Kahden kerroksen köyhiä

Hallitus suunnittelee köyhien jakamista kahteen kastiin. Ylempään kastiin kuuluisivat syntyperäiset Suomen kansalaiset ja alempaan turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet. Tämä kävi ilmi tänään sekä hallituksen tiedotusilaisuudesta  että sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän perussuomalaisten Tuumaustunnilla kertomasta.

Timo Soini kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että hallitus selvittää pikaisesti sosiaaliturvajärjestelmän eriyttämistä. Turvapaikan saaneet eivät kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan, vaan oman järjestelmänsä piiriin. Siinä järjestelmässä tuet olisivat lähtökohtaisesti alemmat.

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan mukaan kahden kerroksen järjestelmä kannustaisi aktivoitumaan ja edistäisi integroitumista. Hallitus selvittää myös, voidaanko turvapaikkapäätöstä vielä odottaville turvapaikanhakijoille maksaa nykyistä pienempää vastaanottorahaa. Nyt he saavat majoituksen lisäksi 316, 07 euroa kuukaudessa, jos vastaanottokeskus ei tarjoa aterioita. Orpon mukaan pienentämisen varaa voisi olla.

Vasta kolme vikkoa sitten Orpo oli sitä mieltä, että nykyinen, toimeentulotuen perusosaa pienempi vastaanottoraha on perustuslailla suojattu. Kun tuen leikkaamisesta päätettiiin viitisen vuotta sitten, asiasta pyydettin perustuslakivaliokunnan lausunto. Valiokunta arvioi tuolloin, että tukea ei voida leikata enempää ellei perustuslakia muuteta. Nyt sitten voidaankin leikata eikä perustuslakivaliokunnan vanha lausunto paina mitään.

Mietitäänpäs nyt oikein tarkkaan. Hallitus siis aikoo asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä ihan sen mukaan ovatko he syntyperäisiä Suomen kansalaisia vai turvapaikanhakijoita tai oleskeluluvan saaneita. Ihan ministerin suulla puhutaan kahden kerroksen väestä, joista sitä alempaa kerrosta kannustetaan ja edistetään integroitumaan nälässä pitämällä. Kuten sanottu, niin vastaanottoraha on pienempi kuin toimeentulotuen perusosa eikä toimeentulotuellakaan enää eletä. Sillä pysytään korkeintaan hengissä ja Suomi on saanut jo senkin pienuudesta kansainvälisiä moitteita.

Perustuslain 6 §:n 1 momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Laki puhuu nimenomaan ihmisistä, joten ilmeisesti turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet eivät hallituksen mielestä ole ihmisiä. Satuin tänään näkemään puistattavan videopätkän, jossa Unkarin viranomaiset ruokkivat pakolaisia heittelemällä heille sämpylöitä kuin koirille. Ehkä ministerimme ovat nähneet saman pätkän ja saaneet siitä ideansa integroitumiseen kannustamisesta.

Tai ehkä sittenkin Hanna Mäntylä sanoi Tuumaustunnilla totuuden: Lähtömaihin on viestittävä, että tänne ei kannata tulla.

Hän sanoi myös jotain sellaista, jota ei haluaisi kuulla varsinkaan sosiaali- ja terveysministerin sanovan:

– Onko oikein tehdä hintalappu? Se on pakko. Emme voi olla sinisilmäisiä. Voi kuulostaa epäinhimilliseltä ja kylmältä, mutta hintalappu tehdään myös kaikille suomalaisille.

Nyt päästäänkin itse asiaan. Hallitus laittaa jokaiselle hintalapun, jonka mukaan hänen ihmisarvonsa ja oikeutensa määritellään. Hallitus pitää itsestään selvänä, että köyhät voidaan jakaa eri luokkiin jokseenkin mielivaltaisesti, ihan vain yhteiskunnalle koituvien kustannusten mukaan. Tällä kertaa jakolinja kulkee syntyperäisten ja maahan tulleiden kohdalla, mutta ensi kerralla jossain muualla.

