Huonekaluja ja pitkospuita

Kuntouttavassa työtoiminnassa olevia käytetään hyväksi monella tavalla. Viime perjantaina kerroin kuusamolaisesta huonekaluvalmistajasta, joka meni konkurssiin heti, kun kaupunki irtisanoi kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä koskevan ostopalvelusopimuksen. Suomeksi sanottuna kaupunki ei siis enää toimita tehtaalle palkatonta työvoimaa lainvastaisesti. Ei kyse ole siitä, että kaupunki olisi yhtäkkiä ruvennut noudattamaan lakia. Kyse on vain siitä, että kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen kilpailutettiin eli järjestettiin huutolaismarkkinat. Näille markkinoille ei enää kelpuutettu huutajaksi ylivelkaantunutta yritystä, joka ei pärjää markkinoilla edes palkattoman työvoiman avulla. Kaupunki menetti luottamuksensa näin huonosti hoidettuun yritykseen ja ilmeisesti antaa työttömät jollekin toiselle ilmaistyövoimaksi. ON Kuus

Toiminta oli alun alkaen vastoin lakia, kuten tästä sosiaali-ja terveysministeriön ohjeesta käy selvästi ilmi.

 

 

sote ohje

Akaalta tulee esimerkki siitä, miten kaupunki itse teettää kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla lainvastaisesti raskasta työtä palkatta. Sosiaalipalvelua saavat ja lain mukaan työhön tai työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kykenemättömät ovat kunnostaneet siellä kokonaisen luontopolun. Asiasta kertoi Akaan Seutu. Koska tuo linkki muuttuu parin avauksen jälkeen maksulliseksi, niin laitan siitä kuvan: Näyttökuva (305)_snip Näyttökuva (306)_snip Kaupungin edustaja myöntää suoraan, että ilman kuntouttavaa työtoimintaa touhusta ei olisi tullut mitään. Palkkatyöhön tai työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen kykenemättömät sosiaalipalvelun asiakkaat siis kykenivät kuitenkin raahaamaan rakennustarvikkeet kilomerien päähän käsi- ja jalkapelillä saaden työstä yhdeksän euroa päivässä. Kaupunki säästi mukavan summan. Tuon STM:n paimenkirjeen mukaan kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ei olisi saanut laittaa tällaiseen työhön. Suolla rämpineet ovat selvästi työkykyisiä, joten heidän ei olisi pitänyt olla ollenkaan kuntouttavassa työtoiminnassa. Heille olisi pitänyt maksaa työstään TES:n mukaista palkkaa. Näyttökuva (307)_snip Kaupunki säästi reilusti teettämällä työn orjatyövoimalla ja kaupungin edustajat menevät vieläpä möläyttämään sen julki. Virallisen totuuden mukaan palkatonta työtä ei teetetä, mutta totuus lipsahtaa vahingossa. Oikeastaan kaupunki pitäisi haastaa oikeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Jos joku luontomatkailuyrittäjä pestaisi työvoimaa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron kulukorvauksen suuruisella palkalla, niin hän olisi äkkiä rikoksesta tuomittu entinen yrittäjä. Joka tapauksessa ainakin kantelu Aluehallntovirastolle olisi nyt paikallaan.

Kommentit
 1. 1

  keke sanoo

  Kerrassaan sikamaista. Noh eiköhän tämä kuitata sillä että joku on tehnyt pitkospuut kesämökilleen ja se oli ihan kivaa kesälomapuuhastelua

 2. 2

  "eikä maksa mitään" sanoo

  Lohjalla sama tilanne:

  ” Mahis-ryhmän
  voimannäytös
  Murto kehuu pitkäaikaistyöttö-
  mien ns. Mahis-luonnonhoito-
  ryhmää, joka on vastannut alu-
  een perkaamisesta, luontopolun
  kunnossapidosta ja rakenteista.
  Ryhmä on muun muassa valmis-
  taneet taidokkaat opasteet, rasti-
  taulut ja pienet siltarakenteet.
  – Eivätkä ne ole maksaneet
  kaupungille mitään, huomaut-
  taa ryhmän työnjohtaja
  Kimmo Lindroos.”

  http://www.ykkoslohja.fi/sites/default/files/Ykkos-Lohja_2013_viikko%2033.pdf

 3. 3

  töytön sanoo

  Taas on työttömiä näköjään ”autettu” eteenpäin. Varmasti hyville tekijöille riittää 9€ töitä ihan eläkeikään asti. Eläkettä tosin ei kertynyt yhtään näistä puuhasteluista.

