Epämääräistä jämäkkyyttä

Muistan vielä ajan, jolloin ministerit olivat edes alustavasti jyvällä Suomen oikeusjärjestelmän perusteista ja ainakin oman alansa voimassaolevasta lainsäädännöstä. Jos eivät olleet, niin ennen tiedotteiden julkaisemista he ymmärsivät kysyä itseään viisaammilta mitä laki jo nyt sanoo tiedotteen käsittelemästä asiasta.

Nykyisin on toisin. Jopa oikeusministeri julkaisee epämääräisen tiedotteen, jossa lupaa tarttua jämäkästi johonkin epäkohtaan, josta laki on jo kauan puhunut ihan selvää kieltä. Pääpaino onkin jämäkkyyden korostamisessa. Ministeri haluaa antaa äänestäjilleen sellaisen mielikuvan, että nyt on vallankahvassa toimen mies ja se vehnästely loppuu justiinsa.

Perjantaina työ- ja oikeusministeri Jari Lindström lähetti lehdistötiedotteen, jossa lupasi ottaa tiukemman linjan maahanmuuttajien kotouttamiseen.

Ministerin mukaan maahanmuuttajien on nyt sitouduttava noudattamaan yhteiskunnan sääntöjä ja kotouttamistoimiin aktiivisesti osallistuminen asetetaan sosiaaliturvan saamisen ehdoksi.

Minulla on ministerille ja hänen kannattajilleen ihan uutta tietoa. Maahanmuuttajien on noudatettava lakia siinä missä muidenkin eikä kukaan ole koskaan eikä missään mitään muuta vaatinutkaan. Kotouttamiseen kuuluu koulutusta, jossa lainsäädännöstä ja maan tavoista kerrotaan. Jokaisen tämän maan rajojen sisäpuolella olevan on noudatettava lakia siinäkin tapauksessa, että ei tunne sen sisältöä.  Ignorantia legis neminem excusat, kuten jo muinaiset roomalaiset sanoivat.

Kotouttamistoimiin aktiivisesti osallistuminen on jo nykyisen lainsäädännön mukaan sosiaaliturvan saamisen ehto. Ihan alkajaisiksi ministeri voisi lukea kotoutumisen edistämisestä annetun lain. Sen 7 §:n 1 momentissa sanotaan näin:

Maahanmuuttajalle annetaan tietoa hänen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan suomalaisessa työelämässä ja yhteiskunnassa. Lisäksi maahanmuuttajalle annetaan tietoa palvelujärjestelmästä ja tämän luvun mukaisista kotoutumista edistävistä toimenpiteistä.

Kotoutumissuunitelman velvoittavuudesta ja sanktioista säädetään lain 17 §:n 3 ja 4 momenteissa näin:

Maahanmuuttajan on noudatettava suunnitelmaansa sekä hakeuduttava ja osallistuttava säännöllisesti kotoutumissuunnitelmaan sisältyvään suomen tai ruotsin kielen opetukseen ja muihin suunnitelmassa sovittuihin toimenpiteisiin ja palveluihin.

Jos maahanmuuttaja kieltäytyy ilman pätevää syytä kotoutumissuunnitelman laatimisesta, sen tarkistamisesta tai osallistumasta kotoutumissuunnitelmassa yksilöidysti sovittuun toimenpiteeseen, hänen oikeuttaan työttömyysetuuteen voidaan rajoittaa siten kuin työttömyysturvalaissa säädetään tai toimeentulotukea alentaa siten kuin toimeentulotuesta annetussa laissa säädetään. 

Kotouttamistoimiin osallistuminen on siis sosiaaliturvan saamisen ehto jo nyt ihan ministerin vaatimalla tavalla. Työmarkkintukea saava kieltäytyjä menettää tukensa ja toimeentulotukea saavan tukea alennetaan 20 % ja toisesta kieltäytymisestä 40 %. Toivottavasti ministeri ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maahanmuuttajille laaditaan ihan oma laki, jonka mukaan heiltä voidaan poistaa sosiaaliturva kokonaan. Jos tarkoittaa, niin sitten hän ei tunne edes perustuslakia.

Ministerin tiedotteesta ei jää käteen muuta kuin työharjoittelu ja velvollisuus osallistua yleishyödylliseen työhön kuntien palveluksessa. Ne tarkoittavat sitä palkattoman työn tekemistä, josta kerroin eilen.

