Pieni näpäytys

TE-toimiston virkailijan pitää noudattaa lakia, mutta ei sen noudattamatta jättäminen kuitenkaan kovin vakavaa ole. Suunnilleen näin voi kitetyttää Pirkanmaan ELY-keskuksen vastauksen asiakkaan tekemään kanteluun.

Vastaus annettiin tästä asiakaskäynnistä tehtyyn kanteluun. Koko yli puoli tuntia kestäneen asiakastapaamisen ajan virkailija luuli olevansa tekemässä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain mukaista työllistymisuunnitelmaa, vaikka kyseessä oli kuntouttavasta työtominnasta annetun lain mukainen aktivointisuunnitelma.

Virkailija kieltäytyi merkitsemästä suunnitelmaan laissa selvästi määrätyt asiat asiakkaan useista vaatimuksista huolimatta ja väitti kuntouttavan työtoiminnan sisällöstä sopimisen olevan kunnan ja asiakkaan välinen asia.

Valitettavasti Google on poistanut tuon aiempaan juttuun sisältyneen nauhoituksen. Suomalaisen virkamiehen osaamattomuutta ei saa paljastaa. Lisäksi tuosta nauhoituksesta on ilmeisesti tehty rikosilmoitus kunnianloukkauksesta. Sen on tehnyt TE-toimiston johtaja, joka ei itse ollut tilaisuudessa paikalla. Hän siis haluaa puolustaa virastonsa kunniaa, jota lain mukaan ei ole edes olemassa. Siksi ei ole ihme, että asiasta ei ole poliisi ollut yhteydessä enempää nauhoittaneeseen asiakkaaseen kuin minuunkaan, joka hävyttömyyksissäni julkaisin nauhoitteen.

Vastaus kanteluun on tällainen:

ely em 1 ely em 2

ELY-keskus siis toteaa, että lain selvin sanoin vaatimat asiat pitää kirjata aktivointisuunnitelmaan, mutta koska niitä ei yleensäkään sinne kirjata, niin toiminta ei ole ollut erityisen moitittavaa. Tosin sanoen koska lain rikkominen on yleinen virkamiestapa, niin se ei ole erityisen moitittavaa.

Tämän yleisen toteamuksen jälkeen ELY-keskus rupeaa pyörittelemään vastuuta kunnan suuntaan. Toisaalta vastuu toiminnan järjestämisestä on kunnalla ja toisaalta TE-toimiston ei olisi pitänyt hyväksyä kunnan lainvastaista toimintaa toiminnan järjestämisessä tai ainakin laillisuuden perään olisi pitänyt vähän kysellä.

Lopputuloksena sitten todetaan, että jatkossa pitää noudattaa lakia. Onhan sekin tietysti jonkinlainen voitto asiakkaalle, vaikka muutama rivi ylempänä ELY.-keskus toteaakin, että ei se lain noudattamatta jättäminen kovin vakavaa ole.

ELY-keskuksen vastauksessa on yksi erittäin paha virhe. Siinä sanotaan, että kuntouttavaan työtoimintaan liittyvistä seikoista sovitaan asiakkaan ja kunnan välisellä sopimuksella.

Ei sovita.Laki ei tunne tällaista sopimusta, joten sitä ei voi olla olemassakaan. Kuntouttavan työtoiminnan sisällöstä sovitaan lain mukaan juuri aktivointisuunnitelmassa, jota tässä onnettomassa tapaamisessa oltiin tekemässä.

Tässä olisi taas valituksen paikka, mutta ikävä kyllä hallintokanteluun annettuun vastaukseen ei lain mukaan voi hakea muutosta valittamalla. Ei tämä kantelu kuitenkaan hukkaan mennyt. Virkamiesslangia osaava näkee vastauksesta heti, että TE-toimiston virkailija sai näpeilleen. Se näpäytys on vain kätketty tyypilliseen virkamiestapaan. Kun ELY-keskus sanoo, että toiminta ei ollut erityisen moitittavaa, niin se tarkoittaa toiminnan olleen moitittavaa.

Onhan sekin tyhjää parempi ja toivottavasti jatkossa noudatetaan lakia tarkemmin.

Kommentit
 1. 1

  AMK sanoo

  Pitäisi saada ennakkotapaus,mutta siihen pitäisi saada tuomari joka ajaa työttömien puolta eikä aina vaan näitä työttömien alistamis päättäjiä.

