Kansanedustaja vs. kansalainen

Tähän asti on ollut niin, että media ja kansalaiset kritisoivat kansanedustajaa. Nykyisin näyttää sekin kääntyneen päälaelleen ja kansanedustaja voi perusteettomasti syyttää tavallista kansalaista hakkeroinnista, kieroilusta ja kansanedustajan oman julkisen toiminnan ilmiantamisesta toimittajille. Tämän hän tekee ihan julkisesti sosiaalisessa mediassa.

Äsken tapahtui seuraavaa: Helsingin Sanomat julkaisi uutisen, jonka mukaan kansanedustaja Laura Huhtasaari (PS) kiistää jyrkästi liittyneensä Facebookin julkisesti näkyvään ryhmään  ”Puskaraiskaajien rasistinen tausta”. Jo aiemmin huomasin Huhtasaaren seinällä hänen päivityksensä, jossa hän kertoo toimittajan soittaneen ja kiistää liittyneensä ryhmään.

Tuo ryhmä jäsenineen on kaikkien nähtävillä ja siksi laitoin Huhtasaaren viestiketjuun kuvan, jossa näkyy liittymisen ja liittämisen ero:

Laura H liittyi

Kuten näkyy, niin ryhmän ylläpitäjänä on mm. rasististen ryhmien tehtailusta tunnettu ”Leon Degrelle” eli Klaus Elovaara. Hän käyttää myös useita muita valeprofiileja. Hänellä on tapana perustaa aina uusia ryhmiä ja liittää niihin suunnilleen kaikki kaverinsa. Niin hän on tehyt nytkin ja hänen kyselemättä liittämiensä kohdalla lukee ”Lisännyt Leon Degrelle”.

Huhtasaaren kohdalla näin ei lue, vaan hän näyttää liittyneen itse. Suosittelen tutustumaan Facebookin ominaisuuksiin. Tästä kuvasta Huhtasaari hermostui ja rupesi esittämään syytöksiä minua kohtaan.

lauran syyte 2.7.15

Sanottakoon tässä vaiheessa ihan selvyyden vuoksi, että minua ei koskaan hyväksyttäisi noihin Elovaaran ryhmiin saati että voisin lisäillä niihin ihmisiä. Sen tietää jokainen blogejani pitempään lukenut. Kansanedustaja siis syyttää kansalaista kieroilusta, ryhmään luvatta liittämisestä ja huonosti peitellysti jopa hakkeroinnista. Sen jälkeen hän rupesi tenttaamaan minua asian ”paljastamisesta” toimittajalle.

lauran syytös 2.7.15 alauran syytös 2.7.15 blauran syytös 2.7.15 clauran syytös 2.7.15 e

Aika huolestuttavaa on, että kansanedustaja on tuohtuneempi oman toimintansa paljastumisesta kuin kuvottavan rasistisen ryhmän sisällöstä. Vielä kiinnostavampaa on, että hän oikein vaatimalla vaatii saada tietää olenko mahdollisesti ollut toimittajan tietolähde.

En tiedä mitä sanktioita hän suunnittelee, mutta hänen innokkaat kannattajansa varmaan kohta taas kerran perustavat hänen tietämättään viharyhmän ihan vain minua vihatakseen.

Demokratian kannalta kansanedustajan käytös kuitenkin hirvittää. Hän hyökkää avoimesti ensimmäisen epäilemänsä ”ilmiantajan” kimppuun ilman mitään näyttöä. Vaikka olisin sattunutkin olemaan toimittajan tietolähde, niin siinä ei olisi mitään laitonta. Näin kuitenkin toimittajan nimen vasta tuosta HS:n uutisesta, vaikka ei minulla olisi mitään tarvetta ja velvollisuutta tässä sitäkään kertoa.

Noita omia ”kavereitaan” Huhtasaari saisi monien muiden lailla varoa enemmän kuin muita. Tuoreella kansanedustajalla on aika heikko käsitys kansanedustajan, tiedotusvälineiden ja kansalaisen välisistä valta- ja vastuusuhteista. Puhumattakaan heikosta julkisuuden hallinnasta ja lyhyestä pinnasta.

Kommentit
 1. 1

  Tanja sanoo

  Laura Huhtasaari, yhden kauden tähdenlento. Kannatus ei parane, vaikka liittyy viharyhmään, ja tuskinpa ryhmän jäsenten lukumäärä riittää nostamaan Huhtasaarta toiselle kaudelle. Ugh, kansalainen on puhunut!

