Kärsä kaukalossa

Eilen uutisoitiin, että Tiina Ullvén-Putkonen on kutsuttu sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän erityisavustajaksi. Ullvén-Putkonen on koulutukseltaan merkonomi ja työskennellyt aiemmin Helsingin kirjatyöntekijöiden yhdistyksen (HKY) taloudenhoitajana. Hän on myös puolueen tiedotusvastaava Matti Putkosen vaimo.

Kun ministerin oma osaaminen on ainakin ansioluettelon mukaan alan perustasoa, niin luulisi hänen kutsuvan esikuntaansa suurempa linjauksia hallitsevia. Ministeriltä itseltäänhän ei osaamista vaadita, joten senkin takia olisi ministerin, hallituksen ja koko maan etu, jos asioita valmistelisivat asiantuntevien virkamiesten lisäksi myös alaa tuntevat erityisavustajat. Suoraan sanoen minun on vaikea käsittää miten ammattiyhdistyksen taloudenhoitajana toimineen merkonomin osaaminen liittyy sosiaali- ja terveyssektoriin.

Asiat ovat sitä miltä ne näyttävät. Matti Putkonen on voimakastahtoinen ja kokenut lobbaaja, joka muutenkin näyttää pyörittelevän koko puoluetta miten tahtoo. Hän vetää julkisesti poliittisia linjauksia, mutta vasta palautetta kuunneltuaan hän kertoo olivatko linjaukset hänen omiaan vai koko puolueen. Soinismia käyttäen vasta jälkikäteen selviää oliko Putkosella päässään omenan vai melonin lippalakki. Saa sitten nähdä vedetäänkö sosiaali- ja terveysministeriönkin linjauksia puoletoimistosta.

Kyllä muutkin puolueet ovat aina nimittäneet virkoihin sopivia pätevien sijaan, niinkö sanotte? Niin ovat, se on ikävä kyllä ollut maan tapa. Siksi ihmetyttääkin, että juuri Perussuomalaiset jatkavat tätä maan tapaa. Heidänhän piti olla vaihtoehto korruptiolle ja hyvä veli-verkostoille. Mihin sekin vaihtoehto katosi?

Se taisi kadota siihen samaan mustaan aukkoon, johon katosivat lupaukset olla leikkaamatta köyhiltä, eläkeläisiltä, työttömiltä, lapsiperheiltä ja opiskelijoilta. Siihen katosivat myös lupaukset sulkea Kreikkaan virtaava rahahana. Kuin vastapainoksi häivyttämään tätä tosiasiaa on puolue nyt keskittynyt vastustamaan maahanmuuttoa ja keskustelmaan siitä, miten asioista saa keskustella.

Puolueessa taidetaan ajatella, että kun melkein kaikki on mennyt, niin menköön loputkin. Perussuomalaisuus näyttää vain väylältä saada joillekin harvoille sosiaalista nousua ja hyväpalkkaisia virkoja ilman pätevyyttä. On ihan kuin olisi odotettu mahdollisuutta päästä osingoille kaikesta hyvästä ja nyt sitä mahdollisuutta käytetään häikäilemättä hyväksi. Varsinaista ideologiaahan ei puolueella ole koskaan ollutkaan, vaan tyypillien populistiseen tapaan on kannatettu kulloinkin hyvältä tuntuvia asioita ja vastutettu huonoilta tuntuvia. Hyvä veli-verkosto oli ennen huono asia, mutta nyt hyvä.

Kuten Timo Soini on sanonut, niin nyt sitä valtaa on ja sitä myös käytetään. Minä sanon, että niin näköjään, eikä eroa entiseen huomaa.

Takavuosien brittisarjassa Kyllä, herra ministeri ministeriä pyörittelevä kansliapäällikkö sanoi korruptoituneita poliitikkoja ja heidän lähipiiriään ihmettelevälle kokemattomalle ministerille:

– Kaikilla on kärsä kaukalossa ja osalla sorkatkin.

