Näin leimataan työttömät

Sosiaalisessa mediassa on tänään nopeasti levinnyt  Ylen uutinen, jossa lieksalainen leipomoyrittäjä hämmästelee työttömien laiskuutta ja heidän liian helposti saamiaan tukia. Hänen mukaansa edes luvassa ollut varma työpaikka ei innostanut työttömiä hakeutumaan rekrytointikoulutukseen.

– En keksi muuta syytä kuin se, että saako tukia liian helposti, yrittäjä toteaa.

Minäpä keksin. Yritys tarjosi yhdeksän kuukautta kestävää rekrytointikoulutusta eli työssä oppimista. Kyseessä ei ole oppisopimuskoulutus, jossa maksetaan palkkaa. Rekrytointikoutuksessa tehdään normaalia työtä, joka leipomossa on kolmivuorotyötä, mutta koulutusaikana työstä ei makseta palkkaa. Sitä tehdään pelkällä työttömyysetuudella eli valtio sponsoroi työnantajaa ilmaisilla työntekijöillä. Lisäksi tarkemmin juttua lukiessa selviää, että sitä työtä ei koulutuksen jälkeen olisi kuitenkaan kaikille tarjolla. Osa saisi vakituisen työpaikan, mutta osa vain kesätöitä ja niitäkin vain mahdollisesti.

Ketä kiinnostaa tehdä yhdeksän kuukautta palkatonta työtä siinä toivossa, että ensi kesänä saattaisi päästä kesätöihin? Entä jos niihinkään ei pääse? Entä jos yksikään koulutettava ei saa vakituista työpaikkaa tai edes sitä kesätyötä, vaan yrittäjä ilmoittaa työstä olevan puutetta ja ottaa uudet rekrytointikoulutettavat? Tätä tehdään kaikkialla ja kaiken aikaa ilman että yrittäjillä on koskaan pienintäkään aikomusta ruveta maksamaan palkkaa kenellekään. Työttömät tietävät tämän oikein hyvin ja osaavat epäillä varsinkin sellaista yritystä, jolla viime aikoina on ollut taloudellisia vaikeuksia.

Tällaiset ajatukset eivät varmasti ole juolahtaneet linkkiä innokkaasti jakavien mieleen. He hihkuvat kuinka taas on todistettu työttömien makaavan mieluummin kotisohvilla syrjäytymässä kuin tekevän työtä. Sellaisilta on heti otettava kaikki tuet pois, niin kyllä rupeaa työnteko maistumaan.

Tällaisten reaktioiden herättäminen oli koko uutisen tarkoituskin ja hyvin näkyy toimivan. Koko juttu näyttää taas kerran olevan hallituksen ja elinkeinoelämän tilaama mielien muokkaus, jolla hankitaan yleistä hyväksyntää tulossa oleville työttömyysetuuksien leikkauksille. Sen tarkoituksena taas on alentaa palkkoja ihan yleisesti pakottamalla työttömät ottamaan vastaan huonosti palkattua työtä. Ja jo ihan suoraan sanottuna tavoitteena on teettää mahdollisimman paljon palkatonta työtä.

Tätä eivät taaskaan ymmärrä ne korvaamattomiksi työntekijöiksi itsensä luulevat, jotka paheksuvat syvästi runsailla tuilla laiskottelevia työttömiä. He eivät vieläkään tajua, että heidän omaa oksaansa tässä sahataan. Kohta he ovat sallaisessa tilanteessa, että heille tarjotaan nykyistä alempaa palkkaa tai potkuja. Sittenpä he ovatkin itse siellä sohvalla, laiskan leima otsassa.

He ovat kuin tämän yli 20 vuotta vanhan Lapinlahden Lintujen sketsin rähisevät minigolfaajat:

 

Kommentit
 1. 1

  jullikka sanoo

  Vaan mitäpä sanot tästä:
  http://www.taloussanomat.fi/sivu.php?page_id=1?

  Hallitus haluaa siirtää työnvälityksen yksityisille yrityksille. Omat kokemukset työvälitysfirmoista ovat ihan hyvät. Haastatteluita yrityksiin on järjestynyt ja yksi työpaikkakin. Työkkäri ei koskaan pystynyt mitään tarjoamaan edes pyynnöstä.

  Vaan vähän epäilyttää. Jos yksityinen yritys saa valtiolta rahaa töiden järjestämisestä, niin niitä lienee järjestetään. Tempputyöllistäminen ponkaisee niin sanotusti nextille levelille.

  Eniten kai tässä hirvittää se, että millä moraalilla työttömiä ruvetaan pompottamaan. Uskoisin, että Työkkäri edes pyrkii toimimaan oikein, mutta miten lienee kansainvälisen veroparatiisi yrityksen laita? Varmaan vedetään tyylillä ”rapatessa roiskuu”.

  Vaikka saataahan sitä yllättyä iloisesti?

  • 1.1

   Katja sanoo

   Ei saata.

   Kyseinen käytäntö on jo käytössä Iso-Britanniassa, ja on tehnyt työttömien elämästä monta kertaa kurjempaa. Käytännössä homma on luukulta toiselle juoksemista, näiden yksityisten, voittoa tekevien firmojen pillin mukaan tanssimista.

   Tapaus 1: sairas ihminen, joka on saanut kymmenen vuotta työkyvyttömyyseläkettä, pakotetaan ”työllistymiskursseille”, uhkana eläkkeen lopettaminen. Läsnäolopakko, vaikka sairaus tekee läsnäolosta käytännössä mahdotonta.

   Tapaus 2: aktiivisesti töitä hakeva ihminen saa tietää, että työttömyyskorvauksen jatkamiseksi hänen on saavuttava tapaamiseen yksityisen firman kanssa – kolme päivää sitten.

   Tämä on yksityistämisen tulos, enkä jaksa uskoa, että se ketään yllättää, onhan se jo moneen kertaan monilla aloilla nähty, tässäkin Suomen maassa.

 2. 3

  Veli-Matti Hurskainen sanoo

  Tämä yrittäjä osaa kyllä itse käyttää yhteiskunnan tuet.

  Kolme vuotta sitten hän ”kilpailutti” Lieksan, Nurmeksen ja Joensuun leipomonsa laajennuksesta. Luvassa oli voittaneelle paikkakunnalle 20 uutta työpaikkaa. Nurmes voitti kisan ja rakensi tälle yrittäjälle uuden leipomon varusteluineen 6,5 miljoonalla eurolla. Yritys maksaa tuotantotilasta vuokraa, johon sisältyy pääomaosuus, joten toiveena on, että kaupunki saa rahansa takaisin noin 20 vuodessa, jos yritys niin kauan pysyy pystyssä.

  Mutta ne 20 uutta työpaikkaa. Ei tullut. Heti uuden tuotantotilan avajaisten jälkeen tämä yrittäjä ilmoitti paikallislehden välityksellä, että tällä ”investoinnilla” (jota yritys siis ei tehnyt) turvataan nykyisten työpaikkojen jatkuvuus. Se siitä.

  Minusta yrittäjä sai yhteiskunnan vastikkeetonta tukea, vieläpä antamalla katteettoman lupauksen.

  • 3.1

   EevaLinnanmäki sanoo

   Olisiko parempi, että työttömälle annettais työssäopiskeluun laina ja sillä opiskelija maksaisi yrittäjälle koulutuksesta. Näin minä tein, opiskelin ja olen ollut työtön siitä ammatista , tehnyt yhtä jos toistakin työtä ja ollut välillä työtön. Tätähän se on. Lainakin on maksettu

   • 3.1.1

    stunned sanoo

    Parempi olisi, että yrittäjä investoisi yritykseensä omia rahojaan tai yrittäjä hakisi yksityiseltä pankkisektorilta markkinakorkoista lainaa. Ne, joilla on pääomaa, saisivat hakea rahalleen tuottoa investoimalla leipomoon.

    Miksi veronmaksajien pitäisi tukea lieksalaista leipomoyrittäjää vastikkeetta, jos veronmaksajat eivät siitä liiketoiminnasta mitään hyödy?

    Vähintä mitä lieksalainen leipomoyrittäjä voi tehdä, on palkata lieksalaisia työhön, ottaa lieksalaisia oppisopimuskoulutukseen ihan jo osoittaakseen kiitollisuutensa yhteiskunnalle ja veronmaksajille, jotka ovat yrittäjää auttaneet.

