Halutaan palkaton työntekijä

Kaksi innostunutta ja kirpputorialasta kiinnostunutta, iloisella ja positiivisella asenteella ja korkealla työmoraalilla varustettua työtöntä pääsee nyt siivoamaan kirpputorin vessoja ja keittämään kahvia. Työhön kuuluu lisäksi ihan kaikki kirpputorityö myös iltaisin ja viikonloppuisin. Palkkaa ei tietenkään makseta. Tällaiseksi on mennyt ilmoittelu avoimista työpaikoista TE-palvelujen omilla sivuilla.

Laitetaanpa tästä vielä ihan kuva

te

Näihin ”työpaikkoihin” tuskin on tungosta, joten seuraavaksi yrittäjä varmaankin valittaa iltapäivälehdissä työttömien laiskuutta ja tukien ylenpalttisuutta.

Kyseessä on ihan tavallinen yksityisen yrittäjän kirpputori, joten TE-toimisto on ruvennut välittämään palkatonta työvoimaa yksityisille. Tällä kertaa palkatta tehtävää työtä kutsutaan työhön valmennukseksi.

Näitä nimikkeitä on paljon, mutta kaikissa on aina sama periaate. Työ on täyttä työtä, mutta siitä ei makseta palkkaa. Työtön saa pelkän työttömyysetuutensa, joten valtio subventoi työnantajia maksamalla työntekijöille niukan elatuksen. Yrittäjä kerää työpanoksesta saatavan hyödyn ja saa kunniaa aktiivisena työllistäjänä. Hän nostaa osaltaan Suomen nousuun luomalla työpaikkoja.

Ensin ajattelin, että TE-toimisto ei tunne omaa terminologiaansa, mutta Finlexiä tukimalla huomasin olevani väärässä. Kyllä työvalmennus on sittenkin olemassa, vaikka jo 1.1.2013  työharjoittelu ja työelämävalmennus yhdistettiin työkokeiluksi. Työvalmennus on tässä nimikeviidakossa ihan oma terminsä ja se löytyy julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 4 luvun 4 §:stä:

Työ- ja elinkeinotoimisto voi tarjota henkilöasiakkaalle valmennusta:

1) työn hakemisessa (työnhakuvalmennus);

2) ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämisessä, ammatilliseen koulutukseen hakeutumisessa ja työelämävalmiuksien kehittämisessä (uravalmennus); ja

3) työhön sijoittumisessa ja työpaikalla suoritettavassa koulutuksessa (työhönvalmennus)

Palkatonta työtä teetetään siis kuntouttavan työtoiminnan lisäksi työkokeiluna, työnhakuvalmennuksena, uravalmennuksena ja työhönvalmennuksena. Saattaa näitä termejä olla vielä lisääkin, mutta jo tämä riittää kertomaan viranomaisten nokkeluuden uusien sanojen keksimisessä. Palkattomalla työllä on monta nimeä, vaikka helpointa olisi sanoa kaikkiea palkatta tehtävää työtä ihan vain palkattomaksi työksi. Kela tukee työhönvalmennusta järjestävää työnantajaa myös taloudellisesti, mutta summa jätetään häveliäästi kertomatta Kelan sivulla.

Uskooko joku ihan tosissaan tämänkään kirpputoriyrittäjän koskaan palkkaavan ketään? Ei palkkaa niin kauan kuin palkattomia lähetetään hänelle jatkuvalla syötöllä TE-toimistosta ja Kela maksaa siitä työnantajalle. Vain hullu maksaa palkkaa, kun saa ilmaistakin työvoimaa. Jos joku kieltätyy tästäkin tarjotusta ”työstä”, niin seurauksena on tuen menettäminen ja päätyminen alennetulle toimeentulotuelle.

Työelämä on vakavasti sairas. Palkkatyötä ei ole eikä tule, koska valtio omalla lainsäädännöllään kehittelee koko ajan uusia palkattoman työn nimikkeitä. Kaikkea tätä humpuukimaakarointia kutsutaan hurskaasti työllistämiseksi ja poliitikot, työnantajat ja media haukkuvat työttömät laiskoiksi työn vieroksujiksi, kun palkaton työ ei kiinnosta.

Kommentit
 1. 1

  Haikki sanoo

  Samalla haluavat sivaritkin ”oikeisiin” töihin. Helvetin sairasta meininkiä, ja tämän kaltaisia ”työpaikkailmoituksia” tulee entistä enemmän vastaan, kuten myös varmaa tietoa miten työttömät ovat loisia.

  Ketä vastaan se kilpailukykyloikka otetaan? Tuntuu, että vain työntekijöitä ja muita rikkaruohoja, jotka eivät ymmärrä antaa työpanostaan aiempaa halvemmalla tai ilmaiseksi.

  TEK:n Heikki Kauppi: ”Tämä ratkaisu (0,43%/16€) kuroo ainakin umpeen suurimman osan hallitusohjelman edellyttämästä 5 prosentin kilpailukykyloikasta suhteessa Saksaan. Saksan sopimuskorotuksethan ovat tänä vuonna olleet 4,5 prosentin luokkaa.”

  • 1.1

   Ihmettelijä sanoo

   Jos joku katseli uutisia pari päivää sitten, niin siellä puhuttiin vapaakuntakokeilusta, joka on kirjattu hallitusohjelmaan, jossa kunnille annettaisiin oikeus teettää kunnallisia palveluita ”talkootyönä”. Arvatenkin tämä tarkoittaa, että kunnat alkavat teettää palveluitaan kuntouttava työtoimintana tai työkokeiluina.
   Nyt alkaa sitten kirves osua jo kunnan palkkalistoilla oleville työntekijöille. Ohjelmassa taidettiin haastatella Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliiton puheenjohtajaa, joka vastusti asiaa kovasti.
   En tiedä, pitäisikö tässä tuntea jopa vahingoniloa, koska monet kunnan työntekijäthän suhtautuvat halveksivasti kuntouttavassa työtoiminnassa oleviin, jotka voivat viedä nyt heidän työpaikkansa – joutuvat pian itsekin ”kuntoutettaviksi”.

   JHL:n tiedote asiasta:

   http://www.jhl.fi/portal/fi/jhl-tieto/tiedotteet/?bid=5294

   • 1.1.1

    LL sanoo

    Ei kannata yleistää. Kunta-alan käytännön perustyössäolevilla on useimmiten ihmiskäsitys ihan kohdillaan. Kuntien ylempi johto ja kuntataloudesta päättävät luottamushenkilöt eivät aina ole edes omien työntekijöidensä puolella vaan ovat mm innokkaasti yksityistämässä tai ulkoistamassa erilaisille järjestöille kunnallisia palveluja. Järjestöt tai yksityinen sektori sitten teettää tätä ilmaistyötä ja käyttää työttömiä ihan surutta hyväkseen.

    Olen tehnyt kunta-alalla töitä yli 20 vuotta. Uskon, että kuntien omat palvelut tulevat edullisimmiksi kuin yksityistäminen. Eikä se ole pelkästään uskon asia vaan siitä on jo ihan faktista näyttöä olemassa. Julkisten palvelujen alasajo ja yksityistämisinto on saanut uutta tuulta porvarillisen SSS-hallituksen toimesta.

    ”Vapaa kunta” tarkoittaa suomeksi julkisten kuntapalvelujen tuhoamista.

    • 1.1.1.1

     Ihmettelijä sanoo

     Joo, mutta kuntien palveluiden tuottaminen kuntouttavana työtoimintana tai työkokeiluina tulee vieläkin huomattavasti halvemmaksi kuin yksityistäminen kun voidaan korvata urheilukenttien ylläpitoa, katujen kunnossapitoa tai sosiaalipuolella vanhusten tai lastenhoitoa työkokeilijoilla tai ”kuntoutettavilla”.
     Nimittäin epäilen, että kohta alkaa yt-rumba monissa kunnissa, jolloin löytyy koulutettuja lähihoitajia ym. suorittamaan näitä sosiaalitehtäviä työkokeilijoina tai kuntouttavan työtoiminnan kautta, jolloin ei ole enää mitään juridista estettä antaa vaativampiakin tehtäviä, joihin vaaditaan ammattipätevyys kun henkilöllä on sosiaali- tai terveysalan koulutus

     • 1.1.1.1.1

      LL sanoo

      YT-rumba on ollut käynnissä jo muutaman vuoden. Kuntatyönantajat ovat mm ehdottaneet palkan alennuksia, mutta niitä ei ole tietääkseni vielä ainakaan toteutettu missään. Lomautuksia on toteutettu. Niitä kutsutaan erheellisesti säästövapaiksi.

      Olet ihan oikeassa. Kunta-alan töistä osa tehdään jo joko palkattomilla työntekijöillä tai palkkatuetuilla. Teen parhaillaan palkkatuella kunta-alan työtehtäviä, johon minulla on alan koulutus.

  • 1.2

   elimäki sanoo

   Eikö Suomeen voisi puuhata myös jonkin sortin kilpaileva, yksityistä työnvälitystä? Reilun Maailman Työnvälitystä (vrt. Reilun kaupan kahvi jne). Eli työnvälitystä jossa eettiset periaatteet olisivat kunniassa niin työtekijöitä tarvitsevassa firmassa kuin työntekijällä itsellään, kuin myös työnvälityksen järjestämässä kohtaamisessa. Uuden maailman kekseliääseen malliin takana voisi olla vaikka joukkorahoitus ja kaikki ne hyväsieluiset ihmiset, jotka haluavat muuttaa tätä maailmaa parempaan suuntaan. Ja joku nettiteknikko, joka osaisi tehdä loistavan ja joustavan yksinkertaisen ja toimivan nettisivun tätä systeemiä varten.

   Eli nykyiseen työnvälitykseen tyytymättömät niin firmat (tai yhdistykset) kuin työtä tarvitsevatkin voisivat laittaa sinne oman ilmoituksensa. Ja asia olisi niin pihvi, että mikään muu kuin reilu peli ei kelpaa. Kaikki olisi avointa ja niin maan perusteellisen yksinkertaista, eli: ilmoitus avoimesta työpaikasta (työtehtävistä ja palkkauksesta) jota ihmiset voivat omaehtoisesti netin kautta hakea.

   Tarvittaisiinko työnvälitykseen sen kummempaa? Mielestäni ei.

   Tällaisen nettivälityksen yhteyteen voisi hyvin perustaa myös työntekijän oikeuksien tietopankin linkkeineen. Ja tietysti keskustelufoorumi vertaistukea varten.

   Uusi maailma tarvitsee uusia vaihtoehtoisia keinoja. (ihmettelen vaan miksei hallitus ota tehtäväkseen luoda uutta ja muuttaa vanhaa).

 2. 2

  Joni Pelkonen sanoo

  Pistinpä vielä merkille luetellut työtehtävät: esimerkiksi kahvinkeittäminen on sellainen ”työtehtävä” joka varmasti onnistuisi palkallisilta työntekijöiltäkin (jos firmalla sellaisia edes on) ilman että siihen erityisesti kuluisi työaikaa, mutta kun sen voi sälyttää sille pinkan alimmaiselle, niin hänhän sen tekee. Työntekijöihin helposti iskee aivan erityinen laiskuus vähäarvoisten rutiinitehtävien suhteen, kun on ”apua” tarjolla…

  • 2.1

   A sanoo

   Itse taas tykkään töissä juuri eniten kahvinkeitosta ja muista rutiinihommista, joissa ei tarvitse järkeään liikaa käyttää. Saman palkan saa siitä kuin fundeeramisesta, joten kyllä mieluummin valitsen ne helpoimmat työt jos mahdollista 😀

   • 2.1.2

    P sanoo

    Ei siinä tulepa mun luo sitten vaan siivoamaan ilmaiseksi kun sekin on näitä helppoja rutiini hommia….

 3. 3

  Pitkät hiukset sanoo

  Nyt kun Tampereelle avataan uusi topless-parturi (varmin laman merkki koskaan), olisi mielenkiintoista nähdä tämä yritys työhön valmentavana tahona ja se meteli, kun TE-toimisto ohjaisi työttömiä kampaajia tuonne.

  Mahdotonta? Tuskin.

  • 3.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Muistan kun 90-luvulla topless-baarien aikaan työkkäri yritti pakottaa työttömän serkkuni tissibaariin töihin. Hän ei suostunut ja taisi saada jonkun karenssin siitä. Työttömien parturi-kampaajien puntti saattaa nyt tutista…

 4. 4

  työtönn sanoo

  Ei tuossa mitään olisikaan jos olisi vain lyhyt opettelujakso, jonka jälkeen työnantaja sitoutuisi palkkaamaan. Mutta kun ei sitoudu niin homma on ihan väärin. Tuossakin tapauksessa te-toimiston tulisi seurata sitä että työtön palkataan jakson päätteeksi, mutta kun eivät seuraa sitä vaan laittavan uudestaan ja uudestaan sinne työttömiä ilmaiseksi. Te-toimistot eivät toimi oikein, milloinkahan tähän touhuun tulee muutosta?

  • 4.1

   keke sanoo

   ”Te-toimistot eivät toimi oikein, milloinkahan tähän touhuun tulee muutosta?”

   No ei milloinkaan jos sitä vaan kysellään että sopisikohan se herroille ja tädeille että tästä eteenpäin maksaisitte palkkaa. Tämä pelleily loppuu tasantarkkaan sitten kun työttömät ensin järjestäytyvät ja aloittavat sen maanlaajuisen työtaistelun palkanmaksun puolesta. Tätä ei tule tapahtumaan johtuen jo siitä että työttömät eivät tule koskaan järjestäytymään.

   • 4.1.1

    elimäki sanoo

    Miksei työttömät voisi järjestyä valtakunnalliseksi yhteenliittymäksi, jopa niin että kolmikantaneuvotteluiden sijasta meillä olisi nelikantaneuvottelut. Eli niin, että työttömien työnhakijoiden edustaja olisi myös aina mukana.

    Eikö olisi hyvä? Olisi.

    Ja tämän täytyisi voida olla mahdollista.

