Seinätön työpaja

Kunnilla on kaksi tapaa soveltaa kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia. Ne voivat lain kirjainta noudattaen pakottaa sanktioiden uhalla täysin työkykyisiä pitkäaikaistyöttömiä kuntouttavaan työtoimintaan haravoimaan lehtiä tai työpajaan nikkaroimaan linnunpönttöjä, vääntelemään katiskoja ja kutomaan mattoja. Tämä tehdään seuraten ns. Kelan sakkolistaa eli luetteloa niistä pitkäaikaistyöttömistä, joiden työmarkkinatuesta kunta joutuu maksamaan puolet tai enemmän. Ainoana tavoitteena on säästöjen saaminen kunnalle.

Toinen mahdollisuus on noudattaa lain tarkoitusta. Juuka on siirtymässä lain tarkoituksen noudattamiseen, jos ja toivottavasti kun sosiaali- ja terveyslautakunnan ensi vuoden talousarvioesitykseen sisältyvä seinätön työpaja toteutuu.

Kunta maksaa tällä hetkellä työmarkkinatuen kuntaosuutta Kelalle noin 600 000 euroa vuodessa. Sama summa menee joka tapauksessa joko jatkamalla ihmisten kiusaamista päämäärättömällä hosumisella tai tekemällä puolella tästä rahasta jotain järkevää.  Nyt ollaan päätymässä järkevän tekemiseen seuraavalla tavalla:

Suurin osa pitkäaikaistyöttömistä on työkykyisiä ja -haluisia. Heille etsitään palkattoman lehtien haravoinnin sijaan palkkatyötä tai palkkatuettua työtä avoimilta markkinoilta, kunnalta, seurakunnilta ja yhdistyksiltä. Jos työtä ei löydy, niin kunta maksaa suosiolla osuutensa heidän työmarkkinatuestaan. Kiusaaminen loputtomilla risusavotoilla loppuu. Karkeasti arvioiden kunnan maksuosuus Kelalle on heidän osaltaan noin 300 000 euroa vuodessa eli puolet nykyisestä.

Toiset 300 000 käytetään seuraavalla tavalla:

Osa työttömistä tarvitsee lain tarkoittamaa kuntouttavaa työtoimintaa saadakseen elämänhallinnan ja -rytmin kohdalleen. Heille järjestetään sitä siksi aikaa, että he kykenevät palkkatyöhön tai työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Näin edellyttää lakikin. Kun työkyky on palautunut, niin heidät siiretään palkatuettuun työhön ja avoimille työmarkkinoille.

Joidenkin kohdalla on aloitettava sosiaalihuoltolain mukaisesta sosiaalisesta kuntoutuksesta. Sen aikana löydetään ne, joiden oikea paikka on eläkkeellä ja sinne heidät pyritään siirtämään. Heitä on turha kiusata yhtään enempää. Elämän syrjästä kiinni saaneet ohjataan sosiaalisen kuntoutuksen jälkeen kuntouttavaan työtoimintaan ja sen jälkeen palkkatuettuun työhön ja avoimille työmarkkinoille. Tässäkin vaiheessa pyritään siirtämään eläkkeelle ne, jotka eivät kykene edes kuntouttavan työtoiminnan minimiin eli neljään työtuntiin viikossa.

Sosiaalinen kuntoutus ja lain mukainen kuntouttava työtoiminta vaativat parin ammattihenkilön palkkaamista. Osa tästä 300 000 eurosta käytetään siihen ja loput palkkatuettujen palkkoihin. On mahdollista käyttää osa tästä rahasta myös kunnan maksamaan palkkatukeen yrityksille, kun nämä ottavat pitäaikaistyöttömän palvelukseensa.

Seinättömäksi työpajaksi tätä kutsutaan siksi, että kunnalla ei ole tarkoitus perustaa mitään nykyajan kehruuhuonetta, vaan kuntoutus tapahtuu sosiaalista kuntoutusta lukuunottamatta ihan normaalissa työympäristössä. Kunta vapautuu kaikkien osallistujien työmarkkinatuen maksuosuudesta ja saa työllistämiskorvausta 10,09 euroa/henkiö/päivä.

Rahaa kuluu siis täsmälleen saman verran kuin nyt. Ainoa ero on siinä, että tarkoitus on oikeasti ruveta toimimaan lain edellyttämällä tavalla. Työkykyiset palkkatyöhön ja työkyvyttömät eläkkeelle. Kyse on vain toimepiteiden kohdistamisesta oikein. Jope Ruonansuuta siteeraten: En minä sitten tiijä toimiiko se, mutta saapihan sitä kokeilla.