 3. 4

  PeelsePuupi sanoo

  Ylen uutisessa myös mainittiin, että kyseinen yrittäjä on aiempina vuosina järjestänyt vastaavan koulutuksen KUUDELLEKYMMENELLE työttömälle. Ja nyt on sitten olevinaan työvoimapula? Otan tämän niin, että leipomo on suuremmanpuoleinen, ja että nämä 60 aiemmin palkatta koulutettua ovat nyt työsuhteessa yritykseen? Vai miksi muuten yrittäjä huutelee uusien työntekijöiden perään? Ai niin, hän etsiikin PALKATTOMIA työntekijöitä.

 4. 5

  tom sanoo

  Tää on niin tuttua…kun yritykset saivat ottaa työharjoittelijoita,työkokeilijoita jopa että heille maksettiin siitä niin tää repesi käsiin..ennen kun sai työpaikan..vakkarin oli koeaika mistä sai palkan..nyt on palkaton työharjoittelu 3-6kk ja ei takuita työstä..ja jos sen keskeytät niin menetät tuet..etteikö Suomessa orjatyövoimaa…ymmärrän vielä että jossain sairaalassa mutta kun yksityinen käärii voittoja ilmaisella työvoimalla…ei käy.

  • 5.1

   Kari Happonen sanoo

   Tässä on hyvä alku PAIKALLISESTA sopimisesta, mitä ta:t huutelevat jotta se vasta työllistää. HUOM. kyllä nytkin on paikallinen sopiminen mahdollista,mutta ta:t ei käytä sitä. Koska siinä on omat säännöt ja TES:ssiä on noudatettava. On se kumma ,kun lama on työntekiöiden -ja SAK:n syytä, eikä veronkiertäjät joudu mistään vastuuseen. Miksi tiedotus välineet ovat niin hanakoita tämäntapaisista asioista julkistamaan ,eivätkä ota asioista oikeaa selvyyttä…?

   • 5.1.1

    Tonton sanoo

    Tämä on juuri se Kokoomuksen malli, jota Kepu intona tukee. Siirretään yrittäjille veronmaksajien rahaa.

 5. 6

  Ingmar Forne sanoo

  Arvasinhan minä että siinä lehtijutussa oli joku koira jossakin haudattu. Kiitos! Nyt selvisi.

 6. 7

  Minä sanoo

  Nii no eikö se niin ole että he mielummin makaavat sohvalla kuin tekevät työtä jos eivät tee sitä työtä???? JOO palkatonta. MUTTA TYÖTÄ !!!!!!!!!!!!!!! MIELUMMIN MAKAA KUIN TEKEE SITÄ TYÖTÄ JOS KERRAN MAKAA ! Toisaalta voihan sitä maata vaikka mielummin tekiskin töitä. Onhan sekin työtä hakata halkoja omassa kodissaan. Että niinku MITÄ SITTEN? Tämä asia on aivan täysin objektiivinen. MORAALI JEE JEE ei kiinnosta

  • 7.1

   Maija Aho sanoo

   Että mitä? Sun kommentista ei ota selvää erkkikää.

 7. 8

  Mikis sanoo

  Tulipa siitä pysyvät työpaikka tai ei, tai sitten työssäharjoittelua samalla rahalla kuin mitä kotonamakoilusta saa, niin sinne pitäs silti MÄÄRÄTÄ ihmiset, jos eivät itse suostu menemään. Silloin kaupungissa on 20% työttömyys, niin yritykset tietävät ettei heidän tarvitse tapella tarjolla olevasta työvoimasta, joka on kaikenlisäksi sellaista kuraa, ettei sille kannata oikeastaan edes maksaa täyttä palkkaakaan. Heti lyhyen koeajan jälkeen työntekijästä on hyvin vaikea päästä eroon ja nämä yleensä tietävät sen erittäin hyvin. Kerran kun on siihen kikkareeseen yrittäjä polkaissut, niin eipä tee mieli tehdä samaa toista kertaa. Parempaa, työhaluista materiaalia jos noista löytyy, niin on yrittäjän etu palkata sellainen henkilö. Se on aina parempi ja tehokkaampi kuin 10 harjoittelussa olevaa kokelasta. Mutta valitettavasti sellaisella motivaatiolla varustettuja työntekijöitä ei tuossa 20% joukossa ole – muutenhan he olisivat jo töissä tai perustaneet oman yrityksen. Näin se vain on.

  • 8.1

   sakutimonen sanoo

   Katsoitko tuon Lapinlahden Lintujen sketsin? Olet selvästi yksi noista hahmoista.

   • 8.1.1

    Mikis sanoo

    Ehkä olen, ehkä en. Teen pitää työpäivää ja jatkan sivutoimisena yrittäjänä tarvittaessa yöt ja viikonloput läpeensä. Minulle ei tulisi mieleenkään olla tekemättä mitään. Ehkä tätä näkökulmaa on vain vaikea ymmärtää… ennenaikaan kun oli pakko mennä töihin tai sai kuolla ojaan, ihmiset myös menivät töihin. Ajat ovat muuttuneet. Ei sen noin rankkaa tarvitse enää koskaan olla, mutta turha on kenenkään yrittää selitellä tätä asiaa paremmin päin – jos ei vakitöitä löydy niin sitten otetaan sitä mitä saadaan jotta edes suunta olisi oikea. Nyt se ei ole. Itsekin aikoinaan työttömänä olleena tiedän millaista on elää niukasti tekemättä mitään, niin voisi elää nykysuomessa vaikka koko elämänsä.

    Mutta meillä on oikeasti myös tämä kasvavien tuloerojen ongelma – eli massa joka ei tee mitään ja sitten ne jotka eivät lepää yhtään. Tuo ongelma ei katoa pois jos kaikki jatkuvasti siirtyvät kortistoon valittamaan ”ei ole oman alan töitä tarjolla, joten en tee mitään”.

    • 8.1.1.1

     stunned sanoo

     Kenenkään etu ei ole tehdä palkatonta työtä. Palkaton työ lisää työttömyyttä. Jokainen rehti yrittäjä, joka tosissaan tarjoaa oikeata palkkatyötä, saa hakemuksia satamäärin. Esimerkiksi Finnair juuri hiljattain pisti hakuun sata työpaikkaa. Hakemuksia tuli heti 3500. Lieksalainen yritystuilla elävä leipomoyrittäjä saa orjatyötarjouksiinsa muutaman kymmenen hakemusta, mikä on ihan oikein ahneelle. Kunnon yrittäjä kantaa yrittäjänriskinsä itse, ei odota yhteiskuntaa apuun halleja pystyttämään, ja palkkaa tarpeen mukaan palkkatyöhön. Tekemätöntä työtä on aina, mutta jos palkka ei juokse, ei juokse kustikaan.

    • 8.1.1.2

     Timo K sanoo

     Kyllä se niin vain on, että kyllä työtä tekevälle löytyy, vaan eipä nyky tuilla tekeviä oikein löydy.

     Itse aikoinaan raadoin kun hullu ilmaiseksi työharjoittelussa muutamia kuukausia. Näytin työharjoittelu työpaikalle, että siellä voi oikeasti tehdä töitäkin, eikä kuluttaa vaan aikaa josta maksetaan palkkaa. Oli siinä monet vakkarityöntekijät ihmeissään, et mikäs tuo heppu on kun tekee kaiken työn ja vielä ilmaiseksi. Arvatkaas TE-keskuksen vätykset miksi tein näin? No tietenkin siksi että en ole tuo jälkeen nähnyt työtöntä päivää, ja olin siinäkin firmassa jonkunaikaa vakiotyössä, kunnes soiteltiin toiseen firmaan ja siitä se oravanpyörä alkoi.

     Eli ihan turhaa on selitellä kuinka ilmainen työ ei kannata, eikä kukaan hullu sitä tee. Tekosyitä kaikki..

     • 8.1.1.2.1

      sakutimonen sanoo

      Olisikohan sinun aika päivittää työelämätietosi? Ennen oli töitä, mutta nyt ei ole.

