Nuorten syrjäyttämisautomaatti

Kuvitellaanpa tilanne, että on kaksi alle 25-vuotiasta kaverusta, joilta molemmilta puuttuu peruskoulun tai lukion jälkeinen ammatillinen koulutus. Toinen ei ole kouluun hakenutkaan ja toinen on aloittamisen jälkeen sen keskeyttänyt. He kuulevat työvoimaviranomaisilta, että heitä uhkaa odotusaika eli heillä ei ole viiteen kuukauteen oikeutta saada työmarkkinatukea.

Työvoimaviranomainen neuvoo heitä osallistumaan työvalmennuskurssille, jonka ajalta maksetaan työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus odotusajasta huolimatta. He toimivat neuvon mukaan ja jonkin aikaa molemmat saavat työmarkkinatuen ja kulukorvauksen.

Sitten Kela ilmoittaa yllättäen tälle koulun keskeyttäneelle, että hänellä ei olekaan oikeutta saada työmarkkinatukea ja jo maksettu tuki on välittömäti palautettava. Se kouluun hakematta jättänyt saa edelleen tukea. Näin sanoo laki.

Luulisi, että ei näin älytöntä ja epäoikeudenmukaista lakia voi olla olemassa. Samanikäiset kaverit, sama elämäntilanne ja sama työvalmennuskurssi, joten eihän heitä voi kohdella näin eri tavalla. Näin kuitenkin tapahtuu ihan lain mukaan, kuten tämä uutinen kertoo.

Kouluun hakematta jättänyt menettää työttömyysetuutensa vasta sen jälkeen, kun tämä työvoimapoliittinen koulutus on päättynyt. Koulun keskeyttänyt menettää sen heti keskeyttämisesta lukien.

Kummallisinta on, että työmarkkinatukea maksava Kela ei tiedä moneen viikkoon, että odotusajan määräävä samainen Kela on sen odotusajan määrännyt. Kun asia viimein selviää Kelalle, niin jo maksetut tuet peritään takaisin. Kelan uuden linjauksen mukaan perusteettomasti maksettuja tukia ei voi palauttaa pitemmän ajan kuluessa osissa, vaan saatava menee ulosottoon. Seurauksena on maksuhäiriömerkintä ja sen aiheuttamat monet hankaluudet. Ihminen on tehokkaasti syrjäytetty.

Tämä eriarvoisuus lisättiin lakiin 30.12.2014 ja se kuuluu näin:

Koulutusta vailla oleva nuori, joka on menetellyt 2 momentin 1 kohdan a tai b alakohdassa tarkoitetulla tavalla ja on työllistymistä edistävässä palvelussa syyslukukauden alkaessa, menettää oikeutensa työttömyysetuuteen 2 momentista poiketen työllistymistä edistävän palvelun päättymisestä lukien.(Työttömyysturvalaki 13 § 3 mom.)

Tämä lainkohta kertoo, että kouluun hakeutumaton tai oman menettelynsä takia kouluun valitsematta jäänyt saa työttömyysetuutta työvalmennuskurssin ajan ja vasta kurssin päättymisen jälkeen alkaa viiden kuukauden odotusaika. Lakimuutos on sinänsä hyvä ja antaa armoa kouluun hakemattomille.

Siitä kuitenkin unohtui armo niille, jotka syystä tai toisesta keskeyttävät jo aloittamansa koulun. Heitä varten on edelleen 2 momentissa oma armoton lainkohtansa:

Koulutusta vailla olevalla nuorella ei ole oikeutta työttömyyden perusteella maksettavaan työttömyysetuuteen:

3) keskeyttämisestä lukien, jos hän on ilman pätevää syytä keskeyttänyt peruskoulun tai lukion jälkeisen, tutkintoon johtavan ammatillisia valmiuksia antavan koulutuksen tai 10 §:n 2 momentin 2 kohdassa tarkoitetut lukio-opinnot taikka vastaavat opinnot ulkomailla.

