Uutinen ja totuus

Toimittajille voidaan syöttää kuntouttavasta työtoiminnasta millaista virallista totuutta tahansa ja kaikki menee kritiikittä läpi. Otetaanpa tämän päivän ”hyvä” uutinen ruodittavaksi:

Työelämään kuntouttavaa työvoimatoimintaa on tarjottu kevään aikana selvästi useammalle kuin viime vuonna. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu pitkään työttömänä olleille. Toiminnassa opetellaan työelämä- ja elämänhallintataitoja.

Kuntouttava työtoiminta perustuuu siihen harhaluuloon, että työtön menettää automaattisesti sekä työelämässä vaadittavat taitonsa että koko elämänhallintansa. Hän syöksyy välittömästi kotisohvalle syrjäytymään olutpullo kourassa ja on 300 päivän työttömyyden jälkeen älytön ihmisraunio. Jos tämä olisi totta, niin jokainen vuorotteluvapaalta palaava pitäisi kuntouttaa takaisin työelämään aina aamulla heräämisen oppimista myöten.

Kasvua oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 28 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Pelkästään työmarkkinatuella kuntouttavan toiminnan aloittaneita oli maaliskuussa miltei 8500, kun vuosi sitten luku oli noin 6800.Taustalla on lähinnä pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön sosiaalineuvos Eveliina Pöyhönen.

Näin on ja tämä tosiasia on aiheuttanut tilastojen siivoamispaniikin. Kuntouttavassa työtoiminnassa oleva ei enää tilastoidu työttömäksi. Mitä enemmän väkeä saadaan tilaston johonkin muuhun lokeroon, niin sitä tehokkaammalta vaikuttaa työvoimahallinnon toiminta. Kuntouttava työtoiminta tulee paljon kalliimmaksi kuin pelkkä työttömyysetuuden maksaminen, mutta se on tilastoja siivottaessa sivuseikka.

Muita kasvuun vaikuttavia tekijöitä ovat kuntien palveluvelvoitteisiin vaikuttaneet lakimuutokset, jotka ovat kannustaneet kuntia ohjaamaan työttömiä erilaisten aktivointipalveluiden piiriin. Esimerkiksi vuodenvaihteen jälkeen kunnat ovat joutuneet ottamaan vastuulleen 300 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatuesta puolet. Aiemmin raja oli 500 päivää.

Tässä tulikin se tärkein syy kuntouttavan työtoiminnan lisääntymiseen. Se on laivastainen kuntouttavan työtoiminnan käyttäminen kuntatalouden tasapainottamiseen. Kun työtön sijoitetaan kuntouttavaan työtoimintaan, niin kunta vapautuu hänen osaltaan työmarkkinatuen maksuosuudesta ja saa lisäksi 10,09 euroa päivässä jokaisesta sijoitetusta. Lisäksi kunta hyötyy vielä palkattomasta työpanoksesta, koska kaikkialla käytetään työtoiminnassa olevia laittomasti palkkatyötä korvaavana työvoimana.

Heinäkuun alusta lähtien kuntouttavaa työvoimatoimintaa voidaan tarjota enintään neljänä päivänä viikossa. Viitenä päivänä viikossa töihin kykenevien katsotaan kuuluvan muiden kuin kuntouttavan työvoimatoiminnan piiriin. Päivien vähentämisellä pyrittiin kustannussäästöihin, mutta pitkäaikaistyöttömyyden kasvu uhkaa tavoitetta.

Tätä lakimuutosta tunnutaan pidettävän jotenkin huonona asiana. Sehän säädettiin sen takia, että huomattiin kuntien jatkuvasti rikkovan lakia käyttämällä palkatonta työvoimaa jopa kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Tämä työvoima on vieläpä sellaista, jonka lain mukaan on oltava kykenemätöntä osallistumaan työhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, kuten esim. koulutukseen ja työelämävalmennukseen. Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen toimenpide ja luoteeltaan sen on oltava sosiaalipalvelua.

Lakimuutos siis pakottaa kunnat miettimään edes vähän oman toimintansa laillisuutta, mutta tämä onnistutaan virallisesti kääntämään työttömien vahingoksi. Pitkin kesää on kuulunut valitusta siitä, että nyt työttömiä estetään tekemästä työtä. Niin estetään ja niin on tarkoituskin. Palkkatyötä ei lakimuutos estä, mutta se rajoittaa edes vähän lainvastaista palkattoman työn teettämistä.

Mistähän löytyisi sellainen toimittaja, joka joskus viitsisi itse miettiä näitä asioita? Kai heille ainakin periaatteessa maksetaan muustakin kuin viranomaisten puheiden sellaisenaan toistamisesta.

Kommentit
 1. 1

  Saku Timonen sanoo

  Pahoittelen kaikkien kommenttien menemistä ennakkotarkastukseen. Tämä pieni viivästys johtuu eräästä herrasmiehestä, joka keksi ruveta harrastamaan blogini häiriköintiä kymmenillä eri sähköpostiosoitteilla, vaikka hänellä ei ollut mitään asiallista sanottavaa.