     • 8.1.1.2.2

      T. K. Lehtinen sanoo

      Kivaa, että olet näyttänyt ”työharjoittelu työpaikalle” taivaanmerkit…Koulutus olisi myös hyvä asia, voisit harkita sitäkin, voisi ulosanti tulla sellaiseksi, että kolmaskin firma soittelisi. Oravanpyörässä tehdään varmaan arvokasta ja vaihtelevaa työtä. Heti, kun liikutukseni tästä tarinasta hellittää, lähden tästä heti ilmaiseen harjoitteluun, itseasiassa kahteen samaan aikaan! Kyllä minustakin arvostettu puhelinmyyjä tulee… Varo vaan, etten tule samaan firmaan, nimittäin, Sinut saneerataan, kun ilmainen orava ilmestyy pyörittämään pyörää…

  • 8.2

   LL sanoo

   On loukkaavaa kutsua työttömyyttä ”kotona makoiluksi” varsinkin ellei tiedä siitä rumbasta yhtään mitään. Kokemuksesta sanon, että makoilu ei kuvaa kuin fantasioijan mielen sisältöä. Työttömyysfantasiat ovat kaukana todesta.

   Mikis on sitä mieltä, että työttömät ovat sellaista ”kuraa ettei heille kannata edes maksaa täyttä palkkaa”. Meitä kurahousuja on nyt reilu puoli miljoonaa ja lisää tulee. Kyllä me Mikiksen työt tehdään, ja reilusti pienemmällä palkalla kuin mitä Mikis saa. Työnantajat tykkää. Yleislakkoakin on jo vilauteltu, kun työssäkäyvien palkkoista on nyt myös kyse. Työttömät saattavat innostua tekemään ne yleislakon alaiset työt. Siinähän sitten soittelevat suutaan, ne jotka ovat lakossa. Näin kuule voi käydä, Mikis, ellei solidaarisuutta ole.

   • 8.2.1

    keke sanoo

    ”Työttömät saattavat innostua tekemään ne yleislakon alaiset työt. Siinähän sitten soittelevat suutaan, ne jotka ovat lakossa. Näin kuule voi käydä, Mikis, ellei solidaarisuutta ole.”
    Solidaarisuuttahan muuten ei muuten ole. Joten keke toivoo lakkoaaltoa Sipilän hallituksen aikaan. Keke on tehtaanportilla samana aamuna kun lakko alkaa hattukourassa kysymässä työtä. Siitä vaan antaa tulla haukkukaa rikkuriksi samanlainen rikkuri sitä ollaan kun tehdään hommia ilman TES:iä.

    • 8.2.1.1

     LL sanoo

     Totta puhut. Työttömät ovat yhteiskunnan vihollisia ja vain siihen pisteeseen asti kun työssäkäyvät ryhtyvät kapinaan. Huomaavat, ehkä, että heitäkin viilataan linssiin nyt ja tosi pahasti.

     Juu, ei tunnu enää yhtään missään jos joku huutaisi: Rikkuri! Rikkuri! Rikkuri! Jos ja kun on kuullut saman ihmisen suusta: Elämäntapaintiaani! Luuseri! Muiden piikkiin eläjä! Sohvalla köllivä kaljankittaaja! Sossunvaroilla elävä paskakasa! Ottaisit vaan itseäsi niskasta ja menisit töihin! Onhan niitä työpaikkoja vaikka kuinka, senkun vain meet ja haet ja teet! Sossuntuet on liian suuret!

     Siinähän nuo huutajat oppisivat.

   • 8.2.2

    Mikis sanoo

    Olen makoillut oman nuoruuteni kotona ja vetänyt sossunluukusta rahaa kunnes sain omasta niskastani kiinni. Tiedän mitä se on, myönnän avoimesti makoilleeni ja olleeni kuralla tuolloin. Mitä sitä piilottelemaan? Jos ei ole pakko ottaa töitä vastaan niin silloin jostain saa väkisinkin kelvolliseen elämiseen riittävät resurssit. Minä ainakin elin ihan mukavasti sossun rahoilla aikoinaan, se riitti ruokaan ja kaljaan kohtuullisesti. Mutta jos haluaa elämässään enemmän, niin silloin on otettava riskiä tai tunnettava tuskaa. Jos yrittäjyys ei ole se juttu, niin sitten tartutaan johonkin muuhun vaikka kuinka sylettäisi.

    • 8.2.2.1

     LL sanoo

     Olet makoillut nuoruutesi. Oletko ajatellut, Mikis, että se on aikalailla eriasia kuin se että joudut työttömäksi aikuisiällä? Ammattitaitoisena ja kokeneena. Eikä työpaikkaa saa eikä löydy, vaikka tekisi mitä. Yritystä ei voi jokainen perustaa, se saattaa olla täysin mahdotonta monille.

     • 8.2.2.1.1

      Timo K sanoo

      En sanoisi niin että mahdotonta monille, vaan pitkän tuskan takana. Kuvaisin mielummin tuota kirjoitustasi saamattomuudeksi kuin mahdotonta tehdä jotakin. Aina on mahdoollista tehdä vaikka mitä jos tahtoa riittää, vaan eipä tunnu monilla riittävän. Aikaa ja työtä ja tuskaa se kysyy, mutta mikäs tässä maailmassa ilmaiseksi tulisi. Turha odotella ilmaista työpaikkaa, ne oli ja meni eikä takaisin tule. Nyt on raadettava ja tehtävä paljon työtä sen eteen että saa työtä itselleen. Kannattaisi vain asennoitua moiseen eikä seistä marmattajien riveissä kuinka töitä ei ole.

    • 8.2.2.2

     stunned sanoo

     Lieksalainen leipomoyrittäjä on ainakin tarttunut yhteiskunnan tukiin.

     • 8.2.2.2.1

      LL sanoo

      Jepjep. Niin onkin.

      Erinomaisen vastenmielinen on myös tyyppi, jolla ei ole muuta suhdetta työttömyyteen kuin tämä: ”Itsekin aikoinaan työttömänä olleena tiedän millaista on elää niukasti tekemättä mitään, niin voisi elää nykysuomessa vaikka koko elämänsä.”

      Koska. Hän ei puhu totta.

  • 8.3

   Kari Happonen sanoo

   Kuules Mikis…Toivottavasi emme ole menossa sinne 30 luvulle ,vaikka sinä ja muut TA:t sitä niin haluavat…

 8. 9

  JMOlli sanoo

  Taas puhdas vastakkainasettelutilanne.Puhtainta suomalaista tapaa kommunikoida.Olen sitä mieltä että ”palkatonkin” työ luo merkityksellisyyttä elämään. Se tuo sinut osaksi yhteisöä ja kuten tämän tarinan yhteydessä opit uuden ammatinkin ILMAISEKSI. Loppupeleissä sen vakituisen paikan saaminen on kiinni omasta panostuksesta eli sitäkään hopeavadilla tarjota mutta kyllä jos se on ansaittua. En näe mitään muuta kuin mahdollisuuksia tuollaisessa työn kautta oppimisessa koska se on ollut myös oma keinoni takaisin työelämään. Olen kiitollinen omasta mahdollisuudestani …eri sektorilla kuitenkin …ja kieltäydyn näkemästä piruja joka kulman takan (sitä tekee jo nyt aivan liian moni suomalainen). Siinä missä työnantaja antaa työnteon ja uuden oppimisen mahdollisuuden työntekijälle niin eikö mahdollisuus voitaisi myös suoda työnantajalle kyseenalaistamatta hänen motiivejaan automaattisesti ”hämäriksi.” Ranskassa leipurin ammatti on suuresti arvostettu käsityöläisammatti …sinnekin voisi hakeutua töihin ja hieman kansainvälistyä jos ensin saisi perusteet vaikka tällaisen työssäoppimisen kautta. Mahdollisuuksia, niitä on aina kun pitää asenteen ja silmät auki. Tämä kaikki syyllistämättä työtöntä (viittaan leipurin kirjoitukseen) tai työnantajaakaan, mikä näytti sitten olevan kuitenkin tämän vasta-artikkelin tehtävä. Kaikkien syyllistäessä kaikkia ei mitään tule tehtyä, ei ratkaisuja löydettyä ja työttömyys kasvaa ja hassua …pula työntekijöistä siinä samalla. Ei ihan viisas yhtälö mihinkään.