Tämä meni nyt taas juridiikan yksityiskohtien pohdinnaksi, mutta valitettavasti lainvalmistelijat ja -säätäjät eivät laatimiensa yksityiskohtien seurauksia näytä itse miettivän. Ne selviävät sitten aikaan karvaalla tavalla kansalaiselle ja Kelakin ihmettelee, että mitenkäs tässä nyt näin pääsi käymään.

Työttömyysturvalain 13 § on kokonaisuudessaan varsinainen syrjäyttämisautomaatti. Halutessanne voitte lukea sen täältä ja miettiä samalla miten lainsäätäjä voi edes kuvitella, että jokainen nuori ymmärtää millaisessa viidakossa rämpii.

Eiväthän lainsäätäjät ymmärrä itsekään säätämiään lakeja ja niiden seurauksia.

Kommentit
 1. 1

  Haikki sanoo

  Jos tasa-arvon ja talkoohengen nimissä otettaisiin kaikilta muiltakin takautuvasti työttömyyskorvaukset pois? Kestävyysvajekin olisi historiaa.

  • 1.1

   sanoo

   Jos otettaisiin verosuunnittelun nimellä kavalletut rahat väkisin takaisin valtiolle ei olisi tarvetta kestävyysvajeen paikkamiseen

  • 1.2

   LL sanoo

   Tasa-arvon ja talkoohengen? Toivon, että kommenttisi oli vain sarkasmia sillä eivätköhän nimenomaan työttömät joudu tämän taloussodan maksajiksi ja joudu osaan joka on monella tavoin kohtuuton. Nuoret ihmiset ovat erityisen tukalassa tilanteessa näihin pykäläviidakkoihin joutuessaan.

   Eiköhän vaan laiteta veronkarkurit huolehtimaan velvollisuuksistaan ja koroteta pääomatulojenverotusta, niin nk.kestävyysvajetta ei enää ole.

   • 1.2.1

    Haikki sanoo

    Sarkasmia.
    Valtion budjeteista kaivelin tietoja, niin kyllä ihan eläkemenojen lisääntyminen yksin tämän ”kestävyysvajeen” takana.

   • 1.2.2

    työssäkäyvä mies sanoo

    Loispummityöttömien hyysääminen pitää viimeinkin lopettaa. Työttömyysvero pitää ottaa heti käyttöön. 10 000 euron työttömyysvero vuodessa jokaiselle työttömäksi ilmoittautuneelle ja työttömyyspäivärahaa nostavalle. Loispummityöttömät kuluttavat veronmaksajien tienaamia rahoja päivät pitkät. Ei enää työttömyyskortisto houkuttelisi työttömiä loisia, kun siitä joutuisi maksamaan kunnon veron.

    • 1.2.2.2

     Saku Timonen sanoo

     Seuraavan tuommoisen trollikommentin jälkeen julkaisen nimesi ja yhteystietosi, Jere.

     • 1.2.2.2.1

      Lento sanoo

      Oikeastaan tuollaiset keskenkasvuisten Jerejen kommentit voisi ihan suorilta poistaa. Jokainen 15 vuotta täyttänyt on varmasti jo selvillä siitä, että tässä maassa työpaikkoja on 30 000 ja työttömiä 300 000 (joista jokainen maksaa tuestaan veroa, jonka suuruuteen ei pysty edes vaikuttamaan, toisin kuin työssä käyvät pienipalkkaiset).

      Jatkuvaa kunnioituksenpuutetta muita ihmisiä kohtaan osoittavat saavat kyllä ihan riittävästi jalansijaa ja ääntään kuuluviin muuallakin.

