Tervetuloa todellisuuteen

Olen jo vuosia sanonut, että palkattoman työn todellisuuteen herätään vasta sitten, kun se sattuu omalle kohdalle. Ihmiset tuntuvat olevan vilpittömän hämmästyneitä, kun heille tarjotaankin vain palkatonta työtä:

12274279_1635573763376358_4471588240780331621_n

Herätkää jo viimeinkin. Laki kieltää kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun nimellä tapahtuvan palkattoman työvoiman käyttämisen palkkatyötä korvaavaan työhön, mutta siitä ei piitata. Lakia on helppo olla noudattavinaan, kun puhuu kauniisti työllistämispalveluista ja tuetun työllistämisen työpaikoista, vaikka niistä töistä ei ole pienintäkään aikomusta maksaa palkkaa. Ei nyt eikä tulevaisuudessa.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa Espoon kaupungin verkkosivu, jonka mukaan kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu ovat työllistymistä ja niihin pääseminen on suoranainen etuoikeus.

espoo 1

Ja entäpä sitten tämän etuoikeuden sisältö? Se on pääosin palkatonta työtä, jolla korvataan palkkatyötä vastoin lakia. Palkatonta työtä voi päästä tekemään vaikkapa pesulaan tai fillaripajalle.

espoo 2

Palkatonta työtä voi päästä tekemään myös kierrätyskeskukseen ja suunnilleen kaikki maamme kierrätyskeskukset pyörivät täysin palkattoman työvoiman varassa. Espoo ei tee poikkeusta, tarjolla on niin myymälätyötä, työkokemusta edellyttävää huonekalujen verhoamista, tavaroiden vastaanottoa kuin siivoamistakin.

espoo 3

Varsinaiset helmet löytyvät sivun lopusta. Kuntouttavana työtoimintana voi päästä palkatta purkamaan sähköromua, liukuhihnatyöhön kokoonpanotehtäviin, puuverstaalle tekemään veneitä, remontti- ja talonmieshommiin, ompelutöihin ja pyörittämään kahvilaa. Ja muistakaa, että kaikki tämä tapahtuu palkatta, pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Työsuhdetta ei ole eikä tule, eläketurvaa tai lomaoikeutta ei kerry.

espoo 4

Mikäs tässä on vialla, niinkö joku vielä kysyy? No se, että koko touhu on vastoin lakia. Kuntouttava työtoiminta on lain mukaan tarkoitttu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapalveluihin. Työllistämistoimenpiteillä ei saa korvata mitään palkkatyönä tehtävää työtä. Niillä ei myöskään saa vääristää kilpailua.

kuty-ilman-oikeutta

 

Miksi lakia sitten saa rikkoa näin avoimesti? Siksi, että kukaan ei piittaa. Kuntien päättäjistä suurin osa ei tiedä mitä heidän kunnassaan tapahtuu tai sitten he uskovat kaikki kauniit puheet työllistämisestä. Ällistyttävän monet kuntapäättäjät luulevat vieläkin, että työllistäminen tarkoittaa oikeaa palkkatyötä. Kun heille lisäksi puhutaan säästöistä kuntien maksuosuudesta työmarkkinatukeen eli sakkomaksuista ja vihjaistaan sohvalla lojuvien aktivoinnista, niin he nyökyttelevät päätään jämäkästi kulmiaan rypistellen. Nyt on oikea meininki, työ on parasta sosiaaliturvaa.

Lakia valvovat viranomaiset eivät piittaa. Työttömyysluvut ovat niin hirveät, että niiden kaunistelemista varten on luotu valtava koneisto. Se työllistää kaiken maailman työllistämiskoordinaattoreita ja työnohjaajia, jotka ainoina joukosta saavat palkkaa.

Ja ennen kaikkea kansalaiset eivät piittaa ennen kuin työttömyys sattuu omalle kohdalle. Kun työttömäksi joutunut tähän asti korvaamattomaksi itsensä kuvitellut tarttuu ”työtarjoukseen” ja huomaa tarjolla olevan vain palkatonta työtä, niin parku on suuri. Eihän tässä näin pitänyt käydä, ne palkattomat työthän piti olla vain luusereille, niille sohvilla makaaville syrjäytyneille.

Ei, kyllä ne nykyisin ovat kaikkia varten. Sitä mukaa kuin yt-neuvotteluissa potkitaan ihmisiä ulos, niin nämä rosvopajat työllistävät heidät mielellään palkatta.

Kommentit
 1. 1

  child.of.the.oil sanoo

  Hei Saku. Hyvää tekstiä. Meikäläisestä alkaa tulla fani. Ennustettavissa on että tästä kuvailemastasi toiminnasta tehdään porvareiden toimesta ennen pitkää laillista. Sitä ennen on ryhdyttävä toimiin. On järjestäydyttävä Vallankumousta varten! Eläköön Vallankumous!

  • 1.1

   keke sanoo

   ”kuvailemastasi toiminnasta tehdään porvareiden toimesta ennen pitkää laillista. ”

   Mikäpä kiire tuollaisella on kun käsittääkseni mitään sanktioita laki ei tarjoa näille moderneille orjanvälittäjille tai orjuuttajille.

   Mitä porvareihin tulee niin kyllä tässä sopassa on syvällä lusikat niin vasemmistolaisilla puolueilla kuin ammattiliitoillakin.

   ”On järjestäydyttävä”

   Niin olisi mutta jätetään se vallankumous vielä hetkeksi jos vaikka lähdettäisiin niinkin radikaaleista ajatuksista kuin oikeudesta palkkaan. Tuossa olen viimeaikoina seuraillut Postin työtaistelua. Suurin huoli kansalaisilla tuntuu tulevassa lakossa olevan se että postityöntekijät ovat liian ahneita ja vaativat liikaa palkkaa*. Meitä tuskin tästä voitaisiin syyttää ja varmaan se meidän tuleva suurlakko saattaa saada jopa sympatiaa osakseen. Olkoonkin että sinne on vielä paljon matkaa kun merkittävää ammattiliittoakaan ei ole vielä pystyssä olkoonkin että muutamia yrityksiä aiheen ympärillä on ollut.

   *keken mielestä Kusti ei todellakaan saa liikaa palkkaa polkemisestaan

   • 1.1.1

    child.of.the.oil sanoo

    Hei Keke. Hopotan Vallankumouksesta sen vuoksi että se on kiva ja samalla mahtava termi ja voi pitää sisällään melkein mitä tahansa. Sanalla sanoen Vallankumous näyttää komealta, sanottuna tai kirjoitettuna. Makustelkaa sitä toki suussanne. 😀 Vallankumouksen historiasta voimme oppia että ne tulevat noin 150 vuoden sykleissä. Siis juuri sopivan pitkissä että edellisen ihmiskunta ehtii unohtaa.

    • 1.1.1.1

     child.of.the.oil sanoo

     Vallankumoukseen on lähdetty kautta aikain nälän ajamina. Nyt lahtareilla näyttää olevan tarkoitus maksaa ruokarahaa, ilmeisesti väistämättömän siirtämiseksi tulevaisuuden hämärään. Lahtarit pelaavat siis aikaa. Vallankumous on kuitenkin väistämättömästi edessä sillä meitä ja elämäntyyliämme uhkaa talouslaman lisäksi myös eräs toinen väistämätön ja lopullinen uhka.

     • 1.1.1.1.2

      keke sanoo

      Nimimerkistä Sherlockin hoksottimillani veikkaisin että uhkana on joko a) energiakriisi b) ympäristö tuho tai c) hillitsemätön maahanmuutto jostakin öljymaasta

     • 1.1.1.1.3

      Pöllö sanoo

      Muista toki, että vallankumous voi myös syödä omat lapsensa. Ehkäpä sinutkin talutetaan hirtettäväksi tai mestattavaksi siinä vallankumouksessa.

 2. 2

  T. K. Lehtinen sanoo

  Lakia ei noudateta, koska jo kommenttikentissä kansalaisetkin ilmaisevat mielipiteenään, että työttömän on oltava nöyrä ja kaikki mitä kannetaan eteen, on kultalautasella. Helppo on poliitikon ja päättävän virkamiehen peesata ”tätä halutaan” No, kuka haluaa lautasellisen paskaa, en minä ainakaan.
  Työnsaantia tukeva koulutus noudattelee samaa linjaa: siivooja, lähihoitaja yms. Mitäs jos haluankin sairaanhoitajaksi… Joo, joo yhteiskunnan tehtävä ei ole syytää rahaa tämmöiseen…
  Miksi sitten sallittuja ammatteja ovat em.? Sitähän voi miettiä.
  Omalta kohdaltani en kuitenkaan valita, sillä kohdalleni on osunut hienoja virkamiehiä. Minulla on mahdollisuuksia suunnitelmani perusteella ja kiitos siitä kuuluu hienolle virkamiehelle ja omalle kokemukselleni luottamustehtävissä. Mutta kuka oikeasti auttaa nuorta ja kokematonta, tai vanhempaa ja omista velvollisuuksistaan ja oikeuksistaan piittaamatonta? Olisiko aika miettiä työttömille omaa luottamusmiestä, joka siis oikeasti toimii?

 3. 3

  Helluby sanoo

  Saku, mitäpä jos menisi tuollaiseen ”työhön”, siis ihan terve ihminen, jolla on viimeksi ollut ihan normi työsuhde, ihan oikeine palkkoineen, lisineen ja silleen, ja kun sitten olisi aikansa tehnyt jotain ihan oikeaa ammattitaitoa vaativaa työtä, niin haastaisi oikeuteen? Työlainrikkomisesta, tms, mikä sitten lähinnä sopisikaan? Tai siis kansankielellä maksamattomista palkkasaatavista.

  Olisiko mitään mahdollisuuksia kanteen menestymiselle?

  • 3.1

   Jan sanoo

   Ai mitäpä jos menisi? Siellähän niitä on jo työ(kokeilu)paikat täynnä.

  • 3.2

   Joni Pelkonen sanoo

   Se olisi pitkän pitkä prosessi. Ensimmäisenä tapaus menisi työvoimalautakuntaan, poliittisesti valituista jäsenistä koostuvaan kumileimasin-lautakuntaan, joka antaa aina virkamiehen suositteleman päätöksen. Ja virkamiehen ”suositus” on tietysti aina työnantajaa suosiva. Päätöksestä voi valittaa, no valitus menee saman lautakunnan ratkaistavaksi eikä tietenkään muutu. Tässä vaiheessa aikaa on kulunut jo ainakin puolisen vuotta. Vasta sitten alkaa asian käsitteleminen oikeudessa. Se tietysti maksaa rahaa ja vastassa on sama virkamies joka esittelee lautakunnan päätöstä perusteluineen oikeuden virkamiehille. Kansalainen pärjää vain, mikäli kykenee esittämään asiansa samalla ammattitaidolla kuin tuo virkamies. Aika heikoilla ollaan. Ja päätöksestä tietysti valitetaan jos se ei virkamiestä miellytä. Hänellehän oikeuden käyminen on ilmaista, hän saa siitä peräti palkkaa.

   Joten, oikeutta voi saada, jos näkee valtavasti vaivaa ja on valmis odottamaan vuosia. Aika harva jaksaa.

