Vastuullisuutta, velvoitteita ja valvontaa

Perussuomalaisten ongelmana on tietämättömyys tai tahallinen piittaamattomuus perustuslaista ja sen asettamista velvoitteista muulle lainsäädännölle. Sen sanoi ääneen puolueen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, mutta ihan sama ylimielisyys vaivaa koko puoluetta ministereitä myöten:

12140783_1094734283870940_7765290747880015780_n

Kuva: Fb/Kaasuputki

Ajatusvirhe lienee lähtöisin Jussi Halla-ahon laatimasta puolueen maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta, jossa maahanmuuttajat asetetaan lähtökohtaisesti eriarvoiseen asemaan lain edessä. Ajattelutapa heijastanee yleisemminkin Halla-ahon käsitystä, jonka mukaan lait ja oikeuden päätökset ovat vain yksittäisiä mielipiteitä ja mikä tahansa muu mielipide on samanarvoinen niiden kanssa. Jotenkin niin hän perusteli suhtautumistaan itse saamaansa KKO:n tuomioon.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ajaa samaa linjaa. Viikonloppuna hän ilmoitti aikovansa saattaa maaliin pakolaisten sosiaalietuuksien merkittävän alentamisen ja sen alennetunkin tuen saattamisen vastikkeelliseksi, velvoittavaksi ja valvotuksi. Hän siis haluaa asettaa yhden ihmisryhmän eriavoiseen asemaan lain edessä suoraan vastoin perustuslain nimenomaista kirjausta.

Mäntylä saa ja on jo saanut aikeilleen suurta kannatusta. Erityisen huolestuttavaa on, että ajatusta kannattavat monet itsekin tukia saavat ja heidän puolustajikseen itsensä mieltävät. He kuvittelevat sosiaalietuuksien olevan jonkinlaista nollasummapeliä, jossa yhden saama etuus on suoraan pois toiselta. He eivät ymmärrä vieläkään, että vaikka kaikki maahanmuuttajat poistettaisiin maasta heti, niin yksikään kantasuomalainen ei saisi senttiäkään enempää tukea ensi kuussa, ensi vuonna eikä koskaan. Tukien määrä on säädetty laissa ja jos kuntien varaamaa määrärahaa jää tänä vuonna yli tuensaajien äkkiä vähennyttyä, niin ensi vuonna tarkoitukseen budjetoidaan vähemmän.

Köyhät ja heidän puolustajansa ampuvat itseään nilkkaan vaatiessaan maahanmuuttajien ja pakolaisten tukien alentamista.

Tämä pitäisi ymmärtää jo siitäkin, että ensimmäiseksi Mäntylä sai kannatusta kokoomuksen Arto Satoselta. Perinteiseen kokoomustapaan Satonen tarjoaa tukityötä ja muuta vastikkeellisuutta alennetun tuen saamisen ehdoksi. Vielä selvemmäksi se lopullinen maali tulee, kun muistetaan yksi hallituksen kärkihankkeista:

Valmistellaan työttömyysturvauudistus, joka kannustaa työn nopeaan vastaanottamiseen ja tiukentaa työn vastaanottovelvollisuutta ja velvollisuutta osallistua työllistymistä edistäviin aktivointitoimenpiteisiin. Uudistus tuottaa vähintään 200 miljoonan euron välittömän säästön vuosittaisissa työttömyysetuusmenoissa.

Siinähän se tuli. Hallituksen tarkoitus on lisätä vastikkeellisuutta, velvoitteita ja valvontaa kaikille työttömille, kaikille sosiaaetuuksia saaville. Jos joku ei vielä tiedä, niin aktivointi tarkoittaa työllistämispolitikan sanastossa palkatonta työtä. Hallituksen tavoitteena on siis osallistava sosiaaliturva eli palkaton työ kaikille tuensaajille.

Mutta mamujahan sen piti vain koskea, niinkö sanotte? Erehdytte. Perustuslakivaliokunta on jo kerran tutkinut pakolaisten saaman vastaanottorahan pienentämisen mahdollisuuden ja todennut sen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Perustuslakia ei ruveta muuttamaan niin periatteellisesti tärkeän asian kuin yhdenvertaisuuden osalta ja jos ruvetaan, niin Suomi ei enää ole oikeusvaltio.

Jäljelle jää vain yksi keino potkaista pallo maaliin: alennetaan kaikkien tukia ja velvoitetaan kaikki tekemään työtä sen pienen tuen eteen. Silloin kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Älkää sitten tulko sanomaan, että kukaan ei varoittanut.

Kommentit
 1. 1

  stunned sanoo

  Hesarissa persuministeri Hanna Mäntylä ottaa kunnian itselleen siitä, että persut (muka) varoittivat pakolaiskriisistä. Persut eivät varoittaneet pakolaiskriisistä vaan pelottelivat ihmisiä kriisillä. Siinä on vissi ero. Sateentekijät tanssivat sateen, mutta ovat itse kuivilla.

  http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1443670494905

  Kuka hyvänsä näki jo Persianlahden toisen sodan aikaan ja myöhemmin 2011, että Saddamin ja Gaddafin hallintojen kukistaminen ja yleisemminkin niin sanottu arabikevät poikivat ongelmia ja levottomuutta, jota ihmiset sitten pakenevat. Varoittaminen näistä olisi ollut sitä vastuullista politiikkaa ja uskottavampaa.

  Mäntylän kommentti näyttäytyy oikeassa valossa, kun tajuaa, että persuille kriisi tuli odottamattomana taivaanlahjana, ja nyt siitä halutaan repiä kaikki irti. Talous saa odottaa tietenkin, koska työttömät hoidetaan muutoin ennen nousukautta, jotta sitten työnantajilla on vapaat kädet toimia oligarkiassa.

  Työttömät niputetaan samaan kastiin rikollisten, vähemmistöjen ja mamujen kanssa. Heistä tulee toimenpiteiden (Aktion) kohteita. Valtakunnantyöpalvelu (Reichsarbeitsdienst) odottaa sonderkommandojaan.

  Tyypilliseen populistiseen tapaan persutkin ovat puhdas kriisipuolue, joka saa voimansa ja kannatuksensa vakauden horjuttamisesta. Arjen politiikassa teesien onttous ja lupausten pettäminen kostautuvat. Blitzkrieg ei saa hidastua, muutoin persujen eteneminen pysähtyy mutaan, mikä johtaa kannatuksen alamäkeen. Oppositioon persujen kaltainen demagogipuolue joutaakin huutelemaan.

  Sanoisinpa mieluummin, että moni varoitti persuista vaan harvapa kuunteli. Sitä saa mitä pilaa.

  • 1.2

   Angie sanoo

   Mielestäni tässä persujen köyhät kyykyyn –hallituspolitiikassa on todella omituisia piirteitä. Monet köyhät työttömät ja eläkeläiset ovat äänestäneet persuja viime eduskuntavaaleissa ja nyt persut hallituksessa toteuttavat täysin äänestäjiensä etujen vastaista politiikkaa. Persut esim. Helsingissä kannattivat työttömien vanhempien pikkulasten kokopäivähoidon rajoittamista. Persu sosiaaliministeri puhuu avoimesti, että kaikille sosiaalitukien saajille laitetaan hintalappu. Juuri nämä hintalaputuksen kohteeksi joutuvat ihmiset ovat niitä persujen omia äänestäjiä. Nyt köyhät on saatu uskomaan, että turvapaikanhakijat vievät köyhien rahat. Persut vastustavat minun kaltaisiani ihmisiä. Meitä kivitetään kun teemme vapaaehtoistyötä tai kutsutaan suvakkihuoriksi. Kuitenkin minä, suvakki, haluan Suomen säilyvän pohjoismaisena hyvinvointivaltiona, jossa minun itseni kaltaisella hyvätuloisella ihmisellä on tarpeeksi kireä verotus, jotta voimme kustantaa kaikki hyvinvointipalvelut. Haluan, että syrjäytynyttä alkoholistia autetaan. Haluan, että valtio kustantaa huumevieroitushoitoja. Haluan, että köyhän työttömän lapsi saa laadukasta varhaiskasvatusta riittävän pienessä päiväkotiryhmässä samoin koululainen. Minä en paheksu työhalutonta pitkäaikaistyötöntä, vaan haluan, että hänelle maksetaan riittävä sosiaaliturva. Minä en ole sen köyhän persuäänestäjän vihollinen, vaan suvakkina ajan tässä yhteiskunnassa kaikkien vähäosaisten, myös turvapaikanhakijoiden etua.