 2. 2

  sanoo

  Ei kiinnosta onko Huhtasaari itse liittynyt, onko hänen Facebook tilinsä häkkeröity, onko Facebookissa jokin ongelma kutsuttu/liittynyt ryhmä statuksessa. Se on yksi asia, että se vaikka ryhmään liittyisikin ei tarkoita ryhmän mielipiteen kannattamista. Voinhan minäkin liittyä ”Sateenkaari-Suomi” ryhmään vaikka en kannata saman sukupuolen avioliittoja ihan vain nauraakseni ryhmien keskusteluille. Facebook ryhmiin liittymiseen voi olla monia syitä!

  • 2.1

   Topias sanoo

   Ja jos Päivi Räsänen liittyisi ”Älä äänestä homofobia eduskuntaan” -ryhmään, varmaan sekin tarkoitusperineen kiinnostaisi toimittajia.

  • 2.2

   PeelsePuupi sanoo

   Toni Korpela, älä ole naiivi. Jos Huhtasaari EI ole liittynyt ryhmään, koska hän kannattaa sen oksennukset kitalaesta irrottavaa rasistista agendaa, tottahan hän kertoisi sen meille! (todennäköisesti hän kertoisi sen juuri rakastamassaan somessa) JOS kansanedustaja haluaa irtisanoutua kyseisen ryhmän arvoista, on hänen oman etunsa kannalta järkevää irtisanoutua niistä. Vai?

  • 2.3

   Kautsu sanoo

   Muuten hyvä mutta nuo ”oikeamiellisten” ryhmät ovat tosi tiukkoja krikiiitittömyydestä. Menet esittämään siellä ”ryhmän ideologian vastaisia” ajatuksia, ja sinä lennet pihalle kuin leppäkeihäs.

  • 2.4

   Kaija Laine sanoo

   Miksi pitäisi liittyä ko. ryhmään, jos sen agenda on okien periaatteiden vastainen? Juurihan Sakari sanoi että ryhmä on avoin ja sitä voi seurata liittymättäkin.

   • 2.4.1

    LL sanoo

    ”Facebook ryhmiin liittymiseen voi olla monia syitä.”
    Toni & muut nettikiusaajat; loukkaajat, solvaajat, nettihäiriköt, trollit, toisia ihmisiä pilkkaavat naureskelijat, onko mitenkään mahdollista että keksisitte netinkäytöllenne muita tarkoituksia? Verkkomaailmassa kun voi tehdä paljon muutakin kuin pullistella sillä miten kauas oma sylki lentää. Se kertoo teistä kaiken, syljenerityksellänne ei ole yhtään mitään tekemistä sananvapauden kanssa.

   • 2.4.2

    Valpuri sanoo

    Seurata voi toki, mutta ei voi keskustella. Itse olen ainakin liittynyt joihinkin sellaisiinkin ryhmiin facebookissa, joita suorastaan vastustan, ja haluan siksi osallistua asian ympärillä käytävään keskusteluun. Tämä tuskin on case tässä tapauksessa, mutta teoriassa tämäkin on mahdollista.

  • 2.5

   Ulla Suominen sanoo

   Kyllä luulisi kansanedustajan itse muistavan, onko liittynyt kyseiseen rasistiseen ryhmään. Miksi liittyä sellaiseen ryhmään, jos ei kannata sen mielipiteitä. Laura Huhtasaari on tunnettu erittäin rasistisista mielipiteistä.

 3. 3

  Vanha Aatami sanoo

  Menee jo ihmisen kiusaamiseksi tämä. Kun perehdyt fb ryhmien toimintaan niin huomaat, että tuo näkyvä lisätty/liittynyt riippuu jo vähän siitäkin, millä päätelaitteellaliittyminen on toteutettu. Jollain muulla kielellä tuo tieto saattaa olla ihan yksi ja sama. Pystyisit varmaan parempaan?

 4. 4

  Lena sanoo

  En nyt tässä ota kantaa itse asiaan sen kummemmin, mutta usean ryhmän adminina näkemykseni on, että liittymisen ja lisäämisen ero on enemmänkin sattumanvarainen. Ainakin minun ryhmissäni henkilön kohdalla lukee yleensä ”lisännyt” se ja se, vaikka ko henkilö on itse hakenut jäsenyyttä.

  • 4.1

   N sanoo

   Tuo toimii ainakin suljetuissa ryhmissä, eli ”Lisännyt nönnönnöö” tulee kun admin hyväksyy sen liittymisen, kun käyttäjä on itse hakenut jäsenyyttä. Julkisissa, avoimissa, ryhmissä tuo toimii eri tavalla. Käyttäjä voi liittyä ryhmään ilman kenenkään hyväksymistä, mutta ainakin ylläpitäjät voivat myös lisätä muita käyttäjiä. En tiedä onnistuuko tavallisilta ryhmäjäseniltä.

