Lyhyet jäljet

Perussuomalaisten toiminta on saanut suorastaan naurettavia piirteitä, kun puolue yrittää epätoivoisesti kertoa kannattajilleen saavutuksistaan hallituksessa. Kun saavutuksia ei ole, niin niitä keksitään. Ala-arvoinen ja liian helposti paljastuva temppu on väittää puolueen onnistuneen estämään jonkin sille epämieluisan lakimuutoksen, vaikka sellaista ei koskaan ole ollut edes vireillä.

Puolueen lehti Suomen Uutiset väittää tänään Perussuomalaisten estäneen vireillä olleen lakimuutoksen, jonka hyväksyminen olisi tarkoittanut maahanmuttajien menemistä kantaväestön ohi asuntojonossa.

Jutussa sekoitetaan iloisesti turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet ja tämä huttu tarjoillaan puolueen sankarillisena saavutuksena. Ihan kirkkain silmin lehti väittää, että turvapaikahakijat olisivat kiilanneet asuntojonoissa etusijalle, jos lakimuutos olisi hyväksytty.

Mitään lakimuutosta ei ole ollut edes vireillä. Ympäristöministeriön asiainhallintajärjestelmän mukaan tekeillä oli asukasvalintaa koskevan asetuksen muutos. Asetus ei ole laki, vaan sillä annetaan tarkempia määräyksiä lain täytäntöönpanosta.

Asetuksen muuttamisen tarkoituksena oli saattaa asunnonhakijat yhdenvertaiseen asemaan. Kenellekään ei ollut tarkoitus järjestää ohituskaistaa. Suunnitelmien mukaan oli tarkoitus asettaa myös alle vuoden mittaisen oleskeluluvan saaneet ulkomaalaiset samalle viivalle eli samaan jonoon muiden ulkomaalaisten ja Suomen kansalaisten kanssa. Tällä hetkellä heillä ei ole jonoon asiaa.

Oleskelulupa myönnetään poikkeustapauksissa alle vuoden mittaisena, mutta yleensä se on pitempi tai pysyvä. Turvapaikanhakijoilla ei olisi asetusmuutoksen jälkeenkään ollut mitään asiaa asuntojonoon ennen oleskeluluvan myöntämistä. En äkkiä edes keksi keitä muutos olisi koskenut, mutta ei ainakaan turvapaikanhakijoita edes sen jälkeen, kun heille on myönnetty oleskelulupa.  Heille oleskelulupa myönnetään pääsääntöisesti vähintään vuoden mittaiseksi.

Näin ollen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat voivat jo nyt hakea valtion tukemaa asuntoa ja voivat tehdä niin jatkossakin. Nyt estetty asetusmuutos ei siis vaikuta heihin mitenkään, mutta alle vuoden oleskeluvan saaneet harvalukuiset ulkomaalaiset pysyvät eriarvoisessa asemassa.

Tästä linkistä löytyy hallitussihteeri Anna Saarisen  Vantaan Sanomille antama kannanotto kokonaan.

Perussuomalaisten urhoollisesta ja voitokkaasta kamppailusta lakimuutosta vastaan jäi siis käteen vain muutaman oleskeluluvan saaneen ulkomaalaisen pitäminen eriarvoisessa asemassa. Saavutus tietysti sekin puolueelle, jonka päätavoite näyttää olevan kaikenlaisen yhdenvertaisuuden estäminen.

Valheella on lyhyet jäljet.

 

Kommentit
 1. 1

  Jukka sanoo

  ”Kärpänen hämähäkin seitissä” – ilmiö. Mitä enemmän pyristelee, sitä enemmän takertuu. Onkohan porukassa ketään täysipäistä. Tuskin.

 2. 2

  Haikki sanoo

  Tästä tuli mieleen, että itseäni eniten (=ainoa) häiritsevä asia pakolaisissa on ollut, että tuntuu kuin heillä olisi joku ”ohituskaista”. Täällä paikallislehtikin uutisoi tänne paikkakunnalle alunperin tulleitten pakolaisten muuttoaikeista suoraan Helsinkiin, ja tuntui olleen lähinnä ilmoitusasia ja parin kuukauden päästä olivat lähteneet. Sitten taas näkee näitä juttuja miten on ennätyspitkät jonot Helsingin vuokrakämppiin ja 10 vuotta jonottaneista ”kantiksista”.

