Siveyden sipulit

Moni kysyy, miten on mahdollista että puolueettomana mediatalona itseään mainostavan yleisradion palveluksessa oleva toimittaja/juontaja voi levittää sosiaalisessa mediassa noin halventavan ja jopa uhkaukseksikin tulkittavan viestin? Onko tämä Yleisradion uutta ohjelmapolitiikkaa? Mikä on toimittajan vastuu lausumastaan ja kirjoittamastaan viestistä? Mikä on Yleisradion vastaavan päätoimittajan vastuu silloin kun työntekijä kirjoittaa julkisuuteen vihapuheeksi tulkittavan viestin?

Näin kirjoittaa kansanedustaja Reijo Hongisto (PS) avoimessa kirjeessään Ylen Atte Jääskeläiselle.

Kansanedustaja on tavattoman järkyttynyt Abdirahim Husu Husseinin  kielenkäytöstä sosiaalisessa mediassa tämän vastattua hänet tervemenneeksi takaisin Somaliaan toivottavalle naiselle näin:

husu

Nyt kävi juuri kuten ns. maahanmuuttokriittiset ovat koko ajan toivoneet ja johon ovat pyrkineet. Viimeinkin yhdeltä maahanmuuttajalta paloi pinna ja hän vastasi samalla mitalla. Nyt voidaankin ihan eduskuntaa myöten mehustella aiheella ja todeta kaikki maahanmuuttajat kiittämättömiksi lurjuksiksi.

Erityisen hyvän kuvan näiden Husseinin kielenkäytöstä kauhistuneiden sielunmaisemasta antaa heidän oma kommentointinsa aihetta käsittelevän jutun alla MV:n Facebook-sivulla. Näin he osoittavat herkkää pahastumistaan, kun maahanmuuttaja sanoi rumasti.

mv husu

mv husu 2

mv husu 3

Odottelen mielenkiinnolla milloin kansaedustaja Hongisto esittää ihmettelynsä  MV:n sivuillaan sallimasta kielenkäytöstä. Tai oikeastaan hän voisi saman tien käsitellä laajemminkin sosiaalisen median kielenkäyttöä. Hän voisi aloittaa vaikka pohtimalla  Vihamuki-blogin julkaisemien kuvakaappausten ja lainsäädännön suhdetta.

Ei, en minä puolustele Husseinin kielenkäyttöä. Hän vastasi epäkohteliaasti eli kyllä hänen kommenttinsa on vihaista puhetta. Vihapuhetta saati sitten rasismia en siinä näe. Ei nimittäin ollut erityisen kohtelias se kommenttikaan, johon hän vastasi. Sitä saa mitä tilaa, kuten eräässä puolueessa osuvasti sanotaan.

Kaikille vihapuhetta huutaville muistutan, että Suomen rikoslaki ei tunne termiä vihapuhe. Se on lähinnä toimittajien käyttämä epätäsmällinen yleissana, jonka alle mahtuu paljon laillista ja laitonta puhetta.

Arvaanhan minä, että nämä Husseinin tokaisusta mielensä pahoittaneet eivät näe omissa kommenteissaan mitään outoa, vaan katsovat sen kuuluvan heidän omaan sananvapauteensa. Poliisi ja tuomioistuin saattaisivat kyllä olla eri mieltä varsinkin noista tappo- ja pahoinpitelyuhkauksista.

Juuri näin toimivat koulukiusaajat. He härnäävät uhriaan niin kauan että saavat tämän menettämään malttinsa, jolloin voivat huutaa opettajalle tai kansandustajalle: Tuo aloitti!

 

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hieno kirjoitus. Napakka ja lyhyt mutta täynnä asiaa. En voi olla kuin samaa mieltä. Noi kommentit on kyllä harvinaisen surullista luettavaa.

 2. 2

  kasu sanoo

  Varmaan voisit pyytää Husulta malliksi, mitä kaikkea saastaa hänelle jatkuvasti lähetetään. Ihme, jos siitä ei saisi suuttua, vaan pitäisi kaikenlainen rasistinen saasta hiljaa ja kiltisti niellä vuosikausia.

 3. 3

  PMRyyppö sanoo

  Niin, tämä Christiinahan on feikki-profiili, joka on jo pitkään käynyt häröilemässä mm. SPR:n FB-sivuilla. Tai jos ei ole, olen todella hämmästynyt. Härnää, ärsyttää ja provosoi ja tällä kertaa valitettavasti onnistui. Kirjoitin muuten tuolle kansanedustajalle ja odotan mielenkiinnolla hänen vastaustaan siihen, että mitäs jos loukattu osapuoli onkin mahdollisesti keksitty henkilö.

  • 3.1

   Hannu Siivonen sanoo

   Chriatina Lubutini on tuttu kommentoija Iltalehdestä, ja johdonmukaisuuden peruateella yksi ihminen joka kertoo omia mielipiteitään ja luulojaan. Nimi ei välttämättä ole sama kuin kyseisen henkilön (vaikka yhtälailla voi ollakin), mutta ei se profiilista tee feikkiä

   • 3.1.1

    Vivianne Westlund sanoo

    Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomessa ei ole ainuttakaan ”Lubutini”-nimistä henkilöä. Sen sijaan muotimaailma tuntee Christian Louboutin -nimisen kenkäsuunnittelijan. Siis se tyyppi, jonka suunnittelemia kenkiä mm. Sinkkuelämän Carrie rakasti ja Jennifer Lopez teki niistä laulun (mikä lie maahanmuuttaja sekin). Itse olen bongannut tämän kyseisen ”Christinan” joskus aukomassa päätä facebookissa suomalaisille BB- ja fitnesstypyköille. Eli ihan on oikea nimi varmasti juu.

