Haaste lukijoille

Olen saanut tavallista enemmän palautetta sen jälkeen, kun Me Naiset, Nyt, Helsingin Sanomien kultturisivu ja MTV:n Lifestyle julkaisivat minua ja blogiani koskevat juttunsa. Jokaiseen henkilökohtaiseen viestiin olen vastannut ja niin teen jatkossakin. Älkää kuitenkaan pahastuko kiitosteni lyhytasanaisuutta. En ole rupattelijatyyppi, joten minua ei ole ennenkään kannattanut yrittää saada mukaan small talkiin Fb:n yksityisviesteissä ja sähköpostissa.

Sen toisen lajin palautteesta en viitsi sanoa mitään julkisesti, vaikka yleensä vastaan senkin lähettäjille omalla tyylilläni.

Varsinainen aiheeni on tämä:

Peräti 26 henkilöä on lähettänyt minulle yksityisviestinä Juha Sipilän epäeettistä vaalityötä koskevan nettiadressin.

Siinä kerrotaan Sipilän käyttäneen vaalikampanjassaan palkatonta työvoimaa, jota on saatu naamioimalla vaalityö yksityisten firmojen eli MIF:n ja Thinko Positive Oy:n järjestämäksi työllisyyskoulutukseksi:

Tämä Sipilän demokraattisesti epäeettinen projekti oli naamioitu työllisyyskolutukseksi TE- toimistoon nimellä Myynnin ja markkinoinnin tekijäkoulutus yhteistyössä MIF:in kanssa.

MIF kertoo olevansa Pohjoismaiden suurin koulutusyhtiö ja innovatiivinen suunnannäyttäjä. Thinko Positivo Oy sanoo olevansa rekrytointi-, varainhankinta- ja buukkauspalvelu. Adressin mukaan nämä yritykset ovat järjestäneet työvoimakoulutusta, jonka sisältönä oli osallistua kokopäiväisesti Suomen Keskustan puhelinmyynti- ja markkinointityöhön vaalien alla. Sanalla sanoen tehdä yhden puolueen vaalityötä, jonka kustannukset maksoi valtio työllisyyskoulutukseen varatusta määrärahasta.

Jos tämä pitää paikkansa, niin kyseessä on uusi vaalirahaskandaali. Valtion virkamiehiä ei saa käyttää heidän työajallaan vaalityöhön ja samaa pätee valtion varoilla järjestettävään työllisyyskoulutukseen. Valtion organisaatioiden toiminnan on oltava puoluepoliittisesti neutraalia.

Minä en voi tietää onko adressin kertoma väärinkäytös totta. Siksi minua kummastuttaa, että peräti 26 ihmistä on kertonut tästä asiasta minulle ja ilmeisesti ajatellut homman olevan sillä hoidossa. Ei se ole, ei näillä näytöillä eikä muutenkaan.

Kyseessä on niin iso asia, että nettiadressi ja yksittäisten ihmisten kertomukset eivät riitä todisteeksi. Jos kyseessä on ollut TE-toimiston ostama kurssi, niin jostain on pakko löytyä TE-toimiston ilmoitus kurssista ja jokaiselle kurssille osallistuneelle on lähetetty sitä koskeva kirje. Niitä ei ole kukaan tajunnut minulle lähettää.

Ei kannata lähettää tämänkään jälkeen. Haasteeni lukijoille on, että etsikää TE-toimiston kurssi-ilmoitus ja TE-toimiston asiakkaille kurssista lähettämä kirje. Kootkaa yhteen kurssille osallistuneiden lausuntoja ja lähettäkää koko paketti kanteluna Eduskunnan oikeusasiamiehelle tai Oikeuskanslerille. He sitten katsovat kummalle kantelun tutkiminen kuuluu. Jo pelkkä väite työllisyysrahojen väärinkäytöstä yhden puoleen hyväksi on niin vakava juttu, että se ilman muuta selvitetään.

Tällä jutulla halusin kertoa sen saman kuin kaikilla muillakin työllistämispolitiikan kummallisuuksista kertovilla jutuillani:

Älkää olettako jonkun toisen käyvän taistelua teidän puolestanne. Tuntekaa oikeutenne ja puolustakaa niitä itse. Minulta ja muualta saa monenlaisia neuvoja ja tukea, mutta teidän asianne ei hoidu sillä, että kaadatte sen jonkun muun eteen.