  • 2.1

   Haikki sanoo

   Mieluusti pitäisin tämän ainoan ”perussuomalaisen” olettamani pakolaisina tulleista mielikuvituksen tuotteena, mutta tämä Lieksan lehden juttu (valitettavasti ei löydy netistä tai skannattuna) pari kuukautta takaperin ei ainakaan vähentänyt ennakkoluulojani tämän tiimoilta…

  • 2.2

   Insinööri sanoo

   Näin helsinkiläisenä… Helsingin hintasäädellyt asunnot ovat ihan mielenkiintoinen ilmiö itsessään. Kun sellaisen saa niin sieltä ei tule potkituksi pois, vaikka tulot paranisivat… Joten käytännössä suuressa osassa asuu keskiluokkaista väkeä, jotka ovat voittaneet halvan asumisensa arpapelissä nuorina ja pienituloisina. Ne ja niiden pitkät jonot ansaitsevat ihan oman keskustelunsa, jossa kuitenkin maahanmuutto on todella marginaalinen tekijä.

   Vapailla markkinoilla Helsingissä toki saa vuokrattua kämpän parissa viikossa, jos luottotiedot ovat kunnossa.

   Kerrottiinko paikallislehdessä, että millaisiin kämppiin nämä ihmiset olivat muuttamassa? En ole kuullut täällä itsekin vuokralla asuessani mitään juttuja, että vuokramarkkinat olisivat yhtäkkiä jumittuneet siihen, että valtio olisi alkanut kustantaa tuhansille maahanmuuttajille omia asuntoja. Näin tuskin on tapahtunut, koska sen luulisi näkevän heti hintapiikkinä vuokrissa, ym….

   Epäilen, että Helsinkiin muuttaneet ovat joko perheenjäsenillään, täyteen ahdetuissa vastaanottokeskuksissa (sellaisia tänne on kyllä noussut viimeaikoina useitakin) tai muissa vastaavissa ratkaisuissa. Se ei kuulosta ohituskaistalta, josta itse olisin kovin kateellinen.

   • 2.2.1

    LL sanoo

    Mitäs ehdotat Insinööri? Pitäisikö hitas-asunnoista häätää kaikki ne joiden tulotaso saattaa muuttua tai muuttuu paremmaksi? Kaikkien ei sentään muutu, paremmaksi. Pitäisikö kaupungin vuorka-asunnoissa asuvien tulotaso määrävuosin tarkistaa? Mihin he menisivät asumaan?

    Asunto ei ole vain asunto. Se on koti.

    Senverran hyvin tunnen Hgin asuntotilanteen, että ellei siellä ryhdytä oikeasti tekemään jotain kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon eteen (koska asenne buokra-asuntoja kohtaa on nihkeä ja torjuva) niin koko kaupunki menettää.

    Hkiin on rakennettu omistuasuntoja, joita kaikkia ei ole saatu myytyä (ovat tyhjillään) ja samaan aikaan siellä on tuhansia asunnottomia. Nämä isommat ongelmat ensin. Sitten voi ryhtyä nyhväämään sen mukaongelman kanssa jonka kerroit.

   • 2.2.2

    Haikki sanoo

    Ihan kunnan vuokrakämpissä täällä asuvia se juttu koski. Pääkaupunkiseudun lisäksi oli Tampere toinen muuttosuunta. Vapaastihan Suomessa saa asua, eikä jutussa kerrottu, että oliko asuntohakemus ollut vetämässä kauankin tms.

 3. 3

  Pertti Parkkonen sanoo

  Eikös Vantaa ja Helsinki ollut jo päättänyt, että jonojen ohi mennään? Oikein, jos tällainen lakimuutos on ollut vireillä ja se on estetty. Sitä en usko sekuntiakaan, että tällainen uuninpankkopoika mitään asiasta tietää. Nämä sinunkin blogit on vanhan toistoa ja angstia pääosin. Paisuttelet asioita ja haet klikkauksia. Hyi.

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   Miksi persujen kannttajat eivät koskaan osaa perustella mitään, vaan uskovat sokeasti omaa puolueväkeään ja sanovat heidän valheensä paljastajaa tietämättömäksi? Kummallinen puolustusmekanismi, joka mielestäni kertoo siitä, että ainakaan sinä et ymmärtänyt tästä asiasta mitään mitä kirjoitin.

  • 3.2

   Kalle sanoo

   ”Eikös Vantaa ja Helsinki ollut jo päättänyt, että jonojen ohi mennään?”
   Laittanet linkin yllämainitsemaasi tietoon, että kaikki voivat todeta sen paikkansa pitävyyden, vai onko kyseessä vain ”mutu” päätös?
   Kiitos etukäteen linkistä josta esittämäsi tiedot voi varmentaa.