  • 3.1

   Jokatoisellekylläjokatoiselleei sanoo

   Se on varmaan tarkoituskin, että ei kerry. Koska luonnollisesti 9e orjat jatkaa hommia 9e/pvä ja ilman eläkettä kuolemaan asti. Jonka jälkeen heille on varmaan varattu jostain hautuumaan nurkasta sopiva kuoppa, että päästään halvalla eroon lopullisesti.

 4. 4

  Antti Saraste sanoo

  ”Suolla rämpineet ovat selvästi työkykyisiä, joten heidän ei olisi pitänyt olla ollenkaan kuntouttavassa työtoiminnassa.”

  Ei se ihan noin mene. Ohjasin vuoden päivät kuntouttavassa työtoiminassa olevia (ja palkkatuella olevia ja ykp:ta suorittavia jne), osalla oli fyysisiä rajoituksia raskaaseen työhön, mutta suurimalla osalla työmarkinnoille sijoitumisen esti psyykkinen vointi / päihteet. Silloin kuin työhaluja löytyi ja kunnalta saatiin hyödyllisempiä hommia kuin risujenvastaanottopaikan vahtimnen , työhön lähdettiin mielellään. Aina mentiin varauksella että varmasti töihin tulevia ja fyysiseen työhön kykeneviä oli palkkatuetut (palkkatyö) (ja pantavanki). Kuntouttavat katsottiin voinnin mukaan sopiviin töihin jos tulivat paikalle.

  3kk jaksolle mahtui niitä päiviä kun tehtiin töitä ihan hiki hatussa ja saatiin jotain aikaan (esim niitä kunnan virkistysalueita kunnostettiin), niitä päiviä jolloin tavoite oli olla työpaikalla selvinpäin ja sovittuun aikaan ja toki niitäkin päiviä jolloin soiteltiin perään oliko asiakas jo valmis lähtemään katkolle ja oliko muistanut nauttia kiinteää ravintoa.

  Kyllä näille sai antaa kiitosta tehdystä työstä ja olisihan ne pitkospuitakin paikolleen vieneet – vaikkeivat työmarkkinoille aina valmiita olleetkaan.

  • 4.1

   Saku Timonen sanoo

   Lain mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeessa olevat on ohjattava ensin saamaan niitä niin pitkäksi aikaa, että he kuntoutuvat riittävästi osallistuakseen kuntouttavaan työtoimintaan. Mielenterveys- tai alkoholiongelmaisia ei saa laittaa kuntouttavaan työtoimintaan, joten sinun ohjattavasi ovat olleet ihan väärässä paikassa. Se ei ole sinun vikasi, vaan kunnan sosiaalitoimen, joka heidät on sinne ohjannut.

   • 4.1.1

    pitkäaikaistyötön sanoo

    ”Kuntouttavassa” olevat on vakuutettu työtapaturmien varalta. Miten mahtaa korvusten saamisen kanssa todellisuudessa käydä, jos vammautumiseen johtanut tapahtumaketju on saanut alkunsa mielenterveyden, pettämisestä? Vakuutusyhtiöissä osataan lukea lakia porsaaanreiät mukaan lukien suurennuslasin kanssa. Varmaa on, että työtön kärsii eniten. Kunnat leikkii tulella kun tietävät, etteivät joudu sammuttamaan.

   • 4.1.2

    Antti Saraste sanoo

    Ei (kait) ollut väärässä paikassa – ilmaisin varmaan itseäni hiukan epäselvästi. Eli monen kanssa aloitin/edeltäjä aloitti työn jo ennen kuntouttavaa ja kävivät mahd. mielenterveyshoitajalla, osallistuivat avopuolen päivätoimintaan, tapasivat psykiatria, hankkivat antabusreseptin (eli saivat avun). Kun sitten haluja kuntouttavaan löytyi keskusteltiin miten ja millä tavalla sitä ruvetaan järjestämään, tehtiin suunitelmat asetettiin tavoitteet jne.

    Vai onko tosiaan näin, että mikäli ihmisellä on mielenterveys/päihdeongelma hän ei saa osallistua kuntouttavaan työtoimintaan? Nyt oli kuitekin kyse henkilöistä jotka sekä oman* että viranomaistahon mielestä olivat kykeneviä (vähintään sen 5t yhtenä päivänä viikossa) kuntouttavaan ja lisäksi myös hyötyivät siitä.