Ottaisin mielelläni tästä järjen näppiin ottamisesta kunnian itselleni, mutta kyllä se kuuluu sosiaali- ja terveysjohtajalle, joka ajatuksen esitti lautakunnalle, joka puolestaan hyväksyi esityksen yksimielisesti. Saattaa minun sopivissa ja sopimattomissa paikoissa käymälläni kriittisellä arvokeskustelulla kuitenkin olla jotain osuutta asiaan. Seuraavaksi on kunnahallitus ja -valtuusto saatava ymmärtämään, että saman rahan voi käyttää järkevästi tai ilman päämäärää sähläten.

Niissäkin toimielimissä  jatkan lainmukaisen menettelyn edistämistä.

Kommentit
 1. 1

  Haikki sanoo

  Kuulostaa loistavalta!
  Työstä palkkaa ja työkyvyttömät kuntoutukseen tai sairaseläkkeelle. Jos tuon pystyy tekemään samaan hintaan kuin aikuisten levyraatikerhojen pyörittämisen, niin miksi tuota ei toteuteta ympäri Suomea?

  • 1.1

   stunned sanoo

   Sitä ei haluta toteuttaa, koska raha menisi ohi näiltä ”työllistäjiltä”. Ohjaajat ja pajojen johto haluavat hyötyä työttömistä. Työttömien tulevaisuudella ei ole heille merkitystä. Suurtyöttömyys on näille harvoille mahdollisuus ja markkinarako.

 2. 2

  Merja sanoo

  Onneksi olkoon Juuka! Kun vain vielä muutkin kunnat heräisivät seuraamaan perässä. Sitä varten Juukan päätöksille ja niiden perusteluille tarvitaan mahdollisimman paljon julkisuutta.

 3. 3

  Outi Kivinen sanoo

  Hyvä juukalaiset. Kuulostaa aivan siltä, että olette alkaneet noudattaa uutta sosiaalihuoltolakia. Sosiaalinen kuntoutus nähdään siinä ohjauksen, neuvonnan ja sosiaalityön yhdistelmänä ja suunnitelmallisen etenemisen prosessina, ei pelkkänä sosiaaliluukkuna.

 4. 4

  AMK sanoo

  Todella mahtavaa,on oikein että työkyvyttömät jotka eivät omien sairauksiensa takia pysty saamaan muutakuin karenssia tetoimistolta saadaan heidät heille kuuluvalle työkyvyttömyyseläkkeelle,mutta on siinä että (minun kohdallani) vakuutusoikeus on katsonut että olen kykenevä tekemään työtä mitä tein joskus 30 vuotta sitten (työtä ei ole enää)tai sitä vastaavaa työtä.Mitä työtä olen sen jälkeen tehnyt en pysty tekemään.

 5. 5

  LL sanoo

  Tästä voisivat monet muutkin ottaa mallia. Työttömät ovat erilaisia, ja yksilöllisen tilanteen kunnolliseen selvittämiseen kannattaa uhrata vähän aikaa.

  Työkykyisille palkkatyötä ja työkyvyttömille asianmukaista kohtelua sekä tukea. Pitkällä juoksulla tämä koituu koko kunnan eduksi.

  • 5.1

   AMK sanoo

   Olen samaa mieltä.Yksilöllisen tilanteen mukaan.Mutta kun sitä ei ota kukaan huomioon ainakaan päättäjät,kaikki työttämäthän ovat vain omasta halustaan työttömiä ainakin mitä päättäjien lausunnoista (myös näyttää olevan mediankin ajattelu tapa)ja suuremmassa määrin myös vielä (onnekseen) palkkaa saavat työntekijät sanovat,sinä halusit että sinut irtisanotaan,sinä halusit jäädä työttömäksi…jne sinä olet itse omasta halustasi pitkäaikaistyötön….kun on niin hyvät korvaukset???Sairasta ajattelua!!???

 6. 6

  Sanna sanoo

  Kuulostaa hyvältä. Innostuisikohan esim. joku Itä-Suomen yliopistosta seuraamaan ja raportoimaan tätä kokeilua, niin sitä voisi helpommin esitellä muuallakin?

  • 6.1

   AMK sanoo

   Luultavasti kokeiluun pääsee vain ainostaan perseelle saaneet kansanedustajat.Ai niin heillähän on jo tämä käytöntä….?

  • 6.2

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Veit jalat suustani. Tulokset ylös, mustalla valkoiselle ja levitykseen. Kun homma lähtee pyörimään, kannattaa Juuan mallille hakea huomiota mediassa ja verrata sitä muihin toimimattomiin malleihin.