  • 4.2

   harri räsänen sanoo

   eihän työkkäri käytäntöjään muuta ellei eduskunta jotain päätä lakien kautta muuttaa eli käytännöt ei muutu varmaan pitkään aikaan ainakaan tällä hallitus kaudella kun porvarit jyllää………….

   • 4.2.1

    elimäki sanoo

    En ole nähnyt yhtäkään eduskunnan hyväksymää lakia joka käskisi tormuuttamaan työnhakijoita. Enkä yhtään lakia joka käskee kyykyttämään, viskomaan ja määräämään työtöntä työnhakijaa kuin märkää rättiä.

    En ole nähnyt yhtään eduskunnan säätämää lakia, joka käskee kohtelemaan työnhakijaa huonosti tai lyttäämään työnhakijan itsetunnon. En ole nähnyt yhtään lakia, joka velvoittaisi TE-toimiston kiertämään sen perustuslaillisen oikeuden, joka takaa jokaiselle vapauden valita työnsä. Enkä ole nähnyt yhtään lakia, joka käskisi jättämään huomiotta työnhakijan omat kyvyt, osaamisen ja kiinnostukset.

    Joten mistä ihmeestä nämä TE-toimiston käytännöt ja strategia oikein kumpuavat? Mielivallasta? Väärinkäsityksestä? Tietämättömyydestä? Minä en yksinkertaisesti tiedä mistä ne kumpuavat.

    Kuka ihme TE-keskuksien strategiasta vastaa? Joku luonnollinen ihminenkö?

    Siihen kun saisi vastauksen niin viisas olisi.

  • 4.3

   Uuno sanoo

   Onhan tämä kuitenkin vaihtoehto sille amerikan mallille, jossa työntekijän turva on heikompi. Antaahan tämä mahdollisuuden työntekijällekin pistää persoona ja osaaminen / innostus kehiin jos on työpaikka joka kiinnostaa. Itse näkisin työttömänä moisen mahdollisuuden oikein tervetulleena, jos sattuisi olemaan mielenkiintoinen työpaikka tarjolla. Tuo jo tehty työkokeilu voitaisiin vaikkapa laskea normaaliin koeaikaan, jos työsopimus syntyisi. Toisaalta tässä pieni työnantaja välttyy ”riski” rekrytoinnilta, joka saattaa käydä pienyrittäjälle liian kalliiksi… Eikö se ole hyvä? Toki täytyisi olla mahdollisuuskin käyttää tällaista vain muutama kerta per. yrittäjä / joku periodi, ettei kokeilun tms. varjolla vain jatkuvasti teetetä ilmaista työtä.

   • 4.3.1

    PeelsePuupi sanoo

    Kuuluuko Uuno niihin pipipäisiin yrittäjiin, joiden mielestä koeajalta ei tarvitse maksaa palkkaa?

   • 4.3.2

    Janos sanoo

    Uuno on pahimman luokan sosiaalirasisti joka haluaa pakottaa ihmiset tekemään ilmaiseksi yrityksiin töitä. Jännää että huono-osaisten ihmisten sijaan sosiaaliturva on siirtymässä enenevässä määrin yrityksille. Sillä onhan ihan selvää että yritykselle tulosta tekevä ilmainen työntekijä jonka elämisen maksaa valtio ja hyödyn saa yritys, on sosiaaliturvaa yritykselle. Lisäksi työllistävä yritys saa tukityöllistetystä rahaa, eli taas yritysten sosiaaliturvaa, jopa menestyvien yritysten.
    Suomessa köyhin viidennes saa sosiaaliturvasta 25% ja rikkain viidennes 17%, eli ei paljon eroa vaikka viidennes rikkaista ei tarvitsisi lainkaan tukia. Austaraliassa sentään moraali vielä toimii, siellä köyhin viidennes saa sosiaaliturvasta 40% ja rikkain viidennes ei oikeastaan lainkaan. Suomessa paapotaan nimenomaan hyväosaisia ja jopa työntekijöistä maksetaan sosiaaliturvaa, vaikka työntekijä jo itsellään tuo yritykselle tulosta.

   • 4.3.3

    Tau sanoo

    No, ei se kyllä kaksiselta ”mahdollisuudelta” kuulosta, että pääset armosta tekemään töitä pidemmänkin aikaa ilman palkkaa, ja palkkioksi SAATAT saada töitä. Ehkä.

    Mitä työnantaja tuossa skenaariossa oikeasti antaa, muuta kuin tyhjiä lupauksia? Työntekijä antaa työaikansa, asettaa taloutensa vaakalaudalle ja ehkä vielä joustaa äärimmilleen siinä pelossa, että ei saakaan oikeata työsuhdetta.

    Riskityöntekijän seulomisessa on jo ratkaisu: koeaika.

 5. 5

  juli sanoo

  TE-toimisto ei vaan ehdi valvomamaan kaikkia vastaavia ilmoituksia. Lähipäivinä ilmoitus kyllä poistetaan, sillä tosiaan he eivät markkinoi sellaista työpaikkaa omalla nettisivullaan. Itse kun olen myös yrittäjä laitoin pari sellaista ilmoitusta ja ne kyllä sieltä nopeasti hävisivät. Kun itse olen työnantaja, näen tätä myös eri perspektiivistä. Kun oma firma vasta vuoden ollut pystyssä, palkalliseen työvoimaan ei vaan vielä ole varaa mutta apua tarttisi kun päivässä on vain 24 tuntia…

  • 5.1

   Enni sanoo

   Minustakin olisi kiva saada Mersu, mutta kun olen vasta vuoden säästänyt eivätkä rahat riitä, niin olisi kiva saada se ilmaiseksi.

  • 5.2

   PeelsePuupi sanoo

   Eli työttömien pitäisi työskennellä aloittelevassa yrityksessäsi ilmaiseksi, että sinä voisit kerätä tulevaisuudessa voittoja?

   • 5.2.1

    tolkku sanoo

    Kun kaikki niin tekevät, häviää ko. yrittäjä kilpailussa, mikäli ei pyri tekemään samoin. Ongelma on siis siellä päässä, missä palkattomien työntekijöiden hankkiminen mahdollistetaan. Sen pitäisi loppua välittömästi, niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla.

  • 5.3

   JTL sanoo

   ”Itse kun olen myös yrittäjä laitoin pari sellaista ilmoitusta ja ne kyllä sieltä nopeasti hävisivät”

   Sillä tavalla,
   ilmaiseksihan kaikkien tulee muille töitä tehdä ja olla vielä kiitollinen että sai antaa työpanoksensa ilmaiseksi

  • 5.4

   Giovanni sanoo

   Juli: ”Kun itse olen työnantaja, näen tätä myös eri perspektiivistä.”

   Työnantajana tietänet, että yrittämiseen sisältyy riski. Tuo riski ei kuulu työntekijälle, kuten eivät kuulu voitotkaan, vaanainoastaan palkka.

   Työ edellyttää palkan. Työtehtäviin nähden soveliaan palkan ja siten, että alimmatkin palkat täydestä työpäivästä mahdollistavat kohtuullisen elämän, jossa palkan työstään saava työntekijä itse kykenee maksamaan laskunsa ja elantonsa.

   Jos sinun yrityksesi sitten tuottaa voittoa, se on veroilla vähennettynä sinun.

   Ei tässä pitäisi olla normaaliälyiselle mitään liikaa käsitettävää.

   • 5.4.1

    keke sanoo

    No tämä. Nykyisin vaan se tendenssi tuntuu olevan työnantajilla se että on laiskan työntekijän tai työttömän syy miksei ole voittaja.

  • 5.5

   Kautsu sanoo

   Ymmärrän aloittelevan yrittäjän ongelma, etenkin kun pk-yrittäjään lyödään ja verotetaan kuin vierasta sikaa. Palkollisen ottaminen on pk-yrittäjälle täysin järjetön riski, koska ei ole varaa yhteenkään virherekrytointiin. Sairaslomista ekat 2 viikkoa menee täysin työnantajan piikkiin eli käytännössä meidän yrittäjien maksama sairausvakuutus on vain rahasampo vakuutusyhtiöille. Työterveyslääkärit ohjeistetaan heidän toimestaa, ettei mielellään yli 2 viikon sairaslomia ja jos sama vaiva toistuu, ei saikkaria toisella kerralla.

   Sen sijaan sinun pitäisi jotenkin sitoutua siihen työntekijään, jonka otat työhön ilmaiseksi. Jos hän tuottaa sinulle vähänkin voittoa, olet hänelle velkaa, koska hän tuo sinulle työpanoksen ilmaiseksi. En tiedä joutuuko työnantaja maksamaan lakisääteisiä sosiaalimenoja näistä työllistetttävistä vai onko ”Kelan korvaus” tarkalleen lakisääteisten verran eli työntekijä on täysin ilmainen. Jos tämä ilmainen työntekijä auttaa sinua alkuun, eikö olisi reilua antaa hänelle firmasi osakkeita vastineeksi – ja jos pääset voitolle, hänelle kuuluu osa osingoista koko firman toiminnan ajalta.

   • 5.5.1

    PeelsePuupi sanoo

    Ehkä ns. yrittäjäaineksessa on vain järjen puutetta? Jos ongelma on muotoa ”tarvitsen yritykseeni yhden työntekijän, mutta minulla ei ole varaa palkata häntä sivukulujen takia”, kannattaa miettiä vakavasti, onko tiedoissa yrittäjyydestä pulaa. Yrittäjähän voi tällöin nimittäin miettiä vaikkapa yritysmuotonsa uudelleen (kommandiittiyhtiö – yhtiössä sekä vastuullisia että äänettömiä yhtiömiehiä), ja lopettaa ainaisen valituksensa siitä, että yksin ei ehdi tehdä kaikkea. Mutta ai niin, eihän se käy, koska aloitteleva yrittäjä haluaa yrityksensä tulevaisuuden voitot kaikki itselleen.

  • 5.6

   harri räsänen sanoo

   missä sulla firma???olen työtön lahdessa.

  • 5.7

   Simo sanoo

   Kyllä se on yrittäjä joka yrittäjyyden riskit itse tai yrityskumppaninsa kanssa kantaa, ei työntekijä.

   Mikäli varaa palkan maksamiseen ei (vielä) löydy, niin sitten sitä ei löydy. Kyllä työpanoksesta palkka kuuluu saada. Työmarkkinatuki on täysin eri asia ja nimensä mukaisesti työttömyyden varalle, ei yritykselle X työskentelyä varten; tämä yhtälö on täysin hullu ja toimimaton, että valtio toimisi jokaisen yrityksen palkattoman työntekijän ”palkan” maksajana.

 6. 6

  Samanen sanoo

  Kuinkakohan monta nuoremman sekä vanhemman ihmisen ystävyyssuhdetta romutetaan palkattomilla töillä? Entä kuinka monen elämä rampautuu kun tulot ovat niin pienet ettei niillä voi päättää elämästään? Itsellä on kolme tyttöystäväsuhdetta mennyt tulojen epämääräisyyteen sekä kymmeniä ystävyyssuhteita kun ei yksinkertaisesti voi olla mukana tai jos on kyse jostakin harrastepuolella olevasta, pysy ollenkaan siinä enää mukana. Viimeksi hajosi kovalevy kesken opinnäytetyön niin siinä sitten menikin sormi kurkkuun ja potutti ja riitahan siitäkin syntyi.

 7. 7

  Kauko K. sanoo

  Tämä on vakava häiriö markkinamekanismille ja kostautuu valtiontaloudelle. Kun häpeämättä teetetään palkatonta työtä, kunnialliset palkkaa ja veroja maksavat yrittäjät ajetaan ahtaalle tai kokonaan pois markkinoilta.

 8. 8

  Täti sanoo

  No johan on laiskaa yrittäjä porukkaa kun eivät itse saa vessaansa pestyä. Kyllä minä muistan kun olin aikoinaan yrittäjä, niin sillä sitä säästi rahaa kun siivosi itse ja hyllyt järjesteli omin päin. Taitaa nämä nykyajan nuoret olla sellaisia lasikoja vellihousuja, vai miksi ne niitä saamattomia pullaposkia nyt kutsuivatkaan??

 9. 9

  Haikki sanoo

  Ilmoitus hävinnyt TE-keskuksen sivuilta. Tuskin sen takia, että paikka olisi heti paikalla täyttynyt.

  • 9.1

   Saku Timonen sanoo

   Se on poistettu. Näin on käynyt ennenkin, kun juttu tulee julkisuuteen. Siksi otin kuvan.

   • 9.1.1

    Simo sanoo

    Hyvin hoksattu. Jatka samaan malliin.

    Näille ”tulkaa meille tekemään kaikki palkatta” -tyyppisille ilmoituksille pitäisi perustaa oikein kunniagalleria.

 10. 10

  Peikko vailla vakituista työpaikkaa sanoo

  Hyvä kirjoitus taas kerran, mutta haluan huomauttaa, että työnhaku- ja uravalmennus eivät ole työtä, vaan yksittäis- tai ryhmäopetusta. Niissä opetetaan työnhakua ja kerrotaan koulutusmahdollisuuksista, ja avustetaan molempien hakemisessa. Näin ainakin Vantaalla, jossa olen molempiin mielihyvin osallistunut (aika moni osallistuu vain,koska on pakko). Toki tästä menee sitten rahaa koulutukset järjestäville firmoille, koska kyseessä ovat ostopalvelut, jos nyt noista haluaa jotain ikävää löytää.

