Kansakunta varpaillaan?

Kun radiosta kuuluu ”Jumala ompi linnamme” ja viinakaupat ovat kiinni, niin jotain todella vakavaa on tapahtunut.

En muista kuka noin on sanonut, mutta se sopii hyvin tämän päivän tunnelmiin. Koko kansakunta on varpaillaan ja odottaa iltaa henkeään pidättäen. Työpaikkojen kahvipöydissä kuiskutellaan, lehdet arvuuttelevat tulevaa, sosiaalinen media kohisee. Tällaista ei muisteta tapahtuneen sitten vuoden 1993.

Illan tullen päivällinen nautitaan hyvissä ajoin, lapset kammataan ja puetaan parhaimpiinsa. Äiti laittaa päälleen nätimmän koltun ja isä sovittelee solmion kaulaansa. Kello yhdeksältä hiljennytään television ääreen kuin ennen muinoin Me Tammeloiden aikaan.

Pääministeri Juha Sipilä on luvannut pitää puheen Suomen kansalle.

En tiedä kuvitteleeko Sipilä kansan toimivan jotenkin näin ja odottelevan Kekkosen uutta tulemista. En tiedä odottaako hän uskollisen kansan kuuntelevan nöyränä ja peruuttavan perjantaiksi suunnitellut lakot ja muut mielenilmaukset. En tiedä uskooko hän säästöpäätösten kohteiksi joutuvien työttömien, eläkeläisten, palkansaajien, koululaisten, opiskelijoiden ja yleensä kaikkien saavan ahaa-elämyksen ja ymmärtävän leikkausten välttämättömyyden. Jotenkin minusta tuntuu, että sellaista hänen mielessään liikkuu, tiedostaen tai tiedostamatta.

Hän tulee pettymään pahasti.

Jo nyt kysellään mitä tämä oikein tarkoittaa. Miksi pääministeri puhuu kansalle verorahoilla kustannetun Ylen kanavilla parhaimpaan katseluaikaan ilmoitusluontoisesti, ilman että hänelle voidaan esittää kysymyksiä? Miksi hän ei anna eduskunnalle pääministerin ilmoitusta, jolloin edes kansanedustajilla olisi mahdollisuus keskustella ja esittää kysymyksiä? Miksi pääministeri yleensä nousee kansakunnan yläpuolelle kuin pappi saarnastuoliiin julistamaan pyhää totuutta?

Kansa ei ainakaan sosiaalisessa mediassa odottele vilpittömän ilahtuneena iltaa. Varsinkin suunvuorotta jätetyn opposition edustajat ovat jo nyt avanneet sanaisen arkkunsa. Veronika Honkasalo mietti, että  Sipilän poikkeuksellisesta tv-puheesta tulee mieleen poissaoleva perheenisä, joka ei osallistu perheen arkeen millään tavalla, mutta ilmestyy spontaanista auktoriteetintarpeesta pitämään lapsilleen kurinpalautuksen, jota perheenjäsenet sitten kuuntelevat epäuskoisina.

Pia Lohikoski kyseli, että mahtaakohan pääministeri kertoa myös sen, miksi Suomen hallituksessa istuu veroparatiiseissa pääomiaan piilottelevia miljonäärejä, jotka laativat muille veronkiertäjäkavereilleen armahduslakeja ja samalla väittävät kansalle, että on pakko leikata, kun valtiolta on rahat loppu.

Tavalliset kansalaiset kyselevät toisiltaan, että meinaatko katsoa tänään Pikku Kekkosen postia. Tampereen yliopiston vihervasemmisto Viva julkaisi iltaa varten bingolapun.

Viva treen yon vihreä vasemmisto

Syy pääministerin poikkeukselliseen menettelyyn alkaa hahmottua.  Kauas taakse ovat jääneet ne ajat, jolloin johtajahahmon ilmestyminen rauhoitti eripuraisen kansan yksimieliseksi kansakunnaksi. Enää ei tule P.E. Svinhufvudia, joka yhdellä ainoalla radiopuheella lopetti Mäntsälän kapinan. Enää ei tule Kekkosta, joka sai kaikki tottelemaan ärisemällä saatanan tunareista.

Nyt saattaa käydä niin, että yrittänyttä laiteaan ja hänet nauretaan alas korokkeelta.

(Erityiskiitos Fb-kaverilleni Teija Tuovinen-Laiholle tuosta Pikku Kekkosen postista. En tiedä oliko sinun keksintösi, mutta sinä sen ainakin sanoit.)

Kommentit
 1. 1

  PeelsePuupi sanoo

  Oikeistopuolueet ruikuttavat aikansa vapaasta markkinataloudesta – sitten kun ne pääsevät valtaan, pyrkivät vapaan markkinatalouden romuttamaan (ainakin sen vapaan osion). Hallituspuolueet ovat myös isoon ääneen puhuneet sääntelyn purkamisesta. Miten tämä nyt siis menee? Sääntelyä vähennetään lisäämällä sääntelyä koskevaa sääntelyä? Vapaan sopimisen mahdllisuushan nimenomaan vähentää lainsäädäntäelimeltä tulevan sääntelyn tarvetta.

