Ymmärrysvajetta

Perussuomalaisissa on paljon osaavia ja ajattelevia ihmisiä, mutta jostain syystä sieltä näyttävät löytäneen poliittisen kotinsa myös yhteiskunnasta ja sen toiminnasta mitään tietämättömät. Pahinta on, että juuri nämä tietämättömät ovat päässeet johtaviin asemiin paikallis- ja piiritasolta alkaen aina eduskuntaan ja ministeriaitioon asti.

Sosiaalisessa mediassa leviää nyt esitutkintapyyntö, jonka on tehnyt Tampereen perussuomalaisten puheejohtaja, Pirkanmaan piirisihteeri ja kansanedustaja Lea Mäkipään avustaja Terhi Kiemunki. Hän on tänä syksynä jo kunnostautunut järjestämällä puolueen rahoilla  bussikuljetuksen Tornioon osoittamaan mieltä pakolaisia ja hallitusta vastaan.

Hänen uusin tempauksensa näyttää tältä:

 

x6xDD7f

 

Puolueessaan näin korkeassa asemassa oleva henkilö on siis ihan vakavissaan tehnyt esitutkintapyynnön sosiaalisen median roskasivuilla julkaistujen juttujen pohjalta. Yle on nettihuhun  tyrmännyt, mutta sehän on tietenkin median vilppiin uskoville varmin tae siitä, että huhuissa on perää.

Sinänsä tuo esitutkintapyyntö avaa ihan mielenkiintoisen näkökulman tekijänsä ajatusmaailmaan. Hän lähtee siitä, että Yle olisi esitellyt tekaistun perheen aitona ja että se olisi rikos.

Vaikka perhe olisi ollutkin tekaistu, niin minkään rikoksen tunnusmerkistö ei täyttyisi. Jos pelkkä valehteleminen tiedotusvälineessä olisi rikos, niin juuri Kiemungin käyttämät lähteet eli netin roskajulkaisut olisivat joka päivä kuulustelussa ja oikeudessa. Valehteleminen on rikos vain siinä tapauksessa, että samalla täyttyy myös jonkin rikoksen tunnusmerkistö.

Kiemunki vihjaa, että kyseessä saattaisi olla petos. Siitä säädetään rikoslain 36 luvun 1 §:ssä näin:

Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Petoksesta tuomitaan myös se, joka 1 momentissa mainitussa tarkoituksessa dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla taikka tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa.

Rikoksen tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää erehdyttämällä hankittua taloudellista hyötyä tai toisen taloudellista vahingoittamista. Yle ei ole saanut eikä edes pyrkinyt hankkimaan ajankohtaisohjelmallaan taloudellista hyötyä, koska sen toiminta rahoitetaan verovaroin. Ohjelma ei myöskään aiheuta taloudellista vahinkoa kenellekään.

Poliisi on ihan väärä osoite tälle tutkintapyynnölle. Kirje olisi pitänyt osoittaa Julkisen sanan neuvostolle, joka tutkii tai on tutkimatta onko ohjelma ollut hyvän journalistitavan mukainen. Tai ehkä tässä tapauksessa pitäisi ottaa yhteyttä siihen kapellimestariin, joka kuunteli uudelleen Anneri Auerin tapauksen ääninauhat.

Sitä minä tässä oikeasti ihmettelen, että miten pienestä kansanliikkeestä hallituspuolueeksi noussut puolue on onnistunut saamaan riveihinsä kaikki jostain rinnakkaistodellisuudesta putkahtaneet. Onhan heitä jokaisessa puolueessa, mutta eivät he sentään näin korkeisiin asemiin pääse.

Useimmissa puolueissa arvostetaan kovan äänen ja innokkaan meuhkaamisen sijaan asiaosaamista.

Kommentit
 1. 1

  T. K. Lehtinen sanoo

  Mielestäni tämän tason ihmisen pitäisi saada rangaistus verorahojen tuhlaamisesta, joku joutuu tuonkin alakoululaistasoisen sepustuksen tutkimaan. Mitäs sitä onkaan toitotettu; ”Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa… ” Näyttää pahasti siltä, että leikataan, muttei ymmärretä säästää,

 2. 2

  LL sanoo

  Onko todellisuus todellista ?
  Törmäys todellisuuteen saa toisinaan harhaisen ihmisen takaisin yhteiseen maailmaan, reaalimaailmaan, mutta ei aina. Rikosilmoitusta ei voi tehdä omista harhoista tai luuloista tai kuvitelmista.

