.

   • 21.1.1

    Sari sanoo

    Itse palkatonta työtä koko työikäni tehneenä olen yrittänyt hokea tätä samaa kuin tuomion pasuuna, mutta eivät (palkka)työläiset usko. Ehkä kyse on vain strutsi-ilmiöstä, ja pään piilottamisesta hiekkaan. Niinhän se Vanhanenkin sanoi että ”ei koske Suomea”…

 22. 22

  Pitkän linjan yrittäjä. sanoo

  Tästä Pesunkestävästä Seta-firmasta en kyllä osta ikinä yhtään mitään.

 23. 23

  vailla työtä sanoo

  Muistaakohan kukaan parilta viime vuodelta sellaista ajankohtaisohjelmaa, jossa keskusteltiin näistä TE-keskusten käytännöistä ja ihmisten kohtelemisesta, lähinnä siis työhön osoittamisesta vs. työn tarjoamisesta?

  Siinä ohjelmassa haastateltiin näistä asioista tietävää kansanedustajaa (valitettavasti nimeä en muista) ja hän kertoi, että TE-keskuksella on mahdollisuus sekä työpaikan tarjoamiseen (jolloin jää työnhakijan itsensä harkittavaksi onko kyseinen paikka hänelle sopiva) että työpaikkaan osoittamiseen (josta siis seuraa karenssi, mikäli henkilö ei tätä työtä hae). Onko kellään mitään käsitystä siitä vaihteleeko se TE-keskuksittain kumpaa ohjetta he noudattavat? Eli tarjoavatko työtä, vai osoittavatko työhön? Julkisuudessa yleensä kuulee vain näistä jälkimmäisistä.

  Jos se on näin, että TE-keskuksella itsellään on mahdollisuus kumpaankin vaihtoehtoon, miksi ihmeessä he suosivat sitä käytäntöä joka johtaa kuntalaisten suurempaan pahoinvointiin ja jopa luottamuspulaan? Onko se kunnalle muka eduksi? Minkälaiselle kunnalle se on eduksi?

  Mielestäni kunta ampuu itseään nilkkaan harjoittamalla tällaista. Eikö kunnan tehtävä ole tehdä kunnasta niin houkutteleva paikka, että sinne suorastaan tulvii asukkaita?

  Ajatelkaa jos TE-keskuksissa kautta maan kunnioitettaisiin työnhakijaa, otettaisiin työnhakijan työhistoria, taidot, toiveet ja vahvuudet huomioon ja annettaisiin työnhakijalle itselleen päätösvalta joko hakea tai jättää hakematta avoinna olevaa paikkaa. Luottaisiin siihen, että työnhakija itse tuntee tilanteensa ja osaamisensa parhaiten. Ajatelkaa, kuinka ilmapiiri koko maassa nousisi!!

  Tai ajatelkaa, jos tehtäisiin vaikka edes alueellinen kokeilu ja kymmenen vuoden seuranta siitä, että tietyissä kunnissa harjoitettaisiin TE-toimiston toimesta vain tuota työn tarjoamista (eikä osoittamista) ja valinnanvapauden jättämistä työnhakijalle? Uskallan väittää, että näiden kuntien taloudellinen tila paranisi. (henkisesen ja hyvinvoinnillisen tilan lisäksi).

  Olisi toden totta sosiologian tutkijoille töitä siinä, että selvittäisivät työllisyyspolitiikan ja nykyisten käytänteiden vaikutusta ihmisten hyvin/pahoinvointiin. Jos työnhakijan omaa päätösvaltaa kunnoitettaisiin, säästettäisiin terveysmenoissa, olen aivan varma. Vaan mitenpä se hölmöläinen täkkiä jatkaisi, muutoin kuin leikkaamalla toisesta päästä! Huokaus. Olisipa joku kunta niin fiksu, että ottaisi asiakseen kokeilla tätä.

  Olen varma, että joidenkin kuntien TE-keskuksissa asiat toimivat hyvin ja työnhakija on se, jota kuunnellaan ja arvostetaan. Mutta ei näemmä kaikissa. Tutkittavaa riittäisi, mutta energia (ainakaan itselläni) ei.. 🙁

  • 23.1

   Ihmettelijä sanoo

   Höpö väite. Työantaja se päättää kenet ottaa töihin, myös palkkattomiin hommiin. Siinä on TE-keskuksen turha osoitella tai tarjoilla, paikan pomot päättää kenet ne ottaa töihin.

   Sen sijaan on helppo osoittaa todistetusti, että on haettu ja on otettu työnantajaan yhteyttä yms. Esim. sähköpostin lukukuittauksin, puhelut nauhalle, yms. , jolloin jälkikäteen on helppoa osoittaa te-toimiston karenssitoimet laittomiksi.

   Eräälle TE-toimistolle riitti, kun näytin työnantajalle lähettämäni (työhakemus) sähköpostin ja sen lukukuittauksen, että TE-toimiston työhönosoitusmääräys oli täytetty. Printtasin ne ulos, ja vein näytille. Karenssiuhka peruuntui.

   • 23.1.1

    vailla työtä sanoo

    Tottakai, juuri noin, että työnantaja päättää. Luonnollisesti. Mutta jos puhutaan TE-toimistojen käytännöistä, niin niissä on kyse ”työhönosoituksista” (eli työnhakijan velvollisuudesta ainakin jollain tavoin hakea paikkaa) tai työpaikan tarjoamisesta. Ja pohdin siis, miksei työnhakijalle itselleen voisi sisällyttää sen päätöksen tekemistä, onko paikka itselle sopiva ja kiinnostava vaiko ei. Eli että luotettaisiin ihmiseen itseensä tässä suhteessa. Ja sitä kautta ilmapiiri paranisi – ihmiset tuntisivat itsensä päätösvaltaisiksi täysin.

    Itse lisäisin tähän vielä sen, että työsopimus on AINA kahdenvälinen. Siinä tulee olla tasapuolisina sopimuskumppaneine sekä työnantaja että tekijä. Ei ole olemassa sellaista kuin yksipuolinen sopimus. (Se ei silloin ole sopimus lainkaan).

    Ihmiset vaan luottamaan itseensä niin paljon, että ymmärtävät olevansa avainasemassa työnhaussakin.

    Itselleen vahingollista työsopimusta ei pidä allekirjoittaa.

   • 23.1.2

    Remu sanoo

    ihmettelijä kirjoitti:
    ”Työantaja se päättää kenet ottaa töihin, myös palkkattomiin hommiin. Siinä on TE-keskuksen turha osoitella tai tarjoilla, paikan pomot päättää kenet ne ottaa töihin.”

    Vääntäisin tämän saman asian myös näin:

    ”Työntekijä päättää mihin töihin hän hakee, olipa kyseessä palkallinen tai palkaton työ. Siinä on TE-keskuksen turha osoitella tai tarjota, työnhakija itse päättää hakeeko hän paikkaa vai ei.”

    Eikö näin ole?

    Viimeisin ja vahvin päätös on omamme, ei työnantajankaan. Saati virkailijan TE-toimistossa.

  • 23.2

   Kaarina sanoo

   Kuka tätä nykyistä työvoimapolitiikkaa johtaa?

   Onko yhtään yksittäistä henkilöä joka näistä päättää?

   Tarkoitan siis sitä, että jos on noin, että tasavertaisina vaihtoehtoina on joko osoittaa TAI tarjota työpaikkaa niin onko joka TE-keskuksella oma pomonsa, joka päättää tämä TE-keskuksen strategian? (eli sen, suositaanko ”tarjoamista” vai ”osoittamista”).

   Ainakaan minä en ole tällaisesta koskaan kuullut. Siis siitä, että olisi keskusteltu saako TE-keskus omassa keskuudessaan päättää kumpaa toimintatapaa he käyttävät. Vai onko valinnanvapaus jopa yksittäisellä virkamiehellä TE-toimistossa? (se siitä yhdenvertaisuudesta, jos on).

   Eikö tällaisten säädösten tai ohjeiden kuuluisi olla meille kaikille näkyviä, ja tiedossa?

   Eikö TE-keskusten strategiat tulisi olla meidän tiedossamme? Eivähän he nyt mikään kovin vähäinen tekijä ole ihmisten elämiin nähden.

   • 23.2.1

    Kaarina sanoo

    Entä tietääkö kukaan onko TE-toimiston virkailijoilla joku proviikka siitä, kuinka monta työntöntä he saavat pois työttömyystilastosta?

     • 23.2.1.1.1

      esms sanoo

      Olemmeko me työttömät työnhakijat siis pelinappuloina kuntien taloudenpidossa??!

      Nappuloita.

      Aika mieltäylentävää. Meillä siis tehdään rahaa? Ja myös politiikkaa? Olemmeko vain politiikan nappuloita? Nappulasarjaa?

      Vastenmielistä.

 24. 24

  Jakke sanoo

  Semmoseen työhön ei kannata suostua josta ei makseta palkkaa. Kukapa ois niin pöhölö että moiseen suostuisi? Ja sit tämä työmarkkinatuella tehtävä työ. Ei siinä oo mitään järkeä että meet töihin ja saat saman verran rahaa kuin olisit kotona. Tämänhän voittaisi jo vaikka naapurin mummo. Käyt juttelemassa naapurin mummon kanssa ja tiskaat, viet roskat, hieman imuroit ja mummo antaa sulle 5€ siitä hyvästä kun olit reipas ja hoidit hommat. Jos käyt useamman naapurin luona ja teet kotiaskareita niin silloinhan sä oot saanut enemmän kuin menemällä töihin josta et saa mitään rahallisesti.

  • 24.1

   Riitta sanoo

   Kannattaa äänestää jaloillaan.

   Jos ja kun kuolinvuoteellanne vanhana mummona tai pappana mietitte tätä tämänhetkistä elämäntilannettanne ja ratkaisuitanne, mitä miettisitte? Millaisista ratkaisuista olisitte hyvillänne ja mitä katuisitte?

 25. 25

  tosikko sanoo

  PASKAPUHETTA!!!!! jos haet etkä pääse karenssia EI TULE!!!! kaikki liimanhaistelijat jotka tästä lässyttää niin lisää liimaa!!!!

  • 25.1

   Saku Timonen sanoo

   Tosikko meneekin sitten opettelemaan käytöstapojen alkeita.

  • 25.2

   LL sanoo

   Jos Te-toimisto tulkitsee asian niin, että olet kieltäytynyt vastaanottamasta työtä, niin karenssi tulee. Työmarkkinatuki voi katketa nykyisin muillakin tavoilla.

   En ole ainut joka on saanut Te-toimiston tietohallintojärjestelmän tekemän päätöksen työmarkkinatuen katkaisemisesta (= tietohallintaohjelma tekee päätöksen, ei juridinen henkilö). Siinä päätöksessä ei ole valitusoikeutta. Oli marssittava Te-toimistoon selvittämään asia ja omalla kohdallani tuki alkoi taas tulla, mutta menetin muutaman päivän tuet.

