Mamukriittisten nigerialaiskirjeet

Niin sanottujen nigerialaiskirjeiden eli huijaussähköpostien toiminta-ajatus on yksinkertainen. Lähetetään valtava määrä ilmiselviä huijauskirjeitä massapostituksena ja odotellaan jonkun käyvän syöttiin kiinni. Aina löytyy joku, joka kuvittelee saavansa jättiperinnön tuntemattomalta sukulaiseltaan vain lähettämällä asianajajaksi itsensä esittelevälle rahaa.

Niin sanotuilla maahanmuuttokriittisillä on vähän samanlainen systeemi. Jotkut tehtailevat hyvinkin aidoilta näyttäviä uutisia, joissa on totuutta siteeksi. Sen totuuden etsiminen on yhtä vaikeaa kuin puhtaan veden siivilöiminen kaivosta, johon on kaatunut sontakuorma.

Maahanmuuttokriittisinä pyrkivät kunnostautumaan myös ne, joilla ei ole alalle edellytyksiä. Eilen vilahti sosiaalisen median uutisvirrassa kaksi niin alkeellista tarinaa, että ihmetellä pitää niihinkin tarttuvien määrää.

Otetaan ensiksi jo viisi vuotta jatkuvasti esiin pulpahdellut uutinen, jonka mukaan Kimmo Sasi vaatii sharia-lakia Suomeen.  Tämän jutun jakajat ja sitä kauhistelevat eivät tunne kalenteria eivätkä ymmärrä lukemaansa.

Sasi ei ehdottanut Suomen lain korvaamista sharia-lailla, vaan sharian ottamista rinnakkaiseksi oikeusjärjestelmäksi niiltä osin, kuin se ei ole ristiriidassa Suomen lain kanssa. Lausunto oli juristin koulutuksen saaneelta Sasilta ilmeinen erehdys ja silloinen sisäministeri Päivi Räsänen opetti Sasille suomalaista oikeusjärjestelmää oikein. Suomessa noudatetaan vain eduskunnan säätämiä lakeja eikä niiden rinnalla koskaan voida soveltaa mitään tapaoikeutta. Ei silloinkaan, kun se ei ole ristiriidassa Suomen lain kanssa.

Tämä oli jo vanha juttu. Tuoreempi tapaus oli vuokra-asunnon irtisanominen sillä perusteella, että SPR tarvitsee asunnon pakolaisten käyttöön. Irtisanomisilmoituksesta oli myös kuva.

spr

Myös näin tökerö tekele menee joillekin läpi. Lyhyeen tuherrukseen on mahtunut monta kirjoitus- ja kielioppivirhettä ja ä- ja ö-kirjainten pisteet on lisätty jälkikäteen. Sotkuiset allekirjoitukset ilman nimenselvennöstä ovat saman henkilön käsialaa eikä SPR todellakaan tällaisia lappuja kuittaa. Jos joku oikeasti tällaisen ilmoituksen saisi, niin siitä ei tarvitsisi pahemmin piitata. Pelkkä reklamointi liian lyhyestä irtisanomisajasta riittäisi. Lisäksi vuokranantaja, SPR ja poliisi olisivat varmasti kiinnostuneita tällaisesta väärennöksestä.

Monelle muullekin tulee varmasti mieleen sama ajatus kuin minulle: ovatkohan tämän netissä vuosia kiertäneen lapun pojat kasvaneet jo siihen ikään, että ovat ruvenneet maahanmuuttokriittisiksi?

12088250_10153604439572435_7053722645501926865_n

Nämä jutut ovat sitä netin kuonaa, josta voisi päästä eroon käyttämällä tiheämpää seulaa sosiaalisen median kaverivalinnoissa. Näitä kuitenkin levitetään ihan tosimielessä ja aina niihin joku uskoo. Suurin osa tietenkin suhtautuu näihin kuten huonoihin trollauksiin pitääkin:

spede facepalm

Kommentit
 1. 1

  PMRyyppö sanoo

  Jossain vaiheessa kiersi kuva tiliotteesta, jonka väitettiin olevan aito ja kertovan karua kieltä kuinka poskettomia summia ulkomaalainen voi saada sossusta. Tietenkään se ei kummastusta herättäny että ne kaikki summat oli tasasummia, mitä muka tilille oli tullu panona ja sossusta. Jokainen, joka on joskus joutunut syystä tai toisesta asioimaan kyseisessä laitoksessa, ja hakemaan toimeentulotukea, tietää, että siellä lasketaan sentilleen sen minkä maholisesti saat.