 3. 3

  stunned sanoo

  Kiemunki on koulukiusaaja ja trolli. Game the system you hate.

  Tutkintapyyntö on tehty ihan systeemin vedättämiseksi. Internietsissä kaikki on ’läpällä’ mahdollista, mutta persut tekevät nettitrollaamisesta kuolemanvakavan sabotaasikoneen valtionhallinnossa ja oikeusjärjestelmässä.

  Republikaanit ovat samanlaisia tupajumeja, ja persut ovat meikäläisiä wingnutseja, Kiemunki pahinta sorttia. You can’t argue with stupid.

  Tyhmille äänestäjille Kiemungin venkoilu menee tietysti täydestä. Natsistaminen (nazification) on opeteltu Valtakunnasta ja tuotteistettu nyky-Suomeen. Ajatelkaa mitä tapahtuu, kun tämä porukka saa persustettua lainsäädäntöapparaatin ja koululaitoksen omilla myyrillään.

  • 3.1

   LL sanoo

   Jep. Nämä natsimieliset ovat kuin jokin uskonlahko jolla on ihan oma merkillinen maailmansa. Todellisuuden harhainen omistaminen. Kun Persut puhuvat suomalaisten puolella olemisesta, niin täytyy olla tarkka. He eivät tarkoita kaikkia suomalaisia vaan ainoastaan omia lahkolaisiaan. He elävät harhan vallassa, ja uskovat että suomalaisuus on jokin puhdas rotu johon he kuuluvat.

   • 3.1.1

    Pera sanoo

    Sitä olen ihmetellyt, millä ihmeen tavalla tuo aate saadaan myytyä kellekkään? Oikeasti miten myyt ihmiselle aatteen, jolla on tuollainen historia? Turha vedota netin kirjoituksiin, että olisivat olleet ihmisen puolella kun kuitenkin väkivalta on jollain tavalla mukana

   • 3.1.2

    Pera sanoo

    Tällähetkellä odotan, että joku heittää näistä että turkin pommi-isku olisi ollut spr:n toteuttama että verentarve lisääntyy ja toisi voittoja heille. Kuka oikeasti haluaa boikotoida avustusjärjestelmää?

    • 3.1.2.1

     Juhani Saari sanoo

     SPR:n kutsuminen avustusjärjestöksi on yhtä sairasta kuin väittää, että McDonalds tarjoaa asiakkailleen terveellistä ruokaa.

 4. 4

  Oi aikoja, oi tapoja sanoo

  Kukahan alkaisi tehtailemaan samanlaisia rikosilmoituksia MV-”lehden” suoranaisista valheista…. Ko. sivuston klikkauksista joku sentään saa myös taloudellista hyötyä.

  • 4.1

   Maria sanoo

   Mv-lehden jutuista on tehty useita tutkintapyyntöjä. Eivät vain ole johtaneet toimenpiteisiin. Vaikka mielestäni lakia on rikottu. Mm. useamman toimittaja-ystäväni juttuja on suoraan plagioitu. Käsittääkseni joitain juttuja on tälläkin hetkellä tutkinnassa. Mutta ymmärrän kyllä pointtisi, syytä olisi tehdä useammastakin.

   • 4.1.1

    stunned sanoo

    Mitä eroa on totuudella ja ”totuudella”?

    Voit vapaasti valita ketä uskot. Sitä varten on vaihtoehtoja. Itse luen BBC:n uutisia ja muita arvostettuja lähteitä. Yle on arvostettu media.

 5. 5

  Manselainen sanoo

  Sinällään uuninpankkopoika on oikeassa kirjoituksessaan, mutta se ei tee siitä yhtään vähempää ad hominemia.
  YLE jäi nolosti housut kintussa kiinni,eikä sitä Timosen ilmeisesti ykkösellä nielemä, tai ainakin omaan ajatusmaailmaansa sopivana hyväksymä YLEn kiemurteleva selitys enää sen paremlin kuin tämä sinällään maaliinsa osuva lyttäyskään korjaa.

  Kiemungin ”tutkintapyyntö” on aivan yhtä lapsellinen kuin YLEn moka, ja samaan sarjaan kuuluu tämä kirjoitus.

  Vaikka Timosen kanssa monta kertaa olenkin huomannut olevani eri mieltä, yleensä hänen kirjoituksissaan on kuitenkin tasoa ja kykyä puuttua oleelliseen. Tässä vähemmän.