   • 3.2.1

    Helluby sanoo

    Joni Pelkonen. Ei, ei ja ei. Älä nyt sotke mitään lautakuntia tähän. Siis näin: menet eli ”saat” tällaisen työtoimintapaikan. Olet siellä työssä. Tulee ”palkkapäivä”. Et saa sitä palkkaa, mitä yleisesti ko. työstä ns. vapailla työmarkkinoilla maksetaan. esim. pesulatyöntekijälle. Viet asian eli saamatta jääneet palkat käräjäoikeuteen. Käräjäoikeudessa esität vaatimuksen ja vaadit työnantajaa maksamaan sinulle maksetun ( työmarkkinatuki × 9,-/työpäivä) ja maksamatta jääneen (siis jotain 1200-1500,-) palkan välisen erotuksen. Siis ymmärrätkö mitä tarkoitan? Työnantaja vaatii minulta työsuoritusta, kuntouttavasta työstä, eikä mitään ”työhön tutustumista”. Tällöinhän syntyy työnantajalle velvoite palkanmaksusta. Eikö? Joni Pelkonen, Saku Timonen?

    • 3.2.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Yksi keino olisi haastaa vaikka se pesula oikeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ja vaatia myös saamatta jäänyt palkka. Onhan julkisuudessa kerrottu tapauksista, joissa esim. ravintolatyöntekijöille on maksettu huoimattavasti alle alan TES:n mukaista palkkaa ja aina on tullut tuomio.

     • 3.2.1.1.1

      Helluby sanoo

      Kiito Saku, jotain tällaista minäkin olen ajatellut. Jos kuntoutajalta vaaditaan normityöpanosta, tulee siitä maksaa normipalkkakin.

 4. 4

  LL sanoo

  Ylen sivuilla oli ansiokas juttu toimeentulotuen alikäytöstä. Sen mukaan sosiaalipuolen virkamiehet ja johtotaso näkee asian todelliset ongelmat, mutta Te-toimistojen johtoporras kokee ainoaksi ongelmaksi työttömyysetuuksien väärinkäytön. Asenteissa on iso ero asiakasta, työtöntä kohtaan.

  Tässä tuli hiljan puheeksi Te-toimistojen kirjavat käytännöt (eri paikkakunnilla) ihmisten kanssa, jotka joutuvat asioimaan niissä. Käytännössä olen itsekin ollut yli 5,5 yhtäsoittoa työtön, mutta aina välillä olen ollut töissä (osapäiväisesti, 9eurolla/pvä ja palkatuella + opiskellut). Hallintobyrokratian määrästä ei jaksa edes enää puhua.

  Aika monilla, joita asia ei koske, on harhainen käsitys Te-toimistojen palveluista. Ne eivät välitä työpaikkoja. Ne välittävät ainoastaan halpatyövoimaa ja tuuppaavaat työttömiä palkattomiin töihin tai ”itsetuntemuspuuhastelu” kursseille (kouluttajat ja kurssittajat saavat hyvät liksat). Te-toimistoon ei enää saa mennä. Kun työtön astuu ovesta sisään, hänet ajetaan ulos. Otamme yhteyttä, jos tulee asiaa, sanotaan. Soita virkailijalle, sanotaan, ja voi mennä useampi päivä että saa yhteyden (joka ei johda välttämättä mihinkään).

  Työttömyysetuuden saamisen ehto on työttömäksi työnhakijaksi ilmoittatumisvelvollisuus ja työllistymissuunnitelman teko yhdessä virkailijan kanssa. Vasta sitten voi alkaa odotella työvoimapoliittista lausuntoa, joka tarvitaan työttömyysetuuden saamiseksi. Aika moni on jo joutunut siihen tilanteeseen, että on ollut pakko hakea toimeentulotukea, kun ei ole päätöksiä työttömyysetuudesta tai silloin kun eri hallintokunnat (kela, työttömyyskassa, sosiaalitoimisto) ovatkin eri mieltä keskenään hakijan oikeudesta saada jotain etuutta.

  Työttömän kiristäminen tämänkaltaisessa tilanteessa on helppoa, hädänalaisen ihmisen jymäyttäminen kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun onnistuu vaivattomasti. Mitä tämä toiminta muuta on kuin hädänalaisten hyväksikäyttöä?

  • 4.1

   keke sanoo

   ”Aika moni on jo joutunut siihen tilanteeseen, että on ollut pakko hakea toimeentulotukea, kun ei ole päätöksiä työttömyysetuudesta tai silloin kun eri hallintokunnat (kela, työttömyyskassa, sosiaalitoimisto) ovatkin eri mieltä keskenään hakijan oikeudesta saada jotain etuutta.”

   Sen verran tähän heitän että itse ainakin haen toimeentulotukea siihen työttömyysetuuden päälle joka tehokkaasti sitten onkin se ensimmäinen kannustinloukku siinä että kantsiiko jotain pikkuhommaa ottaa vastaan.

   Toinen tällainen tosielämän tapaus oli sellainen että kun asumistukea joskus haettua niin siinä päätöksessä sitten kesti. No ei muuta kuin sosiaalitoimistoon hakemaan sitä massia että vuokrat saa maksettua nää menee mulla jo rutiinilla. Siinä kävikin sitten niin että sosiaalitoimisto teki päätöksen että sitä toimeentulotukea myönnetään ~300€/kk sekä takautuva asumistuki maksetaan suoraan sosiaaltoimistoon ja valitusaikaa päätöksestä olisi se vakio 3kk. Hieno homma sai vuokrat makseltua päätöstä odotellessa lisäksi aattelin että sama se vakio summa kai noista jää kumminkin käteen kun liitonrahoilla ei tässä taloudessa loisita.

   Lopulta sitten se asumistuen päätös saapui 8kk odottelun jälkeen. Ei siinä asumistuen määrä olikin 480€/kk ja se takautuvasti maksettiin sitten suoraan sosiaalitoimistoon. Hieno homma halvemmalla olisin päässyt ottamalla pikavippiä mutta minkäs teet kun tuo asumistukitouhu on aikamoista lottoamista, ei ikinä oikein tiedä mitä oikeasti kolahtaa tilille. Oli varmaan melkoinen joulu siellä sosiaalitoimistossa kun kerrankin jäi kunta voitolle työttömän elättämisessä. Tiedä sitten paljonko sitä paperityötä tehty tämänkin eteen.

   • 4.1.1

    Tupu sanoo

    Ei sosiaalitoimi saa periä takaisin yhtään senttiä enempää kuin ovat myöntäneet. Toki koko takautuva asumistuki maksetaan sosiaalitoimelle, mutta sosiaalitoimen pitää tilittää myönnetyn toimeentulotuen ylittävä summa viivyttelemättä asiakkaan tilille.

    Eli kunta ei voi jäädä voitolle.

   • 4.1.2

    Mårran sanoo

    Nyt en ihan ymmärrä. Minäkin olen useasti hakenut ja saanut toimeentulotukea sillä aikaa, kun odotan jotain päätöstä Kelasta, ja kun Kelan päätös on tullut, niin takautuvasti maksetuista tuista on sitten aina mennyt suoraan sossuun se osuus, minkä sossu on päätöstä odottaessani maksanut mulle toimeentulotukea. Mutta siis vain sen verran, ei koskaan senttiäkään enempää, vaikka Kelasta olisikin tullut enemmän rahaa.

   • 4.1.3

    keke sanoo

    Tupu, Mårran täällä heittävät että sosiaalitoimen olisi pitänyt minulle(perheelleni) maksaa tuo ~180€/kk takaisin? Mikä lie totuus? Mistä köyhä voi tämän tarkistaa? Kuka korvaa ja ennen kaikkea mikä pykälä tämän takaa?

    Taivahan tosi että näin on päässyt tapahtumaan keken kohdalla ja että asumistukimassit ovat jääneet kunnan käsiin. Valitusaika lienee jo umpeutunut, mutta jos joku pykälä tälle löytyy niin veikkaisin että joku toinen keke olisi varmaan todella iloinen tiedosta jos hänellä on sama tilanne juurikin nyt päällä ja on epätietoinen tällaisesta pykälästä.

    Poikkeuksella nimim: Show me the money sossu

    • 4.1.3.1

     167-176 sanoo

     ” jos joku pykälä tälle löytyy niin veikkaisin että joku toinen keke olisi varmaan todella iloinen tiedosta”
     Mitähän siinä alkuperäisessä takasinperintäpäätöksessä lukee? Onko sitä noudatettu? Ei sellaista päätöstä voi laillisesti edes tehdä että sossu voi takaisnperiä enemmän mitä on maksanut.

     Ellei päätöstä ole noudatettu ja sossu ei ole tilittänyt ylimääräisiä rahoja niin sitten voisi aloittaa vahingonkorvausvaatimuksella ja mahdollisesti rikosilmoituksella. Virkarikos vanhenee aikaisintaan 5 vuodessa.

     • 4.1.3.1.1

      keke sanoo

      ”Mitähän siinä alkuperäisessä takasinperintäpäätöksessä lukee?”

      Siis se lukee siinä joka kuukautisessa toimeentulotukipäätöksessä. Tyyliin se oli että ”takautuva asumistuki maksetaan suoraan sosiaalitoimistoon”.

     • 4.1.3.1.2

      Kuunari sanoo

      Kekelle tiedoksi, että vastaavaa tilannetta juuri selvittelin soittelemalla pitkin kaupunkia: sosiaalitoimisto voi periä ylimääräistä esim. niin, että perii useammasta eri etuudesta takaisin samaa summaa ja etuuden myöntäjät ehtivät kaikki maksaa sen sosiaalitoimiston perintäyksikköön. Tämän jälkeen perintäyksikkö kuitenkin palauttaa liikaa maksetun summan suoraan sille tilille, jolle toimeentulotukikin on aikanaan maksettu. Eli kyllä, perheesi tililtä pitäisi löytyä sossun liikaa perimä palautussumma.

   • 4.1.4

    LL sanoo

    ”Oli varmaan melkoinen joulu siellä sosiaalitoimistossa kun kerrankin jäi kunta voitolle työttömän elättämisessä. Tiedä sitten paljonko sitä paperityötä tehty tämänkin eteen.”

    Pikkujoulut olivat poikkeuksellisen komeat. Tulostavoite oli saavutettu, menestyksekkäästi.

 5. 5

  Merja sanoo

  Minä en näe mitään muuta keinoa kuin olla osaamatta ja oppimatta sitä työtä, johon on painostettu ”kokeilemaan” tai ”kuntoutumaan”. Jos minä en työpanoksestani mitään hyödy, ei siitä hyödy kyllä työnantajakaan.

  • 5.1

   Merja sanoo

   Sen lisäksi tietysti, että tätä asiaa täytyy pitää esillä mahdollisimman paljon. Eräänlaista italialaistyylistä lakkoilua siis.

 6. 6

  Myy sanoo

  Jos kuntouttava työtoiminta olisi lähtökohtaisesti vapaaehtoinen palvelu, johon voi mennä, jos tuntee siihen tarvetta tai
  jos työkokeilu olisi lähtökohtaisesti myös vapaaehtoista ja rajattu uuteen ammattiin tutustujille tai vaihtajille
  tai jos työharjoittelu olisi lähtökohtaisesti palkallista ja tarkoitettu ainoastaan alan opiskelijoille, niin voisivatko nämä olla silloin hyväksyttävissä?

  Pakkokeinoin ei koskaan ole saatu mitään rakentavaa aikaiseksi. Yhteiskunnallinen pakkoaktivointi on ajatuksena karmaiseva, varsinkin kun sen takana piilottelee muka hyväätarkoittava perustelu. Koko idea on läpimätä, koska tuon hyväätarkoittavan ajatuksen mukana sallitaan avoimesti työttömien hyväksikäyttäminen silmää räpäyttämättä.

  En usko, että asioihin tulee suurtakaan muutosta, koska nykyhallitus on täynnä oikeistolaisia ja/tai idiootteja, sekä työministerinä heikkoälyinen. Päinvastoin, hallitusohjelman mukaan työttömiä on aktivoitava lisää ja tuista tehtävä entistä vastikkeellisimpiä. Kohta ilmaistyö saliitaan avoimesti myös yrityksiin Suomen kilpailukykyyn ja Saksan malliin vedoten.

