Askelten kaiku

Muistatteko vielä kenraali Impolan, tuon Pentti Haanpään 30-luvulla kirjoittaman novellin päähenkilön? Siihen aikaan pidettiin paljon sotilasparaateja ja militaristinen isänmaallisuus erilaisine ääri-ilmiöineen oli voimissaan. Ajan hengessä oli mukana myös Impola, harmiton kylähullu. Hän pukeutui kenraaliksi. Hän koristeli asunsa kiiltävillä ja kilisevillä esineillä, laittoi olkapäilleen poleteiksi linnun pyrstösulat ja koko komeuden huippuna roilahteli peräpuolella lehmän häntä.

Tuo haukkamainen ja houkkamainen mies teki viimeisen temppunsa änkeytymällä sotilasparaatia vastaanottavien upseereiden joukkoon ja seisomalla siellä yhtä arvokkaana kuin muutkin. Hänen koko olemuksensa puhui selvää kieltään: hän oli paljon pitemmällä sillä samalla hupsuntiellä, jonka nämä muutkin olivat valinneet.

Nykyaika puskee esiin enemmän tai vähemmän organisoituja sotilaallisuuteen ja isänmaallisuuteen vivahtavia järjestöjä ja kansanliikkeitä. Yhtä lailla putkahtelee pinnalle myös omatekoisia kansanjohtajia, jotka änkeävät esille kuin kenraali Impola konsanaan.

Eilen järjestettiin maahanmuuttovastaisia mielenosoituksia Kemissä, Torniossa ja Helsingissä. Kemissä ja Torniossa kenraali Impolana näkyivät heiluvan Junes Lokka ja Harri Tauriainen, Helsingissä Susanna Kaukinen.

Osallistujista tuskin monikaan tajusi, että he ovat osa uudelleen perustettua Lapuan liikettä. Liikkeen julisti perustetuksi Helsingin tilaisuudessa Kaukinen ja julistuksen voitte lukea täältä.

On sinänsä mielenkiintoista, että jo julistuksessaan Suomen laista irtisanoutuvan äärioikeistolaisen ja selkeästi fasistisen liikkeen perustaa henkilö, joka vielä vuosi sitten oli tulipunainen kommunisti. Nämä houkkamaiset kenraalit elävät kuitenkin joustavasti  ajan hengessä eivätkä anna johdonmukaisuuden vaatimusten häiritä. He haluavat johtaa kansaa, ideologialla ei ole väliä.

Vakavammin otettava järjestö on kansanedustaja Olli Immosen johtama Suomen Sisu, joka pitää parasta aikaa syysseminaariaan.

Immosen kesällisten torveilujen jälkeen järjestöön on kuulemma tullut yli 800 jäsenhakemusta ja se on organisoitumassa alueellisesti. Tarkoitus on Immosen kutsuhuudon mukaan suojella kansaa, kulttuuria ja koko maata ruohonjuuritasolla.

immonen 18.9.15

Kansahan vastasi kutsuun ja taas pääsi kenraali Impola tarkastamaan joukkojaan:

kenraali immonen

Tämä juhlaseminaari päätyi myös trollauksen kohteeksi. Lukekaapa tämä Voima-lehden juttu ja varatkaa 20 minuuttia videon katsomiseen. Vaikka juttu on pilaa, niin video tiivistää koko äärioikeistolaisuuden nousun muutaman ihmisen höpinöistä eduskuntaan asti. Kaikki tämä on tapahtunut silmienne edessä, mutta ette ole halunneet nähdä.

Laitetaan vielä tämä video erikseen. Jo lyhytkin vilkaisu kertoo paljon.

Ovatko nämä ihmiset sitten tosissaan? Uskokaa pois, kyllä he ovat. Sitä todistaa jo heidän runsaslukuisuutensa eduskunnassa. Sitä todistaa äärioikeistolaisten äänenpainojen jatkuva koveneminen. Sitä todistaa yhä uusien ja uusien höynäytettävien osallistuminen heidän järjestämiinsä mielenosoituksiin.

Näistä äärioikeistolaisista kansanjohtajista yksikään ei ole koskaan puhunut köyhien puolesta. Vai muistaako joku vaikkapa Immosen milloinkaan puolustaneen köyhiä, työttömiä, pienipalkkaisia tai palkattomissa töissä olevia?

Nyt he rekrytoivat kannattajiaan juuri näistä ihmisistä, joista eivät ole ennen olleet tippaakaan kiinnostuneita. He vain sanovat, että syy teidän tilanteeseenne on maahanmuuttajissa. Kaikkien surullisinta on, että ihmiset uskovat heitä.

Nämä omatekoiset kenraalit ovat kyllä valinneet hupsuntien, mutta tällä kertaa heitä ei viedä sinne minne yhteiskunta vie häiriötekijät. He ovat jo päässeet eduskuntaan ja heidän valtansa kasvaa koko ajan.

Historiasta voitte sitten tutkia miten tällaiset ihmiset tulevat valtaansa käyttämään.

Kommentit
 1. 1

  Rape sanoo

  Pakoo sanoo että kysyi sisua että jaksoi harppoa ton videon läpi.

 2. 2

  Petteri Paksuniemi sanoo

  Niin, kirjoitin vuonna 2003 romaanissani Maailman napa fiktiota asioista, jotka ovat tämän päivän täyttä todellisuutta.

