Syyllistetyt

Suomi on todellisessa hädässä: Yhä useampi on työtön tahallaan.

Näin julisti Uusi Suomi  osana kiivaana käynnistettyä mediakampanjaa, jolla syyllistetään työttömät omasta tilanteestaan. Pelkkä julistaminen ei riitä, vaan tukea väitteelle haetaan jutun lopussa olevasta äänestyksestä. Sen mukaan 56 % lukijoista on tällä hetkellä sitä mieltä, että Suomessa on liikaa tahallaan työttömiä. Työttömyyden syy on siis jätetty lukijaäänestyksen päätettäväksi.

Tässä kampanjassa uutisen aiheeksi kelpaa jopa uimahallin saunassa kuultu keskustelu, jonka jokainen vähänkään työttömyysturvaa tunteva olisi voinut todeta pötypuheeksi jo siellä saunan lauteilla. Yle on löytänyt sairaanhoitaja Mervin,  joka on mieluummin työtön ansiosidonnaisella päivärahalla kuin tekee sairaanhoitajan työtä.

Mervin tarina  on täynnä kummallisuuksia ja mahdottomuuksia,  mutta sehän ei uutisointia hidasta. Tärkeintä on luoda mielikuva lokoisaa elämää viettävistä työttömistä, jotka nauttivat runsaista eduistaan ja antavat raskaan työ raatajien kustantaa elämisensä ja harrastuksensa. Mervistä tulee väkisin mieleen toimittajaopiskelijoiden kaksi vuotta sitten ”löytämä” Tatu, jonka tarina oli helppo todistaa vääräksi. Ryöpytys oli jo silloin täysin harkittua.

Konstihan on ikivanha. Kun asiat lipsuvat kokonaan päättäjien käsistä, niin syyllistetään uhrit. Maassa on lähes puoli miljoonaa työtöntä ja lisää tulee koko ajan. Avoimia työpaikkoja näkyy tätä kirjoitettaessa olevan 11 509.

Millään matematiikalla ei työttömiä saada survottua noihin avoimiin työpaikkoihin, mutta silti hallitus ja sen uskolliset äänitorvet julistavat työttömien olevan tahallaan työttömiä. Silti löytyy sankoin joukoin niitä, jotka tämän uskovat. Tähänkin blogiin tulee joku kommentoimaan, että tekemätöntä työtä kyllä löytyy.

Tietenkin löytyy, mutta ei löydy palkanmaksajia eikä ole tarkoituskaan saada työttömille palkkatyötä. Hallituksen tarkoitus on vain saada kansan oikeutus työttömyysturvan rankoille leikkauksille ja syyllisiltähän voi aina leikata. He ovat itse aiheuttaneet tilanteensa, joten kärsikööt. Kolmen ässän hallitus harjoittaa härskiä arvopopulismia, jonka mukaan uhri on aina syyllinen ja heikointa saa potkia. Tämä maa on vahvojen, tämä maa on menestyvien. Rupusakki ja laiskurit syyttäkööt itseään.

Ihan avoimesti tunnustetaan, että tämä  rupusakki laitetaan palkattomaan työhön aktivoinnin nimissä ja kuntouttavan työtoiminnan nimellä. He tulevat korvaamaan palkkatyötä tekevät, jotka puolestaan joutuvat työttömiksi ja ennen pitkää aktivointitoimenpiteiden kohteeksi. Suomesta ollaan tekemässä maa, jossa vain hyväosaiset saavat palkkaa ja heidän palvelijansa ovat palkattomia orjia.

Vielä toistaiseksi palkkaa saavien kannattaa miettiä omaa tulevaa asemaansa ennen syyllistäjien huutokuoroon liittymistä. Seuraavat yt-neuvottelut voivat tulla koska tahansa ja osua omalle johdalle.

 

Kommentit
 1. 1

  kaksoiskansalainen sanoo

  Onko Uusi Suomi sama Uusi Suomi kuin 20 vuotta sitten, vai onko se eri julkaisu samalla nimella?

  • 1.1

   Mark Andersson sanoo

   Nyky-US on eri julkaisu, mutta arvomaailma liippasee kyllä läheltä kokoomusta, kuten vanhaan, ”hyvään” aikaan.

   US:n mielenkiintoisin sisältö löytyy Puheenvuoro-osastolta, johon kirjoitukset tehdään ilmaiseksi. Toimituksellinen aineisto palkatuilta toimittajilta harvoin yltää iltapäivälehtien tasolle.

   • 1.1.1

    kaksoiskansalainen sanoo

    Kiitos. Muistan sen vanhan julkaisun, ja vaikkei arvomaailmani sama ollutkaan niin en muista näin härskejä sieltä lukeneeni koskaan.

 2. 2

  T. K. Lehtinen sanoo

  Kun luin jutun Mervistä, huomasin, että hänen työuransa hoitoalalla oli mittava. Kysymys ei siis ollut nuoren ihmisen päähänpistosta tai vuoden kokeilun jälkeen todetusta alan sopimattomuudesta. Monet dissaajat sivuuttivat tämän asian, niinkuin senkin, että hän oli kouluttautunut toiseen ammattiin. Tämähän ei kiinnostanut ketään ja nykylinjauksen mukaan se on täysin sopimatonta: Kun olet fyysisesti ja henkisesti raskaan hoitoalan vuorotöineen (itse) valinnut, tulee Sinun kutsumusammattisi hoitaa, ja kiitos eläkeiän noston, niin että ruumisauto on työpaikkakyytinä viimeinen. Ja koska olet (itse) valinnut tämän alan, jos ja kun eläkeikää nostetaan ja lisiä pienennetään, ei Sinun silloinkaan pidä valittaa silloinkaan.
  Kun sitten (itse) huomaat, ettei hoitoalalla oikeasti olekaan uraa, vaan työ, joka alkaa maistumaan puulta ja päätät (itse) tehdä asialle jotain, pyydä muita tekemään puolestasi päätökset. Pian huomaat olevasi, oman duunisi ohella, vapaaehtoistyössä hoitoalalla, tottakai, tai ottamassa itseäsi niskasta kiinni sauvakävelyllä. Näin meillä hoidetaan hetken mielipahat (esim. 25 vuoden ajalta) ja -alanvaihtelut.
  Rakkain neuvo on se itseään niskasta kiinni ottaminen. Jollain vaan ei ole ollut voimia ja taitoa sitä tehdä muuten kuin apuvälineellä. Se apuväline on ollut köysi.

  • 2.1

   Esa Annala sanoo

   Aika ytimessä olet nyt.

   Joitakin ihmisiä vaan pännii niin paljon se oma paskaduuni, että työttömän elämä on kuin laiskan taivas.

   Nämö jotkut ovat hankkineet auto-, asunto-, ja ties mitkä lainat, mutta eivät ole tajunneet joutuvansa painamaan niska limassa leikkipalkalla koko loppuelämän, jotta velat saisi kuitattua. Nykyään vielä löysässä hirressä yt-uhan alla. Katkeroituuhan siinä, jopa työttömille, joilla ei ole muuta kuin vapaa-aikaa.

   • 2.1.1

    Minna Eerolainen sanoo

    Mervin kohdalla kävi mielessä että eikös ole monin verroin parempi juttu että ihminen itse tajuaa ettei voi antaa enää ko. hommassa parastaan, 15 vuotta on pitkä aika. Ihmisellä täytyy olla mahdollisuus muuttaa ammattivalintojaan ja elämänsuuntaansa vai halutaanko tänne enemmän ainonykoppeja?

    • 2.1.1.1

     SeniorPotamo sanoo

     On todellakin parempi. Mielestäni alan vaihtoa pitäisi helpottaa paljon. Ei siinä ole mitään järkeä, jos työtään täytyy tehdä hampaat irvessä ja väkisin. Palvelualoilla tämä ei pelkästään kuluta työntekijää loppuun vaan kostautuu myös asiakkaille. Kaikki häviävät, jos työntekijä joutuu joka päivä pakottamaan itsensä tekemään työtään. Työtuloksen laatu laskee varmasti ja ihmiset päätyvät työuupumuksen kautta todennäköisimmin sairauslomalle.

     Toki aina on niitä päiviä luullakseni kaikilla, kun työ ei huvittaisi, mutta jos näin on suurimman osan ajasta, olisi terveellistä vaihtaa alaa.

     Suomessa (ehkä muuallakin) tuntuu olevan tärkeintä, mitä muut ajattelevat. Parempi olla marttyyri ja palaa loppuun kuin tehdä jotain itselleen mielekästä työtä.

     Tiedostan senkin varsin hyvin, ettei alan vaihdosta ole tehty helppoa, eivätkä kaikki siihen joka tilanteessa pysty. Se on asia, mihin pitää puuttua, mutta ei niin, että sorsitaan sellaisia, jotka siinä onnistuvat. Yritetään mieluummin helpottaa kaikkien elämää ja auttaa jokaista tekemään sitä, mitä he haluavat tehdä.