 7. 7

  Petri S sanoo

  Hienossa skenariossa on muuan heikko kohta: eläkkeelle ohjaaminen. Se ei nimittäin ole kunnan toimivallan puitteissa, vaan päätöksen tekee yksi tai ehkä kaksi ns. vakuutuslääkäriä, jotka kuuluvat salaiseen tuomioistuimeen, jonka jäseniä ei tiedetä.

  Kun tiedämme, että nämä salaneuvokset epäävät incognito tuhansia eläkehakemuksia vuosittain ja toteavat ihmisiä työkykyisiksi vastoin useankin erikoislääkärin käsitystä, emme voi ottaa Juukan mallia vakavasti.

  • 7.1

   AMK sanoo

   Niin vakuutusoikeus katsoo että pystyt töihin,vaikka jalka laahaa maata,henki on kateissa (astma,mutta ei ole rahaa ostaa lääkettä,kaikkihan parantuu kuntouttavalla työtoimilla,työ on parasta lääkettä????)Mistä näitä risikkoja yms männikköjä löytyy ????

   • 7.1.1

    AMK sanoo

    Voisin vastata itsekin:he eivät koskaan eikä milloinkaan tule kokemaan tätä ihannointi tilaa Työmarkkinatukea (onhan heillä hyväveli verkosto käytettävissä ja veronmaksajilla maksatettu ”dementia pökkii” suomeksi sanotuna se tarkoittaisi :olet työtön mutta työkkäriin sinun ei tarvitse ilmoittautua koska saat niin mitä se olikaan löytyihän se sieltä sopeutus”eläkettä” ja hyvin menee?Ihan okoo kaikkien työttömien puolesta,edes joku saa ylisuurta korvausta kun ei ole pätevä tai riittävän pätevä asioita hoitamaan.Joillakin sekin homma hoituu.Nk.outoku….
    Kyllä kultaisia kädenpuristuksia tulee,jos on saanut talouden ns.kuralle tavalliselle duunareille näytetään vain ovea ei raha tukkoa.

 8. 8

  sanoo

  Helsingin kaupunbgilla on ainakin pitkään ollut eläkeprojekti, jonne huonokuntoiset asiakkaat on ohjattu niin sosiaalitoimistosta, kun erilaisista työllistämisprojekteista.
  Eli eläkkeelle ohjaaminen on myös kunnan toimesta mahdollista.

  Helsingin sosiaalivirasto aloitti minun toimesta matalankynnyksen projektin 2007,
  jolla kuntoutettiin ja työllistettiin syrjäytettyjä ihmisiä. Parhaimmillaan minulla oli
  työelämävalmennuksessa, kuntouttavassa työssä, palkkatukityössä ja oppisopimuskoulutuksessa (+ vertaistuki ja opiskelijat) yli 50 ihmistä (meillä oli matalankynnyksen kahvio kahdessa vuorossa, lisäksi 10 liikunta mahdollisuutta viikossa, runsaasti kulttuuria, kasvimaatoimintaa, kodittomien majoitusta, retkiä ja leirejä). Asiakkaita (syrjäytettyjä, ei pidä sekoittaa syrjäytyneisiin) vilkkaimpina päivinä oli yli 500, joita nämä n.50 epätyypillisessä työsuhteessa auttoivat omalla panoksellaan.
  Meillä oli myös runsaasti maahanmuuttajia työssä ja asiakkaina, eli edistimme loistavasti kotoutumista. Enimmillään meillä oli kahdeksan somalinaistakin töissä, somalimiesten lisäksi. Muistona tästä työstä jäi meidän kulttuurityöntekijän Keke Topin ja somalitaustaisten Husun ja Nadifon tekemä Stadi TV:n ohjelma: Päätöksen äärellä- Syrjästä kiinni? Ohjelman alussa on politikkojen löpinää, mutta sen voi kelata ohi ja
  kuunnella Tallinnanaukion tavallisten ihmisten mielipitetiä, sekä Aurinkoisen Hymyn
  työntekijöiden, asiakkaiden ja vertaistuen mielipiteet!
  http://stadi.tv/ohjelma/paatoksen-aarella-syrjasta-kiinni

  Kuntoutuneille ihmiselli löytyi usein myös jatkopolut eli useat työllistyi vapaille markkinoille,
  lisäksi moni meni opiskelemaan (jopa yli 50v. ja ovat nyt työllistyneet) kaksi työllistettyä
  jatkoi opiskelua jopa yliopistoon. Meidän AA ja NA ryhmät sai lisää raitistuneita jäseniä
  ja ihmiset pääsivät nauttimaan osallisuudesta erinalisissa kulttuuri ja yhteisöllisissä
  tapahtumissa. Meillä oli myös omat puutarhapalstat joita viljeltiin yhdessä, sekä vapaa-
  ehtoinen, joka bensarahalla haki kaupoista lahjoitusruokaa, mistä jaettiin työntekijöille
  ja asiakkaille ilmaista ruokaa. Lisäksi teimme keittoruokaa päivittäin.