  • 1.1

   Merja sanoo

   Se ”tiliote” kiertää edelleen. Ei ole monta päivää siitä, kun joku esitteli sitä minulle vastaansanomattomana todisteena ”maahantunkeutujien” saamista eduista. Ei auttanut, vaikka yritin tältä esittelijältä kysyä, mikä voisi olla sellainen syy, että laki suosisi noin räikeästi maahanmuuttajia, tai miksi ihmeessä kaikki Suomen sosiaalityöntekijät olisivat ryhtyneet salaliittoon myöntääkseen maahanmuuttajille tolkuttoman suuria tukia;
   se kun nyt vaan on niin, että he kuulemma saavat ihan älyttömiä summia, kuva tiliotteesta todistaa sen, piste.

 2. 2

  Maria sanoo

  Nämä feikkikuvat menevät läpi koska elämänkoululaisten äo on pienempi kuin kengännumero. Ja koska Facebook. Ja internet. Jos kuva löytyy vielä mv-lehdestä, niin senhän on pakko olla totta! Vaikka kuva (tai Facebook-päivitys) olisi jo todistettukin huijaukseksi, maahanmuuttokriittinen elämänkoululainen uskoo siihen silti. Huijaustodistelu on kuitenkin vain suvakkihyysärien propagandaa josta juutalaisten salaliitossa oleva valtamedia vaikenee.

  • 2.1

   Angie sanoo

   Hyvä kirjoitus taas Saku. Näidenkin ihmisten, jotka tehtailevat näitä väärennöksiä, kannattaisi käyttää sekin aika ja energia oman elämänsä parantamiseen, niin ei tarvitsisi syyttää turvapaikanhakijoita omista ongelmistaan elämässään.

  • 2.2

   Jussipa sanoo

   Hehe! Hieno ja puhdas esimerkkivirke Vermon murteesta! -”Huijaustodistelu on kuitenkin vain suvakkihyysärien propagandaa josta juutalaisten salaliitossa oleva valtamedia vaikenee.” Virkkeen osaset jännästi tuhoavat toisensa, mutta ei se haittaa. Kunhan nyt edes äkkiseltään ja nopeasti luettuina ne osaset ovat omaa ”ajattelua” tukevia, tuttuja hokemia 🙂

   • 2.2.1

    JussiVaan sanoo

    ”Vermon murre” 😀 Kiitoksia päivän nauruista 🙂

  • 2.3

   Pera sanoo

   Minä haluaisin ymmärtää näiden ihmisten motivaatiota levittää disinformaatiota. Mitkä asiat ovat taustalla? pelottava ollut huomata miten osalla näistä toimijoista on jo ajatuksena, että rajoille pitäisi viedä luoteja. Ja kuka ihminen voi kannattaa toisen maailman sodan aikaista saksan johtajaa? En ymmärrä.

   • 2.3.1

    Juhani Saari sanoo

    Ymmärrät ehkä asiaa paremmin, jos ajattelet asiaa politiikon kengissä. Jokainen kansaa edustamaan haluava valehtelee ummet ja lammet ennen vaaleja ja vaihtaa sävelet, jos tulee valituksi. Oman agendan ajaminen siis syynä, kuten politiikoillakin.

    • 2.3.1.1

     Pera sanoo

     Mutta mikä on esim magneettimedian motiivi esittää valheita rokotteista ( koulutukseni kautta uskallan väittää, että ei ainakaan totuuden esittäminen)? Sairastuttaa ihmisiä ja tätä kautta x?