 4. 4

  Observantti sanoo

  Erinomainen kirjoitus.

  En itse kykene lainkaan käsittämään tätä ”nuo aloitti, nyt mekin saadaan! (mutta vain noille toisille kuuluu rangaistus)” -logiikkaa. Jos vihapuhe on jonkun mielestä tuomittavaa, ei siihen pidä silloin itse syyllistyä, ja vielä vaatia päälle, että vain toiselle, mutta ei itselle, vihapuheeseen syyllistyneelle kuuluu rangaistus.

  Julkinen keskustelu tuntuu välillä pyörivän tässä ”nuo teki eka, nyt me tuomitaan ne, mut me tehdään kans, eikä meitä voi tuomita, koska me ei ainakaan näkyvällä tavalla aloitettu” -loopissa. Jossain vaiheessa aletaankin sitten metakeskustella siitä, kuka teki ja mitä, missä järjestyksessä, kumpi teki enemmän, mitkä teot X oikeuttavat toiset teot Y jnejne.

  Ihan kuin sillä, että saadaan joku henkilö nilkkiin ”huonosta kielenkäytöstään”, muutenkaan olisi mitään tekemistä itse henkilön ajamien ideologioiden oikeuden tai vääryyden kanssa.

 5. 5

  Harri Renkonen sanoo

  Omasta mielestä yle ei ehkä ole MV-lehteen verrattavissa oleva media. Jos sinun mielestä on, niin pitäisikö mv-lehdelle antaa myös miljardi valtion tukea?

 6. 6

  Pentti sanoo

  Husuhan on sivistyksessään, käytöksessään ja aatteissaan kuin kuka tahansa perussuomalainen. Jos ihonväri vaihdettaisiin valkoiseksi ja uskonto kristinuskoksi, niin häntä dissattaisiin kovemmin kuin Päivi Räsästä, mutta onneksi on vassaripisteitä kerryttävä somalitausta.

  • 6.2

   PeelsePuupi sanoo

   Eikös Husu ole keskustalainen? Miten ne keskustalaisetkin nykyään jo keräilee ”vassaripisteitä”? Pian kai ollaan siinä pisteessä, että voidaan sanoa perusperssujenkin keräilevän ”vassaripisteitä”, mitä nimimerkki Pentti niillä ikinä tarkoittaakaan.

 7. 7

  juuhelikkäs sanoo

  Itsekin pidin erittäin mielenkiintoisena sitä että ’syö paskaa ja kuole pois’ on Hongiston mielestä rasistinen loukkaus. Ilmeisesti Hongisto kokee että paskansyönti liittyy jotenkin hänen omaan etnisyyteensä?

  • 7.1

   Mämmikoura sanoo

   Mämmin moni rinnastaa ”siihen itseensä”, ihan kulttuuritaustaan katsomatta… Mutta kun uskaltaa tutustua lähemmin, saatta huomata pitävänsä 😉

 8. 8

  Joni Pelkonen sanoo

  Jospa tämä ”Christiina” onkin Hongiston oma feikkiprofiili?

 9. 9

  G sanoo

  Voiko väärällä nimellä ihmisiä rääkkävää trollia loukata? Ei taitaisi mennä oikeusistuimessa läpi.

  Sinänsä kiinnostaisi kovasti tietää C.L.:n oikea identiteetti.

 10. 10

  Jussi P sanoo

  ”Nyt kävi juuri kuten ns. maahanmuuttokriittiset ovat koko ajan toivoneet ja johon ovat pyrkineet.”

  Mielenkiintoinen yleistys maahanmuuttokriittisistä. Tiedän kyllä että moni rasisti käyttää itseään nimitystä maahanmuuttokriittinen, mutta se ei oikeuta tällaisia heittoja.

  Henkilökohtaisesti ei yllätä nämä MV-lehden kommentit. Kyllä löytyy paljon äärimmäisen mustavalkoisesti ajattelevia, puhtaita rasisteja sekä mielenterveysongelmaisia tästä maasta. Sitä on mahdoton kenenkään sanoa että kuka kommentoija edustaa mitäkin ryhmää, mutta se on varmaa että mikään määrä paheksuntaa tai edes pohjoiskorealainen sensuuri ei kykene lopettamaan rasistista puhetta tästä maasta. En näe miksi Hongiston pitäisi tässä tuomita artikkelia kommentoineiden idioottien jutut? Kyllä maailmasta tuomittavaa löytyy jos sille linjalle halutaan lähteä.

  Sen sijaan YLEn toimittajilta voidaan odottaa parempaa käytöstä kuin Husulta ja henkilökohtaisesti pidän ko. keskustavaikuttajaa sen verran ärsyyttävänä ja provosoivana, etten myöskään ihmettele että Hongisto hyökkää tällä tavalla hänen kimppuunsa. Tekisi itsenikin varmasti mieli jos olisin kansanedustaja.

