Sosiaalisen työllistäjän työvoimapula

Helsinkiläinen siivousalan yrittäjä hämmästeli Facebookissa työttömiä nuoria, joille ei kelpaa festivaalialueiden siivouksesta maksettava 10 euron tuntipalkka. Yrittäjän vuodatus noteerattiin Iltalehdessä.

Tapahtumasiivoukseen erikoistuneen Suomen Festariduuni Oy:n on ollut vaikea löytää motivoitunutta kantasuomalaista työvoimaa tämän kesän festivaaleille, vaikka yritys maksaa siivous- ja kuljetustyöstä työehtosopimusten mukaista palkkaa, 10-15 euroa tunnilta, plus lakisääteiset lisät.

Yrittäjä siis tarjoaa viikonlopun mittaisia pätkätöitä, mutta hänellä on vaikeuksia saada työntekijöitä. Ratkaisuksi hän esittää tietenkin passivoivan työmarkkinatuen muuttamista motivoivampaan suuntaan eli käytännössä tukien poistamista työttömiltä.

Hän ei taida tietää, että työstä kieltäytyjä menettää jo nykyisin työttömyysetuutensa.

Yrittäjän mielestä työttömät ovat siis laiskoja, mutta olisikohan yrityksessä jotain vikaa? Kauppalehden yritysrekisterin mukaan Suomen Festariduuni Oy:n toimiala on päivä- ja työtoiminta muille kuin ikääntyneille ja vammaisille, toimialakuvauksen mukaan sosiaalinen työllistäminen ja siihen liittyvä muu toiminta.

Näyttökuva (313)_snip

Se ei siis ole varsinainen siivousalan firma, vaan sen toimiala on sosiaalinen työllistäminen. Jos ette satu tietämään, niin nämä sosiaalista työllistämistä harjoittavat firmat eivät yleensä maksa työntekijöilleen palkkaa. Ne harjoittavat sosiaalista kuntoutusta, jonka tarkoitus on edistää työttömien pääsemistä työmarkkinoille. Suomeksi se tarkoittaa hyvin usein kuntouttavaa työtoimintaa, jota nämä sosiaalisen työllistämisen firmat myyvät kunnille.

Asiakastieto.fi puolestaan  kertoo, että Suomen Festariduuni Oy on kaupparekisterissä, mutta ei ennakkoperintärekisterissä eikä työnantajarekisterissä.

Näyttökuva (314)_snip

Maan festivaalialueita siivoamassa siis kiertää sosiaalista työllistämistä harjoittava yritys, joka ei ole ennakkoperintärekisterissä eikä työnantajarekisterissä. Sen toimitusjohtaja valittaa suureen ääneen, että laiskat työttömät eivät halua tulla hänen firmaansa keikkatöihin.

En minä väitä etteikö yrittäjä oikeasti etsi palkattavaa väkeä, mutta omituiselta juttu kokonaisuudessaan vaikuttaa. Jos yrittäjällä on oikeasti palkatun työvoiman tarve, niin miksi hän julistaa sitä Facebookissa sen sijaan, että ilmoittaisi TE-toimistoon avoimista työpaikoista? Kyllä TE-toimiston kirjoista löytyy pitkäaikaistyöttömiä, jotka rahaa vastaan työtä tekevät.

Kommentit
 1. 1

  Jari Kähkönen sanoo

  Tai saattaisihan tämä olla ihan silkkaa astroturffaustakin eli päällisin puolin elävän, olevan ja uskottavissa olevan hahmon poliittisesti tarkoituksenmukainen puheenvuoro, jossa oikeastaan mikään ei ole ihan totta eikä asiaakaan. Ei, sillä sanotuista poliittisista näkökohdista johtuu ajatus, että vallankumouksen toimittamiseksi kaikki keinot ovat sallittuja, koska vääryys, moraalittomuus tai laittomuus ovat lähtökohtaisesti silkkoja kuolemassa olevaan yhteiskuntaan kuuluvia turhia koristeita. Ja, että ennenkaikkea heidän mielestään työttömyys on oma vika. Fuula myy paremmin kuin fakta, koska se provosoi eli on kiinnostavampaa, mutta on omiaan johtamaan tilanteeseen missä faktasta tehdystä vääristelevän tarkoitushakuisesta ivamukaelmasta tulisi keskustella kuin asiallisesta asiasta konsanaan. Väitetty asia ei kuitenkaan edisty mihinkään päin ja kukin saa pitää kantansa ennakkokäsityksiinsä sekä -luuloihinsa suojautuen. Tosin suuttua ei saa eikä unohtaa olla hauska.