     • 1.2.2.2.2

      reptiliaani sanoo

      woop woop haluan vain muistuttaa, että miksipä näitä työttömiä sitten on näin paljon. Kaikki tuotanto on viety ulkomaille halvan työvoiman ja suuremman voiton perässä, joten moni on saanut kenkää tuotannon siirtyessä muille maille. Talous on paskea, joten yritykset säästävät vähentämällä työntekijöitä ja työpaikkoja. Työttömiä on enemmän kuin tarjolla olevat vähäiset työpaikat, joten vaihtoehdot ovat aika heikolla. Sossurotat ovat hyvin vähäinen ryhmä ja useimmat työttömät koostuvat työpaikkansa menettäneistä. Siinä, kun iniset kuinka sinulta viedään mukamasti niin paljon, miettisin sen sijaan niitä jotka ovat avun tarpeessa ja joutuvat esim. elättämään perheensä se jälkeen, kun ovat menettäneet työpaikkansa.

     • 1.2.2.2.3

      Päivin Pylkkerö sanoo

      Olet aivan oikeassa, perhettä on ikävä elättää työttömyyskorvauksella. Mutta liian vähän puhutaan yksinelävien työttömien selviytymisestä. Yksineläjälle lähes kaikki maksaa enemmän. Työttömyys ja rahapula osuvat yksineläjällä sataprosenttisesti koko perheyksikköön. Parisuhteessa elävillä voi toinen hyvinkin vielä ansaita palkkaa. Pariskuntien asumismenot per henkilö ovat yleensä pienemmät, yksi nettiliittymä riittänee, yksi pesukone jne.

    • 1.2.2.3

     LL sanoo

     Aiheet joista Saku kirjoittaa löytyy tuolta sivusta ja niitä kannattaa opiskella, ne ovat lähinnä juridiikkaa josta Saku tietää niistä asioista eikä luule tietävänsä.

     Saku on auttanut monia kertomalla ja kirjoittamalla ja avaamalla tätä pykäläviidakkoa,etenkin työttömille. Se on hieno ja arvokas asia.

     • 1.2.2.3.1

      9eurontyöpäivä sanoo

      Kyllä, tästä blogista olen itse myös saanut paljon sellaista tietoa, joka olisi jäänyt muuten saamatta. Ja mikä parasta Saku on pitänyt huolen, että tieto on lakipykälien ja asetuksien mukaista ainakin omalta osaltaan.

      Noiden pykälien ja asetuksien tutkiminenko on oikeasti aika raskasta puuhaa asioihin perehtymättömälle ja nuo lait ja asetukset tuntuu melkoiselta suolta kun niitä lähtee pohtimaan.

      Ja ei noiden pykälien ja asetuksien ymmärtäminen tunnu olevan edes TE-toimistoissa sillä tasolla millä pitäisi olla. Vaikka ne saa siitä palkkaa, että olisivat perillä ja erityisesti noudattaisivat näitä lakeja ja asetuksia! Lähinnä tekevät itseensä miellyttäviä päätöksiä ja tekoja noiden suhteen venyttäen ja rikkoen lakeja ja asetuksia joutumatta harvemmin vastuuseen asiasta ikävä kyllä.

     • 1.2.2.3.2

      Hannu Siivonen sanoo

      Pykälien ja asetusten tutkiminen työttömän oikeuksien ja velvollisuuksien osalta voi tosiaan viedä toista tuntia. Nähdäkseni se ei kovin raskasta ole. Vaikeinta on ensin tietää mitkä lait siihen vaikuttaa

     • 1.2.2.3.4

      LL sanoo

      Tuohon Hannu S:n kommenttiin. Olen nyt ollut 5 vuotta työtön ja laiti sekä pykälät ja niiden tulkinnat ovat muuttuneet ja muuttuvat tuon tuosta. Ihan ei riitä tuo 2 tuntia.

    • 1.2.2.4

     Timo Jokela sanoo

     Hienoa että jollain on nykyaikana takuutyöllisyys. Tekstisi on hunajaa monelle pitkäaikaistyöttömälle, joista valtaosa hakee duunia tosissaan.
     Toivottavasti kerrot työviranomaisille ideasi?

     • 1.2.2.4.1

      Marko sanoo

      Olen huomannut samanlaista huutelua muiltakin yleensä kovin yksioikoisesti ajattelevilta nuorilta työssäkäyviltä. En jaksa edes suuttua sellaisista! Elämänkoulu opettaa.