  • 1.1

   Darkkiss sanoo

   Ennakkotarkastuksessa ei sinällään ole mitään pahaa. Mutta pelkäänpä kovasti käyvän niin, että kriittiset mielipiteet jäävät julkaisematta. Sen jälkeen menee melko yksipuoliseksi luettavaksi. Kritiikki rikastuttaa aina, sikäli kun se on asiallista.

   Toki häiriköt on saatava kuriin jollakin konstilla. IP-bannikin on hankala koska suurin osa on kuitenkin natin takana. Ja senkin asiansa osaava ohittaa silti.

   • 1.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Ennakkotarkastus on tilapäinen toimenpide. Myös sen aikana kriittiset mielipiteet pääsevät seulan läpi. Kanssani saa olla eri mieltä, kunhan on sitä asiallisesti.

 2. 2

  Hannu Siivonen sanoo

  Hyvä kuvitus uutisessa on. Antaa kuvan kuntouttamisesta, jota kuntouttavan työtoiminnan määritelmällisesti ei tule olla

  • 2.1

   Saku Timonen sanoo

   Totta. Kertoo hyvin siitä, että lehti ei ymmärrä alkuunkaan kuntouttavan työtoiminnan ja lääketieteellisen kuntoutuksen eroa.

   • 2.1.1

    Hannu Siivonen sanoo

    Ei voi kuitenkaan kovin ankarasti siitä moittia. Onhan toiminnan nimikin täysin harhaanjohtava. Se ei ole kuntoutusta eikä työtä, kuitenkin laissakin molemmat sanat ovat mainittu nimessä

 3. 3

  Haikki sanoo

  8500 pitkäaikaistyöttömän pakkotyöllä aktivointi maksaa valtiolle kuukaudessa 6,3 miljoonaa. Kun nämä elämänhallintansa menettäneet korvaavat sitten kaupungin työntekijät, niin saadaan aikaan vain lisää työttömiä ja lisää menoja valtiolle. Hölmöläisten peiton jatkaminenkin oli nerokasta puuhaa tähän valtion työllistämispolitiikkaan verrattuna.

  • 3.1

   ........... sanoo

   Totta.
   Ja eilen tuli taas 2300 työtöntä lisää – iso joukko päteviä huippuammattilaisia, jotka ihan pikimiten raunioituvat kotisohvalleen alkoholisoitumaan.
   Kauheaa ajatellakin.

   • 3.1.1

    töytön sanoo

    Taas tuli helvetisti lisää rikkaruohoja Vartiaisen peltoon, voi helevetan helevetta.

    • 3.1.1.1

     LL sanoo

     Jarppa, työministeri sanoo HS:ssä ettei kannata jäädä sohvalle makoilemaan vaikka irtisanomisrahoilla ja ansiosidonnaisella eleleekin tosi mukavaa elämää.

     Juhana, talousmytologi eduskunnasta, nauttii kun Suomessa on työttömiä. Hän saa onnenorgasminsa kun saa keksiä mahdollisimman sadistisia systeemejä työttömille.

     Timo, persu ulkoministeri, haluaa saada elämäntapaintiaanien elämäntavat arjalais-suomalaisiksi. Persuperheessä noudatetaan umpikatolilaista periaatetta: Nainen vaietkoon seurakunnassa (paitsi ne jotka niiavat nätisi ja tekevät kuten Suuri Johtaja sanoo). Se homosaatio on pysäytettävä (Timon, Alexin ja Juhan homoilusta ei saa puhua julkisesti).

     Juha, sosiopaatti pääministeri, sanoo työttömille: Tämä on suuri mahdollisuus! Suomi nousuun! Teitä tarvitaan, mutta älkää kyselkö palkkojenne perään. Nyt täytyy jokaisen tyytyä vähään.

     Alex, kassanhoitaja ei enää hymyile koska konsultit sanoivat ettei nyt saa hymyillä. PItää olla vihainen kreikkalaisille ja kääntää kansan huomio vain ahneisiin kreikkalaisiin. Ettei kansa huomaisi mitä Suomen Troikka tekee.

   • 3.1.2

    Marko sanoo

    Eräät äänet ovat sitä mieltä, että kyseinen 2300 työntekijän irtisanominen johtuu näiden ihmisten omasta valinnasta ja laiskuudesta.

  • 3.2

   sauhuttelija sanoo

   Työn menetys on yksi asia. Elämänhallinnan menetys on toinen asia. Tosin työn ja säännöllisten tulojen menettäminen tuppaa hankaloittamaan sitä elämänhallintaa.

   Pitkäaikaistyöttömällä on hyvin vähän rahaa, mutta sitäkin enemmän vapaa- aikaa. Ja kateellisten mielestä työttömällä ei ole oikeutta vapaa- aikaan. Hehän ovat ikään kuin lomalla. Joten heidät tulee komentaa tekemään ”jotain”. Oli asiassa järkeä tai ei, pääasia on, että hiki virtaa.