     • 2.3.1.1.1

      Foliot hattuun jo kohdussa sanoo

      MV-lehden agenda on (kaikki Putinin venäläistrollihuhut poislukien) lisätä epäluottamuksen määrää tyhmissä ihmisissä. Ihan sama mikä aihe, kunhan se on ”virallinen taho” sitä kohtaan herätetään epäluuloja. Tätä kautta legitimisoidaan MV:n kaltaiset huhumyllyt ja saadaan lisää lukijoita, koska jos mihinkään viralliseen ei voi luottaa, uskotaan helpommin näitä ”epävirallisia” tahoja.

  • 2.4

   Markku Lipponen sanoo

   Mitä se elämänkoululainen oikein tarkoittaa ? Miksi heidän äo on pienempi kuin esim.. sinun ? Utelias.

   • 2.4.1

    stunned sanoo

    Näitten uuden ajan nigerialaiskirjeiden levittäjien ÄO voi olla vaihteleva, mutta yleensä hierarkiassa ylempi on tässä kuviossa älykkäämpi. Eli ne, joilla on intressinä hyötyä näistä huijauksista, on älliä roppakaupalla enemmän kuin niillä, jotka täkyyn tarttuvat. ÄO on tässä yhteydessä sama kuin medialukutaito ja manipulointikyky. Kuka uskoo älyttömään? Niinpä.

    • 2.4.1.1

     stunned sanoo

     Elämänkoululainen on henkilö, joka korvaa koulutuksen puutteen tietämättömyyden itsevarmuudella. Yleensä e-koululainen halveksii auktoriteetteja ja oppiarvoja ja eritoten humanistisia tieteitä. E-koululaisen mielipiteet ovat aina jonkun muun häneen iskostamia, mutta hän ei tiedosta sitä.

 3. 3

  Reima kultalahti sanoo

  Tiliote ei ole huijaus koska siitä on julkaisija käräjillä käynyt ja sai sakkoa yksityisyyden loukkaamisesta n 500e samalla tiliote todettiin oikeudessa aidoksi, Kannattaisi siis itsekunkin tutkia asiat mistä kommentoi ja mitä kommentoi, asiat kun on helppo nykyisi varmistaakkin,

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   Ei sen tiliotteen aitoutta ole oikeudessa käsitelty, se ei ollut oikeudenkäynnin aiheena eikä sen omistajaa epäilty rikoksesta. Sen julkaiseminen oli aiheena ja levittäjä todettiin syylliseksi.

  • 3.2

   PMRyyppö sanoo

   Ainakin se ns. tiliote, jonka minä olen nähnyt, oli niin feikki ettei paremmasta väliä. Kuten jo tuossa aikasemmin totesin niin sossun tilille panot ei todellakaan ole mitään könttäsummia tyyliin 200 euroa tai 500 euroa. Laskelmat ku tehdään, niin ne on sentilleen. Itse kyseisessä instassissa aikoinani asioineena, tämän kyllä mistä puhun.

  • 3.3

   PeelsePuupi sanoo

   Sekin on sinänsä mielenkiintoista, kuinka jonkun tiliote voi olla toisen henkilön hallussa… Tarinan mukaanhan se löytyi maasta. Jos henkilö tosiaan olisi toimeentulotuen asiakas, hänenhän pitäisi seuraavan kuun toimeentulotukea hakiessaan esittää edellisen kuun tiliote. Eikö? Ei siis heittää tiliotetta puolihuolimattomasti kotitalonsa pihalle… Rasistien horinat pissaa aina niin monessa kohtaa alleen, ettei oikein tiedä mistä niitä pitäisi alkaa purkamaan.

  • 3.4

   Juhani sanoo

   Asiat on todella helppo varmistaa nykyään, siinä olet aivan oikeassa.

   Kuten tämän tökerösti Photoshopissa pyöräytetyn kuittikuvan kanssa, jonka mikä tahansa ohjelmallinen pikselinpureskelija toteaa kuvankäsittelyohjelmalla tehdyksi.

 4. 4

  sanoo

  Sinänsähän Suomessakin on käytössä rinnakkainen oikeusjärjestelmä, ollut jo itseasiassa kymmeniä vuosia. Tietyillä kriteereillä nuorisohampuusit voidaan ohjata sovitteluun, jossa riita-asia sovitaan ohi virallisen tuomioistuimen, osapuolten välillä.

