Pilalle hyysätyt

Eilen kirjoitin lieksalaisesta leipomosta, jonka johtaja valitti työttömien laiskuutta. Työttömät eivät ilmoittautuneetkaan sankoin joukoin hänen yhdessä TE-toimiston kanssa järjestämäänsä rekrytointikoulutukseen. Yhdeksän kuukauden palkattoman työssäoppimisen jälkeen osalle koulutettavista olisi mahdollisesti tarjolla kesätöitä.

Ensimmäisenä asiasta uutisoi Lieksan Lehti ja sen otsikointi oli lievästi sanoen asenteellinen:

11987150_10153602047233958_6673593598247494429_n

Sekä yrittäjän että lehden kanta tulee kerralla selväksi. Työttömät ovat pilalle hyysättyä väkeä, jota ei työnteko kiinnosta. Työn palkattomuudesta ei tietenkään sanota mitään, ettei viesti vesity.

Kukahan tässä oikein on pilalle hyysätty?

Kuten eilisen blogin kommenttiosiosta käy ilmi, niin ainakin tämä yrittäjä on osannut käyttää hyväkseen yhteiskunnan tukia. Kolme vuotta sitten hän kilpalaulatti Lieksan, Nurmeksen ja Joensuun kaupungit laajentamaan yritystään. Voittaneelle paikkakunnalle oli luvassa 20 uutta työpaikkaa. Nurmes tarjosi parhaimmat edut ja rakensi  yrittäjälle uuden leipomon kaikkine varusteluineen 6,5 miljoonalla eurolla. Yritys maksaa tuotantotilasta vuokraa, johon sisältyy pääomaosuus.  Yritys on siis maksanut saamansa yhteiskunnan tuen takaisin vuokrina noin 20 vuodessa.

Niitä uusia työpaikkoja ei kuitenkaan tullut. Heti uuden tuotantotilan avajaisten jälkeen yrittäjä ilmoitti, että tällä investoinnilla turvataan nykyisten työpaikkojen jatkuvuus. Sen hän jätti sanomatta, että investointi tehtiin verovaroin.

Uutisen mukaan yrittäjä järjesti vastaavan koulutuksen viisi vuotta sitten ja siihen haki 40 henkilöä. Missähän nämä yhteiskunnan maksamalla työttömyysetuudella yrittäjän palveluksessa koulutetut ovat nyt? Miksi he eivät ole uusissa tiloissa tekemässä palkkatyötä?

Siksi, että ei ole tarkoituskaan tarjota palkkatyötä. Tätä samaa puliveivausta on tehty kauan ja se lisääntyy koko ajan. Liki kymmenen vuotta sitten Juuan kunta kurssitti työvoimahallinnon varoin itselleen kymmenittäin  uusia koulunkäyntiavustajia. Seuraavana syksynä heille ei kuitenkaan ollut tarjota työtä, mutta silti kunta haki uuden kurssin järjestämistä. Pelin vihelsi poikki silloinen työvoimatoimiston paikallisjohtaja, joka kieltäytyi järjestämästä yhtään kurssia ennen kuin aiemmin koulutetuille löytyy palkkatöitä. Ihmeesti niitä töitä sitten löytyikin.

Se oli sitä aikaa. Nyt eletään sellaista aikaa, että työtön on aina syyllinen. Hänet on hyysätty pilalle ja hän vain lojuu sohvalla ylenpalttisia tukia ryypäten. Ei kiinnosta koulutus eikä työ, ei kiinnosta saada Suomi nousuun. Ei kiinnosta oppimiseksi nimetty palkaton työ, jota yrittäjä hyvää hyvyyttään järjestää yhteiskunnan kustannuksella yhteiskunnan maksamissa tiloissa ja kurssin päätyttyä järjestää taas uusille työttömille mahdollisuuden tehdä palkatonta työtä.

Kiittämättömiä ovat nämä yhteiskunnan pilalle hyysäämät, keitä he nyt sitten ovatkaan.

Päivitys 2.9. klo 15.10

Ylen jatkouutisen mukaan koulutus maksaa yritykselle 40 000 euroa. Koulutus kestää yhdeksän kuukautta ja koulutettavana on 12 henkilöä. Yritys siis saa työntekijöitä yhdeksän kuukauden ajan maksamalla koulutuksen järjestäjälle 370 euroa kuukaudessa/koulutettava.  Aika edullista. Työntekijä saa vain työttömyysetuuden eli on työtä tekevä työtön.

Kommentit
 1. 1

  jees sanoo

  Samalla kaavalla pyöritti eräs pohjoissuomalainen kalustefirma toimintaansa, työllistäviä kursseja oli jatkuvasti mutta vakihenkilökuntaan ei monikaan kävijöidtä päätynyt vaikka toisin luvattiin joka kerta. Valtio maksoi viulut. Sitten tehtiin tekninen kippi jo toisen kerran. Hienoa yrittämistä.

   • 1.1.1

    Zania sanoo

    Briteissähän tämä on maan tapa jo; jos on ollut työttömänä liian kauan (kolmisen kuukautta), saa joko mennä tukitöihin tai olla ilman tukia (=anglomaailmassa, mennä kadulle kuolemaan). Paha vain että firmat kuten Tesco heti huomasivat porsaanreiän: he erottivat kaikki normaalit työntekijänsä joiden kontolla oli hyllyjen täyttäminen, pakkaaminen tai muu sellainen helpompi ja ottivat sijaan -usein ihan samat ihmiset -pelkillä tuilla. Tukitöitä pitää olla vain vapaaehtoisjärjestöille jotka ovat yleishyödyllisiä mutta eivät kuitenkaan voisi kustannussyistä palkata ketään: jos voidaan pakottaa tekemään palkkatöitä ilmaiseksi niin mikäköhän on työnantajan motivaatio maksaa palkkaa yhtään kenellekään?

 2. 2

  Vääpeli Matala sanoo

  Ei enää Porokylän leipää tähän talouteen. Ikinä.

 3. 3

  Jaanap sanoo

  Näin ne ”totuudet” lähtevät julkisuuteen ja aniharva edes pyrkii selvittämään mitä oikeasti tapahtuu. Onneksi Saku jaksaa…

 4. 4

  sanna sanoo

  No mistä hitosta sitä tietää onko leipomo edes toiminnassa enää kun kurssi on käytynä?
  Näillä kirjoituksilla edesautetaan leipomon konkurssia!!!!!!!

  • 4.1

   keke sanoo

   ”Näillä kirjoituksilla edesautetaan leipomon konkurssia!!!!!!!”
   Ihan yrittäjän oma mokaha tämä on. Turha sitä viestintuojaa on ampua. Toisaalta tuskimpa keken boikotti kenenkään firmaa kaataa kun sitä ostovoimaa ei juurikaan ole

   • 4.1.1

    Mika sanoo

    Hyvä niin. Veronmaksajien miljoonilla tekohengitettävä kannattamaton leipomo vie markkinat niiltä kilpailijoilta, jotka maksavat työntekijöilleen palkat ja toimivat muutenkin eettisesti kestävällä pohjalla. Leipää syödään huomennakin, vaikka tämä nimenomainen leipomo kupsahtaisikin. Kysymys on siitä, tekeekö sen veronmaksajien rahoilla loisiva sosiaalipummi, vai rehellinen, velvoitteensa hoitava leipuri.

  • 4.2

   stunned sanoo

   Luulenpa leipomoyrittäjällä olevan suunnitelma B pöytälaatikossa. Pyörittelee verovaroin niin kauan kuin piikki on auki.

   • 4.2.1

    Kateellinen huutelee sanoo

    Luulisi että B-suunnitelma on helppo vetää hatusta, tai vaikka hanurista, jos Timo Väänäsen tulot olivat vuonna 2014 yli 430.000 euroa, joista hän maksoi veroa vain 32%. Käteen jäi siis yli 300.000 riihikuivaa rahaa. Voi ostaa vaikka kolme omakotitaloa Lieksasta joka vuosi. Silti valittaa, että huonot olot ajavat tällaisiin keinoihin.
    http://www.iltalehti.fi/verot/tiedot/vero-012-yht.shtml

 5. 5

  keke sanoo

  Mikäli tämä juttu nyt pitää paikkansa niin yrittäjähän on täysi sika

 6. 6

  lieksalainen pienyrittäjä sanoo

  Olen pitänyt Lieksan lehteä symppis-lehtenä. En tilaa enää.
  Olen pitänyt Porokylän leivästä. En osta enää.
  Kyllä hävettää molempien puolesta.