   • 3.2.1

    ........... sanoo

    Inhoan todella luterilaista työn palvontaa.

    Hyvin monet työt ovat tarpeettomia, jotkut suorastaan vahingollisia. Toimeliaat tyhmeliinit pilaavat koko tämän maailman.

    • 3.2.1.1

     LL sanoo

     Osut oikeaan. Suomessa tehdään valtava määrä täysin tarpeetonta ja turhaa työtä. Työnpalvonta saa aivan ihmeellisiä ulottuvuuksia. Se jopa parantaa mahdollisista sairauksista.

 4. 4

  sanoo

  Vai että mistä löytyisi toimittaja, joka miettisi ihan itsekin? Mahtaa olla aika pitkässä matkassa sellainen. Jos se ei ole keskiluokkaisuuden luulossa ja työttömiä ylhäältä katselemaan pyrkivä idiootti, se on kaksinkertaisesti ongelmallistunut oman pysyvän määräaikaisuutensa tai huonojen ehtojen pakkofreelanceriutensa kanssa. Molemmat näistä asemista merkitsevät henkilökohtaisista syistä jääviyttä ennakkoluuloisuutensa takia, mutta kukaan ei edes enää huomaa tätä saati sitten teekin sille jotain.

  Sitten tulee tämä vallalla oleva piilofasistinen työn epäjumalana palvominen, jota ei yksinkertaisesti uskalleta haastaa ennen kuin yhteiskunnan aatteellinen valtavirta alkaa sitä halveksia ja hyljeksiä. Onko kukaan tullut ajatelleeksi, että kuinka vielä vähän aikaa sitten virkamiehiä oli kuulemma kymmeniä prosentteja liikaa ja virastotyö oli tehotonta? Sieltä se tulee taas kohta ja työhallinto tulee vuorollaan saamaan niskaan osansa kurasta vaikkapa jo kuultujen tempputyöllistämisen tai aikuisten ihmisten päivähoidon nimikkeillä. No, eivät ne työttömät tästä mitään hyödy silloinkaan, koska äänessäolijat eivät kiinnitä heihin sen suurempaa ihmisarvoa kuin aiemman vaiheen kyttääjä-käskyttäjätkään. Aika huimaa, että toimittajat joiden työ olisi ollut kertoa totuus ja kritisoida valtaa ovat itse sen kiivaimpia ja kuuliaisimpia juoksuhenkilöitä.

  Sitten on sellaiset henkilökohtaisuudet, joita yksipuolisesti katselemalla voisi välillä haksahtaa luulemaan, että maan etenkin nuori polvi on täysi pelkkiä vuorovaikutustaidoistaan vajaita, neurologisesti poikkeavia ja muita ongelmapersoonia. Kun työvoimapolitiikan todellisuutta niille kertaa, sieltä voi ihan oikeasti tulla päin naamaa täysi berserkki tai primitiivireaktioinen, koska on kuulemma oltu negatiivisia tai lannistavia. Mitään ei jaksettaisi kuunnella eikä lukea ja aivan kaikki on muka ensimmäisessä persoonassa sanottu sopimiskysymys. Paitsi, että eihän se ole. Työmarkkinoiden valtasuhteet eivät ole muuttuneet miksikään eikä voitontavoittelutarkoituskaan ole poistunut. Ja aivan liian moni näistä nuorista on valehdellut itselleen, että heidän tulee olla media-alalla niinkuin nykyään on tapana sanoa.

  Sitten kun ei ole kontakteja niin otetaan juttuun se ensimmäisenä puhelimeen saatava kirjoituspöytätyyppi tai se kenet ”avulias” työvalmentaja haastateltavaksi värvää. Haastattelussakaan ei tiedetä tarpeeksi että osattaisiin kysyä mitään merkityksellistä tai ei vain omaa sosiaalista kyvyttömyyttään ja pelkuruuttaan pystytä esittämään oikeita kysymyksiä. Mistä kertovat toisessa yhteydessä mitään mihinkään liittymättömät kuvat juttujen yhteydessä, pakonomainen nimien poisjättäminen/muuntelu tai kasvojen blurraaminen? Taloudelliset syyt sivuun laitettuna se on joutavaa uushäveliäisyyttä, joka ensisijassa säästelee toimittajaa leikkivää itseään tai hänen mitään kestämättömäksi vähättelemänsä yleisöä järkytykseltä, jota jouduttaisiin peräti pahoittelemaan. Onko tälläinen työ enää journalismia ollenkaan vai pikemminkin jonkinsortin viihdettä?

