Yhtenäinen kansa

Viime kuukausina kansa on jakautunut moneen eripuraiseen leiriin. Suuria mielenosoituksia on pidetty hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan, rajojen sulkemisen puolesta ja rasismia vastaan. Alkoi jo näyttää siltä, että yhteiskuntarauha on vakavasti vaarassa.

Tilanteen pelasti poliisi, tarkemmin sanoen kaksi talousrikostutkijaa. He kertoivat eilen Facebookissa halpojen pizzojen aiheuttamasta vaarasta. Ilmeiseen alihintaan myytävät pizzat ovat talousrikollisuuden vakavin ilmentymä ja talousrikostutkijoiden ykkösprioriteetti.

pizzagate

 

En tiedä kenen käskystä poliisi munasi itsensä näin täydellisesti, mutta poiki siitä jotain hyvääkin. Nyt taisi löytyä se yhdessä tekemisen ilo ja talkoohenki, jota hallituskin on kansalta pyydellyt. Kansahan rupesi ilmiantotehtailun sijaan yksissä tuumin ja laidasta laidasta laitaan naureskelemaan poliisille.

Mukana olivat journalistittalouslibertaaritoppositiopuolueet ja jopa nettijulkaisu MV tavallisesta somekansasta puhumattakaan. Talousrikostutkijoiden Fb-sivulla kansa on antanut täystyrmäyksen tälle poliisin priorisoinnille.

Ehkä parhaiten kansan tuntoja tiivisti teatteriohjaaja Susanna Kuparinen omassa päivityksessään:

Matkailu- ja ravintola-alan työnantajia edustava MaRa on Elinkeinoelämä keskusliitto EK:n jäsen. Yhdessä poliisin helposti lähestyttävien talousrikostutkijoiden Annen ja Jutan (tsirbulat aina pelkillä etunimillä, eiks niin) kanssa MaRa on tarttunut polttavaan ongelmaan, pizzerioiden mahdolliseen veronkiertoon.

Lueskelin poliisin pizzarikollisuudelle omistettujen facebook-sivujen kommentteja. Tällä kertaa jokin on toisin. Kampis ei mene jengille yhtään läpi:

”Ootte te kyllä yksiä vesseleitä jumalauta. Suurtalousrikosyksikön käytännössä lakkauttaminen johti pizzapoliisiyksikön some-kampanjaan? Menkääs töihin, täällä leikkisästi lässyttämällä ette tee edustamallenne instanssille muuta kuin hallaa.”

Aina kun poliittiseen ja julkiseen keskusteluun nostetaan sijoittajien ja pääomapiirien Suomelle miljardeja maksava veronkierto (kuten nyt hallituksen ajamien useiden veronkiertoa helpottavien toimenpiteiden seurauksena on tapahtunut), alkaa EK:n masinoima, poliisin arvovallallaan siunaama ja median levittämä propagandakampanja. Tavalliset suomalaiset ovat vastuuttomia kun eivät pyydä lätyistä kuittia ja pimeät pizzeriat ovat vakava uhka Suomelle.

Ihmiset eivät ole tyhmiä ja he seuraavat uutisia. Hallituksen toimenpiteet veronkierron edistämiseksi on noteerattu, eikä idioottimainen pizzaharhautus tällä kertaa saa juuri aikaiseksi rasistista möyhäämistä. Lisäksi kommenttiosioissa räjäytetään vaivaa säästelemättä poliisin (eli MaRan) laskelmat pizzan katteista.

Hyvä suomalaiset!

Niinpä. Hallitus päätti juuri leikata harmaan talouden ja talousrikollisuuden tutkimusyksiköstä 99 tutkijan vakanssia ja jäljelle jääneet laitettiin jahtaamaan pienyrittäjiä. Jos olisin ilkeä, niin sanoisin pyrkimyksenä olleen ratsastaa maahanmuuttovastaisella aallolla ja saada kansa ilmiantamaan niitä vihaamiaan mamuja. Tarkoituksena oli kiinnittää kansan huomio pois aikeista armahtaa rahakkaat veronkiertäjät etukäteen ja perustaa hallinterekisteri helpottamaan isojen rahojen piilottamista verottajan ja oikeuden ulottumattomiin.