  • 3.3

   maarit korhonen sanoo

   Pertti Parkkonen

   Ihmettelen, miksi luuraat täällä lukemassa ”vanhan kertaamista”? Ettei sitten tähdellisempää tekemistä itsellesi löydy? Hyvä, että Uuninpankkopoika tuo asioita esiin, vaikka toistonkin kautta, muuten ne haudattaisiin aika äkkiä, ja näkökulmaa voi aina vähän vaihtaa, silloin vanhakin tarina on jopa uusi.

   Tarinat ja asiat alkavat kyllä vanhetakin tässä maassa, sillä mitään edistystä ongelmiin eivät viimeaikaiset hallitukset ole saaneet aikaiseksi, asunnottomuus on ja pysyy, vuokra-asuntoja rakennetaan liian vähän, pysyvää, vuokrat ovat korkeat, sekin pysyvää ja nyt niitä jopa nostellaan urakalla eläkeläisillekin, joilta samaan aikaan viedään asumistuesta siivu, minkäköhän lääkkeen äitinkin joutuu tämän johdosta lopettamaan? miten se vaikuttaa 75-vuotiaan terveyteen, muutenkin horjuvaan? Kyllä tämä hallitus saa hävetä tekojaan vielä vuosikymmenet, jatka Saku vaan samaan malliin!

 4. 4

  Tepi Laine sanoo

  Nykyään voi väittää mitä ja missä vain. 93,77% (mututuntumalta heitin luvun) ihmisistä on ilmeisesti niin laiskoja tai välinpitämättömiä tarkastaakseen tai tutkiakseen yhtään mitään. Helpommalla pääsee, kun vaan uskoo lukemaansa. Ja vielä parempi, jos sopii omiin mielipiteisiin. Niin pääsee nillittämään somessa sitten urpojen kanssa, jotka ovat mahdollisesti vaivautuneet ottamaan asiasta selvää ja kehtaavat olla vielä sittenkin eri mieltä.
  Unohtakaa tutkimukset ja tilastot. Tutkimukset ovat aina epäpäteviä ja tilastojakin voi lukea ja ’ymmärtää’ miten parhaiten omaan agendaan sopii.
  Nykyään on aivan mahdoton olla missään täysin oikeassa, koska somen pimeimmistä syövereistä löytyy aina joku kaikkien tieteiden Gandhi kertomaan miten jokin asia on aikuisten oikeesti. Ja sitten näppäimet kuumana puolustetaan sitä ’varmaa’ tietoa.
  Facebook on kaikista pahin ’tiedon’ levittäjä ja tietosanakirja.

  Tässä nimenomaisessa tapauksessa: Monenko perusspuolue lehteä lukeneen arvelette lukevan tätä blogia? Aivan…….veikkaisin, että noin 3, jos joku ketä tuntee jonkun puoluelehteä lukevan ja linkittää tämän hänelle. Mutta luulen, ettei ketään tätä lukevaa tunne ainuttakaan perusslehteä lukevaa, ainakaan henkilökohtaisesti. Joten voi olla, että toi 3kin oli liioittelua.
  Eli nyt ne tuhannet? (en tod tiedä paljonko perusslehdellä on lukijoita) nukkuvat yönsä hyvin ja tuntevat kuuluvansa jotakin saavuttaneeseen joukkoon. Riippumatta tämänkään blokin jutusta.

  Tiedon puute on rikkautta, avain henkiseen hyvinvointiin ja mielenrauhaan.

 5. 5

  Rautalankaa sanoo

  Kyllä tuossa linkissäsi puhutaan aivan selkeästi lakimuutoksesta.

  ”Lakiluonnoksessa ehdotetaan, että myös alle vuoden pituisen oleskeluluvan saaneet henkilöt voisivat jatkossa hakea valtion tukemaan vuokra-asuntoon.”

  ”Lakimuutoksella asetettaisiin siten alle vuoden mittaisen oleskeluluvan saaneet ulkomaalaiset samalle viivalle muiden ulkomaalaisten ja Suomen kansalaisten kanssa. Kyse on hakijoiden yhdenvertaisesta kohtelusta, ei kenenkään asettamisesta etusijalle.”

