Tilastoimattomat ja unohdetut

Yle kertoi tänään, että  yhä useampi työtön päätyy kuntouttaviin töihin yhdeksällä eurolla päivassä ja että osalle kunnista se tuo säästoa ja osalle kuluja.

Olikin jo korkea aika huomata tämä vuosia kestänyt ja viime aikoina ihan villiksi paisunut toiminta. Kunnat ovat ihan säännönmukaisesti rikkoneet lakia ja korvanneet palkkatyötä tällä sosiaalipalveluksi tarkoitetulla toiminnalla. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, mutta kuntouttavana työtoimintana on teetetty ihan kaikkea  ruokahuolllon järjestämisestä sekä lasten ja potilaiden hoitotyöstä alkaen.

Jutussaan Yle unohti kertoa, että  työmarkkinatuen maksuosuudesta vapautumisen lisäksi kunnalle maksetaan 10,09 euroa/kuntoutettava/päivä. Se on ollut melkoinen lisäkannustin toiminnan lisäämiseen.

En nyt kuitenkaan ruodi tämän enempää Ylen hyvää juttua, vaan siirryn siinä ohimennen mainittuun asiaan eli tuntemattomaan määrään unohdettuja.

Ylen uutisen mukaan kuntouttavaan työtoimintaan osallistui Suomessa viime vuonna 27 409 ihmistä, jotka olivat työmarkkinatuen piirissä. Heidän lisäkseen toimintaan osallistui joitakin tuhansia ihmisiä muilla tuilla, mutta heidän määrästään ei pidetä valtakunnallisia tilastoja.

Keitä ovat nämä muutamat tuhannet ihmiset, joiden tarkemmasta määrästä ei kenelläkään ole mitään tietoa?

He ovat ikuisessa karenssissa olevia, jotka tekevät työtä toimeentulotuella ja päivittäisellä yhdeksän euron kulukorvauksella. Toimeentulotukea saavan työkykyisen on oltava TE-toimiston kirjoissa työttömänä työnhakijana ja hänet voidaan määrätä kuntouttavaan työtoimintaan. Kieltäytyjän toimeentulotukea alennetaan 20 % ja toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 %.

Ikuisia karenssilaisia tehtailtiin urakalla vuosina 2006 – 2012. Silloin oli voimassa laki, jonka mukaan yksi ainoa kieltäytymiseksi katsottu toiminta aiheutti työttömyysetuuden käytännössä pysyvän menettämisen. Pysyvän siksi, että työttömälle asetettiin viiden kuukauden työssäolovelvoite ennen kuin hän voi hakea uudelleen työttömyysetuutta. Samalla hänet kuitenkin siirettiin TE-toimistossa ö-mappiin, jossa oleville ei enää tarjottu työtä eikä työvoimapoliittisia toimenpiteitä. Hänet sysättiin kylmästi unohduksiin.

Heidän määräänsä ei tiedä kukaan, heitä ei ole edes tilastoitu.

Koska kunta joutuu maksamaan koko toimeentulotuen ja kunnat ovat muutenkin aktivoituneet palkattoman työvoiman käyttämisessä, niin  ikuisia karenssilaisia on alettu kaivella esiin. Heille on ruvettu laatimaan aktivointisunnitelmia ja heitä on määrätty kuntouttavaan työtoimintaan. Yleensä työvoimapoliittisessa toimenpiteessä oleva saa työttömyysetuutta vaikka hänellä olisi karenssi, mutta ikuisten karenssilaisten tapauksessaan ei näin ole. He tekevät työtä toimeentulotuella.

Nyt joku sanoo, että ne ikuiset karenssithan ovat mennyttä aikaa, ei niitä enää määrätä. Ei määrätäkään, mutta lakia muutettaessa kesällä 2012 kaikki ennen 1.7.2012 annetut ikuiset karenssit jäivät voimaan sellaisenaan. Jos työstä kieltäytyminen tapahtui 30.6.2012, niin karenssi on ikuinen. 1.7.2012 ja sen jälkeen kieltäytyvällä se on ihan identtisessä tapauksessa määräaikainen. Näin päättivät kansanedustajat viimeisenä asianaan ennen kesälomalle kiiruhtamista juhannuksen alla 2012 hyväksyessään lain siirtymäsäännökset.

Myös uuden lain mukaiseen karenssiin työssäolovelvoitteella joutuneet ja toimeentulotuelle pudonneet saavat kuntouttavan työtoiminnan ajalta työmarkkinantukea. Sekään ei koske niitä, joiden kuntouttava työtoiminta on alkanut ennen 1.1.2013. Ja uskokaa tai älkää, niin heitäkin on vielä paljon.