  Ja eikös samat sanat voida sanoa myös ns. maahanmuuttomyönteisistä? Kun tietyt etniset vähemmistöt harrastavat rasistista ja vihamielistä puhetta sosiaalisessa mediassa, eivät maahanmuuttomyönteiset ole oikeastaan koskaan tätä tuomitsemassa, vaan ainoastaan jonkun yksittäisen persun, joka sanoi jotain rasistista. Olisiko hyvä tuoda joskus tämäkin puoli esiin? Kun vihervasemmisto tms. vaikenee vähemmistöjen harrastamasta rasismista, ei siitäkään jää kovin neutraali tai objektiivinen maku suuhun. Tulee pikemminkin olo, että ”vihervasemmiston” maahanmuuttokeskusteluakin ohjaa lähinnä pelko ja poliittinen valtataistelu, eikä totuuden ja oikeudenmukaisuuden etsiminen.

  Sakuhan voisi aloittaa tästä? Lahjakkaat keskustelijat ja kirjoittajat (jollainen myös Saku Timonen ilman muuta on) tekevät karhunpalveluksen keskustelulle, kun keskittyvät vain tietyn porukan sikailuihin. Siitä tulee monelle sellainen olo, että katsotaan asioita läpi sormien ja tehdään asioita vain siten että kaikki näyttää salonkikelpoiselta, käytännön vaikutuksista viis. Tästähän seuraa väistämättä asemasotaa ja kansan kahtiajakautumista.

  • 10.1

   B sanoo

   Höpöhöpö. Siinä vaiheessa kun keskustelu menee henkilökohtaiselle tasolle ja lähetetään yksityiseen fb-profiiliin viestejä jossa aletaan puhua miehen perheestä, niin kyse ei ole mistään YLE-hommasta vaan ihan kahden ihmisen henkilökohtaisesta viestinnästä. Ja tuo idiootti sai todellakin juuri sellaisen vastauksen kuin ansaitsi.

  • 10.2

   Kumma juttu sanoo

   Hei. Saisinko esimerkkejä tiettyjen etnisten vähemmistöjen harjoittamasta rasismista ja vihapuheista. En ole niitä juurikaan nähnyt, kiinnostava aihe.

 11. 12

  Huohhoh sanoo

  ”jonka ME eurooppalaiset olemme rakentaneet MEILLE.”

  Tainnut olla itse pykäämässä Notre Damen katedraalia, Rooman Kolosseumia ja Vatikaanin kirkkoa?
  Puhumattakaan sitten siitä, että olisi itse jotenkin vaikuttanut Suomen kehittymiseen valtiona.

  Paskaa argumenttia, paskaa argumenttia kaikkialla!

 12. 13

  R4nka sanoo

  Hah! MV:n vakiofoorumilaiset tuulettelevat kun tuntevat itsensä ylivertaisiksi nippanappa 90 äo:lla. 🙂

 13. 14

  So? sanoo

  Mitä siitä sitten miten Husu vastasi? Eikö Suomessa olekkaan kaikilla kansalaisilla yhdenvertainen sananvapaus? Sekö on rajoitettu vain Suomessa syntyneille, ja etnisesti suomalaisille? Husu on tosin Suomen kansalainen, mutta sekö ei riitä? On myös typerää toivottaa Suomen kansalainen takaisin, minne ikinä. Ei toiset maat ota Suomen kansalaisia vastaan. Tää on vaan niin taas tätä; suomeksi suoraan sanottuna sosiaalipummit rääkkyy ja mollaa muita, jos sillä oma olo helpottuisi. Ei ne rahat edelleenkään sossusta lopu. Husu kun maksaa veronsa ja käy töissä, jotta suomalaisella rupusakilla on pelit ja vehkeet, jotta voi netissä rääkkyä.

 14. 15

  Kimmo sanoo

  Vähintään trolliksi väittäisin olipa valeprofiili tai ei. Ensinnäkin Migri määrittelee Somalian tilannetta näin: ”Somalian tilanne on edelleen vaikea ja turvallisuustilanteen ohella suuressa osassa maata ovat haasteena muutenkin puutteelliset elinolosuhteet. Maahanmuuttoviraston selvityksen mukaan turvallisuustilanne on parantunut edelliseen arvioon verrattuna Etelä- ja Keski-Somaliassa. Kaikkien noilta alueilta tulevien ei voida katsoa olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa. — — Somaliasta tulevien turvapaikanhakijoiden joukossa on lukuisia UNHCR:n potentiaalisiin riskiryhmiin luokiteltavia, joiden katsotaan usein olevan kansainvälisen suojelun tarpeessa.”

  Formin puolestaan sanoo: ”Somalian turvallisuustilanne on huono ja arvaamaton.”

  Tämän ilmeisen disinformaatioyrityksen lisäksi AP yrittää viestissään vähätellä Husun (palkittua) työtä, erotella Suomen kansalaisuuden suomalaisuudesta (ikään kuin Suomessa syntyneet lapset pitäisi ”palauttaa” muualle) sekä yleistää oman mielipiteensä koskemaan koko kansakuntaa. AP myös liittää itsensä Euroopan rakentajiin – mitä se sitten tarkoittaakaan – ja maalailee mielikuvaa jonkinlaisesta homogeenisestä Euroopan kansasta, johon muualta tulevat eivät yksinkertaisesti sovi.

