Kun työ ei kelpaa

Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi ei säästele sanojaan työhaluttomista. Savitaipaleen kunta on ilmoittanut työllistävänsä kaikki pitkäaikaistyöttömät Nuorison Tuki Ry:n kautta.

Tarjolla olisi muun muassa puutöitä, koneiden huoltoa, katujen siivoamista ja mökkitalkkarin hommia. Ongelma on kuitenkin se, että vain puolet työllistettävistä on halukkaita tarttumaan hommiin saman tien.

– Kolmestakymmenestä puolet tulee mielellään, kymmentä pitää houkutella ja viittä ei löydetä mistään, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi sanoo.

Kaikista töistä maksetaan vähintään kymmenen euron tuntipalkkaa.

Näin julistaa Yle kunnanjohtajan tuomiota laiskoille työttömille. Työttömät eivät halua tehdä työtä edes palkkaa vastaan ja kunnan osuus työmarkkinatuesta eli ns. sakkomaksu syö kunnan taloutta.

Tässä uutisessa näyttää olevan totta vain kunnajohtajan huoli kuntataloudesta. Kunnat joutuvat maksamaan osan työmarkkinatuesta, elleivät ne työllistä pitkäaikaistyötöntä 300 päivän jälkeen. Tätä sanotaan virheellisesti sakkomaksuksi, vaikka kyseessä ei ole mikään sanktio. Työllistäminen tarkoittaa tässä yhteydessä joko palkkatyötä, palkkatuettua työtä tai palkatta tehtävää kuntouttavaa työtoimintaa.

Kunnajohtaja näkyy tarkoittavan tätä palkatonta työtä, vaikka puhuukin kympin tuntipalkasta. Oikeasti hänen pitäisi puhua kympin päiväpalkasta, koska kuntouttavassa työtoiminnassa oleville maksetaan työttömyysetuuden lisäksi vain yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus.

Ja mistäkö minä tämän tiedän? Sen kertoo kunnanjohtaja itse sanoessaan kunnan työllistävän kaikki pitkäaikaistyöttömät Nuorison Tuki Ry:n kautta. Tämä yhdistys on erikoistunut edistämään nuorten, pitkäaikaistyöttömien ja erityisryhmien työllistymistä. Se järjestää kuntouttavaa työtomintaa eli palkatta tehtävää työtä.

Laitetaan vielä kuva:

savitaipale

Yhdistyksellä on työpaja, jossa tehdään tuotteita myyntiin. Siellä tehdään mm. kenkätelineitä, jakkaroita, puunkantotelineitä, linnunpönttöjä, lintulautoja ja  kulmakaappeja. Siellä tehdään nukenvaatteita, polttopuita, kalaverkkoja, koruja, laukkuja, mattoja, tyynyjä, pyyhkeitä ja pöytäliinoja. 

Sieltä myydään  myös työntekijöitä yksityishenkilöille ja hinnastokin löytyy.

Sieltä voi ostaa kotiorjan pihatöihin, kiinteistönhuoltoon, sekalaisiin aputöihin ja muuhun, missä nyt auttavia käsiä tarvitaan. Ammattilaisen saa hintaan 30 euroa tunti ja ruohonleikkaaja maksaa 20 euroa tunnilta. Tämä raha menee tietenkin yhdistykselle ja se varsinaisen työn tekijä saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Kyseessä on siis ihan tavallinen kotimainen versio hikipajasta ja näitä on lähes joka kunnassa. Pajoja pyöritetään taikasanan ”työllistäminen” alla ja perusteluna on kuntalous. Kuntouttavan työtoiminnan käyttäminen pelkästään kuntatalouden tasapainottamiseen on vastoin lakia, mutta siitä ei näytä Savitaipaleen kunnanjohtaja piittaavan. Hän ei ole poikkeus, ei siitä piitata missään muussakaan kunnassa.

Lisäksi nämä pajat kilpailevat samoilta aloilta elantonsa saavien yrittäjien kanssa eikä kukaan pärjää kilpailussa palkattoman työvoiman käyttäjälle.

Vieläkö joku ihmettelee miksi työ ei kelpaa? Ihmettelijät menkööt kokeilemaan näitä yhdeksän euron töitä ja tulkoot sitten sanomaan mielipiteensä. Niin tulevat varmasti sanomaan nekin näihin töihin nyt höynäytettävät maahanmuuttajat, kunhan heille selviää palkaton totuus.

Kommentit
 1. 1

  Anneli sanoo

  Kiitos näistä kirjoituksistasi! Harva osaa vääntää rautalankaa näin taitavasti.

 2. 2

  Holy cow sanoo

  Mitä ihmettä? Saako työllistettävä nykyään olla pyhäpäivinäkin ”työssä”? Kun minä olin moisessa huijattiin viranomaisia sillä, että lauantaista sai yhden ylimääräisen vapaan, sunnuntaista kaksi… Eli kun, sanotaan nyt vaikka museon, näyttelytilat pyöritettiin vain tällaisella työvoimalla, niin ei tarvinnut olla siellä kun maksimissaan viisi päivää viikossa, ma-pe, tai neljä päivää viikossa ke-la, tai kolme päivää viikossa, su-ti. Kun siihen aikaan ”työllistetty” sai olla maksimissaan 6 tuntia/pvä ARKIpäivinä.

  Tuo hinnasto näyttää nyt siltä, että joko tämä kierräytys (toki lauantai/sunnuntailisineen) on laillistettu tai sitten laittomuudet vaan lisääntyy.

  • 2.1

   Holy cow sanoo

   Työtä siis ilmoitettiin tehdyksi kuusi tuntia/päivä maanantaista perjantaihin. Kun mainitsin, että me työttömät allekirjoituksella vakuutamme että annamme oikeita tietoja, työnantajapuoli sanoi että näin on sovittu TE-keskuksen kanssa.

 3. 3

  Miika sanoo

  Sivustolta käy kyllä ilmi, että yhdistyksellä on kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeiluiden ohella myös palkkatuettua työllistämistä ELY-keskuksen rahoittamassa projektissa eli tuo 10 euroa tunnilla viitannee siihen. Kiinnostavaa olisi kyllä tietää, kuinka suurelle osalle todellisuudessa maksetaan palkkaa.

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   Sen minäkin haluaisin tietää. Osa varmaan saa oikeaa palkkaa, mutta miten suuri osa, se ei yhdistyksen sivuilta selviä.

  • 3.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Vaikka saisikin 10 euroa tunnissa, niin kunnanjohtaja ei kerro, montako tuntia viikossa sitä työtä annetaan kullekin.

   • 3.2.1

    Juhani Saari sanoo

    Rivien välistä luettuna voisi kuvitella, että palkkatyötä on sen verran, etteivät työttömät enää haittaa kuntataloutta eli osa-aikaisesti löyhässä hirressä roikkumisen verran.

  • 3.3

   Tommi Salo sanoo

   Yhä harvempi työllistyy palkkatuella, koska määrärahat… Olen itse ollut tähän asti palkkatuella työllistettynä puoli vuotta, sain paikan oltuani viime kesän palkattomana 9e/päivä kuntoutettavana ja tälle kaudelle palkkasivat siis matalalla palkkatuella, jolloin yritys saa 40% palkastani tukena. Nyt kausityö on loppumassa ja käydessäni työkkärissä ilmoittivat suoraan että jatkaa ei voi, koska määrärahoja palkkatukeen ei ole. Alkoivat väläytellä niitä samoja vanhoja pajatouhuja 9e tuella johon sanoin kiitos mutta ei kiitos, mieluummin olen jo kotona masentumassa kuin pajalla kehitysvammaisten ja elämäntapakitisijöiden seassa vuolemassa puuta. (Ei mitään pahaa kehtysvammaisista, heitä vaan usein työllistetään samoilla pajoilla). Nyt onneksi kävi niin hyvin että firman iso pomo tuli henk koht pyytämään töihin, pääsin siis vihdoin eroon näistä ainaisista tukitempuista ja pääsin normaaliin palkkatyöhön. Näinkin voi siis käydä, mitä en ois itse jaksanut enää uskoa! Suosittelen ihmisille lämpimästi sitä että vaikka joudutte näihin 9e päivä hommiin niin nekin kannattaa ottaa vakavasti ja tehdä parhaansa, ihan vaan siksi että sieltä voi päästä ylöspäin. Kaikki harjoittelut ja työkokeilut vaan sillä asenteella että mitä enemmän hommaa, sen parempi. Aina se ei auta työllistymään mutta vastakkainen asenne ei johda ainakaan töihin. Valittajia ei jaksa kukaan, eikä saikkukikkailijoita.

 4. 4

  Kautsu sanoo

  Siis laittomuudet lisääntyy, koska TE-keskus saa päättää mitä haluaa laista riippumatta. TE-keskuksen virkailijaa ei saa oikeuteen vastaamaan suosituksestaan vaan paska iskeytyy sen päätöksen noudattamiseen sidotun virkamiehen niskaan.

  Kokoomus loi TE-keskukset mahdollistaakseen tällaisen lainsäädännön ohittamisen ilman, että oikeutta valituksiin on muuta tietä kuin normaali käräjäoikeus. Ja se tie on torpattu nostamalla oikeudenkäyntikulut taviksien saavuttamattomiin yhdessä Käräjäoikeuksien todella mielivaltaisten TE-keskusten kaltaisten päätösten kanssa eli on pakko varautua 2-3 oikeusasteen kuluihin.

 5. 5

  sanoo

  Tyypillinen työttömien ihmisten ihmiskäsitystä populistisella vouhaamisella syövyttävä p-juttu, jollaisia näkee julkisen palvelun yhtiön uutisvirrassa pelkästään siksi, että keski-ikäisten, keskimittaisten ja keskinkertaisten päivätyöihmisten joukko alati vain kapeutuu. Heidän turvattu ja oman kuvitelmansa mukaan varmaan vielä johtavakin asemansa yhteiskunnassa ei tätä tahtia enää pitkään säily. Keskiluokaksikin ovat itseään jossain vaiheessa tiettävästi kehuneet. Kun kunnanjohtajan sanomisia ja sanomisten selostuksia luki, ei oikein tiedä että pitäisikö olla surullinen vai nauraa, kun aikuinen ihminen menettää noin täydellisesti arvokkuutensa ja myötäelämisen kykynsä nolaten itsensä täysin.

  Joskin jotain jäi epäselväksikin. Kun pohdinta koskee savitaipaleisen kohta entisen työttömän mahdollisesti tulevan työmatkan taittamista Lappeerantaan, johtui mieleeni että mitäs jos kunnanpaasin pohdinta oli sittenkin nyansoidumpi kuin mitä luulemme? Jospa tekopyhää naamaa näyttävä yleläinen, joka muka on niin paljon silkkaa kurapetteriä ylempi olento, juoksutti kunnanjohtajan päin seinää mediallisen myyvyyden tähden tehdyllä kärjistyksellä, joka on vain ohuesti journalistinen tuote, jos on lainkaan. Eikä sille omisteta montaakaan ajatusta, että arkitasolla tuli usutettua ihmiset tappelemaan keskenään, annettiin ei ihan täyden nollankaan inputti vakavan yhteiskunnallisen ongelman ratkaisuun ja edistetään yhden alisteisessa asemassa olevan ihmisryhmän huonoa kohtelua.

 6. 6

  ekoseppo sanoo

  Tätä on ollut olemassa jo pitkään, modern day slavery.

 7. 7

  Olli Kuhtaja sanoo

  Ymmärsinkö oikein, että työmarkkinatuki huomioiden tuntipalkka on siis vähintään tuo 10 euroa? Eikö ongelmana ole silloin tämä vastikkeeton tuki, eikä se, että työstä maksetaan palkkaa. Haen siis sitä, että voisimme rajoittaa työmarkkinatuen kestoa.

  Mitä jos kuntouttavasta työtoiminnasta saisi jatkossa vähintään nykyistä työmarkkinatukea vastaavan suuruista korvausta palkkana, ja työmarkkinatukeen tulee maksimipäivät, jonka jälkeen kuntouttavaan työtoimintaan on osallistuttava (tai pärjättävä ilman tukea). Kunnille tai muulle taholle tulisi toki sitten asettaa velvollisuus kuntouttavan työtoiminnan tarjoamiseen.

  Eikö tällä mallilla päästäisi näistä nykyisistä kannustinloukuista eroon, eli työn vastaanottaminen olisi kannattavaa? Osallistumalla tietyn ajan kuntouttavaan työtoimintaan, ansaitsee taas oikeuden työmarkkinatukeen. Tavoitteena on tietysti ”oikea” työllistyminen, eikä siirtyminen takaisin työmarkkinatuen piiriin. Itse olen työllistynyt kuntouttavan työtoiminnan kautta ja yli 8 vuotta ollut nyt samassa paikassa ihan ”oikeissa töissä”, eli systeemi kyllä toimii.

  • 7.1

   stunned sanoo

   Käsitteiden sotkeminen auttaa varmaan piilottamaan työttömyyden, mutta muuhun siitä ei ole. Ongelma on se, että nämä työllistämispaikat eivät ole työsuhteisia hommia. Ilmaista työtä tekevät eivät saa eläkekarttumaa, työterveyshuoltoa tai lomia.