   JOS joku on lisännyt Lauran johonkin ryhmään, on lisääjän pitänyt olla Lauran ystävä Facebookissa (kannattaisiko tarkistaa ketä siellä onkaan?). Käyttäjälle myös tulee ilmoitus, kun joku lisää johonkin ryhmään, eli tämä tieto löytyy myös Lauran toimintalogista, mikäli joku on tuollaisen tehnyt. Ei ole tarvetta arvuutella, olisiko Saku tätä tehnyt.

 5. 5

  Skude sanoo

  Olisinpa sangen yllättynyt, mikäli Klaus Elovaaralla olisi tytär, joka omaisi isänsä sukunimen ja asuinpaikan ja Huhtasaaren tavoin olisi myös kansanedustaja.

  Vieläkin yllättyneempi olisin, mikäli tämä tytär olisi nimenomaan Peruss… OH SNAP!

 6. 6

  sanoo

  Säälittävää. Taas vaihteeksi pystymetsästä tullut ignorantti ja osaamaton persublondi reuhoo julkisesti, koska ei saanutkaan enää tehdä ihan mitä ikinä häntä huvittaa kaikkien vain hokiessa vieressä uuh-aah-ooh. Ei näemmä ole tajuttu, että nyt ei enää paikallis-(lapsellisessa versiossa sellaisestakin) vaan valtakunnan politiikassa. Vai vielä ihan epärehellinen todistus ja mihinhän verrattuna? Olisi toki väitettävissä asian olevan toisin, koska arkikokemuksen mukaan sosiaalisen median kuvakaappauksiin luotetaan liiallisesti itsearvoisesti oikeana kirjallisena näyttönä, vaikkei ole selvä, että sen tulisi kelvata edes todistajanlausunnolla autentikoituna. Miksi sen mikä ei ole edes kelvollinen muistiinpanoksi on kelvattava kuin lääkärintodistuksen? Somen printit ovat parhaimmillaankin näennäisiä todisteita. Vaikka toisaalta, ihan yhtälailla tässä saattoi olla suomalaisen äärioikeiston tulevan ykkösleidin ensireuhominen, jonkun Sarah Palinin tai Michelle Bachmannin kaltainen eläjä.

 7. 7

  Don TuTus sanoo

  TäSsä pitäisi tietää, että kansalaiset saati kansanedustajat yms. Eivät edes hallitse näitä tietokonelaitteita. Saati ohjelmia. Lavastaminen ja ihmisten kiihkon toisiaan vastaan nostaminen on yhtä arkipäiväistä kuin paskanjauhantakin. Näin niitä sotia saadaan aikaiseksi. Propagandalla ja mustamaalaamisella. Ja ihmiset menee edelleen halpaan…hankkikaa elämä. Ja tällä tarkoitan, että jos ootte rikki, ni älkää olko niin ahneita nihilistejä jotka riistää toisilta, auttakaa toisianne ja hakeutukaa vaikka vapaaehtoistyöhön. Halatkaa toisianne. Heippa!

 8. 8

  Sköntsä sanoo

  ”Poistin itseni jälleen kerran tuosta ryhmästä, mutta minut liitetään siihen aina vain uudestaan”, Huhtasaari pahoittelee.

  Facebook-ryhmän sivuilla kuitenkin luki vielä torstaina, että Huhtasaari olisi liittynyt ryhmän jäseneksi ”kuukausi sitten”.

  ”Se, joka jää kiinni minun liittämisestäni moisiin ryhmiin, lentää heti Facebook-kavereistani ulos”, Huhtasaari lupaa.
  Tuossa sitaatti hesarista. FB antaa sivustojen kohdalla, kun niistä eroaa vaihtoehdon ”älä anna kenenkään lisätä minua enää tähän ryhmään”, joten selitys että aina vain minut lisätään uudestaan ja uudestaan on valetta. Ja asetuksissakin on kohta jossa voi estää toisia liittämästä sinua ryhmiin. Tuo hakkerointiväite menee myös jo epätoivon puolelle. Kun sivustossa lukee, että liittynyt kuukausi sitten, niin henkilö on silloin itse siihen liittynyt, ei liitetty. -Tietotekniikan Diplomi-insinööri, sosiaalisen median kouluttaja ja asiantunija.