  Keskustelu oli siis epäonnistunut jo lähtökohtaisesti, joten Husun ei olisi kannattanut puuttua asiaan pitkällä tikullakaan. Harkitsematon ja mauton vastaustapa oli kuin bensaa kyteviin liekkeihin.

  Se pikaisesta analyysista. Osuva kyllä tuo koulukiusaajavertaus.

 15. 16

  Juha-Pekka Reijonen sanoo

  Joku voisi kertoa, miksi Suomen kansalaisen pitäisi mennä Somaliaan? Minun sukuni on osaksi venäläistä, osaksi ruotsalaista ja osaksi romaniperua. Tietty kasa suomalaisuutta päälle. En kuitenkaan ymmärrä, miksi minun pitäisi lähteä Suomesta yhtään minnekkään.

 16. 17

  PeelsePuupi sanoo

  Hohhoijjaa. Kuvaavin kommentti tuossa fb-ketjussa oli kai ”Ei voi odottaa muuta, kun AÖ on niin pieni…” Rasisteilla tosiaan tuo alykkyysösamäärä on hyvin, hyvin pieni.

 17. 18

  maha54 sanoo

  Sakari kirjoitti: ”Kaikille vihapuhetta huutaville muistutan, että Suomen rikoslaki ei tunne termiä vihapuhe. Se on lähinnä toimittajien käyttämä epätäsmällinen yleissana, jonka alle mahtuu paljon laillista ja laitonta puhetta.”
  Noinhan se toki on, mutta muistetaanpa, miten KKO otti kantaa Halla-ahon tapaukseen: ”Koska kirjoitus oli vihapuheen kaltaista, se ei korkeimman oikeuden päätöksen mukaan nauti sananvapauden suojaa.”

  • 18.1

   Saku Timonen sanoo

   Halla-ahoa ei tuomittu ”vihapuheesta”, vaan täsmällisistä rikosnimikkeistä. Yhden lauseen irrotaminen oikeuden perusteluista ei kerro yhtään mitään, vaan ne perustelut pitää lukea kokonaan.

   • 18.1.1

    maha54 sanoo

    On toki luettu kokonaan. Enkä ole tuossa väittänytkään, että Halla-aho olisi tuomittu ”vihapuheesta”, vaan tuonut esille, että kyllä termiä käytetään muidenkin kuin toimittajien toimesta.

 18. 19

  Kattoonsylkijä sanoo

  Heh, ”jonka ME eurooppalaiset olemme rakentaneet MEILLE!”
  Euroopan vauraus perustuu vieläkin pitkälle rahaan, joka taottiin siirtomaa-aikana, muita mantereita ja niiden kansoja hyväksikäyttäen. Ja vaikka ei perustuisikaan, mitenköhän tämä Christina henkilökohtaisesti on ollut sitä rakentamassa?

  • 19.1

   Caritas. sanoo

   Juu kyllähän tuo siirtomaiden riisto loi eurooppalaista vaurautta. Suomi vaan ei ollut saamapuolella. Viisisataa vuotta vieraan vallan alla olleen kansakunnan kansallisvarallisuus on edelleen muita eurooppalaisia kansoja matalammalla. Siitä syystä ei myöskään meillä ei ole mitään syytä kollektiiviseen valkoisen miehen häpeään.

   • 19.1.1

    Roba sanoo

    Niin, alkuperäisessä kommentissa siis viitattiin nimenomaan Eurooppaan eikä tässä yhteydessä puhuttu Suomesta.

    Tästä keskusteltiin. Ihan vaan tarkennuksena.

   • 19.1.2

    Jore Puusa sanoo

    Caritas…sinulla lienee kännykkä? Sen maametalli Tallium–tulee Afrikasta ja sen kaivavat esiin lapsiorjat, joita kuolee kaivauksien mutaan.
    Sinun T paitasi tekee lapsiorja ja suurimman osan elektroniikastasikin lähellä orjuutta oleva idän ihminen.
    Siinä on jo tarpeeksi valkoisen miehen syntiä…mutta se on vasta alku.
    Osa öljystäsi tulee Nigeriasta, jonka jokien suistot Jorma Ollilan (hallitus) Shell on tuhonnut ja Shell vaikutti suoraan Ogonji kansasta tulevan Ken Sarovivon —Nobelistin hirttämiseen.
    Kumi autosi renkaissa tulee kolmansista maista jne jne…ja jne.
    Väität ettei Suomi hyötynyt kehitysmiden rosvoamisesta…olet totaalin väärässä. Suomi sai etua halpojen hyödykkeitten valuessa tänne. Me olemme kuvannollisesti rosvonneet banaanisadot, persikkasadot, tupakkasadot, pähkinäsadot jne. Koska nuo tulevat halvalla ja ovat tulleet kymmeniä vuosia – niistä on saatu etua – koska rahaa on jäänyt muuhun.
    En jaksa pitää maailmantalouden historian jatkoluentoa, mutta me..sinä Caritas joka et uskalla kirjoittaa nimelläsi ja minä Jore Puusa olemme suoraan syyllisiä kolmansien maiden kurjuuteen.

    • 19.1.2.1

     AK sanoo

     Olisiko Afrikassa asiat paremmin jos talliumia ei tarvittaisi? Menisikö Bangladeshissa paremmin jos t-paitoja ei myytäisi? Miten hyvin asiat olisivat Nigeriassa jos öljyä ei olisi lainkaan?