   • 25.2.1

    PeelsePuupi sanoo

    Samoin kävi minulle: osallistuin työkkärin järjestämälle kurssille, jossa ilmoitettiin, että normaalia työnhaun uusintaa Te-toimistoon ei tarvitse tehdä, koska osallistun kyseiselle kurssille (TE-toimiston virkailija ilmoitti tämän omalla suullaan). No, eipä mennyt kuin viikko aikaa, niin sain TE-toimistolta kirjeen, jossa ilmoitettiin työnhaun katkenneen, koska ei olla ilmottauduttu sovittuna päivänä toimistolle. Seuraavana päivänä tuli KELAlta ilmoitus työmarkkinatuen katkaisemisesta. Soitin asiasta minulle merkatulle TE-toimiston virkailijalle. Ilmoitti, että kyseessä oli sähköisen järjestelmän automaattinen ilmoitus, josta ei tarvitse välittää. Entäpä tämä KELAn ilmoitus katkaistusta työmarkkinatuesta, pitääkö siitä välittää, minä kysyin. Ei tarvitse siitäkään, kuului vastaus. Minä päätin puhelun ilmoittamalla että hyvä, jos jostain syystä joudun vielä kysymään asiasta, tulen TE-toimistolle henkilökohtaisesti kysymään, KIRVEEN kanssa. Menipä virkailija hiljaiseksi.

   • 25.2.2

    xyz sanoo

    Itse sain työhönosoituksen alalle, johon minulla ei ollut lainkaan pätevyyttä, soitin työpaikan yhteyshenkilölle ja selitin tämän (kerroin työhistoriani ja taitoni) ja hän ymmärsi asian täysin ja lopetimme puhelun yhteisymmärryksessä. Seuraavalla viikolla postissa tuli te-keskuksen kirje, että olen kieltäytynyt työpaikasta ilman pätevää syytä (vaikka en siis ollut edes hakenut koko paikkaa), viiden kuukauden karenssi ja työmarkkinatuen välitön lakkautus.

    Ilmeisesti oma virheeni oli, etten ollut työpaikan yhteyshenkilölle soiton jälkeen selittänyt samaa te-toimistolle.

    No. Se oli oman työnhakuni loppu. Tuollaista palvelua en tarvitse.

    • 25.2.2.1

     työnjohtaja evp sanoo

     Itse olin joskus tilanteessa jossa minun piti palkata työntekijöitä. Työkkäri oli laittanut työpaikasta tiedon monelle henkilölle, pian alkoi puhelin soida. Kyllä tuli jos jonkinlaista elämäntarinaa, yksi odotti eläkepäätöstä, toinen oli sairastunut, kolmannella opiskelu alkaa viikon päästä jne…. Mutta kaikkien piti ottaa minuun yhteyttä karenssin pelossa vaikka eivät voineet käytännössä ottaa työtä vastaan. Kyselivät sitten työkkäristä ketkä ovat paikkaa hakeneet, vastasin että ei ole kiinnostusta tai aikomusta pitää kirjaa saati kytätä kenenkään puolesta, vaan vain palkata sopivat henkilöt. Mitään en ilmoittanut eikä saanut kukaan karenssia minun toimesta.

     • 25.2.2.1.1

      reilusuomi sanoo

      Hyvin tehty, työnjohtaja evp. Kun alkaisimme kaikki toimia näin, meitä olisi vaikeampi orjuuttaa. Nyt, kun työnantajille ei vielä ole säädetty sakkorangaistuksia kieltäytymisestä ilmiantamaan toisia kansalaisia työvoimatoimistolle, on vielä helppo käyttää vaitiolo-oikeuttaan. Senkin he voivat vielä viedä…

   • 25.2.3

    Hannu Siivonen sanoo

    TE-toimisto ON juridonen henkilö täysin riippamatta siitä miten siellä päätökset tehdään

    • 25.2.3.1

     LL sanoo

     Varmaan olet oikeassa.

     Tietohallintojärjestelmän tekemässä päätöksessä luki näin: Tämä on työ- ja elinkeinotoimiston tietohallintojärjestelmän tekemä päätös. Päätöksellä ei ole valitusoikeutta.

     Päätöstä ei ollut allekirjoittanut kukaan henkilö, kuten yleensä on tapana. Se oli, myöhemmin saamani selityksen mukaan, tietohallinto-ohjelman tekemä automaattinen päätös työttömyysturvan katkaisemisesta. Syy oli se, että minä olin tehnyt virheen. En tiennyt miten minun olisi pitänyt toimia ja siksi tuki katkaistiin. Asia korjaantui henkilökohtaisella käynnillä.

     On varmastikin niin, että Te-toimisto on juridisesti osapuoli, mutta kukaan henkilö ei ollut allekirjoittanut kyseistä päätöstä, joten kuka sen tekemisestä on vastuussa? Te-toimiston virkailija sanoi, että heidän ohjelmansa tekevät ne. Ei kukaan ota vastuuta, koneen/ohjelman tekemästä päätöksen.

     Hyvin monet tukipäätöset tehdään täysin mekaanisesti. Päätöksentekijä on täysin näkymätön ja kasvoton. Hakijat harvemmin jaksavat tai eivät osaa edes kamppailla hallintovaltaa vastaan. En minä ainakaan tuossa tilanteessa.

  • 25.3

   sanoo

   Olen kirjoittanut omia kokemuksia äskettäin aloittamassa blogissa: https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/ Olen laittanut sinne myös kuvia, joiden perusteella pitäisi selvitä, ettänykyään TE-keskukselle on tärkeämpää saada työttömälle sanktioita kuin auttaa työtöntä työllistymään.

 26. 26

  Papi sanoo

  Kiitos taaskin hyvästä esimerkistä ihan käytännön tasolta, millaiseksi maailma ja
  työmarkkinat ovat menneet. Juuri näistä asioista tämä blogi on kirjoittanut lukuisia kertoja. Tällaiset esiin tulevat ovat vain jäävuoren huippu. Tietysti tämä
  selitetään virheeksi ja yksittäistapaukseksi, mutta sitä se ei ole. Se oli sellainen
  viuhahdus siitä mitä kulissien takana tapahtuu koko ajan. Kaikki eivät vain sitä
  tajua. Tällainen toiminta syö pohjan kaikelta siltä, hyvältä jota tähän asti on
  rakennettu: Millaisilla ehdoilla ja pelisäännöillä työtä tehdään. Oikeudenmukaisuus ja kohtuus onko se liikaa vaadittu?

 27. 28

  Juusi sanoo

  Omalla työttymyysjaksolla vuonna 2000 tarjottiin vastaavanlaista toimintaa työkkäristä. Kieltäytyä ei voinut, joten piti esittää epäpätevää ja toivoa, ettei kelpaa.

 28. 29

  sanoo

  Moikka

  Moni firma varmasti vertaisi tätä ampiaispesään sohimiseksi, mutta monessa firmassa minua pidettäisiin sekopäänä muutenkin joten en anna moisen häiritä.

  Edellinen pitkäaikaistyötön työkokeilijamme on työkokeilunsa päätteksi siirtymässä palkkatuen kautta yrityksemme vakituiseen henkilöstöön. Voimme siis ottaa koulutettaviksi muutaman uuden työkokeilijan. Vaikka kouluttaminen on ”tosi hauskaa”, niin haluamme ihan oikeasti palkata kokeilun perusteella riittävästi oppineet henkilöt joiden motivaatio on kohdallaan.

  Varsinaisen työn palkkauksesta sen verran että palkka on huono. Menemme samoilla linjoilla panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden TESin kanssa, joten miljonääriksi halajavat voivat koittaa onneaan vaikka jossain IT-firmassa. Palkka on kuitenkin parempi kuin omani tällä hetkellä :).

  Työkokeilun muuttumista palkkatyöksi edesauttavat seuraavat seikat. Vähintään b-ajokortti, sillä logistiikka ja tuotanto on meillä nivoutunut yhteen vielä toistaiseksi. Hyvä fyysinen kunto. Työssä joutuu nostelemaan 25 kiloisia säkkejä, pesemään/kuuraamaan asioita ja tekemään muutakin selkää/habaa vaativaa. Koko päivä menee yleensä seisten ja edestakaisin kävellen, joten istumalihaksia ei juurikaan vaadita. Hyvää huumorintajua, sillä huumori töissä on huonoa ja ajoittain jopa törkeää. Olemme lisäksi melkoisia ääliöitä. Etenkin allekirjoittanut :).

  Toivon hakijoilta myös nuorekkuutta/nuorta ikää (esim. alle 35v). Kyseessä ei ole vaatimus, mutta toistaiseksi nuoret esimiehemme ovat niin kokemattomia että raukoilla voi mennä pupu pöksyyn jos pitää ohjastaa runsaalla elämänkokemuksella varustettua isä/äitihahmoa. Asia hoituisi kuntoon varmaan myös terapialla, mutta työterveyshuoltomme ei ole niin kattava ;).

  En halua laittaa tätä avoimeksi työkkärin järjestelmään, sillä haluan yhteydenottoja henkilöiltä jotka oikeasti haluavat kouluttautua uuteen työhön, enkä niiltä jotka TE-toimisto lähetti ”aktivoidakseen” heidät. Ainiin, kyseessä on käsityöolutpanimo. Jos koet että sinulla olisi tarvittava osaaminen jo valmiiksi, saatamme pystyä jättämään työkokeilun väliin.

  Yhteydenotot: eikka@radbrew.net

  Terveisin:
  Eikka Laakso
  toimitusjohtaja ja panimomestari, Radbrew

  P.S. Jos sinulla on alkoholiongelma, suosittelen etsimään muita töitä. Työskentely meillä tulisi olemaan ihmisoikeussopimusten vastaista kidutusta, sillä vaadimme työskentelemään selvinpäin. Kiitos ja anteeksi.

  • 29.1

   Hannes sanoo

   On tietysti hienoa, jos palkkaatte oikeasti työkokeiluun osallistuvan pätevän henkilön. Ongelma yleensä lienee se, että otetaan vain uusi kokeilija entisen tilalle.

  • 29.2

   keke sanoo

   Moro Eikka!

   Kun olet noin kovin joviaali jätkä niin miksi ihmeessä sitä TES:n koeaikaa ei voi käyttää uuden työntekijän palkkaamisessa vaan pitää työkokeilun kautta saada työntekijä remmiin?

   • 29.2.1

    Piikkilihassa sanoo

    Eikka taisi olla vaan trolli eikä aijo tulla vastaamaan kysymykseen.

    • 29.2.1.1

     sanoo

     Pahoitteluni myöhäisestä vastauksesta, mutta tämä ”trolli” oli juuri vakuutusyhtiössä ottamassa vakuutusta tuolle työkokeilunsa päättävälle uudelle työntekijälle.

