Tiedättekö mistä puhutte?

Netissä käytetään valtavan paljon aikaa ja tarmoa toimeentulotuesta puhumiseen. Innokkaimmin puhuvat ne kauhistelijat, jotka eivät siitä ja yleensä koko kunnallistaloudesta mitään tiedä. Heidän mielestään juuri toimeentulotuki romuttaa kuntien talouden. Köyhät syövät kunnat vararikkoon ja sitten ovat tietysti maahanmuuttajat, jotka heinäsirkkaparven lailla tulevat syömään maan tyhjäksi.

Tässä ei ole mitään uutta. Ilmari Kianto tiesi jo 30-luvulla ihan varmaksi, että monet köyhäinapua saavat syövät salassa sellaisia herkkuja, joista köyhä korpikirjailija voi vain haaveilla.

Kyse on oikean tiedon puutteesta ja laiskuudesta hankkia sitä. Kun kansalainen kuulee sanan sosiaalitoimi, niin hän ajattelee automaattisesti toimeentulotukea. Se on se sossu, joka maksaa tukena hirveät määrät rahaa ja romuttaa kuntien talouden.

Osasyyllinen on myös media. Kun uutisoidaan laman ja työttömyyden aiheuttamasta toimeentulotukimenojen kasvusta, niin yleensä kerrotaan vain menojen kasvuprosentti ja maksettujen tukien kokonaissumma. Isojen kaupunkien talousarviossa summa voi näyttää hyvinkin suurelta, mutta suhteutettuna kunnan kokonaismenoihin se ei enää niin suuri olekaan. Se ole suuri edes suhteessa sosiaalitoimen kokonaismenoihin.

Miettikää itse mitä kaikkea muuta kuin toimeentulotuki niihin sosiaalitoimen menoihin sisältyy. Niihin sisältyvät esimerkiksi kehitysvammahuolto, vanhuspalvelut ja lastensuojelu, jotka eivät liity millään tavalla toimeentulotukeen. Sisältyy niihin paljon muitakin sellaisia pienempiä menoeriä, joita en tässä jaksa luetella. Niitä voitte opiskella kuntien talousarvioista.

Monessa kunnassa sosiaali- ja terveystoimi on yhdistetty omaksi hallinnonalakseen. Silloin mukaan tulevat todella kalliit palvelut kuten terveydenhoito ja erikoissairaanhoito. Sosiaali- ja terveystoimi yhdessä haukkaavat helposti yli 60 % koko kunnan menoista.

Se toimeentulotuki on vain pieni osa sosiaalitoimen kokonaismenoista. Etsikää netistä oman kuntanne talousarvio tai tilinpäätös ja tutkikaa. Toimeentulotuen osuus minkä tahansa kunnan kokonaismenoista on suunnilleen 1-2 prosentin luokkaa ja sosiaali- ja terveystoimen menoista se on 3-4 %.

Ne asiakkaan saamat toimeentulotuet ovat tänä vuonna tällaiset:

totu 2015

Noilla summilla ei totisesti eletä herroiksi. Itse asiassa niillä ei eletä ollenkaan, niillä pysytään vain hengissä. Jos joku neropatti taas tulee vänkäämään niistä harkinnanvaraisista tuista, niin hän tutkikoon ensin oman kuntansa talousarvion. Hän tulee huomaamaan, että ennaltaehkäisevään ja täydentävään toimeentulotukeen on varattu summa, joka on muutaman promillen luokkaa kunnan kokonaismenoista. Joissain kunnissa on ohjeistettu, että näitä lisätukia ei myönnetä ollenkaan ja kaikkialla ne ovat todella tiukassa.

Tämän jälkeen voitte ruveta miettimään mitä kaikkea muuta kunnat tekevät ja kuinka paljon niihin toimintoihin rahaa käyttävät.