  Ainoa keino on tapella vastaan kieltäytymällä ja tekemällä tästä prosessista mahdollisimman julkista. Tärkeää on myös vedota työntekijöihin, koska tuskin kukaan on turvassa. Liittojen pitäisi myös nyt viimeistään herätä.

  • 6.1

   keke sanoo

   ”niin voisivatko nämä olla silloin hyväksyttävissä?”

   Eivät voi. Ensinnäkin opiskelunyhteydessä tapahtuvaa työharjoittelua ei pidä sekoittaa työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Toisekseen mikäli joku nyt haluaa välttämättä tehdä vapaaehtoistyötä niin antaa hänen tehdä sitä. Huolehtikoot sitten vakuutuksistaan ja mahdollisista palkkioistaan työnantajansa kanssa. Jos valtio haluaa hommaa tukea niin maksakoot sitten vaikka työnantajalle pitkäaikaistyöttömän palkkaamisesta ja palkka maksetaan sitten TES:n mukaan.

   ”Pakkokeinoin ei koskaan ole saatu mitään rakentavaa aikaiseksi. ”

   No ompas. Kyllä se Roomakin rakennettiin pakkokeinoin. On jotenkin surkuhupaisaa miten vaikea joillekkin ihmisille on hyväksyä se seikka että länsimaissa käytetään orjatyövoimaa ja se on kannattavaa puuhaa.

   ”Yhteiskunnallinen pakkoaktivointi on ajatuksena karmaiseva, varsinkin kun sen takana piilottelee muka hyväätarkoittava perustelu.”

   Niin joissakin kulttuureissa tätä kutsutaan ”patrionising” joka vapaasti käännettynä merkitykseltään tarkoittaa sitä että naapurin keskiluokkainen nainen tarjoaa kekelle työtä päiväksi 20 eurolla, koska ”hyväntekijähän minä tässä olen kun jäjestän kekelle tekemistä ja puutarhakin siinä samalla näyttää kivalta”. Sitä pidetään varsin sikamaisena käytöksenä jossa riisutaan sen toisen ihmisarvo täysin pois. Valitettavasti Suomessa tällä tavoin ei asiaa koeta ehkäpä se johtuu vuosisataisesta orjamentaliteetista mikä tätä kansaa vaivaa.

   ”En usko, että asioihin tulee suurtakaan muutosta, koska nykyhallitus on täynnä oikeistolaisia ja/tai idiootteja, sekä työministerinä heikkoälyinen. ”

   Ei edelleenkään pidä unohtaa niitä vasemmistolaisia toimijoita tämän systeemin rakentajina. Saatikka siellä poliittisella spektrumilla olisi toimijoita järjestelmää vastaan yksittäisiä Timosia lukuunottamatta.

   ”Kohta ilmaistyö saliitaan avoimesti myös yrityksiin Suomen kilpailukykyyn ja Saksan malliin vedoten.”

   Miten niin kohta? Itse tuossa pläräsin vanhoja työsopimuksia niin ensimmäinen työharjoittelupaikkani oli yksityisessä firmassa vuonna 1995.

   ”Tärkeää on myös vedota työntekijöihin”

   Tärkeintä on vedota niihin työttömiin jotka kusevat kaikkien muroihin mielistelemällä ohjaajia, virkailijoita, työnantajaa ja muutenkin käyttäytymällä kapoina sen työpaikan toivossa sekä tukien menetyksen pelossa. Tälle on saatava loppu hyvällä tai pahalla. Turha sitä apua on muilta kysellä ennen kuin omat rivit saadaan suoriksi sekä muutenkin almuina saatu on täysin arvotonta.

   ”Liittojen pitäisi myös nyt viimeistään herätä.”

   Niin pitäisi mutteivat ne tee niin. Nuorisotakuu hässäkän olisi pitänyt viimeistään avata ne silmät työttömältä mitä siellä liitoissa tehdään meidän kiusaamiseksi. Mitä tässä pitäisi tehdä olisi perustaa oma liitto mutta en pidättele hengitystä sen suhteen.

   • 6.1.1

    keke sanoo

    ”yksityisessä firmassa vuonna 1997.”

    Korjataanpas tuon verran tuota ylempää

 7. 7

  Child.Of.The.Oil sanoo

  Vallankumouksen tekee puolestamme lopulta öljy poistumalla näyttävästi näyttämöltä. Alkaa tappelu siitä mitä jäljelle jää. Siihen valmistautuu nyt pääoma ja siihen pitäisi valmistautua kaikkien valtioiden kaikkien hallitusten. Ilmastonmuutoksen torjumisesta vauhkoaminen on vain tämän tosiasian verhoamista jotta paniikki vältettäisiin. Oma hallituksemme jakaa lisärahaa jemmareille ja toivoo että metsät meidät pelastaa. Tosiasiassa jemmareille jaettava raha vain kiihdyttää öljyn käyttöä ja lihottaa jemmareita. Ottakaamme siis jemmareilta omamme Vallankumouksen alettua. Metsät on jaettava tasan kun öljy loppuu. Se on ainoa keino välttää täysi kaaos. Jos lahtarit eivät tähän suostu, alkaa sota. Tilanne nyt on se että öljyä yritetään uuttaa metsien perkeistä valtavasti energiaa käyttämällä. Hallituksen kaavailuissa ydinenergia näyttelee osuutta tässä niin että ydinenergialla halutaan tuottaa biopolttoaineita. Tällä tavalla toimien kaikkea hyvää ei riitä kaikille niin kuin tähän asti. Öljy joka tähän asti on noussut maasta kuin profetiaalisesta öljyastiasta on ainetta jonka tekemiseen synteettisesti menee enemmän kuin se tuottaa. Tätä ongelmaa on yritetty ratkaista pitkään. Onnistumatta. Lahtarille jää siten oikeastaan yksi vaihtoehto itse selviytyä. Vähentää öljyn ja energian käyttäjiä. Sitä kohti ollaan menossa. Valitettavasti. Toisaalta mahdollisimman monen ihmisen olisi mahdollista selviytyä jos markkinoiden sijasta päätökset tehtäisiin suunnitellusti. Tulisi heti päättää talousdemokratian periaatteiden nostamisesta päätöksenteon ytimeen ja suunnitelmatalouden nostamisesta utopian tasolta toimivaksi utopiaksi. Olisi hienoa jos voisimme aikaansaada verettömän Vallankumouksen!

   • 7.1.1

    child.of.the.oil sanoo

    Niin. Sakun alkuperäinen otsikko on Tervetuloa todellisuuteen. Joten tämä seuraava kirjoitukseni on kyllä otsikkoa, joskaan ei niinkään aihetta sivuava. Sorry about that. Toki nämä meikäläisen ajatukset on helppo tuomita höpöpuheiksi, mutta jos ajatellaan öljyä ja sen merkitystä yhteiskunnassa sen rakentajana niin öljy on monesti yksityiskohdissa (sillä sehän ei pala pelkästään autojemme tankeissa). Ajatellaan vaikka sähköverkon kehittämistä. Vallalla on ajatus että sähkö täytyy saada kulkemaan maan alla, jotta huoltovarmuus paranisi esimerkiksi myrskytuhoja vastaan. Näin toimien sähköjohdot on kuitenkin eristettävä aivan toisella tavalla kuin ilmajohdot. Mitä seuraa jos eristettä ei enää saisikaan? Kuinka voisimme huoltaa maajohtojamme ilman öljystä tehtävää eristettä sähköjohdoissamme? Ja tämä on vain yksi esimerkki siitä ajattelusta mitä yhteiskuntien tasolla tulisi tehdä tulevaisuuden turvaamiseksi jos siis aiomme perustaa yhteiskuntamme enemmän ja enemmän sähkön varaan.

 8. 8

  AK sanoo

  Hyvä Saku! Vaihteeksi postaus jossa oli jotain pointtiakin. Jotain tällästä lukee paljon mielummin kuin somesta kaivettua shittisontaa.

 9. 9

  Juuso Marttila sanoo

  On ihan mahdollista, että kuntapäättäjät ovat tietoisia ja piittaavat. Kyse on nimittäin myös kunnan rahoista. Kunta alkaa saamaan sanktioita, kun työttömän työttömyysjakson pituus ylittää n päivää (en muista tarkaa päivälukua, 300-500 väliltä se taisi olla). Tämän sanktion voi välttää, jos työtön työllistyy TAI päätyy työkokeiluun. Kunnalle tämä on siis selvää säästöä (sen lisäksi että ne saavat työtä teetettyä palkatta).

  • 9.1

   Saku Timonen sanoo

   Kunnan maksuosuus työmarkkinatuesta alkaa 300 työttömyysäiväm jälkeen, mutta toisin kuin yleensä luullaan, se ei ole mikään sanktio. Sanktio on haitallinen seuraamus jostain virheellisestä menettelystä, mutta kunnat eivät ole tehneet mitään vihettä saati sitten rikosta. Siksi ihan aakkomaksusta puhuminen on iso virhe.

 10. 10

  jesh sanoo

  Niin, ei kenenkään tule tehdä työtä saamatta siitä rahaa. Samaan tapaan ei kenenkään tule myöskään saada rahaa tekemättä työtä.

  • 10.1

   Pätkätyötön sanoo

   Joo, siis sehän olisi oiva keino päästä työttömyydestä eroon: ei makseta työttömyys- tai muitakaan korvauksia. Yksinelävät työttömät kuolisivat nopeasti nälkään, tauteihin ja pakkaseen, kun rahaa ei tulisi mistään. Ja parisuhteessakin elävien puolisot varmasti kyllästyisivät jossain vaiheessa heidän palkoillaan loisiviin puolisoihin. (Niin, ja onhan niitä avio- ja avopareja, joissa molemmat ovat työttöminä. Siinä kuolisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla!)
   Mokomien loisten lapsistakin päästäisiin näppärästi eroon, kun lapsilisiäkään ei myönnettäisi. Toki vanhemmat voisivat pistää kakaransa huutolaisiksi vanhaan malliin ja pitkittää näin omaa sekä jälkikasvunsa elämää jonkin aikaa: vanhemmat saisivat vähän rahaa ja lapset työtä, ruokaa ja makuusijan (vähintään jostain eteisestä tai ulkovarastosta). Ei tarvittaisi työkokeilujakaan, kun ilmaiset tekijät (orjat) tulisivat näin yksityisten ja yritysten tarpeita palvelemaan.
   Pian meillä olisi vähemmän, mutta parempia suomalaisia!

   • 10.1.1

    Arttu sanoo

    Harva sitä nälkään kuolisi. Ihminen on sellainen kapistus, että kun tulee todellinen hätä niin sitten revitään ruoka sieltä mistä saadaan. Eräs keino on varastaminen niiltä joilla sitä ruokaa on. Muita keinoja on huijaaminen, huumekauppa, asekauppa, palkkamurhat. Lista on loputon.

    Osa päättäjistä ymmärtää tämän, osa ei. Loppujen lopuksi on niin, että vähäosaisille maksettavat tuet eivät ole pelkkää hyväsydämisyyttä. Tärkein syy on yhteiskuntarauha. Kun se on mennyt, ei kellään ole enää kivaa.

    • 10.1.1.1

     Aivan näin sanoo

     Juurikin näin, ei tätä hyvinvointimaata ole siksi tehty että olisimme niin helvetin hyväsydämisiä, vaan siksi että rauha säilyisi maassa. Historiasta olis hyvä nykyistenkin päättäjien vähän ottaa oppia. Uskon että on lähellä aika jolloin suomalaisen köyhän selkä katkeaa……

 11. 11

  Pipsa sanoo

  Nyt on kurkku suorana vaadittu maahanmuuttajien tukien muuttamista työvelvoitteisiksi. Jahka tämä reikäpäinen vaatimus menee läpi tarkoittaakin se myös kantasuomalaisille maksettavien tukien yhtenäistämistä sillä laki kieltää eriarvoisen kohtelun.