  • 6.1

   Mikis sanoo

   Minä ostan lisää ja tilaan Lieksan lehdenkin. Ostan sinunkin puolestasi.
   T. lieksasta lähtöisin oleva yrittäjä

   • 6.1.1

    keke sanoo

    ”lieksasta lähtöisin oleva yrittäjä”
    Jaa missäs työkokeilupaikassa Mikis sitten sai vakanssin yrittäjänä kun kerran tuolla aijemmin totesi elämänpolun menneen näin:

    ”Näin olen itsekin oman tieni aloittanut. Töihin mennään harjoittelijaksi ja silloin on (jokakerta) mahdollisuus osoittaa olevansa palkkaamisen arvoinen työntekijä”

    t. ei Lieksalainen eikä yrittäjä

   • 6.1.2

    stunned sanoo

    Lukemani ja kuulemani perusteella en halua edes vierailla Lieksassa päinkään. Yhtään lieksalaista tuotetta en aio tukea. Mokomakin orjatyön arkipelaago.

 7. 7

  Sini sanoo

  Yrittäjä käyttää hyväksi näitä ” koulutettavia”. On omaa kokemusta. Liero ja kiero mies.

 8. 8

  Veikko P. sanoo

  Ikävä kyllä, sillä ei elä jos tekee töitä ilmaiseksi. Minusta ko. leipomo joutaisi boikottiin. Itse en ainakaan osta heidän tuotteitaan.

 9. 9

  Patterihaan mumma sanoo

  Hyviä huomioita uunin pankolta. … ja siellä se vaan makaa …… 🙂

 10. 10

  Paikallinen sanoo

  Itsellä pisti tämä paikallislehden uutinen samalla tapaa silmään. Kovin oli yhdestä näkökulmasta kirjoitettu ja juttua lukiessa jo aavisti, ettei siinä ole koko totuus. Työttömien leimaaminen on härskiä, sillä kyllä työ tekijänsä löytää, jos siitä oikeasti maksetaan kelpo korvaus. Tässä tapauksessa saat vain lupauksia mahdollisesta työpaikasta, jolloin 9kk ilmainen työ ei paljoa innosta.

  En muuten minäkään osta jatkossa Porokylän leipomon tuotteita. Harmi sinällään, kun paikallisena olisi voinut tukea yrittäjää, mutta ehkä kuitenkin tuen rehtiä sellaista. Pohjois-Karjalan alueella toimii onneksi muutamakin hyvä lähiruokapiiri, josta saa leipää, jota ei leivota työttömien selkänahasta.

  • 10.1

   Olli sanoo

   Härskiä on toiminta porokylän leipomossa. Mutta härskiä on työttömän ajatuski, 9kk ilmaista työtä tehdä ehkä työpaikan varjossa. Se ei ole ilmaista, aina se joku eli veronmaksajat maksaa. Vaikka lähtökohtaisesti tietäis 100% varmuudella että työtä ei harjoittelun jälkee tarjota niin silti se minusta kuuluisi työttömän velvollisuuteen osallistua ja hankkia kokemusta tulevaa varten. Mutta ajatusmaailma on se nykyään ettei tehdä kun ei ole pakko, ilmainen raha kyllä kelpaa.

   • 10.1.1

    stunned sanoo

    Miksi sinä et kiirehdi hankkimaan kokemusta Lieksaan tai Nurmekseen tai jonnekin lähelle? Palkatonta työtä voit toki itsekin ehdottaa esimiehellesi. Luovu liksastasi nyt kaikkien hyväksi. Saat kokemusta työttömyydestä kantapään kautta. Kerro sitten meille kuinka viihdyit ja kuinka sait jalkaa oven väliin.

    • 10.1.1.1

     Olli sanoo

     Ei ole tällähetkellä tarvis. Työtä kyllä on, niin paljon kun kertkiäis vain tekemään. Aina ei ole ollut, ja olen talkoillaki työtä tehnyt. Minua vain suuresti ihmetyttää nykymalli että mitään ei tehdä kun helpommallaki pääsee. Lieksa pieni paikkakunta. Saman korvauksen saisi ja perehdytyksen leipomotyöhön, sitten muutto paikkakunnalle missä työtä on. Näin olen itsekki tehny, en jäänyt 2000 asukkaan pitäjään kotiovelle odottamaan että JOKU toisi töitä. Toki kaikilla ei ole mahdollisuutta muuttaa, mutta silloin tuntuis aivan kaikki mikä työkokemusta lisää niin kelpaavan.

     • 10.1.1.1.1

      Olli sanoo

      Peiliinkatsomisen paikka olisi niin työnantajilla kuin työnhakijoilla. Mutta kaikki lähtee siitä että menee itse peilin eteen ja kysyy haluanko olla yhteiskunnan elätti vai osa yhteiskuntaa.

      Olen siis nykyään monenvuoden pätkätöihin kyllästyneenä pienyrittäjä ja työllistän itseni lisäki 2henkilöä.

     • 10.1.1.1.2

      keke sanoo

      ”Aina ei ole ollut, ja olen talkoillaki työtä tehnyt”
      Jaa että talkoissa on käyty ja nosteltu työttömyyskorvausta? Ei taida ihan laillista hommaa olevan tämmöinen.

     • 10.1.1.1.3

      K_ sanoo

      Joillakin meillä on kulujakin maksettavana ja se on kuule niin että ilmaistyöllä ei elä. Korvauksiakin saa niin pienen määrän jos otat tällaisen ”koulutuspaikan” vastaan niin seuraavassa kuussa on sossuluukun asiakas. Innostaa ilmaistyöhön joo. Ja pakollisen ilmaisen työssäoppimisen koulun takia käyneenä voin sanoa; sillä ei työllisty vaikka teet sitä oikeaa työtä itsessään. Nämä työkkärin jutut verrattavissa koulujen työssäoppimisjaksoihin (minulla 5kk). Kun olin työssäoppimisen tehnyt ja kyselin jatkosta niin sanottiin ”ei ole tarvetta kun meille on jo kaksi harjoittelijaa tulossa tämän jälkeen”. Yritykset käyttävät kumpaakin systeemiä surutta hyväkseen, saavat ilmaistyövoimaa ja homma porskuttaa.

 11. 11

  Tiina sanoo

  Olisi mielenkiintoista tietää enempi tuosta kurssista. Ainakin ilmoituksessa sanottiin, että on kolmivuorotyö ja hakijoilta vaaditaan mahdollisuutta työskennelllä sekä Lieksassa että Nurmeksessa. Se jo karsii aika paljon hakijoita, pakko olla varmaan oma auto, että pääsee kolmivuorotyöhön kahteen kaupunkiin….ja tietty 9 € kulukorvauksella per päivä ekat 9 kuukautta.

  http://yle.fi/uutiset/leipomoyrittajan_kommentit_tyohaluttomuudesta_nostivat_someraivon__puolesta_ja_vastaan/8273428

  • 11.1

   sakutimonen sanoo

   Hakuaika kurssille päättyi 31.7., joten se ei ikävä kyllä enää ole mol:n sivulla. Minäkään en ennättänyt nähdä ko. ilmoitusta.

 12. 12

  Mie vuan sanoo

  Paha sanoa ko. tapauksesta, mutta itse olin lukion jälkeen ennen opiskelujen alkua työttömänä 6kk, enkä toki saanut työmarkkinatukea, koska karenssiaika ei ollut vielä kulunut umpeen. Kyseessä oli pieni paikkakunta, jossa ei töitä ollut tarjolla.