 

Kommentit
 1. 1

  Jenni sanoo

  Olen itse etuuskäsittelijä normitetussa toimeentulotuessa. On myös huomioitava kaikki tuohon päälle tuleva: kohtuullinen kotivakuutus, kohtuullinen sähkölasku, julkisen puolen terveydenhoitokulut ja lääkkeet, työssäkäyviltä ja opiskelevilta matkakulut, opiskelevilta oppikirjat ja muut mahdolliset esim. työvaatteet. Tiedän mistä puhun. Eli yksin elävä saa 485,50 euroa, sekä ne verenpainelääkkeet, antibiootit keuhkoputkentulehdukseen, maksetaan sähkölasku ja maksetaan kotivakuutuslasku hänen puolestaan. Minä, etuuskäsittelijä, saan palkkaa bruttona noin 2100 euroa kuussa ja maksan itse vuokrani, lasteni lukiokirjat, työmatkalippuni, poliklinikkamaksut, lääkkeet, sähkölaskut jne.

  • 1.1

   stunned sanoo

   Kas kun et ole Sanni tai Sanna.

   Oletetaan nyt sitten, että olet oikeasti sosiaalitoimen työntekijä ylipäätään. Miksi ihmeessä ”etuuskäsittelijä” ilmoittautuisi täällä ja kertoisi kaikelle kansalle tekevänsä turhaa työtä.

   Lopetetaan sosiaalitoimen toimeentulotuen käsittely kokonaan, sillä sitähän ajat takaa. Kaikille etuuskäsittelijöille heti potkut. Oletko Sanni tai Jenni sitten tyytyväinen? Luovut totta kai ilomielin 2100 euron liksastasi, sillä byrokraatit ja sossutädit vievät maan perikatoon. Tervetuloa palkattomien orjien alati kasvavaan joukkoon.

  • 1.2

   Saskia sanoo

   Varmasti joku työtön sossupummi vaihtaa paikkaa kanssasi.

  • 1.3

   Jos vaikka sanoo

   Etuuskäsittelijänä tiedät, että jos tulojesi ja välttämättömien menojesi erotus jää miinukselle, olet oikeutettu saamaan toimeentulotukea aivan kuten kuka tahansa muukin. Lisäksi osa sinun palkkatuloistasi jätetään huomioimatta laskelmaa tehtäessä, aivan kuten hyvin tiedät. Näin toimitaan, kun toimeentulotuen tarpeessa oleva ihminen tekee ansiotyötä.

   Jos siis et saa toimeentulotukea, sinä joko tienaat selvästi enemmän kuin toimeentulotuen saajat, tai sitten et ole viitsinyt hakea itsellesi kuuluvaa etuutta.

   Miksi siis oikeastaan kirjoitit kommenttisi?

   • 1.3.1

    Kade sanoo

    Matkakulut paikallisliikenteessä eli juuri nuo työmatkat/opiskelumatkat kuulunevat kuitenkin ihan siihen perustoimeentulotukeen. Jennipä kirjoitti siis itsensä pussiin. Jos oli etuuskäsittelijänä, niin ei tainnut tietää mitä teki. http://stm.fi/toimeentulotuki

   • 1.3.2

    LL sanoo

    Jenni haluaisi olla etuuskäsittelijä. Hän on suorittanut ammattiopintonsa nettiopistossa ja harjoittaa valeammattiaan verkossa eri nimimerkeillä, osallistumalla sossukeskusteluihin muka-asiantuntijana. Näitä netti-jennejä riittää…

   • 1.3.3

    Pekka sanoo

    Miksi selvästi enemmän? Ei tarvitse tienata kuin juuri rajan yli kunvottaa huomioon etuoikeutetun tulon joka ei ole paljoa. Harkinnanvarainen voi sotkea vielä enemmän, kun pitkäaikaisasiakkaille maksetaan harrastuksia.

    Silti, valinta on vapaa käykö töissä vai sossun luukulla. Paitsi työttömillä ei monesti ole valintaa massatyöttömyyden aikana. Jenni puhui kuitenkin totta.

  • 1.4

   Ihmettelen vaan sanoo

   Kerropa etuuskäsittelijä Jenni tarkat faktat tuosta väitteestäsi, että opiskelijoiden oppikirjat, matkakulut ja muut vastaavat maksettaisiin toimeentulotuen perusosan lisäksi. Koska tällainen muutos on tullut voimaan? Koskeeko se kaikkia opiskelevia nuoria? Toimitaanko koko maassa samoin eli onko maksuperuste lakisääteinen?