     Hyvä kysymys. Miksi emme vain ota suoraan koeajalla työntekijää töihin ja katsota toimiiko hänen huumorintajunsa riittävän hyvin? Kuten tuossa aiemmassa viestissä ilmoitin, jos hakijalla on jo pätevyys kasassa, voidaan työkokeilu ohittaa. Meillä on kuitenkin kasa väkeä jotka varmasti kykenevät oppimaan tarvittavat taidot kun heille antaa siihen riittävästi aikaa. 3kk työkokeilulla saamme istutettua oppimiskykyiseen henkilöön perustiedot oluenpanoon liittyen ja odottaisin sen jälkeen kyseiseltä henkilöltä tiettyjen peruspesujen, valmistelujen yms. asioiden itsenäistä hallintaa. 3kk intensiivisen työkokeiluna suoritettavan koulutusjakson ja 3kk varsinaisen koeajan jälkeen kuvittelisin että henkilö vailla panimoalan pohjakoulutusta vastaisi suoraan koeajalle otettavaa koulutuksen/kokemuksen omaavaa henkilöä. Toki tämä pitää paikkaansa ainoastaan meidän panimon tehtävissä. 6kk harjoittelulla ei voi yleispätevästi korvata useamman vuoden oikeaa koulutusta. Kyseessä ei kuitenkaan ole rakettitiede vaan elintarviketeollisuus/panimotoiminta joten uskallamme ottaa riskin ja kouluttaa väkeä itse jos asenne on kohdallaan.

     Terveisin: Eikka ”trolli” Laakso
     Radbrew

     • 29.2.1.1.1

      keke sanoo

      No siinäpäs ovelasti sitten pidennettiin sitä koeaikaa. Eipä siinä itsehän saatan jopa uskoa Eikan vilpittömyyteen ja ottaisin haasteen vastaan mielelläni jos se vain suinkin olisi mahdollista. Vaikka hieman hirvittää yrityksen taloudellinen tilanne kun alkaa ne kyselyt sen palkkauksen suhteen. Nimittäin jos TJ:n palkka on pienempi kuin se tulevan harjoittelijan palkka niin ei kyllä kovin lupaavalta asia kuulosta.

      Eipä sillä en ole ainakaan ihan kokonaan sitä huumorintajuani menettänyt sen suhteen etteikö Suomesta vielä muutamaa rehellistä yrittäjää joilla on puhtaat jauhot pussissa löytyisi tämän kaiken kusetuksen keskelle, vaikka nuo samat liturgiat palkkauksesta on kyllä kuultu useaan otteeseen.

      Kattellaan ja menestystä yritykseen saattaa vaikka olla että itse lähestyn yritystä jahka saan nämä muut asiat kohdilleen mitkä _juuri_ _nyt_ estävät muuttamasta paikkakuntaa perheineni

     • 29.2.1.1.2

      sanoo

      Mukava kuulla että saatat olla kiinnostunut hakemaan meille töihin.

      Tahdon vielä tarkentaa erään asian jottei jää epäselvyyttä.

      Koeaika on tarkoitettu työntekijälle ja työnantajalle arviontia varten jotta voidaan selvittää soveltuuko työntekijä suunniteltuun työhön ja kokeeko työntekijä työn tekemisen ja siitä maksettavan korvauksen arvoiseksi. Koeaikaa ei ole tarkoitettu siihen että työnantaja kouluttaa työnhakijalle häneltä puuttuvan pätevyyden työhön vaan lähtökohta on se että työntekijä on pätevä työhön johon hänet palkataan, muutenhan koko peruskoulun jälkeinen koulutusjärjestelmämme olisi turha. Koulutus jonka tarjoamme työkokeilun ja työsuhteen aikana on rinnastettavissa (suppeana) pätevyyteen, joka hakijalla kuuluisi jo olla. Otamme siis tässä suhteessa ylimääräisen riskin ja emme välttämättä pärjää markkinoilla yhtä hyvin kuin työntekijöitä riistävät yritykset jotka teettävät puolet töistään ilmaisella työvoimalla. Työpaikka sellaisessa firmassa siis saattaisi olla pitkän päälle varmempi, tosin vain jos kuulut siihen puolikkaaseen joka oikeasti saa palkkaa…

      Ehkä olemme naiiveja idiootteja, mutta omahan on valintamme.

      Terveisin:
      Eikka Laakso
      Radbrew

     • 29.2.1.1.3

      Piikkilihassa sanoo

      Entä oppisopimus siinä kun on koeaikakin: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1992/19921605 .


      4 §

      Oppisopimuksen sisältö

      Kirjallisesti tehtävässä oppisopimuksessa on mainittava sopimuksen voimassaoloaika, koeajan pituus, noudatettava opetussuunnitelman peruste ja opiskelijan palkkauksen perusteet.

      Sopimukseen tulee liittää opiskelijan henkilökohtainen opiskeluohjelma, josta säädetään tarkemmin asetuksella.

      Lisäksi työntekijä saa myös mustaa valkoisella osaamisestaan niin ja sen palkan.

  • 29.3

   Muistuttaja sanoo

   Ja jos työkokeilun muuttumiseksi oikeaksi työsuhteeksi haikaillaan palkkatukea, niin onkohan TE-toimistolla enää palkkatukivaroja käytettävissä. Monilla alueilla on kyseiset rahat nimittäin loppuneet. Kiva ylläri: joku aloittaa innosta hinkuen työkokeilussa, ja sitten todetaankin että ”sori, ei ole palkkatukirahoja eikä näin ollen palkallisia töitäkään”…

   • 29.3.1

    Piikkilihassa sanoo

    Taitaa olla loppujen lopulta sivuseikka onko palkkatuki varoja. Tilanteen voi kätevästi korjata ottamalla uuden työharjoittelijan ja todeta, että edellinen oli jotenkin noh vaikka huono jos ei muuta positiivista keksi. Mutta eiköhän sitä keksitä vaikka mitä positiivista…

  • 29.4

   Piikkilihassa sanoo

   Itseä olisi saattanut kiinnostaa, mutta olen tehnyt aivan liikaa noita orjatöitä monien muiden kanssa eri hyväksikäyttäjä puljuissa. Kuvitellen tosiaan, että kun hommansa tekee hyvin niin palkkatyö irtoaa jep jooh. Mutta harvalle irtosi oikea palkkatyö ja niilläkin harvoilla oli muitakin apuja joita ei voi saada edes rankalla työnteolla. Oli se sitten opiskelua, ojankaivuuta tai vaikka maratooniille harjoittelua.

   Että ei kiitos minulle riitti, koska en aio enää maksaa oikeudesta tehdä palkkatyötä muiden palkkaa saavien rinnalla.

 29. 30

  keke sanoo

  http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194985247281/artikkeli/yli+puolet+nuorista+ammattilaisista+kavisi+toissa+vaikka+palkka+olisi+pienempi+kuin+tuet.html

  Jätän tämän vain tänne. Hyvänä uutisena totean että eipähän nuoria ainakaan voida laiskuudesta tai ahneudesta syyttää. Huonona puolena totean että koulut ovat epäonnistuneet siinä minkälainen kuva nuorille on syntynyt siitä oman talouden pyörittämisessä ja millaisia rahoja siihen elämiseen menee.

 30. 31

  Kale sanoo

  Suomen perustuslaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

  18 pykälä: ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.”

  Eikö tuossa selväsanaisesti sanota _valitsemallaan työllä_? Mitä osaa tuosta lauseesta emme ymmärrä? 🙂

  Voimmeko nostaa kanteen perustuslain vastaisuudesta? Jos Suomessa olisi joukkokannemahdollisuus, se voisi olla yksi. Tai sitten ihan vain eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelu aina, mikäli kokee viranomaisen taholta saaneensa epäoikeudenmukaista kohtelua.

  • 31.1

   Kale sanoo

   Perustuslain 7 pykälä kirjaa:

   ”Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.

   Ketään ei saa tuomita kuolemaan, kiduttaa eikä muutoinkaan kohdella ihmisarvoa loukkaavasti.

   Henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua eikä vapautta riistää mielivaltaisesti eikä ilman laissa säädettyä perustetta. Rangaistuksen, joka sisältää vapaudenmenetyksen, määrää tuomioistuin. Muun vapaudenmenetyksen laillisuus voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Vapautensa menettäneen oikeudet turvataan lailla.”

   Tätäkin pykälää mielestäni rikotaan määrättäessä ihminen työhön, jota ei koe (joko eettisesti, moraalisesti, tai muuten vain vaatimuksiltaan) sopivaksi itselleen.

  • 31.2

   keke sanoo

   No jos se työkokeilu määritellään vaikka terapiaksi niin silloinhan tuo kohta on korjattu.

   • 31.2.1

    Kale sanoo

    Mutta ei terapiaankaan ketään voi pakottaa? 😉 Saati määrätä. Siitäkin saa päättää itse.

    Mutta tuskin työkokeilua on terapiaksi määritelty edes.

    Jos kansakunta haluaa säästää, lopetetaan nämä työkokeilut tyystin ja käytetään rahat siihen, että te-virkailija omalla ammattitaidollaan ja itsenäisellä päätöksentekokyvyllään (maalaisjärki mukaanlukien) OSAA soveltaa käytännöt kunkin hakijan osalta optimaalisesti, räätälöidä palvelut sopivaksi hakijalle ja myös: ruotia joukosta ne, jotka selvästi pärjäävät markkinoilla ja työnhaussa itsenäisesti. On selvää, että on ihmisiä jotka tarvitsevat ja haluavat apua, myös työkokeiluita, mutta on täysin imbesillin absurdia lykätä kaikki hakijat saman putken läpi! Aivan henkisesti jälkeenjäänyttä tällainen eikä taatusti taloudellisesti kannattavaa.

    Tuskin se on mieltäkohottavaa te-virkailijallekaan toimia vain kumileimasimena, kun koulutuspohja varmasti mahdollistaisi ammattitaidon ja harkinnankin soveltamisen? Ei kateeksi käy heitäkään.

    • 31.2.1.1

     keke sanoo

     ”että on ihmisiä jotka tarvitsevat ja haluavat apua, myös työkokeiluita,”

     Puhut asiaa, mutta itseäni nyt vain häiritsee tämä ajatusmaailma missä työkokeilu nähdään jonakin apuna. Ei sillä auteta ketään tai no ainakaan sitä työntekijää pätkääkään että työpaikalla tehdään töitä huonommilla ehdoilla kuin muut. Jos sitä apua valtio välttämättä tahtoo tähän työllistymiseen antaa niin silloin oikea osoite on palkkatuki ja sitten työntekijä tekee töitä normaaleilla työehdoilla. Oikeammin jos sitä apua tahtoo antaa niin silloin niitä työehtoja parannetaan ei heikennetä sen yksilön kohdalla. Mikäli este työllistymiseen on jokin muu kuin se puuttuva työpaikka niin sitten osoite on terveysalanammattilaiset ei työ.