    • 4.1.2.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Onko tosiaan niin, että mielenterveysongelmainen tai alkoholisti ei tarvitse työn teosta palkkaa?

     • 4.1.2.1.1

      Antti Saraste sanoo

      Oisko noita ollut 14 kuntouttavassa mun aikana, mun ohjatavana. Suoraan työmarkkinoille noista ois ollut valmiita 0-1. 4 siirtyi mun aikana palka(tuki)töihin ja 1 näistä palkkatöihin, 1 aloitti peruskoulun jälkeiset opinnot, 1 siirty suoraan töihin vapaille markkinoille. 1 oli mielestäni valmis siirtymään ihan oikeisiin töihin mutta vastusti kovasti vaikka paikkaa tarjottiin.

      Eli mielestäni kun hommat on niin hanskassa että pystyy töihin niin siitä kuuluu saada palkkaa. Sanoin näiden kuntouttavien kanssa että se työpanos mitä minä heiltä yhdistykselle odotan on -1,09€ (vai mikä se oli se ohjaamisen palkkio), moni antoi enemmän, mutta tärkeintä oli se mitä ne siitä kuntouttavasta hyöty.

     • 4.1.2.1.2

      PeelsePuupi sanoo

      Ja milläköhän koulutuksella Antti Saraste arvioi, että kuntoutuvasta porukasta työmarkkinoille olisi valmiita vain 0 – 1 ? Ai niin, joku kunnan päättäjistä SANOI sen sinulle, niin onhan se oltava niin. Sama kunnanisä SANOI Antti Sarasteelle, ettei haittaa vaikka vähän rikommekin lakia kuntouttavaa järjestäessämme, sillä onhan se kaikki työttömän kuntoutujan OMAKSI EDUKSI.

     • 4.1.2.1.3

      keke sanoo

      Älä nyt sairasta tuolleen kiusaa. Tuossahan Sarasteen Antti ilmoitti että hänen kuntouttamistaan potilaista 0% kuntoutui. Kertoo jotain Sarasteen omasta työkyvystä tuollaisen tuloksen tekeminen.

     • 4.1.2.1.4

      LL sanoo

      Antti Saraste vois kertoa myös miten työssäkäyvien mielenterveys- ja päihdeongelmat hoidetaan?

      Tnnen ja tiedän työelämästä useampia. Ei heitä ole potkittu palkatonta työtä tekemään vaan ohjattu hoitoon ja jotkut ovat saaneet asianmukaista apua, mutta kaikki eivät. Sairauden vuoksi ihmistä ei voi irtisanoa.

      Työtön jolla on em. ongelmia ohjataankin orjatyöhön. Aika erikoista? Kuka muuten määrittelee tämän terveydentila asian työttömien kohdalla? Sellaistakin olen kuullut, että te-toimiston virkailija on jaellut diagnooseja. Toisekseen, terveystiedot ovat yksityisasioita, kuinka voi olla mahdollista että työvalmentajalla voi olla noinkin tarkkoja tietoja ohjattavistaan? Ja tämä Saraste lallattaa nämä toisia ihmisiä koskevat yksityiset tiedot nettiin. Ainakin kaksi tietosuoja rikkomusta.

     • 4.1.2.1.5

      keke sanoo

      Aika kohtuutonta on tuollaiselta selkeästi työkyvyttömältä on vaatia mitään vastauksia mihinkään mielenterveysongelmien hoitoon vaativaa ohjelmaa.

      Toivottavasti Saraste saa tarvitsemansa hoidon että kuntoutuisi työkykyiseksi ja hyödylliseksi kansalaiseksi

    • 4.1.2.2

     LL sanoo

     Jatkan vielä vähän, Antti Saraste:

     ”Eli monen kanssa aloitin/edeltäjä aloitti työn jo ennen kuntouttavaa ja kävivät mahd. mielenterveyshoitajalla, osallistuivat avopuolen päivätoimintaan, tapasivat psykiatria, hankkivat antabusreseptin (eli saivat avun).”

     Eli olitko sinä mukana kyseisten ihmisten hoidoissa, kun kerroit ”aloittaneesi työn jo ennen kuntouttavaa” eli: työnohjaajana työtoiminnassa? Et ilmeisesti, vaan terveydenhoitoalan ammattilaiset hoitivat sen asian, sinä ainoastaan selostat sitä julkisesti.