 2. 2

  stunned sanoo

  Näin se aina menee. Caveat civis!

  Työntekijälle oli maksettu erehdyksessä olosuhdelisää useita vuosia. Vika oli palkkakonttorin, mutta vastuussa takaisinmaksusta oli liikaa saanut työntekijä. Ylimääräinen palkanlisä perittiin tilistä pennilleen.

  Kela tekee mokan myöntäessään tuen — ja perii virheensä viulut syyttömältä takaisin.

  Näissä pitäisi olla joku takuu.

 3. 3

  sanoo

  Mielestäni työtöntä on aina rankaistu omista työllistymisyrityksistä ja ehdottomasti helpoimmalla työtön selviää yhteiskunnan ”työllistymisavusta”, jos alistuu toteuttamaan työvoimavirkailijoiden työttömälle sanelemia suunnitelmia. Työvoimatoimiston suunnitelmat toisin takavat työttömälle vain elinikäisen palkattoman työskentelyn tai muun kyykytyksen.

  Aiemmin työllisyyskurssin ajalta maksettava korvaus suoritettiin jollakin muulla termillä kuin ”työmarkkinatukena”, jolloin työmarkkinatukeen oikeudetonkin työtön sai työmarkkinatuen suuruisen korvauksen kunhan vain jaksoi osallistua näille verovaroilla ylläpidettäville työllisyyskursseille. Onko tilanne nykyään toinen?

  Useita vuosia sitten luin erään lehtijutun, jossa henkilö sai tietää myönteisestä eläkepäätöksestään takautuvasti. Henkilön kohdalla eläkepäätös aiheutti kuitenkin ison laskun ”työttömän” maksettavaksi, koska hän oli osallistunut työllisyyskurssille eläkeläisenä, joten työllisyyskurssin kustannukset siirtyivätkin eläkeläisen itsensä maksettavaksi.

  Onko nykyisen lain perusteella mahdollista, että joissakin tapauksissa työtön joutuisi maksamaan sen työllisyyskurssin kustannukset ihan itse?

  Täytyy myöntää etten ole seurannut viime vuosina työministeriön tekemisiä kovinkaan aktiivisesti, koska heidän termikikkailut lähinnä nostavat ärtymystä ääliömäisestä toiminnasta, koska sama palkattoman työn lisääminen jatkuu.

  Mielestäni kaikki työllistämiskustannukset pitäisi siirtää työnantajien maksettavaksi, koska silloin edes joku vaatisi vastinetta maksetuille rahoille.

  • 3.1

   Lauri Aro sanoo

   Ei, kyllä helpoimmalla pääsee, kun jättäytyy kokonaan pois työkkärin listoilta….toki silloin rahantulokin lakkaa, mutta sehän vain pienentää kestävyysvajetta. 😀

   Nuorista kun tuli puhe, niin meidän kunta ei edes tienny, onko täällä nuorisotakuun piiriin kuuluvia, ennen kuin kerroin, että on.

   • 3.1.1

    SeniorPotamo sanoo

    Rahaa saa sossusta sitten, ei toki yhtä paljon, mutta jotain kuitenkin. Käyttörahaa jää 20-40% vähemmän, mutta vuokra, sähkö, vesi ja reseptilääkkeet maksetaan.

    Plussana myös se, että joutuu taistelemaan vain yhden laitoksen kanssa. Itsehän jouduin työmarkkinatukeakin saadessani myös sossun asiakkaaksi liian alhaisen asumistuen takia (tämän vuoden alusta asumistukeen ei enää vaikuta muu kuin vuokran määrä, mutta tulee voimaan vasta vuositarkistuksen yhteydessä). Toki asumistuki tulee edelleen Kelasta, siinä mielessä olen kahden laitoksen asiakas, mutta asumistuesta en ole koskaan joutunut vääntämään. Sossun kanssa on saanut vääntää kyllä senkin edestä, kertaakaan ei ole tullut päätöstä ilman lisäselvityspyyntöjä tai heidän tekemiään virheitä. Kerran sentään pahoittelivat, todistustaakka on toki aina ollut minulla ja joka kerta ovat joutuneet myöntämään, että itse en ollut tehnyt mitään virhettä.