  • 5.1

   Saku Timonen sanoo

   Katso ympäristöministeriön asiainhallintajäjestelmästä, niin näet etti mitään lakimuutosta ole ollut vireillä. Asetuksen muutos oli. Ja ei, en tarjoa linkkiä. Etsi itse, minä en ole mikään tarjoilija.

 6. 6

  Minna sanoo

  Voi herttinen teitä. Ettekö osaa lukea uutisia?
  Jos ympäristöministeriö ilmoittaa, että kaikki ovat samalla viivalla kun katsotaan kriteerejä ”hakijoita verrataan keskenään asunnontarpeen, varallisuuden ja tulojen perusteella, ja asunnot vuokrataan asuntoa eniten tarvitseville, vähävaraisimmille ja pienituloisimmille”, niin miten perustelette että pakolaiset eivät olisi etunenässä jonossa? Näillä perusteilla? Varsinkin alle vuoden maassa oleskelleina?

  Perussuomalaisia kohdellaan idiootteina ja typeryksinä vaikka tosiasiassa tämä puolue on ainoa valtapuolue, jotka kantavat tätä paljon puhuttua vastuuta myös omasta kansastaan. Juu, kyllä, ne juoppo-sossutapaus-työttömät-luuserit, jotka ovat yhteiskuntamme heikoimpia – ainakin teidän ”hyvien” mielestä, jotka antaisivat mummonsa mökinkin pakolaisille ennemmin kuin suomalaiselle kodittomalle (niin, sehän oli se juoppo-sossutapaus-työtön-luuseri..).

  Tätä blogin kirjoittajaa kutsuttaisiin realistisessa tasa-arvoisessa maailmassa trolliksi.

  • 6.1

   Saku Timonen sanoo

   Jos ymmärtäist lukemasi, niin tietäisit juttuni luettuasi, että pakolaiset eivät ole jonossa ollenkaan ennen kuin saavat oleskeluluvan ja sen jälkeen he pääsevät jonoon ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Mitään lakimuutosta kun ei ole vireillä. Reaalimailmassa sinua sanottaisiin tyhmäksi.

  • 6.2

   LL sanoo

   ”… jotka kantavat tätä paljon puhuttua vastuuta myös omasta kansastaan…”

   Tämän kuuluu olla reaalimaailmassa näin: ”jotka kantavat tätä paljon puhuttua vastuuta oman puolueen eliittijoukosta” joista osa on täysnatseja. Kansalla tässä puolueessa tarkoitetaan todellisuudessa puhdasrotuisia suomalaisia. Puhdasrotuisuus suomalaisuus on jo määritelty. Suomalaisten puolella oleminen tarkoittaa nationalismia rotuoppeineen.

   Ei ihme, että kannattajajoukot supistuu.

  • 6.3

   realisti sanoo

   Uskomattominta tekopyhintä soopaa mitä olen internetissä koskaan lukenut. Sain Minnan kirjoituksesta syövän. Haluaisin nähdä yhdenkin siis yhdenkin kerran kun perussuomalaiset olisivat tehneet mitään muuta kuin mussuttaneet asiasta.

  • 6.4

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Voi herttileijaa. Nyt saisit sitten antaa konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka Perussuomalaiset muka ajavat juoppo-sossutapaus-työttömät-luuserit puolta? Puheenjohtaja Soini on ainakin isoon ääneen mesonnut eduskunnassa, että työttömät joutavat kaikki pakkotöihin. Perussuomalaiset istuvat hallituksessa, joka leikkaa oikein kovalla kädellä pienituloisten etuuksia, mm. eläkkeensaajien asumistukea. Turvapaikanhakijoista vouhottaminen ei ole heikompiosaisista välittämistä. Päinvastoin.

 7. 7

  Rautalankaa sanoo

  Miksi laittaa linkki hallitussihteerin kannanotosta, jos se ei pidä paikkaansa?

  • 7.1

   Saku Timonen sanoo

   Väitätkö, että virkansa puolesta puhuva hallitussaihteeri valehtelee ja Suomen Uutiset kertoo totuuden? Te persut taidatte oikeasti elää rinnakkaistodellisuudessa.

   • 7.1.1

    Rautalankaa sanoo

    En väitä, mutta tuolla laittamassasi linkissä on tekstit, jotka lainasin.
    Toiseksi, ei tarvitse olla persu, jos oikaisee tai kritisoi asioita.
    http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/321981-asuntojonojen-karkeen-lisaa-ulkomaalaisia-nain-vastaa-ministerio
    ”Lakiluonnoksessa ehdotetaan, että myös alle vuoden pituisen oleskeluluvan saaneet henkilöt voisivat jatkossa hakea valtion tukemaan vuokra-asuntoon.”