     Ikävää ja epäammattimaista, olipa koulutuksesi mikä hyvänsä, että kommentoit julkisesti toisten ihmisten terveydentilaan liittyviä asioita.

     • 4.1.2.2.1

      PeelsePuupi sanoo

      Jos Antti Saraste ei olisi niin selvästi trolli, saattaisin jopa hiiltyä hänen mielipiteistään. Asiaa tarkemmin harkittuani kallistun kuitenkin trolliteoriaan.

     • 4.1.2.2.2

      LL sanoo

      Saatat olla oikeassa, varsinkin persutrolleja piipahtelee täällä, tuon tuosta.

  • 4.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Kuvastaa hyvin raadollista todellisuutta, että työttömät laitetaan ”kuntoumaan” vankityövoiman kanssa. Vanki tienasi hommasta taatusti enemmän kuin yksikään työtön.

   • 4.2.1

    Antti Saraste sanoo

    Pantavangilla oli tämän rangaistusmuodon ehtona työtoiminta (mikäli nyt oikein muistan) ja oli tosiaan melko säntillinen työntekijä kun oli minuutilleen määrätty moneltako pitää olla kotona / työpaikalla. -> myöhästyminen olisi muutanu rangaistuksen ehdottomaksi.

    Tais tosiaan olla 9€ mies.

    • 4.2.1.1

     LL sanoo

     Sinä aivan ilmeisesti sotket toisiinsa avovangin joka suorittaa rikostaan yhteiskuntapalveluna tavalliseen työttömään joka on pakotettu kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun (=palkattomaan työhön) sosiaaliturvan menettämisen uhalla.

     Etkö ymmärrä lainkaan näiden eroa?

   • 4.2.2

    elimäki sanoo

    Ei pitkäaikaistyötön ole automaattisesti elämänhallintaansa menettänyt. Uskaltaisin väittää että peräti päinvastoin: selviäminen yhteiskunnassa ilman työtä varustaa ihmistä mitä moninaisimmilla uusilla tiedoilla ja elämänkokemuksella.

    Uskaltaisin väittää, että yli 90% pitkäaikaistyöttömistä on varustettu poikkeuksellisella sinnikkyydellä ja kekseliäisyydellä, hienovaraisilla tunnetaidoilla ja selkeällä järjenjuoksulla, juuri sen takia että on pitänyt pystyä erottelemaan hyvät akanoista kaikessa mitä tekee. Uskaltaisinpa väittää, että myös arvomaailma on monilla tavanomaisempaa terveemmällä ja monisyisemmällä pohjalla juuri sen ansioista, että asioita ei voi pitää enää itsestäänselvyyksinä. Ongelmanratkaisukykyä ja asennetta on tarvinnut käyttää huomattavasti enemmän kuin ns. normielämässä, jossa kaikki on ok. -> Oman ymmärryksen jalostaminen näiden kaikkien asioiden suhteen on pikemminkin omiaan lisäämään elämänhallintaa ja elämässä selviytymistä, kuin vähentämään sitä!

    Tämän paljon asioita kokeneen työkykyisen ihmisjoukon (jota pitkäaikaistyöttömiksi kutsutaan) lamauttaminen ilmaiseen kuntouttavaan työtoimintaan on kyllä järjen köyhyyttä sanan varsinaisessa merkityksessä. (kaikki kunnia kuntouttavalle työtoiminnalle sen alkuperäisessä ja lainmukaisessa tarkoituksessa, toki, kunhan sekin tapahtuu omaehtoisesti).

    • 4.2.2.1

     kapotutka sanoo

     Höpö höpö sanoisi työttömistä palkkansa saava kapo/kapot. Työtön on aina jotenkin ”jälkeen jäänyt”, koska on työtön. Ja koska näin on niin ei hänellä voi olla kehittynyt mitään kykyjä hallita elämäänsä. Vaikka onkin osallistunut monenlaisiin kapojen päähän potkinta kinkereihin.

     Päähän potkinta kumminkin siitä palkkaa saavien kapojen mielestä jotenkin parantaa näiden ”jälkeen jääneiden” työttömien elämänhallinta kykyä tehdessään palkatonta työtä. Pakkohan sen on auttaa, kun kapoille siitä palkkakin maksetaan. Eihän palkkaa kannata maksaa nimittäin tuloksettomasta työstä edes kapoille eihän?

