Työllistämistä ja kunnallispolitiikkaa

Kierrätyskeskus Kiepissä Juuassa pitkäaikaistyöttömyys on arkea. Keskusta pitää työttömien yhdistys, joka tarjoaa tuettuja työpaikkoja.

Näin kertoi Helsingin Sanomat työttömyyden karusta todellisuudesta kertovassa jutussaan. Muilta osin minulla ei ole juttuun mitään lisättävää, mutta kiireinen toimittaja ei ohikulkumatkallaan tainnut ennättää kysellä työllistämisen laatua.

Työttömien yhdistyksen pyörittämässä kierrätyskeskuksessa ei ole yhtään palkkatuettua työpaikkaa. Palkkaa saa ainoastaan toimistonhoitaja ja kaikki muut ovat kuntouttavassa työtoiminnassa. He saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Kuten HS:n jutusta käy ilmi, niin työntekijöiden työllistymistä vaikeuttaa vain palkkatyön puuttuminen. Heidän paikkansa ei siis lain mukaan ole kuntouttavassa työtoiminnassa.

Heitä on paikalla koko ajan viitisen henkilöä. Kun jokainen heistä tekee töitä neljä tuntia päivässä, niin yhden päivän aikana siellä ennättää olla jopa kymmenen henkilöä. Jokainen heistä vapauttaa kunnan oman työmarkkinatukensa maksuosuudesta ja tuo kunnalle 10,09 euroa työllistämiskorvausta päivässä. Kunta siirtää tämän rahan kokonaisuudessaan toimintaa pyörittävälle työttömien yhdistykselle.

Viisi kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa tuottaa yhdistykselle 250 euroa viikossa ja 1 000 euroa kuukaudessa puhtaana käteen. Kymmenen tuottaa tuplaten. Ei siis ihme, että yhdistys osti viime talvena käteisellä 30 000 euroa maksaneen talon keskeltä historiallista Puu-Juukaa. Taloa remontoidaan nyt ”talkoovoimin” eli käytännössä kuntouttavana työtoimintana. Sinne on tarkoitus perustaa yhdistyksen pyörittämä työpaja, johon sijoitetaan lisää kuntouttavassa työtoiminnassa olevia.

Työttömien yhdistykseen kuuluu nykyisin enää parikymmentä henkilöä, mutta silti taloa mainostetaan työttömien omana talona. Tosiasiassa se on eläkeläisistä muodostuvan yhdistyksen sisäpiirin talo.

Näin siis toimii tuo HS:n jutun ”tukityöllistäminen”.

Yhdistyksen toiminta on pientä ja kierrätyskeskus tarpeellinen, joten en ole asiasta viitsinyt tämän kummempaa meteliä pitää. Paljon suurempaa on kunnassa suunnitteilla.

Kunnan virkamiesvalmistelussa on jo kauan ollut työpajan perustaminen, mutta toteuttamista hidastaa sopivien tilojen puute. Tilaa tarvittaisiin paljon, koska ihan julki lausuttu tavoite on pudottaa kunnan osuus työmarkkinatuesta eli se kuuluisa Kelan sakkomaksu nollaan euroon. Kaikki kunnan työttömät ihan henkilöön katsomatta halutaan sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Työpajan toiminnan sisällöstä ei tietääkseni ole vielä tarkempia suunnitelmia, mutta jo kauan on puhuttu metalli- ja puutyöpajasta, pienkonekorjaamosta ja ulkoalueiden hoitopalvelujen myynnistä. Työttömäksi jäänyt terve ja työkykyinen kivimies laitetaan siis kuntouttavan työtoiminnan nimellä nikkaroimaan lintulautoja ja vääntelemään katiskoja.

Se on selkeästi vastoin lakia. Kuntouttava työtoiminta on viimesijaista sosiaalipalvelua ja tarkoittettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön, palkkatuettuun työhön tai osallistumaan muuhun ensisijaiseen työvoimapalveluun. Se ei missään tapauksessa saa olla kunnan säästökeino. Kuntouttavaa työtoimintaa ei myöskään saa käyttää markkinoilla kilpailemiseen. Näitä asioita ei tunnuta meillä oikein ymmärrettävän.

Sanon sen nyt jo hyvissä ajoin ennen ensi syksyn talousarviokäsittelyä: Tulen pitämään huolen siitä, että nämä asiat ymmärretään vaikka kantapään kautta. Olen jo kauan sanonut julkisesti, että jos lakia ei ruveta noudattamaan, niin tänne tulee Aluehallintoviraston tarkastaja tutkimaan. En minä enää viitsi selvää lakitekstiä paasata pitkin valtuustosalin seiniä vaivautuneena katseleville valtuutetuille, jotka lyttäävät puheeni rupeamalla heti perään puhumaan alkoholin väärinkäytöstä ja työn parantavasta vaikutuksesta.

Ja jos näitä asioita pitää ruveta opettamaan kantapään kautta, niin silloin tutkitaan myös aktivointisuunnitelmien laadintaprosessi kunnassa. Suunnitelma on sosiaalityötä, joka on tehtävä työvoimaviranomaisen, kunnan ja työttömän yhteistyönä.  TE-toimisto on Nurmeksessa 50 kilometrin päässä, joten sielta ei fyysisesti tule koskaan ketään paikalle. Sieltä lähetetään aktivointisuunnitelma kuntaan, jonka vailla sosiaalialan koulutusta oleva tehtävään määrätty henkilö kutsuu työttömän allekirjoittamaan sen.

Kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus ei ole siivota tilastoja ja tasapainottaa kunnan taloutta. Sen tarkoitus ei ole tuottaa kuntalaisille palveluja palkattomalla työvoimalla. Sen tarkoitus on antaa laadukasta sosiaalipalvelua sen tarpeessa oleville alentuneesti työkykyisille.

Sitä minä en tule koskaan vastustamaan.

Kommentit
 1. 1

  Haikki sanoo

  Oletko muuten itse kutsumassa AVIn miehiä paikalle tutkimaan laittomuuksia vai mistä he muuten keksisivät tulla? Tuon kaltaista toimintaa tapahtuu ympäri Suomen, toimivat vuosikaupalla ilman häiritseviä tekijöitä, jotka keakeyttäisivät laittoman toiminnan.

  • 1.1

   Saku Timonen sanoo

   Jos toiminnassa ei ruveta noudattamaan lakia, niin kutsun itse heidät paikalle. Eiväthän he tiedä koko asiasta mitään, jos ei joku siitä ilmoita.

 2. 2

  Ilona sanoo

  Jostain on lähdettävä liikkeelle. Jospa sitten muuallakin alkaisi laittomuuksien tutkinta.

 3. 3

  Janne sanoo

  Täällä Oulussa on useampi tällainen yhdistys. Muutama tuttava näissä on hommissa, yksi on oikeasti tukea tarvitseva, loput ei. Työt on perus kiinteistöalan hommia, nurmikon leikkaus, lumen luonti, pienet remontit jne.. Minulla heräsi mielenkiinto kun toiminnan pyörittäjä oli hankkinut auton yhdistyksen toimia varten. Ymmärtäisin jos se olisi pakettiauto tms, mutta kun kysessä on Mercedes-Benz merkkinen, uusi E sarjan henkilöautomalli, ns. Premium edustusauto.

  Haisee ja kauas.

  • 3.1

   sanoo

   Mikä yhdistys? Voisitko olla yhteydessä vaikka sähköpostilla, selvitän asiaa. Nimesi ei tule muiden tietoon jos et halua.

   Kari Laurila, hallituksen puheenjohtaja
   Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry

   tht.yhdistys@gmail.com

 4. 4

  Sirkka kokkonen sanoo

  Hienoa Sakari! Sinunlaisia pitäisi olla enemmän, jotka sitkeästi ajavat asioita suuren joukon puolesta! Iso Kiitos omalta osaltani! Juurikin se, että me ei edes tiedetä näistä lakiasioista ja laittomuuksista, mutta osaat kertoa asian niin, että tavan tallaajakin alkaa ymmärtää, kuinka meitä kohdellaan.

 5. 5

  Pera sanoo

  HS:n jutussa mainitut kaksi Juukalaista työtöntä ovat varmasti tyytyväisiä kuntouttavaan työtoimintaan kun saavat siitä selvää rahaa eikä heidän tarvitse anoa toimeentulotukea eikä varmaankaan asumistukea koska heidän puolisot ovat oikeassa työssä. Ihan mukavaa puuhasteltavaa varmaankin kun nykyisin saa työttömyyskorvauksen ilman tarvehankintaa.

  Mutta tilanne on toinen niiden kohdalla jotka elävät yksin työttömyysturvalla, asumistuella ja toimeentulotuella. Näiden työttömien ei passaa saada karenssia kun ei ole aviopuolisoa elättämässä karenssin aikana.

 6. 7

  Markku sanoo

  Kaikkea se pakkoruotsitus ja ruotsalainen logiikka teettää 🙂

  Itse en ole huomannut että moisesta ”erittäin hyvin järjestäytyneestä rikollisuudesta” olisi Perussuomalaisten lisäksi muut poliittiset puolueet niin keskustelleet. Edes epävirallisesti.

  Tästä hyvin järjestäytyneen rikollisuuden huippuunsa jalostuneesta kähminnästä riittäisikin juttua. Harmi vaan että aihe on sen verran Tabu ettei tämän tyyppisestä rikollisuudesta oikein tohdita keskustella.

  Tärkeintähän on että näillä veroja suoraan kuormasta kilpaa ahmivilla pakkoruotsilla pätevöityneillä virkarikollisilla itsellään pyyhkii kivasti joten lakien tärkein funktio on toteutunut. Näille laeilla perseensä pyyhkiville virkarikollisille kaikki se sadistinen nettoveronmaksajien byrokraattinen hyppyyttäminen ja simputtaminen on erinomaisen tuottoisa elinkeino.

  Näillä mennään!

  • 7.1

   Saku Timonen sanoo

   Tämä asia ei liity pakkoruotsiin millään tavalla ja mitä Perussuomalaisiin tulee, niin itse Soini on sanonut työttömiä elämäntapaintiaaneiksi, jotka kaikki pitää laittaa kuntouttavaan työtoimintaan.