 3. 3

  Savu sanoo

  Ensin kriittinen huomio Sakarille: Historia ei sellaisenaan toistu. Ei voi tietää, miten nämä tyypit tulevat valtaansa käyttämään. Historia kertoo vain, millaiset tapahtumat olivat mahdollisia tietyissä olosuhteissa.

  Olosuhteiden historiallinen vertailu auttaa alleviivaamaan sitä, että nyt ei ole vuosi 1929, 1930 tai 1931. Lapuan liikkeen vaarallisuus perustui siihen, että sillä oli alkuvaiheessaan läheiset suhteet suojeluskuntajärjestöön. Nykyisessä Suomessa ei ole suojeluskuntajärjestöä. Kansalaisten koulutustasokin on nyt korkeampi kuin vuosina 1929-1932. Heikosti koulutettujen maanviljelijöiden osuus väestöstä on olemattoman pieni.

  Erot ovat fundamentaalisia: Uuslapualaiset eivät ole Suomen Lukko, sillä uuslapualainen ei voi perustella kommarikammoaan tuoreessa muistissa olevilla, muiden aikalaisten kanssa jaetuilla sisällissotakokemuksilla. Uuslapualaiset eivät hengaile vaikutusvaltaisten virkamiesten vaan liiivijengien liepeillä. Uuslapualaisilla tai uusnatseilla ei ole takanaan minkäänlaisia valtiovallan sympatioita. Ajatus, että pääministeri Sipilä antaisi ”varauksettoman tukensa” jonkun Kaukiaisen tai Immosen vetämälle pellekerholle, on absurdi. Ei ole myöskään uskottavaa, että vakituisen armeijan henkilöstö saisi vuonna 2015 päähänsä marssia kymmenten tuhansien miesten ja naisten porukkana Helsinkiin Kaukiaisen kuvia kanniskellen ja uusnatsien iskulauseita huudellen. En myöskään usko, että kukaan virassa oleva kenraalimme lähtisi yhteistyössä tämän hihhulilauman kanssa suunnittelemaan Martti Ahtisaaren, Tarja Halosen tai Mauno Koiviston muiluttamista.

  Kiitokset Sakarille kuitenkin siitä, että nostit kysymyksen esiin. Uusnatseja ja uuslapualaisia on hyvä pitää silmällä, koska he korostavat valmiuttaan laittomuuksiin. Potentiaalisiin rikollisiin kannattaa aina suhtautua vakavasti. Uhkailuja ei pidä suvaita eikä sietää. On myös erittäin hyödyllistä päästää riittävän usein julkisuuteen visuaalista evidenssiä niistä mahaansa housunkauluksen yli ulkoiluttavista örveltäjistä, joita näiden liikkeiden eturivissä vuonna 2015 vetelehtii. Identiteettiään etsivän nuoren ja kasvatusvastuuta kantavan aikuisen on hyvä nähdä, miltä tämä viiteryhmä näyttää.

  • 3.2

   LL sanoo

   Kiitos ajatuksistasi, Savu, minäkin olen ajatellut aiemmin kuten sinä. Etteivät nämä örveltäjät ole kuin pieni joukko öyhyttäjiä. Mutta olen viimeisen muutaman vuoden aikana tullut toisiin aatoksiin. On totta ettei mikään toistu samoin. Uusnatsismilla on kuitenkin ideologiset juurensa 1930-luvun fasismissa jolla oli erilaisia ilmentymiä ja ilmiasuja jo 1930-40 luvulla.

   ”Uuslapualaisilla tai uusnatseilla ei ole minkäänlaisia valtiovallan sympatioita.”
   Matti Putkonen (ps) kertoo Suomen kuvalehdessä, että Suomen Sisun jäseninä on kolmen puolueen kannttajakuntaa: kokoomuksen, kepun ja perussuomalaisten. Siis kolmen hallituspuolueemme. Sisun puheenjohtaja Immonen on kansanedustaja.

   Hallituspuolueet vaikenevat, mutta se ei tarkoita etteikö yhteyksiä ja sympatioita olisi olemassa. Muillakin puolueilla kuin vain perussuomalaisilla.

   • 3.2.1

    Savu sanoo

    Saatan vaikuttaa liian luottavaiselta, sillä
    eiväthän nämä joukkiot täysin vaarattomia ole. Jos kuitekin vertaa nykytilannetta vuosien 1929-1932 tilanteeseen, niin ei tämä kovin pahalta näytä. Lapuanliikkeellä oli alkuvaiheessa takanaan ihan toisenlaisia voimia. En ole huomannut, että näillä uusnatseilla tai uuslapualaisilla olisi erityistä kannatusta esimerkiksi reserviläisten keskuudessa.

    On myös hyvä muistaa, että terrorijärjestön tehokkain ase on pelko. Siksi näille on hyvä nauraa julkisesti.

    Poliisin olisi tietenkin hyvä kysäistä tällaisten liikkeiden jäsenyydestä aselupahaastatteluissa.

    • 3.2.1.1

     LL sanoo

     Ne livahtavat niin nopeasti ja ihan huomaamatta ihmismieleen tämmöisinä aikoina, ajatukset joita ei tunnista edes heti natsimieliseksi tai fasistisiksi, niinhän nämä tämänkaltaiset aatteet ja ideoligiat ovat ennenkin levinneet.

     Kun fasismi oli kovassa nosteessa Euroopassa aikoinaan, siitä ei jäänyt oikeastaan lainkaan niin paljon ajantasaista dokumenttaarista aineistoa kuin nyt, verkkomaailman aikakautena. Kaikki tallentuu nyt ja tässä, ja myös tuleville sukupolville.