     • 31.2.1.1.1

      Kale sanoo

      Olen kyllä täysin samaa mieltä kanssasi.

      Miksi Suomeen on ylipäätään luotu systeemi, joka polkee työehtoja?

      Ei mene tajuntaani eikä käy järkeeni. Maata vaan kaivetaan kansakuntana omien jalkojemme alta..

      Yhteiskunta = me ihmiset, kaikki.

      (kommenttisi jälkeen en enää edes luule työkokeiluita tarvittavan. Sitä ehkä tarkoitan, että ns. kädestäpitäen -tyyppistä apua on hyvä olla tarjolla. Mutta ei työehtoja polkevaa työtarjontaa, todellakaan).

  • 31.3

   Kaarina sanoo

   Eli nykyinen työvoimapolitiikka on perustuslain vastaista?
   Näin minä sen näen.

   Perustuslaki on varsin selväsanainen tässä asiassa.

   Olisi hyvä kuulla mitä joku lainoppinut sanoo..

 31. 32

  neo sanoo

  Eikö se ole henkistä laiskuutta, mitä hallitusvalta työttömiltä vaatii, siinä että halutaan työttömien menevän vain käskettynä työhön (kun työhön), sen sijaan että muuttaisimme maailmaa? Sen sijaan että käyttäisimme paukkumme, energiamme, ja älymme siihen, että maailmasta tulisi parempi paikka? Sen sijaan että nimenomaan seuraisimme intohimojamme myös työn osalta ja sisimpäämme elämänvalintojemme (eli myös työn) osalta.

  Minä en myy itseäni. Selkärankani on suora ja olen siitä onnellinen. Ja tyytyväisyys siitä etten anna itseäni kyykytettävän, sitä ei korvaa mikään raha eikä palkka.

  Ihmiseltä riistetään jotain hyvin olennaista omanarvontuntoon liittyvää, jos häneltä riistetään itsemääräämisoikeus valita työnsä.

  (materiaalinen ja taloudellinen lama seuraa henkistä lamaa ja lyttäämispolitiikkaa, sitähän me tässä osittain todistamme.. vaiko eikö? Kuka kuvittelee, että määräämisellä, osoittelemalla ja syyllistämällä kasvaa vahvoja itsenäisiä kansalaisia? Alkakaamme kohdella jokaista ihmistä hyvin, kunnioittakaamme yksilönvapautta valita elämäntapansa ja työnsä jokaisen kansalaisen kohdalla (kunhan ei vahingoita muita), niin silloin tämän maan tila alkaa muuttua myönteisempään.)

 32. 33

  LL sanoo

  Nyt kun Team SSS on ottanut hoitaakseen Suomen valtion kuin Oy Yritys Ab:n, niin on syytä muistuttaa, ettei valtio eikä kunta ole yritys. Jos niin olisi, niin Suomi voitaisiin siirtää mihin tahansa maailmankolkkaan tai myydä toiselle omistajalle. Jälkimmäinen voi kyllä muuttua eläväksi painajaiseksi meille kaikille. Joku Globaali Yritys omistaa lopulta koko Suomen valtion. Ja työvoima, sehän on valtion omaisuutta, jota voi sitten myydä yrityksille todella halvalla. Kansa on vain karjaa.

  Hyvinvointivaltion perusajatus on, että valtio muodostuu kansalaisista ja että valtion omaisuutta/rahaa käytetään kansalaisten hyväksi. Yhteiseksi hyväksi. Yrityksen perusajatus on aivan toinen. Sen tarkoitus on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa yrityksen omistajille. Tuotto syntyy työntekijöiden työstä, eivätkä useimmiten saa näitä osinkotuloja.

  Nyt ”yhteiskuntatalkoisiin” on ilmoittautunut jo joitakuita raharikkaita, jotka harkitsevat omien palkkojensa laskemista 5%:lla, mutta eivät millään halua korottaa osaketuloihinsa kohdistuvaa verotusta. Alexander Stubb laski valheita suustaan telkkarissa tästä asiasta väittämällä, että rikkaiden verotus on jo nyt aivan tapissa. Osinkotuloihin ei haluta kajota. Niistä maksetaan meillä vain valtion vero, eikä lainkaan kunnallisveroa.

  Nappasin netistä tämän, joka kertoo kuinka ”ankaraa” verotus on Suomessa verrattuna muutamiin EU-maihin. Ilmankos raharikkaat eivät uhkailuistaan huolimatta ole kuitenkaan muuttaneet maasta. :). Suomessa kohdellaan rikkainta väestönosaa melkein yhtä hellästi kuin Kreikassa.

  Pörssiosinkojen kokonaisveroaste eräissä EU-maissa 2014, %
  – 64,4 Ranska
  – 56,2 Tanska
  – 54,5 Irlanti
  – 48,6 Saksa
  – 45,4 Ruotsi
  – 45,1 Iso-Britannia
  – 41,8 Suomi
  – 33,4 Kreikka

  Lähde OECD Tax database (2014)

 33. 34

  Piikkilihassa sanoo

  Haluisin itse oikein kansanedustajien ja ministerien kommentit tuohon ”työpaikka” ilmoitukseen. Niin että ne selittäisi rautalangasta vääntäen kaikki miksi tämänlaiset ”työpaikka” ilmoitukset jotenkin auttaa suomea ja on hyväksi näihin orjatöihin joutuneiden mielenterveydelle, taloudelliselle tilanteelle jne?

  Sen jälkeen voisin keksiä läjän uusia kysymyksiä joihin en saisi yhtään sen parempaa vastausta kuin tuohon ensimmäiseen kysymykseenkään. Ja ihan vain siksi, että eduskuntaa ja hallitusta ei kiinnosta yhtään palkkatyö tilanteen vääristyminen.

  Olisi siis hyvä kun joku taho pääsisi edes joskus hiillostaa näillä asioilla oikeasti ministereitä ja kansanedustajia mieluummin useaan kertaan ja julkisesti. Ja niin että ne ei voi paeta edes minkään yksittäistapaus selittelyjen taakse yms selittelyjen taakse, josta tuntuu nykyään tulleen kätevä pakoreitti valtaa pitäville, joka tilanteessa kun tilanne uhkaa kaatua niskaan. Ja joku päivä nämä orjatyöt vielä kaatuu ja voimalla meidän kaikkien niskaan.

  • 34.1

   Kale sanoo

   Stubb sanoi tämän viikon ajankohtaisohjelmassa, että varakkaiston osallistumista säästötalkoisiin palkkojaan leikkaamalla (tai jollakin muulla tavalla- keinoja kai on useita) ei pidä toteuttaa syyllistämisen kautta. Hyvä niin.

   Mutta soisin kernaasti Stubbin sanovan myös, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan, työmarkkinatuen tai sosiaaliturvan saajia ei pitäisi syyllistää myöskään.

   Eikö siinä toteutuisi tasavertaisuus? Siis tasavertainen kohtelu, jolloin ihmisiä kohdeltaisiin kunnioittavasti tilanteesta riippumatta.

   Mikäli Kokoomuksen logiikka perustuu siihen, että hyvätuloisia kannustetaan työhön kannustimilla ja lisäpalkkioilla, ja työttömiä sanktiolla ja tuen leikkauksilla tai poistamisilla, en voi heitä ymmärtää. En voi tajuta, miten he voivat yhden ihmislajin jakaa näin kahtia ja ajatella, että yhtä ihmisryhmää kannustetaan täysin päinvastoin kuin jotain toista ryhmää? Mikä logiikka siinä on? Eikö ihmislaji ole yksi ja sama?

   • 34.1.1

    LL sanoo

    Suurin osa suomalaisista tulonsaajista (70%) tienaa alle 2600 euroa kuukaudessa, joten ei minulla ymmärrys riitä niitä kohtaan jotka tienaavat kymmenkertaisesti sen. Mihin kukaan tarvitsee 26.000 euroa kuukaudessa? Ei yhtään mihinkään. Stubb hoki telkkarissa mantraansa: pitää lopettaa velaksi eläminen pitää lopettaa velaksi eläminen. Jos oikein muistan, niin hänellä itsellään on miljoonan verran henkilökohtaisia velkoja, sen hän kertoi jossain haastattelussa. Siinä sitä on Alexilla maksamista, mutta mitäs se meille kuuluu jotka emme elä yli varojemme?

    Valtio on ihan toinen juttu. Sellaista valtiota ei olekaan mikä ei olisi velkaa. Tämäkin hallitus tulee ottamaan uutta velkaa, ja paljon.

    • 34.1.1.1

     naulankanta sanoo

     Kommenttisi on täyttä asiaa, LL.

     Mikä hätä meillä on, joilla ei ole velkaa?

     Henkilökohtainen velka on vankeutta. Onnekkaita ovat ne, jotka eivät ole velkaisia.

     Toinen mantra on ”vienti vetämään”, ”vienti vetämään”, ”vienti vetämään”… kenenkään mainitsematta, että mitä jos harkittaisiin ensin teemmekö hyviä tuotteita? Tai palveluita.

     Ei huonoilla tuotteilla tai palveluilla kannata vientiä saada vetämään, siinähän tekee karhunpalveluksen koko maailmalle. (Ei rahan saamiseksi kannata sutta tehdä, sehän on täydellistä imbesillien logiikkaa!)

     Kolmas mantra on ”kilpailukyky”. Eikö yhteistyö olisi kilpailua hedelmällisempää, niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin?

     Ei mulla muuta.

 34. 35

  Juha Ollinen sanoo

  ”Jotkut asiallisesti yhteyttä ottaneet eivät muuten vain mahdu yhteen ja samaan työpaikkaan. He tulevat saamaan karenssin työstä kieltäytymisen takia ja menettävät työttömyysetuutensa. Se koskee pelkällä TE-toimiston lausunnolla myös asiallisesti yhteyttä ottaneita, mutta rannalle jääneitä.”

  Onko asia tosiaan noin ?

  Tuo on jo sellaista mielivaltaa, että oikeusjuttuja tulee pukkaamaan TE-toimistoja vastaan ja ne tullaan voittamaan helpostikin työttömän eduksi.

  Yleensä on riittänyt, että pystyy näyttämään toteen yhteydenottonsa työnantajaan, jolloin TE-keskuksen pitää pystyä esittämään päinvastainen näyttö, eli, että työnhakija ei ole ottanyt yhteyttä, jos meinaavat karenssia laittaa.

  • 35.1

   naulankanta sanoo

   Eduskunnan oikeusasiamiehen sivut netissä: http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/kantelu/index.htx

   Lainaus:
   ”Eduskunnan oikeusasiamiehen puoleen voi kääntyä, kun epäilee, että viranomainen tai virkamies ei ole noudattanut lakia tai täyttänyt velvollisuuksiaan tai jos kantelija epäilee, että perus- ja ihmisoikeudet eivät ole toteutuneet asianmukaisesti.
   Oikeusasiamiehelle voi kannella kuka hyvänsä. Kantelun voi tehdä itseään koskevasta asiasta, mutta kannella voi myös toisen puolesta tai yhdessä muiden kanssa.”