  Tämä kaikki päättyi onnettomasti, kun sosialityön projekti siirrettiin terveystoimen alaisen
  Psykiatria- ja päihdepalvelujen alle. Kaikki entiset projektityöntekijät saivat lähteä ja
  tilalle tuli sairaabhjoitaja + lähityöntekijät. Enää ei ole ruokailua, ei kulttuuria, ei liikuntaa,
  ei kasvimaita, ei edes sieniretkiä, muista retkistä ja kulttuurista puhumattakaan!

  Nyt on sentään perustettu vertaistuen ja asiakkaiden toimesta Aurinkoinen Hymy ry
  joka ilman avustuksia on jatkamassa tätä toimintaa Helsingin Myllypurossa Liikuntamyllyn
  alakerrassa.
  Tervetuloa tutustumaan ja osallistumaan <3

  • 8.1

   AMK sanoo

   Epäilen kirjoitustasi yli 50v ovat työllistyneet?Minne???Niin kaksi työllistynyt:monestako?Ja ihan avustuksia?ettei vaan olisi kyse…..??? No mainos kuin mainos minun mielestäni,jokainen voi olla omaa mieltä?En minä ainakaan Myllypuroon menisi ,matka liian pitkä.

  • 8.2

   Petri S sanoo

   Kuinka monelle Helsingin kaupunki myönsi tai järjesti työkyvyttömyyseläkkeen tällä prosessilla?

 9. 9

  Pera (alkup.) sanoo

  Uskoisin että kuntien teettämät työt pitkäaikaistyöttömiltä muutu yhtään siitä mitä ja miten nyt on asiat. Lehtiä tulevaisuudessa haravoivat täysin tykyiset oikealla palkalla, mutta palkan ja työajan määrää rajoitetaan siten, että palkan kulut eivät muutu entisestä maksutavasta mitenkään.

 10. 10

  PeelsePuupi sanoo

  Joissain kunnissa asiat sentään osataan tehdä oikein. Hyvä, Juuka!

 11. 11

  Markku Pertitula sanoo

  Hienoa, jos sairaitten ihmisten kiusaaminen loppuu. Työkyvyttömät kuuluvat eläkkeelle ja työkykyiset oikeaan palkkatyöhön lain rikkomisen sijaan, jota työkykyisten ihmisten kyykyttäminen kuntouttavassa työtoiminnassa on.

 12. 12

  Marko sanoo

  Hyvältä kuulostaa.

  90-luvulla eräs poliitikko päästi ison joukon ihmisiä työttömyyskortistosta eläkkeelle. Nimeä en muista sitten millään. Nyt olisi aika tehdä samanlainen temppu. Työttömyysprosenttikin näyttäisi paremmalta.

  • 12.1

   Saku Timonen sanoo

   Lääkäri ja poliitikko Ilkka Taipale teki suurtyön vapaaehtoisesti ja hankki eläkkeen monille käytännössä työkyvyttömille työttömille.

    • 12.1.1.1

     AMK sanoo

     Muistan että joku oli lääkäri kansanedustajista (tai mikähemmetti olikaan),hän sai eläkepäätöksen kun itse sanoi ettei pysty enää lääkärinä toimimaan kun oli ollut ollut edustajana öpaut 8 (en muista kuinka kauan)vuotta,hänelle myönnettiin eläke,sitä vastoin minulle sanotaan että pystyn tekemään työtä mitä ei ole olemassakaan enää,tai siihen sivuavaa työtä mitä tein joskus 30 vuotta sitten.Kaikille eivät onnen lahjat kohdistu.

  • 12.2

   LL sanoo

   Lauri Ihalainen muistaakseni ehdotti viime vuoden puolella, että pitkäaikaistyöttömistä kaikki yli 60-vuotiaat tulisi päästää eläkkeelle. Tämänikäisistä suurin osa on eläkeputkessa eikä saa enää ansiotöitä. Sellainen armahdus tehtiin joku vuosi sitten, en vaan nyt muista että milloin se tapahtui.

 13. 13

  Eija sanoo

  Mitäs se kolmikko SSS sanoo tästä tyylistä? Eikös Suomen pitäny seurata Ruotsin mallia eli sairaat ja työttömät töihin pakolla vaikka se oliskin ilmasta työntekoa.
  Sitähän se Borg tuli sinne opettaan Stubbin pyynnöstä ja Vartiaisen avulla.

