Askelmerkit hukassa

Kolmen ässän hallitus on hyvä esimerkki siitä, miten päätöksiä ei pidä tehdä vain näyttääkseen jämäkältä päätöksentekijältä. Vanha kansanviisaus tietää millaisia lapsia hätäilemällä syntyy ja hallitus on ennättänyt synnyttää niitä lapsia lyhyessä ajassa monta.

Syyskuussa hallitus aikoi poistaa sunnuntai- ja ylityökorvaukset, mutta kätilöt saivat pääministeri Sipilän muuttamaan mielensä. Samoihin aikoihin päätettiin leikata roimasti eläkeläisten asumistukea ja siirtää toimeentulotukiluukulle suunnilleen 200 000 uutta asiakasta. Nyt hallitus on päättänyt perua tämänkin leikkauksen ja hyvä niin. Tähän ei taidettu tarvita kätilöitä, vaan opposition ja asiantuntijoiden kertomat kylmät numerot riittivät.

Ei muniminen vielä tähän jää. Seuraavaksi hallitus aikoo kiristää turvapaikan saaneiden mahdollisuutta perheenyhdistämiseen, koska se tähän asti on ollut ”melko helppoa”, kuten sisämisteriön osastopäällikkö on laitettu sanomaan. Suomi kun on muka  soveltanut EU:n perheenyhdistämisdirektiiviä vain osittain.

Tämähän ei pidä paikkaansa, vaan Suomi on noudattanut direktiiviä tarkalleen oikein. Direktiivi määrittelee miten perheenyhdistäminen on minimissään hoidettava, mutta sallii myös direktiiviä lievemmän käytännön. Se sanotaan direktiivin sivulla 3 ihan selkeästi:

Tämä direktiivi ei vaikuta jäsenvaltioiden oikeuteen antaa tai pitää voimassa säännöksiä, jotka ovat suotuisampia.

Ei perheenyhdistäminen niin hirveän helppoa ole ollut tähänkään asti. Hakemuksen on voinut panna vireille vain ulkomailla asuva itse, Suomessa hakemusta ei ole voinut tehdä. Tämän saisivat muistaa kaikki ne, jotka aina vouhottvat niistä parrakkaista ankkurilapsista. Lisätietoja voivat halukkaat lueskella vaikkapa Migrin sivuilta.

Mielenkiintoisia tulevaisuudennäkymiä avaa aiottu vaatimus vähintään 2 600 euron nettotuloista. Hallitus siis aikoo ihan noin vain kieltää yhdeltä ihmisryhmältä perhe-elämän, jos perhe ei hallituksen mielestä ansaitse tarpeeksi. Seuraavaksi voidaankin sitten ruveta etsimään muita alle 2 600 euroa nettona ansaitsevia ja kieltää heidän perhe-elämänsä kansantaloutta rasittavana. Sattumoisin tuo 2 600 onkin sama summa, jonka alle ansaitsevia eräs edellisen hallituksen kokoomusministeri ei uskonut edes olevan olemassa.

Eivätpä tainneet tässäkään suorituksessa askelmerkit olla kohdallaan, vaan todennäköisesti joudutaan ottamaan takapakkia ja uusi vauhti. Päätöksiä tehdään jatkuvasti ilman vaikuttavuusarviointia, selvityksiä ja taustatietoja ja kun niitä joku viisaampi hallitukselle kertoo, niin sitten hallitus perääntyy. On tietysti hyvä että perääntyy, mutta ei tämä taapertaminen erehdyksestä toiseen kovin kummoista kuvaa hallituksen kyvyistä anna.

Ei riitä, että haluaa näyttää pystyvänsä tekemään päätöksiä. Päätösten takana pitää olla myös kunnon harkintaa ja ennen kaikkea oikeaa tietoa.

 

Kommentit
 1. 1

  saila sillanpää sanoo

  Kannattaa muistaa myös, että kolmikko Sipilä, Stubb, Soini on melko kokematon toimimaan hallituksessa ja etsimään linjauksia päätöksiin

  • 1.1

   lihaa syövä valkoihoinen heteromies sanoo

   Niinpä. Joko hallitus touhottaa osaamattomuuttaan, tai sitten tietäen että ei osaa haluaa antaa toimeliaan kuvan ”maahanmuuttokriittisille” kannattajilleen ja muillekin. Ei kaiken tarvitse mennä aina kohdilleen, ja jokainen tekee joskus virheitä, mutta tämä hallitus on kuutamolla kuin lumiukko. Oppositiolla onkin tärkeä tehtävä minimoida suuremmat vahingot, sen mukaan kuin kykenee. Muuten, kuulun ihan sattumoisin tuohon alle 2600 ansaitsevien ryhmään, bruttona tai nettona. Sitten jos käy niin että tuo hölmöys tulee voimaan, on hyvä tasavertaisuuden nimissä ulottaa myös meihin ei-turvapaikan hakijoihin kaikkia luuseritoimenpiteitä. Tästähän Sakukin on hyvin puhunut täällä. Varsin näppärää näin sote-uudistuksen ”tehostamistoimenpiteiden” välttämättömyyden aikana… Juice sanoikin biisissä että ”rikkaat elää pahalla, rikkaat elää hyvällä, köyhät ne vaan räpeltää rahalla.”

