Askelmerkit hukassa

Kolmen ässän hallitus on hyvä esimerkki siitä, miten päätöksiä ei pidä tehdä vain näyttääkseen jämäkältä päätöksentekijältä. Vanha kansanviisaus tietää millaisia lapsia hätäilemällä syntyy ja hallitus on ennättänyt synnyttää niitä lapsia lyhyessä ajassa monta.

Syyskuussa hallitus aikoi poistaa sunnuntai- ja ylityökorvaukset, mutta kätilöt saivat pääministeri Sipilän muuttamaan mielensä. Samoihin aikoihin päätettiin leikata roimasti eläkeläisten asumistukea ja siirtää toimeentulotukiluukulle suunnilleen 200 000 uutta asiakasta. Nyt hallitus on päättänyt perua tämänkin leikkauksen ja hyvä niin. Tähän ei taidettu tarvita kätilöitä, vaan opposition ja asiantuntijoiden kertomat kylmät numerot riittivät.

Ei muniminen vielä tähän jää. Seuraavaksi hallitus aikoo kiristää turvapaikan saaneiden mahdollisuutta perheenyhdistämiseen, koska se tähän asti on ollut ”melko helppoa”, kuten sisämisteriön osastopäällikkö on laitettu sanomaan. Suomi kun on muka  soveltanut EU:n perheenyhdistämisdirektiiviä vain osittain.

Tämähän ei pidä paikkaansa, vaan Suomi on noudattanut direktiiviä tarkalleen oikein. Direktiivi määrittelee miten perheenyhdistäminen on minimissään hoidettava, mutta sallii myös direktiiviä lievemmän käytännön. Se sanotaan direktiivin sivulla 3 ihan selkeästi:

Tämä direktiivi ei vaikuta jäsenvaltioiden oikeuteen antaa tai pitää voimassa säännöksiä, jotka ovat suotuisampia.

Ei perheenyhdistäminen niin hirveän helppoa ole ollut tähänkään asti. Hakemuksen on voinut panna vireille vain ulkomailla asuva itse, Suomessa hakemusta ei ole voinut tehdä. Tämän saisivat muistaa kaikki ne, jotka aina vouhottvat niistä parrakkaista ankkurilapsista. Lisätietoja voivat halukkaat lueskella vaikkapa Migrin sivuilta.

Mielenkiintoisia tulevaisuudennäkymiä avaa aiottu vaatimus vähintään 2 600 euron nettotuloista. Hallitus siis aikoo ihan noin vain kieltää yhdeltä ihmisryhmältä perhe-elämän, jos perhe ei hallituksen mielestä ansaitse tarpeeksi. Seuraavaksi voidaankin sitten ruveta etsimään muita alle 2 600 euroa nettona ansaitsevia ja kieltää heidän perhe-elämänsä kansantaloutta rasittavana. Sattumoisin tuo 2 600 onkin sama summa, jonka alle ansaitsevia eräs edellisen hallituksen kokoomusministeri ei uskonut edes olevan olemassa.

Eivätpä tainneet tässäkään suorituksessa askelmerkit olla kohdallaan, vaan todennäköisesti joudutaan ottamaan takapakkia ja uusi vauhti. Päätöksiä tehdään jatkuvasti ilman vaikuttavuusarviointia, selvityksiä ja taustatietoja ja kun niitä joku viisaampi hallitukselle kertoo, niin sitten hallitus perääntyy. On tietysti hyvä että perääntyy, mutta ei tämä taapertaminen erehdyksestä toiseen kovin kummoista kuvaa hallituksen kyvyistä anna.

Ei riitä, että haluaa näyttää pystyvänsä tekemään päätöksiä. Päätösten takana pitää olla myös kunnon harkintaa ja ennen kaikkea oikeaa tietoa.

 

Kommentit (20)
  1. saila sillanpää
    16.11.2015, 10:13

    Kannattaa muistaa myös, että kolmikko Sipilä, Stubb, Soini on melko kokematon toimimaan hallituksessa ja etsimään linjauksia päätöksiin

    1. lihaa syövä valkoihoinen heteromies
      16.11.2015, 11:24

      Niinpä. Joko hallitus touhottaa osaamattomuuttaan, tai sitten tietäen että ei osaa haluaa antaa toimeliaan kuvan ”maahanmuuttokriittisille” kannattajilleen ja muillekin. Ei kaiken tarvitse mennä aina kohdilleen, ja jokainen tekee joskus virheitä, mutta tämä hallitus on kuutamolla kuin lumiukko. Oppositiolla onkin tärkeä tehtävä minimoida suuremmat vahingot, sen mukaan kuin kykenee. Muuten, kuulun ihan sattumoisin tuohon alle 2600 ansaitsevien ryhmään, bruttona tai nettona. Sitten jos käy niin että tuo hölmöys tulee voimaan, on hyvä tasavertaisuuden nimissä ulottaa myös meihin ei-turvapaikan hakijoihin kaikkia luuseritoimenpiteitä. Tästähän Sakukin on hyvin puhunut täällä. Varsin näppärää näin sote-uudistuksen ”tehostamistoimenpiteiden” välttämättömyyden aikana… Juice sanoikin biisissä että ”rikkaat elää pahalla, rikkaat elää hyvällä, köyhät ne vaan räpeltää rahalla.”

      1. ”Muuten, kuulun ihan sattumoisin tuohon alle 2600 ansaitsevien ryhmään, bruttona tai nettona. Sitten jos käy niin että tuo hölmöys tulee voimaan, on hyvä tasavertaisuuden nimissä ulottaa myös meihin ei-turvapaikan hakijoihin kaikkia luuseritoimenpiteitä. ”

        Juuri näin! Tulonsaajatilastoista käy selville, että 70% suomalaisista tulonsaajista ansaitsee alle 2600 euroa kuukaudessa. Ja palkkojen, eläkkeiden ja etuuksien leikkauksia on tulossa.

  2. Eikö persut tätä yrittäneet jo joskus ammoin ehdottaa? Johan se silloin todettiin perustuslain vastaiseksi. Vai muistanko nyt ihan omiani?

    1. Tarkoitan siis tuota perheenyhdistämisen tulorajaa?

    2. Toimeentulorajaa on tähän asti sovellettu, jos Suomessa asuva perheenyhdistäjä on tullut tänne työn tai opiskelun perusteella. Turvapaikan saaneen tai Suomen kansalaisen perheenjäsenen kohdalla ei ole edellytetty. Eli tässä tavallaan on jo olemassa eriarvoinen kohtelu. Sen sijaan luulen, että tästä tulee vielä soppa siinä mielessä, että toimeentulon vaatiminen kategorisesti voi nimenomaan suojelua saaneiden perheenyhdistämisen kohdalla törmätä perhe-elämän suojaan, joka on kv. sopimuksilla taattu. Eli käy niin, että hallinto-oikeudet tulkitsevat että edellytys on kohtuuton heidän kohdallaan, ja se jää kuolleeksi kirjaimeksi. Työn perusteella asuvan kohdalla se ei ole ollut niin kohtuuton, koska työn perässä muuttanut on tullut maahan omasta tahdostaan eikä olosuhteiden pakosta ja hänen oletetaan muutenkin saavan tuloja oleskelunsa perusteeksi.

Kommentointi suljettu.