  • 1.1

   Ihmettelijä sanoo

   Jos puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta, joka on sosiaalihuoltolain alainen palvelu, niin silloinhan sosiaaliasiamiehen pitäisi periaatteessa auttaa työtöntä valituksen tekemisessä. En tosin ole itse vakuuttunut kyseisten asiamiesten toiminnasta, vaikea tavoittaa ja sitten kun tavoittaa ja kysyy jotakin asiaa, niin vastauksena saa vakiofraasit.

 2. 2

  keke sanoo

  Tuo alleviivattu ”hyvän hallinnonmukainen menettely” on muuten sen luokan maaginen sana jonka tehoa ei ihan peruspulliainen ymmärrä. Kannattaa joskus tiedustella sen perään jos jotain valituksia tehtailee

 3. 3

  Marko sanoo

  Minulla väitettiin olleen sopimus työharjoittelusta ja työharjoittelun sanottiin olevan vapaaehtoinen. Lain mukaan työmarkkinatoimenpiteestä pitää olla kirjallinen sopimus, jossa sovitaan työn sisällöstä, työpäivien pituudesta ja minä päivinä työ tehdään, kuka sitä valvoo ja sopimuksen kesto. Minun väitettiin kaikesta tästä ’jo sopineen’ joten tätä lain vaatimaa kirjallista sopimusta ei tarvittu sen toteennäyttämiseen, että olin kieltäytynyt työstä.

  Säännötkö muka kaikille samoja? Jos työvoimistoa olisi syytetty sopimuksen puuttumisesta, niin asia olisi ratkaistu toisin. Laki on eri kansalaiselle ja viranomaiselle.

  • 3.1

   keke sanoo

   Parahin Marko et ole ainut tässä veneessä. Tämä sinun suostumuksesi on varmaankin lukenut siinä työllistymissuunnitelmassasi johon vakiona pyritään loppuun laittamaan lause joka menee suurinpiirtein näin ”Työllisyyden edistämiseksi myös työharjoittelu tai palkkatuettutyö tulee kyseeseen”. Monihan tätä ei ymmärrä suostumukseksi työharjoitteluun. Enkä muuten itsekkään tajunnut sitä sellaiseksi kun kohdalle osui.

   Vihaksihan tällainen lakivenkoilu käy mutta nämä on ne aseet millä tavoin sinulta ollaan anteeksi sanomiseni kusetettu kirjoittamaan paperi jota et varmaankaan olisi kirjoittanut alle mikäli olisit sen todellisen tarkoituksen ymmärtänyt.

   ” Laki on eri kansalaiselle ja viranomaiselle.”
   Samaa lakia meidän kaikkien on noudatettava joten se ei ole erilainen kellekkään. Se että laissa on määritelty sinut ja minut eriarvoiseen asemaan on tosin sääli mutta mitenkäs muuten sitä toisten huonoa kohtelua voisi oikeuttaa muutoin kuin perustelemalla asiaa lailla.

 4. 4

  Saku Timonen sanoo

  Markku ei enää kommentoi tänne. Ne pakkoruotsivuodatukset olisin vielä jotenkin sietänyt, mutta raja kulkee ehdottomasti MV:n linkityksessä. Sitä roskajulkaisua ei tässä blogissa mainosteta.

 5. 6

  LL sanoo

  Kuuntelin jo silloin aikoinaan tuon nauhoitteen ja se on minusta todella hyvä julkinen dokumentti ihan yleiselläkin tasolla siitä miten työttömiä kohdellaan näissä ”palveluissa. On tullut oltua ihan samantyyppisissä keskusteluissa. Kohdalleni on osunut kaksi kertaa viiden vuoden aikana sellainen ihminen, jolle on voinut sanoa kiitos. He ovat hoitaneet asiat mallikkaasti ja hyvin, mutta se ei ole tavallista eikä normaalia vaan poikkeuksellista. Kun elämäntilanne on muutenkin vaikea ja kohdellaan näin huonosti, on täysin käsittämätöntä. Te-toimustojen jatkuvat muutokset ja verkkopalvelujen kummallisuudet vielä sotkevat kaiken aikaa asioimista. Ja. On pakko ilmoittautua Te-tmston asiakkaaksi mikäli haluaa saada sosiaaliturvansa.