  Joten hain oma-aloitteisesti mielenkiintoisen työmarkkinatuettuun työhön 4kk ajaksi. Ko. työpaikka oli luovaa käsityötä. Ala niin vetovoimaton Suomessa, että ko. yrittäjällä ei ikinä olisi varaa itse palkata ketään. Ja nyt 10v myöhemmin muistelen ko. aikaa todella lämmöllä:

  a) sain oppia uusia minua kiinnostavia taitoja ja päivät eivät olleet tylsiä kotona lojumisia
  b) sain hommasta vähän rahaa.. en riittävästi työhön nähden, mutta olipahan jotain tuloja 0eur sijaan
  c) yrittäjä sai itselleen enempi aikaa ja varmaan vähän lisätulojakin, kun pystyi ottamaan satunnaisesti purskahtelevia töitä ilman pelkoa itsensä ylikuormittamisesta
  d) vastavuoroisesti yrittäjä otti minut vailla mitään kokemusta alasta tuoksi 4kk ajaksi oppipojaksi.. hän opetti innolla minulle alan niksejä. Opin 4kk aikana niin paljon ko. alan taitoja, että voisin tänäpäivänäkin palata niihin hommiin pienellä muistinvirkistyksellä

  Summasummarum: tämä järjestelmä ei ole pohjimmiltaan huono ja työttömien pitäisi käyttää sitä innokkaammin oma-aloitteisesti hyväksi. Hakea niihin paikkoihin, mitkä itseä saattaisivat kiinnostaa. Samalla köyhien yrittäjien pitäisi asiassa olla _oikealla_ asenteella mukana, että ymmärtäävät tämän ilmaisen työntekijän tuovan hänlle itselle paljon hyvää, joten hänenkin on annettava vastavuoroisesti jotain takaisin (taitoja, kokemusta yms. jolla pärjätä jatkossa paremmin työnhaussa).

  Oma ratkaisuehdotus olisi suunnata työmarkkinatuettu harjoittelu alle 5 hengen yksityisyrityksille. Suurempien pitää sitten antaa jokin työllistämistakuu tai vaihtoehtoisesti kiintiö sille, miten usein voi ko. harjoitteluun ottaa työntekijän. Näin estettäisiin pohjimmiltaan hyvän järjestelmän väärinkäyttö.

  • 12.1

   keke sanoo

   ”Näin estettäisiin pohjimmiltaan hyvän järjestelmän väärinkäyttö.”
   Ei estetä. Ainut tapa estää systeemin väärinkäyttö on se että työkokeilijoille hyväksytään ammattiliiton jäsennyys ja ammatiliitot pitävät huolen siitä ettei järjestelmää väärinkäytetä.

  • 12.2

   Tatu sanoo

   Minä työttömänä menisin mielellään harjoitteluun josta saisi varmasti sitten työpaikan.
   Tällä hetkellä minulla ei ole TE-toimiston mukaan edes tarvetta mennä työssäoppimaan, vaikka haluaisin vaikka mennä johonkin, jo ihan sen vuoksi, että pää hajoaa kämpillä.
   Siis minä en saa mennä! !0-vuotta sitten oli vielä ehkä asiat hieman toisin. Myös itselläni.
   Tämä kyseinen juttu taas on asia ihan erikseen. Työssäoppiminen ei ilmaiseksi kestä yhdeksää kuukautta, josta VOI saada kesätyöpaikan. Myöskään mikään työssäoppimispaikka ei edellytä kolmivuorotyötä kahdella paikkakunnalla, joka siis edellyttäisi ajokortin ja auton. Ei minulla ole työttömänä varaa pitää autoa.

   Minusta muutama vuosi sitten oli vielä kiintiö, kuinka paljon voi käyttää työssäoppijoita poisluettuna opiskelijat, mutta heidänkin suhteen oli sääntöjä. Ei siis voinut muiluttaa ilmasta työvoimaa vuodesta toiseen. Olin sen sallitun 6kk yhdessä firmassa harjoittelussa ja palkkatöitä ei ollut, kun toimintaa firmassa ei ole talvella. En saanut mennä seuraavana kesänä enää.

   Kaikki työttömät eivät ole laiskoja. Olen ollut pätkätöissä ja sen jälkeen kauheassa paperisodassa virastojen kanssa. En ole saanut Toukokuun palkan jälkeen kuin Kelan työmarkkinatuen(joka ei riitä edes vuokraani), kiitos siitä, että tein töitä kuusi viikkoa. En tee enää.

 13. 13

  Upe Sariola sanoo

  Työkokeilu on yksi vaihtoehto saada saada työtä jos yrityksen mielenkiinto herää kun olet ensin tehnyt hommia ilmaiseksi. Yleensä tulee uusi työntekijä tekemään hommia ilman palkkaa. Järjestelmä ei toimi ja nyt ovat rahat loppu.
  Työvoimatoimisto jossa asioin ilmoitti että tämän vuoden määrärahat on kulutettu. En siis voi työskennellä edes ilmaiseksi ja hyväksikäytettynä.

 14. 14

  Haikki sanoo

  Lähteitä epäilevät tuomaat kaipailleet. Löytäähän niitä kun jaksaa kaivella, mutta kait niitä voisi juttuun linkittää?

  Sekin kiinnostanut, että rakensivatko edes Lieksan laajennuksen omillla rahoilla, vai onko siinäkin tukimiljoonia. Vastahan olivat sitä pistettä alasajamassa kuitenkin, niin ihmetyttänyt tuo laajennus.

 15. 15

  Lilli sanoo

  Tätä on tehty maailman sivu. Ei yhtään kaunista kyseisen yrittäjän imagoa. Mutta ihan samat tarinat löytyvät mm. Saksasta, jossa ent. Itä-Saksan alueelle uusia työpaikkoja ”luovat” firmat saivat runsaasti valtion rahaa, mutta uusin työllistyjien määrä jäi hyvin, hyvin pieneksi.

 16. 16

  Matti Mainoa sanoo

  Edellisen omistajan aikaan ko. leipomo tarjosi toimeentuloni ja leivän perheelleni mallikkaasti ja nurisematta. Mihin on menty jos meno on muuttunut tuollaiseksi ja pilattu mahdollisesti maine koko hyvämaineiselta leipomolta?

 17. 17

  PeelsePuupi sanoo

  Jos yrittäjä todella haluaa kouluttaa 20 työtöntä ammattiin, miksei käytetä oppisopimuskoulutusta? Yrittäjä saisi tarvitsemansa kausi-/kiireapulaiset ja työttömät saisivat sekä koulutuksen että säällisen palkan.

  • 17.1

   stunned sanoo

   Ilmaista ei peittoa mikään, siksi, ja kun ei ole tarkoitus hakea palkkatyövoimaa ensinkään. Jokainen kynnelle kykenevä yrittäjä haluaa osansa verovaroin kustannetusta työvoimapoolista, koska orjia on saatavilla. Tarjonta luo kysyntää eli palkaton työ houkuttelee entistä enemmän työnantajia hylkäämään vähätkin periaatteensa. Lopulta luulevat olevansa filantrooppeja ja suuria hyväntekijöitä.

   • 17.1.1

    keke sanoo

    ”Lopulta luulevat olevansa filantrooppeja ja suuria hyväntekijöitä.”
    Tämä kieltämättä on itseäni naurattanut useaan otteeseen. Nämä laiskat ja ahneet yksityisyrittäjät oikeasti elävät siinä kuplassa että työsuoritteen antaminen ilman korvausta on jonkinsortin hyväntekeväisyytä. No kai sitä pitää jollakin tavalla itselleen puolustella elämäänsä yhteiskunnan loisena

  • 17.2

   Tatu sanoo

   Oppisomimuskoulutuksella pitäisi sitten olla se vakituinen työ oppisopimuksen jälkeenkin, jota tämä yritys ei näytä tarjoavan edes ilmaisen työntekijöille.