  Jossain tämän kaiken leikkauspisteessä ollaan sitten kun selitetään juttujen näkökulmaamisesta(hyi saatana mikä sanakin), asiallisuudesta, positiivisuudesta ja siitä mitä auktoriteettijulkaisussa tai maakunta- ja paikallislehdessä voidaan julkaista. Selitellään, että eivät ihmiset eivät ajattele niin tai näin monimutkaisesti ja puhutaan lisäarvosta(toisen kerran hyi saatana). Lopputulema on se, että totuus marginalisoituu tai muuttaa epärelevantiksi. Sen jälkeen julkaistuissa jutuissa on helppo olla positiivisesti kuntoutuksen puolella tai puhua yksikäsitteisesti työllistämisestä kaikissa mahdollisissa tapauksissa. Mistäs senkään tietäisi, jos ei ole eläessään töissä ollut tai joko ei oppinut siellä mitään/nyrjähti jotenkin kokemustensa vuoksi.

  Kaikki ei suinkaan ole yksinomaisesti toimittajina työskentelevien ihmisten vika, merkittävä osa on sitäkin että he vain vastaavat heihin kohdistettuihin odotuksiin tai koettavat toimia vallitsevissa oloissa. Taloudellinen pakko, matala kunnianhimotaso ja ammattiin valikoituvien henkilöstöpoolin kapeutuminen tietynlaiseksi, siinä ne suuremmat selitykset taitavat olla. Sietäisi kysyä, että miksi järkyttyä jahka tietyissä oloissa syntyi täysin ennustettava lopputulos? Sitäpaitsi, julkaisutoiminnassa vallitsee elinkeinonvapaus ja journalismikin on vapaa ammatti. Se joka taitaa saa koska tahansa tulla sekä tehdä paremmin, ja siten saavuttaa voiton vieden markkinat niiltä jotka eivät niillä enää mitään tee.

 5. 5

  LL sanoo

  Olen palkkatukityössä erässä kaupungissa ja eräässä suosituimmista kunnallisista palveluista. Olen koulutettu alalle ja tämä on ihan ookoo, saan tes:n mukaista palkkaa. Saan tehdä niitä asioita joita osaan ja joissa olen hyvä. Olen tehnyt samaa työtä myös 9 euron päiväpalkalla 3 kuukautta työharjoittelun nimellä. Työkaverit olivat silloin kuten nytkin fiksuja ihmisiä jotka tekevät hyvin pienellä palkalla arvokasta työtä.

  Olen entinen kunta-alan duunari ja aina enimmäkseen tykännyt työstäni. Tiedän kuinka kovilla ovat ne jotka ovat suorittavalla tasolla (kuntalaisten kanssa joka päivä), koska koko valtapoliittinen puhunta perustuu siihen harhakäsitykseen, että koko julkinen sektori on paisunut liian suureksi ja sitä pitää leikata.

  Julkisen sektorin ”vainoaminen” alkoi jo edellisen laman aikoihin ja kunta-alaa pyritään rajuilla toimilla yksityistämään. Siitä ei hyvä heilu. Kunnat kärvistelevät budjettiensa kanssa ja aika harva kuntapäättäjä tai jonkin hallintokunnan johtavassa asemassa oleva on ryhtynyt aktiivisesti ja julkisesti puolustamaan kaikille yhteisiä ja yhteisillä varoilla tuotettuja palveluja. Johtajat ja esimiehistö leikkaavat ja siirtävät leikkauslistat alaspäin, sinne missä työ varsinaisesti tehdään.

  En siis mollaile tässä kunta-alan ihmisiä. Mutta tämäkin ala jossa olen nyt töissä, tarvitsee ylimääräistä väkeä. Kun yksi työkaveri luki uutisen työllistämismäärärahojen loppumisesti, hän totesi yksi kantaan: ”Miten ihmeessä me selviämme ilman työllistettyjä?”

  On aivan tavanomaista, että kunnan hommia hoitaa vakituisten lisäksi runsas joukko palkkatuella olevia, kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa olevia. Vain palkkatuetut saavat palkan, kuntsarit ja työkokeilijat tekevät työtä palkatta. Juttelin yhden työkokeilussa oleva kanssa ja hän kertoi edellisen kerran olleensa palkkatuella, mutta nyt hänet TE-toimiston toimesta työnnettiin puolen vuoden työkokeiluun. Hän ei ole nuori ihminen, hän on hyvin koulutettu ja työkokemustakin on jo kertynyt.

  Minusta nämä täysin palkattomat työt, mitä nimeä niistä nyt käytetäänkin, pitäisi lopettaa kokonaan. Työllistämismäärärahat pitää sitoa käytettäväksi enimmäkseen palkkatukeen, kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelun muoto. Työkokeilusta on myös maksettava palkkaa, mikäli sitä käytetään työn teettämisessä (kuten vaikuttaisi olevan).

 6. 7

  Raili Orpo sanoo

  Itse tilastoja varten kikkailu on aina tuomittavaa. Sitä tapahtuu kuitenkin paljon, koska tilastot tarjoavat raakaa todistusaineistoa. Media osaltaan ruokkii tätä, koska se nielee tilastot purematta, kuten tässäkin tapauksessa. Onneksi joku jaksaa nostaa näitä epäkohtia esiin!