 12. 12

  Veera sanoo

  Voi ei! En tiennyt tälläistä olevan olemassakaan, en nimittäin opiskelijana ole vielä joutunut työttömyysasioihin perehtymään. Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskukset mainostavat avoimesti vapaaehtoistyötä, joka toki on avoimesti palkatonta ja saa ollakin, mutta en tiennyt että he ovat mukana myös väärin perustein teetetyssä palkattomassa työssä.

  Mitä tälle asialle sitten voisi tehdä? Nostaa haloo yrityksestä, kun itselle tarjotaan palkatonta työtä? Vaatia päättäjiä avaamaan silmänsä tai viranomaisia vahtimaan paremmin?

  • 12.1

   keke sanoo

   ”Mitä tälle asialle sitten voisi tehdä?”

   Siellä työpaikalla pitäisi varmaan järjestäytyä ja aloittaa työtaistelu palkan puolesta. Muut ammattiliitot voivat sitten tukitoimet aloittaa jos kokevat että jotain konkreettista pitäisi asialle tehdä. Muut voivat sitten soittaa suutaan puolesta tai vastaan netin keskustelufoorumeilla.

 13. 13

  Jamo sanoo

  Kun nyt niin paljon puhut laittomuudesta, niin kerropa kuinka TE-toimiston asiakkaalle käy hänen kieltäytyesään ”määrätystä” kuntouttavasta työtoiminnasta laittomuuteen perustuen.
  Kannatko vastuun?
  Joku saattaa uskoa sanojasi ja siltä pohjalta kieltäytyä määrätyistä toiminnoista.

  • 13.1

   keke sanoo

   ”Kannatko vastuun?”

   Ei liene Timosen tehtävä kantaa vastuita muiden tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Mitä sanktioihin tulee niin laissa lienee pykälät sekä rangaistussanktiot sitä varten jos rikkoo tai jättää noudattamatta lakia. Varmaan erikseen ne on siellä on myös määritelty niin työttömille, kuninkaille kuin plebeijoille mitä siitä seuraa jos ei määräystä oli oikeassa saatikka ei.

  • 13.2

   LL sanoo

   ”Joku saattaa uskoa sanojasi ja siltä pohjalta kieltäytyä määrätyistä toiminnoista.”
   Jamo on valinnut uransa hyvin. Saa toteuttaa luonnettaan jolle lakipykälät tai työttömän oikeusturva ovat merkityksettömiä. Eikä saa edes rangaistusta, jos vaikka vähän laittomuuksia tekeekin.

  • 13.3

   Saku Timonen sanoo

   Kieltäytyjä menettää työttömyysetuutensa ja joutuu toimeentulotuelle, jota alennetaan 20 %. Tämän olen kertonut satoja kertoja ja juuri tähän taloudelliseen kiristämiseen orjatyön ”suosio” perustuukin.

  • 13.4

   Pätkätyötön sanoo

   Jos mahdollista, säästää rahaa sen verran, että voi tapella omien oikeuksiensa puolesta kun tilanne menee sellaiseksi.

   Tämä olisi mahdollista esimerkiksi minulle, koska en ole oikeutettu toimeentulotukeen tai muihinkaan sosiaalitoimiston ”kaikille” suomalaisille tarkoittamiin tukiin. (Minulla on liikaa omaisuutta: sähkötön ja vedetön kesämökki itäsuomalaisella pikkupaikkakunnalla. Tämä siis epää minulta oikeuden ”hengissäpysymisrahaan” – toisaalta taas minun ei tarvitse tehdä tiliä, heh, omista tileistäni tai muustakaan omaisuudestani.)

   Ajattelin hiljalleen kartuttaa sen verran jonnekin säästötilille ja sukanvarteen, että myöhemmin työttömäksi joutuessani pystyn laittamaan kampoihin kunnolla TE-toimistolle. Olen jo kerran tehnyt niin – silloin työmarkkinatukeni katkaistiin kolmeksi kuukaudeksi (joutuivat maksamaan sen takautuvasti minulle kahden valituksen ja lakipykäliin vetoamisen jälkeen). Ei se herkkua ole, kaukana siitä.

   Potentiaalisia kohtalotovereitani neuvon pienimuotoisessa työtaistelussa omien kokemusteni perusteella näin: varautukaa mahdollisiin nollatuloihin laittamalla syrjään rahaa vähintään kolmen kuukauden vuokraan/vastikkeeseen, kulkemiseen (matkakortti, bensa, mikä ikinä), tuoreeseen ruokaan (maito, vihannekset) ja toistuviin laskuihin (vakuutukset, puhelin, sähkö, netti). Tämän lisäksi varatkaa säilyvää ruokaa, vessapaperia ja muita hygieniatarpeita, koska niihin ei karenssissa ollessa yksinkertaisesti ole varaa. Itselläni loppui shampoo kesken, ja pesin sitten tukkani pari viikkoa suihkugeelillä… Asumistuki on se ainoa raha, joka tulee tilille, mutta sille saattaa olla parempaakin käyttöä kuin pyykkipulverin ostaminen (odottamattomia menoja, kuten jääkaapin hajoaminen ei voi ennustaa).

   Sivuunlaittamisrahaa ei välttämättä tunnu aina olevan, jos jo nyt tulot ovat pienet – mutta uskokaa pois, nollatuloilla se yksi eurokin on kullanarvoinen. Sillä saa jo maitolitran tai parisataa grammaa tuoreita vihanneksia.

   Niin, ja hyödyntäkää ilmaisviihde kirjastoista sekä netistä (ottakaa selvää, miten Areena, Ruutu ja erilaiset ulkomaiset streamit toimivat jos ne ovat vielä tuntemattomia). On hyvä saada edes hetkeksi jotain muuta ajateltavaa kuin kuristava taloustilanne. Yöllä luultavasti uni ei tahdo tulla, kun päässä pyörii vain se, miten rahat saa riittämään. Yrittäkää rentoutua edes osittain päivisin.

   • 13.4.1

    LL sanoo

    Hyviä ja hyödyllisiä neuvoja annoit. Ovat osin tulleet jo tutuiksi. 🙂

    Komeroon kannattaa hankkia, aina kun on mahdollista: shampoota, saippuaa, vessapaperia ja muita hygieniatarvikkeita. Niihin ei ole yhtenä päivänä varaa. Eikä tiedä milloin on. Hyviä vaatteita saa kirppiksiltä (niissä on jopa hyviä merkkivaatteita), mutta alusvaatteita ja sukkia kannattaa olla omissa varastoissa. On aika ikävä lähteä näissä sääoloissa ilman sukkia ulos. Ruokaa voi kasvattaa myös itse, jos vain voi. Siinä säästää aikalailla, ruuan alvit ainakin. Juureksien säilyvyys on hyvä ja muut voi paiskata pakkaseen.

   • 13.4.2

    Päivin Pylkkerö sanoo

    Katso MOT-ohjelma suomalaisita teurastamoista Kidu ensin, kuole sitten. Jos ei hyväksy eläinrääkkäystä, niin sen jälkeen ei tee enää mieli lihaa ja pärjää ihan hyvin kasvisruualla. Suosittelen papuja proteiinin lähteeksi, ovat hyviä ja halpoja. Perästä tietenkin kuuluu, mutta kyllä maailmaan pierua mahtuu.

  • 13.5

   sauhuttelija sanoo

   Jos nuo kuntouttavat ja työkokeilut olisivat nimensä mukaisia niin osallistujat olisivat kuntoutumassa ja kokeilemassa. Jolloin useinkin käy niin henkilö ei töihin pysty. Jolloin hän on työstäkieltäytyjä ja siitä säädetty automaattinen rangaistus on toimeentulotuenkin leikkaus. ”Työstä” siis ei tarvitse kieltäytyä.
   Raippaa tulee ihan siitä, että et kuntoutunut.

 14. 14

  palkkatuki paikka *muutui* sanoo

  itselle kävi työtä hakiessa *palkkatuki paikka*
  te-toimistosta virkailian osoitus *oikea palkka työ*Tampereen kunnalta

  että työ haastatelussa todella voimakasti aletiin tyrkytämään ilmoitettua oikeaa palkkatyötä
  työkokeiluna ja haastatelu muutui painajaiseksi
  tuli huijjättu olo menikö sinne
  että mut saatais manipuloitua
  kaupunkille palkkatyön oikean työsopimuksen siaan
  9 euron ilmais
  ei oikeuksia ei mitää työehtoja ei eläkekertymää ei lomia ei palkaa
  vaihdoinko vapaaehtoisesti tohon orja sopimukseen
  en tosiaakaan
  tein valituksen te-toimistoon *harhautuksesta *

 15. 15

  Seija Vennervirta sanoo

  Tervehdys uuninpankolle!
  Kirjoitit, että suunnilleen kaikki maamme kierrätyskeskukset pyörivät täysin palkattoman työvoiman varassa. Tässä hiukan lukuja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen osalta: vuoden 2014 lopussa meillä työskenteli 475 työntekijää, joista 316 määräaikaisessa tai vakituisessa työsuhteessa ja 159 työkokeilijana, opiskelijana, avotyössä tai yhdyskuntapalvelua suorittamassa. Työsuhteista 248 oli työllisyysvaroin palkkatuettuja.

  Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus työllistää siis merkittävästi vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevia ihmisiä. Tämä näkyy myös henkilöstökuluissa, jotka vuonna 2014 olivat 8,2 miljoonaa euroa. Tukea jatkotyöllistymiseen tarjotaan ja tavoitteena on olla hyvä työpaikka, jossa osaaminen kehittyy ja voimavarat kasvavat. Henkilöstötutkimuksemme mukaan työyhteisömme vahvuuksia ovat työilmapiiri ja viihtyminen, työn mielekkyys, johtaminen ja lähiesimiestyö.

  Tarkempaa tietoa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen työllistämistyöstä, henkilöstörakenteesta ja taloudesta saa viime vuoden vuosikertomuksesta, joka löytyy netistä: http://www.kierratyskeskus.fi/yritys/historia/vuosikertomukset

  t. Seija Vennervirta Kierrätyskeskuksen viestinnästä

  • 15.1

   keke sanoo

   ”kierrätyskeskukset pyörivät täysin palkattoman työvoiman varassa”
   ”159 työkokeilijana”

   Tulit sitten oikaisemaan vielä Timosne oikeaksi. Et kai sinä nyt vaan väitä että sieltä kierrätyskeskuksesta voidaan ottaa 159 työkokeilijaa pois ilman ongelmaa? Jos voi niin miksi ette tee niin ja korjaa samalla tahriintunutta julkista imagoanne?

  • 15.2

   LL sanoo

   Yhteensä 407 työntekijää 475:stä on palkkatuettu tai täysin palkaton työkokeilija. Valtio kustantaa työntekijät, ellei nyt ihan kokonaan, niin suurelta osin. Hyvin kannattavaa toimintaa yrityksen kannalta.

   Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus on osakeyhtiö. Vuosikertomuksesta: Liikevaihto kasvoi vuonna 2014 17,2% ja tähtäimessä on omavaraisempi tulevaisuus.Tarkoituksena vähentää julkista tukea, josta suurin osa on valtion palkkatukea ja kuntien työllistämisrahoitusta.

   Lieneekö tarkoituksena kasvattaa palkattomien työntekijöiden määrää joiden avulla omavaraisuusaste saadaan nousemaan? Vai ryhdytäänkö yritystoiminnan tuottoja jakamaan työntekijöille?