  • 1.5

   Feisal Thomas sanoo

   Missä kunnassa myönnetään täydentävää toimeentulotukea opiskelijoiden koulukirjoihin, matkakuluihin, työvaatteisiin yms..? Millaisista opinnoista kyse? Vaikea nimittäin uskoa että tässäkään asiassa mitään edistystä olisi tapahtunut, mutta positiivinen muutos jos todella nykyisin niin on.

  • 1.6

   Pauliina sanoo

   Mistä lähtien opiskelijoille on maksettu matkakuluja? Vai puhutko esim. alaikäisistä? Joo, esim. lukiokirjoihin voi saada avustusta. Mikä vääryys!

   Normaalisti kuitenkin opiskelija saa bussikorttiin rahaa vain silloin, jos ylipäänsä kuuluu ttt:n piiriin ja jos saa lyhyen työpätkän. Työvaatteet, harkinnan varassa. Jos ei voi ottaa työtä vastaan ilman tiettyjä vaatteita, niin mahdollisesti kyllä. Pääsääntöisesti vaatteet kuuluvat perusosaan, mutta välttämättä esim. kesäkengillä ei tarvitse olla 30 asteen pakkasella.

  • 1.7

   Kirsi sanoo

   Opiskelija tuskin useinkaan saa tt-tukea. Hänelle kun lasketaan tuloksi opintolaina, vaikkei sitä edes olisi.

 2. 2

  Seppo Paakkinen sanoo

  Sosiaalitoimi on elättänyt minutkin reilut 20 vuotta, kunnes palkanmaksu päättyi vuodenvaihteeseen (ensin soosuna ja sitten matalankynnyksen vastaavana 7½ vuotta).
  Olen tavannut lukuisia tietämättömiä ihmisiä, jotka kuvittelevat toimeentulotuen vievän heidän rahat. Pahib heistä on ollut Valehtelija Väätäinen, joka levitti vaalien alla väärää propagandaa ja kun minä menin kertomaan sen hänelle, ei hän uskonut minua. Kun kerroin hänelle, että ole
  myös tehnyt näitä ttt-päätöksiä vuosikymmeniä ja kyllähän minä tiedän miten paljon ihmisille ja etenkin maahanmuuttajille (jotka ovat päässeet sosiaalituen piiriin – suuri osa ei pääs vaikka olisi asunut täällä vuosia, opiskellut ja ollut töissä) tt-tukea maksetaan. Väätäinen sanoi minua valehtelijaksi ja sai köyhiä uskomaan propagandaansa.
  Ennaltaehkäisevään ja täydentävään toimeentulotuki on käytännössä lähes lakkautettu ja eipä sitä ainakaan maahanmuuttajille jaeta – useimiten sitä jouduin myöntämään alkoholisteille välttämättömien silmälasien hankintaa, koska ne hävisivät tai rikkoutuivat vähän väliä runsaan alkoholin käytön yhteydessä.
  Lisäksi kannattaa erottaa välitystiliasiakkaat ttt-asiakkaista. Välitystilillä on asiakkaiden omia rahoja ja niistä voidaan ostaa vaikka se kuuluisa auto mitä asiakkaiden sanotaan sossusta
  saaneen taikka helikopteri, sillä se on asiakkaan omaa rahaa, joka on sossun välitystilillä – no oikeasti täytyy olla hyvät perustelut jos sieltä vaikka auto ostettaisiin! Tämä välitystiliraha ei siis ole mitllään muotoa yhteiskunnan maksamaa rahaa!

 3. 3

  Kirsti Era sanoo

  Ylen pakolaiskeskustelun nettikeskustelussa taas kerran levitettiin juttua turvapaikanhakijoiden isommista tuista. Saku on moniperään oikonut sitäkin luuloa – heidän tukensa ovat vielä pienemmät kuin kuntalaisten.

 4. 4

  Ilona sanoo

  Hetipä katsoin oman kunnan talousarviota, joka löytyy kunnan nettisivuilta. Minulle ainakin se on aika vaikeaselkoinen. Esim. sosiaali- ja perusterveydenhuolto on niputettu samaan kasaan. Otsikon alla taulukko, jossa on vain miljoonaluokan lukuja. Paremmin saa tolkkua vain kohdasta, jossa sanotaan, että sosiaali- ja perusterveydenhuollon menot 2’321 €/asukas. Sosiaalitointa, saati toimeentulotukea ei mainita sellaisenaan erikseen olleenkaan. Tarkoituksella vai ei… enpä tiedä?