  • 1.3

   LL sanoo

   Sitä tosiaan saa mitä pilaa, sano persu. Tässä kyseisessä puolueessa on nyt menossa kovat piippussa meininki ja näemme vielä miten ovi käy ja salunassa soitellaan.

   Timo Harakka (sdp): ”Koska hallitus jo toisen kerran kieltäytyy näkemästä työttömien tarpeita, on pakko päätellä, että heitteillejättö on harkittua ja tarkoituksellista.”

   Koko puhe löytyy täältä:
   http://timoharakka.blogspot.fi/2015/09/yksin-uusimaa-tarvitsee-20-miljoonaa.html

 2. 2

  Mamma sanoo

  Mustan huumorin kautta kun tätä vatulointia seuraan, on mielessäni herännyt eräs kysymys.
  Jo ennestään erittäin tiukkaa työn vastaanottovelvollisuutta halutaan tiukentaa ja samanaikaisesti viedään lapsilta oikeus subjektiiviseen päivähoitoon, myös työttömien lapsilta. Miten nämä kaksi asiaa sopivat yhteen, kun TE-toimisto katsoo ettei ihminen ole kykenevä ottamaan vastaan tarjottua ”työtä” jos lapsi ei ole päivähoidossa? Suo siellä, vetelä täällä. Tämä hallitus vaikuttaa siltä, etteivät he tiedä mistään mitään ja mitään asiaa ei todella pohdita perinpohjaisesti ennen julkistamista. Olen itse pitkäaikaistyötön, tosin lapseni ovat jo aikuisia, joten tuo päivähoito-oikeuden vieminen ei itseäni koske, vaan siltikin se kummastuttaa miten tämänmoisia linjanvetoja ylipäätään voidaan Suomessa tehdä. Suomi on itsekeskeisten, omaa etuaan ajavien kermaperseiden maa, jossa jokainen toimii vain omaa etuaan ajaen. Haluaisin peräänkuuluttaa yhteisöllisyyttä, empatiaa, humaaniutta ja sitä että täällä osattaisiin olla ihmiselle ihminen sensijaan, että jatkuvasti ruikutettaisiin siitä, miten joku asia on muka itseltä pois.

  • 2.1

   Nikolai Ylirotu sanoo

   Kun vielä löydettäisiin ratkaisu siihen että oikeasti poliitikoilla olisi vastuu sanomisistaan. Nyt luvataan vaaleissa yhtä ja tehdään Arkadianmäellä toista. Kun tulee seuraava äänestys samat ihmiset joiden sana on yhtä luotettava kuin satasivuinen sopimus valitaan sinne takaisin.

  • 2.2

   Toinen mamma sanoo

   Ja yllättäen tämä myös saattaa vaikeuttaa sijaisuuksiin sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetsualalla. Varsinkin näillä aloilla tarvitaan (säästämisestä ja sijaiskielloista huolimatta) paljon sijaisia. Tunnen useamman työttömän äidin, jotka yrittävät byrokraattisista hankaluuksista huolimatta saada kasaan opettajan tai lastentarhanopettajan työkokemusta sillä, että ovat ilmoittaneet olevansa valmiita sijaisuuksiin ja lähtevät aamulla vaikka 10 minuutin varoajalla sijaiseksi. Kun lapset ovat hoidossa, tämä onnistuu. Yliopistopaikkakunnalla on vaikea saada opettajantöitä ilman työkokemusta ja koulutuskin vanhenee, jos on kotona monta vuotta, varsinkin kun hallitus haluaa uudistaa koulut digiloikalla. Eli naiset, joilla on lapsia, joutuvat huonompaan asemaan kuin he, jotka voivat edelleen ottaa vastaan lyhyellä varoajalla lyhyen sijaisuuden. Tai sitten kotona pitää olla työtön puoliso, joka hoitaa lapsen.

   • 2.2.1

    PeelsePuupi sanoo

    Uskonnollishurmoksisten oikeistopuolueiden märkä unihan onkin juuri se, että perheen äiti on koko elämänsä kotona hoitamassa kymmenpäistä lapsikatrasta, ja perheen isi on samaan aikaan johtajahommissa vuolemassa kymppitonnin kuukausipalkkaa. Eli toisin sanoen he eivät elä nykyajassa.

 3. 3

  Laura sanoo

  ”Erityisen huolestuttavaa on, että ajatusta kannattavat monet itsekin tukia saavat ja heidän puolustajikseen itsensä mieltävät. He kuvittelevat sosiaalietuuksien olevan jonkinlaista nollasummapeliä, jossa yhden saama etuus on suoraan pois toiselta.”

  Pidemmällä ajanjaksolla tämä kaikki on meiltä suomalaisilta pois, jos pakolaiset eivät työllisty ja Suomen talous jatkaa nykyisellä uralla, sillä tällöin samaa kakkua on yhä useampi syömässä ja kakkua joko pienennetään tai otetaan lisää velkaa pakolaisten elättämiseen. Velkakin on nykyjärjestelmässä meidän kaikkien harteilla, joten mielestäni on vain positiivista, jos ihmiset näkevät valtion rahat ominaan, eivätkä jonain, joita tulee kupata mahdollisimman paljon itselleen, kuten moni etelä-eurooppalainen hottentotti, jotka ostelevat vinoja sukellusveneitä ja jakavat rahaa kavereille, minkä ehtivät, ilman huolta huomisesta.

  Työssäkäyvät kannattavat tätä myös, eivät vain ”tukien saajat”, jotka aivan oikein puolustavat omaa etuaan ja ymmärtävät, että jossain se raja tulee vastaan, jolloin etuja ei enää samassa määrässä voi maksaa. Itse näkisin, että työmarkkinatuessa ei ole mitään ongelmaa, mutta ”bonuksena” tulevat toimeentulotuen herkut tulevat meille kalliiksi.

  Helpompaa kuin näiden säätäminen olisi toki lähettää suurin osa jengistä takaisin, vaikka hintaa sillekin tulee yllin kyllin, kun ihmiset chillaavaat täällä ensin vuoden taikka kaksi ja sitten lennätetään saattajien kanssa takaisin himaan.

  Olen samaa mieltä, että Kokoomus ja sen apupuolueet varmasti käyttävät tätä käsikarrasina kaikenmaailman leikkauksiin, jotka heikentävät köyhimpien asemaa entisestään.

  • 3.1

   stunned sanoo

   Et ilmeisestikään ole koskaan ollut työmarkkinatuella saati toimeentulotuen hakijana. En yhtään ymmärrä mitä tarkoitat ”toimeentulotuen herkuilla”. Tämä on suorastaan rienausta. Niin paksua se on.

   Ehkä olet niellyt kaiken persupropagandan kyseenalaistamatta tai et ole pystynyt sitä vastustamaan. Kukaan ei taida olla sille täysin immuuni. Pakkotoisto alkaa vaikuttaa halutulla tavalla.

   Jokainen työtön haluaa palkkatyöhön. Kaikki haluavat itse elättää itsensä, jotta voivat tuntea itsensä tarpeellisiksi ja täysvaltaisiksi kansalaisiksi. Älä viitsi toistaa myyttiä toimentulotuen varaan heittäytyvistä loisijoista, koska heidän määränsä ei ole ongelma. Suurtyöttömyys on SE ongelma. Sille ei tietenkään haluta tehdä konkreettisesti mitään, koska työttömät voidaan helpommin kirjata poistoon. Ongelma ratkaistu.

