Osallistavan sosiaaliturvan paluu

Uusi hallitus koventaa työttömien kohtelua. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (PS) on ajamassa suuria muutoksia työttömyysturvaan. Ihan ensimmäiseksi tiukennetaan vuorotteluvapaan saamisen ehtoja, jolloin entistä harvempi työtön pääsee palkkatyöhön vuorotteluvapaan sijaiseksi. Ensi vuoden loppuun mennessä valmistuu selvitys kannustinloukuista ja osallistavan sosiaaliturvan malli. Näin kertoo Iltalehden pikku-uutinen.

Kannustinloukulla hallitus tarkoittaa tilannetta, jolloin huonosti palkattua työtä ei kannata ottaa vastaan, koska tuloihin sidottujen etuuksien pieneneminen romahduttaisi työttömän jo muutenkin heikon talouden lopullisesti. Kannustinloukkujen purkaminen puolestaan tarkoittaa sosiaalietuuksien leikkaamista niin paljon, että töihin on mentävä vaikka nälkäpalkalla. Ja se nälkäpalkka toteutetaan näin:

Työn vastaanottovelvollisuutta tiukennetaan ja työttömät velvoitetaan osallistumaan aktivointitoimenpiteisiin. Jo nykyisin työttömällä on velvollisuus ottaa vastaan mitä tahansa palkkatyötä kolmen kuukauden ammattitaitosuojan jälkeen, joten työn vastaanottovelvollisuudessa ei ole mitään kiristettävää. Aktivointitoimenpiteet taas tunnetusti ovat palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Osallistumispakko on 500 työttömyyspäivän jälkeen jo nyt, joten aikeena lienee vähentää tätä päivien määrää.

Osallistava sosiaaliturva puolestaan sisältää hallitusohjelman mukaan palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sosiaalietuutta ruvetaan sanomaan palkaksi ja sen eteen on tehtävä töitä. Tämähän on tuttua jo ns. Paltamon mallista, jossa työttömien saamat etuudet laskettiin yhteen, sanottiin sitä palkaksi ja ohjattiin työttömät tekemään töitä. Kokeilusta ei poikinut yhtään pysyvää työpaikkaa, mutta se tuli kalliiksi mm. työnohjaajien palkkaamisen takia.

Sosiaaliturvan eteen on siis tehtävä töitä ja palkattoman työn vastaanottovelvollisuutta tehostetaan sanktioilla. Työttömän tulot ja ostovoima eivät kasva yhtään, mutta ainakin tilastot kaunistuvat.

Tämä kaikki on kerrottu jo hallitusohjelmassa:

hall-ohj-2

Kuten olen jo vuosia ennustanut, niin tavoitteena on saada mahdollisimman paljon ihmisiä tekemään palkatonta työtä. Sitten hallitus voi kehua nujertaneensa työttömyyden. Sitä hallitus ei tule sanomaan, että tuli siinä samalla nujerrettua työttömätkin orjan asemaan.

Samaan aikaan mieliä muokataan kertomalla, että Kokoomuksen ja sen läheisjärjestöjen työntekijät voivat pitää syksyllä yhden palkallisen Tee hyvää-päivän. Vapaaehtoistyöpäivän voi tehdä esimerkiksi vanhainkodissa, kansalaisjärjestöissä, kirkossa tai vastaanottokeskuksessa. Siis juuri niissä paikoissa, joihin palkattomia työntekijöitä erityisesti halutaan sijoittaa.

Sitten voidaan sanoa, että kyllä työttömät ihan hyvin voivat tehdä tällaista mukavaa yhteisöllistä vapaaehtoistyötä kuntouttavan työtoiminnan maksimikeston eli 24 kuukautta työttömyysetuutensa ansaitakseen, kun kerran Kokoomuksen puoluetoimiston väkikin teki sitä päivän ihan vain sillä omalla palkallaan.