   • 17.2.1

    PeelsePuupi sanoo

    Oppisopimuksella saisit kuitenkin alan tutkintopaperit käteen ja palkan oppisopimuskaudelta. Minkähänlaisen todistuksen tämä yrittäjä tyrkkää käteen sen yhdeksän kuukauden jakson jälkeen? Purkkapaperi, jossa on tahra keskellä? =D

 18. 18

  HELY sanoo

  Tämä on taas veronmaksajien kukkarolla käyntiä, yrittäjä käysi konna. Harkitsen todella kenen leipomotuotteita vastaisuudessa ostan, ei Nurmeksen toisella leipomollakaan ihan puhtaat paperit ole, esim uusientuotteiden reseptien ”varkauksia”. Niinpä samoilla linjoilla molemmat toimivat, millainenkohan henki on työyhteisössä, ei kukaan uskalla ääneen kertoa. On erittäin hyvä että nämä ketkuilut tulevat tietoisuuteen, kiitos siitä. Seuraan……..

 19. 19

  Spurdo sanoo

  Ainut keino jolla voidaan varmistua siitä, ettei systeemiä käytetä hyväksi, on se, että mitään systeemiä ei ole.

  Ei keinotekoisia valtion tukia vääristämässä markkinoita, tahi AY-änkyröitä vaikeuttamassa ihmisten työnsaantia.

  Vapailla markkinoilla työ ja tekijä kohtaavat toisensa äärettömällä tehokkuudella.

  • 19.1

   stunned sanoo

   Vähän niin kuin nytkin, kun palkkaa ei haluta maksaa, mutta tekemätöntä työtä on aina?

 20. 20

  sanoo

  Onpas p*a juttu ”someraivosta”. Ei kysytä ihan selvästi, että paljonko rekrytointikoulutuksesta on harjoittelua ja millä korvaustasolla, sekä tilitetä vastausta yleisön hyväksi. Tai miksi edellisen koulutuksen osanottajat eivät jääneet töihin? Päinvastoin, senkun lietsotaan lisää sitä niin sanottua raivoa. Edesautetaan kohun jatkoa takaisinsyöttämällä osallisten toinen toistensa ohipuhumista ja muuta epämääräistä viestintää. Onko ylempänä linkattu Yle Pohjois-Korean Radion nettijuttu edes enää journalistista työtä? Vähintäänkin siinä juostaan täysin yleisö unohtaen viranomaistoiminnan asianmukaisuuden ja yrittäjän moraalisen närkästymisen asialla. Kyllä yleisö olisi ansainnut saada tietää, että onko tämä yrittäjä joku silkka apurahavirtuoosi tai toimiiko työvoimaviranomainen oikein.

 21. 21

  yötön†yö†ön sanoo

  Olin 5kk työharjoittelussa työvoimakoulutukseen kuuluvasta koulutuksesta. Eräs firman työntekijä missä olin harjoittelussa sanoi suoraan, että minua eikä ketään muutakaan harjoittelijaa palkata yritykseen, koska he käyttävät ilmaisia työharjoittelijoita. Aina, kun yhden työharjoittelu loppuu tulee taas uusi harjoittelija hommiin – kesät talvet pyörii näin. Töitä kyllä on riittämiin ympäri vuoden, ainakin yhden voisi hommaan palkata, mutta tämän yhden henkilö työpanos hoidetaan harjoittelijoilla. Kyseessä on taloushallinnon työ ja ko. työn oppii muutamassa viikossa.

  Työtekijä joka yleensä opettaa työharjoittelijat sanoi, että on hänellekin ylimääräinen rasitus/työtä kun aina tulee uusi harjoittelija ja joutuu opastamaan uuden ihmisen tehtäviin. Virheitäkin sattuu tietysti harjoittelijoille enemmän ja niitä joutuu sitten vakityöntekijät korjaamaan. Eli siinäkin mielessä olisi fiksumpaa palkata työntekijä ko.tehtävään pysyvästi tai edes määräaikaisesti. Vaan kun ei, kun saa niitä ilmaiseksikin. Aina haukutaan työntekijöitä, mutta kyllä on työantajissakin hyväksikäyttäjiä. Kun kerran järjestelmä tämmöisen mahdollistaa. Pitäisi muuttaa lakia niin, ettei kukaan enää pystyisi ottamaan ilmaisia harjoittelijoita. Palkka voisi toki olla pienikin, mutta ei ihan ilmaiseksi.

  • 21.1

   Jepjep sanoo

   Kunnathan tekevät surutta tätä samaa välttääkseen pitkäaikaistyöttömistä maksettavat sakot. Puoli vuotta ja seuraavaa kehiin, oli pätevä tai ei. Kuormittaa melkoisesti vakinaista henkilöstöä.

   • 21.1.1

    stunned sanoo

    Pitäisi olla tarkkana, millaista terminologiaa käyttää. ’Sakko’ on värittynyt ilmaisu ja harhaanjohtava, koska kyseessä ei ole rangaistus lainrikkomisesta. Oikea termi on työmarkkinatuen kuntaosuus.

 22. 22

  Leivänsyöjä sanoo

  Porokylän leipä oli meidän kotitalouden suosikki nro 1 kunnes luin tämän.
  Törkeää toimintaa! Tuollanen työttömien kyykyttäminen on kitkettävä pois tästä maasta.
  Leipähyllyssä on paljon reilumpiakin vaihtoehtoja tarjolla.

 23. 23

  LL sanoo

  Palkatonta työtä tekevä työtön, jolla ei ole normaalia työsuhdetta. Ajatelkaapas sitä, hiljaa itseksenne tovi ja toinenkin, ja mielellään myös he joiden mielestä tämän yrityksen toimintatapa on ihan okei.

  Keistä me puhumme, kun puhumme työttömistä ja mistä me itseasiassa puhumme työttömyydestä puhuessamme?

  • 23.1

   stunned sanoo

   Työssä käyvät eivät halua nähdä inhimillisiä kasvoja hädän keskellä.

   Kriisi aiotaan hoitaa rumasti niin, että työttömät potkitaan pois marginaaliin, samaistetaan muukalaisiin ja rikollisiin, riisutaan yksilöllisistä piirteistä ja lopulta ulkoistettuina unohdetaan. Muu yhteiskunta jatkaa niin kuin ennenkin. Joku päivä lama hellittää, mutta työttömät jäävät syrjään. Heitä ei pelasta mikään.

 24. 24

  Raija sanoo

  Porokylän leipä on hyvää, mutta sen ostaminen loppui nyt.

 25. 25

  Timo Väänänen sanoo

  Lienee paikallaan muutama kommentti tähän monia kuohuttaneeseen juttuun näin asianosaisen kannalta.
  Porokylän Leipomo toimii sekä Nurmeksessa että Lieksassa ja työllistää tänä päivänä noin 100 loistavaa leipomoalan ammattilaista. Työntekijämäärä on kasvanut yhdeksän vuoden aikana 50 noin sataan henkilöön. Olemme kouluttaneet työntekijöitä sekä oppisopimuksella että rekrykurssilla. Kymmenet työntekijät ovat saaneet em. koulutuksen.
  Aiempi rekrykoulutus oli menestys. 12 henkilöä aloitti ja 11 heistä suoritti koulutuksen loppuun ja heistä 10 työllistyi välittömästi. Tänäkin päivänä heistä 6 työskentelee meillä, mm Lieksan yksikön vetäjä. Oppisopimuksella on tullut taloon moni nykyisistä avainhenkilöistä.
  Näiden hyvien kokemusten perusteella päätimme järjestää uuden koulutuksen. Yllätys oli suuri, kun saimme hakemuksia niin vähän, että kurssi jäi vajaaksi. Tämän kohun aikana meille on tullut kymmeniä hakemuksia viimeiselle paikalle, eli kiinnostus on herännyt ja saamme kurssin täyteen innokkaita ja motivoituneita opiskelijoita. Ensi keväänä tulemme tarjoamaan kaikille kurssin suorittaneille työtä. (Palataan asiaan ensi kesänä…)

  Kilpalaulatus ihmetytti. Laajensimme ennestään suurempaa yksikköä Nurmeksessa (70 työntekijää) ensiksi noin kolme vuotta sitten. Nyt on vuorossa Lieksan ( 12 työntekijää) toimipaikka. Omat koneinvestoinnit ovat suuruusluokaltaan ;Nurmes 5,0 M€ ja Lieksa 1,7 M€. Nämä investoinnit ovat normaalia liiketoimintaa ja molemmat kaupungit ovat tyytyväisiä työpaikkoja luovaan yritystoimintaan. Näillä työpaikoilla lienee melkoinen paikallinen merkitys veronmaksajina. Normaalia liiketoimintaa on myös kiinteistöjen tekeminen kaupungin toimesta, jolloin kaupungit saavat sijoituksilleen hyvän tuoton.