   Käyttäkäämme tätäkin mahdollisuutta, jos tarvetta on. Oikeusasiamies on tehty sitä varten.

   Lainvastaista on esimerkiksi:
   – toimivallan ylitys tai harkintavallan väärinkäyttö
   – viivästys asian käsittelyssä, päätöksen puutteellinen perustelu, huolimattomuus, neuvonnan puute sekä epäasianmukainen käyttäytyminen tai muu hyvän hallinnon vastainen menettely
   – perusoikeuksien loukkaukset.

 35. 36

  keke sanoo

  Hei vaan kaikille!
  Ilmeisesti jotkut ihmiset ovat pahoittaneet mielensä tarjoamastamme mahdollisuudesta työkokeiluun. Työkokeilu antaa mahdollisuuden tutustua työhön esimerkiksi nuorelle ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa tai ilman työkokemusta, sekä sellaisille jotka haluavat kokeilla soveltuvuuttaan alalle. Autofiksaamon työt ovat sellaisia mitä ei missään koulussa opeteta, vaan ne pitää opetella käytännön kautta. Siksi työkokeilu on hyvä tapa selvittää onko tämä työ sellainen jota haluaa ja jaksaa tehdä. Pahoittelemme tätä väärinkäsitystä, sillä me Pesusedällä etsimme ihan oikeasti, tositarkoituksella sellaista työkokeilijaa jonka voisimme palkata avuksemme! Meidän harmiksemme ilmoitus eksyi väärään paikkaan aiheuttaen turhaa mielipahaa, ilmoitus on nyt siirretty työvoimatoimiston sisäiseen järjestelmään sekä löytyy myös osoitteesta http://www.nuorilletoita.fi/

  Keke vain toivoisi ammattikoulut ottaisivat vaikka tuon autonfiksauksen takaisin sinne koulutusvalikoimaansa kun kuulemma corollapojat ovat kuolleet sukupuuttoon sitten Keken kouluvuosien.

  • 36.1

   Jukka sanoo

   Niin unohdit mainita, että työkokeilussa olevat tekevät töitä ilmaiseksi sinulle ja sinä et maksa heille yhtään mitään palkkaa. Eikä sinulla ole mitään aikomustakaan maksaa yhtään mitään palkkaa. Niin kauan kun kusetat ei sun selitykset auta yhtään mitään. Omaa hautaasi kaivat ja sinne joudut hyvin pian.

   Jos olisit aidosti kiinnostunut palkkaamaan nuoria palkalliseen työhön. Niin olisit ottanut oppisopimuksella tai palkkatuella, joka olisi ollut hyvin edullista sinulle, kun yhteiskunta maksaa suurimman osan. Mutta sinulla ei ole yhtään mitään kiinnostusta, eikä mitään aikomusta maksaa palkka. Kierrätät vain ilmaisia orjia ja teetät töitä ilmaiseksi valehteleva huijari!

  • 36.2

   Jukka sanoo

   Sinunlaisia kusettajia, jotka teettävät ilmaiseksi töitä riittää. Onneksi firmasi on isossa boikotissa ja asiakkaat katoavat.

   • 36.2.1

    Darkkiss sanoo

    Jukka tainnu pikkupäissään kirjotella, ajankohdasta päättäen. Minä ainakin arvostan keken esiintuloa ja aivan asiallisesta kommentista.

 36. 37

  enrik sanoo

  Muurahaisten tavoin määräiltävissä oleva työvoimareservi vai itsenäisesti ajattelevien ihmisen vahva kansalaisyhteiskunta? Kumpaa sinä kannatat?

  Suostumalla ensiksimainittuun tuet sen käytännön jatkumista. Olemalla suostumatta määräiltäväksi, tuet asioiden muuttumista toiseen suuntaan.

  Me kaikki olemme yhtä lailla vastuussa siitä, että yhteiskuntamme muuttuu parempaan suuntaan ja tämä tapahtuu ainoastaan sillä, että toteutamme itseämme ja arvojamme ja elämme niiden mukaisesti, myös työttöminä. Tästä kai ei ole kahta sanaa?

  • 37.1

   naulankanta sanoo

   Pompottelupolitiikalle on tultava loppu. Piste.

 37. 38

  Aikomus sanoo

  Työnantajalta- firmalta -pitäisi aina kysellä perusteluja MIKSI haetaan ihmisiä työkokeiluun- valmenukseen – harjoiteluun -joku viranomainen-
  ja niiden perustella selvitää onko aikomus vain korvata palkkatyö ilmais työntekijällä vai aidosti tarve Lisä työvoiman palkaamiseen yrityksessä

 38. 39

  sanoo

  Jotkut aivan aikuisten oikeasti uskovat yhä lasten lailla kuvitelmaan, että oikein toimivaa ei rangaista työhallinnossakaan. Tai että sen jokin yksittäinen palvelu voi olla vapaaehtoista kaikissa tapauksissa.

  Vapaaehtoisuus katoaa työllistymissuunnitelman allekirjoitukseen, ja vähän kenelle tahansa voi käydä miten vain, jos epäpätevä jättää tutkimatta vaihtelevien sääntöjen väitettyä rikkomista koskevan asian. Vai vielä pitäisi ihan kantelu tehdä? Jotain merkitsevät laillisuusvalvonnalliset, virkamiesoikeudelliset tai vahingonkorvaukseen liittyvät seuraukset annetaan Utopian kaupungin Mielikuvituksenkadun päässä Hyväuskoisen Hölmöyden Torilla. Ei byrokratia mitään vääräänsä oikaise eikä ole vastuussa yksittäisten palkannauttijoiden pahoista teoista.

  Ja sitten joku tuli mainostamaan omaa yritystään vakavaa yhteiskunnallista ja työmarkkinapoliittista huolta koskevan keskustelun keskelle. Oliko ihan näin, että tarjolla oli peräti jopa tarjolla YKSI KOKONAINEN TYÖPAIKKA? Ehkä. Henkilökohtaisesti olen kyllä sitä mieltä, että Trollijääkärirykmentin fiktosotilaspoliisin pitäisi iskeä tuollaiset sissimarkkinoijat kuvitteellisiin nippusiteisiin ja mahdollisesti kyörätä heidät pussi päässä tuntemattomaan määränpäähän partioautolla mikä ehkäpä on olemassa tai sitten ei ole.

  En tunne asian myöhempiä vaiheita, mutta koko ketjun läpikahlauksen jälkeen päättelin lukemastani, että aiheena ollut ilmoitus on poistettu ja vastuullinen pahoittelee mielipahaa. Mikäs sen somempaa…Kirjaimellisesti. Mikään ei oikeasti muuttunut, mutta tuliko kuvitelmiin omasta oikeusturvasta, suojatusta asemasta ja hyväntahtoisesta yhteiskunnasta edes vähän säröjä?

  • 39.1

   kehityskelpoinen sanoo

   ”Ei byrokratia mitään vääräänsä oikaise eikä ole vastuussa yksittäisten palkannauttijoiden pahoista teoista.”

   Varmasti oikaisee, jos siihen on perustellut syyt ja jokainen on vastuussa omista teoistaan. Joissain tapauksissa työnantaja on vastuussa työntekijäidensä tekemisistä tai tekemättäjättämisistä.

   Kannattaa yrittää. Oikeus voittaa aina ja rehellisyys maan perii.

   (Sillähän nämä käytännöt on niin villeiksi menneet, että me annamme sen tapahtua).

   • 39.1.1

    sanoo

    Et sitten ole montakaakaan muutoksenhakua tai kanteluasiaa seurannut milloin milläkin elämänalalla? Perusteiden hyvyys on samantekevää, jos niitä ei edes tutkita. Byrokratia on siis sitä, että hallintovalta on lähtökohtaisesti oikeassa ja kaikki mitä siihen lisätään on väitteitä, oma mielipide tai jopa tunteenpurkaus jahka kyllin ivaillaan. Sen lisäksi päätös on jo tiedoksiantohetkellään valmiiksi täytäntöönpantu. Eli sanopa huviksesi, että monenko päätökset tiedät edes jäädytetyn täytäntöönpanokiellolla saati muutetun? Ja montako menestyksellisesti asianomistajan omalla syyteoikeudella virkamiestä vastaan ajettua juttua voit nimetä? Kaikilta muilta osin muutoksenhaku, laillisuusvalvonta, ns. isännänvastuu(miksi ikinä sitä tuolla puolen aidan sanovatkaan) ja rikosoikeus toimivat varmaan tosi hienosti. Ja ennenkaikkea, eihän nyt syyttömillä ole mitään pelättävää eikä kunnollisilla mitään salattavaa. Se on vähintään yhtä totta kuin toimeentulotukiasiakas säästämässä ennakkoon rahaa vastoinkäymisen varalle tai maksuhäiriöisen kotivakuutus. 😀

    • 39.1.1.1

     kurjalistolainen sanoo

     Eikö nimenomaan kannattaisi peräänkuuluttaa, että näitä alettaisiin tehdä. Miten voi sanoa, että oikaisuja ei tapahdu, jos kanteluita ei ole edes tehty? 😀 En tiedä yhtään tästä aiheesta tehtyä kantelua. Tiedätkö sinä?

     Itsekin haluaisin meidän olevan kärkkäämpiä valittamaan ja nostamaan asiat tikun nokkaan. Sormien läpi katsominen ei ainakaan mitään auta.

     Arvoisa Jari, älä sinä nyt vaivu masennukseen äläkä kyynisty – toivoa on niin kauan kun on meitä, jotka tiedämme mikä tässä systeemissä mättää!

     • 39.1.1.1.1

      sanoo

      Valittamisen tai kantelemisen kieltämisen sinä ja edellinen nimimerkkikirjoittaja(jos olette oikeasti edes kaksi eri henkilöä) keksitte ihan itse omista päistänne. Valittaminen tai kantelu on epäolennaista ja merkityksetöntä tulokseen liittyvän pitkäkestoisuuden sekä epävarmuuden vuoksi. Olennaista ja merkityksellistä on järjestelmän muuttaminen, joka ei tapahdu ellei ensin murskata kaikkia kuvitelmia sen kelvollisuudesta mukaanluettuna luulot virkamiesten hyväntahtoisuudesta ja asiakkaan käytössä olevista tehokkaista oikeussuojakeinoista. Pidä kivaa keskenäsi, luulottele itsestäsi ja tee treffisi muualla. Hymiö.

     • 39.1.1.1.2

      AMK sanoo

      Minulla kävi näin:valitin vakuutusoikeuteen .Esittelijänä sama henkilö kuin myös ratkaisukokoonpanos.
      Eli ratkaisu oli jo tehty esittelijän toimesta Hylätty. Missä se puoluettemuus on? Työttömillähän ei ole oikeuksia.”Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta valittamalla” Jokin asia mättää!ja aika pahastinkin vielä.Mietin vielä mitä tälle teen.