   • 7.1.1

    Markku sanoo

    ”Tämä asia ei liity pakkoruotsiin millään tavalla”

    Juupa juu ja eipä ei. Tsori vaan Sakari jos vähän kopsahti. Tarkoitus ei ollus tölviä herran ruotsalaista identieteettiä, mutta mutta, ei kai sitä kukaan voi kiistää että ruotsinkielentaito ja nimenomaan pakkoruotsi on näille/teille hyvin voiville virkalellikeille väistämättä pakollinen rasti – ja sitä kautta se on kaikkiin ongelmiin ainoa yhdistävä tekijä.

    Ja mikäs lakimies se semmonen olisi joka ei maan virallisia kieliä osaisi?

    Meissä kaikissa asuu pakkoruotsilla sivistetty ruotsalainen identiteetti! Omani on ruosteen raiskaama eikä sillä mitään tee 🙂

    Näin on ja ei se Perussuomalaisten eikä Soininkaan vika ole että meillä on tämäntyyppinen maahan poljetun nolo historia.

    Ja vaikka Perussuomalaiset onkin maan toiseksi suurin ja kiivaiten kasvava puolue niin ei näitä historiallisia rasitteita ja umpikolonialistisia kuvioita ihan niin vain sivuuteta. Näillä mennään.

    Mitä työttömyyteen ja talousongelmiin tulee. Täytyy vain malttaa odotella että meno muuttuu ja Perussuomalaiset pääsisivät korjaamaan asiat suuremmassa mittakaavassa. Sitä odotellessa kannattaa ottaa ihan rauhallisesti.

    Tämän tyyppisessä erittäin hyvin järjestäytyneiden pakkoruotsilla hallintoalamaisiaan simputtavassa ammattirikollisten hallinnoimassa sosialismissa ei kannata hirveästi rimpuilla 🙁

    Kun on valmiiksi maassa niin ei pääse tippumaan kovin korkealta. Hulluahan tämä on mutta minkäs teet.

    • 7.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Pohjois-Karjalassa kuulee enemmän venäjää kuin pakkoruotsia ja olen minä venäjääkin aikoinaan lukenut. Meidän hallintobyrokratiammekin on peräisin autonomian ajalta kaikkine proopuskoineen, litteineen ja leimoineen. Perussuomalaislla olisi nyt näytön paikka hallituksessa, joten katsotaan mitä saavat neljän vuoden aikana työllistämispolitiikassa aikaan.

     • 7.1.1.1.1

      Markku sanoo

      Niin niin mutta vaikka – ”Meidän hallintobyrokratiammekin on peräisin autonomian ajalta kaikkine proopuskoineen, litteineen ja leimoineen.”

      Niin niin mutta kaikkia näitä ruotsalaisperäisiä lakejammehan on kyhännyt ja tulkinnut maamme erikoisesta kielipolitiikasta johtuen enemmän tai vähemmän suomenruotsalaiset virkamiehet. Kaikki virkamiehet ja byrokraatit ovat pakkoruotsilla pätevöityneitä sankareita.

      Se tietenkin näkyy myös asenteesta ja koska näin on, niin ihan turhaa byrokraattien mielivaltaista ja suorastaan rikollista kusetusta, simputtamista on venäläisten piikkiin koittaa laittaa.

      Mitä niihin tulee niin eiköhän siellä tarjoilla tätä samaa paskaa ehkäpä vieläkin törkeämmin ja rankemmien.

      Mitäpä niistä. Pää-asia lienee että tämä itse itseään suomalaisten hallinto-alamaisten simputtamisesta, hyppyyttämisestä ja muusta byrokratiasta itselleen mainion elinkeinon luonut erittäin hyvin järjestäytynyt pakoruotsilla keuliva rikollisuus voi itse pulskasti. Muista niin väliä.

      Tätä verovaroja suoraan kuormasta kilpaa ahmivaa yläluokkaista väkeä ei rahvaan sen enempää kuin nettoveronmakajien ongelmat hetkauta. Pää-asia että luottokortit sentään toimii vielä ja itsellä pyyhkii kivasti. Velaksi mutta kuitenkin.

     • 7.1.1.1.2

      Vääpeli Matala sanoo

      Olisiko mielenterveystapaus Markun 15 minuuttinen ollut jo tässä.
      Kun tänne tulee ihan asiaa kirjoittavien postauksia peräti paljon, niin turhaa sivun tuketta nämä harhaiset persuoksennukset.

     • 7.1.1.1.3

      Markku sanoo

      Ouch! ”Vääpeli Matala”-n ruotsalaisneuvostoliittolaista identiteettiä on loukattu.

      Perun mielenhäiriössä rustaamani harhaoppiset kirjoitukset ja myönnän ettei ex. neuvostoliitossa sen enempää kuin venäjälläkään esiinny vastaavia byrokraattisia ongelmia 🙂

      ”Vääpeli Matalaa” mielyttääkseni vakuutan että Neuvostoliitto oli paratiisi josta voimme vain haaveilla 🙂

     • 7.1.1.1.4

      keke sanoo

      Kappas ihan mielenkiintoisen matkan tarjosi Make meille -90 luvulle sekä miten argumentointia ei tarvitse vaihtaa vaikka maailma muuttuisi ympärillä. Kiitoksia erinomaisesta mielipiteestäsi Markku. Älä koskaan muutu <3

     • 7.1.1.1.5

      Markku sanoo

      ”keke” on hyvä vaan.