  Muuten, mitä tykkäät tästä uudesta valmisteilla olevasta sosiaaliturvasta josta luin tästä aviisista:

  http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195003992211/artikkeli/kela+taysi+perustulo+800+euroa+osittainen+550+sosiaaliturvaan+valmisteilla+jattimullistus.html

  • 13.1

   Saku Timonen sanoo

   Ajatuksesta pidän, mutta saa nähdä millainen on toteutus. Pahoin pelkään, että perustuloon tulee myös työvelvollisuus eli siitä tulee ”osallistava”.

   • 13.1.1

    Imal Assadin sanoo

    Kitos Saku, että sinä ajaa meidän asia eikä vihapuhu! Kitos Suome.

   • 13.1.2

    AMK sanoo

    Ja maksat veroja,ei ehkä riitä 20prossaa vaan prossat menevät sitten lintutietueen mukaan,sillä nytkään ole väliä oletko työkykyinen vai et :valtio tarvitsee rahasi että ministereillä menee hyvin ja saavat muutakuin silakoita syödäkseen(itse niitä ei tarvitse tietenkää pyydystää onkia vaan työttömät tekevät sen heidän puolestaan.) Hyvin menee ja rahaa tuloo itselle sanoo politiikko joka ei ymmärrä missä mennään.

   • 13.1.3

    LL sanoo

    Perustulo on ajatuksena hyvä. Jos asumistukikin oteaan pois, niin tuo 800 euroa on raju leikkaus sosiaaliturvasta. Aika todennäköistä on, että tässä kehitellään mallia johon liittyy palkattoman työn velvoite.

   • 13.1.4

    AMK sanoo

    Kunhan höpinää puhuvat sitähän poliitikot osaavat,ja jos tämä joskus toteutuu niin vuotta voitta vain arvioida tärkeämpää on saada herrojen rahat piiloon ennen kuin verokarhu iskee.Tärkein asia ensin ja sitten vasta muut ns toissijaiset asiat”herrojen mielestä”.

  • 13.2

   PeelsePuupi sanoo

   Kyllähän tuo 800 riittäisi, oletettuna että se on veroton summa, ja että voit tienata tuohon päälle vielä verottomasti muutaman satasen.

 14. 14

  Pera (alkup.) sanoo

  Mielestäni jo nyt useilla työttömillä on perustulo toteutunut asumistuen ja työmarkkinatuen muodossa. Varsinkin yksinelävät ovat tuota joukkoa. Minä asun isossa kaupungissa ja vuokrani on 480 e/kk ja työmarkkinatukeni kuukausituloksi muutettuna on nettona 564,16 e/kk. Yhteensä nuo tekevät 1 044,16 e/kk. Toimeentuloa vuokraan saan 100 e/kk ja 30 e/kk sähkölaskuun, joten ilmeisesti tuon satakolmenkymmenen edesta joutuisin uudessa perustulokokeilussa tekemään ”työtä”.

  Mitä työ sitten olisi, kävisinkö pesulassa tekemessä 2 vuorokautta töitä per viikko vaiko ihan vaan työskentelisin katsellen kaupungin maisemia. Tai sitten jos haluaisin pitää sapattia, niin maksaisin itse sähkön ja vuokran työmarkkinatuesta, jolloin käyttööni jäisi kuukaudeksi rahaa 564,16 – (100+30) = 434,16 e/kk.

  Siis mielenkiintoiseksi tulee se, kuinka paljon työttömiltä tullaan vaatimaan vastikkeellisuutta tukien saamiseksi uudessa perustulomallissa. Ja kenties poliitikot ryhtyisivät kinastelemaan ennen vaalia, että kuinka paljon työtömän tulee tehdä työtä saadakseen perustuloa.

  • 14.1

   LL sanoo

   ”Vuokrani on 480 e/kk ja työmarkkinatukeni kuukausituloksi muutettuna on nettona 564,16 e/kk. Yhteensä nuo tekevät 1 044,16 e/kk. ”

   Erikoinen tapa laskea tuloksi oma vuokra? Se on meno. Kuten muutkin menot, joiden maksupäivä on milteipä aina kalenterikuukausien vaihteessa. Vuokra pitää maksaa kerran kuukaudessa, mutta työamrkkintuki ei tule kerran kuukaudessa vaan neljän viikon jaksoissa. Käytännössä arki ei suju ihan noin sutjakkaasti.