    Huomattavasti enemmän silti jää aikaa kaikkeen mahdolliseen, kuten töiden etsimiseen, kun ei tarvitse vääntää te-keskuksen kanssa.

    • 3.1.1.1

     Pätkätyötön sanoo

     Kannattaa kuitenkin huomioida, että läheskään kaikki eivät saa sossusta rahaa. Toimeentulotuen ja jopa sosiaalisen luoton eväämiseen riittää se, että on perinyt osuuden kesämökistä. Eikä sitä osuutta saa myytyä kenellekään, jotta voisi ensin sosiaalitoimiston käskyn mukaan syödä ne rahat ja sitten hakea toimeentulotukea.
     Olen itse ollut tuollaisessa tilanteessa. En saanut mitään muuta kuin työmarkkinatukea ja asumistukea – tilille tupsahti kuukausittain yhteensä 690 euroa.
     Siinähän sitten yritin selvitä. (Olen vielä yksinelävä/yksinasuva, joten ketään muuta, edes toista korvausten saajaa ei ollut helpottamassa tilannetta.)

     Ottaa niin jumalattomasti pattiin kaikki kommentit, että ”sossustahan saa aina rahaa”. Kun EI SAA.
     Suurten ikäluokkien poistuessa työttömät perilliset tulevat huomaamaan tuon yhä enenevässä määrin. Ehkä sitten tehdään jotain muutoksia. Luultavasti ei.

     • 3.1.1.1.1

      LL sanoo

      Yksinasuva joutuu kyllä tosi vaikeaan paikkaan tuommoisessa tilanteessa.

      Monilla +50v.työttömillä voi tosiaan olla ajan myötä kertynyttä vähäistä omaisuutta tai säästöjä. Aika harva sossunrahoista huuteleva suostuu käsittämään ettei silloin saa tt-tukea, koska siinä lasketaan tuloksi kaikki minkä voi realisoida rahaksi. Toimeentulotuki on ns. viimesijainen tuki. Kun mitään ei ole mitään.

      Ja luultavasti juuri noin: myöntämisperiaateita ei muuteta. Meillä on kymmenen vuoden kuluttua entistäkin suurempi köyhien eläkeläisten joukko, koska pitkäaikaistyöttömyys koskee lähinnä yli viiskytvuotiaita. Ja hallitus aikoo leikata ansiosidonnaista! Sikamaista.

 4. 4

  Saku Timonen sanoo

  Ismo Hovarille tiedoksi: Sinulla ei ole kommentointioikeutta tässä blogissa, koska et ole kirjoittanut yhtään asiallista kommenttia. Tämä ei ole yleinen vessa. Bannaan kaikki sp-osoitteesi lyhyemmässä ajassa kuin sinulla menee niiden avaamiseen. Teitä kummallisia räkyttäjiä pesiytyy aina silloin tällöin tänne, mutta kukaan ei ole viipynyt kovin kauan.

  • 4.1

   Saku Timonen sanoo

   Ismo Hovari: Oletkin harvinaisen sinnikäs trolli. Olen bannannut jo 14 sp-osoitettasi ja ilmeisesti joudun bannaamaan lisää. En tiedä mitä koetat todistaa, mutta usko nyt vähitellen, että tämä on minun blogini ja minä saan täällä aina viimeisen sanan.

   Koeta keksiä järkevämpää tekemistä, mene vaikka pyöräilemään tai jotain.