  • 7.2

   LL sanoo

   Työmarkkinatukea vastaava määrä palkkana? Eli pakolliseen työtoimintaan osallistuvan noin 700 euron (brutto) etuus muutettaisiin kuukausipalkaksi, josta maksettaisiin myös tyel- maksut. Työttömyysetuuden maksaa valtio ja kunnat. Kuka maksaisi työtominnassa olevan palkan? Työnantaja vaiko valtio? Vai kunta joka velvoitettaisiin järjestämään työtoiminta?

   700 euron kuukausipalkka on nin pieni, että sen lisäksi on halpatyöläisen haettava asumistukea ja mahdollisesti myös toimeentulotukea. Sama raha voitaisiin tietenkin maksaa palkkana.

   Tapio Iso-Mustajärvi lupaa kympin tuntipalkan työpajatyöstä. Se on noin 1600 euron kuukausipalkka. Kyllä sillä palkalla saisi työttömät töihin. Mutta taisi Tapio puhua palturia. Kyse onkin työstä, josta ei makseta ollenkaan palkkaa vaan ainoastaan ruokarahana 9 euroa työpäivältä.

   Näin se käy. Työttömiä tarvitaan! Laittamaan kuntien talous kuntoon. Ja myös valtion. Kuuntelin juuri eduskunnan kyselytuntia.

   Työministeri Lindström ja sosiaaliministeri Mäntylä olivat vastaamassa kysymyksiin ansiosidonnaisen leikkaamisesta. Ei ole rahaa! kiljui Lindströn hermostuneena. Kummatkin hokivat mantraansa: työtöntä pitää aktivoida enemmän ottamaan vastaan työtä. Työttömyysturva passivoi. Luulevat, että kun toimeentuloa leikataan työttömät suorastaan ryntäävät töihin. Pelastamaan valtion.

   Puhuisivat totta. Suomesta tehdään nyt halpatyövoiman maa. Ilmaistyön puolestapuhujia on niin kauan, kun asia ei koske omaa elämää. Jonkun vuoden sisällä saattaa tulla mahdollisuus kokea sekin. Yhä useammalla.

   • 7.2.1

    maarit korhonen sanoo

    Juurikin näin, katselin myös kyselytunnin, säälittävää sepustusta Lindströmiltä, entiseltä paperimieheltä, lisäksi uikuttaa jo toistamiseen, kuinka häntä syytetään milloin miksikin, niin, ihan syystäkin!

  • 7.3

   Arttu sanoo

   Olli Kuhtajan malli: ”Mitä jos kuntouttavasta työtoiminnasta saisi jatkossa vähintään nykyistä työmarkkinatukea vastaavan suuruista korvausta palkkana, ja työmarkkinatukeen tulee maksimipäivät, jonka jälkeen kuntouttavaan työtoimintaan on osallistuttava (tai pärjättävä ilman tukea). Kunnille tai muulle taholle tulisi toki sitten asettaa velvollisuus kuntouttavan tyrkötoiminnan tarjoamiseen.”

   Eihän tuossa muuttuisi mikään, koska 500 päivän jälkeen on osallistuttava kuntouttavaan työtoimintaan nykyisinkin tai tulee karenssi. Tai oikeastaan yksi asia muuttuisi: mallissasi puhut palkasta. Palkka kerryttää työeläkettä toisin kuin työmarkkinatuki + 9 e/osallistumispäivä.

 8. 8

  maarit korhonen sanoo

  Tälle asialle oikeasti pitäisi alkaa tekemään jotakin, laki täytyy saada muutettua, mutta miten? meidänkin kunnassamme on tällainen samanlainen paja ja ihan vastaavaa orjatyövoimaa siellä käytetään ja yksityisiltä voi tilata kotiorjan vaikka aidan rakentamiseen, siellä on ihan ammatti-ihmisiä moneltakin alalta, minuakin sinne jo häärättiin, en suostu kuin viimeisessä pakossa, sillä siitä ei eläkettä kerry, pitäisi ainakin eläkekertymää olla, orjatyöstäkin, ihmisoikeudet eivät tässä toteudu; sakulta piti kysymäni, että tiedätkö voidaanko ansiosidonnaisella olevaa ”pakottaa” tähän orjatyöhön, kun kuntouttavassa laissa puhutaan vain työmarkkinatuesta ja sossun asiakkuudesta? yritin liitolta kysyä, mutta eivät ymmärtäneet, en saanut vastausta.

  • 8.1

   Saku Timonen sanoo

   Ei voida. Aktivointitoimet kohdistuvat työttömään vasta 180 päivää ansisidonnaisen päättymisen jälkeen.

   • 8.1.1

    maarit korhonen sanoo

    Kiitos, joku sentään tietää ja vastaa, te-toimiston asiantuntija leikki närkästynytty, kun ilmoitin, etten ole kiinnostunut ja aion hukata aikani oikean työn hakuun, kehtaavat kysellä lomakkeella vielä onko tarvetta päihdehoitoon, velkaneuvontaan, terveystarkastukseen, mikä sinällään hyvä, mutta sen osaa itsekin vaatia terveyskeskuksesta, sitten tarjottiin työtoiminnan piikkiin uimalakäyntejä ja kävikin ilmi, että bussi on jo täysi viikoittain, työvalmentaja kuntouttavasta työtoiminnasta tuntui ymmärtävän, kun sanoin suoraan, että minua ei tule näkemään siellä ennenkuin viimeisessä pakossa, haluan oikeaa työtä, oikealla palkalla ja jonkunlaisen eläkkeenkin mieluusti joskus, pajoja olisi riittänyt vaikka muille jakaa, ei ihme, että tämä kunta ei enää työllistä ketään, lukuunottamatta, hoitajia, lääkäreitä ja opettajia!

 9. 9

  Ilona sanoo

  Hyvä, että tuli tämäkin väärä tieto oikaistua. Aamulla jo ihmettelinkin juttua, jossa ukko motkotti, ettei työ 10 euroa tuntipalkalla kelpaa. Vaikka – olisihan se pitänyt arvata; ettei kyseessä ole ”työ” eikä ”tuntipalkka”. Niin tavallista.

 10. 10

  sanoo

  Ja täysin oma lukunsa on tuo Ylen jutun naurettavan huono otsikkoprovo, jossa yritetään jotain käsittämätöntä pelkohäpäisykierrettä. Jos ei ole keskiluokkaisen ihmisen käsitystä ”kunnon kansalaisuudesta”, häpäisy ei yksinkertaisesti tehoa, koska sellaiset ihmiset eivät normita itseään työnteon kautta. Häpäisy taas monottaa ”olet mamuakin huonompi” -nappiin, mutta jos se nyt myyntikielisesti sanottuna olisikin hot button jollekulle, näin äärimmäisen kielteisessä asiayhteydessä sen vihan voimin ei todellakaan lähdetä töihin. Kyllä se on ihan astalosta päähän ja teräesineestä kylkeen -raivo mikä sillä saadaan esiin. Kunnanjohtajaa tai jutun tehnyttä toimittajaa en tunne, siksi en osaa varmuudella lausua että eivätkö he älyä monen pojitelleen, homotelleen tai nauraneen väärässä paikassa….Itsensä kuoliaaksi…Kirjaimellisesti. Nauran itsekin otsikon huonolle provolle, koska tiedän mihin se perustuu ja uskottelen itselleni, että kukaan oikeasti elämänhallinnaton, itsetunnoltaan alentunut tai impulssikontrolliltaan heikko riskihenkilö keihin tälläinen vielä tehoaa ei julkisen palvelun yhtiön ns. uutisia seuraa. Mutta ei se sitä vähennä vähääkään, että Kunnanjohtaja: Työ ei kelpaa suomalaisille – ”turvapaikanhakijoille varmasti kelpaa” on minusta hirveän rumasti sanottu ja apinoi ihan silkan henkisen väkivallan menetelmiä. On se kyllä aika hitonmoinen provo ja toivoa sopii ettei tällä tiellä jatkettaessa mitään vakavaa satu!

 11. 11

  Oona sanoo

  Heippa Saku!
  Aina välillä luen sun blogia kun joku sitä ahkerasti facebookissa linkkailee mun feediin. Elämäni aikana olen saanut kuukauden ajan työttömyystukia, joten hirveästi en näistä kaikista koukeroista ymmärrä, muuta kun juuri sen , että niitä koukeroitahan riittää.

  Haluaisin nyt heittää sua tälläisella ajatuksella:
  -Ajatellaan että sulla olis soveltavan työtoiminnan kannalta ideaali tilanne eli neljänä päivänä viikossa neljä tuntia päivässä töitä. Se tekee karkeasti 16pv/kk ja 64h/kk. Työtoiminnasta saa silloin 144€/kk.
  -Työmarkkinatuki ennen korotuksia on 702€/kk. Ja tässähän ei myöskään ole nyt laskettuna muita etuisuuksia kuten lapsilisät ja asumistuet mukaan ollenkaan.
  -Näin ollen sun tulot ennen veroja (joka kai on jotain 20% luokkaa) olis 846€/kk ja kun sulla olis töitä 64h/kk tulis sun tuntipalkaksi 13,22€/h.

  Mun mielestä yli 13€ on aika hyvä tuntipalkka. Totta kai ymmärrän että tää on ideaali tilanne, jossa saat parhaan mahdollisen tuntipalkan sun tekemälle työlle. Vertailun vuoksi kerron oman tuntipalkkani. Olen kokopäivätöissä ja työskentelen myyjänä. Mun tuntipalkkani on suunnilleen 13,50€.

  Mullahan on hieno tilanne, koska mulla on kokopäiväinen työpaikka. Aika paljon tunnen ihmisiä, jotka tekee useampaa osa-aika hommaa, jotta tulisivat toimeen. Sen takia tuntuukin aika hassulta, että joillekin tuntuu niin pahalta tehdä töitä rahan eteen, kun toisille se on itsestäänselvyys.

  • 11.1

   Saku Timonen sanoo

   Pitää ottaa huomioon myös se, että kuntouttava työtoiminta ei ole työsuhde. Siitä ei kerry eläkettä, vuosilomia eikä mitään muutakaan työsuhteen etuja.

  • 11.2

   PeelsePuupi sanoo

   Eikä ole oikeutettu työterveydenhuoltoon. Lisäksi pitää kai ottaa myös huomioon, mitä eläminen ylipäätään maksaa, eli tuleeko tuolla 846€:lla toimeen (ei tule, koska kyseinen henkilö olisi oikeutettu toimeentulotukeen). Huomioi myöskin, että työmarkkinatuesta menee tosiaan se 20% vero (ylläpitokorvauksesta ei veroa mene). Itse todennäköisesti maksat omista ansioistasi veroa jotain 10 – 15%:n väliltä. Myös pitää mainita, että aina ylläpitokorvatussa työssä oleva henkilö ei voi valita itselleen tuota neljän tunnin ideaalia työaikaa, vaan työaika voidaan määrätä esim. 6 – 8 tunniksi per päivä. Tällöinhän laskelmissasi oleva tuntipalkka jo putoaisi huomattavasti.

  • 11.3

   LL sanoo

   1. Työmarkkinatukea ei makseta kalenterikuukausittain. Se maksetaan 4 viikon jaksoissa ja tuki maksetaan vain arkipäiviltä. Päiväraha on nyt 32.80 josta otetaan 20%:n tulovero. Netto: 26.24 x 20 pvää = 524.80.
   2. Asumis- ja toimeentulotukea voi hakea jokainen siihen oikeutettu. Monet työssäkäyvät hakevat jompaa kumpaa tai jopa kumpaakin tukea.
   3. Palkkatyössä kertyy eläke ja on muitakin etuuksia. Verotuksessa saa mm työtulovähennyksen.

   • 11.3.1

    maarit korhonen sanoo

    Juurikin näin, työmarkkinatuki on vain vähän päälle viisisataa euroa, kun saat vähän enemmän niinkuin ansiosidonnaisella, et saa edes asumistukea, niinkuin minulle kävi, asumistukeen on ovelasti kytketty tämän vuoden alusta ns. perusomavastuu, joka heitti minut tuen saannin piiristä ulos, samoin toimeentulotuen, ei siis kannata kadehtia, teltta-asuminen odottaa, et saa kerrytettyä eläkettä, et työterveyshuoltoa, lääkärille saa jonottaa viikkokausia, ei ole varaa harrastaa, ei syödä terveellisesti, lisäksi ammatinvalintakysymys on se tienaaminenkin, jos olisin vielä nuori, en jäisi pienipalkkaiseen kaupan alan työhön, työttömyys ei ole oma valinta eikä itsehankittua, masennus ja epätoivo vaihtelevat päivittäin, sinulla ei ole työyhteisöä, ystävät häviävät, kun sinulla ei ole rahaa lähteä heidän kanssaan rientoihin, parisuhteen muodostamisen kannaltakaan et ole ”himotuimmasta” päästä työttömänä, ja tosiaan, työtulovähennyksiä ei ole, mutta 20% saa silti maksaa veroja pienestä tuesta, minäkin siitä jo maksanut veroina yli kolmekymmentä vuotta, samoin jäsenmaksuja liitolle!

     • 11.3.1.1.1

      LL sanoo

      Se osa etuudesta joka hakijan on itse maksettava. Toimeentulotuki korvaa osan ainakin asumistuen omavastuusta.

  • 11.4

   LL sanoo

   Sosiaaliturva ei ole sama asia kuin palkka. Niitä ei pidä sotkea toisiinsa. Työstä on aina maksettava palkka.