   • 3.1.1

    Laura sanoo

    Eipäs nyt yleistetä. Kaikki eivät tosiaankaan halua palkkatyöhön.

    Pikkuveljenikin luokalla oli yksi varsin fiksu kaveri, joka valmistuttuaan lukiosta kehuskeli, että aikoo olla ensimmäinen perheestä, joka edes harkitsee töihin menoa, kun muu perhe vain chillaili ja puuhasteli omia juttujaan, ilman mitään aikomusta tehdäkään mitään ja tämän tämä kaveri kertoi minulle aivan suoraan.

    Olen myös ryypiskellyt aika paljon toimeentulotuen varassa elävien kanssa, joista moni kyllä tahtoisi toki ainakin aina välillä käydä töissä, mutta on mielestäni aivan absurdia väittää, että KAIKKI työttömät haluavat palkkatyöhön.

    Olen oikeasti töissä keskustellut myös pakolaisten kanssa, joiden kaverit ihmettelevät, että miksi käytte töissä, kun täällä ei tarvitse. Tämä, siis suoraan mustien afrikkalaisten suusta.

    Serkullani on myös eräs venäläisperhe vuokralla asunnossaan, jota ei vähempää työnteko voisi kiinnostaa. Rahaa riittää aina kaljaan, ehkä osaksi sen takia, että vuokrat jäävät rästiin, mutta kyllä sossu nämä sitten viime peleissä kuittaa, joten serkku voi huoletta kerätä massia, mutta me kansalaiset, jotka teemme jotain tämän joudumme maksamaan.

    Kannattaa, siis käsitellä asioita realistisesti, eikä ainoastaan omasta pikku vinkkelistä, sillä kaikki eivät toden totta tahdojaksa tehdä mitään.

    Jotenkin vattuilultasi menee mielestäni koko pointti, kun rasistisesti sysäät kaikki ihmiset samaan muottiin ja väität heidän kaikkien tahtovan tehdä töitä, kun tämä on tutkimuksissa, haastatteluissa ja empiirisissä kokemuksissa todettu virheelliseksi.

    Aika moni ajattelee samalla tavalla, kuin seim Jukkapoika… https://www.youtube.com/watch?v=G3c_UxQf7Wc

    • 3.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Pikkuveljesi luokalla on siis yksi työhaluton ja olet tavannut ryypiskeleviä pitäaikaistyöttömiä. Siltä pohjata leimaat kaikki työttömät työhaluttomiksi sosiaalipummeiksi ja syytät minua trollaamisesta. Olet hyvin lähellä kommentointikieltoa.

    • 3.1.1.2

     stunned sanoo

     Niitä Arbeitscheu-ihmisiä löytyy sitä enemmän mitä vähemmän työtä löytyy. Poliittinen kieli leimaa.

     Muutama hörhö sossuelätti ei ole Suomen ongelma. Työn puute, veronkierto ja suoranainen tahallinen henkinen vahingonteko ovat.

    • 3.1.1.3

     Feisal Thomas sanoo

     ”Serkullani on myös eräs venäläisperhe vuokralla asunnossaan, jota ei vähempää työnteko voisi kiinnostaa. Rahaa riittää aina kaljaan, ehkä osaksi sen takia, että vuokrat jäävät rästiin, mutta kyllä sossu nämä sitten viime peleissä kuittaa, joten serkku voi huoletta kerätä massia, mutta me kansalaiset, jotka teemme jotain tämän joudumme maksamaan.”

     Sosiaalitoimi ei todellakaan kuittaa mitään ryypättyjä vuokrarahoja, päinvastoin, se edellyttää tukea myöntääkseen todisteet maksetusta vuokrasta.

    • 3.1.1.4

     LL sanoo

     Laura: ”Eipäs nyt yleistetä”. Tee sitten niin!
     Olen nyt ollut noin reilu viisi vuotta työtön, mutta en aina näy työttömänä tilastoissa, koska olen mm osallistunut työvoimapolittiseen koulutukseen.
     Tulot eivät silloin kasva eivätkä muutu miksikään, varsinkin jos koulutukseen liittyy esimerkiksi palkaton työjakso. Ei ole kuule mitään herkkua elämää. Mutta edellyttää suurta henkistä kanttia, sisäistä lujuutta jotta tämän jaksaa.

     Kirjoittamasi perusteella et käsitä lainkaan minkälainen tilanne se on elämässä kun menettää ansiotyönsä ja miten se vaikuttaa. Voit yrittää kuvitella.

     Oletan, että sinulla on ehkä työ ja ammatti. Kuvittelepa tilanne, että sinut pakotettaisiin unohtamaan se kaikki. Sitä ei ole olemassa, sinulle sanottaisiin. On aika vaikeata. Ja kaikki ihmiset joiden kanssa olet tekemisissä alkaisivat suhtautua sinuun niin ettet ole koskaan tehnyt mitään etkä osaa yhtään mitään etkä todellisuudessa halua edes tehdä töitä. Kuinka kauan jaksaisit? Pystyisitkö leikaamaan itsestäsi irti sen mitä osaat, mitä olet opiskellut ja mitä haluaisit kaikkein eniten elämässäsi tehdä, missä tiedät olevasi hyvä ja kehittyväsi koko ajan? Pystyisitkö?

    • 3.1.1.5

     LL sanoo

     Talousjärjestelmä jossa elämme tarvitsee tietyn määrän työttömiä. Se on sen elinehto. Täystyöllisyyttä ei tule, ehkei koskaan. Osa ihmisistä on ajoittain aina työttöminä. Vain siten voidaan säädellä palkkakehitystä, edistää kaikenpuolista kunnon ihmisen myyttistä tarinaa ja ennenkaikkea: syyllistää työttömät omasta tilanteestaan. Ah, se on niin tavattoman helppoa nukkua yönsä sen jälkeen kun tietää syyllisen. Sen jälkeen voi poimia maailmasta ja elämästä vain ne merkit, jotka vahvistavat tuota uskontilaa.

    • 3.1.1.6

     PMRyyppö sanoo

     Älä yleistä, sanoo hän ja itse yleistää?!? Kuka ihan oikiasti käyttää sanaa chillailla?

  • 3.2

   Saku Timonen sanoo

   Jo Ilmari Kianto oli aikoinaan varma, että kunnanapua saavat köyhät syövät salassa sellaisia herkkuja, että niihin ei köyhällä korpikirjailijalla ole koskaan varaa. Eipä ole maailma muuttunut…

   • 3.2.1

    Laura sanoo

    Itse keskityn enemmän faktoihin ja toivoisin niitä sinultakin trollailun sijaan.

    • 3.2.1.1

     stunned sanoo

     Kumman faktoilla mennään? MV:n vai vielä järjissään olevien?

    • 3.2.1.2

     PMRyyppö sanoo

     Oletkohan nyt ihan oikiasti ymmärtänyt että mitä on trolli ja trollailu?

  • 3.3

   Retorinen Palturi sanoo

   Kyseinen kommenttisi edustaa nykyisen yhteiskunnallisen keskustelun tasoa. Kuten Perussuomalaiset, Kokoomus ja Keskusta, myös sinä käytät populistista argumentaatiota. Sen sijaan, että puhuisit lähteisiin pohjaavaa, yksityiskohtaista faktaa, käytät todellisuutta vääristäviä metaforia – esimerkkeinä valtion varojen redistribuutio ”kakun jakamisena” sekä toimeentulotuki ”bonuksina”.