Toistaiseksi palkkatyössä olevien on syytä pelätä tosissaan. Palkattomaan työhön velvoitetut työttömät korvaavat teidät nopeammin kuin edes minä olisin uskonut. Se taitaa tapahtua jo tällä hallituskaudella, kunhan osallistava sosiaaliturva saadaan nostettua haudastaan entistä rumempana. Sopivasti tiedotusvälineet ovat jo muutaman viikon julistaneet, että työttömille ei kelpaa työ.

 

Kommentit
 1. 1

  Juujoo sanoo

  Itsekin aikoinaan pääsin vuorotteluvapaa systeemin avulla aikoinaan maistamaan oikeaa palkkaa oikeassa palkkatyössä. Ja vuorotteluvapaalle päässyt taas sai omaa aikaa puuhata mitä tykkää. Ja lopulta kun homma loppui, niin vuorotteluvapaalla ollut pääsi takaisin turvallisesti palkkatyöhönsä ja on siinä edelleen. Voitaisi siis sanoa, että kaikki voitti. Tai no voitti ja voitti sillä itse jatkanut siitä eteen päin orjatöissä kierrellen. Toki työpaikkoja lupailtu jos orja tekee kiltisti kaiken mitä vaaditaan. Mutta sitten kun orjatyöpesti loppuu virallisesti yllättäen firmallakin alkanut menee huonommin niin kuin aina. Ehkä syy on se, että orjatyövoima halvempaa kuin palkkatyövoima.

  Mutta miksi siis vuorotteluvapaajärjestelmä pitää romuttaa? Siis sehän toimii minun mielestä ongelmitta. Vai onko tässä nyt joku pelko, että vuorotteluvapaalle lähtevä mieltyisi liikaa vapaaseen ja siitä tulisi uusi työtön? Ja vaikka tulisi niin jäähän sitten aikaisempi työtön palkkatyöhön tai näin luulisi? Mikä tässä nyt on se ongelma sitten?

  Erittäin hyvä järjestelmä ja voi aivan oikeasti tarjota työttömälle oikean palkan makuun pääsemisen oikeassa töissä. Siinä missä vuorotteluvapaalle menevälle hengähdystauon. Eikä se vuorotteluvapaalla ollut kyllä rahoilla juhlinut, kertoi vain että teki vähän kyllä tiukkaa rahan suhteen, koska tulot tippui vuorotteluvapaalla aika jyrkästi kuulemma.

  No toisaalta eipä tuolta eduskunnan apinatalosta voi mitään fiksua odottaakaan. Paitsi kyykystä ja alistamista. Ja sitä tulemme näkemään rajuna lisääntymisenä seuraavien vuosien aikana. Ei muuta kuin työttömät harjoittelemaan syvempiä kyykkyjä jollekin kurssille ja orjatyöpesteihin.

 2. 2

  LL sanoo

  ”Sopivasti tiedotusvälineet ovat jo muutaman viikon julistaneet, että työttömille ei kelpaa työ.”
  Propaganda ensin. Kansa uskoo. Kansa hyväksyy. Kansa kannattaa. Ja päättäjien on helppoa tehdä leikkauspäätökset ja työttömien kurittamispäätökset. Työttömien syytä kansantalouden madonluvut.

 3. 3

  Aura sanoo

  Ilta-Sanomissa sama uutinen hiukan laajemmin. Jäin miettimään että missä tässä on se Lindströmin mainitsema porkkana? Sähköisten palvelujen uudistuksessa? Voi juku, en malta odottaa että pääsen aktivoimaan itseäni työkkärin uutta sivua ihastellessa. Mutta leikki sikseen, ihan oikeasti heräsi kiinnostus siitä mikä se positiivinen kehotus tässä on, en ehtinyt vielä etsiä. Saa joku valaistakin.