  • 8.1

   Kiki sanoo

   Juuri näin. Minäkin tiedän tämän, vaikka olen humanisti kirjastotäti enkä suinkaan mikään nettinatiivi vaan keski-ikäinen, vasta viran saatuaan tietokoneiden käyttöön ruvennut naisihminen. Olen huomannut virassani kirjastossa monta kertaa, että usko nuorempien ihmisten nettinatiiviuteen on perusteetonta ja joukossa on yhtä nettinaiiveja kuin eläkeläisissä. Yksityisyyden suojelemisesta ei mitään tajua, Facebookin asetuksiin ei viitsitä perehtyä vaikka ne oppisi muutamassa minuutissa, eikä myöskään ole mitään tajua siitä, että mitä heidän jutuistaan näkyy ihan hakkeroimatta, ilman että ketään täytyy syyttää tietomurrosta. Tässä Huhtasaari osoittaa vain oman tyhmyytensä sekä sen, miten pahasti aliarvioi muiden tietämystä Facebookin käytännöistä.

  • 8.2

   Darkkiss sanoo

   Sköntsa taitaa olla aika kaukana tietotekniikan insinööristä. Kun ei kerta tiedä miten helppoa on kikkailla facebookissa toisen nimissä, ellei ole tajunnut suojata, normikäyttäjälle monimutkaisilla tempuilla, profiiliaan.

   • 8.2.1

    PeelsePuupi sanoo

    Darkkiss, sinä kun näyt tietävän, kuinka tämä kikkailu toisen nimissä on helppoa, ole hyvä ja kerro meille, kuinka se tapahtuu.

 9. 9

  alitap sanoo

  Tyypillinen persu tuo Huhtasaari, kun on paassyt vallan framille, salassa ja kauttarantain ilmaisee noita rasistisia ominaisuuksiaan. Edustaja kun ei voi kovin julkisesti niita esittaa, joten mahtaa olla tylsaa eduskunnassa kun ei ole mitaan muuta annettavaa, vahan sama kuin Soinilla ministerina. Ei ole paljon annettavaa, kun ei voi heitella letkauksiaan tai Lindstrom oikeusministerina, taisi kolme kertaa antaa mielipiteensa ja kaikki pain honkia ja nyt sitten on hiljaa, ettei munaa julkisesti lisaa.

 10. 10

  pekka sanoo

  Ei anna hyvää kuvaa kansanedustajasta kun hänen nimeä Googlettaessa tulee vastaan tieto:

  ”Some results may have been removed under data protection law in Europe.” ts. Hän on itse poistanut itsestään koskevia kirjoituksia Googlen hakutuloksista. Miksi kansanedustajalla on salattavaa?

  • 10.1

   Anton sanoo

   Kumma kun tuo teksti tulee silloinkin, kun haen omalla nimelläni (joka muuten ainoa laatuaan Suomessa), vaikken ole mitään googletuloksia käynyt poistattamassa? Kun syytösten linjalle lähdet, kävisit nyt eka googlettamassa, että milloin google näyttää tuon ilmoitustekstin.

 11. 11

  Elina sanoo

  En pääse Huhtasaaren päivitystä kommentoimaan itse, mutta eikö yksinkertaisinta olisi, että hän katsoisi sieltä Activity logista, että onko liittynyt vai liitetty. Sieltä se löytyy, ja kuvakaappauksella asian voisi ”todistaa”. Mutta vaikka sielläkin lukisi, että ”liittynyt”, asia kuitenkin kiistetään, koska kyseessähän on vihervasemniston salajuoni, mitäs muutakaan 😛

 12. 12

  Simo Hovari sanoo

  Jälleen hyvä teksti Sakulta! Hienoa, että välillä tässä blogissa kritisoidaan myös perussuomalaisia, eikä aina vasemmistoa!

 13. 13

  Joni Pelkonen sanoo

  Olisi vaan kertonut että natseilee ja puuhailee rasistisia vain vapaa-ajallaan mutta työajalla ei syrji ketään. Selitys kelpasi Immosenkin kohdalla.

 14. 14

  keke sanoo

  Onko suojelupoliisi jo tietoinen siitä että kansanedustaja epäilee joutuneensa tietomurrron kohteeksi?

  Tosin itsehhän epäilen suuresti tätä seikkaa sekä mahdollista Timosen osuutta asiaan. Yleensähän näissä on taustalla hieman eri resursseilla varustetut tahot. Ei tässä minulla muuta, mutta kansallinen turvallisuus on vaan sellainen asia joka kannattaa ottaa tosissaan jopa sen kansanedustajan.