 6. 7

  töytön sanoo

  Sakulta vois kysästä: Mites lainvoimainen tuo työllistämissuunnitelma on, jos sitä ei itse ole allekirjoittanut? Nykyäänhän vaan puhelimessa liipalaapat ja paperiversio tulee postissa mihin on monesti lisätty jo ylimääräistä.

  • 7.1

   Saku Timonen sanoo

   En tiedä onko tästä oikeukäytäntöä, mutta yleisten periaatteiden mukaan suunnitelma on sitova, jos molemmat osapuolet ovat sen hyväksyneet. Eli jos puhelinkeskustelussa sovitusta poikkeava suunnitelma tulee postissa, niin siitä on huomautettava heti ja pyydettävä korjaamaan suunnitelma sovitun mukaiseksi. Hiljaisuus tulkitaan myöntymiseksi ja sovitusta poikkeavasta suunnitelmasta tulee sitova.

   • 7.1.1

    AMK sanoo

    Jos työtön valittaa muutoksenhaku lautakunnalle tai vakuutusoikeudelle tuloksena melkeinpä(?) aina on: valitus hylätty.Koska työtön on syyllistynyt rikokseen nimeltään työtön.Joten työtöntä pitää rangaista rikkomuksestaan ennen se oli 5 kuukauden työssäoloehto (joka on voimamassa vuoteen 2017 asti nykyään kai joku öpaut 9,6 viikkoo)Vaikka rikoslaissa ei kerrota työttömän olevan rikollinen mutta työllisyys laissa se on hyvinkin rangaistava teko.Joten nyt Salon seudulle halutaan hätäapua kun kerralla tuli niin paljon rikollisia.Sorry,keljuttaa tää työttömien hyväksikäyttö ja syyllistäminen.Anteeksi.

  • 7.2

   Heikki Sinsemilla sanoo

   Älkää nyt hyvät ihmiset antako niille puhelinnumeroanne. Sanokaa ettei ole ja sillä hyvä. Jos oikeasti hakee työtä, voi työnantajille antaa prepaid-numeron hakemuksessa tai haastattelussa, heittää sim-kortin pois ja ostaa uuden jos numero päätyy vääriin käsiin, eli työkkärin, vai mikä se nykyään on, väen tietoon. Sinnekin voi tilapäisesti antaa aina tarvittaessa prepaidin jos näyttää siltä että töitä saattaa olla ihan oikeasti jossain välissä tarjolla. Ja heittää liittymäkortin menemään ennen huuhaapuuhastelupuhelujen vaihetta.

   Niin ja karenssi kannattaa aina. Silloin saa jättää kaikki kyykytysyritykset täysin huomiotta. Sossulle riittää se että työnhaku on voimassa eikä aktivointisuunnitelmassa mainittuja toimenpiteitä ole laiminlyöty. Tai jos ei sitä ole voitu laatia ollenkaan. Senkin vaikea asiakas osaa, menettämättä tuen normista mitään. Kun pilkku viilataan tarpeeksi moneen osaan, siinä jää etevinkin kyykytysvirkamies toiseksi.

   • 7.2.1

    SeniorPotamo sanoo

    Lisään tähän, että saa olla työvoiman ulkopuolinen hakija, kun karenssia tulee ja se kelpaa sossulle. Jostain käsitin, ettei tarvitsisi olla ollenkaan työnhakijana/kirjoilla te-toimistossa, jos siis hyväksyy karenssin jatkuvasti. Olisiko tästä kenelläkään enemmän tietoa?

    • 7.2.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Toimeentulotukiasiakas velvoitetaan ilmoittautumaan TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Jos ei ilmoittaudu, niin tukea alennetaan.

     • 7.2.1.1.1

      Heikki Sinsemilla sanoo

      Kyllä. Mutta sitten kun tulee huuhaakurssilappuja sun muuta, niihin voi jättää reagoimatta. Karenssi on kaikki millä voivat uhata ja jos se on jo päällä, ovat aseettomia. Ilmoittautuminen toki kannattaa aina.