   Jos olisit lainkaan perillä nykytilanteesta, ymmärtäisit suurimman osan työttömyydestä olevan rakenteellista työttömyyttä. Tästä ei voi syyttää yksilöä ja siksi siitä ei pitäisi (teoriassa edes neoliberalistisen hallituksen mukaan) rankaista ketään. Mutta koska multikansallisella tasolla toimivan, suuryritysten pyörittämän kapitalismin dynamiikka tuottaa yhä rikastuvaa ja määrällisesti pienenevää eliittiä sekä ennestään köyhtyvää ja kasvavaa massaa, ei suomalaisenkaan yhteiskunnan eliitti pyri edes vastaamaan itseään ruokkivan järjestelmän haasteisiin. Sen sijaan on helpompaa, kuten olemme surullisen usein joutuneet huomaamaan, kuvata työttömät laiskoina surkimuksina, siis ”toisina”, jotka elävät herroiksi ”meidän muiden” kustannuksella. Tähän juurikin Sipilä pyrkii saarnatessaan kristillisesti Suomen synninpäästöstä katumisen ja kärsimyksen kautta, minkä hyvinvointivaltioon tehdyt leikkaukset sitten käytännössä konkretisoivat.

   Tietenkin on harmillista – eritoten niiden Keskustan ja Kokoomuksen ei-ökyrikkaiden, itseään nilkkaan ampuneiden äänestäjien vuoksi – etteivät leikkaukset tule auttamaan tilannetta. Kapitalistinen hyvinvointivaltio toimii kulutuksen kautta. Jos ihmisillä ei ole varaa ostaa, eivät yritykset tai valtiokaan saa tuloja, jolloin työpaikat vähenevät. Kun työpaikat vähenevät, ostovoima vähenee entisestään ja pyörä jatkaa pyörimistään. Ainut järkevä teko, minkä hallitus voi tällaisessa tilanteessa tehdä, on lisätä julkisen sektorin alijäämää parantamalla ihmisten ostovoimaa, mikä taas nostaa taloutta kulutuksen ja niistä syntyneiden työpaikkojen ynnä muun sellaisen kautta.

   Eikä tilannetta osaltaan myöskään helpota viime vuoden yhteisöveron alennus, joka vei valtiolta vuodessa noin 800 miljoonan euron tulot. Tai erilaisten yksityisten terveyspalveluyritysten tukeminen yli 100 miljoonalla eurolla vuosittain, jotka kiertävät Suomen veronmaksun Luxemburgin kautta. Entä sitten kaikki ne sadat miljoonat eurot, jotka Suomen rikkaimmat henkilöt ovat tallettaneet Sveitsiin välttääkseen verotuksen? Entä rakas pääministerimme, jonka miljoonaomaisuus on Nordean sijoitussalkuissa ja näin verottajan ulottumattomissa? Listaa voisi jatkaa, kirjaimellisesti, loputtomiin.

   Köyhä ja työtön on helppo uhri. Koska kuka meistä todella on työtön ja köyhä? Sehän ideologisessa sodankäynnissä onkin niin mahtavaa, että värvätään omalle puolelle ne, joita itse alistetaan. Köyhistä maalataan stereotypisen karikatyyrinen kuva, joka ei sovellu käytännössä kehenkään. Mutta kohde on maalattu ja nyt sitä vastaan voi hyökätä. Ja koska kukaan ei todella sovi tähän hyvin väkivaltaiseen kuvaukseen, eivät ihmiset ymmärrä olevansa itse juuri niitä, joita syytetään. Ja kuka haluaisikaan olla halveksittu? Mutta jos mietimme hetken faktoja, Suomessa keskipalkka on reilut 3000 euroa kuussa. Yritysjohtajien (joiden palkat sisältyvät yleiseen keskipalkkaan) keskipalkka on Suomessa noin 60 000 euroa kuussa. Täten jokaisen on siis syytä miettiä, mihin ryhmään oikeasti kuuluu. Onko asuntovelallinen, alle 10 000 euroa kuussa tienaava työläinen todellakin samassa veneessä miljonääri Sipilän kanssa?

   Hyvinvointivaltio hyödyttää eniten keskiluokkaa. Sen leikkaaminen eliittiä.

   • 3.3.1

    Laura sanoo

    Olen kanssasi samaa mieltä kanssasi lähes kaikesta, vaikka en tänään jaksakaan valtion talouspolitiikkaan mitenkään isommin jauhaa. Ihmiset kuitenkin propagandahöyryissään usein keskittyvät juuri noihin johtajien palkkoihin ja niiden leikkaaminen vain ja ainoastaan lisää minun, eli lähinnä pääomilla elävien tuloja. Harva ymmärtää, että keitä oikeat loiset tässä maailmassa ovat. Ne ovat niitä, jotka eivät tuota mitään, mutta silti käyttävät resursseja. Voiha joku tietysti suunsoiton laskea tekemiseksi, mutta silti… Esim. Steve Jobs oli erittäin tärkeä henkilö Applelle ja tekikin kauniita tuotteita, jotka toimivat ihan ok hänen suljetussa järjestelmässään, kun kukaan ei päässyt bugittamaan niitä mitenkään isommin, vaikka välillä tulikin hasardia, kun estetiikkaa meni käytännön tielle. Moni omistaja toisaalta ei tee mitään yhteisen hyvän eteen. Tarjoaa ehkä asunnon jollekin.

    Budjetteja pyörittäneenä tiedän myös sen, että mikäli budjetti pysyy samana, mutta sitä jaetaan useammalle, niin tällöin se on joltain toiselta pois.

    Ensimmäisen lainaukseni jälken alkuperäisessä tekstissä Saku argumentoi, että ” yksikään suomalainen ei saisi senttiäkään enempää ensi kuussa” , kun kyse onkin siitä, että vuoden, parin, kymmenen päästä suomalaiset saavat tämän takia vähemmän rahaa, joten pitämällä puoliaan he toimivat mielestäni ainoastaan loogisesti, koska tietävät, että entistä suurempi määrä kakun jakajia tarkoittaa pienempää palaa, varsinkin ilmapiirissä, jossa emme halua velkaantua enempää.

    Pakolaisten saapuminen Suomeen ei ole tähän asti tarkoittanut lisää vientituloja, enkä usko sen tarkoittavan sitä nytkään. Tahtoisin tosin, että turvapaikanhakijoiden koulutuksesta suoritetaan tutkimus, että tiedämme minkälaista sakkia tänne oikeasti tulee ja onko heistä meille minkälaista hyötyä. Nyt vedämme ihan mutulla, jota medioista aina silloin tällöin kuulemme.

    Kulutuksen puolesta olen itsekin lobannut, mutta se ei auta, jos Suomi kuluttaa yksinään, emmekä voi loputtomasti kuluttaa, sillä meillä ei enää ole omaa valuuttaa. Omassa valuutassa tämä pakolaistilannekaan ei olisi mikään ongelma, sillä voisimme vain luoda rahaa ja ottaa resursseja käyttöön, mutta nyt rahan luominen on hieman ongelmallista, kiitos euron.

    Ja Börre-Nalle, joka piripää Randin tavoin ajattelee, että oman edun ajaminen on aina parasta, eli varsin psykopaattisesti ja hän todellakin haluaa yövartijavaltion perustaa. Tällöin valtion ainoa tehtävä olisi suojata Nallen varallisuutta, eikä ihmisten oikeusturvaa, kuten Immauel Kant asian ajatteli.

    • 3.3.1.1

     stunned sanoo

     Pakolaiskriisi menee ohi. Työttömyys on tullut jäädäkseen. Suomessa tämä tarkoittaa muutaman sadan tuhannen ihmisen syrjäyttämistä — lopullisesti. Heille ei löydy töitä nousukautenakaan.

     Työstä pitää saada liksaa. Johtajat ovat palkkansa ansainneet, jos kerran omistajat näin ajattelevat. Johtajien ja eliitin verokapina on siitä huolimatta silkkaa sabotaashia yhteiskuntaa kohtaan. ’Maksakaa veronne!’ on ensimmäinen edellytys millekään kansalliselle eheytykselle.

