Sellaistahan ei tapahdu

Minulle on kymmeniä kertoja sanottu, että olen väärässä kuntouttavan työtoiminnan suhteen. Työtoiminnassa olevilla ei teetetä varsinaista työtä, vaan heitä opastetaan saamaan takaisin kadonnut elämänhallinta. Yhdistykset, joilta kunta ostaa kuntouttavaa työtoimintaa, toimivat tiukasti lakia noudattaen eivätkä missään tapauksessa ohjaa työtoiminnassa olevia tekemään palkkatyötä korvaavaa työtä. On ihan varmaa, että ainakaan heitä ei ohjata yhdistyksen omaan tuotantolaitokseen tekemään markkinoilla kilpailevia tuotteita.

Sitten eteen sattuukin uutinen, jonka mukaan merkittävä huonekalujen valmistaja joutuu konkurssiin heti, kun kaupunki irtisanoo kuntouttavan työtoiminnan ostopalvelusopimuksen. Yhdistyksen hallitus on nimenomaan todennut, että toiminnan jatkaminen on mahdotonta ilman kuntouttavan työtoiminnan sopimuksia. Toiminta muuttuu kannattamattomaksi oitis, kun kaupunki ei enää annakaan huonekalutehtaalle palkattomia työntekijöitä ja heidän mukanaan vielä kymmentä euroa päivässä valtiolta saamaansa työllistämisrahaa.

ON Kuusamo

Huonekalutuotannon lisäksi yhdistys on pyörittänyt puu- ja autopajaa, ompelimoa, käsityöpajaa, rakennustarvikkeiden kierrätyskeskusta, keittiötoimintaa ja kopiointipistettä pääosin palkattomalla työvoimalla.On siellä toki ollut palkattujakin, joiden palkka on saatu palkkatuesta ja tietenkin kuntouttavassa työtoiminnassa olevien mukanaan tuomista työllistämiskorvauksista.

Yhdistys on ilmiselvästi toiminut koko ajan vastoin lakia. Se on käyttänyt kuntouttavassa työtoiminnassa olevia palkkatyötä korvaavaan työhön ja saanut lainvastaista kilpailuetua käyttämällä palkatonta työvoimaa.

Tästäkin tositapauksesta huolimatta virallinen totuus tulee elämään. Lakia noudatetaan ehdottomasti kaikkialla ja aluehallintovirastot valvovat lain noudattamista tiukasti. Niitä mölkkypelejäkään ei tietenkään teetetä palkattomalla työvoimalla, vaan kaikille maksetaan ihan oikeaa palkkaa.

Yksi laiton orjatyökeskus on pois pelistä, mutta näitä riittää ja uusia tulee lisää. Tämäkin olisi jatkanut vielä vuosia, mutta ilmeisesti yhdistyksen hallitukseen iski ahneus ja se otti liikaa velkaa luottaen palkattoman työvoiman jatkuvaan virtaan.

Tämä maa pyörii kohta palkattomalla työvoimalla. Muistakaa tämä sitten, kun yt-neuvottelut osuvat kohdalle ja teidät korvataan yhdeksän euron henkilöllä.

Kommentit
 1. 1

  Maria Rokka sanoo

  Kiitos Saku, kun jaksat nostaa esille näitä epäkohtia. Itse pitkäaikaistyöttömänä arvostan sitä, että joku jaksaa pitää tästä(kin) aiheesta meteliä.

 2. 2

  Juha Luhtaniemi sanoo

  Olen itse ollu vastaavassa paikassa….Tehtiin hirsimökkejä maailmalle, urakalla…..Mutta 9€ tuntipalkalla….Vitutti..

  • 2.1

   Susanna sanoo

   No, sinä sentään sait 9 € tunnissa, nämä saavat sen päivässä

  • 2.2

   Mirja Keronen sanoo

   Olin valtion ompelimossa kuntouttavassa työtoiminnassa mutta minut laitettiinkin siivoomaan työalueita ja pyykkäämään. Piti niin harjotuttaa ompelemista jos vaikka siitä olisin saanut uuden ammatin itselleni. 9 euroo pvä, 2 kertaa viikossa. Lopetin kesken, kun ei ollut minun juttuni siivota. Jokainen osaa sen homman kotonakin.

 3. 3

  Samanen sanoo

  Voisin kertoa tähän oman tarinani, tokkopa sitä niin monet lukevat kun se hautautuu sitten aikoinaan uudempien päivitysten alle, mutta jälleen yksi variaatio seinäänpaiskattujen elämää:

  Sattuipa kerran Varkaudessa niin, että vanhempani aikoivat perustaa perheen, rakensivat talon syrjään kylään, 15km päähän keskustasta, vuonna 1988. Talo valmistui 1991, itse synnyin 1992. Kuten tiedämme, netti tuli julkiseksi selaimineen 1995, ja NOKIA valtasi matkapuhelinmarkkinat 2000 lukuun mennessä, oli GSM, myöhemmin tuli 3G jopa 4G verkot. Nämä teknologiset uudet keksinnöt eivät kuitenkaan olleet yhdellekkään operaattorille keskustan lisäksi merkittäviä investoinnin lähteitä, laajakaistan saaminen kuitukaapelilla olisi maksanut 22K+ euroa, koska ojaa olisi pitänyt kaivaa useiden kilometrien matkalta, ja kuitu vetää ja asentaa. Kotimme jäi siis 52K-modeemitasolle, eikä se ole sitä kehittyneempikään vuonna 2015. Kuparikaapeli, nettiyhteys max 1megatavu/sek, käytännössä alle 220/kts, netti pätkii, pankin sivut, matkahuolto yms toimivat äärimmäisen epävakaasti. Kännykät? Meillä olisi käyttöä lankapuhelimille, sillä kuuluvuus on järjettömän huonoa, ei sieltä tai sinne pysty kestopuheluita soittamaan. DNA/Sonera/Saunalahti/Elisa ei mitään eroa liittymissä, kun ei ole kenttää, ei tukiasemia, niin ei voi toimia.

  Miten tämä liittyy syrjäytymiseen? Koulu meni jokseenkin ok aina, vaikka välillä oli heilahteluja, yläasteen kävin Puolassa, ja olisin halunnut käydä 10 luokan koska tajusin että matematiikassa pitää osata kaavat, ne ovat tärkeämmät, että oppii laskemaan ja soveltamaan teoriaa, kuin saada pelkillä jakolaskuilla/jäännöksillä ja kertolaskuilla oikea vastaus. Siirryin suomessa lukioon, enkä hakenut opintotukea, koska pelasin jalkapalloa, ja sitä oli Varkauden JK:ssa tarkoitus pelata rahasta ehkä tulevaisuudessa. Hankin tyttöystävän Helsingistä (440km matkaa) se taisi olla jokseenkin arveluttavaa näin nuorella iällä, matkat pitkiä ja kalliita. Hän oli kuitenkin harrastepuoleen (ei jalkapallo) liittyvä ihminen, jonka kanssa pystyi jakamaan asioita ja keskustelemaan niistä, toisinkuin lukiossa tai omanikäisten kanssa yhtään kenenkään kanssa.

  Lukio alkoi hyvin, mutta alkoi painaa alaspäin jalkapalloharjoitusten, pelaamisen, tyttöystävän ja eritoten kodin onhgelmallisuuden vuoksi (keskustaan pitkä matka, ei bussikyytejä riittäviin aikoihin, ja edellämainitut netti ei toimi eikä puhelin) joten etätyöt, ryhmätyöt sekä muu informaation kerääminen internettiä hyödyntäen oli lähes mahdotonta. Sinnittelin 3 vuotta, ja totesin että minun olisi kuulunut muuttaa jo 17 vuotiaana pois kotoa, lukio jäi käytännössä YO-kirjoituksia vaille valmiiksi. Tyttöystävä, suurin osa kavereista yms olivat poistuneet elämästäni suurimmaksi osaksi etten yksinkertaisesti pystynyt chättäilemään enkä osallistumaan netinpuolella mihinkään. En jaksanut tälläistä syrjintää eikä lukio jaksanut sitä että en pystynyt noudattamaan aikatauluja. Kerrottakoon että Terveydentiedon kokeeseen osallistuin tekemättä kertaakaan kurssilla vaadittuja esitelmiä, koska en pystynyt niitä esitelmiä tekemään.