     • 39.1.1.1.3

      sanoo

      Joka epäilee, kysyköön itseltään: sittenkö on kaikki hyvin, jos ylin oikeusaste tuomionpurkuhakemuksesta tai ylimääräisestä muutoksenhausta päättää peräti palauttaa sen Vakuutusoikeuteen uudelleen käsiteltäväksi? Asiaa en ole tutkinut, mutten usko suurta vääryyttä tapahtuvan, jos tässä järjestelmässä ja näissä oloissa hieman väheksyn lopputuloksen muuttumisen mahdollisuuksia.

     • 39.1.1.1.4

      AMK sanoo

      No niin ja näin yritin ainakin.saada itselleni oikeutta.Eipä onnistunut.

     • 39.1.1.1.5

      sanoo

      Järjestelmää pitäisi muuttaa ja paljon, mutta on historiallinen tosiasia, että vallankumous ei syty yksinomaan kurjallistosta. Valitettavasti. Ei, vaikka heillä olisi vähiten syytä kuuliaisuuteen ja eniten voitettavaa paremmassa maailmassa.

     • 39.1.1.1.6

      LL sanoo

      Vallankumous tai tarkemmin sanottuna yhteiskunnallinen muutos syntyy solidaarisuudesta. Väitän, että tätä nykyä kaikkein hajanaisin joukko on suomalainen keskiluokka, se on uhattuna – koska sitä karsitaan – mutta sitä vaivaa vääränkaltaiset viholliskuvat. Keskiluokan vihollisia eivät ole maahamuuttajat tai työttömät tai kurjalisto. Oma sosiaalinen viiteryhmä ei ole lojaalia tai riittävän solidaarista, omat koirat purevat pahiten. Kaikkein rikkain väestönosa ”kilpailuttaa” keskiluokkaa, viskelee armonpaloja ja pudottaa pelistä pois. Talous- ja poliittinen eliitti hyötyy hajallaan olevasta keskiluokasta, joka vieläpä saadaan potkimaan köyhiä. Muutoksen pitää lähteä keskiluokasta, sen ajattelusta. Ehkäpä myös meillä on tulossa aikakausi, että keskiluokka havahtuu hereille ja alkaa liikehtiä.

 39. 40

  Pera sanoo

  Ei tästä ole pitkäkään aika kun perheellisiltä talouksilta työttömyysturvan tarveharkinta poistui ja varmaankin perheiden työtön osapuoli palasi takaisin työnhakijaksi, ja näin työttömyysturvan ansaitsijaksi TE-toimistoon. Siis onko viranomaisessa sitten katsottu, että työttönyysturvalle palaavan henkilön työntekohalukkuutta on ryhdyttävä testaamaan muita työnahakijoita aktiivisemmin. Tuo tarkoittaa sitä, että karenssejakin määräytyy paalaaville paljon enemmän kuin muille työnhakijaryhmille.

  • 40.1

   kehityskelpoinen sanoo

   Olisi muuten varsin valaisevaa, jos joku tutkija tekisi tilastoja karensseista ja niiden syistä…

 40. 41

  TT sanoo

  Omakohtainen kokemus TE-toimiston kanssa asioinnista: minut savustettiin ulos työpaikastani tarjoamalla vaihtoehdoksi joko ottaa tukipaketti ja ”irtisanoutua” tai tulla irtisanotuksi ilman mitään tukia. Arvatkaa kumman valitsin.

  Siinä vaiheessa mielessäni oli yritystoiminnan aloittaminen ja niinpä ilmoittauduin TE-toimiston yrittäjyyskurssille. Pariin kuukauteen en kuullut TE-toimistosta mitään kunnes postilaatikkoon tuli kirje, jossa tivattiin selvitystä miksen ollut saaput yrittäjyyskurssin valintahaastatteluun. Mitään kutsua haastatteluun en ollut saanut minkään viestintävälineen kautta eikä saamassani kuittauksessa kurssi-ilmoittautumisesta puhuttu mistään haastatteluista, vaan annettiin ymmärtää, että valinnat tekee joku ”ammattilaisraati” hakemusten perusteella.

  Arvaatte varmaan kuinka kävi: oikein, perusteluillani ei ollut mitään merkitystä, vaan minulta vietiin oikeus työttömyysetuuteen viideksi vuodeksi koska ”olen toistuvasti menetellyt työvoimapoliittisesti moittivasti”.

  TE-toimisto väittää lähettäneensä haastattelukutsun kirjaamattomana kirjepostina enkä minä kuulemma pysty mitenkään todistaman, että kyseinen kutsu ei ole saapunut perille. Sillä, että TE-toimisto ei pysty mitenkään todistamaan kirjeen perille tulemista ei myöskään ole mitään merkitystä. Eikä sillä, että saamassani kuittauksessa kurssi-ilmoittautumisesta ei puhuttu mitään valintahaastatteluista joten en osannut ryhtyä itse selvittämään asiaa kun haastattelukutsua ei kuulunut.

  Näin Suomessa kannustetaan ihmisia yrittämään ja työllistymään. Siihen en ole saanut mitään vastausta sen enempää TE-toimistosta kuin ammattiliitostani miten minun pitäisi pysyä hengissä seuraavat viisi vuotta. Työllistymisnäkymät näyttävät alallani erittäin heikoilta ja alanvaihto vaatisi uudelleen kouluttautumista johon ei ole taloudellisesti mahdollisuuksia ilman mitään tukea.

  • 41.1

   LL sanoo

   Tämä on oikein hyvä esimerkki siitä kuinka hallintomielivalta toimii. Totalitarismi. Se on eräs fasismin ilmentymä.

   Olen seuraillut jo pidempään kuinka fasismista puhutaan. Enimmäkseen se kielletään. Tai se torjutaan tai vältellään käyttämästä tätä sanaa, koska eihän kaikki siinä tai siinä puolueessa edusta fasistisia arvomaailmoja ja ole fasistisen ideologian kannattaja. Eihän sitä oikeastaan ole. Sehän on ollut joskus muinoin natsisaksassa, ei sitä enää ole olemassa. Tai sitten vedetään Stalinin hirmutyöt siihen rinnalle, ikään kuin se poistaisi miljoonien massamurhan joka koko Euroopassa tapahtui.

   Fasismi ei tule vastaamme kuten elokuvista ja kirjallisuudesta olemme saaneet siitä katsoa ja lukea. Fasismi on olemassa ja tulee näkyväksi mm totalitarismin erilaisissa muodoissa. Sillä on ihan uudet vaatteet. Me emme tunnista sitä ja juuri siksi emme osaa sanoa: tämä on fasismia. Emme ole välttämättä riittävän vastuskykyisiä sille ”taudille”.

   Fasistiset puolueet ja aatteet liittoutuvat aina porvarilliseen eliittiin: suuryritysten, pankkien, virkamieshallinnon ja armeijan kanssa. Talous on valjastettu pääasiassa sotimiseen tai asevoimien ja poliisivoimien ylläpitoon sekä niiden vahvistamiseen. Uhkana ovat valtion viholliset: muut, toiset, erilaiset, erikieliset, erilaiset kulttuurit, ihmisryhmät. Yltiöpäinen kansallismielisyys ja militantit asenteet sekä kansankiihotus ovat keinoja saada kansalaiset tai eri kansalaisryhmät toisiaan vastaan.

  • 41.2

   ripakinttu sanoo

   Onko olemassa ennakkotapausta, jossa joku olisi tehnyt kantelun työvoimaviranomaisen epäoikeudenmukaisesta kohtelusta oikeusasiamiehelle?

   Kantelun voi tehdä netissä: http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/kantelu/kantelu.htx

   Se takaa, että asia tutkitaan.

   Kantelun seuraukset riippuvat siitä, mitä oikeusasiamiehen tutkimuksissa tulee ilmi.

   Oikeusasiamies voi
   – nostaa syytteen, jos kyse on vakavasta lainvastaisuudesta
   – antaa huomautuksen, jos viranomainen on menetellyt vastoin lakia tai laiminlyönyt velvollisuutensa
   – saattaa viranomaisen tietoon käsityksensä lainmukaisesta menettelystä
   – kiinnittää viranomaisen huomiota hyvän hallinnon vaatimuksiin tai näkökohtiin, jotka edistävät perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista
   – tehdä viranomaiselle esityksen virheen oikaisemiseksi tai epäkohdan korjaamiseksi tai hyvittämiseksi
   – kiinnittää valtioneuvoston huomiota puutteisiin, joita on havainnut säännöksissä tai määräyksissä, ja tehdä esityksiä puutteiden poistamiseksi.

 41. 42

  huihui sanoo

  En muista täällä käsitellyn, yksi tapa saada taas ääntä ja tilannetta jonnekin kuuluville:

  https://www.jyu.fi/ytk/laitokset/yfi/tutkimus/projekteja/tkr

  Etusivu > Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta > Laitokset ja yksiköt > Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos > Tutkimus > Projektit >
  Kirjoituspyyntö: Töissä ja köyhä!

  Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos
  Kirjoituspyyntö: Töissä ja köyhä!

  Keräämme Töissä ja köyhä! –kirjoituspyynnöllä tutkimusaineistoa Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella toimivalle Työssäkäyvät köyhät ja ruumiillisuus –tutkimusprojektille. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää mistä yhteiskunnassamme lisääntyvässä työssäkäyvien köyhien ilmiössä on todella kysymys ja kuinka se näkyy ja tuntuu ihmisten arjessa ja kehossa.

  Suomessa on noin 330 000 työtöntä, ja kun työllistämistoimenpiteissä mukana olevat lasketaan mukaan, luku nousee 480 000 henkilöön. Lisäksi erilaisissa määräaikaisissa, osa-aikaisissa ja pätkä- ja vuokratöissä on yli 600 000 ihmistä. Työmarkkinoilla on siis satojatuhansia pienituloisia ihmisiä. Osa heistä elää kohtuullisesti, mutta moni elää ja elättää perhettään köyhyysrajan alapuolella. Suomessa lasketaan olevan kokonaisuudessaan 700 0000 – 900 000 köyhää. Köyhyys ei kuitenkaan välttämättä ole vuosikausia jatkuva tilanne, ja köyhyyttä voi kohdata monissa erilaisissa elämänvaiheissa.

  Tutkimme lisääntyykö köyhyys erilaisissa pätkä-, vuokra-, ja osa-aikatöissä työskentelevillä, ja kuinka esimerkiksi työllistämistöissä työskentelevät ihmiset pärjäävät taloudellisesti. Kysymme miten sosiaaliturvaa ja pätkätöitä on mahdollista käytännössä yhdistää? Kuinka erilaiset perhe- ja muut sosiaaliset suhteet muuttuvat pätkittäisen työelämän seurauksena? Millaista on pienituloisen arjen pyörittäminen ja millaisia riskejä, unelmia, toiveita ja pelkoja siihen liittyy?