 

 

 

 

Kommentit
 1. 1

  Joni Pelkonen sanoo

  ”Ullvén-Putkonen on koulutukseltaan merkonomi ja työskennellyt aiemmin Helsingin kirjatyöntekijöiden yhdistyksen (HKY) taloudenhoitajana.”

  Toissatalvena Suomen Sisu järjesti tilaisuuden, jossa kansanedustaja Immonen valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi, nimenomaan Kirjatyöntekijöiden yhdistyksen tiloissa Siltarannassa Helsingissä. Onpa mielenkiintoinen yhteensattuma. Kuinka suomensisulaiset osasivat ottaa yhteyttä juuri Putkosen vaimon taloudenhoitamaan yhdistykseen tämän asian tiimoilta?

 2. 2

  AMK sanoo

  Kaikkihan on mahdollista kun kyseessä on ”hyvä velijärjestelmä”
  työttömät pakotetaan uhkauksien keralla palkattomiin töihin,mutta hyväveli-järjestelmä
  etsii kenelle lisää liksaa ei 2500 ekee vaan vähän enempi napinpainalluksesta,ja onko edes pätevä työhön,no jos poliitikkoja uskoo niin hyvät työntekijät tulevat lähipiiristä ja he takaavat että osaa homman —siinä sitä työhistoriaa kerrakseen?

 3. 3

  LL sanoo

  Kunta-alalla työskentelevät tietävät hyvin poliittiset virkanimitykset. Virastopäälliköt ja osastopäälliköt valitaan puoluekartan mukaan, teille tuo ja meille tämä ja noille tuo päällikön virka. Joskus tietyn hallintokunnan virastopäällikö on opiskellut kyseistä ammattialaa tai tehnyt töitä esim.terveydenhoitoalan tehtävissä. Muttei lainkaan aina. Osittain siksi kunta-alan merkittävissä johtotehtävissä on asioista mitään tietämättömiä tai niihin hyvin vähän perehtymättömiä ihmisiä. Huonoista ratkaisuista ja päätöksistä kärsivät tietenkin ensijaisesti kuntalaiset. Ministeriöiden huonoista päätöksistä kansalaiset.

  Mitä perussuomalaisiin tulee, niin he eivät kyllä edusta muutosvoimaa näissä nimitysasioissa, eivätkä kyllä muissakaan yhteiskunnallisissa asioissa.

 4. 4

  AMK sanoo

  Yleensähän virkaan nimitetään mitä puoluetta kannatat ja mikä parasta minkä puolueen jäsen olet,hälläväliä tiedätkö asiasta tai töistä hölynpölyäkään kunhan politiikka Puolue on päättäjien mielestä kunnossa.Kyllä hommat hoituu.Ja ainahan niitä voi sumplia esim.avustaja avustajan avustaja jne.Sukulaisista löytyy varmaan aika monia avustajia kunhan palkka on kohdillaan.HYVÄVELI HYVÄSISAR MAHTAVAVAIMO KÄLYKIN SOPII KUVIOON JA MIKSEI LANGENNUT VELJEN POIKAKIN!

  • 4.1

   aleksi sanoo

   Juu mutta ei ministerien erityisavustajiksi nyt ihan ketä tahansa ummikkoa yleensä ole nimitetty.
   Persuilla toki on se ongelma että kasvu on tullut niin nopeasti eikä joka paikkaan riitä osaavia ihmisiä, mutta voisihan sitä sitten palkata jonkun muuten vaan asiaa tuntevan.

   • 4.1.1

    LL sanoo

    No heh, ministereiksikin on nimitetty – toki ennenkin – melko monia ummikkoja. 🙂

    • 4.1.1.1

     Jussi Pelkonen sanoo

     Kyllä vain. Muutamia mainitakseni en kehtaa kertoa nimiä…

 5. 5

  AMK sanoo

  Tämähän on politiikkaa ei työkokemuksella ja ammattitaidolla ole mitään väliä,koska kaikki työt viedään vain politiikalla nykyisinhän saadaan myös työntekijöitä ihan pilkkahinnalla (lue työmarkkinatuella) kuntouttava työtoiminta päteviä ihmisiä mutta ei palkkaa ja ”herrat” ilkkuu taas säästetään osingoihin ja poonuksiin:Ja tätä lisää haluaa SSS hallitus.