  Joukkue kaatui vuonna 2012 koska SPL oli pistänyt meidät pohjoislohkoon, ollessamme II-divarin ITÄINEN joukkue, joka siis ajoi kassan tyhjäksi joukkuejohdolta https://www.palloliitto.fi/uutiset/suomen-palloliitto/warkaus-jk-suljetaan-pois-miesten-kakkosesta ohessa uutinen. Meillä oli sitäpaitsi aivan liikaa reserviläisiä Jyväskylästä. Siihen loppui omat suhteeni palloiluun minkään merkeissä.

  Aikuiskoulutuksesta en valmistunut, sillä asuin yhä vanhempien luona, joka siis oli ongelmanlähde, koska kodin teknologian taso oli sieltä vuodelta 1988, kun huomautuksekseni lisään, että kaikki palvelut sitten halutaan muutenkin ulkoistaa nettiin. Pankkiasiatkin hoituivat yleensä itse pankissa.

  Kesätöitä/osa-aikaisia olen tehnyt milloin missäkin: juonorivalmentaja, hautuumaalla kastelijana, teatterissa ääniteknikkona, postissa jakelijana, siivoojana…

  Kuitenkin koska en valmistunut koulusta, ohjattiin varkaudessa työpajatoimintaan; ehkä viikon jälkeen ymmärsin koko luonteen läpi -> tällä ei ole mitään virkaa auttamaan ketään työllistymään, pääsemään koulutuksiin, tai saamaan yhtään mitään elämässään eteenpäin. Intressejä ovat vain yhtiölle voiton tekeminen. Varkauden työpajalla oli nuoria jotka eivät sitten paljoa mitään tehneetkään, mutta miksi heidän olisi pitänyt? Ei se ole työsuhde. Toki osa nuorista oli aivan pihalla, että mitä tarkoittaa peruasiat, minä en. Tein ilman taukoja aivan käsittämättömän määrän tuoleja, jakkaratoita, saunaan niskatukia, kävin tekemässä ovia, porasin karalla jalkoihin reikiä ja painoin jalkoihin leimoja joissa luki ”valmistettu Orimattilassa” mikä vitsi, eihän Orimattila sijaitse kuin toisella puolen suomea.

  Päätinpä sitten lähteä täältä varkaudesta pois, kun tiedän että kesätöitä on vaikea saada, oikeita töitä vielä vaikeampi, kaupungin tila on kerrassaan naurettavan surkea, ja kaiken syyttämisen, päänaukomisen ja suoran vattuilun jälkeen päätin että parempi vain mennä pois…

  Koulutuksiin liittyvät ongelmat:
  Olen suorittanut koko aikuislukion tarvittavan oppimäärän, minun kuuluisi keskittyä YO-kokeiden tekemiseen. Milläs sen nyt teet, kun et saa omatoimisesti opiskella kun olet alle 25, tai sinulla pitäisi olla rahaa kustantamaan kurssit vapaasta-iltalukiosta? Mitään järkeä ei ole kirjoittaa hätäisesti kerrattuja aineita, eikä varsinkaan vääriä, sillä koen että teoreettiset aineet ovat ne joita tarvitsen jatkokoulutukseen, en halua päätyä historiaa, uskontoa ja tälläisiä aineita parhaiten ”oppineena” (eihän siellä ole kyse kuin ulkoa-opettelusta) kouluihin, uravalintojen mennessä silloin luokkaan historioitsija, humanistiset-tutkinnot yms sektorille, niin että kyseessä olisi pelkästään tutkimusta (hankala saada, löytää ja pitää töitä).

  Ammattikouluunkin hain, 5 kohtaan, mutta SE ulkomailla suoritettu YLÄASTEEN VIIMEINEN on täysin hyödytön koska sillä saa hakea vain harkinnanvaraisesti. Automaattiset 0-pistettä. Ei valittu yhtään minnekkään, joten yläasteen viimeinen uusiksi, ja YO-kirjoitukset toivottavasti pääsee niin hyvin läpi, että tulee lopulta valituksi Ammattikorkeaan. Senjälkeen voi vain jännittää tekeekö lopulta niilläkään papereilla mitään.

  Kaksi asiaa: se että ihminen on suorittanut peruskoulun ulkomailla, ei kuuluisi ajaa häntä hakemaan harkinnanvaraisesti nollalla pisteellä. Tämä rajaa mahollisuuden käytännössä tulla valituksi minnekkään, joihin hakee luokkakokoa suurempi määrä oppilaita. Aivan sama onko siellä kaikki arvosanat kymppejä, todistuksella ei juuri ole arvoa ja pitää rukoilla että joku kouluttajakeskus ottaa vastaan.

  Ja se toinen että teknologian pitäisi olla tasapuolisesti saatavilla myös kaupungin ulkopuolelle, vai pitäisikö maaseutu autioittaa ja saada kaikki asumaan kaupungeissa? Mielestäni tämä luo monelle nykyaikaiselle maalla kasvaneelle täysin eriarvoisen aseman päästä käsiksi internetin tarjoamiin palveluihin, tietoon ja rakenteisiin.

  Loppusanat: yhdellä ainoalla asialla, joka olisi keskustaan muutto, olisin estänyt kaiketi muiden ongelmien jatkuvan kasautumisen kohdalleni. Toivottavasti pääsen työelämään, sillä ihmissuhteet ovat jo aivan roskaiset tälläisen kuran ansioista. Toivotan teille kuitenkin nyt parempaa onnea ja menestystä elämäänne. En halua että tälläistä käy kenellekkään.

  • 3.1

   Jarmo Löfgren sanoo

   Täysi 10+ kirjoituksestasi. Toivon semppiä elämääsi.
   Itse olen 60v ja kokenut samaa osittain ja nyt, kun olen KTT/n asiakas pakkaaja 9€/vrk ymmärrän sinnuu täysin.
   Onneksi täytän 3v päästä 63v ja pääsen työkkäristä ja toivottavasti Suomesta eroon.

  • 3.2

   Neljä välivuotta sanoo

   Mielenkiintoinen tarina. Osoitat reflektiollasi olevasi erinomaisen kykenevä päättelyyn ja pohdintaan. Nyt vain fokus yo-loppuunviemuseen ja hyviä asioita tapahtuu sulle.

  • 3.3

   Lontoonrae sanoo

   Fiksua tekstia sinulla. Yhdyn edelliseen eli nyt vain yo-kirjoitukset tekemaan. Alyahan sinulla riittaa vaikka kuinka, kirjoitustavastasi paatellen. Tsemppia.

 4. 4

  Kattoonsylkijä sanoo

  Tässäkin varmaan nostetaan Saku Timonen syylliseksi, kun meni paljastamaan tällaisen toiminnan ja näin aiheutti konkurssin ja monien ”työpaikkojen” menetyksen. Eihän vika toki ollut firmassa, joka toimi laittomasti, tai viranomaisissa, jotka tukivat laitonta toimintaa, vaan syypää on aina se, joka tuo epäkohdan esille.

  • 4.1

   Erkki aro sanoo

   Syypää on juuri se joka tuo laittomuudet julki. Järkyttävää mutta totta.

 5. 5

  Ilona sanoo

  Toivottavasti näitä samanlaisia toimijoita paljastuu lisää. Tiedä sitten, tuleeko tilalle loputla oikeita töitä, mutta… eihän sitä koskaan tiedä…

  • 5.1

   Jarmo Löfgren sanoo

   Suomi tulee elämään näin tulevaisuudessa tai menee laillisesti Pohjois-Korean tasolle.

 6. 6

  Hannu Siivonen sanoo

  Tuoterengas ei enää käytä palkatonta työvoimaa kuin lyhyille koejaksoille joilla oikeasti kokeillaan henkilön sopivuutta säännölliseen työhön. Kun TR oli vielä sosiaalinen yritys, se hoiti toimintansa ihan asiallisesti. Olin siellä aikoinaan töissä, ja CV:ssä kyseinen jakso herättää vain kysymyksen ”miks sä siäl olit”. Eli ei se toiminta koskaan juuri hyödyttänyt

 7. 7

  Siltojen Jack Norris sanoo

  Suomen loru alkaa olla loppu kun katselee näitä taloustilastoja. Teollisuustuotannon määrä on tippunut 15 vuoden takaiselle tasolle, mutta valtio ja kunnat kuluttavat rahaa joka vuosi 50 miljardia euroa enemmän kuin mitä rahaa meni vuonna 2000.

  http://www.findikaattori.fi/fi/48

  Ei suomea enää kauan verrata taloudenkaan puolesta länsieurooppaan vaan puolaan, kreikkaan, ukrainaan ja venäjään. Viranomaistoiminnan suhteen suomi ei koskaan länsimaa ole ollutkaan.

  • 7.1

   LL sanoo

   Ihmiset voivat muuttaa ihmisten luoman maailman. Jos haluavat ja tahtovat.