   • 5.1.1

    Fille Falle sanoo

    ”perhe on aito”. No toki se silloin on aito ja asiaan ei tarvitse enää palata… 😀

    • 5.1.1.1

     LL sanoo

     Mikä on Fille Falle sinusta ”aito” perhe? Onko oikeasti olemassa perheitä jotka ovat aidompia kuin jotkut toiset?

     Sodanjaloista pakenee ihmisiä. Useimmilta on kuollut tai kadonnut ystäviä ja läheisiä, ehkä koko perhe. Sukulaiset auttavat silloin, todennäköisesti.

     • 5.1.1.1.1

      Juhani Saari sanoo

      Aito perhe käsittää äidin, isän ja lapsen, äidin, äidin ja lapsen, tai isän, isän ja lapsen. Aito perhe ei käsitä äitiä ja isää studiossa sekä lisäksi +1 äitiä katsomossa kuten YLE:n kuvauksia varten kokoonpannussa perheessä.

   • 5.1.2

    Peter sanoo

    Todellinen perhe?
    Montako äitiä tenavalla oikein oli studiossa?

    • 5.1.2.1

     LL sanoo

     Jäikö se vaivaamaan sinua, Peter? Täysin varmaa on, että ihminen syntyy vain naisesta. Vanhempana, isänä tai äitinä, voi silti toimia mies ja myös nainen joka ei ole synnyttänyt.

     YLE Areenalla on dokumentti karjalaispojasta jolla on ollut elämänsä aikana kolme äitiä. Seportaasi: ”Poika jolla oli kolme äitiä”. Suosittelen!

    • 5.1.2.2

     stunned sanoo

     Et super hanc petram…

     Ainakaan tälle kalliolle en rakentaisi kirkkoani.

 6. 6

  sanoo

  Viranomaiset tykkäävät kieroa piilovallankäyttöään oikeuttavista ja valtansa suuruuden kuvitelmaa tukevista hyödyllisistä idiooteista mielipide- ja veetutusrikosilmoituksineen. Hyödytön aineisto karsitaan pois esitutkintaa ei toimiteta -monistekirjeellä. Joukkoviestintä on myös sellaista, että sen sisällä tapahtuva vallankäyttö nostaa esiin ei aina ihan terveitäkään reaktioita, sitä kovempi meteli mitä enemmän osuu ja uppoaa. Sitten on tietysti ne tyypit, jotka kuvittelevat pääsevänsä julkisuuteen, koska yleensä talot joutuvat käsittelemään nämä asiat jotenkin uutistoiminnassaan. Tosissaan vai ei? Tiedäpä häntä, jotkut ovat ja toiset eivät ole, kolmansilla tämä kytkeytyy rumaan totuuteen siitä minkälaisia ihmisiä he vain ovat. Mitä JSN:n tulee, näillä näytöillä en pitäisi sitä mitenkään selvänä asiana, että kaikki etenisi koskaan puheenjohtajan käsittelemättäjättämisratkaisua pidemmälle.

 7. 7

  Jussi5959 sanoo

  Oli kuiskailtu studiossa, mutta isänmaan valpas vartija terästi korviaan ja kuuli!

  Valeperhe paljastettiin ja siitä tutkintapyyntö!

  Ja sitten ihmetellään otsa rypyssä, miksi puolueen kannatus laskee, miksei kansa enää ota vakavasti.

  Voi jumalau…

 8. 8

  sanoo

  Seuraavia vaaleja varten lahjoitan sloganeita:

  ”Työllistä poliisi, äänestä persu”.
  ”Äänestämällä persun järjestät työtä juristeille”.

 9. 9

  AMK sanoo

  Suomehanhan johdetaa politiikalla ja mikä se politiikka on -kylmästi sanottuna poliitikon haarojen välissä,jos tuntuu itseltä hyvältä niin kaikkille muillekin sen on hyvää.koska hänen haarojen välissä ei tunnu miltään että elinkustannukset nousevat ja pienituloisilta viedään sekin vähä.

 10. 10

  A.H. sanoo

  On kiehtova ajatuskoe yrittää päästä maailman terhikiemunkien mielen sisään.

  – Mikä on Yleisradion motiivi tehdä näin?
  – Miksi suuri punaviherlinnake Yleisradio on kuitenkin niin onneton, että jää metkustaan heti kiinni?
  – Miksi Yleisradio päätti tuoda studioon valeperheen, kun oikeita pakolaisperheitä on Suomessa tällä hetkellä satoja ellei tuhansia?