Mäntylä haluaa myös laittaa turvapaikanhakijat tekemään palkatonta työtä kunnille toimeentulotukea pienemmän vastaanottorahan eteen.

Kun nämä hallituksen suunnitelmat on toteutettu, niin elämme hirmuvallassa, jossa ihmisarvo määritellään taloudellisen hyödyn mukaan ja kaikki laitetaan tuottavaan työhön. Jos turvapaikanhakijat velvoitetaan työhön vastaanottorahaa vastaan, niin silloin joka ikinen toimeentulotukea saava velvoitetaan samoihin töihin. Jokaisella on hintalappu otsassa ja hyödyttömät putoavat alempaan kastiin. Näin viestitetään, että olet turha suu ruokittavaksi.

Sitä en uskalla ajatella mitä niille turhille suille tehdään.

Kommentit
 1. 1

  keke sanoo

  Tuntuu pahalta vaikka nyt potkitaan niitä joilla on vielä tiukempaa kuin itsellä. Ketä ovat nämä yksilöt jotka nauttivat näistä uutisista ja ovat sitä mieltä että liian hyvät elinolot toiselle on edelleen?

 2. 2

  Marimah sanoo

  Jäljet pelottavat, sanoi kettu leijonan luolan suulla.

 3. 3

  sanoo

  ”Hallitus siis aikoo asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä ihan sen mukaan ovatko he syntyperäisiä Suomen kansalaisia vai turvapaikanhakijoita tai oleskeluluvan saaneita.”

  …öö, eikös tämä ole aksiooma? Ei Suomi voi mitenkään olla vastuussa koko maailman ihmisistä. Ovathan kansalaiset ”ylemmällä tasolla” äänestysoikeudessakin – ja vastaavasti myös erinäisissä velvollisuuksissa.

  Kansalaisuus oikeuttaa ja velvoittaa. Se on aivan oikein. Ei yhtä ilman toista. Tärkeintä on ettei ketään laillisesti maassa olevaa jätetä vaille välttämätöntä huolenpitoa ja siitä en näe merkkiä. Parempi kielikoulutus vaikuttaa myös hyvältä, tällä hetkellä esim. täällä Tampereella moni maahanmuuttaja jäisi täysin ilman kielikoulutusta, ellei seurakunta järjestäisi sellaisia vapaaehtoisvoimin.

  Suomelta on tuntunut puuttuvan maahanmuuttopolitiikka tähän asti. Nyt on pieniä yritelmiä tehdä sellaista, reilusti ja jalat maassa. Meillä on hitusen paremmat mahdollisuudet integroinnin onnistumiseksi. Hallitusta ei voi vielä kehua, mutta ainakin he edes yrittävät. Kumma kyllä ajatella että homofobinen persupoppoo todellakin pystyisi näinkin inhimilliseen ajatteluun kun mitä sieltä välistä kuulee. Tuettakoon heitä mielummin konkreettisilla parannusehdotuksilla eikä vain tällaisilla ala-arvoisilla herjauksilla. Ehkäpä saamme vielä persutkin integroitumaan Suomeen jos suhtaudumme heihin avoimemmin?

  • 3.1

   sakutimonen sanoo

   Suomen lait koskevat kulloinkin Suomen alueella olevia ihmisiä ja perustuslaki sanoo, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Samanlaisissa tapauksissa ei ihmisiin voida soveltaa eri lainsäädäntöä millään perusteella rikkomatta perustuslakia. Kaikki maailman ihmiset eivät ole tänne tulossa eivätkä mahtuisikaan, mutta tänne tulleilla on oikeus tulla kohdelluiksi lain edessä kuten syntyperäisten samanlaisissa tapauksissa.

   • 3.1.1

    KT sanoo

    Miksi rajoitetaan ihmiset vain Suomessa asuviin, turvapaikan hakijoihin ja oleskeluluvan saaneisiin? Eikö turistikin on ihminen, joten hänelle kuuluu ilmeisesti kirjoittajan mukaan samat oikeudet kuin Suomen kansalaiselle. Mutta eihän asia toki näin ole. Jos saavut Suomeen vaikkapa venäläisenä turistina, ei sinulla ole oikeutta suomalaiseen sairaanhoitoon eikä muihinkaan sosiaalipalveluihin. Ja jos olet työtön turisti, niin tuskin saat Suomesta päivärahaa. Mutta ehkä tämäkin on törkeää perustuslain rikkomista?