  • 9.1

   K_ sanoo

   Ei se kyllä ihan näin mene, työnantajat kun surutta käyttävät systeemiä hyväksi. Eräs kaverini joka oli pitkään työttömänä ja sai silloin tällöin määräaikaisia pätkäduuneja niin laitettiin pariin kertaan juuri tällaiseen ”ilmaistyövoimapaikkaan”, kyseli koko ajan mahdollisuudesta jatkaa harjoittelun loputtua niin vastaus työnantajalta oli ”kun meille tulee sun jälkeen uusi niin ei”. Ja kyseli pariin otteeseen koulutuksensa vastaavaa työtä yhdestä firmasta niin sanottiin vaan et ”meillä on aina palkaton harjoittelijanpaikka kyllä vapaana”. Eli toisinsanoen monet työnantajat hyväksikäyttävät systeemiä; toisella palkattomalla harjoittelijalla ajanjakso loppu niin eikun potku persauksille ja uusi palkaton harjoittelija sisään. Ja vielä ihan tiedoksi; ne _ilmaiseksi_ opitut taidot ei auta yhtään. Minullakin jo kolmen ammatin tietotaidot niin olen saanut vain joko määräaikaisuuksia tai tarjottu nollasoppareita, jonka yhden kerran erehdyin ottamaan ja olin loukussa sitten sen kanssa. Koska työnantaja valehteli haastattelussa tarjoavansa paljon tunteja mutta totuudessa sain yhden vuoron kuussa ja en voinut edes irtisanoutua kun olisi pamahtanut karenssi päälle!

  • 9.2

   keke sanoo

   ”Olen sitä mieltä että ”palkatonkin” työ luo merkityksellisyyttä elämään.”
   Olen muuten eri mieltä.

   ”opit uuden ammatinkin ILMAISEKSI”
   Ei opi. Kyseessä ei ole mikään elintarvikealan perustutkinto.

   ”Se tuo sinut osaksi yhteisöä”
   Ei tuo.

   ”Ranskassa leipurin ammatti on suuresti arvostettu käsityöläisammatti …sinnekin voisi hakeutua töihin ja hieman kansainvälistyä”
   Ranska on hieno maa ja kannattaisi työttömän pullamaakarin siellä tuotantohihnalla lukea, että minkä ihmeen takia Pariisissa ei tänäkään päivänä osteta tuoretta leipää ihan aamutuimaan. Siinä on yksi oppitunti joka tuntuu aika monelta unohtuvan ja pitää varmaan se oppi käydä ulkomailta hakemassa että mitä tehdään työnantajille jotka eivät maksa palkkaa.

   Muuten en ollut varma olitko tosissasi vai et. Poen laki

   • 9.2.1

    Jaana sanoo

    Pariisissa ei saa tuoretta leipää koska,
    kukaan ei viitsi enää tehdä töitä aamuvarhaisella, kun rahan saa muutenkin,
    koska kuka nyt viitsisi ottaa rahallisen riskin ja perustaa leipomon ja työllistää muita, maksaa veroja ja työntekijän maksuja kun sen saa helpomminkin,
    koska huonoista työntekijöistä ei pääse eroon Ranskassa IKINÄ,
    koska nuoret eivät halua tehdä ruumillista työtä, oppia ammattia, vaan haluavat olla projektijohtajia ja tietävät jo kaiken,
    koska työntekijät voi tulla töihin tai sitten ei, työnantaja ei voi mitään,
    koska raaka-aineiden, vuokrien, sähkön, työntekijöiden hinta nousee ja 2 euron baguette ei sitä enää kata,
    koska Carrefour myy Puolassa tuotettua pakastebaguettia halvemalla,
    koska kuka nyt viitsii olla 7 päivää viikossa töissä ja paimentaa työntekijoitään.

    • 9.2.1.1

     keke sanoo

     ”Pariisissa ei saa tuoretta leipää koska,”
     Muistetaan ettei keke koskaan näin väittänyt asianlaidan olevan. Sen verran historiaa voi kuitenkin lukea että mikä oli pariisin kommuuni, miksi se syntyi ja mitkä olivat ensimmäiset lait jotka kommuuni laittoi käytäntöön sekä mitä tekemistä niillä oli paikallisten patonginvääntäjien työoloihin.

     • 9.2.1.1.1

      Jaana sanoo

      Mutta tulipahan selväksi miksi Ranskassa tuore baguette alkaa olla harvinaisuus 😉 Eikä tuo historaillinen syy ihan taida se olla.

     • 9.2.1.1.2

      keke sanoo

      ”Mutta tulipahan selväksi miksi Ranskassa tuore baguette alkaa olla harvinaisuus”
      Ihan tuoretta leipää tuli vielä vuosi sitten syötyä Pariisissa olkoonkin että lähes 150 vuoteen ei siellä sitä aamulla ole ollut tarjolla.

     • 9.2.1.1.3

      Jaana sanoo

      Mä olen kyllä saanut, mutta oli tuppukylä ei Pariisi ja ahkera leipuri.

     • 9.2.1.1.4

      Jaana sanoo

      Pariisista saa muuten aamulla, sunnuntaina sitä leipää. Ja oletko Keke varma ettei ollut Puolasta tuotetusta pakastetaikinsta tehtyä. Tosi yleistä muuten, ihan kuin Stokkallakin. Tavis sitä vaan ei maista.

   • 9.2.2

    Timo K sanoo

    keke se tuntuu olevan pahasti ojassa. Eipä ihme että työttömiä riittää kun tällein ajatellaan asioista. Työnteko nimenomaan tuo merkitystä elämään. Ja samalla opit alasta paljon mitä teet, jos olet siis valmis tekemään kunnolla työtä ja oppimaan aina uutta. Mutta jos asenteesi on tuo, niin eipä ilmaistyöpaikasta ole sinulle mitään apuja. Asenne kohdalleen ja ennakkoluulot roskiin ja rohkeasti hihnalle raatamaan ja uutta oppimaan. Näyttäkää niille työntekijöille että kyllä me töitäkin osataan tehdä, ja huomaatte pian että olette palkkatyössä. Näin se homma menee. Pitää siis olla valmis tekemään ja paljon ja ilmaiseksi. Palkaksi tulet vielä saamaan työpaikan.

    • 9.2.2.1

     stunned sanoo

     Niillä palkattomilla uurastajilla työnantaja näyttää vielä itsevarmana vakiväkenä samaa työtä tekeville, kuinka heidät voidaan koska hyvänsä korvata palkattomalla harjoittelijalla. Samalla hivutetaan palkkaa ja ehtoja huonommiksi, koska kilpailu. Yhteiskunnan tuet kelpaavat silti näille yrittäjille, koska voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan.

     Palkattomasta työstä palkkana on hiipivä työttömyys ja krooninen palkanmaksuhaluttomuus.

    • 9.2.2.2

     LL sanoo

     Timon kehitykselle tekisi hyvää viisi vuotta palkatonta työntekoa eri nimikkeillä, niitähän on jo liuta erilaisia. Sitten oikein vittumainen ja luonnevikainen työvalmentaja joka valvoisi, että hän tekee paljon ja ilmaiseksi. Monta vuotta.

  • 9.3

   stunned sanoo

   Ranskalainen leipuri ja lieksalainen leipätehdas. Kumman leivissä mieluiten? Liukuhihnalla ja jauhovarastossa ei opi mitään ammattia. Lieksalainen leipomoyrittäjä ei opasta kädestä pitäen innokasta leipurinalkua.

   ’Työ tekijäänsä opettaa’ eli pulinat pois, portin takana on tulijoita. Ei näistä palkattomista orjista leipureita haluta. Oppisopimuskoulutus palkalla on sitä varten.

 9. 10

  Helena Kangaskortet sanoo

  On tässä asiassa toinenkin puoli. Olen itse töissä sairaanhoitajana säätiöpohjaisessa palvelutalossa. TE-toimisto lähettää meille säännöllisesti ns. hoitoapulaisia. He tekevät vähän kaikkea ja samalla saavat harjoitusta hoitotyöstä. Juuri viime talviset kaksi naista pääsivät työkokeilunsa jälkeen lähihoitajaksi opiskelemaan, ja olivat ns. onnesta soikeena.
  Nykyään monet joutuvat syystä jos toisesta vaihtamaan alaa. On erinomaisen hyvä asia, että hoitoalasta haaveilevat pääsevät työkokeiluun, jonka aikana tulee selväksi, onko se heidän alansa vai eikö. Nykypäivänä hoitolaitoksissa on ihan liikaa lähihoitajia, jotka TE-toimisto on lähes karenssin uhalla pakottanut opiskelemaan – ja joita ei yhtään itse työ kiinnosta. Sellaisten kanssa on karseaa tehdä työtä ja natsihoitajia on muutenkin ihan liikaa.
  Korostan, että suurin osa lähihoitajista on kuitenkin ihan ässiä 🙂
  Ei tätä tietenkään tuohon leipomohommaan voi verrata, mutta ei tuilla työskentely pelkästään huono asia ole.