     • 4.2.2.2.1

      LL sanoo

      Niin tää viesti oli elimäelle, putosi vaan tähän alemmas.

     • 4.2.2.2.2

      elimäki sanoo

      Kiitos vaan. Ja kiitos itsellesikin jäsennellyistä kommenteistasi.

      Muistaakseni jokunen vuosi sitten oli juttuja siitä, miten konkurssin tehneillä yrittäjillä on itse asiassa huomattavaa kokemusta yrityksen pyörittämisestä ja nimenomaisesti siitä, miten asiat voivat kovasta työstä huolimatta mennä pieleen – ja että tuota kokemusta kannattaisi yhteiskunnassa pitää arvossa, ja hyvänä. Se kokemus ei ole romukoppatavaraa, vaan sellaista, jolla voisi auttaa montaa tulevaa yritystä toimimaan ja välttämään sudenkuopat (lue: mikäli siis se konkurssin tehneen yrittäjän tietotaito a) haluttaisiin, ja b) osattaisiin ottaa vaan käyttöön! Ja nähtäisiin asia tässä valossa). Eli vallalla ollut käsitys siitä, että konkurssin tehnyt yrittäjä on epäonnistunut, se joutaa romukoppaan. Kokemustahan siinäkin on vain karttunut.

      Eihän lopettavasta bändistäkään sanota, että se on epäonnistunut?

      (No, tämä oli vaan ohut aasinsilta työttömyyteen, mutta vertaus lienee ymmärrettävissä. Sitä korostettakoon kuitenkin erityisesti, että suuri osa nykyajan työttömistä on vailla työtä täysin ilman omaa syytään, ilman, että on tehnyt ainoatakaan asiaa aiemmassa työssään väärin). Siksi väitän, että ei työtön ole _epäonnistunut_ missään suhteessa (ja epäonnistujan leimaa ei meidän siten itse pidä omaan otsaamme laittaa – vaikka joku muu sitä leimaa tuputtaisikin).

      Pikemminkin voisi sanoa, että Suomessa yksityisen/julkisen sektorin työnantajat ovat epäonnistuneet tarjoamaan mielekästä, toimeentulon mahdollistavaa työtä kaikille.

     • 4.2.2.2.3

      elimäki sanoo

      Itse alan olla varsin kyllästynyt siihen miten koko työikänsä töissä olleet ihmiset (mm. jotkut poliitikot) esiintyvät ikäänkuin työttömyyden asiantuntijoina. Eihän heillä voi olla asiantuntemusta työttömyydestä, jos eivät työttöminä ole koskaan olleet. Näin minä sen ainakin näen.

      Ja emmeköhän kaikki ole samaa mieltä siitä, että asiat ratkeavat vain yleensä vain niiden avulla, joilla on asiasta omakohtaista kokemusta. Ja tätä kokemusta yhteiskunnassa tulisi käyttää kun mietitään esimerkiksi keinoja joilla työllisyyttä (tai hyvinvointia) voisi parantaa. Ja tuota nimenomaista kokemusta tulisi myös käyttää työvoimapalveluita suunniteltaessa.

  • 4.3

   Antti Saraste sanoo

   Siis jokatapauksessa pointtini oli se että saa jotain aikaan niin ei tarkota että tarkoittaa suoraan ettei hyödy kuntouttavasta työtoiminnasta ja se että kun kuntouttavalla työllä on tarkoitus se on tehokkaampaa.

   • 4.3.1

    elimäki sanoo

    Tässä asiassa varmaan kannattaa muistaa pitää erillään kuntouttavan työtoiminnan tarkoituksenmukainen (alkuperäinen) käyttö – sitäkin varmasti ja kiistämättä on – ja toisaalta kuntouttavan työtoiminnan laiton soveltaminen, johon Timonenkin kirjoituksessaan viittaa. (Eli siis siitä että täysin työkykyiset ihmiset laitetaan kuntouttavaan työtoimintaan, motiivina mahdollisesti kuntatalouden paikkaaminen ja parantaminen?)

    Emmeköhän useimmat ole samaa mieltä siitä, että laiton soveltaminen romuttaa (tilapäiseksi tarkoitetun ja kuntouttavan) työtoiminnan alkuperäisen tarkoituksen aivan täysin? Ja siitähän tässä on paljolti kysymys, väärinkäytöksistä kuntouttavan työtoiminnan suhteen.