   Toinen asiavirhe. Vuokrasi on 480e/kk. Siitä hyväksytään asumistukeen vain osa. Esimerkiksi Turussa hyväksytty maksimimäärä on 411 euroa yksinasuvalla. Hyväksytystä asumiskulujen maksimista hakijalle myönnetään enintään 80%. Joten esittämäsi perusteella saisit (jos asuisit Turussa) Kelan asumistukea enintään 328,80. Tuo maksimimäärä vaihtelee paikkakunnan mukaan. Se voi olla vähemmän tai enemmän kuin mainitsemani.

   Sanoit saavasi toimeentulotukena 100 euroa vuokraan. Se on mahdotonta, koska 480 – 328,80 = 82,20. Sähkölaskuun sanoit saavasi 30 euroa kuukaudessa. Toimeentulotuki on todella vaivalloinen tapa saada satunnaisesti sata euroa. Toimeentulotuki ei ole ns. pysyvä etuus, joka tulee kuukausittainen kun sitä on kerran hakenut.

   Sitä ei ole missään tilastoitu, mutta aivan varmaa on että toimeentulotuen alikäyttöä on paljon. Hakeminen on todella monimutkaista ja vaivalloista ja tiukasti säädeltyä. Siksi väitänkin, että useimmat työttömät eivät hae tai heillä ei ole edes oikeutta saada toimeentulotukea.

   • 14.1.1

    Pera (alkup.) sanoo

    ”Erikoinen tapa laskea tuloksi oma vuokra? Se on meno. ”

    No palkkaa pitää saada nettona tuon verran jotta asunnossa voi asua. Eli tuloksi sen voi laskea yhtä hyvin kuin menoksikin. Siis halutaan esittää lukuja mitä verrataan oikean palkansaajan ansaintaan.

    • 14.1.1.1

     LL sanoo

     Asumistukea voivat hakea työssäkäyvät, eläkeläiset, työttömät, siis jokainen jonka tulot ovat riittämättömät asumisenkuluihin. Se ei ole vain työttömille tarkoitettu tuki.

  • 14.2

   LL sanoo

   Siinä toki olet oikeassa, että laskennallisesti työmarkkinatuki on 564.16/kk. Mutta asumistuen määrä vaihtelee, paljonkin. Joten ei voi yleistää, että kaikki työttömät saavat yli tonnin kuukaudessa.

   • 14.2.1

    Pera (alkup.) sanoo

    ”Joten ei voi yleistää, että kaikki työttömät saavat yli tonnin kuukaudessa.”

    Kyllähän tuon kaikki tietävät, että vuokrien määrät riippuvat neliöiden määristä ja neliön hinnasta. Ja sen, että asumistukea saa 80% vuokrasta jos vuokran määrä on alle tietyn rajan tietyssä paikkakunnassa (4 paikkakuntaryhmää).

    • 14.2.1.1

     LL sanoo

     Kela on määrittänyt hyväksyttävän vuokran enimmäismäärän, josta maksetaan 80%. Olipa todellinen vuokra mitä hyvänsä. Tuo mainitsemani 411 euroa/kk on yläraja yksinasuvalla Turussa. Neliöitä ei enää lasketa, niillä ei ole vaikutusta.

     Hakijan tulot vaikuttavat, omaisuus taas ei enää vaikuta. Asumistuen määräytymisperusteet muuttuivat tämän vuoden alusta. Tuki painottuu lapsiperheisiin, yksinasuvien tuki jonkin verran laski.

     • 14.2.1.1.1

      LL sanoo

      Pitäisi olla hyväksyttävän asumiskulun määrän, ei ”vuokran”.

  • 14.3

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Vuokra on tulo? Kyllä se ainakin minulla menona lähteä viuhahtaa tililtä. Etkö saa asumistukea? Saat varmaan, koska kaikki tuet tätyy hakea ennen kuin voi toimeentulotukea hakea. Eli saat työmarkkinatuen + asumistuen (et tuota täyttä 480 euroa) + toimeentulotukena tulojen (työmarkkinatuki + asumistuki) ja menojen (toimeentulon perusosa + asumismenot + mahdolliset muut hyväksiluetut menot) erotuksen.

   Toimeentulotuki ei todellakaan napsahda tilille tuosta vaan, sitä pitää hakea jatkuvasti ja omat tulot ja menot täytyy selvittää tiliotteella. Esimerkkitilanne: äitisi päättää piristää köyhän elämää ja laittaa tilillesi 100e, että sasisit ostettua puhkikuluneiden vaatteiden tilalle jotain säädyllistä päällepantavaa. Naps. Toimeentulotukea et sitten sille kuulle saa, koska tiliotteella näkyy tuo 100 euroa. Vaatteet jäävät ostamatta ja maksat äidin satasella vuokraa. Esimerkkitilanne 2: saat joskus aikoja sitten tekemästäsi työstä (esim. käännöstyöstä) korvauksen tilillesi. Naps. Sillekään kuulle ei tipu toimeentulotukea.