     • 3.2.1.1.1

      Savu sanoo

      Ajantasaisen aineiston jääminen, dokumenttimassojen kerääminen ja oikean tiedon saavutettavuus ovat hyviä asioita. Onneksi disinformaation levittely on nykyään läpinäkyvämpää ja levittäjä helpommin jäljitettävissä kuin koskaan aikaisemmin.

      Onneksi ihmiset eivät myöskään pidä siitä, että heille valehdellaan.

   • 3.2.2

    #85 sanoo

    Joskus bongaamani tiedon mukaan Suomen Sisun jäsenistöön kuuluu porukkaa kaikista tai ainakin lähes kaikista eduskuntapuolueista. Ei ainoastaan persuista, kepusta ja kokoomuksesta. Sitä, onko itse kukin kunkaan puolueen jäsen, ei tietääkseni erityisesti rekisteröidä. Tämän ”tiedon” saa toki kyseenalaistaa, koska se on jokusen vuoden verran vanha. Uteliaiden harmiksi jäsenluettelo yksityiskohtineen ei ole julkista materiaalia, saati edes rivijäsenistön saatavilla.

    Toisekseen pidän erikoisena, että yleensä ihailtavan kiihkoton ja asiapitoinen Timonen pitää ”äärioikeiston” kehityshistoriaa peilatakseen referenssikelpoisena noin kertakaikkisen älytöntä videoa. Jos tuota alkaisi kirjaimellisesti tulkita, voisi kuvitella, että Siitoin ja kumppanit olisivat olleet vallan keskeisiä ydinhenkilöitä Sisun perustamisen ja kehityksen osalta. Joka ei sattumoisin pidä paikkaansa.

    Terveisin Sisun jäsen.

    Tullen käyttämään tätä ”nimimerkkiä” myös jatkossa. Terve vaan.

    • 3.2.2.1

     Saku Timonen sanoo

     Sisun jäsenten poliittisesta kirjosta on vain Sisun itsensä antamaa tietoa. Miksi uskoisin, että jäseninä on vaikkapa demareita ja vasemmistoliittolaisia, vaikka Sisu niin väittäisikin?

     Jatkuno Siitoimesta nykypäivään on selkeä. Jos et sitä huomaa, niin en mahda sille mitään.

 4. 4

  Caritas. sanoo

  Kyllä Saku näkee, että meillä on erilaiset kirjahyllyt. Kolmekymmentäluvun isänmaallisuuden ja sotilaallisuuden toimivin organisaatio oli Suojeluskunta, jonka toiminnasta voimme kiittää maamme itsenäisyyttä. Silloinen hallitus oli sitä mieltä, että sotilaallinen varustautuminen oli rahan tuhlaamista. Vuosikymmenen lopussa tuhannet suomalaiset sotilaat maksoivat kalleimman hinnan tuosta pasifismista kaatuessaan malli Cajanderissa. Käytännössä ainoastaan Suojeluskuntien aktiiveilla oli edes jotenkuten toimiva jalkaväen varustus.

  Isänmaallisuus ja sotilaallisuus ovat kulkeneet käsi kädessä aina historian alusta asti, enkä näe että asia koskaan muuttuisikaan. Suojeluskunnalla ja näillä nykypäivän huppariplösöillä ei tietenkään ole mitään yhteistä, joten en vertaisi niitä keskenään. Todellista isänmaallisuutta näkee paremminkin hyvin organisoidussa reserviläisliikkeessä.

  Tuosta kirjoituksesi otsikosta sen verran, että on ikävää, jos koet Suomen ainoan kirjallisuuden nobelistin olleen jonkin sortin fasisti. Sillanpään marssi on edelleen suosittu ja sanoitukseltaan ajaton.

  Mitä lieneekin aarteita Suomessa,
  toki kallehin on vapaus.
  Tääll’ on suorana seistä ja kaatua
  joka miehellä oikeus.

  Onkin niin mukavaa, että Saku voit olla eri mieltä kanssani. Sen vapauden on lunastanut suomalainen, poliittisista aatteista riippumaton isänmaallisuus ja tahto.

  • 4.1

   Saku Timonen sanoo

   Sillanpää ei ollut fasisti enkä sellaista väitäkään. Mitä tulee Lapuan liikkeeseen, niin sen urotyöt rajoittuivat poliittiseen väkivaltaan, poliittisiin murhiin, entisen presidentin sieppaukseen ja kyyditykseen ja kapinayritykseen laillista yhteiskuntajärjestystä vastaan. Nykyisin sitä luonnehdittaisiin terroristijärjestöksi.

  • 4.2

   Joonas sanoo

   On muuten huuhaata että talvisodan aikainen mali Cajander olisi pasifistien, syytä, pikemminkin pitäisi syyttää niitä sotaintoilijoita, jotka upottivat armeijan rahat sukellusveneisiin ja muuhun kalliiseen turhuuteen.

   Onkohan äärioikeiston nousun olennainen kysymys, löytyykö rahaa taakse: riittääkö parin halpahalliketjun sponssi? Entä puoluetuki?
   Toisaalta ei pidä dissata tuota johtajien takana olevaa massaakaan: ei se Münhenissä 1930-luvun alussa mitään komeaa katseltavaa ollut.