   • 1.1.1

    LL sanoo

    ”Muuten, kuulun ihan sattumoisin tuohon alle 2600 ansaitsevien ryhmään, bruttona tai nettona. Sitten jos käy niin että tuo hölmöys tulee voimaan, on hyvä tasavertaisuuden nimissä ulottaa myös meihin ei-turvapaikan hakijoihin kaikkia luuseritoimenpiteitä. ”

    Juuri näin! Tulonsaajatilastoista käy selville, että 70% suomalaisista tulonsaajista ansaitsee alle 2600 euroa kuukaudessa. Ja palkkojen, eläkkeiden ja etuuksien leikkauksia on tulossa.

 2. 2

  Merja sanoo

  Eikö persut tätä yrittäneet jo joskus ammoin ehdottaa? Johan se silloin todettiin perustuslain vastaiseksi. Vai muistanko nyt ihan omiani?

  • 2.2

   AH sanoo

   Toimeentulorajaa on tähän asti sovellettu, jos Suomessa asuva perheenyhdistäjä on tullut tänne työn tai opiskelun perusteella. Turvapaikan saaneen tai Suomen kansalaisen perheenjäsenen kohdalla ei ole edellytetty. Eli tässä tavallaan on jo olemassa eriarvoinen kohtelu. Sen sijaan luulen, että tästä tulee vielä soppa siinä mielessä, että toimeentulon vaatiminen kategorisesti voi nimenomaan suojelua saaneiden perheenyhdistämisen kohdalla törmätä perhe-elämän suojaan, joka on kv. sopimuksilla taattu. Eli käy niin, että hallinto-oikeudet tulkitsevat että edellytys on kohtuuton heidän kohdallaan, ja se jää kuolleeksi kirjaimeksi. Työn perusteella asuvan kohdalla se ei ole ollut niin kohtuuton, koska työn perässä muuttanut on tullut maahan omasta tahdostaan eikä olosuhteiden pakosta ja hänen oletetaan muutenkin saavan tuloja oleskelunsa perusteeksi.

 3. 3

  Antti Komulainen sanoo

  ”Vanha kansanviisaus tietää millaisia lapsia hätäilemällä syntyy ja hallitus on ennättänyt synnyttää niitä lapsia lyhyessä ajassa monta”

  Meidän kylällä oli ennen lisäys tähän kansanviisauteen: Hosumalla syntyy vain xxxx lapsia, joilla on kielikin kuin traktorin vetokoukku.

 4. 4

  keke sanoo

  Jaa että köyhä ja maahanmuuttaja? Jos tätä potkimalla ei halltuksen kannatus nouse niin ei kyllä nouse millään.

 5. 5

  KT sanoo

  Luonnonlakeja emme voi muuttaa. Kaikkia muita lakeja ja sopimuksia voimme. Turvapaikanhakijoiden määrää ja oikeuksia rajoitetaan ympäri Eurooppaa. Puola ei edes suostu ottamaan vastaan kiintiöpakolaisia, jotka se aiemmin lupasi ottaa. Saksa ja Ruotsi kiristävät pakolaispolitiikkaansa. Tanska ja Norja kiristävät entisestään. Ranskasta puhumattakaan. Iso-Britannia uhkaa erota koko EU:sta. On aika ymmärtää, ettei EU ole pitkään aikaan toiminut niiden sopimusten mukaan, jotka se on itse itselleen laatinut. Mm. Schengen jää pian historiaan. On aika tehdä uudet sopimukset uusien realiteettien pohjalta.

  • 5.1

   LL sanoo

   Toivon hartaasti, ja tiedän onneksi etten ole toiveeni kanssa yksin, että Euroopan Unioniin kuuluvia valtioita ei eristettäisi enää toisistaan korkeilla muureilla ja liikkumisvapauden rajoituksilla.

   Tiedämme, että niin meillä kuin muuallakin Euroopassa, on näitä joiden haaveena on (yhä!) fasistiset kansallisvaltiot. Heidän realiteettitajuaan on syytä epäillä kaikkein eniten.

   Esimerkiksi Unkarissa on hyvin suuri juutalaisvähemmistö. Nykyinen kansallismielinen hallitus ja valtaan noussut äärioikeisto on sallinut juutalaisten vainoamisen. Unkarin juutalaiset muuttavat pois maasta omaan henkilökohtaiseen elämään liittyvien todellisten uhkien vuoksi. Unkari on ollut jo pitkään suurennuslasin alla EU:ssa ihmisoikeuskysymysten vuoksi.

   • 5.1.1

    KT sanoo

    Sääliksi käy sinua kun näet maailman niin mustavalkoisena. Jos Euroopassa ei ole avoimia ovia koko maailman pakolaisille ja siirtolaisille, niin se on näköjään fasismia. Ja joka ei kannata tällaista avoimien ovien politiikkaa, on mielestäsi luonnollisesti rasisti ja fasisti.