     • 7.2.1.1.2

      0ravainen sanoo

      Tosiaan. Olen itse hieman miettinyt karenssin suomia mahdollisuuksia. Eli kun ihminen on jo alimmalla mahdollisella sosiaalituen asteella, eikä työkkärin painostus pure, mitä silloin voisikaan tehdä? Vaikka mitä! Esim: Vapaaehtoistyötä. Itselleni kävi mielessä perustaa epävirallinen työvoimatoimisto, jossa oikeasti autettaisiin työttömiä löytämään töitä, sekä ohjattaisiin heitä oikeasti selviämään työttömyysajastaan (lähinnä byrokratia ja kela-käytännöistä valistaen). Millainenkohan haloo siitä syntyisi. =)

 7. 8

  LL sanoo

  Siinä on omat ongelmansa kun valtion virkamies valvoo toista valtion virkamiestä ja tämän tekoja. AVI kertoo myös verkkosivuillaan olevansa sitoutunut kulloinkin voimassa olevaan hallitusohjelmaan. Joten se ei ilmeisestikään ryhdy toimimaan hallitusohjelman vastaisesti edes senkaltaisessa tilanteessa jossa hallitusohjelma olisi esimerkiksi ristiriidassa perustuslakimme (ja kansalaisten perusoikeuksien) kanssa. Työttömän oikeusturvan kannalta tämä on melko vaikea yhtälö.

 8. 9

  Jari Kähkönen sanoo

  Viitaten Sakarin mainintaan lähtökohtana olevan videon johdosta tehdystä rikosilmoituksesta, onko täysin selviö ettei tuota yksittäisen asian osaa voida ongelmallistaa oikeudellisesti? Videon aikanani katsottuani en oikeasti usko itsekään että voidaan, mutta vähintään yhtä ilmeisenä pidän niinikään etteivät maan työvoimavirkailijat ja sosiaalityöntekijät aio jatkossa ainoastaan käyttäytyä siveästi sekä toimia vain lakia tarkasti noudattaen, että vastaavaan dokumentaatioon ei olisi tarvetta.

  Rikosilmoituksen takana tuntuisi olevan Amerikan henkisesti ahtaimpien osavaltioiden salakuuntelu- tai -katselupykälien -tyyppinen ajattelu. Pykälien, jotka on uudella vuosituhannella elvytetty käteväksi kostoksi kiusallisesta dokumentaatiosta. Ajattelulla ei ole mitään pohjaa meikäläisittäin, koska eihän tässä olla samaa maata eikä järjestelmääkään, jos se nyt täytyy kenellekään erikseen vielä sanoa. Kyylänkonstit ovat monet silloin, kun nilkkimäinen päämäärä on oikeuksistaan perääntymään pelottelu, manipulaatio tai ihan silkka provosoiminen sosi(paatti)draamallisessa mielessä.

 9. 10

  Työttömien auttaja sanoo

  Nyt työttömille kuuluu erittäin hyviä uutisia Tervajoelta. Tervajoella toimiva työpaja Arpeeti auttaa syrjäytyneitä työttömiä tehokkaasti järjestämällä heille kuntouttavaa työtoimintaa, ohjattua työharjoittelua ja työkokeilua. Nämä ovat tehokkaita aktivointitoimia, joilla saadaan pelastettua työttömät syrjäytymiseltä. Työpaja Arpeetin tarjoamat aktivointikeinot ovat todella tarpeellisia alueen työttömille, joiden aktivointi edellyttää monialaisten yhteispalveluiden saatavilla oloa:

  ”Arpeeti on Tervajoella toimiva työpaja, jonka palveluihin kuuluu työpajatoiminta, kuntouttava työtoiminta, palvelujen myynti, valmennustoiminta ja työllistämisen tukitoimet.

  Toiminta perustuu Isonkyrön kunnan, Laihian kunnan ja Vähänkyrön kunnalta Vaasan kaupungille siirtyneeseen sopimukseen. Valmennuspalveluihin kuuluu työkokeilu, ohjattu työharjoittelu ja kuntouttava työtoiminta. Arpeetissa toimii asiakaspalvelupaja, kädentaitopaja ja puu- ja ympäristötyöpaja.

  Asiakaspalvelupajassa toimivat yrittäjäposti, matkahuolto sekä pajan oma myymälä. Arpeetin posti ja matkahuolto ovat avoinna ma-pe klo 9-17 (29.6.–2.8. klo 10–17).

  Kädentaitopajassa tehdään verhoilutöitä, vaatteiden ym. ompelu- ja korjaustöitä, sekä muita yksilöllisiä tilaustöitä.