    ”Lakimuutoksella asetettaisiin siten alle vuoden mittaisen oleskeluluvan saaneet ulkomaalaiset samalle viivalle muiden ulkomaalaisten ja Suomen kansalaisten kanssa. Kyse on hakijoiden yhdenvertaisesta kohtelusta, ei kenenkään asettamisesta etusijalle.”

 8. 8

  Jani sanoo

  Kirjoituksessa on asiavirhe. Lausuntokierroksella olevan asetusmuutoksen tarkoituksena on tulorajojen asettaminen valtion korkotukemiin asuntoihin. http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/ARAasuntojen_tulorajojen_asettamista_kos%2835659%29

  Kyseisessä asetuksessa ei säädetä ehtoja vuoden oleskeluluvalle. Sen sijaan laissa vuokra-asuntojen ja asumisoikeusasuntojen korkotuesta 11§:ssä on ehto, jonka mukaan asukkaaksi voidaan valita henkilö,

  1) jonka oleskeluoikeus on ulkomaalaislain (301/2004) 10 luvussa säädetyllä tavalla rekisteröity tai jolle on myönnetty oleskelukortti;
  2) jolle on myönnetty ulkomaalaislaissa tarkoitettu vähintään yhden vuoden oleskeluun oikeuttava oleskelulupa;
  3) jolle on myönnetty oleskelulupa opiskelun perusteella.

  https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010604

  Mutta se on totta, että lakimuutosta ei edes ole vireillä ja SU:n uutisen höpötys siitä, kuinka pakolaisstatuksella mennään jonon ohi, minkä persut nyt muka estivät kun 1 vuoden oleskelulupasäännön poistaminen, joka ei edes ole vireillä, estettiin. Kuinka monta virhettä saavatkaan yhteen juttuun.

 9. 9

  Pete sanoo

  Muuten ihan asiakirjoitus, mutta ehkä vähän turhan paljon laitat painoa tuolle lähinnä tekniselle seikalle, että kyseessä oli lakimuutoksen sijaan asetusmuutos. Nämä kuitenkin kansankielessä ovat käytännössä samoja asioita, vaikka juristin näkökulmasta niillä eroa olisikin.

  Samoin myös tuo virhe liittyen turvapaikanhakijoihin ja jo oleskeluluvan saaneisiin pakolaisiin on aika paljon esillä. Tiedän kyllä, että nämä kaksi ovat eri asioita ja aika monella ne tuntuvat menevän sekaisin. Nyt kuitenkin jäi sellainen tunne tästä tekstistä, että päällimmäinen närkästymisen aihe oli terminologian väärinkäyttö, eikä itse asia. Eli se, että yhtään kukaan ei ollut kiilaamassa jonoissa kenenkään edelle, vaan asettumassa samalle viivalle.

  • 9.1

   Saku Timonen sanoo

   Asioita olisi tosiaankin voinut painottaa hiukan toisinkin. Yllättävän monelle on kuitenkin epäselvää turvapaikanhakijan ja oleskeluluvan jo saaneen aseman ero. Se on epäselvää jopa Suomen Uutisten jutun kirjoittajalle. Tai sitten hän luottaa siihen, että lehden lukijat eivät ainakaan sitä eroa tunne.

  • 9.2

   maarit korhonen sanoo

   Aika ymmärrettävää, että paljon kirjoittava painottaa tiettyjä asioita, kaikkea ja kaikkia ei lyhyessä blogikirjoittelussa voi ottaa mitenkään huomioon, tämä on Sakun näkökulma asiaan ja sillä sipuli, mitä sitä jurnuttamaan, aina voi kirjoittaa omanlaisensa näkökulman ja alkaa blogistiksi.

 10. 10

  Pera (se alkuperäinen) sanoo

  Näköjään Sakun kimppuun ovat käyneet kaikki ne jotka eivät oikein ole tietoisia oikeasti asioiden ”laidoista”. Että haistakaa paska kun käytte Sakun kimppuun. Sillä Saku on ainoa henkilö Suomessa, joka on aukaissut työttömyysturvalakia työttömien ymmärrettävään muotoon,että mitä lain pykälät tarkoittavat työttömän näkökulmasta katsottuna.