  • 5.1

   LL sanoo

   Totta. Paljon on todella pätevää ja taitavaa ja osaavaa väkeä työttöminä. Suomi on niin varakas maa, että se jättää käyttämättä ja hyödyntämättä hyvinkoulutetut ja/ tai muuten ammattitaitoisen väen. Ajatella, jos se kaikki osaaminen saataisinkin käyttöön ja yhteiseksi hyväksi!

 6. 7

  LL sanoo

  Maan tapa vaikuttaisi myös olevan miltei aina hallinnon ”uudistaminen” ja loputtomat organisaatiomuutokset. Aina kun uusi virastopäällikkö ryhtyy hommiin, niin yksi asia on aivan varma. Hän ryhtyy toteuttamaan organisaatiomuutosta jonka suunnittelu kestää vuodesta kahteen, toteutus saman verran. Eikä mikään ei muutu sen paremmaksi.

  Jokin aika sitten uusi työministerimmekin kertoi aikovansa uudistaa työ-ja elinkeinotoimistojen toimintaa. Arvaatteko miten se vaikuttaa työttömien elämään? Edellinen hallitus teki aivan samoin. Ensin istuivat isot työryhmät kuukausitolkulla, sitten työkkäreissä alkoi mylläys. Oli irtisanomisia, tuli uusia käytänteitä, uusia lakeja ja uudenlaisia asioimistapoja (mm se, että työtön ei enää käy te-toimistossa säännöllisin väliajoin vaan odottelee kotona mahdollista yhteydenottoa josta ei tiedä koskaan milloin ja mitä kautta yhteydotto tapahtuu). Työttömän kannalta se tarkoitti hyvin sekavaa palvelua, oikeusturva heikkeni. Työkkärin virkailijatkaan eivät tienneet mitä tulee tapahtumaan ja miten heidän pitäisi toimia.

  Maan tapa on siis työllisyyspolitiikan hoitamisessa hallintohimmeleiden rakentelu eikä työllisyystilanteen parantaminen tai työttömien elinolojen ja oikeusturvan kohentaminen.

 7. 8

  Harri Immonen sanoo

  Perussuomalaisilla on aina ollut konservatiiviset perusarvot. Minusta siinä on ideologiaa hyvään puoluetyöskentelyyn. Kirjoittajana olet ihan ok luokkaa Saku. Kuitenkin tuo yksinapainen propaganda vie tekstien hyviltäkin pointeilta uskottavuuden, ja matkustat helppoheikkigategoriassa.

  • 8.1

   sakutimonen sanoo

   Enpä tiedä kumpi on enemmän helppoheikki. Se, joka vuosikausia lupaa kaikkea kivaa ja valtaan päästyään toimii täsmälleen päinvastoin vai se, joka kritisoi tätä toimintaa.

   • 8.1.1

    Harri Immonen sanoo

    Syystä tai toisesta et halua oikeasti pohtia perussuomalaisten liikkumavaraa hallituksessa ja sitä, että mitä olisi seurannut, mikäli perussuomalaiset olisivat jääräpäisesti pitäneet kiinni jo edellisen hallituksen siunaamasta tukipaketista. Käytännössä siis oppositiotaipaleen jatko. Olisiko kansan tahto toteutunut? Toiseksi mustamaalaat aivan tarkoituksellisesti puoluetta, ja tämän toteamiseksi ei tarvitse montaa riviä tekstejäsi lukea. Mistä lienee tällainen katkeruus ja viha kumpuaa?

    • 8.1.1.1

     PeelsePuupi sanoo

     Miten mikään tukipaketti tähän asiaan kuuluu? Nythän oli puhe hyväveliverkostosta (jota Perssu-puolue mainosti vastustavansa). Ei jotain Kreikan tukipakettia tarvitse joka asiaan sekoittaa.