    • 3.1.1.1

     sakutimonen sanoo

     Suosittelen tutustumista valtiosääntöoikeuden perusteisiin. Siitä on kirjoitettu useita kirjoja. Minun tehtäväni tuskin on selittää perusteita lukutaitoisille.

   • 3.1.2

    sanoo

    Kansalaisuuteen liittyvät erivapaudet ja -velvollisuudet ovat perustuslaissa kirjattu useaan kohtaan. Vastaava on käytäntö jokaisessa sivistyneessä maassa ympäri maailman. Se ei ole syrjintää, se ei ole pahansuopaisuutta, vaan normaali osa valtion toimintaa.

    Toistan aiemman: kansalaisuus oikeuttaa ja velvoittaa. Se on rehti, perustuslaillinen lähtökohta. Sillä ei ole mitään tekemistä sen periaatteen kanssa, että todellista hätää pakenevista pakolaisista, tai turvapaikan saaneista on ehdottomasti huolehdittava vastuullisesti. On kuitenkin täysin selvää, ettei heitä voi käsitellä kuten Suomen kansalaisia, elleivät he kansalaisuutta hae ja saa. He saavat tällöin jotain etuja, mutta myös velvollisuuksia, ja usein myös menettävät jotain vaihdossa.

    Pelkään, että tässä on mennyt muutama pää pyörälle hädänalaisten auttamisesta puhuttaessa. Tottakai niitä, joilla on todellinen hätä, pitää auttaa. Miten sen teemme parhaiten, miten saamme rajalliset resurssit riittämään mahdollisimman monelle ja monet muut yksityiskohdat ovat asioita, joita päättämään olemme äänestäneet eduskunnan. En pidä kepusta, en pidä persuista, en pidä kokkareista, mutta tunnustan heidän demokraattisen aseman. Olen valmis antamaan heille aikaa kokeilla uutta lähtökohtaa ja seuraan mieluusti lähimmän vuoden ajan miten käy. Niin kauan kun ketään ei jätetä heitteille, olen valmis antamaan heille aikaa.

    Tämän blogauksen kaltaiselle riitelylle, kiihotukselle ja vihalle en sen sijaan ole valmis antamaan tilaa ajatusmaailmassani. Kannatan täysin ehdoitta sananvapautta – myös Saku Timoselle – mutta en pidä mukavana tällaista villitystä uuteen veljessotaan. Ei tappelu tee hyvää millekään osapuolelle, eikä taatusti maahanmuuttajille, joita tämä maa tottavie tarvitsee.

    Ensin tutkinta, sitten hutkinta, jookosta?

    • 3.1.2.1

     PeelsePuupi sanoo

     Perustuslaki ei puhu kansalaisista, vaan IHMISISTÄ.

     • 3.1.2.1.1

      LL sanoo

      Pelsepuupi, ei vain peukkua vaan lippu salkoon kommentistasi.

     • 3.1.2.1.2

      KT sanoo

      Perustuslaki puhuu kaikkien ihmisten yhdenvertaisuudesta LAIN edessä. Ei yhdenvertaisuudesta SOSIAALITURVAN edessä. Siksi sitä sosiaaliturvaa ei jaeta esimerkiksi turisteille. Mutta kun rikot lakia, sinua rangaistaan sukupuolesta, ihon väristä, kansalaisuudesta tai muusta asiasta riippumatta yhdenvertaisesti. Ehkä ette ole huomanneet, mutta kaikki Suomessa asuvat eivät todellakaan saa äänestää eduskuntavaaleissa. Ehkä olisi syytä jakaa äänestyssetelit myös turisteille?