 7. 8

  töytön sanoo

  Monikohan kuntoutuu miinusmerkkisesti näissä toiminnoissa.. Yksikin tuttu keltaisine työpukuineen sätkää kääriessään totesi 4 vuotta olleensa ”touhuissa” mukana palkkatöistä pois jouduttuaan yt-neuvotteluiden päätteeksi. Aika hälläväli meno tuntui jo olevan alle 30v fiksulla kaverilla. Joopastajoo.

 8. 9

  Jukka sanoo

  ”Kuntoutettavan” orjatyöläisen ryhmään voi kuulua kuuluu esim. kaksi ohjaajaa ja 12 työtöntä. Työtön nainen on osallistunut mm. selkokieliselle lukihäiriöluennolle, vaikka on ammatiltaan toimittaja ja yrittäjä. Ravitsemusasiantuntijan luennolla hän on kuullut, että porkkana on terveellistä. Ei kai kuntouttavan työtoiminnan tavoite voi olla se, että osallistujan omanarvontunto romahtaa, työtön toimittaja ihmettelee järkyttyneenä.
  Samoilla luennoilla on istunut myös työtön opettaja. Opettaja käy kuntouttavassa työtoiminnassa, vaikka se on viimesijainen palvelu. Siihen lain mukaan saisi ohjata vain ne jotka eivät kykene työhön tai muuhun työttömiä aktivoivaan toimintaan. Tällainen kuukausien käkkiminen on ajan ja rahan tuhlausta, hölmöläisten hommaa, opettaja toteaa.

  Kaikki päätyivät kuntouttavaan työtoimintaan samalla tavalla:
  aktivointikeskustelun kautta. Kaksi virkailijaa istui ylemmällä tasanteella, minä alemmalla kuin altavastaajana. Sain allekirjoitettavakseni paperin, jossa jouduin sitoutumaan ryhmätoimintaan, työtön toimittaja kertoo. Naistoimittaja alkaa loppukesästä työskennellä yhdistyksessä kuntouttavan työtoiminnan nimikkeellä.

  Työtehtävät liittyvät omaan alaan, kirjoittamiseen. Hän työskentelee avustajana, ohjaajan valvomana. Itsetunnolle se on kova kolaus, työtön toimittaja myöntää.
  Onko ”kuntouttavan” orjatyön tarkoituksena murtaa ihmiset? Niin että he joko tekevät itsemurhan tai suostuvat työskentelemään ilmaiseksi, jotta yhteiskunta säästää?!

 9. 10

  Jukka sanoo

  Miten tehokasta tällainen ”kuntouttava” orjatyötoiminta sitten on?

  Ylen uutisen mukaan se johtaa erittäin harvoin työlllistymiseen.

  Työkokeilussakaan olleista harvempi kuin joka viides työllistyy kokeilun jälkeen.

  Pitkäaikaistyöttömyyden työllistämispalvelut ovat usein ”kuntouttava” orjatyötoiminta tai työkokeilu.

  Näitä toimia on jutun työttömän kohdalla kokeiltu jo moneen kertaan.

  Työtön on kuluneiden vuosien aikana saanut koulutuksen kolmeen ammattiin ja suorittanut kaksi toisen asteen tutkintoa, eikä silti palkallista oikeaa työpaikkaa löydy.

  1990-luvun laman alussa työelämästä pois pudonnut työtön on sittemmin työskennellyt varastomiehenä, elektroniikan purku- ja kierrätystöissä ja autoalan korjaushommissa sekä toiminut rakennusapulaisena ja suurmoduuliasentajana.

  Työtön on ruuvannut kasaan konttiasuntoja asunnottomille, kärrännyt ruumiita terveyskeskuksessa ja putsannut räjähtäneen paskaputken jälkiä.

  Kaiken tämän työtön jotui tekemään 9 euron päiväkorvauksella!

  Työkaverit paiskivat vieressä samoja hommia täydellä palkalla.

  ”Kuntouttavalla” orjatyötoiminnalla ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä kuntoutumisen kanssa.

  Eikä periaatteessa työn kanssa, koska kyse on sosiaalipalvelusta, ei oikeasta työstä, vaikka siinä työtön tekeekin ihan oikeaa työtä, muttei saa siitä oikeaa palkkaa.

  Jos työtön kieltäytyisi ”kuntouttavasta” orjatyötoiminnasta/palvelusta, hän menettäisi työttömyysturvansa ja joutuisi toimeentulotuelle, jonka perusosaa leikattaisiin aluksi 20 prosenttia, tai jopa 40 prosenttia.

  Vähimmäiselintason turvatakseen työttömän on siis osallistuttava kunnan järjestämiin aktivointitoimiin ja tehtävä töitä palkatta ilman työsuhdetta.

  Siksi ”aktivoidun” työttömän kohdalla kyse on vastikkeellisesta sosiaaliturvasta.