  • 10.1

   Ninni sanoo

   Olen ollut vastaavanlaisella kurssilla itse ja olen myös työskennellyt työelämävalmentajana ostopalvelufirmassa (onneksi siitä on jo monta vuotta aikaa!), siellä oli esim. 4-6kk. kestäviä kursseja, josta ensimmäiset kolme viikkoa sisälsi sellaista materiaalia jota olisi muutamassa päivässä voinut opettaa, ja hävetti kun sitä ”muka tietoa” venytettiin kolmelle viikolle, ja siinä ohessa sitten pakotettiin kurssilaiset hakemaan itselleen työharjoittelupaikkaa. Ei sillä ollut väliä oliko ala tai työ sellaista joka kurssilaista kiinnosti, tärkeintä oli että se työharjoittelupaikka oli hankittu, jotta pystyi ilmoittamaan TE-toimistoon että KAIKKI kurssilaiset ovat saaneet työharjoittelupaikan ja ovat silloin poissa tilastoista ja ostopalvelufirma sai pinnoja ja kiitosta kun tilastoja siivottiin. Onneksi löytyi itselle muuta työtä. Ja mieluisaa työtä. Omalta alaltani en työllisty. Mutta sen verran vastenmielistä homma oli, että saan edelleen pahan olon aikaiseksi kun muistelen sitä työnjaksoa joka kesti nelisen kuukautta. Minutkin siihen pakotettiin, TE-toimisto ehdotti paikkaa minulle ja jouduin sitä hakemaan ja valitettavasti minut siihen valittiin enkä voinut kieltäytyä. Tai siltä ainakin tuntui. Ja hävetti oma tilanne sen verran paljon ettei osannut pyytää apua tai tiedustella omia oikeuksiaan.
   Kiitos kun kirjoitat. Ja niin mahtavalla tavalla, itse kun suutun se sävyttää tekstiä liikaa. Ja sellaista teksitä ei ole helppo lukea, lähestyä tai ymmärtää.

  • 10.2

   I.S. - sosionomi sanoo

   Pakko kommentoida tähän…nimittäin – yllä mainitut valmennukset ovat käytännössä oikeata työtä!! Itse olen osallistunut sellaisille ”valmennuksille” oma-aloitteisesti syystä, että työttömänä en kuitenkaan nauti kotona istumisesta – pakko tehä jotain. Mutta kyllä nämä valmennukset ovat ihan oikeata ja aitoa työtä, ei mitään opetusta. Kuka työnantaja ehtisi perehtyttää ”alokkaan” ihan kädestä pitäen esim. kaikkiin asiakaspalvelutehtäviin: kuinka asiakasta kohdellaan, sähköpostit, kassan käyttö ym. ym. ? Ei niitä varmaan monta ole. Valmennuksessa/opetuksessa työpaikalla pitää olla aina toinen työntekijä läsnä sekä opettamassa. Käytännössä niin ei tapahdu.
   Toinen asia, mikä unohdetaan usein TE-keskuksissa mainita, on ns. työaika. Minimi tuntimäärä on 4 tuntia – se antaa ylläpitokorvausoikeuden eikä enempään ei voi pakottaa. Itse asiassa, riippuen valmennuspaikasta, riittää yksi päivä viikossa sellainen ”työ”. Lain mukaan enempään ei voida pakottaa.
   Kokemus opettaa – olen seurannut naapurini (60v. rouva) taistelua TE-keskuksen kanssa – rouva on käytännössä pyörätuolissa ja monet lääkärilausunnot tukevat tilaa. Kelan lääkärit ovat kuitenkin asiasta eri mieltä ja niinpä hänen sairaseläkepapereita jojotellaan edes-takas jo monta vuotta. TE-keskus painosti rouvan SPR:n ystäväpalveluun ja asiasta tietämättömänä rouvan oli pakko suostua – muuten olisi mennyt tuet. Viikon jälkeen rouva oli sairaslomalla vakavan niveltulehduksen takia mikä levisi koko elimistöön. Sairasloma oli pitkä. Ko. sairasloman jälkeen TE-keskuksesta tuli uusi työvalmennus/-kokeilu osoitus. Onneksi rouva sai siinä kohtaa jo hänen oikeuksiaan koskevia tietoja ja TE-keskuksen pompottelu loppui. Eli vaikka viranomainen on lain mukaan velvollinen kertomaan asiakkaalle KAIKISTA hänen oikeuksista, liittyen asiakkaan tilanteseen, niin ei tehdä. Jos itse et osaa etsiä taikka ei ole viisasta ystävää, joudut TE-keskuksen pyöritykseen niin, että oksat pois.

   • 10.2.1

    Minimituntimäärä sanoo

    Hei,

    Sanoit, että lain mukaan ei voi pakottaa enemään kuin 1 kerta viikossa 4 tuntia. Valehdeltiinko minulle siis, että minimi on 3 päivää viikossa 4 tuntia/pvä?
    Onko sinulla lakipykälää johon voisi vedota. Kiitos.

    • 10.2.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Sinulle on valehdeltu. Laki kuntouttavasta työtoiminasta 13 § 2 momentti:

     ”Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään 3–24 kuukauden mittaiseksi jaksoksi kerrallaan. Jakson aikana henkilön tulee osallistua kuntouttavaan työtoimintaan vähintään yhden ja enintään neljän päivän aikana kalenteriviikossa. Yhden päivän aikana kuntouttavan työtoiminnan tulee kestää vähintään neljä tuntia.”

     Lain mukaan minimi on siis neljä tuntia yhtenä päivänä viikossa ja maksimi 8 tuntia neljänä päivänä viikossa. Sinulle kerrottu kolmen päivän minimi on vetäisty hatusta.

    • 10.2.1.2

     AMK sanoo

     Näin työttömiä vedetään höplästä ilmaistöihin ja suomen hyvinvointivaltion talkoisiin.Kukas siitä hyötyy??Tällä menolla kreikka.Eliitti??Verovaroilla työssä olevat???

 11. 11

  Kuura sanoo

  Jaoin juttusi seinälläni, minkä jälkeen muuan tuttuni linkitti ’alkuperäisen’ työpaikkailmoituksen kyseiseen firmaan. Kyseessä oli kaksi huonetta, jotka toinen yrittäjä voi vuokrata kynsistudioksi tms. Tässä jutussa ollutta ilmaistyöpaikkailmoitusta ei sen sijaan löytynyt. Onko se siis poistettu, vai emmekö osaa etsiä?

  • 11.1

   Saku Timonen sanoo

   Se on poistettu. Näin on käynyt ennenkin, kun vastaavanlainen ilmoitus saa julkisuutta.

 12. 12

  prkl sanoo

  Jos ja kun mut joskus pakkonakitetaan tollasiin hommiin jostain TE-keskuksesta niin palaa moisen yrittäjän firma ja kotiosoite joku yö.

  • 13.1

   Kautsu sanoo

   No, siis. Tuossa ei sanota lainkaan tuntimääriä eikä puhuta bensakulujen korvaamisesta. Lisäksi täytyy sanoa, ettei työttömällä ole varaa autoon. Auton kiinteät kulut ovat vain liikaa työttömän pienille tuloille. Ja 10€/h epämääräisillä tunneilla tarkoittaa sitä, että aika varmasti tulee takkiin työmatka- ja ruokakulujen jälkeen.

   • 13.1.1

    urpokeijo sanoo

    Aijaa, joo tosiaan eihän tonne kannata hakea koska bensoja ei (välttämättä) makseta (vaikka toisaalta edes auto ei ole vaatimuksena ilmoituksessa). Ja tottakai joo työssäkäynnistä tulee kuluja, jatka vaan pleikkarilla pelaamista himassa, kyllä yhteiskunta lähettää massia kotiovelle.

    Ja vähän vakavammin: tuossa kommentoimassani vastauksessa IMO kiteytyy juuri tämä työttömyyden perussyy. Työt ei kiinnosta. Aivan sama mikä paikka on kyseessä, siitä löytyy kyllä vikaa. Vaikka keksimällä.

    • 13.1.1.1

     Tau sanoo

     On aika ylimalkaista välittää, etteivät ”työt” kiinnosta, jos se ongelma on juuri näissä töissä ja työn korvikkeissa, joilla leipä ei pöytään tule.
     Ja jos jokin tietty yritys tai jopa ala niittää tätä huonoa mainetta eikä meinaa hakijoita saada, niin ehkäpä tosiaan olisi aika tehdä jotakin sille imagonsa rukkaamiselle, eikä syyttää laiskoja työttömiä.

  • 13.2

   Kautsu sanoo

   Ongelma on siinä, että osa-aikainen työ laittaa sinut karenssille eikä sitä edes lasketa työllistysehtoon. Eli tuon työn ottamisen jälkeen käytännössä kaikkia tukia leikataan vähintään 50% saamastasi palkasta ja sen työn loputtua menee 1-3 kuukautta säästöillä.

   • 13.2.1

    keke sanoo

    Siis se palkka leikkautuu toimeentulotuesta 100% 3kk aikajänteellä ja 50% sen 300euron rajan jälkeen. Lisäksi palkasta maksetaan 8% veroa eikä 20% niin siitä jää se 12% pois veronpalautuksista. Kun tuossa työilmoituksessa lukee että työ on viikonloppupainotteista ja iltaduunia niin veikkaisin että oikein hyvällä tuurilla niitä tunteja tarjotaan kukkaudeksi niille viikonlopuille tyyliin 16 tuntia/viikko ja itse kun tätä laskeskelin niin jäisin itse pakkasen puolelle tulopuolella mikäli ottaisin töitä vastaan puhumattakaan siitä byrokratiarumbasta ja tulojen viivytyksestä. Ei sillä kyllähän sitä voisi töiden takia sen kuukauden voi olla syömättä mutta en ole varma miten yksityinen vuokranantajani suhtautuisi siihen että ilmoittaisin että vuokraa nyt ei voi maksaa pariin kuukauteen koska menin töihin.

    Olisi muuten aivan mahtavaa kun nämä ”miksi työt ei kelpaa” herrat löisivät luvut pöytään miten taloudellisesti olisi järkevää ottaa sitä työtä vastaan ja miten siitä elintaso nousisi.

    • 13.2.1.1

     Kati sanoo

     Tuolla logiikalla rekkakuskeillakin vissiin pitää olla oma rekka? Musta tuntuu ja varmaankin – arvelut on ihan kivoja mutta valitettavasti arvottomia. Jos työtä on tarjota vain tietty määrä niin sitten sitä on ja sen vastaanottaminen pitäisi tehdä kannattavaksi. Sehän se ongelma on, ei niinkään työttömien tai yrittäjien asenteet. Lisään vielä kuitenkin että samaan työhön myöskään täysillä tunneilla ei tullut hakemuksia. Siinäkin varmaan sitten oli jotain vikaa.

     • 13.2.1.1.1

      PeelsePuupi sanoo

      Kati, ehkä työpaikkailmoitus oli vain yrittäjältä todella surkeasti laadittu? Kuten työttömillekin usein valitetaan, että työhakemukset ja CV:t on huonosti laadittu. Eli laadukkaan asiakirjan vaatimus koskee myös yrittäjiä.

     • 13.2.1.1.2

      keke sanoo

      Parahin Kati. Pistä laskut pöytään missä osoitat minkä verran minun elintasoni nousee kyseistä työtä tekemällä tai pidä turpasi kiinni. Ei tämä nyt niin vaikeaa voi olla kenellekkään. Valittava laiska työtön on helpoin hiljentää sillä tavalla että osoittaa miten hänen oman etunsa mukaista on tehdä työtä. Mikäli elintaso ei nouse työtä tekemällä niin miksi ihmeessä sitä silloin tekisi?

     • 13.2.1.1.3

      Aki sanoo

      Toivottavasti pysytkin työttömänä tolla myyntitykkiasenteella 🙂

     • 13.2.1.1.4

      keke sanoo

      Kovin meni tunteisiin keken vuodatus Akille. Tosin edelleenkin jäi osoittamatta se että miten se keken elintaso nousisi siitä että keke viikonloput roudaisi pitsoja.

     • 13.2.1.1.5

      LL sanoo

      ”Lisään vielä kuitenkin että samaan työhön myöskään täysillä tunneilla ei tullut hakemuksia. Siinäkin varmaan sitten oli jotain vikaa.”

      Monet, useimmat työnantajat saavat satoja hakemuksia. Mietihän sitä, edes hetki Kati.

  • 13.3

   IlmariPuu sanoo

   http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/kevyt/tiedot.htm?ilmoitusnumero=8749691&indeksi=18&ankkuri=18
   Tässä ilmoitus johon tullut 0 vastausta. Tässäkin työpaikassa on varmaan jotain vikaa, vai? Vaikea uskoa että Hämeenlinnan seudulta ei löydy yhtäkään kortillista työtöntä tai opiskelijaa joka haluaisi lisärahaa”.

   Olen törmännyt varsinkin siivousalalla pitkään mol.fi:n sivuilla oleviin ilmoituksiin joihin ei tunnu löytyvän työntekijöitä. Kuitenkin tuttavapiiristäni useampi siivouskokemusta omaava henkilö on käynyt näiden firmojen työhaastatteluissa kosken kyseisiä avoimia paikkoja, eikä niitä paikkoja saa vaikka lupaillaan ilmoitella mahdollisesta valinnasta. Silti samat paikat ovat vielä pitkään mollin sivuilla vapaina. Veikkaan että kyse on niin sanotuista lumetyöpaikoista. Firman kannattaa ilmoitella paljon työvoimatarpeesta jotta voi myöhemmin valittaa ettei työntekijöitä löydy, ja saada näin helpommin tukityöllistettyjä henkilöitä, jotka ovat elleivät täysin ilmaisia niin ainakin melkein, ja heistä yritys saa vielä työllistämistukia.
   Toinen mahdollinen syy on tietenkin se että näillä työnhakuilmoituksilla EK ja yrittäjäjärjestöt voivat perustella että töitä kyllä löytyy muttei halukkaita työntekijöitä työttömien sankoista joukoista, tuet ovat muka liian suuret ettei kannata mennä töihin. Laiskoja loisia voi siis edelleen kyykyttää mediassa ja esiintuoda oikeistopropagandaa ja tukea näin SSS-porvarihallituksen pahemminvointivaltio-ohjelmaa eli hyvinvointivaltion alasajoagendaa.

   • 13.3.1

    Tupu sanoo

    Kautta aikain työllisyyskursseja on järjestetty niiden yritysten tarpeiden mukaan, joiden työhönottajat eivät ”löydä/saa” työntekijöitä. Miksi ihmeessä yritykset eivät käyttäisi hyväksi pähkähullua järjestelmää, jossa yhteiskunnan virkamiehet palkitsevat lumetyöpaikkoja auki pitävät yritykset 8 kuukauden palkattomilla työntekijöillä ja koulutustuella?