 2. 2

  Sophia Mummo sanoo

  No jösses!
  Tämä pitäis jonkun linkata Ylelle.

 3. 3

  Kunhan tarkkailin sanoo

  5min tutkailuilla selviää, että Suomen Festariduuni Oy:n kanssa samoissa tiloissa toimii Onno Helsinki Oy, joka löytyy työnantajarekisteristä. Nettisivut on keskenään melkein identtiset, mutta Onnon toimialakuvaus kertoo seuraavaa:

  ”Siivous- ja puhtaanapitopalvelut, henkilöstövuokraus, siivoustarvikkeiden, -aineiden, -koneiden ja välineiden myynti, sekä maahantuonti sekä siivousalan konsultointipalvelut. Tilaussaunatoiminta, sauna- ja liiketilojen vuokraus.”

  Mihin Suomen Festariduuni Oy tarvitsee Onno Oy:tä?

  Lähteet: http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/onno+helsinki+oy/25533479 sekä http://www.onno.fi

 4. 4

  Putte Wilhelmsson sanoo

  Kaverilla on tämän pöytälaatikkofirman lisäksi oikeakin firma, Onno, joka hoiti pari vuotta sitten Flow’n siivouksen. Ihan kiva graafinen ilme, teetetty toisella yhden hengen yrityksellä, mutta hiljaista tuntuu olevan tulopuolella kun ei tilinpäätöksiäkään luettavissa. Jotenkin myötätuntoa herätti myös työtarjous ”johdon assistentiksi”: tee kaikki firman jutut puolen päivän palkalla. Punavuoressa oleva toimitila oli kai alun perin tarkoitettu omaan käyttöön, mutta nyt sen voi saunoineen tilata edustus- ja juhlatilaisuuksiin. Onkohan hyytynyt siihen, että kotisivuilla luvattiin tehdä kaikkea mahdollista kalmasiivouksesta alkaen, mutta tarjouspyyntöjä ei joko tullut tai niihin on jäänyt resurssien puutteessa vastaamatta? En tiedä mistä IL:n mainitse pitkä kokemus on peräisin, mutta enemmän visionääriltä kuin realistilta Niko vaikuttaa. Toisaalta mitään vahinkoa veronmaksajalle ei liene tapahtunut. Jopa ne jutun 2 teinityttöä, joille ei työ maistunut, lienevät alle 25-vuotiaita koskevien tiukkojen ehtojen valossa ilman työttömyyskorvausta. Jos siis ovat olemassa. Jos työhakemus ja jonkun kohdalla jopa soppari oli tehty ennen kuin päättivät lähteä biitsille, niin Nikon olisi luullut tietävän henkilöiden oikean iän. Nyt FB-sivulla on vain Nikon arvio…

  • 4.1

   J. O. sanoo

   Verottajalle vahinkoa tosin on saattanut tulla, ytj-tietokannan mukaan Onnolla ”Maksamatonta verovelkaa on vähintään 10 000 euroa.”

 5. 5

  jmj sanoo

  Mitenkäs tämä toiminta sopii siihen sääntöön, joka kieltää kuntouttavan työtoiminan muilta kuin kunnallisilta tai voittoa tuottamattomilta järjestöiltä? Kyllähän yrityksen tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa oli se sosiaalinen tai ei.

 6. 6

  huijarifirma sanoo

  Kyseisen yrittäjän edelliset siivousfirmat konkurssissa ja yrittäjä siposen omistamaa siivousyritys Onno helsinkiä näköjään myös haetaan konkursiin.