  • 2.2

   Eläköön alanvaihto sanoo

   Sen lisäksi hallitus aikoo leikata aikuiskoulutusrahasta ja kääntää sitä opintolainaksi. Aikuisen ja nuoren elämäntilanteissa on vissi ero. Lisäksi mahdollisuuksia suorittaa toinen tutkinto rajataan. Tämäpä käy hyvin yksiin elinikäisen oppimisen ajatuksen kanssa. Paitsi että nuorille kasaantuu valtavat paineet osua kerralla oikeaan koulutusalavalinnan kanssa, aikuisilla tulee olemaan entistä vaikeampaa vaihtaa alaa uudelleen kouluttautumalla, jos ala ei enää motivoi tai jos alalta tai alueelta katoavat työpaikat; saa nähdä miten käy terveyssyistä uudelleen kouluttautuvien kuntoustuella opiskelun. Tai miten puututaan omaehtoisen koulutuksen rahoitukseen, jo nyt tuen käytöstä on kuulunut mielenkiintoisia alueellisia tulkintaeroja.

  • 2.3

   LL sanoo

   Uuden Suomen jutun alla tosiaankin onkin tuo ”äänestys”. Kysymys johon saa vastata on: ”Onko Suomessa liikaa tahallaan työttömiä?”

   Sanavalinta kertoo paljon. Oletus tulee esille piiloviestinä: liikaa tahallaan (työttömänä). Vastaajalle vihjataan ennen vastaamista, että työttömät ovat tahallaan työttömiä, mutta haluaisimme nyt tietää onko sinun mielestäsi heitä liikaa. Näin ohjaillaan vastaajan vaastausta kun hän miettii onko niitä tahallaan työttömiä liikaa vaiko ei. Työttömiä on liikaa, sen tietää jokainen, ja sitä ei kysytä.

   Siellä lukee nyt: 3379 ääntä annettu (ikäänkuin tämä asia muuttuisi todeksi äänestämällä!).
   Vähän yli puolett 55 % on sitä mieltä, että tahallaan työttömiä on liikaa. Kiinnostavinta olisi tietää, mihin heidän oleuksensa perustuu työttömyyden tahallisuudesta tai määrästä. Todennäköisesti ei mihinkään muuhun kuin satuihin ja tarinoihin ja luuloihin.
   Oman kateutensa vangit nimittelevät työttömiä pummeiksi, luusereiksi, elämäntapaintiaaneiksi ja ties miksi. Työttömien kadehtiminen syntyy fantasioista ja huhupuheista joilla ylläpidetään vihamielisyyttä ja pahantahtoisuutta toisia ihmisiä kohtaan.

   • 2.3.1

    stunned sanoo

    Betteridgen laki: mihin hyvänsä otsikkoon, joka päättyy kysymysmerkkiin, voi vastata sanalla ’ei’.

   • 2.3.2

    T. K. Lehtinen sanoo

    Hakkaatko edelleen aviopuolisoasi?
    Loistavasti aseteltu kysymys ja vastaus saa olla yhden sanan mittainen…

   • 2.3.3

    sanoo

    Kysymyksen muotoilulla ei ole edes väliä, koska tämmöiset kyselyt on tilastotieteilijän näkökulmasta (otanta bias ym) käytännössä täysin arvottomia.
    Viihdettä, joka ei valitettavasti kuitenkaan ole aina harmitonta.

   • 2.3.4

    Sofia sanoo

    Kenelläkään ei ole kompetenssia arvioida työttömien ihmisten tilanteita kyselyn edellyttämällä tavalla. Vai tunteeko joku muka joka ainoan työttömän ja hänen tilanteensa henkilökohtaisesti niin hyvin, että voi mennä tuosta noin vain sanomaan, miten suuri osuus on ”tahallaan” työttömiä ja ketkä taas hyväksyttävistä syistä?

    Koko kysely on silkkaa pahansuopuutta, ja olen hyvin, hyvin pahoillani siitä, että sellainen ilkeys kukkii tässä maassa.

 3. 3

  stunned sanoo

  Tatu on työttömän geneerinen malli, joka yleistetään kaikkiin. Työttömällä ei ole ääntä. Tatu ei ole itseään puolustamassa. Vain isännän ääni kuuluu yli kohinan.

  Minkäköhän vuoksi ei tartuta siihen verosatama-veronkierto-rahanpiilotus-kuvioon, joka syö miljoonia valtion tuloja. Se olisi jo liian helppoa ja turhauttavaa. Verokapinaliset johtavat sokeiden laumaa.

  Samaan aikaan yyteet jatkuvat, ja lorvijoita tulee lisää. ’Omasta tahdostaan työttömät’ leipurit ja renkaan paistajat marssivat ulos työpaikoiltaan. Eikö heidän pitäisi tanssia — nyt koittaa vapaus ja tuet alkavat laulaa, not!

  http://yle.fi/uutiset/fazer_irtisanoo_40_tyontekijaa_vantaan_leipomosta__tyontekijat_marssivat_ulos/8267700

  http://yle.fi/uutiset/nokian_renkaiden_vaki_marssi_ulos__yt-neuvottelut_loppusuoralla/8328695

  Miten ihmeessä kukaan on voinut välttyä lukemasta ja näkemästä näitä uutisia yyteistä ja kilometritehtaalle passituksista?

  • 3.1

   LL sanoo

   Samppa muuta! Miten ihmeessä on voinut mennä ohi kaikki tuhannet yyteet ja irtisanomiset joita viimeisennv10 vuoden aikana on uutisoitu joka ikinen päivä.

 4. 4

  PeelsePuupi sanoo

  No niin. Siellähän se oli sanottukin YLEn sivuilla. Samasta Mervi Venäläisestä oli tehty juttu jo vuonna 2014, samasta aiheesta, eli hänen ”työttömäksi” jättäytymisestään ja keskittymisestä kultturialan opiskeluun. Tässä aiemmassa artikkelissa todetaan, että Mervi Venäläinen ON EHTINYT JO PERUSTAA OMAN KULTTUURIALAN YRITYKSEN. Ei hän siis suinkaan työtön sohvalla makoilija ole, vaan yrittäjä. Voi tätä suomalaisen journalismin tasoa…

  • 4.1

   SeniorPotamo sanoo

   Kiitos, tämä meni itseltäni ohi. Onpa ala-arvoista uutisointia kyllä.

 5. 5

  Pyytetöntä Suvaitsevaisutta sanoo

  Niin henkilö kohtaisesti olen tiennyt tämän kuvion koko ajan

  Ensin mahanmuutajat pakolaiset otetaan vastaan avosylin niin sanotujen hyväntekiä suvaitsevaisten puolelta

  politikassa sdp keskusta kokokoonus vihreät vasemisto jopa persut

  sen kotottamisen aikana niillä voidaan tehdä bisnestä esim Luona oy

  se vaihe ohitettu

  Ek ja muut politikot Puolueet ajaa sellaista agendaa että mamut tekeen töitä ilmaiseksi *työkokeilu* yrityksiin kunnalle Eli tekee heistä eräänlaisia moderneja työ orjia ja yrityksille myös hyödytävää ilmais työvoimaa

  Eli aikomus käytää mamuja surutta

  tuotamaan hyötyä suvakki riistäjille

  mites kotiman vaikeesti työlistyville käy
  NE syrjätetään normi työelämstä ehkä kokonaan

  todelista hyväntekijä suvakeiden toimintaa

  valtakunan uutisista saatu tieto mitä EK haluaa

  Onko Suvakki Oikeasti hyvä sydäminen pyytetön auttaja

  no ei todelakaan pahinta kaksi naamaisutta mitä kuvitella saataa

   • 5.1.1

    lukihäriön takia sanoo

    sori en tee *lukihäriön* takia en erota noita virheita vasta kun 5 luku kerralla sori

 6. 6

  Siltojen Jack Norris sanoo

  Tosin puheet on puheita en usko, että moni noista jotka puhuu kaikkea pahaa köyhien niskaan tajuaa miten raskasta hommaa se on oikeasti laittaa köyhiä kuseen. Minä tiedän mistä puhun, koska jossakin vaiheessa työuraani kauan sitten olin vartijana tekemisissa karkoitusasioiden kanssa.

  Se on niin helppo puhella vaikkapa karkoittamisesta, sekä ties mistä ja kokonaan toinen asia olla tekemisissä ihmisten kanssa jolla ei ole enää mitään hävittävää. Loppujen lopuksi jos tehdään lakeja jotka koskevat hyvin isoa joukko ihmisiä ei niiden toimeenpano ole turvallistakaan.