  Työtön kuvailee olevansa ”kuntoutuksen ikuisessa välitilassa maailman tappiin”.

  Hänellä on edessään uusi kuntouttavan työtoiminnan jakso, edellisen loputtua.

  ”Kuntouttava” orjatyötoiminta kestää periaattessa maksimissaan 2 vuotta putkeen, mutta yleensä sitä ketjutetaan kunnes työtön pääsee oikeisiin palkkatöihi, pääsee eläkkeelle tai kuolee?!

  • 10.1

   Marko sanoo

   Ei ollenkaan tehokasta! Toiminta on pelkästään olemassa sitä varten, että kunta voi säästää. Kukaan ei työllisty näihin keksittyihin hommiin. Ne ovat turhia! Näinpä toiminnassa on kyse työttömien kierrättämisessä systeemissä eikä mistään muusta.

 10. 11

  Jukka sanoo

  Työtön ryhmäkaveri on jo kolmesti istunut läpi samat porkkanaluennot.

  Hän kutsuu KuTy-toimintaa mieltä alentavaksi touhuksi.

  Se kuormittaa paitsi työttömiä, myös kunnan terveydenhuollon henkilöstöä, jota värvätään luennoimaan sosiaalisen kuntoutuksen ryhmissä.

  Ammattilaisten työtaakkaa lisäävät sairaslomatodistukset, joita työttömät hakevat päästäkseen turhauttavasta KuTystä.

  Kuntoutettavan uraputken huipulla häämöttää palkkatuettu työ SPR:n Kontissa, joka on kierrätyskeskus Tampereen Lielahdessa.

  Sinne ylenevät harvat ja valitut työttömät.

  Pahimmillaan työttömät siis vain kiertävät järjestelmässä.

  Sosiaalityönjohtaja Erja Kovalainen vahvistaa, että monet kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevat palaavat jakson jälkeen takaisin työmarkkinatukilaskulle. Taustalla on heikko työllisyystilanne.

  Työttömän kulujen maksaja vaihtuu, jos kunta aktivoi työttömän ”kuntouttavaan” orjatyötoimintaan, joka on kunnan vastuulla oleva, työllistymistä edistävä palvelu.

  Samoin käy Te-toimistojen järjestämien työkokeilujen kanssa.

  Aktiivitoimien aikana valtio eli kaikki suomalaiset veronmaksajat maksaa koko työmarkkinatuen, eli kunta säästää.

  Mutta mitä merkitystä veronmaksajille on että maksetaanko me ne kulut kunnallisverossa vai valtion verossa?

  Samalla tilastot siistiytyivät, sillä kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ei lasketa työttömien kokonaislukuun.

  Heidät tilastoidaan erikseen työllistymistä edistävissä palveluissa.

  Erja Kovalainen laski, että sijoittamalla reilut 200.000 euroa työhönvalmentajien palkkaan, se mahdollistaisi 10 määräaikaisen työhönvalmentajan palkkaamsen joka johtaisi noin 150 työttömän olevan aktivoimisen.

  Olisikohan sittenkin järkevämpää pistää tuokin 200.000 euroa perustuloon, joka mahdollistaisi työttömien oikean työn teon?!

  Tuollakin summalla maksettasiin useille kymmenille työttömille perustulo, jonka lisäksi he saisivat tienata oikeaa palkkaa.

 11. 12

  Siltojen Jack Norris sanoo

  Eniten näissä työttömyys asioissa ärsyttää se, että Suomessa esitetään varsinkin poliitikkojen ja viranomaisten toimesta niin hyvää, jotta päästään sanomaan vaikka mitä törkeyksiä työttömistä ja köyhistä, sekä oikeuttamaan omaa parempaa asemaa.

  Tosiasia on kuitenkin, että tämä maa on pitkäaikaistyöttömälle yksi vankila ja työvoiman ulkopuolelle suljetulle eristyselli sen verran paha rangaistus tässä äärikapitalistessa yhteiskunnassa, jossa kaikki elämänalueet on kaupallistettu tulottomuus ja vähävaraisuus on.

  Omassa kunnassa itsemurhia tehdään vähän väliä. Kuinkahan paljon suomessa oikeasti tehdään itsemurhia siivotaanko niitäkin tilastoja samalla tavalla kun työttömyyttä?