     • 3.1.2.1.3

      PeelsePuupi sanoo

      Suomen perustuslaki, 2§, Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate:

      ”Valtiovalta Suomessa kuuluu KANSALLE, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.”

      6§, Yhdenvertaisuus:

      ”IHMISET ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

      Perustuslaki kertoo siis pitkän listan syitä, joiden perusteella ihmisiä EI saa asettaa eri arvoiseen asemaan. Rasisteja kehotan kiinnittämään huomiota etenkin kohtaan ”alkuperä”. Perustuslaki kertoo, että nimenomaan LAIN edessä ei saa asettaa eri asemaan – koskee siis myös sosiaaliturvaa, jos siitä säädetään lailla.

     • 3.1.2.1.4

      pitkäaikaistyötön sanoo

      ”ilman hyväksyttävää syytä” – Pohtikaapa sitä. Se, mikä on hyväksyttävää, riippuu lainsäädännöstä tässä kontekstissa. Yleiset moraalijärjestelmät ovat asia erikseen.

    • 3.1.2.2

     LL sanoo

     Oikeudet & velvollisuudet.
     Veronmaksuvelvollisuus lienee eräs tärkeimmistä velvollisuuksista. Nyt olisi hyvin tärkeätä laatia lakeja veronkierron estämiseksi ja ns. laillisen verosuunnittelun porsaan reikien tukkimiseksi eikä askarella ministeriöissä sellaisten asioiden kanssa jotka ainoastaan heikentävät entisestään jo heikommassa asemassa olevien elinoloja.

     Siis kuka ja ketkä jakavat kansaa ja synnyttävät sosiaalista syrjintää? Perussuomalaisten ministeri Mäntylä kertoi jo jakavansa myös kaikki suomalaiset sosiaaliturvan osalta eri kasteihin. Työttömät hoitavat tunnollisesti veronmaksuvelvollisuutensa ja silti rangaistukseksi elinoloja kurjistetaan entisestään. Työttömyysturvaa leikataan ja sosiaaliturva kytketään orjatyöhön. Sadistista sakkia vaikuttaisi olevan koko PS-puolue täynnä.

     • 3.1.2.2.1

      AMK sanoo

      Niinpä niin työttömällä tulottomalla on velvollisuus maksaa omistamastaan kiinteistöstä kiinteistöveroa,(jonka on maksanut omasta selkänahastaan ennen työttömyyttä)mutta millä tuloton sen maksaa,ei saa edes kelalta asumistukea(omakotitalo pitää myydä tai asua vuokralla),silti verottaja on käsi pitkällä.Työttömillä ei ole minkäänlaista oikeusturvaa-hehän ovat jo ennen oikeudenkäyntiä rikollisia-mikä oikeudenkäynti eihän sellaista edes ole jos potkut saat työpaikasta olet jo rikollinen ja itsessään sana työtön=rikollinen.

     • 3.1.2.2.2

      AMK sanoo

      Olen siis ikuisuuskarenssilla,puolisoni on töissä työtön jne hyvin pyyhkii kun kukkarosta pölyjä pyyhkii.

     • 3.1.2.2.3

      AMK sanoo

      Kiinteistövero oli ennen nimellä katumaksu jota maksoimme 5markkaa vuodessa,kun älykääpiöt huomasivat sen että muutetaan katumaksu kiinteistöveroksi,omasta asunnostahan ei tarvitse maksaa veroja tavallisessa verotuksessa kun on omassa käytössä,mutta kiinteistöverotus on asia erikseen jolla kunnalle saadaan lisään tuloja että voivat niin mitä.. no joka tapauksessa katumaksu oli 5 markkaa nykyisin se on 400 euroa.Kyllä ne keksii millä ahkeraa ja omaa nahkaansa pieksynyttä oman asunnon omistamisesta verotetaan sitten vähä enemmän.

 4. 4

  Entinen työtön sossupummi sanoo

  No mä kyllä näin videopätkän, jossa unkarilaiset poliisit jakoivat vesipulloja ja sämpyläpusseja näille pakolaisille, ja nämä pakolaiset heittivät ne junanraiteille ja päin näitä avustajia.