Päivitys 28.9. klo 19.40

Koska reilun pelin henkeen kuuluu vastineoikeus, niin julkaisen sellaisenaan Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen lähettämän vastineen:

Suomen Keskustan piirijärjestöt ovat ostaneet Thinko Positivolta palveluita loppuvuodesta 2012 alkuvuoteen 2014. Thinko Positivon tehtävänä on ollut soittaa Keskustan jäsenille, tarkistaa heidän yhteystietonsa Keskustan jäsenrekisterin päivittämistä varten, tarjota mahdollisuutta tukea Keskustan piirijärjestöjä ostamalla tuotteita, sekä kysellä palautetta ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä.

Thinko Positivo on tehnyt vastaavanlaista yhteistyötä myös monien muiden järjestöjen ja organisaatioiden kanssa. Palvelujen ostajana Keskustan piirit eivät ole olleet mukana sopimassa yrityksen ja tämän työntekijöiden välisiä sopimuksia, palkkoja, työehtoja tai muita työnantajan ja työntekijän välisiä asioita.

Yhteistyö alkoi vuoden 2012 lopulla Thinko Positivon, Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin sekä Suomen Keskustan järjestämällä kokeilulla. Pilotista saatiin positiivista palautetta niin Keskustan jäseniltä kuin tilaajaltakin, Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piiriltä. Tämän seurauksena osa Keskustan piirijärjestöistä ryhtyi samanlaiseen yhteistyöhön Thinko Positivon kanssa. Reilun vuoden verran jatkunut yhteistyö päättyi vuoden 2014 alussa. Kuten ajankohdista voi päätellä, yhteistyöllä ei ollut mitään tekemistä keskustan tai sen yksittäisten poliitikkojen vaalikampanjoiden kanssa.

Timo Laaninen

Keskustan puoluesihteeri

 

Thinko Positivo puolestaan on tänään kertonut asiasta Fb-sivullaan näin:

Hyvät ihmiset,

Tiedoksenne että Thinko Positivo Oy on mainittu adressissa, jossa on huomattavan paljon asiavirheitä. Haluamme avoimesti osaltamme korjata virheet, jotta kenellekään ei jää väärää mielikuvaa toiminnastamme. Tämä asia tuli eteemme täytenä yllätyksenä, eikä meillä ole asian suhteen salattavaa.

Thinko Positivo Oy toteutti kalenterivuonna 2013 toimeksiantona noin vuoden mittaisen soittokierroksen Suomen Keskustan 10 piirin jäsenistölle. Puhelun ensimmäinen tavoite oli päivittää piirin jäsenrekisteriä. Puhelussa kerrottiin myös piirin ajankohtaisista tapahtumista ja hankittiin varoja piireille myymällä kotimaisia käsityötuotteita. Projekti työllisti täysipäiväisesti 5 henkilöä vuoden ajan ja heille maksettiin TES:n mukainen palkka. Lisäksi projektin kautta työllistettiin useita käsityön taitajia haja-asutusalueilta. Tuotevalikoima muodostui ainoastaan kotimaisista pienyrittäjien käsityötuotteista, jotka valittiin yhdessä asiakkaan kanssa. Kampanjassa ei ollut tarjolla yhtäkään ulkomaista tuotetta.

Samana vuonna, kesällä 2013, Thinko Positivo Oy järjesti yhdessä TE-toimiston ja Ely-keskuksen kanssa myynnin ja markkinoinnin koulutushankkeen (yhteishankintakoulutus). Koulutuksen tavoitteena oli löytää ja palkata Thinko Positivo Oy:lle työntekijöitä. Koulutukseen osallistuvat olivat pääosin ammatinvaihtajia. Koulutus sisälsi 20 teoriapäivää, jonka toteutti koulutusorganisaatio. Lisäksi koulutus sisälsi 40 työssäoppimispäivää, joissa harjoiteltiin työn tekemistä käytännössä. Meillä oli koulutuksen aikana 5 eri työprojektia, joista keskustan piirien kanssa sovittu projekti oli yksi. Tavoitteena oli, että opiskelijat pääsisivät tekemään töitä ainakin kahdessa eri projektissa työssäoppimisjakson aikana. Koulutusprojektiin osallistui 10 opiskelijaa.