  • 7.1

   Ilona sanoo

   Yrittäjät-sivun jutun lopussa lukee vielä näin: ”Juttua täsmennetty klo 16.10: Suomen Festariduuni Oy ei työllistä itse sesonkityöntekijöitä vaan välittää niitä eteenpäin tapahtumille.”
   Tämäkin kuulostaa vähän omituiselta…

   • 7.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Sosiaalinen työllistäjä toimii siis työnvälittäjänä ja välittää työntekijöitä festivaaleille. Tämähän menee entistä kummallisemmaksi. Keitä mahtanevat olla nämä välitettävät työntekijät? Obvatko he sosiaalisin perustein vaikkapa kuntouttavassa työtoiminnassa olevia vai oikeaa palkktyötä tekeviä?

    • 7.1.1.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Vastenmielisiä työnvieroksujia kuten me kaikki työttömät. Sehän mielikuva tämänkin valheellisen propagandan tavoitteena on.

 7. 8

  Ajaja sanoo

  Olen käsittänyt, että jos firma ei ole työnantajarekisterissä, niin se ei silloin voi palkata myöskään työntekijöitä. Voin toki olla vääräässäkin…

 8. 9

  Pera sanoo

  Jos Suomen festariduuni työllistää ihmisiä tölkkien keräämisellä (palkkatuella tai ilman), niin luultavasti TE-toimistokaan ei lähetä ehdokkaita työllistymään. Eikä tuosta enää olisi pitkä matka marjojen ja sienin poimintaan tuella tai ilman tukea.

  • 9.1

   PeelsePuupi sanoo

   Katsoin itse samaa Iltalehden kuvaa, jossa siivoojalla tölkinkeräyssäkki käsissään ja alla selostus 10 – 15 euron tuntipalkasta. Siis suomeksi palkkausperuste: työntekijän palkka muodostuu kerätyistä palautuspulloista.

 9. 10

  Marko sanoo

  Iltalehti harjoittaa vihapuhetta työttömiä kohtaan. Tutkiva journalismi hävisi tästä maasta samalla kun kokeneet toimittajat heitettiin niskaperseotteella ennenaikaselle eläkkeelle.

 10. 11

  Jamu sanoo

  Samalla henkilöllä on ONNO Helsinki Oy
  Y-tunnus
  2553347-9
  Bulevardi 15, 00120 Helsinki
  Kiinteistöjen siivous (81210)

  ”Olemme pääkaupunkiseudulla toimiva siivousalan yritys. Toimimme laaja-alaisesti siivouksen alueilla kotisiivouksesta tapahtumiin kymmenien vuosien kokemuksella. Palveluksessamme on kaksikymmentä ympärivuotista ja kaksisataa kausityöntekijää. ”
  http://onno.fi/
  https://fi-fi.facebook.com/onnohelsinki

 11. 12

  Sanna Sannainen sanoo

  Olen ollut kyseisellä firmalla töissä ja asiallisesti he hoitivat palkanmaksut ja muut. Sairaslomallakin olin hetken ja silloinkin maksettiin palkkaa. Ne ovat välittäjinä moniinkin siivousalan töihin. Extran kauttakin teen paljon hommia, ne taas välittävät ravintola-alan töitä. Mä luulen, että tää homma lähti monilla lapasesta, koska sörkittiin ampiaspesää. Työttömäthän on laiskoja!! Patalasikoja!! Näin Suomessa, koska tukia maksetaan niin hyvin. Ketään ”luusereita” ei täällä saa haukkua, mutta Nalle Wahlroosia toki saa, koska sehän maksaa työttömien tuet.

  • 12.1

   Saku Timonen sanoo

   Teehän kaverisi Wahlroosin kanssa kovasti töitä, te rikkaathan elätätte kaikki maan laiskurit kahdestaan.

  • 12.2

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Mikähän se ”patalasika” on… enpä ole ennen kuullut, vaikka luonnontieteilijä olen. Onko Suomelle vai kenties koko maailmalle uusi laji? Tosi fantsua.