     Luulenpa, että Suomi ei toivu tästä koskaan.

     • 3.3.1.1.1

      Laura sanoo

      Tuo verotus on EU-tason ongelma ja sitä tosiaan tulisi käsitellä ja tutkia enemmän.

      Veronkierto nimittäin tarkoittaa sitä, että yritykset kyllä hyödyntävät valtoiden rakentamaa infraa, julkisia palveluita, työvoimaa ja muuta, mutta eivät maksa tästä mitään.

      Veronmaksajatkin saavat palveluita verorahoja vastaan usein, joten saman tulisi olla totta yritysten kohdalla.

      Syrjäytymiseen tulisi myös puuttua ja esim. Lidlissä käydessä on surullista kuunnella, miten erittäin huonossa kunnossa olevat n 20-vuotiaat nuoret keskustelavt 12 aikaan päivällä, torstaina, että tänään tuli sellainen fiilis, että voisi vähän juoda ja kärryssä on lavallinen keppanaa.

      Tässä tosin tarvitsee perehtyä siihen, että miksi osa yhteiskunnasta päätyy huonoon jamaan ja masentuu. Ei tällaisia kavereita kannata duuniin ottaa ennen kuin he ovat henkisesti ja fyysisesti siinä kunnossa, että pystyvät johonkin.

      Ihmisten toki tulisi itsekin itsestään pitää huolta, eikä odottaa että valtio hoitaa tämän heidän puolestaan. Tämäkin tosin on vaikeaa, sillä ihmisille mainonnan avulla kerrotaan, miten monet heille epäterveelliset asiat ovat heille hyväksi.

      Ei silti synkistyä kannata. Tutkii asioita ja tekee niille jotain. 😉

     • 3.3.1.1.2

      PeelsePuupi sanoo

      Laura on niin aidosta voista leivotun kuuloinen trolli, että hänen kommentoimisensa on melko lailla turhaa ajanvietettä.

     • 3.3.1.1.3

      LL sanoo

      Laura,
      Jos kirjoittaa vain toisista, omien silmiensä ja korviensa luomasta lumetodellisuudesta käsin, kertoo ainoastaan oman mielensä sisällöistä, ymmärtämättä ehkä lainkaan näitä satunnaisia toisia. Kirjoittaessaan toisille on jo hitusen liikahtanut lähemmäs toista ihmistä, vanhan intiaaniviisauden mukaan on laittanut hetkeksi toisen ihmisen sandaalit omiin jalkoihinsa.

    • 3.3.1.2

     PMRyyppö sanoo

     Suora lainaus kirjoituksestasi: ” Ihmiset kuitenkin propagandahöyryissään usein keskittyvät juuri noihin johtajien palkkoihin ja niiden leikkaaminen vain ja ainoastaan lisää minun, eli lähinnä pääomilla elävien tuloja. ” Nyt olen totaalisen hämmästyny!

   • 3.3.2

    LL sanoo

    Retorinen palturi, ansiokas kommentti, kiitos.

    ”Hyvinvointivaltio hyödyttää eniten keskiluokkaa. Sen leikkaaminen eliittiä.”
    Kun hyvinvointivaltiota kutistetaan ja leikataan niin keskiluokka (joka Suomessa on saatu aika isoksi) kutistuu. Toisinsanoen eliitillä ja sillä rikkaimmalla väestönosalla on tarkoitus tuhota keskiluokka. Näin on on tapahtunut ja tapahtuu monissa eurooppalaisissa maissa. Toki pohjoismiasen hyvinvointivaltion purkaminen tuhoaa itseasiassa aivan kaikkien sosiaaliluokkien elämän, se rakentaa sellaisen yhteiskunnan jota ainakaan minä en halua tuleville sukupolville. Enkä nykyisille.

    Köyhät ja pienituloiset eivät ole koskaan uhanneet keskiluokkaa, eivätkä uhkaa nytkään, vaan se pieni joukkio ja talousrikolliset jotka pudottavat armottomasti keskiluokasta ihmisiä pienituloisuuteen ja jopa köyhyyteen (yksityseen velkaisuusköyhyyteen).

  • 3.4

   LL sanoo

   ”Työssäkäyvät kannattavat tätä myös, eivät vain ”tukien saajat”, jotka aivan oikein puolustavat omaa etuaan ja ymmärtävät, että jossain se raja tulee vastaan, jolloin etuja ei enää samassa määrässä voi maksaa.”

   Olen parhaillaan työssäkäyvä, mutta olen ollut myös työtön ja tulen taas hetken päästä olemaan työtön. En ole ajatellut, että on olemassa Ne tukien saajat ja Me jotka emme saa tukia. Yhteiskuntamme rakentuu niin, että työssäkäyvä saa myös tukia ja etuuksia ja tulonsiirtoja. Kokemusteni jälkeen tiedän, että työssäkäyvä saa ja käyttää kaikkia etuuksia ja tulonsiirtoja paljon enemmän kuin työtön.

 4. 4

  Merja Autio sanoo

  Olen täysin poliittisesti sitoutumaton ja katson asioita omassa elämässä karttuneen elämänkokemuksen näkövinkkelistä (64 v). Ihmisen ei pidä tuudittautua siihen olotilaan, että aina on joku joka kustantaa elämisen. Pitää syntyä kokemus siitä, että osallistuu jotenkin itse elättämiseensä.Vastikkeellisuus,velvoitteet ja valvonta ovat tarpeen mielestäni. En pidä sitä pahana, koska jotkut ihmiset jäävät veronmaksajien elätettäviksi jos ei yhteiskunta velvoita osallistumaan mihinkään yhteiskunnalta saamiensa etujen edestä. Kyse ei ole palkasta vaan vastikkeesta muiden kustantaessa hänelle sosiaalietuuksia. En tarkoita henkilöitä joilla tilanne on lyhytaikainen, mutta pitkittyneissä tilanteissa ja nuorien kohdalla aina näin pitäisi toimia. Ihmisen on hyvä olla joka tapauksessa toiminnassa kykyjensä ja taitojensa mukaan mukana ihan tunteakseen elämisen mielekkääksi. Jonkinlainen tuntimäärä viikossa velvoitteita etujen saamiseksi. On ihmisiä, jotka kuitenkin pystyvät tekemään monenlaista ”hommaa” vaikka ovat osittain työkyvyttömiäkin. Tekemistähän löytyy maailma ei ole valmis milloinkaan.

  • 4.1

   stunned sanoo

   Eläkeläisille kanssa työvelvoite, eiks jee? Olet varmaan valmis tekemään jotain elatuksesi eteen. Eläkeläiset ovat melkoinen taakka hekin, kun nyt sille linjalle lähdettiin.

   Ymmärrät varmaan, että vastikkeellinen sosiaaliturva ja työvelvoite tarkoittaa ihan silkkaa täyttä työtä — palkatta, ilman työsuhdetta, lomia, työterveydenhuoltoa ja itsellisyyttä. Kyse ei ole mistään ”muutamasta tunnista vanhusten ulkoiluttamista”. Työvelvoitetulta vaaditaan samaa panosta kuin rinnalla täyttä tessin mukaista palkkaa nauttivalta vakkarilta, (jopa enemmän, koska tarkoituksella ruokitaan orjan haavetta palkkatyöstä, jos tämä hoitaa hommansa ensin mukisematta ja stahanovilaisesti; ketään ei tietenkään koskaan vakinaisteta, vaan aina otetaan uusi työllistetty orja). Mukavaa, eikö totta?

   Lopulta ilmaistyö ja orjatyö kostautuu vielä töissä oleville. Miksi maksaa palkkaa heillekään, koska Valtakunnantyöpalvelu toimittaa ilmaisen työntekijän tarvittaessa. Kätevää, vai mitä?

