Meillekö muukalaisia?

– Vain valkoihoisia kristittyjä – eikä tarvita niitäkään!

Tällaisen evästyksen sain kylänraitilla tapaamaltani kuntalaiselta pari viikkoa sitten, kun pakolaisten Juukaan ottamista koskeva valtuustoaloite oli menossa sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn.  Eilen asia käsiteltiin kunnanhallituksessa ja sanomalehti Karjalaisen sähkeuutinen kertoi siitä yhteen kuvaan mahtuvan lyhyesti näin:

Näyttökuva (393)_snip

Tämän pohjalta asiaa varmaan puidaan parasta aikaa kiivaasti huoltoaseman parlamentissa ilman että kukaan on lukenut kunnanhallituksen päätöstä saati sitten esityslistatekstiä. Ne löytyvät täältä, mutta koska niitä ei kukaan nytkään lue, niin päätös kuului näin:

khs 7.9.15

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Se selviää esityslistatekstistä, mutta lyhyesti sanottuna tilanne on tällainen:

Kuntaan ei olla perustamassa vastaanottokeskusta, vaan sekä aloite että sen pohjalta valmisteltu päätös tarkoittavat oleskeluluvan jo saaneita turvapaikanhakijoita. Jos heitä tulee, niin he tulevat kuntalaisiksi kuntalaisten joukkoon ja asumaan ihan normaalisti yksittäisissä asunnoissa. Ei ole pienintäkään aikomusta sijoittaa vieraista oloista tulevia ihmisiä asumaan joukolla jonnekin syrjäkylän tyhjään kouluun ilman liikenneyhtyksiä ja ilman järkevää tekemistä.

Oleskeluluvan saaneiden uusien kuntalaisten kunnalle aiheutuneista kuluista vastaa valtio ensimmäiset kolme vuotta, mutta vain siinä tapauksessa, että kunnalla on kotoutumisohjelma. Jos sitä ei ole, niin valtio ei osallistu kustannuksiin. Siksi ohjelma on laadittava ensin. Oikeastaan se olisi pitänyt laatia jo aiemmin, koska kunnassa asuu jatkuvasti muista maista muuttaneita. He ovat kuitenkin tulleet kukin omia aikojaan ja omasta halustaan eri puolelta maapalloa ja järjestäneet itse oman elämänsä. Siksi heille ei ole katsottu tarpeelliseksi laatia erillistä kotoutumisohjelmaa.

Valtuustoaloite tehtiin vuosi sitten ja sen allekirjoitti 19 valtuutettua eli valtuuston enemmistö. Minun kun aina epäillään vain moittivan perussuomalaisia, niin nyt kehun. Allekirjoittaneissa oli mukana lähes koko perussuomalaisten valtuustoryhmä. Saattoivat olla kaikkikin, en sitä niin tarkkaan ole tutkinut.

Sen jälkeen pakolaistilanne on nopeasti muuttunut ja on viisasta toimia tilanteen mukaan. Siksi nyt on sopiva aika tehdä tämä periaatteessa lakisääteinen kotoutumisohjelma. Siinä samalla tulee kartoitettua täällä jo olevien maahanmuuttajien tilanne.

Ohjelman laadinnassa tulee esille ongelmia, jotka on selitetty jo esityslistatekstissä. Yksi pahimpia puutteita on tarpeellisten valtion palvelujen puuttuminen. Juuasta on lakkautettu muutaman vuoden sisällä poliisi, Kela, TE-toimisto ja maistraatti. Juuri nämä ovat niitä keskeisiä palveluja, joita oleskeluluvan saanut tarvitsee päästäkseen alkuun. Myös kunnan oma sosiaalitoimi potee tällä hetkellä alimiehitystä, joten se ei mitenkään pysty selviytymään kaikista kotoutumisen vaatimista tehtävistä ilman lisäresursseja. Ennen kaikkea pitää tietää mitä ollaan tekemässä. Pahin virhe olisi ottaa kuntaan kerralla iso joukko oleskeluluvan saaneita ja miettiä vasta sitten, että mitäs me nyt oikein ruvetaan heidän kanssaan tekemään.

Kunnanhallitus suhtautuu aidon myönteisesti pakolaisten auttamiseen. Juuri siksi kotoutumisohjelmaa ruvetaan laatimaan ja samalla selvitetään yhteistyömahdollisuuksia lähikuntien kanssa. Kontiolahdelle avataan uudelleen pari vuotta sitten suljettu Paiholan vastaaottokeskus ja jos oleskeluluvan  saaneita jostain tulee, niin todennäköisesti juuri sieltä. Siksi yhteistyötä on suunniteltava jo valmiiksi.