 5. 5

  Antti Kuusinen sanoo

  Lauri Ihalainen sai hirveitä aikaan työministerinä ollessaan. Nuorisotakuu tarkoitettu akateemisille nuorille lisäsi muille karensseja ja turhia hakemisia koulutuspaikkoihin joihin ei mitään mahdollisuutta päästä. Vuodelle 2015 vähensi tietoisesti työllisyysmäärärahoja 20 prosenttia jotta varmasti köyhyys ja kurjuus lisääntyisi. Lauri kävi yhdessä työttömien yhdistyksessä 2015 vaalien alla. Suurin syy nuorten syrjäytymiseen on työvoimatoimistot eivät auta täysin hukassa olevaa nuorta. Virkailijoita on saatava vastuuseen Suomessa on annettu vuonna 2014 varmasti kymmenen tuhatta laitonta karenssia.

 6. 6

  Hannu Siivonen sanoo

  Nuorten työttömien kohtelu on jotain käsittämättömän surkeaa. Jos koulussa ei pärjää, on käytännössä kestokarenssilla 25 vuotiaaksi asti. Silloin toki aktivoinnit tuntuu hyvältä, mutta käytännössä ne eivät juuri auta etenemään elämässä. Kun aikoinani olin ollut työharjoittelusaa ja erilaisilla kursseilla joista yritin töihin päästä (en koskaan tosin päässyt kursseille joissa olisi oppinut ammattia joka terveydentilani puolesta sopisi). Sitten silloisesta sosiaalisesta, nykyisin ihan voitollisesta yrityksestä soiteltiin ja pyydettiin töihin. Koska he eivät voineet palkata kuin työllistämistuella, minun piti hakea lääkärintodistus vajaakuntoisen työllistämistukeen. Sen saatuani sopimus tehtiin ja työt aloitettiin. Palkka oli surkea, mutta voitti 440€ työmarkkinatuen jonka saadakseni olin aina joutunut työskentelemään. Palkkatukea riitti 2 vuodeksi, mutta puolen vuoden päästä työkkäro painosti työnantajaani olemaan uusimatta sopimustani, koska en hakenut kouluun yhteishaussa – koska miksipä kävisin töissä kun voisin olla karenssilla.

 7. 7

  Minna sanoo

  Sama viiden kuukauden odotusaika on myös yli 30-vuotiailla, joilla ei ole koulutusta eikä työssäoloehto täyty. Oli hyvä kuulla tästä takaisinperinnästä, sillä olin suunnitellut hakeutuvani kursseille saadakseni työmarkkinatukea. Näyttää siltä, ettei kannata.

 8. 9

  Heikki Sinsemilla sanoo

  Tässäpä tehokas tapa säästää. Mistäpä työtön nuori tuollaiset rahat nyhjäisee. Maksuhäiriöleima ja ö-luokkaan, ei saa asuntoakaan. Siinä sitten massoittain nuoria toivoja tekee itsemurhan tai kuolee päihteisiin. Niin se toimii, sitä varmaan sanotaan kannustamiseksi, tai miksi milloinkin.

 9. 10

  Joonas sanoo

  Sorry Saku, ei nyt liity otsikon aiheeseen, mutta tässä haetaan ilmaisia työntekijöitä aika härskillä tavalla taas kerran: ”Keilahallityöntekijäksi rekrykoulutuksen kautta”.

  https://avointyopaikka.fi/tyo-viihdekasino-turku-oy-kiitorata-keilahallityontekija-turku/2205459
  http://www.mol.fi/koulutushaku/kurssitiedotus/haku/662180_fi.htm?rss=true

  Uskottavia lupauksiakin annetaan:
  ”Vapaa-ajan lisääntyessä myös keilahallien määrä ja niiden monipuolinen palvelutarjonta lisääntyy. Alan koulutusta on erittäin vähän tarjolla, vaikka tarvetta osaajille onkin.”
  ”Keilahalleissa työskennellään myös koulutuksen aikana hallin aukioloaikojen puitteissa.”
  ”Koulutuksen jälkeen yritys päättää, haluaako palkata koulutuksen suorittaneen henkilön.”

