Ikuisen karenssin paluu

– Ei työttömyysturvaan puuttuminen tuo työpaikkoja yhtään. Ei tietenkään. Sillä tavoitellaan säästöjä työttömyysturvamenoihin ja toisaalta alennetaan kynnystä ottaa työtä vastaan.

Näin suoraan myöntää työministeri Jari Lindström (PS) hallituksen kaavailemien toimien tehottomuuden. Tarkoituksena on leikata työttömyysturvasta 200 miljoonaa euroa ja siinä kaikki. Kynnystä ottaa työtä vastaan ei enää nykyisestään voi alentaa, koska ammattitaitosuoja kestää vain kolme kuukautta. Sen jälkeen on pakko ottaa vastaan mitä tahansa tarjottua palkkatyötä työttömyysetuuden menettämisen uhalla. Jos ministeri ei tätä tiedä, niin hänen ei pitäisi olla ministeri.

Hallituksen suunnitelma kuulostaa samalla tavalla koipussista kaivetulta kuin osallistava sosiaaliturva, josta kirjoitin eilen. Työttömyysturvamenoista säästämiseen ei ole muuta keinoa kuin estää ihmisiä saamasta työttömyysetuutta. Se onnistuu vanhalla keinolla eli ikuisella karenssilla.

Ikuinen karenssi ei ole virallinen termi, mutta kuvaa hyvin vuosina 2006-12 voimassa ollutta lakia. Yksi ainoa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymiseksi tulkittu teko aiheutti työttömyysetuuden menettämisen ja viiden kuukauden työssäolovelvoitteen laukeamisen. Työssäolovelvoite tarkoittaa sitä, että työttömyyetuudelle takaisin pääsee vasta oltuaan viisi kuukautta töissä tai työvoimapoliittisessa toimenpiteessä.

Järjestelmän tarkoitus oli säästää työttömyysturvamenoista ja alentaa kynnystä ottaa työtä vastaan. Näin virallisesti, mutta tosiasiallinen tarkoitus oli siivota työttömyystilastot ja siirtää taloudellista rasitetta valtiolta kuntien toimeentulotukeen. Jotta tilastojen siivous olisi tehokasta, niin ikuiselle karenssille pudotettuja estettiin pääsemästä takaisin työttömyysetuudelle eväämällä heiltä TE-toimistojen palvelu. Heillä säilyi velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, mutta heille ei enää tarjottu työtä eikä työvoimapoliittisia toimenpiteitä. Viiden kuukauden työssäolovelvoitetta oli mahdoton täyttää.

Kun ikuinen karenssi purettiin heinäkuussa 2012, niin sille joutuneita estettiin vieläkin saamasta työttömyysetuutta. Lain voimaantulosäännöksiin kirjattiin, että ennen 1.7.2012 määrätty työssäolovelvoite säilyy entisellään. Vasta 1.7.2012 jälkeen määrätyt karenssit ovat määräaikaisia ilman työssäolovelvoitetta. Asia kirjattiin vain lakimuutoksen voimaantulosäännöksiin, joten tuskinpa yksikään kansanedustaja tajusi mitä oli päättämässä kesällä 2012 viimeisenä asiana ennen eduskunnan kesälomaa.

Tällä tavalla pudotettiin ihmisiä pelkälle toimeentulotuelle vuosina 2006-12 ainakin 20 000. Armahdus heille on luvassa vuoden 2017 alussa, jolloin vielä hengissä olevat pääsevät takaisin työmarkkinatuelle.

Lain pitäisi olla sama kaikille, mutta ennen 1.7.2012 rangaistut kärsivät rangaistustaan vielä vuoteen 2017. Samasta kieltäytymisestä 1.7.2102 ja sen jälkeen rangaistut selviävät muutaman kuukauden karenssilla.

Nyt näyttää siltä, että ikuinen karessi tulee takaisin.  Hallitus tavoittelee työttömyysturvaan puuttumisella vain säästöjä. Luultavasti ensimmäiseksi perutaan ikuisten karenssilaisten armahdus, koska he ovat jo menetettyjä tapauksia muutenkin. Sen jälkeen aloitetaan uusi syrjäyttämistehtailu muuttamalla laki vuosien 2006-12 muotoon. Sitten TE-toimistot tehostavat työnvälitystoimintaansa lähettelemällä järjettömiä työhönosoituksia, joiden tarkoitus on saada työttömät kieltäytymään.

Pienen tauon jälkeen syrjäyttämistehdas toimii taas ja valtio säästää. Kunnat kärsivät, mutta nehän voivat sitten laittaa toimeentulotukea saavat kuntouttavaan työtoimintaan tekemään palkatonta työtä.