   • 15.2.1

    Kuunari sanoo

    Eikös tuossa nimenomaan sanota, että tavoitteena on siis vähentää tuettuja töitä eli päästä eroon ”halpatyövoimasta”. PK-seudun kierrätyskeskuksessa työkokeilussa melko äskettäin olleena satun tietämään, että pulju satsaa aika paljon mm. työvalmennukseen ja jatkotyöllistymisen tukemiseen (esim. töissä oli erisorttista vammaista, vankilasta just päässyttä, lähes täysin kielitaidotonta jne, joille piti herraties kuinka monen ihmisen työajalla kädestä pitäen opettaa työssäkäynnin perusteita ja päihteettömyyttä, minkä lisäksi meitä vähän parempikuntoisiakin kannustettiin hakemaan töitä työajalla ja työpaikan tarjoamilla tietokoneilla, oli erilaisia koulutuksia ja kieliopetusta… notta en ihan ensimmäisenä riistosta syyttäisi, etenkin kun olen kunnon riistopesulassakin vastaavaa ”ilmaistyötä” tehnyt).

    Ja btw oman tiedotuksensa mukaan ainakaan PK-seudun kierrätyskeskushan ei maksa voittoja omistajille (jotka siis näemmä lähinnä kuntia ja HSY), vaan käyttää kaikki rahat työllistämiseen, ympäristötyöhön ja toiminnan kehittämiseen. Itse lähdin sinne työkokeiluun just siksi että pulju vaikutti tekevän hyvää eikä voittoa. Ei vielä karissut se käsitys. Mutta toisaalta, kun kunnat sen kerran omistaa ja kunnilla on oma lehmä ojassa työllisyyslukujen kaunistelussa, niin hankala sanoa tapahtuuko jossain jotain ikävääkin…

    • 15.2.1.1

     keke sanoo

     Jaa että hankala sanoa että onko jengi mielissään siellä kierrätyskeskuksella. Miksi kekellä mitään on niin erilainen kuva näistä kierrätyskeskuksista sekä SPR-konteista? Meinaan kun se kuva on nimenomaan tullut siitä kun on jutellut niiden työntekijöiden kanssa jotka ovat olleet samassa työssä kuin kekekin. Onkohan kekellä joku aura ympärillään mikä saa ihmiset avautumaan siitä palkkauksesta sekä työn miellekkyydestä vähän eri tavalla Kuunarilla? Lienee varmaan joku kekestä huokuva perusnegatiivisuus se syy kokemuksille sekä muiden työntekijöiden puheille.

     Ei sillä toinenhan vaihtoehto on se että jos joku laskettelee että:

     ”joille piti herraties kuinka monen ihmisen työajalla kädestä pitäen opettaa työssäkäynnin perusteita ja päihteettömyyttä, minkä lisäksi meitä vähän parempikuntoisiakin kannustettiin hakemaan töitä työajalla ja työpaikan tarjoamilla tietokoneilla, oli erilaisia koulutuksia ja kieliopetusta”

     niin tällaisesta kekelle tulee mieleen jokin toinen työnantaja jonka leivissä ollaan kuin kierrätyskeskus.

     • 15.2.1.1.1

      Kuunari sanoo

      Jaa’a, liekö kyse siitä, että Suomen eri kierrätyskeskukset eivät yhteisestä nimestä huolimatta mitenkään ole liitoksissa toisiinsa eivätkä millään lailla samaa organisaatiota… Itsellä kokemusta vain Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus oy:sta (uuninpankkopojan mainitsema), joka tosiaan saanut mm. yhteiskunnallisen yrityksen merkin, jota ei kovinkaan monille myönnetä: http://suomalainentyo.fi/yrityksille/yhteiskunnallinen-yritys/. (Eipä ole jäsenlistalla mitään muita kirppiksiä tai kierrätyskeskuksia äkkiseltään etsittynä.)

      PK-seudun kierrätyskeskuksella on näemmä tällä hetkellä viisi myymälää ja erilaisia ilmaisia ja maksullisia neuvonta- ja koulutuspalveluja. Kaikki Suomen muut kierrätyskeskukset ovat ihan omia juttujaan sitten, jotka pelittävät millä säännöillä pelittävät, osa varmaan yrityksinä, osa erilaisten yhdistysten alla työttömien pajoina jne. Media toki sotkee kaikki kierrätyskeskukset toisiinsa iloiseksi sekametelisopaksi.

      SPR:n konteista ei ole mitään käsitystä, miten hommat niissä toimii. Mistäkähän kierrätyskeskuksista ja konteista keke puhuu?

      En siis kiellä itse ongelman olemassaoloa, mutta tähän yhteen puljuun keskittyminen nyt vain mielestäni oli huti, koska se A) ei jaa voittoja ja on siksi vähän hassua puhua kilpailuedusta (puhumattakaan siitä, että hirveä määrä kuntoutujia tai pysyvästi alentuneella työkyvyllä toimivia ja ylipäätään usein vaihtuvia kokeilijoita ei ole muutenkaan mikään kilpailuetu verrattuna harvoihin ja valittuihin vakituisiin työntekijöihin, kuten joku muukin tuossa mainitsi ja kuten on käynyt selväksi nykyisessä työssäni, vaan rasite), ja B) käyttää paljon rahaa juuri työvalmennukseen ja tukityöllistettyjen jne jatkotyöllistämiseen ja kouluttamiseen.

      Se, kuinka hyödyllisiä nuo koulutukset ja ylipäätään työkokeilut työntekijälle itselleen todellisuudessa ovat (no kieliopetus kielitaidottomalle epäilemättä on hyödyllistä kenen tahansa mielestä), onkin sitten eri juttu. Luultavasti eivät kovin. Näissähän seuraillaan myös yrityksen omaa missiota ja koulutetaan esim. ekotehokkuuteen, joka ei kaikkien mielestä auta yhtään mitenkään yleisillä työmarkkinoilla työllistymisessä. Mutta en kyllä yrittämisen puutteesta moittisi kyseistä yritystä omien tai työkavereiden kokemusten perusteella.

  • 15.3

   Pätkätyötön sanoo

   Jos vielä kaikki nuo paikat tehtäisiin Oikeaa Palkkaa Maksaviksi Työpaikoiksi, niin vielä hienompaa. Rahaahan Kierrätyskeskuksella olisi – etenkin kun sen pitäisi olla voittoa tavoittelematon yritys:
   ”Kierrätyskeskuksista on kasvanut miljoonia euroa pyörittäviä markkinapaikkoja.

   Viime vuonna (2013) neljän keskuksen liikevaihto oli 4,7 miljoonaa euroa, kun vielä viisi vuotta aiemmin se oli 2,1 miljoonaa.”

   http://www.lansivayla.fi/artikkeli/233719-kierratyskeskuksista-on-kasvanut-miljoonien-liikevaihtoa-pyorittavia-tavarataivaita

 16. 16

  moi sanoo

  Ettei tästä puuttuisi newspeak-uutisointia, niin tässäpä heti ihan tältä päivältä. Voi että tihkuu niin hyvää asiaa (TM) ja tahtoa (TM), mutta todellisuus.. se on jotain ihan karvasta litkua se.

  http://www.talouselama.fi/uutiset/sata-yritysta-ainakin-300-tyopaikkaa-nyt-alkoi-mielenkiintoinen-ponnistus-6067054

  ”Sellossa toimivat yritykset tarjoavat työkokeilupaikkoja espoolaisille työttömille työnhakijoille.”
  * kokeilupaikkoja, ei työpaikkoja

  ”Työkokeilusta voi edetä työhön tai koulutukseen.”
  * VOI edetä, mutta oikeasti etenet vain takaisin kortistoon tai seuraavaan työkyyk..kokeiluun ja tilallesi tulee jonosta seuraava

  ”Hankkeessa kehitetään työnantajalähtöinen rekrytointimalli ja työnantajille maksuton palvelu, joka vakiintuu pysyvään käyttöön ja on helposti laajennettavissa. Uuden rekrytointimallin myötä työnantajien kynnys palkata työttömiä työnhakijoita madaltuu.”
  * PALKATA? Oikealla palkalla, vai edelleen vain rivissä karenssiuhalla marssitettuja riistettäviksi, ilmaiseksi työtä tekemään?

  ”Työkokeilut yrityksissä edistävät työttömien työnhakijoiden asemaa työmarkkinoilla. Työkokeilu saattaa myös johtaa suoraan työllistymiseen.”
  * Edistävät miten? 6kk tuolla, 6kk täällä, 12kk seuraavassa.. työKOKEILUSSA, ei PALKKAtyössä? Voisiko tällaisen uhri suorittaa vuokransakin vuokrakokeilulla, ilman rahaa? SAATTAA edistää, ei tässä todellisuudessa oikeasti edistä mitään.

 17. 17

  9e orja sanoo

  Nytkö homma iski työttömään maisteriin? Tuollaiset kusetukset on itselle ollut arkipäivää jo monta vuotta aikaisemmin. Juhlavin sanan kääntein aina joku firma hakee työntekijää palkkatyöhön, johon itsellä koulutus ja työkokemustakin. Mutta niin ikään kun aletaan lähestymään sitä, että töihin pääsisi. Niin kerrotaankin, että teidän kohdalla homma onnistui työkokeiluna, työharjoitteluna jne. Eli ilman PALKKAA!

  Luonnollisesti olen yleensä nämä paikat hylännyt saman tien ja todennut, että etsikööt henkilön, jolle haluavat oikeasti maksaa palkkaa. Ja joskus on voinut seurata kyseistä työpaikkaa, että saadaanko siihen työntekijää palkalla. Koska on tuntenut henkilöitä, jotka saavat kyllä tiedon jos palkalla joku paikkaan olisi palkattu. Ja aika usein se henkilö on jäänyt palkkaamatta. Joskus ollut kuulemma syynä sekin, että ketään ei ollut paikka ”kinnostanut”. Aivan kiinnostanutpa hyvinkin heh joo…

 18. 18

  sauhuttelija sanoo

  Tämä touhu tulee valitettavasti jatkumaan vielä pitkään. Poliitikot aivopesevät kilvan toisiaan ja kansalaisia ylläpitämään asennetta et kyllä töitä tekevälle löytyy. Ja aseteeseen kuuluu se, että työttömän pitää sehdä jotain. Samantekevää mitä, mutta hiki tulee virrata.

  Jo aikanaan Iiro Viinanen lehdessä ihmetteli et miten voi olla mahdollista, että maa on täynnä työttömiä, mutta lunta ei saada Helsingin kaduilta pois. Vaikka hyvin tietää, että lumi ei lähde mihinkään ilman koneita ja urakoitsijoita. Mutta olisi ahkeran näköistä jos Mannerheimintie olisi täynnä työttömiä lapioimassa lunta toistensa nilkoille.

  Ja kun maan asenne on tämä niin kyykytys jatkuu vielä pitkään.

 19. 19

  Päistikka sanoo

  .

