Mennyt meissä

Nuijasodan jälkeen 1600-luvun alussa Ruotsiin rakennettiin nopeasti pieneen aateliin nojautuva kuningasvalta. Uskollista aatelia palkittiin maaomaisuuksilla ja viroilla, mutta kansa pidettiin kurissa ankaralla isäntävallalla. Siinä mentiin niin pitkälle, että toissijaiseksi oikeuslähteeksi otettiin vuonna 1609 Vanhan Testamentin Mooseksen laki. Kun maan laista ei löytynyt sopivaa rangaistusta, niin nojauduttiin suoraan Raamattuun. Menettely oli ihan konkreettinen, sillä kuolemantuomio voitiin määrätä yli sadasta eri rikoksesta. Näin myös tehtiin ja tuomiot pantiin täytäntöön.

Logiikka oli aukoton. Kuninkaan valta oli lähtöisin Jumalalta ja samanlainen päättelyketju ulottui läpi yhteiskunnan. Kirkon valta oli myös lähtöisin suoraan Jumalalta, mutta virkamiesten valta oli kuninkaan tai kirkon omille alaisilleen välittämää Jumalan valtaa. Samalla tavalla myös perheenpään valta tuli tätä ketjua myöten ja pohjautui välikäsien kautta Jumalan säätämään järjestykseen. Isäntää vastaan rikkova rikkoi kuningasta ja Jumalaa vastaan. Lakia rikkova rikkoi viime kädessä Jumalan valtaa vastaan ja jos teko jäi rankaisematta tai rangaistus oli liian lievä, niin Jumala kosti koko kansakunnalle sodalla ja nälänhädällä.

Näin kansa pidettiin kurissa 1600-luvun alussa ja se oli oikeastaan helppoa. Siihen aikaan uskottiin yleisesti Jumalan kostoon, joten kansa suorastaan vaati ankaria rangaistuksia. Lisäksi rangaistusten täytäntöönpano oli kansanhuvia, jolla oli opettavainen tarkoitus. Näin käy jokaiselle isäntää, kuningasta ja Jumalaa vastaan rikkovalle.

Pohjimmiltaan äärimmäisen ankarat rangaistukset perustuvat kaikkein alkeellisimpaan eli arkaaiseen oikeuskäsitykseen. Silmä silmästä, hammas hampaasta, kuten jo Hammurabin ja Mooseksen laissa opetetaan. Tarkoitus on tuottaa rikoksentekijälle vähintään saman verran käsimystä kuin hän itse on aiheuttanut toiselle ja mielellään vielä enemmän. Tätä perusteltiin alkujaan juuri Jumalan koston välttämisellä, vaikka kyse on vain ihmismielen alhaisimmasta halusta kostaa ja katsella toisen kärsimystä.

Ei tämä ajattelu ole mihinkään kadonnut. Sen näkee helposti vaikkapa vain lukemalla joidenkin kansanedustajien Facebookissa aloittamia keskusteluketjuja. Sinne pölähtää hetkessä kymmenittäin kostonhimoisia kansalaisia, joiden suurin ilo tuntuu olevan mässäillä ajatuksella mahdollisimman ankarista ja julmista rangaistuksista. Ei ole kansanedustajille kunniaksi, että he ratsastavat tällaisella julman populismin aallolla. Kansansuosiota sillä tietysti saa, mutta samalla ruokitaan pelkkää raakaa kostonhimoa ilman ajatusrakennelman koossa pitävää logiikkaa.

Se puuttuva logiikka on koston ja raakuuden motiivi. Ennen se oli Jumalan tahdon noudattaminen ja koko kansakuntaa kohtaavan koston välttäminen, mutta nykysin on kyse vain pelkästä raakuudesta ilman mitään yhteiskunnallista viestiä. Hyvin usein nämä julmia rangaistuksia vaativat ovat juuri niitä samoja ihmisiä, jotka toisessa ketjussa kauhistelevat vaikkapa kivitys- ja mestaustuomioita. He eivät huomaa olevansa täsmälleen samanlaisia kuin kauhistelemansa pyövelit.