Tämä on taas vain ennustus, mutta näillä työvoimapoliittisilla ennustuksillani on ikävä tapa toteutua.

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Hallitusohjelma: ”TE-toimistojen tehtäväksi kirkastetaan työnvälitystoiminta. Julkisen työnvälityksen vuoropuhelua ja yhteistyötä työnantajayritysten kanssa vahvistetaan. Uudistus aktivoi työnhakijan omaa roolia työnhaussa, mutta myös varmistaa nykylainsäädännön sanktioiden tehokkaan täytäntöönpanon.”

  Arvattavasti pääpaino on sanktioilla, koska ja kun vaikuttaa edelleen siltä, että säästäminen on pääroolissa.

  • 1.1

   LL sanoo

   Tätä sanktioasiaa eräs ylen radiotoimittaja tivasi Lindströmiltä. Hän vastasi melko ärtyneenä kutakuinkin niin ettei tietenkään sanktioilla työpaikat lisäänny, mutta kyllä näitä etuuksia on tutkittava, koska ne voivat olla este työn vastaanottamisessa. Hän ei puhu palkasta mitään. Yhdyssanavirheitä tekeviä ei pitäisi päästää poliittisiin johtoasemiin.

   Nimittäin. Tämä on jo tapahtunut: palkkatyö ei ole enää yhdyssana. Puhutaan työstä, mutta ei enää palkasta. Palkka. Työ. Sosiaaliturva sotketaan palkkaan ja palkkatyöhön. Sosiaaliturvan vastikkeeksi työttömän on tehtävä työtä ilman palkkaa. Työvelvoite tulee työttömän vastikkeena maksaman tuloveron ja muiden verojen lisäksi. Tästä on hyvin lyhyt askel sosiaaliturvan muuhunkin vastikkeellistamiseen.

   Jos haluaa täydet lapsilisät, on tehtävä palkatonta velvoitetyötä esimerkiksi päiväkodeissa säännöllisesti. Jos tarvitsee asumistukea, on käytävä kiillottamassa asuntoyhtiöiden rappukäytäviä. Jos hakee kotihoidontukea tai vanhempainvapaata, niin tukien vastikkeeksi on tehtävä jotain yleishyödyllistä velvoitetyötä.

   • 1.1.1

    AMK sanoo

    Jos saat kotitaloustukea verottajalta,mikä tietenkin on tarkoittu eliitille
    eihän työttömillä,vähävaraisilla ole siihen varaa vaikka ihmisellä ei olisi mahdollisuuksia itse siivota kotiansa (työkyvytön).Kyllä näitä etuuksia löytyy hyvätuloisille ja koska näitä myönnetään jostakinhan se otetaan pois niin otetaan se pois sitten vähävaraisilta,kunhan eliitillä menee hyvin.

 2. 2

  AMK sanoo

  Niin itse tässä ruletissa oleva,sain peräti kaksi ikuisuuskarenssia …pitkä juttu,mutta en saanut edes työmarkkinatukea kun karenssi ”myönnettiin” silti piti työkkäriin ilmoittautua,kerran soittaessani virkailija totesi ”miksi soittelet tänne kun et halua työllistyä” sanoin sanottavani virkailija pyyteli anteeksi taisi olla muuten maanataipäivä,Nykyäänhän ei karenssia saa jos ei saa työttömyyskorvausta mutta silloin se onnistui ja vieläpä joskus myönnettävään työmarkkinatuen maksamiseen nimittäin meni jonkin aikaa puolison tulot (olisko ollu jotain 2000 ekee eihän kukaan noin vähän tienaa)eivät vaikuttaneet enää työmarkkinatuen maksamiseen ylläri ylläri ikuisuuskarenssi on sinulle ”myönnetty” mistä sain 4vuoden jälkeen tiedon.Vakuutusoikeus totesi sinua on kohdeltu ihan samoin kuin kaikkia muitakin sinun tilanteessa olevia.Jotenkin tuntuu rikollinen oon työtön työtön työtön.
  Jos vuosi 2017 valkenee minulle (en muuten saa edes kelalta asumistukea,myös puolisoni on työtön ja nauttii ainakin vielä työmarkkinatuesta ei olla rikkaita kädestä suuhun eletään) niin siellä on jo lisäkarenssi päätetty.Mikä tai ketkä syrjäyttävät työttömän???Orjatöihin???