  Vastaavan välttämikseksi ehdottaisin että yhteistyössä TE-keskuksen kanssa voisi suojelupoliisi sekä eduskunta järjestää jonkinmoisia ATK-kursseja kansanedustajille esmes sillä 9€ korvauksella jolla saatettaisiin tietoturva siihen kuntoon että kansanedustajat eivät joutuisi niin helposti ikävien verkkohyökkäyksien uhreiksi. Nythän nämä edustajat taitavat olla kesälomillakin ja muistelisin otsikoista että siellä aika monella on sen elämänhallinnan kanssa ongelmia. Mielestäni kaikenlainen apu siihen normaalin päivärytmin löytämiseen olisi paikallaan heillekkin niin se epäsosiaalinen käytös jäisi vähemmälle kun olisi jotain puuhasteltavaa eikä jäisi sinne kotiin lojumaan sekä syrjäytymään

  • 14.1

   PeelsePuupi sanoo

   Älä unohda myöskään kaikkien aivotoimintojen mädättäjä-äitiä, sohvalla makoilua.

 15. 15

  Tepe7 sanoo

  Kummallinen kaksoisagenda näissä persujen toimissa, toisaalla liitytään ja toisaalla kielletään….

 16. 16

  Jjj sanoo

  Tilaappa Sakari itelles aika lähimpään hullujen huoneeseen. Teitä internet poliiseja sais vähän taputella niin että posket punottaa..

  • 16.2

   stunned sanoo

   Miten nää persunatsit aina fantasioi väkivallasta ja toisten alistamisesta. Melkein jokainen natsipersu omaa tohtorintutkinnonkin, kun yleensä tarjotaan mielenterveysdiagnoosia pulmaan kuin pulmaan. Tunnustaisivat suoraan, että aikovat lakkauttaa demokratian. Lopetetaan eufemismeilla ratsastaminen.

  • 16.3

   Joni Pelkonen sanoo

   Suommen Kanssan PellaaSStajilla tuntuu olevan ihan poikkeuksetta suomenkielen kielioppi hakusessa.

   ”hullujen huoneeseen” kirjoitetaan hullujenhuoneeseen. Tosin ”hullujenhuoneiksi” ei psykiatrisia sairaaloita ole kutsuttu enää vuosisatoihin.

   ”internet poliiseja” kirjoitetaan internetpoliiseja. Tosin mitään internetpoliiseja ei ole olemassakaan.

   Huomautan vielä, että alatyylinen ja lapsellinen kirjoitustyyli tuhoaa helposti kokonaan senkin vähän sanoman, mitä tuolla älyllä voi kirjoitukseensa sisällyttää.

 17. 17

  Jari Aaltonen sanoo

  Kommari-Sakari on siis myös nilkki. Ilmiantaja. Ei tosin yllätä.

  • 17.1

   Saku Timonen sanoo

   Väärin. En ole kommari enkä ilmiantaja. Ja sinä olet tällä sivulla historiaa.

 18. 19

  Syyllinen selvisi sanoo

  Selvittelimme kaverein kanssa asiaa, ja selvisi seuraavaa. Eräs Sammakko kosiomatkallaan oli

  1. Luonut itselleen feikki-identiteetin ja sillä liittynyt Laura Huhtasaaren kavereihin.

  2. Liittänyt Huhtasaaren tämän tietämättä törkyryhmään, jonne myös itse oli törkyä lähettänyt.

  3. Ottanut yhteyttä tuttuun toimittajaan Helsingin Sanomissa. Lisäksi ottanut vääristeleviä kuvakaappauksia.

  4. Pyrkinyt levittämään itse luomaansa häpäisyjuttua mm. blogikirjoituksin ja ahkerasti linkittämällä.

  Et satu tuntemaan kyseistä Sammakkoa?

  • 19.1

   Saku Timonen sanoo

   Enpä satu tuntemaan. Satutko sinä tuntemaan erästä Jania, joka on vuosikausia valehdellut tekemisistäni ja jonka eilen viimeinkin bannasin Face-sivultani? Kuulemma samainen Jani oli heti bannin jälkeen rehvastellut kaverinsa sivulla toimivansa juuri tuolla tavalla.

 19. 20

  Saken kiljut ja sokerit sanoo

  Sakke nyt kun olet mustamaalannut kansanedustaja Huhtasaarta niin uskon, että sinua odottaa syytteet vääräntiedonlevittämisestä ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Laura on osoittanut puheesi pelkiksi kieroutuneen demarin huijauspuheeksi. Häpeä häpeä! Sika sika sika!

  • 20.1

   Saku Timonen sanoo

   Eipä odota syytteet. Huhtasaari on itse pahoitellut aiheettomia syytöksiään minua kohtaan ja olen hyväksynyt pahoittelut. Asia on siis loppuun käsitelty. Mutta sinä älä ota enää. Et ole oikeustoimikelpoisessa tilassa.