  • 11.5

   Oona sanoo

   No juu, eläkehän ei kerry, sitä ei voi kiistää. Mutta terveydenhuolto kyllä pelaa myös työttömällä. Oikein innostuin iltapuuhikseni tutkimaan paljonko asumistuki ja toimeentulotuki ovat. Jos tämä minun kuvitteellinen työttömäni maksaisi vuokraa 500€/kk olisi asumistuen määrä 337€. Toimeentulotuki on 485,50€/kk. Tällöin henkilön kuukausitulot ennen veroja olisivat 1668€, 20% veroprosentilla nettotulot 1334€/kk. Minun veroprosenttini on 16%. Niiden eläkkeiden ja muiden jälkeen tililleni rapsahtaa kuukaudessa 1550€/kk. Sosiaaliturva ei ole sama asia kuin palkka mutta kyllä niistä aikalailla saman verran tienaa.

   • 11.5.1

    Saku Timonen sanoo

    Älä laske sitä toimeentulotuen enimmäismäärää automaattisesti tulevaksi tueksi. Perusosa on aina laskennallinen ja perustuu kaikkien käytettävissä olevien varojen ja hyväksyttävien menojen erotukseen.

    • 11.5.1.1

     LL sanoo

     Eikä asumistuen todellista määrää voi Kelan laskuilla tietää. Se on arvio. Voihan sitä aikansa kuluksi leikkiä mielikuvitusleikkejä. Sama juttu toimeentulotuen kanssa.

     Oona, EI tienaa samanverran kuin sinä, noin parin tuhannen euron kuukausipalkalla. Toisekseen. Näitä kaikkia eri tukia haetaan kolmesta eri paikasta. Likikään kaikki työttömät eivät hae toimeentulotukea, ja osa ei ole edes siihen oikeutettuja. Työmarkkinatukea voidaan leikata 20% tai 40% tai mätkäistä karenssi. Nämä eivät ole ihan niin yksinkertaisia asioita kuin moni kuvittelee ja luulee tietävänsä.

   • 11.5.2

    PeelsePuupi sanoo

    Terveydenhuolto ei todellakaan pelaa työttömällä. Pitäisi teoriassa pelata, mutta kun käytännössä ei pelaa.

    • 11.5.2.1

     maarit korhonen sanoo

     Juurikin tässä jonotan viikon terveyskeskukseen, siitäkin ona maksettava työttömänä, työnantajan työterveyskäynnit eivät maksa mitään, se on luontaisetu, ja ne lääkkeetkin maksavat……..

    • 11.5.2.2

     Oona sanoo

     Pelaako se huonommin kuin vaikka opiskelijan tai eläkeläisen terveyshuolto?

     Ja Maarit, työterveyden huolto ei ole ilmaista vaan sen maksaa sinun työnantajasi. Lääkkeittäsi ei kai missään skenaariossa maksa kukaan muu kuin sinä itse. Paitsi tietysti Kela osan.

     • 11.5.2.2.1

      Noora sanoo

      Oona, yliopisto-opiskelijana maksan yliopiston jäsenmaksun osana YTHS:n maksua, joka oikeuttaa minut terveydenhuoltoon YTHS:llä.

      Olen ollut opiskeluaikanani todella tyytyväinen heidän palveluihinsa, ja väittäisin palvelun olevan selvästi parempaa kuin kunnallisessa terveyskeskuksessa. Jonotkin ovat lyhyemmät, vaikka hammaslääkäriin haluavat kaikki.

      AMK-opiskelijoiden tilannetta en tiedä (käsittääkseni ovat julkisen terveydenhuollon varassa), ja eläkeläisten terveydenhuollosta minulla ei ole hajuakaan. Mutta yliopisto-opiskelijana siis minun terveydenhuoltoni ainakin on selvästi paremmassa kunnossa kuin työttömän.

      Lisäksi minun on vaikea ymmärtää, miksi se, että minun terveydenhuoltoni ei välttämättä olisi hyvää, pitäisi tarkoittaa sitä, että työttömälläkään ei saisi olla hyvää terveydenhuoltoa. Opiskelijat kuitenkin keskimäärin ovat nuoria ihmisiä, joilla väestön tasolla pitäisi olla kohtuullisen vähän terveysongelmia muihin väestönryhmiin verrattuna.

     • 11.5.2.2.2

      LL sanoo

      Työterveyspalveluita tuetaan julkisin varoin, aika moni työssäkäyvä ei tätäkään etuutta myönnä saavansa.

     • 11.5.2.2.3

      LL sanoo

      Oona, tiesitkös että työterveyshuolto on lakisääteistä toimintaa ja siksi Kela kustantaa siitä osan? Työnantaja osallistuu siihen vain niiltä osin kuin laki määrää ja velvoittaa.

     • 11.5.2.2.5

      maarit korhonen sanoo

      Nyt puhuttiin työssökäyvistä ja työttömistä, ei tässä keskustelussa tarvitse kaivaa opiskelijoita ja eläkeläisiä mukaan, ei pelaa heilläkään, tiedän äidistäni! Työnantajat saavat työterveyshuollon järjestämiseen tukia, helpotuksia sun muuta, paskat ne sitä maksa, se on vain lakisääteinen juttu isommille työnantajille, pienemmissä marssitetaan työntekijät terveyskeskukseen, olen kyllä siitäkin hoidasta veroissani maksanut kolmenkymmenen vuoden aikana pitkän sentin, semminkin kun olen siellä käynyt vain n. kérran viidessä vuodessa.

     • 11.5.2.2.6

      Oona sanoo

      Olenko siis ainoa ihminen, jonka mielestä julkinen terveydenhuolto on ihan hyvää? Ilmeisesti minulla ja läheisilläni (ihan niistä opiskelijoista mummoon ja vaariin) on käynyt järjetön munkki, koska minulla ei nyt juuri ole mitään hampaan kolossa. En tiedä miten teidän asuinpaikoillanne on terveyspalveluiden laskutus järjestetty mutta meillä perus lääkäriaika on ilmainen. Hammaslääkärissä olen käynyt yksityisellä koska en jaksa jonotella ja taksat on loppujen lopuksi aika lähellä kunnallista.
      Mitä noihin työterveyspalveluihin tulee, niin kela korvaa niistä suurinpiirtein puolet. Koska työterveys useimmiten ostetaan yksityisiltä lääkäriasemilta on niiden hinnoittelukin korkeampi kuin kunnallisella. Lisäksi työterveydenhuoltosopimuksia on monentasoisia. Joillakin firmoilla saattaa olla todella hyväkin soppari, mikä korvaa mekein mitä vaan. Toisilla taas on todella suppea terveyshuolto niin että joudut joka tapauksessa asioimaan julkisella puolella. Vaikka työterveys on lakisääteistä niin se ei kyllä vaikuta mitenkään siihen tosiasiaan että työnantaja maksaa (hyvä on) PUOLET työterveydenhuollosta.

    • 11.5.2.3

     AMK sanoo

     Työttömällä ei todellakaan terveydenhoito pelaa:esim. itse olin terkkarissa,missä lääkäri kyllä halusi auttaa minua,mutta lääkäri tarvitsi konsultointia ja konsultin kuulleessaa että olen työtön oli tokaisu menköön töihin .Niin jäi minut työkykyiseksi auttamiset. Ja siinähän mennään 7 vuotta jo viiden kuukauden karenssilla.12 vuotta tyttömänä olin toki vuoden myös sairauslomallakin mutta sairausloman sain yksityislääkäriltä ”TE,tsto maksoi lääkärissä käynnit”Mutta TE:STO eivät halunneet minua työkyky arviointiin koska nähtävävästi heillä oli jo tieto ”KUNTOUTTAVASTA TYÖTOIMINNASTA” Jossa työkyvyttömät kuntoutuvat tehtyään ilmaisia töitä.Ihan kuin joissakin laissa sanotaan tai sanonnoissa työ on parasta lääkettä.En ole parantunut vieläkään krooninen sairaus,mutta päättäjien mielestä se parantuu kun olet tarpeeksi kauan tuloton.

   • 11.5.3

    maarit korhonen sanoo

    Todellakin kuvitteellinen tuo Oonan työtön, täällä on ihan oikea eikä kuvitteellinen työtön, en asu vuokralla, minulla on asuntovelkaa ja en todellakaan saa asumistukea yhtään latin latia, vaikka asumiskuluni ylittävätkin tuon 500 euroa, silloin kun pankki vaatii myös lainanlyhennyksiä, luonnollisestikaan yhteiskunta ei maksa sinun lainaasi, tästä johtuen niitä ei oteta huomioon asumistukilaskelmissa, kannattaa muistaa, että moni jäädessään työttömäksi on ottanut velkaa ja ostanut asunnon iät ajat sitten ja siitä ei niin vain lähdetä läiskimään työttömyyden vuoksi, katto pitää olla ihmisellä pään päällä! Mistä ihmeestä saat 1668 euron kuukausitulot?? Aivan uskomatonta matikkaa, minun laskuoppini mukaan jään työttömänä joka kuukausi -500 euroa miinukselle, kun minulla ei ole työtä, mikään instanssi ei myöskään ota huomioon luottokorttilaskujani, jolla yritin elättää itseni työttömyyden alkaessa, jos marssit sossuun, niitä ei huomioida, mutta ne on maksettava silti, uskollisesti yritin pärjätä pitkään ns. omillani, enkä yhteiskunnan tuilla ja näin ostin korteilla ruokaa, niitä ei nyt vain sitten missään oteta huomioon, kun ne ovat täysi ja kuukausilyhennykset huikeat, tässä yhteiskunnassa korostetaan omaa pärjäämistä mahdollisimman pitkään ja myös sitä, että toimeentulotuki on ihmisen viimesijainen tuki, mutta kun sinne menet, et omistusasunnossa asuvana ole oikeutettu samanlaiseen apuun kuin vuokralla, nimittäin minäkin leikin laskurin kanssa, jos asuisin vuokralla, saisin 200 euroa asumistukea, nyt en saa mitään, eli meidän yhteiskunnan varoilla kyllä tuetaan niitä asunnon omistajia, jotka vuokraavat asuntoja, suoraan tulonsiirtona heille menee nämä asumistuet, ja he kyllä kasvattavat omaisuuttaan siinä samalla, jotka ovat sijoittaneet asuntoihin vuokrattavaksi, minulla ei ole kuin yksi asunto ja siihenkään en saa mitään tukia nyt, jossa olen asunut yli 20 vuotta, maksanut veroja yli kolmekymmentä vuotta, myös muiden puolesta, sillä en ole saanut koskaan lapsilisiä, en vaippalisiä, en mitään, mitä lapsia tekevät ihmiset saavat, olen vain maksanut muidenkin puolesta, nyt kun itse tarvitsisin apua, on kaikki tukiluukut tukittu, tämäkö yhteiskunta yksinasuvien paratiisi? Ei millään tavalla, sossustakin sanottiin aikoinaan, että kaikki harkinnanvarainen tuki kohdistetaan lapsiperheisiin, ikäänkuin minulla ei olisi ihmisoikeuksia ja oikeutta saada tukea edes kerran elämässäni, kun työttömyys rokottaa, nimittäin Oona, jotkut ovat elämässään kerenneet jo maksamaan useita kymmeniä vuosia omasta ”turvastaan” elämäntilanteen mahdollisesti muuttuessa, tämä järjestelmä ei ole oikeudenmukainen, millä sinä kuvittelet, että elän, jos seuraavat kymmenen vuotta ennen eläkeikää, olisin vain kuntouttavassa työtoiminnassa tehden ilmaista työtä, josta ei kerry eläkettä? Pienellä eläkkeellä joutuisin todellakin kaikkien tukiluukkujen jonoon ja taas syömään yhteiskunnan varoja, ihan parempi olisi kun kaikille olisi tarjolla oikeaa työtä ja olisi sinunkin kassallesi varaa tulla maksamaan ruokaostoksistaan, nimittäin, jos kaikki ovat kuntouttavalla työtoiminnalla, kellään ei ole varaa käydä kaupoillakaan ja siten emme tarvitse myyjiä emmekä kassojakaan pitkässä juoksussa, kannattaa tutustua muutamaan työttömään ja heidän elämäänsä, minne päivä ei paista kovin usein!

    • 11.5.3.1

     Laura sanoo

     Itse tiedustelin tätä alkuvuodesta eräältä tutultani. Hänen työttömyystuki on 524,80 ja asumistuki (ei pääkaupunkiseutu) 163,80, sillä Kela kyllä maksaa asuntolainan koroista, oliko se nyt 75 % ja kaikenlaisesta muusta myös. Yhteensä tämä on 688,60 egeä, siis nettona ja vuodessa se tekee 8263,30 egeä nettona.

     Maaritin kannattaa nyt äkkiä mennä Kelan sivulle laskemaan asumistukensa määrä ja tämän jälkeen marssia Kelaan selvittämään asia. https://easiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication

     Oonalle sen verran, että ei työtön voi tehdä 64 tuntia 10 egen palkalla duunia, sillä se vaikuttaa tukiin. 300 euron kohdalla menee raja, mitä työtön saa tienata, ilman että hommat menee plörinäksi.

     • 11.5.3.1.1

      Laura sanoo

      Vielä tarkennukseksi, siis että esimerkkihenkilöllä on oma asunto ja asunnosta asuntolainaa..

     • 11.5.3.1.2

      LL sanoo

      ”Kela kyllä maksaa asuntolainan koroista.” Ei maksa. Kela ottaa huomioon asumistukea laskettaessa mahdollisen asuntolainan korot hakijan menoina, eikä siis maksa niitä. Ottaa huomioon on aivan eri asia.