  • 10.1

   LL sanoo

   Kuinka moni palkaton hoitoapulainen ei pääse opiskelemaan tai ei saa vakituista työpaikkaa? Se olisi kiinnostavampi tieto kuin se, että kaksi pääsi opiskelemaan.

    • 10.1.1.1

     stunned sanoo

     Yrittäjän kuuluu ottaa riski yrittämisestä, myös epäonnistuneesta rekrystä. Sitä ei saa sälyttää työntekijän harteille.

     • 10.1.1.1.1

      Pekka Lehtikoski sanoo

      Ainahan se riski on myös työntekijän harteilla, epäonnistunut yritys tarkoittaa että kaikkien palkan maksu loppuu.

     • 10.1.1.1.2

      stunned sanoo

      Hyvin moni voittoa tuottava yritys vähentää työntekijöitä. Yrittäjän riski on yksiselitteisesti yrittäjän kontolla. Työntekijällä ei ole sananvaltaa yrityksen liiketoimintaan ja omistukseen, joten hänelle ei voi yrittämisen riskiä sälyttää.

      Isopalkkaiset johtajat voisivat nyt ilmoittautua vastuunkantajiksi. Niinhän se aina menee, että lattiatasolta väenvähennys alkaa. Syyttömät kärsivät ja vielä syyllistetään.

    • 10.1.1.2

     LL sanoo

     Työnantajan on uskallettava ottaa riski ja maksaa palkka työnteosta eikä käyttää vain hyväkseen heikomassa asemassa olevia ja käyttää julkista rahoitusta yritystoiminnan pystyssä pitämiseen. Jos yritys on niin heikko ettei se pysy pystyssä ilman palkattomia työntekijöitä, niin se on kyllä epäonnistunut yritys.

     Reilun kaupan periaatteet pitää olla periaatteina myös meillä:
     http://www.reilukauppa.fi/meista/miten-reilu-kauppa-toimii/

     • 10.1.1.2.1

      Pekka Lehtikoski sanoo

      Jep, olen samaa mieltä että valtion osallistuminen työllistämiseen on haitallista. Se vain vääristää toimintaa ja ajaa palkkaa maksavat yritykset konkkaan, ja sillä pelaavat menestymään.

 10. 11

  Terhi Lehtinen sanoo

  Olen pitänyt suomalaisia viisaana ja ajattelevana porukkana. Nykyinen trendi huolestuttaa, eli täydellinen kritiikin puute, kun ilta-pulut sun muut mediat paukuttavat ”totuutta”, se ostetaan miettimättä. Tutkiva journalisti olisi ehkä ottanut jo selvää, onko tämä ”ammattiharjoittelu” okeasti hyödyttänyt kohderyhmää, eli työttömiä. Onko tullut oikeasti ammatti ja sen mukana töitä, vai tehty työtä koneellisesti 9 kuukautta ja opittu nostamaan 20 kg:n jauhosäkkiä tauotta.
  Työttömät eivät myöskään ole massaa, jota pitää ohjata, hoivata ja komentaa kuin ala-asteikäisiä, joukosta löytyy erilaisia ihmisiä. Ei työtöntä tarvitse nöyryyttää eikä tuntea ylemmyyttä, tämän päivän Suomessa kannattaa muistaa, että voit itse olla huomispäivän työtön.
  Hoitoalalle hakeutuvien testaamisen lisäksi opintoihin kuuluu käytännön harjoittelua, joten opiskelemaan päässeet varmaan sen alalle soveltuvuuden saavat selville, toki on hyvä tutustua ensin, mutta velvoitetyöllistäminen alalle, jota ei halua tehdä… Suhtautuisin varauksella.

 11. 12

  Juupeli sanoo

  Onhan nämä ”palkattomat” harjoittelut joka tapauksessa itse työttömän etu. Se että saako harjoitteluajan jälkeen työpaikan kesäksi tai pidemmäksi aikaa on varmasti omasta asenteesta, toiminnasta kiinni. Varmasti tätä järjestelmää käytetään työnantajien osalta väärinkin. Mutta kyllä se antaa mahdollisuuden tutustua työntekijään ja jos potentiaalia löytyy niin varmasti siitä ”palkitaan” työpaikalla. Tuollainen 6kk harjoittelu palkatta on aika mitätön rahallisesti jos se poikii työuran jossa työskennellään vaikka 25vuotta tai edes vuoden. Työkokemuus sinällään edesauttaa työnsaamista edelleen..

  • 12.1

   K_ sanoo

   Olisiko sinulle ”mitätöntä” se että tukeasi pienennetään koska et olekaan enää työtön vaan työharjoittelija. Toisilla meillä on vuokra ja laskut hoidettavana. Ainiin, ja pitäisi vielä ruokaakin saada ettei kuivu kokoon. Plus minä olen saanut työkkäriltä ehdotuksia työharjoitteluun jonnekin ruokakauppaan.. niin, eihän minulla olekaan kuin 4v. työkokemusta juuri myyjän ja asiakaspalvelijan työstä. Hyvin saa tätä ”kokemusta” uusista taidoista. Ja mitä asenteeseen tulee; olen tällä hetkellä pomppinut määräaikaisilla samassa firmassa kohta kaksi vuotta, vakkariksi tai edes osa-aikaiseksi ei palkata kun perustellaan ettei ole tarvetta (vaikka kuitenkin on). Olen saanut palautetta työkavereiltani että olen hyvä työssäni ja esimiehetkin on tykänneet. Vaan firma ei ”palkitse” minua mitenkään jatkuvalla sopparilla.

  • 12.2

   Mikis sanoo

   Juuri näin tämä on. Näin olen itsekin oman tieni aloittanut. Töihin mennään harjoittelijaksi ja silloin on (jokakerta) mahdollisuus osoittaa olevansa palkkaamisen arvoinen työntekijä – tai palata takaisin kortistoon. Harvaa tuntuu miettivän sitä, miten aikoo esim. vanhuutensa järjestellä. Itsekin löysin oman alani sattumalta, menemällä työharjoitteluun toimialalle josta en tiennyt oikein mitään. Mutta niin vain kävi, innostuin siitä hetkessä. Sääliksi käy vähän näitä ”elämän koululaisia” jotka eivät osaa tarttua tai arvostaa tarjottua tilaisuutta.

   • 12.2.1

    keke sanoo

    Se on kumma miten paljon tänne blogiin saapuu kommentoijia jotka ovat sen työpaikkansa saaneet työkokeilujen kautta vaikka tilastot näyttävät aika karua kieltä sen suhteen kuinka monelle se työelämä aukeaa tätä kautta.

    Ei siinä onneksi olkoon Mikis jos olet löytänyt duunipaikan mistä kirjoitella verkkoon kokemuksiaan puoli kolmen aikaan iltapäivällä.

    Mitä aijempiin kirjoituksiisi tulee olen muuten kanssasi täysin samaa mieltä. Pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä asioille jotain. Niin ne asiat muuttuvat.

   • 12.2.2

    stunned sanoo

    Ilmaista vastaan ei voi kukaan mitään. Yrittäjä on hullu, jos maksaa palkkaa yhdellekään. Oli työntekijäkandidaatti laiskiainen tai stahanovilainen, kukaan ei vakipaikkaa, palkkatyötä saa.

    Hieman kehnompikin suorittaja vetää ohi itsetunnoltaan terveen työläisen, jolla on yksi paha vika: haluaa elää työllään. Orjayhteiskunnan paluu, dickensiläinen riisto ja kurjuus kustannetaan verovaroin.

    • 12.2.2.1

     LL sanoo

     Mikis mielellään luennoi netissä omasta huuruisesta nuoruudestaan. Ymmärtämättä, että työttömän tilanne on vuonna 2015 ihan toinen kuin silloin kun hän oli pojankoltiainen ja loisi sohvallaan kaljaa lipittämässä, kunnes otti itseään niskasta kiinni. Meni ilmaiseksi tekemään töitä ja hetikohta hänet palkattiin 25 vuodeksi, vain mitenkäs se tämä opettavainen moraalitarina nyt meneekään …

     Tilastot ja tutkimukset tosielämästä ovat karua kertomaa näistä uusvanhoista työelämän käytänteistä.