Näille unohdetuille on tulossa armahdus vuoden 2017 alussa, jolloin he pääsevät takaisin työmarkkinatuelle. Ehkä vielä elossa olevat silloin lasketaan, kuolleillahan ei niin väliä olekaan. Ei ollut edes heidän eläessään.

Kommentit
 1. 1

  Heli sanoo

  Nyt on jutussasi faktat väärin. Sellaista ei ole olemassa kuin ikuinen karenssi. Karenssit, jotka noina mainitseminasi vuosina annettiin, ovat juuri niitä 5kk työssäolovelvoitteita. Käytännössä siis myös 5kk kuntouttavassa työtoiminnassa poistaa tämän karenssin kokonaan. Toki myös työkokeilu, työssäkäynti tai täysipäiväinen opiskelu poistaa karenssin, jolloin on ihan oikeutettu taas normaalisti työttömyysetuuteen tai jopa ansiosidonnaiseen mikäli työssäoloehto täyttyy. Ja kuntouttavan työtoiminnan (tai työkokeilun) ajalta on aina oikeutettu työmarkkinatukeen sekä kulukorvaukseen (+ myös bussilippu) vaikka karenssi olisikin. Laista nämä kyllä löytyvät.

  • 1.1

   Saku Timonen sanoo

   Ikuinen karenssi ei ole virallinen termi, vaan juuri noista vuosina 2006- 2012 annetuista 5 kk työssäolovelvoitteista yleisesti käytetty epävirallinen sanonta. Työttömät sen kyllä tuntevat oikein hyvin.

   Nykyisin myös toimeentulotuella oleva saa kuntouttavassa työtoiminnassa ollessaan työmarkkinatukea. Ennen 1.1.2013 kuntouttavan työtoiminnan aloittaneisiin tuntemattomaan määrään ihmisiä sovelletaan kuitenkin aiempaa lainsäädäntöä, jonka mukaan maksetaan vain toimeentulotukea. Se saanotaan Kuntouttavan työtoiminnan käsikirjassa.
   https://www.thl.fi/fi/web/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/toimeentuloturva

   Tässä vielä asiaa koskeva vanhan lainsäädännön aikainen juttuni http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2012/10/15/pakkotyota-toimeentulotuella/

   • 1.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Selvyyden vuoksi lisäsin asiaa koskevaan kappaleen juttuun. Kiitos aiheellisesta tarkennuksesta.

  • 1.2

   Aura sanoo

   Lyhentävätkö työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta nykyään työn tavoin karenssia? Pari vuotta takaperin muistan painotetun että ei, ja olinkin aiemmin tehnyt kuntouttavaa ensimmäisen satsin pelkällä toimeentulotuella ja kulukorvauksella.

   • 1.2.1

    Saku Timonen sanoo

    Nykyisin lyhentävät, en muista tarkkaan milloin tämä muutos tuli voimaan.

 2. 2

  Markku T Koivisto sanoo

  Itse työtön ollessani oli tämmöinen, kuin työvoimatoimisto. Ei sekään kehuja saanut, mutta sinne sentään pääsi nokikkain virkailijan kanssa, jos jaksoi numerolapulla vähän jonottaa. Hän tsekkasi avoimet työpaikat tai kurssimahdollisuudet.

  Siellä työtöntä kohdeltiin ainakin jonkinlaisena ihmisenä, no, ei kohdella enää.

 3. 3

  Haikki sanoo

  Eivät kuitenkaan kaikki pelkän toimeentulotuen varassa elävät sentään ikuisia karenssilaisia ole?

  Kuinkahan paljon ilman ammatillista koulutusta olevia alle 25-vuotiaita laitettu kuntouttavaan? Heillehän ei makseta edes 9e rahaa, vain työttömyyskorvaus.

 4. 4

  työtön sanoo

  Kumpi muuten on oikein, kunta joutuu maksumieheksi 300 työttömyyspäivän jälkeen vai kunta joutuu maksumieheksi 300 työmarkkinatukipäivän jälkeen?

  Molempia lauseita olen nähnyt käytettävän ja oma käsitykseni on että vasta 300 työmarkkinatukipäivän jälkeen. Eli tarkoittaisi 800 työttömyyspäivää jos sitä ennen on saanut ansiosidonnaista tai peruspäivärahaa.

  Ainakaan täälläpäin ei pääse palkkatukitöihin ennen kun on ollut työttömänä reilut kolme vuotta.

  • 4.1

   Saku Timonen sanoo

   Olet oikeassa. Kunnan maksuosuus alkaa 300 työmarkkinatukipäivän jälkeen.