  Ne ketkä yrittävät ajaa suomeen täysin epäinhimillistä köyhien kohtelua eivät ymmärrä mistä puhuvat ja mitä se tarkoittaa oikeasti ja miten sellanen kohtelu saadaan käytäntöön ja kuka sen tekee.

  • 6.1

   stunned sanoo

   Enpä tiedä. Puhut ihan totta, mutta aina löytyy innokkaita toteuttajia. Ensin tarvitaan ideoija, joka ei käsiään likaa. Meistä on joka lähtöön. Katsokaa vaikka Irakin tilannetta heti Saddamin kukistumisen jälkeen. Siellä aukesi mahtava business-rako jenkkien turvafirmoille, joista jotkut olivat tosi brutaaleja (Blackwater esimerkiksi). Ehkä täälläkin on jo haistettu köyhien uhka myyntivalttina kaikelle tarpeettomallekin yksityiselle liiketoiminnalle.

   Kestoinhokkini ja vertailukohtani Valtakunta tuotti nopeasti mihin tahansa käskyyn sokeasti uskovia, ja ne käskyt toteuttavia tyyppejä. Kun työttömät ensin toiseutetaan, voi heille tehdä omantunnon kiusaamatta mitä tahansa. He eivät kuulu ’meihin’. Uravaihtoehto sekin, köyhien potkija.

   • 6.1.1

    Siltojen Jack Norris sanoo

    Tähän ei voi sanoa muutakuin:

    Jeesus oli sittenkin vain yksi ihminen, mutta miljooniin jo nousee määrä köyhien. Herroja on aina ollut, niin myös orjia.

    Vielä ei ole lopullista ratkaisua keksitty monta kertaa on kaikenlaiset aseet käännetty ja maksettu köyhiä vastaan.

 7. 7

  keke sanoo

  Olen työtön ja olen myös onnellinen. Tätä kai ei saisi sanoa ääneen mutta muutoin kai sitä hirteen olisi menty jo kauan aikaa sitten. Sääliksi tosin minun käy niitä jotka minua kadehtivat

  • 7.1

   Siltojen Jack Norris sanoo

   Itse en ainakaan tunnista itsenäni noista työtön on masentunut ja juoppo puheista kun en käytä alkoholia ollenkaan. Lisäksi juoksen cooperissä yli 3000m ja pystyn uimaan useamman kilometrin ilman lepotaukoja. Masennusta kyllä on ajoittain, mutta siihen ei auta se, että tilannettani heikennetään entisestään kun jo ennestään sinnittelen sillä kaikkein pienimmällä KELA-gold rahoilla.

   Itseasiassa välillä pelkään, että jos koko yhteiskunta jättää minunkaltaiset kokonaan oman onnen nojaan siitä voi seurata jotain todella pahaa. Jotenkin tuntuu, että ne ketkä puhuvat pahaa meistä köyhistä eivät ymmärrä mitä se tarkoittaa jos meiltä viedään se viimeinenkin toivo ja turva mitä yhteiskunta vielä antaa.

   • 7.1.1

    Tiivitaavi sanoo

    Ennen oli helpompi polkea niitä joilla ei ollut mitään menetettävää. Nykyään niitä kannattaisi pelätä huomattavasti enemmän koska yhdistyminen ja joukon perustaminen ei ole enää yhtään niin hankalaa. Senkun kotisohvalta vähän surffailee.
    Niiden polkesella taas saattaa olla hyvinkin pahat seuraukset. Siinä vaiheessa kun muutamakin jolla ei ole mitään päättää ruveta marttyyriksi ollaan melkoisen syvässä paskassa rämpimässä, tunnetusti nämä viimeisen epätoivon tempaukset pienessä masennuksessa ei ole kovin kaunista katsottavaa. Onneksi oma kouluttautuminen avaa ovet maailmalle eli jos Suomesta ei löydy mitä tarvitsee niin voi hyvin mielin lähteä hattu kädessä hakemaan töitä ja tukea muualta.

    • 7.1.1.1

     SeniorPotamo sanoo

     Tähän pitää todeta, että aivovuoto on todellista. Koulutetuimmat lähtevät Suomesta muualle, koska täällä leikataan tutkimusapurahoista, ei tänne kannata jäädä. Yliopistolta leikataan myös, eli tulevaisuudessa ei tarvitse pelätä aivovuotojakaan, mitään tutkijoita ei kohta enää valmistu Suomessa.

 8. 8

  Joni Jurmu sanoo

  Tässä maassa on erityisesti nykyisen hallituksen aikana yleistynyt parempiosaisten kadehtiminen työttömiä kohtaan. Ihan sairasta touhua ei voi muuta sanoa. Silloin harvoin kun töitä on riittänyt olen ne tehnyt ilman sairasta työttömien syyttelyä. Niin alas ei pidä ihmisellä vajota että huonompiosaisempia kadehtii.

  • 8.1

   Angie sanoo

   Henkilökohtaisesti täytyy sanoa, että en ymmärrä sellaista ajattelua, jossa työssäkäyvät ihmiset kadehtivat työttömiä. Miksi ihmeessä? Minkälaista maata nämä ihmiset haluavat? Tottakai pitää perusturva olla ja jos ihminen sitä jostakin syystä tarvitsee, sitä pitää hänelle maksaa. Itse maksan veroni mielelläni ja mielestäni verotukseni voisi olla jopa kireämpää (jokuhan minulle tuolla edellisen blogin kommenteissa ehdotti 80% verotusta), jotta voimme elää pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa ja kustantaa hyvätasoisen perusturvan. Tällainen yhteiskunta on mielestäni myös kaikkien työssäkäyvien, työttömien, hyvätuloisten, pienituloisten, opiskelijoiden, lasten, vanhusten jne etu. Vai eikö muka ole?

 9. 9

  Hoitsu-Hellu sanoo

  Sairaanhoitaja Mervi. Siinäpä se. Sairaanhoitaja on ammattisuojattu nimike. Sairaanhoitajista ( kuten muistakin terveydenhoitoalan ammattilaisista) pitää Valvira yllä rekisteriä JULKITERHIKKI. Löytyy netistä hakukoneella. Käyttö on kaikille avointa. Julkiterhikki ei kuitenkaan tunne ko. Mervi Venäläistä. Ei ensimmäistäkään. Loput voi kukin itse päätellä.

 10. 10

  Raiko Karvonen sanoo

  En tiedä, kenestä työttömyys on hauskaa ja miten muka pienillä tuloilla eläminen on yhtä juhlaa?
  Työttömyys on vakava ongelma koko yhteiskunnassa. Työttömyys vie osalta työttömistä terveyden ja osa heistä on työkyvyttömyyseläkkeellä usein koko loppuelämänsä. Mitä tämä kaikki tulee maksamaan yhteiskunnalle?
  Se maksaa joka vuosi varmastikin varovaisesti arvioiden miljardeja. Tämä on niin vaikea ongelma, että sitä ei ole helppo ratkaista minkäänvärisen hallituksen. Suomessa työttömyys on ollut korkealla tasolla jo useita vuosia eikä helpotusta tilanteeseen ole tulossa lähiaikoinakaan. Työttömille oikeita töitä normaalilla palkalla. Siihen pitäisi poliitikkojen pyrkivän kaikin mahdollisin keinoin.

  • 11.1

   Hoitsu-Hellu sanoo

   Hyvä, että nyt löytyy. Uutisen julkaisupäivänä ei löytynyt. Ehkä hakukone oli ylityöllistetty.

 11. 12

  Säkkiveli sanoo

  Aika outoa, että terveydenhuoltoalan duuneista luistava henkilö kohtaa enemmän paheksuntaa median puolelta kuin kansanedustajan sopeutumiseläkkeellä lonkkaa vetävät yksilöt, tai vieläpä ne entiset kansanedustajat jotka nostavat tuota sopeutumiseläkettä samalla nostaessaan miljoonaluokan palkkioita.

 12. 13

  Entinen hoitsu sanoo

  Olen täsmälleen samaa mieltä, että turhaa syyllistämistä on paljon. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että niitä tahallaan työttömiäkin on (ja on aina ollut). Olen varma, että tämä on marginaalinen joukkio, mutta silti omiaan pilaamaan muidenkin ”maineen”. Itse tunnen muutaman, jotka ovat olleet muutaman vuoden työttömyyskorvauksella omasta tahdostaan. Kaksi yksinhuoltajaa on jättäytyneet työttömäksi voidakseen olla lapsen kanssa enemmän. Toinen (lastenhoitaja, entinen työtoverini) sai usein toki pakollisia kutsuja työhaastatteluihin, mutta suorastaan ylpeili sillä, että onnistui hyvästä taustasta huolimatta välttämään valituksi tulemisen mm. vihjailemalla, että lapsi on usein sairas ja antamalla kuvan, että on hankala työtoveri. Eräs tuttu sinkkumies halusi kirjailijaksi ja vietti pari vuotta työttömyyskorvauksella kirjoittaakseen kirjaa, josta ei koskaan tullut valmista. Itse olen lähtenyt hoitoalalta uupumuksen vuoksi, eikä siihen tarvittu työttömyyttä, ensin kokeilin myyntityötä, sitten siirryin ravintola-alalle, myöhemmin toimistotöihin, jatkuvasti olen myös töiden ohessa opiskellut. Tiedän myös paljon muita ihmisiä, jotka ovat pystyneet vaihtamaan alaa ilman, että edellinen työ lopetetaan ennen kuin seuraava työ/opiskelupaikka on löytynyt.