     • 8.1.1.1.1

      Harri Immonen sanoo

      Viittasin noin yleisesti Timosen agendaan, eli persujen vastaiseen vihapuheeseen.

     • 8.1.1.1.2

      Harri Immonen sanoo

      Itse asiassa kun uudestaan luin Timosen tekstin, niin siinä puhutaan juuri Kreikan rahahanoista, joten kommenttisi oli perusteeton.

    • 8.1.1.2

     sakutimonen sanoo

     Mitä hallituksessa tekee sellainen puolue, joka heti kättelyssä luopuu kaikista vaalitavoitteistaan? Sekö oli kansan tahto? En minä ole katkera enkä vihainen. Olen vain Nummisuutarin Eskon tavoin tyhmyydelle vihainen kuin rakkikoira.

 8. 9

  Matti Jalava sanoo

  Harri Immoselle huomauttaisin, että seurattuani Uuninpankkopojan kirjoituksia nyt useamman vuoden olen havainnut, että hän on tavannut pysyä tiukasti tosiasioissa, ja toisin kuin hyvin monet väriä tunnustavat kirjoittelijat, korjannut sanomisiaan jos virheitä on näissä havaittu. Mikä vielä harvinaisempaa, Uuninpankkopoika on arvostellut omaakin puoluettaan milloin aihetta on ollut.

  Sellainen ei ole ”yksinapaista propagandaa” vaan riittää minusta osoittamaan, että helppoheikeiksi sopii nimittää aivan muita kirjoittajia.

  • 9.1

   Harri Immonen sanoo

   Perussuomalaiselta ministereiltä itseltään ei osaamista vaadita ollenkaan.

   Näyttää pyörittelevän koko puoluetta miten tahtoo (Putkonen)

   Yksi ainoa virkanimitys, missä syytetty ei edes ole vielä kertonut kantaansa, keikauttaa perussuomalaiset hyvävelikerhoksi Timosen mielestä.

   Timonen syyttää yhdessä kappaleessa persuja kaikkien lupausten rikkomisesta ja juuri Kreikan paketista. Jättää täysin huomioimatta perussuomalaisten liikkumatilan hallituksessa ja toiminta edellytykset ylipäänsä, koska se on Timosen agendan mukaista.

   Perussuomalaiset käyttävät häikäilemättä hyväkseen nykyistä hallitusasemaansa, eli Timosen mukaan keskittyvät pelkästään mammonan lypsämiseen.

   Perussuomalaisilla ei ole koskaan ollut ideologiaa.

   Siinä Jalavan Matille pelkästään tuosta kirjoituksesta poimittuja ’Timos-faktoja,’ eli teksti on kaikkea muuta kuin tiukasti asiassa pysyvää. Se on juuri sitä mitä kirjoitin, eli helppoheikkigategoriaa.

   • 9.1.1

    sakutimonen sanoo

    Virkanimitys, vaaalilupausten rikkominen, Kreikan tuki – kaikkihan nämä ovat faktoja.

    En sanonut, että Perussuomalaiselta ministeriltä ei vaadita asiaosaamista, vaan että ministereiltä sitä ei vaadita. Ei ole koskaan vaadittu. Mäntylä on siinä mielessä poikkeus, että hänellä on perustason ammattiosaamista hallinnonalaltaan. Yleensä ministereillä ei ole sitäkään.

    • 9.1.1.1

     Harri Immonen sanoo

     Niin virkanimitys on fakta, ei se että puolue olisi sen myötä yht äkkiä muuttunut hyvä-veli kerhoksi. Vaalilupauksien ’rikkomista’ ja Kreikan pakettia taas voidaan miettiä toisestakin näkökulmasta. Ja minkäslaisia faktoja nuo muut kohdat oli jotka jätit mainitsematta?

     Summa summarum, kirjoituksesi ei täytä asiatekstin määritelmää, vaan edelleen matkustetaan mainitsemassani kategoriassa. Ehkä tulevaisuudessa toisin?