 12. 13

  Pitäisikö perustaa kolututukisa tarjoava firma sanoo

  Onko muuten tietoa paljonko edellisestä 40 henkilön koulutusryhmästä työllistyi? Tuo pudotus 40-20 kuulostaa siltä ettei kovin moni.

 13. 14

  työtön sanoo

  Eikö tosiaan ihmiset osaa käyttää älyään ? JOS tuollaisia työpaikkoja ns,orjatöitä ilmestyy ja JOUTUU näihin väkipakolla menemään, voihan järkevä ihminen tehdä niitä ”töitä” siten kuin työnantaja maksaa palkkaakin, Eli ollaan tekevinään kun ollaan kerran maksavinaan eli työnantja ei hyödy mitään näistä orjatyövoimasta kun tuottava työ melkein pysähtyy ja pientä sabotaasia osaa kuka tahansa käyttää, hups taikinat putosi lattialle, oho kuinka tuo nyt meni rikki, yms,yms nini loppuu nämä orjatyövoiman käyttö äkkiä kun tulee kalliimmaksi korjata kokoajan koneita ja seisokkiaika on pitkä korjausten aikana niin eipä hyödy huijariyrittäjä mitään orjistaan 😀 Näin ne muutkin tekee ja kumma kun äkkiä vaihtuu orjat siinä firmassa sitten 😀 Mutta kun kaikki näin tekevät niin eipä vaihdu eikä ota enää huijari ns,etujaan käyttöön 🙂

 14. 15

  jarkko sanoo

  itse olen sitä mieltä että jos on niin kapea katseinen että ei näe muuta tapaa elää kuin tämän planeettaa tuhoavan, materialistisen, tyhjäpäisen, kellokorrtia raksuttavan elämäntyylin niin silloin on ”tyhjäpää”

  • 15.1

   jarkko sanoo

   toisin sanoen en menisi töihin vaikka maksettaisiin. ennen kuin saan palkkaa juuri sen verran kuin haluan elämäni ajasta saada (koulutuksesta riippumatta) saavat henkselin paukuttelijat hakea jonkun idiootin hommiinsa. kaatukoon koko paska, mie en oo tänne syntyny palvelemaan vaan elämään!

   • 15.1.1

    Jaana sanoo

    Ilmeisesti suomalainen sosiaaliapu on aivan liian kattava. 😉

    • 15.1.1.1

     K_ sanoo

     Tässä juuri se ongelma on; työnantajat ei halua maksaa kunnon palkkaa ja kiertävät työntekijän oikeuksia minkä kerkeävät niin miksi työntekijän sitten pitäisi olla se ”kunnon osapuoli”. Sitä saa mitä tilaa.

    • 15.1.1.2

     keke sanoo

     Joo voihan sen näinkin tulkita kun elossa vielä sinnitellään. Mitä Jarkkoon tulee niin juurikin oikea asenne on miehellä. En minäkään orjaksi ole halunnut vaikka sellaiseksi olen syntynyt.

     • 15.1.1.3.1

      AMK sanoo

      Tämähän on sitä Sipilän vaatimaa tuottavuushyppyä.
      Kuinkahan vain käy???

    • 15.1.1.5

     Pekka Lehtikoski sanoo

     Tarkennuksena vielä se että on ihan ok että Jarkko elää tavalla joka vastaa hänen elämänkatsomustaan. Niin kauan kun tekee sen ilman verorahoja. On myös ihan ok jos en halua olla mukana maksamassa hänen kaljojaan.

     • 15.1.1.5.1

      LL sanoo

      Jaa. Ei se ihan noin mene Pekka. Ostamalla olutta tukee sentään suomalaista juomateollisuutta ja työpaikkoja Suomessa. Raha kiertää kotimaassa eikä lähde minnekään veroparatiisien kätköihin. Jos aiot seuraavaksi sanoa, Pekka, että Sinä maksat Jarkon oluet, niin harjoitat aikamoista itsepetosta. Koska. Minä voisin monta vuosikymmentä veroja maksaneena ryhtyä puhumaan yhtä tyhmiä.

      Voisin alkaa vaatia ettei minun maksamillani veroilla kustanneta päiväkoteja tai peruskouluja tai Kelan kautta pyöritetä yritysten ja erilaisten yhteisöjen työterveyshuollon maksuja tai miksi ihmeessä minun pitäisi kustantaa kaikille perheille lapsilisiä, kun vanhemmat tekevät niillä rahoilla mitä vain päässään keksivät, ja ihan omaa elämäntapaansa toteuttavat. Perhana vieköön, niiltä pitää ottaa tuet pois.

      En ala vaatia tuollaisia. En ole niin tyhmä.

 15. 16

  T. K. Lehtinen sanoo

  Miten se tuki muuten muuttuu perustellummaksi, kun sen saa firmakin? Eli joillakin yrityksillä on keino saada tuet ja ilmainen työvoima ja silloin se on jumalallinen väliintulo… On tervettä maksimoida omistajan voitto, muttei työntekijän palkkaa? Miksi sitten ei tuettaisi pienyrityksiä samalla lailla? Käsittääkseni voisi paremmin ammattitaitoa karttua kuin liukuhihnalla. Mielestäni on myöskin hoitoalalla hienoa, jos ko. tukea saavat yksityiset, jopa monikansalliset yhtiöt.. En tiedä, onko näin, mutta silloin ainakin keisarilta puuttuvat vaatteet.

 16. 17

  Seppo Paakkinen sanoo

  Vuonna 1962 menin ensimmäisen kerran kesätöihin! Tämän jälkeen olen ollut joka kesä
  töissä (paitsi intti aikana) tätä kesää lukuunottamatta. Viimeiset 13 vuotta olin kaupungilla epätyypillisessä työsuhteessa. Parina viimeisenä vuotena palkka aleni, mutta se korvattiin työaikaa lisäämällä (Y) Vuodenvaihteessa kaupunki lopetti palkanmaksun pari vuotta ennen eläkeikää. Joten haempa tässä yli 60v. töitä. Eipä kukaan ole enää kutsunut työhaastatteluun vaikka hakemuksia olen lähetellyt muihinkin kun työkkärin osoittamiin paikkoihin.
  Herkkua se on tämä työttömyys, nyt saa tehdä vapaaehtoistyötä ja toivoa, ettei työkkäri
  anna karenssia ennen eläkkeelle pääsyä. Pitäiskö perustaa nyt se oma yritys – pääomaa kun on! Pää tosin ei taida toimia, kun maksan siitä että saan tehdä vapaaehtoistyötä, pääsisikö näillä perusteilla takaisin psykiatrian ja päihdepalvelun palvelujen piiriin työntekijästä asiakkaaksi?

 17. 18

  sanoo

  Turha tulla vinkumaan vastakkainasettelua tai sitä ettei hyviä lupailuja uskota. Miksi yrittäjän riski on työntekijän riskiä siinä määrin pyhempi tai muuten poisliruteltavissa, että viimemainitun pitäisi koska tahansa käskettäessä hypätä ja huulilla saa olla vain kysymys:”kuinka korkealle hypätään, pomo?”

  Jos otat maksamatta lähes mitä vaan mistä vaan, vartija tai järjestyksenvalvoja ottaa kiinni etkä pääse ikinä edes ovesta ulos. Jos menet väkisin valtion holviin ottamaan etuutta, jota sinulle ei ole myönnetty ja maksatukseen pantu, huomattava joukko poliiseja ottaa sinut kiinni joko ulkona tai sisäänmenoiskun kautta.

  Mistä sitten johtuu sellainen ajatus, että valtiolla on oikeus määrätä työtön työnhakija tekemään työtä yrittäjän lukuun ilman palkkaa? Logiikka on yksinkertaisesti rikki. Ajatus voi olla totta, jos on laadittu sen mahdollistava oikeudellinen rakennelma missä yhdet ovat toisia yhdenvertaisempia tai jollain oikeushyvällä ei yksinkertaisesti ole väliä. Rakennelma on silti täysin kestämätön ja perustuu jonkinsortin vilppiin.