  • 13.1

   LL sanoo

   Kiinnitti huomiota kertomuksissasi, että kaikki nämä ihmiset vain ”viettivät” aikaansa, eräs parikin vuotta, työttömänä. Noin vain. Ne ovat Sinun kertomuksiasi, eivät näiden ihmisten. Ovatpa he kuvitteellisia tai todellisia.

   Totuuden nimissä, tarinoissasi on monta muutakin epäuskottavuutta kuin vain tuo ”työttömyyden viettäminen” joka ensimmäiseksi pisti silmään. Ne ovat kuvauksia todella helposta ja vaivattomasta elämästä. Olen ollut nyt käytännössä noin 5,5 vuotta työtön. Tilastotyötön olen ollut tästä ajasta pätkittäin. Olen ollut koko työttömyyteni ajan joko koulutuksessa tai töissä. Ollut töissä sovitellulla päivärahalla, osapäiväisesti ja määräaikaisesti, ja myös 9eu/pväpalkalla sekä palkatukitöissä.

   Tämä tulee jatkumaan eläkeikääni saakka. Olen hyvin tietoinen siitä, että en ole ainut jonka työelämä on moninkertaisesti vaativampi urakka kuin niillä joilla on se vakituinen työpaikka. En sanoisi helpoksi elämäksi. Hallintotyön määrä on valtava. Se tehdään kaiken muun lisäksi. Kertomuksesi tuttavien elämässä se ei tuntunut missään, ehkei sitä ollutkaan?

   Kun puhutaan työttömyydestä niin se on harvoin vain joko-tai. Se on entistä useammin sekä-että. Lyhyitä työsuhteita, määräaikaista, osapäiväisyyttä tai tuntimäärältään hyvin vähäistä. Olematonta palkkaa täydentää tuet ja/tai etuudet. Osa työttömistä painostetaan palkattomiin töihin: työkokeilun tai kuntouttavan nimiin. Osa saa karenssin joka leikkaa tukia. Kaikki työttömät eivät saa asumis- tai toimeentulotukea. Jos pelkällä työmarkkinatuella aikoo selvitä, on kyllä luotettava ihmeisiin.

   Tätä rumbaa saattaa jaksaa joitain vuosia, elämänmittaisena polkuna sitä ei jaksa kukaan. Uupuu tai sairastuu ja ehkä pääsee ennenaikaiselle eläkkeelle. Sen verran raskas taival tämä on.

   Joten, sori vaan ”entinen hoitsu”, oli vähän vaikea uskoa tarinoihisi.

   • 13.1.1

    SeniorPotamo sanoo

    Samoin minun on vaikea uskoa näitä tarinoita. Tässä taas ”entinen hoitsu” on on omasta mielestään parempi ihminen kuin nämä työttömät tuttavansa, joita ei ehkä ole olemassakaan. Ja mitäpä siitä, jos ovatkin olemassa, jos joku haluaa olla työtön, olkoon minun puolestani, ei todellakaan aiheuta kadehtimista ”vaikka kirjaakaan ei saisi loppuun kirjoitettua”. Ei varmaan saakaan, on aika paljon muita lappuja täytettävänä ja muita asioita murehdittavana. Onko ”entinen hoitsu” miettinyt, mikä arvo sillä voisi olla, jos ihmiset voisivat paremmin tehdä luovaa työtä, oikein keskittyä sen tekemiseen? Jos kaikki kulttuuri on turhaa, tai ainakin sellaista, minkä pitäisi joko heti tuottaa tai mikä pitäisi saada aikaan päivätyön ohella, saavat ”entiset hoitsut” yms. tyytyä Putoukseen ja muuhun sellaiseen.

 13. 14

  töytön sanoo

  Sen oon huomannu, että esimerkiksi jonkun vaalirahakohun aikoihin pitää saada äkkiä kansan huomio käännettyä tämän maan rupusakkiin, elikkäs työttömiin. Siellä on varastossa iso määrä potkupalloja aina mitä potkia tarvittaessa ja uusia tulee liukuhihnalta jatkuvasti.

 14. 15

  Esko Mäkinen sanoo

  Työttömyys syrjäyttää, mutta toisaalta vähän syrjempää näkee monesti selkeämmin.

  Epäilen jo palkkatyönkin mielekkyyttä yksityisellä sektorilla. Mikään firma ei maksa työntekijälle työn todellisen arvon mukaan, koska siitä työstähän ne firman voitot syntyvät.

 15. 16

  psteknyo sanoo

  Perinteinen syyllistämistapa on myös kehottaa työttömiä työllistämään itsensä. Puoli miljoonaa uutta pk-yritystä olisi aika kova saavutus.

 16. 17

  Jukka Lailajainen sanoo

  Jos ihminen ei enää jaksa niin ei jaksa, tämän ymmärrän kyllä. Itsekin olen ollut paljon työelämässä rakennuspuolella mutta polvi ja selkä ei enää kestänyt joten piti niistä hommista lähteä. Pääsin tosin siisteihin sisähommiin, mutta kuitenkaan päivittäiset kivut eivät katoa, tuskin koskaan katoavat. Se että Mervin haluama työsektori on aika marginaalinen herättää närää. Harvapa siivoja sitä työtä tekee ihan vain koska haluaa sitä tehdä, mutta tekevät työtä silti ansaitakseen elantonsa.

 17. 18

  Joni Pelkonen sanoo

  Nykyhallituksen aikana on alkanut oikein alleviivautua tietty trendi: pakko valinnanvapauden sijasta. Vapaassa yhteiskunnassa kenellekään ei ole asiaa arvostella kenenkään alanvaihdosta: hän on itse ottanut vastuun elämästään, opiskellut – mikä on työtä sekin – ja hyväksynyt sen, että tulevaan uraan liittyy riskejä. Jos hän on nyt tyytyväisempi elämäänsä hän on onnistunut.

  Ainoa vapaus jota nykyhallituksen taholta edistetään, on omistamisen vapaus. Sitä vapautta on tosin edistetty jo parikymmentä vuotta putkeen. Jos et omista, sinut ilmeisesti omistetaan, ja silloin ei ole vapautta.

  Suomen pitäisi kuulemma olla yksi maailman tasa-arvoisimmista ja vapaimmista yhteiskunnista. Miksi siis on meneillään trendi, jossa molempia hyviä asioita yritetään tuhota?

  • 18.1

   LL sanoo

   Tietyn ajattelutavan mukaan valtio omistaa työvoiman ja valtion johto kohtelee sen mukaisesti kansalaisiaan. Kansa on vain lauma jota pyritään järjestelemään johonkin lokeroon tai mahdollistamaan kaupankäynti työvoimasta työmarkkinoilla. Tässä markkinahumussa unohtuu, että olemme paljon muutakin kuin vain talouselämän riistaa.

   Rajuin muutos suhteessa palkkatyöhön tapahtui kun saimme 8-tunnin työpäivän ja lauantaista tuli vapaapäivä. Sitäkin vastustettiin, mutta me tunnemme heidät yhä. He puhuvat työvoimasta ja työn tuottavuudesta. He puhuvat työttömistä vain kulueränä, vaikka tietävät hyvin että talousjärjestelmä tarvitsee työttömyyttä ja työttömiä.

 18. 19

  Ö? sanoo

  ”Tatu ja Mervi uimahallin saunassa – toimittaja paljasti työttömien salaliiton.”

  Tässäpä olisi nyt sitä paljon puhuttua valtamedian sumutusta ja vääristelyä, mutta eipä tunnu juuri ”vaihtoehtomedian” totuuden torvia kiinnostavan.


  Kiitos Saku tästäkin valaisevasta bloggauksesta, vaikka aihepiiri onkin äärimmäisen synkeä.

 19. 20

  Jorma Luoma sanoo

  ”… hallitus ja sen uskolliset äänitorvet julistavat työttömien olevan tahallaan työttömiä.”

  Näkisin mielelläni jonkin linkin tuohon hallituksen julistukseen.

  • 20.1

   Saku Timonen sanoo

   Riittää kun seuraa mitä eduskunnassa puhutaan ja mitä lehdet kirjoittavat.

   • 20.1.1

    Jorma Luoma sanoo

    Minä olen myös seurannut em. tahoja, mutta en ole tuollaista hallituksen julistusta vielä koskaan nähnyt, etkä ole tainnut nähdä sinäkään.