     • 9.1.1.1.1

      sakutimonen sanoo

      Perussuomalaisia kritisoiva on siis helppoheikki ja vihapuhuja. Mielenkiintoista tämä uusi avoin poliittinen dialogi. Se kun on avointa vain yhteen suuntaan.

   • 9.1.2

    PeelsePuupi sanoo

    Koska perussuomalaisilla ei ole hallituksessa liikkumatilaa, niin hyvävelinimitys. Voi nyt hyvää päivää, harri immoset ja olli immoset =D

 9. 10

  LL sanoo

  Persujen vastaista vihapuhetta ei ole se, jos kritisoi puolueen harjoittamaa politiikkaa ja toimintaa. Sitä saa harjoittaa kuka hyvänsä, varsinkin jos on kyse hallituspuolueesta.

  Saku on kritisoinut myös omaa puoluettaan ja muitakin puolueita. Itsekritiikkiopetukseen joka persu! Silloin myöntää virheensä ja oppii arvioimaan oman toimintansa seurauksia eikä aina syyttele muita ja esitä marttyyriä, väärinymmärrettyä pikkuraukkaa.

  • 10.1

   Harri Immonen sanoo

   Niin Ilta-Sanomien toimittajan, kuin Tampereen yliopiston professorin suilla on myönnetty perussuomalaisten olevan tavallista tarkemman seurannan kohteena. Professori pitää tätä jopa oikeutettuna. Tämän faktan tajuaa jokainen joka ylipäätänsä osaa lukea. Niin sinäkin.

   • 10.1.1

    sakutimonen sanoo

    Kun yhdellä puoleen kansanedustajalla on natsiyhteyksiä ja isolla osalla eduskuntaryhmää yhteyksiä äärikansallismieliseen Suomen Sisuun, niin sietää ollakin demokratiaa arvostavien tarkkailtavana.

    • 10.1.1.1

     LL sanoo

     Perussuomalaisten yhteydet natsiliikkeisiin on se jota sietääkin tarkkailla. Kokoomuksella lienee myös jonkinlaisia yhteyksiä samoihin porukoihin, tässä viittaan mm Wille Rydmanin julkipuheisiin ja muutamien muidenkin koviennarvojen kokoomuslaisiin. En hämmästyisi lainkaan mikäli nämä yhteydet jonakin päivänä tulevat julki. Nuoret kokoomuslaiset ovat jo puhuneet avoimesti ”heikommasta aineksesta” ja ihannoineet nationalistis-fasistisia järjestöjä. Iso osa kokoomuksen äänestäjäkunnasta hylkäsi puolueen viime vaaleissa. Seitsemän paikan häviö oli iso menetys, vaikka ovatkin nyt -ihme ja kumma- hallituksessa.

     Siksi. Tämän hallituksen touhuja on seurattava hyvin tarkkaan.

   • 10.1.2

    stunned sanoo

    Natsien soluttama puolue, joka viis veisaa demokratiasta, jonka puoluetoimisto laatii listoja vastustajistaan ja jonka johtaja kieltäytyy keskustelemasta muutoin kuin omilla ehdoillaan. Kaikkea tätä ei saisi kritisoida plus paljon muuta valetta, joka soinilaisten suusta on maailmaan tullut.

    • 10.1.2.1

     LL sanoo

     Nyt perussuomalaiset ovat keksineet pakolaisten vastaanottokeskuksia. Erikoista. Samaan aikaan hallituspuoluekamut Stubb ja Sipilä vierailevat pakolaiskeskuksissa ja haluavat toivottaa tervetulleeksi.

     Salolainen persu. joka näytti naamansa toimittajille puhui niin älyttömiä, ettei siitä oikein tiennyt että mistä puusta oli koko ukkeli oikein pudonnut. Löytyy iltalehdessä yksi haastattelu ainakin. Omien sanojensa mukaan hän vastustaa (ja persut) vastaanottokeskusta ei ihmisiä. Se on vähän kuin sanoisi kodittomalle, että en minä sinua vastusta mutta pidän kyllä huolen että asut jatkossakin kadulla. Ja niin, tuota mamumölinää ei saa kutsua rasismiksi, koska mamukriittiselle persulle tulee paha mieli.