  • 4.1

   Saku Timonen sanoo

   Ei se ole rinnakkainen oikeusjärjestelmä, vaan osa eduskunnassa säädettyä rikosikeudellista lainsäädäntöä.

  • 4.2

   stunned sanoo

   Hallitusohjelmassa esitetään alioikeuksien jutturuuhkien purkamista siirtymällä kevennettyyn menettelyyn, jossa poliisille ja syyttäjälle annetaan tuomiovalta rikoksissa, joista tulee sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Tämä mahtunee jo rinnakkaisen oikeusjärjestelmän määritelmään. Saku on muistaakseni kirjoittanutkin tästä esityksestä blogiinsa. Muutoksen pitäisi astua voimaan 2018.

   • 4.2.1

    Saku Timonen sanoo

    Ei sekään rinnakkainen oikeusjärjestelmä ole, koska siitä on säädetty jo aiemmin. Aikomus laajentaa tätä menettelyä on arveluttava, mutta ei muodosta rinnakkaista järjestelmää.

 5. 5

  mama Hannele sanoo

  Kaipa se antaa jonkinlaisia kiksejä, kun ihmisiä kuohutetaan vilpillisten maahantunkeutujien kuvitelluilla taksimatkoilla, asunnottomilta anastetuilla asunnoilla ja oman siskon väkisinmakaamisilla. Pervoilla on harrastus, kimppakivaa — vieläpä siten, että monet kiittelevät toimeliaisuudesta ja valppaudesta. Kerhon tunnusmerkiksi otetaan Suomen-lippu ja päälle pannaan leijonapaidat. Kun ei rymistellä polttopullon kanssa naisten ja lasten turvapaikalla, voidaan väsätä lippulappuja illan ratoksi vielä tyhmempien ällisteltäviksi.

 6. 6

  Juhani Saari sanoo

  Oli irtisanomisilmoitus aito, tai ei niin se selviää myöhemmin. Koska laittomasta irtiinsanomisesta asiaa viedään eteenpäin ja haetaan korvauksia. Jos kyseessä on väärennös ei asiasta kuulu enää jälkeenpäin. Ei tarvitse siis muodostaa minkäännäköistä kantaa vielä uutiseen/valheeseen.

  • 6.1

   stunned sanoo

   Luulenpa uutisen tai valheellisen uutisen irtisanomisesta julkaistun juurikin sen vuoksi, että siihen otettaisiin kantaa. Näin somessa valkopestään kalavaleet tosiksi. Pelkkä toisto riittää.

  • 6.2

   PMRyyppö sanoo

   No tuosta ny aitoa saa tekemälläkkään. Näitähän juttuja ny vallan levitellään, että millon on jossain päin Suomea heitelty mummuja kodeistansa (jutun juurta en tiedä) ja millon kokonaisia kerrostaloja tyhjennetty turvapaikanhakijoiden tieltä. Tuosta tiiän sen verran, että juttu oli ymmärretty (tahallisesti?) väärin ja vakituisille asukkaille oli tarjottu vapaaehtoista mahollisuutta muuttaa toisaalla vapaana oleviin asuntoihin, jos ajatus ulkomaalaisesta naapurista rupiaa kauhiasti ahistamaan.

   • 6.2.1

    stunned sanoo

    Viittaat Kemijärven tapaukseen, jossa melkein tyhjät vuokratalot annetaan turvapaikanhakijoille ja kaikki 14 vuokralaista pääsevät halutessaan parempiin asuntoihin. Tästäkin Saku on kirjoittanut. Suomen Kuvalehdessä oli asiasta maalattu oikein irvikuva.

    • 6.2.1.1

     PMRyyppö sanoo

     Just tuosta oli kyse. Mutta tuokin juttu varmasti vielä jossain kiertää totena, että asukkaita oltiin häätämässä pois.