Jokaiselta Keskustan piirien jäsenhuoltokampanjaan osallistuvalta työntekijältä ja opiskelijalta kysyttiin, ovatko halukkaita siinä työskentelemään, ja jos oli ideologisia tai muita syitä, niin henkilölle osoitettiin toinen kampanja. Jokaista työntekijää sitoi vaitiolovelvollisuus asiakkaiden asioista, kuten pääsääntöisesti aina hyvän tavan mukaisesti kaikissa kampanjoissamme.

Tuolloin olleella työllistämishankkeella sekä Keskustan piirien jäsenhuoltokampanjalla ei siis ollut mitään muuta yhteistä kuin samanaikaisuus. Samalla tavalla hoidimme silloin myös muita toimeksiantojamme.

10:stä koulutushankkeeseen osallistuvasta 6 menestyi työssään niin hyvin, että Thinko Positivo Oy tarjosi heille kampanjatyöntekijän työpaikkaa. Muut 4 eivät löytäneet omaa alaansa hankkeen kautta, mutta toivomme heille kaikkea hyvää, kiitämme yhteistyöstä ja toivomme että niin työkokemuksesta kuin koulutuksestakin oli heille hyötyä! Pyrimme siihen, että työntekijät viihtyvät meillä. Jokainen ihminen on Thinko Positivon mielestä arvokas.

Thinko Positivo Oy on poliittisesti täysin sitoutumaton yritys. Olemme mielellämme jatkossakin yhteistyökumppani, kontaktointiin liittyvissä projekteissa, myös kaikille laillisille suomalaisille poliittisille puolueille!

Thinko Positivon työntekijöillä on oikeus henkilökohtaiseen poliittiseen, uskonnolliseen tai muuhun vakaumukseen, ja myös oikeus niiden perusteella kieltäytyä mahdollisesti heidän periaatteitaan loukkaavista tehtävistä.

Mikäli asian tiimoilta herää vielä kysyttävää, vastaamme mielellämme.

Toivotamme tasapuolisesti, poliittisesta suuntautumisesta riippumatta, jokaiselle oikein positiivista syksyä!

Janne Puolakka
toimitusjohtaja

Thinko Positivo Oy

 

Sanoisinpa, että asia tuli käsiteltyä monipuolisesti yhdessä päivässä. En edelleenkään ota mitään kantaa itse tapahtuneeseen, mutta minun osaltani asia on selvä. Toki jokainen saa halutessaan jatkaa selvittelyä.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Kimmo Käärmelahti sanoo

  Olen työtön ja minulla on aikaa.
  Olen Uuninpankkopojan sielunkaveri (ainakin omasta mielestäni).
  Olen elättänyt itseni yhteensä noin 12 vuotta toimittajana radiossa, paikallislehdessä ja oman yrityksen kautta.
  Minua kiinnostaisi tehdä aikani kuluksi ja aivojeni virkistämiseksi tutkivaa journalismia vaikkapa sitten vaan harrastepohjalta.
  Joten lähettäkää minulle materiaalia ko. koulutuksesta, niin tarkistetaan onko kaikki kunnossa. Että ei turhaan elettäisi pelkkien arvailujen varassa.
  Materiaalia saa lähettää sähköpostitse osoitteeseen kimmotus@saunalahti.fi

 2. 3

  Marko Vihavainen sanoo

  Tuskin tämä nyt kenellekkään uutisena Saku tulee, ettei sinua enää kiinnosta Suomessa tapahtuvat vaalityöhön liittyvät epäkohdat ja ilmaistyövoiman käyttö. Eihän sinua sekään vaikuta kiinnostavan, että Ruotsin viranomaiset eivät noudata Dublin-asetuksia. Sut on näköjään ostettu, tyyli on vaihtunut täysin. Toivottavasti sait hyvät rahat.

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   Tyyli ei ole vaihtunut yhtään. Minunkin aikani on rajallista enkä ehdi puuttumaan jokaiseen epäkohtaan. Mitäs jos sinäkin puuttuisit niihin epäkohtiin sen sijaan että arvostelet minun puuttumattomuuttani?