  • 10.2

   sakutimonen sanoo

   Olen yli viis vuotta kritisoinut kaikki hallituspuoleita ja usein oppositiotakin. Nykytilanteessa on uutta se, että kritiikkiä sanotaan vihapuheeksi.

 10. 11

  kekke sanoo

  Putkonenhan on ite tuomittu raiskaaja. Sopii hyvin tonne persuihin Immosen kanssa.

 11. 12

  Markku T Koivisto sanoo

  Perussuomalaiset, olette tuhonneet Suomen. Kiitos!

 12. 13

  Markku T Koivisto sanoo

  Pilasitte tämän hienon maan. Pystyitte senkin tekemään. Loistava suoritus!

 13. 14

  sanoo

  Maan tapa on, että ministeri saa valita avustajansa. Sisäministeri Petteri Orpolla on kaksi erityisavustajaa, näillä molemmilla oma sihteeri, erittäin todennäköisesti kaikilla Kokoomuksen jäsenkirja. Kuka älähti näistä ja missä?

  Mitä virkanimityksiin tulee, katsokaahan opetus- ja kulttuuriministeriötä. Edellisen hallituksen jäljiltä lähes kaikki avainhenkilöt ovat demareita, kansliapäälliköstä lähtien. Nämäkö muka eivät olleet poliittisia virkanimityksiä?

  Kritisoikaa toki, mutta yrittäkää kritiikissänne olla tasapuolisia ja rehellisiä.

   • 14.1.1

    LL sanoo

    Niin niin, tämän tiedämme. Mikä on maan tapa. Kritiikin kärki kohdistuukin siihen, että mitä tuli ennen vaaleja lupailtua ja sanottua toreilla ja vaalimökeissä? Ja mikä on nyt tullut esille ja näkyväksi.

    • 14.1.1.1

     sanoo

     Selitä nyt LL ihan omin sanoin miksi ministeri ei saa valita mieluistaan henkilökohtainen avustajaa. Mihin lupauksiin viittaat, tarkkaan ottaen? Mielestäni tässä on taas tehty kärpäsestä härkänen, koska persut.

    • 14.1.1.2

     sanoo

     Selitä nyt LL ihan omin sanoin miksi ministeri ei saa valita mieluistaan henkilökohtaista avustajaa. Mihin lupauksiin viittaat, tarkkaan ottaen? Mielestäni tässä on taas tehty kärpäsestä härkänen, koska persut.

 14. 15

  Heidi Hammarsten sanoo

  Tuota, jos vähän googlaa niin tämä Ullven-Putkonen on ollut myös ministeri Guzenina-Richardsonin erityisavustajana ennen kuin kääntyi persuksi. Silloin ilman mitään älämölöä ja nepotismisyytöksiä.

  • 15.1

   sakutimonen sanoo

   Hän ei ollut naimisissa silloisen puolueensa puoluetoimiston vetäjän kanssa.

   • 15.1.1

    Heidi Hammarsten sanoo

    Joo, mutta tarkoitan että hänellä on kokemusta vastaavasta hommasta, ja hän on hankkinut kokemuksen ilman nepotismia. Poliittisten avustajien pätevyysvaatimukset ovat muutenkin vähän luokkaa ”ekonomi, merkonomi tai reipas poika/tyttö, jolla on mopo”. Persut antavat paljonkin aihetta mätkimiseen, mutta tämä ei yllä Top10-listalle.

   • 15.1.2

    Anniina sanoo

    Ymmärtääkseni Ullven-Putkonen oli Guzeninan eduskunta-avustaja, mikä on vähän eri asia kuin ministerin erityisavustaja. Jälkimmäisellä on usein suoraa poliittista valtaa esimerkiksi neuvotteluissa yms. toisin kuin kansanedustajan avustajalla.