  Vilpitön anteeksipyyntö niille ihmisille, jotka ovat pahoittaneet mielensä tämän kohun vuoksi. Se ei ole ollut tarkoitus, vaan uusien työntekijöiden kouluttaminen ja palkkaaminen leipomoon.

  Terveisin

  Timo Väänänen
  toimitusjohtaja
  Porokylän Leipomo Oy

  • 25.1

   keke sanoo

   Tervehdys Timo!

   Monellekko työllistetylle maksatte palkkaa?

  • 25.2

   stunned sanoo

   Eikö olisi kohtuullista ja reilua, että Porokylän leipomo palkkaisi työsuhteeseen ja kouluttaisi oppisopimuksella leipomotyöntekijänsä? Kun Porokylän leipomo on ottanut vastaan merkittävän summan rahallista veroilla kerättyä yhteiskunnallista yritystukea.

   Vähän niin kuin tulisitte vastaan, herra toimitusjohtaja. Kai nyt sentään tiedätte, mikä työvoiman tarpeenne on yhdeksän kuukauden päästä? Lusmuista pääsee Suomessa helposti eroon koeaikana, jos tämä kauhukuva pelottaa. Palkkaa nauttiva työläinen sitoutuu yritykseen ja hoitaa pestinsä omatoimisesti hyvin.

   Nyt vaikuttaa siltä, että kuoritte tuet ja vielä työvoimakin pitäisi ilmaiseksi kantaa kynnykselle. Eikö tämä ole juurikin sitä, mistä pitkäaikaistyöttömiä aina syyllistetään?

  • 25.3

   PeelsePuupi sanoo

   Onko oikeasti niin, että yritykseenne ei löydy Suomesta koulutettuja leipomoalan työntekijöitä, jotka täyttäisivät nykyisen työvoiman tarpeenne? Mikä nykyinen työvoiman tarpeenne ylipäätään on? 2 – 3 henkeä? Kuitenkin haluatte ”rekrykouluttaa” monta kymmentä. Mihin nämä loput, yli työvoiman tarpeenne, menevät sijoittuvat? Ovatko he kesä-/kausi-/kiireapulaisia, jotka sidotaan firmaanne nollatyösopimuksilla? Olisi kiva saada vastauksia näihin olennaisiin kysymyksiin jonkin markkinapuheen sijaan. Tämän blogin keskustelupalstan perusteella olette menettäneet jo monta asiakasta, hyvä Timo Väänänen.

  • 25.4

   pena sanoo

   Älä selitä, jäit kiinni ihmisten orjuuttamisesta. Toivottavasti saat tämän jälkeen syödä keskenäs leipäs. Ainakaan meidän pöytään ei tule enää kuuna päivänä sinun leipomon tuotteita.

 26. 26

  Kelmer sanoo

  Kirjoituksessa tulee rivienvälistä ilmi juuri se miksi Suomi on pulassa. Verovarojen sosialisointi yrityksille tavalla tai toisella. Yritystukia on monenmoista, yrityksille taaseen verojen maksun kiertäminen on tehty helpoksi. Silti yrityksille rakennetaan ja tuetaan mm kokoajan infraa ja niiden vuoksi esim teitä tarvitaan. esim työvoiman liikkuvuus ei kansan huviajojen. Tämäkin on saatu jotenkin tavisautoilijan kustannukseksi.
  Palkat. Palkat eivät enää riitä edes minimielinkustannuksiin ja niitä täydennetään sosiaalituilla. Käytännlössä sosiaalituilla siten tuetaan suoraan yritysten voitonmaksua. Syyllistetään kumminkin tuen saajaa! Kallista sosiaalitukea yrityksille.
  Nykyinen valtion ja kuntien tuki on mahdollistanut yritysten imemisen kuiviin ja sitä tapahtuu parhaillaan. Työvoimaa potkitaan pois, mutta mm johtajien palkat nousevat kokoajan uuteen ennätykseen. Vaikka tuotantoa on supistettu. Tästä syyllisttään työntekijää ja vaaditaan palkanalennuksia.
  Lisäksi meillä on talvivaaroja monenmoisia ja monessa kunnassa mm Forssa on monemoista verovaran menoa yritysten ja ympäristön vuoksi.
  On myyty Kevitsat, Digitat sun muut valtion firmat ja laskua maksetaan kokoajan ja loputtomaan tulevaisuuteen asti. Puhutaan satojen miljardien menetyksistä Suomalaisten poliitikkojen pekkaroinneista. Edunsaajina sijoittajat, maksajina tavis kansalaiset. Vastuu yritystoiinnasta näkyy olevan kaikkinaisuudessaan veronmaksajilla ja voitot sijoittajilla. Pankkituista puhumattakaan…tämän kriisin aika maksettu maailmalla 4000miljardia.
  Terveydenhuollossa maksetaan korvauksina miljardeja yrityksille, jotka eivät maksa veroja lainkaan. Rahat valuvat suoraan ulkomaille.
  Kaikkiaan Suomen valtiolla ja kunnilla on peiliin katsomisen paikka syyllisiä etsittäessä. Ei maailman korkeimpiin kuuluva verotus voi olla maksajilleen vastikkeeton, vastikkeena korkeintaan valtion maksama palkaton työ.

  Suomi sai EU:lta varoituksen liian alhaisista sosiaalituista, yhtä vakavan kuin varoitus veloistakin oli. Tätä huomautusta vaan ei noterttu. Kiitos tarkoituksenhakuisen uutisoinnin, jota voi kutsua enemmänkin aivopesuksi ja julkisenmielipiteen propagandakoneistoksi, käyttäjinä omistajat. Uutisoimatta on TTIP, CETA ja mitä vielä. Suomen talous- ja valtiohistorian kannalta suurimmat muutokset jotka poistavat demokratiankin rippeet….Riippumaton uutisointi on kuollut.

  Kas kun täällä viel saa kommentoida. Nythän julkinen mielipidekin on laitettu pannaan ja lehtien sivustoilla kommentointi kielletty. Kaikki muu pitää suomessa hyväksyä ja olla suvaitsevainen, mutta kansaisten mielipidettä ei. Mielipide pitää olla tahtotilassa eli sama mitä hallitus määrää ti siitä ei s puhua julkisesti.. Aika orwellia.

 27. 27

  Sinikka sanoo

  Minun on vaikea ymmärtää blogistin hyökkäävää kirjoittelua työllistämistoimia kohtaan. Työssä sen työn parhaiten oppii. Tässä rekrykoulutuksessa annettiin mahdollisuus paikallisille ns. vaikeasti työllistyville henkilöille. Mitä se kertoo meidän mentaliteetista, jos nyt tulvii hakemuksia muualta Suomesta, on aiheellista pohtia?

  Eivät työkokeilut ja työssäoppiminen ole yrittäjälle ”palkatonta työvoimaa”, se sitoo jo palkatun henkilöstön työaikaa ohjata ja opettaa ja on siten poissa varsinaisesta tuloksentekemisestä. Eihän voi edellyttää, että työnantaja maksaa täyden palkan ensimmäisestä päivästä ihmiselle, jolla ei ole koulutusta tai työkokemusta?

  On myös outoa väittää, että yrittäjä nauttisi ”yhteiskunnan tuista”, jos toimii kunnan rakentamissa tiloissa. Kuntahan saa omansa pois vuokrina kuten saisi yksityinenkin rahoittaja. Vai pitäisikö kuntien lopettaa rakennustoiminta? Minä ostan tämänkin jutun jälkeen Porokylän leipää ja olen iloinen, että löytyy yrittäjiä, jotka perustavat yrityksensä tänne peräkylille ja tuovat työtä.