     Mä en todellakaan ole millään muotoa vastuussa mistään pahasta mitä noilla alueilla tapahtuu. Ja yrityksesi kaataa vastuuta muille kuin alueilla toimiville yrityksille on säälittävä. Lähes yhtä säälittävä kuin tämä blogi johon nyt on lähinnä kaivettu somesta(!) paskaa.

     • 19.1.2.1.2

      Saku Timonen sanoo

      Yllättävän monet tulevat sanomaan, että eivät lue blogiani, mutta jotenkin onnistuvat kuitenkin kommentoimaan aihetta lukematta.

 19. 20

  Alkaa Hirvittää sanoo

  Hiljaiseksi vetää, millaisia kommentteja ihmiset kirjoittavat omilla nimillään. Muutaman kuvakaappauksissa esiintyvän kommentoijan profiilit ainakin vaikuttavat oikeiden ihmisten profiileilta. Ilmeisesti luodin otsaan huutaminen tai nyrkiniskun tuottaman nautinnon spekulointi on näiden ihmisten mielestä ihan OK.

  Muutamia vuosia sitten kun tämän tason tekstiä löytyi jostain Suomi24:n tai IL:n keskustelupalstoilta, uskoin että kyseessä on vain muutama ahkera yksilö. Se taisi olla ihan pieleen mennyt uskomus.

 20. 21

  VilleValio sanoo

  Nyt meni kyllä täällä puurot ja vellit sekaisin.

  YLE on sentään verorahoitteinen media. Sen median edustaja ei vaan voi käyttäytyä näin.

  Imagella taitaa olla Iljan / MV:n kanssa joku pieni herne nenässä jostain muusta…

  • 21.1

   Saku Timonen sanoo

   Edustaako Ylen tomittaja mielestäsi työnantajaansa 24/7? Oletko sinä vapaa-ajallasi työnantajasi edustaja ja vastuussa hänelle kaikesta vapaa-ajalla sanomastasi?

 21. 22

  Jore Puusa sanoo

  Miten ihmeessä sosiaalipummi ja himassa nillittävä rasisti voi väittää, että ME olemme rakentaneet tämän maan. Me emme ole edes kantasuomalaisia. Me volganmutkalaiset mamut työnsimme saamelaiset syrjään. He olivat kantasuomalaisia tai ainakin asuivat ennen meitä Suomessa. Me tuhosimme heidän kulttuurinsa, jopa niin tarkkaan, että ainoa säilynyt Lapin noitarumpu on jäljellä Ruotsissa. Ei ole pitkää aikaa kun saamen puhumisesta sai korvilleen kuten romanikielenkinkin.
  Suomi on maa – jossa ”keksittiin” keskitysleirit ja jonka oma kansanmurha 1918 on per capita edelleen melkoinen suoritus maailman mittakaavassakin.
  Mitävittua on osoitus peruskoulunjärjestelmän epäonnistumisesta kansalaiskasvatuksen, suvaitsevaisuuden ja inhimillisyyden suhteen. Insinöörejä osataan tehdä, mutta osataanko inhimillisiä ihmisiä?
  Kun luette mitävittua olkaa muuten tarkkana, Janitski lisää hiljalleen venäjämyönteistä trollikamaa. Pari päivää sitten hän esim. ilmoitti, että ihmiset ovat sankoin joukoin jättämässä Facebookin, koska erään rasistin kirjoitusoikeutta oli siellä rajoitettu— ja FB:n jättäneet olisivat siirtymässä venäläisen VKontaktin asiakkaiksi 🙂

  • 22.1

   Kumma juttu sanoo

   Pitäisin hyvin myönteisenä ilmiönä että trollit sekä hyödylliset idiootit lähtisivät joukolla Vkontaktiin. Toisaalta olisiko vaarana ilmiön hyytyminen kun kaikki olisivat yhtä mieltä ja yhtä väärässä. Trollien tarkoitus ei kuitenkaan liene tuo fanilaumojen viihdyttäminen vaan luottamuksen horjuttaminen vähän kaikkea kohtaan.

  • 22.2

   Tomppeli sanoo

   Kommenttisi on historian vääristelyä ja politisointia. Jos ei tiedä asiasta kuin jotain koulunpenkiltä mieleen muistuvaa, kannattaako kommentoida? Vai estääkö ylimielisyys näkemästä tietojen hataruuden? (Et tainut saada yhtään väitettä oikein: ”Meitä” ei ole tarkoittamassasi mielessäsi. ”Me” emme tulleet Volgan mutkasta, vaikka suomen kielen eräs alkumuoto ehkä syntyi sillä päin. Saamelaiset ja suomalaiset ovat aika äskettäin keksittyjä termejä, ainakin jos vertaa Suomen asuttamiseen. Saamensukuisia kieliä puhuvat ihmiset hekin syrjäyttivät täällä main asuneita kieliryhmiä keilitieteellisen todistusaineiston perusteella. ”Me” emme tuhonneet noitarumpuja vaan kirkko, Ruotsin hallinto ja viime kädessä Ruotsin kuningas. Keskitysleirejä on ollut vuostuhansia eivätkä ne missään nimessä ole syntyneet täällä. Suomessa ei ole koskaan tiettävästi tapahtunut kansanmurhaa, jos ei sitten esihistorian hämärässä.)