  Ajankohtakin järkytti. Satuin eilen lukeneeksi naamasta kyynelvirtaa siitä miten meille nyt tunkee pakolaisia työttömyystilastoja rumentamaan ja hyysäys tapahtuu ihan varmaan työttömien kustannuksella. Taustalla tuntui joku kumma luulo, että työttömillä ”kantasuomalaisilla” menisi paremmin tai valtio syytäisi heille lisää rahaa jos ketään ei tarvitsisi majoittaa. Eipä tarvitse enää tämänkään porukan uumoilla kun voi vain ymmärtää väärin.. Ja sieltähän se IS:n kommenteista löytyikin, nyt leikataan jotta saadaan rahaa pakolaisille. Mulla ei kärsivällisyys riitä piirtämään itsestäänselvyyksiä, mutta on hienoa että sinulla ja monella muulla blogistilla riittää.

 4. 5

  sauhuttelija sanoo

  Milloin tietämätön laittaa osaamattoman tekemään tarpeetonta niin siinä on koko turha työ vaarassa mennä ihan hukkaan.

  Tämä hallitus on toivoton tapaus, mutta joku hallitus lähitulevaisuudessa tuon asian hoksaa. Tai joutuu hoksaamaan.

 5. 6

  AMK sanoo

  AMK sanoo

  3.9.2015 at 22:45

  Minun mielestäni kun tälläisiä ”uutisia” putkahtaa harva se päivä julkisuuteen,asialla on joku päättävä elin jotka haluavat leimata työttömät työtävieuruksivaksi lössiksi ja siten he saavat kansansuosion ja hyvällä omallatunnolla sitten päättävät että orjatyötä laajennetaan myös yrityksien käyttöön.Orjatyöllähän yritykset saavat tuottavuutta ja oikein tuottavuusloikan ja pomoille enempi bonuksia.Sitä kait yritysten ystävä sss-hallitus havittelee.

  Kirjoitin tämän eilen,kuinka täyteen kymppiin osuinkaan,pelottaa ihan tosissaan.

 6. 7

  Haikki sanoo

  En tiedä millaiseksi puuroksi menee näistä numeroista, mutta yritetään. Tilastokeskuskuksen tilasto avoimista työpaikoista kunkin vuoden I&II neljänneksestä, jotta 2015 vuodenkin saa mukaan.
  Avoimet työpaikat
  2003, 43000
  2004, 45600
  2005, 51050
  2006, 57900
  2007, 62000
  2008, 70250
  2009, 41950
  2010, 49150
  2011, 54400
  2012, 62400
  2013, 38900
  2014, 36900
  2015, 36350
  Tänä vuonna sitten onkin numeroitten valossa johtopäätösten aika. Työttömiä ei kiinnosta työnhaku enää lainkaan, joten pistetään heidät tekemään niitä töitä, vaikka kiitollisuudestaan anteliaasta työttömyysturvasta.

  • 7.1

   sauhuttelija sanoo

   Noista numeroista kun ensin poistat vuokratyöfirmojen mainokset, niin luvut putoavat puoleen. Sen jälkeen poista kesätyöt ym lyhytaikaiset työt ja katsot mitä jää. ts. jos haet pysyväksi tarkoitettua oikeaa työpaikkaa, niin tuskin saat luvuksi kymmentätuhatta. Koko maasta.
   Sen jälkeen voitkin arvioida onko sinusta kaupunginjohtajaksi, johtavaksi lääkäriksi, kaupunginarkkitehdiksi, kaavoitusinsinööriksi ja ylipäänsä kannattaako sinun hakea virkaa johon valittava jo tiedetään, mutta virka on julistettava haettavaksi.

   Voit ihan itse hakea omalta työssäkäyntialueeltasi montako avointa oikeaa työpaikkaa vapaana on, siis sellaista joihin voisit hakea. Mutta ota huomioon, että mäkkärin kassalle ei oteta yli kolmekymppisiä, siivoajaksi et pääse koska hommiin otetaan vain tuontityöläisiä ja rakennustyömaiden laudankantajat tuo ulkomainen aliurakoitsija muualta.

   Kokeile pois ja onnea.

   • 7.1.1

    Haikki sanoo

    Toki luvut tippuvat dramaattisesti, kun kaikenmaailman nollatuntisopparit, puhelinmyyjät ym otetaan pois luvuista…ja se kommenttini oli jotain sarkasmin tapaista. Näin vähän ei ole ollut vapaita työpaikkoja koko tilastoaikana. Mistä muusta se kertoo kuin työttömien työhalusta? Ilmeisesti EK katsoo tilastokäyriä väärinpäin.