  Työttömän kannaltahan tämä on hyvä diili, tuet ei katkea, saa vielä verottoman koulutusrahan päälle, uuden ammatin ilman omaa riskiä. Asian voi nähdä näinkin. Itse olen opiskellut parikin ammattia opintolainalla ja sen jälkeen työnhakuun. Onneksi on aina jotain löytynyt, kun ei työtä pelkää.

  • 27.1

   stunned sanoo

   Palkattomasta rekrytointikoulutuksesta ei saa missään muualla tunnustettua ammattia, jos sellaiseksi ei lasketa pätevöitymistä työvoimatoimenpiteisiin. Koulutuksella ei ole juuri mitään virkaa avoimilla työmarkkinoilla. Yleensä ei kannata edes mainita olleensa toimenpiteissä, jos haluaa työllistyä oikeasti. Aivan eri asia olisi ollut räätälöity oppisopimuskoulutus ja sen kautta pätevöityminen leipuri-kondiittorin ammattiin.

   Rekrytointikoulutus on vain työttömyystilastojen siivoamista ja peiton jatkamista. Yhteiskuntakaan ei hyödy verovaroin tehtävästä työllistämisestä. Päinvastoin, ilmiöstä on suurta haittaa vielä työssä oleville, koska yrittäjät tottuvat käytäntöön ja haluavat jokainen osansa valtion syöttämästä vervaroin kustannetusta ilmaisesta työvoimapoolista.

   Mirva sen sanoi paremmin:

   http://mirvalogren.blogspot.com/2015/09/miksei-tyottomia-saada-motivoitua.html

   ”Minulla leipuri-kondiittorin perustutkinto – eli ihan oikea työmarkkinoilla käypä tutkinto, jota vilauttamalla voi päästä töihin ihan oikealla palkalla. Jos työttömät olisivat tarttuneet Porokylän leipomon tarjoukseen, he eivät olisi saaneet koulutusjakson lopuksi kouraansa mitään. Kyseessä ei ole markkinoilla käypä ammattikoulutus, vaan työvoimakoulutus, jolla on tänä maailmanaikana vain nimellistä merkitystä kaikkien tarjolla olevien koulutusten joukossa.”

   ”Se, mitä Porokylän leipomo olisi voinut tarjota, ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Ilmaistyö ei ole vastaus Suomen ongelmiin. Se on Jumalan lahja tietyille firmoille, jotka takovat sen turvin tulosta, mutta työttömyydelle se ei tee mitään. Ja jos firma haluaa houkutella työttömiä riveihinsä, se onnistuu parhaisten tarjoamalla heille jotain, mikä antaa heidän vaivalleen arvoa: palkkaa, ihan oikeaa, käypää oppisopimuskoulutusta tai edes fiiliksen siitä, että on ihminen, arvostettua ja työpaikalle tervetullut.”

 28. 28

  Entinen työtön - nykyinen yrittäjä sanoo

  Muistan, kun itse olin työtön silloin 90-luvun laman aikaan. Ei saanut hoitoalan ihminen edes tuntityötä ja kohta on hoitoalalla sama tilanne johtuen säästöistä. Silloin otettiin muistaakseni käyttöön tämä mikä mahdollistaa tänä päivänäkin yrityksille ihmisten hyväksikäytön. Eli ns. työvoimakoulutus mihin liittyy pitkä harjoittelu ja minkä maksaa yhteiskunta. Yrityksille ilmaista työvoimaa ja yritykset lupailivat jo silloin työpaikkoja, mutta kun sitä selvittelin niin hyvin harva sai mitään työtä pysyvästi. Miksi yritykset maksaisivat palkkoja, kun jo silloin mahdollistettiin se, että voi saada työntekijöitä ja käytännössä yhteiskunta maksoi yrittäjille siitä. Kurssilainen sai vain päivärahan. Tämä yrittäjien asenne nykypäivänä on varsin kummallinen. Itse yrittäjänä en voi kuvitellakaan maksavani alipalkkaa työntekijöille puhumattakaan heidän hyväksikäytöstään. Kun kohtaan suomalaisen nuoren, joka hädin tuskin selviytyy niin pyrin järjestämään hänelle työtä ja olen siinä onnistunut hyvin. Nyt suurin kriisi Suomessa onkin nuorten valtava työttömyys, mutta kukaan ei ole valmis auttamaan heitä eikä KUKAAN puhu siitä tai kampanjoi sen puolesta. Tosiasia on se, että jos ”tämä maa halutaan pelastaa”, on meidän kiireesti alettava panostamaan kaikki mahdolliset panokset siihen, että nuorille löytyy töitä ja kohtuullinen toimeentulo. SE on tämän maan suurin kriisi, eivätkä ulkopuolelta tulevat kriisit, joskin jotkut julkisuuden hahmotkin näyttävät ”kiillottavan julkisivuaan” näiden kriisien avulla. Miksi he eivät ole reagoineet koskaan eivätkä reagoi vieläkään maamme sisällä kärsivien hätään, sillä se on todellista. Köyhyys on kasvanut Suomessa huikeisiin mittasuhteisiin, mistä kertovat ennennäkemättömät leipäjonojen pituudetkin. Emme voi pelastaa koko maailmaa (presidentti Niinistö puhui viisaita) vaan sellaisen yrittäminen ajaa maan kuin maan konkurssiin. Jos tämä maa ajautuu lopullisesti toimintakyvyttömään tilaan niin silloin emme voi autta maan ulkopuolisiakaan kriisejä senkään vertaa kuin mitä nyt jo teemme. Siksi oman pesän hoitaminen kuntoon ensin on se kaikkein tärkein asia. Niin mikrotaloudessa (perheet) kuin makrotaloudessa (yhteiskunta).

 29. 29

  kyllästynyt sanoo

  Olen itsekkin aikoinaan ollut vastaavanlaisessa koulutuksessa ja luvattiin töitä, mutta koulutuksen loputtua kukaan ei saanut siitä firmasta töitä. Kukas näistä kostuu muu kuin yrittäjä ja firma. Ilmaista orjatyövoimaa käytettävissä koko koulutuksen ajan ja työ verhoillaan harjoitteluksi joka todellisuudessa on että olet aivan samanlainen työntekijä sillä erotuksella ettei sinulle maksesta siitä yhtään mitään palkkaa.
  Tunti määräkin on sama kuin palkkatyöläisellä firmassa.
  Ja meitä vielä haukutaan hyysättäväksi yms.
  Ja eikö mielessä käynyt kenelläkään ettei kaikki siksi kiljuen ja hiphurraa huutoja päästellen hakeneet koulutukseen koska ei kaikista ole leipomotyöhön / leipomotyöt ei kiinnosta.
  Minä olen yksi jota leipomo alan homma ei kiinnosta, eikä minusta ole leipomotyöhön , voin sanoa sen suoraan. Niin miksi minä tai kukaan muukaan hakisi sellaiseen koulutukseen joka ei kiinnosta pätkän vertaa?
  Porokylän Leipää en syö tulevaisuudessakaan, ensinnäkin se on kallista, ei maistu hyvältä, parempaakin leipää on saatavilla.

 30. 30

  Jepjuu sanoo

  Mitä lueskelin tämän sankariyrittäjän kommentointia aiheeseen liittyen. Niin mieleen jäi tämä ylimielisyydestä kertova kommentti. Eli tämä:

  Vilkas keskustelu on poikinut myös uusia koulutushakemuksia Porokylän Leipomolle.

  – Kahden päivänä aikana on tullut enemmän kuin 10 hakemusta eri puolilta Suomea, toimitusjohtaja Timo Väänänen hymyilee.

  Onko nykyajan työnantajan työnhakija rekrytointi sitä, että rekrytointikampana aloitetaan haukkumalla ja solvaamalla tässä tapauksessa työttömiä laiskoiksi ja ties miksi?