    Itse olen sitä mieltä, että työharjoitteluajalta pitäisi aina maksaa työharjoittelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Aika törkeää, että suomeen on luotu järjestelmä, jossa köyhä velvoitetaan tekemään palkatonta työtä ja palkattoman työn järjestäjät eivät joudu vastaamaan kansainvälisten sopimusten mukaisesta ihmisoikeusrikoksesta lain edessä.

 13. 14

  sanoo

  Tämmöistä paskaa on liikenteessä ja ihmetellään kun nuoret mieluumin ostaavat sosiaalituilla huumeita joita sitten myyvät voitolla eteenpäin. On se jännä kun porukkaa ei oikeat työt kiinnosta sen jälkeen kun pakotetaan neekeri orjaksi keittämään kahvia jollekkin läskille tai sitten otetaan -40% toimeentulotuesta pois pelkästään koska halusit saada vakituista työtä sen sijaan että keittelisit kahvia ilman palkkaa.

  Inb4 ”Mutta saat työkokemusta”, sillä vitun kokemuksella ei laskuja makseta saatana!

 14. 15

  Hombre sanoo

  TE keskushan voi pakottaa tällaiseen koulutusvalmennusorjuuteen, mutta eivät tekemään siellä mitään. Darrassa ja myöhässä orjatöihin joka päivä ja pelkkää kahvitaukoa koko päivä. Jos jotain aikoo tehdä siellä, niin mielellään sotkee asioita. Aika nopeasti yrittäjä/orjuuttaja varmaan toteaa että ei ole tarve tulla enää. Kansalaistottelemattomuus kunniaan.

  • 15.1

   Hannu Siivonen sanoo

   Työkkäri ei voi pakottaa, ja karenssiuhkaa voidaan väärinkäyttää yhtä lailla harjoittelijan kurinpitoon kuim harjoitteluun saamiseksi

 15. 16

  Jiu sanoo

  Kyseessä on ollut todennäköisesti yrittäjä joka ei tiedä mistä kaikista paikoista mollin sivuilla voi ilmoitella. Työantajat voivat tehdä itse ilmoituksen ja TE-toimiston pitäisi periaatteessa tarkistaa että se on ok ennen julkaisua, mutta tässä tapauksessa on tapahtunut virhe ja ilmoitus on päässyt julkiseksi asti. Tavallisesti mokat korjataan aika nopeasti.

  Tarkennus työhönvalmennukseen liittyen: Julkisena työvoimapalveluna tarjottava työhönvalmennus on tarkoitettu työttömän työnhakijan yksilölliseksi palveluksi jolla tuetaan työnhakua mm. piilotyöpaikoista. Siitä sovitaan työllistymis- tai muussa suunnitelmassa ja missään tapauksessa sitä ei voi toteuttaa ao. ilmoituksessa kuvatulla tavalla. Kelan työhönvalmennus on kokonaan eri palvelu jolla on eri tavoitteet. Termiviidakko on tässä kohdin järjetön ja päällekkäinen.

 16. 17

  diipadaapa sanoo

  Tätähän tämä nykyaikana tuntuu olevan. Kerta toisensa jälkeen työkokeilut/-harjoittelut ovat kyllä osoittaneet todellisen luonteensa. Joka kerta yrittäjät lupailevat mahdollisuutta jatkoon ja työllistymiseen, mutta kuinkas käykään harjoittelun lähestyessä loppuaan. Tämän hetkinen tilanne on kyllä uskomattomin kokemus ikinä, joka onnekseni lähentelee loppuaan. Suoritan kolme kuukautta kestävää työkokeilua nimeltämainitsemattomassa yrityksessä, jossa joudun hoitamaan MYYMÄLÄVASTAAVAN työtehtäviä. Mutta mitäpä sitä köyhä ei muutaman roposen eteen tekisi.

  • 17.1

   töytön sanoo

   Nojoo näitä SSS-miesten uusia työpaikkoja taas. Jes, Suomi nousuun raketin lailla ja yhteiskuntasopimusta kehiin. Palkaksi työntekijälle riittää työnilo ja potkupallona oleminen edelleen se työttömän leima otsassaan. Ihan sairasta alkaa meno olla.

 17. 18

  Päivin Pylkkerö sanoo

  Ja siksi toisekseen, miksi ihmeessä tällaisia työtehtäviä pitäisi harjoitella ilman palkkaa kuukausikaupalla? Asiakaspalvelua, vessojen siivousta, tavaroiden järjestelyä… muutaman päivän perehdytyksen pitäisi riittää. Itse olen päässyt siivoamaan, asiakaspalvelutehtäviin, varastohommiin ja muihin vastaaviin tehtäviin ihan ilman harjoittelua. Työsuhteen alussa on joku perehdyttänyt pari päivää omien töidensä ohella ja niiltä perehdytyspäiviltäkin on minulle maksettu palkkaa. Mihin tämä maailma on menossa?

 18. 19

  sanoo

  Olin tuossa juuri puoli vuotta kaupungilla palkkatukityössä, siitä sentään sai oikeata rahaa. Työssä oli paljon erilaisia vuodenaikaan liittyviä piirteitä, niin että varsinaisesti oli riittävästi perehtynyt vasta sen puolen vuoden jälkeen.

  Arvatkaa saiko jatkoaikaa sen puolen vuoden jälkeen? Ei. Tilalle otetaan uusi tukilainen, jonka on opeteltava taas kaikki nollasta.

 19. 20

  Tau sanoo

  Minua huolestuttaa, että työkokeilut ja huomattavan pienet osa-aikaisuudet ovat koko ajan ottamassa isompaa jalansijaa työmarkkinoilla kokoaikaisen tai edes säällisten osa-aikaisuuksien kustannuksella.

  Oman elämäni rimanalitukset heti nollasopimusten jälkeen ovat esim. se, että vastavalmistuneena ja innokkaana työnhakijana minulle ehdotetaan miltei ensimmäisenä työkokeilua. Tai se, että sain tarjouksen viikonloppuisin suoritettavasta pienituntisesta osa-aikatyöstä, joka vaati paljon oman auton käyttöä.

  Työt taas, joita olen saanut, ovat olleet lohduttoman ongelmallisia nollasopimuksia. Lähipiirissäni ei sen vahvemmin mene. On lohdutonta todeta, että tavanomaisempaa omassa lähipiirissäni ovat työkokeilut, pienet osa-aikaiset ja nollasopimukset – ei työ, jonka palkalla voi oikeasti elää säällisesti.

  Enkä tiedä, odotanko tulevaisuudeltakaan suuria. Päättäjät askartelevat niin innokkaasti keinotekoisten työmuotojen parissa, ja yrittävät saada kansaa työllistettyä väkisin iskusanoinaan ”syrjäytymisriski” ja ”työn arvokkuus” , että se koko työn olennaisin pointti karkaa kaukaisuuteen: se palkka.

  • 20.1

   elimäki sanoo

   Tällaisessa toiminnassahan viranomainen syrjäyttää ihmisiä normaalista työnteosta. Siis: syrjäytetään palkkatyöstä.

   • 20.1.1

    elimäki sanoo

    Ja viedään ihmisiltä itsemääräämisoikeus ja sen myötä omanarvontunto. Ihmisillä pyyhitään lattiaa.

    Nouse, Suomi, siinä sitten? Kun kaikki on tallottu, ja vielä viranomaisten taholta.

    Voi pyhä jysäys kun tätä logiikkaa ei tunnuta työvoimapoliitikkojen puolelta tajuttavan. Siis sitä, että Suomi nousee vain sillä että ihmisiä arvostetaan sekä ihmisten omaa päätöksentekokykyä pidetään kunniassa. Lyttäämällä ei saa kuin lytättyjä ihmisiä.

    Sitä niittää mitä kylvää – työllisyyspolitiikassakin. Viime vuosikymmenen työvoimapolitiikan niiton tulos on yli kymmenen prosentin työttömyysaste. Herää kysymys, milloin huomataan että se mitä on kylvetty, juuri se johti tähän tulokseen?

  • 20.2

   0ravainen sanoo

   Se on vain niin, että maailmasta loppuvat työt. Tekniikka kehittyy tulevaisuudessa yhä hurjempaa vauhtia, eikä ihisen työpanosta enää tarvita. Se ei koske vain Suomea, vaan koko maailmaa. Ongelma on siinä, että yteiskuntamme on rakennettu työn perustalle, ja sen oletetaan toimivan niin, että kaikki käyvät töissä ja tienaavat tietyn verran ja maksavat tietyn verran veroja. Kuitenkin, kun työt loppuu, tulee väkisin eteen tilanne, jossa on pakko etsiä uusia malleja. Pelkään pahoin, että saattaa käydä raju yhteiskunnallinen jako takaisin antiikin Kreikan ”Vapaisiin miehiin” ja orjiin, jotka hoitavat vimeiset rippeet töistä, siitä kuitenkaan hyötymättä, sillä vapaiden miesten etu on ensisijalla.

 20. 21

  Heikki Sinsemilla sanoo

  Eipä näitä vastaan edelleenkään muuta ratkaisua ole kuin ottaa karenssi. Rahat vähenee entisestään, siihen ei auta kuin kuluttaa entistä vähemmän. Ja lopulta järjestelmä kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

  • 21.1

   elimäki sanoo

   Näin itsekin otaksun, että systeemi kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Ja toivotaan että sitä ennen mahdollisimman moni ihminen ei menettäisi elämänhaluaan tämän sivistymättömyyttä hipovan käytännön kanssa.

   Mitä luulette, jos ja KUN työllisyyden hoito (vaiko työttömyyden hoito…) oli edellisen hallituksen asialistalla kärjessä, eikä mitään korjaavaa saatu aikaiseksi, niin miksi nykyinen hallitus jatkaa yhä vain samoja ja samansuuntaisia keinoja? Miksi ei tajuta vaihtaa politiikkaa.

   Idiootti se on sellainen tiedemieskin, joka odottaa eri tulosta tekemällä kokeen aina vain samoin tavoin.

   • 21.1.1

    Heikki Sinsemilla sanoo

    No kun se tiedemies tietää mitä tekee, poliitikot ei. Selitäpä nyt jollekin lahkolaiselle vahanaama-miljonäärille että meillä on huono työvoimapolitiikka. Se ei ole koskaan ollut työtön eikä tiedä siitä mitään. Niinpä se sitten ”asiantuntijoita” kuultuaan tarjoaa lisää ja entistä huonompaa työvoimapolitiikkaa.

    • 21.1.1.1

     elimäki sanoo

     Se onkin ihan oma luku sinänsä, että miksi työllisyystoimenpiteitä kehittäessä ja suunnitellessa kysytään niiltä jotka asiasta eivät tiedä (eli sellaisilta, jotka eivät eläessään ole vielä työttöminä olleet) eikä asiantuntijoilta. Eli työttöminä olevilta tai olleilta.

     Eikö asiantuntijoiden konsultointi ole kaiken menestyvän toiminnan peruspilari? Luulisi että edes sen verran tiedetään. Besserwisseröinti ei yksin tätä maailmaa tee paranna.

     • 21.1.1.1.1

      Heikki Sinsemilla sanoo

      Ja jos TV:ssä puhutaan työttömyydestä, haastatellaan AY-ihmisiä. Joiden jäsenyydestä saa fudun perseeseen heti kun työttömyys pitkittyy. Eivät ole huomanneet että maailma on muuttunut; on syntynyt luokkia joille ei tule koskaan löytymään työtä. Elää edelleen asenne että väliaikaista kaikki on vaan.

     • 21.1.1.1.2

      elimäki sanoo

      Miksei työttömät voisi saada omaa etujärjestöänsä. Voisivatko?

      Harvinaisen vähän mielestäni TVY:kään näkyy otsikoissa tai uutisissa. Yleensä joku muu taho jyrää.

      Tämä tiedote on tullut tämän vuoden tammikuussa:
      http://www.tvy.fi/yhteystiedot/97-tiedotteet/295-tem-tyovoimapalveluihin-asiakaslahtoisyytta-ja-tuloksellisuutta

      ”Työmarkkinoiden rakennemuutos ja julkisen talouden kestävyyden turvaaminen edellyttävät julkisten työvoimapalveluiden uudistumista. Palveluja tulee kehittää entistä asiakaslähtöisempään suuntaan ja toiminnassa keskittyä tuloksiin toimintojen ylläpitämisen sijaan, työ- ja elinkeinoministeriön 15. tammikuuta julkaisemassa raportissa todetaan.”

      Eli nyt vaan sitä asiakaslähtöisyyttä toteuttamaan, TE-toimistot!

     • 21.1.1.1.3

      Heikki Sinsemilla sanoo

      Mehän tai jotkut voisivat sellaisen järjestön perustaa vaikka heti, 75€ maistraattiin ja patentti- ja rekisterihallitus hyväksyy säännöt sillä hintaa. Siinä on vain sellainen mutta että on säädetty lait ettei työttömät saa tehdä työtä, edes vapaaehtoistyötä tai harjoittaa hyväntekeväisyyttä nollalle eurolle, eli heitteille jättämisen uhalla. Sitten kyllä pitää mennä jos virastosta määrätään, oma-aloitteisesti ei kannata ryhtyä mihinkään.

     • 21.1.1.1.4

      AMK sanoo

      Työttömiltä onkin oikein lain perusteella otettu oma-aloitteisuus pois,siitä jopa rangaistaan.Koska keksivät että työtön ei saa tehdä kotonaankaan mitään vaan pitää ottaa valtion maksama orja tekemään kotityöt.

    • 21.1.1.2

     AMK sanoo

     Näihän tämäkin menee poliitikot tietävät mikä työttömälle parasta:palkaton työnteko.Jossakin oli kirjoitus kuinka sonni oli työtön ja pakeni kesähuvilalleen murehtimaan,oli ollut lukemani perusteella jopa maalamassa jonkun latoa joskus nuoruudessaan,kyllä muistot nousevat mieleen kuinka tärkeää on että työttömiä työllistetään ilman palkkaa.Ja suomi nousee että itse saa ylisuurta palkkaa tekemättömyydestään.