      Mitäpä sitä aina vain entistäkin ajankohtaisempia argumentointiaan vaihtamaan 🙂

      Aivan kuten 90- luvun lamassa, taustoiltaan pitkälti samat ruotsalaista identiteettiään piilottelevat mälliperseet näistä tahallaan tehdyistä toistuvista lamoista on nytkin vastuussa.

      http://www.talouselama.fi/uutiset/kun+toiset+ottavat+velkaa+tama+yritys+kukoistaa+nettotulos+29+/a2315001

      Rahan suunta on sama.

      Sitäpaitsi jos tarkkoja ollaan niin kukaan ei ole käsittääkseni pakottanut jatkamaan sitä 1600-luvulta juontuvaa pitkälle jalostettua kyykytystä.

      http://satitemp.esy.es/2015/07/mennyt-meissa/

     • 7.1.1.1.6

      LL sanoo

      Herravihalla meinaa siis tämä natsiaatteella liehuva PS puolue menestyä? Markulta menee tosi ja sadut sekaisin. PS:n ainoa jytky tuli vuonna 2011 ja kannatus on siitä lähtien ollut tasaisessa laskussa. Viime eduskuntavaaleissa tuli takkiin ja 1 paikka vähemmän eduskunnassa.

      Markun kuten ehkä aika monien perussuomalaisten historiantaju on melkoisen reikäinen, mutta mitä siitä kun niihin reikiin voi tunkea omat satunsa Suomen historiasta.

   • 7.1.2

    Hannu Siivonen sanoo

    Tarkalleenottaen soini oletti ihmisten muuttuvan elämäntapaintiaaniksi mikäli sosiaaliturvaa varten ei tarvitse täyttää lomakkeita. Samassa yhteydessö toki Soini sanoi samojen ihmisten haluavan ansaita elantonsa työllä. Typerää ja ristiriitaista, mutta ei liittyne kuntouttavaan. Olisin yllättynyt jos Soini edea tuntee termin

    • 7.1.2.1

     LL sanoo

     Hallitusohjelmastahan voi nämä totuudet lukea. Tuolla yllä Markku puhuu rikollisesta valtaeliitista, mutta ei tarkoita sillä sitä talouseliittiä joka yhdessä muun eurooppalaisen talousrikollisjoukon kanssa ryöstää nyt kaikkien valtioiden rahat ja määritellä ne pienen eliitin taskuihin. Sipilän hallitus, jossa yhtenä puolueena on PS, harjoittaa hyvin kovaa talouslinjaa leikkauksineen. Teot puhuvat nyt.

     Kuin twiitketjun jossa Paavo Arhinmäki kysyi Jari Lindströmiltä, että miksei tämä työministerinä ole pyytänyt lisäbudjettia työllisyyden edistämiseen, kun jo nyt ovat määrärahat loppu. Lindströmin vastaus-selitys oli se, että ”tässä on nyt pitänyt korjailla edellisten hallitusten virheitä”. Mahtoikohan Lindströmin mielestä edellisen hallituksen virhe olla se, että mm työmarkkinatukea nostettiin vai mikähän se oikein olikaan? Nyt odotellaan ja katellaan mitä työministeri saa aikaiseksi vai saako yhtään mitään.

     Mitä Soinin asenteisiin työttömiä kohtaan tulee, niin kyllä hän komppasi kovaan ääneen kokoomuslaisia työttömien pakkotyöstä. Tämä keskustelu käytiin viime syksynä eduskunnassa. En tottavie odota mitään hyvää tai rakentavaa tulevaksi työllisyyteen tai työttömien tilanteeseen tältä hallitukselta.

     • 7.1.2.1.1

      keke sanoo

      ”Kuin twiitketjun jossa Paavo Arhinmäki kysyi Jari Lindströmiltä, että miksei tämä työministerinä ole pyytänyt lisäbudjettia työllisyyden edistämiseen”
      ”komppasi kovaan ääneen kokoomuslaisia työttömien pakkotyöstä.”
      Löytääköhän LL mitään ristiriitaa tässä sanomisissaan? Toisekseen ei ne pakkotyöt mikään kokoomuksen keksintö ole. Ihan mielissään näistä puuhista ollaan siellä Vasemmistoliiton leirissäkin. Joka muuten on myös luettavissa suoraan tuosta Arhinmäen twiittauksesta

      ”Mahtoikohan Lindströmin mielestä edellisen hallituksen virhe olla se, että mm työmarkkinatukea nostettiin vai mikähän se oikein olikaan? ”
      Tästä kirjoituksesta melkein saisi sellaisen kuvan että työmarkkinatuen nosto jollakin tavalla taloudellisesti auttoi työttömiä. Se ei auttanut jonka LL tietää varsin hyvin itsekkin.

     • 7.1.2.1.2

      LL sanoo

      Kyllä se minulle oli tuen korotus. Osa ihmisistä oli, ainakin somepuheissa, sitä mieltä ettei se ollut yhtään mitään. Heille ei muutama kymppi ollut yhtään mitään. Minulle on jäänyt epäselväksi, että olisiko se ollut parempi ettei sitä olisi korotettu lainkaan?