Toisin kävi. Osa kansasta epäilemättä vihaa mamuja, mutta kaikki rakastavat halpaa pizzaa. Asettamalla itsensä naurunaiheeksi poliisi menetti uskottavuuttaan, mutta yhdisti kansan. Ei hullumpi lopputulos.

 

Kommentit
 1. 2

  PeelsePuupi sanoo

  Kaupan pakastealtaasta saman kokoisen pizzan saa kahdella eurolla…. POLIISIT ÄKKIÄ ÄÄÄS-MARKETTIIN !

 2. 3

  Angie sanoo

  Mahtava blogi Saku! Täydellinen päivän pelastus, nauru ei lopu vieläkään. Ja on toi hallitus niin pelle…

 3. 4

  trals sanoo

  Some kampanja halpoja pizzaruokapaikkoja kohtaan ei ehkä ollut kaikin puolin onnistunut, mutta kyllähän esimerkiksi ravintolabisnekseen sisältyy paljon ikävää ja laitonta toimintaa. Ei ongelmia nyt kannata vähätellä ja niille naureskella. Veronkierto on mahdollinen ongelma, toinen asia on suoranaiset kiskonnat, pahoinpitelyt ja seksuaalinen häirintä.( Pamin sivuilta voi tsekata asioista.) Hieman ristiriitaisesti keuhkotaan hallituksen työntekijöihin kohdistuvista leikkauksista ja samaan hengenvetoon vähätellään ravintolayritysten työntekijöiden oikeuksien polkemisia. Kannatan byrokaratian vähentämistä ja inhimillisiä oikeuksia työtekijöille. Iso osa ravintolayrittäjistä on varmasti kunnollisia ja tekevät parhaansa, mutta ravintola – rakennusbisneksen sisältyvistä ongelmista on hyvä puhua.

  • 4.1

   sebastian sanoo

   Kirjoituksessa ei vähätellä ravintoalalle mahdollisesti pesiytynyttä veronkiertoa. Siinä arvostellaan poliisin toimien tyyliä ja ajoitusta.

 4. 5

  Stinde sanoo

  Pitäisiköhän poliisin jahdata pajoja, joista ei saa kuittia, sen sijaan, että jahtaisi kuuden euron pitsoja? Niin tai näin, kuitin antavankin pitserian kannattaa myydä kannattamaton pitsa, sillä janoinen suomalainen helposti tilaa sen ihan hyvin kannattavan oluen lättynsä kylkeen, parhaimmillaan kaksi tai enemmän. Ja se, jos mikä on kannattavaa. Idea on samantapainen kuin hienon hotellin aulabaarissa: suolapähkinät janottavat, asiakas tilaa toisen drinksun. Kielletäänhän nyt myös ”ilmaiset” suolapähkinätkin: eihän niistä, ilmaisista, mitenkään voi maksaa tynantajamaksuja, alveja eikä vuokraakaan.

  Tällä menolla saadaan vain enemmän ulkomaalaistaustaisia työttömiä.

  • 5.1

   PeelsePuupi sanoo

   Äläkä unohda myöskään Tokmannilla ilmaiseksi jaettavia 10 litran ämpäreitä! Onkohan NIISSÄ kate kunnossa??

 5. 6

  PAULI Räsänen sanoo

  Pontikankeitto oli ja on vielläkin vähintäänkin luvanvaraista, mutta sitä on tehty ja tehdään jatkossakin. Vaikkojoen uitoissa keittäjät muodostivat oman ekosysteeminsä. Virkavallan lähestyesä jokivartta viesti liikkui vastuulta toiselle nopeasti, eikä aikaakaan, kun merkkiäkään mistään laittomasta ollut näkyvissä. Kysymys nykyisinkin on täsmäleen samasta, virkavalta yritää sabotoida köyhänkansan elimahdollisuuksia, onhan vaikkapa arvolisävero melkoinen taakka pienituloselle yksilölle.