  Puutyöpajassa valmistetaan erilaisia pienrakennuksia ja käyttöesineitä: leikkimökkejä, saunoja, varastorakennuksia, roskakatoksia, postilaatikkotelineitä, koirankoppeja, aitoja jne. Edellisten lisäksi puutyöpajassa tehdään pienimuotoista huonekalujen entisöintiä ja pintakäsittelytyötä.

  Arpeetin henkilöstöön kuuluu työpajapäällikkö, yksilövalmentaja ja työvalmentajat:

  Työpajapäällikkö Sirkku Niinimäki

  Puh. (06) 325 8419, 050 549 9996

  Yksilövalmentaja Minna Heinonen

  Puh. (06) 325 8417, 050 345 6424

  Työvalmentaja Anna Turja (kädentaitopaja)

  Puh. 044 571 5257

  Työvalmentaja Tapani Lammi (puu- ja ympäristötyöpaja)

  Puh. 050 303 6769

  Työvalmentaja Silja Salonen (asiakaspalvelupaja)

  Puh. 050 536 9454

  – Posti/matkahuolto, puh. (06) 325 8418”

  http://www.vaasa.fi/tuottajat/kyronmaan-tyopaja-arpeeti

  • 10.1

   keke sanoo

   Kerrassaan erinomaisia uutisia. Koska olen pitkäaikaistyötön otinkin puhelimen kauniiseen käteeni ja soitin useamman kerran noihin numeroihin. Valitettavasti he eivät oikein olleet kiinnostuneet asiastani vaan kovin tahtoivat minun henkilötietojan saada, koska prepaid numerosta niitä on hieman hankala noukkia.

   Suosittelen kaikkia työttömiä jotka ovat kiinnostuneita projektista ottamaan reilusti vain luurin käteensä ja kertomaan mielipiteensä toiminnasta sekä mahdolliset lisäkysymykset kuntoutuksesta edellä mainittuihin yhteystietoihin

   • 10.1.1

    AMK sanoo

    Harmaata taloutta nähtävästi taas käytetään.Toki työtön maksaa 20 prossaa ruhtinaallisesta työmarkkinatuesta veroa,mutta harmaa talous tuleekin siitä että työntekijälle ei makseta tessin mukaista palkkaa.Mitäs päättäjät sanovat???

   • 10.1.2

    LL sanoo

    Hyvä idea! Mulla onkin tuossa ihan korkkaamaton prepaid paketti.

  • 10.2

   AMK sanoo

   Ja näin Jurvasta lähtee ”kädentyöt” (Jurva on tunnettu käsityöläis kunta ja tunnettu puupuolestaan esim. kalustetuonnastaan)Niinpä niin toisilta viedään se leipä suusta jopa voin kera,ettein laihian tarvitse markkaa vielä soikeammaksi hioa.

 10. 11

  Jaum sanoo

  Nastolassa uusi Ympäristöpaja mm. kuntouttaville:

  ”Pajan tehtäviin kuuluvat ulkoalueiden hoito kunnan alueella, pienimuotoisia kiinteistönhoitotehtäviä sekä Lapakiston luonnonsuojelu- ja retkeilyreitistön rakentamiseen ja ylläpitoon liittyviä tehtäviä. Erillinen liikkuva yksikkömme hoitaa myös pienimuotoisesti kunnan sisäisiä kiinteistönhoitotehtäviä.
  Talviaikaan tehtäviimme voi kuulua myös esim. lumityöt ja jääkenttien hoitaminen.
  Lisäksi valmentautujat tekevät puusta ja luonnonmateriaaleista erilaisia pajatuotteita myyntiin, mm. jätkänkynttilöitä ja kukkalaatikoita. Pajatuotteisiin voit tutustua Kakstahdilla.”

  Kiinnostava kohta ”pienimuotoisesti kunnan sisäisiä kiinteistöhoitotehtäviä”, jotka todellisuudessa jatkuvaa kiinteitöhoitoa, jota hoitaa ”liikkuva yksikkö”.

  Tämähän on laitonta.

  • 11.1

   Kapotutka sanoo

   No kunnilla ja kaupungeilla itselläänkin on noita liikkuvia ”pieni” muotoisia yksiköitä. Jotka hoitaa purkamisia, siivouksia, rakennustöitä, huoltotöitä, muuttoja ja aivan kaikenlaista kiinteistöhuoltotöitä lähes tulkoon. Pois luettuna korkeintaan luvanvaraiset putki, sähkö ja vastaavat työt. Mutta kaikki muu orjatöinä.