 5. 5

  sanoo

  Sulla on noi vertaukset vähän pielessä. Haanpään novellihahmo Impola oli siis ilmeisesti kylähullu, joka teki pilkkaa oikeiden kenraalien rintahelyistä ja mahtipontisuudesta.

  Todellisen elämän hahmo Junes Lokka sen sijaan on kansalaisaktivisti, joka tekee pilkkaa monikultturistien kiimasta ”erilaisuuden”, ulkomaalaisten ja pylväspyhimyksiksi nostettujen kiintiömamujen perään.

  • 5.1

   Saku Timonen sanoo

   Impola oli hulludessaan yhtä tosissaan kuin nämä nykyajan kenraalit.

  • 5.2

   Vääpeli Matala sanoo

   Novellihahmo Impola on todellakin kylähullu. Mutta ymmärrän hyvin että laitoit varauksen ”ilmeisesti”.
   Työelämän suhteen neitsyytensä säilyttänyt lähes nelikymppinen ikuisuusopiskelija Lokka täyttää Impoloinnin tunnusmerkit siinä missä Muutoksen ex-puheenjohtaja Leinokin.

   • 5.2.1

    sanoo

    Laitoin varauksen ”ilmeisesti” siksi, että en ole lukenut ko. novellia.

    En tiedä, pilkkasiko kylähullu Impola kenraaleita vai luuliko hän olevansa kenraali.

    Se on kuitenkin selvää, että kansalaisaktivisti Junes Lokka ei luule olevansa minkään sortin kenraali vaan sitkeä sissi, yksittäistaistelija parhaan suomalaisen perinteen mukaan. Kansalaisaktivismillaan ja omalla taustallaan hän tekee pilkkaa vallanpitäjien mamukiimasta.

    Jos mietitään historiaa, niin ei Suomessa 1930-luvulla mitään niin ihmeellistä tapahtunut. Maassa oli lama ja kansalaissodan jälkilöylyjä käytiin jonkin verran, mutta talvisotaan mennessä Suomen kansa oli löytänyt yhtenäisyytensä ja lähti yhtenä miehenä maahantunkeutujia vastaan.

    • 5.2.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Niinpä. Ja esimerkiksi Heinävedellä tapahtunut kunnanvaltuutettu Happosen murha jäi selvittämättä, vaikka yksi palkkarenki siitä vankilassa vähn aikaa istuikin.

     • 5.2.1.1.1

      sanoo

      Jos Heinävedellä tapahtunut kunnanvaltuutettu Happosen selvittämätön murha on pahinta, mitä 1930-luvulla tapahtui äärioikeiston nousun takia, niin ehkä me vielä tästä selviämme, kunhan vain kansainvaellukset saadaan pysäytettyä.

  • 5.3

   juuh sanoo

   Lokka ei ole koskaan tehnyt selväksi, että olisi satiirikko. Sen sijaan hän on kyllä uhriutumassa jatkuvasti, kun hänen toimintaansa internetissä kritisoidaan, asiallisesti tai asiattomasti.

   • 5.3.1

    sanoo

    Satiiria voi tehdä myös olematta satiirikko.

    Myönnän itse syyllistyneeni tahalliseen impolointiin muutospuolueen puheenjohtajana ollessani. Meillähän oli minun pj-kaudellani yksi kansanedustaja, joten minä laitoin päälleni samanlaisen (tosin paljon halvemman) tumman puvun ja läskimahan kuin muillakin puoluejohtajilla ja menin aina samaan riviin patsastelemaan kuin muutkin eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.

    Ja tämäpä vitutti monia ihmisiä suuresti: toimittajat, YLE:n väki, monet poliitikot ja monet persufanit olivat aivan raivoissaan siitä, että Muutos yritti impoloida olevansa eduskuntapuolue siinä missä muutkin. Oli hauska huomata, miten pienestä asiasta pikkusieluiset ihmiset menevät aivan tolaltaan. 🙂

    Miten minä ja muutospuolue sitten käytimme saamaamme valtaa: Muutoksen eduskuntaryhmä teki lakialoitteen, että eurovaluutasta ja Suomen EU-jäsenyydestä tulisi järjestää kansanäänestys. Sillä lailla me käytimme saamaamme valtaa.

 6. 6

  virtanen sanoo

  Olen suorastaan Timos-fani. Osaat pukea ”meidän tavallisten kansalaisten” ajatukset sanoiksi. Meidän, jotka emme iitse toimi mitenkään politiikassa ja joita kuitenkin tympii netissä tulvivat vastenmieliset liikkeet ja rääväsuinen mamuvastaisuus.

  Eilisestä Lapuan liikkeen perustamisesta tuli mieleen, oliko sinne Vahtera ja Huhta menneet tietoisina ko. julistuksista vaiko tietämättöminä puhujina?

  • 6.1

   Saku Timonen sanoo

   Facebookissa ainakin Huhta närkästyi kovasti. Hänellä ei ollut mitään ennakkotieoa Lapuan liikkeen perustamisesta. Vahterasta minulla ei ole tietoa.

 7. 7

  virtanen sanoo

  Tämä ei ole kivasti sanottu, mutta miksi juuri isot ja kookkaat ja suuripäiset kaljut miehet touhuavat näissä mamuvastaisissa puuhissa? Naisia en luonnehdi, paitsi sanavarasto on miestensä kanssa yhteinen, jos ei pahempikin.

  • 7.1

   sanoo

   Minkä näköinen ihmisen pitää sinun mielestäsi olla, jotta hänellä olisi oikeus omaan mielipiteeseen tai äänioikeus demokratiassa?