Ministerin mainitsema luontaisetujen käyttö rahallisten avustusten sijaan tarkoittanee sitten sitä, että palkattomaan työhön velvoitetuille maahanmuuttajille tarjotaan majoitus, ruoka ja vaatetus, mutta ei mitään muuta. Vaikka tämä olisi mielestänne ihan oikein maahanmuuttajille, niin muistakaapa vanha viisaus. Se, mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä myös toiselle. Se toinen voitte olla te itse.

Ministerin osaamattomuus ja kova halu lausua jotain jämäkää ja kannattajia miellyttävää johti tässä tapauksessa lupaukseen järjestää maahanmuuttajilla leiritystä työvelvoitteella.  Saattaahan tämä olla tarkoituskin ja siinä tapauksessa sama tulee perustuslain yhdenvertaisuuspykälän nojalla koskemaan kaikkia.

Kommentit
 1. 1

  Jussi Ahokas sanoo

  Ei oikeastaan mitään uutta alla persuauringon. Näillä tyhjillä sanoillahan ne huijasivat itselleen jo jytkynsä. Onneksi mielipidemittauksissa näkyykin valheiden lyhyet jäljet. Toivottavasti asiat pysyy äänestäjien muistissa seuraaviin vaaleihin asti.

  • 1.1

   Pera sanoo

   Toivoisin kyllä vieläkin, että persut lähtisivät uudistautumaan, vaikka menettäisivät osan äänestäjistään. Löytyykö puolueelta rohkeutta häätää puoluestaan immosen tapaiset toimijat? Ilmeisesti nyt selvinnyt, että immonen svl:n facebook sivun ylläpitäjä?

 2. 2

  KooPee sanoo

  Mut kun suomalainen on eri asia. Eikun… ei voikaan olla. Muuten joutuu ottamaan rasistikortin vastaan. Mä olen jo pitkään ihmetellyt niin poliitikkojen kun tavan kaduntallaajien ajattelua, jossa ei osata ensin peilata asiaa myös ihan itseensä ensin. Aina vain joku ulkopuolinen on se jonka pitää tehdä eri tavalla ja kuten minä haluan, mutten mä siltikään ole mikään rasisti tai tuomitsija. Kunhan vaan itse saan enemmän kuin muut. Olis aika jo tuosta päästä eroon.

 3. 3

  Haikki sanoo

  Väkisinkin alkanut pyöriä mielessä näitä pakkotyövelvoitteita junailevien jutuista Stalinin kanava. Reipasta ulkoilmaa ja jämäköitymistä luvassa itse kullekin.

 4. 4

  Kattoonsylkijä sanoo

  PS haluaa ilmeisesti, että riittämättömän toimeentulotuen takia maahantulijat siirtyvät harmaan talouden tai esimerkiksi omaisuusrikosten piiriin. Jos rahat ei yksinkertaisesti riitä, ja töitä ei saa, niin mitä muita vaihtoehtoja jää?

  • 4.1

   Pera sanoo

   Sitten kriittisimmät pääsevät sanomaan, että mitäs myö ennustettiin?

 5. 5

  Kalle sanoo

  Tällä hetkellä ei kotouttamissuunnitelmaa eikä sen seurantaa ehditä tehdä maahanmuuttajille vaikka kuinka pykälissä niin lukee.

 6. 6

  MinMaria sanoo

  Jotenkin näistä persuministereiden ulostuloista kuvastaa koko populistipuolueen perusideologia… kun puolue ja ideologia on perustunut kaiken mahdollisen toisten vanhojen puolueiden vastustamiseen ja tuomarointiin, ollaan tuotu esiin ja kasvettu siihen olemattomaan faktaan, että ”helppoa kun heinänteko, jos pääsisi itse noita epäkohtia rustaamaan”. Ne populistiset viritykset eivät vaan kestä lainsäädännön ja demokraattisen päätöksetteon hitautta ja tarkkuutta ja näistä avauksista kumpuaa valitettavan usein pätemättömyys ja tietämättömyys.