 10. 11

  mies sanoo

  ´´Tässäpä tehokas tapa säästää. Mistäpä työtön nuori tuollaiset rahat nyhjäisee. Maksuhäiriöleima ja ö-luokkaan, ei saa asuntoakaan. Siinä sitten massoittain nuoria toivoja tekee itsemurhan tai kuolee päihteisiin. Niin se toimii, sitä varmaan sanotaan kannustamiseksi, tai miksi milloinkin´´

  sehän on ihan tutkittu juttu että porvaripuolueiden ollessa vallankahvassa niin itsemurhien määrä lähtee valtavaan kasvuun, kysymys kuuluukin, kuinka tyhmiä me Suomalaiset ollaan kun äänestetään aina samat paskaperseporvarit sinne Eduskuntaan? miksi emme ikinä opi mitään?

 11. 12

  sigmund sanoo

  Veljelle kävi aika kylmät tuossa viime syksynä.. Oma-alotteisesti haki kouluun kiinnostavalle alalle, johon oli näissä työpaja härdelleissä tutustunut. Kuukauden verran ehti olla ja vähillä rahoillaan ostaa tarpeellisia työkaluja ja materiaaleja. Sitten työkkäri pudotti pommin: heidän mielestään (omaehtoinen) koulutus (ei pkoulun jälkeisiä opintoja 28vuotias) ei lisää työllistymisen mahdollisutta ja näin ollen kaikki tuet peruttiin ja määrättiin karenssi.. Veli oli pakotettu lopettamaan koulu vaikka opo ja rehtori koittivat järkeä instansseille puhua. Nyt vajaa vuosi myöhemmin, työttömän ja kouluttamattoman arki jatkuu harmaana loisimisena.. Olen huono kertomaan, mutta olen ajatellut julkaista tuon kirjeenvaihdon, se on jäätävää luettavaa. Itse meinasin opintojeni ja opintovapaani jälkeen irtisanouyua (hankkia potkut) ja ryhtyä makoileen kans. Tän jengin liksoja en enää maksa.

  • 12.1

   SeniorPotamo sanoo

   Mitään ei kannata tehdä, siitä aina rankaistaan. Itsekään en saanut kouluttautua, vaikka olisin kouluttautumisen (avoimessa) itse maksanut.

   • 12.1.1

    Päivin Pylkkerö sanoo

    Saako TE-palvelut mistään tietoonsa noita avoimen opintoja, jos ei niistä itse kerro? Ajattelin (rahatilanteesta riippuen) mennä avoimeen yliopistoon lukemaan luovaa kirjallisuutta ja aion olla siitä hipi hiljaa työkkärin tädille. Jos opinnoista ei kerry vähintään 5 opintopistettä opiskelukuukautta kohden, ei opintoja katsota päätoimisiksi ja niiden pitäisi olla ihan ok. Mutta minä en luota oman työkkäritätini järjenjuoksuun, joten pidän turvan rullalla.

    • 12.1.1.1

     LL sanoo

     Kannattaa pitää suunsa kiinni. Minä suoritin yhdet perusopinnot ominpäin, joten ilman muuta kannattaa olla puhumatta. Kaikki mitä teet ominpäin voidaan tulkita esteeksi työnhaussa ja siitä voi rapsahtaa karenssi…

    • 12.1.1.2

     Pätkätyötön sanoo

     Päivin Pylkkerö: eivät saa tietoja.
     Itse asiassa työkkäri ei nykyään halua nähdä edes työtodistuksiakaan tms. kun ilmoittautuu työttömäksi. Sinänsä mielenkiintoista, kun oletettavasti koko lafkan tarkoituksena on ainakin ollut etsiä työttömälle työnhakijalle jotain oman alan hommia – tai duunia, josta on aiempaa kokemusta…
     Suorita opintosi ja pidä suusi supussa. Työhakemuksiin sitten voi laittaa nuo tiedot.