  Jos et saa pääomaa ilman uskottavuutta ja goodwilliä, ei sinun pidä saada työvoimaakaan ilman vastiketta. Ei vaikka olisikin niin, että olemassaolevan yhteiskunnan epäoikeudenmukaisen perusluonteen vuoksi pääoma lisää arvoaan ja palkka tai etuus kuluu ennenkuin loppuu. Ei, sillä lisääntyminen/kuluminen on sopimusasia ja jos ei sovi niin siihenhän jäät vaikka kuinka paikallisen oligarkin omistamassa lehdessä vinkua äiläisit.

  No, miksei sitten sovita? Vaikkapa siksi, että toisen sopijapuolen tarjottava on silkka oma sana vailla mitään korvausvelvollisuutta ellei tässätapauksessa koulutuksen jälkeen töitä olekaan. Älkääkä lässyttäkö työhaluista ja työyhteisöön sopivuudesta, tottakai oikeassa sopimuksessa kaikilla on omat velvollisuutensa tai muuten korvausta ei pidäkään tulla. Nyt mistään korvaustasosta millään menettelyllä ei voida edes sopia. Muka.

  Ja sitten tietysti nämä klassiset: ei sovi vuorotyöhön terveydellisistä töistä, ei sovi teollisuustyöhön fyysisistä syistä, ei sovi elintarviketuotantoon terveydellisistä syistä/huonon kunnon takia. Mistä on saatu päähän ajatus, että tuosta vain yhdellä vislaamisella tulisi pitkä jono jokasuhteessa täydellistä valmista työvoimaa, jos vuorotyönä tehtävää pakkotahtista liukuhihna-teollisuustuotantoa ei ole ennen ollut edes katseltavaksi asti jossain kaupungissa? Saati sitten, että olisi vallan pitkä perinne hyvine verkostoineen. Herätkää jo.

  Tyhjästä on paha nyhjäistä, jos tehdään työtä tai harjoitetaan yritystoimintaa. Mutta tyhjästä kyllä hyvä lohkaista, jos jauhetaan p*aa. Peetä jauhavat esimerkiksi sellaiset eläjät, joilla ei ole suun auki ollessa mitään käsitystä siitä toteutuuko ainoakaan ääneenlaukaistu asia, mutta selviö on että kaikki tekeminen, maksaminen ja velvollisuudet jäävät aina kuulijalle.

  Maailmallisesti tavataan tuosta syystä sanoa, että moista kuviota lupailemalla, syyllistämällä, ripittämällä tai vaikka uhkailemalla pyörittävä on confidence man väliviivalla tai ilman. Se on vain siinä, kun moinen englanninkielisyys tavataan suomentaa sellaisella kovasti ikävällä ja leimaavalla h-sanalla. Nii-in, ei se ollut tämä maailma vieläkään ihan pelkkää jeejeejeetä.

 18. 19

  T. K. Lehtinen sanoo

  Tällainen löytyi Suomen elintarviketyöläisten sivuilta, pari vuotta takaperin tilanne siis tämä;

  ”Yritystuet eivät turvanneet työpaikkoja Porokylän Leipomossa

  28.5.2013

  Pohjois-Karjalassa viime vuonna eniten yritystukea saanut, Lieksassa ja Nurmeksessa toimiva Porokylän Leipomo on aloittanut koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

  – Iloisesta asiasta, investoinnista, jonka piti tuoda yritykseen toistakymmentä uutta työpaikkaa, näyttää nyt tulevan työntekijöiden painajainen, Porokylän Nurmeksen leipomon pääluottamusmies Esa Rantamäki sanoo.

  Pohjois-Karjalan Ely-keskuksen Porokylän Leipomolle maksama yli miljoonan euron yritystuki maksetaan julkisista varoista. Leipomo käyttää tuen lähes kokonaan Nurmeksen yksikön laajennuksen uusiin koneisiin.

  – Tuotannollisiin syihin vedoten työnantaja ilmoitti koko henkilöstöä koskevien yt-neuvotteluiden alkamisesta toukokuun alkupuolella. Neuvotteluissa uhkana on 6-9 työntekijän irtisanominen. Kuuden viikon neuvotteluaikana myös toimihenkilöiden tehtävänkuviin mietitään uudistuksia, Rantamäki kertoo.

  Lieksan tuotannosta tullaan siirtämään osa Nurmekseen.

  – Leipomon Lieksan toimipisteen tulevaisuus huolettaa työntekijöitä, riittääkö töitä leipomossa jatkossa tarpeeksi, Rantamäki jatkaa.

  Porokylän Leipomo työllistää tällä hetkellä noin 80 henkilöä. Nurmeksen leipomon laajennus sekä uudet koneet ja laitteet nostavat leipomon tuotannon uudelle tasolle.

  – Olemme aiemmin tehneet suurimman osan töistä käsitöinä. Nyt uudet koneet muun muassa irrottavat ja viipaloivat vuokaleipää. Koneellistumisen takia osa työntekijöistä on nyt irtisanomisuhan alla. Tilanne huolestuttaa kaikkia, koska työllisyystilanne Pohjois-Karjalassa ei ole helppo.

  Työntekijät toivovat, että yt-neuvotteluissa löydetään ratkaisuja, joilla irtisanomisilta vältytään.

  – Tulevaisuudessa voimme tehdä uusilla koneilla paljon suurempia tuotantomääriä kuin mitä nyt teemme. Tämänhän pitäisi kaiken järjen mukaan tuoda meille lisää töitä ja työpaikkoja, ei vähentää niitä nykyisestä, Rantamäki toteaa.”

 19. 20

  Antti sanoo

  Ei nyt Leipomoon liity, mutta on tuo työhakukin muuttunut. Firmassa jossa olen vielä toistaseksi töissä. Hakivat työntekiöitä tehtaan linjalle, hakijoille järjestettiin psykologin tekemä testi ja eri paikkakunnalla missä työpaikka on. Kyllä ymmärrän hyvinkin psyykkeen mittauksen esimiesasemien täytöissä.
  Minä vielä aikoinani pääsin n.10 vuotta takaperin ihan vaan hallipomon haastattelulla, ja ylläriylläri neljän kuukauden harjoittelujaksolla. Muuttuu se työnhakukin näköjään.

 20. 21

  marko sanoo

  tämäki yrittäjä on saanu kaikki liian helposti
  …vitun vetelys valtion tukia saanu aina
  teepäs ite töitä kun kun leipäs on aina kortilla ja pomo vittuilee jatkuvast niskassa

 21. 22

  sanoo

  Pitäisi kunnioittaa niitä ketkä tekevät töitä niin, että heille maksettaisiin ihan oikeaa palkkaa. Ketään ei huvita tehdä töitä ilmaiseksi tai niin pienellä palkalla ettei se riitä normaaliin elämiseen. Nuoria ja työttömiä käytetään paljon hyväksi, joten on turha kuvitella että he aina alistuvat.Nuoret yöihin ja vanhukset eläkkeelle. Tasapuolisesti palkkaa kaikille.

 22. 23

  MCK sanoo

  Tarinoita kun on monia. On työttömiä jotka paiskii enemmän töitä saadakseen työn kuin töissä käyvät pitääkseen, on myös työttömiä jotka tekevät vain tarvittavat toimet säilyttääkseen asemansa ja tukensa, osa jälkimmäisistä tekee pimeitä hommia ahkerasti, osa ei. On siis ajan ja mielenterveyden hukkaamista vaahdota siitä mitä Suomen työttömät tekee tai ei tee, jokainen työtön kun on yksilö omalla tarinallaan. Kenenkään ei pitäisi joutua työskentelemään ilmaiseksi ja jonkun hataran lupauksen perässä, ei!

 23. 24

  Hjalmar sanoo

  Tässäkin on sellainen juttu, että ajan henki on semmoinen, että lähimmäisen kaltionkohtelusta ja hyväksikäytöstä ei joudu enää minkäänlaiseen vastuuseen. Ennen vanhaan ei-maallistuneessa ilmapiirissä oli vielä joku roti ja orjuus oli mahdollista vain, kun orjilta otettiin pois ihmisarvo myös eettisessä eikä vain laillisessa mielessä. Tosin 30-luvun Saksassa huomattiin, että kansalaisoikeudet ovat viimekädessä lain määrittelemät ja näin ollen niitä saattoi rajoittaa lainsäätämisen keinoin.

  Eli pohjimmiltaan kysymys on arvoista ja niiden muutoksesta ja niiden siirtymisestä osaksi yhteiskunnan laillista järjestystä, mikä sinänsä on demokraattisen prosessin normaali ilmentymä ja lopputulos.