 7. 7

  PMRyyppö sanoo

  No pääsihän sitten tämä blogi-kirjoitus oikein töihin. Eilen kirjoitin SPR:n FB-sivuille toivomuksen ihmisille, että he ottaisivat oikeasti selvää mitä yhdistys tekee ja lopettaisivat sen jatkuvan mollaamisen ja perättömien juttujen levittämisen. Tällainen kommentti tuli äskön:

  ”Tänään juuri kuulin kuinka suomalainen SPR:llä vuokralla olevan henkilön vuokrasopimus irtisanottiin kun tilat tarvitan mamuille. Miksi SPR omistaa kiinteistöjä? Eikö se kerää varoja avustamiseen eikä omaisuuden kartuttamiseen?”

  Ystävällisesti tälle henkilölle jaoin tämän blokin. Toivottavasti lukee.

  • 7.1

   Juhani Saari sanoo

   Ei se ole mikään perätön juttu, että SPR on monikansallinen liiketoimintaa harjoittava yritys ylipalkattuine johtajineen. Toki SPR haluaisi esiintyä humanitäärisenä avustusjärjestönä ennemmin kuin olla totuudenmukainen toiminnastaan.

   • 7.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Et taida pitää SPR:stä. Olet sitten varmaan tehnyt sellaisen hoitotestamientin, että sinulle ei missään tapauksessa saa antaa SPR:n vapaaehtoisilta verenluovuttajilta saamaa verta.

 8. 8

  AMK sanoo

  spr:n lippaat käsissään spr:n liivit päällään:Hyvaa paivaa.Millä noihin ottaa osaa kun itselläkin on vaikeaa ?Muuten minne ne kerätyt rahat loppujenlopuksi menevät?Eikö kerjääminen ole kielletty?

  • 8.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Entäs sotaveteraanikeräykset? Ovatko nekin mielestäsi kerjäämistä? Minne ne rahat menevät?

  • 8.2

   PeelsePuupi sanoo

   Keräyksiin tarvitaan rahankeräyslupa, joka SPR:llä varmasti on. Kerjääjillä sitä ei ole.

   • 8.2.1

    Sandy sanoo

    Jokaisessa keräyslippaassa on oltava keräysluvasta kertova tarra tms jonka voi tarvittaessa tarkistaa. Keräysluvan antaa poliisi.

  • 8.3

   PMRyyppö sanoo

   Siis kelläähän ei ole pakko ottaa osaa keräyksiin.

  • 8.4

   Mane sanoo

   Kerran tuli amnestyn kerääjä kyselemään että kiinnostaako ihmisoikeudet. Kerroin vastustavani niitä. Se jäi siihen aukomaan suutaan kuin kala kuivalla maalla.En mä niitä vastusta, mutta multa on ihan turha koittaa saada rahaa syyllistämällä.

 9. 9

  kaisu marjatta sanoo

  tuttua juttua, olen saanut sähköpostiin jo noin 10vuoden ajan viestejä, englanniksi kirjoitettuja joissa ilmoitetaan että olen perinyt useita satoja tuhansia, nyt pitäisi vaan kuitata lähetys maksamalla ulkomaiselle tilille, asianajajan maksu.. joka kerta poistin viestin ja laitoin samalla eston lähettäjälle.. mutta juttu jatkuu yhä lähettäjiä on aina uusi ja sama aihe.
  uusin ilmiö on nyt se että facebuukkiin tulee kaveripyyntöjä, ihmisiltä jotka ovat näitä turvapaikan hakijoita.. kurkkasin profiin ja heillä joilla oli kuvia näki heti mistä ovat , nuoria miehiä kaikki.. en tiedä heidän toiveitaan, enkä niitä halua edes tietää. eilen tuli kahdelta arabi nuorukaiselta pyyntö. joskus on tullut myös pelkästään pyyntöjä lähettää rahaa pyytäjälle, selityksillä kun on vakavaa sairautta ja ei ole ruokaa j.ne.
  jätän kaikki tuntemattomat jutut vastaamatta ja poistan.. nykyään menee jo suurin osa roskapostiin.. sinne menee myös olet voittanut puhelimia, tietokoneita ynnä muuta jotka yrittävät myydä ..no no. ei käy.. mummo on tarkka kuin porkkana