  Sitten kun saa porukan raivoihin niin jatketaan ylimielisellä linjalla mediassa. Ja kerrotaan jos ei suoraan, että näin niitä päteviä työntekijöitä saadaan ottamaan yhteyttä, kun vähän laittaa halvalla työttömiä? Kyllähän se varmaan pistää hymyilyttää varmaan eikö vain?

  Mutta ilmeisesti näin sitten on. Mutta eiköhän noistakin hakijoista suurin osa saa pakit, koska ilmaiset orjat 9 kuukaudeksi kumminkin halvempi vaihtoehto, kuin ammattitaitoinen työntekijä, jolle pitää maksaa sitä palkkaakin ikävä kyllä.

  Niin ja samalla tietty pääsee jatkossa solvaamaan lisää työttömiä mahdollisesti tulevaisuudessa jos nämä 9 kuukauden orjat ei täytäkään odotuksia. Kun ne tajuaa että eipä sitä palkkatyötä ole luvassa vaikka kuinka olisi pokkuroinut tulevaa työnantajaa ja hänen hoviaan. Jotka hurraa ja naureskelee vierellä, kun sankarityönantaja vähän kouluttaa laiskoja vätystyöttömiä. Tätä hoviahan on varmasti myös tämän sankarityönantajan työntekijöissäkin.

  Tosin jos itse olisin tämän sankarityönantajan leivissä palkkatöissä. Niin en kyllä tietäisi mihin puskaan pääni laittaisin Lieksassa kulkiessa. Sen verta paljon hävettäisi ja nolottaisi oman työnantajan tapa ”rekrytoida” työvoimaa vaiko oliko se sitä orjatyövoimaa?

 31. 31

  Palkkatuetut sanoo

  Myös monet yhdistykset käyttävät palkkatukia sumeilematta.

  Yhdistys palkkaa palkkatuella työntekijän ja työntekijän vastuualue on suuri. Yhdistykset odottavat, että työntekijä sitoutuu kahdeksi vuodeksi.

  Kahden vuoden päätyttyä minulle sanottiin, että mikäli olet työttömänä kahden vuoden päästä, jolloin he saavat palkata saman henkilön uudestaan. Yhdistys oli 4H-yhdistys.

  Olen myös työskennellyt Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksessä palkkatuella – paikka oli avoinna viisi päivää viikossa ja perjantaina kävi muutama ihmistä perhekerhossa, muuten vain olin työpaikalla ja siivosin. Ei tällaisia yhdistyksiä kannata valtion rahoilla ylläpitää. Joku järki tähänkin täytyy olla. Lähdin tästä palkkatuetusta työstä kesken kauden 400km päähän töihin.

  Erään te-toimiston työntekijä sanoi, että väärinkäytökset ovat yleisiä ja he joutuvat jakamaan ”karensseja” yrityksille palkkatuen väärinkäytöstä.

  Nämä erilaiset työllistymistuet ovat vain silmälumetta ja tilastojen siivoamista, siivoamisen maksaa valtio itse sekä me veronmaksajat.

  Palkkatuettujen töiden hyödyt on minimaalisia, koska palkkatukea myönnetään yrityksiin ja yhdistyksiin joilla talous ei ole kunnossa eikä aikomustakaan palkata.

 32. 32

  minni hiiri sanoo

  Kaupan alalle on järjestetty vastaavia orjuutus-rekrykursseja Joensuussa..

 33. 33

  0ravainen sanoo

  Älkää ihmiset unohtako että työnantajalla on lähtökohtainen velvollisuushuolehtia palkallisten perehdyttämisestä työhönsä. Se tapahtuu työsuhteen alussa.

  On myös sellainen asia olemassa kuin koeaika. Eli turha urputtaa että ei uskalleta palkata, jos sattuu väärä tyyppi ja sitä ei saa sanottua irti. Kyllä sen voi ihan muutamaksi viikoksi palkata huoletta koeajalle.

  Työkokeilut ja koulutusjaksot ennen työsuhteen alkua ovat selvää sanonko mitä?

 34. 34

  Journalismin etiikka kadoksissa sanoo

  Kummallista on, miten media, Yle mukaan lukien, julkaisee täysin kritiikittömästi, taustoja selvittämättä tai niistä kertomatta, näitä asenteita työttömiä vastaan negatiiviseksi muokkaavia ”uutisia”. Hyvä tapa uutisoida on selvittää ennen jutun kirjoittamista asioita muutenkin kuin yhden osapuolen kannalta, taustatyöksi ei oikein riitä ”uutista” seuraavan nettikeskustelun kommentointi seuraavassa artikkelissa. Yle esim.1.9.2015 artikkelissaan otsikoi tätä ko asiaa näin ”Lieksalainen leipomoyrittäjä hämmästelee, kun varma työ ei työttömiä kiinnosta – ”Saako tukia liian helposti?” Journalistista vastuuta ei vie pois se, että näyttävästi otsikoi artikkelinsa lainaukseksi ja kysymysmuotoon. Myöhemmässä uutisessa kerrotaan ”Someraivosta puolesta ja vastaan”, edelleenkään ei ”uutisoinnissa” kiinnosta sevittää taustoja ja valottaa faktoja, esimerkiksi siitä pitääkö otsikon väite ”varmasta työpaikasta” paikkansa, kuinka näkyvästi on rekrytoitu, millainen on yleensäkin ko yrittäjä taustoiltaan jne.

 35. 35

  Katarina sanoo

  Miksi valtamedia: yle ja suosituin lehdistömme valehtelevat?
  – Valtamedia toimii asioistamme päättävän tahon valvonnan ja käskyvallan alla. Nyt on tarkoitus demonisoida työttömät, saada kansa uskomaan, että he vain laiskottelevat eivätkä edes halua tehdä töitä. Tavoitteena on saada kansan vihat työttömiä ”laiskureita” kohtaan, jolloin kansa hyväksyy ja jopa toivoo tukien alentamista ja poisottamista ”laiskureilta”. Tämän tavoitteena on siis vain saada ajettua sosiaaliturva alas. On suunniteltu, että tällöin ihmiset suostuvat tekemään mitä töitä vain ja hyvinkin pienellä palkalla, itseasiassa työttömyyskorvauksin. Ja kuten kaikki ymmärtävät, tämä tietenkin johtaa normaalia palkkaa nauttivien joutumiseen myös työttömiksi. Eihän kukaan halua maksaa normaalia palkkaa, jos samaa työtä tekemään saadaan ihmisiä lähes ilmaiseksi. – Näin siis kaikki nyt työttömiä halveksivat ja työttömien joutumisesta ilmaisiin töihin vahingoniloiset ihmiset joutuvatkin itse samaan tilanteeseen.

  Olemme menossa kohti USA:n tapaa, jossa ihmisillä ei ole terveydenhuoltoa, eläkkeitä eikä mitään ellei heillä ole ollut varaa maksaa yksityisiä vakuutuksia. Katsokaa seuraava video! Se kertoo Saksasta, mutta voisiko siinä olla jotain samaa Suomen kanssa? Videossa on vieläpä suomalainen tekstitys:

  https://www.youtube.com/watch?v=AuF9yBlbrk0 Klippi Saksasta ja työttömyydestä Hämistuubi, suomalainen tekstitys asetuksista
  – Hämistuubissa on muitakin maailmankäsitystä avartavia videoita suomennettuna! 😉

 36. 36

  Voi_voi sanoo

  On se kumma kun ei osata laskea. Yrittäjä sijoittaa 30% eli 40k euroa. Tukea tulee n. 80k eur. Ei miljoonia.
  Suomalaiset ovat kateellisia, kuten monista kirjoituksista huomaa. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.
  Sitten kirjoitetaan investointien typeryydestä. Jos et investoi uusiin laitteisiin, ei työtä ole kohta enää ollenkaan. Se menee muualle. Sen tekee joku halvemmalla Puolassa tai Venäjällä. Johan erään ison leipomon ainekset ja taikinat tulee Puolasta.
  Yrittäjänä voin itsekin sanoa, että hienoa kun nykyaikana joku edes uskaltaa. Hyvän työntekijän löytäminen on hankalaa. Tällaisena aikana investointi on kyllä rohkea teko. Ja kyllähän nuo Porokylän tuotteet itsellekin maistuu, saapahan suomalaista ruokaa eikä puolalaisia kumileipiä.