      Kerroppa myös Laura tämän tuttavasi (tai mielikuvitusolennon) kaikki kulut ja menot, niin päästään lähemmäs todellisuutta. Myönnetystä asumistuen määrästä voi myös päätellä, että hakijalla on muitakin tuloja kuin vain työttömyysturva.

      Kerro, miten köyhän pitäisi elää? Kadullako, silloin kun tulot ei riitä edes vuokraan. Vai missä? Parakkikylässä?

     • 11.5.3.1.3

      LL sanoo

      ”Maaritin kannattaa nyt äkkiä mennä Kelan sivulle laskemaan asumistukensa määrä ja tämän jälkeen marssia Kelaan selvittämään asia. ”

      Lauran kannattaa lopettaa neuvojen antaminen. Kelan nettilaskurilla saa a r v i o n mikä s a a t t a a olla tuen määrä. Sen antamaan laskelmaan ei voi vedota, jos Kelan päätös poikkeaa siitä.

    • 11.5.3.2

     LL sanoo

     Maarit, näitä lauroja ja jarppia ynnä muita tyhjäpäitä on myös eduskunnassa. Kiitos hyvästä kirjoituksestasi, siihen on helppo yhtyä. Totuus ei ole tämän vaikeampaa.

     • 11.5.3.2.1

      Laura sanoo

      Kannattaa LL vetää aina välillä henkeä, ennen kuin alkaa keuhkota.

      ”Kela kyllä maksaa asuntolainan koroista.” Ei maksa. Kela ottaa huomioon asumistukea laskettaessa mahdollisen asuntolainan korot hakijan menoina, eikä siis maksa niitä.”

      Jos Kela antaa sinulle 75 % asuntolainasi koroista, jos et vielä saa maksimi asumistukea, niin on aikamoista saivartelua väittää ettei Kela maksa korkojasi. On tietysti oma mokasi, jos vedä nämä rahat, vaikka suoneen tai mihin ikinä lystääkään.

      Vastasin Maaritin alla olevaan kohtaan, sillä minua todellakin ihmetyttää, miksi hän ei saa asumistukea.

      Todellakin kuvitteellinen tuo Oonan työtön, täällä on ihan oikea eikä kuvitteellinen työtön, en asu vuokralla, minulla on asuntovelkaa ja en todellakaan saa asumistukea yhtään latin latia, vaikka asumiskuluni ylittävätkin tuon 500 euroa, silloin kun pankki vaatii myös lainanlyhennyksiä

      Maarit antaa ymmärtää, että omistusasuntoon ei saisi tukia, vaikka asia ei todellakaan näin ole.

      nyt en saa mitään, eli meidän yhteiskunnan varoilla kyllä tuetaan niitä asunnon omistajia, jotka vuokraavat asuntoja, suoraan tulonsiirtona heille menee nämä asumistuet, ja he kyllä kasvattavat omaisuuttaan siinä samalla, jotka ovat sijoittaneet asuntoihin vuokrattavaksi, minulla ei ole kuin yksi asunto ja siihenkään en saa mitään tukia.

      Henkilö, josta puhun asuu n. 50-60 m2 kaksiossa ja hänellä ei ole pääomatuloja.

      Aikamoista meuhkaamista täällä kyllä. Kannattaa oikeasti osan kommentoijista käydä välillä ulkona aurinkoa tsiikamassa, niin voi se turha agressiivisuus lähteä johonkin muualle kuin keskustelupalstoille.

      Toivoisin todella, että Maarit tulee ja selittää tilanteen, niin voimme ymmärtää asiaa paremmin, mutta LL:n kanssa keskustelu ei tätä tilannetta kyllä varmasti avaa. Olen, siis nähnyt kyseisen tukien saajan tiliotteen, joten informaationi on faktaa.

      Täällä vielä Kelasta ja asumistuesta. http://www.kela.fi/kohtuulliset-asumismenot_omistusasunto
      ja täällä http://www.kela.fi/tulot-ja-omaisuus_tulot

      Meidän tulisi nyt tietää syy siihen, että miksi Maarit ei saa asumistukea? Ei LL:n pätemisetarpeeseen ja pahaan oloon. Näkyy nämä mielenterveyspalveluiden leikkaukset täällä keskustelupalstoillakin turhan hyvin… Miten paljon parempi paikka maailma olisikaan, jos keskusteltaisiin faktoista ja asiallisesti.

     • 11.5.3.2.2

      LL sanoo

      ”Ei LL:n pätemisetarpeeseen ja pahaan oloon. Näkyy nämä mielenterveyspalveluiden leikkaukset täällä keskustelupalstoillakin turhan hyvin…”

      Ei ole pahaolo, mitenkään erityisesti ja ulkoilmaa sekä auringonvaloa saan ihan riittävästi. Pidän hyvää huolta itsestäni. Mitä pätemistarpeisiin tulee niin sinulle voi ainoastaan sanoa: katso itseäsi, tunne itsesi. Mitä vähemmän projektioita ihminen tarvitsee sitä terveempi on. Sijoitat ihmiseen (minuun), jota et todellisessa elämässä tunne, ominaisuuksia ja asioita jotka ovat vain oman mielesi heijastuksia ja eivät liity minuun tai elämääni millään lailla.

      En pidä mieleltään terveen ihmisen merkkinä, että on pakkomielteisen kiinnostunut työttömien sosiaaliturvasta esittääkeen niistä omia fantasioitaan. Tai väitteitä, joilla ei ole mitään tekemistä niiden ihmisten kanssa joita kyseiset asiast koskevat ja jotka oman elämänsä kautta saavat olla esimerkiksi kaikenlaisen paskanjauhamisen kohteena. Laura, olet puhunut vain muista. Et siitä miten nämä asiat ylipäätään koskevat sinua, ja koskevatko lainkaan.

      Tunnen työttömyyttä itse kokeneena nämä tukisysteemit paremmin kuin sinä, jolla ei ole mitään muuta kuin nettilinkit. Ne eivät ole sinun omaa tietoasi eikä ymmärrystäsi vaan ainoastaan linkkejä.

      Ja lopuksi. Kun ihminen alkaa puhua itsestään kolmannessa persoonassa ”me” niin se kertoo jotain aivan oleellista Hänestä.

   • 11.5.4

    Kissa sanoo

    Asumistuen maksimimäärä yksinasuvallehan on noin 276 euroa kuussa. Se ei siis ole tietty % vuokrasta, vaan Kelan määrittämästä maksimivuokrasta, joka käytännössä kaikissa suurissa kaupungeissa on aivan liian alhainen vastatakseen todellisia asumiskuluja.

    • 11.5.4.1

     Päivi Pylkkerö sanoo

     Tuo ei voi olla maksimimäärä, koska itse asun yksin ja saan 60e enemmän. ja ennen kuin joku ehtii kadehtimaan, niin tuo summa ei todellakaan ole koko vuokra, vaan loppu maksetaan sitten työmarkkinatuesta. Mutta tosiaan, riippuu asuinkunnasta, mikä summa katsotaan kohtuullisiksi asumiskuluiksi.

     Minä en ymmärrä, miten jotkut täällä luulevat, että toimeentulotuki tulee jokaiselle työttömälle ja vieläpä täysimääräisenä kuin manulle illallinen. Ei todellakaan tule.

   • 11.5.5

    MitäsIhmettä sanoo

    Nyt oli Oonalta aika sekava kirjoitus josta ei selviä koko kaava millä olet tuon laskenut. Maksimi asumistuelle+työmarkkinatuelle on noin 850€/kk verojen jälkeen (ei ole senttejä tässä juuri saatavilla, mutta 20% työmarkkinatuen verotuksen plus asumistuen maksimin yhteissumma on nykyisin noin 330€ (as.tk) + 520€ (verotettu työmarkkinatuki) = n. 850€/kk josta maksetaan pois vuokra.

    Mistä ihmeestä repäisit 1334€/kk verotuksen jälkeen? Vaikka sinulla olisi oikeus toimeentulotuen perusosaan asumistuen sekä työmarkkinatuen lisäksi ym. esimerkin lukujen mukaisesti; esimerkiksi koska käteen ei jää n.480€/kk toimeentulotukilain määrittelemää perusosaa pakollisten perusmenojen (vuokra, sähkölasku) jälkeen, niin toimeentulotuessa otetaan AINA ensin huomioon asumistuki sekä työmarkkinatuki laskuissa, jonka jälkeen toimeentulotuki on vasta viimesijainen etuus, mikäli käteen ei pakollisten perusmenojen (vuokra, sähkö) jälkeen jää tuota n.480€/kk:ta.

    ET SAA siis YHDISTETTYNÄ työmarkkinatukea + asumistukea + TÄYTTÄ toimeentulotuen perusosaa; KUKAAN EI SAA. Tämä siksi, koska toimeentulotukilaskelma ottaa huomioon siis työmarkkinatuen sekä asumistuen ensin, ja siitä lasketaan vasta jääkö oikeutta osittain toimeentulotukuen perusosaan, mikäli perusmenojen maksun jälkeen (vuokra, sähkö) henkilöllä jää käteen alle 480€/kk. Tämänkin jälkeen kuntakohtaisesti vuokraan on vielä määritetty ”kohtuullinen maksimi”, jonka ylittävää osaa ei toimeentulotuessa huomioida korvattavaksi osana kuukausivuokraa.

    Itse saan työmarkkinatukea sekä asumistukea noin 850€/kk yhteensä. Tämän lisäksi saan toimeentulotukea osittaisena päälle, koska vuokrani on noin 600€ ja rapiat. Toimeentulotukea saan noin 180€/kk (osittainen); ja tämä on se ehdoton maksimi, olettaen tietysti että jaksan joka kuukausi täytellä liput ja laput sossuun. Tuki on siis yhteensä ihan maksimissaan (maksimi asumistuki, työmarkkinatuki, sekä maksimi osittainen toimeentulotuki) noin 1020€/kk ilman karenssin tuomia vähennyksiä, josta vuokraa lähtee noin 600€ ja rapiat per kk maksuun. Käteen jää vuokran n. 400€/kk kaikkeen muuhun elämiseen ja tarpeisiin; ei siis sitä toimeentulotuen osoittamaa n.480€/kk:ta, syystä että sossu on kunnassa kohtuullistanut (kuten joka kunnassa) maksimivuokran, joka itselläni menee yli rajan. Toki se, että vuokrani on hieman yli maksimin kohtuullistetun vuokran toimeentulotuessa, joka syö toimeentulotuen perusosan määrää, on ”oma valinta”; jos asuisin hieman halvemmassa asunnossa olettaen että semmoinen löytyisi, niin voisi vuokranmaksun jälkeen käteen jäädä siis tuo toimeentulotuen perusosa eli 480€/kk – tukien yhteissumma ei silti muuttuisi vaan vakiosumma maksimille olisi tällöinkin kohtuullistetun maksimivuokran suuruisella vuokralla n.1020€/kk asumistuki+työmarkkinatuki(verotettuna)+toimeentulotuki. Eli se, että vuokrani on yli toimeentulotuen kuntakohtaisen kohtuullistetun maksimin, ei tuo minulle yhtään lisää tukia suhteessa siihen, että vuokrani olisi vähän alhaisempi, juurikin kohtuullistetun maksimin suuruinen, kun nyt se on hieman yli.

    Jos kieltäydyn ilmaistyönäkin tunnetusta ”kuntouttavasta työtoiminnasta”, koska en ole sairas, saan karenssin työmarkkinatuesta ja toimeentulotuen perusosaa voidaan liekata 20% tai enintään 40% toistuvasta menettelystä, joka tarkoittaa karkeasti runsasta 100€ tai runsasta 200€ menetystä. Tämä voi tarkoittaa sitä, että käteen vuokran jälkeen jäisi noin 200-300€/kk ruokaan ym. perustarpeisiin.

    Oonan esittämä tukien yhteissumma 1334€/kk, 20% TYÖMARKKINATUEN (ei ansiosid.) verot vähennettynä käteen jäävä osuus per kuukausi on palturia, ainakin jos kyseessä on yksin asuva työmarkkinatuella oleva. ANSIOSIDONNAISTA saava voi ehkä tuohon yltää? Siitä en osaa sanoa.

    • 11.5.5.1

     Saku Timonen sanoo

     Tyypillinen virhe on laskea työmarkkinatuen, asumistuen ja toimeentulotuen maksimimäärät yhteen ja kuvitella jokaisen työttömän saavan koko potin käteen.

  • 11.6

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Työtön saa kuntouttavassa työtoiminnassa työmarkkinatuen 702€/kk ja 9 € euroa per päivä. Kuntouttavan työtoiminnan järjestäjä saa valtiolta 10,09 euroa per päivä. J0s työtön on töissä keskimäärin 21 päivää kuukaudessa, hän saa 702 + 189 = 891 euroa brutttona. Järjestäjä saa 211,89 euroa.

   Jos työtön palkattaisiin työtoiminnan sijasta työsuhteeseen hänelle voitaisiin maksaa palkkaa vähintään 891 + 211.89 = 1.102,98 euroa kuukaudessa bruttona eli yli 200 euroa enemmän.

   Kuntouttavassa työttömällä jäisi verojen jälkeen 750 euroa per kk. Jälkimmäisessä palkkatyövaihtoehdossa veroprosentti olisi 20 % alempi. Käteen jäävä tulo olisi yli 100 euroa enemmän.