   • 7.1.1

    Siltojen Jack Norris sanoo

    ”Ihmiset voivat muuttaa ihmisten luoman maailman. Jos haluavat ja tahtovat.”

    Tähän on kyllä vaikea uskoa. Mikään ei ole muuttunut sitten 90-luvun laman. Oikeastaan turvaverkot mitkä on rakennettu köyhien varalle ovat vain huonontuneet jos ne hyvät ovat suomessa olleet koskaan. Varsinkin syrjätyneiden miesten kohdalla Suomella ei ole heille mitään tarjottavaa. Turvaverkot on suomessa kohdistettu aika pitkälle yksihuoltajille. Syrjäytyneille miehille vain keksitään verukkeita millä heidät voisi sulkea kaiken sosiaaliturvan ulkopuolelle heitä kiusataan ja nöyryytetään hakemuksia ei käsitellä ollenkaan ja keksitään jatkuvasti verukkeita millä hakemusta ei tarvitse käsitellä ja selvityksiä lisää. Virkamiehet ja hyväosaiset käyvät vielä valehtelemassa, että asia ei ole näin vaikka minulla on omakohtaista kokemusta tai sitten eivät edes tiedä asiasta mitään ja puhuvat vain lämpimikseen asioista mistä eivät mitään ymmärrä ja luottavat siihen kuvaan mitä joku sliipattu toitottaja joka ei tiedä mitään käy mediassa toistamassa vuodesta toiseen.

    Mitä vanhemmaksi sitä on alkanut tulla sitä enemmän sitä on alkanut tuntua siltä, että Suomi ei oikeastaan ole valtio vaan armeija, virkamiehet, joilla on oma valtio. Köyhä kansa on täällä vain aiheuttamassa kiusaa heille kenellä on oma valtio ja sen turvaverkot.

    • 7.1.1.1

     LL sanoo

     Hei Jack, en väitä vastaan. Sinä ajattelet ja näet, tajuat hyvin mitä tapahtuu ja miten esim. virkamieskoneistot ovat eräs totalitarismin muoto. Keskustelin tässä yhtenä iltana erään hyvän ystäväni kanssa, hän oli lukenut juuri Hannah Arendtin Vita Activa -teoksen jonka innoittamana juttelimme yli kolme tuntia. Päätin hankkia kyseisen kirjan luettavaksi. Alkulämmitelynä luin netistä hänen ajatuksiaan ja nyökyttelin. Ihmisten luomat yhteiskunnat toistavat tiettyjä virheitä ja ihmisyhteisöt harjoittavat ihmisten ”teloittamista” – luovat uutta holokaustia – niin kauan kun kieltäytyvät ajattelemasta ja eivätkä kykene muuttamaan toimintaansa.

     Jos nämä ovat ihmisten luomia rakenteita, niin vain ihmiset voivat saada aikaan muutoksia, eikös? No, tämä saattaa tuntua mahdottomalta kun mikään ei vaikuta muuttuvan paremmaksi. Mutta ehkäpä me, sinä ja minä (ja monet muutkin) ovat tekemässä sitä muutosta? Emme vai huomaa tai havaitse sitä.

     Tässä linkki yhteen Arendt tekstiin, ehkä innostut? filosofia.fi/node/6539

 8. 8

  Antti sanoo

  Tuli vain mieleen, että eikö tilaajayritys joudu kuitenkin maksamaan ”kuntouttavaan” työtoimintaan osallistuvista ihan eri taksan mukaan kuin Kela maksa heille? Ainakin tässä blogissa joskus oli juttu hinnoista, mitä joutuu työvoimatoimistolle maksamaan, mikä taas on ihan eri mitä tekijä saa käteensä eli sen 9€.

  • 8.1

   Saku Timonen sanoo

   Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä vastaa kunta, mutta se voi ostaa toiminnan tuottamisen ulkopuoliselta. Tämä toiminnan tuottaja saa kuntoutettavat ilmaiseksi ja sen lisäksi kunnat poikkeuksetta siirtävät myös jokaisesta kuntoutettavasta saamansa työllistämiskorvauksen 10,09 euroa/päivä tälle toiminnan tuottajalle. Tuottaja siis saa kunnalta sekä sopimuksen mukaisen ostopalveluhinnan että 10,09 euroa päivässä/kuntoutettava. Se itse ei maksa mitään ja voi sijoittaa kuntoutettavat vaikka oman tuotantolaitoksensa liukuhihnalle töihin. Tai siis lain mukaan ei voi, mutta niin tehdään.

   • 8.1.1

    kati aho sanoo

    -tässä pikkusen tuli mietittyä… kannattaisikos tätä yrittää levittää kansainväliseen tietoisuuteen, miten suomessa ”kuntoutuksen” nimissä käytetään orjatyövoimaa…

    CNN:llä on yhtenä teemana ”modern day slavery”…. ja mielestäni kyllä tämä täyttää kriteerit!

    Negatiivinen kuva maailmalla meinaan voisi jopa romuttaa koko systeemin, kun ottaa huomioon miten paljon suomalaiset yleensä välittävät siitä, mitä muut heistä ajatellaan… -yritetään vaan antaa mahdollisimman ”puhtosta” kuvaa…

    Siulla, kun on sana faktat hyvin hallussa, niin olisit varmaan kykeneväinen tekeen hyvän tiivistelmän tästä kansainväliseen levitykseen!

 9. 9

  AMK sanoo

  Kuinkahan monta ”firmaa” vielä menee konkurssiin jotka (ironiaa) auttavat ”hyvää hyvyyttään” työttömiä kuntoutumaan työkykyiseksi,jos ”päättäjät” tajuavat sen että toiminta on lain vastaista.Sipilästillä on varmaan vatilointikoris tähän vastaus. Uusi laki tai asetus että tulottomatkin voivat tehdä työtä eliitin hyvinvoinnin hyväksi.

 10. 10

  PeelsePuupi sanoo

  Kajaanissa toimii yhdistys nimeltä Kumppaniksi ry., joka toimii myös tällä mainitulla epäilyttävällä alalla – siis tarjoaa ”palveluita” kuntoutuville työttömille.
  http://kumppaniksi.fi/#

  Yhdistys ihan reippaan törkeästi myy kevythirsimökkejä. Eivät ne niitä ilmaiseksi toimita, vaan ottavat ihan oikeaa rahaa. Kuntoutujat vaan sitä rahaa eivät koskaan näe, vaan ainoastaan hirsien kiskonnasta syntyneet känsät käsissään.

  Itse olin kyseisessä lafkassa ATK-osastolla huoltamassa tietokoneita – homma, jota kuvittelin hoidettavan ihan markkinataloudenkin alaisuudessa. Muita yhdistyksen tarjoamia ”palveluita” ovat autonhuolto, ompelupaja ja kahvila. Tuonne jos minut aikovat vielä laittaa, niin pakkopaidassa saavat toimittaa. Muuten en lähde.

 11. 11

  AMK sanoo

  Oikeasti en ymmärrä koko touhua,työttömät työhön ilman palkkaa.Ei perskatti mene kaaliin,kuka tästä toiminnasta saa kiksejä pöksyynsä-ne jotka tästä hyötyvät??

  • 11.1

   AMK sanoo

   Jatkan:työttömät eivät hyödy pätkäänkää tästä toiminnasta. Työmatkakulutkin useimmiten ovat suuremmat kuin toi niin sanottu ”suuri kulokorvaus” Milläs syöt, ainiin eihän työttömän tarvitse syödä,työ on parasta sosiaaliturvaa ja sillähän elää ihan hyvin.Päätäjien mielestä.

   • 11.1.1

    Hannu Siivonen sanoo

    Matkakorvaukset saa sossusta toimeentulotukena ilman tarveharkintaa

    • 11.1.1.1

     AMK sanoo

     Kuittien kera,mutta jos joutuu kulkemaan omalla autolla kun julkisia ei kulje,mitäs sitten kun sossu sanoo että kaikki pitää myydä oma autokin ja sitten vasta tulla kerjäämään rahaa?Ei omakohtaisia kokemuksia,mutta monen kokemuksia lukeneena.

     • 11.1.1.1.1

      Hannu Siivonen sanoo

      Seen saa ilman tarveharkintaa ilman kuitteja matkan perusteella. Kaikki muu on virkavirhettä

     • 11.1.1.1.2

      Iines sanoo

      Älä myy autoa, tee sopivat paperit kaiken varalle ja ota nimmarit valmiiksi (sitä
      päivää varten, kun taas olet vapaa sossusta) ja siirrä auto luotettavan läheisesi nimiin, jolle yhden auton ”omistamisella” ei ole vaikutusta. Sitten papereihin sinut auton haltijaksi. Näin sinulla on auto käytössä, muttei kukaan voi pakottaa sitä myy,ään, kun se ei ole sinun nimissäsi.