   Tähän asti demokraattinen järjestelmä on perustunut siihen, että kaikilla tietyn valtion täysi-ikäisillä ja täysivaltaisilla kansalaisilla on yksi ääni. Haluaisitko muuttaa tätä periaatetta jotenkin ulkonäön perusteella määriteltäväksi?

  • 7.2

   PeelsePuupi sanoo

   Vastaus on kai sama, kuin mitä ”maahanmuuttokriittiset” itse aina kysyvät: miksi maahanmuuttajat näyttäisivät pääsääntöisesti olevan 25 – 35 vuotiaita nuoria miehiä. Minäkin haluaisin kysyä, miksi ”sisulaiset”, ”isänmaalliset” ym. ovat järjestään nuoria miehiä?

 8. 8

  Kane sanoo

  Alkaa nämä timosen jutut lähentelemään kiihotusta kansanryhmää vastaan!

  • 8.1

   Saku Timonen sanoo

   Luepa rikoslakia tarkemmin, niin huomaat olevasi väärässä.

 9. 9

  Pentti sanoo

  Näiltä muutosvastarintaisilta ei kyllä vie ainakaan työpaikkaa kukaan, kun ei taida olla kovin paljon työhalujakaan.

 10. 10

  sanoo

  Hei. Kemin ja Tornion mielenosoituksien takana ei ole minkäänlaista ääri-oikeistoa. Anteeksi vaan. Kannattaisi tutustua asioihin vähän paremmin. Suurin osa mielenosoittajista oli huolestuneita kansalaisia, juttelin itse siellä aika monen kanssa.
  Minulla on kaksi tyttöä, joista toista on ahdisteltu ja lähdetty jahtaamaan koulumatkalla. Ei minun tarvitse sellaista suvaita. Minun lapseni ei saa joutua yksittäistapauksen uhriksi. Järjestäjäkään ei kuulu minkäänlaiseen poliittiseen ryhmittymään.

  • 10.1

   Saku Timonen sanoo

   Osallistujat julistettiin Lapuan likkeen kannattajiksi Helsingissä halusittepa sitä tai ette.

  • 10.2

   Johannes sanoo

   Torniossa (ja Kemissä?) mukana hääräsi perussuomalaisten kemiläinen valtuutettu Harri Tauriainen joka aikoinaan levitti netissä amerikkalaista uusnatsipropagandaa. Mielenosoitus järjestettiin 19.9 sillä sinä päivänä järjästettiin äärioikeiston mielenosoituksia ympäri Eurooppaa.

 11. 11

  Henna sanoo

  Voi elämä! 😀 Eiköhän meistä jokainen nyt kuitenkin ihan käyttää omaa päätään ja järkeänsä tämän asian suhteen..En usko että kaikki ovat 1 henkilön vietävissä ja tässä missään nazi aikeissa olla oltu.
  Pakko sen verran oikaissa,että siinä mielenilmaisussa tehtiin hyvin selväksi tornion perällä,että sotaa pakenevat ja ne kellä on riittävät perustelut tulla tänne ovat OIKEESTI usko tai älä tervettulleita suomeen! Johan sen suomen tasavallan presidenttikin sanoi että ”suomi vetää puoleensa myös niitä kellä on pahat mielessä ja jotka tulevat vain hyvän elintason perässä” näiden takia sitä mieltä ilmaistiin..siis että rajat tulee vartioon (ettei kuka vain pääse rekistyröimättä ylittämään tornion rajaa ja että käännytetään ne ketkä sitä turvapaikkaa ei tule saamaan niin samantien.) En tajua mitä ihmeen pahaa tässä on? Eikö ole hyvä että varmistetaan ketkä tuon rajan ylittää ja ihmiset rekistöröidään kun rajan ylittävät (ovat siis olemassa.) Joka suunnalta saapi lukea”nazirasistihäpäisevätsuomen” jne. juttuja..miksi? toki joukossa on ”yksittäis tapauksia” jotka luulevat asioiden ratkeavan sillä että vouhotetaan median kautta tyyliin ”kaikki vit…täältä jne!” mutta tommoisia oikeesti joukossa vain harva..kyllä lapin mielenilmasu porukassa oli ihan oikeesti järkeviä,asiallisia,kunnollisia kansalaisia jotka ovat mielipiteestään huolimatta vamiita auttamaan ainoastaan niitä ketkä sitä apua tarvitsee! Tuntuu että nämä ”trendi suvakit” tekee itsestään kohta ihan pellejä (ei ole vaan munaa kulkea kansalaisten vieressä joiden joukossa nyt sattuu olemaan niitä ”elämänkoulua” käyneitäkin..oletteko liian ylpeitä puhaltamaan sellaisten IHMISTEN kanssa yhteen hiileen? Sie varmaan itekki tiiät että tänne niitä syyrialaisia ei ole tullu kuin tuhanssien ihmisten joukosta vain se parisen sataa (siinä sinulle sotaa paenneita) ja kyllä! tarkista asia maahanmuuttoviraston tai punasen ristin sivuilta.

  • 11.1

   Saku Timonen sanoo

   Myös Irakissa on sota. Ja jos luet blogiani vaikkapa hakusanalla ”kuntouttava työtoiminta”, niin huomaat minun puhuneejn juuri köyhimpien kansalaisten puolesta enemmän kuin yhdenkään äärioikeistolaisen kansanjohtajan. Vai oletko huomannut vaikkapa Immosen puolustavan köyhiä ja syrjäytyneitä?