   Jos kaikki työttömät palkattaisiin tuolla periaatteella kuntien palvelukseen, voitaisiin lopettaa työttömien TE-toimistopalvelut ja sillä säästettävät rahat voitaisiin jakaa edelleen palkkoina, jolloin tuo 1.102 euron kk-palkka voisi nousta vielä aika lailla.

   Miksi sitten ei järjestetä palkkatyötä vaan kuntouttavaa? Koska jälkimmäisestä hyötyvät kaikki muut paitsi työtön.

   Mitä sitten tuolla tavalla palkatut työttömät tekisivät? Tekemättömiä töitähän väitetään nytkin loputtomasti olevan, joten niitä. Se ei kuitenkaan tässä ole oleellisinta vaan se, että samoilla kustannuksilla nyt työttömät voisivat olla yhtä hyvin työsuhteessa.

   • 11.6.1

    Oona sanoo

    Työntekijä maksaa työnantajalle noin 1,6 kertaisesti palkan suuruuden. Siis jos rahaa olisi käytettävissä 1100€ voisi työnantaja maksaa työntekijälle bruttopalkkaa 687€.

    • 11.6.1.1

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Sitten voi pohtia sitä, kuinka moninkertaisesti työtön maksaa yhteiskunnalle suhteessa siihen 1.100 euroon? Se kaikki työttömyyden ympärille rakennettu byrokratia ja hallinto maksaa aika lailla. Sen kustannukset voidaan laittaa sivukuluihin ja palkkoihin.

     Mistä hait kertoimen 1,6?

     https://www.palkka.fi/palkkalaskuri/
     1.100 euron kk-palkalla ja 50-vuoden iällä sivukuluiksi tulee 240,68 euroa/kk, jotka pienenee kun ikä on 53 tai enemmän. Kertoimeksi tulee noin 1,22.

     • 11.6.1.1.2

      LL sanoo

      Kas, Laurakaan ei tiedä että työtervyshuoltoa rahoitetaan julkisin varoin. Vähäistä näyttää tietämys olevan sosiaaliturvasta muutenkin. Taitaa olla samalla heikolla tasolla kuin sosiaali- ja terveysministeri Mäntylällä jonka lausnnot viittaavaat siihen, että opinnot ovat kyllä tosiaan jääneet pahasti kesken.

    • 11.6.1.2

     LL sanoo

     Ilman muuta Oona. Kauppaketjujen kannattaakin ottaa halpatyövoimaa mieluummin kuin maksaa esim. sinulle palkkaa lisineen ja lomakorvauksineen. Tulet työnantajille liian kalliiksi. Englannissa on jo isoja kauppaketjuja, joissa työskentelee etupäässä halpatyöntekijät ja ilmaistyöntekijät. Sinä toivotat ilmeisesti senkaltaisen työelämän tervetulleeksi. Sitä saa sitten mitä tilaa.

     • 11.6.1.2.1

      Oona sanoo

      Eipä Suomessa siitä niin kaukana olla kun suuret kauppaketjut tarjoavat vakiona työntekijöilleen jopa nollasoppareita. Kukaanhan ei ole sanonut että esimerkiksi kannattaisin kuntouttavaaa työtoimintaa. Aika usein ainoa argumentti sitä vastaan tuntuu olevan orjatyövoima. Kuitenkaan tarkemmin katseltaessa nämä henkilöt eivät tee vastikkeetonta työtä vaan saavat kyllä työstään korvauksen. Se mikä siinä tietenkin harmittaa, on se että melkein yhtä suuren korvauksen saa, vaikka ei osallistuisikaan kuntouttavaan työtoimintaan. Mutta näinhän se on myös työelämä versus työtön. Kyllähän se harmittaa työssäkäyviä kun osalle ihmisistä maksetaan vastikkeettomasti rahaa. Työttömyystukien tarkoitushan on tukea työttömäksi jääneitä ihmisiä sen väliajan, että he löytävät uusia töitä. Sitä ei mielestäni olekkaan tarkoitettu elättämään ketään vuosikausia. Nykyisessä työllisyystilanteessa on vaikea saada töitä, joissain kaupungeissa vaikeampi kuin toisissa. Sen takia mielestäni pitäisi purkaa aika paljon byrokratiaa ja räjäyttää koko systeemi. Työntekemisen pitäisi olla kannattavaa ja tarpeeksi kannustavaa. Pitkälle ei voida pötkiä sillä että työttömät joutuvat laskemaan kannattaako heidän ottaa joku pätkätyö vastaan vai meneekö miinuksen puolelle.

     • 11.6.1.2.2

      LL sanoo

      Ei kannata rakentaa asetelmaa: työssäkäyvät vs työtöttömät. Nämä eri kasnalaisryhmien vastakkainasettellut palvelevat poliittista eliittiä, EK:n sylikoiria (hallitustamme) ja oikeistolaisvoittoista talouspolitiikkaa.

      Jos sinua harmittaa, että toiset saavat vastikkeettomasti rahaa, niin mikset kerro meille niistä vastikkeettomista tuista ja etuuksista ja tulonsiirroista joita itse saat ja olet saanut. Et edes ymmärrä, että työterveyshuolto on julkisin varoin rahoitettua. Varmaan sinua sitten myös harmittaa jos työkaveri on enemmän sairaslomilla kuin itse olet ja käyttää enemmän tukia kuin sinä.

     • 11.6.1.2.3

      PeelsePuupi sanoo

      Ja se korvaushan kuntouttavasta työtoiminnasta on edelleen se 9€/päivä… Työttömyyskorvaus ei ole korvaus kuntouttavasta työtoiminnasta vaan nimenomaan TYÖTTÖMYYDESTÄ (tuen nimikin jo kertoo sen). Yhtä hyvin minä voisin alkaa väittämään, että lapsilisä on korvaus siitä, että leikkaat joka viikko kesän ajan naapurisi nurmikon. Tai KELAn lääkekorvaus on korvaus siitä, että ulkoilutat päivittäin pomosi koiraa. Se on nyt vain uskottava, että työstä maksettava korvaus on nimeltään PALKKA, eikä se siitä muuksi muutu, vaikka voissa paistaisi.

   • 11.6.2

    maarit korhonen sanoo

    No joo, työmarkkinatuki 702 euroa, pysytään nyt arjessa, en ole koskaan saanut työmarkkinatukea 700 euroa, päälle 600 ja verojen jälkeen 500 ja risat, vain lapsikorotuksilla työmarkkinatukea voi saada noin paljon, nettorahalla sitä ihminen elää eikä brutolla, lisäksi ainakaan meidän kunnassa ei ole tarjolla enää kuntouttavaa työtoimintaa 4-5 päivänä viikossa, vaan tarjolla useimmiten vain 3 päivää, koska sielläkin ovat näemmä rahat loppu, monet tuttavistani käyvät vain 3 päivänä viikossa ja 4 tuntia max. Se raja mitään tuloa ole, se menee jo päivän ruokaan ja matkakuluihin.

   • 11.6.3

    maarit korhonen sanoo

    Tässä kunnassa ei ole mahdollisuutta tehdä 21 päivää kuntouttavassa työtoiminnassa, eli tuokaan laskuoppi ei toimi kaikilla, tarjolla 3 päivää max viikossa!

  • 11.7

   Heikki Sinsemilla sanoo

   Ja sitten vielä se että nyt Sinä veronmaksajana olet rahoittamassa sellaista tuotantoa joista joku käärii voitot maksamatta työvoimakuluja omasta pussistaan. Saa siitä vielä 10,90 päivässä Sinunkin rahojasi sinne voittojen bonukseksi. Mikään järjestelmä ei voi kestää sellaista kovin kauan että voitot saa pitää ja menot on sosialisoitu. Se ei ole minusta välttämättä suurikaan sääli että romahdukseen tämä kaikki johtaa, mutta eikö se Sinusta ole?

   • 11.7.1

    Johanna sanoo

    Oona hyvä!Minä olen työssäkäyvä ihminen, enkä todellakaan ole kateellinen työttömille.En jaksa ymmärtää tuollaista ajatusmaailmaa, että toisten pitäisi mennä ilmaiseksi töihin vain koska ovat työttömiä. En meinaan minäkään menisi!Kyllä sillä palkalla pitäisi pystyä myöskin elättämään itsensä, ei se pelkkä työnteko itsessään ole mikään arvo jos siitä maksetaan banaaneja(jos edes maksetaan) . Ihmisten olisi hyvä muistaa, että se työttömyys voi osua meistä kenen tahansa kohdalle, joten ei kannata arvottaa ihmisiä sen perusteella onko töissä vai ei.
    On vielä lisättävä, että minulla on työttömiä tuttuja, jotka saavat vain työmarkkinatukea ja asumistukea eivätkä senttiäkään muualta vaikka ovat hakeneet.Maksa sillä sitten laskusi ja ruokasi ja kuuntele muiden kateellisia kommentteja ”huimista” etuuksista.
    Ja tuohon kommenttiisi opiskelijoiden terveydenhuollosta: kyllä, täällä Helsingissä se on halpaa ja toimii todella hyvin, mikä on hieno juttu pienituloisille opiskelijoille.

    • 11.7.1.1

     maarit korhonen sanoo

     Kiitos Johanna kommentistasi, ihmettelen, mistä näitä kateellisia oikein riittää, minäkin voisin heittäytyä katkeraksi, kun en ole koskaan saanut mitään tukia ennen työttömyyttäni, hammashoitoa vain ja kuitenkin minunkin verovaroillani on kustannettu yhteiskunnan palveluja, lapsilisiä yms. ja maksanut olen pitkälti yli kolmekymmentä vuotta veroja, tämän Oonan pitäisi ymmärtää, ettei kaikille nyt ole työtä, minäkin hakenut kuusi vuotta niin paljon kuin olen pystynyt, hyvinkin aktiivisesti, sitä vain,ettei yli viiskymppistä huolita enää työhön, aikoinani tehnyt isoille yrityksille vastuullista työtä ja ollut ns. huippuhommissa, kyllä sieltä lujaa on tultu alas ja se miksi en saa asumistukea, sitä kai pitäisi kysyä kelalta, omavastuu taisi olla 180 euroa tämän vuoden alusta, nyt kun korot ovat alhaalla, ei kerry perusteita maksaa minulle, sen sijaan kävin laskurilla ja huomasin, että, jos asuisin vuokralla, saisin hyvinkin 200 euroa, nyt en mitään, tämä yhteiskunta ei nyt minua auta, kun ensimmäisen kerran tarvitsisin sen apua, olisi kai pitänyt tehdä edes se yksi lapsi, niin kovastikin enemmän saisi, tätä yhteiskuntaa ei ole rakennettu yksinasuville, hukassa olet, kun jäät työttömäksi! Kiteutettynä, sinua kohdellaan kelassa eri tavalla, kun omistat asunnon tai asut vuokralla, pätkätöillä en voi itseäni elättää eikä niitä ole tarjottukaan, olen kyllästynyt lukemaan mantraa: kiitämme hakemuksestasi, valinta ei tällä kertaa kohdistunut sinuun, hyvää syksyn jatkoa…..en jaksa edes laskea, montako sataa näitä on tullut luettua, ja joo, ei ole mielenterveyshäiriöitä todettu minullakaan, ei päihdeongelmia, monella muulla pitkäaikaistyöttömällä kyllä, enkä ihmettele, kun vuosikausia riiputetaan löysässä hirressä, perustuslaissa lukee:valtion on taattava jokaiselle suomalaiselle työtä?????

    • 11.7.1.2

     Oona sanoo

     Johanna hyvä!
     Myöskään minä, niinkuin sinäkään, en ole kateellinen työttömille. Päin vastoin. Kenenkään ei pitäisi joutua tekemään töitä ilmaiseksi, muuta kuin omasta halustaan. En ole myöskään mitenkään päin sitä mieltä, että työttömät olisivat jotenkin alempaa kastia tässä yhteiskunnassa. Harmillista, että olet lukenut komenttini ja saanut sen käsityksen. Myös minun lähipiirissäni on paljon työttömiä, osa pitkäaikaisesti, jotkut kesäisin ja jokunen tekee pätkätöitä silloin kun se taloudellisesti on kannattavaa. Työttömyysetuudet eivät todellakaan ole päätä huimaavan suuret eikä niiden varassa ole herkkua elää vuositolkulla. Toisaalta tunnen kaupanalan ihmisiä, jotka tienaavat kuussa samanverran ja pystyvät silti ostamaan banaaninsa kaupasta.

 12. 12

  Laurent sanoo

  Ei hätää, hallituksella on tähänkin lääkkeet!

  Työttömät töihin omilla tukirahoillaan?

  Hallitus pohtii, voisiko työttömille maksettavia työttömyysetuuksia alkaa käyttää heidän palkkaamiseensa ja uusien työpaikkojen luomiseen.

  Hallitus selvityttää, olisiko työttömyysetuuksia mahdollista ottaa niin sanotusti aktiivikäyttöön. Jos niin tapahtuu, työttömyysetuuksilla aletaan rahoittaa työnantajille maksettavaa palkkatukea tai yrityksen perustamiseen tarkoitettua starttirahaa.