     • 11.1.1.1.4

      LL sanoo

      Kyllä se on tuossa tilanteessa, kun on jo tt-tukiasiakas, hyvin vaikeata enää kätkeä omaisuuttaan tai lahjoitella sitä pois. En suosittele siitä voi seurata vaikka mitä …

     • 11.1.1.1.5

      Iines sanoo

      Joo pitääkin ennakoida esim. heti, jos joutuu työttömäksi. Ei veroseuraamuksia, ikään kuin olisi auton myynyt.

   • 11.1.2

    J-P sanoo

    > työttömät eivät hyödy pätkäänkää tästä toiminnasta.

    Päin vastoin – sehän haittaa suuresti (normaalin palkallisen) työn saamista, jos maahan on syntynyt kilpailevat ilmaisen työvoiman markkinat.

    Ilmaisen? Anteeksi, kyllähän työn tarjoaja tästä ylensä vielä SAA rahaa…

 12. 12

  Siltojen Jack Norris sanoo

  ”Työtoiminnassa olevilla ei teetetä varsinaista työtä, vaan heitä opastetaan saamaan takaisin kadonnut elämänhallinta.”

  Sikäli hauska, että tämä perustelu kuntouttavalle työtoiminnalle menee samaan kategoriaan kuin vaikkapa kaikille miehille pakollisten opettele olemaan hakkaamatta vaimoasi kurssien järjestäminen, jonne on pakko osallistua tai muuten palkan maksu tai etuuksien maksu loppuu. Eikä auta sanoa, että et ole mikään vaimon hakkaaja kursille on mentävä tai mitään rahaa ei tipu. Toimintaan e osallistuminen kun näet ovelasti pakottaa kaikki osallistuvat myöntämään ettei heillä ole elämänhallintaa.

  Puhumattakaan siitä, että suomen perustuslaissa tai suomen laissa yleensäkään ei vaadita, että ihmisellä pitäisi olla joku määrittelemätön ”elämänhallinta”, jota sitten erilaisin pakkotoimin palautellaan.

  Suomen perustuslaki vieläpä kiusallisesti takaa kaikille Suomen kansalaisille, jotka ovat täysivaltaisia aikuisia eivätkä holhouksen alaisena oikeuden valita ammattinsa ja elinkeinonsa millä elättää itsensä. Perustuslaissa ei sanota mitään siitä, että valinnan saa tehdä työttömän puolesta TE-toimisto, sosiaalitoimi, KELA tai muukaan viranomainen.

  • 12.1

   Reija Hirn sanoo

   Kuka määrittelee ja miten määritellään, onko ihmisen elämänhallinta hukassa?

   • 12.1.1

    keke sanoo

    Yleensä paremmat ihmiset määrittelevät sen kenen ja miksi on jonkun otettava heidän tarjoamansa apu vastaan vaikka väkisellä

 13. 13

  Katri sanoo

  Näitähän ikävä kyllä riittää. . Hyvä tosiaan, että joku tuo julki nämä. Itse olin maalari-hommissa kuntouttavassa, 4h/pvä -ihan leppoisaa touhua- suurimman osan ajasta. Samassa paikassa ei saanut jatkaa kuin 1/2vuotta max. Joten tein lyhyen, vähän yli kuukauden sopparin tällaiseen ’hyvinvointi’-ryhmään. Siivousporukaksi sitä kutsuttiin. Mistä lie nimi johtui, kun ei sitä siivottavaa ollut kuin yhtenä päivänä viikossa. 7ihmistä teki yhden tai max kahden ihmisen työt. Suurin osa päivästä oli istumista, paskan jauhamista ja tupakan polttoa. Tajusin että tuo ’työ’ ei hyödytä minua yhtään, olen tyyppi joka tarvii tekemistä! Aloin kärsiä paniikkihäiriöstä pitkästä aikaa, koska tuo jokapäiväinen tunti kausien ’istun ventovieraiden kanssa ja koitan keksiä jutun juurta’-toiminta sai ahdistumaan. Ja kun ’ala’ ei ollut oma ja koin enemmän haittaa kuin hyötyä toiminnasta, päätin lopettaa touhun. Olin valitettavasti käsityksessä, että lopettaa voi tilanteessa ja karenssia ei tule , kuinka väärässä olinkaan! Nyt pitäisi maksaa vielä 300€ takaisin Kelalle, koska lopetin toiminnan. Ketä se hyödyttää, että olen tuollaisessa naurettavassa touhussa mukana, jossa ei ole päätä eikä häntää, minua ei ainakaan. En ole ensimmäinen, jolle on annettu kuva, että toiminnan voi lopettaa ilman seurauksia.

  • 13.1

   Katri sanoo

   ’Hyvinvointi-ryhmässä’ oli toisen ryhmän tavoin ’töitä’ 4pvä/vko. Jollekin varmaan sopii sellainen ja olihan siellä muutama mielissään, kun ei tarvinnu tehdä mitään :O Kävelyllä käytiin välillä ja taas istuskeltiin. Todella väärin on ,että joudun kärsimään rahattomana ties kuinka kauan, koska lopetin täysin minulle hyödyttömän touhun! Toivottavasti muille ei käy näin .

   • 13.1.1

    Samanen sanoo

    Niinpä, ja on suorastaan paradoxaalista että jos toitotetaan että juuri tämä ”tekeminen” on sitä mikä palauttaa ihmisen rutiinit, jatkuvuuden ja kyvyn hallita aikaansa, niin koen kyllä päinvastoin että niin usein hommissa jotka ei ole äärimmäisen kiskurimaiseksi vedettyä liukuhihnamasinointia, ei sitten hommia ole kuin puolet siitä neljästä tunnista. Tämä jos mikä saa miettimään että istuu siellä tyhjänpanttina ja aikaa palaa hukkaan tolkuttomasti, kun voisi olla vaikka kirjastossa tai keräämässä omin käsin sieniä metsässä (jos sellainen sattuu läheltä löytymään). Törkeää.

    • 13.1.1.1

     AMK sanoo

     Mielestäni kukaan ei voi päättää mikä itselle on parasta ei edes työkkärintäti tai lääkäri eikä kukaan muukaan,kaikki pitää lähteä omasta halusta.Et työllisty jos pakolla pakotetaan tekemään sellaista työtä mistä et pidä.Eivät työttömät ole robotteja vailla omaa tahtoa vaikka kuinka viranomaiset sitä toittottavat.Muuten en ole ikinä pitänyt enkä pidä vieläkään sipulista vaikka pakolla sitäkin on yritetty syöttää.En syö!

     • 13.1.1.1.1

      elimäki sanoo

      Ei pitkäaikaistyötön ole automaattisesti elämänhallintaansa menettänyt, kädestäpitäen työnohjaukseen johdateltava henkilö, vaan uskaltaisin kyllä väittää että peräti päinvastoin!! selviäminen yhteiskunnassa ilman työtä varustaa ihmistä mitä moninaisimmilla uusilla tiedoilla ja elämänkokemuksella.

      Uskaltaisin väittää, että yli 90% pitkäaikaistyöttömistä on varustettu poikkeuksellisella sinnikkyydellä ja kekseliäisyydellä, hienovaraisilla tunnetaidoilla ja selkeällä järjenjuoksulla, juuri sen takia että on pitänyt pystyä erottelemaan hyvät akanoista kaikessa mitä tekee. Uskaltaisinpa väittää, että myös arvomaailma on monilla tavanomaisempaa terveemmällä ja monisyisemmällä pohjalla juuri sen ansioista, että asioita ei voi pitää enää itsestäänselvyyksinä. Ongelmanratkaisukykyä ja asennetta joutuu vaalimaan paljon enemmän kuin ns. normielämässä, jossa kaikki on ok. Oman ymmärryksen jalostaminen näiden kaikkien asioiden suhteen on pikemminkin omiaan lisäämään elämänhallintaa ja elämässä selviytymistä, kuin vähentämään sitä! Eikö?

      Paljon asioita kokeneen työkykyisen ihmisjoukon (jota pitkäaikaistyöttömiksi kutsutaan) lamauttaminen ilmaiseen kuntouttavaan työtoimintaan on kyllä järjen köyhyyttä sanan varsinaisessa merkityksessä. (kaikki kunnia kuntouttavalle työtoiminnalle sen alkuperäisessä ja lainmukaisessa tarkoituksessa, toki! Niille, jotka elämänhallintaansa ovat ehkä menettämässä, se voi olla hyvä asia joskus, kunhan sekin tapahtuu omaehtoisesti).