  En suinkaan unelmoi, että ajan hengen paluu maallistumisesta ja materialistisesta maailmankuvasta uskonnolliseen olisi ratkaisu, jossa moraalittomia toisten hyväksikäyttäjiä hillitsisi tuonpuoleisessa odottava rangaistuksen uhka. Sen sijaan ihmettelen kaikkea myötätunnon puutetta. H. Lauerma sanoo näistä luonnehäiriöisistä, että koska he omaavat tehokkaan lisääntymisstrategian, luonnehäiriöt tulevat lisääntymään populaatiossa. Se ominaisuus mikä on vallitseva, siirtyy myös väistämättä yhteiskuntajärjestykseen kyseistä ominaisuutta suosivaksi.

  Kusipäiden yhteiskunta toimii kusipäiden etuja ajavasti. Tämä on pessimistinen näkökulma. Mikäli tämä hyväksytään, asiat tulevat menemää paljon huonommin kasvavalle osalle ihmisistä. Jotkut tajuavat tämän intuitiivisesti ja luovuttavat. Jos maailmassa ei voi enää saavuttaa yhtään mitään, on aivan sama vaikka juoda itsensä hengiltä muiden piikkiin niin kauan kun se on mahdollista.

  On aivan yhdentekevää mitä pseudomoralistit kohkaavat, sillä he haluavat vain pakottaa heikommassa asemassa olevat hyödyttämään omia etujaan ja ovat valmiita hylkäämään heikommassa asemassa olevan heti kun heistä ei saa hyötyä irti. Jotkut hyväksyvät hyväksikäyttöaseman, koska unelmoivat sosiaalisen nousun mahdollisuudesta, mikä ehkä voisi avautua tätä kautta ja puolustavat omaa näkemystään syyllistämällä luovuttajat. Mutta kyseessä on vain haihtuva mainosten ylläpitämä päiväuni
  ja harha. Hyväksikäyttäjillä ei ole minkäänlaista moraalista tai muutakaan motiivia edistää muuta kuin omaa etuaan.

  Ilman heräämistä mitään muutosta ei tule, enkä usko että mikään muutos on enää mahdollinen. Toiset alistuvat ja toiset luovuttavat. Luovuttavat tulevat kuolemaan pois ja alistujat muodostavat kurjaliston, jonka ainoa mahdollisuus ja oikeutus minkäänlaiseen olemassaoloon on tuottaa hyvinvointia pienelle etuoikeutetulle luokalle.

  En ymmärrä mihin valistusta ja teollista vallankumousta lopulta tarvittiin. Kellot voidaan kääntää saman tien 400 vuotta taaksepäin. Ehkä ainoa mahdollisuus on kaapata valta jossain banaanitasavallassa ja perustaa sinne valtio, jonka kansalaisten on läpäistävä persoonallisuushäiriöt paljastava testi. Se valtio perustuisi yhtäläisiin mahdollisuuksiin, oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Se olisi omantunnon valtakunta.

 24. 25

  SeniorPotamo sanoo

  Lisää näitä samoja syyllistämisuutisia:

  Töitä olisi tuhansille – monia ei vain kiinnosta
  Suomessa on avoinna tuhansia työpaikkoja, joita ei saada täytettyä. Melko yleinen syy on työnhakijoiden motivaationpuute.

  http://yle.fi/uutiset/toita_olisi_tuhansille__monia_ei_vain_kiinnosta/8276707

  ”Töitä on tällä hetkellä hyvin tarjolla myynti- ja terveydenhuoltoaloilla. Avoinna on runsaasti työpaikkoja esimerkiksi tutkimushaastattelijoille, puhelinmyyjille, puheterapeuteille ja lääkäreille.”

  Kiitos jälleen Sakulle oikaisusta.

  • 25.1

   SeniorPotamo sanoo

   Lääkäreiltä varmasti puuttuu motivaatiota . Laitetaan kaikki työttömät puhelinmyyjiksi, sillä Suomi 100 000% nousuun.

  • 25.2

   AMK sanoo

   Minun mielestäni kun tälläisiä ”uutisia” putkahtaa harva se päivä julkisuuteen,asialla on joku päättävä elin jotka haluavat leimata työttömät työtävieuruksivaksi lössiksi ja siten he saavat kansansuosion ja hyvällä omallatunnolla sitten päättävät että orjatyötä laajennetaan myös yrityksien käyttöön.Orjatyöllähän yritykset saavat tuottavuutta ja oikein tuottavuusloikan ja pomoille enempi bonuksia.Sitä kait yritysten ystävä sss-hallitus havittelee.

 25. 26

  Crash sanoo

  Kun 1980-luvulla opiskelin kansanopistossa toimittajan työtä, ohjelmaan kuului keväällä viikon (5 päivää) palkaton harjoittelu. Meille korostettiin oppilaitoksessa, että jos jäämme harjoitteluviikkoa seuraavaksi talvilomaviikoksi töihin samaan paikkaan, se käy päinsä, mutta tällöin tulee saada harjoittelijan palkka siltä ajalta. Jotkut saivatkin nuo lisäpäivät ja liksaa niiltä, ja muutama pääsi harjoittelupaikkaansa vielä kesätoimittajaksi.

  Nykyisin sitten harjoittelu on muodostunut jonkinlaiseksi orjuuden symboliksi. Millainen on työmotivaatio kuukausia lounassetelipalkalla roikutetulla työntekijällä?

  Perustulo voisi kenties tasata tässäkin asiassa epäoikeudenmukaisuuden töyssyjä. Jos arvioi kokemuksen sen arvoiseksi, voisi vaikka muutaman viikon venyäkin harjoittelemaan uutta työtä tai maineikkaan työnantajan leivissä.

  Ja oppisopimusasiathan ovat Suomessa lapsenkengissä.

 26. 27

  Kimmo sanoo

  Kaiken huippu on se, jos työssäoppiminen eli ”opiskelu” jää kesken ennen valmistumista (eli opintopisteiden saamista) ja Kela lähettää ilmaiseksi töitä paiskineelle selvityspyynnön opinnoissa edistymisestä. Palkatta töitä tehnyt joutuu maksamaan maksetut tuet takaisin, tietenkin korkojen kera. Työtön toisin sanoen laitetaan kaiken kukkuraksi maksamaan siitä, että on saanut olla hyväksikäytettynä. Minulla saattaa olla edessä juuri tällainen tilanne.

 27. 28

  Kimmo sanoo

  Otin yhteyttä TE-toimistoon. Virkailija ei osannut sanoa voiko Kela periä työmarkkinatuen takaisin siltä ajalta, kun tein palkatonta työtä, mutta torui minua ilmaisun ”palkaton työ” käytöstä:

  Virkailija: ”En minä nyt sanoisi sitä palkattomaksi, kun olet saanut työmarkkinatuen ja 9 euron kulukorvauksen.”

  Minä: ”Eli kun tein normaalia 40-tunnin työviikkoa, 3-vuorotyötä tehtaassa, samoja töitä kuin…”

  Virkailija: ”Kyllä sinä tiesit, kun tähän ryhdyit, että se on työssäoppimispainotteista. Sehän on sitä sinun opiskelua.”

  Tajusin vasta puhelun päätyttyä, miten virkailija käytti semantiikkaa. Ensin työttömyysraha ja kulukorvaus olivat ”palkkaa”, jota minulle maksettiin työstä. Sitten työ ei ollutkaan työtä, vaan ”opiskelua” (josta ei tarvitse maksaa palkkaa).

 28. 29

  Mikkis sanoo

  Niin täällä palstalla kaikki paha kuten se että suomen talous on euroopan huonoimassa jamassa on hallituksen tai EK:n syytä. Olisi aika herätä SAK:n ja SDP homista valheelisista mantroista todellisuuteen. Kaikki kansainväliset tutkimukset osoittavat suomen jääneen kilpailusta jälkeen ja kasvataneet valtionvelan kriitiselle tasolle. Monessa maassa kuten saksassa kilpailuun on herätty. Näissä maissa työntekijät tekevät päivittäin useita tunteja ylimääräistä työtä. Kilpailu on jokaisen asia. Saksan talous on jyrkässä nousukiidossa. Ihmisillä on töitä toisin kuin suomessa. Suomen talous taas raskaassa syöksykierteessa kiitos AY liikeiden järjettömien tähän aikaan sopimattomien vaatimuksien.