  • 4.1

   keke sanoo

   Ei taida suomalaisille olevan tuttu mitä on nälkälakko.

   • 4.1.1

    LCD sanoo

    Hätää kärsivät ja sotaa pakenevat pakolaiset kulkevat Turkin, Bulgarian, Unkarin, Itävallan, Slovakian, Saksan, Tanskan, Ruotsin ja vastaavien kaltaisten TÄYSIN TURVALLISTEN maiden läpi Suomeen ja matkalla on myös vähän menty nälkälakkoon? Jokin ei nyt täsmää. Todellisten turvapaikanhakijoiden kanssa toimineena tiedän, että oikeasti hätää kärsivä ihminen on kiitollinen aivan KAIKESTA, mitään vaatimuksia hänellä EI ole.

    • 4.1.1.1

     stunned sanoo

     Kiitollisia kaltoinkohtelusta Unkarissa? Kuka hyvänsä nousee kapinaan, jos kohtelu on liian ylimielistä tai alentavaa.

     Vankilan johtajaksi sinusta ei olisi. Ehkä kapoksi, joka saa tuta raivon mellakan ensimmäisenä uhrina.

     Vankeinhoidon sääntö numero yksi on aina pitää lauma askareissaan, ja toivon pientä kipinää on vaalittava. Nurkkaan ajettu reagoi juuri kuin Unkarissa pakolaiset — puremalla kättä joka heitä kurittaa.

    • 4.1.1.2

     keke sanoo

     ”Todellisten turvapaikanhakijoiden kanssa toimineena tiedän, että oikeasti hätää kärsivä ihminen on kiitollinen aivan KAIKESTA, mitään vaatimuksia hänellä EI ole.”
     Tässä olisi kyllä melkoinen valttikortti suomen vientiin. Lähetettäisiin LCD:n tyypisiä kavereita konsulteiksi opettamaan sodan nähneille pakolaisille opettamaan mitä se todellinen kärsimys sekä hätä on

     • 4.1.1.2.1

      LL sanoo

      LCD ei tiedä mistä puhuu. Suomenirakilainen kirjailija Hassan Blasim kertoo minkälaista on vaeltaa useiden maiden läpi. Ylen verkkosivuilla on juttu ”Unkarin metsä on julma paikka”. Kannattaa jokaisen lukea, saa vähän tosituntumaa pakolaisen vaaralliseen matkaan.

   • 4.1.2

    AMK sanoo

    Sitähän on tässä pakko harrastaa nälkälakkoa nimittäin,kun rahat ei riitä kuin sähkölaskuun ja sitäkin ollaan taas kerran korottamassa.No kela hoitaa hautauksen hmmmmm.

  • 4.2

   Jo jO sanoo

   Sossupummi vois sitten heittää linkin tähän video pätkään. Vai oliko sitä edes olemassa?

 5. 5

  Angie sanoo

  Taas hyvä blogiteksti. Kyllä ihmettelen persujen ihmiskäsitystä. Mikä ihme hinku heillä on koko ajan ehdotella ihmisten luokittelua. Ehdotti yksi heistä aikanaan, että Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa asuvat pitäisi pisteyttää ja luokitella asuinalueet. Nyt puhutaan hintalapuista ihmisille. Kaikkein oudointa koko touhussa on se, että persuja pidetään jotenkin pienen ihmisen etujen ajajina. Nyt laitetaan niille pienille ihnisille se hintalappu. Jos asia ei olisi näin vakava, niin olisin jopa vähän vahingoniloinen. Sitä saa, mitä äänesti!

 6. 6

  Miksi sanoo

  On se kumma, kun ei rauhalliset maat Puola tai vaikka Unkari kelpaa näille karvasuisille sotaorvoille. Tuskin sillä on mitään tekemistä sen kanssa, että siellä ei jaeta rahaa?
  Mikäköhän vetää näitä ihmisiä tänne pohjoiseen? Luonto? Puhdas vesi? Oikea talvi?
  Mämmi? Eukonkanto? Kulttuuri?