  • 12.3

   Hannu Siivonen sanoo

   En ymmärrä köyhiä Nallen haukkujia. Sehän on oikeasti köyhien paras ystävä. Sääli ettei ole mielipidevaikuttaja

  • 12.4

   fiskhamnet sanoo

   kuinka ollakaan, että taas löytyi yksi ”sanna” kertomaan kuinka juuri tässä firmassa kaikki on hyvin ja hienosti.
   entä mitäs muuta kuin työttömien haukkumista, niko, haluat kertoa? 🙂

   ps. suomen tuet ja turvat ovat reilusti alle sen, mitä eu vaatii. jos et ole sattunut niitä otsikoita enempää lukemaan..

   • 12.4.1

    Saku Timonen sanoo

    Ihmeen usein näitä tekaistuilla nimillä esiintyviä sannoja ilmestyy kehumaan juuri sitä firmaa, jota kritisoidaan. Jostain syystä he eivät koskaan kerro oikeaa nimeään ja työskentelyaikaansa ko. yrityksessä.

   • 12.4.2

    Ralf Karlsson sanoo

    Onno ilmoitta tekevänsä 25 vuoden kokemuksella siivouksia vaikka se on perustettu samoihin aikoihin syksyllä vuonna 2013 kuin Suomen Festariduuni Oy. Suomen Festariduuni lötyy kaupparekisterin YTJ järjestelmästä ja se on työnantajarekisterissä ja alv rekisterissä 23.10.2013 alkaen. Onno ilmoittaa että sillä on 20 vakituista ja 200 kausityöntekijää. Fonecta Finderin tiedoista ilmenee että Onno ei ole ilmoittanut työntekijöidensä määrää mutta että sen ensimmäinen tilikausi oli raskaasti tappiollinen ja liikevaihto 201 000 €. niin on Suomen Festariduunkin ja täytyy kyllä ihmetellä tällaisen yrittäjän luotettavuutta joka ilmoittaa että hänen kaksi vuotta sitten perustamansa yritys tekee työtä 20 vuoden kokemuksella. Ehkä hän tarkoitti sillä omaa ikäänsä, mene ja tiedä. Olisi suotavaa että iltalehdet, ennen kuin julkaisevat tällaisia Niko Siposen lausuntoja, tekisivät edes hitusen verran sitä tutkivaa journalismia koska nämä tiedot on ihan vapaasti löydettävissä netissä. Parin euron panoksella saa sitten kaikki taloustiedot Siposen yrityksistä josta varmaan ilmenee koko ”konserin” uskottavuus.

  • 12.5

   maailma kovenee sanoo

   Puhut paljon mutta paskaa, koska paskanpuhumisesta sulle maksetaan palkkaa!

   • 12.5.1

    Kapotutkain sanoo

    Tähän sopii sanonta. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt…

  • 13.1

   Saku Timonen sanoo

   Kyseessä ei ole lain tarkoittama sosiaalinen yritys, vaan ihan tavallinen yhden miehen firma, jonka toimialana sattuu olemaan sosiaalinen työllistäminen. Ne ovat kaksi ihan eri asiaa.

   • 13.1.1

    LL sanoo

    Olin Te-toimiston kutsumana (lue: käskemänä, sanktion uhalla) rekrytointitilaisuudessa, parisen vuotta sitten. Siellä esittäytyi neljä erilaista ”työnetsijää” jotka tarjosivat palvelujaan. Kaksi yritystä ja kaksi yhdistystä.

    Erityisen mieleenpainuva oli eräs yhdenmiehen yritys, jonka nimeä en enää muista, mutta netistä ei löytynyt mitään tietoja siitä. ”Vain terveet ja tyäkykyiset sekä työhaluiset saavat töitä!” hän huusi suureen ääneen. Kun sitten joku osallistujista uskaltautui kysymään, että minkälaisista töistä mahtaa olla kyse, niin herra hieman vaivaantui. ”Halukkaille löytyy kyllä töitä!”

    Vähä vähältä selvisi, että tämä yhdenmiehen yritys tarjoaa (lue: myy) työttömiä palvelualan yrityksiin. Hänen avullaan oli mahdollisuus päästä 6 kuukauden palkkatukityöhön, sekin työkokeilun jälkeen ja jos työnantaja päättää solmia palkkatukityösuhteen. ”Hyville työntekijöille on ollut aina kysyntää”, sanoi tämä omaa pikku yritystään pyörittävä mies.
    Hämäräksi jäi kuinka paljon hän nettosi työttömien kauppaamisella.