 12. 12

  Henna sanoo

  Ja jotenki huvittavaa tekee näistä jutuista senkin kun kuka ja ketä oikeesti kiinostaa ne ongelmat mitä ne karkuun lähtee? tuntuu että hirveen moni nykyään tuhlaa energiansa siihen että todistellaan puolin ja toisin kuinka ”nazeja te ootte ja kattokaa nyt noita ja itteenne jne.” samaan aikaan nämä ”nazit” ihmettelee ”eikö nuo saakelin suvakit tajua tehdä asialle mitään (siis niille todellisille ongelmille ja miettiä ratkasuja miten tän kierteen sais joskus katkeamaan ja asiat järjestykseen niin että kaikilla ois kiva olla?!) Miksi pitää ottaa riskejä esim.rajoja ei saisi turvata tai vartioida siltä varalta että saataisiin ehkäistyä MONIAKIN asioita. Sitten ”suvakit” ei suostu miettimän ja pohtimaan ratkaisuja yhteistuumin nazien kanssa,koska onhan ne sentään leimattu nazeiksi..Onko kukaan kysynyt tai vaivautunut pohitmaan heidän OIKEITA näkemyksiä ja mielipiteitä asioista,sen takia kun siinä porukassa oli muutama yksittäistapaus jotka sitte pilasi lopun porukan maineen just niillä nazi puheillaan!

   • 12.2.1

    Savu sanoo

    Ovatko nämä suvakit siis joku uusnatsien sisäinen alaryhmä?

  • 12.3

   PeelsePuupi sanoo

   Annattehan te ”maahanmuuttokriitisetkin” omissa mielissänne muutaman mädän maahanmuuttajan pilata koko turvapaikanhakijajoukon maineen. Miksei siis teidän porukastanne voisi ajatella samoin? Tai kuten eräs sidosryhmäänne kuuluva henkilö sanoi: ”Sitä saa mitä tilaa.”

 13. 13

  Henna sanoo

  Tiedän että myös irakissa mellakoidaan,mutta mietippäs : kuinka paljon suomella menee rahaa siihen että me täällä käännytetään sellaisia ihmisiä ”muutaman kuukauden” ehkä jopa vuoden elättämisen jälkeen? Ja oletko lukenut asiasta että yk.lla on siellä paikanpäällä nyt 5 milj.syyrialaista ruokittavana ja ruokabudjekti on 0e? Ei mene ihan nallekarkit tasan,eihän? Ehkä varaa jäisi taas lisätä apuja sinne paikan päällekkin kun saamme viestitettyä maailmalle,että tänne ei kannata ilman riittäviä perusteluita tulla,koska hänet tullaan käännyttämään samantien.

  • 13.1

   PMRyyppö sanoo

   Irakissa mellakoidaan? Jaa-ha, sitäkös se mellakointi onkin, kas kun en ole sitä tajunnut. Tosa vähän tietoa tästä sun kutsumastas mellakasta elikä:
   http://www.hs.fi/ulkomaat/a1442378949967

   5 miljoonaa syyrialaista ruokittavina missä? Syyriassa on tällä hetkellä maan sisäisiä pakolaisia 8 miljoonaa ja tämä suoraan SPR:n sivuilta kopsattua: ”Naapurimaihin ja lähialueille Jordaniaan, Libanoniin, Turkkiin, Irakiin, Egyptiin ja muihin Pohjois-Afrikan maihin lähteneitä pakolaisia on yli neljä miljoonaa. – See more at: https://www.punainenristi.fi/node/799/lahi-ita-pohjois-afrikka/palestiinalaisalueet#sthash.8UEeVeYS.dpuf

   Että silleest. Kantsis varmaan ottaa asioista selvää, vai.

  • 13.2

   Merja sanoo

   Ja samaan aikaan kun vaativat että ihmisiä pitää auttaa lähtömaissaan, määrätyt tahot vaativat ja onnistuvat pienentämään Suomen osuutta kansainvälisessä avustustyössä. Ja samaan aikaan kun he huutavat, että avustustyön tulee perustua vapaaehtoisuuteen, he huutelevat, uhkailevat ja jopa pahoinpitelevät vapaaehtoisen avun antajia Suomen kaduilla.

 14. 14

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Blogistin ahdasmielisyys on minulle erittäin suuri pettymys. Työttömyysasioissa hän on kyllä valmis kyseenalaistamaan viranomaistoiminnan laillisuuden ja median moraalin, mutta tässä toisessa asiassa viranomaiset ja valtamedia näyttävät olevan erehtymättömiä.

  Olenko todella niin merkittävä vastavoima, että juuri minun mielipiteeni tulee täältä sensuroida pois? Muut kriittiset mielipiteet näköjään saavat jäädä.

  Terveisin,
  Pitkäaikaistyötön
  10 vuotta työttömänä

  P.S.
  Pyyhkikää minut pois. En ole enää mitään. Minulla ei ole enää ihmisarvoa ja mielipiteenikin ovat arvottomia.

 15. 15

  sanoo

  Suomen historian kaikkein epädemokraattisin teko on kommunististen puolueiden toiminnan kieltäminen 1920-luvulta alkaen. Kielto taisi kestää jatkosodan päättymiseen asti. Lapuan liike yms. pyrkivät väkivaltaisin keinoin samaan: estämään heidän mielestään väärällä tavalla ajattelevien poliittiset toimintamahdollisuudet.