Tässä ajattelussa piillee myös historian opettama vaara. Professori Heikki Ylikangas sanoi jo 80-luvulla, että kun tulo- ja varallisuuserot kasvavat, niin yhteiskunnan kontrolli kovenee ja rangaistukset ankaroituvat. Tästä on selkeänä esimerkkinä juuri tuo 1600-luvun alun oikeuskäytäntö. Tulo- ja varallisuuserot kasvoivat huikeasti ja luotiin vahvaa kuningasvaltaa. Valtarakenteen pönkittämiseksi rangaistuksia ankaroitettiin kautta linjan ja kansa pidettiin kurissa.

Miettikääpä tätä, kun seuraavan kerran tunnette halua kiduttaa ja tappaa rikollisia, karkottaa heitä Siperiaan tai kivittää, mestata ja kuohita heitä julkisesti. Luotte puheillanne pohjaa yhteiskunnallisen kontrollin kiristämiselle ja nykyajan poliittisen ja taloudellisen aatelin vallan pönkittämiselle.

Jutun otsikko muuten on erään Heikki Ylikankaan kirjan nimi. Suosittelen lukemaan.

Kommentit
 1. 1

  Karo Kankus sanoo

  Ahaa, nyt on palattu historiaan aiheena. Toiveeni toteutui!

  • 1.1

   Saku Timonen sanoo

   Muistelinkin, että joku kaipaili historiallisia aiheita. Ne ovatkin jääneet vähemmälle, vaikka historia kiinnostaa itseänikin kovasti. Historiastahan opimme sen, että emme opi historiasta mitään.

 2. 2

  LL sanoo

  Hieno, hyvä ja tarpeellinen kirjoitus!

  Sosiaalisessa mediassa pullistelevat, ja jopa länsimaista oikeusvaltiotamme halveksuvat möykkääjät edustavat kyllä juurikin sitä sivistymätöntä ja alhaisinta ihmisyyttä. Sitä missä yllytetään väkivaltaan tai uhkaillaan sillä. Sosiaalisia, ihmisten välisiä ja keskinäisiä ristiriitoja ei ratkota väkivallalla. Osa nykyisistä kansanedustajistamme osallistuu näihin ”viharyhmiin” ja myös ehdottaa julkisesti rangaistusten nostamista aivan äärimmäiseen tappiin. Eikös joku näistä kaistapäistä puolustanut julkisesti kuolemanrangaistuksiakin?

  Parasta rikollisuuden ennaltaehkäisyä ja torjuntaa yhteiskunnassa on mm hyvä ja toimiva sosiaaliturva, riittävät koulutusmahdollisuudet, pieni ja alhainen työttömyysaste (työllisyyspolitiikka joka luo työpaikkoja eikä kadota niitä). Niihin nykyinen hallituksemme ei aio panostaa vaan aivan päinvastoin.

  • 2.1

   Heikki Sinsemilla sanoo

   Äläs nyt. Vaha-Juha on luvannut 200 000 työpaikkaa. Eihän se niitä pysty hoitamaan mutta Risikko & Co petasi irtolaislain jo viime hallituskaudella. Näin saadaan komeat tilastot ja ilmaista työvoimaa. Tai siis veronmaksajien pussista, eihän mikään ilmaista ole.

 3. 3

  Hannu Siivonen sanoo

  Taisin edelliseen tai johonkin aiempaan postaukseen kommentoida tasaverraisuuden luonnon laista. Eangaistuksiahan vaaditaan kovemmiksi juuri siksi että nämä vaatijat katsovat olevansa ylempiä kuin rangaistavat. Se mitä eivät tajua on että oikeuksien alin taso se jolla kaikki arvioidaan. Jos pedofiilikurdilta pitää leikata kivekset, niin tullaan tekemään myös ranhaistuksen vaatijalle kun tämä 20-vuotiaana seurustelee ja harrastaa seksiä 15-vuotiaan kanssa. Jos naista sormeilevat somalinuoret pitää lukita vuosikymmeniksi, niin tehdään myös rangaistusta vaativalle kun tämä kännipäissääm klubilla kourii nurkkaan ahdistelemaansa naista. Tasa-arvo on luonnonlaki, ja sen vastustajat haluavat vain alistaa omat tukijansa, joka on helppoa näiden sitä pyytäessä. Toki rikkaat otetaan esimerkkinä ihnisistä joihin tasa-arvo ei päde, mutta se pätee kaikkiin yhtä lailla tulotason mukaan. Kun kori putoaa ja munat menee rikki, entinen rikas jää samalle viivalle lantsarin kanssa.