  Itsellä tuli mieleen heti kun Eduskunnan puhemies Lohela (pitkän hiljaisuuden jälkeen) tuli yhtäkkiä ulos kaapista ja vaati säädyllistä pukeutumista… tällä paikattiin Tynkkysen sooloilun imagotappiota ja yritettiin saada otsikoita ns rivissä pysyville, puolueen virallisen tahon mukaiselle näkymiselle. Että onhan meillä puolueessa korkeissa viroissa tärkeitäkin poliitikkoja, joilla on ”todella Tärkeää” sanottavaa…

  • 6.1

   Pera sanoo

   Jostain syystä osa ihmisistä kaipaa menneisyyteen, jossa äreän näköinen kalju mies ärähtää ja hommat muuttuu samantien. Tai kun saisi viedä ämpyilijät muilutettavaksi niin tulisi kuria, vaikka todettu että huono keino. Tulee siskonpedin sketsi mieleen.

   • 6.2.1

    LL sanoo

    Jari Korkki voisi keskittyä toimittajana muuhunkin kuin vain kritisoimaan sosiaalista mediaa. Loppujen lopuksi se on ihan samantekevää mitä Lohela todella sanoi tai missä yhteydessä pukeutumisesta. Paljon oleellisempia kysymyksiä pitäisi tuoda kotimaan politiikasta esille. Korkin juttu kertoo valtajournalismin sisällöistä ja tasosta. Meiltä puuttuu täysin Anna Polikovtskajan kaltaiset rohkeat journalistit.

 7. 7

  hmmm sanoo

  Vaimoni käy parasta aikaa läpi kotouttamissuunnitelmaa.
  Jos joku sanoo että ko.suunnitelmaa ei ehditä valvoa, niin hän ei tiedä mitään koko asiasta.

  Suomi on muuttumassa maaksi jossa taloa rakentaa se porukka, joka siitä työstä vähiten tietää.

  Muiden odottaessa sivussa korjausremontin alkua.

  Perussuomalaiset on se talkooporukan osa joka seisoo soppakattilan vieressä ja voivottelee tulevaa sadetta, muiden rakentaessa sen katon joka sateelta suojaa.

 8. 8

  Siltojen Jack Norris sanoo

  Tämä taitaa mennä samaan kategoriaan sen kanssa, että koko elämänsä turvatuissa vakituisissa työsuhteissa olleet, johon ilmeisesti työministerimmekin kuuluu eivät usein vieläkään tiedä, että Suomen työttömyysturva on vastikkeellista ollut jo 90-luvun alusta saakka. Vastahan siitä kun työttömyysturva muuttui vastikkeelliseksi on kulunut 25 vuotta. Viimeksi Suomessa oli vastikkeeton työttömyysturva 1980-luvulla.

  Jos kotouttaminen hoidetaan te-toimiston toimintana on työttömän jo nyt pakko osallistua toimintaan tai työttömyysturvan maksaminen katkaistaan.

  Tosin nykyään TE-toimisto järjestää aika vähän toimintaa, mutta sekin johtuu lähinnä siitä, että työllisyysmäärärahat ovat loppu ja työttömien määrä on räjähtänyt käsiin. Omassa kunnassani on päälle 20% työttömyys ja 50% nuorisotyöttömyys niin eipä paikallinen TE-toimisto ehdi yksittäiselle työttömälle juuri järjestelemään kuin soittoaikoja pari kertaa vuodessa, jolloin työnhaku uusitaan.

  • 8.1

   mistä halvalla? :) sanoo

   Työttömyyskorvaus on ollut vastikkeellista aikuisikäisille aikaisintaan 90-luvun lopulta. Nykyinen orjatyökulttuuri on silti ihan omaa luokkaansa. Itse en edes viitsi nostaa orjamarkkinatukea. Ainoa vastikkeeton elatus löytyy lapsuudenkotoa ja ikää mulla on n. 40.

   Asuisin mieluummin omassa asunnossa, saisin vastikkeetonta korvausta ja hakisin töitä, jota myös olisi ainakin ajottain saatavilla. Mutta Suomi ei enää pysty tähän.

  • 8.2

   LL sanoo

   Näin on Jack. 1990-luvun lamavuosina päätettiin rangaista työttömiä, monin tavoin. Työttömäthän sen talouslaman aiheuttivat… No, eivät aiheuttaneet!

   Puolison tulojen vaikutus työttömyysturvaan poistui vasta vuonna 2013. Siihen asti naimisissa tai avoliitossa olevat työttömät jäivät täysin vaille sosiaaliturvaa tai tukea leikattiin, riippuen puolison tuloista.