      Joka ikisestä puolueesta löytyy kuntouttavan työtoiminnan puolesta puhujia, mutta löytyy myös niitä jotka eivät niin ajattele. Paavo Arhinmäen twiitissä oli tarkkaan sanoen niin, että hän puhui palkkatuesta ja start-up tuista työllistämistukina joihin tulisi saada ehdottomasti lisärahoitusta.

      Mikäs sinua niissä närästää?

     • 7.1.2.1.3

      keke sanoo

      ”Kyllä se minulle oli tuen korotus”
      Kyllä työttömyyskorvausta nostettiin satasella, tosin tästä jäi vain unohtumaan se että kyseinen korotus tarkoitti vastaavasti tarkoitti toimeentulotuen laskemista sillä satasella. Tämä ei tietenkään ole estänyt Vasemmistoliitoa hehkuttamasta asiaa jonakin satasen korotuksena työttömän taloudelliseen tilanteeseen. Kannattaa vaikka googlettaa miten vasemmistoliiton taustapiru ja pääideologi Jussi Saramo on aiheesta kirjoittanut.

      ”Minulle on jäänyt epäselväksi, että olisiko se ollut parempi ettei sitä olisi korotettu lainkaan?”
      Itse sanoisin että luultavasti olisi ollut parempi olla korottamatta. Nyt ihmiset eivät viitsi sitä toimeentulotuki rumbaa käydä jonkun viisikymppisen takia muutoin kuin niinä kuukausina kuin tulee se sähkölasku perheeseen. Eli porukka ei jaksa enää hakea sitä samaa toimeentuloa mitä aijemmin oli pakko hakea, koska 150€ on pakko hakea kukkaroon 50€ menetys ei tunnu niin pahalta jos ei tartte sitä vittuilua kuunnella. Tämä on johtanut de-facto ostovoiman pienenemiseen köyhillä tosin voi olla mielenterveys on saattanut parantua joillakin kun ei tarvitse sossuntädin kanssa painia.

      ”Joka ikisestä puolueesta löytyy kuntouttavan työtoiminnan puolesta puhujia, mutta löytyy myös niitä jotka eivät niin ajattele. ”
      Varmasti näin. Se mikä ratkaisee on se puolueen enemmistö. Joka ainoassa eduskuntapuolueessa enemmistönä on se porukka joka tahtoo pakkotöitä. Tosin muut puolueet eivät näin härskisti pelaa kaksilla korteilla kuin Vasemmistoliitto.

      ”palkkatuesta ja start-up tuista työllistämistukina”
      No Arhinmäki on sitten aivan ulapalla reaalipolitiikasta jos hän kuvittelee työllisyysmäärärahojen menevän pelkästään noihin kohteisiin. En tiedä kumpi on parempi asia, joko hän on vain a) tyhmä b) kiero. Kumpikin vaihtoehto on yhtä huono. Itse väittäisin että kiero.

      ”Mikäs sinua niissä närästää?”
      Mikä minua närästää on se että Vasemmistoliitto ja sen tukijat pitävät meitä työttömiä ihan pirun tyhminä otuksina jotka eivät tajua mitä se reaalipolitiikka vaikuttaa meidän asioihin. Se että kun heikäläinen nousee pallille pelastamaan ja parantamaan meidän asemaamme päädytään aina siihen että meitä kyykytetään entistä syvemmälle, kun huomautamme aiheesta alkaa itku että ”ette vain ymmärrä sitä ja tätä tässä ajetaan” vaikka ei sielläkään oikeasti voida olla niin tyhmiä olla ettei niitä vaikutuksia voida nähdä mitä esimerkiks tässä työllisyysmäärärahojen nostossa käytännössä käy.

      Jos keken haluatte tukkivan suunsa asian suhteen ottakaapa siellä Vasemmistoliitossa selkeä kanta siihen työkokeiluun sekä kuntouttavaan työtoimintaan. Mikäli ette osaa sanoa että molemmat toimet on lakkautettava ei kannata tulla minulle selittelemään miten muka vastustatte tätä täysin moraalitonta käytäntöä.
      Myöskin herätys siellä ammattiliitossa jossa toimitte puolueena. Mikä on se syy että pidätte nämä työnsuorittajat ulkona liitostanne mitään laillista perustetta tälle ei ole.

      Anteeksi jos kielenkäyttö oli voimasanaista. Olen vain niin kurkkuanitäynnä sitä että venkoillaan täysin selvän asian kanssa.

      Onneksi sentään oikeistolaiset osaavat olla suoraan mulkkuja toisin kuin vasemmistoliitto joka korulausein kertoo sen kyykytyspolitiikkansa.

     • 7.1.2.1.4

      LL sanoo

      Olet ihan oikeassa, monessa asiassa. Työttömiin kohdistuva rankaisumentaliteetti ja koko sosiaaliturvasysteemi on aivan läpimätä. Virkahenkilöstö tekee vain sen mitä käsketään, ja keksivät loput omasta päästään.

      Sosiaaliturvan hakeminen ei saisi olla näin monimutkaista. Sen muuttaminen on tärkeä kysymys. TT-tuen (ja myös muiden tukien) alikäyttöä on todella paljon, tiedän sen ja on se tullut esille muutamien politiikojenkin puheissa.

      Puolueet eivät muuta kovin äkkiä näitä systeemejä toisiksi. Silti, haluan uskoa siihen, että ne muuttuvat, esillä on jo ollut että tätä varsin sadistista sosiaaliturvasysteemiä halutaan myös muuttaa.