    • 20.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Et osaa kuunnella eduskunnan keskusteluja etkä lukea rivien välistä, en mahda sille mitään.

     Kiinnostaisi muuten tietää mistä tulee kaltaisiasi nillittäjiä, jotka tarttuvat kiinni johonkin epäolennaiseen pikkuseikkaan ja jankuttavat siitä loputtomiin. Onko kaltaisillasi jokin pakonomainen tarve saada aina viimeinen sana ja toidistaa itselleen olevansa ylivertainen? Minulla on sinulle yllättävä uutinen: Tässä blogissa minä saan aina viimeisen sanan. Poikkeuksetta.

     • 20.1.1.1.1

      Jorma Luoma sanoo

      Tuo väite, josta ”nillitän” ei ole mikään ”epäolennainen pikkuseikka”, vaan selvä argumentaatiovirhe tai suoranainen valhe, joka nakertaa muuten hyvien kirjoitustesi arvovaltaa.

 20. 21

  Anneli sanoo

  Kateuden minäkin olen laittanut perimmäiseksi syyksi sille, miksi työttömiin suhtaudutaan niin kuin suhtaudutaan. Kateuden kohde on kuviteltu vapaus ja vapaa-aika. Työlliset eivät huomaa omaa vapauttaan, sillä sen huomaa vasta, kun on menettänyt sen.
  Työttömiäkin on erilaisia; toisilla on tiheämpi turvaverkko ja toisilla ehkä vain oljenkorsi.
  Työllinen voi kipaista kauppaan ja ostaa nopeasti tarvitsemansa tavarat. Vähävaraiselle jokainen hankinta, ruokaostoksetkin, on iso projekti, joka vaatii tarkkaa suunnittelua, harkintaa ja kiertelyä halvimman perässä ja kirpputoreilla. Jos on lapsia, niin aikaa menee sitä enemmän. Sen minkä rahassa säästää, menettää ajassa.

  Vähitellen työttömyyden jatkuessa ihmiseltä katoaa myös vapaus. Hänet pakotetaan lapsenkaltaiseen asemaan, jossa hän on tilivelvollinen lukuisille viranomaisille kaikesta tekemisestään ja tekemättä jättämisistään. Hän on sidottu joka suuntaan ja virheistä rangaistaan ankarimman mukaan.

  Pitkään jatkunut työttömyys vie toivon paremmasta ja kuulumisesta yhteiskunnan tasaveroiseksi jäseneksi. Kuitenkin ihminen tarvitsisi edes toivon paremmasta jaksaakseen elää ilman vapautta.

 21. 22

  sauhuttelija sanoo

  Juuri kuten Anneli sanoo. Älämölöttäjien kateuden aihe on työttömän näennäinen vapaus, jonka he mieltävät lomaksi. Ja laskevat yhteen ansiosidonnaisen, työmarkkinatuen, asumistuen, toimeentulotuen ja sen harkinnanvaraiset lisät ja päätyvät lopputulokseen, että sohvalla makoilusta saa viis tonnia kuussa käteen, niin v*tutus on valmis.

  Etenkin paheksuttavaa on jos pitkäaikaistyötön makaa sohvalla ja juo kaljaa. Työssäkäyvä kun ei pysty juomaan haluamaansa määrää kaljaa koska töissä pitää olla selvinpäin, niin sekös vasta v*tuttaa.

  Mutta tuo on asia jota työssäkäyvän on helppo kokeilla. Ottaa kuukauden lomaa, makaa sohvalla ja juo joka päivä laatikon olutta. Kokeilun kustannukset ovat se kuukausi lomaa + 24×30 = 720 euroa. Keskipalkkaisella työntekijällä on tuohon helposti varaa. Kokeiltuaan voi sitten tulla kertomaan miten hauskaa se olikaan.

  Ansiosidonnaiselta pudonneelta työttömällä tuohon kokeiluun ei ole varaa. Minimissään kun tulot ovat 40% leikattu toimeentulotuki, eli vajaat 300,- niin sillä ei ihan joka päivä tissutella.

 22. 23

  Titta Hölsä sanoo

  Jälleen hyvä kirjoitus. Subjektiivinen tarina omasta elämästä. Olin perustanut yrityksen, josta haaveilin 15 vuotta. Ehdin pitää putiikkia joitakin kuukausia kun isäni sairastui vakavasti. Irtisanoin vuokrasopimuksen, muutin isäni luo ja olen hänen omaishoitajansa. Putiikin lopetuksesta on jo reilut vuosi. Työttömän statukselle en pääse, koska kuulema olen ”työssä käyvä työnhakija” tuon yritystoiminnan takia. No en todellakaan, vaan velkainen ihminen, joka haluaa auttaa lähimmäistään. No, nyt on sitten sellaiset dokumentit, että heidän on pakko reagoida. Työtä voin tehdä kotonani. Ihan mielivaltaista. Huvittavin juttu on se, että virkailijoihin ei saa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla. Mistä ihmeestä tuo yrittäjyydestä rankaiseminen? Ei ole ensimmäinen kerta.

  • 23.1

   Tepi Laine sanoo

   Tiedän tuon. Suurin ’hyvin’vointivaltion petturi on ENTINEN yrittäjä. Ja yksi törkeimmin kohdeltuja ovat omaishoitajat. Onnea ja jaksamista…olet molempia ja näin ollen yhteiskunnan hylky.

   Yksi parhaista ystävistäni oli isänsä omaishoitaja, joten tiedän, mitä joudut kestämään. Ja itse entisenä yrittäjänä meni myös lähes kalenteri läpi, ennen kuin olin taas edes alimman luokan kansalainen eli työtön. Lukematon määrä papereita, todistuksia (mitä ei oltu edes pyydetty ja niiden puuttuessa kaikki hakemukset hylsynä) ja maileja ristiin rastiin (jep, niillä ei muka ole puhelimia siellä virastoissa). 3 käyntiä TE-keskuksessa ja 4 kelassa. Postilaatikon täydeltä kirjeitä voudilta ja yksityisiltä perintä toimistoilta, kun tuon vuoden aikana ei käytännössä ollut tuloja.
   No kaikesta lopulta selviää……ja tahallaanhan minä kuitenkin kaiken varmaan tein 😉

   Tsemppiä!!

 23. 24

  sanoo

  Ihmisellä on taipumus uskoa mitä haluaa, jolloin viestinnän monipuolisuudella ei ole hänelle mitään merkitystä. Seuraako tästä siis se, että on tarkoituksellisesti rakennettava yleisön maailmankuvaa vai täysin irtisanouduttava sellaisesta velvollisuudesta? Ja sitten on tietysti aina raikas turhan kohun nostattaminen, jossa tarinan roisto sekä sankari vaihtavat paikkaa päivittäin vrt. Yle Turku työttömien osallistumisesta tapahtumiin(ei huvita linkittää, etsi itse jos kiinnostaa). Melko pelle tai sadisti pitää olla, jos ei näe tässä kuvatussa mediallisessa akanvirrassa ihmisarvokadon riskiä, kun elävät ihmiset on kehystetty jonkun ihan absurdin mediallisen esityksen statisteiksi. Voisi sanoa että satiirisoitukin.

  Kun menee ihmiskäsitys, saattaa äkkiä käydä niin ettei olla enää yhtä mieltä onko se työtön sitten täysin ihminenkään. Sen poliittinen sovellus on antaa pääosalle työttömien vihaa ja jollekin vähemmistölle työttömäksi joutumisen pelkoa, ja avot, johan alkavat yhteiskunnan kasvot muuttua. Tahallaan työtön on vähän samanlainen ilmiö kuin leipäjonossa oleva luksusautolla ajava venäläinen. Kun on jo valmiiksi ennakkoluuloinen mieli, selittää näkemänsä lähtökohtaisesti sitä tukemaan, totuus on epärelevantti. Soveltaen vanhaa uuteen:”Tapelkaa pojat niin saatte etuuksia.”

  Kaikki eivät kuitenkaan alistu vaieten tai toimi oman etunsa vastaisesti ellei peräti itsetuhoisesti, joiltakin kun vie puheenvuoron tai ihmisarvon niin ne muuten tulevat päälle. Ihan oikeasti. Joskin voisi myös todeta, että sillähän se maailma taas paremmaksi muuttuukin kun kaksi köyhää alkaa tapella keskenään. Päinvastoin, siitähän ne herrat tykkäävät, kun yhdeltä pääsee kylmä pieru ja toinen joutuu yhteiskunnan ulkopuolelle koska hänen käyttäytymisensä kriminalisoidaan. Välillä oikein naurattaa, kun tämän sanomisen takia nimitellään yhteiskunnanvastaiseksi ja huokaillaan että pitäähän nyt jotain tehdä eikä saa passivoitua. Äänen suunnassa on kuitenkin vain yksi pelle, jonka keskiluokkaisuus on kestänyt juuri ja juuri toiseen sukupolveen, sanojan vanhemmilta tälle itselleen.