  • 3.2

   Angie sanoo

   Käsittäkseni Saku Timonen saa kirjoittaa blogiaan juuri niistä asioista kuin haluaa. Mikä ihme tässä on niin vaikeaa käsittää?

   • 3.2.1

    Jo jO sanoo

    No se ei kaikille kato käy, että Saku tuo esiin asioita, jota haluttaisiin pitää pimennossa.

  • 3.3

   Kattoonsylkijä sanoo

   Et sitten, Marko, lukenut sitä Sakun blogia, jossa hän kädestä pitäen selitti, kuinka Ruotsi _ei_ riko Dublinin asetuksia? Säännöt muuttuivat, ja systeemi, johon viittaat, ei enää ole voimassa. Mut jaxuhaleja vaan sinne Homma-foorumin faktanmetsästystalkoisiin.

 3. 4

  Jo jO sanoo

  ”Älkää olettako jonkun toisen käyvän taistelua teidän puolestanne.”

  Tämä on todella hyvin kiteytetty. Nämä taistelut mitä tässä maassa on käynnissä, käydään myös sinun panoksilla, halusit tai et. Itse voit päättää taisteletko, vai oletatko jonkun muun hoitavan homman puolestasi, it´s up to you!.

  Kiitokset Sakulle blogin ylläpitämisestä.

  • 4.1

   Joukkovoima sanoo

   Näinhän se on että ei yksi ihminen voi kaikkea tehdä. Tarvitaan monta muutakin niin kuin oikeassa sodassakin. Ja lopulta voi olla että yhteistyö tuo lopulta tulosta asioissa. Mutta henkistä tukea varmaan saa tarpeen mukaan neuvoina ja ohjeina tältäkin blogilta.

   Sitä paitsi nythän on jo ilmestynyt yksi, joka valmis keräämään paketin asiasta ja toimittamaan sen perille. Jos tiedot asiasta pitää paikkansa ja näin on tapahtunut. Sen jälkeen jääkin mielenkiintoiseksi asiaksi se, mitä tapahtuu kun paketti on perillä.
   Ehkä paketin vaikutuksista saamme lukea sitten tässäkin blogissa jos ei jopa eri medioidenkin internetsivuilta. Sekä luulisi tietty myös oikeuslaitoksen julkisissa oikeuskäsittelyissä asiakirjoineen.

   Ja jos näin äkkiseltään ajattelen, niin jos vain yksi tai kaksi vaivautuu viemään asioita eteenpäin jos selkeästi on aihetta. Niin tällöin on paljon helpompi torjua kaikki pari, kun sama asia tapahtuu joukkovoimalla, niin torjuminen käy hyvin hankalaksi jos ei jopa mahdottomaksi…

 4. 5

  lukija sanoo

  Työttömyysasioihin liittyvä vilkaisu valtion budjettiesitykseen, http://budjetti.vm.fi/indox/tae//2016/hallituksenEsitys_tae_2016.jsp

  Kohta 5.2, ”Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonala (pääluokka 32)” kertoo että ei tässä maassa muutaman sadan tuhannen työttömän elämä te-linkouksessa taida ainakaan helpottua:

  Hallitus valmistelee vuoden 2015 loppuun mennessä ehdotukset julkisen työvoima- ja yrityspalvelun kokonaisvaltaiseksi uudistamiseksi.
  Uudistuksessa resurssien käyttöä kohdennetaan työnhakijoiden aktivointiin.
  TE-toimiston tehtäväksi määritellään yritys- ja työnantajalähtöinen työnvälitys.

  Hallitusohjelman mukaisesti TE-palvelujen digitalisoimista jatketaan aiempaa voimakkaammin, ja tämän johdosta TE-toimistojen toimintamenoihin ehdotetaan 10 milj. euron lisärahoitusta osana hallituksen kärkihankkeita.

  Julkisen työvoima- ja yrityspalvelujen kokonaisuudistuksessa arvioidaan vaikeimmin työllistyvien työvoimapalveluiden järjestämisvastuun ja resurssien siirtomahdollisuus kunnille.
  Monialaisessa yhteispalvelussa puolestaan lisätään ja kehitetään valtion ja kuntien yhteistyötä pitkäaikaistyöttömien palvelujen järjestämisessä ja niiden rahoittamisessa.