   Jokainen on korvattavissa. Älkää tuudittautuko koskemattomuuden harhakuvaan. Kuka hyvänsä voidaan potkia pihalle ja ottaa takaisin entiseen tehtäväänsä ilmaistyötä tekemään.

  • 4.2

   Laura sanoo

   Motivoitumaton kaveri työelämässä on suurempi taakka yhteiskunnalle kuin motivoitumaton kaveri himassa.

   Yksityisellä sektorilla ilmaista työtä tekevä kaveri vie oikean työpaikan muilta ja vääristää kilpailua.

   Toisinaan jo nyt harjoittelijoita käytetään sumeleimatta hyväksi tehtävissä, joista ei ole mitään hyötyä heidän koulutuksensa kannalta. Samoja duuneja, joihin voitaisiin palkata melkein kenet tahansa, voisi jatkossa pakottaa työttömän, eikä tästä tarvitse maksaa palkkaa, joten riistoa esiintyisi ja kilpailun vääristymistä, sillä rehellistä palkkaa maksavat eivät pärjäisi kilpailutuksissa.

   Työttömille voitaisiin toki tarjota erilaisia vaihtoehtoja, joissa he pääsisivät työnsyrjään kiinni. Työnantajat, kaupunki ja vapaehtoisjärjestöt voisivat tiedottaa paikoista ja työvoimatoimisto voisi tiedottaa työnhakijoita näistä paikoista, sillä monet esim. pakolaiset juuri kaipaisivat jotain tekemistä ja keinoa päästä osaksi yhteiskuntaan ja tuntea itsensä hyödylliseksi.

   Kukaan ei halua työskennellä vi%&upäiden kanssa, joten on parempi antaa näiden olla vain himassa rauhassa, etteivät he muiden elämää pilaa omansa lisäksi.

   Merja, nuorien kohdalla toivomasi järjestelmä jo on, vaikka sitä ollaankin lopettamassa viimeisten juttujen mukaan ja sitä kutsutaan nuorisotakuuksi. Maksaahan kaikenlaiset pajatkin tietysti valtiolle varsin paljon, mutta hinta saattaa olla halvempi kuin syrjäytymisen. http://www.nuorisotakuu.fi/nuorisotakuu/tietoa_takuusta

  • 4.3

   keke sanoo

   ”Pitää syntyä kokemus siitä, että osallistuu jotenkin itse elättämiseensä”
   Vasteekkeellisella sosisaaliturvalla tätä ei synny.

  • 4.4

   9eorja sanoo

   Eihän tässä ole ongelma se, että joutuu tekemään työtä rahan eteen. Vaan se, että sitä rahaa ei saa oikeana palkkana palkkakuitilla ja työsuhteeseen kuuluvine etuineen jne.

   Ei, se saadaan työttömyysetuna, jolla taas ei ole mitään tekemistä työsuhteen, palkkakuitin ja sen semmosen kanssa. Itse asiassa varmasti kaikkien 9e orjien ”työsopimuksessa” mainitaan että hänelle EI OLE TYÖSUHDETTA.

   Tässä on se asia mitä ei näytä vaan kovin moni tajuavan. Kun täsmälleen samoja töitä tehdään ei työsuhteessa ja työ suhteessa. Ja tässä se työsuhteessa sitä työtä tekevä voittaa monella tapaa. En viitsi edes alkaa luettelee niitä etuja mitä tekemällä samaa työtä työsuhteessa ja palkalla.

   Toivottavasti tyhmemmilläkin syttyisi lamppu päässä tässä asiassa. Mutta taitaa olla turha toive ja mikä pahinta ne idiootit on vielä kaiken lisäksi vallan kahvassa.

 5. 5

  Olli Markkanen sanoo

  Nimenomaan näin. Itsekin totesin jo aiemmin että: ”Jos me hyväksytään ilmaistyön teettäminen turvapaikanhakijoilta, meillä taitaa olla aika heikot eväät vastustaa sitä että suomalaisillekin työttömille pistetään vastaavat vaatimukset. Ei voi ainakaan ihmisoikeuksilla tai oikeudenmukaisuudella ta vastaavilla vastustaa jos hyväksytään joillekin. Siinäpä jaksat hakea sitten töitä kun teet ensin ”vapaaehtoistöitä” sosiaaliturvaa vastaan.”

  • 5.1

   Laura sanoo

   Mitä olen turvapaikanhakijoista lukenutkeskustellut, niin osa tahtoisi tuntea itsensä hyödylliseksi ja tehdä jotain, mutta mahdollisuuksia ei ole. Mielestäni tälle tulisi tehdä jotain, mutta ei valtion totta tosiaan ketään tulisi ilmaiseksi laittaa yksityiselle sektorille duuniin. Esim. Libanonissahan pakolaisia rekrytään kotiorjiksi, niin meillä Suomessa mielestäni asiat ovat vielä kohtuu hyvin pakolaisten osalta, vaikka teltassa pari yötä jotuukin viettämään. Libanonissa jengi on jo pari vuotta liian vähällä safkalla nukkunut teltoissa.

 6. 6

  Ano muumi sanoo

  Vastikkeellistaminen onnistuu muuttamalla työttömyyden johdosta maksettavat sosiaalietuudet valtiolla, kunnilla ja kolmannella sektorilla tehtäväksi osa-aikatyöksi, josta palkka maksetaan alakohtaisen TESsin mukaisesti. Työtunteja on taattava vähintään sen verran, että tulo vastaa samaa laskennallista minimiä joka tällä hetkellä maksetaan erilaisina syrjäyttämisetuisuuksina.

  • 6.3

   Artturi Laukkanen sanoo

   Tämähän oli aivan loistava ehdotus. Eiköhän tähänkin jokin este löydetä, kun oikein etsitään.

  • 6.4

   Petri Honganmäki sanoo

   Minulle sopisi vallan hyvin.

   Tosin minun tapauksessani ulosotto olisi heti kakkua jakamassa ja matkustaminen täältä Vantaalta radanvarrestakaan ei pidemmälle ilmaista ole. Myös työn suhteen on rajoituksensa, mutta ei tämä kaikki ikävä työhalua suinkaan estä.

  • 6.5

   9eorja sanoo

   No ni nyt päästii asiaan. Mutta kait ymmärrät, että tämä on täysin mahdoton ajatus. Sehän tarkoittaisi, että orjatöissä olevalle pitäisi kirjoittaa työsopimus TES-mukaisella palkalla työsuhteesta. Se ei käy. Miksei heheh heh….

   • 6.5.1

    LL sanoo

    ”…työttömyyden johdosta maksettavat sosiaalietuudet valtiolla, kunnilla ja kolmannella sektorilla tehtäväksi osa-aikatyöksi, josta palkka maksetaan alakohtaisen TESsin mukaisesti.”

    Palkanmaksaminen edellyttää työsopimuksen tekemistä ja työnantajavelvoitteista huolehtimista. Tämä EI tarkoittaisi palkatonta orjatyötä vaan palkkaa josta menisi myös tyel-maksut ja verot.

 7. 7

  Artturi Laukkanen sanoo

  Olen pitänyt kirjoituksistasi kovasti, ne ovat mielestäni tervetulleita objektiivisia analyysejä kiintoisista asiosta ja tapahtumista. En ole laisinkaan valistunut lakiasioissa, myönnän sen heti alkuunsa, mutta tällaisia kysymyksiä heräsi. 1. Eikö vieraan maan kansalainen ole jo lähtökohtaisestikkin eri asemassa lain edessä, koska ei ole suomen kansalainen. Jos ei olsi, mitä virkaa kansalaisuudella on? 2. Alussa mainitsit Halla-ahon pitävän lakeja vain mielipiteinä jotka ovat saman arvoisia muiden mielipiteiden kanssa. Eivätkö lait sitten koskaan kehity tai muutu? Jos lait olisivat ikuisia ja toimisivat loputtomasti itsensä perusteena, olisi yhteiskuntamme varmasti aika kamala paikka. Anteeksi jo etukäteen jos joudut vääntämään rautalangasta.. 😀

  • 7.1

   Saku Timonen sanoo

   1. Perustuslaki puhuu tarkoituksella ihmisten yhdenvertaisuudesta lain edessä sen sijaan että puhuisi kansalaisista. Perustuslain takaamat perusoikeudet kuuluvat kaikille maassa oleville ihmislle ja kaikkia kohdellaan samanlaisissa tapauksissa samalla tavalla, mutta Suomen kansalaisella on lisäksi joitain sellaisia oikeuksia, joita ulkomaalaisella ei ole.