      AY-liike on jämähtänyt omiin asemisiinsa, mutta sielläkin näyttäisi olevan jonkunlaista liikahdusta jo olevan. Viimeisten uutisten mukaan.

      Mikään ei muutu ikinä ellei muutoksia esille tuovia ja niitä eteenpäin vieviä olisi.

     • 7.1.2.1.5

      LL sanoo

      Keke, se on laiskaa ja helppoa ajattelua, että purkaa pettymystään yksipuolisesti vain vasemmistolaisiin. Olen minäkin usein ollut raivostunut, mutta ei minulle se vaihtoehto ole oikeistonationalistessa vihamielisyydessä.

     • 7.1.2.1.6

      keke sanoo

      Ei ole kuule keken vika mitä siellä vasemmistoliitossa on puuhailtu. Keke on myöskin hyvin tietoinen siitä että muutkin puolueet ovat aivan samaa linjaa vetäneet työttömyydenhoidossa sekä ”terapioinnissa” kuin vasemmistoliitto. Keke lupaa kertoa myöskin samat terveiset niin kokoomuksen kuin demareiden edustajille sekä kannattajille jos he tulevat puutaheinää puolueensa toimista tai niistä linjauksistaan kertomaan.

 7. 8

  Jake sanoo

  Tuossa sakarin kirjotuksessa on virhe. Kiepissä on kyllä palkkatuellakin palkattuja henkilöitä, ei kaikki ole ns. 9euron miehiä.

  • 8.1

   Saku Timonen sanoo

   Jos olen väärässä, niin korjaan toki asian julkisesti. Kuinka monta siellä on kaikkiaan töissö ja kuinka moni heistä on palkkatuetussa työssä? Jos sinulla on tietoa, niin oikaistaan asia.

 8. 9

  Heikki Sinsemilla sanoo

  Aluehallintovirastojen väki edustaa sitä samaa mafiaa, ei aihetta toimenpiteisiin. Viranomaisrikollisuus toimii niin että varastetaan kaikkein köyhimpien sosiaalituet, annetaan rahat miljonäärien ideaparkkeihin, tokmanneihin, mitä niitä on. Se ulottuu kaikkiin viranomaisiin, mukana on pieniä ja suuria vaikuttajia. Oikeuslaitos menetettiin täysin jo 90-luvulla.

  Kehittyvien maakuntien Suomi, tämän tyyppiset hyvävelijärjestöt hoitavat käytännön puolen. Korruption joka on tehty lailliseksi. Ihmettelen mistä aina riittää lakiuskovaisia ja uskoa poliisiin, AVI:in, mitä niitä on. Mätää kaikki tyynni. Meidän pitäisi yksinkertaisesti sanoutua irti koko järjestelmästä, mitään hienosäätökeinoa ei ole.

 9. 10

  AMK sanoo

  Vakuutusoikeuskin kuuluu samaan kastiin vaikka heidän ”pitäisi” olla puolueettomia.Ovatko-ei he tekevät mitä vakuutuslaitoksen kihot sanovat ja mitä isot päättäjät ovat päättäneet.Ajatus on kai että rikkaat rikastuu ja köyhät kuolee, että he saavat aikanaan hyvän eläkkeen ja elintason.

 10. 11

  keke sanoo

  ”kierrätyskeskus tarpeellinen, joten en ole asiasta viitsinyt tämän kummempaa meteliä pitää”
  Voisikohan joku joka ajattelee myöskin näin kertoa että mikä on se syy jos jokin palvelu on yhteisölle tarpeellinen niin silloin voidaan ”autettavien” oikeuksia polkea avata tätä ajatusketjua tyhmemmälle. Meinaan vaan että mikä tässä ajatusketjussa oikeuttaa yrityksen/yhdistyksen tämänkaltaisen toiminnan?

  Mitä Timoseen tulee niin hänellä ei ole mielestäni mitään velvollisuutta näitä epäkohtia tuoda toisten tietoisuuteen. Kiitoksia kumminkin kun tuo. Särähti vain korvaan kun hän ei ole ensimmäinen jolta olen kuullut vastaavaa ”no tekeehän ne tarpeellista työtä niin ei jaksa välittää siitä mikä työnsuorittajan asema on yrityksessä, sekä miten heitä kohdellaan”.

  • 11.1

   Saku Timonen sanoo

   Tämä olisi tosiaan vaatinut vähän tarkempaa selitystä. Kierrätyskeskus on lähinnä kirpputori, joten työ ei ole raskasta. Lisäksi osa siellä työtä tekevistä on ihan oikeasti lain mukaisen kuntouttava työtoiminnan eli sosiaalipalvelun tarpeessa ja sitä he myös saavat. Heitä on saatu sitä kautta myös työkyvyttömyyseläkkeelle. Nämä tosiasiat eivät tietenkään poista sitä epäkohtaa, että liian monet ovat siellä vain työn puuttumisen takia. Kunnallipolitiikassa on kuitenkin oltava myös realisti ja pitää ottaa huomioon huonojen puolien lisäksi myös hyvät. Kaikkien helpointa olisi tietysti sulkea silmät ja antaa koko paskan olla mitä on, mutta semmoinen ei sovi luonteelleni. Itsellä olisi helpompaa, mutta en olisi itseeni tyytyväinen.