  Tuohon tarkoitukseen käytettäisiin siis joko työttömän työmarkkinatukea, hänen peruspäivärahaansa tai hänen ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaansa.

  http://yle.fi/uutiset/tyottomat_toihin_omilla_tukirahoillaan/8381906

  • 12.2

   LL sanoo

   Meillä on jo palkkatukisysteemi. Jos on palkkatuetussa työssä, ei saa työttömyysetuutta vaan palkkaa jolloin kertyy myös eläke.

   Miksi me tarvitsisimme toisen samantyyppisen rinnakaissysteemin? En ymmärrä.

   • 12.2.1

    Heikki Sinsemilla sanoo

    Siihen että firmat ei saa lypsettyä valtiolta, eli kansalaisilta, määräänsä enempää. Rahat ei riitä siihen että saadaan esim. miljoona ihmistä johonkin perinteiseen oppisopimushuijaukseen tai tukitöihin. Pitäisi ottaa velkaa että se onnistuisi ja firmat ei halua koska nekin maksaa veroja ja valtionvelkoja. Niin ollen jää vain tuo että tungetaan ne ihmiset väkisin työmarkkinatukea vastaan sinne firmoihin ja pajoihin joista firmat voi ostaa halvalla vaikka mitä.

 13. 13

  Alpo Valkama sanoo

  ”Sieltä voi ostaa kotiorjan pihatöihin, kiinteistönhuoltoon, sekalaisiin aputöihin ja muuhun, missä nyt auttavia käsiä tarvitaan. Ammattilaisen saa hintaan 30 euroa tunti ja ruohonleikkaaja maksaa 20 euroa tunnilta. Tämä raha menee tietenkin yhdistykselle ja se varsinaisen työn tekijä saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen”.

  Jos toi lainaus tuolta ylempää on totta niin ei voi sanoa kuin saatana! Loistava keksintö kurjistaa kurjan elämää yhä syvemmälle. Jos on varaa maksaa ammattilaisesta 30€/tunti niin miksi ei samalla työllistäisi hänet suoraan vaikka pätkätyöhön? Miksi pitää ”laillisesti” käyttää hyväkseen työtöntä noin härskisti? Tuollainen hyväksikäyttö ja koko työpajajuttu on syvältä , jostain amerikan orjavuosilta viime vuosituhannelta. Riistäkää saatana porvareita välillä, älkää aina kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Työttömiä voi kuntouttaa toki, mutta

  orjatyö ei ole kuntoutusta!

 14. 14

  Marko sanoo

  Silloin kun TE-toimisto on kyseessä, se näkyy voivan valita laista mieleisensä pykälät, joita ilmoittaa noudattavansa ja jättää koko muun lainsäädännön yli käveltäväkseen. Kukaan ei puutu tähän ja jos asiasta sattuu valittamaan, valitus ”makaa” koneistossa muutaman kuukauden ja vastineessa lukee mitä lakia noudatetaan ja asia on sen jälkeen loppuun käsitelty.

  Saisinko minäkin valita laista mieleiseni lait ja sen jälkeen kenenkään estämättä tehdä haluamani? Luulenpa, etten voisi!

 15. 15

  Kattoonsylkijä sanoo

  Kiinalaisen tehdastyöläisen kuukausipalkka on jo keskimäärin 400 euroa kuussa. Koskahan joku keksii ruveta myymään suomalaisia kuntoutujia ulkomaille työhön? Kiinalaiset maksaisivat varmaan mielellään sen 9 euroa työvoimasta, tulisi halvemmaksi, kuin paikalliset…

 16. 16

  Työläinen sanoo

  Paljon löytyy tältäkin saitilta toinen toisiaan komppaavia kirjoittelijoita, joiden yhteinen viesti tuntuu olevan, että ”ei haluta/pidä/täydy tehdä mitään, vaan otetetaa ilmainen raha ja räitään mieluummin kattoon!”

  • 16.1

   LL sanoo

   En tunne yhtään räkivää työtöntä, mutta useita kaltaisiasi nettisyljeskelijöitä jotka mielessäni ikävä kyllä liitän vain yhteen puolueeseen.

  • 16.2

   Efva sanoo

   Ilmaista rahaa ei ole. Työttömyystukea vastaan olen maksanut veroja, työttömyysvakuutusmaksuja ja työttömyyskassan jäsenmaksuja yli kolme vuosikymmentä. Maksan edelleen, olen sitten pätkätöissä tai työttömänä.

  • 16.3

   Eija sanoo

   Työläiseltä aika paska kommentti. Et ole itse kokenut (pitkäaikaista) työttömyyttä tai sitten et ymmärrä, mistä täällä keskustellaan. Kovinpa tunnut olevan varma oman työsi jatkuvuudesta ja pysyvyydestä, kun noin törkeästi puhut. Ole kiitollinen siitä, että sulla on ainakin toistaiseksi töitä ! Tunnen monta työtöntä ihmistä ja jokainen heistä kokee tilanteensa ja tulevaisuutensa ahdistavana ja epävarmana ja sitten joku kaltaisesi puhuu ilmaisen rahan kuppaajista ja kattoon räkijöistä.

   • 16.3.1

    maarit korhonen sanoo

    juurikin näin, jos on kokenut pitkäaikaistyöttömyyden, ei taatusti kirjoita noin, jokaisen työssäkäyvän olisi syytä muistaa, että omakin duuni voi mennä minä päivänä hyvänsä ja niitä uusia duuneja ei ole tarjolla samaa määrää kuin joskus ennen, yhteiskunta digitalisoituu ja automatisoituu ja työtä on entistä vähemmän tarjolla.

  • 16.4

   Ville L. sanoo

   Eikös se ole tämän ”älyn” ja ”kehityksen” tarkoitus, että työpäivä voidaan lyhentää kaikilta viisi – kuusituntiseksi niin töitä riittää kaikille ja kaikilla riittää aikaa itselle???

   Mä kyllä pärjäisin ilman uutta Audia mutta moni tuntuu pitävän sitä elämän edellytyksenä…

 17. 17

  Hoitsu-Hellu sanoo

  Tätä olen vuosia koittanut selittää. Jostain kumman syystä asiassa ei nähdä muuta kuin ”työhaluttomat” työttömät. Tiedän jopa ammattitaitoisia kirjanpitäjiä ja tulkkeja olleen 9,- päiväpalkalla töissä. Summa ei kata aina edes työmatkakuluja. Jotkin kunnat tosin myöntävät taas toimeentulotukea matkakuluihin….aikuisten oikeesti: eikö orjatyö olekkaan Suomessa kiellettyä? Eikö ILO:n sopimukset sido mihinkään? Eivät, kun kyseessä on sosiaalinen yritys. Spinnuuhuoneet elävät ja voivat yhä hyvin, vaikka niiden lakkauttamisesta on jo 150 vuotta. Eikö EU voi asialle mitään?

  • 17.1

   maarit korhonen sanoo

   Myös säätiöt voivat toimia näin, niin se toimii tässäkin kunnassa, asia ja työtoiminta on naamioitu säätiön taakse, joka voi laskuttaa näitä kolmenkympin tuntitaksoja ja tekijälle itselleen tulee 9 euroa päivässä ilman eläkekertymää, ilman työterveyshuoltoa, ilman vuosilomia, ilman, että saisit joskus todistuksen, että olet ollut tekemässä jotain työtä, arvatkaa, ovatko työnantajat kiinnostuneita ottamaan töihin mihinkään, kun tiedoissa lukee terveellä ihmisellä ollut ”kuntouttavassa työtoiminnassa”, meidän kunnassa tosin saa välillä paistaa lettujakin siellä toimintapäivänä, nuoret innokkaat työvalmentajat komentelevat aikuisia miehiä, jotka ovat olleet raskaissa oikeissa töissä koko ikänsä, kaveri ei saanut edes puhua alkoholista miesryhmässä, eli aikamoista leikkitarjameininkiä se on kaikenkaikkiaan!

 18. 18

  Lex sanoo

  TE-toimisto on valtion viranomainen, jonka on noudatettava voimassaolevia lakeja ja asetuksia. Jos työllistämistoimenpiteet ulkoistetaan kunnille, voidaan kiertää lakeja ja teettää ilmaistyötä työttömillä työnhakijoilla. Pitääkö paikkansa? Jos näin on, tulee olemaan erittäin huolestuttavaa, jos TE-toimistojen toiminnot siirretään valtiolta kokonaan kuntien hoitoon. Tämä merkitsisi sitä, että yksittäinen kunta voisi harjoittaa entistä suurempaa mielivaltaa työttömiä kohtaan, oman kunnan itsehallinnon puitteissa, siis kunnanvaltuustojen ja -hallituksien (laillisten?) päätösten mukaisesti. Kyseessähän olisi silloin kuntien oma sisäinen hallintomalli, jolloin kansalaisen oikeusturva olisi alisteinen kyseisen kunnan käytännöille. Valtio ja lainsäädäntö eivät näinollen kykenisi enää turvaamaan kuntalaisen perusoikeuksia eturistiriitatilanteessa. Olenko oikeassa vai olenko oikeassa? 😉 Julkisuudessa pyritään nyt mielipiteenmuokkauksella saamaan tukea ajatukselle, että TE-toimiston tehtävät tulisivat kuntien vastuulle, ikäänkuin asiassa ei olisi mitään lainsäädännöllistä muutosta/heikennystä oikeusturvaan. Ja eikös muuten sanapari ”laiskat työttömät” ole rasistinen tai ainakin fasistinen ilmaus?

  • 18.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Kunnilla, varsinkin kaupungeilla, on suuri halu saada pitkäaikaistyöttömät yksinvaltansa alle, jotta voivat tehdä heistä palkattomia orjiaan ja sitä kautta vähentää palkallisten työntekijöiden määrää entisestään.

 19. 19

  sivustaseurannut sanoo

  Olipahan uuninpankkopojalla kovaa tekstiä. Juuri jouduttiin tänään lopettamaan työsuhde kun muutaman päivän jälkeen työtön sanoi ettei reilun kympin tuntipalkalla ollut halua tehdä töitä.
  Lisäksi työpajatoimintaa on kuvattu mahdollisimman negatiivisesti: kyllä se monesti on ihan perusasioiden kuten päivärytmin opettamista. Eli kyllä sakukin syyllistyi yksipuoliseen kirjoitteluun.

  • 19.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Kuinka monta tuntia viikossa/kuukaudessa annoitte sitä työtä? Se on tässä oleellista. Pelkkä tuntipalkka ei kerro mitään teidän tai työttömän motiiveista.

   Kun minä olin kuntouttavassa, kaikki samassa ryhmässä olivat ihan työkykyisiä ja ketään ei tarvinnut opettaa tulemaan paikalle silloin kun aika oli. Olen siis itse kokenut asian, enkä sivusta seurannut.

   • 19.1.1

    LL sanoo

    Heh. Sivustaseuraajilla kato on näkemyksiä ja mielipiteitä.

  • 19.2

   Pete sanoo

   No onhan tuo 10€/h nyt kieltämättä aika vähän. Joskus yläasteella taisin viimeksi olla niin pienellä palkalla töissä. En tosin ole ollutkaan työttömänä kuin yhden kuukauden armeijasta päästyäni. Ikinä ei tosin ole ollut ongelmia löytää parempipalkkaisia hommia.

   • 19.2.1

    Hoitoalalla sanoo

    Kivat sulle Pete. Lähihoitajat tekevät yleisesti töitä 12-13,-/h. Alan heikko palkka tosin yleensä liittyy munattomuuteen. Eli mitä enemmän munapareja työpaikalla, sitä suurempi tuntipalkka.

 20. 20

  Henri sanoo

  Itse juuri aloitin kuntouttavan työllistämisen ja tulot ei edes ole tuota 700e eli sossusta joutuu hakeen siihen vielä rahaa vuokraan. Työmarkkina tuki on reilu 400e euroo. toimisihan tuo homma jos työmarkkina tukea saisi 700e kuussa

  • 20.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Työmarkkinatukea haetaan yleensä neljän viikon välein, jolloin se on 656 euroa/20 päivää, eikä kuukausittain. Keskimääräinen kuukausittainen työmarkkina tuki on 32,80 * 21,5 päivää eli 705,20 euroa, josta verojan jälkeen saa 564,16 euroa per kk. Tuo rahamäärä ei tosiaankaan riitä elämiseen. Sinulla lienee jotain ansiotuloja, jotka alentavat työmarkkinatukea.

   • 20.1.1

    Rellu sanoo

    Entä muut saadut tulonsiirrot?

    Jos henkilölle esim maksetaan asunto, mahdolliset harkinnanvaraisuudet, autokulut jne, nämä ovat sellaisa maksuja joita työssäkäyvä joutuu maksamaan omilla rahoillaan, eli nettoansioillaan.

    Kovasti tässäkin unohdetaan että pelkkä työmarkkinatuki ei välttämättä ole se ainoa tulonsiirto josta saamapuolella oleva nauttii. Mutta saamapuolella rahan arvo näyttää katoavan nk kultakorttilaisilta. Kun itse saa kaiken ilmaiseksi tekemättä itse mitään, se unohdetaan myös silloin kun voivotellaan omaa talouskurjuutta.

    • 20.1.1.1

     maarit korhonen sanoo

     Minulle ei kukaan maksa asuntoani, ihan itse pitäisi, omistusasuntoon kun ei annettu asumistukeakaan, tulonsiirtoja ei ole ja jos olisi, olen maksanut niistä veroja yli kolmekymmentä vuotta ja edelleen maksan 20 % joka kuukausi, ei tämä mikään USA ole, jossa kaikkien on pärjättävä omillaan, kun työttömyys yllättää, sitä varten on järjestelmä meillä, mutta vain väliaikaiseksi tarkoitettu, se ei vain toimi nyt, kun maassa ei ole työpaikkoja tarpeeksi kaikille, työttömiä ainakin 200 000-400 000 ja työpaikkoja ehkä 30 000, siinä sinulle faktaa.