  • 4.1

   PeelsePuupi sanoo

   No mitäpä kuvittelet? Meneekö sitä rahaa enemmän terveydenhuoltoon vai sosiaalitoimeen? Tiedät ainakin varmasti, että ihan kaikki kuntalaiset käyttävät terveyspalveluja vuoden aikana, sosiaalipalveluja sen sijaan käytetään valikoivasti (ts. kaikki eivät tarvitse kaikkia sosiaalipalveluja).

 5. 5

  Hiljainen sanoo

  Itse olen päässyt siihen käsitykseen. Että se kuka huutaa asioista kovempaan on vakuuttavampi ja arvostetumpi aina, eikä sillä ole väliä mitä huutaa tai tajuaako edes mitä huutaa kunhan huutaa ja lujaa.

  Kun taas se joka perehtyy asioihin ja toteaa normaaliin ääneen tämän huutajan vetäessä henkeä. Että ei se noin aivan mene. Jonka jälkeen huutajan/huutajien keuhkot on taas täynnä ilmaa jolla täytetään tyhjyys muiden ihmisten päässä, että järki ei pääse sitä täyttään.

  Totuus asiasta kuin asiasta kun ei merkitse mitään, koska suurin ”keuhkotilavuus” ja sen ansiosta pisimpään lähtevä ääni voittaa niin internetissä, vaaleissa kuin missä vaan vaikka sen jutut olisi typeriä ja vailla mitään perää. Ja onhan sanonta, tyhjät tynnyrit kolisee eniten vieriessään mäkeä alas. Sen jälkeen ihmiset ihastelee sitä kuinka komeasti ne kumisi alas tullessaan ja haluavat olla samanlaisia.

  Ja lopputulemaa voidaan vain ”ihailla” työttömyydenhoidossa ja niin monessa muussakin asiassa.

  • 5.1

   Pauliina sanoo

   Tää on niin totta. Ei nämä taulukotkaan tmv. käännä tiettyjen ihmisten päitä. Heissä on lähtökohtaisesti jokin vastentahtoisuus (tylsää?) tietoa kohtaan. Kenties matala koulutus liittyy asiaan. Näitten huutajien suusta ei käytännössä koskaan kuule, että ai, se onkin noin, hyvä tietää.

 6. 6

  Ajattelija sanoo

  Juu, itsekkin olen työttömyysturvalla elänyt lukiosta valmistumisen jälkeen, töitä tai korkeakoulupaikkaa olen koittanut etsiä, mutta ei tunnut löytyvän. Minullakin on taitoa, mutta sen näyttäminen toteen on ongelma ja se, että miten tuon sen ilmi järkevästi.

  Mihinkään ylimääräiseen hurvitteluun ei sosiaalitoimesta saa rahaa ja ne varat jotka saa sossu + kela on niin niukat, että käytännössä mitään ei voi hankkia sen vaikuttamatta johonkin muuhun. Olen joitakin kertoja saanut harkinnan varaista, että pystyisin omillani elämään, mutta joka kerta on pitänyt olla erittäin hyvät perusteet.

  Minusta suurin ongelma on se, että ihmisille ei ole opetettu tuota tiedon hakua ja analysointia, vaan peruskoulun suorittanut saa esiintyä, kuin olisi joku päteväkin asiantuntija.

  Noh, nyt on valoa tunnelinpäässä, saatan saada paikan korkeakoulun polkuopintoihin.

 7. 7

  Joni Jurmu sanoo

  Kyllä on samaa mieltä oltava, ja faktat puhuvat puolestaan. Köyhistä ja muista työttömistä on tehty median, porvarihallituksen, EK:n, vartiaisen ja muun koplan toimesta syntipukkeja koko maan taloudelliseen tilaan. Työtä kuulemma on kaikille, senkun hakee ja menee töihin. Todellisuus on jotakin aivan toista. Tämä maa ei ole koskaan pystynyt työllistämään palkkatyöhön kaikkia kansalaisiaan. Mutta kivahan se on työttömiä syytellä kaikesta, se vaan on helppoa.