   • 11.1.1

    keke sanoo

    ”Lisäksi osa siellä työtä tekevistä on ihan oikeasti lain mukaisen kuntouttava työtoiminnan eli sosiaalipalvelun tarpeessa ja sitä he myös saavat”
    Niin siis pohjimmilttanhan tätä tuossa viestissäni hain. Eli kun olemme nyt edustuksellisella demokratialla päättäneet että yksilön kuntoutus tapahtuu työsuoritteella jossakin paikassa esimerkiksi kirpputorilla niin mikä on se peruste että siellä sitten ei kuntouttavalle tarvitse esimerkiksi sitä TES:n tai muita työsuhde-etuja noudattaa kuten ihan normaalissa palkkatyössä. Sekä mikä on se lääketieteellinen peruste sille ja millä tavalla tämä tehostaa kuntoutettavan paranemista? Aika usein olen perusteeksi kuullut tuolle että ”pohjimmiltaan siellä tehdään hyvää työtä” jolla viitataan joko:
    a) Yritys/järjestö tekee jotain sellaista joka todetaan tärkeäksi yhteisölle
    b) Työ ei ole fyysisesti rankkaa tai sitä ei ole paljoa
    c) Molemmat
    Mielestäni nämä perustelut todella heikolla pohjalla sen suhteen että miksi näissä tilanteissa olisi ihan perusteltua kohdella kuntoutettavaa huonommin kuin palkkatyötä tekevää sekä tietenkin mitä lääketieteellisiä etuja moinen toiminta tarjoaa verrattuna siihen että työnsuorittajaa kohdeltaisiin tasa-arvoisesti palkkatyötä tekevään.

    En todellakaan usko mitä olet kirjoitellut näiden asioiden pohjalta usko siihen että epä tasa-arvoinen kohtelu ainakaan tehosta mitään kuntoutumista. Veikkaisimpa oikeastaan päin vastoin.

 11. 12

  AJO sanoo

  Erittäin mielelläni näkisin mitä AVI tuumaa tuosta asiasta. Kotikunnassani AVI:n toimipiste on korttelin päässä kunnallisvaltuuston salista, ja täälläkin voitaisiin tarkistaa tuon homman laillisuus.

 12. 13

  Paltamo Bogie sanoo

  http://www.paltamontyovoimayhdistys.fi/tyovoima.html

  NiiN onko noi ihmiset kuntoutuksessa jotka pystyy tekemään kaikkea edellä mainittua
  erikoista että tämä Anne Huotari -VAS- on puolustanut ja ajanut kuntoutavaa työtoimintaa voimakasti
  Ehkä hieman paistaa läpi miksi
  siksi että hän repii oman toimeentulonsa kuntoutetavien selkänahasta

 13. 14

  Saku Timonen sanoo

  Lukekaapa nyt kaikki kommentoijat ja eriyisesti uudet tämä tarkasti:

  Olen pitänyt blogia yli viisi vuotta ja olen kurkkua myöten täynnä yhden asian vänkääjiä. Siis jos teidän päässänne pyörii vain yksi asia, olipa se vaikka maahanmuutto, pakkoruotsi tai vaikka avaruusliskot, niin älkää tulko tuputtamaan näkemyksiänne tänne, jos juttu ei satu juuri niitä aiheita käsittelemään. Rupean tästä lähtien siivoamaan komenttiosastoa kovalla kädellä.

  • 14.1

   Samanen sanoo

   Kutsun tätä ilmiötä nimellä ”Jones Lokkaismiksi”. Ensin ajattelin että välillä tyypiltä tulee hyviäkin heittoja, mutta aivot ovat näemmä pudonneet navetan jätekaukaloon. Lokalla ei ole muuta mielessä kuin maahanmuutto, arvostelee ulkomaalaisia eikä juuri tee muuta kuin syytä politikkoja ja vierasperäisiä ihmisiä töiden viemisestä sekä naisien ja lasten pakkomakaamisesta. Itsellään ei ole töitä, ei kiinnostusta kouluttautua mitään kautta uudelle alalle ja tyypistä huokuu yleistiedollinen käsitys joka lähentelee yläasteen kuutosen keskiarvon oppilasta. Onhan noita muitaki ”yhden käden syyttelijöitä” ja paljonkin, J.Lokka nyt piintyny mun päähän eniten monotonismistaan.

   Kun olisi enemmän ihmisiä jotka ymmärtäisi että yleensä kokonaisuuksiin vaikuttavat pienemmät ja suuremmat asiat sekä ylipäätänsä aivan tolkuton määrä pieniä polkuja. Monelta tuntuu puuttuvan käsitys että ihmiset ja yhteisöt joita eivät tunne tai ei kuulu siihen oman sarkansa pariin ovat epärelevantteja. Nyt käytännön pieni huomautus: jos mehiläiset kuolevat, niin ihan kaikki muutkin eliöt ja kasvit lopulta kuolevat. Onko silloin enää toimivia yrityksiä? Ihmiskunnan esimerkkinä käytän vaikka näinki triviaalia asiaa kun että jos kaikki roskakuskit, roskafirmat sekä jätekuskit ja firmat katoaa, niin siitä vain itse kuskaa roskat ja jätteensä tunkiolle, vaihtoehtona että maailma hukkuu saasteisiin ja kaikki kuolee infektioihin. Eli poistamalla yksi asia ketjusta kaikki kärsii. Toimii kaikissa kaavoissa: liian monella naapurilla jos on ahdasta, niin tuskin sinäkään voit kamalan hyvin etc. Kun muille suotaisiin tätä päättelykyä enemmän 😛

 14. 15

  töytön sanoo

  Työttömät on se omituinen ihme sakki. Miten perkeleessä näistä päästään eroon- ajattelu on nyt käynnissä joka kylällä.