 4. 5

  Markku sanoo

  Väkivaltaa ollaan saatu hillittyä mutta taloudellisen hyväksikäytön metodit ovat tehostuneet ja jalostuneet 1600 luvulta. Jos väkivaltaa ei lasketa niin rahvaan kaikenlaisen kuppaamisen juoni ja logiikka on muuten melko aukotonta edelleen.

  Oikeuslaitokset ja viranomaiset ovat kaapanneet jumalan roolin ja Vanhan Testamentin Mooseksen laki on korvattu EU + kansallisilla laeille.

  Huvittaa seurata miten johdonmukaista kaikki on. Työttömiä, nettoveronmaksajien ja hallinto-alamaisten hyppyyttämisestä ja muusta byrokratiasta simputtamisesta itselleen mainion elinkeinon luonut pakoruotsilla keuliva ”erittäin hyvin järjestäytynyt rikollisuus” on äärettömän säntillinen ja pikkutarkka lakiensa ja pykäliensä kanssa vain silloin kun rahastettavan uhrina on rahastettavan rooliin sopiva uhri.

  Se ei kertakaikkian nuukaile eikä kitsastele hakiessaan pilkuista ja momenteista tasan viimeisintä ja täsmällisintä laintulkintaa jolla voi rahastaa rahvasta.

  Pakoruotsilla keuliva veroja kilpaa suoraan kuormasta ahmiva ”erittäin hyvin järjestäytynyt rikollisuus” ei ole myöskään niin nökön nuuka miten se verovaramme kahmii ja rosvoaa, kunhan rosvoaa.

  Se ei ole myöskään nuuka jakaessaan nettoveronmaksajilta veroina rosvoamiaan rahoja mamutukseen ja muihin hyväksi näkemiinsä tarkoituksiinsa.

  Sopimukset on sopimuksia ja lait lakeja! Turhista muodollisuuksista ei tarvitse välittää kun kyseessä on ”erittäin hyvin järjestäytyneen rikollisuuuden” ajama oma etu.

  Tärkeintä ei ole mitä lait ja asetukset sanovat eikä edes se, mitä on sovittu. Ainoastaan se ratkaisee kuka ja ketkä sopimuksia ja lakeja tulkitsee. Tässä suhteessa voidaan nähdä että oikeusvaltioissa ollaan tarkkoina siitä että nämä roolit ja pelisäännötä pysyvät selkeinä.

  Tuo selkeä johdonmukainen linja näkyykin kaikkialla jos sitä vain osaa seurata. Rikollisten touhuistakin ollaan kiinnostuneita lähinnä silloin kuin rikosten hyöty uhkaa kanavoitua väärin.

  Esimerkiksi EVM:n säilöön uskotut varat saa sopimusten mukaan tiukan paikan tullen ”hätätilassa” ja ”poikkeusoloissa” lapioida pankkiireille. Siis tietyin tarkkaan ennalta sovituin ehdoin ja vähintään 85% määräenemmistön turvin. Erityisiä ”poikkeusoloja” varten on luotu omat tarkat protokollat menettelyohjeet ja pelisäännöt.

  JOS Euroopan komissio ja EKP eli Euroopan keskuspankki julistavat euroalueelle euroalueen rahoituksen, talouden ja vakauden vaarantavan kiireellisen hätätilan, voi EVM:n hallintoneuvosto tehdä Suomen vastustaessakin päätöksen kolmannesta lainaohjelmasta, sikäli kun esitys saa hallintoneuvostossa taakseen 85 prosentin määräenemmistön. Tällaista hätätilaa ei ole julistettu, vaan päinvastoin on annettu ymmärtää, että EU:lla ja euromailla on suunnitelmat Kreikan euroeron varalle.

  Mutta kuten arvata saattaa, ”erittäin hyvin järjestäytynyttä rikollisuutta” ei moiset muodollisuudet kiinnosta. Ei kiinnosta muuten oikeusviranomaisia eikä nähtävästi ketään muutakaan.