 8. 8

  Entinen työtön sossupummi sanoo

  Niin, mä oon entinen työtön sossupummi. Sattumalta kun opiskelin työvoimapoliitisessa koulutuksessa sairastuin. Työvoimatoimilautakunta mätkäsi karenssin, koska olin heidän mielestään itse aiheuttanut sairastumisen.
  En saanut sairauspäivää rahaa, koska Kela katsoi, että olen sairastumisesta huolimatta täysin työkykyinen. Ei muuta kuin sossun luukulle, näin meni reippaasti melkein kaksi vuotta.
  Lisäksi mua rankaistiin sosiaalitoimen kautta, toimeentulotuen vähennyksellä, kun heidän mielestä asuin liian kalliissa asunnossa.
  Joten minulle jäi käteen toimeentuloatukea 320€/kk, siitä ostin ruuat, maksoin nettilaskun, puhelinlaskun ja hoidin koiran ja kissan. Eipä siinä rahoja jäänyt turhuuksiin, mutta ostin kuitenkin välillä lankaa, ja neulominen oli mulle terapiaa.
  Pääsin viimeinkin työkyvyttömyyseläkkeelle, ja kyllä on elämä auvoista, kun jää käteen peräti suuret 500€/kk pakollisten menojen jälkeen. Ja tuosta kun vielä sitten napsastaan ensi vuonna eläkkeensaajan asumistuki pois, niin olen samoissa lähtölukemissa kuin toimeentulotuen aikana.
  Nämä jotka kauhistelevat sitä suurta rahamäärää, niin pistäkääpä kukkaron nyörit tiukalle ja eläkää tuolla 320€ kuukausi. Taitaisi tulla nälkä ensimmäisten kahden viikon jälkeen…

 9. 10

  Markku T Koivisto sanoo

  Tämmöiset ”Jennit” ovat tämän somen kirous. Kuka tahansa voi kirjoittaa millä nimellä mitä tahansa. Mulla on sen verran kanttia, että olen omalla nimellä. Ja kyllä, olen käynyt myös sossussa. En mennyt pää pystyssä, pikemminkin pääni pyöri, ettei vaan kukaan tuttu näe.

 10. 11

  pylkkö sanoo

  Sit on olemassa vielä sekin argumentti, että vaikka ennaltaehkäisevä sosiaalituki olisi kallista, niin se (kuten varmaan koko sosssu järjestelmä) pystyy hyvin toimiessaan ehkäisemään vielä kalliimpia ongelmia. Esimerkiksi kulkutaudit (tuberkuloosi ja AIDS) saadaan taltutettua kun varattomia hoidetaan. Omaisuusrikokset luultavasti vähenevät kun on vähemmän niitä joiden on pakko tehdä ryöstöjä ja murtoja… Eli, mitä maksaisi se vaihtoehto oikeasti?

 11. 12

  Mimi sanoo

  Ei yksinäiset pärjääkkään, mutta yksin huoltajien ei kannata mennä töihin, sillä pitäisi olla aina huippu työ että työ kannattaisi. Esim. 3 lapsen yksinhuoltaja saa melkein 1500e sossusta ilman harkinnanvaraisia, mutta siihen päälle saa harkinnanvaraisella lääkkeet, lasten hoitomaksut, jos on tarve(vaikka itse kotona), sähkö, vesi jne….+lapsilisät n 500e eli puhtaana n 2000e ja mahdollisesti lasten toinen vanhempi maksaa elatusmaksua ja osallistuu lastenkustamnuksiin. Eipä kannata töihin mennä. Ymmärrän täysin Jennin pointin. Sosiaalietuudet houkuttelee vain eroamaan, koska naiset pärjää paljon paremmin omillaan, kun valtio maksaa mielummin yksinhuoltajille kuin työssäkäyville. Meidänkin kunnassa paljon yh- äitejä jotka tehneet yhdelle tai useammalle lapsia ja hyvin pärjäävät. Oltaisiin kusessa, jos kaikki naiset rupeaisivat yh- äideiksi, varmaan loppua tämä tukijärjestelmä. Toki mieskin saa samat edut, jos yh, mutta näyttää naiset haluavan lapset, kun pääsee helpolle elämälle.