 5. 5

  Esa sanoo

  Kuinkahan äijän käy tulevaisuudessa, ristiselässä pari välilevyä kulunut pois ja takajalat puutuu milloin sattuu seistessä tai töissä. Lattian lalaisukin on joskus myrkkyä. Ristiselkäsärky on melkoinen jatkuvasti olemassa oleva seuralainen joten en ole etsinyt aikoihin töitä. Lisäksi ovat jalat turvoksissa polvesta alaspäin särkyjen kera. Milloinkahan minut työhallinto löytää ja ohjaa ilmaisiin hommiin joihin en lähde hinnalla millään.

  Kelan kuntoutukseen mieluimmin jos siitäkään enää mitään hyötyä 53 vuotiaana…

  Lääkäri rumbaa käyn ja hommaudun sairaseläkkeelle rakennusmiehen töistä kolmannesta ammatista elämäni varrella nähdäkseni ansaitusti.

 6. 6

  Siltojen Jack Norris sanoo

  Tuota ikuisuuskarenssilakia muutettiin lähinnä pakon edessä, koska siihen ansaan alkoi upota suurempi joukko ihmisiä kuin oli tarkoitus. Ilmeisesti tarkoitus oli viedä vain rahat kaikkein syrjäytyneimmiltä ja sairailta, jotka eivät paljon jaksa tapella vastaan.

  Tosiasiassa määrät alkoivat kasvaa niin suureksi, että laki muutettiin, koska muuten asiasta olisi tullut valtava poliittinen ongelma kun suomeen alkaa muodostua iso joukko ihmisiä, jolla on vapaudessa kurjempi elämä kuin mitä vaikka vankilassa elämä on, jossa sentään saa katon pään päälle ja kolme lämmintä ateriaa päivässä.

  Tosin näyttää kyllä siltä, että eri TE-toimistoissa samoja lakeja tulkitaan ihan eri tavalla, joistain TE-toimistoissa meno on kuin vanhan ajan preussin byroratiassa tai henkilökuntaa ei juuri kiinnosta, toisissa asiat sujuvat ja joustoa löytyy.

 7. 7

  Pauli Räsänen sanoo

  Italiassa oli muuten Mussoliinin aikaan käytäntö, että yrityksen sisällä ammattiyhdistys päätti työvoiman tarpeesta yrityksissä, jolloin työnhakija ilmottautui aypomolle jos halusi oikeasti töihin. Työnantajan velvollisuus oli tuolloin työllistä työhalukaat. Nyt vastaavan mallin voisi päivittää vaikkapa siten ,että ammattiyhdistysliike otaisi vastuun työnvälityksestä, jolloin se pääsisi paremmin kontroloimaan työelämän kielteisijäkin ilmiöitä.

 8. 8

  Orja sanoo

  Onkohan meillä yhtään päätään käyttävää päättäjää, jota nämä faktojen esiintuonnit hetkauttaisivat?
  Siis, uteliaisuuttani kysyn, tietääkö oikeasti kukaan, että joku päättäjistä oikeasti olisi tästä asiasta kiinnostunut ja veisi asiaa eteenpäin?

 9. 9

  Pera (alkup.) sanoo

  ”Keitä ovat nämä muutamat tuhannet ihmiset, joiden tarkemmasta määrästä ei kenelläkään ole mitään tietoa?

  He ovat ikuisessa karenssissa olevia, jotka tekevät työtä toimeentulotuella ja päivittäisellä yhdeksän euron kulukorvauksella.”

  Kelan tilastoista joku vuosi sitten löytyi 0-tuloiset (eivät saa työttömyyskorvausta) jotka kuitenkin saavat Kelan asumistukea.

  • 9.1

   LL sanoo

   Mielenkiintoinen tilasto. Liki 60% asumistukea saavista on yhden hengen talouksia. Hyvin merkityksellinen faktatieto.

   Kelan sivuilta ei kuitenkaan löydy mitään tietoa hakijoiden tulotasosta, että missähän se sinun lähdetietosi on tulottomista asumistuen saajista on Pera?

 10. 10

  Valtion Kontrolli sanoo

  Siis jos otat loparit kuntouttavasta *jonkun syyn takia* leimaantuminen*
  Saat karenssin
  Sen jälkeen
  kun joudut Taas sossun asiakaasi -20 prosaa perustoimeentulosta
  ne yritää pistää sossusta Sut takas kuntoutavaan työtoimintaan *tai varmasti sitä ehdottavat*
  jos et suostu se on -40 prosaa miinuusta perustoimeentulosta
  siitä syntyy se tiedoista näkymätön joukko

  sitten se hulvatomaksi menee kun olet kuntoutavassa työtoiminassa karenssia tappamassa
  ja otat siitä loparit sossu yritää pistää sut psykiatriseen hoitoon
  siinä normaali ihminen* ennen työkykyinen henkilö* tehdään työkyvytömäksi
  tän valtion kontrollin takia

 11. 11

  Työn Sankari sanoo

  Suomen työtilanne on kyllä huono. Itse olen tänäänkin soittanut 75 eri firmaan saadakseni töitä eikä missään ole edes lyhyttä työpätkää vaikka olen sanonut, että itselleni kelpaa mikä tahansa työ josta maksetaan työehtosopimusten mukaan ja itsellänikin on sähkömiehen koulutus, ammattiajopätevyys kuorma-autoyhdistelmiin, trukkikortti, ensiapukortti, sähköturvallisuuskortti, työturvallisuuskortti ja siihen päälle yli 10 vuoden työkokemus eri ammateista.