  • 6.1

   PeelsePuupi sanoo

   Hyvä maine. Kannattaisi suomalaisena olla ylpeä Suomen hyvästä maineesta maailmalla.

 7. 7

  Lars Johansson sanoo

  Et sitten tullut nähneeksi sitä videota missä pakolaiset heittivät menemään kaikki tarjotut ruuat ja juomat. Vai onko semmoset lasit otsalla mistä näkee vaan sen mitä haluaa nähdä kuten monella muullakin suvakilla.

  • 7.1

   sakutimonen sanoo

   Näin senkin. En tiedä mistä siinä oli kysymys, mutta siitä Unkarin vairanomaisten toiminnasta näki kyllä heti, että siinä oli kysymys samasta halveksunnasta, jota tv-toimittaja osoitti potkaisemalla pakolaista.

   • 7.1.1

    keke sanoo

    ”En tiedä mistä siinä oli kysymys”
    keke kertoo mistä oli kysymys. Eli pakolaiset aloittivat nälkälakon protestoidakseen kohteluaan sekä niitä suunnitelmia sulkea heitä leireille. Ja kun nälkälakkoon mennään niin silloin tapana on ollut heitellä ne tarjotut ruuat mäkeen.

    • 7.1.1.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Viestisi on hävikkiviikon loppuhuipennus. Asiaton käytös on siis sallittua, kun se palvelee omaa agendaa. Ymmärrät kai , että kyse ei ollut mistään pakkoruokinnasta vaan ihmisille tarjottiin ruokaa ja juomaa vapaaehtoisesti vastaanotettavaksi.

     • 7.1.1.1.1

      stunned sanoo

      Sämpylän viskojat olisivat voineet halutessaan järjestää ruuanjakelun hyvässä järjestyksessä. Nyt asia hoidettiin vihamielisessä ilmapiirissä kaikkien kriisinhallintaoppien vastaisesti. Ymmärrän täysin turvapaikanhakijoiden reaktioita huonoon kohteluunsa Unkarissa. Jo muutama päivä tien päällä on raskas koettelemus.

 8. 8

  Angie sanoo

  Voi hyvät ihmiset sentään, kyllä hallituksen toimia saa kritisoida ja sitä kritisoimista uuninpankkopoika tässä blogissa juuri tekee. Hallituksen päätökset pitää olla perustuslain mukaisia ja on hyvin epätodennäköistä, että vastaanottorahaan suunnitellut muutokset tulevat voimaan, jos ei perustuslakia muuteta. Se sitten on ihan oma lukunsa. Joka tapauksessa tilanne on se, että Suomeen tulee tuhansia turvapaikanhakijoita tänä vuonna ja iso osa heistä myöskin sen turvapaikan Suomesta saa. Sillä asialla, että heille ei ”kelpaa” Puola tai Unkari, ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Tämä tosiasia on varmaan persujen äänestäjille hankala asia kun se hommafoorumilaisten ”somalit ulos Suomesta” ei voikaan olla Suomen pakolaispolitiikan peruste. Suomi noudattaa kv-sopimuksia ja omaa perustuslakiaankin. Sivumennen sanoen, toivoisin, että Saku Timonen sulkisi koko kommentoinnin blogiinsa. Luette blogia ja sitten kitisette sen sisällöstä. Kirjoittakaa omia blogejanne, niin ei tarvitse kitistä. Itse luen uuninpankkopoikaa aina mielelläni!

 9. 9

  Alinkasti sanoo

  Minun täytyy myöntää, että 9e orjatöissä ollessa ja oikeaa palkkaa saavien jälkiä siivoillessa ja niiltä ylijääviä minua ei kiinnosta tehdä tätä työtä, kun on noita orjiakin tekemään se.

  Niin itse olen jo sitä alintakastia, joten toivotan tulevat pakolaiset tervetulleeksi tähän kastiin. Heidän ei sentään vielä tarvitse tehdä työtä palkatta suomessa. Tuleeko tähän muutos myös?