  Työ vapauttaa… Tai parantaa, kun kerran kuntouttamisesta kyse. Tätä ongelmaa on turha lähestyä ja ihmetellä demokraattisesta kulmasta. Kun tuo koko ihmettelyn aihe on tullut yleiseksi juuri systeemin tuloksena joka nauraa demokratialle. Se, että kaikkea johdetaan talous edellä on vuosien myötä saanut aikaan arvotyhjiön ja tehnyt tilaa talousdiktatuurille. Virkamieskoneisto ei osaa enää muuta kuin ottaa sanelua siltä taholta minkä etua tuollainen ihmisarvoa väheksyvä toiminta palvelee. Talousdiktatuuri on lyönyt niin vahvasti kaiken sitä kyseenalaistavankin toimijan , että tuohon ei ole puuttunut edes ammattiliitot kunnolla. Sama toistuu politiikassa, jossa tämänkin ilmiön juuret ovat. Kansan ihmetellessä sitä kun se kokee politiikan unohtaneen sen, sille lyödään sellaiset kaaviot eteen, että tämä tajuaisi kuinka tyhmää on arvostella tai kyseenalaistaa kun menee nyt näin huonosti. Arvottomuus yhteiskunnassa lopulta antaessaan elintilaa talouden sitä hyväksikäyttää, johtaa siihen että yhteiskunnasta, demokratiassakin,tulee talouden orjuuttama. Voiko olka mitään epädemokraattisempaa kuin demokratian selän takana kansalta piilossa toimiva talousdiktatuuri joka itseasiassa sanelee demokratiaa? Juuri tuosta arvottomuudesta johtuen ongelmille herätään nykyään vasta kun ne osuvat omalle kohdalle. Tämä on ollut tarkoituskin, saada kansa kilpailemaan keskenään ja vertailemaan tuota menestymistä kilpailussa juuri rahalla. Aika harva tuntuu enää yhteiselle, jonka voisi olettaa olevan semkratiassa juuri päinvastoin. Demokratian kaappaamiseen,kun se on itse luopunut arvoistaan, riittääkin pelkkä raha tai sosiaalista statusta ylläpitävä tai parantava asia.

  Mun mielestä tuo kuntouttava työtoiminta todistaa siitä kuinka se, joka saa vallan käyttää jotain hyväkseen, tulee niin myös tekemään. Miettikääpä esim.köyhissä maissa toimivia monikansallisia yrityksiä, jotka täälläkin esiintyvät mielellään kaikkena muuna kuin vaikka lapsia käytännössä töihin kidnappaavina ja työlle vangittuina pitäviä, niinkuin on asian laitaa suoraan ilmaistuna esim.erään ison tengasfirman kohdalla. Nu kun tuon kuntoutuksen laajuuttaa miettik, niin aika äkkiä palaa parinkymmenen vuoden takainen aika, jolloin alettiin hyväksikäyttämään harjoittelijoita samantyylisesti. Tuolloin vain meillä oli vielä yhteisten asioiden mieltämisä siinä määrin että ainakaan teoriassa ei hyvöksytty sitä että harjoittelija vie oikeasti työpaikan työmarkkinoilta. Harjoittelijalla piti olla ohjaaja sille harjoittelulle.

  Eli aivan varmasti jatkuu tämän vapaa kilpailun puolestapuhujien ,eli talousvallan,valjastaminen demokratialle. Tätä taustaa vasten selittyy myös eräiden poliitikoiden toiminta, kun valehtelevat kansalle. Tämä kehitys loppuu dyvinkin kaaosmaisesti hieman sammoin kuin diktatuuritkn, eli kansa kokee
  Että on aika redikaalein toimin palauttaa yhteiskuntaan arvot ja ottaa demokratia pois lainasta taloutta hallitsevilta, koska on tuskin odotettavissa mitään arvoperusteista parannusta muuten tähän tilanteeseen. Mahdollista yleislakkoa tultaisiin vahvasti kritisimaan tämän talousdiktariituurin päättäjien taholta,kuten myös heitä palvovienkin, heitä kun on arvoilla loukattu. Ja kun oikeasti tuo lakko-oikeus on inhimillinen keino vastustaa taousdiktatuurin olennaista perustusta, taloudellista hyväksikäyttöä jonka lopputulemaa ei mikään sen sisäinen inhimillinen tekijä ohjaa. Siitä esimerkkinä käy sen rengasfirman orjiksi käytännössä vangitut lapset. Lakko-oikeuden käyttö on myös keino joka takaa heidän koskemattomuutensa, mikä ei olisi minkään arvoinen muutoksen tapahtuessa niinkuin diktatuureissa yleensä tuon yhteiskunnallisen heräämisen jälkeen on tapana ollut tapahtua.

  Utopiaa ja naurettavia syytöksiä talousvaltaa käyttävien moraalia tai kunniaa kohtaan? Heh, yeah right…

  • 19.1

   child.of.the.oil sanoo

   Hyvää tekstiä Päistikka. Juuri näin. Nyt kun tiedämme mistä on kysymys, on otettava seuraava askel. On otettava se mikä kuuluu jokaiselle kansalaiselle! On otettava, koska sitä ei kukaan anna. Tämä tarkoittaa esimerkiksi öljylämmittäjille sitä että valtaatte palstan metsää ja alatte tehdä polttopuita. Ottakaa se mikä on teidän! Älkää lihottako öljysheikkejä, älkää alistuko lahtareiden orjuuteen. Eläköön Vallankumous!

 20. 20

  PeelsePuupi sanoo

  Kuva Espoon kaupungin verkkosivuilla näköjään esittää, kuinka onnellinen ihminen voikaan olla työllistyttyään palkattomaan työpaikkaan…

 21. 21

  Pena sanoo

  Hyvää tekstiä taas kerran. Mulle työkkäristä ehdotettiin kesällä työkokeilua, kyselinkin jopa hommia vähän ja ainoa paikka mistä edes vastattiin oli sellainen minne haettiin äitiysloman sijaista, ja tuota palkallista paikkaa en voinut saada kun tutkinto jäi loppuvaiheilla kesken (alivuokranantaja oli kuin suoraan helvetistä, stressi oli niin paha etten saanut edes nukuttua, mutta ei enempää siitä), joten miksi olisin mennyt ilmaisiin hommiin? Eräässä paikassa meinasin olla kaksi kuukautta ilmaiseksi harjoittelussa ja vakituisista työntekijöistä kolme oli lopettamassa sinä aikana kun olin siellä, mutta kesätöitä ei herunut vaikka olisin opetellut kaikki hommat paikan hommat ennen sitä. Ei sielläkään kauheesti ilmaiset hommat kiinnostanu sitten. Eräässä harjoittelupaikassa luvattiin vakituisen kokin hommia kun aloitin harjoittelun (olin baarissa minne piti tulla pieni keittiö), mutta harjoittelun loppuvaiheilla sanottiin ettei mitään keittiötä tule. Toinen pomoista myös unohti että ymmärrän sitä kieltä mitä hän käytti tyttöystävänsä kanssa kommunikointiin ja kun sitä haukkumista kuunteli niin enpä olisi siellä halunnutkaan jatkaa (valittivat kun kävin välillä röökillä ja vessassa kun ite vaan seisoskelivat tai olivat pöydässä läppärin kanssa ja selasivat facebookkia vaikka olis kyllä hommia niillekkin riittänyt).

  Kaikki ilmaistyöt sais kieltää lailla, mutta sitä varten me tarttettais sellaisia päättäjiä ketkä on oikeesti sitä mieltä. Aikaisemmin oli vaikeaa löytää sopivaa ehdokasta ja siksi päätin itse asettua ehdolle eduskuntavaaleissa ja tulevaisuudessakin aion yrittää päästä tekemään tästä maasta paremman paikan meille tavallisille ihmisille.

  Ugh, olen puhunut.

 22. 22

  Kohtalotoveri sanoo

  Kiitos Saku hienosta ja todella aiheellisesta tekstistä. En voi sanoin kuvailla miten hyvältä tuntuu että joku nostaa esiin tätä asiaa, joka koskee niin monta työtöntä ja eri toten nuoria jotka ovat vaikeasti työllistävällä alalla. Nyt on todella työnantajan markkinat ja se näkyy.

  Teksti osui ja upposi myös minuun. Puolen vuoden työttömyyden jälkeen en enää jaksanut, vaan otin vastaan harjoittelupaikan media-alan yrityksessä (joka vastaa koulutustani). Ajatuksena oli oppia uutta ja minulla lupailtiin työpaikkaan harjoittelujakson päätteeksi.

  Kuinka ”harjoittelu” paljastui vastuulliseksi työksi- en tee todellakaan harjoittelijan hommia vaan olen täyspäiväisesti töissä ja hoidan vastuullisia asioita. Olen myös joutunut jäämään ylitöihin lukemattomia kertoja. En ole ainut, paikassa on muitakin työkokeilussa olevia harjoittelijoita. On sanomattakin selvää että työnantajalla ei ole aikomustakaan palkata harjoittelijoita työkokeilun jälkeen. Tilalle otetaan uudet harjoittelijat samalla idealla, luvataan töitä ja pidetään ilmainen harjoittelujakso. Yritys voittaa.

  Tämä tuntuu olevan käytäntö valitettavan monissa paikoissa. Itselleni tämä on avannut silmäni, minä en enää tule ottamaan vastaan tämän kaltaisia paikkoja.

  Ajattelin huomauttaa asiasta TE-toimiston virkailijalle. Kuitenkin jos teen valituksen yritys saa todennäköisesti tietää, ja mahdollisuuteni työllistyä alalla tippuvat nollaan. Voisikohan sitä tehdä anonyymisti..?

  Oksettavaa hyväksikäyttöä kaikinpuolin tämä harjoittelijoiden pyöritys. Jos on keinot niitä kyllä käytetään. Älkää muutkaan enää suostuko ottamaan vastaan näitä paikkoja!

 23. 23

  Siltojen Jack Norris sanoo

  Kyllähän nämä palkattomat työt ovat tulleet tutuiksi minullekin vaikka en käytä alkoholia ja en mikään sohvaperuna ole. Edelleen menee kaikissa kuntotesteissä kiitettävät tulokset vaikka en enään mikään nuori ole. Taisin joskus laittakin jotain linkkiä amatooritasolla voittamistani mitalleista blogiin. Olen edelleen paremmassa fyysisessa kunnossa kuin suurin osa Suomalaisista poliiseista ja vanginvartijoista on. Aina kun olen ollut heitä vastaan kisaamassa jossain urheilukisassa olen tullut mitalli kaulassa pois.

  Huvittavaa on, että yleensä ne sohvaperunat ovat siellä joukossa, jotka saavat täyttä palkkaa työstään. Eniten harmittaa kaikki omaa asemaansa hyväksikäyttävät vakituisessa työssä olevat joka vittuilevat harjoittelijalle, koska tietävät miten helppo hänestä on tehdä valitus ja hän joutuu kuseen. Sekä tietysti kaikki sellaiset jolla itsellä on turvattu asema suojatyöpaikka täydellä palkalla ja ihan vittuillakseen näkevät kokoajan vain suuria mahdollisuuksia kaikkialla, mutta eivät kulumallakaan lähde pois suojaduunistaan niitä mahdollisuuksia toteuttamaan vaikka kovaan ääneen kailottavatkin niitä aina kun joku köyhä, jolla ei ole varmuutta mistään on kuulolla.

  Onneksi sentään aika monessa paikassa monet ymmärtävät yskän ja päästävät suhteellisen helpolla onhan se kivempaa molemmille, että tehdään kaikkea kivaa vaikka kaikki eivät saakaan siitä palkkaa.

  Kyllähän me ollaan jo pitkään kuljettu kohti sitä maailmaa missä köyhän on oltava loputtoman kiitollinen vain siitä, että saa jäädä eloon syntymänsä jälkeen. Samalla kun muilla on kivat sopimukset vakituiset työt tai omistusosuudet tuotantokoneisiin, jotka vain raksuttaa omaan taskuun loputtomasti osinkoa vaikka ei itse tee mitään.

 24. 24

  Keikari sanoo

  Nähdäkseni Sakari ja muut kommentoijat erehtyvät luulemaan, että jos joku kunnan työpaja tai kierrätyskeskus työllistää vaikka 100 työkokeilijaa tai kuntouttavaa niin nämä syrjäyttäisivät 100 palkkatyötä tekevää henkeä. Näinhän ei ole. Kyseisissä toimenpiteissä olevat henkilöt tekevät yleensä paljon normaalia lyhyempää työpäivää ja eikä heidän työtehonsa ole ammattilaisen tasolla, miksi vuoksi he ovatkin toimenpiteissä. He oikeastaan sitovat palkatun henkilöstön ohjaajien resursseja eivätkä niinkään tuota lisäarvoa.