 3. 3

  Pirjo Metiäinen sanoo

  No olisipa se jotain se ’työvälitystoiminnan kirkastaminenkin”, minä hölmö kuin menin ja ilmoitin avoimen työpaikan sinne. Koska teen sen niin harvoin, en katsonut tarvetta rekisteröitymiselle, vaan laitoin sen tarjotun kertailmoituslomakkeen kautta.
  Lopuksi lähetettyäni ilmoituksen, siinä kerrottiin, että TE-palvelusta otetaan yhteyttä.

  Kuvittelin, että heti – olinhan laittanut, että työhon tarvitaan tekijäkin heti, ei viidestoista päivä.

  Meni tunteja, ei mitään yhteydenottoa. Soitin netissä näkyvään työnantajien palvelunumeroon, josta vastannut kaveri kertoi tietävänsä vain työllistämisrahoista, mutta tarkasti, että ilmoitukseni on jossain ”odottaa”-tilassa. Ja kertoi, että se ilmoutus yleensä julkaistaan, jos ei samana, niin seuraavana päivänä.
  Onpa kumma, että kaikki kohdat täyttin itse, kirjotin työnkuvauksen jne. ja siihen meni puoli tuntia, TE-keskukselta menee vuorokausi painaa sitä ’lähetä’-nappia!

  Sain kuin sainkin jättämääni soittopyyntöön vielä samana päivänä vastauksen ja ilmoitukseni julkaistua – seuraavana päivänä sainkin sitten jo työntekijänkin, mutta päällimmäiseksi fiilikseksi jäi, että minkälaista mahtaisi TE-keskuksen ”palvelu” olla, jos niitä avoimia työpaikkoja ilmoiteltaisiin hyvien aikoijen tapaan paljon?

  • 3.1

   AMK sanoo

   No juju on siinä,että työkkärin oma hyväveli-kerho katsoo että jos tuo työpaikka sopii joillekin heidän vaikka veljen kaimalle tai kummin kaimalle jos ei lähipiiristä löydy.Eihän sitä nyt tavalliselle luusereille (työttömille)ilmoiteta
   jos on sukulaisiakin työttöminä.

  • 3.2

   PeelsePuupi sanoo

   Jos mietitte, kuinka TE-toimiston virkailijoilla on aikaa hiippailla toimistonsa käytävillä aamutossut jalassa ja isolla sydämenkuvalla varustettu kahvikuppi kourassa… no, tässä syy.

 4. 4

  Jari Jalonen sanoo

  Tarkoittaako tämä nyt sitten sitä että työttömälle voidaan tarjota mitä tahansa työtä ja tulee karenssia jollei ota?
  Vaikka tarjottaisi provisiopalkkaista pornolehtien puhelinmyyjän paikkaa tai tarjottaisi lääkärin paikkaa? Onhan sekin työttömän oma syy kun ei voi alkaa lääkäriksi, eikö? Onhan se oma syy kun ei ole käynyt lääkistä?

  • 4.1

   AMK sanoo

   Totta virkailijat siis te:stossa ovat lukihäiriöisiä,eivät sisäistä luettua faktaa,heillähän vain kiilu silmissä tämä on työtön joten pannaan osoitus menemään ja siten saadaan karensseja aikaan ja mitä todennäköisyydellä huippu karensseissa ylittyy kuin mitä vuosina 2006-12 oli.
   Onhan niitä olemassa autokortitonta pakotettiin autonkuljettajaksi,hitsaustaidotonta hitsaajaksi,(valelääkärit saavat ehkä tuomion rikoksesta)erikoissairaanhoitajaa yritettiin lähihoitajakursseille.Sillai.

 5. 5

  SeniorPotamo sanoo

  En jaksa enää tähän muuta sanoa kuin, että vielä jossain vaiheessa tekin heräätte, jotka luulitte olevanne turvassa. Silloin vain on jo liian myöhäistä. Yleis- tai italialaislakkoa tässä odotellaan. Antaa tulla karenssia, kituutan vaikka sillä -40% tuella, mutta palkattomiin töihin en mene. Olen pahoillani niiden puolesta, jotka eivät näin voi toimia.

 6. 6

  Pera sanoo

  Tavallisen pulliaisen laskemana 200 miljoonan euron leikaus työttömyysturvaan tarkoittaisi
  200 000 000 / (32,8*21,5*12)= 23 633 työttömän pudottamista pois työttömyysturvan nauttinnasta yhdeksi vuodeksi. Toisaalta ikuisia karensseja n. 5000 per vuosi jos on tarkoitus säästää 200 miljoonaa vaalikaudessa.