  • 9.1

   sakutimonen sanoo

   Juuri eriarvoistamalla hallitus pyrkii saamaan köyhät tappelemaan keskenään. Nyt orjatöitä tekevät työttömät yhdeksän euron kulukorvauksella, tulevaisuudessa niitä tekevät heidän lisäkseen turvapaikanhakijat pelkällä vastaanottorahalla, joka on pienempi kuin toimeentulotuki.

  • 9.2

   Angie sanoo

   Jotenkin tuntuu, että taantuman ja pakolaistilanteen varjolla tehdään sosiaaliturvaheikennyksiä, joiden taustalla on ideologiset syyt. Ja puhutaan osallistavasta sosiaaliturvasta vaikka ideologisista syistä halutaan kyykyttää köyhiä ja työttömiä. Palveleeko jonkun etua se, että nyt asetetaan köyhä pakolaista vastaan?

   • 9.2.1

    stunned sanoo

    Nyt on historiallinen tilaisuus palauttaa luokkajako. Siihen pyritään aivan ilmeisen tarkoituksella. Julkilausuttujen kannanottojen takana on paljon muuta historiallista ylemmyysajattelua, joka pyrkii pintaan. Pidikkeenä ja hillikkeenä on vain pieni pelko siitä, että alaluokka tajuaa joutuvansa teuraaksi, ennen kuin on liian myöhäistä.

    Hiipivä luokkajako toteutetaan hivuttamalla. Kansa vaatii kuria, ja kuriahan se saa.

  • 10.1

   Angie sanoo

   Tämä perustuslakiblogi on muuten tosi hyvä. Minusta vaikuttaa siltä, että nyt kun persut hallituksessa ovat pettäneet kaikki vaalilupauksensa, niin nyt yritetään vaikuttaa siltä, että ollaan tiukkoja pakolaiskysymyksessä. Jos olisin tällä hetkellä taloudellisesti riippuvainen sosiaaliturvasta, olisin todella huolissani sosiaaliministerin hintalappupuheista. Nämä Hanna Mäntylän luokittelun kohteeksi joutuvat ihmiset, ovat valitettavasti itse äänestäneet persut hallitukseen tekemään näitä päätöksiä, kuten eläkeläisten asumistukeen tulevat heikennykset. Todella todella surullista…

 10. 11

  LCD sanoo

  Kieltäytyykö hallitus siis maksamasta vastikkeetonta tukea kaikille 7,3 miljardille tukeen oikeutetulle maailman hätää tarvitsevalle? Huhhuh, tulee eräs 30-luvun valtio mieleen…

  • 11.1

   stunned sanoo

   Lasket hätää kärsiviin koko maailman populaation jostakin oudosta oikusta. Kuinka voidaan kieltäytyä jostain, mitä ei ole olemassakaan?

   • 11.1.1

    keke sanoo

    Käsittääkseni LCD ei kumminkaan laske sodanjaloista pakenevia yksilöitä hätää kärsiviksi. Kaikenlaista porukkaa sitä päästetäänkään työskentelemään turvapaikanhakijoiden kanssa.

   • 11.1.2

    LCD sanoo

    Ai Suomen sosiaaliturva ei kuulukaan kaikille ihmisille?

    En ihan oikeasti ymmärrä.

    • 11.1.2.1

     sakutimonen sanoo

     Suomem sosiaaliturva kuuluu Suomen kansalaisille ja maassa pysyvästi asuville. Se ei kuulu esim. Kiinassa asuvalle kiinalaiselle. Jos et tätä ymmärrä, niin olet ilmeisen toivoton tapaus.