   • 4.3.2

    LL sanoo

    On varmasti heitä, jotka osallistuvat täysin vapaaehtoisesti kuntouttavaan työtoimintaan, useimmiten asia ei kuitenkaan ole niin vaan työtön työnhakija, varsinkin pitkäaikaistyötön, painostetaan eri tavoin näihin orjatöihin.

    • 4.3.2.1

     elimäki sanoo

     Nimenomaan LL, tuohan se suuri ongelma juuri onkin.

     Systeemin väärinkäyttö tulee viranomaisen puolelta.

 5. 5

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Kaksi asiaa on varmaa. Suomessa ei ole
  1. Korruptiota
  2. Kiskonnan tapaista työsyrjintää
  😛

 6. 6

  elimäki sanoo

  Minulla olisi idea miten saada valtiolle kivuttomasti lisätuloja. Tehdään toisen ihmisen epäkunnioittava kohtelu ja toiseen ihmiseen kohdistuva epäkunnioittava käytös rikesakon uhalla rangaistavaksi – läpi koko yhteiskunnan kaikkien toimien ja toimielinten. Niin yksityishenkilöiden, firmojen, kuntien/julkisen sektorin osalta niin, että toisen ihmisen epäkunnioittavasta kohtelusta napsahtaisi rikesakko. Aina. Aina kun epäkunnioittavan kohtelun pystyisi todentamaan.

  Kestävyysvaje olisi vuodessa kurottu umpeen. Niin paljon epäkunnioittavaa kohtelua Suomessakin on. Tällä tavoin käyttäytymistä ohjattaisiin oikeaan suuntaan.

  Ihmisen epäkunnioittava kohtelu ei kuulu sivistysvaltioon. Ei myöskään itsemääräämisoikeuden mitätöinti työnteon suhteen.

  Työsopimus – olipa kyse minkäsorttisesta työstä hyvänsä – on aina kahden osapuolen välinen keskinäinen sopimus.

  On perustuslaillinen oikeus saada valita mitä työtä tekee ja tämän lain tulee olla yhtäläinen kaikille.

 7. 7

  Tim sanoo

  Minusta ei ole suoranaisesti väärin, jos kunta voi teettää ilmaiseksi yleishyödyllisiä juttuja kuten tuon luontopolun kunnostus. Jos tällainen estettäisiin, ne samat kuntoutettavat olisivat olleet sen sijaan toimettomina (siis kuntouttavassa, jossa ei ole lainkaan järkevää tekemistä). Tietenkin olisi parempi, jos kunta voisi palkata oikeita työntekijöitä, mutta omasta mielestäni kuntoutettavillekin pitää jäädä hommaa, joka tuntuu arvokkaalta.

  Sen sijaan, että kuntouttavan työtoiminnan muotoihin puututtaisiin, pitäisi puuttua sen motiiveihin: tehdä kannattamattomaksi patistaa hyvinvoivia kansalaisia kuntouttavaan. omasta mielestäni kuntouttavan työtoiminnan rinnastus työllistämiseen olisi saatava loppumaan: ei anteeksiantoa siitä kunnan osuudesta työmarkkinatuesta. Lisäksi se karenssin antaminen lopettamisesta on aivan järkyttävää: jos ihminen ei virallisesti kykene olemaan normaaleilla työmarkkinoilla, miten voidaan olettaa että tämä olisi täysin kykenevä mielivaltaisesti valittuun kuntouttavan työtoiminnan muotoon? Ei kirjaimellista alkoholistiakaan pitäisi voida rankaista kuin korkeintaan sossutyylisellä -20%:lla.

  Tällöin kunnalla olisi motiivi käyttää kuntouttavaa työtoimintaa kuntoutuksen tarpeessa olevien ihmisten kuntouttamiseen tasolle, jolla nämä voi laittaa korkeamman tason työllistämistoimenpiteisiin, jotka vasta vapauttavat kunnan osuudestaan työmarkkinatuesta. Toimintakykyisiä taas ei yhtä helposti laitettaisi kunnalle tappiolliseen pilipalitoimintaan.

  Tahtoisin tietysti mieluummin sanoa, että kuntien pitäisi noudattaa lakia, mutta kaiken Sakun vuosien varrella paljastaman perusteella se taitaa olla utopistinen ajatus. Varsinkin Sipilän hallituksen jälkeisessä maailmassa, jossa käsittääkseni on kirjattu lakiin, ettei kuntien tarvitse noudattaa lakia.