    Perehdy maailmanhistoriaan niin huomaat ettei sellaista ”viisumivapautta”, mitä viime kuukaudet olemme todistaneet Euroopassa, ole harjoitettu yhdessäkään maassa koko ihmiskunnan aikana (jos nyt ei lasketa Roomaa ja sen tuhoutumista kansainvaelluksiin). Ei Suomi ollut fasistinen valtio ennen Schengeniä, vaikka näin ilmeisesti yrität uskotella. Suomi edellyttää viisumia myös venäläisiltä. onko se fasismia?

    • 5.1.1.1

     LL sanoo

     No. Toin vain esille erään seikan ihailemastasi valtiosta, Unkarista. Kommentissani ei lukenut ”koko maailma”. Sen sinä lisäsit siihen. Kuten muutakin.

     • 5.1.1.1.1

      KT sanoo

      näytäpä sitaatti, jossa olen ihaillut Unkaria. Olen kirjoittanut vain siitä mitä Euroopassa tapahtuu ja miksi. Iso-Britannia ei ole koskaan kuulunut Schengeniin eikä se ole ottanut kuin pienen kontrolloidun määrän turvapaikanhakijoita. Se ottaa tulijat suoraan leireiltä. Suomi voi ottaa tässä asiassa mallia briteistä, ei Unkarista.

     • 5.1.1.1.2

      LL sanoo

      Kirjoita vaan, vaikka kokonainen kirjasarja, siitä mitä Euroopassa tapahtuu ja miksi. Siitä käytävää keskustelua, ajattelua ja kirjoituksia on verkkomaailma pullollaan. Siinä joukossa et kyllä kuulu fiksuimpien ajattelijoiden joukkoon. Ajattelusi on kuin katkokävelyä, lause sieltä toinen täältä ja joiden alkuperä, lähde on täysin kadonnut; se missä asiayhteydessä on sanottu näin ja kuka on sanonut ja missä merkityssuhteessa se on muuhun siitä tai tuosta asiasta sanottuun.

      Sinä et keskustele kenenkään kanssa vaan esität kiveen hakattuja väitteitäsi tai kuvitelmiasi jankuttamalla.

 6. 6

  Shokkissa sanoo

  Aika järkyt tulorajat perheenyhdistämiselle.
  Vaimoni on ulkomaalainen ja tuloni ovat nettona hieman alle noiden rajoitusten. Silti mielestäni palkkani on keskitasoa tai jopa sen ylärajoilla.

  Jos olisin tullut itse suomeen ulkomailta, en olisi siis saanut tuoda vaimoani koskaan maahan huolimatta hyvästä työpaikastani – hyvästä siis tällaiselle kantasuomalaisellekin. Ulkomaalaistaustainen ei helposti vastaavaa työtä löydä.

  Mitä hallituksemme oikein ajaa takaa?

 7. 7

  Petri S sanoo

  Vanhan mietelmän mukaan ”viisas ei ken virheitä ei tee; viisas virheen huomaa ja oikaisee.” Kyllä meillä on sitten viisas hallitus, suoranainen Viisasten kerho.

 8. 8

  hepa-60 sanoo

  Timo Soini piti Mäntylän peruutusta suurena voittona ja nimenomaan perussuomalaisten suurena ansiona.Eli ensin Mäntylä esitää leikkauksia ja puolustaa niitä eduskunnassa tuntitolkulla kaikkia vastustavia kantoja vastaan.Sitten lopulta vetää esityksensä pois.Montako kertaa takin pitää kääntyä,jotta tiedetään mitä lopultakin ajatellaan.Nolottaa,että tämmöinen Soini on mukana politiikassa ja tekee siitä entistäkin epäluotettavampaa,varsinainen peluri.

  • 8.1

   167-176 sanoo

   Soini varmaan kiittää myös sellaista joka uhkaa antaa hänelle selkäsaunan mutta ”armollisesti” peruu sen.

   Päätös järjettömän päätöksen perumisesta on silti hyvä.

 9. 9

  mieli pide sanoo

  En usko että hallitus teki päätöksen eläkeläisten
  takia

  veikaan että näitä asuntoja vuokraavien

  yhtiöiden lopparit ovat nää asumistuen laskemiset

  saanut estettyä

  koska nämä suorat tulon siirot vuokran antaja esim VVO Sato ymm vähentäisi niiden yritysten katetta

  hallituksen asunto politikka noin muuten on luokatoman huonoa mielumin nostetaan asumistukea *suora tulon siirto vuokran antajalle yhteiskunan verovaroista*
  kun että yritetäisiin laskea asumisen kustanuksia samalla valtion kustanuksia

 10. 10

  Hemuli sanoo

  Hmmm…
  Ei tuo 2600 € todellakaan ole mikään uusi juttu. Timonen tietää takuu varmasti, että itsensä (perheensä) elattamisvelvollisuus on jo nyt työperäisen oleskeluluvan ehdoissa.
  Miksi ihmeessä TYÖTÄ tekevälle pitäisi olla tiukemmat ehdot kuin jo muistakin eduista nauttivalla surffarilla?