 12. 13

  elimäki sanoo

  Suosittelen mitä lämpimimmin lukemaan tämän kolumnin: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1436152726700

  ”Nyt Kalle on työskennellyt jo pitkään it-alalla. Se ei johdu siitä, että olisi luotu jokin uusi palvelu. On vain hyödynnetty Vamoksen työskentelyjärjestyksen ensimmäistä kohtaa: katso silmiin.

  Silmiin katsominen on mainio kielikuva ihmisen ottamisesta ihmisenä, koska se ei ole pelkkä kielikuva. Silmiin katsominen on vuorovaikutuksen ja kunnioituksen akti. Se synnyttää kokemuksen välittämisestä.

  Kallen tarina ei ole yksittäistapaus. Sillä, että jokaisen omilla kokemuksilla on väliä, on hämmästyttävän suuria seurauksia.”

  Aloitettaisiinko silmiinkatsomisen vallankumous jo tänään? Olen itse ainakin mukana.

 13. 14

  osa-työkykyinen sanoo

  Niin, joo ja Jos joku laki on perustuslain vastainen, niin Virkamiestä ohjeistetaan sitä lakia soveltamasta, mutta mutta, kun meillä laillisuusvalvojana toimiva AVI ei hoida hommiaan niin työkkärin virka ukot ja akat tekee jatkuvasti laittomia päätöksiä.

  Itsekkin olen jatkuvasti TE-viranomaisten kanssa asioidessani joutunut pitämään kieleni keskellä suuta, ja puhumaan mahdollisimman vähän, joten minulle on tullut status että olen niinkuin muka syrjäytynyt sosiaalisista ympyröistäni????

  Nytkin on mulla henk.koht. valtion virkamiehenä toimivan sukulaiseni kanssa suukopu käynnissä, tästä että virkamiehet vastuuseen laittomista päätöksistään, sukulaiseni syyttää tilanteesta poliitikkoja, että lait on niin sekavia, ettei virkamies pärjää, johon minä vetäisin viimeisen niitin, että minä näen tämän ristiriidan samana kuin sukulaiseni olisi mafian kirjanpitäjänä, eli osallistuu varastettuun tavaraan joka on rikolain mukaankin rangaistavaa.
  Sanoin sukulaiselleni että haeppas rehellisiin töihin sieltä virastosta mätänemästä, ehei ei hän lähde ennenkuin laitetaan sanoo hän, edut on niin hyvät.

  siinäpä valitkoon onko rikollinen (oikeistopoliittinen) ruokkiva käsi tärkeämpi kuin omat sukulaiset ja heidän kunnioitus.

 14. 16

  Anu Palkonen sanoo

  Ihmeelliseltä tuntuu, kun nykyään nuorten kohtelu on jotenkin käsittämättömän kapeakatseista. Samaan aikaan, kun suuryritysten asemaa helpotetaan ennestään, nuoria tulevia veronmaksajia ajetaan ahtaalle. Mollivoittoinen toiminta jatkunee, mutta toivotaan parasta. Onneksi tulevaisuus tuo aina toivon tullessaan, vaikka siihen ei jaksaisi aina uskoa.

 15. 17

  Saska sanoo

  Pykäläviidakko on aivan mahdoton, onneksi joku asiaa tunteva viitsii hieman avata asiaa. Täytyy toivoa, että norminpurkutalkoot osuisivat myös näihin oikeasti järjettömiin pykäliin

 16. 18

  Marko sanoo

  Minua ihmetyttää lainkohdan tämä momentti: ”b) omalla menettelyllään aiheuttanut, ettei tule valituksi 1 momentissa tarkoitettuun opiskelupaikkaan;”

  Mikä on tämä oma menettely? Onko ”vääränlainen” pärstäkerroin oma menettely? Olen varma, että tähän käy viranomaisten puolelta mikä tahansa asia sillä tavoitteella, että estetään nuorta saamasta perustuslain 2. luvun §19 toisen momentin mukaista etuuttaan. Se on syrjintää työttömyyden, koulutuksen ja iän perusteella.