  Koettu köyhyys jättää jälkensä myös kehoon. Olemme kiinnostuneita työssäkäyvien köyhien kokemuksista ja köyhyyden ruumiillisista vaikutuksista: miltä työskentely huonoilla palkoilla ja epämääräisillä työehdoilla tuntuu, kuinka se vaikuttaa jaksamiseen, terveyteen, lihomiseen, nälän tunteeseen, ruokailutottumuksiin tai väsymiseen. Entä kuinka nämä tekijät vaikuttavat mielialaan ja elämänhallintaan.

  Entä millaisia mahdollisuuksia elämä pienituloisena perinteisten palkkatyösuhteiden ulkopuolella voi tarjota? Onko enemmän aikaa esimerkiksi ystäville, harrastuksille ja läheisille? Onko pysyvä palkkatyö siis tavoittelemisen arvoinen asia, vai onko elämä itse asiassa mukavampaa ilman sitä.

  Kirjoita meille kokemuksistasi. Kirjoitus voi olla lyhyt kuvaus yksittäisestä arjen tilanteesta tai sattumuksesta tai se voi olla laajempi omaa elämää ja työhistoriaa kartoittava teksti. Voit yhdistellä kirjoituksessasi köyhyyden, työn ja kehollisuuden teemoja vapaasti haluamallasi tavalla. Pyydämme kaikkia kirjoittajia täyttämään myös esitietolomakkeen, jossa selvitetään tutkimukselle tärkeitä taustatietoja. Kirjoituksen voi palauttaa esitietolomakkeen liitteenä tai vaihtoehtoisesti kokemuksistaan voi kirjoittaa myös lomakkeen kirjoitustilaan.

  Kirjoitukset arkistoidaan myös myöhäisempää tutkimusta varten, jos kirjoittaja antaa siihen luvan.
  Lisätietoja Yhteiskuntatieteellisestä tietoarkistosta täältä http://www.fsd.uta.fi/fi/

  Linkki esitietolomakkeeseen ja kirjoitusalustalle
  https://www.jyu.fi/ytk/laitokset/yfi/tutkimus/projekteja/tkr/Kirjoitus

  Tekstejä kerätään kesäkuun ajan.

  Hankkeen johtajana toimii professori Tiina Silvasti ja tämän aineistonkeruun vastuullinen tutkija on tutkijatohtori Mikko Jakonen.
  Lisätietoja hankkeen tutkimusavustaja Jenny Säilävaara jenny.w.sailavaara [at ]jyu.fi

  • 42.1

   kehityskelpoinen sanoo

   Hienoa, että tutkitaan!! Sydämellinen kiitos sinulle, joka laitoit linkin tänne.

 42. 43

  Mustamaalausta sanoo

  Todella röyhkeää mustamaalausta…
  Sen verran olen itsekin työttömänä joutunut roikkumaan, että voin kertoa, ettei työharjoittelupaikkaa voida KETÄÄN velvoittaa hakemaan. Sitä voidaan suositella tai tarjota, mutta jos ei hae, ei karenssiakaan tule. On eri asia, jos ei ole koskaan vaivautunut kouluja käymään. Silloin voidaan määrätä työharjoitteluun koulutuksen puutteen takia. Silloin toki kannattaa miettiä, olisiko viisaampaa mennä kouluun.
  Karenssia ei saa, jos hakee työpaikkaa, muttei saa sitä. Toki tämä myös edellyttää sitä, että työtä haetaan tosissaan, ei ns. ”tälla hakemuksella en takuulla saa töitä-papereilla. Mutta työharjoittelu ja palkkatyö ovat kaksi eri asiaa, ja työharjoitteluun ei voi pakottaa ketään täysi-ikäistä toisen asteen koulutuksen suorittanutta. Turha siis lässyttää kakkaa täällä ja mustamaalata muita, kun vain sattuu olemaan katkera ja elämäänsä turhautunut…

   • 43.1.1

    SeniorPotamo sanoo

    Juuri näin, jos jotain ryhmää tässä maassa mustamaalataan, niin työttömiä (ja toki myös maahanmuuttajia). Työttömille jaellaan karenssia täysin mielivaltaisesti, kukaan ei valvo te-keskuksen tekemiä virheitä, eikä niistä joudu kukaan siellä vastuuseen, työtön joutuu, vaikka olisi itse toiminut täysin velvotteiden mukaisesti.

    Työttömän on vaikea taistella virkakoneistoa vastaan, joka on omasta mielestään erehtymätön. Virkakoneisto ei myöskään ole mielestään korvausvelvollinen, mutta jos taas työtöntä ei ole ohjeistettu kunnolla ja tämä tekee tahattomasti jonkin virheen, armoa ei anneta.

    Ehkä jossain vaiheessa tällä hetkellä palkkaa saavat alkavat herätä siihen todellisuuteen, missä jo nyt olemme kaikki, tai oikeammin olemme olleet jo hyvän aikaa. Palkattomat orjat tulevat korvaamaan teidät, ellette itse suostu tekemään työtänne palkatta. Rikkaat ovat jo heränneet ja haluavat ottaa tästä systeemistä kaiken irti, orjavälitystoimiston kanssa tekee hyvin bisnestä.

    • 43.1.1.1

     akseli sanoo

     Eikö työttömät voisi järjestäytyä? Siis virallisesti yhdeksi yhteenliittymäksi?

     Olisi voimaa enemmän.

 43. 44

  H-PK sanoo

  Itsenäinen valtio vai diktatuuri? Vaikutusmahdollisuudet ja vapaus vai alistuminen ja perässähiihto?

  Suostumalla työhönosoituksiin (saati ottamaan työn vastoin omaa tahtoa) tuette jälkimmäisen kaltaisia systeemeitä. Miettikää sitä niin.

  Ja lunastakaa se vastuu joka meillä kaikilla on: kuunnella sisintä ja tehdä omaa elämäämme koskevat päätökset aivan itse. Olkaa niitä aikuisia, jotka kykenevät tällaiseen päätöksentekoon. (Sori, mutta tarkoitukseni on siis sparrata teitä ulos siitä määräilystä, johon osa teistä on ehkä suostunut ja suostuu edelleen).

  Myös yhden valtion sisällä voidaan alkaa jotakin ihmistyhmää kohtelemaan pompotellen. Siitä on elämisen vapaus ja ihmisten tasavertaisuus kaukana. Suorastaan loistaa poissaolollaan.

  Jos Sipåilä & co haluavat Suomen nousuun, olisi hyvä aloittaa siitä, että jokainen meistä on samassa junassa. Ei kyyditettävänä seuraavaan määrättyyn työpaikkaan vaan ajattelemassa itsenäisesti, elämässä omien arvojen ja moraalin mukaan, hakemalla juuri sitä työpaikkaa joka vastaa omia kiiinnostuksia ja halua oppia ja tehdä.

  Nykyisenlainen työvoimapolitiikka nakertaa kansakuntamme kumulatiivista henkistä ja moraalista pääomaa. Annatko sen tapahtua omalla kohdallasi? Kuinka paljon välität tästä maasta ja sen kulttuurista, mukaanlukien työkulttuuri?

  Jos välität, et anna määräillä itseäsi vaan osallistut talkoisiin ja tämän maan rakentamiseen seuraamalla omaatuntoasi – ja teet valinnat sen mukaan, mitä järkesi, moraalisi ja omatuntosi sanoo.

  Älä sodi itseäsi vastaan. Tulos on aina huono, jos sodit.

 44. 45

  Niina sanoo

  Eikö työttömät voisi järjestäytyä, niin että kolmikantaneuvotteluiden sijaan meillä olisi nelikantaneuvottelut?

  Silloin olisi ainakin yksi järjestö, instanssi, joka päätoimisesti miettisi mistä saada lisää työpaikkoja tähän maahan. Nyt sitä ei tunnu tekevät kukaan, no, ehkä työministeri oman viranhoitonsa ohessa. Tämä järjestö voisi ideoida myös vaihtoehtoisia kannattavia tapoja tehdä työtä, ilman, että työehtoja poljetaan.

  Kukaan ei taida nyt olla työttömän puolella…

  Miettikää vaikka Espanjaa, siellä oli työttömyysprosentti ainakin jossain kohtaa viime vuosina 27%. Kohdeltiinkohan heitä samoin kuin mitä oma työvoimapolitiikkamme kohtelee Suomen työttömiä? Epäilen, että tuskin. SIinä tilanteessa jos missä tajutaan kyllä, ettei työttömyys ole omaa syytä..

 45. 46

  kari sanoo

  Jos haluatte hieman kevennystä omaan tilanteeseenne, suosittelen, että seuraavan kerran kun asioitte työvoimatoimistossa tai menette jollekin työkkärin valmennuskurssille, haastakaa virkailija tai kurssin vetäjä filosofiseen ja elämänkatsomukselliseen keskusteluun. Kysytte heiltä vilpittömästi ja suoraan, oletteko sinä tämän nykyisen työllisyyspolitiikan kannalla? Kysy virkailijalta mitä hän parantaisi/muuttaisi, jos vaan voisi. Kysykää eivätkö he TE-toimistoissa näe huolestuttavia pitkän aikavälin seurauksia siitä, että ihmisten omanarvontunto muserretaan tällä politiikalla, politiikalla, joka tekee suuresta osasta ihmisiä tahtomattaan tahdottomia. Minkälaisena he näkevät yhteiskunnan, jossa on suuri määrä tahdottomia?

  Eli astukaa oman henkilökohtaisen tilanteenne ulkopuolelle ja haastakaa työvoimavirkailijatkin tekemään samoin. Siitä aukeaa uusia uria ja saattaa maailmakin nytkähtää hitusen parempaan.

  (Ainakin olette käyttäneet osan vastaanottoajasta johonkin erittäin hyödylliseen).

   • 46.1.1

    SeniorPotamo sanoo

    Kyllä vain, yhden mukavan (näitäkin on, ainakin yksi!) te-toimiston virkailijan kanssa puhuimme perustulosta. Hän ei koskaan katkaissut työnhakuani tai pakottanut muutenkaan mihinkään, ymmärsi hyvin kouluttautumissuunnitelmani ja sen, että pitäisi keskittyä masennukseni hoitamiseen. Valitettavasti virkailija vaihtui.

    Kaikille olen kuitenkin puhunut suoraan ja yksi ei enää jossain vaiheessa esittänyt, että mikään heidän puoleltaan tuleva toimenpide olisi tarkoituskaan olla minun edukseni/työllisyystilanteeni parantamiseksi vaan myönsi, että kun kunta joutuu maksamaan minusta sakkoa, niin siksi nyt tällaista. En ole vieläkään suostunut palkattomaan työhön.