 12. 13

  Aku Laitinn sanoo

  Kuntouttavassa tai työkokeilussa on kaikki negatiiviset puolet mitä voi keksiä, jopa parempi olisi juuri nämä narunhyppelyt, ristisanatehävät tai turha joutenolo, sinnehän voisi silloin jopa livauttaa tablettia tai oppikirjoja mukaan ja lukea itsenäisesti jotain hyödyllistä. Mutta ei, pahimmillaan nämä toiminnot syövät aikaa ja energiaa, taloudellisen hyödyn jäävän tasolle että mitään kodinkoneista ei saa mennä rikki tai pitää kilauttaa sukulaisille korjauttamaan ne, ja toivonmukaan sitä apua tulee. Hyödyllistä aikaa, jonka voisi käyttää a) töidenhakuun b) yleissivistykseen c) jonkun asian oppimiseen tai d) harrasteiden viemiseen edes jokseenkin tuottavalle tasolle. Kontakteja, suhteita, oikeita ihmisiä et tule tapaamaan, mitää ihan oikeaa työelämään liittyvää et tule oppimaan. Keneltäkään et voi kysyä koska he eivät osaa antaa vastausta mihinkää. Koulutuksesta, mahdollisista yrityksistä, töistä, ketjuista, talouteen liittyvistä, henkilökunnan tietämys ja taso on puhdasta nollaa. Työkokeilussa ei taas ole aikaa antaa sinulle vastauksia sieltä esimiestasolta. Omakohtaisia kokemuksia on että hain töitä ja pääsin haastatteluun mutta ei valittu koska minulla on aivan liikaa työkokemusta aloista jotka eivät liity mitenkään toisiinsa, katsotaan siis että vaihdan työpaikkoja kuin rukkasia… olen saanut työvoimatoimistolta valitukset omatoimisesti töihin hakemisesta sekä kouluttautumisesta, heidän mukaansa se ei ole relevanttia. Vielä kaupanpäälle että olen suorittanut yläasteen ulkomailla, hain ammattikouluun niin enpä saanut pisteen pistettä sillä todistuksella, kun jokatapauksessa, ulkomailla suoritettu on ”harkinnanvaraiseen piiriin” kuuluva. Syrjintää sanon minä. Nyt käyn yhdeksännen luokan uudelleen (herranjestas mitä resurssien tuhlausta) ja koitan sitten suorittaa lukiosta YO-todistukset. Toivonmukaan näin ”kokaikaisena opiskelijana” saan kirjoitettua ne YO:t ilman että minun täytyy näitä himskatin työvoimapoliittisia ajanhukkia korkata kertaakaan. Olen kuitenkin jo äärimmäisen epäluottavainen työnantajiin, työmarkkinoihin ja siihen että teenkö minä millään ammattikorkeakoulupapereillakaan mitään kun valmistun pari vuotta myöhempään, sekä sillä että aina haastatteluissa työhistoria tuppaa olemaan ongelma taitojen hajoavaisuuden ja uran rakentamattomuuden kannalta.

 13. 14

  sanoo

  Niin, johan perustuloa on puhuttu sen parikymmentä vuotta, kun on tiedetty tietoteknisestä vallankumouksesta ja viimevaiheissa myös digitalisaatiosta, joiden sanottiin johtavan tilanteeseen missä työ loppuu. Mutta kun eivät asianosaiset voi raportoida itse itsestään eikä sitä sovi liioin jättää kaikensortin melskaaville saarnaajillekaan. Siinä se journalismin merkitys sitten tulisi sujuvasti esiin, tuleeko dystopia vai ihan silkkaa lähikurjuutta tarkoitusella tietyn näköiseksi mulkattujen rakenteiden ja politiikan kautta?

  Ei sovi, että tietyn yhteiskuntamallin vihaajien poliittisesti tarkoituksenmukaiseksi käsikassaraksi tehty perustulomalli otetaan käyttöön itsetarkoituksena minkä kautta kaikkea muuta katsellaan. Siitä voidaan keskustella, jos joku muukin kuin visionäärit itse sanovat maailman muuttuneen pysyvästi kulutuksen ja jatkuvan kasvun sivutuotteiden kuten ansainta- ja rahastointiperiaatteiden ympäriltä. Eikä sovi sekään, että ay-liikettä ja työehtosopimuspolitiikkaa vihaavat nälkäpalkkatyön toitottajat manipuloivat maatamme amerikkalaisemmaksi kuin Amerikka itse.

  On tiedettävä, jotta osaa tehdä oikeita valintoja. Tietoa eivät toimita poliittiset sontaluukut, helppoheikit, saarnaajat tai asianosaisetkaan. Jos ne ovat vähääkään rehellisiä, sanotaan suoraan kannettavan viestiä ja kerrottavan miltä maailma näyttää jos sitä katsellaan sanojan tai maksajan näkökulmasta. Eikä vakiintunut media, jota minä en ilkeä valtamediaksi tai valtavirraksi sanoa, joka pääsääntöisesti peesaa passiivisena vallitsevaa todellisuutta koko liikevaihtonsa edestä. Peesaaminen vain nykyään niin kädettömien eläjien vastuulla ja halpuuspaineiden rasittama, että sen on näköistä työvoimapolitiikankin raportointi.

  • 14.1

   LL sanoo

   ”…kun on tiedetty tietoteknisestä vallankumouksesta ja viimevaiheissa myös digitalisaatiosta, joiden sanottiin johtavan tilanteeseen missä työ loppuu. ”

   Minä äimistyn joka kerta kun näen tämän itsestäänselvyytenä hoetun lauseen.