 22. 23

  Angie sanoo

  Hyvä blogiteksti taas Saku! Kohta tännekin taas joku ”maahanmuuttokriittinen” tulee inisemään mutku mutku maahanmuuttajat sitä ja maahanmuuttajat tätä ja haukkumaan blogistin näkemyksiä.

 23. 24

  sanoo

  Tulee olla melko vinoutunut ihmisvihaaja, jotta asettaa eri ihmisryhmille eriävät käyttäytymisnormit, koska pitäisi jo tässä vaiheessa älytä, että ei se onnistu. Aina siinä käy niin, että yhdellä on pääasiassa oikeuksia ja toisella lähinnä velvollisuuksia. Vinoutunut ihmisviha tulee tässä vaiheessa kuvaan mukaan, kun ilmeisen edessä koetetaan vielä jotenkin reuhoa tai selitellä. On muka noudatettu lakia, toimittu asianmukaisesti ja lässynlässynläärää. Että ollaan muka hyviä ihmisiä silti vaikka oikeasti ollaan sitä mieltä, että toiset eivät ole ihmisiä lainkaan tai vähintäänkin jotenkin pysyvästi ehdonalaisessa/holhouksenalaisia vaikkapa nyt sitten syntyperän, ihonvärin tai uskonnon vuoksi.

  Vaatii aikaa ja vaivaa oppia katsomaan kaikkia ihmisiä ihmisinä, sekä havaita heidän välisessä kanssakäymisessään se määrätietoisen välinpitämätön ihmiskäsityksen tuhoaminen minkä voimin lopulta kaikki koulukiusaamisesta kansanmurhaan tapahtuu. Että vitsivitsi, ihan tosi. Niinkö? Keskeistä kunkin kirosanan arvioinnissa on kuitenkin tarkoitus, vaikka yleensähän yhdellä on täysin luukut kiinni ja toisella jutut kulkevat pitkälle viedyn äärimmäisen kaksinaamaisen sosiaalisen pelin hengessä niin siellä kuin täälläkin. No, siksi se selvittely ja vastuuttaminen onkin ammattityötä. Muutenhan se menee yhdenvertaisen humaanisti niin, että toinen saa sanoa yhdelle ihan mitä vain väitetyn kaksoisstandardin ja poliittisen korrektiuden takia. Ja vasta jos ne ensin kumotaan niin sitten saa loukkaantua.

  Hyvä siis, että Sakarikin bloggaa siitä kaksoisstandardista, mikä syntyy kun bastardisoidulla ihmiskäsityksellä jonkun olisi muka oltava täydellinen siveyden sipuli saadakseen sijan ihmisyhteisössä, mutta muista ei vain ole niinkään suurta lukua. Enempään pitäisi kuitenkin pyrkiä, onko oikeammin evätä pata kattilaa soimaa -osaston puheenvuorot tykkänään vai annostella töllöilyn edestä huutia, kun kuitenkin sellaista esittävien käsitykset istuvat aika tiukassa? Sanojensa syömään joutuminen tai päätyminen oman ihmisyytensä kanssa toisen ihmisyyden kanssa rinnan vaatii nimittäin aika paljon. Ei sillä rasistillakaan nimittäin oikeasti kovin kaksisesti mene, alleviivataan sana oikeasti eli silloin kun lakataan esittämästä ja ollaan ihan oma todellinen itsensä. Ellei pyri enempään, ei pääse yhtään mihinkään.

 24. 25

  Marko Heikkilä sanoo

  Mitäpä jos tuon olisi sanonut joku persu? Iltalehtien ja ylen otsikot kirkuisi punaisena kuinka soinin pitäisi tulla esille sanoutumaan vihapuheesta pois ym… miksei nyt vuorostaan ylen herrat voisi tulla vastaamaan työntekijänsä vihapuheesta ja sanoutua irti moisesta? Onko Husun vihapuhe jotenkin parempaa kuin esim. jonkun persu kansanedustajan ? Kysyn vaan????

  • 25.1

   Saku Timonen sanoo

   Ylen toimittaja työn ulkopuolella on yksityishenkilö, kansanedustaja ei ole.

   • 25.1.1

    klaödjeiopur sanoo

    Jos Ylen suomalaistaustainen toimittaja olisi sanonut maahanmuuttajalle vastaavan, niin mikä olisi ollut reaktio?

    • 25.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Riippuu ihan siitä mitä maahanmuuttaja olisi sanonut ensin.

  • 25.2

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Siis onko kyse vaan tuosta yhdestä lauseesta: syö paskaa ja kuole pois? Eat shit and die. Sehän on urbaania slangia ja tarkoittaa, että painu v*ttuun. En nyt ihan puhuisi vihapuheesta. Tai tottahan voisin puhua, mutta tekisin itsestäni naurunalaisen.

 25. 26

  Frau G sanoo

  Saku, sinä olet hyvä tyyppi ja kirjoitat fiksusti ja tärkeistä asioista. Blogisi on ihan huippu. Tulin vaan sanomaan, kun en koskaan kommentoi mutta usein luen ja nyökyttelen tohkeissani. Keep up the good work.