    Orjamarkkinat ovat aivan täydessä käynnissä. Sillä ei ole mitään tekemistä sosiaalisen yrityksen kanssa. Tai no, onhan orjien kauppaaminen sosiaalista toimintaa toki.

    • 13.1.1.1

     LL sanoo

     Sosiaalisista yrityksistä kerrottiin tämäniltaisessa Ajankohtaisessa kakkosessa. Se on sosiaaliministeriön tukemaa toimintaa.

 12. 14

  Papi sanoo

  Taaskin saimme huomata, että totuus asioista ei ole se mitä yksi IP lehti tai MV
  julkaisua julistaa. Kolikolla on aina kaksi puolta, jotka laadukkaan journalismin
  tulisi kertoa vähän niin kuin asian plussat ja miinukset.
  Onneksi valveutunut lukija osaa heti kyseenalaistaa ja epäillä uutista.
  Vähän kun näkee vaivaa ja tekee taustatyötä se koko totuus tulee selville.
  Nykyään kaikki julkiset rekisterit, tiedot muutaman klikkauksen takana.
  Oma mielipide saa ja pitää olla, mutta älkää uskoko kaikkea lukemaanne suoraan.

 13. 15

  sanoo

  JAha, Ip lehdelle tuli nalli käteen joka ei ollutkaan suutari.

  Kiitos asian laidan toisen puolen kertomisesta. Toivottavasti läpyskä ottaa itseensä, ja tekee vähän taustatyötä, kun seuraava yrittäjä soittaa ja valittaa laiskoista työttömistä.

 14. 16

  Hannu Siivonen sanoo

  Teim uutisen perustreella pikaisen tutkimuksen, ja kysyin 2/3 kaikista tuntemistani nuorista jotka ovat viimeisen vuoden sisään olleet työttöminä mielipidettä väitetystä työpaikasta. Vastaus oli yksimielinen ”Kymppi tunnissa? Tautinen kasa rahaa”

  • 16.1

   sanoo

   Tosin apparille maksettiin kybä tunnissa jo 8 vuotta sitten, kun aloitin rakennushommat.

  • 16.2

   sanoo

   *Mäkkärissä, tässä väitetyssä paskatyöpaikassa, saa 13,18 euroa tunnilta lisineen.

   • 16.2.1

    Hannu Siivonen sanoo

    Ongelma onkin yleensä minkään työn saanti. En ole vielö tavannut työtöntä jolle kymppi tunnissa ei kelpaisi. Nuorisotakuulla tukensa saavalle nuorelle se on usein iso kasa rahaa.

 15. 17

  Kapotutkain sanoo

  Leikin nyt, että olen tuon Festariduuni Oy:n toimari tai mikä nyt olenkaan. Ja tein tuon ”itkuvirren” iltalehteen.

  Niin jos se olisin minä niin nyt kyllä hävettäisi ja paljon. Ja siitä olen aivan varma, että kukaan terve järkinen ei tulisi minulle enää töihin vähään aikaan. Jo pelkästään siksi, että ne tietää, että saatan itkeä taas jossain mediassa julkisesti kuin pieni lapsi kaupassa karkkihyllyn äärellä, kun ei saa haluamaansa. Ja sitä kuinka pas**** nykynuoriso ja työvoima yleensä on. Enkä juuri minä saa ikinä mitään kivaa työntekijää vaikka maksan ainakin 15e/h… Ja niistä ei ole mihinkään ja blaa blaa blaa.

  Ilman että lähtijät voi edes puolustautua ja kertoa oman versionsa myös sitten samalla tasapuolisuuden vuoksi. Nimettöminä luonnollisesti, koska eivät olleet niitä, jotka julkisuuteen pyrkimässä.

