Lisää myyttejä

Toissapäivänä kirjoitin Ylen vuodelta 2009 peräisin olevasta uutisesta, jonka mukaan Suomi maksaa kaikista EU-maista eniten vastaanottorahaa turvapaikanhakijoille. Uutinen oli jo syntyessään virheellinen, kuten jutussani osoitan.

Monet kuitenkin haluavat sulkea silmänsä ja uskoa vanhaa ja virheellistä uutista. Sille minä en mahda mitään. Jos kuitenkin linkittää sen saman virheellisen uutisen todisteeksi siitä, että minä olen juuri sen uutisen virheelliseksi osoittavassa kirjoituksessani väärässä, niin silloin täytyy ajattelussa olla jotain vikaa. Sitä vikaa oli yllättävän monella kommentoijalla. He ovat loistoesimerkki kognitiivisesta dissonanssista.

Monet ovat kyselleet muiden maiden maksamien summien perään. Sisäministeriön verkkosivulla oli vielä reilu vuosi sitten tilasto, jossa oli vertailtu eri Pohjoismaiden maksamia summia vuoden 2009 indeksin mukaan. Tilastoa ei enää löydy, mutta otin siitä aikoinaan kuvan. Se näyttää tältä:

tp-hakijan-tuet

Ruotsi maksaa vähemmän kuin Suomi eli sama kahden aikuisen ja kolmen lapsen esimerkkiperhe saa ilman aterioita 790 euroa ja ateriat tarjoavissa keskuksissa 215 euroa. Sen sijaan Tanska on paljon avokätisempi ja siellä saman perhen vastaanottoraha on ilman aterioita 1430 euroa ja aterioden kanssa 670 euroa.

Eri maiden järjestelmät poikkeavat toisistaan eivätkä ole kaikilta osin suoraan vertailukelpoisia. Kuitenkin jo tämä lyhyt vilkaisu vertailukelpoisiin osiin riittää todistamaan, että vanha uutinen on myös Suomen kärkisijan osalta hölynpölyä.

Monet kommentoijat sanoivat taas kerran, että olen tahallani jättänyt pois harkinnanvaraisen toimeentulotuen. En ole. Turvapaikanhakijoille ei myönnetä toimeentulotukea. Heille voidaan myöntää täydentävää vastaanottorahaa samoin perustein kuin toimeentulotukea saaville voidaan myöntää täydentävää ja ennaltaehkäisevää toimeentulotukea. Nämä toimeentulotukilain tukimuodot ovat sitä ns. harkinnanvaraista toimeentulotukea ja niiden myöntämisen perusteet löytyvät toimentulotukilaista.

Tästä päästäänkin sitten siihen perusväittämään, jonka mukaan ”kaikki tietävät” maahanmuuttajien saavan toimeentulotukea enemmän kuin kantaväestöön kuuluvien. Tämä ”tieto” on tyypillinen urbaanitarina, jota toistellaan vihan- ja kateudensekaisen ilkeyden vallassa. Moni tietää ihan varmaksi, että lakiin on kirjattu maahanmuuttajien paremmat tuet. Moni tietää ihan varmaksi, että kunnilla on salaiset ohjeet, joissa tukea määrätään antamaan. Moni on kuullut tutulta sossun virkailijalta, että kyllä maahanmuuttajat saavat ihan mitä keksivät pyytää.

Niinpä niin. Miksi kukaan ei näytä minulle sitä lakipykälää? Miksi kukaan ei julkaise niitä sosiaaliviraston lainvastaisia ohjeita? Miksi se tuttu sossun virkailija ei skannaa niitä lainvastaisia ohjeita ja julkaise netissä? Miksi tämä tuttu sossun virkailija yleensä suostuu vaarantamaan virkauransa sekä myöntämällä lainvastaisia tukia että levittelemällä asiakkaidensa salassa pidettäviä tietoja kaikille tutuilleen?

Siksi, että tällaista lakipykälää, näitä lainvastaisia ohjeita ja tuttua sosiaalityöntekijää ei ole olemassakaan. Sosiaaliviranomaisilla on ehdoton vaitiolovelvollisuus asiakkaidensa asioista ja he tietävät sen. Heillä on myös ehdoton velvollisuus noudattaa lakia ja jättää noudattamatta lainvastaisia ohjeita. On täysin mahdotonta, että koko maan kaikki sosiaaliviranomaiset olisivat yksituumaisesti salaliitossa ja toimisivat vastoin lakia ilman että kukaan tuo asiaa virallisesti julkisuuteen.

Jättäkää tekin MV:n lukeminen vähemmälle ja keskittykää tärkeämpiin asioihin.

Päivitys 20.8.2015

Toivottavasti tästä Ylen uutisesta tulee samanlainen klassikko kuin vanhastakin.