  • 10.1

   LL sanoo

   Tästä olen isosti kiitollinen Sakulle. Kuten monet muutkin. Koko sen lakipykälänviidakon läpi kahlaaminen on täysin mahdotonta kun jää työttömäksi. Ei oikeastaan edes ymmärrä oikeuksistaan ja osaa huolehtia niistä. Sen verran sekavaa on se todellisuus jonka työttömänä kohtaa.

  • 10.3

   maarit korhonen sanoo

   Aivan samaa mieltä, työtön kiittää myös monista avauksista, vaikka itsekin harjoittaa paljon ”tutkivaa journalismia” ihan tavistyöttömänä.

 11. 11

  keke sanoo

  ” En äkkiä edes keksi keitä muutos olisi koskenut, mutta ei ainakaan turvapaikanhakijoita”

  keke heittää stetsonistaan että yhdenvuoden vaihto-opiskelijoita jotka tulevat Suomeen syksyllä ja poistuvat joko jouluna tai seuraavana keväänä. Yleensä heillä tuo olekelulupa taitaa olla vain opiskelujen keston ajan (saattaa sinne joku lomaviikko tulla molempiin päihin) eli alle vuoden voimassa.

  • 11.1

   Fakta sanoo

   Opiskeilijoilla ei ole asunnonhaussa nytkään minkäänlaista oleskeluluvan keston minimiä. Eli asetusmuutos ei nyt eikä ehdotettunakaan ainakaan opiskelijoita koskisi millään tavoin.

  • 11.2

   Johanna sanoo

   Vaihto-opiskelijat majoitetaan opiskelija-asuntoihin, joten tuolla ei olisi mitään merkitystä edes heille.

  • 11.3

   keke sanoo

   Tässä se nähdään että keken stetsoniin ei ole aina luottaminen

 12. 12

  JH sanoo

  Itse tiedän yhden ryhmän, joihin tämä vaikuttaa, EU:n ulkopuolelta kotoisin olevat suomalaisesta korkeakoulusta juuri valmistuneet (ex-)opiskelijat. He saavat järjestäen lyhyitä, alle vuoden, oleskelulupia työnhakuun. He myös usein tarvitsevat asuntoa, koska opiskelija-asunnoissa ei saa asua rajatta valmistumisen jälkeen.

  • 12.1

   realisti sanoo

   Noh hallitusta eivät kiinnosta kansantaloudelliset faktat ja he tuovat näille ihmisille lukukausimaksut, että eipä heitä enää pian tässä maassa edes ole.

 13. 13

  Masa sanoo

  Persujen tilanne on mielenkiintoinen. Kaikki puhe ”työväenpuolueesta” on yhtä tyhjän kanssa, nyt kun Soini on myynyt hallituspaikkaa vastaan kaikki periaatteet ja puolue on pettänyt jokaisen lupauksensa. Ainoa, mitä jäljelle jää on tämä muukalaisviha, ja mitä tiukemmin persut rasisteihin tarrautuvat, sen enemmän he menettävät muita kannattajiaan.

  Seuraavissa vaaleissa tapahtunee anti-jytky, jossa PS painetaan takaisin muutaman edustajan pienpuolueeksi mistä se ei enää koskaan nouse, ja Timo Soinin poliittinen ura loppuu kuin seinään. (Toivossa on ainakin hyvä elää.)

 14. 14

  Matias Turkkila sanoo

  Rakas blogisti, yksikään suomalainen uutismedia ei julkaise tarkoituksellisia valheita. Epätäsmällisyyksiä ja suoranaisia virheitä uutisiin aina silloin tällöin pujahtaa, mutta onneksemme Suomessa on varsin hyvä prosessi oikaisuihin, sikäli kun niihin on tarvetta.

  Kuten oikein hyvin tiedät, nopein tapa uutisissa esiintyvien virheiden oikaisuun on ihan normaali toimitukseen jätetty oikaisupyyntö. Kyllä toki nettiin kirjoitettu ”VALEHTELETTE”-typpinen melskaaminenkin saattaa tuottaa tulosta, mutta vain siinä tapauksessa, että toimitus sattuu melskeen lukemaan.

  Anyway, käymme toimituksessa vielä kerran tämän asian läpi. Jos korjattavaa/tarkennettavaa löytyy, juttua muokataan vastaavasti.

  • 14.1

   Saku Timonen sanoo

   Kiitos vastineesta (jollaiseksi kommentin tulkitsen).