  • 10.1

   Peter sanoo

   Mitäs uutta tuossa nyt on?
   YLE jää jatkuvasti kiinni valeista ja tietoisesta manipuloinnista.
   Toimittajien taso on ala-arvoinen ja se on nähty moneen kertaan.
   Eihän se tietenkään teitä häiritse kun kannatte samoja arvoja, mutta kriitikoille kuten minä tuo on todella kamalaa katsottavaa.

   Ehkäpä se YLEn motiivi löytyy ihan sieltä omista säännöistä, joissa sanotaan että tehtävänä on edistää monikulttuurismia tai vastaavaa. En muista sanatarkkaan.

   • 10.1.1

    PMRyyppö sanoo

    Sana kriitikko ei tule ensimmäisenä mieleen kun mielitpiteitäsi lukee, vaan sana vainoharhainen. Olisi todellakin mielenkiintoista tietää, mikä oisi mahtanut olla se kuningasajatus YLE:ltä pistää kasaan feikki-perhe ja tuoda sellainen suoraan lähetykseen? Löytyykö sulta joku hyväkin teoria?

    • 10.1.1.1

     Juhani Saari sanoo

     Aivan aivan, he jotka kyseenalaistavat YLE:n lähetyksen ja lapsen kaksi äitiä ovat vainoharhaisia ja ihmiset, jotka eivät näe tapauksessa mitään erikoista täysin normaaleja. Kyllä, nyt ollaan jo jännän äärellä.

   • 10.1.2

    stunned sanoo

    Et muista ”sanatarkkaan”?

    Google auttaa, kas näin:

    ”…tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille.”

    ’Tukea’ tarkoittaa samaa kuin ”huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistöille”.

    Kohdassa #6 mainitaan sana ’edistää’:
    ”…edistää kulttuurien vuorovaikutusta ja ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa.”

    http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/05/ylen-toimintaperiaatteet

    Täältä voit katsoa, mitä kukin sana tarkoittaa suomen kielessä:

    http://www.suomisanakirja.fi/tukea

    http://www.suomisanakirja.fi/edist%C3%A4%C3%A4

    • 10.1.2.1

     Peter sanoo

     Etkö osaa lukea?
     Tukea SEKÄ….
     Ei mulla ole kuningasajatusta YLEn touhuista eikä minun niitä tarviotse todistella.
     Mitä itse luulet mitä varten lapsella oli studiossa useampi kuin yksi äiti?

     • 10.1.2.1.1

      LL sanoo

      Peter, ajattele nyt vähän. Ihan itse. Pikku vinkki: Irakissa on ollut monta vuotta melkoinen sotamylläkkä päällä.

  • 10.2

   arttu sanoo

   Onko niitä? Useimmat taitaa kuitenkin olla yksin tulleita irakilaisia? Albaaneja on tullut enemmän tänä vuonna kuin syyrialaisia, mutta ne ei taidakaan olla kovin houkutteleva ryhmä televisiossa esiteltäväksi.

   • 10.2.1

    PMRyyppö sanoo

    Kyllähän nuita on harvasen päivä näkyny mm. uutiskatsauksissa, jos niitä vähänkään viittii seurata.

 11. 11

  Iippa sanoo

  Ei niin ettäkö tämä A2-pakolaiskeskustelu olisi millään mittapuulla ollut onnistunut (itse vaihdoin kanavaa 15 minuutin jälkeen), mutta onko tämä Kiemungin sepustus siis ihan tosissaan jätetty, vai jokin kökkö some-vitsi? Jos pyyntö on aito, ei kai tässä muuta voi kuin tuntea myötähäpeää kun aikuinen (?) ihminen itsensä noin nolaa.

 12. 12

  Juhani Saari sanoo

  ”Puolueessaan näin korkeassa asemassa oleva henkilö on siis ihan vakavissaan tehnyt esitutkintapyynnön sosiaalisen median roskasivuilla julkaistujen juttujen pohjalta.” Ei varmaankaan ihan näin Saku Timonen. Oletko itse katsonut YLE:n A2-illan? PS:n edustaja varmaankin on ja ihmetellyt sitä, kun perheen lasta kesken lähetyksen viedään ihan eri suuntaan hänen väitetyistä vanhemmistaan ja häntä vievä toimittaja kysyy mikin ollessa auki, että missä sun äiti on ja vie tytön katsomoon.