    • 7.1.1.1

     stunned sanoo

     Yleensä sarkasmi tulkitaan tosikkomaisesti, jollei laita viestiin hymiötä tai sarkasmi-tagia.

     • 7.1.1.1.1

      Haikki sanoo

      Kyllähän tuosta tekstistäni löysin hymiöitten uupumisen lisäksi kirjoitusvirheitäkin… Editointi-mahdollisuutta vähän kaipaillut.

  • 7.2

   stunned sanoo

   Minusta työnantajia ei kiinnosta enää työntekijän palkkaaminen ollenkaan.

   Tilannetta voi verrata autojen kauppaan, jonka piirissä aavistellaan suurta veromuutosta (auton hankinnan verotuksen poistamista). Autokauppa ei siis käy.

   Samalla tavalla työnantajat odottelevat kohta pidikkeettä avautuvia orjatyön markkinoita, kunhan hallitus aloittaa Valtakunnantyöpalvelun tosissaan. Ei kannata satsata palkkatyövoimaan, kun kohta saa ilmaista.

  • 7.3

   LL sanoo

   Sauhuttelija sanoikin mistä on kyse näissä ns. avoimissa työpaikoissa. Ehkä sen verran voi lisätä, että jos työnhakija on yli 50v (toisinaan riittää jo + 40v.) niin vaikka olisit kuinka pätevä ja koulutettu ja osaava, niin sinua ei palkata. Syynä mm se, että yli 50-vuotiaan palkkaaminen tulee hitusen kalliimmaksi työnantajalle.

 7. 8

  sanoo

  Se on from welfare to work eli pakko mennä ehrenreichilaiseen nälkäpalkkatyöhön tai suostua hallinnollisesti käskettyyn työvoimapoliittiseen jenkkaan. Ei tämä ole meikäläinen keksintö eikä tämän ajan asia, kaikki nyt kuulutettu on tehty muualla maailmassa jo 1970-luvulta alkaen sikäläisestä teollisen työn kadosta sekä ay-liikkeen nitistämisestä alkaen. Ja kun tuossa juuri radiouutisia kuunteli, sekä sai ”tietää” tämän olevan kannustinloukkujen poistamiseen tähdätty työllisyyden kärkihanke, niin eipä näy kummoistakaan hereilläolo/vastaanpistämiskykyä olevan. Vai pitäisi paikallista sopimista lisätä ja takaisinottovelvoite passivoi!? Moni ihminen tulee siis olemaan ihan aidosti yllättynyt, kun hänen vuoronsa aikanaan tulee.

  • 8.1

   stunned sanoo

   Termi kuuluu ’workfare’.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Workfare

   Workfare-duunit vievät loputkin työt niiltä, joilla ei ole erityistaitoja tai ammattia. Vauhtiin päästyään workfare-duuneina aletaan hoitaa koulutustakin vaativia hommia. Ennen pitkää puolet työvoimasta on taas valtiolla töissä nälkäpalkalla.

  • 8.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Hyvinvointiyhteiskunnasta hyväksikäyttöyhteiskuntaan.

 8. 9

  Kake K. sanoo

  Ns. italialainen lakko eli ollaan palkattomassa työpaikassa sääntöjen mukaan, mutta ei tehdä töitä juuri lainkaan, on ainoa tapa pelastaa suomalaisten palkkaa saavien työpaikat.