 11. 13

  Marko sanoo

  Tässä on kaikuja 70 vuoden takaa. Silloin katsottiin olevan OK teettää juutalaisilla pakkotyötä, laittaa heidät keskitysleireille ja riistää heidän omaisuus – siis sallittiin erilainen kohtelu kansallisuuden perusteella.
  Yhdysvalloissa jaettiin kansa valkoisiin ja orjiin ja jälkimmäisillä ei ollut yhtäläisiä oikeuksia. Etelä-Afrikassa saatettiin pidättää ”erivärinen” keksityin syin tai kiduttaa kapinallinen kuoliaaksi ja vapautua vastuusta merkitsemällä kuolinsyyksi esimerkiksi sydänkohtaus.
  Suomessa työttömät ovat jätetty näkymättämän ”jakolinjan” taakse oman onnensa nojaan ja työvoimavirkailijoiden mielivallan ja armeliaisuuden varaan. Jne.
  Äskettäin kirjoitin blogiin työllistämisen palkkatyötä kalliimmista kustannuksista ja se kirjoitus oli sensuroitu. Mitään selitystä tapahtuneelle ei ole annettu. Liekkö ei saa kertoa totuutta?

 12. 14

  0ravainen sanoo

  Nyt puhutaan selvästi enemmän siitä sosiaaliturvasta kuin laista.. Laki on tottakai kaikille sama, mutta sosiaalietuudet ja kansalaisvelvollisuudet koskevat vain suomen kansalaisia tai oleskeluluvan saaneita.

  Olen itse ollut maahanmuuttajana toisessa maassa, enkä ollut oikeutettu sosiaaliturvaan tai muihinkaan etuuksiin kahden ensimmäisen vuoden ajalta. Mielestäni tämä oli ihan reilu käytäntö. En tietenkään voi yleistää niin että kaikki olisivat yhtä kieroja kuin itse olen, mutta on pakko myöntää että surutta olisin niitä tukia pummannut, jos olisin niitä saanut. Mielestäni olisi suorastaan typerää jättää sellaiset mahdollisuudet käyttämättä, ja jos saisin sosiaalitukea kivasti joka maasta, muuttaisin ympäriinsä paljon enemmän! 😀 Ihan noin niinkuin matkailun kannalta.

  On kuitenkin JO NYT monen kerroksen väkeä, mitä tulee oleskelulupiin ja soiaalietuuksin, nimittäin oleskeluluvan voi saada luokassaA tai luokassaB. B tarkoittaa, ettet ole oikeutettu sosialiturvaan, opintotukeen, etkä mihinkään muuhunkan, vaikka sinulla olisi oleskelulupa, vaikka työskentelisit suomessa, tai vaikka kävisit koulua suomessa. Tunnen erään henkilön, joka käy koulua suomessa, mutta ei ole oikeutettu sosiaaliturvaan eikä opintotukeen, eikä yhtikäs mihinkään koska hänet on laitettu luokkaan B. En tiedä millä hän pystyy elämään, enkä kysy. Mahtaa hänestä tuntua pahalta katsoa kuinka Suomi vastaanottaa, majoittaa, ruokkii ja kouluttaa pakolaisia miltei pyyteettä, kun hän itse on kovalla työllä opintopaikkansa hankkinut, päästäkseen suomeen kouluun ja edelleen kovalla työllä ja selittämättömillä vaikeuksilla puskee opintojaan eteenpäin, saadakseen suomalaisen ammatin ja töitä. Tämä ilman minkäänlaista apua yhteiskunnan taholta.

  Tässä suhteessa kerrosajattelu ja etenkin käytännöt ovat jo olemassa, ja mielestäni pahasti epäonnistuneet. Suomi ehdottomasti tarvitsee perusteellisen remontin maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikassa.

 13. 15

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Valitettavasti Suomesta puuttuu edelleen perustuslakituomioistuin. Riippumattomien tuomareiden sijasta kansansuosiosta riippuvaiset poliitikot päättävät perustuslakivaliokunnassa, mikä on perustuslain mukaista. Vallan kolmijako-oppi ei edelleenkään toteudu Suomessa, niin kuin sen pitäisi. Jokaisella professorilla, tutkijalla, toimittajalla, blogistilla ja kommentoijalla on merkityksetön oma mielipiteensä siitä, mikä on perustuslain mukaista. Asia on kuitenkin vain poliittisen konsensuksen varassa Arkadianmäellä.

  • 15.1

   stunned sanoo

   Perustuslakituomioistuin ja minimipalkkalaki. Siinä kiireelliset.