  • 7.1

   LL sanoo

   ”Ei kirjaimellista alkoholistiakaan pitäisi voida rankaista kuin korkeintaan sossutyylisellä -20%:lla.”

   Alkoholismi on sairaus joka ei parane työn teolla. Ihminen jolla on jokin sairaus joka rajoittaa työntekoa, tulee ohjata ensisijaisesti terveydenhoitopalvelujen piiriin. Sairaus ei ole rikos, joten siitä ei voi rangaista.

 8. 8

  elimäki sanoo

  Työnteon tulee aina olla omaehtoista. Onpa kyse sitten kuntouttavasta toiminnasta, palkkatuetusta työstä tai muutoin työllistetyistä. Ihmisen omaa tahtoa ei voi mitätöidä. (vankilat ja rangaistuslaitokset ovat asia erikseen, mutta nyt puhutaan siis vapaista – toistan: VAPAISTA – työmarkkinoista, joilla myös kaikki lyhyen tai pitkän ajan työttömänä olleet ei-rikoksia tehneet ihmiset tietenkin ovat).

  Kuka määrittää sen, onko ihmisen elämäntahto hukassa? Ei kai TE-viranomainen ainakaan tapaamatta koko henkilöä?

  Seuraavan kerran kun menette ns. aktivointipalaveriin, printatkaa vaikka mukaan katkelma perustuslaista, pykälä 18 ”Oikeus työhön ja elinkeinovapaus” (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L2P18) ja vaikkapa myös Timosen kirjoituksissa olleet kuvat joissa selkeäkielinen lakipykäläteksti kuntouttavasta työtoiminnasta näkyy. Saattaa olla ettei kaikki virkailijatkaan tunne lakia? Uskomatonta toki sinänsä, jos eivät tunne.

  Jokainen voi myös pyytää saada äänittää aktivointikeskustelun – lähes jokaisessa vanhemmassakin puhelimessa on sanelu-toiminto. Tämä voisi saada virkamiehet ainakin käyttäytymään kohteliaammin ja miettimään paremmin mitä työnhakijalle sanoo. Tiedättehän esimerkiksi pankkien ja vakuutusyhtiöiden (ehkä KELAnkin) puhelinpalvelut: niissähän ennen puhelua monesti sanotaan, että ”puhelu nauhoitetaan palvelunlaadun varmistamiseksi”. Varmasti ei ole väärin tai haittaa, jos aktivointipalaverinkin nauhoittaa.

  • 8.1

   elimäki sanoo

   Tässä vielä nyt kirjoitettuna tuo perustuslain kohta:

   18 §
   Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

   Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

   Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

   Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.

   (koko perustuslaki luettavissa netissä https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731)

 9. 9

  Irma sanoo

  Myös vapausrangaistusta kärsivät vangithan tekevät noita pitkospuiden korjauksia ja muita luonnonhoitotöitä. Heille siitä maksetaan kyllä palkkaakin…

  • 9.1

   Siltojen Jack Norris sanoo

   ”Myös vapausrangaistusta kärsivät vangithan tekevät noita pitkospuiden korjauksia ja muita luonnonhoitotöitä. Heille siitä maksetaan kyllä palkkaakin…”

   Vankien saamat palkat ovat pääasiassa aika olemattomia, jotain euroa tai kahta euroa tunnissa. Keskimääräinen vankien saama palkka on noin 300€ kuussa. Ei se raha summaa suurenna jos sitä kutsutaan palkaksi tai joksikin muuksi.

   • 9.1.1

    AMK sanoo

    Vangeilla on täys ylläpito,katto pään päällä,lääkärissä käynnit ilmaisia,ja jonkun jutun perusteella heille maksetaan jopa parempaa palkkaa kuin vanginvartioille.Ja palkka kerryttää jopa eläkekertymää mikä ei toden totta kerry työmarkkinatuesta.Voin toki olla väärässä mutta…..

   • 9.1.2

    Irma sanoo

    Kyllä niille vangeille maksetaan pitkospuiden rakentamisesta ja muista vastaavista tehtävistä ihan oikeaa, joskin pientää palkkaa. Haarukka on 5-8 euroa tunnilta. Se on huomattavasti enemmän kuin vastaava työtä kuntouttevaksi leimatulla työttömällä. Itse asiassa 8 euroa tunnilta ei ole edes paljoa pienempi, kuin mitä normaalilla työntekijällä alkupalkka olisi vastaavissa tehtävissä valtion leivissä.