 26. 27

  Mfe sanoo

  Sanoja ja sanoja ja sanoja. Ne on vain kirjoitettuja sanoja. Nuokin kommentoijat uskaltaisi kadulla edes tuijottaa tummahipiäistä ystäväämme. Se on kiva netissä kirjoitella, mutta eihän sitä oikeasti mitään uskalleta. Trollit huraa vaan.

 27. 28

  B sanoo

  Minusta juuri tämmöisestä on ollut joku sketsi. Joku solvaa toista, toinen sanoo lopulta samalla mitalla takaisin ja aloittaja on ihan järkyttyneenä ”yäää, toi sanoi rumasti minusta”. Monty Python? Fingerpori? Muistaako joku, itse en saa mieleeni, tosin jotenkin näen John Cleesen hahmon tässä… 🙂

 28. 29

  virtanen sanoo

  Tuo kommenttihan osoittaa vain Husun oppineen suomalaisen some-kielen. Sano rumasti ja pahasti.
  Kuka on tämä christine Lubutini, mitä puoluetta edustaa aktiivisena somekeskustelijana?

 29. 30

  Väsynyt taistelija sanoo

  ”Hän (Husu) vastasi epäkohteliaasti eli kyllä hänen kommenttinsa on vihaista puhetta. Vihapuhetta saati sitten rasismia en siinä näe. ”

  Kaksoistandardi paistaa läpi niin selvästi ettei mitään rajaa. Jos joku kantasuomalainen olisi sanonut Husulle saman, niin täällä mölistäisiin siitä kuuluisasta vihapuheesta. Nyt kun Husu huutaa ”Kuole pois!”, niin se onkin maagisesti vain vihaista puhetta, ei vihapuhetta, mikä nyt on terminä muutoinkin täysin absurdi ja nimenomaan natsikortin verrokiksi luotu.

  Te tekopyhyyden aallonharjalta retostelevat paskahousut ootte pahinta mitä tiedän. TEIDÄN takia kaikki on niin tappiin asti kärjistynyttä. TE olette luoneet sen ilmapiirin, missä nyt molemmin puolin tartutaan millon mihinkin vitun nyanssiin ja tehdään siitä maailmaa järisyttävää paskaa, koska muuta tapaa tai mahdollisuutta asioiden esiinsaamiselle ei enää ole. Suvaitsevaisto on viljellyt tämän kaltaista haista paska- ”retoriikkaa” Suomessa jo ainakin yhden vuosikymmenen, muualla Euroopassa mennään monin paikoin jo pitkälti toisella vuosikymmenellä. Muut vajoavat ajan saatossa pikkuhiljaa teidän kanssa samalle tasolle tajuamatta, että te päihitätte heidät kokemuksella mennen, tullen ja palatessa.

  Sinä, Saku, et todellakaan kirjoita fiksusti. Kirjoitat samaan paskaviemäriin kuuluvaa jargonia mitä kaikki muutkin muoti-ilmiöön hurahtaneet suvaitsevaistolaiset ja keräät sillä ne jo tavaksi vakiintuneet tykkäämiset ja kehut vaikka et tuo keskusteluun yhtään mitään omaa sisältöä, sisältöä tai mitään muutakaan. Vähän niin kuin RKP ja tappavan tasainen äänisaalis vaaleista vaaleihin, vaikka puolueella ei ole vuosikymmeniin ollut muuta agendaa kuin ruotsinkielen aseman säilyttäminen.

  • 30.1

   Saku Timonen sanoo

   Joopa joo. Viisi vuotta sitten kirjoitin ensimmäisen kerran maahanmuuaajien sosiaalituista oikeilla summilla, ja siitä lähtien olen saanut silmilleni aivan uskomatonta sontaa. Et poikkea millään tavalla niistä, jotka jo silloin sanoivat miun kirjoitustani vihapuheeksi suomalaisia kohtaan, kun siteerasin suoraan lakia. Sitä on tuota vihapuhetta niin monenlaista.

  • 30.2

   Eija sanoo

   Väsynyt taistelija : Ei oo hääviä sunkaan teksti. Samanlaista paskaa kuin kaikilla muilllakin ”maahanmuuttokriittisillä ” sivustoilla. Siellä tykkäillään, kun joku keksii vielä makeemman tavan kiduttaa tai halventaa maahanmuuttajia.

   Ymmärrän oikein hyvin Husun kommentin. Jos tarpeeksi kauan provosoidaan ja vittuillaan, ei ole mikään ihme, jos ihmiseltä menee hermot.

 30. 31

  Janne sanoo

  Eipä tullut samanlaista pöyristymistä kuin Olli Immosen kirjoituksesta. Eipä media ole tainnut huomioida tuota kirjoitusta ollenkaan. Ja median pitäisi virallisesti olla Suomessa tasapuolinen.

  • 31.1

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Et kai nyt aikuisten oikeasti vertaa jotain syö paskaa ja kuole heittoa Immosen kirjoitteluun? Naurattaa niin että huuli halkeaa.

   • 31.1.1

    Janne sanoo

    Totta kai niitä voi verrata. Molemmat kirjoittajat ovat poliitikkoja. Toinen kirjoitti abstrakteista asioista eli uskoi ja toivoi monikulttuurisuus-ideologian tulevan kukistetuksi, ja toinen kehotti syömään paskaa ja kuolemaan. Media tarttui vain toiseen kirjoitukseen. Tässä on kyse siitä kuka kirjoitti eikä siitä mitä kirjoitettiin.