   • 8.2.1

    Siltojen Jack Norris sanoo

    Kaikkein huvittavinta kyllä on se miten aina vedetään mediassa esille työttömien masennuksen ja päihdeongelmat ja kalastellaan kansansuosiota tukien leikkaukselle. Kun esim. itse olen viimeksi ostanut yhden oluen tammikuussa se onkin ainoa olut mitä olen tämän 2015 vuoden aikana juonut.

    Sata kertaa enemmän rahaa ruhtinaallisista KELA-gold korvauksistani olen laittanut mm. juoksulenkkareiden ostoon ja uintiharrastukseeni kuin alkoholiin. Varmaan maailma parantuu kun en enää pääse uimaan eikä ole mahdollisuutta ostaa kunnollisia kenkiä ja joutuu juoksemaan risoilla kengillä, jotka rikkovat jalat.

    Summatkin mitä valtio voi säästää jättämällä meikäläisten kaltaisesten tuet maksamatta ovat niin pieniä, että niillä ei ole juuri mitään merkitystä suomen talousongelmissa joten uhkailu tukien viemisellä on ihan silkkaa kiusaamista ja suomalaista sakinhivutusta ja yksinkertaisesti vain vihaan ihmisiä joka sitä tekee Suomessa.

  • 8.3

   trals sanoo

   Ministeri Lindström on kylläkin ollut työttömänä, joten varmasti tietää tuon ” työkkärin ” toiminnan ja käytännön. Eli aktivoimissuunnitelmia on noudatettava tai karenssia pukkaa. Tosin TE- toimiston käytännöt ovat kirjavat ja paljon on kiinni yksittäisen virkailijankin aktiviisuudesta se, miten paljon osoituksia ja vastaavia lähetetään työttömille. Nykyisin on melko tavallista, että virkailijaa ei välttämättä tavata kuin kerran tai kaksi vuodessa ja mitenkään tarkasti työllistämisuunnitelman toteutumista ei valvota. Mikä voi sopia joillekin, tarpeettomia näennäisaktivointitoimenpiteitä ei tarvita. Uusimmassa Suomen Kuvalehdess oli laaja maahanmuuttajareportaasi, jossa yksi haastateltava totesi sitä, että liian helppoa on jättäytyä passiiviseksi ja ajautua tukien varaan. Toki haastateltava myönsi sen, että ko. aihe( sosiaaliturvan passivoivasta vaikutuksesta) on arka ja vaikea, mutta se on uskallettava ottaa esiin. Henkilökohtaisesti en usko, että kukaan haaveilee työttömyydestä, mutta jos ihminen jätetään ” syrjään” ja huolehtimatta ja ilman työmahdollisuuksia, jonkinlainen näköalattomuus ja passiivisuus valtaa helposti alaa ja ihminen sitten syrjääntyy työmarkkinoilta.

   • 8.3.1

    LL sanoo

    Trals, sinulla on kovin aurinkoinen käsitys työmarkkinatilanteesta. Te-tmsto ei lähettele työosoituksia, jos se jotain lähettelee, niin linkkejä mol:n sivuille. Työttömän on haettava jopa työpaikkoja, joissa hakuaika on mennyt aikapäiviä sitten umpeen. Virkailijaa ei enää käydä tapaamassa ollenkaan. Se on menneisyyttä, että Te-tmstossa piti käydä 3-4 kuukauden välein. Te-tmsto ottaa yhteyttä, jos sieltä kukaan kerkiää. Ei Te-tmsto välitä työpaikkoja vaan ainoastaan valvoo ja kontrolloi työttömiä. Tekee lausuntoja ja hoitaa hallintotehtäviä.

    • 8.3.1.1

     trals sanoo

     Minä tapasin virkailijan kerran vuonna 2015. Te- toimisto toki olettaa, että työttömät hakevat ns. oikeita ja avoimia työpaikkoja itse. Te- toimiston osoitukset ja sijoitukset tulevat yleensä palkkatukitöihin ja työkokeiluihin. Toki osoituksia ei enää lähetetä kovinkaan runsaasti( johtunee kai siitä, että työllisyysrahat ja vastaavat ovat loppu)

 9. 9

  Masa sanoo

  Tämä siitä tulee, kun laitetaan oikeusministeriksi mies ammattikoulupohjalta, eikä juristia. Hävettää.