 2. 3

  Jussi Pelkonen sanoo

  Minun täytyy suoraan sanoa, että en ole varma, uskallanko katsoa Sipilän puhetta tänä iltana.

  Olo on vähän samanlainen kuin jos vaikkapa jääkiekkomaajoukkue pelaisi jo ”ihan finaalissa” otteluaan. Hetki ennen ottelua vetäytyisin sänkyyn peiton alle ja ajattelisin, että tappiolukemat näkee netistä heti aamulla. – Jos taas voitto tulisi, harmittaisi ihan vietävästi, ettei vaivautunut katsomaan matsia suorana…

  Kuten sanoin: en tiedä, uskallanko.

 3. 4

  Heikki Sinsemilla sanoo

  Pyytelee rauhaa – omilla ehdoillaan. Edustaa varsin pientä otosta kansasta; lahkolaisia ja jyväjemmareita. Pääsi valtaan paremman puutteessa ja sama katastrofi toistuu joka kolmansissa vaaleissa. Olen pitkäaikaistyötön ikikarenssilainen ja minulla on ikävä Kataista.

  • 4.1

   LL sanoo

   Sipilä edustaa talousrosvoja, lisäksi kepulaisten kannattajia on myös Suomen Sisussa, tässä natsimielisten järjestössä. Kepun (ja kokoomuksen) kytkennät ja sidokset Suomen Sisuun pitäisi jonkun selvittää.

 4. 5

  Jarmo Luomansuu sanoo

  Niinhän joku Nalle huutaa naapurista: tehkää halvemmalla tai menen vielä kauemmaksi!

  • 5.1

   LL sanoo

   Nalle on rikas mies, ja vain Suomessa, eikä tälläkään kaikkein rikkain. Ruotsissa on monia jotka ovat paljon rikkaampia kuin hän. Isossa maailmassa hän kuuluu maailman rikkaiden keskikastiin, ehkä jopa alle. Jos hän olisi oikea miljardööri niin ei hän tuollaiseen huuteluun alentuisi. Ei hän lähde Ruotsia kauemmaksi. Ison rapakon toisella puolella Nallukan sanomisilla ei ole mitään merkitystä.

 5. 6

  AMK sanoo

  Sipilä haluuaa tehdä suomesta halpatyöpaikan ja ennemmän voittoja ja bonuksia yritysjohdolle. Ei hän välitä tuontaivaallista pienipalkkalaisista,köyhistä eikä työttömistä.

  • 6.1

   0ravainen sanoo

   Kyllä. Vaikuttaa siltä, että hyvinvointivaltion sijaan meistä ollaan tekemässä halpatyömaata.
   Mielestäni tämä ei ole kunnostavaa, vaan rappeuttavaa politiikkaa. Mutta tottahan se on että jotain pitäisi tehdä. Varmasti niitä ideoita löytyy, jos kansalta kysytään. Itse ainakin keksin pari: Innovaatioiden helpomman toimeenpanon ihan kansalaistasolta lähtien, niin että saadaan ideat talteen ja luotua uusia tuotteita. Yrittäjän laskuvarjo, jolla epäonnistuut yrittäjä välttää joutumasta heti velkahelvettiin ja viideksi vuodeksi luottotietojen menetyksen alaiseksi jne.

 6. 9

  sauhuttelija sanoo

  Milloin sanotaan, et jotain pitäis tehdä on merkki siitä et ei tiedetä mitä ollaan tekemässä. Jolloin kandeis mielummin ottaa pari kaljaa ja polttaa rööki.

  Aasi toimii jos sille näytetään porkkanaa ja lyödään kepillä persiille. Se lakkaa toimimasta jos sille näytetään keppiä ja työnnetään porkkanaa…

  Aasi vaan ei toimi noin vaikka sille kuinka sanottais, että jotain tarttis tehdä ja nyt kokeillaan tätä vaihtoehtoista metodia.

 7. 10

  Eija sanoo

  Ensimmäinen, Suomessa joskus nuorena tienaamani työeläke, tipahti pankkikirjalleni: kahden kuukauden eläke 66 euroa. Ennakonpidätys 50%. Eli käteen 33 euroa.

  Siis eläkkeilläkö SSS nostaa Suomea?

  • 10.1

   Eija sanoo

   Nyt palauttavat ne 50% minulle eli Suomi ei siis pidätä yhtäkään euroa tästä eläkkeestäni. Ne verot saa Ruotsi ja ennakonpidätys on suuruusluokkaa 25%.

   Samaa touhua täällä niinkuin Suomessakin; me vähävaraiset nostamme kansakuntamme jaloilleen; rikkaat senkun porskuttaa. Ja me annamme sen tapahtua!