  Sen sijaan, että pyrittäisiin demonisoimaan ja leimaamaan ihmisiä hokemalla natsinatsinatsi (kuten tuo argumenttien ja luovuuden puutetta todistava video tekee), kannattaisi mieluummin katsoa mitä nuo ihmiset käytännössä tekevät.

  Suomen Sisu (tai Olli Immonen tai Junes Lokka) ei ole ikinä vaatinut minkään poliittisen järjestön tai aatesuunnan kieltämistä tai demokraattisten oikeuksien poistamista Suomen kansalaisilta. Kaikki mainitut kannattavat kansanvaltaa suoran demokratian muodossa.

  Yhdistymis- ja kokoontumisvapaus ovat keskeinen osa demokraattisia kansalaisoikeuksia. Immonen ja Lokka ja kaikki viikonlopun mielenilmauksiin osallistuneet toteuttavat ainoastaan omia kansalaisoikeuksiaan ja -vapauksiaan. (Jos Kaukinen julistaa jotain omasta Lapuan liikkeestään, sillä ei ole minkäänlaista juridista tai moraalista vaikutusta niihin satoihin ihmisiin, jotka halusivat omasta tahdostaan osoittaa mieltään hallitsematonta maahantuloa vastaan.)

  Jokainen, joka kannattaa yhdistymis- ja kokoontumisvapautta ja kansanäänestyksiä on demokraatti.

  Jokainen, joka haluaa kieltää toisilta kansalaisilta heidän demokraattiset oikeutensa, kuten oikeuden muodostaa yhdistyksiä, kokoontua mielenosoituksiin tai äänestää vaaleissa on totalitaristi. (Esimerkiksi kansallissosialismi ja kommunismi ovat totalitaristisia aatteita.) Tässäkin ketjussa on useita kommentteja, joissa kyseenalaistetaan demokraattisten kansalaisoikeuksien kuuluminen ”väärällä tavalla” ajatteleville, pitkäaikaistyöttömille, rumille ihmisille, nuorille suomalaisille miehille, jne. Se on sitä totalitarismia.

  Leimojen heittelemisen ja toisinajatteljoiden demonisoimisen sijasta blogistin ja useiden kommentoijien kannattaisi mieluummin nähdä se totalitarismin malka omassa silmässään.

 16. 16

  Riku Tossavainen sanoo

  Hyvä Pitkäaikaistyötön,

  Et ole yksin tilanteessasi. Helsingin sanomissa sanottiin aiemmin tänä vuonna osuvasti, että ”kaikilla aloilla menee huonosti”. 10 vuotta työttömänä on kuitenkin kohtalo, jota ei soisi kellekään.

  Yksi ongelma on, että ihminen on työtön. Toinen ongelma on, jos työttömyyden syyksi tai pahentajaksi katsotaan ihmiset, jotka ovat vielä huonommassa asemassa. Meillä on lukuisia syitä olla raivoissamme, mutta eikö olisi aiheellisempaa suunnata raivo ylöspäin?

  Sipilä kiristää parhaillaan työmarkkinajärjestöjä EU:n väliintulolla. Samaan aikaan Suomen hallitus ei ole kuitenkaan tehnyt tehokkaita liikkeitä vaikkapa liikeyritysten veronkierron ja pääomien verottoman maastasiirtämisen eteen. NE ovat rahoja, joilla on oikeasti merkitystä.

  Toinen kysymys on valtion velka. Kansainvälisessä velassa ei ole yhtä totuutta, vaan se, miten velka nähdään riippuu pitkälti tulkitsijan henkilökohtaisesta ideologiasta. Liikemies näkee valtion velan samoin kuin yrityksen velan, mutta ne eivät ole suoraan rinnastettavissa, kuten ei myöskään yksityisen henkilön tai perheen ja valtion velka.

  Kritiikkimme kohteen tulee kohdistua heihin, joilla on sekä poliittista että taloudellista valtaa. Suomi on edelleen rauhallinen maa, jossa ihmisillä on monenlaisia mahdollisuuksia taustaan katsomatta. Sellaisen Suomen säilyttämisen pitäisi olla ensisijainen tavoitteemme.

  Niinpä, hyvä Pitkäaikaistyötön, muista: et ole arvoton. Mielipiteelläsi on väliä. Mutta muista, että saatat myös erehtyä.

  Paras tapa toimia on etsiä myönteisiä keinoja sekä oman tilanteesi että maan suunnan muuttamiseksi. Ihmisten leimaaminen ei kuulu niihin.

 17. 17

  sanoo

  Riku Tossavainen piti ongelmana ”jos työttömyyden syyksi tai pahentajaksi katsotaan ihmiset, jotka ovat vielä huonommassa asemassa” viitaten tällä ilmeisesti turvapaikanhakijoihin tai maahanmuuttajiin yleisesti.

  Jopa Suomen pääministeri on nyt myöntänyt, että meneillään oleva turvapaikanhakijakriisi on Suomelle suurempi uhka kuin taloustilanne.

  Eläkeläisten asumistuesta oli alun perin tarkoitus leikata noin 123 miljoonaa euroa vuodessa. Tätä voi verrata siihen, että kasvaneen turvapaikanhakijamäärän vastaanottokuluihin menee pelkästään tänä vuonna noin 100 miljoonaa.