 6. 7

  Herra Huu sanoo

  Mietin vain, että olikohan nämä talousrikostutkijat ihan naiiveja ja menneet isojen poikien (MaRa/Ek/Poliisi) leikkiin sinisilmäisinä mukaan?
  En muuten voi ymmärtää tätä käräytäkamppanjaa.
  Kun FB:n etusivulla naamailee kaksi hymyilevää typykkää yhdistettynä naurettavaan someulostuloon ei tilannetaju voi pahemmin pettää.

  Ei taidettu taas(kaan) miettiä asioita ihan kunnolla (maan tapa nykyään).

 7. 8

  Pera sanoo

  Täytyy nyt tässä ihmetellä sitä, kuinka helposti yhteiskuntarauhan järkkymisen merkit tulivat. Mikään ei suomessa ole oikeastaan muuttua, kun ollaan toisten kurkuissa jo kiinni ja uhkakuvia maalailtu. Jos anne ja jutta nyt tosiaan palauttivat suomalaiset yhteen koriin, niin lupaan maksaa tuplahinnan pizzastani jatkossa!

 8. 9

  Jo jO sanoo

  Heh vai tälläistä tänään. Eihän tässä tarvitse enään sirkukseen mennä, koska virkamiehet/naiset pelleilevät jo kaikkensa edestä, riittää kunhan seuraa heitä ja nauraa.

 9. 10

  Esko Mäkinen sanoo

  Jos Poliisin tilannetaju toimii näin huonosti tässä tilanteessa, niin kuinkahan se mahtaa toimia mahdollisissa kriisi- ja konfliktitilanteissa? Tai no niin no, kaippa sekin on jo nähty.

 10. 11

  Rami sanoo

  Kansa on tällä kertaa väärässä kun pienet rikokset sallitaan kun yrittäjän lisäksi oma etu on kyseessä. Mitä enemmän kuititonta kauppaa käydään ja vilunkia harrastetaan sitä enemmän jää meille kaikille veroja maksettavaksi näiden veijareiden jäljiltä. Kysykääpä Kreikkalaisilta miten hyvin salliva asenne ja kuitittomuus/kuittiväärennökset on siellä toimineet?

  Mitä tulee tutkijoiden vähentämiseen niin hölmömpää hommaa ei voi tehdä. Käsittääkseni yksikkö poiketen monista muista valtion yksiköistä maksaa itsensä ihan konkreettisesti takaisin.

  Mitä tulee isojen yritysten verosuunnitteluun niin se on ollut ja on edelleen laillista vaikka kuinka sosialistit vinkuisi. Kyllä jokainen ymmärtää että verot minimoidaan ja se saadaan tehdä lakeja noudattaen – niinhän jokainen tekee omassakin verotuksessaan kun nostaa km korvausta taikka päivärahaa kun lainsäädäntö sen sallii.

  Veronkierto taasen on kriminalisoitu jo aikapäiviä sitten ja siksi pizzayrittäjiäkin tutkitaan kun on syytä epäillä – joissakin tapauksissa.

 11. 12

  Anne Seppälä sanoo

  ”Ilmeiseen alihintaan myytävät pizzat ovat talousrikollisuuden vakavin ilmentymä ja talousrikostutkijoiden ykkösprioriteetti.”

  Missä näin on väitetty? Typerä kirjoitus. Yhdessä facebook-tilapäivityksessäkö olisi pitänyt luetella kaikki rikokset? Kovin vähän ymmärrätte sosiaalista mediaa.

  • 12.1

   Saku Timonen sanoo

   On se hyvä, että viisaat tulevat opastamaan meitä typeryksiä blogin kirjoittamisessa.