  Sääntöjen mukaisia poikkeusoloja sen enempää kuin muitakaan protokollan mukaisia määreitä ei ole ollut edes teoriassa esillä tai näköpiirissä, sopimuksien mukaisesta 85% määräenemmistöstä puhumattakaan, mutta koska ”erittäin hyvin järjestäytynyt rikollisuus” jyllää miten haluaa ja niin totta kai rahat on mukava jakaa kavereille kanssa. Alan rikolliset pitävät huolen omistaan.

  http://helihamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198447-onko-aina-aivan-pakko-unohtaa-oman-maan-veronmaksajat

  http://leenameri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198453-ei-hetkea-ilman-kreikkaa

  http://tp83.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198418-euroopan-%E2%80%9Drosvopaisti%E2%80%9D-kypsymaan

  http://collapsepromotions.blogspot.fi/2015/07/kreikan-ja-euroopan-massiivinen.html?m=1

  Säästetään mieluummin lasten ja vanhusten asioissa. Leikataan köyhiltä. Tehtaillaan lisää lakeja ja säännellään kaikki ihan tukkoon. Nipotetaan ja sakotetaan. Sillä tavalla Suomikin saadaan nousuun.

 5. 6

  0ravainen sanoo

  Historiaa tutkimalla huomaa paljon asioita jotka ovat muuttuneet, ja myös asioita, jotka eivät muutu miksikään. Esim. vielä pitkälle 1800-luvulle oli voimassa käytäntö, jossa talottomat, siis miehet vailla tuottavaa omaisuutta, ohjattiin vauraampiin taloihin ”työtä oppimaan”. Nimenomainen virkamieslause ja sen kantava henki on elänyt hyvin näihin päiviin asti. =)

  Mitä laillisten rangaistusten koventamiseen tulee, mielestäni olisi tarpeellista, että edes nykyiset tuomiot ja rangaistukset ulottuisivat virkamiestasolle asti. Arka aihe, mutta nostan esiin kuitenkin: 8 vuotiian tytön murhasta syytetyt sosiaalitoimen työntekijät saivat rangaistuksen. Oliko tämä ehkä ensimmäinen kerta ikinä, kun virkamies nostetaan vastuuseen? Jos oli, niin hyvä. Tässäkin tapauksessa tosin yksi heistä jäi kokonaan ilman rangaistusta, koska hän menetti työkykynsä tapauksen vuoksi. Jos syytettynä olisi ollut tavan tallaaja, olisiko paha mieli ja henkinen rasite ja työkyvyn menetys todella nostanut tarpeeksi sääli-pisteitä asian sikseen jättämiselle? Työtön ei ainakaan saa säälipisteitä sosiaalivirkailijoilta, vaikka kuinka mieli järkkyisi ja järki menisi. Joissakin asioissa toivon kyllä että silmä silmästä – hammas hampaasta – metodi löytäisi paikkansa edes.

 6. 7

  0ravainen sanoo

  Ja ennenkun kukaan ehtii pilkkuja viilaamaan niin korjaan; hehän eivät olleet murhaan syyllistyneitä, vaan virkavastuun rikkomiseen tai johonkin sellaiseen mitä en nyt jaksa sanatarkasti esille kaivaa. Tiedätte kuitenkin, niin älkää nipottako. =P

 7. 9

  Markku sanoo

  Tuli vaan mieleen että mahtaa se tälle blokin pitäjälle tulla pää kipeäksi kun hän lukee näitä juttuja. Voimia sinne uuninpankolle 🙂

  Ei näitä kaikkia tulikiven katkuisia itsensä nolaamisia muistuttavia avautumisia kannata ottaa niin vakavasti. Kun purkaa päätään rassaavia ongelmiaan ja pistää ne jonnekkin näytille niin luulisi että se olisi hyvä ja sivistynyt tapa purkaa turhautumia.

  Asiaan. Pikkupoikana minullakin oli ilo mummolassa testata uuninpankkoa. Muistelen että se oli nuorelle pojallekkin vähän turhan ahdas paikka mutta helvetillisten pakkasten aikaan luulisi ettei sen mukavampaa makuupaikkaa olekkaan. Siis ainakaan vanhemmalle väelle.

  Kukapa semmoista estää suunnittelemasta tilavammaksi ja helpommin tavoitettavaksi. Jopa liian suureksi satunnaisesti nousevien pintalämpötilojen säätelyn luulisi nykytekniikalla löytyvän apua suhteellisen helposti.