 9. 10

  AMK sanoo

  En osaa sujuvasti edes tätä eglishiä,mutta ehkä sipilätsi ajattelee että näin ei voi käydä suomessa koska hän on pääjohtaja ja hän määrää ns.työtahdin että työttömät tekevät työtä ilman palkkaa (miten on muistissani että hänkin käytti työtekijöitä hyväkseen,liian alhainen palkka jne)hänhän on nyt toimitusjohtaja ja hänellä on kaikki narut mistä vetää puhuttamattakaan vatulointikorista,Sitä se teettää kun pää menee sekaisin,ja kaikkeehan on syypäät työttömät,elämäntapaintiaanit (persut) rikkaruohot (vartiainen) ja kivaa on kun työttömille keksitään lisää palkatonta työtä millä he suomen nousuun saa.,ite ei tarvitse tehdä mitään ,vaan odotellaan palkankorotusta ,koska he ovat niin viisaita ja käyrät nousee vatulointikoris.”hyvinhän mulla menee te veronmaksat maksatta palkkani,jumala puhuu nyt te olette velvollisia maksamaan palkkani että voin itse elää yltäkylläisyydessä ilman omantunnon tuskia.Siksiähän minut on tänne kutsuttu ja valittu”väärillä vaalilupauksilla niinkuin persutkin.Vähävaraisilta ei oteta,niin vain ensimmäisenä sieltä kävi.Eliitti elää omaa elämäänsä köyhät ja vähävaraiset kyykkyyn että eliitillä menee hyvin.Oisko muuten kyse ihmisoikeuslakien rikkomisesta.No heidän mielestään ei ,hehän voivat muuttaa perustuslakia asetuksilla,säädöksillä yms. sehän ei heidän elämäänsä muuta .Olen kyllästynyt tähän herrojen omahyväisyyteen,eivät he pierun vertaa ajattele pienituloisia vaan heiltä pitää ottaa kaikki pois jotta herrat saavat näyttää kuinja kingiä he ovat.Tätäkö kansa tahtoi että sipilätsin jumala.En pyydä anteeksi,pinna katkesi jo.P…ele.

 10. 11

  Paltamoon mä koko illan tuijjotin sanoo

  Ne tahot jotka ovat tehneet työtömyydestä itselensä bisneken ja keinon tienata oma elatonsa Myhäilee tyytyväisyyttä
  taitaa paltamo kakkonen olla ovella siis joka kunnassa +töihinpotkiat suunitelee jo etuikäteen lomareissuaan kun aliurakoinista saatu tuotto menee potkioiden lomailu kassaan
  ilmaistyöntekiällä ei varaa Lomaiila tai siis ei ole lomia
  Ehkä ainoo huvitus on että saa suklaapatukan pelastusarmeijjan ruokajonon spesiaalina ehkä
  Kiitos persut kiitos

 11. 12

  Minna Remes-Sievänen sanoo

  Aikanaan kun KELA alkoi lähettää kuukausittaisia 500-päiväläisten listoja kuntiin, ihmeteltiin meidän sossussa suuresti sitä, että listalla, joka siis on kerätty ”passiivista tuensaajista”, ovat myös osa-aikatyötä ja keikkatyötä tekevät. Useampikin näistä oli todistetusti erittäin aktiivisia, ottivat keikan vastaan aina kun saivat, vaan eivät kelvanneet te-toimiston aktiivisten joukkoon. 500 päivää maksettua etuutta, vaikka osin soviteltuna, riitti. Ja kyllä, siihenkin kuntaan jossa minä olin töissä, piti palkata lisää kuukausipalkkaisia työntekijöitä aktivoimaan passiivisia. Sitten tehtiin tilastoja, joilla osoitettiin heidän tienanneen palkkansa, kun olivat saaneet passiivisia toimenpiteiden piiriin. Huoh.

 12. 13

  Erkki Aro sanoo

  Heikko työhyvinvointi maksaa Suomelle vuodessa 30 miljardia euroa, Työterveyslaitoksella työskentelevä professori Guy Ahonen sanoo tänään ilmestyvässä TTT-lehdessä.

  Työhyvinvoinnissa menetettävistä 30 miljardista eurosta suurin osa, 24 miljardia, koostuu ennenaikaisista eläköitymisistä ja niitä seuraavista työpanoksen menetyksistä.