  • 14.2

   Jani sanoo

   Aika erikoinen kommentti päätoimittaja Turkkilalta. Eikö uutisen kommentointi ja sen oikeellisuuden arvioiminen julkisesti ole sopivaa? Sen sijaan että päätoimittaja olisi ottanut kantaa itse virheelliseksi todettuun sisältöön, hän nimittää blogistin kirjoitusta melskaamiseksi. Mutta kysytään nyt vielä, milloin SU aikoo oikaista juttunsa virheellisyydet:
   – vireillä ei ole lakimuustosta eikä ympäristöministeriö ole ollut poistamassa lain 11 §:ssä olevaan ehtoa. Ylipäätään ministeriö ei poista eikä muuta mitään, hallitus esittää ja eduskunta päättää
   – lausuntokierroksella oleva asetusmuutos koskee tulorajoja ja joku päivä sitten PS mainosti tätä hallituksen saavutuksena
   – yhden vuoden oleskelulupa ei koske pakolaisia, joten siltäkin osin juttu on virheellinen. PS medioineen toistuvasti moittii julkista keskustelua termien sekoittamisesta mutta tässäkin SU puhuu virheellisillä termeillä ja esittää virheellisiä väittämiä pakolaisiin liittyen
   – mikään lainsäädäntö ei anna pakolaisille ohituskaistaa muiden vastaavasssa tilanteessa olevien ohi
   – KOVA ry ei ole vielä edes antanut lausuntoa asetusehdotuksesta, joka koskee tulorajoja. Mitään muuta lausuntokierrosta ei ole meneillään.

  • 14.3

   stunned sanoo

   Riittää, kun lukee SU:n kommenttiosastoon kelpuutettuja viestejä, niin ymmärtää, miten Sakun blogissa asiat pureskellaan ennen kuin niellään. Tässä valossa blogi on järjen ja ajattelun tyyssija.

   On helppoa virittää tulipaloja ja ruokkia liekkejä. Ymmärrys vaatisi näkökantojen ja lähteiden kriittisempää tarkastelua, mikä ei ole persuille ominainen piirre. Vouhotus on ihan siellä sylttytehtaalla.

   Valikoituja purkauksia Der Angriffista:

   ”Loistavaa! Taitaa olla täysi työ torpata näitä viherkokoomuslaisten hulluja ehdotuksia siellä hallituksessa. Mutta tosiaan jos tälläistä roskaa tulisi laeiksi ilman teitä niin ehdottomasti hyvä että olette siellä.”

   ”Luulisi, että tulijat menisivä sinne missä on vapaita asuntoja. Niitähän on vapaana ympäri Suomea. Elämä ei ole pelkkää biletystä Helsingissä. On eri asia jos saa työpaikan, sitten koettaa järjestää asunnon ko työpaikan alueelta.”

   ”Konttiasunnot Tornion rajalle pakolaisille!!”

   ”Kyllä niillä vaan näyttää kaikilla älypuhelimet järjestään olevan, jotka tuolta tunkee. Ja vastaanottosta löytyy sitten henkilöt, jotka auliisti neuvovat nettihakemusten tekemisessä.”

   ”Suurissa asunnoissa maahanmuuttajat olisivat menneet edelle, koska heillä paljon lapsia ja lapsien takian esim somaleille on annettu kaikki isot asunnot Helsingissä!!”

   ”ei yhtään asuntoa mamuille ennenko suomalaisille asunnottomille on järjestetty asunnot??”

   ”Our lives are entwined in a very harsh times. These are the days, that will forever leave a mark on our nations future. I have strong belief in my fellow fighters. We will fight until the end for our homeland and one true Finnish nation. The victory will be ours.”

   Oli siellä juttua apinoista sun muista, mutta niitä en viitsi tänne laittaa. Asuntojen puutteesta joku yritti mainita…

   • 14.3.1

    stunned sanoo

    Ruodinpa näitä kommentteja hiukan.

    ”Luulisi, että tulijat menisivä sinne missä on vapaita asuntoja. Niitähän on vapaana ympäri Suomea. Elämä ei ole pelkkää biletystä Helsingissä. On eri asia jos saa työpaikan, sitten koettaa järjestää asunnon ko työpaikan alueelta.”

    Ihmisten kannattaa ja pitää asettua sinne, missä on työtä. Pelkällä asunnolla ei tee mitään ilman elantoa. Samaan aikaan maahanmuuttajille kaavaillaan pikaisesti ilmaistyöpakkoa, jolla ei muuta, ei elä. Ristiriitaista ja syrjivää huutelua.

    ”Konttiasunnot Tornion rajalle pakolaisille!!”