   Tämän tiedän itsekin, koska olen tehnyt noita töitä orjatöinä. Ja ei niistä orjista edelleenkään kukaan palkkaa saa 9e/pvä siinä se. En tiedä saisiko sitten työttömistä syntynyt porukka tehdä samoja hommia vaikka osuuskuntatöinä ja saada palkkaa itselleen.

   Oletettavasti se ei luonnollisesti käy mitenkään päinsä. Koska silloin työttömiä ei voisi enää hyväksikäyttää vaan tehdystä työstä pitää maksaa normaalit taksat osuuskunnalle. Ja työtön pääsisi oikeasti tienaamaan.

  • 11.2

   Jaum sanoo

   Ajattelin laittaa huomiseksi sähköpostilla lakiin asiakirjan julkisuudesta perustuvn pyynnön pästä tutkimaan tämän Kakstahdin paperit.
   Näistä pitäisi aika hyvin löytyä kuinka paljon, montako tuntia ja missä työkohteissa kunta on teettänyt ”töitä” mm. kuntoutettavilla.
   Ja jos ei riitä, niin kunnan virkailijan on opastettava lähtien asiakirjojen diaarinumeroista mistä tietoa voi etsiä jne.
   Kaikki muukin tieto asiasta kiinnostaa.
   Kännykällä paperit kuvataan…
   Tässäpä hyvää ja mielekästä toimintaa työttömälle:)

 11. 12

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Taas nähtiin, mikä on työttömän lainsuoja, lähes olematon.

 12. 13

  Pera sanoo

  Asiakas saa videoida virkamiestapaamisen
  Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tallentamista ei voi kieltää
  Kotimaa 21.4.2015 2:00
  Susanna Reinboth
  Helsingin Sanomat

  ”Asiakkailla on oikeus tallentaa neuvottelunsa viranomaisten kanssa, eikä viranomainen voi tätä kieltää. Tähän tulokseen on päätynyt apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.”

  http://www.hs.fi/kotimaa/a1429504323505

  Kannattaa tallettaa tuo sivu tietokoneelleen mahdollista myöhempää käyttöä varten.

  • 13.1

   työtönn sanoo

   Luin joku päivä finlexia ja siellä on myös olemassa ihan korkeimman hallinto-oikeuden päätös siitä että saa videoida ja muistaakseni myös julkistaakin omat virkamiesten kanssa tapaamisensa. Joten tuo kunnianloukkaus juttu varmaan kaatuu tällöin jo alkumetreille siis minkä saku mainitsee tuolla ylempänä.

   • 13.1.1

    tupu sanoo

    Omat keskustelut saa nauhoittaa/videoida, mutta niiden julkaiseminen saattaa olla joissakin tapauksissa rangaistavaa. Nauhoiteen sisältö ratkaisee voiko nauhoituksen/videon julkista vai ei.

    Ymmärtääkseni viranhaltija ei ole yksityishenkilö vaan hänen työskentelynsä pitäisi kestää nauhoituksen/videon julkisuuteen levittämisen. Korjatkaa, jos olen väärässä.

    • 13.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Omat asioinnit viranomaisissa saa tosiaan aina nauhoittaa. Julkaiseminen tutkitaan tapauskohtaisesti, mutta pääsääntöisesti ne nauhoitteet saa myös julkaista, kunhan ei syyllistytä kunnianloukkaukseen tai muuhun rikokseen. Ko.nauhoitteessa ei ollut kuvaa eikä siinä koko aikana mainittu ketään nimeltä. Niinpä se periaatteesssa voisi olla ihan mistä tahansa käynnistä julkista virkaa hoitavan TE-toimiston viekailijan luona eli on täysin laillinen.

 13. 15

  AMK sanoo

  Sorry ei ehkä kuulu tähän katekoriaan,mutta kun luin rikollisten saamista tuomioista ja paljoisalennuksista:Miksi työttömät eivät saa näitä paljousalennuksia,työttömiltä viedään 20 prossaa ja paljousalennuksena 40 prossaa.toimeentulosta.mutta rikoksen tehnyt tällä näkökulmalla kannattaa tehdä rikoksia.Ei päätä eikä häntää.Suomen laki on mitä on.