  Lue myös nämä:
  Olipa kerran pomo, jolle tuli hyvä fiilis – ja siitä se lähti
  Suomalaiset uskovat: Eläke pienenee jopa 150 euroa
  Näin suomalaiset tienaavat – katso yli sadan ammatin lista
  Huonosta työhyvinvoinnista johtuviin sairauspoissaoloihin ja työtapaturmiin kuluu Ahosen mukaan yli viisi miljardia euroa vuodessa.

  Yritykset satsaavat työhyvinvointiin vuositasolla 2,1 miljardia euroa, mikä pitäisi Ahosen mukaan moninkertaistaa. Toinen lääke tilanteen korjaamiseen olisi hyvin suunniteltu työhyvinvointipolitiikka.

  – Yrityksellä pitää olla periaatteet, joiden mukaan työhyvinvointia edistetään. Ei voi olla niin, että organisaatiolla on ylevä strategia, miten se tekee voittoa omistajilleen, ja työhyvinvointi on delegoitu toisaalle organisaatiossa. Niiden tulee kuulua yhteen, Ahonen sanoo. Tällä hetkellä summa on viisikymmentäneljätuhattamiljoonaaeuroa 10.4.2012 18:10Taloussanomat.

  • 13.1

   Janne sanoo

   Työhyvinvointiasia on tärkeä osoitus siitä, miten lisäinvestoinneilla voi tuottaa lisäarvoa, ja leikkauksilla siitä vain kaivaa kuoppaa syvemmäksi.

   Mikä mahtaa olla se trauma, minkä vuoksi itseämme lyömme, ja sitten muita?

 13. 14

  kouvola pyhkii peseensä sanoo

  Kouvola seuraamassa Vantaan esimerkkiä?

  Vuoden alusta voimaan tullut kuntaosuusmuutos merkitsee valtiolle kustannusten säästöä.

  Työ-ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan, että tammi-heinäkuun aikana kuntien rahoitusvastuu on lisääntynyt 78 miljoonaa euroa. Koko vuoden valtion säästö voi yltää tavoiteltuun 150 miljoonaan.

  Kyse ei ole kuitenkaan vain valtion kustannusten siirrosta kunnille. Ministeriöstä muistutetaan, että tämän vuoden työllisyysrahoista osa on korvamerkitty vähintään 300 päivää työttömänä olleille.

  Kouvola aikoo lisätä pitkään työttöminä olleiden aktivointitoimenpiteitä.

  – Kuntouttavaan työtoimintaan esitetään ensi vuodeksi 140 uutta asiakasta kaupungin eri yksiköihin, kertoo työllistymisen edistämisen palveluvastaava Lisa Forss Kouvolan kaupungilta.

  Työtoiminta säästäisi kaupungin rahoja, koska tällaisen toiminnan työmarkkinatuen maksaisi kokonaan valtio. Tällaista mallia on käyttänyt esimerkiksi Vantaa.

  kouvola pyhkii peseensä kuntouttavan työtoiminnan laki pykälille

 14. 15

  Jamo sanoo

  Lahden kaupunki aikoo lisätä merkittävästi kuntouttavaa työtoimintaa. Kaupungin yksiköissä on ollut vuosittain vajaat 500 henkilöä kuntouttavassa työtoiminnassa.

  – Jos suunnitelmat toteutuvat, määrä voisi vuodessa tai parissa kaksinkertaistua. Paljon enemmän lahtelaisia saadaan aktivointitoimien piiriin, kaupungin työllisyysasioiden päällikkö Sami Kuikka ennakoi.

  Lahden työttömyysaste oli elokuussa 18 prosenttia. Kaupungissa oli elokuussa 8 912 työtöntä työnhakijaa. Heistä yli kolmasosa (3 374) oli ollut työttömänä yli vuoden.

  – Pitkäaikaistyöttömyys on noussut hurjasti eikä osoita laantumisen merkkejä. Nuorten työttömien määrä on ennätyslukemissa. Kuntouttavan työtoiminnan volyymia lisätään reippaasti. Se on hyvinvoinnin edistämistä ja syrjäytymisen ehkäisyä.

  Aktivointipaikkoja kartoitetaan yhteistyössä kaupungin toimialojen sekä kaupungin ja työhallinnon kesken.