    • 31.1.1.1

     PeelsePuupi sanoo

     Janne, jätätkö tyhmyyttäsi huomiotta, että toinen poliitikoista on KANSANEDUSTAJA (yksi kahdestasadasta Suomessa) ja toinen ei? Vai jätätkö tarkoituksella?

    • 31.1.1.2

     B sanoo

     Ja voi tietysti ottaa huomioon että toinen kirjoitti julkisen päivityksen omaan julkiseen FB-sivuunsa tietentahtoen ja vakaalla aikomuksella, toinen vastasi jonkun vatipään heittämään solvaukseen joka oli tullut yksityisviestillä hänen yksityiseen FB-profiiliinsa. Tässä on tietty ero. Jos ymmärrät. (Tuskin… )

  • 31.2

   virtanen sanoo

   Immosen fb-sivulla joku hänen kaverinsa näytti olevan viemässä Husua saunan taakse.

 31. 32

  Kimi77 sanoo

  A fucking Men! Hieno kirjoitus ja kuitenkin itsestäänselvyys. Tai ainakin pitäisi olla, että kuka tahansa saa antaa takaisin samalla mitalla, jos tarpeeksi pitkään/törkeästä härnätään. On uskomatonta, että mamun/pakolaisen kuvitellaan nielevän IHAN MITÄ TAHANSA ja vielä ihmetellään kun menettää hermonsa. Koulukiusaajia nämä rasistit, pahinta lajia. Suosittelisin pakkomuuttoa keskelle synkintä osaa Somaliaa vähintään puoleksi vuodeksi. Ehkä mielipiteet sitten muuttuisivat.

  • 32.1

   virtanen sanoo

   just sattui silmiin uutinen Laura Huhtasaaren mamuillassa pitämästä puheenvuorosta (ja tuosta napakasta suunnapsautuksesta) missä hän vaati kiitollisuutta mamuilta. Mitenkähän sitä mamujen pitäisi osoittaa? Tottakai heilläkin on nk, sananvapaus ilmaista asioita, miten he sen näkevät. Joillekin mamuille se on hyväksytty, vaikka Alizad tai Hirvisaaren avustajana olleelle mamulle. Mutta sitten taas joidenkin pitäisi olla vain kiitollisia, otetaan esimerkiksi vaikka Nasima, jolta on kovasti vaadittu kiitollisuutta.

 32. 33

  Vito50 sanoo

  Hongisto taitaa nyt tehdä tikusta asiaa ja muutenkin juttu haiskahtaa tyypilliseltä ilmiöltä, jota esiintyy työpaikka-, armeija- tai koulukiusaamisessa. Yritetään saada kiusattu ärsyyntymään, jotta hän hermostuu ja tekee jotakin normista poikkeavaa. Näin päästään valittamaan, kantelemaan ja uhkailemaan asian julkistamisella. Noita roskaväen kommentteja lukiessa en ihmettele yhtään että koulu- ja muuta kiusaamista esiintyy, vaikka kaikki ovat sen tuomitsevinaan. Erilaisuutta ei suvaita.
  Husu tuskin oikeasti hermostui, vaikka häntä selvästi loukattiinkin. Hän käytti vastauksessaan nuorisoslangia: eat shit and die. Videopeleissä ja toimintaelokuvissa yleisesti käytetty slogan. (Suomeksi ei oikein kyllä toimi, täytyy myöntää.)

 33. 34

  sanoo

  Miten nä sun jutut eroavatkaan rasistien jutuista? Sulla on vaan eri kansanryhmä mitä sä vihaat, mutta muuten sä olet ihan samanlainen kun ne.

  • 34.1

   Saku Timonen sanoo

   Kommenttisi näkyy tulevan MV:n sähköpostista. Se siitä sitten ja mietipä itse olisiko mitään eroa laillisuuden puolustamisella ja laittomuuksiin kannustamisella.

 34. 35

  Columbo sanoo

  Mielenkiintoista olisi tietää, mikä viesti tuolla Rankka Päivä elokuvan kuvalla mahtaa olla?
  Elokuvassa M. Douglasin esittämä roolihahmo törmäsi natsivouhoon, jonka kanssa käsitykset erosivat kuin yö päivästä, vaikka vouho ensin kuvitteli hengenheimolaiseksi.

 35. 36

  ooolllii sanoo

  Ihan vaan näin tiedon haluisena ,kun Husu sanoo että keskustelua on leikattu näyttämään pahalta. Onko alkuperäistä keskustelua julkaistu jossain vai pitäisikö tässä nyt luottaa keskustalaiseen. Jos ei ole julkaistu voisiko joku Husun kamu pyytää sitä julkaisemaan sen. Jo hyvän journalistisentoimminan kannalta olisi hienoa tietää faktaa. Mutta kun katsoo keskustalaisten historiaa totuuden puhujina (Matti, Anneli ja muut). Niin on vaikea uskoa ilman todisteita. Toki vastapuoli MV-lehden trulli osaa varmasti myös tarvittavat kikat saada tämä näyttämään tältä. Olisi vaan kiva tietää mikä on asian oikea laita.

  • 36.1

   Saku Timonen sanoo

   Ei sitä ole julkaistu. MV:n julkaisema osa on peräisin yksityisviesteistä.