 21. 22

  sauhuttelija sanoo

  On sinänsä surkuhupaisaa, että joku ”Oy Hyvä Yritys” luulee voivansa ”työvalmentaa” meikäläistä kahvinkeittoon tai vessanpesuun.

  Se menee toisinpäin. Sopivasta korvauksesta mä voisin käydä opettamassa yrittäjälle miten se kahvi keitetään ja miten ne vessat pestään. Ja että kädet pestään noiden hommien välissä. Jotenkin myös veikkaan, että ”tavaroiden järjestelystä” meikäläisellä on enemmän kokemusta kuin yrittäjällä itsellään.
  Firmansa kirjanpidossa minusta ei olisi kovin apua, vaikka olenkin käynyt talousrikostutkintakurssin.
  Ilmaisena vinkkinä voisin hänelle kertoa, että piraattikaman myynti kirpputorilla on kielletty, mutta en ala opettamaan miten semmoinen tunnistetaan.

  • 22.1

   Juurakko hulda sanoo

   Hei Saku
   minulla kun on nyt ns. Tilanne päällä. Tässä olen odotellut Uudenmaan te-toimiston lausuntoa 4 viikkoa kelpaanko asiakkaaksi. Voisin tulla sinulle uravalmennukseen. Minulla on runsas työkokemus ja sinulla mielenkiintoinen blogi. Minulla on myös korkeakoulututkinto sosiaalialalla ja olen pätevä ammatillinen opettaja. Väitän taas, kun olen muutamaan otteeseen vähän antanut palautetta te-toimiston palveluista, niin minulle tulee kaikenlaisia kyykytyskäskyjä sieltä. Voisin siis luoda uutteran uran valmennuksen kautta. Löytyisikö siis uravalmennusjakso vaikka vuodeksi?

   • 22.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Minulla on parempi idea. Tuolla koulutuksella ja kokemuksella sinä olet pätevämpi uravalmentaja kuin useimmat TE-toimistojen käyttämät konsultit. Perustetaan yhdessä valmennusfirma, jossa opetetaan käsipäivän sanomisen sijaan suunnistamaan työtöntä kohtaavassa lakiviidakossa.

    • 22.1.1.1

     konsta sanoo

     TE-keskuksen konsultit on valittu puite- ja vastaavissa kilpailutuksissa pitemmäksi sopimuskaudeksi., yleensä 1-4v, ja väliin ei pääse ulkopuolinen palvelujaan tarjoamaan, oli se pätevyys kuinka hyvä tahansa.

     Kilpailutuksessa, sitten kun se aukeaa (löytyvät HILMA-portaalista), ei uusilla toimijoilla ole juurikaan mahdollisuuksia, kun ei ole kokemusta ja referenssejä näyttää.

    • 22.1.1.2

     Juurakko hulda sanoo

     Mielelläni, nimenomaan sinun kanssasi, olemme ajatus- ja arvomaailmalta samanlaiset. Laitanko cv?

 22. 23

  Anonyymi sanoo

  Näiden työkokeilujen keksijöiltä on unohtunut yksi juttu: koeaika. Sen tarkoitus on nimenomaan mahdollistaa se, ettei tule rekrytoitua vääränlaista työntekijää vaan sellainen ahkera. Ei siihen mitään palkattomia kokeiluja tarvita. Koeajalta maksetaan palkkaa normaalisti. Riskiä ei työnantajalle ole, koska hommat voi lopettaa koska vain sen neljän kuukauden aikana.

  • 23.1

   konsta sanoo

   Ei se suinkaan ole unohtunut. Sitä ei vain kalliimpana ratkaisuna käytetä

 23. 24

  t sanoo

  Te-toimiston työkokeiluista ja muista palkattomista töistä olen kanssasi samaa mieltä, ettei niissä ole mitään järkeä. Väittäisin, että ongelma korjautuisi ottamalla perustulo käyttöön, jonka jälkeen voisi tehdä osa-aikaisestikin työtä järkevästi ja niin, että työ kannattaisi aina.

  Olen itse tällä hetkellä Kelan mielenterveyskuntoutujien työvalmennuksessa, ja voin kertoa, että se on ollut itselleni hyvin merkityksellinen ja olotilaani parantava. Toisin kuin työelämässä, työvalmennuksessa on saanut paljon ohjausta eri tahoilta, ja kaikki omaan kuntoutumiseen liittyvät hoitokäynnit kuuluvat työaikaan. Orjatyöstä ei siis juuri voi puhua, ja saan valmennuksessa ollessani enemmän rahaa kuin jos olisin pelkästään kotona. Myöskään työnantaja ei saa mitään rahallista korvausta paikan tarjoamisesta, tämä tuki mihin ilmeisesti Kela viittaa on ainakin omassa tapauksessa mahdollisuus saada keskustelutukea kuntoutukseni ohjaajalta työvalmennuksen eri vaiheissa.

  Varsinkin tässä työmarkkinatilanteessa monikaan ei työllistäisi mielenterveyskuntoutujaa muuten, joten omasta mielestäni on hyvä, että erilaisia mahdollisuuksia päästä kiinni ns. normaalielämään on tarjolla.

  • 24.1

   sanoo

   Hyvä t, olen iloinen puolestasi, että koet saavasi mielekästä apua ja mahdollisuuksia. Ne ovat todella tarpeen silloin kun ovat.

   Tilanne useimmilla työttömillä on kuitenkin toinen, mutta silti kaikkia käsitellään samalla reseptillä – minun mielestäni esimerkiksi työelämään voi tutustua vain kerran, joten työttömäksi jääneelle on turha enää mitään tutustumisia järjestää. Harjoittelu on paikallaan, jos ei ole kokemusta, mutta ammattimiesten laittaminen ”työharjoitteluun” on pottuilua.

   Työvoimaviranomaisten tulisi keskittyä kiusaamaan yrityksiä kyselemällä töitä ja laittaa näitä sitten tarjolle. Normaali työtön ei tarvitse kuin osoitteen ja ajankohdan töiden aloittamiseen, jos palkkaus on järjellinen. TE-toimistot voisivat kyllä yhdessä ammatillisten oppilaitosten ja yliopistojen kanssa järjestää työttömille täydennyskoulutusta. Työttömänä olemisen opettaminen ei ole keskeistä.

   • 24.1.1

    LL sanoo

    Kelan kuntoutustuki on, kuten t sanoitkin, on ”hoidollista” ja terveydenhoitotahot ovat siinä mukana. Se on aivan eri asia kuin kuntouttava työtoiminta tai työkokeilu tai työelämäharjoittelu.

  • 24.2

   elimäki sanoo

   Eikö ole eriskummallista että perustulon alueellisen kokeilun mahdollisuutta (tällä vaalikaudella) alettiin epäröidä sen takia, että alueellisena kokeiluna se laittaisi kansalaiset eriarvoiseen asemaan keskenään? Toivotaan kuitenkin parasta, että kokeilu olisi mahdolllista (hyvinsuunnitellut perustulomallin kanssa – suunnittelu toki vie paljon aikaa..)

   Mutta se, että kansalaiset ovat nykyisen työvoimapolitiikan takia eriarvoisessa asemassa jo NYT, siitä ei puhuta mitään. Siis eriarvoisia siksi, että toiset saavat valita työnsä ja toiset eivät.

  • 24.3

   0ravainen sanoo

   Eihän nyt kukaan mielenterveyongelmaista tai alkoholistia ota, kun saa korkeasti koulutettuja täysin päteviä tyyppejä myös! Ilmatteeks.

   • 24.3.1

    LL sanoo

    Ei enää, mutta alunperin kuntouttava työtoiminta suunniteltiin juurikin osatyökykyisille tai työrajoitteisille. Se taisi tapahtua jo yli parikyt vuotta sitten. Samaan aikaan ajettiin alas psykiatrinen sairaalahoito ja sen seurauksena iso osa vaikeista mielenterveydellisistä sairauksista kärsiviä jätettiin suoraan sanoen täysin heitteille. Jos samoin tehtäisiin minkä tahansa muun sairauden suhteen, niin syntyisi aika massiivinen kansanliike. Ne jotka ovat työelämässä ja joilla on hoitoa tarvitseva päihde- tai mielenterveysongelma, saattavat vielä saada apua.

    Sittemin, siis nyt, kuntouttava työtoiminta on laajennettu koskemaan pitkäaikaistyöttömiä ja muitakin. Koska. Työpaikkoja ei vaan synny, niitä ei ole riittävästi. Työttömille on rakennettu aivan oma polku. Se ei tarkoita tietä takaisin työelämään vaan vuosia, ehkä vuosikausia kestävää pyöröovea ilmais- ja halpatyöntekijänä.

    Tämä työelämän polku koskee vain täysin työmarkkinoiden ulkopuolelle heitettyjä joita voi käyttää näin hyväkseen.
    Palkkatukityö, työharjoittelu, työkokeilu, kuntouttava työtoiminta eivät johda kuin harvoin pysyvään työsuhteeseen. Useimmiten se johtaa pyöröovessa pyörimiseen. Lopulta osa päättää itse jättäytyä kaiken tämän hulluuden ulkopuolelle.

    Se on toisinaan, ei välttämättä aina, todella viisas ja hyvä päätös.

    • 24.3.1.1

     Siltojen Jack Norris sanoo

     ”Jos samoin tehtäisiin minkä tahansa muun sairauden suhteen, niin syntyisi aika massiivinen kansanliike. Ne jotka ovat työelämässä ja joilla on hoitoa tarvitseva päihde- tai mielenterveysongelma, saattavat vielä saada apua.”

     Jep itse suosittelen kaikkia jotka ovat vielä työelämässä ja kärsivät jostain sairaudesta laittamaan asiat vireille työterveyshuollon kautta, koska jos tipahdat terveyskeskusten varaan niin asiat eivät enää etene. Itselläni on kokemusta useammastakin kaupungista ja kunnasta ei terveyskeskuksissa asioiden hoito enää luonnistu. Asiat eivät vain etene jostain syystä enää sen jälkeen varsinkin jos olet köyhä, työtön syrjäytynyt. Tai ne etenevät hyvin nihkeästi jos ollenkaan.

 24. 25

  Juurinain sanoo

  Joskus televisiossa tai sitten se oli radio-ohjelma. Jossa haastateltiin muistaakseni jotain virkamiestä tai jotain vastaavaa.

  Mutta siitä haastattelusta jäi mieleen yksi tokaisu tältä virkamieheltä. Hän totesi, että silloin kun yhteiskunta ”haluaa” kaataa sinulle rahaa hae mahdollisimman iso säkki alle. Mieluummin pohjaton.

  Nyt tietty joku/jotkut ymmärtää asian tietysti niin, että työttömät tässä on sen pussinsa kanssa liikkeellä! Mutta ei! Vaan juuri sellaiset tahot, joiden katsotaan toimivan yhteiskunnan ”eduksi” myös työttömien vaikka orjatyöllistäjänä eri nimikkeillä. Ja esiintyy ”työnantajina”, kursittajina ja ties minä.

  Niin tämä haastateltu taho ihmetteli tätä yhteiskunnan toimintaa. Että jos osaa esittää olevasi ”hyväntekijän” asemassa ja vaikka nyt työttömien asemasta huolestunut. Niin mikään ei sen jälkeen voi estää rahan tuloa jos on vain pokkaa ottaa raha vastaan. Eikä kukaan kyseenalaista sitä tai no jos kyseenalaistaa. Niin sillä katsotaan olevan jotain vikaa päässä. Mutta se jolla on pokkaa on OK…

  • 25.1

   sauhuttelija sanoo

   On ikävää, että kaikilla ei ole myydä pankkiirifirmaa valtiolle – etenkään miljardin markan ylihintaan. Tuo ”Nallen” saama ylimääräinen miljardi on tietääkseni toistaiseksi yhä suurin yksityishenkilölle maksettu sosiaaliavustus.

   Kaikilla tosiaan ei ole taitoa laatia toimeentulotukihakemusta ”Nallen” tapaan.

 25. 26

  Petri Puumalainen sanoo

  Ansiokkaasti Saku Timonen nostaa yhä uudelleen esiin tämän yhden suurimman epäkohdan suomalaisessa työelämässä. Eli nämä palkattomat harjoittelut, työkokeilut, kuntouttavat työtoiminnat jne, jotka ovat olleet työttömien riesana since 2006. Silloin niistä tehtiin karenssin uhalla pakollisia.

  Mutta yhtä ansiokkaasti Saku Timonen joka kerta unohtaa mainita sen puolueen ja ministerin jonka toimesta nämä orjatyömarkkinat luotiin vuonna 2006. Puolue oli SDP ja asian hyväksynyt ministeri Tarja Filatov. Eli ihan demarien virallista politiikka nämä pakkotyöt ovat.

  Eivätkä demarit ole tehneet elettäkään ko. asian korjaamiseksi. Eivät edes nyt oppositiossa. Siksipä näitä juttuja lukiessani aina mietin, onko Saku Timonen julkidemarina pelkkä äänestäjien huijaustarkoitukseen tehty feikki vai oikeasti tietämätön?

  Niin tai näin. Ääni demarille on ääni tämän orjatyön jatkumiselle.

  • 26.1

   Saku Timonen sanoo

   Unohdat, että vuonna 2006 vallassa oli keskustavetoinen Vanhasen hallitus, jossa olivat mukana lisäksi SDP ja RKP. Työministeri oli Filatov, mutta ei hän yksin tätä lakia säätänyt. Kyllä siihen tarvittiin koko hallitus ja eduskunta. Myös työllisyystilanne oli silloin hyvä ja säädetyn lain tarkoitus oli nimenomaan auttaa syrjäytymisuhan alla olevia pitäaikaistyöttömiä sosiaalipalvelun keinoin. Työllisyystilanteen heikennyttyä kuntouttavaa työtoimintaa on ruvettu käyttämään systemaattisesti vastoin sen sädettyä tarkoitusta kuntalouden tasapainottamiseen ja palkattoman työvoiman käyttämiseen. Tästä asiasta STM nuhteli kuntia vakavasti viime joulukuussa, mutta valitettvan turhaan.