   Jos ei muita menoja todella ole kuin tuo vuokra ja muut asumiskulut (kohtuulliset, muuten joudut muuttamaan), niin eläähän noilla rahoilla, en kiellä. Mutta on paljon työttömiä, joilla on muitakin pakollisia menoja. Esimerkiksi tämä hupsu työtön on opiskellut työpaikan toivossa itselleen korkeakoulututkinnon ja ottanut sitä varten opintolainaa. Opintolainan ottamista ei voinut välttää, sillä opintorahalla ja asumislisällä ei maksanut kuin vuokran ja töitä ei saanut koko opintojen ajaksi. Ja niinhän se systeemi on suunniteltu: otat opintolainaa ja maksat sen pois töihin päästyäsi. Mutta tässä työllisyystilanteessa maksatkin sitä työmarkkinatuesta pois. Ja työttömillä voi olla muitakin lainoja: autolainaa, kulutusluottoa, luottokorttivelkaa. Nämä lainat on arvatenkin otettu työllisenä, koska työttömälle ei lainaa yleensä myönnetä. Mutta pois ne on maksettava työttömänäkin. Tahdon vain huomauttaa, että harvalle jää menojen jälkeen käyttörahaa 485,50 (toimeentulon perusosa), jolla pitää siis ostaa myös ruoka, maksaa puhelin ja netti sun muut. Ja etenkin harvalle yksinelävälle, jolle kaikki on kalliimpaa.

 15. 15

  Ilona sanoo

  Tämähän on loistavaa. Toivottavasti toteutuu. Ja toivottavasti tällainen järkevä toiminta laajenee muuallekin..

 16. 16

  Imal Assadin sanoo

  Opetava työtoiminta malli osallistuttaa meidät, joilla ei vielä parhain suomenkieli taito työelämään ja me tuntuu, että sopeutua. Arvokas tilaisuus täyty tarjota kaikki myös suomalainen voi siten tutustu meihin ja ei pelkä turhan enään.

 17. 17

  9eorja sanoo

  No siis kunnissa ja kaupungeissa on jo nyt monenlaista osaamista vaativaa työtä, jotka tehdään kuntouttavana työnä. Ja joita tekee monenlaista osaamista hallitsevat työttömät palkatta.

  Näitä töitä voi jakaa ja pitääkin jakaa palkkatöiksikin aivan joka kylässä ympäri suomen. Niin että ne on sitten tyyliin 4-8h päivä. Ihan työttömän työkyvyn mukaan. Ja näin taattaisi kaikille vähintään 300e ylimäärästä kuukaudessa TES:n mukaisella palkalla.

  Ja kas voitaisi myös tulevaisuudessa ratkaista kuntien ja kaupunkien jatkuva eläkkeelle siirtyvien korvaaminen työttömistä. Kun ne ensin tekee eri työtehtävissä palkalla lyhyempää päivää ja viikkoa. Ja siirtyy siitä myöhemmin normaaliin työaikaan mitä sitten onkaan.

  Ja kun nyt puhutaan palkasta, niin työtön voisi kokeilla palkalla erilaisissa firmoissakin voisiko sieltä löytyä tulevaisuudessa työ joka kiinnostaa ja jossa viihtyy. Siinä voittaa niin työtön kuin firmakin. Sillä kuka nyt haluisi tehdä työtä joka ei kiinnosta tai mikä firma haluaa työntekijän jota ei työ kiinnosta.

  Mutta tämä on vain tälläistä unelmahöttöä. Eikä varmasti toteudu oikeudenmukaisesti tai ole edes helppo totettaa. Ja se joka kärsii tässäkin eniten on työtön.

  • 17.1

   AMK sanoo

   Unelmaa todella.Moni työnantaja (ilman palkan maksua) unelmoi tälläisestä hyvä työntekijä mutta palkkaa ei tarvitse maksaa,jihuu !Mutta tähänhän sipilääneen on ajamassa ek:n ohjauksessa koko suomea ja varsinkin työttömiä.Toki ek:n rintamasta kuului röyhtäyty ei lomarahoja pitäisi maksaa jopa heille mille ne eivät tänä päivänä kuulu.sipilätsi on pannu vispilänsä väärään soppaan vai oliko vahinko?Ressukka kun ymmärtää vain käyristään,mitkä ovat itsensä insinöörinä saanut aikaan,mitkä joutais ja pitäis määrätä paperintuhlaamisenverolla.Veroja lisäää?