   Teknologia on toki vienyt esimerkiksi teollisuudesta työpaikkoja, mutta se on samaan aikaan myös luonut uusia (kukas niitä koneita ja ohjelmistoja käyttää muu kuin ihminen). Kirjastoissa on nyt mm automatisoituja palveluja, mutta niitä laitteitakin varten tarvitaan ihmisiä. Itsepalvelukirjastoa varten tarvitaan kalliita valovantalaitteita ja valvontahenkilökuntaa ja korjaus- sekä huoltohenkilökuntaa. halvemmaksi se ei ainakaan tule. Yksi kirjastovirkailija voi toimia kohtalaisen moitteettomasti jopa yli 30 vuotta, mutta koneesta tai laitteesta en olisi niinkään varma että se kestää muutama vuotta kauempaa. Teknologia ei korvaa ihmistä ja ihmistajuntaa, se on ainoastaan väline ja apulaite.

   Toki jotkut teknonörtit, jotka vieläpä luulevat että kaikki löytyy netistä, voivat elää elämänsä siinä harhassa ettei mitään muuta tarvita kuin laitteita ja koneita ja verkkoyhteys. Ikävä tuottaa pettymys heille, mutta ihmiset tarvitsevat elämässään enimmäkseen aivan muuta kuin vain laitteitta ja teknologiaa.

   • 14.1.1

    sanoo

    Juuri siihen sitä journalismia tarvittaisiinkin, että teknonörtit, uskonvihreät, pääomanomistajat ja sun muut eivät määrittele todellisuutta omista lähtökohdistaan. Voi olla, että työn loppu oli pelkkä laulu ja tanssi, jolla muilla main toteutettiin työelämän kurjistaminen. Voi myös olla, että digitalisaatio muuttaa työn luonnetta tai peräti luo työpaikkoja. Sitä ei voi selvittämättä tietää, mutta kun journalimia on tänään pääsääntöisesti kahta lajia: edelleenpapukaijaajia(ovat puhelimeen sekä näyttöpäätteeseen kytkettyjä) ja sitten niitä ”media-alalla olijoita”(lähinnä levittävät oman gurun&kuppikunnan ajatuksia, sikäli kun minäminäminäilyltään ehtivät. Niin taitanee jäädä selvittämättä, luulen ma.

 14. 15

  Marko sanoo

  Yksi kuntouttavan työtoiminnan tavoitteista on jäänyt mainitsematta. Se on nimittäin se kiusa, mikä tästä aiheutuu työttömille. Työttömiä kiristetään osallistumaan mukamas vapaaehtoisesti toimintaan, mutta se ei ole vapaaehtoista.

 15. 16

  Marko sanoo

  Minullakin meni yksi iso projekti oman elämäni eteenpäin viemiseksi siksi, että eräs työvoimavirkailija halusi tehdä minulle vahinkoa siihen luottaen, että mikään valitus ei koskaan voi mennä läpi tai edetä systeemissä vaikka lakia rikottiin.

 16. 17

  Marko sanoo

  Minullakin meni yksi iso projekti pilalle oman elämäni eteenpäin viemiseksi siksi, että eräs työvoimavirkailija halusi tehdä minulle vahinkoa siihen luottaen, että mikään valitus ei koskaan voi mennä läpi tai edetä systeemissä vaikka lakia rikottiin.

 17. 18

  J-P sanoo

  Jokaisen työttömän pitäisi ymmärtää, että on suorastaan kunnia-asia päästä työskentelemään jonkin työkkärin määrittämän yrityksen voittojen eteen, vaikkei siitä itse kummemmin rahaa saisikaan. Ja saahan siinä aivan ilmaiseksi arvokasta työkokemusta, joka on varmasti hyödyksi, jos ei kuitenkaan palkkatyössä, niin ainakin seuraavassa kuntoutuspaikassa!
  Ja eikös se ole vain osoitus poikkeuksellisen korkeasta työmoraalista, jos CV:ssä on kunniakas merkintä ”Suostunut tekemään töitä korvauksetta”!

  Nojuu, tämä oli siis sarkasmia.

  Mutta ihan oikeasti, välillä tuntuu siltä, että jotkut (toistaiseksi) onnellisesti töissä olevat ajattelevat ihan oikeasti näin…

 18. 19

  AMK sanoo

  Iloinen asia vielä palkkaa saaville:Olet saanut olla työssä 35 vuotta ja saanut vielä ihan oikeaa palkkaa ja sitten”pääset”(pakotetaan)tälle niin ihanalle työttömyyden saralle jota kaikki työlliset kadehtivat jossa on paljon vapaa-aikaa.Ajatelkaa jos on värkkiä siihen.Työmarkkinatuki 32,80 euroa arkipäiviltä (sunnuntai korotuksia ei tule eikä lomakorvauksia) ihan kiva viettää vapaa-aikaa.