   • 15.1.1

    töytön sanoo

    Sipiletsillä ja Psykowisilla ym kumppaneineen lienee jo loistavia toimintasuunnitelmia Suomen nostamiseen roskasakin avustuksella.

    • 15.1.1.1

     LL sanoo

     On sellainen tunne somepuheiden perusteella, että osa ihmisistä on jo valmiita teurastamaan työttömät tai työntämään meidät kaasu-uuniin. Sipiletzin hallitusohjelma ei sekään lupaile mitään hyvää.

 15. 16

  Siilix sanoo

  Hei. Olen harvinaissairas ja minua pakotetaan karenssin uhalla orjatyöhön kierrätyskeskukseen. Elokuussa on tuomiopäivä ja rahat leikataan.
  Onko teillä vinkkejä miten selviän noista jopa -40% leikkauksista. Tuntuu että päässä sekoaa jos saan vain 280€ kk. Minulla on erikoisruokavalio joka itsessään maksaa paljon ja kaikki muut menot. Voiko tämä olla laillista. Ei helvetti alan ryyppäämään.

  • 16.1

   Saku Timonen sanoo

   Alennus ensimmäisestä kieltäytymisestä voi olla 20 % ja vasta toistuvasta kieltäytymisestä 40 %. Molemmissa tapauksissa alennusta kuitenkin rajoittaa Toimeentulotukilain 10 § 4 momentti, jonka mukaan alentaminen voidaan tehdä vain edellyttäen, että alentaminen ei vaaranna ihmisarvoisen elämän edellyttämän turvan mukaista välttämätöntä toimeentuloa eikä alentamista voida pitää muutenkaan kohtuuttomana.

   Erityisruokavaliota vaativaan sairauteen voi vedota juuri tämän lainkohdan nojalla. Tuen alentaminen vaarantaisi terveyden ja ihmisarvoisen elämän ja olisi muutenkin kohtuutonta. Jos alennus siitä huolimatta toteutetaan, niin kannattaa oikaisuvaatimuksen mahdollisen hylkäämisen jälkeen valittaa hallinto-oikeuteen. Siellä asia oikeasti tutkitaan lain mukaisesti.

 16. 17

  osa-työkykyinen sanoo

  Ihmisarvoisen palkkatyön puuttuminen johtuu yksinomaan maamme talouspolitiikasta, jos meillä olisi oma markka, voisimme painaa rahaa jolla maksaisimme infrastruktuurin lisärakentajille palkkaa, siihen voisimme palata mikäli Väyrysen aloite Euroerosta saa tuulta alleen, Eurojäsenyys on osoittautunut pahaksi virheeksi sillä Kreikka menetysten realisoiduttua, ja vielä realisoituessa (kaikki antamamme Kreikka tukilainat menetetty lopullisesti) osoittautuu aivan selvästi että koko Eurohömppä oli hurjasti kalliimpi kokeilu kuin mitä sieltä on koskaan mitään hyötyä saatu.
  Tosin jos Euroero toteutuu, emme voi enää valittaa kohtuuttomista oikeuskäytännöistä EU tuomioistuimeen, tosin niiden päätökset on tähänkin asti olleet pelkkää ilmaa maamme oikeusoppinelle.

 17. 18

  Sipuli sanoo

  No voihan, etkösnää ole juuan kunnan hallituksessa tms… Siellä Juuassa on kyllä muitakin asioita päin helvataa. Nuorisotalokin on myynnissä, mistäs nuokkarille tilat. Kieppi on ihan hyvä paikka, mutta eihän siellä mitään tekemistä ole. Mitäpä jos kävisit kyselemässä ihmisiltä mitä puuttuu ja ideoita mihin nuorille tilat ja joskos työttömien yhdistys hankkisi vaikka yhteistyö kumppaneita enemmän? Vai ottaako joku tästäkin kirjoituksesta nokkiinsa? Onko rasisitinen, pilkkaanko jonkun uskontoa, entäpä poliittista näkemystä? Onko kirjoitus ollut homofobinen?

  • 18.1

   Saku Timonen sanoo

   Myytävänä olevassa kiinteistössä sijaitseva nuorisotila pysyy kauppaehtojen mukaan paikallaan myös mahdollisen kiinteistökaupan jälkeen. Kierrätyskeskus Kieppi ei ole kunnan toimintaa, vaan työttömien yhdistyksen. Kunta ei voi komennella yhdistyslain mukaista yhdistystä, mutta tekee sen kanssa yhteistyötä. Kunnan toimielinten esityslistat ja pöytäkirjat ovat netissä luettavissa, joten suositelen tutustumista niihin.