  Oman kokemukseni mukaan lähestulkoon kaikki kunnan työpajat ja muut vastaavat pyörisivät huomattavasti tehokkaammin jos työtä tekisivät vain palkattu henkilöstö. Tämähän ei ole kuitenkaan homman pointti vaan tarkoitus on pyrkiä opettamaan hyödyllisiä taitoja toimenpiteissä oleville henkilöille, jotta nämä voisivat joskus itse työllistyä avoimille työmarkkinoille.

  Lisäksi haluaisin todeta, että en oikein pidä kovin asiallisena puhua ”kaiken maailman työllistämiskoordinaattoreista ja työnohjaajista” ja ”rosvopajoista” kun näiden ammattiryhmien ja toimintojen tarkoituksena on auttaa työttömiä eikä ”orjuuttaa”.

  Nykyinen työelämä muuttuu niin vauhdilla, että jos taitojaan ei päivitä jostain syystä niin yllättävän nopeasti sitä joutuu paitsioon ja syrjäytyy. Sieltä nouseminen ei olekaan niin helppoa kun moni luulee ja siinä esim. kierrätyskeskus tekee arvokasta työtä.

  • 24.1

   LL sanoo

   Pikku Keisarille on kyllä sanottava: Jauhat pelkkää skeidaa! Sinut pitäisi laittaa päivitykseen. Palkattomalla työnteolla sinunkin työelämätietoutesi ehkä ajantasaistuisi.

   Mikähän siinä oikein on, että nämä olemattomalla ammattitaidollaan pullistelevat Keisarit ovat aina näin kertakaikkisen tyhmiä?

   • 24.1.1

    Keikari sanoo

    Jaahas. En minä pidä itseäni minään erikoisena ihmisenä. Olen vakituisessa työssä kyllä ja voi olla, että tulevaisuudessa jostain syystä joudun tästä hommasta työttömäksi. Voi myös olla, että työttömyyden vuoksi itsetunto laskee ja kuppi alkaa maistumaan. Siinä tapauksessa olisin hyvin tyytyväinen, että joku auttaisi minua takaisin jaloilleni.

    Ei nykyistä työpaikkaani kuitenkaan kukaan työkokeilija tai kuntouttava vie kuten en veisi minäkään jos olisin kuntouttavassa.

    • 24.1.1.1

     stunned sanoo

     Palkaton työ uhkaa kaikkia, jotka joutuvat työttömiksi tai ovat vasta työuransa alussa. On suuri harha, että siellä on työhön kykenemättömiä syrjäytyneitä, joille ilmainen työ tuo pelastuksen. Valtaosa on tavallisia työkykyisiä ihmisiä, jotka on potkittu pihalle työstään YT-menettelyn kautta. Uutta työtä ei ole, ainakaan sellaista, josta halutaan maksaa palkkaa.

     Entistä suurempi osa työttömistä on kokeneita, ammattitaitoisia ja koulutettuja. Silti heidätkin laitetaan ”kuntoutumaan”. Jokainen hikipaja vääristää kilpailua ja laskee työn arvoa entisestään. Samalla työmaalla ilmaistyöntekijä uurastaa rinta rinnan vakkarien kanssa. Kun valtio toimittaa orjatyövoimaa, ei kenenkään tarvitse palkata ketään.

     Miksi aina kuvitellaan, että maan sata tuhatta työtöntä ovat alkoholisoituneita tai kuntoutuksen tarpeessa? Työtön tarvitsee palkkatyötä, ei kaikenlaisten ohjaajien ja kapojen kourissa tuskastelua. Ajanhaaskausta, mutta hyvä juttu ohjaajille. Työttömät työllistävät nämä pajojen harvalukuiset kapot ja ”auttajat”, mutta jäävät itse ilman. Siinä koko alaston totuus.

     Ilmaistyö ei johda juuri koskaan työsuhteeseen. Miksi johtaisi, kun kynnykselle kannetaan TE-toimiston ohjaamina ilmaisia työntekijöitä. Puuseppiä, hitsareita ja talonmiehiä. Aina otetaan tilalle toinen harjoittelija, kuntoutuja tai kokeilija.

     Porokylän leipomo Lieksassa on hyvä huono esimerkki, kuinka ilmainen työ verhotaan koulutuksen kaapuun yhä useammin. Työ on aivan silkkaa työtä, ja koulutusta siinä on vain nimessä. Palkkaa vain ei makseta, ja koulutus- tai harjoittelujakson päätteeksi ohjataan takaisin kortistoon nämäkin leipurit.

     Joskus pyöröovi käy sinullekin, ja päädyt entiseen työhösi takaisin harjoittelijana — tällä kertaa ilman liksaa. Silloin silmäsi avautuvat.

    • 24.1.1.2

     LL sanoo

     Työnteon ja alkoholiongelman rinnastaminen toisiinsa kertoo suhteesta työhön. Työ, jopa eettisesti arveluttava työ, ja sen teettäminen palkatta on hyväksyttyä, mutta senkaltaisesta toiminnasta kieltäytymistä pidetään pahana asiana.

     Työn sokea palvonta oikeuttaa jopa siihen, että sitä saa teettää palkatta. Työnteko ei ole tietääkseen parantanut ketään mistään sairaudesta. Jos ihminen on sairas, kärsii päihdeongelmista niin hän tarvitsee hoidollista ja mahdollisesti myös lääketieteellistä apua. Moni on myös sairastunut työssä. Työelämä voi myös sairastuttaa.

     Jos ihmistä kunnioitetaan ja pidetään arvokkaana, tärkeänä yhteiskunnan jäsenenä myös työttömänä, itsetunto-ongelmia ei synny. Ne syntyvät halveksunnasta ja mitätöinnistä ja ”toimenpiteiden kohteena olemisesta”. Työttömät edustavat yhteiskunnan syntipukkeja, roskalavoja jonne voi kipata kaiken moskan. Roskajoukko joka saa kyllä kuulla olevansa alinta kastia. Työttömällä on velvollisuuksia, mutta perusoikeuksien kanssa on jo vähän niin ja näin.

    • 24.1.1.3

     sauhuttelija sanoo

     Mitähän esimerkeissä mainittu pesulatyö mahtaa olla? Pesulassa tietääkseni pestään pyykkiä eikä sitä sisääntulevaa pyykkiä voi jättää nurkkiin lojumaan kunnes mainitsemasi kuppimaistuiset kuntoutuvat
     Samoin jos etsitään jakeluautojen kuljettajia niin siinä pitää olla kortti tallella eikä kuppi sovi liiaksi maistua.

     Mitä siis nuo hommat ovat muuta kuin täysipainoista työtä?

     Lisäksi kaikki työtönpajoilta tilatut korjaukset, remppahommat ja puutarhatyöt ovat isan suoraan jonkun yrittäjän liikevaihdosta pois.

     Se ei vaaranna kenenkää töitä jos työttömät kasataan pajalle vaikka täyttämään ristikoita. Mut jos työtön osaa täyttää ristikoita niin hän voi täyttää niitä kotonaankin ja toimittaa täytetyt ristikot pajalle vaikka postissa.

  • 24.2

   AMK sanoo

   Kierrätyskekus kierrättää monesti ihan työkykyisiä ihmisiä,ei kierrätyskeskuksessa päivitetä taitoja,monille siellä oleville ei mitään hyötyä eikä puhettakaan että työ olisi samaa mitä on ennen tehnyt mitä pitäisi päivittää.

   • 24.2.1

    Trals sanoo

    Niinpäs, monesti tuollaisten yleishyödyllisten yhdistysten työtehtävät ovat sellaista puuhastelua, askartelua ja vastaavaa ja niissä ei todellakaan ammattitaito päivity, kenties huononee entisestään. Juuri tuollainen asenne , jonka mukaan työttömät kaipaavat ryhtiliikettä/ovat osaamattomia ja heikentävät yhdistysten/järjestöjen tehoa, ovat loukkaavia. Useimmiten myös noilla työttömiä työllistävillä pajoilla ja järjestöillä on työllistettäviään kohtaan halveksuva asenne. Tämä heijastuu siten, että mitään oikeaa ja järkevää koulutusta, jossa osaaminen päivittyisi, ei tarjota. Vaikka kannatankin kansalaisyhteiskuntaa, kolmatta sektoria ja valtion ja kuntasektorin tukea pitkäaikastyöttömien työllistämisessa, niin jotakin ongelmia järjestö/3. sektorin työllistämistoimenpiteissä on. Esimerkiksi työtehtävät voivat olla epäselvää puuhastelua ja tunnit eivät ns. tule täyteen, koska tekemistä ei yksinkertaisesti ole esimerkiksi kuudeksi tunniksi päivässä. ( vaikka sopimuksen mukaan päivittäinen työaika olisi 6 tuntia) lisäksi monissa toimintakeskuksissa, yhdistyksissä( monikulttuurikeskukset esim) pyörii paljon vapaaehtoisia, harjoittelijoita ja työkokeilijoita vakituisen väen lisäksi. Ja järkevää tekemistä ei löydy monelle. Toki tässä tekemisen puutteessa voi olla taustalla puutteenallista ohjaustakin. Voisin tietysti kirjoitta enemmänkin yhdistysten ja ns. kolmannen sektorin omituisuuksista… mutta jääköön tähän. järjestöjä tarvitaan, mutta kuinka paljon työllistämistoimenpiteiden ja tukityön takia kolmatta sektoria pidetään keinotekoisesti hengissä?

  • 24.3

   LL sanoo

   Tässä työllistämis-sirkuksessa käytetään työllistämiseen tarkoitetut määrärahat väärin. Nämä useat miljoonat eurot voitaisiin käyttää paljon järkevämmin ja oikeudenmukaisemmin. Oikeiden työpaikkojen luomiseen ja työttömien palkkoihin. Nyt ne kohdentuvat osakeyhtiöiden ja säätiöiden ja muiden yhteisöjen taseen nostamiseen tai niiden vakituisen henkilökunnan palkkoihin.