 14. 14

  Marko sanoo

  Eipä näy tämä teema valtamediaa kiinnostavan. Se johtunee sensuurista, joka koskee muiden kuin myönteisten uutisten kirjoittamista liittyen työttömien pakkotöihin. Summa summarum: maailman ”vapain” lehdistö!

  • 14.1

   Hannu Siivonen sanoo

   Se johtuu lehdiatön vapaudesta. Aihetta ei katsota kiinnostavaksi, eikä sen oleteta tuottavan rahaa. Siksi väärinkäytöksistä kertoo lähinnä Yle ja paikallislehdet

 15. 15

  Marko sanoo

  Eivät taida Sipilän normien purkutalkoisiin nämä työttömien pakkotöihin liittyvät teemat kuulua? Kertauksen vuoksi: koko homma johtuu siitä, että kunnat joutuisivat maksamaan puolet työttömien työmarkkinatuen menoista, jos eivät järjestäisi työttömille keksittyjä töitä. Se on syy tähän kummalliseen menoon. Näin ei tehtäisi, jos tätä ”normia” tai ”sääntöä” ei olisi laissa! Sillä on se seuraus, että kuntaan ei synny oikeita palkkatöitä, koska kaikki mahdolliset toimet kannattaa/ pitää täyttää ilmaistyövoimalla.

  • 15.1

   Joni Jurmu sanoo

   Sipilän ”teemoihin” kuuluu juurikin karenssin uhalla teetettävän palkattoman työn lisääminen, ei sen karsiminen.

   • 15.1.1

    Hannu Siivonen sanoo

    Aika todennököistä, kun halutaan 5% työvoimasta potkia pois lisäämällä muiden tunteja. Kaikki tämä aikana kun Suomella EI OLE ongelmaa tuottavuuden ja kilpailukyvyn kanssa

    • 15.1.1.1

     AMK sanoo

     Lisätään työtunteja että suomi saa lisää työttömiä .Jonkun poliitikon suusta:työttömät ovat suomen rikkaus.(Filatoffi)

     • 15.1.1.1.1

      Siltojen Jack Norris sanoo

      ”Lisätään työtunteja että suomi saa lisää työttömiä .Jonkun poliitikon suusta:työttömät ovat suomen rikkaus.(Filatoffi)”

      Maailmanpankin ennusteen mukaan suurimmalle osalle maapallon tällähetkellä elossa olevasta väestöstä ei tule koskaan olemaan työpaikkaa elämässään, koska työmarkkinoille tulee joka vuosi 5-10 kertaa enemmän uusia ihmisiä kun syntyy uusia työpaikkoja. Ei edes yhtä ainoaa työpaikkaa. Heidän tulee itse keksiä miten elättävät itsensä, koska heidän olemassaolonsa tuottaa valtavaa kiusaa rikkaille ja varakkaille. Heitä tulee myös rangaista työttömyydestä ja nöyryyttää. Ai miksikö? No siksi, että rikkaat voivat näin tehdä.

     • 15.1.1.1.2

      Hannu Siivonen sanoo

      Nythän eletään sitä tulevaisuuden utopiaa josta 60-luvulla haaveiltiin; osa ihmisistä tekee töitä ja suurin osa nostaa perustuloa. Tätä ei vaan ole talouden veturit hoksanneet ja tehneet toimivaa järjestelmää

  • 15.2

   NavettapajaOy sanoo

   Sipilähän nykyinen pääministeri siis, niin ennen vaaleja muistaakseni jos en väärin muista ihannoi saksalaisten maanviljelijöiden innovatiivisuutta. Saa korjata jos muistan väärin.

   Eli kun saksalaiset olivat keksineet laittaa tyhjät navetat tuottamaan. Ja ostaneet ne täyteen kangaspuita, joissa työttömät sitten kuntoutu kuulemma tekemällä silkkikankaita maanviljelijöille työttömyyskorvauksella. Maanviljelijät luonnollisesti myi kankaat hyvään hintaa ja piti itse rahat.

   Ja kuten luonnollista palkkaa ei työttömille maksettu. Hehän saivat ilmaiseksi ”kuntoutua” saksalaisen maanviljelijän ihan ikioman orjatyöleirin hoivissa työttömyyskorvauksella vaikka loppuelämänsä varmasti.

   Tämä oli Sipilän mielestä hienoa innovointia, jota kuulemma voisi tuoda suomalaisten maanviljelijöiden tyhjiksi jääneisiin navetoihin. Yritin etsiä tähän linkkiä vahvistukseksi. Mutta löysin vain jotain vastaava ideaa: http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2014/09/28/mtk-innostui-tyottomien-saamisesta-maatiloille/201413375/139
   Mutta en löytänyt tähän hätään sitä Sipilän ehdotusta siis nykyisen pääministerin.

   Joko siis muistan sitten ehkä väärin tämän Sipilän ehdotuksen. Tai sitten tämä ehdotus on vain siivottu pois suomen mediasta kaikessa hiljaisuudessa, kun googlekaan ei sitä löydä. Joskus ennen vaaleja tuon jutun sain muistaakseni hetkessä kaivettua esille googlella.

   Mutta aivan sama. Nyt vain odotellaan koska navettapajat ja vastaavat lyö itsensä läpi ja alkaa tahkoamaan maanviljelijöille rahaa vähän niin kuin uutena maataloustukena, jossa työttömyyskorvaus muutetaan maataloustueksi työttömien avulla.

   Taitaa vaan Kreikka pitää Sipilää niin kiireisenä, ettei kerkeä tätä uutta innovaatiota ajaa eteen päin vielä.

   • 15.2.1

    AMK sanoo

    Tiedä mitä vatilointikorista vielä löytyy,yllätyksiä varmaan onhan kyseessä uusiutunut hallitus ja uudet kujeet.

   • 15.2.2

    Marko sanoo

    Saksalainen HarzIV -systeemi pilkkoo matalapalkkatyöt siten, että ”näyttää” että tuntipalkka on TES:in mukainen, mutta tunteja ei ole yhtään enempää kuin sen alimman työttömyyskorvauksen täyttävä summa. 350 euroa per kk ei riitä elämiseen yhtään sen paremmin onko se ”tienattu” työllä tai ei. En tiedä miten luotettavia ovat tiedot ihmisten jättämisestä tyhjän päälle ilman sähköä ja ruokaa, jos ei suostu pakkotyöhön. Minusta tässä on vahvasti samaa ideaa kuin heillä oli sota-aikana.

    • 15.2.2.1

     LL sanoo

     Saksassa ja saksalaisilla on ilmeisesti vielä jäljellä ”työleiriperinteitä”. Halu alistaa ja sortaa muita eurooppalaisia, jopa omia kansalaisiaan.

     Suomalainen valtapolitiikkaa on EU:ssa, tämän käynnissä olevan taloussodan keskellä, liitoutunut aivan sokeasti saksalaisten EU politiikkaan. Suomelle eikä suomalaisille ei ole koskaan seurannut mitään hyvää Saksan sokeasta myötäilemisestä. Stubb (ja Katainenkin) on kuin pelkkä Frau Merkelin hovipoika eikä lainkaan itsenäisen valtion ministeri.

 16. 16

  Totuus sattuu sanoo

  Ehkä joku päivä aivan kuten natsien teot iski päin naamaa voimalla aikoinaan Saksalaisia. Niin että Saksalaiset on asiasta vieläkin häpeissään jne.

  Niin tämäkin orjatyö iskee vielä päin naamaa voimalla niitä, jotka ei ymmärrä mistä kyse ja niitä jotka sitä pyörittää. Koska aivan oikeasti se mitä itse olen kysellyt niiltä, mitä luulevat että saako kuntouttavasta työstä palkkaa?

  Niin järjestäen yksi toisensa jälkeen uskoo niin ihanan sinisilmäisesti, että tietty nyt oikean palkan saa siitä ja muut edut palkkatyön päälle mitä kuuluu saadakin jne. Kun haravoi kaupungin/kunnan alueita. Tai on risusavotassa tekemässä raskasta työtä. Tai sitten jollain pajalla puuhailemassa mitä ikinä puuhaileekaan kuntouttavassa työssä. Yleensä ja pääsääntöisesti töitä, mistä pitäisi maksaa oikeaa palkkaa normaalisti.