  • 12.1

   PeelsePuupi sanoo

   ”Yh-äitiyshän” ei ole sen toimeentulotuen saantiperuste, vaan tulot ja perustellut menot… Lapsilisää nostavat myös työssäkäyvät äidit, joten sen summan voit heti kättelyssä ottaa pois laskelmistasi. Ja jos 1500 euroa toimeentulotukea 4 hengen taloudelle on mielestäsi paljon (375/hlö), niin elät varmaan jossain eri maailmassa kuin me muut. Tuolla 375 eurolla ostat sitten lapselle ruuat, vaatteet, vaipat ym. ym. Ehkä laskelmassasi oletitkin, että tällainen työtön yh-äiti käyttääkin kaikki sossusta saamansa rahat vain itseensä ja antaa lastensa kuolla nälkään?

 12. 13

  Pekka sanoo

  Katsotaan vaikka vantaata josta löytyi helposti tiedot

  Vuonna 2013: ”Vantaa käytti viime vuonna yli 50 miljoonaa euroa toimeentulotukiin.”
  Lähde: http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/244281-vertailu-toimeentulomenot-paisuivat-vantaalla-eniten

  Talousarvio 2013: Menot kokonaisuudessaan (sosiaali ja terveys mukaanlukien erikoissairaanhoito) 585 miljoonaa
  Lähde: http://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/embeds/vantaawwwstructure/84147_Sosiaali-_ja_terveystoimi.pdf

  Eli vantaalla toimeentulotuen kustannukset 8-9 prosentin luokkaa sosiaali- ja terveystoimen kustannuksista.

  Vielä lisätietona 2014 budjetti http://www.asukkaidenvantaa.fi/?p=1750
  Budjetin loppusumma on 1,48 mrd.
  sosiaali- ja terveydenhuollon osuus talousarviosta on 610,8 milj. eur. Josta erikoissairaanhoidon osuus on 205 milj.
  Kehäradan maksuosuus 2014 on 52,5 miljoonaa euroa (Suunnilleen sama kuin toimeentulotuen osuus).

  Nämä pelkkiä lukuja ottamatta kantaa puoleen tai toiseen mutta korjauksena kohtaan ”Toimeentulotuen osuus minkä tahansa kunnan kokonaismenoista on suunnilleen 1-2 prosentin luokkaa ja sosiaali- ja terveystoimen menoista se on 3-4 %.”

  Sitten omiin mielipiteisiin. Toimiva perusturva on minusta säilyttämisen arvoinen osa Suomea ja se tulee säilyttää. Työttömyys on mielestäni rakenteellista, moni ihminen on tippunut työelämän kilpailusta pois, osa heistä turvautuu päihteisiin kestääkseen oloaan. Mielestäni ihmisistä tulee huolehtia, vaikka heidän itsemääräämisoikeuden kustannuksella (pakkohoito yms).

 13. 14

  Leena sanoo

  Jenni tietää… Olen työskennellyt eläkkeellä olevien nuorten kanssa ja jos jotain opin niin nyhtämään rahaa sosiaalitoimistosta. Silloin harmittelin sitä, että miksi ihmeessä tein töitä opintojen ohessa. Paljon helpommalla olisi voinut päästä. Koulukirjoja maksetaan oikeasti ja kun laittaa laskut sinne niin ainakin osalle maksetaan.

  • 14.1

   sakutimonen sanoo

   Ihmeen paljon tänne tuppaa asiantuntijoita, jotka suorastaan yllyttävät rikosiin. Väärin perustein haettu ja saatu toimeentulotuki on petos.