  Joka tapauksessa lähtijän/lähtijöiden lähikaveripiiri voi jopa yhdistää tässä tapauksessa henkilön/henkilöt keistä kyse. Jolla voi olla omat ikävätkin vaikutuksensa riippuen mikä on asiassa totuus jne. Totuus kun voi olla hyvin jännittävä juttu siitä myöhemmin lisää…

  Mutta oletetaan, että vikaa olisi ollut ehkä työnantajassakin nythän sitä ei tiedetä. Mutta esim 15e/h laittaa ainakin itseni vähän pohtimaan asiaa sekä firmasta kaivetut tiedot… Niin jos ehkä oletettu vika tulisikin jotenkin julkisuuteen. Niin olisi kyllä hauska tietää kuka sitten lynkataan mediassa? Veikkaan nykymedian tuntien, että jälleen lynkattaisi syytön. Jokainen voi sitten pohtia kuka/ketkä ne olisi???

  Mutta tästä http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015072020061063_uu.shtml josta tämä lainaus:
  ”- Työtön katsoo, että hänen on parempi olla joko kokonaan töissä tai kokonaan himassa. Työttömän pitäisi hyötyä selkeästi siitä, että hän käy töissä.

  Niin voin olla kyllä samaa mieltä tämän työnantajan kanssa. Nyt onkin enää kysymys ketä tästä aletaan syyttelemään tästä. No sen kaikki tietää ketkä jälleen syyllisiä, kun samaan aikaan oikeat syylliset nostaa rauhassa ministeri/kansanedustaeläkkeitä tai istuu tällä hetkellä ministeri audin takapenkillä tai jotkut ovat ”ansaittua” pitkää kesälomaa muuten vaan viettämässä vaalien jälkeen…

 16. 18

  Sanna K. sanoo

  Hienoa että olet nähnyt vaivaa ja hakenut kaupparekisteriotteet sekä muut taustatiedot. Hankkimasi tieto ei kuitenkaan poista ongelmaa jonka ovat huomanneet myös monet muut yrittäjät: työt eivät kelpaa kaikille Suomen työttömille. Tietysti suuressa osassa työpaikoista on kyse osa-aikais- tai määräaikaistöistä mutta useinhan juuri tällaiset johtavat vakituisen työpaikan saamiseen. Tarjottu työ saattaa olla fyysisesti liian raskasta tai johtaa hankalaan tilanteeseen tukien saamisen kannalta. Helpompi on kai olla kotona.
  Asian pointti on mielestäni hyvin tärkeä ja sitä pitäisi pohtia laajemminkin eikä lopettaa keskustelua kaupparekisteriotteen pohjalta. Esittämäsi tiedot eivät kuitenkaan loppujen lopuksi kerro juuri mitään yrityksen tämän hetkisestä tilanteesta tai halusta maksaa oikeaa palkkaa työntekijöilleen.

  • 18.1

   Saku Timonen sanoo

   On hienoa, että sinäkin yhdyt siihan kuoroon, joka huutaa työttömien laiskuudesta ja kotona makaamisesta. Jatka tuota jossain muualla.

  • 18.2

   LL sanoo

   On se ihme ja kumma ettei eräillä yksikään lamppu syty tai edes välähdä vinttikomerossa. Eivätkö nämä lue lehtiä, ole lukutaitoisia, käytä korviaan uutisten kuuntelemiseen? Työttömiä syntyy joka päivä, eikä työpaikkoja ole riitävästi. Oli kovin hiljaisenoloinen ja totinen työministeri Ajankohtaisessa kakkosessa. Olisi kuka hyvänsä joka tajuaa tämän surkean tilanteen mikä tässä maassa on. Syylliset eivät löydy työttömien joukosta.

  • 18.3

   Kova asiantuntija sanoo

   No hienoa että pääsit aiheeseen. Näytä tilastot missä näytetään miten moni pätkätyöläinen pääsee pysyvään työhön kiinni. Olen erittäin kiinnostunut tästä tilastosta, jota kenellekään ei ole koskaan esittää.

  • 18.4

   maailma kovenee sanoo

   Kyllä ne tiedot valitettavasti kertoo ja paljon. Kusettajat ovat ja pysyvät kusettajina!