 18. 18

  AMK sanoo

  Unelma työttömille niin kuin herrat sen ajattellevat ei ole unelma työttämälle jotka sen kokevat,

 19. 19

  Syltty sanoo

  Itseasiassa työttömien kiusaaminen toimii, vaikka olisihan se kaikkein parasta, jos siitä olisi jotain hyötyäkin. Logiikkahan menee niin, että jos työttömän vapaa-aika varastetaan, hänen on sitten sama mennä töihinkin. Tämä toimii tietenkin vain sellaisten työttömien kohdalla, joilla on realistinen mahdollisuus työllistyä vapaille työmarkkinoille.

  Efekti huomattiin kun tutkittiin työllisyyskurssien vaikutusta työllistymiseen. Tällöin havaittiin, että kurssit vaikuttavat *ennen* alkamista eli työttömät työllistyvät vähän paremmin, kun eivät halua mennä kurssille.

  Esimerkiksi moni asiantuntijatehtävä on sellainen, että töitä alkaa löytymään, kun palkkapyynti tippuu tarpeeksi. Tämmöisessä tapauksessa ei ole vaikeata kuvitella tilannetta, jossa hyvästä työpaikasta irtisanottu pitkän linjan asiantuntijan ansiosidonnaisella ei ole järkeä mennä töihin, jos palkkka tippuu, paitsi silloin jos joutuu kummminkin käyttämään päivänsä jossakin hanttihommassa. Erityisen voimakas tämä efekti on, jos on sattunut olemaan hyväpalkkainen manageri eikä manageritason hommia ole tarjolla, vaan ainoastaan rivimiehen paikkoja. Tällöin joutuu tinkimään palkasta aika paljonkin.

  Katso lisää esimerkiksi
  https://ideas.repec.org/p/iza/izadps/dp4079.html
  How a Mandatory Activation Program Reduces Unemployment Durations: The Effects of Distance

  ”Unemployed who were assigned to the activation program found a job more quickly. ”

  ”the quality of the post-unemployment jobs was not affected by the activation program. ”

  ”Both findings confirm that activation programs mainly work because they are compulsory and unemployed don’t like them. ”

  • 19.1

   AMK sanoo

   työttömän vapaa aikaa varastetaan???Työtönhän haluu töihin mistä maksetaan ihan oikeaa palkkaa ei mitään työmarkkinatukea ja leikki töitä josta joku aivan muu hyötyy.Iso piste.

 20. 20

  töytön sanoo

  Sakulta aikamoinen voimanosto 🙂 Siinä vois vois jokunen toinenki pikkukylä alottaa omat kampanjansa, jos isotki sitte heräis samalla..

 21. 21

  Kallu Kaltias sanoo

  Hyvää asioiden pinoamista järjestykseen tämän palstan pitäjältä.
  Avoinna on vain se kaikkein tärkein kysymys, johon perustuu tai josta johtuu kaikki sotkukin tässä asiassa.

  Kuka on kuntoutuksen tarpeessa, kuka heistä on kuntoutettavissa ja kuka on kuntoutuksen jälkeen ns. kuntoutunut?
  Jospa kuntaan perustettaisiin aivan erityinen hyvän palkan virka näitä kiistakysymyksiä ratkaisemaan. Blogisti saisi varmaan paljon puoltoa virkaan ja tulisi valituksikin varmaan. Näin hoituisi hänenkin toimeentulonsa.

  • 21.1

   Saku Timonen sanoo

   Älä viitsi vittuilla salanimen takaa, Topi. Tiedät yhtä hyvin kuin minäkin, että työkykyä eivät arvioi juristit, vaan terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaiset. Ja jos olisit ollut paikalla sote-lautakunnan kokouksessa, niin tietäisit mistä tässä lautakunnan esityksessä on kysymys.

   • 21.1.1

    Kallu Kaltias sanoo

    Lähden tästä risusavotaan tai taimikonhoitoon miten vain. En pyydä sinne ketään avukseni!
    Minäkin osaan ”huhuilla vastatuuleen” siellä ja rattoisaa on, tai oikeastaan rattoisuus on siitä kaukana …

    Eikö tämä jo täytä täydellisen risti-informaaation ja ystävällisen konfrontaation vaatimukset niin ettei tarvitse montaakaan kierrosta panna paremmaksi …

    • 21.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Kyllä tämä minulle riittää. Jatkossa voisit kyllä esiintyä ihan omana itsenäsi ja jopa puhua minulle suoraan ihan tavatessamekin.