   Olen samaa mieltä siitä, että laki on susi, koska se mahdollistaa nykyisenlaisen väärinkäytön. Se olisi pitänyt kumota kokonaan jo vuosia sitten ja säätää kokonaan uusi laki, joka korostaa kuntouttavan työtoiminnan sosiaalityön luonnetta.

  • 27.1

   Saku Timonen sanoo

   Tämä vaikuttaa liian sopivalta ja sopivaan saumaan osuvalta ollakseen puhdasta sattumaa. Haisee ihan tilaustyöltä, jolla saadaan iskostettua taas ihmisten päähän käsitys laiskoista työttömistä ja ruhtinaallisista tuista. Monikaan ei tajua, että kyseessä on korkeapalkkainen Nokian insinööri, joka sai asinosidonnaisen lisäksi myös muhkean eropaketin. Ei ole mikään normityötön.

   • 27.1.1

    stunned sanoo

    Jari-Pekka Teurajärvi on persuaktiivina kaiken perusteella menossa mukaan politiikkaan tekemään lindströmit. Juttu on pohjustusta vaalityölle ja alkufanfaari valtakunnan framille.

    Teurajärvi persumaisesti tietysti itse tahallisesti ’hyväksikäyttää’ systeemiä (ottaa tuet häpeämättömästi vastaan) osoittaakseen sen ’mädännäisyyden’ ja syyttää tästä kommunisteja ja demareita.

    Selkärankainen poliitikko haluaisi muuttaa järjestelmää näyttämällä itse esimerkkiä menemällä töihin, vaikka siitä saisikin rahallisesti hieman takkiin.

    Persut eivät ole työttömän asialla olleet ennenkään, ja tämänkin wannabe-persupoliitikon sanojen ja tekojen ristiriita on huutava. Tukien leikkaukset osuvat aina heikoimpiin.

    Tavallinen työtön ei saa eropaketteja, mikä kannattaa muistaa silloin, kun asiasta haloota nostetaan.

    • 27.1.1.1

     LL sanoo

     Luin Teurajärven blogikirjoitusta, jossa oli siinäkin jo virheitä, mutta kommenttiketjusta selvisi että hän in vasta arvioinut mitä hänen ansisidonnainen päivärahansa mahdollisesti on tai tulee olemaan ja hän laskee sen väärin. Kommenteissa on uusia laskelmia jotka nekin perustuvat vain netissä oleviin laskureihin. Hän ei ymmärrä mm sitä että lomarahoja ei lasketa päivärahoihin vaan ne ovat lomapäiviä joiden ajalta ei ei luonnollisesti makseta päivärahaa. Toinen asia, ja se onkin se tärkein asia. Hän kertoo jäävänsä kotiin hoitamaan lapsia, koska on päättänyt niin. Hän joutuu menemään Te-tmstoon tekemään työllistämissuunnitelman työnhakua varten. Ja odottamaan työvoimapoliittista lausuntoa saadakseen työttömyysturvansa. Mikäli hän kieltäytyy hakemasta ja vastaanottamasta työtä, mitä tahansa työtä, hänellä ei ole oikeutta työttömyyspäivärahaan.

     Teurajärvi kertoo myös olevansa luottamushenkilö, ja saavansa muitakin lisätuloja. Ne on työttömän ilmoitettava etuuksien maksajalle. Ne ovat tuloja.

     • 27.1.1.1.1

      Irma sanoo

      Teurajärvi laskee ansiosidonnaisensa liian isoksi ja siitä maksettavan veron liian pieneksi. Lisäksi hän kuvittelee virheellisesti saavansa kotihoidontuen päivärahan päälle ja arvelee vielä saavansa asumistukea suuresta ansiosidonnaisesta huolimatta. Mutta mitäpä faktoista, kun agenda on valittu jo etukäteen

     • 27.1.1.1.2

      Saku Timonen sanoo

      Teurajärvi tulee siis saamaan katkeran oppitunnin työttömän saaamista etuuksista. Ehkä hänen tapauksessaan shokkihoito on parasta hoitoa.

     • 27.1.1.1.3

      LL sanoo

      Heh. Työttömän sosiaaliturva on kyllä aikamoinen shokkihoito. Tekis hyvää monille. 🙂

  • 27.2

   LL sanoo

   Suomalaisista tulonsaajista noin 70% ansaitsee alle 2700 euroa kuukaudessa (tämä on fakta). Ansisidonnainen on noin 60% työttömyyttä välittömästi edeltäneistä ansioista, siitä maksetaan yli 20% tulovero.

   Tämä hyvintienaava keskiluokka, joka saa hyvät erorahat ja jolla on todennäköisesti myös pääomatuloja sekä muuta omaisuutta, on hyvin pieni osa kaikista työttömistä. Heillä ei ole taloudellista hätää vaikka olisivat työmarkkinatuella. Ehkä joutuvat luopumaan jostakin, mutta eivät joudu tinkimään perusasioista. Kurjimmassa tlaoudellisessa tilanteessa ovat matalapalkka-aloilta irtisanotut.

   On muuten kummallista, että hyvän sosiaaliturvan väitetään aiheuttavan työn vieroksuntaa. Mutta miljoonien tai miljardien omaisuudesta ei ole seurauksena tämä velttoilutauti jonka seurauksena ihminen jää olohuoneen sohvalle makoilemaan. Tai lottovoitto. Olen lukenut useitakin tarinoita ihmisistä jotka ovat voittaneet lotossa. Heistä kukaan ei ole sanonut lopettavansa työssäkäymistä. Päinvastoin, lottovoittajat ovat korostaneet etteivät aio jäädä vain kotiin olemaan ja jatkavat töissä kuten ennenkin.

   • 27.2.1

    elimäki sanoo

    Se on erinomaisen outoa logiikkaa että hyvätuloisia kannustetaan palkkioilla ja huono-osaisempia katsotaan ’kannustettavan’ paremmin sanktioilla. Ihminen on kuitenkin yksi ja sama.

    Stubbilta kun vielä saisi vastauksen tähän. Eli siihen mihin hän perustaa kansan jakamisen kahtia tällä tavoin.

 26. 29

  Liisa Pahtaharju sanoo

  Pari vuotta sitten olisin oikein mielelläni ottanut kyseisen paikan tai vastaavan, mutta työkkärissä minulle sanottiin, että olen liian koulutettu ja liikaa työkokemusta, ei käy. Siihen elämän tilanteeseen osa-aikatyö työttömyyskorvauksella + 9€/pv olisi ollut täydellinen perhetilanteen vuoksi. Osa-aikatyö kaupanalalla ei olisi tuonut palkkaa yhtään enempää ja olisi vaatinut enemmän velvoitteita työaikojen suhteen. Joten jäin sitten joksikin aikaa kotiin työttömyyskorvauksella ja myöhemmin lähdin opiskelemaan uutta alaa.
  Se on totta, ettei yrittäjillä ole varaa palkata, mutta onko silti järkevää makuuttaa työikäisiä ja kuntoisia kotona, kun monikin tekisi rahansa eteen mielelläänkin osa-aikatyötä. Työttömyyskorvaus sekä + 9€/pv on hyvä raha 20 tuntiselle työviikolle ja siitä saa työkokemusta sekä tuntee itsensä tarpeelliseksi toisin kuin kotona ollessa.

  • 29.1

   LL sanoo

   Osa-aikatyö on ihan ok, mutta ei ilman työsuhdetta, ilman palkkaa. Miksi? Siksi, että 9euron kulukorvauksella työntekijälle ei kerry eläke, eikä ole myöskään normaaleja työsuhteeseen kuuluvia asioita (lomaoikeus, työterveyshuolto yms.). Samoin työttömyysturva kärsii. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa saa vain tietyn viikkotuntimäärän ylittävästä ansiotyöstä.

   Tein osa-aikatyötä ansiosidonnaisella ollessani. Sovitelulla päivärahalla. Käytännössä nettoansio puolipäivätyöstä oli kuukaudessa noin 200 euroa, sen verran enemmän sain kuukaudessa rahaa käyttööni. En tiedä olisinko voinut edes valita toisin,koska tiesin että työstä kieltäytymisestä saa karenssin. Sitä en halunnut. Olen kyllä huomannut, että ilmeisesti osalle työttömistä karenssia ei tule vaikka eivät ottaisi työtä vastaan.

   Oululaisen ex nokiainsinöörin kotiin jäämisen perusteena on ollut hyvä koulutus ja ”ettei hänen kannata mennä töihin”.Täytyy tässä yhteydessä mainita, vaikkei se minua sen paremmaksi ihmiseksi tee, että minulla on kaksi korkeakoulututkintoa.

   • 29.1.1

    Heikki Sinsemilla sanoo

    Ja sitten vielä se varsinainen pihvi veronmaksajien kannalta; miten kauan porvarin menot voidaan sosialisoida ja voitot saa pitää? Eikö tässä mättää joku pahasti jo siltäkin kannalta?

    • 29.1.1.1

     LL sanoo

     Totta. Valtio maksaa jo yrittäjille työntekijöiden palkan, vaikka sosiaaliturvasta ei pitäisi koskaan puhua palkkana.

 27. 30

  elimäki sanoo

  Pistipä silmään tässä jutussa http://yle.fi/uutiset/tyotarjoukset_tuplaantuneet_samoin_sanktiot__nain_valtio_patistaa_tyottomia_toihin/8179647

  se, että TE-toimiston virkamies puhuu työtarjouksesta ja työtarjouskirjeesta, vaikka mielestäni kyseessä on työhönosoitus? En ole pitkään aikaan saanut näitä kirjeitä, joten varmaksi en tiedä mitä TE-toimiston kirjeen yläkulmassa lukee: lukeeko siinä ”työtarjous” vai ”työhönosoitus” vaiko mitä…? Onko vaihtoehtoja kaksi: joko tarjous tai osoitus? (olisin myös kaivannut tarkkuutta ja tietämystä/taustoittamista toimittajalta tämän suhteen).

  Käytäntö saattaa olla muuttunut viime vuosina, mutta itse olen siinä käsityksessä, että TE-toimistolla on mahdollisuus (huom: mahdollisuus!) joko
  a) tarjota työnhakijalla työpaikkaa (jolloin päätös hakeako paikkaa jää työnhakijalle itselleen ja sanktioita ei tule)
  b) osoittaa työpaikkaa (ns. työhönosoitus), jolloin työnhakija on sanktion uhalla velvoitettu hakemaan osoitettua paikkaa.

  Osaako joku varmistaa onko näin edelleen?

  Omasta mielestäni epämääräiset tai epätarkat uutisoinnit näistä asioista vain pahentavat tilannetta. (nyt YLEn juttu yhdistää työtarjouksen ja sanktion, vaikka mielestäni pitäisi yhdistää työhönosoitus ja sanktio, SEKÄ SEN LISÄKSI tuoda julki TE-keskuksilla oleva täysin lainmukainen mahdollisuus myös tarjota työpaikkaa ja arvostaa työnhakijan omaa harkintakykyä).

  • 30.1

   elimäki sanoo

   Jos tarvetta on, YLE:n uutisiin voi muuten lähettää asiallista palautetta täältä: http://yle.fi/uutiset/laheta_palautetta/5853878

   (Itse lähetin palautteeksi tuon kommenttini, eli että tuosta nimenomaisesta asiasta olisin kaivannut tarkennusta muutoin monipuoliseen juttuun – jossa onneksi ei oltu haastateltu vain yhtä osapuolta).

   • 30.1.1

    elimäki sanoo

    Ja tarkennukseksi vielä, pointtini on se, että mikäli TE-toimistolla on tuo lainmukainen mahdollisuus myös vain ilmoittaa työnhakijalle työpaikasta (ilman sanktiota, luottaen työnhakijan omaan harkintakykyyn onko työpaikka itselle sopiva ja onko itse sopiva hakemaan ko. työpaikkaa) niin mielestäni sen vaihtoehdon poisjättäminen jutusta on virhe. Koko keinovalikoima pitäisi mainita. Ja ehkäpä myös ruotia miksi kaikkia keinoja ei voitaisi käyttää, tätä ”myönteistäkin” keinoa, ilman sanktioita.

    Kysyin toimittajalta (kommentissani) myös sitä, pystyisikö hän selvittämään a) onvatko työtarjous ja työhönosoitus eri asioita ja mikäli ovat, pystyisikö hän kartoittamaan Suomen eri TE-toimistojen käytännöt sen suhteen (eli sen kuinka moni Suomen TE-keskuksista on ottanut käytännöksi luottaa työnhakijan omaan harkintaan työnhaussa ja onko näin saatu merkittävästi a) parempia vai b) huonompia tuloksia työllistymisessä/työllistämisessä? Sekin olisi arvokasta tietoa!)

    Jos joku Suomen TE-keskuksista pilotoisi asiakaslähtöisyyttä omissa käytänteissään, uskon, että sillä saataisiin huomattavasti paremminvoivia kansalaisia kuntaan. Ja koko kuntatalous saattaisi sen myötä lähteä paljon ripeämmin nousuun. Hyvä poikii hyvää, ja paha pahaa. Luottamus poikii luottamusta ja epäluottamus.. epäluottamusta. Nyt osa TE-toimistoista kylvää epäluottamusta koska eivät luota työnhakijaan. Silläkö kunnat nousevat sen koommin henkisesti kuin taloudellisestikaan? Ei varmastikaan.

    Nämä nykyiset käytännöt ruokkivat taantumaa. Enkä ihmettele yhtään miksi. Jokainen ihmisyydestä piittaava tajuaa sen.