  • 18.5

   Juujoo sanoo


   Asian pointti on mielestäni hyvin tärkeä ja sitä pitäisi pohtia laajemminkin eikä lopettaa keskustelua kaupparekisteriotteen pohjalta. Esittämäsi tiedot eivät kuitenkaan loppujen lopuksi kerro juuri mitään yrityksen tämän hetkisestä tilanteesta tai halusta maksaa oikeaa palkkaa työntekijöilleen.

   Totta tämäkin tapaus on vain se yksittäistapaus, joka ei aiheuta toimenpiteitä.

   Ja mitä tulee peräämäsi keskusteluun. Niin käsittääkseni Saku sitä keskustelua pyrkii koko ajan herättämään esittämällä huolella laadittuja ja lakeihin ja asetuksiin ja tosiseikkoihin nojaavia kirjoituksia. Joissa käydään epäkohtia läpi, mitä tulee työttömien kohteluun ja josta myös päästään oikeiden työnantajienkin kohteluun.

   Niin että mitä järkeä on enää pyörittää vaikka puusepänverstasta ja pitää ehkä yhtä tai useampaa työntekijää samalla. Tai vaikka yrittää pyörittää jotain pienkonekorjaamoa ja vastaavaa. Kun kilpailijoina on orjatyövoimaa hyväksikäyttäviä tahoja pilvin pimein ja lisää tulee erilaisten sosiaalisten yritysten myötä. Löytyy pesusetää, mölkkypelin sorvaajaa ja ties mitä orjatyövoimalla pyörivää firmaa ja niiden pyörittäjää? Ja jonkalainen ilmeisesti tämänkin jutun yritys on käsittääkseni?

   Ja jos ei sitten löydy niitä työntekijöitä firmalle. Niin voisiko olla paikallaan, että firma tarkastelee itseänsä peilistä ensin huolella. Ennen kuin alkaa kertomaan totuuksia ”työvoimapulastaan” julkisesti?

   Peilistä itseään tarkastelemalla voi löytyä vikaa niin työnantajista kuin työttömistäkin. Ei niin, että työnantaja on tässä se enkeli ja hyväntekijä ja työtön absoluuttinen paha niin kuin tässäkin jutussa pyrittiin asia esittämään…

  • 18.6

   Juhani Saari sanoo

   Minulla on hieman erilaisia kokemuksia tästä osa-aikatyön tarjoamasta vakituisesta työpaikasta. Tein opiskelujen ohella osa-aikatyötä ja työnantaja kovasti aina kiitteli toimeliaisuutta, tarkkuutta ja nopeutta työssäni. Kun tunteja alettiin säästöistä johtuen vähentää(ts. siis voittoa haluttiin enemmän, koska firmalla ei koskaan mennyt huonosti eikä mene tänä päivänäkään..) niin tottakai niitä tunteja vähennettiin entisestään meiltä osa-aikatyöläisiltä, koska vakituisilta niitä ei voida vähentää. Siitä ei kauaa mennyt, kun jätin allekirjoitetun työssä lopettamisilmoituksen työnantajalle, jossa luki kiitos ei mistään ja hyvästi.

  • 18.7

   Ralf Karlsson sanoo

   Jos hieman tutkii netissä löytyviä tietoja voi vetää johtopäätökset minkälainen firma on ja mitkä ovat firman tosiasialliset mahdollisuudet edes maksaa loppukuusta palkkaa sinulle.Katso minun edellistä kommenttia. Ja edeleen jos tarjottu festarityö vain huonontaa työnhakijan taloudellista asemaa sen ottaminen ei voi olla järkevää. Vai maksatko sinä siitä että saat palkkaa?

 17. 19

  Siltojen Jack Norris sanoo

  Kumma kyllä hyvämaineiset työnantajat, jotka tarjoavat vakituista työtä hyvällä palkalla ja kouluttavat työ tehtäviin eivät kärsi hakija pulasta. Kun Helsinkiin esim. etsittiin yhtä uutta raitiovaunun kuljettajaa palkka lisineen noin 3000€ kuussa ja koulutus työhön tarjottiin niin yhtä työpaikkaa haki yli tuhat hakijaa.