 24. 25

  Vexi sanoo

  Huomiotta jää se, että palkkatyössä ihminen joutuu pakolla maksamaan työttömyysvakuutusmaksua. Se on niin suuri, että 20 vuoden uralla kertyy summa, jolla voidaan kattaa yli 3 vuoden työttömyysputki ansiosidonnaisella (mikä max kestää 400 – 500 päivää):

  Ovatko itkijät siis sitä mieltä, että vakuutus on voimassa niin kauan, kunnes sitä tarvitaan?

  • 25.1

   LL sanoo

   Tämäpä olikin hyvä maininta, koska noinhan se juuri on!

  • 25.2

   LL sanoo

   Nämä eivät ole mielipideasioita vaan perusoikeuksia. Perustuslaissa taattuja ihmisoikeuksia. Työttömällä on työttömän velvollisuudet ja lisäksi jokainen työtön hoitaa taatusti veronmaksuvelvollisuutensa. Sitä ei työtön pääse karkuun, vaikka eräät muut pääsevätkin.

 25. 26

  Tepi Laine sanoo

  Kyllä on hienoa keskustelua ja väittelyä, taas kerran (ei siis tämä bloki ja kommentit, vaan aihe).
  Siis että tahallaan työttömänä ollaan ja perusteluna: kun se vaan on niin kivaan, tuet on niin isot, että riittää elämiseen. Tai ei vaan viitti duunii tehä, ku laiskottaa ja joka päivä, kun sitä karjalaa vetää, ni töihin pääsiskään.
  Mielummin kännissä pihalla, kuin selvänä sisällä duunissa!!

  Nyt sitten jokaisen työttömää kadehtijan kannattaisi jalkautua ’kansan’ pariin, kysyä ja selvittää, kuinka ihanaa se on. Mennä ja oikeasti HUOMATA kuinka kurjasti ison osan asiat ovat.
  Eihän suurin osa poliitikoista tai hyvä/normituloisista ole missään tekemisissä lähiössä asuvan työttömän kanssa. Ei minkäänlaista käsitystä työttömän/orjatyöllistetyn elämästä.
  Mutta omaa syytäänhän ja sairaalloista masokistisyyttäänhän ihminen itsensä kurjistaa ja ihmisarvonsa menettää?!……se vaan on niin v**** kivaa sanoa lapselle, kun vanhat tennarit on puhki, et koita nyt viikko mennä niillä vielä.
  Niin unohdin….leipäjononkin voi ottaa vähän niin kuin huvipuiston korvikkeena. Yhtä pitkät jonot, kuin niissä heinä- elo kuussa. Eikä maksa mittään…saa vielä ylläripussukan kotiin viemiseksi. On se jono vaan niin lysti paikka!

  p.s. totta kai työttömistäkin löytyy ihmisiä, jotka ovat sitä tahallaan, alkoholisoituneita tai omasta valinnastaan kotona. Paljon myös työttömiä/tuen saajia joiden elämä ei ole kurjaa tai eivät ole syrjäytyneitä/masentuneita. Jokaisesta asiasta tai isosta ihmisryhmästä voi nostaa ’yksittäistapauksen’ esiin, jos vain pahaa tahtoa riittää.

 26. 27

  juha sanoo

  Ehkä vähän provosoiva, mutta mielestäni hyvä ja todenmukainen juttu. Ja koko ajan rajan yli tulvii uusia miehiä kortistoon.

 27. 28

  Päivi sanoo

  Jos olette huomanneet niin MOLin sivuilla haetaan myös harjoittelijoita (ilmaisia). Suuri huonekaluketju ja vakuutusyritykset, joilla taatusti on palkkaa varaa maksaa. Avoin työpaikka ei ole aina työpaikka vaan harjoittelijoilla korvataan työntekijä jolle maksetaan palkkaa.

  Monet työnantajat myös sivuillaan hakevat työpaikkakokeiluun. Valtio maksaa työttömälle päivärahan sekä ylläpitokorvauksen ja yrittäjä saa ilmaisen työntekijän. Jos yritys ei pyöri ilman harjoittelijoita ja vastaavia niin onko toiminta kannattavaa?

  • 28.1

   Heikki sanoo

   Lehtien lukeminen, internetin uutiset ja TV saavat minut toivottomaksi. Mielestäni media lietsoo toivottomuutta.

   Muinainen korkeakulttuuri perustui mm. vanhassa kunnon Kreikassa orjatyöhön. Kun orjat tekivät työt, herroilla oli aikaa paneutua mm. matematiikan, logiikan sekä muiden alojen tutkimiseen ja kehittelyyn. Osaa vuosisatojen kuluessa kehitetyistä laeista käytetään mm. nykyaikaisessa tietoliikenteessä, josta kaikki hyödymme, kuka mitenkin.

   Työntekijän palkkaaminen on kuulemma NIIN iso riski ja huonoista ei pääse sitten millään eroon… Onhan sitä nyt kai edelleen olemassa koeaika, jonka pituus voidaan mm. sopia? Voihan sitä varmaan myös ”hapantua” ajan kuluessa, vaikka sairastua tai menettää motivaationsa.

   ”Remember, there are no bad crews only bad leaders”

   There is no such thing as bad leadership
   http://www.forbes.com/sites/rajeevpeshawaria/2011/08/19/there-is-no-such-thing-as-bad-leadership/

   Johtajaksi minusta ei nykyisellään ole, mutta kohtalotovereita on muitakin. Onneksi saan vielä toistaiseksi olla töissä ja yritän työntekijänä parhaani, tosin se ei taida riittää. Jää nähtäväksi mitä tuleman pitää. Toivoni ja rohkeuteni olen kuitenkin menettänyt. On vaikea uskoa itseensä. Sairaita ei loppujen lopuksi halua kukaan, on vaikea uskoa toisin. Ehkä asia on niin päin että minä en valitse itseäni, miten lie. Yritän omalta osaltani hoitaa työni, olla hyödyksi, auttaa ihmisiä ja olla mukana rakentamassa yhteiskuntaa loppuun saakka. Olisi hienoa jos voisi olla työssä myös jatkossa. Onneksi saa vielä toistaiseksi olla töissä. Taakkana en haluaisi olla, joten yritän toimia niin, että näin ei käy. Eteenpäin mennään ja katsotaan vielä mitä huomisaamu tuo tullessaan.

   Voimia kaikille ja toivoa tulevaisuuteen!

 28. 29

  Maija Meikäläinen sanoo

  Woi Wittu. Olen ollu 2 vuotta työttömänä (muuton vuoksi) Ei todellakaan mitään herkkua!!!!!!!

 29. 30

  Siltojen Jack Norris sanoo

  Työttömien syyllistämisestä tuli mieleen, että oon naureskellut partaani tätä suomen meininkiä. Mä joka olen asunnoton ja täysin varaton joudun kotikunnassani maksamaan joka uimahallikäynnistä 9€ käynti. Vaikka en ole yli 5 vuoteen omannut muita tuloja kun sen kelan pienimmän 520€ kuussa ja aina minulla ei ole ollut mitään tuloja karenssien takia siis ei edes sitä pienintä kelan rahaa.

  Ex-muijani jolla on (todennäkösesti) elinikänen virka julkisella sektorilla 3000€ palkalla ja ollut se virka jo 10 vuotta saa käyttää samaa uimahallia ilmaseksi, koska se kuulemma parantaa kaupungintyöntekijöiden työhyvinvointia.

  Korostan sitä, että en ole kateellinen minua vain naurattaa tämä suomen meininki kun Suomi on täynnä tälläsiä käytäntöjä. Puolenmiljoonan omaisuuden käyvä vakituisessa töissä oleva käy uimassa ilmaseksi, mutta rutiköyhä kuten minä jolta on kaikki rahat viety peritään samasta palvelusta täysi maksu.

  • 30.1

   Siltojen Jack Norris sanoo

   Siis ex-muijallani on vakituisen viran lisäksi puolen miljoonan euron arvonen metsäomaisuus.

 30. 31

  Ossi Saresoja sanoo

  Mikä tässä tapauksessa on mahdotonta? Venäläinen sanoutui irti ja vahvistaa saaneensa siitä 3 kk:n karenssin. Hän sanoo, ettei ottaisi vastaan hoitoalan työtä, mutta ei ainakaan suoraan sano saaneensa työtarjousta, josta olisi kieltäytynyt. Veikkaukseni on, ettei hänelle ole tarjottu hoitoalan työtä.