    • 30.1.1.1

     Päivin Pylkkerö sanoo

     Täällä pohjoisessa ainakin on mielenkiintoinen käytäntö. Työkkärin täti soitti minulle ja tiedusteli olenko hakenut töitä. Vaati listaa työpaikoista, joita olen hakenut. Luettelin sitten muutaman paikan. Jonkin ajan kuluttua huomasin sähköisessä asioinnissa, että tietoihini oli lisätty kolme ”työtarjousta”. Kyse oli noista itse hakemista paikoista, jotka luettelin työkkärin tädille. TE-palvelut oli muka tarjonnut minulle työtä?! Laitoin sähköpostia ja pyysin poistamaan moiset valheet ja näin tapahtui. Yhtään oikeaa työtarjousta/työhönsoitusta en ole saanut.

     • 30.1.1.1.1

      Saku Timonen sanoo

      Työkkärin täti keräsi itselleen suorituspisteitä merkitsemällä itse hakemasi työpaikat omiksi tarjoamikseen. Tämä on ihan tavallinen käytäntö.

     • 30.1.1.1.2

      elimäki sanoo

      Minä lähettäisin tällaiset TE-virkailijat kuntouttavaan työnvälitystoimintaan. Oppimaan.

     • 30.1.1.1.3

      LL sanoo

      Olen kuullut vastaavia tapahtuneen muiltakin. Te-tmsto lähettää sellaisiakin ilmoituksia joissa hakuaika on mennyt jo umpeen tai työhön on jo valittu työntekijä. Voi kunpa joku kunnollinen työnantaja suivaantuisi tästä touhusta nyt oikein kunnolla.

     • 30.1.1.1.4

      AMK sanoo

      Ja koska hakuaika on mennyt umpeen jihuu heillä on aihetta antaa karenssi,näin työkkärin porukka säästää valtion rahoja!???

     • 30.1.1.1.5

      LL sanoo

      Tietämässäni tapauksessa niin ei käynyt vaan Te-virkailija myönsi virheensä.

     • 30.1.1.1.6

      töytön sanoo

      Jep, mulla kävi sama homma. Hankin oma-aloitteisesti työpaikan ja tietoihini oli sitten lisätty se työkkärin tarjoamaksi.

  • 30.2

   Simo Hyytinen sanoo

   Itse sain työtarjous-mimellä tarjouksen, mitä piti hakea karenssin uhalla. Hakemisesta ja tuloksesta piti ilmoitaa TE-toimistolle.

   Molemmat tarjoukset sisälsivät 3kk työkokeilun, mikä sitten jatkuisi määräaikaisena. Ammattini on IT-Specialist ja tarjotut työt lähinna helpdesk-työtä. Eli täysammattilaisena olisin joutunut tekemään ”hanttihommia” 9e/pv. Jostain kummasta syystä minua ei huolittu 😉

 28. 31

  elimäki sanoo

  Eikö Suomessa voitaisi tällä hallituskaudella tehdä seuraavanlaista kokeilua:

  otetaan kaksi keskenään samankaltaista kuntaa/kaupunkia, jossa on toistensa kaltainen elinkeinorakenne ja suunnilleen sama työttömyysprosentti. Ja testataan vaalikauden ajan kahta toisistaan poikkeavaa työttömiin ja työttömyyteen kohdistuvaa mentaliteettia: ensimmäisessä kunnassa jatkettaisiin nykyiseen tapaan ja toisessa otettaisiin asiakaslähtöisyys TE-toimiston lähtökohdaksi. Ensimäisessä lähetettäisiin nykyistäkin enemmän työhönosoituksia – sanktion uhalla – ja toisessa lähetettäisiin vaan ilmoituksia työnhakijalle soveltuvista työpaikoista ja annettaisiin työnhakijan itsensä päättää hakeeko työpaikkaa – ilman sanktiota.

  Seurattaisiin siten poikkeaako alueiden työttömyysprosentti vaalikauden lopussa toisistaan ja jos poikkeaa, kumman hyväksi. Ja sitten selvitettäisiin syyt.

  Jos ja KUN Sipilä on hallituskauden alussa jo selkeäkielisesti sanonut että Suomessa tarvitaan ehdottomasti matalampi kynnys kokeilla uusia menetelmiä työttömyydenkin poistamiseen, niin eikö tässä olisi yksi, joka olisi toteutettavissa?

  Tottakai tämäkin kokeilu asettaisi kansalaiset eriarvoiseen asemaan (tämä OLI sarkasmia 😉 mutta emmeköhän me perustuslaillisesti kestäisi kansakuntana tämän verran.

  Vaalikauden jälkeen olisimme tämän verran viisaampia. Jos taas emme kokeile, emme viisastu lainkaan.

  Jos emme kokeile, emme ikinä saa tietää mitä ihmisystävällisellä työvoimapolitiikalla VOISI saada aikaan. Voimme vain uneksia ja kuvitella paremmasta maailmasta – toteutus vain loistaa poissaolollaan.

 29. 32

  sauhuttelija sanoo

  Tuossa työtarjouksista:
  http://yle.fi/uutiset/tyotarjoukset_tuplaantuneet_samoin_sanktiot__nain_valtio_patistaa_tyottomia_toihin/8179647

  Jos lähikauppani etsii uutta kassahenkilöä, niin paikka täyttyy samana päivänä. Ihan ilman työvoimatoimistoa. Jos ei , niin voivat käyttää yksityisen ”headhunterin” palveluita. Siis niitä jotka etsivät firmoihin johtoporrasta ja asiantuntijoita.

  Mutta jos ilmoittavat te- toimistoon avoimen työpaikan, niin näppärä virkailija lähettää viikossa tuhat ”työtarjousta” , joiden seurauksena lähikauppani saa viisisataa tarpeetonta hakemusta joita kukaan ei viitsi edes avata. Mutta te- toimisto saa samalla määrätyksi viisisataa karenssia.

  Tarvitaan lisää työvoimavirkailijoita, että sama kirje ehditään lähettää kaikille työnhakualueen sisällä asuvalle parillesadalle tuhannelle työttömälle. Jolloin lähikauppani saa satatuhatta hakemusta ja juuri palkatut te- virkailijat saavat lätkiä satatuhatta karenssia.

  Urakan jälkeen istuvat kahvihuoneessa ja tuumivat, että huh huh- tulipas huhkittua, olemme ansainneet toisenkin kupin kahvia. Kunnes summeri soi ja ilmoittaa, että Malminkartanon Alepassa aukeni juuri kassan paikka. Ja eiku äkkiä taas hommiin.

 30. 33

  elimäki sanoo

  Samaan aikaan toisaalla: http://www.hs.fi/talous/a1437712112420

  ”Helsingin pörssin suurten yhtiöiden toimitusjohtajat saivat viime vuonna enemmän palkkaa, luontoisetuja ja rahabonuksia kuin aiemmin Helsingin Sanomien selvityksissä vuosina 2005–2014.

  Toimitusjohtajien keskimääräiset palkat ja bonukset ylittivät ensimmäisen kerran miljoonan euron rajan. Tiedoissa olivat mukana rahabonukset mutta eivät yhtiön osakkeina tai optioina maksetut kannustimet.

  Jos optio- ja osakepalkkiot otetaan mukaan, joukon keskimääräinen ansiotulo vuonna 2014 oli noin 1,3 miljoonaa euroa.

  Lisäeläkemaksut mukaan lukien joukon keskimäärin saama etuus nousee jo 1,5 miljoonaan euroon.

  Kuilu tavallisen palkansaajan ja yritysjohdon välillä kasvoi edelleen, sillä yritysjohtajien palkkojen ja bonusten kasvu vuonna 2014 oli ennätysmäistä tavalliseen suomalaiseen verrattuna.

  HS:n selvityksen toimitusjohtajajoukon palkat ja rahabonukset kasvoivat 8,3 prosenttia vuodessa, kun kokoaikaisessa työsuhteessa olevan suomalaisen ansiot keskimäärin kasvoivat 1,5 prosenttia vuodessa.

  Suuren pörssiyrityksen toimitusjohtaja ansaitsi viime vuonna peruspalkkaa ja rahabonuksia keskimäärin 1 031 000 euroa, joka on noin 79 000 euroa enemmän kuin edellisenä vuonna.

  Edellisenä ennätysvuonna 2013 johtajat ansaitsivat palkkaa ja rahabonuksia keskimäärin 951 000 euroa ja sitä edeltävänä ennätysvuonna 2011 noin 918 000 euroa.

  Ison pörssiyrityksen rivityöntekijän ja johtajan palkkaeron kasvua kuvaa se, että pelkkä johtajan saama korotus, 79 000 euroa, oli kaksinkertainen keskimääräiseen palkkaan verrattuna. Kokoaikaisessa työsuhteessa olevan suomalaisen peruspalkka luontoisetuineen ja bonuksineen oli 41 350 euroa, jossa oli nousua 612 euroa.”

  Elämmekö samassa maailmassa? :-/

  • 33.1

   AMK sanoo

   Ja kaikki tämä kustannetaan palkattomilla työtekijöillä.Ja Sipilätsin mukaan näin saadaan suomen eliitti nousuun.Ei ole herroilla häpyä eikä karvaa.

  • 33.2

   AMK sanoo

   Lisään vielä nämä korotukset tulevat johtajien hyvistä YT-päätöksistä jossa työntekijöitä irtisanotaan mutta työntekijän työtaakkaa ”paisutetaan” mutta johtajat istuvat omilla palleillaan ja raha virtaa taskuihin kuin salaman iskusta,ja nyt kun on sipilätsi vallan kahvassa tämä tulee jatkumaan onhan hän yritysjohtaja (entinen) ja tietää millä yritys tuottaa johtajilleen sievoista voittoa ja vieläkun otetaan tämä EK:n työajan pidennys huomioon,ei ajatella työllistämistä vaan yritysjohdon voittoa bonuksia ym. jossa on pieni veroprosentti.Ei tule kuulonkaan että nykyisellä hallituksella olisi edes (niinkuin ei edellisekään) halua työllistää työttömiä,töitä kyllä saa tehdä mutta ilman palkkaa.

  • 33.3

   AK sanoo

   Emme elä. Mä oon samasta syystä miettinyt, pitäisikö pankkia vaihtaa:
   Firman sivuilla sanovat, että edistävät luottamusta ja kestävää yhteiskuntaa ja hyviä asiakaskokemuksia. Mutta en kyllä saa näistä heinäkuisista kirjoituksista enää millään hyvää asiakaskokemusta aikaiseksi. Verovalitukset ja sakkoepäkohdat vielä ymmärtäisin, mutta pitäisikö hyväosaisten vielä saada parempaa sosiaaliturvaa? Missään ei näy osoitetta, johon antaa palautetta… Kirjoittaja on kuitenkin Nordean johtajia. http://www.nordea.com/fi/media/uutiset-ja-lehdistotiedotteet/Pasi-Sorjonen/2015/2015-07-17-maailman-kilteimmat-hyvatuloiset.html

  • 33.4

   LL sanoo

   Ei kukaan ihminen tarvitse miljoonia euroja omalle tililleen.

 31. 34

  työtönmies sanoo

  Paska homma sanoisin joka kelpaa alkoholisteille jotka eivä ole tehneet mitään muuta kuin juopotelleet. tuolta vaan puiston penkeiltä etsimään sitten työntekijä tuollaiseen hommaan.

  • 34.1

   stunned sanoo

   Rappioalkoholisti tarvitsee hoitoa, ei orjatyötä.

   • 34.1.1

    sauhuttelija sanoo

    Kandee hoksia, että rappioalkoholistin saamat lantit palaavat välittömästi valtion kassaan. Jos hän ne juo. Kossu on verottomana halvempaa kuin maito. Siinä ei tarvita lehmää välikätenä.

  • 34.2

   sauhuttelija sanoo

   Alkoholisteja ny on ollu ainakin Karjalainen, Herlin ja Saarikoski. Jos puhutaan politiikasta, taloudesta tai kulttuurista.

 32. 35

  AMK sanoo

  Jossakin oli tutkimus (muistaakseni LL kertoi siitä) että työntekijät ovat suurempia alkoholisteja kuin työttömät.

  • 35.1

   stunned sanoo

   Palkkatyössä olevat kuluttavat alkoholijuomia enemmän, koska heillä on siihen varaa.

   Käyttökelpoista myyttiä on silti mahdoton kumota. Työtön taantuu vastaväitteistä välittämättä lyhyessä ajassa edelleen tahdottomaksi juopoksi makaamaan sohvalle kaljapullo tai lesti kourassa. Hänen roolinsa ja tehtävänsä vaatii tällaista käyttäytymismallia. Työtön on statisti ja juoppous hänen paikkansa näytelmässä.

   Kapakassa ollessaan työllinen tarkkailee muita asiakkaita sillä silmällä: ”tuo on ainakin työtön ja aina täällä”. Johtopäätös: ”työtön huvittelee minun verovaroillani. Posketon tukien lappominen juopoille on väärin!” Oikeastaan tämä kielii vain siitä, että työssäkäyvä on itse suurkuluttaja ja kuppila hänen olohuoneensa.

   Jokainen tuntee ainakin yhden juopon, jolla on päihdeongelma, eikö vain? Netin syövereistä kaivettua mutua, mutta ah niin käyttökelpoista matskua.

   ”Tunnen työttömän ihmisen joka on alkoholisoitunut. Hän saa 24e/pvä. Minä saan 17e/pvä. Mieheni saa opintotukea 270e/kk. Ja meillä vielä 2 lasta! Saan minimiä koska en ollut töissä, valmistuin koulusta ja perustimme perheen. Ja sen takia minä saan vähemmän rahaa kuin joku juoppo joka juo kaikki rahansa ja jolla ei ole aikomustakaan mennä töihin!”

   • 35.1.1

    Juha sanoo

    En kyllä kadehtisi juopottelevaa työtöntä, vaikka mikä olisi. Alkoholiongelma on perseestä, työttömäksi joutuminen vielä enemmän ja näiden yhdistelmästä on vaikea nousta, ellei ole jotain erikoistaitoja/-tietoja.