Kommentit
 1. 1

  Haikki sanoo

  Sekin on kuultu pari kertaa miten edellä kassajonossa olevalta maahanmuuttajalta löytynyt tuosta noin vaan lompakostaan 200€/500€ seteli, että sitä ei niillä ole rahasta ikinä puutetta. Kerrontatyylistä paistaa aina varmuus, että niitä isoja seteleitä olisi siellä sen yhden lisäksi kokonainen tukko.
  Käteistä ei ilmeisesti saisi maahanmuuttaja käyttää, ainakaan yli 50€ seteleitä.

  • 1.1

   keke sanoo

   ”Sekin on kuultu pari kertaa miten edellä kassajonossa olevalta maahanmuuttajalta löytynyt tuosta noin vaan lompakostaan 200€/500€ seteli, että sitä ei niillä ole rahasta ikinä puutetta.”
   No ompas kumma jos maahanmuuttajalla ei ole pikkuseteleistä puutetta. Meinaan vaan että rajallahan se lompakko tarkastetaan ja persaukiset potkitaan maasta pois. http://www.formin.fi/public/default.aspx?nodeid=49459

   ”Kun saavut Suomeen, maahantulon edellytyksesi arvioidaan rajalla maahantulotarkastuksen yhteydessä. Sinun tulee esittää viisumin lisäksi voimassa oleva passi tai matkustusasiakirja, oleskelun keston kattava matkustajavakuutus ja viisumihakemuksen liiteasiakirjat.

   Lisäksi sinulla tulee olla toimeentulon edellyttämät rahavarat (30 euroa/päivä). Niiden on riitettävä oleskeluun ja paluu- tai jatkomatkaa varten. Jos sinulla on paluulippu, se vähentää tarvittavan rahamäärän kokonaissummaa.”

   Eli jos mielit edes vuoden viisumia hakea niin on osoitettava että taskusta löytyy reilu kymppitonni massia. Se minua vaan ihmetyttää mikään ei tunnu oikein kelpaavan näille kotimaan pottunokille. Joko olet a) sossupummi b) ökyrikas Elvis kassajonossa. Miten päin tässä nyt sitten pitäisi olla?

 2. 2

  Onervq sanoo

  pakko ihmetellä että miksi rahaa yleensä annetaan jos kerta majoitus ja ruoka on järjestetty? siis muissakin maissa kuin Suomessa.

  • 2.1

   sakutimonen sanoo

   En minä näe siinä mitään ihmeellistä. Jokainen tarvitsee kaikenlaista pientä, joka ei sisälly majoitukseen ja ruokaan.

  • 2.2

   Berzerk_fan_1389 sanoo

   Saahan vangitkin päivärahaa. Pitäiskö turvapaikanhakijoiden istua alasti jossain aistideprivaatiokammiossa eikä olla yhteydessä ulkomaailmaan?

  • 2.3

   Tarja Koivumäki sanoo

   Niin, ihminenhän pärjää kun on katto pään päällä ja ruokaa. Hygieniasta, lääkkeistä, lämpimistä vaatteista ja liikkumisesta viis. Korkein vastaanottoraha, joka voidaan maksaa jos saa vastaanottokeskuksessa ruuan, on vajaat 93€/kk.

 3. 3

  iida sanoo

  Tunnen useita maahanmuuttajia jotka toimivat Suomessa yrittäjinä, ja menestyvät hyvin. Siinä joutaa sitten kateellinen suomalainen tuijottelemaan jo lompakkoa. 😀
  Onnea ja menestystä vaan valitsemallesi uralle, et ole ilmeisesti ainoastaan rahallisesti köyhä, vaan myös jonkin sortin mielen köyhyyttä on tuollainen ajattelu tapa.

  • 3.1

   Haikki sanoo

   Niin, tuo ei ollut minun katsantokantani vaan elämän koulun käyneitten tuttujen juttuja. Siinä jos valkoihoinen menisi 500€ setelillä ostamaan jotain, niin eivät takuulla marmattaisi.

   • 3.1.1

    PeelsePuupi sanoo

    Urbaanilegendasta kertoo jo sekin, että pankkiautomaateista saa vain 20/50 euron seteleitä. Siis tämä legendan maahanmuuttaja on ilmeisesti kävellyt pankin konttoriin nostaakseen 500 euron seteleitä ETTÄ voisi rahoillaan leveillä kassajonossa ETTÄ joutuisi suomalaisten silmätikuksi (ja että joutuisi todennäköiseksi kohteeksi taskuvarkaalle). Sori vaan, mutta tätä legendaa en osta.

    • 3.1.1.1

     Haikki sanoo

     Sillä ei kait pitäisi olla kaiken järjen mukaan edes vaikutusta, että pitääkö paikkansa. Kyllähän näillä rasistireppanoillakin voi ihan yhtä hyvin olla yli 500 euroa tilillään yhteiskunnan tukia, jonka saavat kävellä pankin tiskiltä nostamaan.