  Jos taas karenssi kestäisi 3kk, niin työttömyysturvalta pois pudotettuja tulisi olemaan :
  200 000 000 / (32,8*21,5*3)= 94 534 kappaletta.

  • 6.1

   AMK sanoo

   UUsi ikuinen karenssi käytäntöön(minä mukaan lukien) ,he jotka siitä pääsevät 2017 eroon pääsevätkö? Kuntouttavaa työtoimintaa luvassa,olet syrjäytynyt-mikä taho on minut syrjäyttänyt?Te-tsto ei hehän ovat tehneet niinkuin ”viisaat” päättäjät ovat katsoneet tämä auttaa sinua työllistymään läpäläpä kurseilta saa paljon palkatonta työntekoa sinun elintasosi nousee,Psykiatrikin sanoo niin kun kuulut tai tunnet kuulavasi (ironiaa työttömiä pidetään rikollisena) yhteisöön elämän laatusikin paranee.
   Mutta kun se elämän laatu on kiinni rahasta,jos ei palkkaa millä tulee toimeen ei tule millä se laatu paranee?Ihme kyllä kaikki lasketaan rahassa nyky suomessa.Verot,ruoka,asuminen,töissä käyminenkin (miksi menet töihin jos työmatkoihin menee melkein koko palkka) Kyllä minä voin lähteä töihin vaikka toiselle puolelle suomea jos minulla on samat edut kuin kansanedustajilla (jotka näitä lakeja ovat päättämässä) verovaroin maksettu asunto työssäkäynti alueella ilmaiset matkat kotiin-työssäolo paikalle,ilmaiset taksimaksut (verorahoilla maksetut)Hyvähän se on sanoa ,minä(kansanedustaja ministeri)pärjään kyllä.Mähän sanoin pinna katkesi.

 7. 7

  Tapio Peltonen sanoo

  Minä en ole kuullut, että kukaan olisi ainakaan 20 vuoteen saanut missään määrin oikeaksi työksi luokiteltavaa työtä työvoimatoimiston asiakkuuden kautta. Mol.fi -palvelusta joskus 10 vuotta sitten saatoi joku jonkin paikan löytääkin.

  En väitä, että nykyisessä taloustilanteessa, tai aiemmassakaan, työn löytäminen olisi helppoa, ainakaan pitkäaikaistyöttömälle, mutta työvoimapalvelut tätä työn löytämistä lähinnä haittaavat. Työvoimapalvelujen ulkopuolelle sulkeminen mahdollistaa ainakin täysipäiväisen työnhaun, kun ei tarvitse osallistua tempputyöllistämiseen. Toki sossun tuet muodostavat sellaisen tuloloukun, että pitää löytää aika hyvä ja hyvin palkattu työpaikka, jotta se kannattaa ottaa vastaan. Osa-aika- ja pätkätyöt menevät opintotukea saaville opiskelijoille.

  • 7.1

   SeniorPotamo sanoo

   Näin juuri. Sossun asiakkaana on sentään aikaa etsiä palkkatöitä, joita tuntuu kyllä olevan nykyään äärimmäisen vähän, kun otetaan mieluummin orjia.

   • 7.1.1

    arttu sanoo

    Vai eikö pienipalkkainen työ vain kelpaa? ”Minä en alle 2500e palkalla töihin tule!” asenne paistaa taas läpi.

 8. 9

  AMK sanoo

  Työttömän pitää tehdä töitä että saa työttönyyskorvausta?
  Hullu yhtälö miksi työtön on työtön jos työtön tekee työtä työttömyyskorvauksensa eteen.
  Täytynee tehdä vatilointikoriin kysely.Firmoille tuottavuus loikkaus ja puput juoksee porkkanan perässä.

  • 9.1

   AMK sanoo

   Lähetin sipilätsille kysymyksen+Mitähän tulee vastaukseksi.Mielenkiintoista odotan innolla.odotellaan sitten vain seuraavia vaaleja en muuten äänestänyt edellisessäkään koska totesin paskan puhujat ja valehtelevat ääniä havittelevat minun ääneni ei heille kuulu,Pidän sen äänen itselläni niinkauan kun henki pihisee,tällä menolla ei kauan veronkorotuksien ja muitten eliitin hyvänelämän jatkamiseen (huono sanan valinta) vai oliko???

   • 9.1.1

    Kysellyt myös sanoo

    Omiin kokemuksiini nojaten voin kertoa, että vastausta et tule saamaan koskaan. Ja jos jotain saatkin se voi olla täysin ympäri pyöreätä lätinää, josta ei ole tarkoituskaan saada otetta. Jotta sanomisista ei saa otetta ja niin sanottua niskalenkkiä.