   2. Lait eroavat yksittäisen ihmisen satunnaisesta mielipiteestä siinä, että ne ovat valmisteltuja, esitöillä perusteltuja ja kuvaavat kansan tahtoa, jota edustaa demokraattisesti valittu eduskunta. Lait muuttuvat, mutta vain samaa järjestystä noudatten jolla ne on säädetty.

   • 7.1.1

    Artturi Laukkanen sanoo

    1. Miksi tätä ei lasketa syrjinnäksi syntyperän perusteella? 2. Jonkinlaisesta keskustelusta ja mielipiteiden vaihdosta kuvavaamasi prosessi kuitenkin varmaan alkaa, eikö?

   • 7.1.2

    Epäilijä sanoo

    Perustuslaki muistaakseni ilmaisee termin ”jokainen”, jonka voi mieltää, että koskettaa kaikkia ihmisiä, jotka hilluvat tässä maassa. Toisaalta voimme varmasti yhdessä olla varmoja myös siitä, että perustuslakia sorvanneet ihmiset eivät tarkoittaneet jokaista maailman ihmistä tähän samaan laariin. Olen melko varma, että kun termiä ”jokainen” tulkitaan, niin tullaan siihen tulokseen, että sillä tarkoitetaan Suomen kansalaisia siitäkin huolimatta, että perustuslaissa erikseen myös taidetaan käyttää termiä ”Suomen kansalainen”. Joka tapauksessa terveellä järjellä ajateltuna ”jokainen” ei voi tarkoittaa kaikkia maailman ihmisiä, jos he sattuisivat oleskelemaan tämän maan rajojen sisäpuolella.

    Oli kuitenkin asia miten tahansa, niin perustuslaki on tämän asian kanssa epäonnistunut, koska se ei ole nytkään kaikille sama (ft. mainitut opiskelijat ja esimerkiksi lapsilisät tulevat lasten lukumäärän perusteella). Joka tapauksessa jos tähän ollaan rakentamassa alhaisempia tukia, niin se on perustuslakia tulkittaessa joko okei tai sitten se ei ole okei; riippuen tulkitsijasta. 🙂

    • 7.1.2.1

     Saku Timonen sanoo

     Suomen perustuslaki ei koske jokaista maailman ihmistä, vaan ainoastaan niitä, jotka ovat Suomen rajojen sisäpuolella.

 8. 8

  PAULI Räsänen sanoo

  Odotakaapas , kun kolmesataa tuhatta Pietarilaista homoa hakee täältä turvapaikaa,kun Mironov pääsee oikein vauhtiin oikeauskoistensa kanssa. Irakilaisilla on oikein korkea käsitys suomalaisita, saddamin aikaan siellä rakensivat suomalaiset toimiat paljon, tosin yhdysvallat tuhosi suuremmman osan niistäkin kohteista , onneksi maksukeritiin saada. Tuon aikakauden tapahtumista alkavat juuret sieltä alkaneelle emigrati vaellukselle. Jos oikeaa syyttävää sormea haluaa esitellä ,se pitää kohdistaa amerikkalaisiin uus-konservatiiveihin ja heidän maailmanparannuspuuhiin.

  • 8.1

   LL sanoo

   Pauli, ei ne 300.000 venäläistä homoa tule sinua etsimään tai hakemaan. Turha toivo!

 9. 9

  sanoo

  ”He kuvittelevat sosiaalietuuksien olevan jonkinlaista nollasummapeliä, jossa yhden saama etuus on suoraan pois toiselta. He eivät ymmärrä vieläkään, että vaikka kaikki maahanmuuttajat poistettaisiin maasta heti, niin yksikään kantasuomalainen ei saisi senttiäkään enempää tukea ensi kuussa, ensi vuonna eikä koskaan.”
  — Onhan se nollasummapeliä. Ei kukaan odotakaan omien tukiensa nousevan, vaan kyse on siitä, että jos menot kasvavat mutta tulot eivät, se pakottaa valtion leikkaamaan tukia myös omilta kansalaisilta, että saadaan katettua uusien ulkomaalaisten elättäminen veropotista.

  • 9.1

   Saku Timonen sanoo

   Toimeentulotuki on jokaisen kunnan talaousarvion loppusummasta vain 1-3 %. Mietipä sitä.

  • 9.2

   LL sanoo

   Voisko joskus korvata sanan ”elättäminen” sanalla ”eläminen”?
   Pohjoismainen hyvinvaltio ei ole huono idea. Siinä on korjailtavaa ja parannettavaa, mutta sitä ei kannata tuhota.

   Tulee tässä mieleen Mihail Gorbatšov joka halusi rakentaa Venäjästä pohjoismaisen hyvinvaltion mukaisen maan. Hänet syrjäytettiin ja tilalle otettiin poliittinen juntta joka vei Venäjän talous- ja muunkin politiikan Margaret Thatcherin edustaman kovan talousliberalismin ja sotimisen (asekaupan) suuntaan. Nyt Venäjää hallitsee talous- oligarkia, kuten muuten myös EU-Euroopaa.

 10. 10

  Kokenut opettaja sanoo

  Minun maahanmuuttajaopiskelijat istuvat luokassa hiljaa, opiskelevat, ihmettelevät kun opiskelusta maksetaan (kotouttamistuki) ja ovat todella motivoituneita ja kiitollisia. Ennen opetin suomalaisia työttömiä: takkia, lakkia ei riisuttu, käännyköitä koko ajan näplättiin, tupakalle ja kahville meno koko ajan, ei motivaatiota, ei käytöstapoja, paljon poissaoloja… Ei mitään haluja töihin saati koulutuksiin. Saati pois kotoa työn perässä.

  • 10.1

   9eorja sanoo

   No joo, en viitsi edes kommentoida se olisi kuin helmiä siolle…

 11. 11

  sanoo

  Sitäpä ei varmaan kaikissa persufalangeissa olla tajuttukaan, että Loistavan Johtajan Ja Ikuisen Presidentin esikunnassa on hallitusvallan säilyttämiseksi sitouduttu koko joukkoon rumia tekoja, jotka tekevät Suomesta vähemmän yhdenvertaisen, työntekijän oikeuksista viisveisaavan ja perusturvattomamman paikan. Joissakin niistä varmasti ihan tosissaan uskottiin, että maahanmuuttopolitiikka muuttuu tiukemmaksi ja kuvitellaan tuon puolueen olevan jonkinsortin demokratiantapainen yhteinen tila mikä olisi sitä mitä yhdessä päätetään. Puolueen valtakunnallistuminen joitakin kunnallisvaaleja sitten ei muuttanut perusjärjestö/puolueen jäsenyys -kummallisuutta. Ja tässä hallituksessa ne lähtivät ”korjaamaan” vasemmistoaallon keskellä syntyneen puoluetukilain ”historiallista vääryyttä” hajoamistilanteeseen liittyen. Kyllä pitäisi jo näillä näytöillä tietää, että mistä tuossa lössissä on kyse ja kuinka tulee käymään ns. substanssiasioissakin.