  • 35.2

   LL sanoo

   Olen tainnut sanoa niin, joo. Aina kun Suomessa taivastellaan alkoholinkulutusta, ne määräthän on aika suuria per nuppi, niin ongelmajuoppoina halutaan nähdä työttömät. Työttömissäkin varmaan on päihdeongelmaisia, mutta ei voi olla missään nimessä niin paljon että tämä porukka joisi koko sen (montako litraa se nyt olikaan?) määrän vuoden aikana. Kyllä viinan juomiseen osallistuu muukin väki. Tämän näennäisesti kunnollisen väen alkoholiongelmat eivät näy niin selvästi kuin kadulla kulkevan asunnottoman ongelma. Ne ovat piilossa.

   • 35.2.1

    töytön sanoo

    Hyvin sanottu. Jos alkaa viina viedä, niin siinä ei paljon väliä onko töissä vai työtön. Työtön tosin ei ihan hirveitä määriä pysty viinaksia ostelemaan… Päättäjien yhteiskuoro toki laittaa juopon leiman siihen työttömän leiman alapuolelle otsaan.

 33. 36

  elimäki sanoo

  Tässä vuonna 2010 tehdyssä analyysissa ”työhönosoitusten käyttöä koskeva selvitys ja kehittämisesitykset”: https://www.tem.fi/files/28563/Tyohonosoittamisesta_tyon_tarjoamiseen_-_tyohonosoitusten_kayttoa_koskeva_selvitys_ja_kehittamisesitykset.pdf

  on kappale (sivulla 10), joka menee näin:

  ”Myös TE-toimistojen virkailijoiden asenteet ja työkäytännöt vaikuttavat asiaan. Työhönosoituksia ei nähdä osana hyvää asiakaspalvelua, vaan myös TE-toimistoissa niiden katsotaan liittyvän asiakkaan kontrollointiin. Tiedotteista luopumisen jälkeen TE-toimistoissa on omaksuttu erilaisia ei-toivottuja työkäytäntöjä kuten kopion tulostaminen mol.fi – sivujen työpaikkailmoituksesta asiakkaalle työhönosoituksen antamisen sijasta. TE-toimistojen tulostavoitteena käytetty osoituksista täyttyneiden työpaikkojen lukumäärä on joissakin toimistoissa johtanut osoitusten määrälliseen kasvuun samalla, kun osoitusten laatu on heikentynyt. Tämä on luonnollisesti omiaan lisäämään sekä työnantajien että työnhakijoiden tyytymättömyyttä.”

  Tulostavoite? Tilastojenputsaustavoite? Menee ihmisten edelle.. niinkö?

  (Myönnän, että tuottaa vaikeuksia lukea tuo raportti kokonaisuudessaan).

 34. 37

  Pera sanoo

  ”Työhönosoituksia ei nähdä osana hyvää asiakaspalvelua, vaan myös TE-toimistoissa niiden katsotaan liittyvän asiakkaan kontrollointiin. ”

  Aikoinaan sain työhönosoituksen erääseen paikalliseen oikeaan työpaikkaan mihin olisin hakenut itsekin. Mutta homma tyrittiin tehokkaasti työkkärin toimesta siten, että minun tuli pyytää työantantajan allekirjoitus ja selitys käynnistäni työkkärin mukaani toimittamaan lappuun. Lisäksi työkkäri oli velvoittanut työnantajan postittamaan lapun takaisin työkkäriin. No tuota ei työnantaja suostunut tekemään ja sain liki karenssin siitä, että toimitin lapun henkilökohtaisesti takaisin työkkäriin. Lopulta ei tullut karenssia kun sain jälkeenpäin erillisen todistuksen työnantajalta, että mikään laki ei velvoita heitä lähettämään arviointeja työnhakijan työhaastattelun vaiheista.

 35. 38

  Jari Kähkönen sanoo

  Entisaikaan tavattiin lytätä palveluammatteja töräyttäen, että ei tässä jokainen voi jokatoisen paitaa pestä vaan pitää olla teollisuutta jos rahaa kuulemma tuli. Törkeästi sanottu, toistan sen vaikken itse ole koskaan noin ajatellutkaan. Sekin teollisuusjohtajen sikojenlahdelta kuulunut töräytys pitäisi varmaan ajatella uusiksi palkattoman työn tolkuttoman lisääntymisen vuoksi. Sanoa, että ei tässä voida kaikki omin konein pomoa leikkiä eikä teeskennellä työssäoloa silkan etuuden ja ylläpitokorvauksen voimin, koska sellainen käy liikaa kansantalouden kestokyvyn päälle. Kyllä jonkun pitää olla ihan oikeana yrittäjänä ja tehdä todellistakin työtä tekemässä, että maa pysyy ylipäätään pystyssä.

 36. 39

  Petri sanoo

  ”Teurajärvi persumaisesti tietysti itse tahallisesti ’hyväksikäyttää’ systeemiä (ottaa tuet häpeämättömästi vastaan) osoittaakseen sen ’mädännäisyyden’ ja syyttää tästä kommunisteja ja demareita.”

  Tarkoitatko, että tämä Teuvajärven esiinnostama kannustinloukku (eli kotona olemisesta maksetaan enemmän kuin töihin menosta) ei olisikaan demaripolitiikan aikaansaannos?

  Kenen sitten? Perussuomalaisten? Tuo Teuvajärven esiinnostamatapaus nimenomaan todistaa järjestelmän mädännäisyyden. Kyllä sellainen järjestelmä ON mätä, jossa töihin meno on taloudellisesti huonompi vaihtoehto kuin kotona työttömänä oleminen

  • 39.1

   Saku Timonen sanoo

   Teurajärvi on järjestelmää nakertava rotta. Hänellä on isojen tulojen perusteella poikkeuksellisen suuri ansiopäiväraha ja liäksi firman maksama irtisanomispaketti. Nämä rahat hän kuittaa häikilemättä ja vielä kehuu asialla halutakseen ottaa paljon pienemmät tuet toislta pois.

  • 39.2

   LL sanoo

   Luin Teurajärven blogikirjoituksen. Kirjoituksiin siitä pidemmän kommentin, mutta se lienee juuttunut ehkä roskapostisiiloon. Teurajärvi esittää virheellisiä laskelmia ja kertoi päättäneensä jäädä kotiin, vaikkei ansiosidonnaisesta ole tehty edes päätöstä vielä. Jotta hän sen prosessin voi käynnistää, hänen on ilmoittauduttava Te-tmstossa työnhakijaksi ja tehtävä työllistymissuunnitelma. Sitä ennen ei tule euron euroa tilille. Hänen on haettava ja otettava vastaan työtä, ellei niin se katsotaan työstä kieltätymiseksi. Oli siinä jutussa muitakin virheitä. Karkeita virheitä. Lukekaapa se, ja kommentit myös. Perussuomalaisten ajattelua.

   • 39.2.1

    työtön56 sanoo

    Sain erorahaa v 2003 syksyllä. Siitä seurasi se, että en saanut 8 kuukauteen mitään työttömyyskorvausta, asumistukea enkä toimeentulotukea – en saanut mitään tukea tuolta ajalta. Työttömäksi jäävälle tämä voi tulla yllätyksenä. Lisäksi erorahasta meni korkeahkoveroprosentti, kun sain sen vuoden lopulla.

  • 39.3

   LL sanoo

   Hän on yhä irtisanomispaketilla kotona. Hän vasta arvioinut mahdollisen ansioturvansa. Ja muut etuudet. Joista ei ole päätöstä. Populisti toimii juuri näin. Omat kuvitelmat syntyvät oletuksista joilla ei ole todellisuuspohjaa. Ja virhepäätelmät syntyvät oman pään sisällä.

 37. 40

  LL sanoo

  Ikävä myös huomata, että Teurajärven ollessa vaalipäällikkönä hylättyjen äänestyslippujen määrä on hyvin korkea. Sen hän kertoo itse omilla sivuillaan.

  • 40.1

   sauhuttelija sanoo

   Asia jolla ei kandeis kehuskella. He- hee, äänestäkää miten huvittaa mut minäpä se hylkään ne äänet jotka minua eivät huvita.

   Toi on välitön rikostutkinnan paikka. Oikeesti.

   • 40.1.1

    LL sanoo

    En ole ainoa joka on alkanut epäillä vaalituloksia. Suomessa se on kieltämättä vaikeaa, olen ollut joskus vaaliavustajana, muttei se mitenkään mahdotonta ole että ääniä katoaa tms.

 38. 41

  Sanni sanoo

  Kelan sivuilla sanotaan että työllistymistä edistävästä palvelusta saa 4,80€ päivä (5 päivää viikossa) eli noin 103€/kk. Siinä siis palkka. Olen aika varma, että vielä pari vuotta sitten tuo oli 8-9€ per päivä. Eihän tuo 4,80 kata edes matka ja lounas kuluja. Tein itse 6kk työkokeilun omasta tahdosta. Toiste en tekisi ilmaista työtä mutta siihen elämäntilanteeseen se oli minulle ainoa vaihtoehto ja lopputuloksena sain palkallista työtä. Tuo 8-9€ lisä oli silloin OK korotus ja työnantaja antoi ilmaisen lounaan (olis siis ruokapalkalla). Tuo lisäosa kattoi just just seutulipun hinnan niin että jotain ”extraa” jäi käteen. Taisin tosin olla myös koko ajan sosiaalitoimiston asiakas.. joten tuolla rahalla ei edes lopulta ollut merkitystä muuhun kuin toimeentulotuen suuruuteen.

   • 41.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Se ei ole palkkaa, vaan yhteiskunnan suora tuki työnantajalle, joka säästää palkkakustanukset ja saa veronmaksajien kustantaman työntekijän. Lisäksi häntä kiitellään hyvänä työllistäjänä, vaikka tosiasiassa hän vain kuppaa yhteiskunnan varoja.

   • 41.1.2

    LL sanoo

    Sanni, tuosta työmarkkinatuesta maksetaan 20% tulovero. Laskennallisesti tuki on tuo 705 €/kk – 20% vero, mutta ei käytännössä koska tuen maksatusjakso on 20 arkipäivää, neljä viikkoa (ts. sitä ei haeta/makseta kalenterikuukausittain).

    • 41.1.2.1

     Ilona sanoo

     Ja ylläpitokorvaus 9 € / pv tekee 180 € 20:lta päivältä (20 * 9).

 39. 43

  Raja Pyykki sanoo

  jos ihminen joka pystyisi aidosti hakemaan työtä ja saamaan jopa sellaisen
  ei sitä tee
  minun mielestä työtömyysturvan lasku vaikka 100 eurolla olisi perusteltua
  mutta ilman karenssia näissä tapauksissa
  mutta siinä menee raja että ihminen pistetään tekemään työtä työtömyysturvaa vasten
  ettei se hyödytä kyseistä henkilöä esim elämän laadun parantumisena
  kun työstä saatu palkka nostaisi elintasoa
  nyt edellä olevan ilmoituksen mukaan pitäisi käydä työssä jopa viikon loppuisin samalla ravata työkkärissä hakea oikeata palkka työtä
  kelassa hakemassa työtömyysturvaa asumistukea
  sosiaaliluukulla hakemasssa niin sanottua vajetta
  ja edellä mainutun ilmoituksen tekijä ei ole yrittäjä
  vaan häikäilemätön ahne riistäjä

  • 43.1

   Selvennys sanoo

   tarkoitan että kieltäytyy rahalisesti kannatavasta ja omaa ammattia vastaavasta työstä
   ei muuten sanktioita

 40. 44

  Pete sanoo

  Mä sain TE-keskuksen hiljaiseksi olemalla jopa halukas ihan mihin vaan. Ne ei tiedä miten toimia jos ”asiakas” onkin myötämielinen. Lupas ne sentään soittaa, sitä soittoa tässä nyt odottanut vuoden verran.

  • 46.1

   Saku Timonen sanoo

   Jutun uskottavuus menee nollille, koska sekä yritys että yrittäjä esiintyvät nimettöminä.

  • 46.2

   sauhuttelija sanoo

   14 E tuntipalkka ei kerro mistään mitään jos sanotaan, että kyseessä on keikkatyö. Ns. nollatuntisopimus.

   • 46.2.1

    töytön sanoo

    Ihan sieltä repäisty juttu, tarkoituksen voi jokainen arvata mitä tässä(kin) haetaan.

    Vielä uupuu se joka syksyinen marjanpoimintajuttu. Marjayrittäjä tarjoaa 20€/tunti, eikä yhtään työhakemusta tms. 😀

 41. 47

  Siltojen Jack Norris sanoo

  Kehtaavatkohan pistää palkattomaan ”työelämävalmennukseen” ihmisiä joilla on yli 10v työkokemus tai enemmän oikeista palkallisista töistä? Jostain syystä ammattiliittoja ei ainakaan ole ikinä kiinnostanut suojella näiden palkattomien apulaisten oikeuksia vaikka melkein joka alalla työehtosopimukseen on kirjattu säännöt paljonko harjoittelijoille maksetaan ja kauanko harjoittelu saa maksimissaan kestää.

  • 47.1

   Siltojen Jack Norris sanoo

   Ainoa syy miksi pitkäaikaistyöttömiä rangaistaan näillä palkattomilla töillä on se, että huonopalkkaista työtä tekevä alaluokka voisi kokea, että on olemassa joku ryhmä joka on heitä itseäänkin huonommassa asemassa.

 42. 48

  elimäki sanoo

  Medikalisoidaan pahantahtoisuus (eli luokitellaan se sairaudeksi ja tehdään moinammatillinen käypähoitosuositus) ja tutkitaan sen jälkeen kuin suuri osa suomalaisista on terveitä. Eikö olisi mielenkiintoinen koe?

  Ja harjoitus.

  Sen jälkeen TE-toimistot voisi valjastaa kuntoutustukipisteiksi näille sairaille ja kunnialliset työttömät jätettäisiin rauhaan. Maailmasta tulisi tällä tavoin huomattavasti nykyistä parempi ja tarkoituksenmukaisempi ja TE-toimistojen työntekijät tekisivät paljon nykyistä mielekkäämpää työtä yhteiskunnan muuttamiseksi parempaan suuntaan. Kaikki voittaisivat.