 14. 15

  Johanna sanoo

  Sinulle Mimi tiedoksi, että lapsilisät ja elatusmaksut ei tule toimeentulotuen päälle/lisäksi, vaan laskelmissa ne katsotaan tuloksi ja näin vähentävät toimeentulotukea. Laskentakaava menee niin että, ensin lasketaan kaikki tulot yhteen (työttömyyspäivära/sairauspäiväraha/äitiyspäiväraha/palkka + mahdollinen asumistuki + lapsilisät + elatusmaksut + muut tulot (esim. jos myyt kirpparilla tavaraa ja talletat saadut rahat tilillesi, katsotaan ne tuloiksi). Tuloista vähennetään menot, eli toimeentulotuen perusosa + kohtuullinen sähkölasku + vuokra (vain tietttyyn ennalta määriteltyyn maksimivuokraan asti) + kotivakuutus + mahdolliset terveyskeskusmaksut + reseptilääkkeet + muita mahdollisia kuluja (näissä ollaan tosi tarkkoja), Perusosalla pitää kattaa
  -ruoka
  -vaatteiden hankinta ja korjauskulut
  -parturi- tai kampaamomaksut
  -henkilökohtainen hygienia
  -ilman lääkärin määräystä apteekista hankitut lääkkeet ja pienet hoitotarvikemenot
  -käynnit yksityisellä lääkärillä jos asian olisi voinut hoitaa julkisella sektorilla
  -liikkuminen paikasta toiseen, työmatkat korvataan, sekä yleensä myös koulumatkat ja vastaavat, sekä sairaanhoitoon liittyvät matkat.
  -tietoliikennekulut (esimerkiksi puhelin ja internet)
  -mediakulut (esimerkisi televisio ja lehdet)
  -liikunta- ja harrastuskulut
  -kodin irtaimisto
  Ja jos joku etuus on käsittelyssä esim. Kelassa ja etuutta tullaan maksamaan takautuvasti, niin Kela maksaa nämä takautuvat etuudet sosiaalitoimelle. Eli jos on toimeentulotukipäätös esim heinäkuulta ja saat syyskuussa päätöksen Kelalta vaikka sairauspäivärahasta alkaen 1.7. niin heinäkuun sairauspäiväraha menee suoraan sossulle. Toimeentulotukea on myönnetty tavallaan tämän tulevan/käsittelyssä olevan tuen tilalle (lainaksi), joten sossu perii sen takaisin.
  Eikä se yksinhuoltajana eläminen niin helppoa ole, varsinkin jos etävanhempi ei ota mitään vastuuta lapsista tai niiden kasvatuksesta saati sitten kuluista.

 15. 16

  Anette S sanoo

  Hyi kun teki pahaa tuon sossussa töissä (muka) olevan kirjoitus…. pitäisikö lopettaa koko sosiaaliturva hänen mielestään? Mistä hän sitten palkkarahansa saisi? Kadehtii noita sossurahoja ihmisiltä??!! Mieluummin nekin ihmiset menisi töihin ja ottaisi tuollaisen 2200 e kuukaudessa…. siivoojan palkat siinä 1000e luokkaa molemmin puolin… ja kaikki firapeli hommat niistä ei tahdottaisi mitään maksaa ihmisille, vaan pitäisi ilmaiseksi ne tehdä jotta tämän maan työnantajat olisiva onnellisia…. palkan lisäksi saa sossusta hakea loput. että sellanen meininki näillä..

 16. 17

  Markku Petterson sanoo

  Ennakkoluulot poistuisivat helposti tekemällä päätöksistä ja niiden perusteista julkisia ja julkaisemalla ne vaikka ilman nimiä netissä.

 17. 18

  veloissakin sanoo

  Lisäksi täytyy ottaa huomioon että työtön sossupummi saa anottua anteeks muunmuassa elatusmaksut.. siitä tulee vähintään 138e kuussa lisähyötyä, jos mennään Kelan vähimmäismaksuilla.

  Ja sähköt tosiaan maksetaan, ainakin hesassa.

 18. 19

  Jaanap sanoo

  Minusta tämä toimeentuloturvahuijaus keskustelu johtuu siitä, että todellisuudessa ne kohdistuvat ensinnä ihmisiin ja toiseksi siihen, että ”asiantuntijajennit” ja ”peruspolitiikot” ymmärtävät näitä summia. Ihmisiin kohdistuvat avustukset ovat helposti kateuden kohde, ihan kuin Jenni, toteaa että hän joutuu maksamaan omat verenpainelääkkeensä ihan itse. Toiseksi on helppo ymmärtää 500 euroa kuin 5.5 miljoonaa euroa. Puhutaan siitä mitä kyetään ymmärtämään.
  Hyvä kirjoitus ja hyvä muistutus, että todellisuudessa osio on n. 1-2% koko sosiaaliturvan budjetista.