  • 24.4

   Aivan näin sanoo

   Kuule. en ihmettele jossei tyyppejä kiinosta tehdä täyttä päivää ja niska limassa töitä… Josta ei makseta palkkaa…

 25. 25

  Huonommin Kun kiinassa sanoo

  en ymmärrä ihmisiä jotka kehtaavat teetää työtä ilmaseksi

  ihan sama onko kysessä käpyjen keruu tai puiden pilkkominen

  jos se asia hyödytää sitä henkilö taloudelisesti joka niitä käpyjä ilmaseks käskee kerään

  miten voidaan vedota kun tekee yrityksessä työtä työttömyyskorvausta vasten

  että saathan sää tästä kuitenkin työttömyys turvaa

  No pitäiskö sekin maksaminen sit lakkautaa* ja tehdä duuni taysin ilman mitään korvausta

  mitä muuten tapahtuisi jos maahan tulisi kriisi että työtömyysturvaa ei makseta

  kuinka monta *työssä käyvää* ölisi sen jälkeen täysin rahatomia

  Siinä voitaisiin samalla todeta että työnantajat ja kunnat teetävät työnsä huonomilla ehdoilla kuin kiinan vaate teolisuuden työn tekijät *ne saa edes jotain*

  suomessa ei saa penniäkään työnantajan omaa rahaa Eikä ne maksa omistaan penniäkään
  niiden ilmaistyöntekiöille

  eli työnantajien mielestä työttömyys turva on palkaa

  jota he itse hyödyntävät tähän manipulaatio paskan jauhamiseen
  vaikka heille ei tule mitään kustanusta ilmaistyöntekiästä
  eli ne teetää työnsä huonomilla ehdoilla kuin missään mualla maailmalla
  eli täysin ilmaiseksi
  hyödyn ne kyllä siitä vetää omiin liiveihinsä muka suurina työlistäjä hyväntekiöinä
  huraa huutojen kera
  ja politikot hehkutaa kuinka syrjätyminen pysähtyy sorvin ääressä ilmaseksi
  herätkää

 26. 26

  Eikä Puhetakaan sanoo

  tiedän yhden tapauksen jossa ihminen työkokeilussa yrityksessä *normi ihminen nuori/
  samat työt kun vaki työntekijöillä

  Niin jonkun byrokratisen mokan takia häneltä lakkautetiin kaiiki yhteiskunnan tukiaiset
  eikä ollut oma vika

  Hän oli joutunut kysymään * lainaa* työnantajalta* että voisi selvitä siihen asti kunnes se sotku selviää
  eikä puhetakaan että se työn antaja olisi vapaa ehtoisesti kaveria auttanut rahalisesti

 27. 27

  Eikä Puhetakaan sanoo

  Tossa tilantessa kun joku alkaa sua käskytään vielä sorvin ääreen

  Niin mitähän käskytetävän päässä liikuu

 28. 28

  kimmo sanoo

  Ajatus palkattoman työn hyväksyttävyydestä on syvään juurtunut. Riisto on jo rakenteellinen osa työvoimapolitiikkaa. Itse olen huomannut tämän TE-toimiston kanssa asioidessani, kun virkailija on kummastellut käyttämääni termiä ”palkaton työ”. Totta kai se särähtää korvaan, jos on sisäistänyt ajatuksen, että työttömän pitää olla vain kiitollinen, kun saa puurtaa pelkkää työttömyyskorvausta vastaan.

  • 28.1

   LL sanoo

   Työvoima ei ole enää valtion erityisessä suojeluksessa vaan se on muuttunut valtion omaisuudeksi jolle voi tehdä mitä vaan, jolla voi teettää mitä hyvänsä. USA:saa on jo vuosia palkattu työttömiä sotatoimiin. Sodankäynti ja asekauppa on suurta bisnestä, sekin. Euroopan tilanne on myös tässä suhteessa kehittymässä yhä sotaisampaan suuntaan. Pelottavaa ajatella näin, mutta nyt kun miljoonat eurooppalaiset nuoret miehet ovat työttöminä eri EU:n maissa, niin voidaan ehkä perustaa EU:n yhteinen armeija.

 29. 29

  APOT sanoo

  Kuntouttava työtoiminta oli demareitten kärkihankkeita jonka arvon bloginpitäjä haluaa aktiivisesti unohtaa.

  • 29.1

   Saku Timonen sanoo

   Demarit eivät ole sitä yksin keksineet ja kehittäneet, vaan sillä on ollut ihan yleinen hyväksyntä. Paitsi minä en ole hyväksynyt koskaan ja olen kirjoittanut siitä enemmän kuin kukaan muu. Kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus on ihan lainkin mukaan ihan muu kuin mihin sitä on ruvettu käyttämään. Siitä ei voi syyttää demareita eikä ainakaan minua.

  • 29.2

   LL sanoo

   Kuntouttavan työtoiminta historiallinen tausta liittyy ihmiskuvastoomme. Hyvin eri poliittisilta laidoilta se hyväksyttiin. Alkuvaiheet tapahtuivat jo 1990-luvun lamavuosien aikoihin. Orjatyön ajateltiin olevan erityisen hyviä mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien ”takaisin yhteiskuntaan” kuntouttamisessa. Työ parantaa – ajatus ei ole mitenkään uusi idea. Samaan aikaan leikattiin reippaalla otteella mielenterveyspalveluista. Erimieltä olevia oli myös silloin.

   Kuntouttava työtoiminta ja työkokeilut on nyt vaan sitten laajennettu, kun ne kerran lakeihin saatiin. Nyt sitten koskemaan kaikkia työttömiä. Ihmisen todellista työkykyä tai ammattitaitoa tai tietotaitoa ei kysy enää kukaan tai oteta huomioon lainkaan. Jopa yksittäinen Te-toimiston virkailija voi ”määritellä” sen asian. Big Bisness. Lainmukaista ihmiskauppaako?

   Sakaria ei voi kukaan laittaa vastuuseen siitä. Miettiköön jokainen valtapolitiikassa mukana ollut, ja omassatunnossaan, että miten tähän on tultu. Perustulo ratkaisee vain osan ongelmista, se ei avaa taivaan portteja kaikkiin sosiaalisiin ongelmiin, joita tulee riittämään ihmisyhteisöissä. Ihmisistä puhuessamme, puhumme aina kanssaihmisistä, emme niistä toisista vaan meistä.

   Olen sitä mieltä, että seuraava tavoite työajassa on 6-tunnin työpäivä ja 30- tunnin työviikko + perustulo. Perustuloa ei pidä sitoa EK:n vaatimuksiin vastikkeellisesta sosiaaliturvasta. Hyvä sosiaaliturva on hyvän ja turvallisen yhteiskunnan perusta.

 30. 30

  Vero Kikka sanoo

  tuntuu siltä että yrittäjä manipulaatio lähtee siitä
  että ne ovat ainoita tämän maan veron maksjia jolla esim tätä työtömyysturva järjestelmää rahoitetaan
  sen takia heillä oikeus harjoitaa tätä toimintaa

  lähtökohtaisesti toi argumointi täyttä puppua
  kaikki suomalaiset siihen verojen maksuun kyllä osalistuu välilisten tai välittömien verojen muodossa
  ja on yrittäjiä jotka maksavat veronsa ja myös palkaa työntekiöileen

 31. 31

  nimetön sanoo

  Kuvateksti Espoon kaupungin työllistymisen sivuilla: ”Suunnilleen tältä tuntuu ottaa vastaan palkatonta orjatyötä.”

 32. 32

  Sossurotta? sanoo

  Olisin hyvin voinut jakaa artikkelin, ellei Saku suoralta kädelta olisi kutsunut meitä joilla menee hieman huonommin ”luusereiksi jotka makaavat sohvalla”; Hienosti sanottu.

  • 32.1

   Saku Timonen sanoo

   Minä en kutsu ketään sohvalla makaaviksi luusereiksi, en ole koskaan kutsunut enkä koskaan tule kutsumaan. Käytän ilmaisua sarkastisesti, koska vuosien varrella olen saanut työttömyyttä käsitteleviin juttuihin satoja kommentteja, joissa puhutaan sohvilla makaavista lusereista.

 33. 33

  Pera sanoo

  Työttömistä on tehty yhteiskunnan pohjasakkaa uudella työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalveluksesta lailla missä viedään työttömän oikeus hallita omia salaisia tietojaan. Pienillä paikkakunnilla ei varmaankaan kestä kauan kun ilmaistyöntekijöiden tiedot ovat levinneet kaikkien kuntalaisten tietoon ja työpaikan saanti tuolla paikkakunnalla jää loppuelämän ajaksi toiveeksi. Samoin voi jäädä saamatta kunnallinen asunto ja muita kunnan palveluja.


  11 §
  Salassa pidettävien tietojen saaminen palvelun järjestämistä varten
  Salassa pidettävät työtöntä koskevat tiedot, jotka ovat tarpeellisia monialaisen yhteispalvelun tarjoamiseksi, hankitaan työttömän suostumuksella, jollei jäljempänä 2 momentissa tai muussa laissa toisin säädetä.
  Työttömän suostumuksesta riippumatta työ- ja elinkeinotoimistolla, kunnalla ja Kansaneläkelaitoksella on oikeus salassapitosäännösten ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä saada toisiltaan sekä tässä laissa tarkoitettujen tehtävien hoitamiseksi käyttää edellä 9 §:n 2 momentissa tarkoitettuja työtöntä koskevia tietoja, jotka ovat välttämättömiä työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun järjestämiseksi työttömälle. Tiedot voidaan luovuttaa teknisen käyttöyhteyden avulla.

  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141369

 34. 34

  Pera sanoo

  Espoon kuvasta puuttuva puhekupla voisi olla seuraavanlainen :


  Hei kuulkaa ! Mulle tuli tieto että saan uuden toimenkuvan ja 9 euroa lisää palkkaa vuorokaudessa !

 35. 35

  Pera sanoo

  Testi. Tämän viestin voi poistaa jos kuva ei tulosta tuolla tagilla.

  ”Hei kuulkaa ! Mulle tuli tieto että saan uuden toimenkuvan ja 9 euroa lisää palkkaa vuorokaudessa !”

  uusi työ ja palkka

  • 35.1

   AMK sanoo

   tai:olemme niin iloisia saimme juuri pari pitkäaikaistyötön työllistyä.Ja lisää on luvassa.Näin nostamme suomen nousuun.

 36. 36

  syritty suomalainen orja sanoo

  suomi on näyttänyt virkamies taitonsa. se on arvostettava pyöreä 0.kuntouttavatyötoiminta tulee lisääntymään kuin samoin myös rikokset. ne kulkevat käsikädessä jos asiaa vähänkin tarkemmin miettii..kansalaisten vihollinen taitaa olla suomen virka miehet ja naiset. harmi että suomesta on tullut tällainen kiero valtio. hävettää todella paljon..olla köyhä suomalainen syrjitty orja…enkä edes lyö nyt yli..omalla kohdalla pakkotyöt on saannut aikaan.vihaa,katkeruutta,kärsimystä ja häpeää sekä masennusta.ei oikeastaan mitään hyvää..todella ihmisarvoa loukkaavaa touhua..niinkuin sen on tarkoituskin..kuka muuta väittää puhuu täyttä skeidaa..

 37. 37

  töytön sanoo

  Puhekuplat henkilöille vasemmalta oikealle: ”hihiihi” ”heheheh” ”siis mitä v*ittuu?” ”Semmonen ois tarjolla, peukku ylös ja eiku nimet paperiin”

 38. 38

  moi sanoo

  Talousarvioesityksen täydentäminen julkaistu tänään,
  http://budjetti.vm.fi/indox/tae//2016/hallituksenEsitys_taet_2016.jsp

  Sieltä aiheeseen liittyvä poiminta, missä ikään kuin on jo valmiiksi päätetty kuinka käy?

  ”Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalle varattua määrärahaa ehdotetaan korotettavaksi 550 000 eurolla ja työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnalle varattua määrärahaa 350 000 eurolla. Tarve aiheutuu vireille tulevien valitusasioiden voimakkaasta kasvusta.

 39. 40

  Antti sanoo

  Hyvä teksti Saku lisää näitä ja vähemmän turhia mvlehtien yms. Mollaamis blogeja. Ne alkaa olla jo vähän väkisin tehtyjä. Mielestäni sinun osaamis/ tietotasolla saat tehtyä paljon järkevämpiä blogeja kuin ainainen viittaus mvlehteen, joka julkaisi taas tämän virheellisen jutun yms.

 40. 41

  moi sanoo

  Jälleen uutis/työpaikkailmoitushuomio, jonka lisään tänne tiedoksi..

  http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/8828846_fi.htm

  ”Valmentaja
  Pirkanmaan Sininauhan työntekijöiden määrä kasvaa huimaa vauhtia. Haluatko juuri Sinä olla yksi meistä?”

  ”Etsimmekin nyt reipasta valmentajaa Valkeakosken kaupungissa tapahtuvan kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden kanssa työskentelyyn.”

  Mistähän johtuukaan, että siniriistosäätiöllä menee oikein huimaavaa vauhtia…

  • 42.1

   Saku Timonen sanoo

   Onneksi ymmärsivät edes pahoitella, toivottavasti myös ottavat opikseen. Samoin kuin muutkin, jotka tekevät samaa.