     • 3.1.1.1.1

      PeelsePuupi sanoo

      Totta. Muistelen nähneeni Youtubessakin videon, jossa suomalaisteinit käyvät kaupassa ostamassa euron energiajuomatölkin 500 euron setelillä…

 4. 4

  N-P Grönhol sanoo

  Kunpa ne MV:n lukijat vain lukisivat tämän…!

  Oikeasti järkyttää, miten porukan medianlukutaito on niin heikoissa kannattimissa. Koomista tästä tekee sen, miten paskapuheen näkee kilometrin päästä ihan maalaisjärjellä, mutta niin moni, vielä tietoisesti, päättävät jättää nekin järjen hivenet naulakkoon.

 5. 5

  Hattu sanoo

  Facebook-sivulle olikin samantien ilmaantunut perinteinen MV-tason kommentti: ”entä miten niil on uudet muotivaatteet ja älypuhelimet jos ne ei saa rahaa enemmän kun suomalaiset?”

  Väännä tolle porukalle nyt rautalangasta jotain. Ihan turhaa, mikään ei ikinä tule menemään perille.

 6. 6

  JalluKalle sanoo

  Eräs vakiotarinoista on myös se, että eräässä kunnassa (esim. Pohjois-Karjalassa) sossu maksaa maahanmuuttajille autokoulun ja ajokortin. Eräs tällainen on Facebook kaverini. Olen kysynyt muutaman kerran missä tämä on tapahtunut, mutta jostain kumman syystä tuttuni ei ole sitä pystynyt minulle kertomaan… Medialukutaito, oma ajattelu ja ihan perinteinen maalaisjärki näyttää unohtuneen maahanmuuton vastustajilta ja toisinaan myös sen kannattajilta. Suuri harmaa massa kuten minä ei yleensä kommentoi ja pohtii mitä järkeä tässä on ja miksi näin jyrkkiä linjoja eri kantojen välille pitää vetää. Tällaisten typerien valheiden ja kärjistysten vuoksi maahanmuutosta ei voi Suomessa (ja ilmeisesti oikein muuallakaan Euroopassa) keskustella asiallisesti.

  Suomessa hallituspoliitikot ovat olleet toistaiseksi tällaisen valheellisen keskustelun ulkopuolella toisin kuin esim. Slovakiassa, Italiassa ja muutamissa muissa EU-maissa. Muut poliitikot kyllä osallistuvat sitäkin innokkaammin huhupuheiden levittämiseen.

 7. 7

  Nuorena_sairastunut sanoo

  En minäkään näe siinä mitään ihmeellistä, että jokainen tarvitsee kaikenlaista pientä, ruokaa, wc-paperia, saippuaa ja asunnon. Niihin minulla juuri ja juuri riittävätkin rahat. Mutta sitä eivät Suomen perusturvasta päättävät ymmärrä, että pitäisi päästä lääkäriin, joskus jopa erikoislääkäriin, ostaa lääkkeitä ja päästä kipujen helpottamiseksi fysioterapiaan. Monista reseptilääkkeistä Kela ei korvaa senttiäkään.
  Jatkuvasti joudumme kuulemaan uutisia, että Suomen talous on todella pahassa jamassa. Meillä ei voi kuulemma olla varaa kustantaa meille lääkkeitä. Miten meillä voi siis olla varaa kustantaa yhtä suurta, puhumattakaan suurempaa rahallista tukea maahanmuuttajille kuin Ruotsi, valtio, jolla menee aivan hyvin.
  – Tällaisia ongelmia meillä keski-ikäisillä tai vanhoilla, tänne paljon veroja maksaneilla. Olen niin katkera, että iltarukoukseni on aina toivomus yhtä pahoja särkyjä sille, sille, sille, sille ja sille…
  Tällainen taistelu maahanmuuttajien puolesta ja vastaan aiheuttaa vakavan kahtiajaon suomalaisten välille. Eikä se voi olla hyväksi, vaikka sisällissodalta tällä kertaa vältyttäisiinkin.

 8. 8

  Nuorena_sairastunut sanoo

  Maahanmuuttajillahan on rahaa tullessan ja isojen seteleiden tuominen on paljon helpompaa kuin pienten.
  Täällä ei käydä asiallista keskustelua, vaan aivan saman tasoista toisten esille tuomien asioiden vähättelyä ja tuomitsemista vääräksi – ilman näyttöä. Vähän on vaikea arvostaa tällaista sivustoa.

  • 8.1

   Haikki sanoo

   Mikä siinä esimerkissäni paikallisesta tarinasta on väärin tai vähättelyä? Nämä tuttuni saisivat tehdä aivan saman tilipäivänään tai vaikka säästää ja sitten käydä pankin tiskiltä ison setelin ja ostaa sillä kaupassa. Ihan itse epäilyksensä toivat julki.