  Tämä sinisilmäisyys ja lapsenusko monilla on niin vahvaa, että aivan sääliksi käy näitä ihmisiä ja heidän typeryyttään. Ja mikä pahinta monen silmät ei aukea, vaikka sanoo suoraan päin näköä, että näin ei ole asia. Niiden kasvoilta paistaa yleensä ensin epäusko. Joka vaihtuu yleensä pikaisesti höpötykseen vaikka säästä yms. Jotkut jopa suuttuu, että valehtelisin heille. Eli suomeksi halutaan työntää asia pois mielestä ja silmistä. Ja yleensä tälläinen henkilö jopa poistuu paikalta no jonkun tekosyyn perusteella minusta.

  Aivan kuten varmasti natsien aikaan monet saksalaiset kieltäytyi uskomasta hirveyksiä mitä aidan takana tapahtui. Ja saattoivat jopa suuttua puheista, joissa tuli julki karuakin karumpi totuus, kun joku asian laidan oikeasti tietävä sen sanoi. Koska eihän nyt sellaista voi yksinkertaisesti tapahtua eihän.

  Niin tässä suomen orjatyö ideassa on aivan sama mekanismi ja sen kieltämisessä. Kunnes tulee joku kaunis päivä seinä vastaan, niin kuin tässäkin jutussa. Tosin eipä varmasti tätäkään orjatyöbisnestä myönnetä ja monet kertoo, että moista koskaan tapahtunutkaan vaikka olisi todisteet ja todistajat.
  Aivan kuten jotkut kieltää natsienkin teot edelleen. Mekanismi on aivan sama teot tosin eri ja ei vertailtavissa.

  Mutta sama mekanismi toimii kummankin takana. Vaikka haluan painottaa tosiaan, että natsien teot olikin ihan toista luokkaa ja täysin järjettömiä. Mutta kieltomekanismit ja asioiden peittely kummankin asian takana on aivan samat kummassakin asiassa. Ja ehkä se tuli nyt selväksi.

  Itse toivon sydämeni kyllyydestä, että tämäkin orjatyö menisi kunnon tutkintaan ja jaettaisi kunnon tuomioita joku päivä.

  Sillä oikeasti tämä on myös väärin ja varastamista niitä yrittäjiä kohtaan ja niiden työntekijöitä kohtaan, jotka yrittää kilpailla tätä lainvoimalla luotua orjatyövoimaa vastaan. Ja saada vielä oikeaa palkka maksettuakin. Vaikka monet niistäkin yrittäjistä on niitä sinisilmäisiä toistaiseksi ikävä kyllä.

  Mutta vain kunnon tuomiot orjatyöstä antaa opetuksen tulevaisuuden sukupolville, että kannattaa miettiä sitä orjatyötä ja oikean palkan maksua uudestaan. Ja saa sitä orjatyötä harkitsevat varpailleen aivan kuten saksalaiset natsi menneisyydestään.

  Koska molemmat asiat näyttää noudattavan samoja lainalaisuuksia, asian kieltämisineen, epäuskoon, vihaan yleensä työttömiä kohtaan tässä tapauksessa sekä suuttumiseen ja ehkä lopulta jos hyvin käy niin tuomioihin ja pelkoon tehdä enää uudestaan samaa.

  Tosin tässä orjatyön teettämisessä syylliset pääsee oikeasti kuin koira veräjästä ikävä kyllä jälleen kerran. Onhan näistä esimerkkejä toiselta suunnalta jo miten käy vaikka, kun huijataan miljoonia valtiolta esim erilaisilla koulutuksilla vuosia sitten ja lopulta asiat vaijetaan kuoliaaksi. Tai en ole itse kuullut tai lukenut noista jutuista sen jälkeen kun ne paljastui, että miten kävi. Ja joissain netin suosituilla foorumeilla poistettiin järjestäen kaikki keskustelut aiheestakin, vaikka keskustelu oli ihan asiallistakin. Mikä oli kyllä hauska ilmiö. Juu keskustelu kielletty 🙂

  • 16.1

   elimäki sanoo

   Eikö voisi perustaa jotakin leaks-tyyppistä nettisivua johon voisi käydä listata yrityksiä, joissa kuntouttavassa työtoiminnassa olevat ihmiset tekevät ihan normaalia työtä? Alettaisiin saada jonkinlainen käsitys siitä kuinka laajasti käytäntö on vallalla. Ei sillä: yksi ainutkin tapaus on jo laiton.

   Tai kunpa joku tutkija saisi tästä kimmokkeen tehdä koko maan kattavan tutkimuksen ja tutkisi kuinka monessa kunnassa kuntouttavaa toimintaa käytetään pelkästään oikein. Ja sosiologeille puolestaan riittäisi tutkittavaa tämän käytännön pitkäänjohtavista vaikutuksista ihmisen elämään (eli mikä on se prosenttiosuus, joissa kuntouttavasta työtoiminnasta on ollut ihmiselle itselleen kiistatta hyötyä, ja tätä numeroa voisi sitten verrata kuntouttavan työtoiminnan kokonaiskustannuksiin. Ja toisaalta: mikä on se prosenttiosuus, jossa kuntouttavasta työtoiminnasta on ollut ihmiselle itselleen suorastaan haittaa ja kuinka tämä elämänlaadun heikentyminen kuntouttavan työtoiminnan (tai nykyisen työllisyyspolitiikaan muutoinkin) seurauksena kumuloituu taas esimerkiksi lisääntyvinä terveys/mielenterveysmenoina kunnalle). Itse veikkaan, että nykyinen työllisyyspolitiikka generoi mielenterveyskuntoutujia. Toisin sanoen: tuottaa niitä lisää.

   Itsemääräämisoikeuden mitätöiminen heikentää ihmisen omaa elämänhallintaa, eikä suinkaan paranna elämänlaatua. Tämä täytyisi jokaisen työhallinnossa toimivan sisäistää. Ei kunnalle ole mitään (varsinkaan taloudellista) hyötyä siitä, että se sinkoaa omia kuntalaisiaan pois omaehtoisesta elämästä. Päinvastoin. Toivottavasti seuraavan kahdenkymmenen vuoden kuluessa logiikka saataisiin peruskouluken oppiaineeksi. Sen tuntemisesta olisi mielettömästi hyötyä aivan kuntapoliitiikassakin.

   Ja kunpa toimittajat älyäisivät saavansa tästä varteenotettavia jutunaiheita.

   Jep, tuo ”kieltäminen” (”ei sellaista tapahdu”) on ehkäpä se tavanomaisin ihmisen psykologinen reaktio jollekin, jonka tiedetään olevan väärin.

   • 16.1.1

    Samanen sanoo

    Todellakin: kuntouttavat ja muut pakkokeinot usein naarmuttavat henkistä olemusta vaikka kuinka vastaan änkeäisit: säästöt tulee syötyä, jolloin valinnat kaventuvat ja sitten kaikki osapuolet alkavat puuttua elämääsi ja pitää joka ikistä vaihtoehtoasi järjettömänä. Sanovat pahimmillaan että koulutukset joihin lähtisit ovat tässävaiheessa elämää epäuskottvia, koska et pystynyt työllistymään ensimmäiselläkään loppuiäksesi. Matalasti kouluttautumista harkitsevana varoitetaan töiden puutteesta tai epävarmuudesta, ehkä ei mutta sitten taas motivaation puuttesta. Korkeaan koulutukseen katsotaan jaksaako pää vetää opintotuella jos ei ole sivutöitä, vuosia ja vaara päästä kortistoon koska ylikoulutus. Arkeasi kritisoidaan, jos se ei ole priimalleen kunnossa (ei se yleensä ole koska rahanpuute haittaa eniten kaikessa ja kaikkea). Pahimmillaan kun ystävät ja sukulaiset ei ymmärrä, tulee kritiikkiä heiltä, ja sittenkun menet hakemaan niitä töitä, niin toivo että osaat luovia haastattelusta läpi ne ”puuttuvat työaukot”. Pitää pysyä välissä, jos alat ”järkeilemään” niin usein sitten saat kuonoosi viranomaisilta nokkeluudestasi, mutta jos et väitä vastaan niin käytännössä tervetuloa pitkäkestoiseen orjatyörinkiin. Siinä menee terveys pakosti, vaikka mitä yrittää.

 17. 17

  Juha Keltti sanoo

  Noilla tiedoilla kai voisi jo tehdä tutkintapyynnön? Linkin jakamista muuen terrorisoidaan yhä facebookin toimesta. Miten ne ilmoittavat muutamassa tnnissa aiheellisia ilmoituksia aiheettomiksi mutta eivät saa oikeasti aiheetonta ilmoitusta käsitellyksi samassa ajassa?