  Tatu on siitä eri asian, että koko henkilön olemassaolo on epävarmaa. Venäläinen on kiistatatta olemassa, enkä usko toimittajan siteeranneen häntä väärin hänen sanoessaan, ettei ottaisi hoitoalan työtä vastaan.

  Saattaa kyllä olla, että Venäläinen on epätyypillinen tapaus.

  • 31.1

   Saku Timonen sanoo

   Avaa jutussa oleva linkki Venäläisen tapaukseen.

   • 31.1.1

    Ossi Saresoja sanoo

    Saku, luin kyllä tuon jutun (olettaen, että tarkoitat tuota juttua otsikolla: ”Työttömän Mervin tarina Ylellä ihmetyttää”). Nähdäkseni siellä huomautettiin vain kahdesta asiasta:

    1) Jos ilman pätevää syytä kieltäytyy töistä, joutuu karenssille.

    Mutta Mervin haastattelussa ei sanottu, että hän olisi mistään työtarjouksesta kieltäytynyt. Ainoastaan, ettei hän haluaisi töitä hoitoalalta. Kuulostaa täysin mahdolliselta minun korviini, ettei hän vain ole saanut tällaisia työtarjouksia.

    2) Jos itse irtisanoutuu työstään, joutuu karenssille.

    Mutta Mervi itse vahvistaa olleensa tällä karenssilla 3 kk, joten tässä ei ainakaan ole mitään mahdotonta.

    • 31.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Karenssi on varmaan totta. Jos Mervin tarina on totta, niin sitten hänelle ei ole tarjottu mitään työtä, koska hänen ammattisuoja-aikansa on kulunut jo kauan sitten. On sekin mahdollista.

 31. 32

  karvinen sanoo

  En ymmärrä jatkuvaa puhetta työstäkieltäytymisestä. Ei minulle ainakaan ole kukaan tullut työtä tarjoamaan eikä TE-toimistosta ole tullut yhtäkään työhön osoitusta usean vuoden jatkuneen työttömyyden aikana. Keitä ne työnantajat oikein ovat jotka ovat työttömiä itse etsimässä töihin niin että kieltäytyminen on edes mahdollista?

 32. 33

  Pohjanmaan poika sanoo

  Minä olen tahallani työtön. Tai itse asiassa kuuluisin eläkkeelle ja jos tähän on pakko joku syyllinen löytää, se suurin rosvo ja työkyvyn riistäjä löytyy työnantajapuolelta. Mainittakoon etteivät myöskään kätyrinsä; koulu, armeija, työvoimaviranomaiset, poliisi ynnä muut ole täysin puhtaita.

 33. 34

  Markku Perttula sanoo

  Olisi kiva tietää mitä sossu-Tatulle nykyään kuuluu?

 34. 35

  Hyvinge sanoo

  Kävin tässä keskiviikkona TE-keskuksessa. Minulle oli varattu aika, menin siis paikalle, kuten oli sovittu. Ensiksi kävi ilmi, että kutsun esittänyt virkailija ei ollut paikalla. Kukaan tosin ei vaivautunut ilmoittamaan siitä minulle. Jouduin samaan huoneeseen jonkun sattumoisin vapaana olleen tädin juttusille. Tädillä ei ollut mitään tietoa siitä, kuka olin, miksi olin paikalla, mikä oli historiani jne.

  Pienen tietokoneen räpeltämisen jälkeen tantalle selvisi, että kappas, nyt pitäisi ryhtyä puhumaan kuntouttavasta työtoiminnasta. Ilmoitin heti, etten todellakaan ole sopivaa materiaalia kuntoutettavaksi, koska a) minulla ei ole ongelmia elämänhallintani kanssa, b) en ole mikään päihteiden tai muidenkaan aineiden väärinkäyttäjä, c) olen terve psyykkisesti, d) kuten myös fyysisesti. Siinä vaiheessa täti vetää vähän henkeä ja toteaa hymyillen, vähän sellainen ihan-vain-näin-meidän-kesken -vivahde äänessään:
  ”No, se kuntouttava työtoiminta on vain sellainen päättäjien keksimä nimi.”
  Ja toinen mairea hymy päälle. Siinä vaiheessa toivoin, että minulla olisi ollut nauhuri päällä.

  Jos en mene kuntouttavaan työtoimintaan, minut tyrkätään ryhmään, jossa seuraillaan aktiivisuuttani -> jos olen kyllin ”aktiivinen”, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan, saatan päästä mukaan projektiin, jossa on tarkoitus laatia ”yksilöllisten tarpeiden mukaista työllistymispolkua” ja tavata työnhakuvalmentajia jne. Minun pitää kuulemma ”vakuuttaa kunta aktiivisuudestani ja oikeasta halustani työllistyä”.

  Yritin kysellä suoraan, mitä näistä ryhmistä ja kuntouttamisista maksetaan ja kenelle. Vastauksia ei tippunut. Kierreltiin ja kaarreltiin, mutta rehellistä vastausta näiden koottujen pelleilyjen sisällöstä ei saanut. En viitsinyt sanoa, että voi kuule, minäkin osaan käyttää internetiä ja ottaa asioista selvää.

  • 35.1

   AMK sanoo

   Tavallinen juttu,”Me tiedämme että tästä on sinulle hyötyä työllistymiseen”?hah hah haa nykyaikana vain sipilätsin ja ek:n halpatyötyövoimaa että rikkaat rikastuu ja köyhiltä viedään elämäkin.

 35. 36

  Maija Salonen sanoo

  Sukulaistyttö valmistui insinööriksi, hakeutui heti työhön mitä sai, hoitotyötä ja senjälkeen varastoon… Ei päiväksikään kortistoon. Nyt tallaa jo omalla alallaan…

  • 36.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Mitähän hoitotyötä mahtoi insinöörin koulutuksella saada. Vaativat yleensä alan koulutuksen. Mutta tuossa esille tuomassasi asiassa on yksi hyvä pointti: sukulaisTYTTÖ. Eli kyse on nuoresta ihmisestä. Keski-ikäinen ja varsinkaan keski-ikäinen korkeakoulutettu ei kelpaa varastolle tai kaupan kassalle tai avustaviin hoitotehtäviin töihin. Ei vaikka olisi opiskeluaikoinaan ollut kyseisillä aloilla töissä. Nimimerkillä haettu on, muttei kelpaa.

 36. 37

  AI Overlord sanoo

  Työt ei lisäänny niin, että työttömiä potkitaan päähän ja hakataan kepillä ellei me haluta mennä johonkin diktatuurimalliin missä rakennetaan pyramiideja käsin ja ojia lusikoilla. Silloin toki töitä riittää kaikille, mutta mitä järkeää? Onko työ joku itseisarvo? Jos se on niin silloin tuollainen kannattaisi. Poistetaan kaivinkoneet ja teknologia työpaikoilta niin johan on töitä ja kaikilla kivaa koska kaikki pääsi vihdoin töihin! Mutta kun se ei ole se pointti. Työ ei ole pointti vaan pointti on se kulutus tässä yhteiskunnassa. Me kutsumme tätä kulutusytheiskunnaksi ei työyhteiskunnaksi, koska tämä yhteiskunta pyörii kulutuksen ympärillä. Mitä enemmän kulutamme sitä enemmän niitä työpaikkoja syntyy. Tosin automaatio tekee kulutustuotteiden tuottamisesta kokoajan helpompaa, jolloinka työntekijöitä tarvitaan vähemmän ja tuotteiden hinnat tippuu. Eli pitääksemme taloudenrattaat pyörimässä tarvitsemme entistä enemmän kulutusta. Tämä on lopulta mahdoton yhtälö koska emme voi kasvattaa loputtomasti kulutusta. Se seinä tulee jossain vaiheessa vastaan väkisin.

  Kun kulutusta ei voi kasvattaa määrättömästi niin ainut keino saada lisää rahaa kuluttajilta on tuottaa niitä kulutettavia tuotteita halvemmalla joko halpatyövoimalla taikka automaation avulla. Kumpikin johtaa ostovoiman laskuun. Huomioitavaa on, että automaatio alkaa olemaan siinä pisteessä, että se on aina halpatyövoimaa halvempaa jolloin ei kannata edes palkata sitä halpatyövoimaa. Tämän tehokkuusajattelun takia työttömyys kasvaa kokoajan. Ihmiset ovat kilpailuviettisiä ja kilpailu jos mikä on asioiden optimointia tehokkaammaksi. Tämä on evoluutiobiologiaa.