 10. 10

  Jussi sanoo

  Tasapuolisuuden nimissä on muistettava myös Yle. Jokaisen on pakko rahottaa sitä, mutta se ei ole tasapuolinen. Suoranaisia valheita sekä taitavaa totuuden kiertämistä.
  Esimerkkinä noin kuukauden takainen Turun Runosmäen mielenosoitus: Yle uutisoi mielenosoituksissa olleen yhteensä noin 250 ihmistä. Eipä kertonut, että maahanmuuton puoltajia oli kokonaismäärästä maksimissaan 10 %

  • 10.1

   PMRyyppö sanoo

   Ja YLE:ltä pois lipsahtanut tieto, vaiko tutuutta kiertänyt tieto löytyy…mistä?

   • 10.1.1

    LL sanoo

    Jussi, Runosmäessä asuu noin 20.000 ihmistä ja myös jo kauan Suomessa asuneita maahanmuuttajia. Kuinka moni tuosta parinsadan joukkiosta oli runosmäkeläisiä? Iso osa runosmäkeläisistä on tottuneita siihen, että siellä asuu ja elää myös maahamme muualta muuttaneita ihmisiä. Asukkaat katselivat ihmeissään ikkunoistaan tuota mölisevää ”mamukriitikkojen” sakkia.

  • 10.2

   stunned sanoo

   Yle on onnistunut tehtävässään vallan hyvin. Pitää maassa nyt yksi vapaa julkisrahoitteinen kanava tai media olla. Briteillä on BBC ja jopa jenkeillä PBS.

   Tasapuolisuus tulee siitä, että kaikilla on mahdollisuus katsoa varallisuudesta riippumatta. Mainoksia en tv-tuokiooni kaipaa.

   Ylen Areena on vertaansa vailla. Uutislähetystä voi seurata verkossa kautta maailman. Vaihtoehtoja on. Lopeta katsominen tai Ylen verkkosivujen seuraaminen, jos noin ahdistaa.

   • 10.2.1

    Juhani Saari sanoo

    Maksamista siitä YLE:n palvelusta, jota ei halua ei voi lopettaa. Se siinä ihmisiä ahdistaa. Pakko maksaa, vaikka tarjonta on vain politisoitunutta mielenohjelmointia ja kansalaismielipiteen muuttamista agendoihin sopiviksi.

    • 10.2.1.1

     stunned sanoo

     On monia veroja ja veroluonteisia maksuja, joita ei voi jättää maksamatta. Mainoskanavilla maksut on leivottu tuotteiden hintaan. Maksat leivässäsi mainostamisen piilokuluja. Kuluttaja maksaa aina kaiken.

    • 10.2.1.2

     PeelsePuupi sanoo

     Juhani Saari, toivoisitko siis, että viranomainen alkaisi kyttäämään sinua, ja käräyttää sinut niistä kerroista, jolloin kuitenkin katsot YLEä. En tiedä yhtään suomalaista – en edes YLE-kriitikkoa – joka ei JOSKUS katsoisi YLEä. Katsoitko YLEn kanavilta, kun kaksoistornit sortuivat? Niinpä. Katsoitko YLEn kanavilta, kun Saksa voitti jalkapallon MM-kultaa? Niinpä. Katsoitko YLEltä jääkiekkoa -95? Niinpä. Mitä kaikkea sinä oletkaan katsonut ja tulet katsomaan YLEltä. Viimeksi käytit YLEn nettisivuja katsoaksesi, ettei siellä ole mielestäsi mitään asiallista. Niinpä.

 11. 11

  loikkari sanoo

  Nythän netissä kiertää myös pakolaisen tiliote minkä saldona on 84 000 € ja toinen 54 000 €, itse laitoin tasasummat koska en jaksa alkaa niitä etsimään ja tuskin edes löytäisin. No kuitenkin ihmettelen onko nuo rahat tuotu käteisenä maahan ja jos on niin kuinka ne on saatu pankkitilille kun ystäväpiirissä jo lasten säästöpossun tyhjentäminen pankissa tilille on jokseenkin vaikeaa jollei ihan mahdotontakin. Vai onko sotaa käyvästä maasta paenneen valtion pankki sallinut tilisiirron Suomeen ihan noin vain? Vai onko ne saatu avustuksina esim sosiaalitoimistosta? Ei voi kuin ihmetellä miten joku ei osaa ajatella asiaa kokonaisuutena ja täten kyseenalaistaa moiset ”tiliotteet”

  Ei todellakaan kannata uskoa kaikkea mitä some suoltaa, hieman itsekriittisyyttä please.