  Jos Suomeen tulee ensi vuonna vaikkapa 30 000 turvapaikanhakijaa, heidän elättämisensä tp-hakemusten käsittelyn ajan (mikä voi kestää parikin vuotta) maksaa noin puoli miljardia euroa vuodessa. Kaikki nämä rahat ovat ihan konkreettisesti jostain pois tai sitten ne lisätään valtion velanottoon.

  Kasvanut tp-hakijamäärä tulee ajan mittaan näkymään kuntien asuntojonoissa, joissa vähävaraisten suomalaisten on entistä vaikeampi saada asuntoa.

  Ulkomaisen halpa- ja orjatyövoiman maahantuonti palvelee suuryritysten ja suurpääoman etua, mutta heikosti koulutetuille tai vanhemmille suomalaisille se merkitsee lopullista ja pysyvää syrjäytymistä työmarkkinoilta.

  Kukaan järjissään oleva ei voi pitää tätä positiivisena kehityksenä tavallisten suomalaisten kannalta.

  • 17.1

   Saku Timonen sanoo

   Nobelistit ovat todenneet Sipilän talouspolitiikan vääräksi, hallituksen hämmästykseksi ay-liike ei olekaan kuollut. Nyt hallitus turvautuu vanhaan temppuun: ”Katso, orava!”

   • 17.1.1

    sanoo

    Ei tarvitse olla nobelisti ymmärtääkseen, että Suomen ainoa tie taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen nousuun on ero eurosta ja EU:sta. Oma, vapaasti kelluva valuutta, itsenäisyys ja oma rajavalvonta.

    Itse olen Sipilän ja Stubbin ja Soinin kanssa samaa mieltä siitä, että ns. saavutettuja etuja on karsittava, kannustinloukkuja on purettava ja ay-liikkeen valtaa vähennettävä. Mutta koska SSS-hallitus ei halua irti eurosta, he joutuvat yrittämään sisäistä devalvaatiota mm. tuomalla maahan valtavat määrät halpatyövoimareserviä. Saksassa näitä pakolaisia työllistetään eurolla tunti. Pakolaiset ovat poliitikoille vain pelinappuloita, joiden avulla EU pyrkii tiivistämään liittovaltiota ja murskaamaan kansallisvaltiot. SSS-hallitus tottelee nöyrästi.

    Ei pidä unohtaa myöskään sitä, että yksi hallitsemattoman maahanmuuton päätarkoituksista on suomalaisten kääntäminen toisiaan vastaan: kansan kahtiajakautumisen syventäminen.

    Tavalliselle suomalaiselle kansainvaellusten hinta tulee olemaan karmea:
    – hyvinvointiyhteiskunnan täydellinen romahtaminen
    – suomalaisten työttömien ja nuorten pysyvä ja lopullinen syrjäytyminen työelämästä
    – koko yhteiskuntarakenteen murtuminen, kun kansa vaihdetaan

    Minun mielestäni suomalainen sosiaaliturva pitäisi rajata ainoastaan Suomen kansalaisille. Samoin Suomen työpaikat (varsinkin suoritustasolla) pitäisi varata ensisijaisesti suomalaisille. En näe mitään syytä luoda tänne kahden tai kolmen kerroksen halpa- ja orjatyömarkkinoita.

    • 17.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     ”Saavutettuja etuja on karsittava, kannustinloukkuja on purettava ja ay-liikkeen valtaa vähennettävä.”
     Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että SSS-hallituksen päätarkoitus on suomalaisten kääntäminen toisiaan vastaan ja kansan kahtiajakautumisen syventäminen. Sitä ei tahdä maahanmuuton avulla, vaan järjettömillä leikkauksilla, omaisuuden uusjaolla köyhiltä rikkaille ja yrityksellä tuhota ay-liike.

     • 17.1.1.1.1

      sanoo

      Kyllä se hallitsematon maahanmuuttokin siihen osansa auttaa.

      Sinäkin vihaat aivan tulenpalavasti ja verisesti jokaista, joka on maahanmuutosta eri mieltä kuin sinä. Vihan tunteesi on niin kova, että siitä on vain pieni askel toisinajattelijan tappamiseen.

      Sisällissodat alkavat juuri sen kaltaisella toisten ihmisten demonisoinnilla, jota sinä tässäkin blogikirjoituksessasi harjoitat.

     • 17.1.1.1.2

      Saku Timonen sanoo

      Väärin. En minä vihaa ketään. Sen sijaan sinun pitäisi nähdä ne kymmenet kommentit, joiden julkaisun olen tänään estänyt. Niissä haluttiin tappaa ja vieläpä mahollisimman kuvottavilla tavoilla. Ne kaikki tulivat ns. maahanmuuttokriittisiltä.

  • 18.1

   Saku Timonen sanoo

   Niin etenee, ikävä kyllä myös syvenee. Jo viisi vuotta minua ovat ns. maahanmuutokriittiset uhkailleet ja uhkailut lisääntyvät koko ajan. Niin että missähän se viha oikein asuukaan?

 18. 19

  Matti Makkonen sanoo

  Muuan sotareissuillaan vammautunut veteraani lausui taannoin:
  Tiedätte kenties jutun: Aikanaan Jeesus ratsasti aasilla. Nykyään aasit ratsastavat Jeesuksella.
  Samankaltainen tunne hänelle oli tullut veteraanien arvostuksesta.
  Nykypäivän nuoret kiihkoilijat ”Kiitos veteraanit” paidoissaan ratsastavat veteraaneilla, kuin Lapuan liike aikoinaan.