  Meillä on kovaa vauhtia katoamassa työpaikkoja kiitos automaation kehityksen. Eri leihdissäkin on jo ehditty monesti mainostamaan näitä uusia ennustuksia. Puhutaan jopa jostain 50% työttömyysluvuista noin parinkymmenen vuoden sisällä. Automaatio kehittyy niin nopeaa tahtia. Robottiautot tulevat siinä 5 vuoden päästä ja aika nopeasti sitten korvaa kuljetusalan. Älykkäät algoritmit nostavat juuri nyt päätänsä ja ne tulevat korvaamaan todella paljon valkokaulustyöpaikkoja. Myös teollisuusrobotiikka ja palvelurotobit alkavat yleistymään hurjaa vauhtia

  Politiikot eivät mahda tälle kehitykselle mitään. Oli vallassa sitten kokoomus taikka vasemmisto tai diktaattori niin kehitys menee silti vääjäämättä eteenpäin. Työttömyys tulee olemaan todella iso ongelma lähivuosina ei vain, meille vaan globaalisti. Se tulee heiluttamaan koko kulutusyhteiskunnan tukipylväitä koska työttömällä ei ole varaa kuluttaa. Jos Suomessa nykypolitiikka jatkuu niin me tulemme näkemään täällä vielä lähivuosikymmeninä valtavia mielenosoituksia, mellakoita ja mahdollisesti kansannousuja. Valitettavasti mikään ei pysty ratkaisemaan tätä työttömyysongelmaa.

  Joten työttömyys on tullut jäädäkseen ja se kasvaa jatkossakin. Tämä pitäisi vaan hyväksyä ja näiden 40h työtätekevien pitäisi enemmänkin iloita siitä, että taas saatiin vapautettua ihmisiä työnorjuudesta. Oikeastihan asia on niin, että nuo työttömistä valittajat ovat itse kateellisia työttömille. He itse haluaisivat myös päästä pois työstä, mutta eivät ole kumminkaan valmiita uhraamaan sitä omaa palkkaansa siitä, jotenka he murisevat siitä sitten näin muille. Koska minunkin pitää kärsiä työssä niin muidenkin pitää kärsiä työssä. Oikeasti pitäisi saada aikaiseksi joku globaali agenda joka edistää sitä, että saataisiin työt automatisoitua mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman moni ihminen pääsisi työn orjuudesta eroon. Samalla tietenkin pitää turvata hyvä elämä niille työttömille. Ja nyt joku varmaan kysyy, mutta miten raha riittää? Ja vastaan, että yks hailee. Ei se ole rahasta kiinni. Me tuotamme hyödykkeitä enemmän kuin tarpeen. Kyse on vaan siitä miten ne jaetaan tasaisesti kaikille tarvitseville.

  • 37.1

   LL sanoo

   Varmaan osittain onkin näin kuin ajattelet. Kulutushyödykkeiden tuottamisen, myymisen ja ostamisen osalta. Kyse on teollisesta tuotannosta, puhut siis teollisuusyhteiskunnasta. Jonka pohjalta yhä tehdään työn tuottavuuslaskelmat. Teollisuudella ja teollisella tuotannolla on eittämättä ollut todella suuri merkitys, esimerkiksi Suomen kansantaloudessa. Teknologian kehitys on syönyt työpaikkoja, mutta se on samanaikaisesti myös luonut uusia. Jonkunhan tämä teknologia pitää kehittää, valmistaa ja myös huoltaa. Koneet eivät toimi ikuisesti ja niitä pitää korjata.

   Teollisen yhteiskunnan rinnalla on kehittynyt ja kasvanut myös palveluyhteiskunta. Ihmiset tarvitsevat palveluja: sosiaali- ja terveydenhoitoalat, opetus-, kasvatus- sekä sivistysalat, siivous- ja huoltotehtävät sekä monet muut palvelusektorin ammattialat. Näiden alojen työn tuottavuutta mitataan teollisen tuotannon yksikkökustannuksilla, vaikka tuittavuus pitäisi laskea aivan toiusenlaisilla mittareilla. Jos kustannuksia ja tuottavuutta ylipäätään pitää mitata tai voi mitata silloin kun on kyse toiminnasta joka ei tuota välittömästi yhteiskunnalle mitään tai hyvin vaikeasti mitattavia asioita. Onko peruskoulun päättänyt ihminen jotenkin mitattavissa?

   Ihminen ei ole luotu elämään talouselämän kvartaalien tahdittamana. En usko robotisaation ratkaisevasti vaikuttavan niihin ammattialoihin, joissa ollaan tekemisissä kulttuurin, terveyden, kasvatuksen tms. kanssa. Teknologia voi helpottaa ja auttaa näillä aloilla joitain tehtäviä, mutta silloinkin oleellista on laitteita tai koneita apuvälineernä käyttävän ihmisen osaaminen ja tietotaito. Palvelusektori tulee tarjoamaan vielä runsaasti työtä ja tekemistä. Se on uhanalainen, koska se arvotetaan kansantalouden mittareilla, ja vääristyneesti. Siksi julkinen sektori halutaan nähdä ainoastaan pahana paiseena kansantaloudessa.

   (p.s kiitos innoittavasta kommentistasi, al overlord, sen luetuani pitikin vähän aikaa miettiä)

   • 37.1.1

    LL sanoo

    Jatkan vielä vähän. Palveluhteiskunta on hyvinvointivaltion ominaisuus. Palveluyhteiskunnan supistaminen on hyvinvointivaltion tuhoamista ja se tapahtuu tämän nykyisen hallitsevan uskonnon, taloususkonnon toimesta. Taloustiedehän on uskomustiedettä. Yhtä oikeata ja ainutta totuutta ei taloususkonnossa ole olemassa, vaikka maamme hallitus uskookin tekevänsä hyvää ja toimivansa oikein leikkaamalla ja kurjistamalla kansalaisten elinoloja.

 37. 38

  Luonnollinen poistuma sanoo

  Menneinä aikoina saippuoitu hamppuköysi oli täysin hyväksytty ratkaisu ja sitä itse asiassa pidettiin jopa toivottavana ratkaisuna tietyissä tapauksissa. Vähän kuin Japanissa, jossa kasvojen menetyksen jälkeen oma käsi livauttaa tanto-veitsellä vatsansa auki…

  Kun nyt yrittäjäksi kannustetaan, niin tienaisikohan sillä leipänsä jos myisi saippuoituja köysiä..? Ehkä joku virkamieskin päätyisi asiakkaaksi… kukapa tietää. Ehkä yrityksellä olisi kasvupotenttiaalia ja tuotevalikoimaa voisi vuosikymmenien kuluessa laajentaa kaasuihin sekä kemikaaleihin. Myyjähän ei tietenkään, milloinkaan, missään oloissa siis koskaan ole missään vastuussa siitä, miten myytyjä tuotteita käytetään. Kysykää vaikka Alkolta, tupakkakauppiailta, -valmistajilta jne. Ovat nähkääs vähän samalla alalla, tosin aika tehottomia tuotteineen, kun vie niin pitkään. Loppukin on kivulias, tosin se voi piristää köysikauppaa.

  Jos maahamme saadaan lopulta pystyyn ”todellinen” kapitalismi, kuten jotkut hehkuttavat ja se vastaa yhtään yhdysvaltojen järjestelmää, niin ihmiset varmaan jätetään viimeistään silloin oman onnensa nojaan..? Jos työttömyys todella nousee pikkuhiljaa vuosikymmenien kuluessa jopa 50 % tasolle ja väki joutuu USA:n tapaan kadulle kun ei pysty maksamaan vuokraansa, niin emme ehkä pääse noin korkeisiin työttömyyslukuihin. Suomen talvi on sellainen että joka talvi jo nyt kärrätään paleltuneita ihmisiä joukkohautoihin. Tulevaisuudessa kärrättävää vain tulee enemmän, mutta sellaisestahan ei puhuta. Tämä ei ole toivottavaa, sillä se heikentäisi saippuoiden köysien kysyntää. Tämä on sitä todellista kapitalismia, vai onko..?

  • 38.1

   Jorma Luoma sanoo

   ”Todellinen” kapitalismi USA:ssa näyttää kuitenkin tuottavan tuloksia, joista me voimme vain haaveilla: Työttömyys on 5,5 % ja kaduilla oleviakin taitaa olla vähemmän kuin meillä.

 38. 39

  0ravainen sanoo

  Kävisin ihan mielelläni töissä, jos saisin sellaisen työpaikan jolla elää. Hanttihommiakin ja pätkätöitä olis kiva tehdä, jos siitä ei pahimmassa tapauksesssa talous jäisi miinukselle. Kiva olisi myös hankkia omaisuutta, investoida, myydä vaikka käsitöitä netissä sivutoimisella toiminimellä, vaan kun ei työttömällä ole lupa yrittää parempaan, ilman että hanta rangaistaan. Odotan innolla perustuloa, joka sallisi minun ottaa pieniä duunikeikkoja tilaisuuden tullen, pyörittää vaikka ihan pientäkin yritystä paremman puutteessa, kysellä työpaikkoja ilman että pitää laskimella laskea, uskallanko? Kohentaa tulojani edes hiukan – ja maksaa niistä veroja. Milloin, oi million tämä tehdään mahdolliseksi?