    Jopa psykiatrinen sairaanhoitaja oli sitä mieltä, ettei te-keskus oikein ole työtöntä varten, vaan ”palvelu” oli hänen oman lyhyehkön työttömyysjaksonsa aikana varsin ala-arvoista ja nöyryyttävää. Mielestäni olisikin tärkeää, että mielenterveyspuolella työskentelevät olisivat itse kokeneet millaista on olla te-keskuksen asiakkaana (samoin kaikkien poliitikkojen ja päättävässä asemassa olevien pitäisi elää tällainen jakso elämässään läpi, vaikka vuosikin). Tämä sairaanhoitaja oli ensimmäinen, joka ymmärsi mitä työttömänä oleminen käytännössä on. Lääkärit tai psykiatrit eivät ole tätä koskaan käsittäneet, vaikka olen yrittänyt selventää. He eivät voi ymmärtää, miksi masentunutta patistetaan mihin tahansa töihin ja miksi työtön ylipäätään tarvitsisi sairauslomaa, eihän työtön ole töissä, mistä sairausloma edes annettaisiin? Kai he nyt siellä te-keskuksessa ymmärtävät, jos vain sanot, eihän tuossa kunnossa olevaa voi töihin pakottaa, eikö paikan vastaanottaminen ole muutenkin aina vapaaehtoista? Moni näistä lääkäreistä on varsin hyväntahtoisia, mutta samalla valitettavan tietämättömiä yhteiskunnan ja te-keskuksen toimintatavoista.

    Lääkärit, kansanedustajat tai ketkä tahansa työttömiä laiskoiksi epäilevät tai muuten vain systeemistä tietämättömät voisivat kokeilla ns. mystery shopper-tyylillä asioida te-keskuksessa ja arvioida mikä on kenenkin vika vähän uudesta näkökulmasta. Joku dokumentti salaa kuvattuna voisi valaista te-toimiston toimintaa myös epäuskoisille vähän paremmin.

    • 46.1.1.1

     Ola sanoo

     Kiitos paljon kommentista SeniorPotamo, kertomuksesi on arvokas.

     Kirjoitit ”kun kunta joutuu maksamaan minusta sakkoa, niin siksi nyt tällaista.”

     Olen myöskin lukenut siitä, että kunta saa rangaistuksen työttömistä (tai ainakin niistä pitkäaikaistyöttömistä, jotka eivät työllisty tiettynä ajanpituutena, onko näin?).

     HÄVETKÄÄ kunnat ja te-toimistojen virkailijat, jotka myytte ihmisiä oman taloutenne nojalla!!!

     Halvalla lähtee sielut ja sydämet 🙁 Ihmiset elämineen. Paljonko tuo kunnalle aiheutuvan sakon suuruus on? Sekö on ihmisen hinta vuonna 2015?

     On kysymys ihmisten (mielen)terveydestä ja elämänkohtaloista, helkatti sentään!!

     Sivistysvaltio? Missä se sivistys on? 🙁

     • 46.1.1.1.1

      SeniorPotamo sanoo

      Kiitos. Hyvä, jos teksteistäni saa jotain selvää.

      Samoja asioita olen miettinyt jo pitkään ennen työttömäksi jäämistä, mikä on niin kutsutun sivistyksen hinta? Alkuperäiskansoilla tuntuisi olevan vähemmän mielenterveysongelmia, mutta tämä menee ehkä vähän ohi aiheen.

      Kunnan ”sakko” eli osuus työmarkkinatuesta on puolet, mikä vielä viime vuonna on pitänyt maksaa 500 työttömyyspäivän jälkeen. Nykyään kuntia velvoitetaan maksamaan osuutensa 300 työttömyyspäivän jälkeen, joten kunnille on entistä tärkeämpää saada työttömät tempputyöllistettyä palkatta tietenkin.

 46. 47

  heilis sanoo

  Osa ihmisistä voi varmasti pahoin juuri sen takia, että joutuvat olemaan pompoteltavana ja määrättävissä ja tietävät sen olevan täysin väärin.

  Mistäpä muusta ristiriita omien arvojen ja elämän välillä tämän paremmin syntyisikään kuin tällaisen hiljaisesta hyväksynnästä? kun tuntuu ettei muutakaan voi. Pompottelupolitiikka on luotaantyöntävää. Sen politiikan hintana on ihmisten mielenterveys ja omanarvontunto. Kalliiksi tulee, sanon minä.

  Jos tarkoitus on säästää, taittaa velkaantuminen, suunnan olisi muututtava tämän osalta. Ihmisarvo takaisin jokaiselle.

  Suomen koulujakäyneet viranomaiset ovat keksineet luoda tällaisen työllisyyspolitiikan, joka syö maata itseään, sen ihmisiä. Ihmiset ovat tämän maan ydin. Ja nyt sitä ydintä mädätetään. Mitä tapahtuu puulle kun se kuolee sisältä? Arvanette vastauksen. Se kaatuu.

  Mielenterveysongelmat vaan lisääntyvät ja aikainen eläköityminen myös, tämän politiikan seurauksena. Ihmisten kunnioituksen puutteesta seuraa tämä ja moni muukin ongelma. Ja poliitikotko eivät tätä suuntausta näe vielä? Minä itse ainakin näen. Selvästi.

  Eivätkö sosiologitkaan näe? Entä psykologit?

  Vaan se minkä ihminen on keksinyt, siitä ihminen voi keksiä itsensä myös pois.. Tehkäämme kaikkemme, että työllisyyspolitiikan suunta kääntyy ihmistä ja ihmisen osaamista sekä itsemääräämisoikeutta kohtaan myönteiseksi.

  Raha on myös suht uusi ihmisen luoma keksintö. Suosittelen kuuntelemaan YLEltä tulleen ohjelman Mistä raha tulee: http://areena.yle.fi/1-1770950

  • 47.1

   SeniorPotamo sanoo

   Hyvin sanottu, juuri tämän kaiken pitäisi kaikkien nähdä selvästi.

   Sosiologit ja psykologit kyllä näkevät (eivät toki kaikki), mutta asiantuntijoita harvemmin kuunnellaan, jos heidän näkemyksensä eivät ole rikkaiden tai porvarihallituksen etujen ja suunnitelmien mukaisia.

  • 47.2

   Antti sanoo

   Rahan syntymekanismi on suurin syypää nykyisiin talousongelmiin niin meillä kuin ulkomaillakin.
   Eli raha syntyy liikepankeissa korollisena velkana tyhjästä silloin kuin joku sitä sieltä lainaa. Vastaavasti raha lakkaa olemasta silloin kun lainoja maksetaan pois. Ongelmana on korko, jolle ei luoda rahaa, vaan se on maksettavissa vain uudella (korollisella) lainalla. Tämä aiheuttaa jatkuvan tarpeen lainata lisää, tai muuten meillä ei olisi taloudessa lainkaan rahaa, vaan jäljellä olisi vain velkaa koron vuoksi.

   Niin valtiot, kunnat, yritykset ja yksityiset ihmiset ovat näin alistettuja yksityispankkien rahanluonnille.

   Olisiko mitään järkeä ottaa rahan luomisen oikeus kansallisiin käsiin valtion- ja kuntapankkien haltuun. Näin olisi mahdollisuus perustuloon sekä tämä mahdollistaisi myös hyvin maltillisen veroprosentin, koska raha ei katoaisi kierrosta niin kuin se nyt tekee kun maksetaan lainoja pankkiin.

 47. 48

  SeniorPotamo sanoo

  Pitää vielä tämä Valtaojan teksti linkittää tänne, sitä voinee vieläkin kommentoida:

  http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/777152/Mielensapahoittajien+utopia

  Itse koen olevani etuoikeutettu monellakin tapaa, vaikka elänkin toimeentulotuella ja osittain juuri sen takia.

  Olen huolissani niistä, joilla ei ole ketään, joka voisi auttaa, kun te-keskus ja sosiaalitoimisto tekevät virheitä. Itselläni on ystäviä ja sukulaisia, jotka voivat tarvittaessa auttaa, läheskään kaikilla ei näin ole. Miten (itseäni huomattavasti pahemmin) masentuneiden ja muiden mielenterveysongelmien kanssa painivien pitäisi jaksaa eri virastojen pyörityksessä? Halutaanko työttömät ajaa eliminoimaan itse itsensä, jotta saataisiin säästöjä?

 48. 49

  AMK sanoo

  Työtä sosiaaliturvalla.Eli työkyvöttömatkin pakotetaan työhön mitä he eivät pysty tekemään sairautensa takia ,pakotetaan tekemään työtä millä eivät saa edes tarvittavaa toimeentulotuloa,vaan joutuu menemään toimeentuloluukulle.
  Jostakin luin ”työttömän terveydentilalla ei ole mitä merkitystä,jos ei ole lääkärintodistusta,kysymys mistä työtön saa todistuksen,ei ainakaan minulla ole mahdollisuutta sellaista hakea,se maksaa millä tuloton sen maksaa ja käy tohtorilla.Ja sitäpaitsi lääkärintodistus ja arvoituskeskuskuksentodistustus on mitätön kun vain ”TE-tston viisaat sen päättävät”

  • 49.1

   SeniorPotamo sanoo

   Oman kokemukseni mukaan ei ole merkitystä vaikka olisi kahden lääkärin kirjoittama todistus diagnooseineen. Edes 2 kk määrätty sairausloma (jota luvattiin jatkaa) ei merkinnyt mitään, koska Kelan lääkäri päätti niin ja tietenkin näkemättä minua. Oma lääkärini vakuutti/luuli, ettei sairauslomaani voi hylätä. Kelan lääkärin mukaan olen kuulemma työkyvytön (palkkatöihin), mutta kuitenkin työkykyinen samaan aikaan, siksi pitäisi tehdä kuntouttavaa työtä. Lääkärit ja psykiatrinen sairaanhoitaja suosittelivat terapiaa, te-keskus ja Kela palkatonta työtä.

   Kaikki vain samoihin ”kuntouttaviin” töihin ilman palkkaa mielenterveyden tilasta riippumatta. Tällä Suomi ilmeisesti nousee.

 49. 50

  töytön sanoo

  Tätähän ne monet ”inisee” listassaan. Olen huolissani näistä muutamasta ylipainoisesta inisijästä. Mitenhän terveys kestää ainaista ininää ja huoli omista sijoituksista varmaankin on suuri?

 50. 51

  reilusuomi sanoo

  Pakollinen työkokeilu (ja ilmaistyö millä tahansa nimikkeellä, omaehtoista vapaaehtoistyötä lukuunottamatta) on työnhakijalle yhtä hyödyllistä kuin pakollinen huumeidenkäytöstä parantava terapia olisi työkkärin virkailijoille. Kummastakin voi olla apua joillekin, mutta läimäistynä kaikille vain sen perusteella, että ovat työttömiä/työkkärin ’asiantuntijoita’, se on kovin tylsä ja tappava ase.