  Olen koittanut hakea googlettamalla uunimalleja joissa olisi joku perinteinen pankkopaikka mutta tulosten valossa näyttää siltä että ei niitä enää tehdä juuri ollenkaan. Eikä semmoisia perinteisiä supermassiivisia uunien luxusmalleja tunnu mallistoissakaan olevan, ei vaikka historian saattaa hyvinkin ruveta toistamaan itseään tässäkin suhteessa. Jep! Semmoisille toimiviksi todistetuille ikivanhoille keksinnöille olisi tulevaisuudessa hyvinkin kysyntää. Sitä mukaa kuin energian hinta nousee ja käytetävissä oleva tulot pienenee.

  http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/89092-professori-teki-laskelman-aurinko-menossa-nukkumaan-vuosien-1645-1715-ilmio

  Olisi mukava jos joku tietäisi Tulikiven tai Nunnauunin kaltaisia uuninvalmistajia ja laittaisi vinkkiä mistä niitä uunien kuninkuussarjaan kuuluvia klassikkomalleja voisi metsästää.

  • 9.1

   Saku Timonen sanoo

   Kannattaa kysellä juuri näiltä meidän juukalaisilta uunivalmistajilta Tulikiveltä ja Nunnauunilta millaisia malleja niillä on. Uskoisin, että ne tekevät myös tilaustyönä juuri halutun mallisen uunin uuninpankkoineen.

 8. 10

  Tanja sanoo

  Kiitos kirjoituksesta,historia kiinnostaa itseänikin. Ruotsissa yksi kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon muoto oli elävältä hautaaminen. Suomessa sitä ei tietääkseni harjoitettu, mutta eteläisessä Suomessa 2000 ihmistä menetti henkensä kirkon ja valtion noitavainoissa. Sitten vielä haikaillaan takaisin ”vanhoja hyviä aikoja”.

  • 10.1

   Ihmettelijä sanoo

   Saa nähdä millaisia populistisia kannanottoja saamme kuulla tulevaisuudessa Perussuomalaisilta rangaistusten ja kontrollin lisäämiseksi, joilla yritetään kompensoida puolueen väistämättä romahtavaa kannatusta Soinin takinkäännöksen jälkeen Kreikan tukipolitiikassa.
   Samaan aikaan rapakon toisella puolella USA:ssa Obama yrittää reformoida maan vankilajärjestelmää. USA:ssa asuu 5 % maapallon väestöstä, mutta samaan aikaan 25 % maailman vangeista istuu maan vankiloissa, Kiinassakin on vähemmän vankeja väkilukuun suhteutettuna.

   • 10.1.1

    Ihmettelijä sanoo

    Tässä uutispätkä Obaman vierailusta liittovaltion vankilassa:

 9. 11

  Marko sanoo

  No, tällainen hirmuvalta on käytössä v. 2015 ja sitä käyttää ja valvoo TE-toimisto. Lakia voidaan tulkita aina siten, että työtön on kaikessa väärässä. Sen tekee mahdolliseksi lain miinoitus ja poikkeuksen poikkeuksien runsaus. Siitä säännöstöstä löytyy kaikkeen sopiva kombinaatio oikeuttamaan ankarat rangaistukset. Erityisen huolissani olen nuorisotakuusta, jossa tämä touhu on viety astetta pidemmälle, jotta nuorten yli voidaan kävellä mennen tullen. Esimerkkeinä siitä on mm. se, että nuori joka ei ole työssä ollessaan hakenut 2 paikkaa edellisessä yhteishaussa ja joka on sen jälkeen irtisanottu työstä, ei ole voinut saada lainkaan ansiopäivärahaa. Toisena esimerkkinä on KELA:n maksama liikamaksu tapauksessa, jossa nuori on ollut työvoimapoliittisessa toimenpiteessä, jonka jatkuessa hänen oikeutensa työttömyyspäivärahaa on katkennut. ”Liikamaksu” on maksettava yhdessä erässä KELA:lle takaisin.

 10. 12

  AMK sanoo

  Nuijasota sodittiin Santavuorella joka sijaitsee Ilmajoella lähemmin varmaan tutuksi monellekkin paikkakunnalla Koskenkorva.Sieltähän minäkin olen lähtöisin.