    • 20.1.1.2

     LL sanoo

     Rellu, jauhat täyttä paskaa kun et todellisuudessa näistä asioista tiedä tuon taivaallista. Ilmeisesti myöskin pääsi tilavuus on niin pieni ettet kykene ymmärtämään sellaisia asioita, jotka hoksaavimmat oivaltavat ja käsittävät kyllä nopsasti.

     Korjaan nyt sinun harhamaailmojasi vähän:
     1, kenellekään ei makseta asumiskuluja täysimääräisesti – sataprosenttisesti – asumistuella eikä muutenkaan. asumistuen ja toimeentulotuen myöntämisperusteet ovat tiukat.
     2. tosiasiassa työssäkäyvät käyttävät ja hyötyvät eniten erilaisista kelan kultakorttietuuksista sekä myös tulonsiirroista, erityisesti verotuksen puolella. joten: opettele puhumaan totta vain omista etuuksistasi, äläkä levitä paskapuheita kuvitteellisten toisten etuuksista.
     3. perustuslaki takaa suojan ja turvan silloin kun elämäntilanne on senkaltainen ettei selviä ominvoimin. sitä kutsutaan sosiaaliturvaksi. sen hyvä asia, että meillä sellainen on olemassa.

    • 20.1.1.3

     PeelsePuupi sanoo

     Rellu, toivottavasti et myös itse unohda työssäkäyvän saamia tulonsiirtoja? En ala niitä kaikkia tässä luettelemaan, koska haluan jättää sinullekin jotain tutkittavaa, mutta voit aloittaa vaikka lapsilisistä. On melkoisen epäeettistä vastustaa työttömien saamia tulonsiirtoja (koska työttömien välitön selviäminen on kiinni niistä), ellei samaan aikaan vastusta myös työssäkäyvien, yrittäjien ja muuten vaan hyvätuloisten saamia tulonsiirtoja. Jos haluat vastustaa tulonsiirtoja, niin vastusta sitten johdonmukaisesti kaikkia tulonsiirtoja.

     • 20.1.1.3.1

      maarit korhonen sanoo

      esimerkkinä työtulovähennys verottajalta työssäkäyvälle, pienentää veroprosenttia, mikä nousee taas työttömällä, kun tätäkään ei ole!

   • 20.1.2

    LL sanoo

    Työmarkkinatuki on nettona 20 pvää / 524.80. Sitä ei makseta eikä haeta kalenterikuukausittain. Vaan. Neljän viikon jaksoissa: päivästä XX päivään XX. Menee usein kahden eri kuukauden puolelle. Joten mitään kuukausiansiota ei konkreettisessa arjessa ole. Nuo keskimääräiset kk-ansiot ovat pelkästään laskennallisia todellisuuksia.

 21. 21

  Juha Majanen sanoo

  No näitähän Sipiläkin käytti vaalityössäänkin. Ja ei ole vale !

 22. 22

  Rellu sanoo

  Nyt taas valitetaan ”euron tunti”-duunista, ja todetaan että ”pitää saada paljon enemmän”.

  Rehellisyyden puute paistaa näissä tulonsiirtojen talouslaskelmissa, jälleen kerran, ja pitkälle.

  Tässä on nähtävn tarkoituksellisesti ja harhauttavasti jätetty kokonaan pois se tieto että työntekijät saavat täydet tulonsiirrot sosiaalitoimelta/kelasta, eli heidän elämänsä ja kulunsa on maksettua muiden rahoista kuten ennenkin.

  Nyt kun he tekevät esim 9 EUR/päivä jotain ehkä peräti hyödyllistä, onko heidän palkkansa todellakin siis 9 EUR/päivä, vai onko se 9 EUR/päivä + 2200 EUR/kk (brutto).

  Asumiskulut kannattaa ottaa mukaan laskelmiin, ne yleensä unohdetaan kokonaan. Tulonsiirroilla elävä jättää kovin usein kokonaan huomiotta saamansa muut tuet, tässä blogissa unohdetaan kaikki tuet kokonaan, mutta yleisempää on unohtaa asuinkulut sekä harkinnanvaraiset lisät.

  Tämä blogikirjoitus voisi tehdä jatko-osan jossa näiden ”9 EUR/päivä” säätäjien _kaikki_ saamat tulonsiirrot käydään läpi. Yht’äkkiä selviää että kas, hehän saavat helposti paljon enemmän rahaa kuin pienpalkkaista työtä tekevät henkilöt, ja siitä voimme aloittaa aidon keskustelun nk kannustinloukuista.

  Kannustinloukuista puhuttaessa kuvitellaan että vähän tuottavan työpaikan palkkataso voidaan esim tuplata ihan tuosta vaan, näin se ei ilman taikapapuja ja rahapuuta oikeasti onnistu. Ainoa tehokas tapa poistaa työnteon kannustinloukut on pudottaa nykyiset tulonsiirrot alle puoleen. Sen jälkeen pienipalkkainenkin työpaikka nostaa elintasoa ja työpaikan omaava voi jatkossa etsitytyä myös paremmin palkattuihin töihin tarvittaessa esim sivutoimisen jatko-opiskelun tai vaikkapa pienyrittäjyyden kautta.

  • 22.1

   Saku Timonen sanoo

   Sinäkin oletet, että jokainen työtön saa automaattisesti ihan kaikki laskenalliset tuet ja vielä harinnanvaraista tukea siihen päälle. Mistä teitä tietämättömiä riittää julistamaan tietämättömyyttään?

   • 22.1.1

    Pete sanoo

    Kyllä jokainen tuntemani työtön on saanut kaikki laskennalliset tuet, joihin on ollut lakisääteisesti oikeutettu. Moni (itseni mukaanlukien) on saanut myös harkinnanvaraista tukea. Vuoden sosiaalitoimistoasiakkuuden aikana saamani harkinnanvarainen tuki laskettiin ennemmin tuhansissa, kuin sadoissa euroissa.

    Mikäli joku jossain ei saa tukia, joihin on lakisääteisesti oikeutettu, niin suosittelen hänelle netissä marisemisen sijasta tekemään asiasta valituksen tai mahdollisesti viemään asian hallinto-oikeuteen.

    • 22.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Älä viitsi valehdella, sinulla ei selvästikään ole mitään omakohtaista kokemusta asioista.

     • 22.1.1.1.1

      Pete sanoo

      Ikävää nähdä tuollaista denialismia, kun todellisuus ei istukkaan omaan maailmankuvaan.

      Olettaisin että kommenttisi koski nimenomaan tuota harkinnanvaraisen tuen osuutta. Voisin hieman tehdä siitä erittelyjä:

      -Lukion koulukirjat ja ylioppilaskirjoituksista koituneet kulut
      -Lääkärikäynneistä koituneet kulut
      -Lääkkeistä koituneet kulut
      -Sähkölaskut
      -Puhelinlaskut
      -Nettilaskut
      -Mahdollisesti vielä jotain muuta, joka ei juuri nyt satu tulemaan mieleen.

      Nämä siis on saatu harkinnanvaraisena tukena toimeentulotuen perusosan päälle. Vuoden aikana noista tulee kyllä jo merkittävä summa.

     • 22.1.1.1.2

      Saku Timonen sanoo

      Nyt saatiinkin oikea asiantuntija kommentoimaan.

     • 22.1.1.1.3

      Pete sanoo

      No en nyt varsinaisesti minään asiantuntijana itseäni pidä, mutta tuollaiset kokemukset sosiaalitoimesta sattuu itsellä olemaan.

    • 22.1.1.2

     Päivi Pylkkerö sanoo

     Ai olet saanut puhelin- ja nettilaskut harkinnanvaraisena tukena? Ne kuuluvat toimeentulotuen perusosaan, joten et voi niitä saada harkinnanvaraisena siihen päälle. Valehteletko?

     • 22.1.1.2.1

      Pete sanoo

      No mikäli nyt termit olen ymmärtänyt oikein, niin perusosa (ainakin siihen aikaan) on sen reilu 400€/kk ja sen päälle tulevat on sitten sitä harkinnanvaraista. Itselleni siis tilille tuli juuri tuo perusosa ja noista edellämainituista kiikutin laskut soppalaan, josta sitten maksoivat ne. Myös siis puhelin- ja nettilaskuista.

    • 22.1.1.3

     Eläkkeestä haaveileva sanoo

     Luuletko, että kaikki työttömät ovat nuoria, joille ei ole ehtinyt kertyä yhtään varallisuutta? Me, joilla on säästöjä (joskus jopa hyvin nuorillakin on), olemme lakisääteisesti määrätyt tuhlaamaan kaikki eläkepäiviksi suunnitellut varat ennenkuin toimeentulotukea saa senttiäkään. Ja kun on omistusasunto ja alhinen yhtiövastike, asumistuki voi olla vain muutaman kympin. Ei todellakaan pidä yleistää kaikkiin työttömiin, jos sinä tai sinun kaverisi tukia saavatkin suuria summia.

     Itselleni kelpaisi kyllä osapäivätyö vaikka 700 €/kk palkalla, on ajateltava eläkettä. Sitä kun ei ole karttunut vielä riittävästi -92 alkaneen silpputyökauden ansioilla.

     • 22.1.1.3.1

      Pete sanoo

      Kyllä itsellänikin jokunen tonni varallisuutta löytyi siihen aikaan. Muistaakseni pyysivät jossain vaiheessa tiliotteen toimittamaan, mutta säästöni olivat rahastoissa kiinni, joten tilillä ei ollut niistä mitään merkintöjä. Eivätkä kyllä sen kummemmin kyselleet missään vaiheessa, että onko jotain muuta varallisuutta, joten en nähnyt tarpeelliseksi sitä ilmoittaa.

      Kaverini kohdalla puolestaan kävi niin, että hänellä näkyi tiliotteessa rahastoon mennyt talletus ja alkoivat sitten kyselemään tuolla rahastossa olevia varoja tarkemmin. Mutta hänelle ainakin sanottiin, että siellä olevat varat lasketaan ainoastaan yhden kuukauden tuloksi. Eli vaikka siellä sitä rahaa olisi useita tuhansia, niin ne katsotaan hakukuukauden tuloksi, mutta seuraavassa kuussa tukea olisi mahdollista saada, mikäli varallisuus ei ole lisääntynyt.

     • 22.1.1.3.2

      Saku Timonen sanoo

      Ei se kyllä noin mene. Rahaston varat lasketaan niin monen kuukauden tuloksi kuin siellä olevat rahat kattavat toimeentulon. Voisit vähitellen lopettaa tuon valehtelusi.

    • 22.1.1.4

     Eläkkeestä haaveileva sanoo

     Kummallista, jos olet kavereinesi saanut toimeentulotukea, vaikka on varallisuutta. Yleiseti ottaen kaikki rahaksi muutettava on käytettävä ensin, auton myyntiä on vaadittu. -90-luvun laman pyörteissä tapasin henkilön, jolle oli ehdotettu jopa oman asunnon myyntiä.

     ”Tulona huomioidaan myös sellainen varallisuus, joka ei ole välttämätöntä jatkuvan toimeentulon turvaamiseksi. Esimerkiksi säästöt, osakkeet, sijoitusrahasto-osuudet ym. arvopaperit huomioidaan yleensä varoina, joilla henkilö voi rahoittaa elämistään.”

     Erään kaupungin nettisivuilta kopsattu selitys. Ei kai paikkakuntakohtaiset erot voi niin suuria olla, että toiset saavat tukia vaikkeivat edes tarvitse. Jos väitteesi on totta, niin se on hyvin huolestuttavaa epätasa-arvoisuutta ja tutkimisen paikka.

     • 22.1.1.4.1

      Pete sanoo

      Voi tietysti olla, että tuon kaverini rahastohomman ymmärsin väärin. Saattoi sitten olla kyse siitä, että kaverini olisi nostanut varansa käteiseksi ja sanonut tuhlanneensa ne tai jotain, jolloin niitä ei olisi voitu laskea kuin yhden kuukauden tuloiksi. Pointtina kuitenkin on että eli yhden kuukauden hakemisen jälkeen ilman tukea, jonka jälkeen alkoi tukea saamaan. Tämä nyt on siis täysin kuulopuheiden ja oman hataran muistini varassa, joten nuo yksityiskohdat saattavat olla vähän mitä ovat.

      Mutta tuo juttu omista rahastosijoituksistani puolestaan pitää täysin paikkaansa. Eli kukaan ei mistään ylimääräisistä varoista kysellyt, joten en niistä kertonutkaan. Ja kaikki olivat tyytyväisiä.