  • 9.1

   Angie sanoo

   Kyllä kai oikeusministerinä pärjää ihan ammattikoulupohjaltakin. Perustuslakikin on vain mielipidekysymys. Ei siinä kannata uskoa perustuslakiasiantuntijoita. Turhaan siis Sakukin on aina huolissaan perustuslakikysymyksistä näissä blogeissaan.Näinhän tuolla jossain aiemman blogin kommenteissa todetaan. Jos ihan totta puhutaan, niin aika säälittävä on näiden persuministerien taso, kaikkien neljän.

 10. 10

  Heikki Sinsemilla sanoo

  Ethän nyt sentään anna ymmärtää että Perustuslaki toteutuu ja 20 tai 40% alennetulla sosiaaliturvalla taattaisiin tällä hintatasolla ihmisarvoinen elämä? Jo ensin mainitullakin tulee kuukausittain eteen kokonaan leivättömiä päiviä, loppukuu sotavangin ruokavaliota. Mitään muuta sillä ei saa. Jäähän siinä toki jonkinlaiset ihmisarvon rippeet mutta kaltaisesi empatiakykyinen henkilö kykenee hyvin käsittämään minkälaista elämää se tarkoittaa.

 11. 11

  Jouni Hautamäki sanoo

  Välillä tuntuu, että monen mielestä hallitus on yhtä kuin PS, kun näitä kommentteja lukee. Eivät ole kaikki persuministerit onnistuneet lausunnoissaan, mutta on syytä ottaa huomioon, että kaikki heistä on ministerinä ensikertalaisia. Käsi pystyyn, kenen mielestä keskusta ja kokoomus ovat onnistuneet hallituksessa? Näistä töpeistä Sipilää lukuunottamatta kirjoituksia harvemmin näkee. Mielestäni Soini on onnistunut ulkoministerinä melko hyvin; hänen epäonnistumisensa ovat liityneet ennemminkin puheenjohtajantyöhön kuin ministerintyöhön.

  Lisäksi nämä oppositiossa olevat puolueet pääsivät näyttämään kaikki taitonsa edellisessä hallituksessa. Käsi pystyyn, kenen mielestä se hallitus onnistui politiikassaan? 😀 Äänestäjien muisti on valitettavan lyhyt. Nyt on SDP nosteessa, ja kukaan ei enää muista, kuinka Rinteen noustua ministeriksi, ei pienintäkään asiaa saatu enää sovittua hallituksen sisällä. Hallitus alkoi äänestää omia esityksiään kumoon.

  Sitten ovat vielä Vihreät ja Vasemmistoliitto, jotka molemmat haluavat saada sekä hallitusvallan että oppositiokannatuksen hyödyt. Siksi hallitukseen mennään vaikka väkisin ohjelmasta riippumatta. Viimeisen hallitusvuoden aikana aletaankin sitten katsella hallituksesta irtaantumisen vaihtoehtoja.

  Vasemmistoliiton jouti lähteä oppositioon Sotshin kisojen jälkeen, kun kulttuuriministeri Arhinmäki ensin sai katsella kisat ja hiukan maistella venäläisiä juoma-antimia leijonajoukkueen kanssa. Vielä olisi vuosi aikaa ennen vaaleja räksyttää oppositiosta itsesovittua hallitusohjelmaa vastaan… Jospa kannatus ehtisi muutaman prosenttiyksikön desimaalin nousta.

  Vihreät tekivät saman manööverin vasta syksyllä. Hallitusero tuli kuitenkin liian myöhään, koska muilla puolueilla oli moinen tuuliviirimäisyys vielä tuoreessa muistissa, vaikka äänestäjillä ei ollutkaan. Vihreät jäi vaalivoitostaan huolimatta oppositioon… Kannatuskin lähti jyrkkään nousuun liian myöhään, vasta vaalien jälkeen.

  • 12.1

   Saku Timonen sanoo

   Tietenkin voidaan ja perustuslaista voit katsoa miten se tapahtuu. Jos sitä halutaan muuttaa yhden vaalikauden aikana, niin tarvitaan 5/6 enemmistö. Miten luulet sen onnistuvan?