  • 17.1

   LJT sanoo

   Koska jotkut nyrkillä-tapettavat-wannabe-pikkurosvot ovat antaneet aiheettomasti
   ”Asiattomasta ilmoituksesta”.

   (Vaikka mm.nämä Sakarin jutut ovat kerrassaan loistavia,
   anti-vasemmistolaisuus tuntuu nostavan päätään ja typerien
   jytky-ihmisten määrä lisääntyvän)

   Kovin alkaa olemaan Suomessa merkillinen meininki päällänsä.

 18. 18

  AMK sanoo

  No jos puhutaan työllistämisestä,kaikki luulevat että siitä saa myös ihan oikeaa palkkaa,mutta kun työllistäminen onkin työmarkkinatuella teetettävää työtä ja vieläpä ruhtinaallinen 9 euron kulukorvaus päälle-sillä ei elä jos ei ole hiiri.Verottaja vie omansa-keillä muuten on ilmainen terveyshuolto,työssäkäyvillä lakisäätäinen työterveyshuolto työttömät joutuvat maksamaan lääkärikäyntinsä omasta kukkarostaan oli siellä rahaa tai ei.Siksi kai työttömien (jos saavat työmarkkinatukea) veroprosentti on niin korkea että kustantavat työssä käyvien lääkärissä käynnit!?

 19. 19

  Iita sanoo

  Hienoa, että joku tarttuu uutisiin. Kansalaispalkkaa pitäisi ruveta ajamaan eteenpäin, näin vältyttäisiin monelta harmilta ja päänvaivalta. Mielestäni kansalaisia ei pitäisi holhota ja kiristää näin työttömiä toimeentulon leikkauksilla jos ei lähde esim. kuntouttavaan työtoimintaan. Kansalaispalkan saaminen vapautuisi sosiaalityönresursseja muihin tärkeisiin asioihin esim. lastensuojeluun (Erikan tapaus).
  Mutta palataanpa uutiseen….

  Tässä uutisoinnissa mielestäni oli kuitenkin kyse huonekalutehtaan (On Tuote) lainoituksen eväämisestä sillä perusteella, että kaupunki irtisanoi kuntouttavan työtoiminnan sopimukset irti (ON Kuusamo).
  Ilman lainoitusta firmat eivät pyöri, eivät edes sosiaaliset yritykset tai yhdistykset. Herää kysymys miksiköhän pankki näin teki, oliko lainan evääminen tahallista, vai oliko summa suuri? Jutusta ei käy tämä asia ilmi. Yhteenvetona, että 20 työtöntä on tullut taas lisää…

  Huomasitteko, että tämä firmahan on ollut mol.fi sivuilla ja hakenut yrittäjää huonekalutehtaalle. Ilmotuksessa ei mainittu mitään kuntouttavasta työtoiminnasta, joten ymmärrän nämä kaksi asiaa olevan erillisiä asioita ja toimintoja.

 20. 20

  antti kuusinen sanoo

  Eihän tuolla keskusteluissa facessa oikein aina ymmärretä miten heikko työttömän asema on. Lailla ei ole mitään merkitystä valitettavasti. Kunta on toiminut täysin väärin ostopalveluineen jo alusta alkaen.

 21. 21

  Kari Halkola sanoo

  Keuruulla on vuosikaudet ollut samansuuntaista meininkiä NAVIKKA nimisessä orjatyölaitoksessa.
  Näin läpinäkyvää se touhu ei sentään ole, kuten tuossa ON jutussa, mutta silti siellä tehdään yhtä jos toista, joka ei kestä ihan päivänvaloa, jos säännösten mukaan pitäisi mennä.

 22. 22

  Pera sanoo

  Ennen vanhaan Työkeskukset olivat CP-vammaisten ihmisten palkattomia työpaikkoja. Nykyisin sinne lipsautetaan mukaan täysin työkykyisiä työttömiä karenssin uhalla tekemään enemmän taitoa ja koulutusta vaativia tehtäviä. Eli on ryhdytty hyödyntämään valmiilla organisaatiolla ja työtiloilla täysin työkykyisiä työttömiä.

  • 22.1

   PeelsePuupi sanoo

   No ei se ole sen enemmän oikein teettää CP-vammaisillakaan palkatonta työtä.
   Itse asiassa kuvailit juuri asenteen, jonka ansiosta tämä palkaton kuntouttava orjatoiminta on mahdollista, koska ”nuohan ovat meitä muita huonompia ihmisiä, HEILLÄ on siis oikeudenmukaista teettää palkatonta työtä”. Juuri näinhän palkkatyön syrjässä kiinni olevat ajattelevat työttömistä.

   • 22.1.1

    Pera sanoo

    ”No ei se ole sen enemmän oikein teettää CP-vammaisillakaan palkatonta työtä.”

    Ei ole minunkaan mielestä oikein olla maksamatta palkkaa mutta vammaiset ihmiset eivät pärjää yksin kotonaan ilman tukihenkilöä joten heidät viedään kuntaan esim. Työkeskuksiin. Ilman toimintaa Työkeskuksissa olisi aika kurja elää kun ei omatoimisesti vammastaan johtuen kykene keksimään itselleen tekemistä.

    • 22.1.1.1

     PeelsePuupi sanoo

     Niin. Ja työttömät kattoonsyljeskelijät eivät parane sohvallamakoiluvammastaan ilman kunnon kuntouttavaa orjatyöjaksoa. Piiri pieni pyörii.

 23. 23

  ruikutukseen kyllästynyt sanoo

  Hei, kaikille ”orjille”. Luulisi teidän kaikkien haluavan johonkin työhön jossain vaiheessa?

  Eikö se ole kuitenkin hyväksi jos jossain vaiheessa työllistetään ihmisiä työelämään?

  Ei ole kenenkään mukaista elää koko elämäänsä sossun tuilla ja valittaa talouttansa.

  Aktivoikaa hyvät ihmiset itsenne kuntouttavaan työtoimintaan tai työhön paremman elämän toivossa.

  Itse olen tehnyt työelämävalmennusta 8h/9pv.

  tälläkin palstalla on trollaajia vaikka kunka paljon, mutta jotka oikeasti haluatte työhön niin miettikää kuntouttavaa tai työkokeilua.

  Aina pitää aloittaa jostain niin tehkää se vaikka pohjalta!

  • 23.1

   Saku Timonen sanoo

   Tiedän yhden tapauksen, joka on ollut yli kahdeksan vuotta kuntouttavassa työtoiminnassa. Työvalmentajana voisit varmaan sanoa mikä on vikana, kun hän ei työllisty työmarkkinoille.

   • 23.1.1

    Kari Halkola sanoo

    Mulla on tiedossa myös muutama herrasmies, jotka pääsivät vuosikausien jälkeen eroon toiminnasta vasta sitten kun tuli eläkeikä täyteen. Näyttää olevan samaa soopaa koko touhu. Tiedän myös tapauksen jossa pätevä ja aikaansaaava ohjaaja savustettiin ulos muiden toimesta ihan vain siksi, kun onnistui järjestämään ihan oikeita työpaikkojakin monelle kuntouttavassa työtoiminnassa olleelle entisen yritystaustansa ja suhteidensa avulla.Tämä ei tuntunut miellyttävän työtoiminnan johtoporrasta, eikä muita ohjaajia.

  • 23.2

   Pohjalla snorkkelin varassa sanoo


   Aina pitää aloittaa jostain niin tehkää se vaikka pohjalta!

   Jep, pohjalta, jonne päätyy nykyään hyvin nopeasti ehkä noin 1-3kk. Jonka jälkeen oletkin vain kelvollinen orjatöihin, joista sait 1-3kk sitten aivan oikeaa palkkaakin.

   Mutta mitä jos sinä ruikutukseen kyllästynyt vajoisit takaisin sinne pohjasakkaan pätemään kaltaistesi kanssa, josta tulit hetkeksi pinnalle mölisee typeriä juttujasi. Ja hankkimaan ”happimyrkytystä” itsellesi. Kun tälläkin jutulla sekoitettiin sitä löyhkäävää hapetonta lietettä ja saastaa jossa sinäkin näytät elävän. Tunnetusti kun hapen saaminen on myrkkyä joillekin moisissa oloissa eläville eliöille.