 37. 37

  Kriitikko sanoo

  Rekrytointikoulutus on ”työkalu”, jonka kautta esim. työtön voi kehittää osaamistaan, kouluttautua uusiin tehtäviin tai viedä uraansa uuteen suuntaan (eli kyseessä ihmisen työmarkkinakelpoisuuden lisääminen). Työnantajan kannalta rekrykoulutus on uudenlainen, yhteiskunnan/ työvoimaviranomaisten kehittämä väylä työntekijöiden rekrytointiin. Ko väylää käyttävät varmasti muutkin kuin Porokylän Leipomo Oy, myös sen kilpailijat. Yritys maksaa osansa koulutuksesta (toisin kuin perinteisemmässä työvoimakoulutuksessa, jossa ELY-keskus maksaa kaikki kustannukset), mikä lienee merkki siitä, että yritys on tosissaan rekrytoimassa ihmisiä. Yleisimmin ihmiset kehittävät itseään (suorittavat erilaisia tutkintoja) ilman mitään korvausta ja suurin osa mm. opintolainoilla yms. yhteiskunnan tuilla. Tänä päivänä myös ammatillisessa koulutuksessa opiskelija voi suorittaa ammatilliset aineet pelkästään työssäoppimalla, siis olemalla töissä yrityksessä/ yrityksissä saamatta ko työssäoppimisesta mitään palkkaa (laajennettu työssäoppiminen). Joissakin viesteissä otettiin kantaa Porokylän Leipomo Oy:n taloustilanteeseen ja tehtyihin investointeihin. Mielestäni tuntuu uskomattomalta, voiko yrityksen ulkopuolinen taho tietää mm. yrityksen strategiaan liittyvistä laajentamissuunnitelmista -voihan olla, että ko yrityskin suunnittelee jotakin ja tarvitsee vaikkapa kahden vuoden kuluttua 30 uutta työntekijää, mitä varten on lähtenyt koulutusta järjestämään (jos yritys investoinut vastoittain, ei kai tarkoittane sitä, etteikö uusia investointeja voisi olla tulossa). Ja muutenkin, miettikääpä julkista tukea teollisuus- yms. liiketoimintakäyttöön tarkoitettujen tilojen rakentamiseen, mm. kuntien omistamat teollisuuskylät ja kunnatkin ovat kautta aikojen rakentaneet ja maksaneet pilvin pimein teollisuushalleja paikkakunnalle tuleville yrityksille, jotka sitten maksavat takaisin tehtyä investointia eri muotoisina vuokrina. Porokylän Leipo Oy:n tapauksessa ei ole kysymys mistään normaalista poikkeavasta järjestelystä -paitsi että toinen vaihtoehto olisi voinut olla, että yritys olisi siirtänyt toimintansa toisille paikkakunnille ja Pielisen Karjalaan olisi tullut aika monta työnhakijaa lisää. Tai vanhoissa tiloissa yrityksen kilpailukyky ei olisi enää ollut riittävä, mikä olisi sitten johtanut johonkin muuhun…Yrityksen taloustilanteen menneiltä vuosilta voi tarkistaa mm. ytj:stä tai: http://yritys.taloussanomat.fi/y/porokylan-leipomo-oy/nurmes/0837053-2/ . Ihmettelen, mistä lähtevät mielikuvitukselliset jutut mm. yrityksen talousvaikeuksista. Taloussanomien tiedoista on myös hyvin selkeästi luettavissa, että työntekijämäärä 2011 oli 80 ja 2014 91 ja tänä vuonna, arvaan, se on lähellä 100. Osakeyhtiöhän joutuu raportoimaan talous- yms tietonsa 6 kk tilinpäätöksen julkaisemisesta ytj:hin, ja tiedot tulevat sitä kautta julkisiksi. Harmittaa suuresti, että tähän asiaan on sotkettu asioita, jotka eivät siihen kuulu. Mm. toimitusjohtajan palkat -kaikki pääomatulot eivät välttämättä liity millään tavalla ko yrityksen toimintaan ja jos liittyvät, niin sehän on merkki siitä, että yrittäjä saa vastinetta riskin ottamiselle ja varmaankin aika pitkille työpäiville, johon me tavalliset työssä käyvät emme ole aina tottuneet. Tai, tämän asian ympärillä pyörineitä arviointeja toimitusjohtajan toiminnasta tai johtajuusominaisuuksista -joku työntekijä yrityksessä voi arvioida toimitusjohtajan toimintaa huonoksi mutta tiedän, että suurin osa ko leipomon työntekijöistä pitää Timo Väänästä hyvänä ja eteenpäin katsovana esimiehenä.

 38. 38

  0ravainen sanoo

  Katson juuri A-dtusion lähetystä tähän Lieksan rekrytointijuttuun liittyen. Ei sanaakaan työttömien väärinkäytöstä! Vain yrittäjien ja yhden onnettoman 18 vuotiaan kokelaan kommentti (joka on rekrytoinnissa eikä siis paljon sanomista oikeasti ole).

  Nyt ihmiset, äkkiä älmölö pystyyn! Väärinkäytökset on saatava julki ja käsittelyyn ja NYT on sauma auki!

  En itse kyllä tiedä miten sitä saisi äänensä parhaiten kuuluviin, mutta tehkää jotain! =D

  • 38.1

   Kriitikko sanoo

   Oravainen, kerrohan mistä väärinkäytöksestä on kyse, jos yritys käyttää yhteiskunnan/ ELY-keskuksen hyvänä pitämää ja myös ko tahojen ylläpitämää ja valvomaa järjestelmää ihmisten työmarkkinakelpoisuuden lisäämiseen. Kuten edellä kirjoitin, ko järjestelmää käyttävät jatkuvasti sadat, ellei tuhannet yritykset Suomessa, ja niin myös Porokylän Leipomo Oy:n kilpailijat. Ja esille tulleiden tietojen mukaan Porokylän Leipomo Oy:n aikaisemmistakin rekrykoulutuksista on suurin osa tällä hetkellä työelämässä, tosin myös toistenkin leipomoyritysten palveluksessa. Kumpi on parempi:1) kouluttaa esim. työvoimakoulutuksena oppilaitosten oppimisympäristöissä, jolloin yhteiskunta maksaa kaiken vai 2) kouluttaa rekrykoulutuksena yrityksessä käyttäen sitä oppimisympäristönä, missä tapauksessa yritys maksaa puolet koulutuksesta ja yhteiskunta toisen puolen. Työvoimavianomaiset itse ovat siirtäneet painopisteen rekrykoulutukseen.

 39. 39

  no pirskatti sanoo

  Tiivistetään tämä kommenttiketju lauseeseen ”viittätoista ketuttaa kun yks rikastuu”

  Elähän Väänänen välitä näistä. Jatka vaan samalla linjalla, hyvä työpaikkahan se on niille jotka siihen hommaan soveltuu. Melkoisen hyvä prosentti jos edellisen kurssin 12 henkilöstä 6 on työllistynyt pysyvästi.

  Kunnan kursseissahan prosentti on nolla, mutta siellä tarkoituskin on vain saada pitkäaikaistyöttömiä pois tilastoista. 5 vuotta työttömänä ollut kun ei enää parin viikon hp-kurssin jälkeen ole pitkäaikaistyötön. Siinä mielessä on sakutimoselta hemmetinmoista uuninpankon aiheuttamaa talirauhasajattelua kritisoida leipomoyrittäjää sen vuoksi että kaupunki on käyttänyt väärin koulunkäyntiavustajan kursseja. Näillä kursseilla on tyystin erilainen funktio, ja nuo julkishallinnon korruptoituneet käytännöt on se mikä työvoimapolitiikkaa väärään suuntaan ohjaa.