Huoltoaseman parlamentin ei tarvitse kurkkia ikkunasta huolestuneena. Maahanmuuttajia ei ole tulossa bussilasteittain tänään, huomenna, ensi viikolla eikä koskaan. Jos ja toivottavasti kun tänne ihmisiä muuttaa, niin he muuttavat kukin omaan tahtiinsa ja kotoutuvat aikanaan heille laaditun suunnitelman mukaan.

Sille korkeintaan valkoihoisia kristittyjä hyväksyvälle juukalaiselle siteeraan Raamattua:

Kun maahanne tulee muukalaisia asumaan keskuudessanne, älkää sortako heitä. Kohdelkaa joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne ja rakastakaa heitä kuin itseänne, sillä te olette itsekin olleet muukalaisina Egyptissä. Minä olen Herra, teidän Jumalanne. (3.Moos. 19:33-34)

Kommentit
 1. 1

  Jo jO sanoo

  Hyvä siteeraus poimittu raamatusta, kunpa ihmiset vain noudattaisi tuota.

  • 1.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Ironista ottaen huomioon, että tuo sitaatti on myös osa juutalaisten pyhää kirjaa. Hyvinpä sitä on Israilissa noudatettu. Maa on yksi niistä valtiosta, jotka ovat laittaneet rajat kiinni syyrilaisilta pakolaisilta.

   • 1.1.1

    Jo jO sanoo

    Niinpä. Aika moni israelilainen on alkanut tajuamaan, että meno valtion sisällä muistuttaa hyvin paljon natzi Saksan menoo.

 2. 2

  Anteeks etukäteen sanoo

  nyt ei ole kyllä asiaa mutta sano mielipiteesi Antti Rinteen kunigas ajatuksesta että työtön vapaa ehtoisesti lahjoitaa työttömyysturvansa johonkin säätiöön tai yhdistykseen että päääsee
  sorvaamaan mölkkyjä tai tekrmään jotain muuta kivaa nitä nyt keksitään
  koko artikelikin asiasta olisii kiva lukea
  SDP aikoo sosiaalisoida näköjään työelämän
  ei enää kilpailua
  valtio maksaa niin sanotun sosiaalisen työkkärinrahoilla pyörivän sosiaalipummi yrityksen *kolhoosin* menot
  Joita Perustettas sen jälkeen joka torpaan
  jos Rinteen Ehdotus Menis läpi
  Itsekin voisin ryhtyä yritäjäksi kun ei pallkakustanuksia kuin joku 50 per työläinen kuussa
  ja TE- Toimistoon Ilmoitus Työpaikoista Jossa Palkkana työttömyys turva
  jos kieltäytyy tästä mun tarjoomasta unelmasopimuksesta karenssi paukuu

  mulla palo käämi totaalisti

  • 2.1

   sakutimonen sanoo

   Ei kuulu tämän jutun alle, mutta vastaan kuitenkin. Rinteen esitys tarkoittaa sitä, että työttömyysetuus maksettaisiin sellaiselle työnantajalle, joka sitoutuu palkkaamaan tämän työttömän työehtosopimuksen mukaisella palkalla. Työtön saa siis työpaikan täydellä palkalla ja valtio sponsoroi työnantajaa maksamalla hänelle palkkaamansa henkikön työttömyysetuuden verran palkkatukea. Minusta ei ollenkaan huono ajatus.

   Jatkossa toivoisin, ettei blogiani käytettäisi yleisenä keskustelualustana, vaan kommentit liittyisivät kunkin jutun aiheeseen.

   • 2.1.1

    Huono Idea sanoo

    No edeleen miten ihmessä ihminen voi saada työtömyysetuutta joka lahjoitetaan työnantajalle jos kysessä muka normaali työsuhde
    mtes se kilpailua vääristävä vaikutus
    eli meillä on vähintään 380000 työtöntä joidenka tökärit vois käytää yritäjien bisneksen edistämissen Sori Mutta huono idea

    edeleen rinne korostaa säätiöiden ja yhdistysten kautta tapahtuvaa toimintaa
    joka särähtää korvaan pahasti
    no eipä muuta asia lopuun käsitelty
    kiitos vastauksesta

    • 2.1.1.1

     sakutimonen sanoo

     Ei se työllistetty sitä saakaan, vaan sama rahamäärä annetaan hänet TES:n mukaisella palkalla työllistävälle palkkatukena.