 5. 6

  Huolestunut sanoo

  Kannattaa puuttua epäkohtiin omatoimisesti jo senkin vuoksi, että ongelmat noteerataan sitä helpommin, mitä useampi niitä nostaa esiin.

 6. 7

  Toni sanoo

  ”Puoluehallitus on päättänyt, että jäsenrekisteri on kunnossa 30.4.2014 mennessä, ja että lokakuun 2013 aikana tulee suorittaa talkoot jäsenrekisterin päivittämiseksi. Piirihallitus päätti suorittaa Keskustan Karjalan piirin jäsenistölle soittokierroksen jäsentietojen päivittämiseksi. Soittokierroksen tekee Thinko Positivo Oy.

  Samalla firma myy jäsenistölle Keskustan ” On kotiintulon aika” tuotepakettia, johon kuuluu koivuinen leikkuulauta, kaksi puista lasinalustaa ja pellapyyhe (liina). Tuotteita saa myös erillisinä ja ne toimitetaan kotiin postitse. ”

  https://www.keskusta.fi/Suomeksi/Piirit/Karjala/Suomeksi/Kunnat/Lappeenranta/Uutiset-ja-tapahtumat?showmodul=149&newsID=6245c788-b410-4a80-894d-19823acc4ac6

  • 7.1

   PeelsePuupi sanoo

   Telemarkkinointifirmat ovat jo aikojen alusta naamioineet myyntitoimintansa jonkin rekisterin ylläpitämiseksi. Kuulostaako tutulta: ”Ensin haluaisin tarkistaa, onko teidän tietonne meidän rekisterissämme oikein…” Ovatko puhelinmyyjät (palkattomat työttömät) nyt sitten tehneet vaalityötä kerätessään varoja? Minusta ovat: vaikka kampanja lopetettiin vuonna 2014 ei mikään laki kiellä puoluetta tekemästä passiivista vaalityötä vuotta (tai vuosia) ennen vaaleja. Näin toimii jokainen puolue.

 7. 8

  Toimistonsetä sanoo

  Nämähän työ-/kurssitarjoukset löytyvät ihan sieltä jokaisen näihin hommiin osoitetun MOL:lin omilta sivuilta, kun kirjautuu pankkitunnuksilla, ja tsekkkaa historiaa taaksepäin.
  Joten todistusaineiston kaivaminen on erittäin helppoa.

 8. 10

  M. Moilanen sanoo

  Itse tein kyseistä kampanja työtä kyseisessä yrityksessä ja olen täysin erimieltä adressin laatijan kanssa.
  Tuossa kyseisessä koulutuksessa oli mahdollista tehdä muutakin kampanja-työtä, se oli vapaaehtoista tehdä tätä Keskustan jäsenrekisterin päivitystä. Minäkin aloitin työharjoittelulla, mikä on mielestäni hyvä juttu. Siinä näimme molemmat, siis työnantaja ja minä, että sovinko työhön. Parin päivän kuluttua aloitettuani sovimme työnantajan, eli Thinko Positivon, kanssa, että tehdään työsopimus, koska huomasimme molemmat, että pärjään siinä työssä. Ja näin ollen tein siis palkkatyötä paria ensimmäistä päivää lukuunottamatta. Itse työ oli mukavaa ja ihan erilaista perinteiseen puhelinmyyntiin verrattuna.
  Ja tämä liittyi jäsenrekisterin päivittämiseen, ei Sipilän egon nostoon. Vaikkakin monesti puheeksi tuli nykyinen pääministeri ja oli silloin kovastikin suosittu ihmisten mielissä. Tuskimpa monikaan tällä hetkellä on samaa mieltä.

  • 10.1

   Palkaton 9e orja sanoo

   Pari päivää työharjoittelua ja siitä sitten jatko palkalla kuulostaa hyvältä minustakin. Kunpa moinen toimisi muussakin toiminnassa mitä työvoimapoliittisilla kikkailuilla pyöritetään. Mutta eihän se käy päinsä loppuisi orjat kesken kun menisi ihan palkan makseluksi.