  Ovatko kaikki perussuomalaiset niin tolloja, että työvoima- ja sosiaalipoliittisesti tarjolla ei ole joko työtä tai pakkoa vaan lähtökohtaisesti ihan silkkaa pakkoa, sekä eivät käsitä millaiseksi yhteiskuntamme näin toimien muuttuisi? Perusoikeuksilla ei nimittäin ole leikkiminen, koska siitä ei seuraa mikään kirjallisuustieteellinen sanaleikki missä kaikki maatilan eläimet ovat tasa-arvoisia, paitsi että siat ovat muita tasa-arvoisempia. Jos ne nimittäin ovat silkkoja mielipiteitä tai leikkiä, ei ole mitään takuita kohtelun laadusta, jos mielipiteet muuttuvat. On helppo kuvitella, että kaikki kohdistuisi aina Johonkuhun Muuhun, mutta oikeasti tämä on ihan silkkaa päiväunta. Ei kukaan sitä takaa, että sinulla on hyvä työsuhteinen työpaikka tai edes huono keikkatyö. Sama koskee niitä keille raja menee syntyperässä tai uskonnossa.

  Ja jos ihan tarkkaan katsoo, vika ei oikeasti ole perussuomalaisissa puolueena tai ihmisistä koostuvana joukkona. Vika on siinä, että johtajavaltaisuutensa takia niillä ei ole minkäänlaista toimintansa tai ajattelunsa itsesäätelyä, joka tekee koko sakista täsmällisesti yhtä huonon kuin kaikista muistakin poliittisista liikkeistä, kun puhutaan eliitin ja niiden asialla juoksevien tiesminkätoimistojen hämäräpelin vastustamisesta. Vai onko sittenkään? Kansanedustaja Olli Immonen(ps) haastoi puheenjohtaja Timo Soinin(ps) ihan selvästi johtajuustaistoon yhdessä kesäpäivityksistään, mutta lopulta ei uskaltanut tulla edes koko puoluekokoukseen vaan pakeni tilapäisesti ulkomaille. Onko varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen(ps) aloite mitään muuta kuin pyrkimys nollata kuvaamani lähtötilanne?

  Kaiken tämän näkisi siitä, kun tietäisi kuinka huomionkipeä ja tuulenheiluteltava Tynkkynen on tai kuinka paljon häntä oikeasti tuetaan kentällä. Samalla selviäisi se, että onko persujen pakkoa eikä työtä -linja vakavastiotettava vaaratekijä maamme väestön heikoimmille. Niinhän ne pälkäneläissosialidemokraatitkin tekivät karmeinta mahdollista uusliberaalia politiikkaa, kun valtaan pääsivät eivätkä paikanneet puoliakaan niitä pahuuksia mitä hahhaa nyttemmin hallintoneuvostoon siirtynyt Esko Aho(kesk) teki aikanaan. Työmarkkinoiden mekanismit kestivät, valtiolle jäi vielä omaisuutta eikä deregulaatiota tehty juuri nimeksikään. Tarkistuslistalla on siis vielä nytkin paljon rastitettavaa vaikka yliroiskuva maahanmuuttokriisi onkin pahemman kerran katkonut kyniä sekä sotkenut leikelautaa.

  Missä siis näkyy poliittisesti omaperäinen ja vaikuttava perussuomalainen politiikka? Kyllä minäkin olen valmis jakamaan Sakarin bloggauksen ajatuksen siitä, että persuteatterin esitettämässä ihmisoikeuksia pilkkaavassa perusoikeushupailussa on lukuisia vaaramomentteja, kun populistinen holtittomuus yhdistyy kylmänkarkeaan kabinettien valtapolitiikkaan. Maassa on lukuisia ihmisiä keille Suomen residenssi ei todellakaan ole globaalin verkoston nelos- tai vitosasunto. He eivät voi nostaa kytkintä, he eivät tarvitse hallintarekisteritiliä ja heihin se kurjistamispolitiikkakin kaikken koviten puree.

 12. 12

  T. K. Lehtinen sanoo

  Olen ollut työelämässä n. 30 vuotta ja nyt olen työtön, kohta vuoden jakso takana. Se, mikä on mielestäni liikuttavaa, on tämä keskustelu somessa ja mediassa. En ole ymmärtänytkään työttömyyden aiheuttavan äo:n laskua ja moraalittomuutta tai sellaista avutoomuutta, että kaikki muut ymmärtävät tilanteeni, paitsi minä itse. Nyt pelkään sokeutta ja karvojen kasvua kämmeniini….

  • 12.1

   stunned sanoo

   Rintamerkki ja sulkeminen ghettoon. Lopulta karjavaunuun. Matka kohti toimenpiteitä alkaa samantien.

  • 12.2

   stunned sanoo

   Ihminen pysyy totta kai samana, mutta yhteiskunnan suhtautuminen muuttuu saman tien, kun työttömyys osuu kohdalle. Matka kohti toimenpiteitä alkaa heti. Sen varrella työttömältä riistetään identiteetti ja itsemääräämisoikeus. Pienin yhteinen nimittäjä (laiskuus, alkoholismi) otetaan kuvaamaan koko ryhmää. Kaikki inhimilliset puutteet tai vajavaisuudet, jotka itsellisissä kansalaisissa annetaan anteeksi, luetaan työttömälle viaksi.

   Ihan tietoinen toimintamalli. Mallilla halutaan perustellaan epätasa-arvoista kohtelua, tehdään helpoksi vaientaa omantunnon ääni tai tehdään opportunistisesti uraa ja politiikkaa. Yhden ihmisen työttömyys on tragedia, miljoonan työttömyys on tilastotiedettä. Työtön on maalattava huonossa valossa ja tehtävä hänestä hyvä huono esimerkki. Sen jälkeen kaikki hänelle tehtävä on ansionsa mukaista ja näin inhimillisyys ja myötätunto voidaan tukahduttaa.

   Vertaisin tätä rintamerkkiin, sulkemiseen ghettoon ja loppuratkaisuun. Taustalla on ajattelutapa, jossa toimenpiteiden kohde on yhteiskunnan vihollinen. Meissä kaikissa asuva ilkkuva natsi nostaa ilkeätä päätään.

 13. 13

  Godness sanoo

  Sakari, onko sinulla oikeudet tuohon käyttämääsi kuvaan?

 14. 14

  kaisu marjatta sanoo

  minä olen ajatellut, että rauhallisuus ja maltti olisi nyt paikallaan. ensin katsoisin kuinka konta pakolaista tulee saamaan työluvan ja maahan muuttoluvan, sen jälkeen heitä on on ohjattava tarvittaviin koulutuksiin , oppimaan kieltä ja työtä , tarjottava mitä tahansa aluksi..Pakolaiset tulevat maista joissa on sota ja kuolema läsnä joka hetki. Kansainväliset ihmisoikeudet on pidettävä kunniassa. Luvat saatuaan heitä on kohdeltava kuin Suomen kansalaista. Tukia ei pidä leikata, ne ovat jo nyt äärimmäisen pienet, me tulemme tarvitsemaan heitä. Meidän tulisi jo nyt heti ottaa opiksi, käytöstavat. Tunnen monia ja he ovat hienoja ihmisiä, kättäytyvät kohteliaasti ja opettavat lapsensa samoin kunnioittamaan vanhempia ja lakia. Kulttuuri ero on vaikeutemme, mutta ei ylittämätön. Jos joku traumatisoitunut menettää itsehallintansa, se ei ole kaikkien vika. Emme me kaikki Suomalaisetkaan ole varkaita, raiskaajia ja murhaajia, vaikka vankilat on suomen jukuripäitä pullollaan.. Katsokoon kukin peiliin ja suomalaisten elintapoihin, ennen kuin alkaa ylenkatsoa muita. Pelko on turhaa, kukaan ei tee pahaa ellei provosoida liian paljon, silloin voi särkyneen ihmisen kontrolli pettää. Se on sitä juttua, että saa mitä tilaa.. Rauhoitutaan kaikki.. aina on vaikeat asiat lopulta selvinneet..Rauhaa ja rakkautta kaikille