    Nimimerkillä kysellyt ja ihmetellyt yhtä ja toista eduskunnan ministereiltä ja kansanedustajilta. He eivät vaan katso olevansa velvollisia millään muotoa vastamaan työnantajien kyselyihin eli kansanlaisille sen jälkeen kun vaalit on käyty.

 9. 10

  Työtön pätkätyöläinen sanoo

  Edellinen hallitus jo siirsi TE-toimistojen painopistettä työttömien palvelemisesta yritysten palvelemiseen. Mutta ei pidä alistua!

  TE-toimistoilla on edelleen velvollisuuksia auttaa työnhakijan työllistymisessä, ei ainoastaan kyttäysvelvollisuus saadakseen hakija karensille. Jos TE-toimisto laiminlyö auttamisvelvollisuuttaan, konkreettisista laiminlyönneistä voi valittaa korkeimmalle mahdolliselle taholle: oikeusministeriöön. Itse tein niin.

  Parin vuoden mitään tapahtumattomuuden jälkeen sain äkkiä henkilökohtaisen virkailijan, koulutusohjaajan ym. Sitten muistin lähettäneeni sen yksityiskohtaisen valituksen edellisen vuoden puolella. Sain vast’ikään itsekin päätöksen valitukseeni. Jatkotoimenpiteitä paikalliselle TE-toimistolle ei ole tulossa, mutta saivat useista laiminlyönneistään huomautuksen. Ainakin osa sen TE-toimiston virkailijoista muistaa vähän aikaan velvollisuutensa, eivätkä hukkaa asiakkaan papereita. 😉

  Kannattaa muuten pyytää kirjallinen kuitti jokaisesta TE-keskuksessa käynnistä ja sinne jättämistään asiapapereista. Samoin kannattaa äänittää keskustelut.

  • 10.1

   Feisal Thomas sanoo

   ”Kannattaa muuten pyytää kirjallinen kuitti jokaisesta TE-keskuksessa käynnistä ja sinne jättämistään asiapapereista. Samoin kannattaa äänittää keskustelut.”

   Hirvittää todeta, mutta kannattaa tehdä sama kaikkien viranomaisten kanssa. Ja vaikkei mitään ongelmia vielä olisikaan. Kohdallani työvoimaviranomainen teki kerran virheen joka tuli kohdallani ilmi vasta useiden kuukausien kuluttua. Kirjalliset todisteet tietysti vaadittiin heti kättelyssä, vaan ne sitten toimitettuani, todettiinkin yllättäen ettei niillä enää katsota olevan mitään todistusvoimaa. Työvoimatoimiston johtaja myönsi suoraan, että ainoa keino todistaa asia puoleltani viranomaisia (viime kädessä vakuutusoikeus) tyydyttävällä tavalla, olisi ollut tuon kuukausien takaisen puhelun nauhoittaminen. Olisi vain pitänyt osata ennustaa kuinka työvoimaviranomainen tulee tekemään virheen asiassa jota tuo puhelu ei sinänsä edes koskenut.

   Jos alkaa tuntua että on saanut dissidentin statuksen järjestelmältä, että asiat junnaavat vuodesta toiseen aina mitä mielikuvituksellisimmin syin, niin asiakastapaamisten videointi lienee se kaikkein tehokkain tapa edistää omien lakisääteisten oikeuksien edistymistä. Tosin ilman taloudellisia edellytyksiä palkata lakimiestä ei videotodisteillakaan ole merkitystä. Mitään oikeuttahan ei suomalainen oikeusjärjestelmä heikoille ja köyhille tarjoa ellei ole aivan ehdottoman pakko, ts. mahdollisuus menettää kasvonsa jossain kansainvälisessä tuomarien yhteisössä.

 10. 11

  0ravainen sanoo

  Mitä järkeä on pakottaa ketään vastaanottamaan töitä, joita ei halua? Pitäisihän se nyt ymmärtää että jollei minkäänlaista työmotivaatiota ole, niin ei kyllä ole tulostakaan. Siinä sitten työnantaja saa kiroilla kun äijät vaan notkuu ja palkka juoksee, eikä voi irtisanoa kun tulee liian kalliiksi. Työvoimatoimisto aikaansaa korkeintaan huonoja työsuhteita tällä politiikalla, jos nyt saa aikaan mitään ylipäätään. Kannattaisi ehkä alkaa pikkuhiljaa etsiä työlle juuri sopivaa tekijää, ja tekijälle juuri sopivaa työtä! Eikös tämä ole heidän hommansa?