  Hakija pulasta kärsivät hommat ovat lähes aina jotain provisiopalkka, osa-aika työtä minimipalkalla alalla jossa on muutenkin huono palkka. Tai sitten matala palkka alan työtä joka vaatii oman auton omistamista ja auton omistaminen ja käyttäminen suomessa on äärettömän kalliisti verotettua.

  • 19.1

   työtönn sanoo

   ”Kun Helsinkiin esim. etsittiin yhtä uutta raitiovaunun kuljettajaa palkka lisineen noin 3000€ kuussa ja koulutus työhön tarjottiin niin yhtä työpaikkaa haki yli tuhat hakijaa.”
   Itsekin olin noiden hakijoiden joukossa täältä toiselta puolelta suomea. Muutenkin on ollut isompi palkkavaade pk-seudulle koska asuminen on niin kallista, pienellä palkalla kun tulisi vaan taloudellinen konkurssi.
   Mutta silti oikeita töitä ei vaan ole kukaan tarjonnut, vaikka olisin valmis tekeen miltei mitä tahansa eli jos siitä saa tuntipalkan eikä mitään provikkaa.

  • 19.2

   Hannu Siivonen sanoo

   On olemassa ihan oikeasti huonoja työpaikkoja. Yleensä huonopalkkaisia, vastenmielisiä töitä joita ei tarvitsisi tehdä. Kuten Stubb sai aikoinaan huomata, nuoret eivät valitse töitäön etuoikeuden tunteen perusteella (kuten Stubb, jonka käsitys paskatyöstö oli siivous tai hoitotyö) vaan aatteellisesti (heille paskatyö on puhelinmyyntiä tai muuta markkinoiden arvoa heikentävää ja ihmisten elämää haittaavaa työtä).

 18. 20

  työtön 55v sanoo

  En usko, että maksaa 15€/h, sitä ei kannata maksaa koska kilpailijat saavat työvoimaa halvemmalla. Eli tuo palkkalupaus on valehtelua. Hain vahtimestarin hommaa hakijoita oli 350 ja palkka pienempi.

 19. 21

  sauhuttelija sanoo

  Jos festareille on noin mahdotonta löytää siivoajia… niin miten ne saadaan siivottua?

  Lehdissä ei ole uutisoitu, että festareiden siivoaminen kestäisi poikkeuksellisen kauan. Tapahtumajärjestäjät eivät ole joutuneet asiaa selittelemään.
  Eli festareille on saatu siivoajat.

  Suomen Festariduni Oy ei saa palkattua ketään, mutta tapahtumajärjestäjät saavat siivoajat paikalle.Jokin yhtälössä ja tuon yrittäjän vuodatuksessa ei nyt oikein toimi.

  • 21.1

   Juu sanoo

   Voisihan selityksenä olla, että etsivät työntekijät muulla tavoin kuin mediassa työttömiä arvostellen, sekä pieleen menneitä rekrytointeja tai ”työvoimapulaa” itkemällä.

   Ja ehkä tarjosivat rehdin ja asianmukaisen sopimuksen selkeine ehtoineen ja palkkoineen. Sekä työtodistuksineen ja muut liput ja laput kaupan päälle nopeasti ja tehokkaasti mitä nykyinen byrokratiajärjestelmä vaati. Että työtön voi työn vastaanottamisesta edes haaveilla ja ottaa siitä huolimatta todennäköisesti siipeensä taloudellisesti lyhyissä työsuhteissa.
   Ja ennen kaikkea työntekijän ei tarvitse pelätä, että työnantaja huutelisi vielä perään erilaisissa medioissa.

   Jolloin löytyikin heti työntekijät, jotka hoiti oman osuutensa ja kaikki tyytyväisiä. Ehkä se meni näin lopulta…

  • 22.1

   Juu sanoo

   On olemassa sanonta, että tappiot on yhteisiä voitot yksityisiä. Ja nykyään se tuntuu realisoituvan monin tavoin yhtenä esimerkkinä orjatyö lain ”sallimissa” puitteissa tietty…