  • 11.1

   Saku Timonen sanoo

   Turvapaikanhakija ei edes voi avata Suomessa pankkitiliä ennen kuin on saanut oleskeluluvan. Tästä syytä heille maksetaan vastaanottorahakin (eli yksinäiselle 316 euroa/kk, jos vastaanottokeskus ei järjestä ruokailua, 92 euroa, jos ruokailu järjestetään) käteisenä.

   • 11.1.1

    Mikko sanoo

    Pankkitilin avaaminen ei ole kytköksissä oleskelun statukseen, vaan henkilöllisyyden todistamiseen. Pankit eivät avaa tiliä, jos henkilöllisyys epäselvä. Jos turvapaikanhakijalla on dokumentit kunnossa, eri estettä tilin avaamiselle ole. Oleskelulupa ei takaa tilin avaamista, pankit eivät hyväksy muukalaispassia viralliseksi todistukseksi, koska se ei sellainen ole.

    Vastaanottokeskus voidaan maksaa tilille, jos tili on olemassa.

    Asiaan on puuhattu vuosia muutosta, tilin puute estää työllistymistä.

    http://www.fkl.fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/Ulkomaalaisille_lakimuutoksella_helpotusta.aspx

 12. 12

  Terveisiä Rovaniemeltä sanoo

  Tuo irtisanomisilmoitus on liitetty viimepäivinä ainakin uutismaailmassa julkaistuun juttuun: http://uutismaailma.com/jatkoa-rovaniemella-turvapaikanhakija-lahenteli-lapsia-lapsiperheelle-laiton-haato/ eli tuosta jutusta ilmenee että kyse olisi Olkkajärvellä olevasta vastaanottokeskuksesta Rovaniemellä.

  Sitten kun muistaa lukeneensa tämän jutun: http://yle.fi/uutiset/rovaniemen_vastaanottokeskus_laajenee_muurolaan_ja_apukkaan/8306877
  ja tietää että Olkkajärven kyljessä on Apukan kylä niin kyse on ilmeisesti samasta vastaanottokeskuksesta joka on siis hotellissa.

  Nyt kun palaa siis alkuperäiseen juttuun ja lueskelee vähävaraisesta 5-henkisestä perheestä asumassa pitkäaikaisesti hotellissa samanaikaisesti kun kunnan alueella on liikatarjontaa asunnoista alkaa tämä tarina haista ja pahasti.

  Toki voidaan kyseenalaistaa koko Olkkajärvi ja väittää että kyse on Muurolan vastaanottokeskukseen ja kerrostaloasunnoista. (Facebook päivityshän on voitu tehdä Olkkajärvellä vaikka tapahtuma olisi ollut Muurolassa) mutta silloin voidaan lukeminen aloittaa taas tämän sivun ylälaidan oivallisesta kirjoituksesta, kiitos siitä…. 🙂

 13. 13

  Peppiina tietää sanoo

  Tämä oletettu SPR:n ”häätökirjeen” spekulointi on aivan turhaa.
  Riittäviä todisteita _ei ole _vielä_ puolesta eikä vastaan.

  Uuninpankkopojasta irtoaa nyt hiukan sellainen tekopyhyyden lemahdus.

  Olen blogissasi ensikertalaisena, mutta uskon, että tulette kuulemaan minusta vielä.

  • 13.1

   Saku Timonen sanoo

   Miten suurella todennäköisyydellä pidät tuota kirjettä aitona?

  • 13.2

   Riitta sanoo

   Vuokranantajana silmääni pisti aloitus: ”asunto A2”. Kyllä virallisissa ilmoituksissa pitää kertoa asunnon koko osoite.