  Sen lisäksi puhun Suomea, englantia ja ruotsia. Vaikka en mikään kielenkääntäjä tai tulkki olekaan perustason asiakaspalvelu sujuu myös englanniksi ja ruotsiksi. Olen myös hyvässä fyysisessä kunnossa. Jos edes minun kaltaiset eivät kelpaa työmarkkinoille mitenhän pitempään työttömänä olleet kelpaavat tai ne joilla on vähemmän koulutusta, kielitaitoa tai huono fyysinen kunto?

  En kyllä yhtään ihmettele, että suomessakin alkaa olla pitkäaikaistyöttömiä enemmän kuin koskaan. Sinne tilastoon tällä menolla sitä itsekin pian päätyy.

 12. 12

  Pera (alkup.) sanoo

  Täältä löytyy Kelasto :

  http://www.kela.fi/kelasto

  En muista mistä tietokannasta ja mitkä tietokantataulut että sarakkeet tuli valita, josta näkyivät nollatuloiset ja asumistukea saavien luukumäärät.

 13. 13

  Pera (alkup.) sanoo

  No löytyihän nollatuloloisten tieto kun hieman kaiveli sivustoa :

  http://www.kela.fi/kelasto

  Raportit aiheittain > Asumisten tuet > Asumisen tuet/Yleinen asumistuki/Yleisen asumistuen saajaruokakunnat ja keskimääräiset tuet > Yleisen asumistuen saajaruokakuntien tulolajit >
  Luo raportti

  tai

  http://raportit.kela.fi/ibi_apps/WFServlet?IBIF_ex=NIT162AL&YKIELI=S

  ja napsauta : Luo raportti

  Taulun ”Yleisen asumistuen saajaruokakuntien tulolajit”, viimeisellä rivillä on sarake :
  Ei tuloja 20830

  Tuosta sitten päättelen, että vuonna 2014.12.31 asumistuen saajista 20830 on ollut tuloton eli ei
  ole saanut työmarkkinatukeakaan.

 14. 14

  Marko sanoo

  Joku tuolla ylempänä valittaa, ettei pääse enää numerolapulla työvoimavirkailijan kanssa ”nokikkain”. Miksi pitäisi päästä istumaan työvoimavirkailijan eteen nokikkain? Ei työkkärissä ole töitä tarjolla eikä heillä ole mitään muutakaan annettavaa! Olen ollut useampia vuosia eri jaksoja työkkärin asiakas, ENKÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA halua palata käytäntöön, jossa työkkärissä käytiin 3 kk välein nokikkain kuulemassa saarnaa kuinka laiska ja huono työnhakija olet, kun et ole vieläkään saanut töitä. Saarnan jälkeen kirjoitettiin uusi tapaamisaika korttiin. Monessa tapauksessa määrättiin johonkin toimenpiteeseen tai karessiin samalla kertaa. Olivat minusta niiiin turhia käyntejä.

 15. 15

  hej sanoo

  http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2015/11/12/Ty%C3%B6tt%C3%B6m%C3%A4lle%20uusi%20pakko%20%E2%80%94%20pit%C3%A4%C3%A4%20suunnitella%20omaa%20ty%C3%B6llistymist%C3%A4/2015219848278/4

  Pakko-TYP?
  Vai ihan uusi juttu kymenlaaksossa tämä?
  Miten tuollaista pakkoa voidaan laittaa käytäntöön, kun tietääkseni lakeja ei ole (vielä…) muutettu?

  http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/90044-remontti-vapaaehtoistyo-opiskelu-moni-asia-voi-vieda-tyottomalta-etuudet

  ”Tarkkana kannattaa olla myös esimerkiksi oman asunnon remontoinnissa tai talonrakennuksessa. Jos remontointiin tai rakentamiseen on ammattipätevyys, se saatetaan katsoa työksi.”

  Eli kun it/ict-osaaja korjaa omia koneitaan, niin sekin on työtä? Tai siistijä siivoaa kotonaan? Kokki, joka laittaa itse ruokaa?