  • 23.3

   keke sanoo

   ” Luulisi teidän kaikkien haluavan johonkin työhön jossain vaiheessa?”
   Joo olisi todellakin kauhistus joutua palkkatyöhän. Joskus päivisin kun herään krapulaisena yltä päältä hiestä märkänä olen nähnyt painajaisia työnteosta. Toivottavasti en koskaan joudu palkkatyöhön

   ”Ei ole kenenkään mukaista elää koko elämäänsä sossun tuilla”
   Kappas niinkö? Miksi näin muuten on päässyt käymään jo yhdelle sukupolvelle?

   ”Aktivoikaa hyvät ihmiset itsenne kuntouttavaan työtoimintaan tai työhön paremman elämän toivossa.”
   Mitä ihmettä sä luulet ihmisten tekevän?

   ”tälläkin palstalla on trollaajia vaikka kunka paljon”
   Et saa minua lopettamaan

  • 23.5

   AMK sanoo

   Mitä tarkoittaa:työllistetään ihmisiä työelämään???? Orjatöitä eli palkatonta työtä josta ei saa palkkaa ja millä ei tule toimeen jolloin sossuluukku tulee tutuksi.Vai tarkoitatko että työn teettäjän ei tarvitse mennä sossuluukulle?

  • 23.6

   maailma kovenee sanoo

   Mitäs orjatyöllistäjää noin vituttaa kun pitää tulla tänne vedättämään muita hyväuskoisia tuollaislla päästä vedetyiltä jutuilla? Pirun loinen! Toivottavasti seuraava ”työllistettävä” vie tuhkien lisäksi vaimosi, aikuisen tyttäresi, siskosi ja vieläpä rupsahtaneen äitisi.

 24. 24

  Minä sanoo

  Eiköhän se kapon omakin palkka muodostu aika pitkälle yhteisistä kuuluisista veroeuroista.

  • 24.1

   töytön sanoo

   Juu reilusti porukkaa kuntoutumaan, niin johan parin kapon palkat kattaa. Loput rahat voi nakata vaikkapa kunnan työntekijöiden virkistyrahastoon.

 25. 25

  Työttömien auttaja sanoo

  Kuntouttavasta työtoiminnasta on saatu hyviä kokemuksia Akaan kaupungissa. Kaikkien työttömien kannattaa nyt lukea Akaan Seutu-lehden artikkeli, jossa kerrotaan, kuinka kuntouttavassa työtoiminnassa olevat kunnostivat luontopolun. Kaupunginpuutarhuri Heli Laine ja työtoiminnan ohjaaja Risto Viitanen ovat tyytyväisiä tehtyyn työhön. Tämänkaltaiset kuntouttavasta työtoiminnasta saadut myönteiset kokemukset varmasti rohkaisevat muitakin kuntia lisäämään työttömien tehoaktivointia:

  ”Kaupunki kunnosti Terisjärven luontopolun

  Vivikka Monto 6.7.2015 20:00 0

  Kaupunginpuutarhuri Heli Laine ja työtoiminnan ohjaaja Risto Viitanen ovat tyytyväisiä, että luontopolku on taas kunnossa Sataman puoleiselta osalta.

  Terisjärven luontopolkua on päivitetty uuteen uskoon. Reitti kulkee Nahkialanvuorelta Terisjärven ja Toijalan Sataman kautta Kangassaaren laavulle. Sen kokonaispituus on kahdeksan kilometriä, ja reittiä voi kulkea myös pienissä osissa.

  Valmiiksi on nyt saatu moottoritien pohjoispuolelle jäävä osa. Työtoiminnan ohjaaja Risto Viitanen Akaan kaupungilta kertoo, että töitä on tehnyt kuntouttavan työtoiminnan porukka aina säiden salliessa viimeisen vuoden ajan.

  Syksymmällä otetaan työn alle Nahkialanvuoren alue.

  Pahasti rappeutumaan päässeet pitkospuut on uusittu. Reitillä on pitkospuita kaikkiaan lähes 400 metriä.

  Reitin opasteita on uusittu ja osin lisätty. Viittojen lisäksi puihin on tehty paikoin punaisia merkkejä. Nyt polulta ei pääse eksymään.

  Infotaulut muun muassa alueen eläimistöstä ja kasvistosta on nekin uusittu ja päivitetty ajan tasalle.
  Turvallinen kulkea

  Terisjärven puoleinen osa reitistä kulkee luonnonsuojelualueella, ja maasto on vaihtelevaa. Ilman pitkospuita olisi käytännössä mahdoton kulkea osaa reitistä. Välillä reitti kulkee naisenkorkuisessa kaislikossa, välillä suolla, ja sitten taas metsässä.

  – Pitkospuut on pyritty tekemään niin, että lapsikin pystyy kulkemaan niillä. Ihan pienille lapsille toki luontopolku on liian vaativa, Viitanen sanoo.

  Alueen ilmeeseen tuo oman leimansa se, että esimerkiksi kaatuneita puita ei korjata luonnonsuojelualueelta pois. Kasvistoa ei saa muutenkaan raivata, joten luontopolulla tuntee todellakin kulkevansa luonnossa.

  Alueelle ei myöskään saa mennä työkoneiden kanssa. Pitkospuut on kuljetettu paikalle käsi- ja jalkapelillä.

  – Ilman kuntouttavaa työtoimintaa kaupungilla ei olisi ollut varaa uusia näitä, tässä on ollut niin iso homma, Risto Vuorinen huomauttaa.

  Reitin varrella on vanha lintutorni. Terisjärvi on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi, ja se on Hämeen parhaita lintujärviä.

  Lintubongareiden iloksi tornille on teetetty jykevä pöytäryhmä taukopaikaksi.

  Reitille pääsee kätevästi Matinlahdelle Satamatieltä vievän tien alusta, jossa on kartta alueesta.” http://akaanseutu.fi/2015/07/06/kaupunki-kunnosti-terisjarven-luontopolun/

  • 25.1

   Saku Timonen sanoo

   Eli lyhyesti sanoen kaupunki rikkoi lakia törkeällä tavalla teettämällä kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla eli virallisesti työhön kykenemättömillä palkkatyötä korvaavaa työtä.

   • 25.1.1

    keke sanoo

    Olisikohan aika Suomessakin käydä keskustelu sen suhteen mitä mieltä ollaan siitä:
    a)Jos käyttää sairasta ihmistä hyväkseen saavuttaakseen taloudellisia hyötyjä
    b)Diagnosoi terveen ihmisen apua tarvitsevaksi saavuttaakseen sen kautta taloudellisia hyötyjä
    Ja mikä olisi se oikea osoite missä pohdiskella miten yhteiskunta suhtautuisi tällä tavoin toimivaan yksilöön kuin jonkun ihmisen random blogi, mitenkään väheksymättä blogin kirjoittajaa tai hänen oikeuttaan kirjoittaa mistä ikinä haluaakaan.

    • 25.1.1.1

     LL sanoo

     ”Ilman kuntouttavaa työtoimintaa kaupungilla ei olisi ollut varaa uusia näitä.”

     Akaan kunta, aina on vaihtoehtoja, ainakin nämä olisi ollut:
     1. palkkatuki tai palkka, jos haluatte tarjota työtä työttömille
     2. ellette voi maksaa palkkaa tämänkaltaisesta työstä, voitte yrittää tehdä työn kuntalaisten yhteisenä talkootyönä johon voi osallistua vapaaehtoisesti.
     3. odotatte parempia aikoja jolloin on varaa tehdä työ.

     ***
     Keke, en tiedä mitään muuta osoitetta kuin Akaan kuntapäättäjät ja niiden lisäksi kansanedustajat, jotka voivat tehdä senkaltaisia päätöksiä ettei kunta ryhdy laittomuuksiin. Kuntouttavan työtoiminnan ja työttömien hyväksikäyttö palkattomassa työssä on jo sen verran laajamittaista, että ainoa mikä sen voi estää on julkisuuus ja sen myötä mahdollisesti syntyvä rangaistus niille jotka käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa väärin.

  • 25.2

   Minä sanoo

   Kuntouttavassa työtoiminnassa autetaan sitä huono kuntoista työtöntä. Auttaminen kohdistuu siihen huono kuntoiseen ihmiseen joka ei kykene työhön. Sillä ei kuulu auttaa AKAAN kaupunkia. Jos menen lääkäriin, niin hän palvelee minua sairauksissa, mutta ei pakota minua ompelemaan rikkinäisiä vaatteitansa.

  • 25.3

   LJT sanoo

   Nimimerkkinä ”Työttömien auttaja”
   on jo täysimittaista rienausta.

   TAI sitten kirjoittelija ei ymmärrä mistään mitään.

 26. 26

  Iines sanoo

  Miten olisi kantelu niin pitkälle kuin Suomessa voi ja aitten Eu-ihmisoikeustuomioistuimeen?