    Konttiasunnot vasta olisivatkin merkki jonon ohi juoksusta. Ja kalliiksi tulee sekin infroineen. Suomalaiset asunnottomat kiittäisivät konttiasunnosta — vastaisihan se melkein käsitystä nykyään muodikkaista pienomakotitaloista (tiny house).

    ”Kyllä niillä vaan näyttää kaikilla älypuhelimet järjestään olevan, jotka tuolta tunkee. Ja vastaanottosta löytyy sitten henkilöt, jotka auliisti neuvovat nettihakemusten tekemisessä.”

    Älypuhelin on erinomainen kapine yhteydenpidossa. Maahanmuuttajien tuskin halutaan katoavan infomuurin taakse. Älypuhelin ei edes maksa juuri mitään verrattuna tietokoneeseen. Halvin ja toimivin tapa integroitua on kommunikoida ja ottaa asioista itse verkossa selvää. Persut sen sijaan lukevat omiensa kirjoittamia puusilmäisyyksiä ja ovat tyytyväisiä. Mitä ei tiedä, ei ymmärrä — tieto lisää tuskaa.

    ”Suurissa asunnoissa maahanmuuttajat olisivat menneet edelle, koska heillä paljon lapsia ja lapsien takian esim somaleille on annettu kaikki isot asunnot Helsingissä!!”

    Helsingissä kantiksille kelpaavat vain pienet kämpät, koska hinta ja sinkkuus ja yhden tai kahden lapsen politiikka. Isot ovat tyhjillään tai odottavat asiakasta kauan.

    ”ei yhtään asuntoa mamuille ennenko suomalaisille asunnottomille on järjestetty asunnot??”

    Asunnottomuus on vanhaa perua, mutta innostus sen purkamiseen on myötäjättöistä kalastelua.

    ”Our lives are entwined in a very harsh times. These are the days, that will forever leave a mark on our nations future. I have strong belief in my fellow fighters. We will fight until the end for our homeland and one true Finnish nation. The victory will be ours.”

    Immonen ja breivikkiläisyys jaksaa persuja innoittaa aina uusiin tulipaloihin.

    • 14.3.1.1

     stunned sanoo

     Konttiasunnot ovat kansainvälinen trendi.

     http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288650597396.html

     ”- Konttiasunnot ovat kansainvälinen trendi. Näitä on jo nähty muun muassa Lontoossa, Norjassa ja Hollannissa. Meillä Helsingissäkin on pohdittu, miksei kontteja voisi kokeilla asunnoiksi myös Suomessa. Jonkun tahon pitäisi polkaista vain asia liikkeelle.”

     Persut ovat kerrankin ajan hermoilla ehdottaessaan konttiasumista pakolaisille. Nyt Suomessa! Pilottihanke pystyyn ja usvaa putkeen. Poistutaanko Thornionstadtin parakkikylästä muuta kautta kuin savupiipusta?

 15. 16

  A.H. sanoo

  Kansainvälistä suojelua saaneen ensimmäinen oleskelulupa myönnetään yleensä jatkuvana neljäksi vuodeksi.

  Joskus saatetaan myöntää inhimillisen syyn tai maasta poistumisen estymisen takia lupa, joka on sekin voimassa vähintään vuoden.

  Työnhakua varten saa jatko-oleskeluluvan nykyään vuodeksi. Tämä muuttui viime vuonna jo. Aiemmin se oli vain puoli vuotta.

  Alle vuoden luvasta on kyseessä erittäin harvoissa skenaarioissa:

  – Opiskelija, jonka opinnot kestävät alle vuoden (esim. vaihto-opinnot)
  – Työlupa määräaikaiseen työsuhteeseen joka kestää alle vuoden (esim. kausityöntekijät)
  – Oleskelulupa työn tai opiskelun perusteella missä oleskeluperuste on pidempi kuin vuosi, mutta hakijalla on jostain syystä voimassaoleva matkustusasiakirja vain alle vuoden mittaiselle ajalle, jolloin lain mukaan lupa myönnetään vain asiakirjan voimassaolon päättymiseen asti.

  Ei ole mitään järkevää syytä kohdella näitä ihmisryhmiä eriarvoisesti, ja tällä ei todellakaan ole mitään tekemistä turvapaikanhakijoiden kanssa.

 16. 17

  Aija Lehtoranta sanoo

  Vasemmisto on kuin hyttysen paska meressä mutta pitää eniten ääntä saamatta mitään aikaan.