  • 22.2

   maarit korhonen sanoo

   Sinulle tietämättömälle tiedoksi, en saa työttömänä mitään tukia, en asumiseen enkä muuhunkaan, ainoa turva on ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha, joka on todella pieni 30 viikkotunnin palkkatukityön jälkeen, mistähän ihmeestä mä keksisin tuon 2200 euroa, olisi ihan tervetullut minullekin, pystyisin jopa lyhentämään asuntovelkaa monen vuoden jälkeen ja pankki olisi tyytyväinen, työttömänä teen kokopäiväistä työtä saadakseni työpaikan, jo kuudetta vuotta, hakemuksia ja cv:eitä lentää maaimalle ja sormet ovat rakoilla, tuloksetta, sillä sinunkaltaisesi eivät huoli yli viiskymppistä työelämään, edes upealla työhistorialla ja kokemuksella, tunteja en koskaan laskenut ja päivät olivat 10-12 tuntisia kahdeksan tunnin palkalla, ei kannata minulle alkaa opettamaan työttömyydestä mitään, jos itse ei tiedä mistä puhuu…….

  • 22.3

   Angie sanoo

   Höpöhöpöjuttua Rellu. Suomessa on jo nyt sosiaaliturvatuet aivan liian alhaisia. Tästä Suomi on saanut huomautuksenkin. Saku on ansiokkaasti blogeissaan tuonut esille juuri sen kaikkein keskeisimmän pointin. KYVYKÄS TEKEMÄÄN TÖITÄ, MUTTEI KYVYKÄS SAAMAAN PALKKAA…..
   Näissä tapauksissa usein edun saa yksityisyrittäjä. Tämähän on kapitalismia köyhille työttömille, mutta sosialismia yrittäjille. Verovaroista maksetaan yrittäjän puolesta ”palkka” ja hän voi hyödyntää työntekijän työpanoksen tuotannossaan. Itse en ole koskaan ollut työttömänä enkä ole joutunut onneksi turvautumaan sosiaaliturvaan. Olen kuitenkin saanut yhteiskunnalta, kuten me kaikki, normaalit hyvinvointivaltion palvelut, päiväkodin itselleni ja lapselleni, koulun itselleni ja lapselleni, yliopistokoulutuksen itselleni ja lapselleni, poliisin turvaa, tiet, julkisen liikenteen, terveydenhuollon jne…… Jokainen meistä hyvätuloisistakin käyttää yhteiskunnan verovaroilla kustannettuja palveluja päivittäin, emmekä kustanna niitä itse, vaan ne kustannetaan verovaroin. On turha kitistä, että laiskat työttömät makoilee ”meidän verorahoilla”. Ei meistä juuri kukaan, paitsi Supercellin omistajat, kustanna omilla veroillaan omia palvelujaan, vaan kaikki nautimme yhteiskunnan sosiaaliturvasta.

   • 22.3.1

    Ville L. sanoo

    Heh, hyvä että joku muukin mainostaa tätä ”todellisuutta” eli:
    Kiina on nykyään kapitalistivaltio. (Yrityksiä nousee ja laatuu koko ajan.)
    USA on nykyään sosialistivaltio. (1. Sinu pankki hävisi futuuriruletti? No probs, Bro! Me painamme sinulle rahaa… 2. Työtön? –> kuole nälkään, ei väliä koska et pysty vaikuttaan.)

    Ergo, ”köyhille kapitalismi Suomessa” on muoti-ilmiö jenkeistä:
    Tämä on ns. uuden markkinatalouden sekoilua; ts. yritysten tukemista niin, että kansalaisia ei enää tueta jollei heillä ole rahaa kuluttaa hyödykkeitä…

  • 22.4

   LL sanoo

   Kaikille työttömien kadehtijoille tiedoksi: Hyviä uutisia teille! Irtisanomisten määrä kasvaa, arvioi SAK. Yhä useampi siis pääsee kokeilemaan työttömyyttä. Ehkä karu todellisuus tulee sitten yllätyksenä, mutta sekin on vain teidän parhaaksi.

   **

   Noin puolet kaikista työssäkäyvistä tekee töitä määräaikais-, silppu-, osapäivä- ja/tai satunnaisina tuntitöinä. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä ihmiset saavat työttömyysturvaa töiden välissä tai jopa niiden aikana (siksi työttömyysturvahakemuksessa lukee: työtön/työssä/muu). Ja miksi eivät saisi?

   Työtön voi olla samaan aikaan myös työssäkäyvä. Työtön saa sosialiturvaa ja palkkaa samaan aikaan. Ja miksei saisi? Sille ei kukaan mahda mitään, jos pikkupäähän ei mahdu tämä asia ja on vaikea käsittää, että näin on. Nykyinen työministeri vaikuttaa olevan yhtä ulalla näistä kysymyksistä. Työelämästä, jossa vain harvoilla on enää pysyvä työpaikka. Lisäksi osa työttömistä on tehnyt jo vuosia sitten tai tekee parhaillaan täysin palkatonta työtä. Tämän luulisi vaivaavan useampia ihmisiä.

   Mielikuvat työttömistä ja fantasiat työttömien saamista tuista syntyvät tietämättömyydestä ja ovat enimmäkseen valheita. Näiden todenvastaisten satujen ja tarinoiden levittäminen on tarkoituksellista ja tietoista työttömiin kohdistuvaa solvaamista. Vihapuhetta.

   Vihapuhe johtaa näkemyksiin joita jopa osa kansanedustajista ruokkii ja viljelee, koska se palvelee heidän ajamaansa politiikkaa. Timo Soinin käyttämä nimitys oli vaalien alla: elämäntapaintiaani. Epäasiallinen ja loukkaava ilmaisu, vaikkei minulla intiaaneja mitään vastaan olekaan.

   Ansiosidonnaisen leikkaaminen kohdistuu kaikkein ankarammin nyt heihin joilla se muodostaa perusturvan. Työministeri Lindström puhui eduskunnan kyselytunnilla ”osallistavasta työttömyysturvasta”. Se tarkoittaa todellisuudessa palkatonta työntekoa. Palkaton työ ei johda kuin hyvin harvoin työsuhteen solmimiseen. Kun orja- työsuhde päättyy, työtön on entistäkin heikommassa asemassa.

 23. 23

  Liisa sanoo

  Kävinpä minäkin yhdistyksen sivuilla. Siellä sanotaan ihan selvästi, että heillä on tarjolla palkkatukityötä, mikä on ihan oikeaa työtä eläkekertymineen ym. Jos myös vaivautuu lukemaan nettisivuja tarkemmin, niin yhdistyksestä saa hyvän ja asiallisen kuvan ihan täältä Velkuan perukoiltakin saakka. On inhottavaa jauhaa tuota jargonia orjatyöstä ja palkattomasta työstä. Jos jossain on väärinkäytöksiä, niihin pitää puuttua, mutta lähes kaikki yhdistysten palkkatukityö ja kuntouttava työtoiminta, johon olen 15 vuoden yhdistystyöskentelyn aikana törmännyt, on ollut asiallista. Jos ei ole ollut, niin olen ilmoittanut asiasta TE-toimistoon ja aina siihen on toimiston puolesta puututtu. En toki tiedä, miten muualla päin Suomea toimitaan, mutta Turun seudulla asiat hoidetaan hyvin.

  • 23.1

   PeelsePuupi sanoo

   Heillä on tarjolla palkkatukityötä, mutta saavatko sitä kaikki? Eivät saa.

 24. 24

  kääk sanoo

  Oma mielipide tästä on, että kyllä kuntouttavaa työtoimintaa tjms. voisi olla mahdollistakin teettää. 400e+sähkö50e+vuokra400e+vesi20e = 870e. Tästä voisi laskea, että päivässä 4h, ei siis 8h orjatyövoimaa vaan se 4h/päivä. Mutta tätä palvelua voisi käyttää pelkästään julkinen sektori, sillä se tämän ”palkan” maksaa. Kenties mahdollisuus myös yksityissektorin vuokrata näitä, mutta kerran puoleksi vuodeksi ja viiden vuoden välein. Työläisen vakinaistaminen nollaisi tuon viiden vuoden karenssin ottaa uusi harjoittelija.

 25. 25

  as sanoo

  Tänään ilmestyi jälleen uusi jatko-osa Ylen työttömyyspropagandalle: http://yle.fi/uutiset/iinan_kokeilu_kannatti_vuosien_tyottomyys_paattyi_kirpputorille/8383618

  Jutussa väitetään, että Jyväskylän kuntakokeilu olisi päätynyt henkilön työllistymiseen, mutta todellisuudessa Harjunportaan kirpputoria pyörittävä Ecocenter tuottaakin työllistymispalveluja, joihin tullaan joko kuntouttavaan työtoimintaan tai korkeimmalla korotetulla palkkatuella. Sääliksi käy jutussa haastateltua, joka toivoo saavansa jatkoa työsopimukseensa, eikä ilmeisesti tiedä, että palkkatuen loppuessa loppuu työkin.

  Sinänsä palkkatuettu työ on ihmisille hyvä ratkaisu, mutta en ymmärrä, miksi näiden kuntakokeilujen hyvyyttä perustellaan sillä, että ihmiset ”työllistyvät”, kun tehtävät ovat sellaisia, joille ei löydy vapailta markkinoilta mitään tuottavaa vastinetta, johon työkokemus kelpaisi ja työllistyminenkin jatkuu tasan yhtä pitkäänkuin palkkatuki.

  • 25.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Juurikin noin. Kun työssäoloehto on täyttynyt, niin kunnan ja TE-toimiston mielenkiinto palkkatuetussa työssä ollutta kohtaan laskee nollaan. Tai kunnan mielenkiinto loppuu itseasiassa samalla kun kunnan velvollisuus maksaa osansa työmarkkinatuestakin päättyy.

  • 25.2

   maarit korhonen sanoo

   Vuoden olin kunnalla palkkatuetussa työssä, siellä tarvittaisiin molemmissa pisteissä, joissa olin, kokoaikaista vakinaista ihmistä, mutta hommaa pyöritetään palkkatuetulla työvoimalla, tekijät vaihtuvat, joka rassaa myös vakiporukkaa, aina uuden ihmisen opettaminen hommiin, olin ihan toimistosihteerin nimikkeellä, mutta sain lähteä määräaikaisuuden päätyttyä, kunnalla kun ei virkoja ollut auki, olen myöhemmin yrittänyt aukioleviin, ei huolita, ainut mahdollisuus tuntuu siis taas olevan vain palkkatuettu työ, mikäli määrärahoja tähän löytyy…..

 26. 26

  9eorja sanoo

  Ei tässä ”sodassa” työtön ja tulevaisuudessa se vielä palkkatyössä olevakaan ole enää voittaja.

  Ihan vain siksi, koska meillä on loputtomasta näitä ”Tapio Iso-Mustajärvisiä” kertomassa palkalla mitä sontaa työttömät on. Ja joita sen perusteella pitää ja on suorastaan velvollisuus solvata haukkua syyllistää jne. Aivan kaikesta. Koska näin saadaan sammutetuin lyhdyin liikkuvien päässä pyörimään ajatus. Työtön on saastaa josta pitää päästä jotenkin eroon! Ja se on tässä tapauksessa 9e/pvä orjatyöt.

  Ja siksi tätä ”sotaa” ei voida enää voittaa blogeilla niillä voidaan vaan tuoda asiat julki.
  Niin ja miettikääpä jos käsitteen suomalainen työtön käsitteen tilalle laitetaan mamu tai matu. Ja sitten luet näitä parempi ihmisten ulostuloja sieltä ja täältä työttömistä. Niin siinä saisi todennäköisesti jonkun syytteen. Kuten vaikka ihmisryhmää vastaan kiihottamisesta. Mutta kun kyseessä suomalaisen työtön, mitään rikosta ei ole tapahtunut.

  • 26.1

   9eorja sanoo

   Jäi vielä sanomatta, että tämä Tapio Iso-Mustajärvi vastakkain asetelma suomalainen työtön vastaan mamu tai matu. Kertoo kyllä erittäin paljon kyseisen henkilön ajatusmaailmasta.

 27. 27

  Matomies sanoo

  Miksi tämä koko vouhkaaminen käydään ikärasistiseen sävyyn.
  Mediassa syylistetään nuoria, eikä oteta huomioon, että moni +58 v istuu kotona eläkeputkessa työtävieroksuen.

  #ikärasismi
  #suuretikäluokat

  • 27.1

   stunned sanoo

   Hyvähän tuo on. Nuorille yksi kilpailija työmarkkinoilla vähemmän.

  • 27.2

   maarit korhonen sanoo

   Niin istuu 55 vuotiaskin, emmekä ole kilpailijoita, meilläkin on oikeus saada tienattua kunnon eläke.

  • 28.1

   Saku Timonen sanoo

   Tyypillinen toimittajan virhe: palkattomia kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeliussa olevia sanotaan työntekijöiksi.

  • 28.2

   stunned sanoo

   Jaa työsuhteessa olevalla on valmentaja. Palkatonta työtä tuokin säätiö tarjoaa.

 28. 29

  Vesa Jääskeläinen sanoo

  Huhhuh mikä oksennuslaari koko kommentti ketju! Suomen ongelmat ovat tuloerot ja tuleva orjatyö sosiaalipolitiikka. Suurin ongelma on tuloerot ja niiden kasvu! Ollaan saatu työntekijät työttömien vastikkeettomien rahojen penääjiksi.

  Tuloerot!

 29. 30

  Vantaa hyväntekijöiden kaupunki sanoo

  vantaan joku vanhusten palvelu talo nostetaan jalustalle
  kun se maksaa tehdystä työstä palkaa tietylle ihmisryhmälle
  eli lievästi kehitysvammaisille
  ja säästää omissa kuluisaan ison summan vantaan kaupunkin kuluissa
  kaksinais moralismilla ei rajoja tämänkään asian tiimoilta
  hyvä mtv 3 irvokasta